Tuesday, September 13, 2011

Jika Kita Tak Pernah Dijajah, Maka Sambutan Merdeka Selama Ini Hanya Main-main

Jika Kita Tak Pernah Dijajah, Maka Sambutan Merdeka Selama Ini Hanya Main-main


Jika Kita Tak Pernah Dijajah, Maka Sambutan Merdeka Selama Ini Hanya Main-main

Posted: 13 Sep 2011 10:48 AM PDT

Sambutan Hari Kemerdekaan selama 54 tahun ternyata sia- sia jika benar Tanah Melayu tidak pernah dijajah, seperti yang didakwa bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad.

Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata demikian bagi mengulas kenyataan Dr Mahathir bahawa hakikat kehadiran British di Malaya adalah kerana mereka bertindak seperti penjajah sekali gus bersetuju dengan kenyataan Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosiobudaya Majlis Profesor Negara (MPN) Datuk Zainal Kling bahawa Malaya tidak pernah dijajah oleh British, tetapi menegaskan hakikatnya, sultan-sultan akhirnya bertindak mengikut arahan British.

Menurut Mohamad Sabu, kenyataan Mahathir itu juga disifatkan hanya mahu mempertahankan MPN sekali gus sebagai cubaan meyakinkan rakyat yang semakin keliru dengan sejarah tanah melayu.

"Andaian itu adalah cubaan mereka (Umno) untuk lari daripada kenyataan bahawa Malaysia ini tidak pernah dijajah. Sekirannya itu andaian mereka, sambutan hari kemerdekaan adalah sambutan yang main-main selama ini," katanya ketika ditemui diluar perkarangan Mahkamah Sesyen Jenayah, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur selepas menghadiri perbicaraannya dan 44 yang lain berhubung kes Himpunan Aman Rakyat Membantah Kenaikan Harga Barangan Dan Perkhidmatan (PROTES), hari ini.

Semalam, Mahathir dilaporkan berkata, secara teknikalnya memang Tanah Melayu tidak pernah dijajah kerana Sultan telah memutuskan untuk menjemput British manasihat baginda berkenaan pentadbiran negara ini.

"Kita secara teknikal tidak pernah terjajah. Apa yang kita lakukan adalah sultan-sultan memutuskan untuk menjemput British datang ke mari dan menasihatkan mereka mengenai cara mentadbir negeri. Dalam kata itu, kita tidak dijajah.

"Seperti di Pulau Pinang, kita dibayar supaya memberikan mereka stesen untuk berdagang... Tetapi hakikatnya, apabila British berada di sini, mereka beroperasi seolah-olah kita dijajah.

Jumaat lalu, Zainal berkata, berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British.

Menurut Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu, pemerintahan British sebelum ini hanya bertindak sebagai Perdana Menteri yang menasihat Sultan.

"Ia hanyalah andaian Tun Dr mahathir, seperti negara kita hari ini, Yang Dipertuan Agung adalah pemerintah dan penasihatnya adalah Perdana Menteri, tetapi yang menjalankan tugas eksekutif adalah Perdana Menteri, Yang Dipertuan Agung adalah penaung, begitu jugalah situasinya pada zaman dahulu, apabila British bertindak sebagai penasihat jadi mereka adalah pemerintah kepada negara kita dahulu." kata beliau.

Katanya lagi, kenyataan Mahthir itu bukan sahaja mengelirukan malah ia memberi kesan kepada pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan ekoran keliru dengan fakta dan kesahihan teks pelajaran mereka.

"Situasi ini amat mengelirukan, saya cadangkan agar peperiksaan SPM dan lain-lain ditangguh supaya sejarah dikaji semula kerana pelajar menjadi keliru apabila profesor-profesor yang pakar dalam sejarah kononnya memberi pandangan bertentangan dengan apa yang ada dalam teks pelajaran mereka," jelasnya.
Harrowing Experience In Tesco Shah Alam In My Wheelchair

Posted: 13 Sep 2011 09:00 AM PDT

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--><!--[if gte mso 9]>


Mana Senarai 50 Nama Ahli PAS Masuk UMNO?

Posted: 13 Sep 2011 09:40 AM PDT

3 hari berlalu, mana senarai masuk Umno? Oleh Mohd Nasir Zakaria

Sudah berlalu tiga hari cabaran Dewan Pemuda PAS kawasan Padang Terap. Nampaknya, tiada respons daripada kepemimpinan Umnobahagian Padang Terap.

Gagallah mereka mengemukakan senarai ahli PAS tersebut. Bukan main gegak gempitanya pengumuman 'pembohongan' tersebut.

Saya percaya akan timbul lagi pengumuman-pengumuman serupa. Malah akan ada beratus-ratus malah beribu ahli PAS akan menyertai parti korup Umno menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-13. |

Sehingga, lojiknya PAS Padang Terap hanya akan berbaki yang dipertua, setiausaha, ketua Pemuda, ketua Muslimat dan ketua ulama sahaja. Teknik yang sudah tidak releven di zaman generasi X dan Y. Zaman Jepun bolehlah.

Ada beberapa teori kegagalan:

(1) Memang berita yang keluar itu satu berita bohong, penceritanya adalah pembohong dan orang yang percaya adalah orang yang kena bohong. Medianya pun pembohong juga. Parti yang mendakwa mendapat ahli PAS itu pun bohong.

(2) Gagal untuk membuktikan isu sebenar, maka spin jadi isu komunis. Sebenarnya hanya untuk menyelamatkan karier politik seseorang. Untuk membuktikan 'kejayaan' mempengaruhi rakyat. Bila bawa isu komunis dalam masyarakat yang bergelumang dengan perjuangan kemerdekaan, maka gagallah jawabnya.

Berapa orang keluar sebab komunis. Bahkan pekung Umno semakin terbuka apabila profesr yang mesra Umno sendiri mengakui bahawa negara ini tak pernah terjajah. Itu, kita serah kepada ahli sejarah dan akademik.

(3) Umno akan gunakan nama yang sama untuk mengumumkan ahli PAS yang keluar Umno. Selepas ini akan ada tempat lain yang akan umumkan. Modus operandi ini sudah lama PAS tidak gunakan di Padang Terap.

Kalau Umno nak mulakan, ayuh! Selepas Pakatan Rakyat perintah Kedah, kita berkhidmat tanpa kira parti. Nampaknya Umno sudah mula timbulkan kegelisahan di celah eharmonian masyarakat di Tandop Besar.

(4) Kerisauan kebangkitan ahli Umno lain yang dipinggirkan bantuan. Walaupun sudah lama berjuang. Saya mengucapkan tahniah kepada keluarga 'PAS' yang mendapat durian runtuh dalam bentuk bumbung baru.

Saya percaya banyak ahli Umno sendiri tak dapat. Boleh sahaja kita senaraikan nama ahli Umno yang sedang menunggu bantuan di kampung Tandop Besar. Yang betul-betul susah. Bahkan seluruh Padang Terap yang merempat. Ingatlah betapa beruntungnya anda semua menjadi ahli PAS.

(5) Umno terkejut. Rakyat Padang Terap terkejut. Rrakyat Malaysia, bahkan ahli Umno sendiri terkejut dengan pendedahan yang dikeluarkan berkenaan salah guna secara tidak beretika pemimpin Umno Padang Terap duit sebuah syarikat pembinaan.

Yang diambil untuk tujuan aktiviti parti Umno. Duit tu hak milik rakyat negeri Kedah yang dikurniakan Allah. Buat apa ambil.

Salah seorang rakyat yang membaca maklumat yang tersebar ini mengatakan: "Aku tidak reda walau setitik air atau sebutir nasi yang dimakan oleh perwakilan Umno dengan menggunakan duit rakyat, iaitu aku".

Sebelum ini mereka anggap Umno adalah parti yang kaya. Maka silap, yang kaya ialah pemimpin Umno.

(6) Kerisauan bahawa ada lagi pendedahan yang akan dibuat. Silakan umum lagi dan ada lagi penyelewengan yang saya akan bongkarkan. Silakan.

Saya tahu masyarakat celik IT sedang memerhatikan dengan dekat cabaran saya. Ada juga kalangan pemimpin Umno yang bertepuk dan bersorak dengan pendedahan saya. Adakah hanya dengan sekadar cabaran cek kosong? Nantikan adegan seterusnya. -mk

Penulis merupakan anggota parlimen Padang Terap dan ketua Pemuda PAS kawasan sama.


'Tunjuk senarai nama 50 ahli Pas sertai Umno'

ALOR SETAR - Pas Padang Terap menuntut Umno mengemukakan senarai nama 50 ahlinya yang didakwa menyertai parti itu untuk membuktikan kesahihannya. .

Ahli Parlimen Padang Terap, Mohd Nasir Zakaria (gambar) berkata, jika benar 50 orang yang didakwa itu ahli Pas, mereka perlu menunjukkan bukti dengan mendedahkan senarai namanya.

"Berdasarkan maklumat saya terima, hanya dua orang ahli Pas iaitu sepasang suami isteri termasuk beberapa orang anaknya masuk Umno manakala individu lain tidak pasti.

"Saya minta senarai nama untuk mengesan sama ada 48 individu yang lain juga ahli Pas sebelum ini atau tidak. Kalau benar mereka ini ahli Pas, dari cawangan mana," katanya.

Kelmarin, 10 keluarga penyokong tegar Pas di Kuala Nerang dilaporkan nekad menyertai Umno Bahagian Padang Terap kerana marah dengan tindakan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau Mat Sabu mengangkat nama anggota Parti Komunis Malaya (PKM), Mat Indera sebagai pejuang kemerdekaan ketika peristiwa di Bukit Kepong pada 23 Februari 1950.

Mohd Nasir yang juga Ketua Penerangan Pemuda Pas Kedah berkata, jika gagal berbuat demikian menunjukkan Umno sudah melakukan satu lagi penipuan bertujuan mengelirukan rakyat sedangkan tidak ada sebarang bukti kukuh mampu ditunjukkan.

Beliau juga meminta Umno tidak menyembunyikan isu sebenar berhubung penyokong tegar Pas bertindak melompat parti ini.

"Saya percaya tindakan ahli keluar Pas itu tidak ada kaitan perasaan marah terhadap Mat Sabu tetapi berpunca dari isu lain iaitu tidak puas hati dengan pengagihan bantuan untuk mangsa ribut.

"Walaupun mereka menerima bantuan mangsa ribut dan bulan Ramadan lalu namun terdapat segelintir daripadanya meluahkan rasa terkilan kerana mendapat sedikit sahaja agihan bantuan berbanding orang lain. Rasa tak puas hati itu lumrah
," katanya. -SH


Ulasan GB

Seorang pengunjung bernama Khairi membuat ulasannya di dalam entri sebelum ini yang saya kira bernas:

Khairi said...

Kisah ahli PAS keluar parti ni adalah strategi lama dah berpuluh tahun digunakan oleh UMNO & surat khabar mereka. Mereka masih mencanangkan isu ini kerana masih ramai Melayu yg bodoh. Apa boleh buat, Melayu mulia pun kerana Islam,dah hampir 54 tahun Malaysia diperintah oleh org Malaysia sendiri, tahap kefahaman Islam sungguh rendah, banyak amalan agama ini bercampur aduk dgn amalan jahiliah yg haram di bumi Malaysia tercinta ini. Ramai Melayu yg tak mahu berfikir, ramai Melayu sayang nak guna otak utk menilai sesuatu isu, yg ada, majoriti Melayu, apa yg kera jaan kata, maka betul lah, itulah bangsaku!
On and on they go

Posted: 13 Sep 2011 08:20 AM PDT

I love the editorials in The Malaysian Insider and the following one is no exception. Kudos to the team at The Malaysian Insider! May they continue to speak up boldly for the rakyat.

And the pretending goes on by The Malaysian Insider

Presumably, if you keep on message all the time, you must hope that fiction turns into fact. Let's take the issue of the six per cent service tax on users of prepaid mobile services.

It was introduced by this government (included somewhere in the last budget by the Finance Minister) and yet Malaysians have had to go through this painful sandiwara by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak (who urged the telcos to reconsider passing on the tax to consumers), Information Minister Datuk Seri Rais Yatim, who was keen to paint the telcos as the bad guys, and now DPM Tan Sri Muhyiddin Yassin.

The country's number two, like his Cabinet and Umno colleagues, is keen to show that the government is compassionate and mindful of the pain felt by the rakyat. He, like his friends, speaks as if it was some third party who suddenly imposed this tax out of thin air and the BN fairy came along, waved a wand and took away the pain of the rakyat.

Fact is that it was this administration that imposed the tax on the telcos and the telcos passed it on to the consumers as they are because their agreements (again agreed to by the BN government) allow them to do so. It is ridiculous to say that they are making too much money and make it seem that they are alien bodies because two of the major telcos are owned substantially by the government through Khazanah Nasional Berhad!

Fact also is that this idea of passing on the six per cent to consumers did not happen overnight. Much like the Astro price hike, it was discussed and brought to the attention of the authorities but obviously some people were sleeping on the job.

Or maybe the notion of a drama is better and it comes across like the government is "prihatin" or concerned when it moves speedily and prevents something from happening at the eleventh hour.

It is obvious that the government is in election mode and does not want any type of price increase to upset workers. Fair enough, that is the prerogative of the government.

But to carry on as if the telcos were the crooks and the government the knight in shining armour in this whole episode is just plain dishonest.

It facilitated the tax and now is pretending as if it just found out about it. It knew about the intention of the telcos to pass it since a daily highlighted it in May and feigned ignorance when it actually happened.

Will the government act the same when it widens the Goods and Services Tax (GST) to other sectors? After all, it did that for Astro this year and no amount of noise could get the government to review the tax. Will it only listen when it affects more people like the prepaid mobile phone service which currently has some 27 million users?

But Malaysians are used to this drama. The government is always good. The others are bad. It's a tired, clichéd script but it works.


Kita Tegaskan Lagi: Negara Tak Pernah Dijajah Bererti UMNO Bukan Pejuang "Kemerdekaan"

Posted: 13 Sep 2011 08:30 AM PDT

Tun M dicabar akui Umno bukan pejuang merdeka

KUALA LUMPUR, 13 Sept: Jika bersetuju bahawa Malaya tidak pernah dijajah, Tun Dr Mahathir Mohamad dicabar untuk mengakui bahawa Umno bukanlah pejuang kemerdekaan, cabar Dewan Pemuda PAS Pusat.

Ketua penerangannya Riduan Mohamad Nor berkata, kenyataan bekas perdana menteri itu yang menyokong kenyataan Datuk Zainal Kling bahawa Malaya tidak pernah dijajah oleh British boleh memberi maksud Umno bukan pejuang kemerdekaan.

"Apakah Dr Mahathir berani mengaku bahawa UMNO bukanlah pejuang kemerdekaan sebenar kerana negara tidak pernah dijajah.

"Apakah juga Dr Mahathir mahu menafikan sumbangan tokoh-tokoh kemerdekaan yang diangkat selama ini seperti Tunku Abdul Rahman, Dato' Onn Jaafar, Datuk Panglima Bukit Gantang dan lain-lain," soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu beliau turut mencabar Tun Mahathir menyatakan pendirian sama ada British layak diangkat sebagai pejuang negara manakala Dr Burhanuddin Al Helmi, Ahmad Bostamam, Tok Janggut, Tuan Guru Abdul Rahman Limbong, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Mat Saleh, Rentap, dan lain-lainnya sebagai pengkhianat negara, atau sebaliknya.

Menurutnya, kenyataan Tun M kelmarin itu telah menambah kekusutan dalam pemikiran rakyat terhadap sejarah kemerdekaan negara.

Sebelum ini katanya, rakyat dikelirukan dengan kenyataan penuh kontroversi oleh Zainal yang juga Ketua Kluster Sejarah Warisan dan Sosiobudaya Majlis Profesor Negara (MPN) berhubung isu sama.

"Zainal Kling telah menimbulkan keserabutan dalam pemikiran rakyat Malaysia, Tun Dr Mahathir pula menambah lagi kekeruhan terhadap rakyat Malaysia.

"Banyak persoalan yang bermain di fikiran rakyat sekarang ini, jika Malaya tidak pernah dijajah, mengapa kita sambut Hari Kemerdekaan negara pada 31 Ogos setiap tahun? Dan jika Malaysia tidak pernah dijajah, apakah UMNO boleh dianggap pejuang kemerdekaan," soalnya lagi.

Dalam pada itu, beliau berkata gerakan-gerakan menuntut kemerdekaan lebih dahulu ditubuhkan sebelum Umno.

Ianya termasuk Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuhkan pada 1938, diteruskan oleh Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) ditubuhkan pada 1945 dan badan gabungannya seperti Angkatan Pemuda Insaf (API)yang ditubuhkan pada Februari 1946, Angkatan Wanita Sedar (AWAS) dan Barisan Tani Se-Tanah Air (BATAS).

Umno pula ujarnya hanya ditubuhkan pada tahun 1946 lewat beberapa tahun selepas penubuhan gerakan-gerakan tersebut.

"Saat gerakan nasionalis kiri ini melaungkan slogan merdeka ,Umno masih dengan slogan "hidup Melayu".

"Umno telah diharamkan pada tahun 1988. Umno yang ada kini hanya Umno baru yang ditubuhkan selepas diharamkan tahun 1988. Roh Umno zaman 'kemerdekaan' telah berkubur sejak itu," tegasnya. -HD
Ulasan GB

Dengan golongan UMNO ini kita tak perlu banyak soal atau banyak tanya. Mereka tak akan jawab, kalau jawab pun mereka akan spin. Kita boleh terus membuat rumusan seperti yang diungkapkan oleh tajuk yang GB berikan, Kita Tegaskan Lagi: Negara Tak Pernah Dijajah Bererti UMNO Bukan Pejuang "Kemerdekaan". Supaya pemimpin UMNO sedar bahawa kenyataan-kenyataan mereka sendiri memaparkan hal sebenar. Biar kebenaran itu terungkap sendiri melalui ucapan dan tindakan mereka. Mereka akan terbelit sendiri sudahnya.

GB sudah ulas di dalam entri Jika Tak Pernah Dijajah, Maka UMNO Bukanlah Pejuang "Kemerdekaan". Habis Cerita. Petikan:

Hebat betul pemutaran fakta sejarah yang hendak dilakukan oleh golongan UMNO ini. Sehingga Sultan diheret sama dengan menuduh mereka yang bertanggungjawab "menjemput British".

Sekaligus, kenyataan Mahathir yang menyokong kenyataan Prof Zainal Kling dan Majlis Professor Negara tersebut JELAS menafikan juga peranan perjuangan rakyat dalam menuntut kemerdekaan tanah air sendiri daripada kerajaan kolonial Inggeris.

Jika demikian halnya, maka bererti UMNO tidak lagi boleh mendabik dada sebagai pejuang "kemerdekaan" sebenarnya. Jika dakwaan negara tidak pernah dijajah, maka keseluruhan perjuangan UMNO yang dirintisi oleh Datuk Onn Jaafar dengan sendirinya terbatal dan sanggupkah UMNO terima hakikat ia perlu dipadam segera dari sekalian buku sejarah?

Atau Mahathir maupun MPN hendak menyatakan bahawa perjuangan menuntut kemerdekaan oleh UMNO itu ialah perjuangan "menentang raja-raja yang menjemput British sebagai Penasihat" ataupun ia sebagai simbol protes UMNO terhadap Raja-raja Melayu?

Dan rakyat masih ingat bahawa Mahathirlah orangnya yang telah memandulkan kuasa Raja-raja sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri.Soalan Parlimen sesi Oktober 2011

Posted: 13 Sep 2011 06:50 AM PDT

1. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menyatakan:
a) perincian model landasan dan hartanah selaku cara pembiayaan projek MRT.
b) senarai tanah-tanah yang akan diambil alih bagi kelangsungan model landasan dan hartanah ini dan jumlah yang dibelanjakan bagi maksud ini.

2. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar menyatakan:
a)  jumlah dana yang telah digunakan oleh Menteri daripada sumber DBKL dari 2008 hingga akhir bulan Ogos 2011. Sila nyatakan mengikut organisasi penerima dan alasan penggunaan.
b) pecahan penggunaan dana mengikut kawasan parlimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

3. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Luar Negeri menyatakan tahap persediaan serta langkah-langkah persiapan yang diambil bagi setiap Kedutaan, Pejabat Suruhanjaya Tinggi, dan Konsulat Malaysia di seluruh dunia untuk memastikan semua warganegara Malaysia luar negara mendapat hak mengundi, serta proses pengendalian kertas undi bagi pengundi luar negara.

4. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menyatakan:
a) milik siapa pesawat Airbus A319-IIX yang digunakan semasa percutian YAB Perdana Menteri di Perth, Australia serta kekerapan penggunaan pesawat dan kos terbabit.
b) tindakan diambil terhadap dakwaan salahlaku pembelian T91 "polish tanks" dan "SU-30 Russian aircraft" didedahkan Wikileaks.

5. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pertahanan menyatakan:
a) jumlah kos projek sebenar 'Network Centric Operations' (NCO) Angkatan Tentera Malaysia yang dianugerahkan kepada syarikat Sapura Secured Technologies Sdn Bhd dan mengapa ia dianugerahkan menerusi tender terus.
b) kenapa "roadmap" dan juga 'Keperluan Staf Am', KESAM (general service requirement, GSR) tidak ditetapkan sebelum projek diluluskan.

6. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pelajaran menyatakan:
a) rasional polisi sekolah vokasional yang membabitkan pelajar yang mempunyai keperluan khas, adakah benar ia hanya sampai ke peringkat tingkatan 3 sahaja.
b) mengapa ia tidak diteruskan sehingga tingkatan 5.

7. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pengajian Tinggi menyatakan:
a) jumlah staf akademik Universiti Malaya yang telah melepaskan jawatan di universiti tersebut dari tahun 2006-2010 mengikut jabatan. Sila nyatakan sebab mereka melepaskan jawatan.
b) adakah UM berhadapan dengan krisis kekurangan staff akademik berikutan peletakan jawatan mereka.

8. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan menyatakan rasional Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan mengadakan projek pembinaan hotel sekitar Angkasapuri, kos pembinaan hotel tersebut serta adakah projek diberi secara tender terbuka ataupun tidak.

9. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani menyatakan:
a) jumlah kes deraan haiwan peliharaan dari 2005 hingga 2010, dan langkah-langkah yang diambil Kementerian bagi memastikan kejadian deraan dapat diatasi.
b) sama ada undang-undang sedia ada bagi mempertahankan hak haiwan peliharaan serta pemilik haiwan berkenaan adalah mencukupi.

10. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar menyatakan dasar kerajaan untuk mengelakkan fenomena peminggiran Melayu bandar ("ghettoization"), terutamanya apabila dilihat skim perumahan rumah kos rendah yang sering dibina di kawasan kurang sesuai dan berkualiti rendah berbanding pembangunan di kawasan lain.

11. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pelajaran menyatakan:
a) rasional pemberian 50 biasiswa elit Jabatan Perkhidmatan Awam kepada mahasiswa-mahasiwi yang sedang melanjutkan pengajian di universiti-universiti terkemuka dunia.
b) adakah pemberian 50 biasiswa ini mendiskriminasi pelajar-pelajar lepasan SPM yang tidak berkemampuan walaupun mempunyai keputusan cemerlang.

12. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menjelaskan status kesihatan beliau dan Timbalan Perdana Menteri serta kos rawatan di dalam dan luar negera yang telah dibelanjakan untuk penjagaan kesihatan kedua-duanya sejak 2008 sehingga sekarang.

13. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menjelaskan elaun-elaun yang diterima oleh Perdana Menteri dan isteri. Sila nyatakan mengikut alasan penggunaan dari tempoh 2008 hingga 2011.

14. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menyatakan berapa banyak program-program rasmi dilaksanakan di kediaman rasmi Perdana Menteri, Seri Perdana dari tahun 2008 hingga 2011 dan nyatakan jumlah perbelanjaan yang ditanggung oleh kerajaan.

15. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan jumlah permohonan kewarganegaraan baru yang telah diluluskan mengikut kawasan parlimen dari tahun 2008 hingga sekarang.


Myanmar land-bridge between civilizations of India and China

Posted: 13 Sep 2011 06:19 AM PDT

Sources:

1. Asia's New Great Game by BY THANT MYINT-U

2. Migration period of ancient Burma from Wikipedia

China and India are both hungry for Burma's vast natural riches. But will Burma's people pay the price or can this Southeast Asian backwater finally enter the 21st century?

When geography changes — as when the Suez Canal joined Europe to the Indian Ocean, or when the railroads transformed the American West and the Russian East — old patterns of contact disappear and new ones take hold, turning strangers into neighbors and transforming backwaters into zones of new strategic significance. Entire groups decline or vanish; others rise in importance.

Over these next few years, Asia's geography will see a fundamental reorientation, bringing China and India together as never before across what was once a vast and neglected frontier stretching over a thousand miles from Kolkata to the Yangtze River basin. And Burma, long seen in Western policy circles as little more than an intractable human rights conundrum, may soon sit astride one of the world's newest and most strategically significant crossroads. Mammoth infrastructure projects are taming a once inhospitable landscape. More importantly, Burma and adjacent areas, which had long acted as a barrier between the two ancient civilizations, are reaching demographic and environmental as well as political watersheds. Ancient barriers are being broken, and the map of Asia is being redone.

For millennia, India and China have been separated by near impenetrable jungle, deadly malaria, and fearsome animals, as well as the Himalayas and the high wastelands of the Tibetan plateau. They have taken shape as entirely distinct civilizations, strikingly dissimilar in race, language, and customs. To reach India from China or vice versa, monks, missionaries, traders, and diplomats had to travel by camel and horse thousands of miles across the oasis towns and deserts of Central Asia and Afghanistan, or by ship over the Bay of Bengal and then through the Strait of Malacca to the South China Sea.

But as global economic power shifts to the East, the configuration of the East is changing, too. The continent's last great frontier is disappearing, and Asia will soon be woven together as never before.

At the heart of the changes is Burma. Burma is not a small country; it is as big in size as France and Britain combined, but its population of 60 million is tiny compared with the 2.5 billion combined populations of its two massive neighbors. It is the missing link between China and India.

It is an unlikely 21st-century nexus. Burma is one of the world's poorest countries, wracked by a series of seemingly unending armed conflicts, and ruled for nearly five decades by one military or military-dominated regime after another. In 1988, following the brutal suppression of a pro-democracy uprising, a new junta took power, agreeing to cease fires with former communist and ethnic insurgents and seeking to unwind years of self-imposed isolation. But its repressive policies soon led to Western sanctions and this, together with growing corruption and continued mismanagement, meant that any hope of even economic improvement quickly dimmed.

By the mid-1990s the view of Burma in the West became fairly set — a timeless backwater, brutal and bankrupt, the realm of juntas and drug lords, as well as courageous pro-democracy activists, led by Aung San Suu Kyi. A place worthy of humanitarian attention, but unconnected to the much bigger story of Asia's global rise. China, however, viewed things differently. Where the West saw a problem and offered mainly platitudes and a little aid, China recognized an opportunity and began changing facts on the ground.

Beginning in the mid-1990s, China began unveiling plans to join its interior to the shores of the Indian Ocean. By the mid-2000s, these plans were being turned into reality. New highways are starting to slice through the highlands of Burma, linking the Chinese hinterland directly to both India and the warm waters of the Bay of Bengal. One highway will lead to a brand-new, multi-billion-dollar port, facilitating the export of manufactured goods from China's western provinces while bringing in Persian Gulf and African oil, oil that will be transported along a new 1,000-mile-long pipeline to refineries in China's hitherto landlocked Yunnan province. Another, parallel pipeline will carry Burma's newfound offshore natural gas to light up the fast-growing cities of Kunming and Chongqing. And more than $20 billion will be invested in a high-speed rail line. Soon, journeys that once took months to make may soon be completed in less than a day. By 2016, Chinese planners have declared, it will be possible to travel by train all the way from Rangoon to Beijing, part of a grand route they say will one day extend to Delhi and from there to Europe.

Burma could become China's California. Chinese authorities have long been vexed by the soaring gap in income between its prosperous eastern cities and provinces and the many poor and backward areas to the west. What China is lacking is another coast to provide its remote interior with an outlet to the sea and to its growing markets around the world. Chinese academics have written about a "Two Oceans" policy. The first is the Pacific. The second would be the Indian Ocean. In this vision, Burma becomes a new bridge to the Bay of Bengal and the seas beyond.

China's leadership has also written about its "Malacca dilemma." China is heavily dependent on foreign oil, and approximately 80 percent of these oil imports currently pass through the Strait of Malacca, near Singapore, one of the world's busiest shipping lanes and just 1.7 miles across at its narrowest point. For Chinese strategists, the strait is a natural choke point where future enemies could cut off foreign energy supplies. An alternative route needed to be found. Again, access across Burma would be advantageous, lessening dependence on the strait and at the same time dramatically reducing the distance from China's factories to markets in Europe and around the Indian Ocean. That Burma itself is rich in the raw materials needed to power industrial development in China's southwest is an added plus.

Meanwhile, India has its own ambitions. With the "Look East" policy, successive Indian governments since the 1990s have sought to revive and strengthen age-old ties to the Far East, across the sea and overland across Burma, creating new connections over once impassable mountains and jungle barriers. Just north of where China is building its pipeline, along the Burmese coast, India is starting work to revive another seaport with a special road and waterway to link to Assam and India's other isolated and conflict-ridden northeastern states. There is even a proposal to reopen the Stilwell Road, built by the Allies at epic cost during World War II and then abandoned, a road that would tie the easternmost reaches of India with China's Yunnan province. Indian government officials speak of Burma's importance for the security and future development of their country's northeast — while also keeping a cautious eye on China's dynamic push into and across Burma.

Watching these developments, some have warned of a new Great Game, leading to conflict between the world's largest emerging powers. But others predict instead the making of a new Silk Road, like the one in ancient and medieval times that coupled China to Central Asia and Europe. It's important to remember that this geographic shift comes at a very special moment in Asia's history: a moment of growing peace and prosperity at the conclusion of a century of tremendous violence and armed conflict and centuries more of Western colonial domination. The happier scenario is far from impossible.

The generation now coming of age is the first to grow up in an Asia that is both post-colonial and (with a few small exceptions) postwar. New rivalries may yet fuel 21st-century nationalisms and lead to a new Great Game, but there is great optimism nearly everywhere, at least among the middle classes and the elites that drive policy: a sense that history is on Asia's side and a desire to focus on future wealth, not hark back to the dark times that have only recently been left behind.

And a crossroads through Burma would not be a simple joining up of countries. The parts of China and India that are being drawn together over Burma are among the most far-flung parts of the two giant states, regions of unparalleled ethnic and linguistic diversity where people speak literally hundreds of mutually unintelligible languages, of forgotten kingdoms like Manipur and Dali, and of isolated upland societies that were, until recently, beyond the control of Delhi or Beijing. They are also places where ballooning populations have only now filled out a once very sparsely peopled and densely forested landscape. New countries are finding new neighbors. Whereas the fall of the Berlin Wall reopened contacts that had only temporarily been suspended, the transformations under way are enabling entirely new encounters. There is the possibility of a cosmopolitan nexus at the heart of Asia.

But is a modern-day Silk Road really in the making? Until earlier this year, it was difficult to be optimistic, with Burma at the heart of the transformations and the news from Burma remaining so bad. Ordinary people were as poor as ever, political repression was the order of the day, and the Chinese projects under way seemed to be doing more to fuel corruption and devastate the environment than anything else. Fresh elections were held late last year, but they were widely condemnedas fraudulent.

Over the past several months, however, there have been increasing signs that better days might lie ahead.

This March, the junta was formally dissolved and power handed over to a quasi-civilian government headed by a retired general, U Thein Sein. President Thein Sein quickly began to exceed (admittedly low) expectations, speaking out against graft, stressing the need for political reconciliation, appointing technocrats and businessmen to key positions, inviting exiles to return home, announcing fresh peace talks with rebel groups, and even reaching out to Aung San Suu Kyi, not long before released from house arrest. Poverty reduction strategies have been formulated, taxes lowered, trade liberalized, and a slew of new laws on everything from banking reform to environmental regulation prepared for legislative approval. Parliament, after a shaky start, began to take on a life of its own. Media censorship has been significantly relaxed, and opposition parties and Burma's burgeoning NGO community have been allowed a degree of freedom not seen in half a century.

It's a fragile opening. The president seems determined to push ahead, but his is not the only voice. There are other powerful ex-generals in parliament and in the cabinet, and the structures of repression remain intact. Burma is at a critical turning point.

And now, for the first time, Burma's politics matter beyond its immediate borders. If this opportunity for positive change is lost, Burma may remain a miserably run place — but it will no longer be an isolated backwater. The great infrastructure projects under way will continue, as will the much longer-term processes of change. Asia's frontier will close and a new but dangerous crossroads will be the result.

But if Burma indeed takes a turn for the better and we see an end to decades of armed conflict, a lifting of Western sanctions, democratic government, and broad-based economic growth, the impact could be dramatic. China's hinterland will suddenly border a vibrant and young democracy, and India's northeast will be transformed from a dead end into its bridge to the Far East. What happens next in Burma could be a game-changer for all Asia.

Above is taken from FP Foreign Policy  article:Asia's New Great Game by BY THANT MYINT-U and below is Wikipedia's Migration period of ancient Burma.

Through China

Evidence indicates that the ancestors of the Austronesians' spread from the South Chinese mainland to Taiwan at some time around 8,000 years ago. Evidence from historical linguistics suggests that it is from this island that seafaring peoples migrated, perhaps in distinct waves separated by millennia, to the entire region encompassed by the Austronesian
languages
. It is believed that this migration began around 6,000 years
ago.[5]

The prehistory of Taiwan includes the late Paleolithic era. During that time, roughly 50,000 BC to 10,000 BC, people were already living in Taiwan.[6][7] The Pacific islands of Polynesia began to be colonized around 1300 BC, and completely colonized by around 900 AD.
The descendants of Polynesians left Taiwan around 5200 years ago. Salones and Pashu (Malays of Burma) arrived southern Burma through this sea route.

Taiwan is the urheimat of the Austronesian languages. Archaeological
evidence (e.g., Bellwood 1997) suggests that speakers of pre-Proto-Austronesian spread from the South Chinese mainland to Taiwan at some time around 8,000 years ago. Evidence from historical linguistics
suggests that it is from this island that seafaring peoples migrated, perhaps in distinct waves separated by millennia, to the entire region encompassed by the Austronesian languages (Diamond 2000). It is believed that this migration began around 6,000 years ago (Blust 1999).

When Han Chinese invaded Taiwan, the ethnic minorities (including
Tibeto-Burmans, Shans and Mons of future Burma) shifted to the mainland China.
Some historians believe that those ethnic minorities first came to settle north
of the Yellow (Huang Ho) river, occupying the region known as Hebei and Shanxi round about 2515 BC. The Chinese annals also mention about their settlements in the middle basin of the Yellow River in 850 BC. But new emigrants coming from Central Asia later impelled those ethnic groups to move southwards to new fertile areas between the Yellow and Yangtze (Chang Jiang) rivers and then migrated down through the present day Yunnan and descended further down into Burma.

Sixteen kingdoms were a plethora of short-lived non-Chinese dynasties that came to rule the whole or parts of northern China in the 4th and 5th centuries. Many ethnic groups were involved, including ancestors of the Turks, Mongolians, and Tibetans.

Chinese history is that of a dynasty alternating between periods of political unity and disunity and occasionally becoming dominated by foreign Asian peoples, most of whom were assimilated into the Han Chinese population.
Cultural and political influences from many parts of Asia, carried by successive waves of immigration, expansion, and assimilation, merged to create modern Chinese culture.

The History of Yunnan is related to Burma, can date back to Yuanmou Man, a Homo erectus fossil, the oldest known hominid fossil in China. By the Neolithic period, there were human settlements in the area of Lake Dian. These people used stone tools and constructed simple wooden structures. Yunnan's location in the southwesternmost corner of China and its
peoples hae the strong ethnic identities are due to cultural and political
influences from Burma. In 109 BC, Emperor Wu sent General Guo Chang (郭昌)
south to Yunnan, establishing Yizhou commandery and 24 subordinate counties. The commandery seat was at Dianchi county (present day Jinning 晋宁). Another county was called "Yunnan", probably the first use of the name. To expand the burgeoning trade with Burma and India. Anthropologists have determined that these people were related to the people now known as the Tai. They lived in tribal congregations, sometimes
led by exile Chinese. In the Records of the Grand Historian, Zhang Qian
(d. 113 BC) and Sima Qian
(145-90 BC) make references to "Shendu", which may have been referring to the Indus Valley (the Sindh province in modern Pakistan), originally known as "Sindhu" in Sanskrit. When Yunnan was annexed by the Han Dynasty, Chinese authorities also reported a Shendu" (Indian) community living in the area.[8] The Mongols established regular and tight administrative
control over Yunnan. In 1253 Mongke Khan of the Mongol Empire dispathced the prince Kublai to take Yunnan.
The Mongols swept away numerous native regimes, including the leading Dali kingdom. Later Yunnan became one of the ten provinces set up by Kubilai Khan.
Kublai Khan appointed Turkmen Sayyid Ajjal Shams al-Din Omar governor in Yunnan in 1273.[9]

History of Tibet
is also related to prehistoric Burma. It is situated between the two ancient civilizations of China and India, separated from the former by the mountain ranges to the east of the Tibetan Plateau and from the latter by the
towering Himalayas. Tibet is nicknamed "the roof of the world" or "the land of snows". The Tibetan language and its dialects are classified as members of the Tibeto-Burman language family. Humans inhabited the Tibetan Plateau at least twenty one thousand years ago.[10] This population was largely replaced around 3,000 BP by Neolithic immigrants from northern China. However there is a "partial genetic continuity between the Paleolithic inhabitants and the contemporary Tibetan populations".[10] Some
archaeological data suggests humans may have passed through Tibet at the time India was first inhabited, half a million years ago.[11]
The first documented contact between the Tibetans and the Mongols occurred when Genghis Khan met Tsangpa Dunkhurwa (Gtsang pa Dung khur ba) and six of his disciples, probably in the Tangut empire, in 1215.[

Through India

Paleolithic sites have been discovered in Pothohar near Pakistan's capital Islamabad, with the stone tools of the Soan Culture. In ancient Gandhara, near Islamabad, evidence of cave dwellers dated 15,000 years ago has been discovered at Mardan.

The major cities of the Indus Valley Civilization, such as Harappa and Mohenjo-daro, date back to around 3300 BC, and represent some of the largest human habitations of the ancient world. It is believed that the migration in and out of India began around 6,000 years ago.[5] Indo-Aryan
migration
to and within Northern India is consequently presumed to have
taken place in the Middle to Late Bronze Age, contemporary to the Late Harappan phase in India (c. 1700 to 1300 BC). From 180 BC, a series of invasions from Central Asia followed, including those led by the Indo-Greeks, Indo-Scythians, Indo-Parthians and Kushans in the north-western Indian subcontinent.[13][14][15] The word "India" is derived from the Indus River. In
ancient times, "India" initially referred to the region of modern-day Pakistan along the Indus river, but by 300 BC, Greek writers like Megasthenes applied the term to the entire subcontinent.[16] :)
History of South India especially Chola Empire is related to prehistoric Burma. One of the most powerful rulers of the Chola kingdom was Raja Raja Chola. He ruled from 985 – 1014 CE.
His army conquered the Navy of the Cheras at Thiruvananthapuram, and annexed Anuradhapura and the northern province of Ceylon. Rajendra Chola I completed the conquest of Sri Lanka, invaded Bengal, and undertook
a great naval campaign that occupied parts of Malaya, Burma, and Sumatra.

Since 500 BC Buddhist Orrisa colonists had migrated towards Southeast and settled in future Burma's Irrawaddy Delta and built pagodas.[17]

In 180 BC migrants from the Hindu colonists, of Andhra Dynasty, from middle India settled in lower part of future Burma and established Hanthawaddy (Mon town) and Syriam (Ta Nyin or Than Lyin) in Burma.[17]

Indian Dravidian tribe in Panthwa In Chinese Chronicles Chen Yi-Sein instead gives an Indian derivation for Panthwa village, as the name of a Dravidian tribe settled in Mon's areas around the Gulf of Martaban.
This group was later one of the pioneers in a 'Monized' occupation of Beikthano village, which also led to the village/city being called Ramanna-pura, linked to Mon areas of southern Burma (1999:77).[18]

The Tagaung dynasty is explicitly incorporated into the story of Duttabaung's mother and father; the lineage of the Queen of Beikthano is less consistent, but always intertwined with that of the Sri Kestra village rulers. In all of these, links are made between territorial control, royal patronage of Hindu or Buddhist sects and supernatural events.[18]

Little is known about life in early Burma but there is evidence that land and sea traders from China and India[19][20] passed by and left their mark on the region and the local people traded ivory, precious stones, gold and silver, rhinoceros horns, and horses with these traders. Roman envoys from
Alexandria also passed through the Irrawaddy valley in 79 CE en-route to China. 2nd century Burmese sea-farers, trading with Southern India across the Bay of Bengal, are thought to have brought Buddhism to Burma in the 2nd century CE. and by the 4th century, much of the Irrawaddy Valley was Buddhist including the then dominant city-state, Prome (modern Pyay).[2] Mizos were part of a great wave of migration from China and later moved out to India to their present habitat. It is possible that the Mizos came from Sinlung or Chhinlungsan located on the banks of the Yalung River in China, first settled in the Shan State and moved on to the Kabaw Valley. The Naga were originally referred to as
Naka in Burmese languages, which means 'people with pierced ears'. The
Naga tribes had socio-economic and political links with tribes in Assam and Burma
(Myanmar); even today a large population of Naga inhabits Assam. Following an
invasion in 1816, the area, along with Assam, came under direct rule of Burma up
to the time British East India Company took
control of Assam in 1826 following the Treaty of Yandaboo of 1826. The history of Assam is the history of a confluence of peoples from
the east, west and the north; the confluence of the Indo-Aryan, Austro-Asiatic and Tibeto-Burman cultures. The Late neolithic
cultures have affinities with the spread of the Mon Khmer speaking people from Malaysia and the Ayeyarwady valley and
late neolithic developments in South China. Since these cultures
have been dated to 4500-4000 BCE, the Assam sites are dated to approximate that
period.

Like this:

Be the first to like this post.


Siarkan Kisah Mat Indera: Harakahdaily Kena Siasat

Posted: 13 Sep 2011 06:28 AM PDT

Mat Indera: Polis siasat Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 Sept: Dua wartawan Harakahdaily hari ini diambil keterangan oleh pihak polis ekoran penyiaran satu artikel berhubung isu Mat Indera.

Pengarang Azmi Yusof dan Pengarang Berita Mohd Nazri Abdullah disoal siasat berikutan artikel yang disiarkan 5 September lalu bertajuk "Mat Indera: Umno guris hati rakyat Johor".

Pegawai polis berpangkat ASP dan sarjan daripada balai polis Sentul, Kuala Lumpur itu tiba di pejabat Harakahdaily kira-kira jam 11.30 pagi ini.

Soal siasat bermula serentak terhadap kedua-dua mereka kira-kira jam 11.40 hingga 12.30 tengahari tadi.

Menurut pegawai polis tersebut, siasatan dilakukan ekoran satu laporan polis yang dibuat seorang individu di Balai Jalan Tun HS Lee terhadap Harakahdaily yang mendakwa artikel yang disiarkan tersebut palsu dan berunsur fitnah.

Artikel tersebut, antara lain memetik kenyataan Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kayat sebagai berkata Umno telah mengguris hati rakyat Johor kerana mendakwa Mat Indera adalah pengkhianat bangsa.

Sedangkan kata Suhaizan, buku Pengukir Nama Johor mengiktiraf Mat Indera sebagai pejuang bangsa.

Selain itu artikel tersebut juga turut memetik rencana berkaitan Mat Indera dalam buku tersebut yang berbunyi:

"Adakah Mat Indera seorang petualang atau pejuang? Mat Indera adalah seorang yang berani berjuang secara terbuka melibatkan jasmaninya, rohaninya, inteleknya, dan emosinya demi bangsa dan negara. Dia tidak mempunyai kepentingan peribadi. Dia juga tidak mempunyai niat jahat terhadap bangsa dan negaranya. Dia rela mempertaruhkan nyawanya demi memperjuangkan hak kedaulatan sebuah negara yang terbelenggu oleh rantai penjajahan. Justeru Mat Indera sewajarnya diabadikan namanya sebagai seorang pejuang, bukan seorang petualang".

Dalam perenggan terakhir pula, Harakahdaily melaporkan Mat Indera bertanggungjawab mengarahkan serangan di rumah pasung Bukit Kepong "tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggota polis yang berjudi dan mabuk pada malam Tahun Baru Cina".

Beliau sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis.

"Polis mahu menyiasat sumber berita berkenaan, dan kita beri kerjasama sepenuhnya kepada mereka.

"Kami juga memberikan beberapa salinan, sumber berkaitan yang kami gunakan dalam berita itu," kata Azmi.

Polis juga bertanyakan sama ada fakta tersebut ditokok tambah, direka-reka atau dibuat berdasarkan kesimpulan sendiri. -HD
Keluarga Tunku Perlu Gesa Prof Zainal Kling & MPN Minta Maaf, Bukan Mat Sabu

Posted: 13 Sep 2011 05:09 AM PDT

Keluarga Tunku gesa Mat Sabu mohon maaf

ALOR SETAR: Anggota keluarga perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, hari ini menggesa Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, memohon maaf secara terbuka kepada mereka berhubung kenyataannya mengenai Bapa Kemerdekaan itu.

Anak saudara Tunku, Datuk Tengku Zainol Rashid Tengku Yahya, berkata tindakan pemimpin PAS itu mempertikaikan perjuangan Tunku Abdul Rahman dalam sejarah kemerdekaan negara mengguris hati seluruh anggota keluarga Almarhum.

"Mat Sabu (Mohamad) tidak perlu mempertikaikan hasil usaha Tunku Abdul Rahman kerana dia sepatutnya bersyukur dapat tinggal di negara yang aman ini dan jangan cuba ubah fakta dan putar belitkan sejarah negara ini," katanya pada sidang media, di sini hari ini.
Mohamad yang lebih dikenali Mat Sabu mencetuskan kontroversi apabila dalam satu ceramah di Tasek Gelugor, Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu menafikan peranan Tunku dalam membebaskan negara daripada penjajahan British.

Berdasarkan rakaman video ceramah itu yang petikannya disebarkan menerusi internet, antara lain Mat Sabu berkata: "...sejarah kemerdekaan kita tak kena tuan-tuan sekalian, sebab itu kita tengok pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi jahat. Siapa pegawai British? Datuk Onn, Tunku Abdul Rahman...itu pegawai British...hak lawan British hak tu pula jadi pengganas."

Mengulas lanjut, Tengku Zainol Rashid berkata dalam usaha memerdekakan negara, Almarhum Tunku serta beberapa pemimpin lagi mengambil risiko berbincang dengan komunis di Baling, Kedah serta ke London untuk menuntut kemerdekaan negara.

"Kepetahan dan kebijaksanaan Tunku Abdul Rahman dalam berkata-kata berjaya meyakinkan pihak British untuk menyerahkan negara ini kepada kita serta memberi kemerdekaan sepenuhnya kepada Tanah Melayu dan nikmat kemerdekaan itu kita kecapi sehingga hari ini.
Beliau juga membidas Mohamad yang sanggup melakukan apa saja demi kepentingan politik.

"Anggota politik di negara ini tidak perlu memainkan isu seperti ini untuk kepentingan sesebuah parti politik semata-mata sehingga menyebabkan berlaku kekeliruan terhadap rakyat. Saya berharap isu ini tidak akan timbul lagi pada masa akan datang," katanya.

Beliau juga mahu kerajaan mengambil tindakan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab itu bagi dijadikan pengajaran kepada orang lain dan mengelak perkara sama berulang. - BERNAMA


Ulasan GB

Sepatutnya keluarga Tunku Abd Rahman menuntut dan meminta Prof Zainal Kling memohon maaf kerana menyatakan beliau menyatakan Tanah Melayu tidak pernah dijajah dan dengan berkata demikian bererti memadam usaha Tunku Abdul Rahman menuntut "kemerdekaan" dan dengan kenyataan Zainal Kling persis menempelak gelaran "Bapa Kemerdekaan" yang telah diberikan kepada PM yang pertama tersebut.

Benar, Mat Sabu ada menyebut dua nama bekas pemimpin UMNO iaitu Datuk Onn dan Tunku Abdul Rahman dan tiada apa kesalahannya bila Mat Sabu menyatakan kedua-dua sebagai pegawai British kerana Majlis Professor Negara sendiri menyatakan Tanah Melayu pada waktu itu "mendapat naungan dan perlindungan dari British". Maka pergilah buat bantahan kepada MPN bukan Mat Sabu.

p/s Namun ada satu fakta jelas yang ramai ahli-ahli UMNO dari lapisan baru tidak mengetahui bahawa kedua-dua bekas pemimpin UMNO tersebut telah mati di luar UMNO.

Pengasas Umno, Dato Onn Jaafar mati dalam Parti Negara. Begitu juga dengan Allahyarham Tunku Abdul Rahman. Beliau mati dalam Parti Melayu Semangat 46 kerana beliau tidak percayakan Umno pada masa itu.


Itu fakta sejarah yang tidak boleh dipadam oleh mana-mana datuk professor sekalipun!


The Illegal Pangolin Trade

Posted: 13 Sep 2011 02:59 AM PDT

Earlier this afternoon, I came across this report on Last stand in Asia for shy, defenseless anteater by Dennis D. Gray of Associated Press and was horrified to discover this:The pangolin trade — banned in 2002 by CITES, the international convention on endangered species — resembles a pyramid.

At the base are poor rural hunters, including workers on Indonesia's vast palm oil plantations. They use dogs or smoke to flush the pangolins out or shake the solitary, nocturnal animals from trees in often protected forests.

"Everything is against them. ... They have no teeth. Their only defense is to roll up in a ball that fits perfectly into a bag," Shepherd says. Under stress, pangolins can develop stomach ulcers and die

Middlemen set up buying stations in rural areas and deliver the animals through secretive networks to the less than dozen kingpins in Asia suspected of handling the international connections.

Factories in Sumatra butcher the pangolins, slitting their throats, then stripping off and drying the valuable scales. CLICK HERE for more.

Thereafter, I surfed the net for more information on the illegal pangolin trade. I was utterly appalled when I saw the photographs at this blog post on Pangolin Poaching Pandemic: At Least 22,200 Lives Claimed in Malaysia in Less Than Two Years.

According to that article from Bush Warriors:

When a pangolin poaching syndicate was busted in Malaysia last year, authorities confiscated log books that contained the group's darkest secrets. Wildlife trade monitoring network, TRAFFIC, was granted permission to review these records, and their findings are shocking. At least 22,200 pangolins were killed and over 834 kilograms (more than 1,835 pounds) of their scales had been exported in just 20 months. The numbers are likely even higher, as periods of activity were missing from the ledger.


According to the International Union for the Conservation of Nature, numbers of wild Sunda Pangolins have halved in the past 15 years. (Read more here)

For certain, the pangolin smuggling crisis can only be addressed through improved law enforcement and better information on the criminal syndicates behind the trade.

Those with information on those behind these crimes against Malayasia's natural heritage be it pangolins or any other living creature should report to the relevant authorities for action.


联邦政府应该修改过时的1975年服务税法令,而不是要求通讯公司展缓征收服务税

Posted: 13 Sep 2011 01:48 AM PDT

我对首相日前促请国内电讯公司重新检讨向预付卡用户征收征收6%服务税的决定以避免加重人民的负担的谈话感到莫名其妙。此外,新闻、通讯与文化部长莱士雅订表示电讯公司今日同意暂时搁置这项征税计划也是治标不治本。首先,联邦政府是在1975年在国会立法通过服务税法令。在这项法令之下,全马各地除了纳闽岛、浮罗交怡以及联合发展区域都必须针对特定的领域所出售的货物或服务征收服务税。该法令也有一系列的附表阐明哪一种货物或服务必须征收服务税。在该法令之下,通讯公司必须针对他们所提供的服务和产品一律征收服务税。联邦政府已经制定我国的服务税为6巴仙,因此根据有关法令,国内各电讯公司所提供的服务和产品,包括预付流动电话启动配套或加额固本都必须征收6巴仙的服务税。人民必须了解征收服务税的意义。当厂家在生产某一产品或提供某一服务以致在生产或提供服务的过程之中也提供服务,那么消费人则必须支付服务税。


JPA Cyberjaya Diserang Kulat

Posted: 13 Sep 2011 02:36 AM PDT

Serangan Kulat : JPA Buka Bilik Operasi di Putrajaya

KUALA LUMPUR 13 SEPT : Beberapa bahagian Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di Cyberjaya kini membuka bilik operasi di ibu pejabat JPA Putrajaya berikutan pejabat-pejabat bahagian berkenaan diserang kulat yang dikhuatiri boleh menjejas kesihatan manusia.

Menurut laporan Berita Harian hari ini, pejabat JPA di Blok A, Bangunan MKN-Embassy TechZone di Cyberjaya, Selangor, diserang kulat yang mengeluarkan spora hijau kekuningan.

Kulat tersebut dikesan di lantai dan dinding beberapa tingkat blok berkenaan selepas kakitangan kembali bertugas setelah bercuti panjang sempena sambutan Aidilfitri baru-baru ini.

Antara bahagian yang ditempatkan di blok itu ialah Unit Audit Dalaman, Bahagian Saraan, Bahagian Pengurusan Psikologi, dan Bahagian Pengurusan Maklumat.

JPA dalam satu kenyataan pada Isnin berkata warga JPA kini diarah bekerja dari rumah dan melaksanakan tugas seperti biasa, dan tidak 'diarah bercuti' seperti dilaporkan.

Warga JPA juga dikehendaki meningkatkan komunikasi berterusan menerusi penggunaan teknologi, komunikasi dan maklumat (ICT), e-mel, sistem maklum balas di JPA dan laman sosial Facebook bagi semua urusan pelanggan JPA.

Pejabat JPA di Putrajaya menyediakan 15 talian khas untuk dihubungi bermula hari ini hingga 26 Sept. depan dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang.

Berikut adalah nombor-nombor telefon talian khas:

1) Bahagian Saraan: 0388853194/3201/3227/3232/3283/3072
2) Bahagian Pengurusan Maklumat: 0388853786/3807/3887/3896/3898/3899
3) Bahagian Pengurusan Psikologi: 0388853824
4) bahagian Audit Dalam: 0388853902/3903
Buku Terbitan DBP & KPM Kata UMNO Tak Tuntut Kemerdekaan

Posted: 13 Sep 2011 12:29 AM PDT

Pas mendakwa pemimpin Umno mengeluarkan kenyataan kurang tepat berhubung perjuangan parti mereka menentang penjajah British untuk menuntut kemerdekaan.

Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abd Ghani berkata, dakwaan itu disokong oleh fakta yang tertera pada buku teks Sejarah Tingkatan 5, terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

"Pada muka surat 103, ada dinyatakan faktor yang menyumbang kepada pembentukan Persekutuan Tanah Melayu.

"Umno dikatakan hanya membuat rundingan dengan British untuk menolak Malayan Union dan bukan menuntut kemerdekaan," katanya pada sidang media di Pejabat Perhubungan Pas negeri di sini, semalam.

Hadir sama Timbalan Pesuruhjaya 3 Pas negeri, Anuar Azahari dan Ketua Dewan Pemuda Pas negeri, Mohd Khairil Anuar Mohd Wafa.

Difahamkan, buku teks yang disusun panel empat penulis iaitu Ramlah Adam, Abdul Hakim Samuri, Shakila Parween Yacob dan Muslimin Fadzil itu masih digunakan di sekolah menengah sekitar negara ini.

Buku teks terbabit mula dicetak pada 2003 dan naskhah terbitan 2010 yang ditunjukkan pada sidang media berkenaan dibeli Mohd Taufek dari sebuah kedai buku sekitar bandar ini, beberapa hari lalu.

Menurut Mohd Taufek, fakta yang dipaparkan dalam buku teks berkenaan sukar disangkal kerana ditulis pakar sejarah, malah digunakan di semua sekolah menengah.

"Justeru, kami sarankan agar pemimpin Umno meneliti semula fakta sejarah berkaitan kemerdekaan negara agar tidak berlaku kekeliruan dalam fikiran mereka.

"Sejarah tidak boleh diubah dan fakta pula adalah sesuatu yang tepat serta perlu dipercayai. Jangan sesekali mengubah sejarah sesuka hati," katanya. -SH


MP Khalid Samad wants clear answer from Mais over 'dark conspiracy'

Posted: 12 Sep 2011 10:57 PM PDT

The Selangor Islamic Religious Council (Mais) has to come out and state clearly the purpose of its Aug 5 meeting with the Attorney-General's Chambers and several Islamic NGOs, at which the raid on the Damansara Utama Methodist Church (DUMC) was discussed.

generation 709 220711 khalid samadShah Alam MP Khalid Samad, who has been locked in a battle with Mais on the Aug 3 raid on DUMC by the Selangor Islamic Affairs Department (Jais), is demanding that this is what Mais has to do to clear air on the matter, that is to give a clear answer on whether the meeting was an official programme, the Selangor PAS deputy commissioner said in a statement today.

Khalid sees the meeting a part of a conspiracy by Mais, Jais, the Attorney-General's Chambers and several Islamic NGOs to oust Selangor Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim but Mais chairperson Mohamad Abzib Mohd Isa, in a statement issued last week, denied the allegation and said the meeting was to brief the NGOs on the Jais raid on DUMC.Miss Angola Leila Lopes is Miss Universe 2011

Posted: 12 Sep 2011 10:30 PM PDT

Leila Lopes, a 25-year-old business student from Angola, was crowned the 60th Miss Universe in Sao Paolo, Brazil, on September 12.

Miss Universe 2011 Leila Lopes of Angola

Miss Ukraine and Miss Brazil were named the first and second runner ups, while Miss China and Miss Philippines completed the top 5.

Miss Angola Leila Lopes is Miss Universe 2011 from YeinJee's Asian Blog


Stop feigning ignorance over prepaid phone tax. Najib stop pretending lah

Posted: 12 Sep 2011 09:13 PM PDT

September 13, 2011
KUALA LUMPUR, Sept 13 — PAS has told Datuk Seri Najib Razak to stop pleading ignorance over the six per cent service tax imposed on prepaid mobile users, saying the telcos were just implementing the Budget 2011 tabled last year.
The service tax of five per cent was imposed since 1998 to all mobile phone service providers but Najib, who is Finance Minister, raised the tax to six per cent in the Budget proposals for this year.
"The telcos only implemented the budget presented by Najib for 2011. When they start to implement it, Najib blames the telcos, to portray himself as a caring leader ahead of the general election," said Dr Dzulkefly Ahmad (picture), who heads PAS's Research Centre.
The telcos had been absorbing the tax to grow the mobile phone service which now has nearly 28 million subscribers but agreed to pass on the tax effective September 15. However, the companies have decided to defer the tax again following a public outcry and a government request.
Najib had urged the companies to review the decision, which he said had nothing to do with the government.
PAS's vice-president Mahfuz Omar, who leads anti-price hike movement Protes BN, said the telcos were only shifting the burden of the government-imposed tax to consumers.
He said not only the Telcos should stop charging consumers, the government must also abolish the tax.
In a statement yesterday, the telcos said they have agreed to defer implementing the service tax for purchases of prepaid reloads, starter and SIM packs upon requests from Najib and Minister of Information, Communications and Culture Datuk Seri Rais Yatim.
"The telecommunications companies have historically absorbed the levy on behalf of the customers, contributing around RM6 billion to the government. At present, it is the only service where tax is subsidised by the companies, and not paid by the customers.
"The Ministry of Information, Communications and Culture and Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM), in view of the industry's concession, have agreed to take up the matter to necessary levels for an amicable resolution, with relief to all parties," they said in a joint statement.Amah Selamatkan Professor Wanita Dari Serangan Seorang Lelaki Bogel

Posted: 12 Sep 2011 11:08 PM PDT

Pengawal keselamatan diburu

Ampang: Seorang pengawal keselamatan sebuah kondominium di Ampang Jaya diburu polis bagi membantu siasatan cubaan samun dalam keadaan bogel ke atas seorang wanita warga Australia yang sedang mendaki Bukit Belacan, baru-baru ini. Foto THESTAR

Difahamkan, pengawal keselamatan itu kini menghilangkan diri selepas menyerang wanita yang juga seorang profesor berusia 50-an.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, polis sudah mengenal pasti identiti suspek.

Semalam, akhbar melaporkan, mangsa yang mengajar di sebuah kolej swasta, diserang seorang lelaki berbogel ketika membawa dua anjingnya bersiar-siar.

Dalam kejadian jam 3 petang, Jumaat lalu, mangsa bagaimanapun berjaya diselamatkan pembantu rumahnya yang turut menemaninya dengan melawan serangan suspek terbabit. -hm

AMAH SELAMATKAN MAJIKANNYA DARI SERANGAN LELAKI BOGEL

Melihat seorang lelaki di dalam keadaan berbogel menyerang majikannya, seorang amah Indon tanpa berfikir panjang terus menerjang lelaki berkenaan.

Amah berkenaan yang ingin dikenali sebagai Ika, 35, telah tinggal sejak 5 tahun lalu di Taman TAR bersama Prof Dr Catherine Yule, yang berumur dalam lingkungan 50an, seorang professor di sebuah uversiti swasta di Lembah Klang.

Beliau sering menemani Dr Catherine bersama dua ekor anjingnya bersiar-siar mendaki di Bukit Belacan berhampiran dengan rumahnya.

Kejadian tersebut berlaku pada jam 3 petang, Jumaat lalu

"Ia berlaku dengan pantas. Lelaki bogel berkenaan meluru dan menerkam majikan saya (Dr Catherine) sebelum kedua-duanya jatuh ke dalam parit.

"Lelaki itu menumbuk muka dan kepala Catherine. Saya mencapaiI sebatang buluh dan terus memukul belakangnya..

"Buluh tersebut terpatah dua dua dan lelaki bogel tersebut meraung kesakitan. Dia menjadi berang dan cuba menyerang saya," kata Ika.

Dalam keadaan sakit dan tidak bermaya, Dr Catherine keluar dari parit, dan meihat lelaki tersebut mencampak Ika ke dalam lubang 1m dalamnya dan sedang memukulnya.

"Saya nampak lelaki itu mengambil seketul batu dan menghentak ke atas kepala Ika. Tetapi, dia terus melawan dan ketika itulah handfon majikan saya tercicir dari koceknya dan dirampas oleh lelaki berkenaan sebelum melarikan dirinya," tambahnya.

Kejadian tersebut, yang berlaku kira-kira lima minit, menyebabkan Dr Catherine mengalami lebam, dengan luka-luka di kaki, tangan dan mata sebelah kirinya.

"Saya tak berapa teruk, Ika lebih parah kerana dia mengalami luka di bahagian belakang kepalanya, disamping kesan calar pada kaki, tangan dan kepala," kata professor warga Australia itu yang telah tinggal di Malaysia selama 15 tahun dan boleh berbhasa Malaysia dengan fasih.

"Saya terhutang budi kepadanya kerana menyelamatkan saya dan berterima kasih kerana tidak ada apa-apa yang lebih buruk menimpa saya," katanya.

Dr Catherine berkata berliau berjalan-jalan di kawasan tersebut sejak tiga tahun lalu dan belum berlaku sebarang insiden yang tidak diingin di kawasan tersebut sebelum ini.

"Sebenarnya saya pernah terserempak lelaki berkeanaan di dalam dua ketika yang berasingan beberapa hari sebelum kejadian ini. Dia macam kelihatan orang baik, tak banyak cakap tetapi agak mesra dengan anjing-anjing saya," tambah Dr Catherine.

Kejadian serangan berkenaan memeranjat beberapa orang pendaki kawasan tersebut dan berharap polis dapat menangkap penerang berkenaan secepat mungkin.

Jurucakap polis berkata kes itu sedang dalam siasatan. -thestar/terjemahan bebas: GBApa salah dengan komisen?

Posted: 12 Sep 2011 08:49 PM PDT

Setelah berlapar, dahaga, menahan nafsu dan kemahuan pada Ramadan, kita menempuh Syawal penuh syukur, menginsafi pemberian Ilahi, beramah serta mengeratkan silaturahim dengan mereka yang dikasihi.

Namun Syawal menjelma dengan seribu kejutan. Pendedahan demi pendedahan oleh Wikileaks mengenai pelbagai tuduhan rasuah pemerolehan (ala komisen) yang dipintas dari kabel maklumat Kedutaan Amerika Syarikat, mengejutkan lagi dunia sempit rakyat yang terus dahaga dengan keadaan ekonomi serba tidak menentu.

Pendedahan terbaru perinci bagaimana pimpinan tertinggi politik Umno, ejen, pegawai-pegawai tertinggi ketenteraan dan kerajaan menerima "komisen" 30 peratus dalam banyak kontrak pemerolehan yang berlangsung.

Kabel didedahkan itu dibuat antara 2004 dan 2009 semasa Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi Perdana Menteri dan Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Pertahanan, yang juga Timbalan Perdana Menteri. Sementara waktu, apabila mana-mana pihak, termasuk saya mempersoalkan mengenai pemerolehan persenjataan Kementerian Pertahanan serta soal kapal selam yang hanya boleh menyelam buat seketika, tetapi kebanyakan masa hanya di atas permukaan sahaja, kami dituduh sebagai pengkhianat negara.

Sebenarnya, mereka ini, yang merompak hasil negara menerusi "komisen" yang disapu masuk ke dalam poket-poket persendirian yang merupakan pengkhianat kepada agama, nusa dan bangsa!

Maklumat Wikileaks jelas menunjukkan Umno bergantung pada "komisen" ini sebagai "dana politik" pelaksanaan pelbagai agenda politik sempit, termasuk penambahan pengayaan kocek persendirian mereka.

Saya akan berasa hiba sekiranya benar duit-duit ini diberikan kepada orang Melayu melalui ahli-ahli politik dari Umno, kerana mereka menggunakan duit "haram".

Sebagai orang Melayu dan beragama Islam, kita sentiasa berhati-hati memastikan duit kita terima untuk dibelanjakan bagi membeli makanan, perbelanjaan keluarga dan mungkin untuk orang tua tercinta harus datang dari sumber yang halal.

Justeru menjadi bebanan kepada pemimpin-pemimpin Umno untuk menjelaskan dari mana mereka datang untuk diberikan kepada orang Melayu dalam program-program yang dilaksanakan, adakah duit itu datang dari sumber rezeki tersendiri mereka ataupun daripada "komisen" yang diperoleh melalui kontrak pemerolehan kementerian pertahanan ini?

Soal ini bukan saja mengenai "komisen" tetapi kita sering kali diberitahu jangan persoalkan pembelian alat pertahanan negara kerana ia akan menjejaskan persediaan pertahanan yang kononnya perlu diselubungi seribu satu kerahsiaan. Malangnya, sekarang kerahsiaan itu dijadikan alasan bagi sembunyi seribu satu penipuan.

Persoalannya bukan mengenai keperluan pembelian alat pertahanan, tetapi proses pembelian yang mesti mengambil kira matlamat dan juga manfaat yang terbaik untuk negara.

Pertama sekali, dalam dunia yang makin rapat perhubungan dua hala dan kebertanggungan ekonomi di antara negara- negara serantau, sesebuah negara seharusnya dapat mengelakkan pembaziran menerusi kepintaran dalam memilih sistem pertahanan sesuai.

Sebagai contoh perlukah kita membeli kereta kebal berat atau kereta kebal sederhana ataupun ringan memandangkan keadaan topografi tropika yang wujud? Dan adakah perlunya kapal selam yang menelan belanja besar sedangkan matlamat sama mampu diperoleh dengan kapal perang atau ronda?

Rakyat tidak akan rasa terkilan dengan pilihan sistem pertahanan yang relevan dan sesuai, tetapi tentunya menolak apabila dapati hujah awal pemilihan sebenarnya 'indah khabar dari rupa'.

Dahulu pemilihan pesawat MIG dari Russia dibuat berdasar hujah – ia pesawat terbaik dan tahan lama, malangnya kini kita diberitahu perlu diganti dengan pesawat jet pejuang Hornet dari Amerika Syarikat pula.

Bayangkan kita disuruh beli Lori tiga tan kerana ia besar lasak dan tahan lama sedangkan Perodua MyVi mencukupi untuk menghantar anak ke sekolah yang hanya 1 km jauhnya – bukankah contoh ini jelas menggambarkan amalan yang wajib ditolak?

Bayangkan Koperasi Syarikat kita beli sebuah Proton Saga harga RM200,000 iaitu lima kali ganda harga biasa RM40,000 yang menjadi penanda aras harga pembelian alat – adakah ini amalan menguntungkan atau merugikan rakyat?

Kedua, menjadi kerisauan rakyat adalah proses pembelian yang merugikan negara apabila tidak mengikut perancangan induk pertahanan negara, dan juga tidak telus, bahkan bakal melemahkan pertahanan negara.

Baru-baru ini saya adakan sidang akhbar di hadapan ibu pejabat Kementah di Jalan Padang Tembak – saya aju soalan pada projek "Network Centric Operations" iaitu projek runding terus bernilai RM2 bilion.

Bayangkan kontraktor rumah diupah untuk betulkan bilik air kita tanpa perjanjian jelas dan tidak diletakkan had bajet – bukankah ini menjadi amalan serba membazir lagi tidak bertanggungjawab?

Oleh itu untuk mengelakkan rasuah dan penyelewengan, rakyat wajib diberikan kuasa memantau pembelian dan projek sebegini melalui wakil rakyat di mana satu jawatankuasa pertahanan di Parlimen diwujudkan untuk memastikan ia dilakukan penuh telus demi kepentingan negara bukan pemimpin-pemimpin politik.

Akhir sekali, biarlah pahlawan kita berputih tulang dan bukan berputih mata apabila alat pertahanan yang maha mahal didapati tidak berfungsi. Sudahlah pahlawan negara dikorbankan undi pos dan digadaikan pula kepentingan ekonomi mereka dengan kegagalan LTAT melalui Boustead untuk membeli aset strategik negara daripada Esso Malaysia, inikan pula nyawa dipertaruhkan di medan perang.

Bukankah komisen itu pengkhianatan dalam erti kata sebenarnya?

(Diterbitkan di Sinar Harian, 13 September 2011)


Good Luck Sayang..

Posted: 12 Sep 2011 08:06 AM PDT

Sedih rasanya.
Akhirnya, cita2nya untuk menyambung pelajarannya ke luar negara tercapai.
InsyaAllah, salah seorang anak dara ku akan pergi ke Amerika Syarikat pada hujung minggu ini.

Penerbangan 6 jam ke Dubai dulu.
Transit di Dubai selama 4 jam.
Seterusnya, ke San Franscisco (15 jam) dan semalaman di sana..kemudian naik kapalterbang selama 2 jam ke Oregon.

Aku masih teringat masa kecil2 betapa petah dan cerdik anak ku ini.
Pernah Aunty Judy ku memujinya dan berkata "she's a very intelligent girl for her age!
She really knows what she's talking about! Really smart!" Ameen.

Thanks Aunty..mataku berair jugak sekarang.
InsyaAllah masin mulut aunty..

Bukan senang perjalanan anak ku sehingga ke tahap luar negara.
Dia mengharungi berbagai2 dugaan dan cabaran selama ini.
Baru pagi tadi, aku mendengar dia menangis teresak2 di dalam bilik.
Aku tahu kenapa dan apa yang merisaukannya.

Aku masuk memujuknya dan memberi kata2 perangsang padanya supaya jangan putus asa.
Sebak aku berkongsi kerisauan yang melanda jiwanya.

Orang boleh buat aku menangis.Tetapi sekira sesiapa membuat anakku meleleh airmata, dendamku akan ku simpan.
Jangan sesiapa pun senang2 menghancurkan harapan anakku!

Besok akan bersambung lagi persiapannya ke luar negara.
Aku sudah mula meraung dalam hati.
Kami tidak akan berjumpa mungkin selama 2 tahun.
Hanya kalau wang saku mencukupi, mungkin tahun depan dia boleh balik bercuti..taktahulah.

Aku berdoa dia selamat belajar dan selamat berjaya dengan cemerlang dalam bidang yang dipilihnya..Ameen.

I love you..please jaga diri baik2..
Thank you for being a very good daughter.
We'll miss your great cooking!


India grills top executive of Maxis; MCMC plays dumb

Posted: 12 Sep 2011 06:57 PM PDT

In New Delhi, a top executive of the Maxis company on Monday was questioned by the Central Bureau of Investigation (CBI) in connection with alleged irregularities in spectrum allotment during the tenure of former Indian Telecom Minister Dayanidhi Maran (here).

Ralph Marshall, CEO of Astro which invested in Sun TV and also a Board member of Malaysia-based Maxis, appeared before the agency officials for clarifying on allegations that the company was favoured by the Minister in the takeover of Aircel and in return investments were made in Sun TV owned by Maran family.

I am impressed with the speed of action by the CBI and the government of India in dealing with such an irregularity.

But back home, Maxis is on a prowl. Some of its senior executives were alleged to have leaked customers' call-and-SMS record to auditing firm PriceWaterhouseCoopers and no action has been taken to investigate it, at least (here).

It's a major offense when it comes to breaching customers' P & C, and I guess it's similar to opening up government's white papers in the public.

They had betrayed the trust of not only the clients of Maxis but also trampled all over the privacy rights of the clients of the other telco companies in Malaysia, with total disregard for the law and the principles of good governance.

What has the MCMC done thus far to protect telcos customers from being treated like a bunch of morons? And where is the minister in charge again?

However, I think I know the reason why. The MCMC will not move without any directive from the minister. Not only the MCMC... most of our government's departments and agencies are such!


No comments: