Sunday, September 25, 2011

Remember (part 2)

Remember (part 2)


Remember (part 2)

Posted: 25 Sep 2011 09:17 AM PDT

Well, I've just seen this news report on The Malaysian Insider website. Already, you have a joker from the ruling party who says that the Undilah video clip, which was yanked from the local broadcasters on orders from the MCMC on the filmsy excuse that it hasn't been passed by the film censorship board, contained some subliminal elements detrimental to them.

I'm sure this is a strong hint of what's to come next. Come Monday or Tuesday, what are the bets that the censorship board will say that the video clip cannot be aired at all? I'd like to see them prove me wrong.
ca-pub-5430283382112812


HUDUD: Keris UMNO Menikam Tuannya

Posted: 25 Sep 2011 10:30 AM PDT

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan tindakan Umno menyerang PAS dengan isu hudud ibarat "keris makan tuan" apabila menerima tentangan daripada parti komponen perikatan itu.

Mohamad mendakwa sejak isu itu muncul semula minggu lalu, pelbagai percanggahan pandangan antara pemimpin Umno turut diketengahkan, menyebabkan parti komponen BN mula meragui pendirian Umno.

"Mungkin pemimpin tertinggi Umno fikir isu hudud boleh kuatkan kembali perpaduan BN.

"Tiba-tiba keris makan tuan apabila MCA dan Gerakan mengugut mahu keluar BN kerana isu hudud," kata beliau dipetik Harakahdaily hari ini.

Mohamad berkata isu hudud membuktikan Umno tidak pernah belajar daripada sejarah.

"Sejak berpuluh-puluh tahun terutama selepas PAS kembali memerintah Kelantan pada 1990, Umno mempermain-mainkan isu hudud untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS.

"Tiba-tiba hari ini, Umno yang ditolak oleh majoriti pengundi bukan Islam," kata beliau sambil menambah, "lebih buruk lagi, parti-parti di dalam BN pula berbalah sesama sendiri kerana hudud.
"

Kelmarin, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek serta pemimpin-pemimpin parti berkenaan sepatutnya sudah mengetahui pendirian Umno berhubung hukum hudud dan ia tidak perlu dijadikan isu.

Muhyiddin berkata pendirian Umno adalah sama seperti dahulu dan perkara itu sepatutnya tidak berbangkit di kalangan parti komponen Barisan Nasional (BN) kerana ia berbeza dengan PAS.

"Isu yang disebutkan oleh Chua tak berbangkit. Jangan timbul syak wasangka dalam pemikiran masyarakat Cina dan lain-lain termasuk masyarakat Islam tentang perkara itu.

"Bagi saya, pendirian yang kita ambil itu bukan baru tetapi sejak beberapa kepimpinan sebelum ini," katanya mengulas kenyataan Dr Chua bahawa MCA akan keluar daripada BN jika Umno melaksanakan hukum Hudud.

Sehubungan itu tegas Mohamad, PAS tidaklah terdesak untuk menggunakan isu hudud dengan harapan isu interpretasinya terhadap sejarah akan tenggelam ketika Umno dan BN semakin berbalah sesama sendiri.

"Umno dan BN semakin berbalah sesama sendiri kerana tindakan mendakwa saya.

"Bukan setakat kenyataan kenyataan Naib Presiden MCA sahaja yang memberikan gambaran kerajaan (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) tidak cerdik kerana pendakwaan tersebut, malah beberapa tokoh Umno sendiri menemui dan menghubungi saya secara peribadi menyatakan rasa tidak setuju terhadap serangan-serangan seperti histeria semata-mata kerana interpretasi sejarah,"
kata beliau.

Semalam, Naib Presiden MCA Gan Ping Sieu berkata, tindakan mendakwa Mohamad boleh memberi negatif tanggapan terhadap kerajaan.


Mohamad seterusnya berkata, walaupun kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad cuba memberikan gambaran yang negatif terhadapnya, "tetapi orang melihat kenyataan bekas Perdana Menteri mendedahkan sifat tidak cerdik kerajaan Najib kerana pendakwaan itu." -TMI
Wet Week and Funny Head

Posted: 25 Sep 2011 09:35 AM PDT

 

Wet Week and Funny Head – Last week was a wet week, wet as in rainy week because it rains almost everyday in Klang Valley. I wonder what happened to the weather nowadays. Rain is fun because is chilly and make the temperature cold, I like. Also, it makes me feel sleepy too!

Untitled
Beautiful model making.

 

School is getting busier and busier, getting more and more stressful in Taylor's University. Lots of drawing which I don't really like, I like realistic 3D rendering; lots of hands on work to do like making model, thinking lots of concept which I like. =D

I foresee sleepless night is coming to me due to assignment. Sometimes I wonder, aren't college life suppose to be fun? Haha. Fun in a sense of not sleeping, but at the same time, doing bad to our body. =X Anyway, I'll try to enjoy life to the fullest everyday, look for fun in between the stress and tiredness.

Kevin To.

Recently, I have been blogging a lot, I am back into this blogging hobby and I am liking it much, so how do you find my new blog design? =)


'Kanak-kanak' 22 tahun

Posted: 25 Sep 2011 09:44 AM PDT

Muadzam Shah (Pahang): Melihat saiz tubuh serta ketinggiannya yang hanya 90 sentimeter, pasti ramai menyangka dia kanak-kanak berusia tidak lebih dua atau tiga tahun.

Gambar: MASALAH TUMBESARAN: Cik Zaharah sedang melayan anak gadisnya, Mafuzah, yang berusia 22 tahun, tetapi hanya setinggi 90 sentimeter. Mafuzah tidak dapat berdiri lama dan terpaksa merangkak seperti bayi.

Bagaimanapun, pada hakikatnya, Cik Mafuzah Amaran, yang menetap di Bandar Tun Razak, di sini, sebenarnya berusia 22 tahun.

Cik Mafuzah, yang menghadapi masalah tumbesaran, juga sukar berjalan dan tidak boleh berdiri lama, sebaliknya merangkak seperti bayi untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain.

Adalah dipercayai beliau terbantut ketika dalam kandungan akibat kekurangan bekalan oksigen atau gangguan aliran darah.

Ibunya, Cik Zaharah Syukor, 56 tahun, berkata masalah tumbesaran anak ketujuh daripada 11 beradik itu mula dikesan selepas dilahirkan kerana tidak menyamai pembesaran kembarnya, Manisah, yang dilahirkan kira-kira 25 minit lebih awal.

'Ketika mengandungkan mereka, saya tidak tahu akan melahirkan anak kembar kerana doktor yang menjalankan pemeriksaan tidak mengesan kehadiran seorang lagi bayi.

'Selepas melahirkan Manisah, kira-kira 25 minit kemudian, jururawat yang membantu doktor menyambut kelahiran anak memberitahu ada seorang lagi bayi,' katanya ketika ditemui.

Menurut Cik Zaharah, selepas beberapa bulan kemudian, beliau menyedari anaknya itu tidak membesar seperti Manisah, lantas membawanya berjumpa doktor.

Bagaimanapun, doktor memberitahu beliau bahawa Mafuzah tidak mengalami sebarang penyakit dan tubuhnya sihat seperti bayi lain.

'Apa pun, saya bersyukur dengan kurniaan Tuhan kerana menganggap anak saya ini seorang insan istimewa.

'Bukan semua ibu memperoleh anak sepertinya dan kurniaan ini saya anggap umpama satu dalam seribu,' kata Cik Zaharah sambil menambah, walaupun Cik Mafuzah tidak boleh bertutur dan hanya boleh menyebut beberapa perkataan tertentu, dia seorang gadis yang pembersih.

Cik Mafuzah juga didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan memperoleh bantuan RM300 ($123) sebulan. -- hm


Orang Takut Hudud Macam Takut Hantu, Bila Tanya Apa Itu Hudud Tidak Tahu"- Nik Aziz

Posted: 25 Sep 2011 07:55 AM PDT

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan kebimbangannya bagaimana masyarakat dan pihak tertentu begitu tidak menyenangi hukum hudud walhal ia sebaik-baik perundangan yang digariskan Allah S.W.T.

Malahan katanya, undang-undang sedia ada yang digunakan di negara ini lebih zalim kerana memperuntukkan hukuman gantung sampai mati untuk kesalahan tertentu yang tidak terdapat dalam hukum hudud.

"Apa yang nak takut sangat (dengan hukum hudud)? Macam takut hantu... orang takut hudud macam takut hantu, tapi bila tanya apa itu hudud tidak tahu.

"Di Malaysia ada hukuman gantung sampai mati bagi kesalahan jual dadah, merompak dan sebagainya tetapi orang tak kata apa pun... bagaimana dengan keluarga yang suaminya digantung sampai mati? Hudud tak mati, kenapa orang tak marah hukumam gantung sampai mati tapi marahkan saya pasal hudud?

"Hudud tak mati... hudud adalah undang-undang Allah, benda ini hanya sekadar nak masuk dalam senarai undang-undang Kelantan dan yang laksanakan bukan saya tapi hakim.

"Kalau dibandingkan dengan hukuman gantung yang lebih kejam daripada hudud, hudud tak mati, cuma kerat tangan itu pun perlu ikut syarat-syarat yang ditetapkan. Hukum hudud tak mati, malah mereka masih boleh bekerja macam orang biasa," katanya ketika berucap pada majlis Jamuan Aidilfitri Bersama Tuan Guru di dataran parkir Masjid Nurul Hidayah Kampung Pandan Dalam di sini malam tadi.

Mursyidul Am PAS itu sebelum ini tetap dengan pendiriannya akan menegakkan hukum hudud dan penubuhan negara Islam.

Kerajaan negeri Kelantan pimpinannya berusaha untuk melaksanakan undang-undang itu sejak awal 1990-an tetapi tersekat ekoran amaran kerajaan pusat yang disampaikan pada 1994.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula secara peribadi menyokong pelaksanaan hukum hudud, tetapi katanya ia belum dibincangkan oleh Pakatan Rakyat.

Tambah Nik Aziz, hukuman hudud tidak semestinya dilaksanakan, namun mahu ia dimasukkan dalam undang-undang syariah Islam sedia ada.

"Dekat pilihan raya timbul balik, saya di Kelantan hanya nak masuk dalam undang-undang syariah Kelantan, lepas pada itu terserah kepada hakim (untuk laksanakan), bukan saya yang laksanakan.

"Bukan saya atau orang politik laksanakan, hakim yang tentukan," kata beliau.

Dalam ceramah itu juga, Nik Aziz mengatakan ajaran Islam bukan diwujudkan oleh PAS tetapi Allah dan semua yang beragama Islam perlu mengikut perintah dan meninggalkan larangannya.

"Umno tolak Islam ambil kebangsaan, Islam bukan dari PAS... dari Allah, Islam adalah cara hidup dan semuanya perlu ikut cara Islam.

"Pangkah parti yang boleh selamatkan Islam, sekarang bukan Islam sahaja, demokrasi pun tak selamat... Islam datangnya dari Allah, bumi, langit dan kita, Allah yang punya," katanya. -tvsews
Jay Chou – Coral Sea music video

Posted: 25 Sep 2011 08:03 AM PDT

A 2005 Chinese song by Taiwanese pop star Jay Chou, Coral Sea (珊瑚海), featuring rookie singer Lara Veronin. One of my favourite Chinese duets…

The song expressed the regrets of a couple over the end of their relationship. Music by Jay Chou, and lyrics by Vincent Fang who also guest starred in this music video.

Jay Chou – Coral Sea music video from YeinJee's Asian Blog


From Failure to Success

Posted: 25 Sep 2011 07:40 AM PDT

What is a true winner? We may be very familiar of Honda Motors. They're everywhere, from cars to motorcycles. But do you know the real story of how challenging it was for Mr. Soichiro Honda to establish Honda Motors?

Like most other countries, Japan was hit badly by the Great Depression of the 1930s. In 1938, Soichiro Honda was still in school, when he started a little workshop, developing the concept of the piston ring.

His plan was to sell the idea to Toyota. He labored night and day, even slept in the workshop, always believing he could perfect his design and produce a worthy product. He was married by now, and pawned his wife's jewelry for working capital.

Finally, came the day he completed his piston ring and was able to take a working sample to Toyota, only to be told that the rings did not meet their standards! Soichiro went back to school and suffered ridicule when the engineers laughed at his design.

He refused to give up. Rather than focus on his failure, he continued working towards his goal. Then, after two more years of struggle and redesign, he won a contract with Toyota.

By now, the Japanese government was gearing up for war! With the contract in hand, Soichiro Honda needed to build a factory to supply Toyota, but building materials were in short supply. Still he would not quit! He invented a new concrete-making process that enabled him to build the factory.

With the factory now built, he was ready for production, but the factory was bombed twice and steel became unavailable, too. Was this the end of the road for Honda? No!

He started collecting surplus gasoline cans discarded by US fighters – "Gifts from President Truman," he called them, which became the new raw materials for his rebuilt manufacturing process. Finally, an earthquake destroyed the factory.

After the war, an extreme gasoline shortage forced people to walk or use bicycles. Honda built a tiny engine and attached it to his bicycle. His neighbors wanted one, and although he tried, materials could not be found and he was unable to supply the demand.

Was he ready to give up now? No! Soichiro Honda wrote to 18,000 bicycles shop owners and, in an inspiring letter, asked them to help him revitalize Japan. 5,000 responded and advanced him what little money they could to build his tiny bicycle engines. Unfortunately, the first models were too bulky to work well, so he continued to develop and adapt, until finally, the small engine 'The Super Cub' became a reality and was a success. With success in Japan, Honda began exporting his bicycle engines to Europe and America.

End of story? No! In the 1970s there was another gas shortage, this time in America and automotive fashion turned to small cars. Honda was quick to pick up on the trend. Experts now in small engine design, the company started making tiny cars, smaller than anyone had seen before, and rode another wave of success.

Today, Honda Corporation employs over 100,000 people in the USA and Japan, and is one of the world's largest automobile companies. Honda succeeded because one man made a truly committed decision, acted upon it, and made adjustments on a continuous basis. Failure was simply not considered a possibility.

-Author Unknown-


Orang Takut Hudud Macam Takut Hantu, Bila Tanya Apa Itu Hudud Tidak Tahu"- Nik Aziz

Posted: 25 Sep 2011 07:57 AM PDT

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan kebimbangannya bagaimana masyarakat dan pihak tertentu begitu tidak menyenangi hukum hudud walhal ia sebaik-baik perundangan yang digariskan Allah S.W.T.

Malahan katanya, undang-undang sedia ada yang digunakan di negara ini lebih zalim kerana memperuntukkan hukuman gantung sampai mati untuk kesalahan tertentu yang tidak terdapat dalam hukum hudud.

"Apa yang nak takut sangat (dengan hukum hudud)? Macam takut hantu... orang takut hudud macam takut hantu, tapi bila tanya apa itu hudud tidak tahu.

"Di Malaysia ada hukuman gantung sampai mati bagi kesalahan jual dadah, merompak dan sebagainya tetapi orang tak kata apa pun... bagaimana dengan keluarga yang suaminya digantung sampai mati? Hudud tak mati, kenapa orang tak marah hukumam gantung sampai mati tapi marahkan saya pasal hudud?

"Hudud tak mati... hudud adalah undang-undang Allah, benda ini hanya sekadar nak masuk dalam senarai undang-undang Kelantan dan yang laksanakan bukan saya tapi hakim.

"Kalau dibandingkan dengan hukuman gantung yang lebih kejam daripada hudud, hudud tak mati, cuma kerat tangan itu pun perlu ikut syarat-syarat yang ditetapkan. Hukum hudud tak mati, malah mereka masih boleh bekerja macam orang biasa," katanya ketika berucap pada majlis Jamuan Aidilfitri Bersama Tuan Guru di dataran parkir Masjid Nurul Hidayah Kampung Pandan Dalam di sini malam tadi.

Mursyidul Am PAS itu sebelum ini tetap dengan pendiriannya akan menegakkan hukum hudud dan penubuhan negara Islam.

Kerajaan negeri Kelantan pimpinannya berusaha untuk melaksanakan undang-undang itu sejak awal 1990-an tetapi tersekat ekoran amaran kerajaan pusat yang disampaikan pada 1994.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula secara peribadi menyokong pelaksanaan hukum hudud, tetapi katanya ia belum dibincangkan oleh Pakatan Rakyat.

Tambah Nik Aziz, hukuman hudud tidak semestinya dilaksanakan, namun mahu ia dimasukkan dalam undang-undang syariah Islam sedia ada.

"Dekat pilihan raya timbul balik, saya di Kelantan hanya nak masuk dalam undang-undang syariah Kelantan, lepas pada itu terserah kepada hakim (untuk laksanakan), bukan saya yang laksanakan.

"Bukan saya atau orang politik laksanakan, hakim yang tentukan," kata beliau.

Dalam ceramah itu juga, Nik Aziz mengatakan ajaran Islam bukan diwujudkan oleh PAS tetapi Allah dan semua yang beragama Islam perlu mengikut perintah dan meninggalkan larangannya.

"Umno tolak Islam ambil kebangsaan, Islam bukan dari PAS... dari Allah, Islam adalah cara hidup dan semuanya perlu ikut cara Islam.

"Pangkah parti yang boleh selamatkan Islam, sekarang bukan Islam sahaja, demokrasi pun tak selamat... Islam datangnya dari Allah, bumi, langit dan kita, Allah yang punya," katanya. -tvsews
Magazine Road Famous Tang Yuan 头条路甜汤圆

Posted: 25 Sep 2011 06:43 AM PDT

Magazine Road Famous Tang Yuan – Magazine Road also known as Tao Tiao Lor (头条路) or literally means First Road in Penang Hokkien has a famous Tang Yuan Chinese Dessert stall that have operated for quite many years. It'd been featured on the newspaper and TV before.

Located in front of Penang's famous landmark, KOMTAR tower and 1st Avenue Shopping Centre, you can find people hanging there at late night just to eat a couple of Chinese glutinous rice ball in a sweet and spicy ginger soup. The soup is actually a simple mixture of brown sugar, ginger and pandan leaves. Some who doesn't like ginger can opt for normal brown sugar soup. The fragrance of the ginger is very strong that I can smell it from far.

It's the only stall that I know up to date that operate till late night. So if you are craving for a little bit of Chinese dessert, need something to bite, you can visit this stall.

I do visit the stall some times when the night is still young that I feel like eating at late night. They only two kinds of filling in the tang yuan, one which is peanut and another is sesame. I like both of them, but if were to choose one, I like the sesame's more. Tangyuan originally feels chewy and tasteless in mouth, the tangyuan at this stall wouldn't be hard to chew and the first bite gets you into the fillings if you have sharp teeth which flavours your mouth with the sweet fillings. A drink of the sweet and spicy ginger soup makes the night even more refreshing.

Accompany with the little filling-less tangyuan, it's makes the night a wonderful night.

Time: 7pm-12am

Closed on Wednesday and Sunday.

Telephone: 016-477 7764 (Ah Hock)


View Shiok Or Not : Food Map in a larger map


Robolegs For Stroke Persons

Posted: 25 Sep 2011 06:51 AM PDT

BBC ONLINE: 23 September 2011 Last updated at 04:29 GMT Dutch engineers make 'robot legs' for stroke patients By Neil Bowdler Health reporter, BBC News The LOPES therapeutic robot can do all or some of the walking for you  Scientists in the Netherlands are using robotic legs to try to improve the movement of


Umno in deep denial, can't face the truth that Malaysia has many problems

Posted: 25 Sep 2011 06:25 AM PDT

'Undilah' clip contains anti-BN messages, claims Kota Belud MP

UPDATED @ 06:42:37 PM 25-09-2011
By Clara Chooi
September 25, 2011
A screen grab of Datuk Abdul Rahman Dahlan's Twitter page today.
KUALA LUMPUR, Sept 25 — A Barisan Nasional (BN) MP disagreed today that the "Undilah" video is apolitical, insisting that the public service announcement urging Malaysians to vote contains "subliminal" messages to ridicule the establishment.
While admitting that he appreciated the video's catchy tune and its aim of encouraging Malaysians to vote, Kota Belud MP Datuk Abdul Rahman Dahlan pointed out that certain scenes in the 4.38-minute video appeared to be "not so pleasant to BN".
He said that at one point in the clip, a man dressed as Star Wars' character "Jabba the Hutt" is seen standing next to a poster of Datuk Seri Najib Razak, a scene that appeared to mock the prime minister.
"There are some elements that ridicule the establishment," he told The Malaysian Insider when contacted.
At the beginning of the video, added Abdul Rahman, a man is seen browsing through a copy of Harakah, a PAS organ, with headlines that read, "BN tiru Buku Jingga" (BN copied Buku Jingga). Buku Jingga is a book detailing Pakatan Rakyat's (PR) 100-day reform promises should the opposition come to power in the next polls.
An example cited by Datuk Abdul Rahman Dahlan today was the appearance of Tengku Razaleigh Hamzah in the video, which he said seemed to encourage Malaysians to fight the establishment. — file pic
He said the video also briefly showed a snapshot of the Tung Shin Hospital in Kuala Lumpur, which was the centre of much controversy during the uproar over claims of police brutality at the Bersih 2.0 rally on July 9.
The use of Umno's Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah as the video's main star, added Abdul Rahman, also appeared to encourage Malaysians to fight the establishment.
Tengku Razaleigh, also known as Ku Li, is known to be openly critical of his party. In the "Undilah" video by musician Pete Teo, Ku Li is seen describing Malaysia as a country with "many problems". 

Again, kudos to Ku Li for telling it as it is! Ku Li, a man of honesty!Ron Liu is so lonely... might join MCA

Posted: 25 Sep 2011 06:24 AM PDT

Ronnie Liu is a fallen hero. At the Selangor State Assembly, the DAP rep seems to be on the sideline. Even his other party reps are shying away from him.

Some people described him a loner now. Once the blue eye boy of Lim Guan Eng, Ronnie is losing much of his bosses' attention. Looks like they are drifting apart.

What has befallen this 'massage parlor tauke'?

The latest news are that, he was contemplating of leaving the Opposition and joining either the MCA or Gerakan. Good la, YB! A politician like you deserves a better place, don't you agree?

He is losing the backings of his party, and its leaders. What is there left for him?

Manyak kesian lor...


Continue reading...


Kenyataan Tidak Profesyenal, KPN Digesa Jangan Nampak Sangat Bela BN

Posted: 25 Sep 2011 07:02 AM PDT

KPN jangan nampak sangat bela BN

KUALA LUMPUR, 25 Sept: Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar didesak agar tidak menampakkan sangat beliau berkhidmat untuk Barisan Nasional (BN) apabila begitu risau parti itu kalah pilihan raya, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Kenyataan dan pandangan Ismail secara terbuka bahawa kerajaan BN boleh kalah dalam pilihan raya umum jika tidak menangani isu berkaitan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan baik, dilihat tidak sepatutnya dikeluarkan seorang kakitangan kerajaan.

"Apa masalah kepada pasukan polis kalau BN kalah? Mengapa Ketua Polis Negara nampak risau sangat?

"Saya harap sangat tidak ada kaitan dengan apa yang disebut oleh (Tun) Dr Mahathir (Mohamad) bahawa sudah jadi parti perasuah," kata beliau.

Mahfuz mempersoalkan, mengapa Ketua Polis Negara sibuk sangat sama ada BN menang atau kalah?

"Kalau Ismail dah terlupa, rakyat perlu bangkit beramai-ramai untuk mengingatkannya bahawa tugas polis menjaga kepentingan negara dan rakyat, bukan menjadi suruhan BN dan menjadi pengawal keselamatan parti itu.

"Polis sepatutnya dilihat tidak memihak," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu yang menyifatkan Ketua Polis Negara itu memperlihatkan dirinya lebih Umno dari Umno.

Mahfuz juga mempersoalkan apa perlunya pihak polis mengadakan sesi memerah otak, diskusi dan juga forum sehingga berbulan-bulan lamanya sebelum ISA dan lain-lain undang-undang darurat dihapuskan.

"Adakah polis sudah mengambil alih tugas Jabatan Peguam Negara?

"Kerja polis bukan menggubal undang-undang, kerja polis menguatkuasakan undang-undang,
" katanya.

Sambil mengakui pihak polis boleh dipanggil untuk memberikan pandangan dalam penggubalan sesuatu undang-undang yang berkaitan dengan bidang kuasanya, Mahfuz berkata adalah pelik kalau Ketua Polis Negara pula yang nampak lebih sudu dari kuah.

Beliau juga berharap Ismail mengurangkan kenyataan-kenyataan yang boleh memudaratkan dirinya sendiri.

"Sekarang semakin ramai yang menuduh (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) kelihatan lebih tidak cerdik dari (Tun) Abdullah (Ahmad Badawi).

"Saya harap Ismail lebih berhati-hati agar beliau tidak popular dengan tuduhan tidak cerdik seperti Abdullah," katanya. -HD

IGP: BN boleh kalah PRU jika gagal urus isu ISA

KUALA LUMPUR, 23 Sept ─ Dalam pandangan seumpama yang jarang-jarang dikeluarkan, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar mengingatkan, kerajaan Barisan Nasional (BN) boleh kalah dalam pilihan rayau mum jika tidak menangani isu berkaitan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan baik.

Pendirian itu digariskan dalam satu buku berkaitan dengan 1 Malaysia yang diterbitkan sebelum pengumuman pentadbiran Najib mengenai ISA minggu lalu.

Menurut Ismail, isu ISA iaitu undang-undang yang diperkenalkan pada 1960, akan terus menjadi topik politik yang hangat untuk diperbincangkan dan pihak pembangkang akan terus menagih simpati dan sokongan pengundi.

Ismail yang menggantikan Tan Sri Musa Hassan September 2010 berkata, walaupun kerajaan berjanji untuk melihat semula akta tersebut khususnya dalam hal tanpa perbicaraan, namun banyak pihak yang meragui langkah itu.

Penggubalan dan penguatkuasaan ISA terletak di tangan kerajaan pusat, yang diterajui oleh BN sejak negara merdeka.

"Kerajaan dikatakan akan tetap menggunakan ISA sebagai serampang dua mata. Pada pihak kerajaan ISA penting untuk mengekalkan keamanan dan mengawal keselamatan negara tetapi pihak pembangkang terus menangih simpati dan sokongan pengundi," kata beliau.

Justeru katanya, "jika kerajaan tidak dapat mengurus isu ini dengan baik, ia akan membawa kepada kekalahan dalam pilihan raya umum akan datang."


Ismail mengatakan demikian dalam satu bab bertajuk "Keamanan dan Keselamatan Ke Arah Pembentukan Negara Maju" dalam buku berjudul "1 Malaysia Menjana Negara Sejahtera dan Bahagia Menjelang 2020".

Buku itu dikeluarkan sebelum Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerusi perutusan khas sempena Hari Malaysia mengumumkan pentadbirannya akan memansuhkan ISA dan menggantikan dengan dua undang-undang baru.

Ismail berkata, tindakan pantas dan 'pre-emptive' yang diambil oleh Polis Diraja Malaysia dalam menangkap elemen-elemen utama dalam kumpulan-kumpulan militan seperti Jemaah Islamiah (JI), Darul Islam (DI), Al-Qaeda dan Kumpulan Abu Sayyaf sejak 2001 merupakan faktor utama Malaysia terus selamat daripada sudut ancaman kumpulan militan di rantau ini.

Dalam tulisannya, Ismail juga menarik perhatian bahawa senario politik yang disaksikan pada Mac 2008 dijangka berlaturan pada masa-masa akan datang.

"Dalam pilihan raya umum ke-12, negeri Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Perak jatuh ke tangan parti pembangkang. Di peringkat Parlimen pula, BN gagal memperoleh dua pertiga majoriti.

"Ini menyebabkan keadaan politik di peringkat negeri tidak menentu dan rapuh. Keadaan ini dijangka berlarutan pada masa-masa akan datang," kata Ismail.

Tambah beliau, pemerintah di peringkat negeri hanya memperoleh majoriti mudah seperti yang dapat dilihat di negeri Perak.

Perikatan Pakatan Rakyat menguasai kerajaan negeri itu pada pilihan raya umum 2008 tetapi tumbang awal 2009 apabila tiga wakil rakyatnya bertindak keluar parti masing-masing.

Dalam perutusan khas Hari Malaysia Khamis lalu, Najib mengumumkan bahawa ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

Kata Perdana Menteri, dua undang-undang baru itu akan digubal di bawah "semangat serta payung" Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah.

Najib menjelaskan, undang-undang baru itu akan memperuntukkan tempoh tahanan polis yang lebih pendek daripada yang dijalankan pada masa ini.

Katanya, apa-apa tahanan lanjut hanya boleh dibuat dengan perintah mahkamah kecuali undang-undang berkaitan keganasan, masih dikekalkan bawah kuasa menteri.

Dalam ucapan sulung selepas mengambil alih tampuk pemerintahan pada 3 April 2009 Najib telah berjanji untuk mengkaji ISA secara komprehensif.

Perdana Menteri turut mengumumkan bahawa Akta Buang Negeri 1959 akan dimansuhkan di samping akan mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

Kajian semula komprehensif ini akan melibatkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 di mana prinsip pembaharuan tahunan akan dihapuskan dan digantikan dengan pengeluaran lesen sehingga dibatalkan.

Malah, kerajaan juga akan mengkaji semula Seksyen 27 Akta Polis 1967 dengan mengambil kira peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan tentang kebebasan berhimpun dengan prinsip menentang sekeras-kerasnya demonstrasi jalanan.

Beliau juga berkata kebenaran berhimpun akan diberi selaras dengan kaedah-kaedah yang akan ditetapkan kelak dengan mengambil kira norma-norma di peringkat antarabangsa. -TMI
HUDUD : PUTRAJAYA SEPATUTNYA BANTU, BUKAN SEKAT - PAKAR PERLEMBAGAAN

Posted: 25 Sep 2011 03:42 AM PDT

26 Syawal 1432 H | 25 September 2011

KUALA LUMPUR, 25 Sept – Kerajaan pusat wajar membantu Kelantan dalam melaksanakan hukum hudud dengan meminda beberapa peruntukan dalam Kanun Keseksaan selain memansuhkan Akta Mahkamah Syariah 1965 dan kerangka perundangan semasa membenarkan keadaan itu, kata pakar perlembagaan.

Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata Putrajaya perlu membantu dengan:
  • Memansuhkan Akta Mahkamah Syariah yang "mengikat tangan Mahkamah Syariah."

  • Meminda beberapa peruntukan dalam Kanun Keseksaan dengan memberi pengecualian untuk Kelantan

  • Membenarkan polis dan jabatan-jabatan lain yang berkaitan yang berada di bawah tangan mereka untuk melaksanakan tugas di sisi undang-undang

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menegaskan kerajaan pusat akan tetap menyekat sebarang usaha mahu melaksanakan hukum hudud kerana realiti keseimbangan jumlah masyarakatnya tidak mengizinkan undang-undang sebegitu dikuatkuasakan.

Penegasan sedemikian juga telah diberikan secara hitam putih oleh Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 1994.

Mengulas lanjut, Aziz berkata, ia boleh dibuat tanpa meminda Perlembagaan Persekutuan yang memerlukan sokongan majoriti dua pertiga.

"Kalau MCA dan Gerakan tak mahu sokong tak apa kerana apa yang Kelantan cadangkan itu tidak memberi kesan kepada bukan Islam," katanya.

"Contohnya sekarang, kalau orang Islam berzina dengan bukan Islam, orang bukan Islam tidak didakwa. Orang Islam tak boleh cabar hudud kerana di bawah Perlembagaan hak sama rata tidak terpakai dalam konteks undang-undang peribadi.

"Wanita Islam tak boleh cabar undang-undang poligami atau kuasa cerai suami atas alasan mereka didiskriminasi. Orang Islam kena faham Malaysia ada dua sistem undang-undang, jadi tak timbul tuntutan layanan sama rata," kata beliau lagi.

"Perlembagaan membenarkan cadangan itu. Kalau Karpal Singh tak setuju itu hak dia tapi dia kena sedar pendapat dia tidak mutlak. Satu lagi kesimpulan ialah faktor kritikal ialah kejujuran dan kemahuan politik," katanya lagi.

Aziz berkata, apa pun yang Kelantan hendak ialah hak negeri melaksanakan hudud dan persekutuan perlu memberi kerjasama tetapi ini sukar berlaku kalau dilihat dari sudut isu royalti minyak.

"Hudud ini sebenarnya mempertingkat undang-undang jenayah syariah yang sedia ada. Kesalahannya, contohnya zina, sudah mengikut Islam. Apa yang perlu dipinda ialah hukuman," katanya lagi. - themalaysianinsider


Berita Tidak Berintegriti, BERNAMA Didesak Tarik Balik Laporan

Posted: 25 Sep 2011 05:32 AM PDT

Guan Eng mahu Bernama tarik balik laporan, minta maaf

KUALA LUMPUR, 25 Sept ─ Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mahu Bernama menarik balik laporannya kelmarin mendakwa beliau telah mensabotaj Johor menerusi satu temu bual dengan Radio Australia baru-baru ini dan memohon maaf.

Lim (gambar) akan mengambil tindakan undang-undang jika agensi berita nasional itu enggan memohon maaf.

Dalam surat yang dihantar kepada Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong hari ini, Setiausaha Akhbar Lim, Wong Kim Fei berkata ketika ditemu bual Lim tidak menyebut langsung nama Johor, sebaliknya hanya menyentuh isu perjanjian berkaitan pertukaran pencari suaka, cadangan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Pulau Pinang.

"Tidak bila-bila masa beliau ada menyebut satu patah perkataan pun mengenai Johor dan merujuk situasi di negeri-negeri lain di Malaysia ketika temu bual dengan Radio Australia.

"Dua pembantu yang mengiringi Lim, Jeffrey Chew dan Yap Soo Huey, hadir ketika temu bual, boleh mengesahkan fakta bahawa Lim tidak menyebut Johor langsung," katanya.

Lim telah ditemu bual oleh Radio Australia pada 20 September oleh Cameron Wilson.

Wong menambah, laporan paslu dan pembohongan membawa kepada serangan buas pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli Umno termasuk Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Lim mahu mensabotaj Johor.

"Oleh kerana laporan anda berkenaan Lim dengan Radio Australia tidak benar, palsu dan penuh dengan pembohongan, Bernama harus menarik balik dan memohon maaf tanpa syarat kepada Lim dengan segera dan menyiarkan (kandungan surat) ini dalam Bernama, jika gagal Ketua Menteri Pulau Pinang akan mengambil tindakan perundangan ke atas Bernama," katanya.

Katanya, Bernama pernah memohon kepada Lim yang juga Setiausaha Agung DAP pada 14 Mac 2008 ekoran satu laporan yang tidak benar.

Wong berkatan pihaknya berharap Bernama akan terus mempertahankan standard integriti kewartawanan yang profesional dan yang ada kebenaran.

Semalam, Lim menafikan laporan dikeluarkan oleh Bernama berhubung kenyataannya memburuk-burukkan Johor ketika temu ramah berkenaan.

"Ini kerana saya ada saksi iaitu dua pegawai yang turut bersama saya ketika ditemu ramah tempoh hari," kata Lim.

Kelmarin, Muhyiddin berkata, Lim tidak sepatutnya memandang rendah dan mensabotaj negeri lain semata-mata untuk menarik pelabur asing ke negeri yang dipimpinnya.

Muhyiddin berkata tindakan Lim memburuk-burukkan Johor dengan menyatakan negeri berkenaan tidak sesuai untuk pelaburan akan memberikan gambaran yang tidak baik kepada Malaysia dan turut memberi kesan kepada negeri lain.

"Jangan memandang rendah, jangan sabotaj dengan perkataan-perkataan jahat, yang niatnya tidak baik untuk menyekat atau menghalang... ini memberi gambaran yang tidak baik kepada Malaysia. Ini (memburuk-burukkan Johor) satu tindakan yang tidak sepatutnya," kata Muhyiddin yang juga bekas menteri besar Johor.

Kenyataan Muhyiddin turut disusuli dengan pandangan pelbagai pihak dari Johor mengecam Lim.

Lim didakwa berkata, Johor bukanlah negeri yang selamat kerana penuh dengan jenayah dan peluang untuk diculik sangat mudah berbanding Pulau Pinang.

Lim didakwa membuat kenyataan itu sebagai cubaan untuk mengalihkan pelaburan Australia di Johor ke Pulau Pinang.

Sebelum itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed dilaporkan mendakwa Lim telah memburukkan Johor di luar negara.

Mustapa dilapor berkata beliau dimaklumkan bahawa Lim ketika dalam satu majlis telah mempertikaikan keadaan keselamatan di Johor jika dibandingkan dengan Pulau Pinang dan kenyataan itu tidak mencerminkan perkara yang sebenar. -TMI


Keterlaluan: PERKASA Ganggu Cemarah Mat Sabu Di Seremban

Posted: 25 Sep 2011 03:45 AM PDT

Ceramah: Penyokong PAS, PERKASA bergaduh

Sambutan Aidilfitri dan ceramah timbalan presiden PAS Mohamad Sabu di Seremban malam tadi, tercemar apabila beberapa penyokong PAS cedera akibat dibaling batu dan air botol, malam semalam.

Acara yang dijadual bermula jam 9 malam tetapi setengah jam sebelum itu, kira-kira 100 penyokong kumpulan pendesak Melayu, PERKASA mula berhimpun di tepi jalan utama yang terletak kira-kira 60 meter dari pentas ceramah.

Mereka membawa sepanduk dan kain rentang seperti "Mat Sabu Pembohong", "Mat Sabu Perosak Bangsa" dan "Mat Sabu Hina Pejuang".

Pada awalnya, keadaan dilaporkan terkawal tetapi apabila Mohamad atau lebih popular dengan panggilan Mat Sabu mula menyampaikan ceramah pada jam 10.15 malam, ahli-ahli PERKASA itu didakwa cuba bergerak ke arah pentas.

Mereka bagaimanapun dihalang oleh penyokong PAS dan akibatnya berlaku tolak-menolak dan keadaan menjadi tidak terkawal.

Ketika itu, kira-kira 800 orang menghadiri majlis berkenaan.

Beberapa air botol dan juga batu kemudiannya didakwa dilontarkan ke arah pentas berkenaan hingga menyebabkan ada penyokong PAS yang dilaporkan cedera. Seorang daripada mereka juga mendakwa dibelasah oleh ahli PERKASA.

Timbalan pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Ghazali Mat Som yang merupakan penganjur acara itu kesal dengan kejadian tersebut dan mendakwa ahli PERKASA bertindak ganas.

"Seorang lelaki cedera di hidung dan kepalanya. Ada juga yang mendakwa ditumbuk di pipi dan terkena balingan batu di bahagaian belakang badan.

"Sebelum kejadian, seorang ahli PERKASA mahu menyerahkan memorandum bantahan tetapi kami tidak bersetuju menerimanya dan meminta mereka supaya bersurai.

"Kami kemudian memaklumkan kepada pihak polis dan apabila polis minta mereka bersurai, mereka juga engkar dan mula menunjukkan kebiadapan. Apabila lebih ramai polis datang, barulah mereka bersurai," katanya.

Sehubungan itu, Ghazali menggesa polis supaya bertindak dengan adil dan memastikan kejadian seumpama itu tidak berulang.

Sementara itu, Setiausaha PERKASA Negeri Sembilan, Alias Mohamad yang turut hadir semasa kejadian itu semalam, ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini berkata bahawa mereka bukanlah anti-PAS tetapi sekadar menyatakan bantahan terhadap Mat Sabu.

Kami bukan menentang PAS secara keseluruhan tetapi hanya menyatakan bantahan kami terhadap Mohamad Sabu yang menyakitkan perasaan banyak anggota tentera.

"Ramai bekas anggota tentera hadir malam tadi dan mereka kecewa dengan kedegilan Mat sabu dan keenggannya meminta maaf berhubung kenyataannya.

"Dia yang diiktiraf komunis dan memartabatkan komunis.

Apabila diminta mengulas mengenai beberapa penyokong PAS yang cedera itu, Alias berkata PERKASA hanya mahu menyerahkan memorandum tetapi dihalang.

"Kami hanya mahu menyerahkan memorandum bantahan tetapi kami telah dihalang oleh penyokong PAS. Ini menyebabkan keadaan panik dan kejadian seumpama itu tidak sepatutnya berlaku.

"Tetapi saya difahamkan seorang daripada ahli kami juga terkena simbahan air panas daripada sumber yang tidak diketahui," katanya. -mk


Catholic Bishop Dr Paul Tan Chee Ing, is a Dhimmi in Chief

Posted: 25 Sep 2011 06:21 AM PDT

The problem with the Bishop is, previously he had some sane things to say, apparently now he has lost his mind. He says Hudud is okay. Malaysia's recent dust-up involving the theoretical non-implementation of hudud, or Shariah laws that govern apostasy, theft, consumption of alcohol, et cetera in this country has been nothing if not educational. Muslims, even the 'moderate' ones who are supposedly in abundance in this country, tell everyone that they as Muslims must support such laws. The Bishop has no understanding of Dhimmitude.

Dr Paul, also the titular head of Catholics in the Melaka Johor diocese said "I say it's time to allow Muslims in Kelantan, if they so desire, to implement shariah only for them and with that the hudud enactments provided non-Muslims are exempt from its implementation," online news portal Malaysiakini. Even as it is now, Shariah laws are indirectly applied on Non Muslims. Look at the body snatching cases, one of the many. Forced conversion of minors, another one of the many. List of injustices inflicted on the minority, it can only get worst.

Catholic Bishop Dr Paul Tan Chee Ing has no inkling about Hudud, he should look at the 57 OIC countries, where their minorities are periodically savaged. Here is some "Muslim Persecution of Christians" surprisingly in where they are a minority. Bishop Paul should visit Faith Freedom International, a site blocked in Malaysia run by ex Muslims. They will be the best ones to explain about Hudud and how it affects the Non Muslims. Yes, you can access that blocked site by using Ultra Surf, a step by step instruction on how to overcome censorship. The Catholic Bishop has to wake up and stop spewing forth his politically correct platitudes, diminishing the real threat of Hudud on the minorities.

This archbishop is, at best, incredibly naive, as anyone who does a couple of minutes' worth of honest research on Shariah can readily attest to. Hudud, and by extension the rest of Shariah, are long proven to be never exclusively for Muslims, but for absolutely everyone, whether they like it or not. The present-day paucity of Christians in their ancestral homelands of the Middle East should make unmistakably clear. So perhaps someone should inform the good archbishop that when infidels and useful idiots like himself schlep for Shariah, it's like brushing one's teeth with a loaded gun. It may not cause immediate harm, but in the medium to long term, it means certain extinction. Jihad Watch

There could be more raids on churches, services and Masses interrupted or canceled, and for Catholics, the Blessed Sacrament and Holy Sacrifice of the Mass itself would go forward under a perpetual sword of Damocles, with the possibility of zealous Sharia enforcers cutting the thread at any time.

We have already seen a raid on a church, so the precedent exists. If there is not sufficient strength in numbers to fight Sharia, non-Muslims' only hope is to plead for exemption, probably that is what the Bishop is thinking, well appeasement does not actually save one. It makes you into a slave. So be careful of what you wish for. Here is one Muslim who argues against Hudud. Bravo, I say to him.


Terbongkar: Lynas Bina Logi Di Malaysia Kerana Kosnya Murah, Kerajaannya Bagus!

Posted: 25 Sep 2011 06:02 AM PDT

Nadir bumi: M'sia ada kelebihan berbanding China - Lynas

Malaysia mempunyai kelebihan dalam menarik aktiviti hiliran di dalam industri nadir bumi berbanding dengan China kerana ia mempunyai sistem perundangan dan harta intelek yang sangat baik, kata Naib Presiden Eksekutif Strategi dan Komunikasi Korporat Lynas Corporation Ltd Dr Matthew James.

Pada masa yang sama, kelebihan kos di segi kos buruh, tenaga dan kimia yang pernah disediakan China tidak lagi terpakai dan Malaysia dilihat sebagai lokasi yang sangat kompetitif berikutan kenaikan kos yang tinggi yang berlaku di China sejak sedekad lepas, katanya.

"Itulah yang dilakukan oleh kuota eksport China (mengenai nadir bumi) yang digalak (digunakan) di China. Mereka cuba menggalakkan industri hiliran berkenaan barpindah ke China dengan menghadkan akses terhadap nadir bumi.

"Terdapat banyak negara yang enggan memindahkan industri masing-masing ke China kerana mereka prihatin mengenai perlindungan harta intelek. Syarikat berkenaan lebih condong memindahkan industri masing-masing ke Malaysia," katanya kepada Bernama di ibu pejabat Lynas di Sydney, Australia.

China, yang mengeluarkan lebih 90 peratus daripada nadir bumi dunia dilaporkan telah mengurangkan kuota eksport yang menghadkan bekalan global, dan sebaliknya menaikkan harganya.

Sementara itu, kilang pemprosesan nadir bumi Malaysia telah merangsang minat apabila Lynas telah menandatangani satu surat hasrat dengan bahagian Teknologi Pemacu Siemens pada Julai bagi pengeluaran magnet dan usahasama itu dijangka dizahirkan pada akhir tahun ini, katanya.

James berkata lima lokasi telah dipertimbangkan bagi pembinaan kilang pengeluaran usahasama itu dan tiga daripadanya adalah di Malaysia.

Katanya Lynas juga telah mengadakan perbincangan komersil dengan syarikat lain mengenai pembinaan operasi aplikasi hiliran seiringan dengan kilangnya di Gebeng.

"Apabila anda melihat sesetengah industri elektronik hiliran Malaysia yang telah sedia ada, seperti komponen automotif hiliran, anda boleh menjangka pelaburan (kilang nadir bumi Lynas) boleh diterima bagi melengkapkan rantaian nilai antara bahan mentah yang akan disediakan oleh Lynas dan industri berkenaan," katanya.

Sementara itu, Kilang Material Canggih Lynas (LAMP) di Gebeng, Kuantan, akan mempunyai kapasiti awal untuk memproses 11,000 tan metrik oksida nadir bumi (REO) setahun, dengan pengembangan kepada 22,000 tan metrik setahun.

Kilang itu, yang sudah siap lebih 60 peratus sehingga akhir Jun, akan mengeluarkan produk nadir bumi bersama-sama satu siri Produk Galian Sintetik.

Kilang bernilai RM700 juta itu dilaporkan bergelut dengan kontroversi, yang dicetus oleh dakwaan bahawa ia akan mengeluarkan radiasi yang memudaratkan kesihatan orang ramai yang membawa kepada lawatan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dari 29 Mei hingga 3 Jun.

Di dalam laporannya, IAEA mengesahkan bahawa kilang itu, sebaik siap lewat tahun ini, dijangka selamat dan mematuhi sepenuhnya dengan standard antarabangsa tetapi lesen praoperasinya masih bergantung kepada kelulusan pengawal atur. - Bernama

Ulasan GB

Terselindung dengan ayat yang berpusing-pusing tetapi ternyata, Malaysia dipilih sebagai lokasi untuk pembinaan kilang nadir bumi adalah lantaran kos buruh, tenaga dan kimia di Malaysia adalah rendah berbanding di negara lain.

Di dalam erti kata lain kos pembinaan logi nuklear di Malaysia adalah MURAH.

Apatah lagi dengan sikap kerajaan yang memudahkan usaha mereka di dalam projek berkenaan dengan kenyataan dari Naib Presiden Eksekutif Strategi dan Komunikasi Korporat Lynas Corporation Ltd Dr Matthew James bahawa kononnya Malaysia mempunyai sistem perundangan dan harta intelek yang sangat baik!

Dipujinya Malaysia melambung tinggi kerana sikap kerajaan yang dilihat "positif" terhadap projek berkenaan sekalipun satu dunia telah menolaknya.

Rendahnya tahap mentaliti pemimpin kerajaan Malaysia yang mudah diperbodohkan oleh syarikat berkenaan!


Kanak-kanak Maut Jatuh Dari Tingkat 5 Kuarters Polis Marang

Posted: 25 Sep 2011 12:36 AM PDT

Marang - Seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun maut selepas terjatuh dari tingkat lima kuarters Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Marang di sini semalam.

Gambar: Bangunan kuarters IPD Marang tempat Ahmad Safuan terjatuh dari tingkat 5.

Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Supritendan Ahmad Mazlan Yahaya berkata, mangsa, Ahmad Safuan Syafik Afandi yang mengalami sindrom down dan hiperaktif dipercayai terjatuh kira-kira pukul 7.45 pagi.

"Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian selepas tangan dan kaki kirinya patah dan mengalami kecederaan parah di kepala.

"Sebelum kejadian, ada seorang anggota polis terserempak dengan mangsa di tingkat enam di kuarters berkenaan dan bertanya kepada mangsa, dia hendak ke mana, tetapi mangsa terus berlari ke tingkat bawah," katanya kepada pemberita. -kosmo

Budak maut jatuh 6 tingkat

MARANG: "Walaupun masih terkejut dengan apa yang berlaku, saya reda dengan pemergian arwah," kata Koperal Shafik Afandi Ahmad, 44, bapa kepada seorang kanak-kanak berusia enam tahun yang maut selepas dipercayai terjatuh dari tingkat lima kuarters kediaman Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Marang, semalam.

Dalam kejadian jam 7.50 pagi, Ahmad Safuan Shafik Afandi (gambar) dipercayai terjatuh dari tingkat lima sebelum ditemui anggota polis wanita, Koperal Marina Jaafar, 37, yang dalam perjalanan menghantar anaknya ke rumah pengasuh yang tinggal di blok sama dengan mangsa.

Mangsa dipercayai meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di belakang kepala, patah tangan dan kaki kiri sebelum jenazahnya dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HNSZ), Kuala Terengganu untuk pemeriksaan lanjut.

Jelas Shafik Afandi yang bertugas di Bahagian Trafik dan Ketenteraman Awam IPD Marang, kejadian dipercayai berlaku jam 7.50 pagi selepas arwah kali terakhir dilihat berada di lif tingkat enam sebelum turun melalui tangga ke tingkat lima, 10 minit sebelum ditemui jatuh di tingkat bawah kuarters.

"Saya tidak pasti bagaimana kejadian berlaku. Ketika kejadian, isteri, Roslina Mohd Yusof, 44, memasak manakala tiga anak lain menonton televisyen sebelum isteri dikejutkan dengan kejadian yang menimpa arwah," katanya ketika ditemui di Surau An Nur, IPD Marang, di sini, semalam.

Ketika ditanya sikap arwah di rumah, Shafik Afandi berkata, arwah tidak menunjukkan sikap pelik selain manja dan rapat dengan keluarga.

"Walaupun arwah anak istimewa yang menghidap Sindrom Down dan hyperaktif, dia tidak menyusahkan dan faham jika kita menyuruh dia melakukan sesuatu.

"Ketiadaannya pasti memberikan kesan mendalam terhadap kami sekeluarga," katanya yang tiga tahun menetap di tingkat lapan kuarters berkenaan.

Sementara itu, Marina berkata, dia menyedari kejadian itu ketika mendukung anaknya berusia tiga tahun untuk dihantar ke rumah pengasuh yang tinggal di blok sama dengan mangsa.

"Ketika itu saya terdengar bunyi kuat dan menyangka ia sampah yang dibuang memandangkan tidak mendengar bunyi jeritan.

"Sebaik menjenguk ke dalam longkang, saya tergamam melihat seorang kanak-kanak berlumuran darah sebelum memaklumkan kejadian itu kepada seorang rakan berhampiran yang kebetulan menghidupkan enjin motosikal.

"Saya tidak pasti mangsa masih bernyawa atau tidak, cuma matanya ketika itu tertutup sebelum orang ramai mengangkat mangsa ke atas kerusi berhampiran," katanya yang bertugas di Balai Polis Marang.

Ketua Polis Marang, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya berkata, berdasarkan maklumat awal, mangsa ditemui di tingkat enam jam 7.40 pagi dan mungkin jatuh sama ada dari tingkat enam, lima atau empat yang mana siasatan lanjut mengenai kejadian ini akan dijalankan bagi mengetahui punca kejadian," katanya. -hm
PROUD TO BE A SELANGOREAN

Posted: 24 Sep 2011 10:20 PM PDT

Am I not proud to be a Selangorean? Of course I am proud after having being told that the Selangor state government has managed to increase its cash reserve by about RM200 million in the first 6 months of this year. With that, the total cash reserve now stands at RM1.1 billion i.e. the highest ever achieved by Selangor over the past 28 years. And I believe too that no other states in the federation can equal such achievement (probably with the exception of Penang). Certainly, Sabah and Sarawak cannot match Selangor even though Sabah/Sarawak is blessed with the abundance in natural resources.

Having said the above, I am quite sure someone will jump to the conclusion that I must be pro PR government (I have heard this being said to me many time before) and that I am insensitive to the previous government that has declared Selangor a develop state first ahead of the rest. I must say at the onset that I am neither pro PR or anti BN government. I am just merely stating a published fact that is deliberately shielded off the mainstream media for whatever reason……..God knows. And I am also not insinuating that Khir Toyo has done nothing good for the state. Certainly he has done something good, but he could have done better to even outclass Khalid Ibrahim's three years reign over the state government. With Khalid Ibrahim's achievement, many will ask how and where has Khir Toyo failed, and how and where has Khalid Ibrahim succeeded.

I have listened to Khalid Ibrahim speak in public, and my impression of him is that he does not have the oratory skills of the likes of Anuar Ibrahim or even that of Khir Toyo. Setting that aside, Khalid Ibrahim's strength is his corporate and managerial skill in heightening revenue for the state, and that really matters when one is appointed the head of government. In a way, Khalid Ibrahim has fulfilled his responsibility to better improve the well being of the rakyat.

I was at my kampong a few days ago and the talk around the village is how pleased the senior citizens are to be given a onetime cash voucher of RM100 (I am yet to collect mine) by the state government to buy food staffs at authorized hyper markets. This is beside the other 'goodies' (regardless of race/religion or creed) offered by the Selangor state government, such as free water of 20 meter cubicles for every household, financial grants to students who gain university entry, elderly and disability scheme, heritage fund scheme and the rural micro credit poverty scheme. These are facts that everyone should learn from, rather than haul negativities over trivial issues at the state government.

The achievement of the Selangor state government certainly has it positive effects on the federal government too particularly that the excess revenue earned by the state is paid to the federal coffer in terms of taxes. PM Najib being the Finance Minister should be happy about this, and rather than be in the same chorus to criticize all the PR government is trying to do, PM Najib had better work with Khaild Ibrahim to see how the federal government could help to further prosper the state. I am sure the people of Selangor will appreciate this.

And now looking back to the years the previous government has been in power in Selangor, the state not only is the richest state in the federation, but the billions accumulated in the past could have been used to prosper the citizens of the state; like giving out cheap homes to the poor and the deprived. Even school fees can be done away with in the state and some cash subsistence be provided to the poor. In fact, the citizens of Selangor should be living in reasonable comfort; but certainly not like those state officials living in palace like homes paid for from……………God knows how and where. Do we not see this happening in Selangor and even in some other states? I hope Khalid Ibrahim will not be that stupid to do what Khir Toyo did……….to build a Bali like home in his village among the coconut trees.

Talking about palace-like home, I am drawn to a photo posted in some blogs of a house reportedly owned by a Minister in the PM Department who was appointment a Minister just two years ago. Now people are beginning to question his ability to own such a house, which he says is built from his saving and earnings. Well, he can say what he wants, but why has he to build the house now, while being a minister? Does he not know that being a minister (a first term minister at that) he comes under constant public scrutiny and this is unavoidable? And when people see something unusual, especially like building a palace-like home that is assessed to be no less than RM5 million, this will surely raise the 'alarm' and public awareness. Don't blame the public to this; blame yourself for not thinking deep enough and of your ignorance.

CRUSADE AGAINST CORRUPTION


No comments: