Monday, September 5, 2011

Waris, penduduk kampung anggap Mat Indera penentang penjajah

Waris, penduduk kampung anggap Mat Indera penentang penjajah


Waris, penduduk kampung anggap Mat Indera penentang penjajah

Posted: 05 Sep 2011 10:30 AM PDT


Chegubard dua dari kanan berdiri bersama Pak Johan (berbaju Melayu)


KUALA LUMPUR: Ketua Cabang KEADILAN Rembau, Badrul Hisham Shaharin menyifatkan Mat Indera sebagai tokoh yang berjaya menyatu-padukan pihak-pihak yang menentang penjajah British dan bukan pengkhianat negara.

Beliau membuat rumusan itu berdasarkan temubual bersama adik Mat Indera dan penduduk kampung berdekatan Bukit Kepong dalam siri jelajah menjejaki Mat Indera anjuran Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

"Mat Indera penyatu semua kelompok gerakan penentang penjajah British yang mengangkat senjata menentang mereka. Malah, beliau juga tidak ada sangkut-paut dengan komunis," kata Badrul atau dikenali CheguBard yang juga Pengerusi SAMM.

Menurutnya, berdasarkan temubual dengan adik bongsu Mat Indera iaitu Johan bin Indera atau lebih dikenali sebagai Pak Johan di Yong Peng, Mat Indera adalah seorang pemimpin keluarga yang memikul tanggungjawab menjaga adik-beradiknya selepas kematian ibu mereka.

"Mat Indera tokoh agama yang mengambil tanggungjawab menjaga adik-beradiknya dan memastikan mereka menjaga sembahyang dan pandai mengaji," kata Chegu Bard.

Menurut Badrul, Pak Johan turut menceritakan bahawa Mat Indera pernah menegur ayahnya yang meminta air doa dari seorang kiyai di Johor untuk digantung di dalam rumah bagi mengelakkan serangan Jepun.

"Beliau menegur ayahnya dan berpesan,"Kalau kita takut dengan manusia, kita bukan gantung tangkal. Kita gantung hati kita dengan Allah Taala", " kata Chegu Bard.

Mat Indera juga sebenarnya adalah seorang guru agama tempatan yang pernah berguru dengan Haji Yassin, ayah kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Malah, Mat Indera sendiri mengajar agama tanpa mengambil sebarang upah.

"Beliau tidak cari makan dengan belajar agama. Beliau kerja di pelabuhan kecil di Muar menyelia pengagihan beras," kata Chegu Bard.

Lebih menyedihkan, kata Chegu Bard, sejarah bukan sahaja tidak mengiktiraf perjuangan Mat Indera, malah turut memadamkan kezaliman yang dilakukan British ke atas keluarganya.

"Pak Johan dan ayah Mat Indera dibuang daerah ketika British memburu Mat Indera," kata Chegu Bard.

Sejarah perjuangan Mat Indera menentang British menarik perhatian ramai apabila media perdana berulang-kali menayangkan video ceramah Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang mengiktiraf perjuangan Mat Indera.

Namun, ia diputar belit media perdana yang menyokong Umno BN dengan mendakwa Mohamad Sabu menyokong perjuangan komunis.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=19778


A Visit To HELP University And HELP Residence

Posted: 05 Sep 2011 09:52 AM PDT

Klang Valley I am back! Luckily I did not stuck in the Raya jam last weekend when everyone was just going back to their work town or home town from other place. I came back last Saturday, early in the morning to get rid from the super long jam. My first destination upon arrival was HELP University College at Pusat Bandar Damasara because that my friend, Chien Chern who fetched me and Tee Jin back wanted to check in to the hostel of his new school.

This was my first time visiting the campus and I never really knew the exact location. Friends keep telling me it's near to Mid Valley, near to Bangsar, it's at Damansara. But I have no idea where it was, when I heard about Damansara, I only know about Damasara Utama, where the shopping mall 1 Utama is. Haha.

But now, I know where it is located, and it's located undergroumd. Haha. Not exactly underground, the building itself is on a hill slope which the upper part is office building and lower part to the slope is the campus itself.

It was already close when we visited the place. It's quiet, it's so much different from Taylor's University that I am studying in, it look, different. HAHA.

Next was to visit the HELP Residence, the hostel for the school. It's just accompanying my friend to check-in and check out the hostel.

Well, I guess the photo speaks for itself. RM550 without utilities fee on a twin-sharing room with bathroom, without kitchen. That's really, not good. Isn't hostel/dorm suppose to be cheap for students? I now only realised that Taylor's Residence is so much better, but then still sucks for the price. =D

At least HELP Residence do have a good view out of the window.


PM Perlu Jelas Sebab Beliau Bercuti Di Perth Pada 31 Ogos

Posted: 05 Sep 2011 09:43 AM PDT

Adalah amat menggemparkan kita semua apabila dilaporkan bahawa Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak bercuti di Perth, Australia pada 31 Ogos iaitu Hari Kebangsaan Malaysia. Saya meminta PM untuk memberi penjelasan terhadap perkara ini, iaitu mengapa beliau memilih untuk bercuti di luar negara pada hari Merdeka di mana beliau sepatutnya berada di Malaysia untuk meraihkan hari yang


Peguam Ini Memang Jahatlah!

Posted: 05 Sep 2011 09:55 AM PDT

Pakatan: Mahkamah wajar panggil Shafee jelas kenyataan sentuh kes Anwar

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mahu Mahkamah Tinggi yang mendengar kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim memanggil peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah berhubung dakwaan bahawa beliau berkonspirasi dengan pentadbiran Najib untuk memusnahkan imej Ketua Pembangkang itu.

Beberapa wakil rakyat memberitahu The Malaysian Insider, mahkamah perlu menentukan sama ada peguam terkenal itu telah mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua media bersama kakitangan Pejabat Perdana Menteri berhubung liputan media kes berprofil tinggi itu.

"Ini mencetuskan keraguan berhubung prosiding kes dan mahkamah seharusnya memanggil Shafee untuk membuat penjelasan demi memastikan kewibawaan perbicaraan," kata Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar.

Pendirian itu seiring dengan pandangan ketua DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham, yang menegaskan Shafee seringkali dilantik dan dikaitkan dengan perbincangan-perbincangan politik Umno, parti teras Barisan Nasional (BN).

Oleh itu kata beliau, peguam itu tidak boleh dianggap sebagai seorang yang berkecuali.

"Keadilan seharusnya dilihat diberikan. Dia juga peguam yang secara terbuka memberitahu media bahawa 99.9 peratus lelaki dalam rakaman video seks adalah Anwar," kata Ahli Parlimen Beruas ini, merujuk kepada rakaman video yang dikaitkan dengan Anwar, Ketua Umum Pakatan Rakyat, beberapa bulan lalu.

Terdahulu, The Malaysian Insider membawa laporan memetik peguam itu yang menafikan dakwaan berkonspirasi dengan kakitangan Jabatan Perdana Menteri untuk menggunakan media dan menamatkan kerjaya politik Anwar, yang dilihat sebagai ancaman kepada BN.

Shafee berhadapan dengan kecaman dunia siber kononnya beliau mencampuri urusan liputan berita kes kontroversi Anwar, yang akhir bulan lalu membela dirinya di mahkamah dengan membacakan kenyataan tidak bersumpah dari kandang tertuduh.

Peguam itu didakwa memberi beberapa arahan kepada editor-editor dan pemberita media arus perdana.

Kecaman itu dibuat oleh blogger yang memperkenalkan dirinya sebagai Ahmat Gaza.

Dia mendakwa pertemuan rahsia itu diadakan di Le Meridien Hotel di sini dan turut dihadiri oleh penasihat media kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Abdul Jalil Hamid.

Shafee berkata dakwaan itu satu usaha untuk menghuru-harakan institusi kerajaan untuk mengambil alih Putrajaya.

"Agenda dia ialah untuk menyemai rasa tidak percaya sedaya yang boleh terhadap institusi-institusi kerajaan termasuk kehakiman, untuk mewujudkan keadaan huru-hara terhadap keluhuran undang-undang," kata Muhammad Shafee menjawab dakwaan Ahmat Gaza.

"Gaza ini dungu, yang tidak tahu keadaan sebenar pertemuan ini," katanya lagi sambil mencemuh dakwaan kononnya ia konspirasi mahu menyebabkan mudarat ke atas Anwar.

Peguam itu memberi amaran akan memfailkan saman fitnah sebaik identiti blogger itu terdedah. Dakwaan itu tersebar luas dan diulang terbit oleh laman-laman web lain.

Ditanya sama ada Abdul Jalil juga hadir pada pertemuan itu, Shafee berkata: "Jika Jalil ada di sana, saya samar-samar dia ada di sana. Saya tidak terkejut jika dia ada di sana kerana dia ada di sana sebagai orang media."

Kata Shafee, beliau mengenali Jalil tetapi bukan sebagai pembantu Najib dan mendakwa hanya menyedari jawatan semasanya selepas dimaklumkan oleh The Malaysian Insider.

Bagaimanapun, Abdul Jalil, bekas wartawan kanan Reuters enggan mengulas ketika dihubungi oleh The Malaysian Insider. -TMI


Konspirasi Shafee-JPM dalam kes Anwar Ibrahim

Salam kawan kawan.

Dalam musim bermaaf-maafan ini, saya nak ceritakan konspirasi peguam Umno tersohor, Shafee Abdullah, dengan penasihat media Jabatan Perdana Menteri, Jalil Hamid, dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Walaupun falsampah politik saya tak selari dengan Anwar Ibrahim, saya sebagai wartawan Malaysia muak dengan konspirasi konspirasi untuk menggunakan media untuk menjatuhkan ahli politik.

Sudah lama dah. Dari zaman Utusan Melayu di ambil alih 1961 sampai sekarang. 50 tahun. Cukuplah Umno dan Umno Baru. Sedarlah sikit.

Konspirasi yang terbaru ni sama seperti konspirasi memburukkan Raja Petra Kamarudin beberapa tahun dulu.

Kira-kira dua minggu yang lalu, Shafee Abdullah dan Jalil Hamid, yang baru ini kena kutuk pasal pelannya memburukkan Bersih 2.0, telah berjumpa pengarang kanan media tempatan untuk cara-cara meliputi kes liwat Anwar Ibrahim.

Mereka mengutuk pendakwaraya yang tidak membantah ucapan politik Anwar Ibrahim pada permulaan pembelaannya dalam kes liwat aduan Saiful Bukhari Azlan. Yalah, Anwar Ibrahim berucap mengutuk kerajaan dan apa yang dia panggil konspirasi terhadapnya.

Pendakwaraya diam sahaja. Tidak membantah dan membenarkan dia bercakap.

Shafee Abdullah tidak tahan lagi. Walaupun dia tidak ada hak atau kepentingan dalam kes ini kecuali untuk anak guamnya Umno, dia terus memanggil pengarang-pengarang kanan untuk satu mesyuarat.

Dan sebelahnya, penasihat media Perdana Menteri, Jalil Hamid. Dulu orang Bernama, lepas tu Reuters, lepas tu Suruhanjaya Sekuriti. Sekarang bertempat di National Communications Team di Mid Valley. Ini semua maklumat yang dari sumber-sumber sahih seperti A. Kadir Jasin, yang dulu penasihat Dr Mahathir Mohamad.

Kira Goebbels Senior dan Goebbels Junior lah.

Dalam mesyuarat yang diadakan di Le Meridien Hotel, Shafee memberitahu dan mengarahkan pengarang-pengarang kanan media tempatan cara-cara dan isu-isu yang patut di utarakan dalam media masing-masing. Yalah, cara nak mencerca dan mengutuk Anwar Ibrahim.

Antara yang dalam mesyuarat itu adalah si penemuramah Raja Petra Kamarudin dari TV3. Yang bergelar Datuk. Yang sekarang ini terjebak dalah kes gangguan seksual. Ini kuasa Allah. You burukkan orang, you kena nanti.


Tapi saya nak tanya. Apa kuasa Shafee Abdullah dalam kes ini. Apa peranan Jalil Hamid dalam kes ini. Mengapa mereka ada kuasa memanggil pengarang-pengarang kanan dan memberitahu mereka apa yang patut di buat dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Adakah duit rakyat digunakan dalam konspirasi ini? Macam mana kita nak percaya media arus perdana kalau ada mesyuarat macam ini dan konspirasi ini. Rakyat dah bosan dengan taktik taktik kotor.

Wahai Perdana Menteri Putrajaya, tuan tahu tak pasal konspirasi ini? Tuan terlibat kah dalam konspirasi ini? Bukan boleh percaya media arus perdana ini, tuan. Dia akan makan tuannya nanti.

Jadi kawan kawan, jangan percaya langsung berita arus perdana mengenai kes liwat Anwar Ibrahim. Mereka telah diarahkan untuk membohong lebih lagi supaya Anwar Ibrahim tidak berjaya tawan Putrajaya.

Saya tidak kira siapa jadi kerajaan. Tapi saya tidak suka orang bohong. Saya tidak suka Shafee Abdullah dan Jalil Hamid boleh sewenang wenangnya bagitau boss saya apa yang dia patut buat. Ini salah. -ahmatgaza


Ulasan GB

Kebanyakan kes berprofil tinggi kerajaan dan UMNO, maka Shafeelah peguamnya.

Di dalam kes Teoh Beng Hock, Shafee menjadi peguam kepada SPRM.

Dan terdedah tembelangnya apabila Suruhanjaya Siasatan mendapati Teoh Beng Hock telah didera dengan soalsiasat yang agresif dan berterusan oleh pegawai Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

GB pernah mengulas:

Jadi tertolaklah teori Peguam SPRM, Shafee Abdullah yang menyatakan kononnya Teoh Beng Hock bunuh diri secara terhormat bagi melindungi majikan dan partinya daripada tuduhan rasuah. Satu andaian palsu dan rekaan melangkaui tahap "merapu" demi untuk mempertahankan SPRM dan Polis. This lawyer really wants to play the fool with truth and God.


Allah itu Hakim Yang seadil-adilnya. Justeru perbanyakkanlah berdoa seperti yang selalu GB nukilkan di blog ini:

Kita sebagai rakyat terbanyak hanya mampu terus berdoa kepada Allah s.w.t.

اللهُمَّ أَرِنَا الحَقَّ حَقّاً وَارْزُقْنَا التِبَاعَةَ
وَأَرِنَا البَاطِلَ بَاطِلاً وَارْزُقْنَااجْتِنَابَهُ

1) Allahumma arinaal haqqa haqqaan, warzuqnattiba'ah,
wa arinaal bathila bathilaan, warzuqnajtinaabah


Ya Allah, tunjukkanlah yang haq itu sebagai haq, dan kurniakanlah kami kekuatan utk mengikutinya, dan tunjukkanlah yg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya.

رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ
وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَاناً نَّصِيراً
وَقُلْ جَاء الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقاً

2) Rabbi adkhilni mudkhala sidqin wa akhrijni mukhraja sidqin waj'alli min ladunka sulthanan nashiran wa qul ja alhaqqu wa zawaqal bathil innal bathila kaana zahuuqa

Ya Allah, masukkanlah kami dengan cara yang benar dan keluarkanlah(pula) kami dengan cara yang benar dan berikanlah kepada kami dari sisi-Mu kekuasaan yang menolong. Dan katakanlah yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap.

Kebenaran tetap akan menang mengalahkan kebatilan sepertimana janjiNya:


Firman Allah bermaksud,

Katakanlah : Telah datang yang haq (kebenaran) dan telah lenyap yang batil atau yang palsu. Sesungguhnya yang batil itu pasti lenyap. (Al Israa' 81)


Chocolate Good For Your Brain And Heart?

Posted: 05 Sep 2011 09:00 AM PDT

BBC ONLINE: 30 August 2011 Last updated at 06:57 GMT
Chocolate may protect the brain and heart Is chocolate good for the heart and the taste buds? Continue reading the main story
Related StoriesDark chocolate 'can be healthy'
Easter eggs 'may be healthy'
Chocolate may cut heart disease
Eating high levels of chocolate could reduce the risk of coronary heart


Journalists at war: A simple digest

Posted: 05 Sep 2011 08:50 AM PDT

Noramfaizul is the 35th journalist killed in direct relation to his job in Somalia. I share the losses, as a journo and as a Malaysian.

Elsewhere and since World War II, at least 5,000 journalists - reporters and photographers - were killed, intentionally and unintentionally while expediting their duty to keep about 3 billion people worldwide well-informed about what is going on in the planet.

Noramfaizul was one of the unfortunates. However, this news that he was shot by the African Union Mission in Somalia or AMISON (here) near Mogadishu Airport draws my attention.

The Committee to Protect Journalists in New York has called on the African Union to ensure the safety of civilians operating in Somalia after witnesses reported that AU forces fired on a Malaysian humanitarian convoy on Friday, killing one journalist and injuring another.

I believe the convoy was trapped in a crossfire between the rebels and the army. It has happened many times before, not only in Mogadishu but around the globe. There had been incidents where many civilians were killed by strayed bullets from both sides. They were there at the wrong time and the wrong place.

The Malaysian media is still very much a 'newcomer' to this nature of coverage. The practitioners were never really exposed to covering high risk areas such as wars. We only started to send them out for the Desert Storm in Iraq-Kuwait in the early 1990s. Even that, they were well-protected and did not encounter with the actual situation.

I remember when I first stepped foot in Baghdad to cover the Gulf War between Iraq and Iran in 1982, another Berita Harian reporter Mahfar Ali was despatched to Afghanistan a few years later to 'team up' with the Mujahideen. Rosnah Majid of Utusan Malaysia was also in Iraq for a short while.

So, when Info Minister Rais Yatim suggested for a standard operating procedure (SOP) be created to serve as a guideline for all parties (here), including media practitioners, before embarking on or taking part in any humanitarian mission abroad, I feel glad about it.... and of course, I second the notion.

The time has come for the SOP to be put in place to prevent any untoward incident during such mission.

It's a good idea although is should have been introduced many years ago. Ask Mahfar or ex-NST senior journo Ben d'Cunha (who joined me in Iraq during my third visit in 1986) and Petrus Suryadi of Indonesian Kompass about our mission then.

In 1982, I volunteered for it since nobody else wanted to take up the role of a war journalist. And war journalism was something very new and odd to our media at that particular time. I had to apply leave to go to Baghdad (a socialist-ruled country), and being a Socialist nation, only a few of my stories were used as we were still depending heavily on news from Reuters, AP, Afp, etc.

The Iraqi Embassy in KL arranged everything, including an insurance amounting to RM500,000 should I fail to return (my parents were the beneficiary because I was still single). My employer did not provide anything, not a single sen and was told that I would be 'on my own'. I did not blame them because reporting during that era was mainly focused on local issues. Almost all newspapers only published foreign news fed by wires.

In Baghdad, I spent a week in an army camp co-managed by the Iraqi and the United Nations Forces in Khanaqin, north of the capital, for a 'special intensive training', among which was how to handle a Russian-made Kalashnikov (AK47) for self defense, how to duck should a hand grenade was thrown at you, to distinguish types of jet fighters and to dig a bunker under a tank.

Together with about 35 local and foreign journalists, we were told to pass the test or being left out from going to the war zones. I passed, and so did Petrus. We were also taught how to escape crossfire and from situations like that. Most importantly is how to pull the AK47 trigger.

Journalism has gone through evolutions. When the Malaysian Press started to despatch reporters to Iraq (via Jordan), Kuwait, Palestine and other areas of conflict, I began to realise that the time has come for us to source the news ourselves, and from our very own context. It is time to avoid exploitation by the Western media.

I have seen some journalists lost their lives in Iraq. The internationally-known CNN journalist Peter Arnett was also with me in 1982 but I disagreed with his style of working as he preferred 'lobby'reporting' too much.

It was a common scenario for journalist got trapped in between the warring factions. If you are lucky, you escape. Otherwise, your parents or next of kin would be richer by the amount insured on you.

Many believe a few more wars would erupt. In fact, the conflicts in some Middle East countries such as Libya, Egypt, Jordan, Yemen, Tunisia, Algeria and Syria would be worth-reporting if we have the budget and a well-trained team to select for the job.

I am saddened by Noramfaizul's death. He was a brave man. But we have to take the risk, sometimes, when attending to such a place and event. "Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya... Amin!"


MCA needs a MAN like Tee Keat and not a lousy FCKing leader like Chua!

Posted: 05 Sep 2011 08:26 AM PDT

 
Nigel Aw
Aug 29, 11
11:43am
MCA had in a private meeting with US diplomats conceded that the ethnic Chinese in the country was being marginalised but could not admit it as it was bound to support the government's position and by extension, Umno.

NONEThis is according to a confidential cable between Washington and its embassy in Kuala Lumpur released by whistle blower site Wikileaks, detailing a meeting with the embassy's political office with then MCA vice-president Ong Tee Keat (right).
The cable, dated Oct 19, 2006, was released this month.

"Of course we are marginalised, big business to small stall owners know that - but MCA cannot admit it," he was quoted as saying to US diplomats.

Ong who later went on to become MCA's president before being ousted by Chua Soi Lek, had, according to the cable, said that the party had to remain silent over Chinese discontent.

According to the communiqué, Ong was quoted as saying that "silence is sometimes the only valid response" in reaction to Chinese constituents' discontent over MCA and Gerakan's support of the government.

'MCA rely on Umno's crumbs'

The cable detailed the former MCA president's lament that the party could previously get Umno's "leftovers" for development projects but now had to rely on what little it could get from the dominant coalition partner.

"There was once a day in Malaysia when MCA would get the leftovers, but now we are just hoping to get some crumbs from the Umno table," Ong reportedly said in the cable.

An example cited was the Ninth Malaysian Plan where none of the 180 planned new schools were vernacular and only two were given after protests from the minority communities.

The cable also said Ong admitted to deep discontent among the Chinese community against the status quo and that MCA would face its greatest electoral challenge in the coming general election.

His concerns became real in the 2008 general election, in which MCA saw its seats in Parliament halved from 31 to 15, while Gerakan was swept out of its home state, losing all its state seats in Penang.

The cable is part of more than 250,000 US State Department communiqués with its embassies throughout the world, leaked to Wikileaks, which has been releasing them in stages since November last year.
Repeated attempts to reach Ong for comments have been futile.
 The Winter of Chinese Discontent

Posted: 05 Sep 2011 08:08 AM PDT

Ten years ago, the Chinese community in Malaysia thought in terms of  'us' (The Chinese) and 'them' (The Malays). Fast forward to the present and what do we have? A complete paradigm shift where the Chinese (and even other groups in Malaysia) realize that it is no longer a race struggle but a class struggle that we face in Malaysia today! In other words, no longer is it Chinese vs Malays but Malay-Chinese-Indian vs Malay-Chinese-Indian in a class struggle.

Undoubtedly, the political consciousness of Chinese has changed very radically. The Chinese community today are now more politically active and dare take a stand on issues - a far cry from those who cowered in fear ten years ago! (As a Chinese, I am discussing it from a Chinese perspective without prejudice against other races. I thought I'd better make this clear from the start.)

Whereas in the past, there were few Chinese who were involved in activism, the years of being sidelined have propelled them out of the comfort zone to come out in full force such as during the Bersih rally, even though some deny that fact.

And why are Chinese Malaysians braver now? It is because they are fed up. Angry. Frustrated. Even after contributing to the vibrancy of the Malaysian economy by opening up all kinds of enterprises, even after trying to be positive contributors to the development of this country, even after trying their best to integrate and to assimilate to the best of their abilities, they still have to fight for rights before the government gets to be more hard core in marginalizing and sidelining us. All this is done while they have the cheek to grandly deny that they are NOT sidelining us and worse still, we cannot voice our concerns or question this.

After slogging away and contributing to taxes, we see how vernacular schools i.e. hua xiao (do not get enough funds, and deserving students do not get scholarships. Our bright students who do not meet certain 'requirements' have to be on F and M scholarships i.e. father's and mother's scholarship. Whereas in the past people kept quiet, now we see how even a young man Chan Xian Yao, 19, a student who failed to obtain a "Khazanah-Cambridge Scholarship" filed a suit against Khazanah Nasional Berhad and three others at the High Court through his father Chan Chow Wang's law firm. (Read more here.)

Despite whatever economic development achieved or the level of affluence enjoyed, or even the existence of middle class Chinese, does democracy and equality really exist? How far has the status quo crushed the patriotic hearts of the people by discriminatory policies, such as in education and housing?

While in the past many hid in political passivity, more and more are rising up to join organized movements to demand greater power, free speech, or other democratic rights against a repressive political system. In the last ten years, the winter of discontent has led to heavy debates which are more and more animated. Goodbye reticence, hello boldness!

Previously, it was normal for Chinese to give their support to MCA or Gerakan but the tide has changed because they will not suffer any more wishy-washy policies but are ready to moot political change via activism and the ballot box. The image of infallibility of MCA or Gerakan has been completely eroded in the last few years and regardless of how much they swivel in self- denial, they can forget about winning the support of the Chinese in the next election.  We know how these two political parties have fared in recent years, and more damningly, many have perceived them as being unwilling to take accountability for their mistakes. Even now, they are in political inertia and their popularity ratings are plummeting. Have they tried their best to protect and promote the welfare of Chinese?  How many will continue to support them and resign themselves to stagnation? I am sure that if candidates are good, Malaysian voters will vote for them based on the quality of their leadership and commitment and not along racial lines!

In the last six months, the quality of life in our country is worsening despite claims of economic growth. Our pockets are lighter and we have to work longer hours to make ends meet. With the removal of subsidies and increases in fuel cost, the cost of living has spiralled out of control.My son has just graduated and I cannot see how his current salary is sufficient to afford his insurance premiums and housing loan (if and when he saves up enough $$ to buy a place).

In reality, the income gap in our country has increased so alarmingly that we now have one of the highest Gini co-efficients in the world as seen HERE.  Whatever fruits of our labour or economic success have not been fairly distributed so the spoils are NOT being enjoyed by those who work hard! The winter of discontent on the ground is real but does it appear that the status quo are able and willing to address the situation? Does it seem that they are more intent to do cosmetic surgery to make things look good when in fact, they do not?

Obviously, the widening gap between the classes have made many dissatisfied and has given them the impetus to find courage within themselves. Thus it is clear that voter discontent has grown in recent years as housing prices soared while wages stagnated and we see a surge in foreign workers/illegal immigrants. We are beginning to question - does the status quo put the interests of the rakyat before the egos of their leaders? The fact remains that many Malaysians from across the board will vote against the tide in a backlash against  rising income inequality as we suffer in a class struggle that should not exist in the first place!

Even Singapore is worried about how the ground has shifted because they can see how the changes in Malaysia can affect Singapore. And they have reason to be afraid because of what happened in March 2008 and even in the recent polls in Singapore. The changes in Singapore also affect Malaysia. Thus, Malaysia and Singapore 'feed' on each other in a symbiotic relationship.

Scaring us with bogeyman tales of what might happen if we went against the grain in our voting will NOT work. In fact, that will make us vote AGAINST them even more. Fundamentally, Malaysians are braver and  no longer willing to accept blindly the many myths that are being churned out via the MSM. For sure, the proliferation of the Internet and social networking media has enabled Malaysians to bypass the state-owned media to express our discontent and thereby creating a more lively, rancorous and outspoken public discourse. This and more has led to the rising political consciousness of the Chinese and Malaysians in general.


In the days to come, we will see whether the winter of Chinese discontent, even that of Malaysian discontent is powerful enough to dislodge the status quo and put into place a government that will put the rakyat first above all else.

More than ever before, CHANGE IS IMPERATIVE!!! May this discontent give us a political consciousness that empowers and emboldens us to VOTE WISELY! We need a sweeping victory via a HUGE majority. And only YOU and all of us can make that happen! So, what are we waiting for?


Kisahnya: Khairy Nak Tumpang Populariti Mat Sabu

Posted: 05 Sep 2011 08:26 AM PDT

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin mendakwa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sebagai "bacul dan tiada maruah" apabila menyerahkan peranan berdebat dengannya berkaitan isu kemerdekaan kepada pihak lain.

"Yang pasti, saya sedar hari ini PAS pilih timbalan presiden yang bacul dan tiada maruah. Takut sebab salah.

"Tewas sebelum tempur," katanya.

Mohamad Sabu pagi ini berkata, beliau menyerahkan tugas kepada Pemuda PAS Johor untuk berdebat dengan Khairy berhubung isu itu kerana kedua-dua sayap PAS dan Umno itu lebih sesuai berbuat demikian.

Katanya, beliau "tidak tolak" berdebat, tetapi biarlah Pemuda PAS dan Pemuda Umno yang mengambil bahagian "kerana mereka layak".

Dalam tulisan yang bertubi-tubi di Twitter berhubung perkara itu, di samping berkata tiada masalah berdebat dengan Ketua Pemuda PAS, Khairy menyifatkan Mohamad "takut dan lari".

Husam berani 'cemar duli'

"So, biarlah rekod sejarah jelas. Saya setuju dengan jemputan kerajaan PAS Kelantan (untuk) lawan Mat Sabu. Tapi dia takut dan lari. Jangan putar sejarah ini," katanya.

Katanya, Mohamad tidak perlu berkata ketua Pemuda Umno patut berdebat dengan Ketua Pemuda PAS kerana Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa pernah 'cemar duli' berdebat dengannya beberapa tahun lalu.

"Walaupun Husam naib presiden dan exco kanan kerajaan negeri dia setuju dan kita berdebat depan tiga ribu lebih orang. Husam tak kira protokol.

"Sekurang-kurangnya, Husam berani ketepikan hierarchy dan protokol parti demi keterbukaan politik. Dia berani. Kita bertemu atas pentas ilmiah," tulisnya lagi di laman blog mikro itu.

Menjawab dakwaan penyokong Pakatan Rakyat yang didakwanya menyifatkannya tidak layak berdebat dengan Mohamad kerana bukan menteri, Khairy menyindir kembali:

"Woi, korang lupa ke Sabu tu kalah pilihan raya. YB pun tidak."

Suhaizan: Khairy ibarat 'ikan bilis'

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat dalam reaksi segeranya menyahut tugas berdebat yang diamanahkan Mohamad kepadanya, malah mencadangkan ia diadakan di Bukit Kepong - tempat tragedi berdarah itu.

"Khairy sanggup turun, kami sediakan pentas!" katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Saya menegaskan di sini, jika sekadar isu Mat Indera ini yang menjadi modal 'pentas Patriot' Khairy untuk menyerang PAS, biar Pemuda PAS Johor sahaja yang berhadapan dan 'selesaikan' perkara ini."

Mengulas kenyataan Khairy yang menyifatkan tindakan Mohamad menyerahkan debat itu kepadanya, Suhaizan mengibaratkan pemimpin Pemuda itu sebagai 'ikan bilis' dan tidak setanding dengan Mohamad untuk berdebat.

"Bahkan saya fikir Umno/BN sepatutnya lebih berani berdepan dengan beliau (Mohamad) untuk menjawab isu-isu besar dalam negara yang dikemukakan PAS seperti isu lapan tuntutan BERSIH 2.0 terhadap perjalanan pilihan Raya, kenaikan harga barang, peningkatan tarif elektrik, kontroversi komisyen pembelian Scorpene, dan sebagainya," katanya.

Ulasan GB

Isk. Seorang Ketua Pemuda UMNO nak berdebat dengan Timbalan Presiden PAS? Buang masa dan buan tenaga, sedangkan kerajaan partinya sendiri tidak melantik dia walaupun sebagai timbalan menteri didalam barisan kabinet. Ertinya memang beliau terlalu mentah dan tidak layak, tanya Najib mungkin ada jawapan lain kenapa tak pilih Khairy tapi Mukhriz di dalam barisan kabinetnya.

Kedua, Mohd Sabu kalah pilihanraya? Ya, di Kuala Terengganu. Bukan di negeri asalnya di Pulau Pinang. Cuba Khairy Jamaluddin keluar dari Rembau mahu tengok terkangkang tak terkangkang dikerja pengundi nanti. But then, ada desas-desus UMNO pun tak berahi nak turnkan Khairy bertanding lagi - reason: not a winnable candidate - itu sebab sekarang sibuk buat promosi diri.... Pentas Patriotlah, ajak Mohd Sabu berdebat sebab nak tumpang populariti Mohd Sabu yang mempunyai pengikut setia dan peminat seluruh negara.

Khairy apa ada? Mungkin bangla dan pelacur yang terima baju merah PATRIOT semasa perhimpunan Bersih hari tu kot akan bersorak-sorai untuknya.


Balu Polis Bukit Kepong Tunggu Pencen Sampai Ke Tua

Posted: 05 Sep 2011 06:32 AM PDT

Sharifah Aminah Syed Ali, 83, balu kepada seorang anggota polis yang pernah berkhidmat di Balai Polis Bukit Kepong selepas berlakunya tragedi serangan komunis, memohon supaya dipertimbangkan untuk menerima pencen suaminya yang meninggal dunia semasa bertugas di Balai Polis Kulim pada 1962.

Sharifah Aminah, yang kematian suami Syed Omar Syed Yasin hampir 50 tahun lepas, memohon agar dipertimbangkan bayaran pencen kerana sepanjang kematian suaminya, dia tidak pernah menerima imbuhan itu.

"Selepas kematian suami, tok hanya menerima duit sagu hati sebanyak RM1,800 dan selepas itu dah tak dapat apa-apa duit dah. Duit pencen pun tak dapat juga sampai hari ini," katanya dipetik Bernama Online.

Dia berkata bahawa selepas berkahwin dengan Syed Omar, mereka menetap di Kota Tinggi, kemudian berhijrah ke Johor Baru sebelum ditukarkan ke Bukit Kepong.

"Masa mula-mula sampai di Bukit Kepong, rusuhan memang sudah reda tetapi keadaan masa itu sangat menakutkan. Selepas 6 petang, kami perlu tutup semua pintu dan tingkap dan tidak boleh keluar rumah. Nak ambil air dari telaga (perigi) pun tak boleh sebab komunis humban mayat-mayat dalam telaga.

"Kami terpaksa menggunakan air Sungai Bukit Kepong untuk kegunaan seharian," kata Sharifah Aminah.

Katanya, dia terkilan kerana pengorbanan suaminya yang manggunakan nombor pengenalan polis 10568 semasa berkhidmat dengan Polis Diraja Malaysia, tidak dihargai.

Suami beliau, yang ketika itu berusia dalam 40-an, meninggal dunia setelah terjatuh basikal ketika dalam perjalanan ke balai.

"Tok bukannya nak minta banyak tetapi sekurang-kurangnya dapat pencen suami kerana dia meninggal pun semasa bertugas. Sekurang-kurangnya duit tu boleh tok guna untuk tanggung kos rawatan kira-kira RM500 sebulan," kata Sharifah Aminah yang menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi dan sakit tulang belakang yang menyebabkan dia terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak.

Sharifah Aminah berkata kehidupannya susah selepas suaminya meninggal dunia kerana dia terpaksa mengambil upah menjahit baju untuk menyara enam orang anaknya yang masih kecil.

"Kini semua kos rawatan dan kos sara hidup ditanggung oleh menantu saya yang menerima pencen RM400 sebulan. Dia pun susah sebab kena tanggung anak yang cacat. La ni (sekarang) dia berniaga surat khabar dan nasi lemak bagi menambah pendapatan untuk tanggung kami sekeluarga," kata Sharifah Aminah yang tinggal bersama anak, menantu dan cucunya di Taman Nakishah, Jalan Datuk Kumbar di sini.

Ulasan GB

Mana si Pet-Riot, Khairy Jamaluddin yang bising-bising untuk jelajah negara denga Pentas Patriotnya? Mana UMNO yang mendabik dada konon jadi wira pembela sekalian polis yang terkorban di dalam Tragedi Bukit Kepong? Mana cucu Datuk Onn yang kini jadi Menteri Dalam Negeri yang kononnya terguris hati kerana kononnya dakwaan-dakwaan mengenai sejarah datuknya telah dipolitikkan?


Pak Lah’s fishing trip to the Caribbean

Posted: 05 Sep 2011 05:34 AM PDT


Corrupt Barisan Nasional - KUALA LUMPUR: Former prime minister Abdullah Ahmad Badawi's four-day "working visit" to two Caribbean islands in 2006 was the subject of a confidential US cable which raised questions over the purpose and the potential achievements for the countries involved.
The cable by US diplomats based in the Caribbean to the State Department in Washington DC came about two weeks after Abdullah completed his visit to St Vincent and the Grenadines from April 29 to May 2 in 2006.
The cable noted that Abdullah's visit was more of a vacation rather than a working visit, in which the Malaysian premier had spend a day on a fishing trip with St Vincent Prime Minister Ralph Gonsalves.

"After meeting with PM Gonsalves, the Malaysian (Abdullah) vacationed for a few days on the Grenadine islands Mustique and Canuoan.
"He spent one of these days on a fishing trip accompanied by Gonsalves. PM Abdullah returned to St Vincent proper on May 2 and addressed Parliament before departing for Jamaica," added the cable.
The cable noted that Mustique was a private island containing over 75 private villas, many of which are owned by international celebrities.
Canuoan meanwhile was the location of the high-end Raffles Resort and an opulent villa complex and golf course developed by Donald Trump.
The cable was leaked by whistleblower site WikiLeaks and handed over to Raja Petra Kamarudin's Malaysia Today website which published it today.
Red carpet welcome
The US diplomats added in the cable that following Abdullah's departure from St Vincent, a joint statement by the two countries expressed further interest in "enhancing cooperation" in a number of areas.
The cable also noted that the lack of a concrete agenda or results from Abdullah's trip to St Vincent did little to clear up the circumstances surrounding Gonsalves' earlier trip to Southeast Asia.
"When first announced, the Malaysian leader's St Vincent trip appeared to suggest that PM Gonsalves had indeed accomplished something for his country by travelling to Southeast Asia earlier this year.
"Considering, however, that the 'working visit' was really a vacation, it does not appear that St Vincent will necessarily benefit from its PM's previous globetrotting," stated the cable.
"The lack of a concrete agenda or results from PM Abdullah's trip does little to clear up the circumstances surrounding Gonsalves's earlier trip to Southeast Asia, the purpose and financing of which remain unclear," stated the cable.
The US cable also stated that the government of St Vincent "literally rolled out the red carpet for the Malaysian PM, who was greeted by the entire Cabinet and other dignitaries at St Vincent's small airport when he arrived on April 29".
Unwinding from pressures of work
Bernama had reported then that Abdullah's visit to St Vincent and the Grenadines was at the invitation of Gonsalves. This was Abdullah's first visit to the Caribbean region.
The national news agency said Abdullah would hold discussions with Gonsalves, address the House of Assembly, meet ordinary Vincentians and be briefed about Malaysian investment projects in Saint Vincent and the Grenadines.
However, another media report on the trip stated that Abdullah was stopping in St Vincent "mostly for a vacation and to unwind from the pressures of work".
From St Vincent, Abdullah went on to Jamaica for a two-day "official visit". It was reported by the local media then that the visit to Jamaica was to look into possible Malaysian investment in energy exploration and construction projects.
Abdullah's delegation included Works Minister S Samy Vellu, Youth and Sports Minister Azalina Othman Said, Higher Education Minister Mustapa Mohamed and Deputy Foreign Minister Joseph Salang as well as senior officials of the Prime Minister's Office, Foreign Ministry and other government agencies.
An official Foreign Ministry statement had said the visits would enable Abdullah to establish personal contact and forge closer rapport and understanding with both Gonsalves and Jamaica's new Prime Minister Portia Simpson Miller.
"He will also evaluate potential areas of cooperation and seek ways to enhance trade and investment activities between Malaysia and the two Caribbean countries," the Foreign Ministry statement had said.
Also read:


Depan Burukkan Komunis, Belakang Jemput Komunis Ke Persidangan UMNO

Posted: 05 Sep 2011 05:39 AM PDT

Parti Komunis China Tetamu Kehormat Persidangan Umno

Parti DAP Perak menganggap Umno sebagai 'meludah ke langit' apabila mendedahkan perjanjian kerjasama antara parti Melayu itu dengan Parti Komunis China pada Ogos 2010.

Perjanjian itu ditandatangani di Beijing, China oleh Setiausaha Agungnya ketika itu, Datuk Seri Tengku Andan Mansor yang mendapat liputan meluas media tempatan.

Pemimpin Umno sebelum ini termasuk Presidennya yang juga Perdana Menteri, Najib Tun Razak mengecam pemimpin Pakatan Rakyat kononnya mendewakan fahaman Komunis dengan menyifatkan tentera Komunis yang terlibat dalam tragedi Bukit Kepong sebagai pejuang kemerdekaan sebenarnya.

Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu semasa berceramah di Tasek Gelugor di Georgetown, 21 Ogos lalu berkata tentera Parti Komunis Malaya sepatutnya diiktiraf sebagai pejuang merdeka berikutan mereka menentang penjajah yang sebenar di tanah Melayu, iaitu British.

Namun jasa mereka dipadamkan dari sejarah kemerdekaan negara dan dituduh sebagai pengganas.

Umum mengetahui Parti Komunis Malaya (PKM) adalah jaringan kepada Parti Komunis China.

Justeru, Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming menganggap Umno tidak layak untuk mengecam pemimpin Pakatan Rakyat berikutan parti perkauman itu secara jelas menjalinkan kerjasama dengan parti Komunis China.

"Adalah jelas ini terbukti bahawa apabila UMNO mengutuk komunis dan melemparkan segala fitnah terhadap parti Komunis Malaya serta cuba menodai nama baik Mat Sabu, UMNO secara terbuka telah menjalin hubungan intim dengan bapa Komunis Parti Comunist Malaya (PCM), Parti Komunis Cina.

"Bah kata pepatah Melayu, apabila meludah ke langit, akhirnya kena pada muka sendiri. Inilah akibat melakukan dosa fitnah," katanya menerusi kenyataan medianya.

Kor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping, menambah hubungan Parti Komunis China dengan Umno sangat erat ekoran parti itu sering dijemput menjadi tetamu kehormat khas setiap kali Perhimpunan Agung Umno diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

"Adalah jelas Parti Komunis Cina sering diundang menjadi tetamu kehormat khas perhimpunan Agong UMNO yang diadakan di PWTC, KL. Apa nak dikata sekarang?," soalnya.


Munafiknya UMNO, Tuduh Orang Komunis, Walhal Dia Adakan MOU Dengan Komunis

Mengapa Umno adakan MoU dengan Komunis China

KUALA LUMPUR, 3 Sept: AJK PAS Pusat, Idris Ahmad berkata, Umno telah mengadakan perjanjian persefahaman (MoU) dengan Parti Komunis China pada 5 Ogos 2011.

Malahan, katanya ada usaha untuk menghantar Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno untuk mempelajari daripada Parti Komunis China.

"Sekiranya MoU ini dibuat oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) atau DAP atau PKR, maka sudah tentu sebelum turun daripada kapalterbang akan disumbat ke Kamunting.

"Apakah Komunis China, berbeza dengan komunis Malaya? Bukankah Parti Komunis Malaya bernaung di bawah Parti Komunis China?" soalnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Komunis, jelas beliau ideologinya tetap sama tidak kira di mana tempat.

"Kenapa Umno hipokrit?" soalnya lagi.

Menurutnya, jika benar anti komunis kenapa menghantar pulang 11 pejuang Uighurs ke China, walaupun dibantah oleh Suruhjaya Tinggi PBB bagi Orang Pelarian d Kuala Lumpur sedangkan mereka menentang kerajaan komunis China kerana menceroboh wilayah mereka di Xinjiang Julai 2009.

"Inilah sikap hipokrit Umno dalam apa jua isu.

"Isu Palestin Umno tunjuk hero, tetapi dalam masa yang sama, Apco Yahudi dibayar RM77 juta setahun," katanya.

Beliau berkata, Umno melalui bantuan media mereka yang tidak ada etika kewartawanan dan tidak takut dosa dan pahala dengan sewenang-wenangnya menuduh PAS menyokong komunis.

Katanya, orang pekak dan buta pun tersenyum apabila Umno menuduh PAS menyokong komunis.

Tambahnya, tidak ada rekod PAS berbaik dengan komunis sedangkan Umno menjemput Parti Komunis China menghadiri Persidangan Agung Umno dan yang terbaru mengadakan MoU dengan Parti Komunis China.

Pemimpin Umno juga, ujarnya pernah ditangkap menjadi agen komunis di negara ini walaupun pemimpin Umno pernah menuduh PAS lebih merbahaya daripada komunis.

Namun, katanya kerja-kerja untuk berasmara dana dengan komunis tidak pernah dilakukan oleh PAS.

Jsuteru, kata beliau ucapan Mohamad Sabu hanya untuk menutup tahap kepuasan hati terhadap Najib merudum kepada 59 peratus, daftar pemilih SPR yang kotor dan kenaikan harga barang keperluan harian. -HDCinta Jem Tat Nenas

Posted: 05 Sep 2011 05:07 AM PDT

If I've yet to find my 'hero', I might as well attempt on writing entertaining short stories that may make others smile.
So here's a first of my quickie ones before I jump into the bathroom and get ready for my Duha.

Elisa mengeluh. Tilam singlenya membuat seluruh badannya sakit.
Jarang anak2nya komplen.Kenapa pulak dia merasa demikian?

Tilam tebal King saiz sudah dipindahkan akhirnya ke bilik anak lelakinya.
Senang bagi anak menantunya pakai..
Sejak bercerai 9 bulan yang lalu, akhirnya dalam bulan ulangtahun perkahwinannya, Elisa merasai tidur atas tilam solo memadailah.

Semalam, dalam saat mengelamun sambil mengantuk menunggu panggilan talipon seorang yang kini berkawan rapat dengannya, dia tertidur di atas telifon bimbitnya.
Terkejut apabila dia bangun pada pukul 3 pagi dengan niat hendak cepat2 sembahyang Isyak dan sembahyang sunat, dilihat skrin handphonenya macam ada gambar pokok fern menjalar!

"Mana specs aku? Ahh selamat.." bisik Elisa di dalam hati.
Mujur cerminmata membaca diletakkan di sebelah bantal.
Handphone telah terhempap di bawah berat badan Elisa yang berlebihan setelah berbulan2 memonteng kelas bersenam.

Ringgg..ringg..ringg..talipon rumah berbunyi memecahkan keindahan pagi sesudah subuh.
Elisa tidak pasti dan berat hati hendak menjawab.

Buatnya bekas makmertua talipon mintak tolong kekedai kemana, malasnya dia hendak keluar.
Waktu Raya, Elisa telah menghadiahkan dia sebuah Al Quran yang dikirim melalui seorang kawan dari Tanah Haram.
Bekas ibu mertuanya bukanlah sayang sangat padanya pada masa dia masih bergelar menantu.
Bagaimanapun, sejak penceraian Elisa dengan anak sulongnya, mungkin perasaan sesal dan sedih ada melanda di hatinya yang sudah lembut itu.
Lagipun, anak2 Elisa selalu sangat hormat kepadanya walaupun ketika mereka masih kecil, kasihsayangnya pada mereka ala kadar sahaja.
Anak2 Elisa tidak dihasut, dan tidak pandai berdendam.

Oleh kerana kebetulan bekas ibu mertuanya baru menyatakan hajatnya ingin memiliki sebuah Al Quran dari Makkah juga, Elisa menghadiahkan yang ada pada simpanannya.
Dia tahu InsyaAllah, dia masih berpeluang menjadi Tetamu Allah di Tanah Suci dalam masa terdekat, sedangkan bekas ibu mertuanya sudah tidak berdaya berjalan jauh.
"Allah SWT suka kalau kita jangan lokek sesama manusia"..Elisa memujuk hatinya.

Talipon berhenti..kemudian bergema lagi.
Kali ini Elisa mengangkat ganggang fon.
Dia bimbang kalau anak2nya yang menalipon untuk berbincang sesuatu hal yang penting.

"Hello? O Wa'alaikummussalam..Yea hai.."
Rupanya kawannya yang ditunggu2 semalam sampai 'hancur' skrin handphonenya.

"I tak dapat jawab..my handphone rosak! Sorry yea..hehehe
I see..patutlah..nevermind..it's okay.." setelah mendengar alasan kekasihnya.

Takkanlah nak cerita pada kenalan barunya yang dia tunggu sampai berkepit tidur dengan handphone..malulah!
Nanti dituduh macam makjanda desperado pulak.

Setelah berbual2 lebih kurang 25 minit, Elisa pun meletakkan talipon dengan senyuman yang berkuntum2..terasa era bercinta berputik kembali..Yess!!

Adakah dia berpeluang lagi merasa kebahagiaan berumahtangga pada umur yang sudah melepasi 50 an?
Inikah jodoh yang ditunggu2??

Kebetulan pula, mereka telah bertemu di bulan Ramadan dan terpaksa berkongsi meja makan di Safwa Towers di depan Masjidil Haram.
Dalam setengah jam berbuka bersama, mereka sudah dapat berborak dengan penuh keserasian dan gelak ketawa.
Kenalan istimewanya pula kebetulan telah menduda beberapa tahun sejak isterinya meninggal.

Elisa menginap di hotel yang murah.
Sahabat barunya tidak langsung menyombong diri walaupun beliau menyatakan lokasi hotel penginapannya yang Elisa tahu jauh lebih mahal.
Dia berkelakuan merendah diri, dan gaya pertuturannya tidak langsung menunjuk pangkat maupun harta.

Namun Elisa tidak mahu tergopoh-gapah dalam membuat keputusan.
Sudah2lah kesilapannya tergoda dengan lelaki yang mengaku menyayanginya.

Walaupun hasratnya ingin sangat mempunyai teman bercakap dan teman berkasih mesra yang bergelar suami, dia tidak mahu tertipu dan hampa dengan kata2 manis melalui talipon/smses yang bertubi2 mengejar melayan kekosongan hatinya.
Dia tidak mahu kasih sucinya dirobek2kan sekali lagi.
Elisa enggan dipersendakan lagi.

p.s. Enjoy! Hope it's crispy enough.


Masalah Nyamuk - Laporan - Latest Update!

Posted: 05 Sep 2011 02:59 AM PDT

Latest Update! at 05.30pm.

Jabatan vektor En.Rahim ada menghubungi saya sebentar tadi dan ambil keterangan terhadap laporan, pegawai Jabatan Vektor akan datang esok.....

Sama-Sama kita tunggu......


Umno Padamkan Sejarah Sebenar Kemerdekaan

Posted: 05 Sep 2011 03:16 AM PDT

PAS mendakwa Umno telah memadamkan sejarah sebenar kemerdekaan negara dengan memasukkan nama pejuang parti itu sahaja.

Sebaliknya kata AJK PAS, Syed Azman Ahmad Nawawi (gambar) tokoh pejuang lain seperti Dr Burhanuddin al-Helmi dan Ahmad Bostamam telah dipadamkan.

Kerana itu katanya, perlu dilakukan pengolahan semula sejarah dalam negara kita supaya rakyat memahami erti kemerdekaan.

"Pejuang yang menentang penjajah British seperti Dr Burhanuddin, Ahmad Bostamam dan ramai lagi pimpinan dan negarawan yang berjuang telah dipadamkan.

"Rakyat dan generasi muda dan generasi akan datang perlu tahu tentang pengorbanan mereka menghalau penjajah British yang menjajah negara kita,"katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kontroversi kenyataan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang mendakwa Mat Indera sebagai wira sebenar pejuang kemerdekaan negara.

Berjuang lawan British

Mat Indera berjuang menentang penjajah British secara gerila, namun namanya tidak disebut kerana bergabung dengan parti komunis.

Kenyataan orang kuat PAS itu dikecam pelbagai pihak termasuk tokoh DAP, Karpal Singh yang mahukan Mohamad meminta maaf.

Sehubungan itu, Dr Syed Azman menegaskan, isu sebenarnya adalah persoalan tentang sejarah kemrdekaan dan tidak timbul isu mengiktiraf komunis.

Beliau menambah, bukan mengenai mengiktiraf komunis, tetapi adalah persoalan kemerdekaan di negara.

Beliau berkata, isu ini perlu dilihat secara keseluruhan, bukan dari sudut Mat Indera atau tentang peristiwa Bukit Kepong sahaja. -FMT


Umno seleweng fakta sejarah negara

KUALA LUMPUR, 5 Sept: Masyarakat kini melihat seolah-olah sejarah kemerdekaan seperti sejarah Umno semata-mata tanpa membabitkan tokoh yang lain.

Justeru, Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (DPPNS) melihat isu yang berkaitan dengan pensejarahan hari kemerdekaan negara Malaysia ini tidak akan selesai dan menuju titik kesudahan kerana pihak kerajaan Umno BN yang memerintah sememangnya tidak ikhlas dan bersungguh-sungguh untuk menyelesaikannya.

Ketuanya, Ustaz Hasbullah Mohd Ridzwan (gambar) berkata, Umno BN sentiasa mempergunakan isu hari kemerdekaan untuk mempengaruhi, menakutkan dan mengancam rakyat supaya tidak menolak mereka.

Menurutnya, Umno BN sentiasa memomokkan kepada rakyat bahawa hanya mereka sahajalah yang berjuang untuk kemerdekaan negara sedangkan sejarah yang sebenarnya menukilkan bahawa Umno adalah sebenarnya 'alat kepada penjajah'.

Beliau berkata, Umno BN cuba meraih simpati politik murahan di atas isu yang ditimbulkan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkenaan hari kemerdekaan dan tragedi Bukit Kepong, dengan menunjukkan bahawa merekalah hero yang sebenarnya mempertahankan ketuanan Malaysia dan menuduh Pakatan Rakyat sebagai pengkhianat negara tanpa memberika ruang untuk Pakatan Rakyat menjawab balas.

"Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor penuh yakin dan percaya bahawa Timbalan Presiden PAS mempunyai hujah dan fakta yang kukuh serta bertanggungjawab terhadap segala kenyataan yang beliau keluarkan," katanya kepada Harakahdaily.

Tambahnya, Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mengganggap sejarah kemerdekaan Malaysia masih ada banyak kelompongan fakta yang perlu ditambah dan diperbaiki terutamanya yang membabitkan perjuangan tokoh-tokoh agamawan yang telah mempelopori gerakan kebangkitan rakyat melawan penjajah.

Katanya, tokoh-tokoh ulama seperti Tok Janggut di Kelantan, Haji Abdul Rahman Limbong di Terengganu, Mat Kilau dan Dato' Bahaman di Pahang selain Ustaz Abu Bakar Baqir, Dr. Burhanuddin Al Helmi juga merupakan pahlawan yang melawan penjajah di zaman masing-masing yang telah dinafikan hak mereka sebagai tokoh kemerdekaan negara.

"Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor amat bersetuju sekiranya sejarah kemerdekaan Malaysia dapat dikaji dan ditulis semula secara berilmiah dan beradab," ujarnya.

Katanya, DPPNS meminta supaya pihak sejarawan yang ada di dalam negara ini perlu mendesak pihak kerajaan supaya membuka ruang yang seluas-luasnya untuk membicarakan isu kemerdekaan ini secara telus dan terperinci berdasarkan kajian dan ilmu mereka.

Justeru, ujarnya pihak kerajaan perlu menyediakan pentas untuk perbincangan ilmiah secara langsung yang membabitkan pihak sejarawan ini bersama dengan Timbalan Presiden PAS dan wakil Umno supaya mereka dapat membentangkan hujah dan fakta mereka berkaitan isu sejarah kemerdekaan Malaysia.

Beliau menambah, rakyat kini semakin bijak dan bermaklumat dan akan menerima penghujahan yang berdasarkan fakta yang tepat dan sahih.

"Umno BN tidak dapat lagi memperbodohkan rakyat dengan hujah emosi dan alasan yang tidak bersandarkan kepada fakta kerana Umno BNlah yang selama ini menyelewengkan fakta sejarah negara," katanya lagi. -HD


Sixty Ways to Use Salt

Posted: 05 Sep 2011 01:16 AM PDT

1. If you drop a whole egg on the floor, pour salt all over the egg, let it sit for awhile, then use dustpan, the egg will come right up, without all that mess.

2. Soak stained hankies in salt water before washing.

3. Sprinkle salt on your shelves to keep ants away.

4. Soak fish in salt water before descaling; the scales will come off easier.

5. Put a few grains of rice in your saltshaker for easier pouring.

6. Add salt to green salads to prevent wilting.

7. Test the freshness of eggs in a cup of salt water; fresh eggs sink; bad ones float.

8. Add a little salt to your boiling water when cooking eggs; a cracked egg will stay in its shell this way.

9. A tiny pinch of salt with egg whites makes them beat up fluffier.

10. Soak wrinkled apples in a mildly salted water solution to perk them up.

11. Rub salt on your pancake griddle and your flapjacks won't stick.

12. Soak toothbrushes in salt water before you first use them; they will last longer.

13. Use salt to clean your discolored coffee pot.

14. Mix salt with turpentine to whiten you bathtub and toilet bowl.

15. Soak your nuts in salt brine overnight and they will crack out of their shells whole. Just tap the end of the shell with a hammer to break it open easily.

16. Boil clothes pins in salt water before using them and they will last longer.

17. Clean brass, copper and pewter with paste made of salt and vinegar, thickened with flour

18. Add a little salt to the water your cut flowers will stand in for a longer life.

19. Pour a mound of salt on an ink spot on your carpet; let the salt soak up the stain.

20. Clean your iron by rubbing some salt on the damp cloth on the ironing surface

21. Adding a little salt to the water when cooking foods in a double boiler will make the food cook faster.

22. Use a mixture of salt and lemon juice to clean piano keys.

23. To fill plaster holes in your walls, use equal parts of salt and starch, with just enough water to make stiff putty.

24. Rinse a sore eye with a little salt water.

25. Mildly salted water makes an effective mouthwash. Use it hot for a sore throat gargle. This is an excellent tip for mouth hygene; it should be listed at the top of this list. If you use this (salt water) instead of the commercial mouth wash, you reap a number of benefits: a) you will have healthier gums and teeth, b) great savings (commercial mouth wash is quite expensive), c) this is an 'organic' way of cleaning/freshening your mouth, where as the commercial mouth wash is full of strong chemicals. There are recent scientific article asserting that commercial mouth wash (esp those with high amount of alcohol) can lead to throat and esophagus cancer)

26. Dry salt sprinkled on your toothbrush makes a good tooth polisher.

27. Use salt for killing weeds in your lawn.

28. Eliminate excess suds with a sprinkle of salt.

29. A dash of salt in warm milk makes a more relaxing beverage.

30. Before using new glasses, soak them in warm salty water for a while.

31. A dash of salt enhances the taste of tea.

32. Salt improves the taste of cooking apples.

33. Soak your clothesline in salt water to prevent your clothes from freezing to the line; likewise, use salt in your final rinse to prevent the clothes from
freezing.

34. Rub any wicker furniture you may have with salt water to prevent yellowing.

35. Freshen sponges by soaking them in salt water.

36. Add raw potatoes to stews and soups that are too salty.

37. Soak enamel pans in salt water overnight and boil salt water in them next day to remove burned-on stains.

38. Clean your greens in salt water for easier removal of dirt.

39. Gelatin sets more quickly when a dash of salt is added.

40. Fruits put in mildly salted water after peeling will not discolor

41. Fabric colors hold fast in salty water wash.

42. Milk stays fresh longer when a little salt is added.

43. Use equal parts of salt and soda for brushing your teeth.

44. Sprinkle salt in your oven before scrubbing clean.

45. Soaked discolored glass in a salt and vinegar solution to remove stains.

46. Clean greasy pans with a paper towel and salt.

47. Salty water boils faster when cooking eggs.

48. Add a pinch of salt to whipping cream to make it whip more quickly.

49. Sprinkle salt in milk-scorched pans to remove odour.

50. A dash of salt improves the taste of coffee.

51. Boil mismatched hose in salty water and they will come out matched.

52. Salt and soda will sweeten the odor of your refrigerator.

53. Cover wine-stained fabric with salt; rinse in cool water later..

54. Remove offensive odours from stove with salt and cinnamon.

55. A pinch of salt improves the flavor of cocoa.

56. To remove grease stains in clothing, mix one part salt to four parts alcohol.

57. Salt and lemon juice removes mildew.

58. Sprinkle salt between sidewalk bricks where you don't want grass growing.

59. Polish your old kerosene lamp with salt for a brighter look. Remove odors from sink drainpipes with a strong, hot solution of salt water.

60. If a pie bubbles over in your oven, put a handful of salt on top of the spilled juice.The mess won't smell and will bake into a dry, light crust which will wipe off easily when the oven has cooled.

-Author Unknown-

Thanks to Angela who sent me this information.


Sikap Hipokrit Umno-BN Dalam Isu Mat Sabu, Uighur Dikecam

Posted: 05 Sep 2011 01:06 AM PDT

Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengecam tindakan Umno-Barisan Nasional (BN) terus-menerus menyerang Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berhubung tragedi Bukit Kepong selain disifatkan sebagai simpatisan komunis sedangkan Putrajaya telah menghantar 11 pelarian Islam Uighur yang mencari perlindungan pulang ke negara komunis China.

Malah Pengarah Komunikasinya, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, PKR secara keras mengutuk sifat hipokrit Umno-BN dan pelanggaran hak asasi manusia.

"Ketika umat Islam sedang meraikan Hari Raya Aidilfitri dan Utusan Malaysia-milik Umno menyerang Mohamad Sabu sebagai simpatisan-komunis berikutan kenyataannya tentang insiden Bukit Kepong, kerajaan Malaysia telah menghantar 11 pelarian Islam Uighur yang mencari perlindungan pulang ke China," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Nik Nazmi, Etnik Uighur adalah orang Islam dari wilayah Xinjiang di China, katanya sambil menambah, kerajaan Malaysia memberi alasan tindakan diambil memandangkan 11 orang itu terlibat dalam sindiket pemerdagangan manusia.

"Agensi Pelarian PBB (UNHCR) telah menyatakan lima lagi yang masih ditahan telah memohon status pelarian dengan UNHCR dan agensi tersebut telah meminta untuk bertemu dengan kesemua 16 pelarian Uighur tersebut.

"Tetapi permohonan UNHCR tersebut telah ditolak dan UNHCR telah melahirkan kekesalan mereka terhadap keputusan kerajaan Malaysia tersebut," katanya.

Ujar Nik Nazmi, Human Right Watch (HRW)juga telah mengutuk tindakan kerajaan memulangkan 11 pelarian Uighur tersebut dan mendesak agar kerajaan tidak memulangkan lima orang yang masih lagi ditahan di Malaysia. "Memulangkan mereka kepada kerajaan komunis China mendedahkan mereka kepada risiko serius diseksa.

"Kerajaan China secara berterusan telah menganggap permintaan penggunaan bahasa Uighur serta mengamalkan agama Islam sebagai keganasan, pemberontakan dan penderhakaan. OIC yang turut dianggotai Malaysia telah menyeru agar China mengatasi masalah asas penindasan masyarakat Uighur," katanya.

HRW telah mendedahkan bahawa China telah menekan negara-negara seperti Malaysia, Thailand dan Pakistan untuk memulangkan pelarian Uighur.

"Trend ini bermula di Kemboja pada 2008 ketika negara tersebut dipaksa memulangkan 20 orang Uighur yang dilindungi oleh UNHCR termasuk seorang wanita hamil dan dua anak kecil ke China.

"Di Amerika Syarikat, Perwakilan Republikan Chris Smith dan Senator Demokrat Sherrod Brown, yang mempengerusikan bersama Suruhanjaya Ekskekutif Kongres mengenai China juga telah mengutuk tindakan Malaysia terhadap pelarian Uighur tersebut," katanya.

Katanya, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar. mendakwa bahawa pelarian Uighur itu terlibat dalam aktiviti pemerdagangan manusia.

"Namun mengapakah mereka tidak didakwa di bawah Akta Anti Pemerdagangan Manusia tetapi dipulangkan ke China?

"Mengapakah Malaysia membenarkan campur. tangan kerajaan komunis China di dalam isu yang bukan sahaja melibatkan hak asasi manusia tetapi nasib umat Islam yang kononnya diperjuangkan Umno selama ini?" Kata Nik Nazmi sambil berkata, "malang sekali bukti terbaru kelemahan pentadbiran pimpinan Datuk Seri Najib Razak berlaku bukan sahaja ketika umat Islam sedunia sedang meraikan Hari Raya tetapi ketika rakyat Malaysia meraikan Kemerdekaan negara."

Justeru Nik Nazmi berkata, pihaknya mendesak Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein untuk menjelaskan dengan serta-merta serta menjamin bahawa lima orang pelarian Uighur yang masih ditahan di Malaysia dilayan sebagai pelarian sah mengikut undang-undang dan amalan antarabangsa. -tvsnew.net
Masalah Nyamuk - Laporan - Updated!

Posted: 05 Sep 2011 12:03 AM PDT

Jam 02.55pm tadi saya menghubungi operator Telekom untuk mendapatkan nombor telepon untuk Jabatan Kesihatan Melaka, lalu di berikan nombor untuk Jabatan Vektor Melaka ( Semburan Nyamuk ), bercakap dengan Cik Fauziah operator perkhidmatan pelanggan untuk aduan.

Setelah semua butir-butir saya telah berikan dan berserta nombor telepon peribadi saya, dan mereka sedang melakukan laporan.

So saya akan tunggu lagi kali ni dengan penuh kesabaran.....

Tunggu update seterusnya.......


Khairy to debat Mat Sabu. What a waste of time when UMNO own's media confirm Mat Sabu is correct

Posted: 04 Sep 2011 11:01 PM PDT

@ Malaysia Today:
UMNO own's media confirm Mat Sabu is correct
I found an article in Berita Harian dated 13 Dec 2010 entitled, "Kopi Kecubung Tewaskan Mat Indera". "Kecubung' is amethyst, the purple semi-precious stone. It shows Mat Sabu is correct on Mat Indera as confirmed by UMNO own's media.
By Arazak
The article can be found at: http://www.bharian.com.my/articles/KopikecubungtewaskankekebalanMatIndera/Article/
Kopi kecubung tewaskan kekebalan Mat Indera

@ The Malaysian Insider:

Khairy to take on Mat Sabu in 'communist' debate

By Shannon Teoh
September 05, 2011
KUALA LUMPUR, Sept 5 — Khairy Jamaluddin has accepted a challenge to debate Mohamad Sabu on the PAS deputy president's recent controversial remarks on Malaya's pre-independence freedom fighters that some say undermine Umno's role in that process.Hi Friend, I am Zanifah Aziz From Uk

Posted: 04 Sep 2011 10:01 PM PDT

-- Hi, I'm Zanifah from UK, I was going throughprofiles and came across yours and I felt likecontacting you but i'm half Malaysian becausemy father is from Malaysia. I want to visitMalaysia very soon but i don't know anybodythere. You can email me on my email so we canknow ourselves (zanifahaziz2007@hotmail.com) Iwill look forward to receive your mail.


No comments: