Tuesday, October 18, 2011

Isu titah boleh diperdebat : SAMM dokong Aziz Bari dan Sokong Dr. Mahathir

Isu titah boleh diperdebat : SAMM dokong Aziz Bari dan Sokong Dr. Mahathir


Isu titah boleh diperdebat : SAMM dokong Aziz Bari dan Sokong Dr. Mahathir

Posted: 18 Oct 2011 10:52 AM PDT

Kenyataan Terbuka
19 okt 2011

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dengan ini menyatakan sokongan terhadap kenyataan Profesor Aziz Bari yang menyatakan bahawa titah monarki boleh dikritik dan diperdebatkan. Tindakan penguasa regim mengambiltindakan hanya atas komen tersebut dilihat hipokrit dan terkebelakang.

Dalam dunia yang terbuka ini semua perkara harus dihujahkan dengan matang. Ini bukan zaman rakyat khususnya anak muda menerima apa sahaja yag disuap dari pihak atasan. Zaman ini setiap hujah itu pasti akan dibahas dan dikritik jika perlu.

Begitu jugalah institusi monarki bukan sahaja di negara ini tetapi terdapat di seluruh dunia. Institusi monarki ini harus segera menyesuaikan diri termasuklah berevolusi sesuai dengan peredaran zaman. Mahu atau tidak ia sesuatu yang wajib demi kelansungan untuk institusi beraja.

SAMM merafak sembah menghormati titah kerabat monarki di Negeri Sembilan, Tunku Zain Al 'Abidin Tuanku Muhriz yang menitahkan bahawa titah diraja boleh dibincangkan oleh ahli akademik dan media, selagi ia tidak mendatangkan kemudaratan yang sebenar. Menunjukkan dengan jelas betapa dalam dunia terbuka ini institusi monarki harus bersedia untuk titah mereka diperdebatkan dan dikritik masyarakat.
Dalam memperkatakan perkara ini, mana - mana pihak pun pasti akan merujuk peristiwa krisis antara istana dan kerajaan di bawah bekas Perdana Menteri Dr.Mahathir. Namun bagi SAMM kami dengan jelas menyokong tindakan Dr Mahathir meminda perlembagaan negara membawa institusi monarki dalam realiti masyarakat kini.

Namun apa yang kami tidak setuju ialah cara bagaimana Dr Mahathir memalukan dan menghina institusi monarki dengan memberikan persepsi hina kepada institusi monarki demi meraih sokongan rakyat terhadap usaha pindaan perlembagaannya.

Merujuk peristiwa kedua pula di mana Menteri Besar pilihan Barisan Nasional, Idris Jusoh telah ditolak dari mengangkat sumpah di Terengganu. SAMM berpendapat sememangnya institusi monarki punya kuasa atau peranan dalam memperkenan siapa mahu menjadi ketua negara atau ketua negeri dalam pentadbiran politik tetapi institusi monarki juga harus berdepan dengan rakyat iaitu menjelaskan sebarang tindakan mereka dalam hujah yang boleh diterima. Pada ketika itu, istana harus tampil memberi penjelasan kepada rakyat Terengganu mengenai tindakan mereka.

Respon rakyat pada ketika itu yang dipengaruhi oleh parti politik juga ada yang tidak kena. Umno (pro Idris Jusoh) telah bertindak melulu sehingga menghina sultan dengan panggilan 'natang' (dialek Terengganu yang bermaksud binatang). Pihak yang bersetuju dengan keputusan menyingkirkan Idris pula telah menyokong Sultan secara melulu, ini tidak progresif. Seharusnya pihak ini merafak sembah meminta Istana tampil memberikan penjelasan kenapa tindakan itu diambil dan ini lebih progresif.

Pihak berkuasa juga dalam perkara ini menjadi kuda tunggangan regim. Sekiranya menghina monarki itu berpihak regim maka mata pihak berkuasa sengaja dibutakan, tetapi jika timbul saranan walaupun saranan itu ke arah memperkasa monarki diutarakan oleh pihak bukan dari regim, maka tindakan 'segera' diambil.

che'GuBard sendiri pernah berdepan situasi ini hanya apabila mencadangkan betapa penting peranan institusi monarki dalam menjaga kepentingan agama malah dalam perkara mutakhir ini sering pula dipertikaikan maka che'GuBard pernah mencadangkan agar sultan atau bakal sultan wajib sekurang - kurangnya memiliki diploma syariah islam atau berkaitan bagi membantu baginda membuat keputusan tepat bukan sekadar dipengaruhi 'nasihat' yang mungkin mewakili kepentingan tertentu. (klik sini untuk baca artikel tersebut)

Malangnya selepas posting yang ditulis sempena keputeraan DYMM YDP Agong ini dibuat, Ketua Pemuda Umno Rembau telah mengarahkan pemudanya membuat laporan polis terhadap artikel ini kononnya menghina monarki dengan tidak pandai hal ehwal Islam. Atas laporan dangkal itu maka berkejarlah polis menahan saya. Saya ditahan dalam serbuan polis ketika sedang mempengerusikan mesyuarat AJK cabang Rembau. Begitulah berterusan, ini membukti betapa hipokrit regim Umno. Mereka memperlaku institusi istana seumpama pelacur,a pabila suka dicari untuk berlindung tetapi apabila tidak suka diterajang hina.

SAMM ingin menyeru kepada institusi monarki negara ini agar sedar hakikat keperluan berevolusi mengikut zaman untuk kekal relevannya. Rakyat masih boleh menerima bajet yang besar diperuntukan untuk monarki dalam negara ini, tetapi rakyat sudah tentu tidak boleh menerima jika jumlahnya tidak masuk akal dalam keadaan rakyat terhimpit dengan perbagai kepayahan.

Intai dan pelajarilah institusi beraja di banyak negara bagaimana peranan dimainkan. Ada yang sudah umpama muzium dan alat keraian seperti kebanyakan negara Eropah termasuk England tetapi ada juga yang terus kekal dihormati seperti di Thailand.
Ini bukan zaman Melaka, dunia berkembang pesat sewajarnya isi kandung dalamnya juga harus transform secepat perkembangan dunia jika tidak mahu ketinggalan. Rakyat tidak lagi boleh lagi dipaksa akur membuta tuli.

Akhirnya diingatkan juga institusi monarki ini seharusnya bukan punya orang Melayu sahaja. Institusi beraja ini seharusnya juga dihormati oleh semua bangsa atau keturunan yang diamnya dalam tanah jajahan ini. Untuk itu ruang perbincangan dan pemahaman sewajarnya harus juga sampai kepada semua rakyat.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia
http://www.anakmudamalaysia.com
http://chegubard.blogspot.com
chegubard@gmail.com


i forgot my own anniversary…

Posted: 18 Oct 2011 10:16 AM PDT

… no, i don't mean my as in me, moi but my blog anniversary. my blog turned 8 years old on 27 sept. yes! i had been blogging for 8 years. i had been so busy and preoccupied that i forgot to blog about my anniversary as every year, i did blog… at least just to mention it or to wish myself happy anniversary.  

here's my last year anniversary post, of which i had links of the other six anniversary posts.

during the month of sept. and flowing into oct. my sister had not been well and had been admitted to first penang GH, then alor setar GH and when she was in alor setar, i was there for 7 days… and all these prevent me from blogging (and forgot my anniversary). well actually that is not the only reason but lately i had been kind of well… er… lost interest… ok just a teenie bit… lost interest in blogging. now i'm more into facebooking!

one of the reason i lost interest is because i had been having problems with my blog. a year or so ago, my blog is working well and i have lots of stuffs on it… and that encouraged me. now since i had been facing problems, i can't have lots of stuff on it, so kind of lost interest i guess. months ago i had been toying of moving to another server or use free wordpress. i notice that now free wordpress works just as good as one that is self hosted and they have very good lovely themes too. one thing that prevent me from moving to free wordpress is that i have to drop my domain name and thus change the url of my blog. this is no good as my domain lucialai.org is already known. if i change to free wordpress, it'll be like i'm starting all over again.

anyway, maybe to start all over again isn't really that bad… as already now i'm getting very unpopular and unknown. yeah. sad eh? nope, not really, as i don't really mind that as my blog is more for myself than for others. i started this blog to blog on socio-political matters and current news/issues… and i'm still sticking to those topics… plus of course to blog on personal matters too (like now!… which is more like ramblings eh?). 

ok from now on, i'll try to blog more regularly i i can. i do not like to blog more is because i'm afraid if i do change server or move to free wordpress, all my blog posts here will be gone! ok lah, i think i still need to made up my mind what to do. i'm so fickle… one minute i thought of this and another minute i thought of that. not sure what to do. better really get down to quick made a decision.

maybe tomorrow i'll blog on so many issues that i had wanted to blog about but didn't… just mentioning them here and there. i'll be baaaccckkkk! (ala robocop?).Himpunan Sejuta Umat: PAS Umum Pendirian: TIDAK TERLIBAT!

Posted: 18 Oct 2011 10:45 AM PDT

Himpun: PAS tidak terlibat

KUALA LUMPUR, 18 Okt: PAS yang mengadakan mesyuarat lajnah politik pada malam ini telah membincangkan isu Himpunan Sejuta Umat (Himpun) Mempertahankan Aqidah yang dijadualkan pada 22 Oktober 2011 ini.

"PAS dimaklumkan bahawa majlis ini tidak melibatkan parti-parti politik, maka PAS mengambil pendirian untuk tidak terlibat dalam himpunan tersebut sebagai menghormati kehendak penganjur program," ujar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar) dalam satu kenyataan selepas mesyuarat itu, sebentar tadi.

Berikut kenyataan penuh beliau.

PAS yang mengadakan mesyuarat lajnah politik pada malam ini telah membincangkan isu Himpunan Sejuta Umat (Himpun) Mempertahankan Aqidah yang dijadualkan pada 22hb Oktober 2011 ini. PAS dimaklumkan bahawa majlis ini tidak melibatkan parti-parti politik, maka PAS mengambil pendirian untuk tidak terlibat dalam himpunan tersebut sebagai menghormati kehendak penganjur program.

PAS memperingatkan semua pihak yang terlibat dalam penganjuran himpunan ini agar bertindak selaras dengan peruntukan undang-undang negara, dalam menjamin keharmonian negara yang berbilang bangsa dan agama. Sebarang usaha untuk menimbulkan polemik perkauman dan agama akan membawa negara kepada satu suasana yang tidak menguntungkan mana-mana pihak. PAS memandang berat sebarang usaha mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan untuk kepentingan politik dan pilihan raya.

Agenda menyelamatkan aqidah merupakan agenda murni tetapi ianya mesti diurus dengan cara berhemah. PAS menyokong segala usaha memantapkan aqidah oleh badan-badan NGO dan pelbagai pihak bagi memperkasakan aqidah umat Islam.

PAS mengambil pendirian bahawa pengukuhan aqidah umat Islam hendaklah dilaksanakan menerusi jalan dakwah secara damai sebagaimana Islam telah diterima oleh masyarakat rantau ini secara damai.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS


Himpunan Sejuta: Pemuda PAS perlu patuh keputusan parti, kata SU Agung

KUALA LUMPUR, 18 Okt — Pemuda PAS perlu mematuhi keputusan diambil kepimpinan parti berhubung Himpunan Sejuta Umat (Himpun) yang akan diadakan di Shah Alam Sabtu ini, kata Setiausaha Agungnya Datuk Mustafa Ali.

Majlis Kepimpinan Pakatan Rakyat hari ini memutuskan bahawa biro politik PAS, yang akan bertemu malam ini, akan mengambil pendirian sama ada Himpun merupakan strategi Umno untuk menggunakan isu etnik menjelang pilihan raya umum ke-13.

"Mereka berada di bawah kami. Apa sahaja kami putuskan, mereka mesti patuh," kata Mustafa kepada The Malaysian Insider selepas sidang media Pakatan Rakyat hari ini.

PAS pusat akan membuat pendirian sama ada akan menyertai kempen Himpun ataupun sebaliknya malam ini.

Dalam satu kenyataan awal pagi tadi, Pemuda PAS berkata pihaknya menyokong perhimpunan tersebut yang bermatlamat mahu menegaskan pendirian mempertahankan akidah Islam dengan memfokus isu murtad.

Ketuanya Nasrudin Hassan berkata, pihaknya akan memberi sokongan sebagaimana diperlihatkan ketika perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Semalam, Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abdul Rani Osman berkata, kepimpinan pusat akan mengadakan mesyuarat khas malam ini dan keputusan itu akan menentukan sama ada mereka akan menyertai Himpunan yang akan diadakan di Stadium Shah Alam, Selangor Sabtu ini.

"Dewan Pemuda PAS Malaysia mengambil pendekatan serupa sewaktu menyokong gabungan lebih 60 buah NGO Bersih 2.0 yang berjuang menuntut pemulihan sistem demokrasi dan pengurusan pilihan raya negara kita. Pemuda PAS bersama dengan himpunan dan denyut nadi puluhan ribu rakyat pada 9 Julai yang lalu.

"Insya-Allah, saya dan rakan-rakan Dewan Pemuda PAS mengambil sikap yang sama terhadap Himpunan Sejuta Umat pada 22 Oktober kelak," kata Nasrudin.

Dr Rani yang juga Adun Meru berkata, PAS berharap penganjuran himpunan itu tidak dijadikan agenda politik yang bertujuan menyerang kerajaan Pakatan Rakyat.

Dalam pada itu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberitahu sidang media bahawa biro politik akan melihat sama ada terdapat agenda politik di sebalik penganjuran Himpun.

"Ya, anda mesti mempertahankan akidah anda tetapi tidak harus bertindak tidak adil ke atas kepercayaan-kepercayaan lain. Ketegangan kaum tidak harus dicetuskan," kata beliau.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu, PAS akan mengetuai isu itu dan perikatan akan membuat keputusan akhir selepas pertemuan biro politik komponen tersebut malam ini.

"Kami sedang mengumpulkan maklumat sama ada terdapat pembabitan Umno. Adakah mereka benar-benar mempertahankan akidah? kata Ketua Umum PKR ini.

Beberapa jam sebelum sidang media itu, penganjur Himpun menegaskan, gerakan itu tiada kaitan dengan elemen politik ataupun akan digunakan bagi menyerang mana-mana kumpulan termasuk kaum lain.

Pengerusi Bersama Himpun Mohd Azmi Abdul Hamid berkata perhimpunan itu juga tiada kaitan dengan beberapa ahli politik yang kontroversial termasuk Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru Datuk Zulkifli Noordin yang dilaporkan akan berucap pada majlis tersebut.

"Zulkifli Nordin, Senator Ezam Mohd Noor dan (Ahli Parlimen Pasir Mas) Datuk Ibrahim Ali tidak terlibat dalam kepimpinan Himpun. Mereka juga tidak terlibat dengan ucapan tokoh pada hari perhimpunan.

"Jika mereka mengeluar sebarang kenyataan berkait dengan perhimpunan, itu tidak mewakili Himpun," kata beliau dalam satu kenyataan. -TMI


Ulasan GB

Majoriti ahli-ahli PAS boleh menarik nafas lega dengan penguman Presiden PAS menyentuh hal Himpunan Sejuta Umat yang dijadualkan pada pada 22 Oktober 2011 ini.

Jawapan yang diberikan adalah tepat dan bijak.

PAS tidak terlibat kerana penganjur sendiri menyatakan majlis itu tidak melibatkan parti-parti politik. Justeru tiada sebab untuk PAS sebagai sebuah parti politik perlu melibatkan diri.

Keputusan itu hendaklah dipatuhi oleh semua pihak di dalam parti. Termasuklah Pemuda PAS yang melalui Ketuanya, Nasruddin Hassan Tantawi yang sebelum ini bertegas hendak menyertai Himpunan tersebut.

GB benar sebelum ini dan awal-awal GB sudah menyatakan bahawa tindakan Ketua Pemuda PAS itu bersalahan dengan adab dan akhlas berorganisasi. Komen-komen yang diberikan oleh pembaca blog ini rata-rata menentang sikap Ketua Pemuda PAS tersebut.

Berikut disalinkan kembali apa yang GB nyatakan sebelum ini:

Pendirian Pemuda PAS semakin pelik. Setiap kali sesuatu isu timbul, Pemuda PAS akan terburu-buru membuat pendirian sekalipun PAS Pusat belum pun memberikan lampu hijau atau membuat kata putus mengenainya.

Sikap yang ditunjukkan oleh Ketua Pemuda PAS itu tidak mengikut kaedah 'Amal Jamaiyy' dan bertentangan dengan Fiqh al-Harakah.

Mana mungkin anda boleh mmbuat dan menentukan keputusan sebelum PAS Pusat mengizinkannya? Sekalipun ada kemungkinan PAS Pusat akan membuat keputusan malam ini membenarkan ahli PAS menyertainya, Pemuda PAS tetap bersalah kerana telah melanggar adab dan akhlak tanzim. Kekalahan Perang Uhud tidak dijadikan pelajaran.

Seperkara lagi, Himpunan Sejuta Umat tidak boleh samasekali disamakan dengan Himpunan Bersih 2.0.

Himpunan Sejuta Umat ada motif tersirat disebaliknya. Permit polis begitu mudah diperolehi. Sedangkan permit Bersih dulu tidak diberikan. Mengapa? Tidak mungkin polis boleh memberi permit begitu mudah kepada Himpunan Sejuta Umat jika ia tidak memberikan apa-apa menafaat kepada pihak tertentu. Hanya jauhari mengenal mutu manikam!


Pergilah berarak bersama-sama UMNO, Perkasa, Zul Noordin dan sekalian watak-watak yang menentang PAS selama ini.

Apakah PAS bakal terperangkap lagi dengan kebodohan Pemuda PAS seperti isu kenyataan Hassan Ali menyokong tindakan JAIS dan kes Hantu Bonceng?

GB teringat kata-kata Presiden PAS satu ketika dulu: "Jika mereka mahu kepada Islam merekalah yang perlu masuk ke dalam saf kita, bukan kita berpaling ke arah mereka."Laporan sebelum ini
Klik untuk bacaUMNO busuk hingga ke ususnya, serang anak LGE

Posted: 18 Oct 2011 09:21 AM PDT

Dr Umno blogged on Nov 30 2009:
1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).

So, what is new? The latest attacks on Guan Eng's son prove that Umno is still a bankrupt and corrupt party - rotten to the the core.
A leopard cannot change its spots.

Umno will self-destruct very soon.Siapa Yang Hipokrit Sebenarnya, Khairy Atau Pengkritiknya?

Posted: 18 Oct 2011 09:38 AM PDT

Khairy pertahan serangan ke atas anak Guan Eng, dakwa pengkritik 'hipokrit'

KUALA LUMPUR, 18 Okt – Khairy Jamaluddin menegaskan kenyataannya mengenai dakwaan ke atas anak lelaki Lim Guan Eng tidak salah dan pada masa yang sama beliau melabelkan pihak yang mengkritiknya sebagai hipokrit.

Tengah hari tadi, Lim berkata keluargannya kesal dengan "pembohongan biadab" dibawa terhadap anak lelakinya oleh "pihak-pihak kejam yang pro-Umno" sambil merujuk kepada Khairy dan beberapa pemimpin parti itu yang turut menyebarkan dakwaan dengan komen sinis menerusi blog dan media sosial sejak beberapa hari lalu.

"Saya dan keluarga saya kesal dengan pembohongan dan perbuatan mereka-reka cerita terhadap anak lelaki saya yang kecil adalah sesuatu yang kejam dan keji. Umno seharusnya bertindak terhadap mereka yang cuba untuk menghancurkan kehidupan anak saya dengan pembohongan dan perbuatan mereka-reka cerita dalam usaha mahu memusnahkan saya daripada politik," kata beliau dalam kenyataan.

Menjawab kritikan ke atas beliau menerusi Twitter petang ini, Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno berkata, ahli-ahli politik Barisan Nasional (BN) dan keluarga mereka telah berhadapan dengan situasi lebih buruk daripada pihak pembangkang.

Khairy, yang juga Ketua Pemuda BN, mengecam ahli DAP bernama Satees Muniandy dari Pulau Pinang kerana begitu "hipokrit" apabila beliau menimbulkan perkara itu menerusi Twitter.

"Saudara, apa yang pemipin-pemimpin BN dan keluarga mereka dapat daripada pembangkang adalah lebih teruk. Jangan hipokrit," kata Khairy lagi.

Satees menulis bahawa, "anda hanya perlu tunggu! Saya mahu melihat apa reaksi anda apabila Puma & Cougar anda membesar dan dilayan dengan pembohongan dan fitnah!"

"Puma & Cougar" merupakan nama timbangan digunakan oleh Khairy untuk merujuk dua anak lelakinya.

"Adakah anda menjustifikasi dan mempertahankan tindakan murahan pemblog-pemblog pro-Umno? Saya tidak terkejut kerana anda juga bergandingan dengan mereka!" kata Satees.

Dia kemudian menyoal Khairy sama ada ahli-ahli DAP ada bertindak sehingga begitu buruk dalam menyerang tingkah laku ahli keluarga menteri-menteri Umno atau saudara mara wakil rakyat itu sendiri, kecuali bapa mertuanya Tun Abdullah Ahmad Badawi yang juga bekas perdana menteri.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP dalam kenyataan tengah hari tadi mengecam Khairy kerana menulis komen sinis menerusi Twitter ketika membalas dakwaan ke atas anak lelaki pemimpin itu.

Semalam, Khairy menulis, "mungkin dia roboh Kampung Buah Pala sebab nak ganti dengan Kampung Buah Dada."

Khairy membalas mesej Twitter pemblog pro-Umno PapaGomo.

Dakwaan itu muncul di blog-blog Umno dengan memfokus kononnya salah laku anak Lim di sekolah dan mendakwa remaja itu menggunakan nama dan kedudukan bapanya untuk melepaskan diri daripada hukuman.

Blog itu mendakwa Lim kemudian memindahkan anaknya ke sekolah lain dan membayar RM200,000 untuk menyembunyikan skandal itu.

Khairy terus mempertahankan dirinya daripada kritikan pengguna Twitter termasuk komen Ahli Parlimen DAP bagi kawasan Bukit Bendera Liew Chin Tong.

Seorang lagi pengguna yang bernama "whackalibabas" mengingatkan Ahli Parlimen Rembau itu bahawa "Tuhan sedang memerhatikan anda."

Kepada mereka yang mempertahankannya, Khairy menulis, "usah kisah. Jelas, standard yang berbeza bagi pemimpin-pemimpin pembangkang."

Penasihat DAP Lim Kit Siang, yang juga bapa kepada Guan Eng turut berbalas mesej Twitter dengan mengecam dakwaan ke atas cucunya.

"Bagaimana perasaan PM/TPM jika anak/cucu mereka menjadi mangsa serangan buruk berdasarkan pembohongan?

"Adakah Najib/M'ddin (Muhyiddin( akan mengecam serangan sedemikian ke atas kanak-kanak tidak bersalah oleh 'cybertrooper' Umno?

Adakah ini dimaksudkan pembaharuan politik Najib?

"Saya akui saya sangat sedih/kesal sejak dua hari lalu kerana tidak dapat melindungi cucu-cucu saya daripada serangan tidak berhati perut ini. Najib/Mddin (Muhyiddin) merestui mereka?" tulis beliau. -TMI

Ulasan GB

Siapa yang hipokrit sebenarnya ni?

Khairy, kamu jangan keterlaluan. Kerana kamu cuba dedahkan hal orang lain sedang hal kamu sendiri terlalu banyak compang-campingnya dan ia akan membalikkan tuduhan hipokrit itu kepada dirimu sendiri - in fact - hypocrisy of the highest degree.

Ini, sekeping gambar, pepetah Cina menyatakan sekeping gambar lebih baik dari seribu tulisan. Buah dada siapa yang melambak di depan kamu dan air apa pula yang ada di atas meja?
SNSD The Boys music video & pics

Posted: 18 Oct 2011 08:44 AM PDT

Music video of The Boys, title track of pop group Girls' Generation's third Korean album which was released on October 19. The song is composed and arranged by American producer Teddy Riley, and it's released in both Korean and English…


There's more, read the full post »

SNSD The Boys music video & pics from YeinJee's Asian Blog


Warga Asing Dipaksa Ikrar Undi BN

Posted: 18 Oct 2011 08:24 AM PDT

Kuala Lumpur: PAS mendakwa 240 warga asing yang dikesan cuba mendaftar menjadi warga negara Malaysia di Astana Dugang Country Resort dekat Putrajaya pada 12 Oktober lalu telah dipaksa berikrar mengundi parti kerajaan.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda PAS Suhaizan Kaiat berkata, ikrar secara lisan itu dilihat saksi yang berada dalam bas yang dipenuhi warga asing terbabit ketika dalam perjalanan dari Pasir Gudang ke Putrajaya.

Suhaizan mendakwa, berdasarkan saksi itu terdapat seorang wanita yang memakai jaket Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah menaiki bas daripada hentian Rehat dan Rawat (R&R) Kulai.

"Wanita itu kemudiannya memberi taklimat tanpa menggunakan mikrofon, namun tidak bersama kumpulan warga asing ini semasa di Astana Dugang Country Resort," katanya dalam sidang media di Pejabat Agung PAS di sini hari ini.

Beliau berkata, arah perjalanan warga asing ini juga berubah-ubah kerana tujuan asalnya adalah bermesyuarat di Putrajaya, kemudian dipecahkan d ibeberapa lokasi di Johor.

Apabila sampai di Putrajaya bas terbabit berlegar-legar disekitar dan kemudian diarahkan membawa sekumpulan warga asing itu ke Astana Dugang Country Resort.

Sehubungan itu, Suhaizan mahu satu badan siasatan bebas ditubuhkan bagi menyiasat kejadian berkenaan selain jaminan saksi yang terlibat bebas tampil untuk memberi keterangan dan bukannya secara paksaan.

"Kementerian Dalam Negeri (KDN), JPN dan agensi yang berkaitan dengan permohonan kewarganegaraan tidak perlu terlibat dalam jawatankuasa bebas ini," kataya.

Himpunan di Parlimen

Beliau berkata Dewan Pemuda PAS (DPP) akan membuat himpunan beramai-ramai di hadapan bangunan Parlimen pada pagi Isnin 24 ini bagi mendesak Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein menjelaskan isu terbabit.

Suhaizan berkata, beliau dan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu akan menyerahkan memorandum kepada Hishamuddin di Parlimen pada hari berkenaan,

Sementara itu, Suhaizan turut menyelar kenyataan Hishamuddin yang seolah-olah lepas tangan dalam isu ini apabila mhu menyerahkan kepada Jawatankuasa Terpilih Parlimen (PSC).

Katanya, PSC ditubuhkan untuk memperbaiki sistem perjalanan pilihan raya dan bukannya bertujuan untuk memperbaiki sistem permohonan kad pengenalan warga asing yang melibatkan JPN.

"Menteri Dalam Negeri juga tak tahu apa tujuan warga asing berkenaan berada di sana sedangkan Ketua Polis Daerah Sepang tahu.

"Ini memberi isyarat bahawa Menteri Dalam Negeri seolah-olah melindungi pihak tertentu dalam hal yang berkaitan dengan mempermudahkan pemberian kad pengenalan kepada warga asing bagi tujuan tertentu," katanya. -FMT


Siasat pendatang asing bebas dapat IC

KUALA LUMPUR, 18 Okt: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, didesak menubuhkan satu badan penyiasat atau jawatankuasa bebas bagi menyiasat kejadian warganegara asing didakwa diberikan IC dengan mudah yang berlaku di Istana Dugang Country Resort, Sepang, Selangor pada 11 dan 12 Oktober lalu.

Bagi tujuan itu, semua pihak terbabit mesti dipanggil termasuk pengusaha Istana Dugang Country Resort, penganjur program, warga asing terbabit, pemandu bas, Pemuda PAS dan pihak polis.

Dewan Pemuda PAS Malaysia dalam desakannya berkata, bagaimanapun pihaknya mahu satu jaminan bahawa semua pihak diberi kebebasan untuk memberikan keterangan kepada jawatankuasa bebas itu bukannya dipaksa menyatakan sesuatu yang tidak benar.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat berkata, Kementerian Dalam Negeri (KDN), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan agensi yang berkaitan dengan permohonan kewarganegaraan tidak perlu terlibat dalam jawatankuasa tersebut.

Menurut beliau, desakan agar ditubuhkan jawatankuasa tersebut dibuat berikutan kejadian 240 orang warga asing yang telah berkumpul di Istana Dugang Country Resort pada 12 Oktober lalu sehingga menimbulkan kecurigaan kepada Pemuda PAS berhubung beberapa perkara.

Katanya, kecurigaan pertama timbul ekoran kenyataan Ketua Polis Daerah Sepang, Superintendan Imran Abdul Rahman bahawa warga asing yang berkubu di resort itu bertujuan untuk kursus keusahawanan adalah tidak konsisten dengan bukti dan keterangan saksi.

"Antara keterangan yang diperolehi adalah pertama tiada sebarang kursus pun diadakan dalam tempoh 5 jam tersebut dan resort itu. Malah warga asing itu hanya mundar mandir dalam resort tersebut. Ini telah disahkan oleh petugas-petugas Pemuda PAS yang berada di lokasi kejadian," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, di sini, hari ini.

Kecurigaan kedua, menurut beliau, tiada ekonomik suatu kursus dalam tempoh masa hanya 5 jam dengan jarak 800 KM pergi dan balik dari Johor Baharu ke Putrajaya untuk melatih 240 orang warga asing.

Katanya, ketiga, apakah keperluan untuk mengadakan kursus keusahawanan kepada warga asing yang tidak dibenarkan berniaga dalam negara ini.

"Justeru, pihak polis seolah-olah melindungi pihak-pihak tertentu dalam kejadian yang berlaku itu," katanya yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Johor.

Katanya, menurut saksi kejadian, terdapat ikrar yang telah dibacakan tanpa menggunakan mikrofon dalam bas yang memberi maksud bahawa kad pengenalan biru akan diberikan kepada warga asing itu dengan diminta mengundi parti kerajaan yang memerintah.

"Menurut saksi kejadian, terdapat seorang wanita yang memakai jaket JPN telah menaiki bas dari hentian Rawat & Rehat (R&R) Kulai, Johor dan telah memberi taklimat tertentu di dalam bas tanpa menggunakan microfon, tetapi tidak bersama kumpulan warga asing itu semasa di resort tersebut.

Katanya, menurut saksi kejadian, arah perjalanan warga asing itu sering berubah-berubah, apabila mulanya atas tujuan mesyuarat di Putrajaya, kemudian ada ura-ura dipecahkan di beberapa lokasi di Johor dan setelah sampai di Putrajaya, mereka berpusing-pusing di Putrajaya dan akhirnya diarahkan ke resort itu.

"Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussin seolah-olah lepas tangan dalam isu ini dengan kononnya mahu menyerahkan kepada Jawatankuasa Terpilih Parlimen berkaitan pilihan raya dan SPR.

"Pemuda PAS berpendapat bahawa Jawatankuasa Terpilih Parlimen ditubuhkan untuk memperbaiki sistem perjalanan pilihanraya di negara ini, bukannya bertujuan untuk memperbaiki sistem permohonan kad pengenalan warga asing yang melibatkan JPN," tegasnya.

Menteri Dalam Negeri juga, katanya, tidak mengetahui tujuan 240 orang warga asing itu berada di resort tersebut, sedangkan Ketua Polis Daerah Sepang mengetahui tujuan mereka berada di situ.

"Ini memberi isyarat bahawa Menteri Dalam Negeri seolah-olah melindungi pihak-pihak tertentu dalam hal yang berkaitan dengan mempermudahkan pemberian kad pengenalan kepada warga asing bagi tujuan-tujuan tertentu," ujar beliau. -HDPAS Bidas Tindakan SKMM Siasat Aziz Bari

Posted: 18 Oct 2011 07:32 AM PDT

.Datuk Seri Rais Yatim diharap tidak menggunakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sebagai polis peribadinya semata-mata untuk membuktikan beliau masih lagi relevan, demikian tegas Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub di dalam satu kenyataannya hari ini.

Ketika menyatakan harapan tersebut kepada Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan itu, Salahuddin berkata, rakyat tidak ingin melihat mana-mana kementerian atau institusi kerajaan digunakan untuk membodek Perdana Menteri atau membuktikan kononnya seseorang itu masih lagi relevan.

Mengulas tindakan SKMM menyiasat pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari, dipercayai ekoran reaksi pensayarah itu terhadap tindakan Sultan Selangor baru-baru ini, Salahuddin berharap tindakan itu dihentikan serta merta.

"Tindakan itu dilihat umum sebagai penyalahgunaan kuasa yang sangat ketara dan pencabulan kebebasan bersuara yang memalukan negara.

"Ia mesti dihentikan serta merta kerana ia bukan sahaja pencabulan kebebasan bersuara malah pencabulan serta penghinaan terhadap kebebasan akademik," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Dr Abdul Aziz, kata Salahuddin, bercakap berdasarkan ilmu dan kelayakan akademiknya dan tindakan SKMM menyiasatnya tanpa menyatakan kepada umum kesalahan beliau di sisi undang-undang adalah tindakan yang dilihat rakyat sebagai menjijikkan.

Beliau juga mempersoalkan adalah SKMM mahu mewujudkan 'profesor kangkung' yang bercakap melalui TV dan media tanpa mengikut fakta sebenar semata-mata mengampu pemerintah.

Sebelum itu, walaupun mendakwa kenyataan Dr Abdul Aziz kurang ajar, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui beliau tidak tahu adakah pensyarah itu melanggar undang-undang atau tidak.

"Sama ada ia melanggar undang-undang, saya tidak tahu, tetapi dari segi moral, ia kurang ajar," Bernama memetik Dr Mahathir berkata.

Setakat ini, kata Salahuddin, tidak ada mana-mana pihak berwibawa yang secara jelas dan terus terang menyatakan Dr Abdul Aziz melanggar mana-mana peruntukan undang-undang kerana kenyataannya itu.

"Yang ada hanyalah histeria dan gelagat tidak tentu arah dan melucukan dari mereka yang hendak membodek atau mereka yang sudah jenuh dilihat umum sebagai gila-gila," kata beliau.

Dr Abdul Aziz sebelum itu menyifatkan tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu pemeriksaan gereja bukanlah suatu tindakan yang lazim.

Aziz dilaporkan berkata, sebagai Ketua Agama Islam di Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhak campur tangan, namun ia perlu dilakukan selaras dengan ajaran Islam.

Dakwaan hina Sultan: SKMM siasat prof, Mkini

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memulakan siasatan terhadap pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari, dipercayai ekoran reaksinya terhadap titah diraja Sultan Selangor baru-baru ini.

"Seorang pegawai SKMM akan datang menemui saya di pejabat di Gombak jam 1030 (pagi) ini.

"Mungkin kerana desakan (kolumnis) Awang Selamat dalam MM (Mingguan Malaysia) semalam," katanya kepada Malaysiakini pagi ini.

Awang dalam kolumnya di akhbar Umno itu semalam berkata, ada pihak yang sepatutnya diberi tanggungjawab tidak membuat kerja dengan cekap, tegas dan berkesan.

Mengambil kesempatan menempelak kenyataan Aziz, Awang berkata isu sebegini sudah banyak kali dibangkitkan dan orang ramai bosan menunggu penyelesaiannya.

"Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia seperti biasa akan ada alasannya," tulis Awang lagi.

Ambil masa lama

Aziz memberitahu, sesi itu selesai kira-kira dua jam kemudian.

Selepas selesai memberikan keterangan, Aziz berkata, beliau dimaklumkan disiasat ekoran laporan terhadapnya yang dibuat pada Jumaat lepas.

Katanya, soalan yang diajukan padanya sekitar perkara peribadi dan kerjayanya selain ketepatan laporan Malaysiakini berhubung isu itu.

"Sesi berjalan dalam suasana tenang. Mereka tanya soalan berhubung peribadi dan kerjaya, dan bidang kajian saya.

"Mereka juga tanya soal-soal seperti telefon bimbit, kemahiran ICT (teknologi maklumat dan komunikasi) saya," katanya.

Menurut Aziz, sesi itu mengambil masa lama sebab ada perkara yang dijelaskannya berkali-kali dan ada perkara yang tidak diingati dan tidak pasti jawapannya.

Sementara itu, SKMM juga petang ini menyiasat seorang wartawan Malaysiakini Jimadie Shah Othman berhubung isu yang sama di pejabatnya di Kuala Lumpur.

Kenyataannya dirakamkan kira-kira 1 jam 30 minit mulai jam 3.30 petang oleh pegawai yang sama. -mk


Ulasan GB

Itu, blog-blog pencacai UMNO yang menyiarkan gambar dan video porno yang jelas bertentangan undang-undang, kenapa tiada siasatan dan tiada tindakan dari SKMM?


Self-proclaim Chairman... so vain!

Posted: 18 Oct 2011 06:17 AM PDT

I don't know why some people are so vain when it comes to status and designation. There are time when no official announcement or declaration is made, they are already telling around that they are now the big boss!

What an a--h-le! Ringing your own bell!

I remember when Renong was about to take over the NSTP Group in the late 1980s. Halim Saad had yet to make any official announcement on reshuffle and redesignation. However, a few editorial staffs who were closely aligned to the MCKK alumni were already walking around, declaring that they were the new bosses.

And yesterday, after reading Rocky's Bru, I called up a friend at a Commission under Rais Yatim to get some clarifications about someone already being made the new chairman.

"He is just an acting chairman under Article 14 of the Commission's Act. Ha ha ha... he must be very vain, bro. He asked his boys to inform the media that he is now our new chairman. If he gets it, it's okay but no official announcement or letter was issued thus far. He got to wait," he said.

Wah lan neh! There's a big different between 'acting' and 'appointed'. An acting Prime Minister will not necessary become a Prime Minister!

It reminds me of how Anwar Ibrahim proclaimed himself as the 'new Prime Minister, come September 16 2008'. Such a farce, isn't it?

And now, there are rumors that a high ranking official of the same Commission is under probe by the MACC for 'money laundering'. Could it be the same person? I am not sure.

However, some people are really power craze. It's well understood if some politicians and artistes are crazy for publicity but for a high position at a government's agency, we have to be more careful before opening up our mouth.

Silly!


Rakyat Tanggung Beban: Hutang Negara Mungkin Cecah RM1 Trillion - REFSA

Posted: 18 Oct 2011 06:19 AM PDT

Sekiranya hutang kerajaan persekutuan berkembang pada kadar RM50 bilion setahun, ia boleh mencecah RM1 trilion menjelang tahun 2020, kata badan pemikir bebas Pusat Penyelidikan Untuk Kemajuan Masyarakat (REFSA).

Senario yang menggerunkan itu dikemukakan semasa kajian REFSA mengenai Bajet 2012, yang memberi amaran bahawa impian menuju Wawasan 2020 boleh "berkecai" melainkan jika kerajaan berhemah dalam perbelanjaan kewangannya.

Defisit semasa negara berada pada RM437 bilion, yang menurut REFSA adalahlebih dua kali ganda bajet defisit RM217 bilion yang dilaporkan pada tahun 2004.

"Dengan kata lain, kerajaan telah menambahkan lebih banyak hutang pada enam setengah yang lalu sejak tahun 2004 berbanding dengan 47 tahun selepas Merdeka," petik laporannya itu.

Antara tahun 2007 dan 2011, defisit berkembang secara purata pada kadar kira-kira RM34 bilion setiap tahun.

Tetapi dengan andaian, defisit akan meningkatkan hutang tambahan sebanyak RM50 bilion setahun, Malaysia boleh menjangkakan jumlah hutang negara naik dua kali ganda lagi pada tahun 2020 menjadi RM1 trilion.

"Ini adalah 1 dengan 12 sifar di belakang - RM1, 000000000000," petik laporan itu.

Dengan mengandaikan kadar faedah sebanyak lima peratus setahun, laporan REFSA berkata, bayaran faedah sahaja akan menjadi RM50 bilion setahun.

"Ia adalah hampir keseluruhan kos projek MRT. Kami belum lagi memikirkan tentang bayaran balik hutang itu lagi, "kata laporan itu lagi. -mk


SHARING SOMEONE’S THOUGHTS

Posted: 18 Oct 2011 05:15 AM PDT

I received this write-up from someone that I thought is worthy of discussion and some soul searching. Some of the thoughts put into this write-up may cause the displeasure of some, but let's open our argumentative minds a bit to see if Strategic Thoughts piece makes any sense to use.

BLUE OCEAN STRATEGY – MY TWO CENTS PERCEPTION by Synthetic Thoughts

The two clearly distinct roles of the Armed Forces (AF) are:
1. In peace – To Train for War
2. In a Declaration of War – Defend the sovereignty of the nation by engaging and destroying the enemy.

Having said that, let us now examine the 'new tasks' assigned by the government to the AF under the guise of a Blue Ocean Strategy.

Firstly, policing is NOT AN AF DEFINED ROLE. It actually skirts around the misuse of competent resources. Policing is the competency of the Police, and combat is the competency of the AF and never the two should mix. Yes, everyone is responsible for security they say, but surely there are levels of security and layers of responsibility by respective organizations.

My contention is that Military/Police joint patrols are uncalled for and smells of a hidden agenda.

Let us see some new developments.

The Territorial Army (TA) is re-designated into Parliamentary Constituencies. For what - Better Command - Better Control - Cost Effectiveness?

In fact, I always thought that the TA is to 'mirror' the structure of the regular force, and thus the Command and Control should be within the designated geographical HQ locations of the regular force. The manpower, training and logistics are all interdependent to achieve commonality and smooth adherence of the SOP. I shudder to think how the Command and Control is now reorganized to address the re-designation on TA units/formations into Parliamentary Constituencies. Pardon me for saying this -I smell a hidden agenda.

Then, there is an attempt now to increase a few fold the strength of the RELA, and for what? Has the internal security situation deteriorate so much that there is a need for this? Or has the Home Minister decided that he needs more clout to harass the public, foreigners, sinners, fornicators etc. Do we need a publicly funded private army (sort of) at the beck and call of politicians? Are these RELA also to be organized according to Parliamentary Constituencies? Pardon me again for saying this, but this is the public's perception, and it smells something fishy here too.

Call me old fashioned, but I was made to believe that all the while, the separation of roles, tasks and powers of the Military and Police was healthy for the nation; well intended and in fact kept a sense of check and balance.

I feel now that there is compromise in this. So, what next?

Am I wrong to suppose that in the near future all security agencies in the country would come under a single ministry, say the Ministry of Security directly under the PM's Department? And then, we have an individual in the nation's executive to single handedly unleash the power of the military for political survival. This certainly is not my view of democracy. There is no perceived gain; only potential pain.

Such nonsense must cease, here and now.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Girls’ Generation @ Gyeongju Hallyu Dream Concert 2011

Posted: 05 Oct 2011 04:30 AM PDT

Photos of Korean pop group Girls' Generation, performing on October 3 at the Hallyu Dream Concert in Gyeongju, an historical city in North Gyeongsang Province…

SNSD Yoona Gyeongju Hallyu Dream Concert

There's more, read the full post »

Girls' Generation @ Gyeongju Hallyu Dream Concert 2011 from YeinJee's Asian Blog


ALERT: Fish Foot Spa Pedicures

Posted: 18 Oct 2011 03:54 AM PDT

According to this article from Mail Online:

Fish foot spa pedicures could spread diseases such as HIV and hepatitis C, health experts have warned.
The government's Health Protection Agency said those with diabetes, psoriasis or a weak immune system are particularly vulnerable and should not take part in the beauty craze at all.

In new guidance to be published today, they said the risk of infection for users of the increasingly popular treatment, in which dozens of tiny fish nibble dead skin from customers' feet, is 'low but could not be completely excluded'.

The agency says fish tank water contains micro-organisms and believes problems could arise from bacteria being transmitted by the pedicure's garra rufa fish, from the spa water itself or from one customer to another if the water is not changed.

If a user is infected with a blood-borne virus like HIV or hepatitis and bleeds in the water, there is a risk the diseases could be passed on.

According to the agency's guidance, the risk is 'extremely low' but it 'cannot be completely excluded'.
An agency spokesman said: 'We have issued this guidance because there are a growing number of these spas.
'When the correct hygiene procedures are followed, the risk of infection is very low.

'However, there is still a risk of transmission of a number of infections — this does include viruses like HIV and hepatitis.'

The HPA has recommended that spa water is changed after each client.

The equipment cannot be conventionally sterilised because the process could harm the fish, of which there are about 200 in every tank.

The pedicures - which have long been popular in Asia where the fad began - have been banned in some U.S. states, including Florida, Texas, New Hampshire and Washington, due to fears that infections could spread through open wounds.

READ MORE HERE.


Thanks to TO who sent me this article.


Bulat Pops The Question..(Sambungan)

Posted: 18 Oct 2011 02:30 AM PDT

"Whaat Bu? You want me to marry you? Now??

Suria was flattered, but shocked.
Bulat had asked her to meet him for dinner at a quiet seafood restaurant by the seaside.
She thought he had wanted to just have their casual chat about family matters.

Though Bulat is still married to Rosie, their marital life has recently, been on the rocks.
However, Suria has always been the wise, goody friend, refreeing them both from taking the drastic divorce path.

Bulat would sometimes sigh and complain about Rosie being over-bearingly hardheaded, spendthrift, boringly cold, failure to make him happy etc etc.
Rosie on the other hand would cry hysterically on Suria's shoulders.

"Su, marry me please!
Please..I'm begging you..be with me forever.
I want you to be my wife!
I have waited so long for this chance, and you're not willing??
Are you in love with somebody else?"

"No Bu..of course not!
There has been no one else since Din passed away".

Suria wiped a few tears from the corner of her eyes, and that made Bulat feel sad too.
She seldom goes out without telling him..
It was an uncalled for accusation.
Alas, her memory of Din has not been totally forgotten.

"I'm sorry Su..Bulat whispered.
I didn't mean to hurt your feelings..sorry babe!
I just thought that it'd be easier for me to watch over you if we are married.
I don't like you to be alone most of the time."

"How can I marry you Bu? What will Ros think of me?
A homewrecker?
A devil in disguise?
Pretending to be a friend but harbouring insincere intentions?
A desperate bitch?
To bear the stigma of being one on the 'suspicious' list by all those jittery housewives?

Just because I do not have a husband at the moment, I am suppose to be construed as a husband snatcher?
Yes, I love having someone from the opposite gender whom I can confide in and trust..
but that's it!
I'm not going to jump into bed with him!

"Please don't say like that!
You know that's not true!
I have loved you all my life Su..
I've never ever stopped loving you even though we have walked down different aisles..
Now it's Bulat's turn to be misty-eyed and his throat was choking with some tears.

Tactfully, he lowered his tone and asked;

"Why are you so stubborn?
What is wrong with you?
I've followed your wishes all these year; I went along and bowed to almost everything that you've asked me to carry out.
Do this Bu, do that Bu, don't this, don't that. Awwhhh Su.."

Considering her quick sense of humour, Suria, broke into a tiny smile.

"Bu? You wouldn't want me now..
I have a flabby tummy, I'm overweight, I have sagging boobs..
I'm err.. almost at my menopausal stage..what else?
Hmmm...I'm wrinkly, I have to go for hair colours to hide the white hairs ..
I'm old and unattractive, Bu!"

They both started to break into a laughter!
That is their unique, loving style.
Banterings and poking each other have kept their special bond refreshingly alive.

The tension between them had been diffused quite regularly via their skill to pounce infectious jokes on each other..

"What about me Su?? Huh? Just look at me!
I have grown grey and so pouchy waiting for you..
My hair is thinning..
I even have small breasts too, see, see!
Eeehh"..as he pressed his expensive teashirt to show Suria the shadow of his teats.

They continued to chuckle together for a few minutes, before it quickly died down.
The seriousness of their voices simmered back into place.

"No Bu..not yet..please Bu!
Let me be sure that Ros doesn't mind..for if she is not agreeable, then I cannot accept your hand in marriage..
I'm sorry Bu..it's wrong to grab somebody else's spouse!
I'm not going to hurt Ros.."

"I don't care Su..now it's your turn to listen to me!
You promised me a long time ago that you'd follow my wishes oneday..
and, I'm now claiming that favour back.
You must keep your word as promised!"

"Bu, yes..I remember that.
But, this is different..give me some more time Bu..
Please forgive me..I'm not about ready yet!"

And like a sulky, frustrated boy, Bulat got up angrily, reversed his chair until it tumbled backwards, and stormed off in silence!

Su was left alone with flowing tears and possibly, an irretrievably broken heart.
She has lost Din and now, maybe her one and only true love is going to abandon her.

Is she destined to be a lonely old heroine, sleeping on a single, smelly mattress, coughing and sickly, and.. pining secretly for Bulat's love and kisses till the end of her days ??

(Sambung2..mak oi!)


[Video] Pemuda UMNO Kutip Wang Perlindungan Berlagak Samseng Pukul Peniaga [updated]

Posted: 18 Oct 2011 05:27 AM PDT

Kuala Lumpur: Tiga ahli perniagaan mendakwa pekerja mereka diugut, diancam dan dipukul oleh sekumpulan ahli Pemuda Umno kerana enggan membayar wang perlindungan kepada kumpulan pemuda berkenaan.

Ahli perniagaan berkenaan mendakwa membeli membeli sebuah unit bangunan di tingkat bawah sebuah hotel di Jalan Haji Hussein, Chow Kit di sini, Jun lalu.

Mereka mendakwa pekerjanya mula diganggu kumpulan lelaki terbabit Jumaat lalu.

Selain pekerjanya yang cedera didakwa dipukul, cermin lori milik ahli perniagaan itu juga dipecahkan.

Wartawan serta ahli parlimen Cheras, Tan Kok Wai yang dibawa ke tempat kejadian secara tiba-tiba didatangi seorang Pemuda Umno yang menafikan tindakan itu sambil menyifatkan ia tuduhan palsu.

Pemuda itu yang dikenali sebagai Zulkeflie Mat mengaku beliau adalah ahli Jawatankuasa Pemuda Umno Bahagian Titiwangsa dan juga wakil Hal Ehwal Penjaja di Chow Kit.

Nafi bawa konco

Turut kelihatan seorang lelaki yang memakai baju merah dikenali sebagai Jaamat Jantan yang merupakan Ketua Umno cawangan Masjid Pakistan dan juga penjaga kawasan.

Zulkeflie menafikan bahawa beliau membawa konco-konco untuk membuat kacau serta meminta wang perlindungan seperti yang didakwa ahli perniagaan tersebut.

"Saya berjumpa dengan salah seorang rakan kongsi peniaga terbabit. Saya bertindak kerana menerima aduan daripada penjaja lain. Mereka buat ubahsuai adakah mengikut saluran yang betul? Mereka boleh tuduh..tapi saya tegaskan saya menjaga hal-ehwal penjaja-penjaja kecil yang berniaga di tepi-tepi jalan ini," katanya ketika ditemui pemberita.

Dalam sidang media sebelum itu, salah seorang rakan kongsi yang dikenali sebagai Lee Kok Leong, 43, mendapat tahu bahawa seorang pekerjanya warga Bangladesh dipukul oleh sekumpulan lelaki.

Tidak cukup dipukul, para pekerja mereka diugut agar pihak majikan mereka segera menghentikan kerja pengubahsuaian di bangunan itu.

Menurut Lee, beliau didatangi oleh dua lelaki, iaitu Zulkeflie dan seorang lelaki hanya dikenali sebagai AD.

Minta bayaran RM800

"Mereka datang bertemu kami dengan wajah yang garang dan meminta bayaran sebanyak RM800," katanya.

Katanya ekoran tindakan kumpulan itu tiga laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pada Jumaat lalu dan semalam.

Seorang lagi rakan kongsi Cheng Chin Heng, 36, kesal dengan polis yang enggan menyiasat walaupun laporan polis sudah dibuat.

"Sehingga sekarang saya mendapati penama dikenali sebagai AD dan Zulkeflie masih berada di kawasan kedai kami. Meraka melarang saya dan pekerja balik ke sana jika tidak kami akan dipukul. Mereka juga membawa masuk barang-barang mereka seolah-olah ia tempat mereka.

"Ekoran saya enggan membayar wang perlindungan kepada dua penama itu, dan saya diberitahu mereka dari Pemuda Umno Bahagian Titiwangsa, mereka kata tempat itu dijaga oleh Umno," katanya yang turut ditemani peguam.

Menurut Cheng satu laporan polis akan dibuat hari ini kerana semua peralatan untuk pengubahsuaian turut hilang.

Seorang lagi rakan kongsi mereka adalah wanita tetapi namanya enggan didedahkan. -FMTUlasan GB

Kita mahu lihat ketelusan dan keadilan Polis menjalankan siasatan dan tindakan ke atas Pemuda UMNO ini.

Yang aneh, sejak bila adanya kutipan "wang perlindungan" ini dan sejak bila pula Pemuda UMNO diberikan hak konsesi mmbuat kutipan berkenaan?Malaysia dijangka capai hutang 1 trilion tahun 2020

Posted: 18 Oct 2011 02:00 AM PDT

Should the federal government's debt grow at a rate of RM50 billion annually, it could reach RM1 trillion in 2020, said independent think-tank Research for Social Advancement (Refsa).

Refsa explored this mind-boggling scenario was explored in its focus paper on Budget 2012, which warned that Vision 2020 could "crumble into broken dreams" unless the government exercises financial prudence.

Refsa points out that the current deficit stands at RM437 billion, which  is more than double the RM217 billion budget deficit reported in 2004.

"Put another way, the government has added on more debt in the six-and-a-half years since 2004 than in the 47 years following Merdeka. Between 2007 and 2011, the deficit has been growing at about RM34 billion annually on average but assuming this increases to RM50 billion in additional debts annually, Malaysia can expect its total debt to double again by 2020 to RM1 trillion. That is 1 with 12 zeros behind it - RM1,000,000,000,000." reads the paper.

azlan

Refsa said, "Assuming an interest rate of five percent, interest charges alone would be RM50 billion per year. That is about the cost of the MRT project. We haven't even started thinking about repaying that debt yet."Kulim Dilanda Ribut Lagi, 20 Rumah Rosak

Posted: 18 Oct 2011 02:31 AM PDT

Kulim: Dua puluh rumah di Mukim Padang China dan Sidam Kanan di sini rosak akibat dipukul ribut petang semalam, demikian lapor Bernama. Gambar fail.

Kejadian kira-kira 10 minit pada pukul 4.30 petang itu turut menyebabkan banyak pokok tumbang dengan satu daripadanya menghempap sebuah gerai nasi kandar di Jalan Sultanah Bahiyah.

Kawasan yang terlibat di Mukim Padang China ialah Kampung Syed Sheh, Tunku Putra, Sungai Badak dan Kampung Baru (sekitar Kilang Lama) manakala di Mukim Sidam Kanan pula ialah Kampung Nesa, Kampung Padang, Taman Bunga Raya dan Ladang Victoria (sekitar Padang Serai).

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakt Daerah Kulim Rohana Mohd Yusuff berkata 15 petugas JKM bersama kakitangan Pejabat pembangunan Persekutuan Daerah Kulim/Bandar Baharu membuat bancian kerosakan yang dialami penduduk kawasan terbabit hari ini.

"Bumbung dua rumah di Kampung Syed Sheh perlu diganti kerana diterbangkan angin," katanya.
Mat Indera Telah Mati Untuk Jawab Kata Nista UMNO Terhadapnya

Posted: 18 Oct 2011 01:01 AM PDT

Serangan ke Jantung UMNO Oleh Hasmi Hashim

Belanjawan 2012 yang dibentang Perdana Menteri di Dewan Rakyat pada sebelah siang, tidak mengalih pandangan untuk perbincangan soal sejarah yang sekian lama dimanipulasi sebagai alat parti pemerintah. Lebih 120 orang memenuhi ruang dewan yang sepatutnya hanya mampu memuatkan 100 orang sahaja. Rata-rata adalah anak muda selain tokoh politik dan ahli akademik.

Memandang keadaan dan minat yang tak pernah terasa begini hebat, terutama sejak Reformasi 1998, subjek sejarah kini menjadi hantu yang bergantayangan di kepala pemerintah. "Mampukah sejarah menumbangkan UMNO-BN?" begitu soalan yang kemudiannya menyusul. Terlebih dahulu saya siapkan halaman karangan yang dibahagi-bahagikan kepada hadirin yang hadir.

Allahyarham Mat Indera tak ada peluang menjawab satu pun tuduhan dan kata nista yang dilempar kepadanya. Walaupun beliau punya tempoh setahun terdekam dalam penjara - ditangkap pada 1952 sebelum digantung mati pada 1953 - beliau tetap tak mahu tunduk sujud di bawah telapak duli Inggeris. Betapa pun batang tubuhnya diseksa.

Orang yang tak pernah dizalimi, mungkin tak mengerti apa artinya kezaliman; namun aneh andai anak bangsa yang pernah ditindas penjajahan, tak merasa peri-perihnya penjajahan. Sungguh tak dapat dimengertikan bagaimana segelintir orang akademik bergelar "profesor" terbelit dengan persoalan mainan istilah dan semantik sehingga ketepi kenyataan bahawa bangsanya pernah dijajah.

Hal ini jadi bahan tawaan orang apabila penyataan "Malaysia tak pernah dijajah" dihembur tanpa bukti kajian dan jilid ilmiah terperinci untuknya. Ia hanya dilontar dalam satu sidang media Majlis Profesor Negara (MPN) dan disusuli satu-dua forum awam.

Tujuannya pula lebih hanya untuk meyakinkan rakyat dalam jangka masa pendek; bukan menyatakan kebenaran dan perincian fakta sejarah yang sesungguh-sungguhnya. Dalam kata lain, MPN melalui dua-tiga orang profesor yang bersekongkol menyatakan "Malaysia tak pernah terjajah" lebih berperanan sebagai "orang politik". Bukan sebagai juru akademik dan ilmuan. Sidang media oleh MPN berhubung isu itu diadakan pada 9 September 2011.

12 hari kemudian, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pun dihadap ke mahkamah, atas dakwaan mengeluarkan kenyataan yang memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang. Dakwaan dibuat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan khianat awam.

Bukan kelaziman polemik sejarah jadi perbicaraan mahkamah. Apakah yang sangat ditakuti dengan kenyataan daripada isi ceramah Mat Sabu? Atau mengapa ada yang begitu gementar dengan Mat Indera; seorang lelaki guru agama kelahiran Batu Pahat, Johor yang menganggotai sayap Angkatan Pemuda Insaf (API)? Di bawah direkodkan kembali sepotong kenyataan media oleh MPN yang barangkali boleh membuka kotak pandora untuk menjawab soalan-soalan di atas:

Golongan kiri atau radical dalam Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) ingin menentang dengan kekerasan kerana mereka adalah terpengaruh dan terikut dengan gerakan anti-penjajahan Indonesia terutama oleh Sukarno dan Hatta.

Sejak sekian lama, murid-murid sekolah diajarkan bahawa Malaysia mencapai kemerdekaan dengan "jalan rundingan". Tunku Abdul Rahman diangkat sebagai Bapa Kemerdekaan. Tunku adalah Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Sejak 1957, UMNO dan Barisan Nasional (BN) adalah perikatan tunggal yang memerintah. Parti itu jua yang dikatakan memperolehi kemerdekaan dari Inggeris, dengan jalan rundingan: "merdeka cara aman".

Keperluan menyokong UMNO-BN pada hari ini bukan sahaja kerana UMNO-BN telah berjasa memerdekakan tanahair, tetapi kemerdekaan itu tanpa tumpah darah - di sinilah titik khianat di dalam sejarah yang dipertahan segelintir orang itu. Biar bagaimanapun bobrok kepimpinan elitnya, atau dasar-dasar yang sudah tidak sesuai dengan zaman, namun, tetap UMNO-lah yang harus didukung kerananya Malaysia merdeka.

Gambaran ini berderai apabila muncul nama Mat Indera.

Di belakang nama Mat Indera, tak dapat ditutup lagi hakikat ada pertubuhan dan parti lain, selain UMNO, yang dibentuk lebih awal daripada UMNO, yang, berjuang untuk memerdekakan Tanah Melayu. Parti-parti seperti Kesatuan Melayu Muda (KMM), Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dan Hizbul Muslimin diharamkan Inggeris - bagaimanakah Inggeris boleh mengharamkan parti-parti ini kalau bukan Inggeris yang berkuasa? Ini juga satu bukti bahawa tak punya beza pengertian antara "tanah lindungan" dengan "tanah jajahan" macam yang didakwa.

Yang dibenarkan bergerak hanya UMNO: sebuah parti yang ditubuhkan selepas Perang Dunia ke-2, iaitu tempoh waktu untuk "menyambut" kedatangan Inggeris kembali ke Tanah Melayu. Orang Melayu sebagai kaum majoriti haruslah disatukan di bawah satu pertubuhan politik bagi tujuan itu.

Onn Jaafar, si pendiri UMNO, juga akhirnya terhindar keluar apabila beliau melihat bahawa gagasan parti satu kaum akan mendatangkan mudarat bagi masa hadapan Tanah Melayu. Terutamanya selepas merdeka. Buah fikiran parti pelbagai kaum, bukan idea Inggeris; tidak cocok dengan Inggeris, dan kerana itu Dato' Onn harus dikesamping daripada barisan elit UMNO.

Malayan Union digemparkan untuk ditubuhkan. Berserta itu, orang-orang Melayu ditakut-takutkan. Terasa pula bahawa Inggeris seakan tidak serius. Inggeris-dengan segala kekuatan yang ada padanya- boleh sahaja meneruskan gagasan Malayan Union kalau mereka mahu; kala mana kuasa sultan-sultan Melayu berada dalam keadaan cukup lemah. Namun kenyataan sejagat pertengahan abad 20 ialah memiliki wilayah jajahan bukan lagi keutamaan mana-mana empayar Eropah. Ketika sama, Barat sudah cukup matang wacananya mengenai imperialisme, kebebasan, hak-hak asasi manusia dan kerakyatan.

Daripada perspektif dan latar ini, mencanangkan Malaya Union tak lebih hanya justifikasi agar UMNO (parti anak emas Inggeris) itu jadi releven. Sementara di mata "golongan kiri", tanpa atau dengan Malayan Union, Inggeris tetap penjajah yang harus dihalau. Pengalaman Indonesia tentulah munasabah untuk dijadikan contoh rujukan. Indonesia merdeka dan terbangun sebagai sebuah negara-bangsa pada 1945; 12 tahun lebih awal daripada kemerdekaan Tanah Melayu.

Entah apa yang dimaksudkan "radikal" sepertimana dalam kenyataan media MPN, kalau bukan sebermula kenyataan API iaitu "merdeka dengan darah", yang turut dipetik daripada perjuangan nasionalis sebelum Indonesia merdeka. Ia, sesungguhnya lebih awal dari itu…

Saudara Syed Shahir mengutarakan pandangan ketika sesi soal jawab.

Kemerdekaan India - satu lagi koloni Inggeris - adalah kemerdekaan yang datang daripada semangat penentangan sama, iaitu menolak kerjasama dengan penjajah. India merdeka pada 1947. Mahatma Ghandi, pejuang dan bapa pendiri India berslogan "lakukan atau mati", yang menjadikan sosok tubuhnya sebagai "senjata". Yang dimaksudkan sebagai "lakukan" ("do") adalah "merdeka".

Demikian sembang-sembang mengenai "siapa Mat Indera" membuka selera dan semangat baru kepada kita hari ini untuk selidiki lebih mendalam mengenai sejarah bangsa berhubung perjuangan kemerdekaan. Adalah sesuatu yang angkuh bila dikatakan kesedaran kemerdekaan di Tanah Melayu terputus dengan kesedaran di negeri-negeri lain yang sama terjajah, sama ada Indonesia (Belanda), Filipina (Sepanyol) mahupun India (Inggeris), misalnya.

Sendal-sendal dan alang-alang sejarah aliran pemerintah pun ada yang mulai patah. UMNO dan Barisan Nasional (BN) memerintah negara ini sejak merdeka, dan sejak itu tak pernah sekalipun anak watan dapat melihat sejarah daripada versi yang bukan versi pemerintah UMNO-BN.

Catatan dan buku-buku sejarah yang bukan ditulis dan diterbitkan pemerintah, dianggap tidak berwibawa meskipun ditulis oleh individu pencipta sejarah itu sendiri. Misalan yang ada ialah buku Merintis Jalan Ke Puncak, iaitu memoir Ahmad Boestaman. Buku 188 muka surat ini pertama kali diterbitkan oleh Penerbitan Pustaka Kejora pada 1972. Sejak penerbitan sulung, tidak ada usaha untuk ulang terbitkannya kembali.

Di dalam buku itu, turut diceritakan bagaimana PKMM yang mulanya salah sebuah badan gabungan UMNO, keluar daripada UMNO kerana ingin menentukan lambang atau bendera UMNO. Persoalan yang timbul bukanlah tertumpu sangat kepada Sang Saka Merah Putih sepertimana yang dicadangkan oleh KMM, tetapi sistem undian yang memberi hak satu badan dengan dua undi; tanpa mengira kecil atau besar sesuatu pertubuhan berkenaan. Cadangan PKMM, kalah dengan hanya satu undi. Sidang pertama UMNO itu diadakan di Ipoh, Jun 1946.

Maka tidak hairan, bagaimana asas bendera UMNO sepertimana yang wujud hari ini adalah daripada Sang Saka Merah Putih, sama seperti bendera Indonesia. Sama juga seperti bendera PAS mahupun bendera Republik Singapura. Hanya bendera UMNO dibubuh lingkung bulat kuning yang di tengahnya diletakkan imej keris tanpa sarung.

UMNO adalah parti aliran kanan. Sebuah parti perkauman yang tidak menjadikan slogan "merdeka" sebagai slogan awal mereka. Slogan awal UMNO ialah "hidup Melayu". Slogan merdeka dibawa awal oleh parti-parti kiri, termasuklah PKMM.

Hanya selepas mendapati ada ruang di mana Inggeris mahu memberikan kemerdekaan ke atas Tanah Melayu, barulah UMNO mengguna-pakai slogan merdeka sebagai slogannya. Dengan yang demikian, tidakkah UMNO secara tak sedar menerima dan mengakui bahawa perjuangan menuntut kemerdekaan itu adalah kesedaran awal oleh parti-parti dan tokoh-tokoh lain di luar UMNO?

Begitulah sejarah yang jelas nyata ini tak juga selesai, demi survival UMNO khususnya. Atas sebab itu jualah, nama pejuang seperti Mat Indera begitu ditakuti. Membuka kenyataan sejarah ini bakal menjadikan teras sejarah UMNO terbongkar dan tercabut. Kesannya psikologinya ialah, generasi muda takkan lagi terasa terhutang budi untuk terus menyokong sebuah parti yang memerintah Malaysia sekian lama. Mat Indera bukan hanya telah menyerang Bukit Kepong, sepertimana 61 tahun lalu. Dia juga kini sedang menyerang titik tengah kekuatan parti pemerintah. Kepada UMNO, barangkali keadaan inilah yang paling ditakutinya.


*Karangan ini asalnya adalah bahan bacaan sisipan bertajuk Siapa Takut dengan Mat Indera? yang disediakan untuk forum awam "Malaysia dan Sejarah yang Belum Selesai" anjuran Akademi Pak Sako di Hotel Quality, Shah Alam pada 7 Oktober 2011 (Jumaat), jam 8 malam.

**Hasmi bin Hashim, 35 - seorang aktivis politik, aktif memain peranan sebagai intelektual awam dengan kritikan sosial, politik-kekuasaan dan kebudayaan. Di dalam arena penulisan lirik lagu, beliau antara lain memakai nama pena Budi Hekayat.Girls’ Generation J.estina handbags

Posted: 17 Oct 2011 11:10 PM PDT

Photos of Korean pop group Girls' Generation members, endorsing J.ESTINA [Kr] handbags – a new fashion line by the Korean jewellery maker…

Girls Generation Jestina handbags

There's more, read the full post »

Girls' Generation J.estina handbags from YeinJee's Asian Blog


Siri Bercakap Dengan Miki – Hari Raya Rumah Bersepah

Posted: 17 Oct 2011 09:35 PM PDT

A few days ago we went to The Mines Wonderland for dinner. Since we were there, Azman wanted to check out The Challenger, which is an IT store and yours truly just gotta pay At Home a visit to daydream about interior decor and what I shall buy someday when I have some money after I gadai-gadai all my bulu-bulu… haiishh

I didn't want to bring Miki inside At Home because everything is fragile in there, if he breaks anything I cannot pretend like he isn't mine. He looks too much like me.

So I left him with Azman in the Challenger and God knows what happened there when I was not around. Azman said something about Miki getting super excited at the sight of Hantu Bonceng movie on one of the display TVs but Azman didn't tell me what Miki was screaming babbling about. My husband was traumatized, he didn't wanna remember what happened.

Later while we were walking at the other parts of the mall, Miki froze in front of a movie poster at TGV. I said hurry up Miki, but instead of moving his feet, he kept on standing there while giving me a summary of the movie. THAT HE NEVER WATCHES!

I said, "Udah leeee Miki… Jom kita pergi tempat lain, kita cari kedai lain yang ada jual Plant toys (Plants vs Zombie plush toys), OK?"

His eyes turned bright but his face was puzzled, "Nak cari toys Plants? Kenapa? Kenapa kita nak cari toy Plants? Kenapa Mummy, kenapa?"

"Sebab Mummy Miki ni kan baik… Mummy nak beli kat Miki toys la!!!!"

His eyes became even bigger, "Haaaaa….Kenapa? Sekarang ni Hari Raya ke Mummy? Hari Raya ke ni? Sekarang ni Hari Raya ke???"

I looked at him and then I realized there were a couple of ladies walking nearby and they heard the whole conversation and they were giggling.

Miki, in case by the time you read this you don't have any memories of when you were three, so I am telling you now, that at this age you are extremely manja and it is entirely my fault. I love to buy you stuff, books, clothes, toys, even snacks.

I DID NOT BUY TOYS ONLY ON RAYA, OK? HINGAT MAK KO NI KEDEKUT TAIK IDONG MASIN SANGAT KE BELI TOYS SETAHUN SEKALI JE! JANGAN OVER SANGAT OK!!!

OH…

AND STOP TELLING PEOPLE OUR HOUSE IS BERSEPAH! YOU ARE THE ONE YANG BUAT RUMAH BERSEPAH!!!

Eiii geram aku budak ni..

20111018-130834.jpg


No comments: