Thursday, October 27, 2011

Kaum Cina Suka Pemimpin Amanah, Bersih Walaupun Dari Parti Islam.

Kaum Cina Suka Pemimpin Amanah, Bersih Walaupun Dari Parti Islam.


Kaum Cina Suka Pemimpin Amanah, Bersih Walaupun Dari Parti Islam.

Posted: 27 Oct 2011 09:57 AM PDT

Dakwaan seorang ahli akademik kononnya kaum Cina cenderung memilih pemimpin yang korup berbanding pemimpin yang menegakkan negara Islam ditolak pemimpin Pakatan Rakyat berbangsa Cina.

Adun Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin berkata kenyataan Dr Ridhuan Tee Abdullah dari Universiti Pertahanan Malaysia adalah satu provokasi yang ekstrem sedangkan pada hakikatnya kehadiran beliau tidak mendapat tempat di kalangan masyarakat cina.

Tze Tzin berkata majorit kaum cina hari ini membuat pengiraan kepentingan kebajikan dan persekitaran ekonomi yang sihat dalam memilih pemimpin.

"Itu tidak benar (kenyataan Ridhuan), kita sedia maklum ramai pemimpin PAS mendapat tempat dihati kaum cina seperti Nizar Jamaluddin yang mana beliau mendapat undi lebih 80 peratus daripada kaum cina di Bukit Gantang, pemilihan ini dibuat atas sebab karisma dan peribadi baik beliau dan berjaya membawa pembaharuan di Perak.

"Walaupun beliau PAS, tiada masalah untuk kaum cina memilih beliau."katanya.

Ridhuan Tee yang juga merupakan Pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia melontarkan pendapatnya itu dalam Wacana Sinar (Siri-8) Hudud-Dilema dan Pelaksanaan dipremis Kumpulan KarangKraf baharu-baharu ini.

Beliau berkata hujahnya berasaskan kajian yang pernah dilakukan ke atas tren pengundi Cina.

Sementara itu Adun Sekinchan, Ng Suee Lim turut berpendapat bahawa kaum cina lebih cenderung memilih pemimpin yang berwibawa seperti apa yang diterjemahkan pada pilihanraya lalu.

Lim menambah, kejayaan Pakatan Rakyat merampas lima buah negeri adalah antara bukti bahawa kaum cina di Malaysia bertindak memilih pemimpin yang berintegriti, berkebolehan, bersih dan amanah tanpa mengira mana-mana parti yang dipertandingkan termasuk parti Islam PAS.

"Perkara ini telah dibuktikan pada 8 Mac 2008, dimana masyarakat cina majoritinya telah menolak kepimpinan Barisan Nasional.

"Walaupun ia kelihatan hanya pada lima buah negeri, tetapi saya yakin tren ini akan berterusan pada PRU-13 dimana masyarakat cina sudah bersedia secara majoritinya 70 peratus ke atas sekali lagi akan memilih pemimpin yang amanah, bersih dan telus."
jelasnya.

Lim yang dihubungi TvSelangor turut menyifatkan kenyataan Ridhuan sebagai pandangan peribadi yang berkait rapat dengan pengalaman lampau penceramah bebas itu.

Mengulas lanjut, Lim berkata tiada masalah untuk masyarakat majmuk menerima undang-undang Islam sekirannya diberi penjelasan yang tepat serta tidak menimbulkan konflik dan ketengangan antara kaum.

"Tetapi harus diingatkan bahawa dunia sudah berubah, sekirannya terdapat satu benda yang baik (kepimpinan) dan mampu ditarbiah untuk penjelasan yang meyakinkan, masyarakat majmuk semua akan menyokong kecuali perkara itu banyak menimbulkan kontroversi."katanya.

Adun Kinrara, Teresa Kok Suh Sim berkata peranan Ridhuan dilihat seperti agen Umno dan kenyataannya itu secara tidak langsung mencerminkan bahawa beliau terperangkap dalam kekeliruan dirinya sendiri.

"Seorang yang keliru dari segi pemikirannya, kenyataan yang dilontarkan itu (kajian) tidak tepat kerana keputusan pilihanraya lalu membuktikan kaum cina dan masyarakat bandar memilih PAS, walaupun parti itu berpandukan ideologi Islam."katanya.

Teresa turut berpandangan kaum cina berharap untuk melihat sistem dua parti diamalkan di Malaysia dalam merealisasikan negara demokrasi.
Mahkamah Tolak Rayuan Timb Speaker Perak, Yit Foong, Si Penyembur Lada

Posted: 27 Oct 2011 08:17 AM PDT

Timbalan Speaker Perak Datuk Hee Yit Foong Khamis gagal dalam rayuannya untuk mengetepikan keputusan saman berhubung kes botol penyembur serbuk lada semasa Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak, pada 7 Mei, 2009.

Hakim-Hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai oleh Datuk Sulong Matjeraie menolak rayuan Hee terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan saman yang difailkan oleh Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Aulong Yew Tian Hoe terhadap Hee.

Dalam keputusan sebulat suara, Hakim Sulong berkata tiada sebab bagi mahkamah untuk meminda keputusan Mahkamah Tinggi memandangkan Pesuruhjaya Kehakiman telah membuat keputusan berdasarkan keterangan yang dikemukakan di hadapan beliau.

Mahkamah turut mengekalkan keputusan yang dibuat Pesuruhjaya Kehakiman Tarmizi Abd Rahman pada 14 Jun tahun ini, yang membenarkan permohonan injunksi Yew untuk menghalang Hee daripada melakukan salahguna atau serangan terhadapnya di masa depan.

Hakim Sulong yang bersidang bersama Hakim-Hakim Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Datuk Clement Allan Skinner, bagaimanapun, membenarkan rayuan balas Yew terhadap Mahkamah Tinggi yang tidak membuat sebarang keputusan mengenai ganti rugi yang dituntut beliau dalam saman itu.

Mahkamah Rayuan membenarkan bayaran RM100 sebagai ganti rugi nominal kepada Yew. Mahkamah turut memerintahkan Hee membayar kos RM20,000 kepada Yew.

Pada 26 Jun, 2009, Yew memfailkan saman terhadap Hee selepas Hee mengugut dan menyerang beiau dengan botol penyembur serbuk lada di muka terutamanya di mata kiri semasa mereka menghadiri perasmian Persidangan Dewan Undangan Negeri di Bangunan Setiausaha Kerajaan Perak, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, Ipoh, pada 7 Mei, 2009.


Beliau berkata insiden itu berlaku di hadapan anggota DUN yang lain, dan akibatnya beliau mengalami kesakitan dan kecederaan di mata kiri, kekejutan gelisah dan kesengsaraan mental, kejatuhan harga diri, penghinaan, kerugian maruah dan gangguan mental.

Dalam pernyataan tuntutannya, Yew turut mendakwa Hew adalah seorang yang tidak menyesal dan berbohong kepada media dengan mengatakan botol penyembur lada itu adalah rantai kunci hotel atau pemacu cakera padat mudah alih (pen drive) sebelum mengakui bahawa alat itu sebenarnya botol penyembur serbuk lada.

Beliau berkata Hew enggan dan gagal meminta maaf walaupun diberi peluang dan beliau mendakwa kelakuan defendan itu berniat jahat serta zalim.

Beliau membuat laporan polis berhubung insiden itu di balai polis Taiping.

Antara lain, beliau memohon ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan selain kos, faedah dan relif lain yang ditentukan wajar oleh mahkamah, serta injuksi untuk menghalang Hee atau pekerja atau ejennya daripada melakukan salahguna, ancaman atau serangan terhadapnya dengan apa juga cara sekalipun. -- BERNAMA


Altantuya's dad should get used to delay tactics! 8-|

Posted: 27 Oct 2011 07:42 AM PDT

EXCLUSIVE After a long hiatus, the father of slain Mongolian national Altantuya Shaariibuu has appealed to the Malaysian courts to hasten the hearing of the RM100 million civil suit he has filed against the government.

parliament 2008 first day 280408 setevSetev Shaariibuu (left), who filed the suit on June 4, 2007, is suing the Malaysian government and those responsible for the gruesome murder of Altantuya in a jungle clearing in Shah Alam on Oct 19, 2006 and lamented that Ina year has passed but he has yet to receive any news of the commencement of the court case.

In a letter translated into English by his lawyer Mukhsaruul Mijiddorj, Shaariibuu said that he has paid a substantial amount of money amounting to RM60,000 as security bond to the Malaysian court last year. The letter, a copy of which was provided to Malaysiakini, is currently in the possession of Karpal Singh, who is representing Shariibuu in this case on a pro-bono basis.

The money was paid by the Mongolian government, on behalf of Shariibuu.

Shariibuu said that the fact that the government of Malaysia did not make positive steps towards the issue raised by Mongolia might perhaps adversely impact the interest of hundreds of Mongolians who were studying and living in Malaysia.

He also said despite the fact that the government of Mongolia proposed to discuss the issue by appointing and sending its representatives to Malaysia, it had been one year without any response.

Nevertheless, Shaariibuu did not elaborate on who and when the representatives he was referring to had come to the country to discuss the matter.Laporan Audit: Hasil Kedah Meningkat 23.9%, Surplus Sebanyak RM22.50 juta

Posted: 27 Oct 2011 07:23 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) amat berbangga dengan Laporan Ketua Audit Negara bagi penyata kewangan Kerajaan Negeri Kedah untuk tahun 2010.

Ketua Penerangannya, Mohd Nasir Zakaria berkata, walaupun Ketua Audit Negara mengatakan prestasi kewangan Kerajaan Negeri Kedah memuaskan, namun bagi DPPNK, dengan usia 'setahun jagung' iaitu baru tiga tahun memerintah, pencapaian tersebut adalah sangat cemerlang.

Katanya, berdepan dengan pelbagai cabaran dan rintangan; pengalaman pentadbiran, kewangan, penyaluran peruntukan kerajaan pusat yang tidak melalui negeri, Kerajaan Negeri Kedah pimpinan Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak terus melangkah gagah.

"DPPNK mempunyai alasan kukuh untuk terus mempertahankan Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah," ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau yang juga ahli Parlimen Padang Terap menggariskan tujuh sebab dan berbangga dengan kejayaan itu.

Pertama, katanya Kerajaan Negeri Kedah telah mengalami peningkatan hasil sejumlah 23.9 peratus atau RM87.94 juta pada tahun 2010 berbanding peningkatan perbelanjaan mengurus RM2.55 juta atau RM 0.6 peratus.

Hasil kerajaan negeri pada tahun 2010 berjumlah RM456.21 juta berbanding 2009 sebanyak RM368.27 juta.

"Pencapaian ini adalah yang terbaik di dalam masa 5 tahun," katanya lagi.

Kedua, ujarnya Kerajaan Negeri Kedah telah mencatatkan surplus atau lebihan pada tahun 2010 berjumlah RM22.50 juta yang mana peningkatan itu sangat ketara dan sangat membanggakan.

Katanya, ia adalah defisit tertinggi dalam masa 5 tahun dan merupakan surplus kali kedua dalam tempoh tersebut, berbanding dengan defisit tahun 2009 yang berjumlah RM62.89 juta, ia menjadikan peningkatan sejumlah RM85.39 juta iaitu sebanyak 135.8 peratus.

Selain itu, katanya Ketua Audit Negara juga telah memperakui pengurusan kewangan di Jabatan/Agensi Negeri telah bertambah baik berbanding 2009.

Menurutnya, pihak Jabatan Audit Negara telah melaksanakan pengauditan pengurusan kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti di 17 Jabatan/Agensi Negeri.

Justeru, beliau mengucapkan tahniah kepada para pegawai kerajaan negeri.

Beliau menambah, laporan itu telah memperakui peningkatan penerimaan hasil cukai tanah sebanyak RM18.69 juta iaitu peningkatan sebanyak 21.9 peratus yang mana kerajaan negeri telah berjaya mengutip RM104.06 juta berbanding 2009 hanya RM85.37 juta.

"Walaupun dasar kerajaan Pakatan Rakyat Kedah yang menurunkan cukai sebanyak 25 hingga 75 peratus di awal usia pemerintahan, namun bagi DPPNK telah berlaku kecekapan di dalam kutipan hasil tanah walaupun berlaku penurunan selama dua tahun berturut-turut. Kutipan ini adalah yang kedua tertinggi di dalam tempoh 5 tahun," ujarnya lagi

Kelima, katanya peningkatan ketara iaitu 125.2 peratus atau RM19.71 juta juga berlaku dalam pungutan tunggakan cukai tanah.

Menurutnya, hasil kutipan berjumlah RM35.45 juta berbanding tahun sebelumnya iaitu hanya RM15.74 juta di mana kutipan itu adalah tertinggi dalam masa 5 tahun.

Sekali lagi, ujarnya premium hutan berjaya ditingkatkan oleh Kerajaan Negeri Kedah di mana peningkatan sejumlah 46.9 peratus atau RM15.49 juta, berbanding tahun 2009 sebanyak RM33.05 juta, kerajaan berjaya memungut RM48.54 juta.

Jelasnya, jumlah itu juga adalah yang tertinggi dalam masa 5 tahun.

"Sebagai catatan juga peningkatan jika dibandingkan dengan tahun 2007, hampir 400 peratus," katanya lagi.

Tambahnya, yang ketujuh ialah kerajaan negeri juga berjaya membuat kutipan premium tanah tertinggi dalam masa 5 tahun terakhir, berbanding tahun 2009 iaitu sebanyak RM26.63 juta, sebanyak RM58.12 juta atau peningkatan sebanyak 118.3 peratus.

Katanya, DPPNK berpandangan bahawa dengan laporan itu, Ketua Audit Negara terus memperakui keupayaan pentadbiran Pakatan Rakyat.

"Ini membuktikan secara fakta bahawa segala tohmahan bahkan keraguan yang ditimbulkan oleh golongan yang berkepentingan adalah tidak berasas," ujarnya.

Tegasnya, DPPNK akan terus bekerja keras bagi terus mempertahankan dan mengajak seluruh rakyat terus menyokong dan mendokong pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah pimpinan Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak.

"Di sebalik segala kepincangan Laporan Ketua Audit Negara terhadap Kerajaan Persekutuan dan negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional, DPPNK menyeru seluruh rakyat Negeri Kedah untuk membuat perbandingan dan membuat pilihan yang tepat," ujarnya lagi.Come on lah, Guan Eng!

Posted: 27 Oct 2011 05:28 AM PDT

LGE gives Umno Online 48 hours to stop producing any article and comment about his son. Otherwise, he will lodge a police report against the news portal (here).

Alamak! Why complicate matters, Mr Chief Minister? If you want to lodge a police report, ensure that it covers all those 'pro-Umno bloggers' whom you claimed of accusing your son of 'that thing' lor!

Umno Online is not the only one. There are other news portal sharing the same view as Umno Online. You must consider of taking action against them too. And not to forget the bloggers.

Another thing, I don't know the truth about you son's case. He could be innocent or wrong. The best thing is for you to ask the police investigate the matter. Don't simply be outraged by the reports and allegations.

If you son is in the class of pedigrees, you should proof it and tell those who 'attack' him that he is a good egg. Then, I think everybody would stop talking and writing about it. And in turn, you could sue all of them.

Do something to stop this dissension... once and for all!


Obama Kurang Senang Layanan Buruk Ke Atas Mayat Gaddafi

Posted: 27 Oct 2011 05:32 AM PDT

Los Angeles, Amerika Syarikat (AS) - Presiden AS, Barack Obama (gambar kecil) kelmarin memberi ulasan mengenai kematian berdarah bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dengan menyatakan orang mati wajar dilayan dengan sopan walaupun ketika hidupnya dia telah melakukan perkara-perkara yang buruk.

Gaddafi dikebumikan di sebuah lokasi rahsia di gurun Sahara kelmarin, lima hari selepas dia ditangkap, dibunuh dengan jenazahnya dijadikan pameran.

Beberapa klip video menunjukkan bekas pemimpin Libya berusia 69 tahun itu dicaci, dipukul dan didera sebelum dia meninggal dunia.

"Layanan terhadap Gaddafi dan jenazahnya bukan sesuatu yang menggembirakan kita," kata Obama ketika ditanya mengenai perasaannya berhubung penyiaran klip-klip video terbabit dalam rancangan bual bicara Tonight Show terbitan NBC yang dihoskan oleh Jay Leno.

"Saya fikir anda perlu melayan orang mati dengan tertib walaupun dia melakukan perkara yang teruk semasa hidupnya," tambah Obama.

Obama memberitahu, pentadbirannya tidak menyiarkan satu pun gambar bekas pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden yang mati ditembak komando AS pada Mei lalu. - Reuters

Warga kota Misrata menyambut kematian bekas pemimpin mereka

Perdana Menteri Dewan Peralihan Libya Mahmoud Jibril mengatakan bekas pemimpin Libya Muammar Gaddafi tewas dalam penyerangan di Sirte, kota kelahirannya Khamis minggu lepas (20/10).

Dalam serangan yang dilancarkan pasukan Dewan Peralihan Nasional Libya dengan bantuan pasukan NATO itu Kolonel Gaddafi mengalami luka disebabkan tembakan antara lain pada kedua kakinya. Sejumlah saluran televisi menayangkan gambar mayat yang telah ditelanjangi dan diseret di jalan.

Rakyat Libya turun ke jalanraya merayakan bertia yang telah lama ditunggu-tunggu itu.

Selama 42 tahun kepemimpinannya, Muammar Gaddafi dicap sebagai diktator dan penipu oleh Barat antara lain kerana dia mentadbirkan negaranya dengan tekanan dan menolak melakukan rombakan kepemimpinan.

Namun Kolonel Gaddafi juga dikenal sebagai tokoh karismatik, paling tidak di mata sebahagian masyarakat Arab terkait keberaniannya melawan tekanan Barat dan kekuasaan Israel.

Bagaimana pendapat anda tentang kematian Gaddafi dan perlakuan yang diberikan kepada mantan pemimpin Libya tersebut?

Patutkah jenazah seorang bekas kepala negara ditelanjangkan dan diseret meskipun dia dituding diktator dan membohongi rakyatnya sendiri?

Bagaimana sebaiknya sikap rakyat terhadap kematian bekas pemimpin mereka di tengah pergolakan politik?

Berikut sebagian pendapat yang telah kami terima:

"Tidak sepatutnya seseorang diperlakukan seperti itu walaupun orang tersebut adalah pencuri, pezina ataupun penjahat lainnya. Ada batasan-batasan yang seharusnya difahami oleh rakyat Libya. Namun kemarahan rakyat Libya sudah membutakan hati nurani mereka sehingga hal ini membuat tidak ada perbezaan antara Gaddafi dengan rakyatnya." P. Ninggariawan, Lampung.

"Kasihan gerakan pembangkang yang telah dibius oleh Barat sebagai bangsa pendendam sehingga telah berbuat sadis dan tidak beradab. Semestinya ada di antara mereka yang cerdas dan mengingatkan untuk tidak sampai memperlakukan demikian, walau bagaimana semestinya ia belajar dari Mesir ketika memperlakukan Husni Mubarak yang akhirnya diadili walau bagi Gaddafi harus berakhir di tiang gantungan tapi pengadilan berikan kewenangannya." Mahmud Yunus, Majalengka.

"Terlepas dari semua kesalahannya, Kolonel Gaddafi adalah patriotis sejati, hanya saja kaum zionis, Amerika dan sekutu serta pendokongnya iri dan dengki padanya." Ali Imron, Jambi.

"Biarpun Kolonel Gaddafi adalah penjahat perang, dia berhak mendapatkan pengadilan. Masyarakat antarabangsa patut menekan pemerintah Libya untuk menyiasat kematian Gaddafi." Heru, Gorontalo.

"Menurut saya perlakuan tersebut tidak selayaknya dilakukan kerana sangat tidak manusiawi" Aji Supriyatna

"Kita kehilangan lagi seorang pemimpin yang berani melawan Barat, walaupun bagaimana almarhum seorang pemimpin Arab yang mengangkat harga diri bangsa Arab." Zahirudin Saragih, Medan.

"Kematian Gaddafi bagi saya mungkin memang menunggu waktu sejak dimulainya serangan atas Libya tahun ini, namun yang saya sedih adalah perlakuan rakyat terhadap mayat Gaddafi yang menyeret dan membogelkannya, meskipun rakyat kecewa dengan cara kepemimpinan Gaddafi, namun menurut saya apa yang dilakukan rakyat atas jenazah Gaddafi tersebut kurang lebih sama dengan apa yang mereka protes dari kepemimpinan Gaddafi beberapa dekad sebelumnya." Syarifuddin, Jakarta.

"Sebagai bekas presiden walaupun dicap diktator sepatutnya diperlakukan dengan baik sebagai manusia biasa sebab dia juga mantan presiden yang pernah memimpin Libya." Nyoman, Bandung.

"Kalau menurut saya tidak sewajarnya seorang kolonel diperlakukan semena-mena bagaimanapun dia telah memimpin Libya selama 42 tahun. Dia digulingkan kerana negara-negara Barat merasa iri seperti USA & Britain, Israel...harusnya rakyat itu malu." Nanabella, Batam.

"Biadab, bagaimanapun ia adalah seorang peminpin negara yang telah banyak berkorban demi bangsa dan rakyatnya. Inikah perlakuan terhadap pimpinan sebuah negara yang berdaulat? Dimana perasaan para peminpin dunia Arab? Bagaimana kalau ini menimpa pada anda wahai para pemimpin Arab! Dimana rasa solidaritas kearabannya? Semoga ini menjadi titik balik pergerakan dunia-dunia Arab melawan penjajahan Barat dan timbulnya kembali patriotisme dunia Arab." Gulamuh, Cirebon.

"Pemimpin revolusioner Muammar Gaddafi...terlepas dari keburukan tapi tetap ada kebaikan & kepahlawanannya bagi bangsanya sendiri...seharusnya rakyat/pemberontak Libya harus tetap menghormati & merawat jenazahnya dengan baik sesuai dengan syariat Islam kerana sesama Muslim sesama saudara." M Iqbal Yusuf, Kelantan.

"Menurut saya perlakuan tersebut tidak selayaknya dilakukan karena sangat tidak manusiawi. Bagaimanapun dia adalah bekas seorang pemimpin yang tidak selamanya salah, tetapi kita harus mengingat jasa-jasanya. Jangan hanya karena kesalahanya sedikit, kita melupakan semua kebaikannya." Aji Supriyatna, Way Kanan.

"Menurut saya biar bagaimanapun dia juga adalah orang Libya dan pemimpin orang-orang, namanya manusia mungkin dia melakukan hal yang tidak baik tapi ada baiknya juga, dan kubur lah mayatnya dengan baik kerana dia bukanlah pemberontak." Edizo, NTT.

"Sungguh menyedihkan dan kejam....mereka seolah-olah menganggap Kolonel Muammar Gadaffi binatang. Benar-benar mereka tak punya hati nurani." Mutia Mahmudah, Hongkong. -BBC


Ulasan GB

Obama yang bukan Islam sendiri tidak merasa gembira dengan perbuatan mereka yang mencaci, memukul dan mendera Gaddafi, tiba-tiba ada umat Islam sendiri yang gembira dengan keadaan sedemikian malah ada yang menerbitkan tulisan-tulisan yang memburuk-burukkan Gaddafi yang telah mati, sehingga ke tahap menuduh Gaddafi sebagai seorang anak haram.

Kita mungkin tidak dapat menerima apa bentuk kezaliman sekalipun tetapi terhadap mayat, terhadap orang yang telah mati, antara adabnya ialah kita dilarang mencela orang yang telah mati. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW:

"Janganlah kamu mencela mayat kerana sesungguhnya mereka telah mempersembahkan apa yang telah mereka lakukan." (Hadis sahih riwayat al-Bukhari).

Larangan mencela mayat juga meliputi larangan mencela mayat orang-orang kafir seperti Nabi SAW melarang para sahabat mencela mayat tentera-tentera musyrikin dalam peperangan Badar disebabkan mengelakkan diri dari menyakiti orang-orang yang masih hidup dalam kalangan saudara-saudara mereka yang Muslim.

Rasulullah SAW melarang celaan kepada tentera-tentera musyrikin yang terbunuh dalam peperangan Badar.

Baginda SAW bersabda: Janganlah kamu mencela mereka kerana celaan kamu itu tidak sampai kepada mereka sebaliknya akan menyakitkan orang-orang yang masih hidup. Yang pastinya perkataan celaan kamu itu adalah satu kehinaan". (Hadis mursal sahih Al-Isnad dari kitab Umdah al-Qari).

Ada sebuah komentar dari seorang Anonymous di blog GB ini untuk renungan

banyak dalam tulisan mengkritik Gaddafi itu pun karut. Dikatakan Gaddafi anak haram. Agaknya penulisnya dan para penyokong penulis itu wujud ker masa Gaddafi dilahirkan sampai tahu dia anak haram?

NATO sudah berjaya memperalatkan (sebahagian) rakyat Libya ... untuk menyokongnya menumbangkan Gaddafi. Lalu disuruhnya budak berusia 17 tahun membunuh Gaddafi. Sebab (mereka tahu) budak 17 tahun tidak dikenakan sebarang pendakwaan. NATO boleh cuci tangan.

Lepas tu suruh mufti "besar" libya buat fatwa Gaddafi sudah kafir dan tak perlu solat jenazah.

Dedahkan mayat itu kepada orang ramai, usah kebumikan cepat-cepat biar sampai mayatnya busuk dan berulat.

Begitukah tabiat umat islam yang baik?Rasuah tetap ada. Salahkan kerajaan Bazir Negara!

Posted: 27 Oct 2011 04:35 AM PDT

Guan Eng: Act on audit report or see repeat of abuses

By Shannon Teoh
October 27, 2011
Lim said failure to address the highlighted abuses will ensure their repeat next year. — File pic
KUALA LUMPUR, Oct 27 — DAP has called for punishment to be meted out over abuses exposed in the 2010 Auditor-General report to ensure these are not repeated next year. Secretary-general Lim Guan Eng said in his Deepavali message today that the report was a reminder "of everything that is wrong in the Barisan Nasional (BN) federal government."
"The abuses of power, wrongdoings and financial malpractices exposed... will be certainly repeated next year unless action is taken against the departments, officials and even the ministers responsible," the Penang chief minister said.
He cited cases such as RM56,350 being paid for night-vision marine binoculars that cost RM1,940, a LCD television and DVD player worth RM195 being bought for RM16,100, RM770,000 spent to supply electricity to one house, and a RM73.6 million cattle-farming project linked to minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil that met only 40 per cent of breeding targets.
"The federal government has failed to stop the rot of wrongdoing, abuses of power and financial malpractices over the last 54 years. Only a change of government can bring about the transformation for good to win over bad," the Bagan MP added.
The Auditor-General's report is a financial audit of all government departments and has revealed irregularities in past years.
The audit for 2010 released on Monday revealed that nine federal ministries and departments overspent last year's overall operational allocation by a total of RM3.73 billion.
Parliament's Public Accounts Committee (PAC) has said it will probe seven ministries and agencies for weak financial management.
Chief Secretary to the government Tan Sri Mohd Sidek Hassan also promised that the government will take action "according to the rules" on the report.
The opposition has claimed that the 2009 report proved that the government wastes RM28 billion annually.
But BN insisted the figure was wrongly reported as there is no specific mention in the report.DATUK MAT ZAIN HAMZAH – THE NATION LAUDS YOUR PERSISTENCE

Posted: 27 Oct 2011 05:52 AM PDT

We are yet to hear former senior police officer Datuk Mat Zain Hamzah throwing in the towel over his endless lone crusade to bring to the fore the malpractices and abuses of the AG Gani Patail and former IGP Musa Hassan in their handling of the Anuar Ibrahim's sodomy case of 1998. Letter upon letters have been send to the relevant authorities and the same had also been posted in various blogs and the new media. The authorities chose to remained mute, deaf and dumb, and even the accused i.e. Gani Patial and Musa Hassan dare not act, let alone open their gap. I now believe that what has been written and exposed by Mat Zain is the truth, and the eerie silence of the authorities, Gani Patail and Musa Hassan proves more of their guilt than innocence.

I have known Mat Zain back in the early 80's when he was the OCPD at Kangar, Perlis when I was then the Commanding Officer of 9th Battalion, Royal Malay Regiment based at Kepala Batas, Alor Setar, Kedah. We met on several occasions at dinner sessions and for him to have risen to become the senior investigating officer in the Anuar Ibrahim's black eye incident is no surprise to me. I believe, he was chosen for his honesty and integrity in investigating high profile cases, without fear or favour; the hallmark of a thrust worthy and sincere police officer. I have tried to contact him on several occasions to renew old acquaintance, but I haven't had the opportunity.

Now, Mat Zain is back with renewed rage at what he sees the ineptness and lethargy of our political master to not lift a finger to view the alleged abuse of power, corruption and fabrication of evidence by Gani Patail that had exposed the judiciary to odium. Mat Zain had also accused Gani Patail of 'screening criminal wrongdoing, abuse of power and corrupt practices linked to VVIPs, prominent corporate figures and senior government officials, involving property and cash to the tune of several hundred of millions of ringgit, traceable to the early 90's'. These are serious accusations that resemble cases involving high profile figures and activities of the Mafia's in some South American states and even in Russia. Now, are already we a nation that resembles these states or worse?

What fascinates me too is the silence of our PM himself whom Mat Zain claims to have full knowledge of the abuses perpetrated by the nation's most senior lawyer. I suppose the present top police hierarchy knows too, but why the silence? If Mat Zain isn't telling the truth, why not charge him. And despite repeated and persistent accusations by Mat Zain, the government finds it fit to just close all cases against Gani Patail who is now seen to be untouchable by the law. Even our national leader's hands are tight when it involves the AG. You and I know that the AG is another human being, just like anyone else and don't tell me he is different. Having gone to the holy land Mecca thus absolves him of all worldly sins?

I sense that the government has a lot to lose if Gani Patail is being investigated and brought to justice. For all you know, bringing Gani Patail to justice can have dire consequences upon the government, and of which the government can ill afford at the moment. Gani Patail may have lots up his sleeves and his revelation in court can be disastrous for some important personalities.

I may be wrong in assuming this, but Mat Zain too cannot be wrong in making all the accusations? Mat Zain has proven himself to have stood by what he says, but the government's response is one that shows a lack of will and commitment to act on all that Mat Zain had revealed, for some unknown reason.

So the accusations are not likely to cease and to Mat Zain, he will only have to wait awhile when justice eventually catches on the people that he wants prosecuted. His persistence will surely be rewarded – God willing.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Kes Mata Lebam Timbul Semula Setelah Rahim Noor Cuba Dijulang Perkasa

Posted: 27 Oct 2011 04:30 AM PDT

Kes mata lebam: Mat Zain dakwa Najib tahu salah laku Gani Patail

Datuk Seri Najib Razak pernah mengatakan Tan Sri Abdul Gani Patail tidak wajar terlibat dalam kerja memalsukan bukti dalam siasatan kes mata lebam 1998 Datuk Seri Anwar Ibrahim, demikian menurut seorang bekas pegawai kanan polis yang mendakwa bertemu secara peribadi dengannya pada Oktober 2008.

Ketika itu Najib merupakan timbalan perdana menteri dan menjadi perdana menteri pada April 2009.

Datuk Mat Zain Ibrahim, yang sedang menggerakkan kempen seorang diri untuk mengalihkan peguam negara itu berkata, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Najib untuk membincangkan dakwaan pembabitan Abdul Gani dan juga Ketua Polis Negara masa itu Tan Sri Musa Hassan.

"Komen YAB terhadap Gani Patail antara lainnya, 'memang salah untuk memalsukan keterangan. Walaupun boleh jadi tujuan Gani adalah untuk menolong IGP' (merujuk kepada bekas ketua polis negara, Tan Sri Rahim Noor), membuat keterangan palsu, adalah suatu kesalahan dan tidak patut dia lakukan," kata Mat Zain dengan merujuk kepada apa yang diperkatakan oleh Najib pada pertemuan mereka.

Rahim digantikan oleh Tan Sri Norian Mai dan kemudian oleh Musa sebagai ketua polis negara.

Mat Zain seterusnya menulis, "komen terhadap Musa Hassan pula, YAB menyatakan antara lainnya, 'saya mendapat tahu peranan Musa tidaklah seteruk Gani. Saya rasa beliau (Musa) boleh melepaskan diri."

Mat Zain mengatakan demikian dalam surat terbuka kepada Najib.

Dalam surat terbuka itu, Mat Zain menambah, "selanjutnya YAB telah memberi jaminan akan membincangkan perkara pelantikkan panel bebas dengan Perdana Menteri (Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika itu) oleh kerana YAB mengatakan tidak tahu-menahu mengenai pelantikkan panel ini, jika saya tidak maklumkan pada hari tersebut . . ."

Mat Zain merupakan pegawai yang bertanggungjawab menyiasat Rahim berhubung kejadian mata lebam membabitkan Anwar ketika bekas timbalan perdana menteri itu ditahan pada September 1998.

Rahim kemudian mengaku mencederakan Anwar, kini Ketua Pembangkang dan Ketua Umum Pakatan Rakyat.

Mat Zain sebelum ini mendakwa Abdul Gani, yang mengetuai pendakwaan kes liwat dan rasuah ke atas Anwar sebelum ini dan Musa, telah mereka bukti dalam kes mata lebam.

Dalam suratnya bertarikh 20 Oktober, Mat Zain berkata, sebagai menunaikan permintaan Najib beliau telah memberi taklimat berkaitan dakwaan pemalsuan keterangan dalam insiden mata lebam, di pejabat Menteri Kewangan pada 23 Oktober 2008, lebih kurang pukul 10.30 pagi.

"Saya percaya butir taklimat saya adalah tidak penting lagi. Perkara yang ingin saya ketengahkan ialah komen YAB sendiri terhadap kedua-dua Gani dan Musa dalam perkara ini," katanya.

Kata Mat Zain, seterusnya Najib turut memperakukan bahawa dakwaan terhadap Abdul Gani akan dibawa berbincang dengan penasihat-penasihatnya untuk meneliti implikasi tindakan jika diambil ke atas beliau kerana dikhuatiri boleh menjejaskan kes liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Kes liwat Saiful merupakan yang kedua membabitkan Anwar dan sedang didengar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

"YAB sendiri secara sepintas lalu telah menyatakan keterangan dalam kes Saiful adalah 'bagus'... saya tidak sedikit pun membangkitkan kes ini semasa perbincangan.

"Saya ambil komen-komen sedemikian itu sebagai bermaksud YAB mempunyai maklumat yang mustahak mengenai hubungkait Gani Patail dengan kes liwat kedua serta mengetahui keterangan-keterangan penting dalam kes tersebut," kata bekas pegawai polis kanan ini.

Mat Zain juga menulis bahawa beliau sedar tidak layak untuk menegur seorang perdana menteri dalam apa hal jua pun.

"Namun sebagai seorang rakyat, saya mempunyai hak untuk memberikan pendapat saya berdasarkan dari peristiwa yang saya sendiri tempuhi dan tahu serta yakin sebagai benar.

"Bukan sahaja undang-undang negara mewajibkan saya untuk bercakap benar, malah ,Islam juga mewajibkan saya menjadi seorang saksi yang bercakap benar walaupun terhadap kedua ibu dan bapa saya."

"Saya menyatakan bahawa YAB Datuk Seri telah bertindak secara tidak adil, kepada rakyat jelata dan kakitangan awam, dalam penguatkuasaan keadilan awam.

"Walhal YAB sendiri yang telah beberapa kali berjanji kepada rakyat akan mempastikan undang-undang dilaksanakan mengikut keluhuran undang-undang," katanya lagi.

Mat Zain menegaskan apabila tiba kepada giliran untuk mengambil tindakan terhadap Abdul Gani sendiri, pendirian Najib menjadi "lemah dan lesu seperti tidak bermaya."

"Walhal YAB dan seluruh Kabinet sedar, beliau telah melakukan, penipuan, pemalsuan, salah guna kuasa, rasuah serta termasuk menyembunyikan keterangan untuk mengelirukan Kabinet.

"Lebih menyedihkan, YAB dilihat sebagai terpaksa membiarkan sahaja dan merestui tindakan pihak tertentu, memanipulasikan fakta dan keterangan, bagi mengelirukan dan mengabui mata rakyat untuk menyelamatkan Gani daripada dikenakan hukuman undang-undang," katanya lagi. -TMI


Bekas IGP: Awas gelombang hak asasi

Bekas ketua polis negara Tan Sri Rahim Noor hari ini memberi amaran berhubung kebangkitan gelombang hak asasi manusia yang dibimbanginya akan "merombak dan menghakis dasar yang dipersetujui bersama."

Katanya, penyokong kepada "agama baru human right" ini akan mengemukakan pandangan yang liberal sehingga mempersoalkan institusi raja.

"Banyak yang persoal hal-hal yang telah diterima, kontrak sosial ini, seolah-olah dia pandang remeh soal yang dipersetujui itu," tambahnya.

Katanya, Malaysia tidak dapat mengelak daripada menghadapi gelombang ini, seperti juga pengalamannya ketika berdepan dengan gelombang Marxist dan komunisme sebelum ini.

Satu contoh yang dapat dilihat dalam kebangkitan gelombang hak asasi manusia ini ialah gerakan BERSIH yang mengadakan perhimpunan kedua pada 9 Julai lalu, dakwa Rahim.

Beliau yang juga bekas pengarah cawangan khas PDRM juga berkata, satu-satunya cara untuk menghadapi perkembangan itu adalah dengan memainkan peranan untuk kesepaduan dan perpaduan Melayu.

"Saya bukan bercakap kerana mewakili Umno atau PERKASA... Pada saya, bersatulah. Inilah yang jadi teras keamanan," katanya lagi dalam ucapannya ketika merasmikan perhimpunan agung PERKASA di Setiawangsa hari ini.

Turut hadir dalam perhimpunan itu ialah bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin, ahli parlimen Kulim-Bandar Baru, Zulkifli Noordin dan seorang lagi bekas menteri kabinet Datuk Khalid Yunus.

Selain itu, ketua pengarang kumpulan Utusan Melayu, Datuk Abdul Aziz Ishak dan juga ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah turut hadir di perhimpunan berkenaan. -mkUlasan GB

Perlu apa Tan Sri Rahim Noor ini dijulang semula? Sedangkan beliau adalah "penjenayah" yang telah didapati bersalah oleh mahkamah kerana memukul bekas Timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam keadaan matanya tertutup pada 20 September 1998 ketika berada dalam tahanan polis di lokap polis Bukit Aman.

Rahim telah dijatuhkan hukuman penjara dua bulan dan denda RM2,000 oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 15 Mac 2000. Rayuannya ditolak oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Disember 2000 dan hukuman penjara dua bulan dikekalkan.

Statusnya sebagai bekas banduan jenayah akan tetap terpahat di dalam sejarah negara. Lagi mahu tunjuk temberang dan lagak dengan rakyat jelata.


‘Monument of Corruption’ still gets flak

Posted: 27 Oct 2011 01:46 AM PDT


Corrupt Barisan Nasional l by M Jegathesan
BAKUN DAM: The first turbine is spinning, electricity is pulsing out, and the water level is climbing in the Borneo jungle behind Malaysia's huge US$2.2 billion Bakun hydroelectric dam.
But questions continue to swirl around the viability of a project described by critics as a graft-plagued human and ecological disaster – and as opposition mounts against a dozen other planned dams in Sarawak.
The first turbine from French giant Alstom began producing electricity in August and the dam's reservoir has swelled to the size of Singapore since impoundment began a year ago.
After years of warnings about the impact on Sarawak's pristine jungles and the forced removal of thousands of local tribespeople, the dam's head Zulkifle Osman sees light at the end of the tunnel.
During a tour of the facility, the managing director of Sarawak Hidro, who has overseen construction since 2000, defended the dam despite an electricity surplus in the state and the lack of a market for its power.


"It is a chicken-and-egg game," Zulkifle told AFP.
"I am confident there will be a lot of demand for electricity in Sarawak."
But dam opponents say the situation confirms warnings about Bakun as an ill-planned and unnecessary boondoggle.
The facility is located on the Balui River, a mighty waterway that drains a vast rainforested area of northern Borneo – home to orangutan, spotted leopards, rare plants, and a renowned biodiversity.
White elephant
The project was first approved in 1986 under then-premier Dr Mahathir Mohamad as a cheap electricity source for more-developed peninsular Malaysia even though the country is a net oil and natural gas exporter.
But in a 2005 report, anti-graft watchdog Transparency International termed the dam one of the world's "Monuments of Corruption," citing years of delays, ownership changes, and overall costs that more than doubled.
"No users have made any legal written commitment for the usage of the energy," said Elli Luhat, a former Sarawak forestry official, now an environmental activist.
"I have a real fear that Bakun dam will one day become a white elephant."
Tribal residents say warnings about the dam's ecological and human impact are coming true.
Residents living in the shadow of the dam, one of the world's highest at 205 metres (673 ft), say the river's biodiversity has degenerated, fish catches have plunged, and once-clean waters smell foul and are unsafe to drink.
Silting has occurred, inhibiting navigation in the river, natives say.
Climbing into his boat in Uma Nyaving village about 10 kilometres (six miles) from Bakun, Kayan tribesman Richard Let complained of the thinning fish numbers.
"Now there is not enough for my family and the fish are small. The river is choking under silt and is making it difficult to fish with our boats," said Let, 31.
Rampant poverty
Downstream from the dam, nearly 12,000 indigenous Kayan, Kenyah, Ukit and Penan people live in traditional wooden longhouses in a resettlement area in the town of Sungai Asap. Their ancestal homes are now underwater.
They enjoy amenities unknown when they dwelt in the forest – piped water, electricity, schools, Internet access and health services.
But Bulan Merang, 43, who moved to Sungai Asap 12 years ago, struggles to feed her eight children amid high food prices and new social strains.
"Children no longer respect their elders. Even my 21-year-old son says I am a useless woman whenever he gets drunk," she said.
The tribes, who previously grew rice and bananas and hunted wild boar, say their new land is infertile. Age-old hunting grounds are submerged and they must purchase staple foods.
"We were not dependent on money (before). Here everything is money," Bulan added.
Ironically, Sungai Asap's electricity comes not from Bakun but from a huge diesel-powered generator – the dam's electricity is sent away on power lines criss-crossing the green terrain, headed to a state grid already at capacity.
Sarawak is rich in natural resources but poverty is rampant. Its leaders are keen to diversify from mining, agriculture and forestry and into high-tech industries and say ample power sources are needed to lure foreign investment.
"I am confident the power from Bakun will be taken up. MITI (the Ministry of International Trade and Industry) is working hard to get investors," Zulkifle said.
Grandiose projects
Zulkifle brushed aside concerns over the safety of Bakun, one of the world's largest rock-filled embankment dams, calling it "sound."
He said released water was treated to ensure it was clean and denied corruption allegations.
"All the money that is paid is audited. We are scrutinised," he said.
The dam was meant to help cut Malaysia's dependence on oil and gas for electricity generation. Up to 90 percent of output was to be sent to more industrialised peninsular Malaysia via undersea cables.
But economic downturns over the years forced protracted construction delays and shuffling of contractors, and the cable plan was shelved on cost concerns.
The Malaysian chapter of Friends of the Earth says nearly a quarter of electricity capacity in Sarawak already is unused, noting that the country as whole also has an electricity surplus.
The planned eight turbines will have a capacity of 2,400 megawatts when installed by 2014. Current Sarawak demand is 1,000 MW.
Then-finance minister Anwar Ibrahim suspended the Bakun dam and other big schemes in 1998 amid a regional financial crisis, angering Mahathir, who was known for backing grandiose projects.
It was revived in 1999 after Anwar was ousted in a falling-out with Mahathir, with Sarawak Hidro acquiring the project from original private Malaysian developer Ekran.
The dam's capacity remains far too much for Sarawak and only the undersea cable could salvage its viability, said Anwar, now opposition leader.
"Otherwise we will have a white elephant. Sarawak does not need all that power," he told AFP.
Despite the Bakun controversy, the state has plans for a dozen more dams, angering local tribes.
There are about 200 cases in Malaysian courts brought by indigenous people fighting state acquisition of their land for dams, timber concessions, or other developments.
-AFP


‘Clash of civilisations’ is a phoney war

Posted: 27 Oct 2011 01:25 AM PDT

Edited from Malaysiakini's article of Keruah Usit : Malaysia's 'clash of civilisations' is a phoney war

Shortly after the invasion of Iraq, I took part in a discussion about the so-called 'clash of civilisations' between the neatly compartmentalised 'West' and the 'Islamic world'.

I suggested that the Judaeo-Christian Western tradition and Islamic civilisation share far more similarities with each other than differences.

"Yes," someone volunteered, "but the devil is in the details." To this day, I disagree. Conflict arises, not so much from the details of any particular faith, as from our human and very fallible interpretations of religious texts.

Language and human communication can only transmit meaning imperfectly. Even if, as believers profess, divine revelation isunimpeachable and immutable, our flawed understanding of language can never allow this messageto be conveyed perfectly to human believers. Something is always lost in translation.

Clash of politicians

The devil lies, in the main, not in the detail of the faiths themselves. The devil usually lurks in ambitious, but unimaginative, political and clerical leaders. The demagogues exploit these to gain power.

Many of the pro-establishment politicians and preachers, on the other hand,
have repeatedly demonstrated their deceit and hypocrisy in public. They leave us in little doubt that they stir up religious feeling simply to stay in power, to survive on corruption.

They care little for the sorrow that religious conflict might carve into our nation's history, and into the human race – as we have witnessed from Belfast to Beirut, Kigali to Sarajevo, and, closer to home, from Pattani to Ambon.

Their strategy derives from thespeculative idea of the 'clash of civilisations', flogged by an American academic, Samuel Huntington. He divided the world into six or seven 'major' civilisations and postulated conflicts arising from the cultural barriers between them, particularly between the 'Western' and 'Islamic' blocs.

Huntington's clunking hypothesis won him enough fans in the US State Department to make the 'clash of civilisations' a self-fulfilling prophecy, though he claimed his intention was to forecast conflict, rather than to prescribe it. The US and its proxies waged a series of 'either-you're-with-us-or-against-us' wars against several Muslim countries, including Afghanistan, Pakistan and Iraq.

azlanBut Huntington's attempt to present 'Western society' or
'Islamic civilisation' as monolithic entities crumbles under scrutiny. He
refused to consider the vast diversity of values and beliefs within the Western
tradition, and within Muslim societies too. Huntington ignored, too, the
intimate links between the US and client states like Saudi Arabia, Kuwait and
Egypt.

Indeed, the Western enlightenment tradition owes a tremendous debt to Islamic scholars for having preserved the works of Aristotle, the father of science (translated into Arabic, of course), when all his books had been destroyed in Europe by the medieval church, for 'heresy'.

Aristotle's seminal writing, translated back into the European languages,
engendered the natural sciences, taxonomy and empiricism.

The cross-fertilisation between Christians and Muslims bore fruit, over the
centuries, in advancements in philosophy, science, mathematics, geography,
architecture and astronomy – in short, in most important spheres of
life.

As the late post-colonial scholar Edward Said pointed out, Huntington's postulation "speaks to how much simpler it is to make bellicose statements for the purpose of mobilising collective passions than to reflect, examine, sort out what it is we are dealing with in reality, the interconnectedness of innumerable lives, 'ours' as well as 'theirs'."

Malays unite – against corruption

Before his death in 1999, Dr Eqbal Ahmad, a prolific writer from the Indian
subcontinent, contributed three essays to the Pakistani periodical
Dawn, condemning "the mutilations of Islam by absolutists and fanatical
tyrants". He argued that their "obsession with regulating personal behavior
promotes an Islamic order reduced to a penal code, stripped of its humanism, aesthetics, intellectual quests, and spiritual devotion."

He went on to say this exaggerated and regimented publicpiety asserts only
one aspect of religion, such as jihad or hudud, removing the context of Islamic history and tradition, and disregarding the rest of its teaching. This, he wrote, distorts religion, debases tradition, and twists the political process.

Eqbal Ahmad described the religious-political right wing as being "concerned
with power, not with the soul; with the mobilisation of people for political
purposes rather than with sharing and alleviating their sufferings and
aspirations. Theirs is a very limited and time-bound political agenda."

Edward Said added that similar distortions and zealotry also abound in the
'Jewish' and 'Christian' universes, and these feed a downward spiral of mutual hatred and mistrust.

All Malaysians, Malay Muslims as well as others from the 'rainbow of faith', must unite against the unholy corruption gnawing away at our politics, and our collective future.

All of us together must reject the demagogues trying to manufacture a 'clash of civilisations' – a phoney war – designed to keep the corrupt in power.mana rumah mampu miliknya..tak mandang langsong..

Posted: 27 Oct 2011 12:42 AM PDT
PROJEK KEBANGGAAN ZAHID HAMIDI AHLI PARLIMEN BAGAN DATOK

Projek Rumah Mampu Milik di Simpang Tiga, Bagan Datok
Tarikh majlis pecah tanah: 17/1/2006
Siapa yg rasmi: MB Tajol Rosli, disaksikan oleh Zahid Hamidi & CEO SPNB
Pemaju: Syarikat Perumahan Negara Bhd (SPNB)
Jumlah rumah: 348 unit rumah + 11 unit kedai
Harga: RM35,000 hingga RM80,000
Tanah: 25.49 ekar
Dijangka siap: AKHIR 2007
STATUS SEKARANG: HABUK PUN TARAK, TAPAK TU DAH JADI TEMPAT ORANG LETAK BATANG2 KELAPA YG DITEBANG
MEMANG CEMERLANG, GEMILANG....TEMBERANG..!!


Kenyataan SPRM Untuk Siasat Kes Salahlaku Dalam Laporan Ketua Audit Negara Ialah Retorik Semata-Mata

Posted: 27 Oct 2011 01:08 AM PDT

Kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa mereka akan membuka fail bagi menyiasat 36 kes salahlaku yang melibatkan perolehan dibuat oleh agensi-agensi dan jabatan-jabatan kerajaan merupakan retorik yang tidak bermakna.Ini adalah kerana SPRM sehingga sekarang masih belum menyelesaikan kes-kes salahlaku yang berpunca daripada perolehan jabatan-jabatan kerajaan dengan harga yang


Al-kisah, Ada Premis Tawar "Urut Batin" Di Subang Jaya

Posted: 27 Oct 2011 02:53 AM PDT

Helah premis tawar urutan batin terbongkar

SUBANG JAYA – Seorang lelaki yang hanya menutupi alat sulitnya dengan tuala ketika menikmati urutan gadis genit di sebuah premis di SS14, dekat sini kelam-kabut mengenakan pakaian sebaik menyedari premis terbabit diserbu pihak berkuasa lewat petang kelmarin.

Dia sebelum itu dipercayai mendapatkan khidmat urutan batin ditawarkan pengusaha rumah urut terbabit dengan bayaran antara RM50 hingga RM100 mengikut pakej diambil.

Bagaimanapun, tempoh kenikmatan diurut gadis berusia lingkungan 20-an itu tidak lama apabila dia bersama tukang urut berkenaan dicekup anggota penguat kuasa Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Dalam serbuan diketuai Pegawai Penguat kuasa MPSJ, Mazrul Zahar Mohd bersama 19 orang anggota MPSJ dan 11 anggota Jais itu, empat lagi tukang urut wanita termasuk pemilik premis beragama Islam ditahan.

Jurucakap Jabatan Penguatkuasaan MPSJ berkata, pihaknya menerima aduan berhubung aktiviti tidak bermoral yang dijalankan di premis berkenaan sebelum ini. Hasil siasatan ke atas premis mendapati terdapat empat pekerja wanita beragama Islam bekerja sebagai tukang urut.

"Pemeriksaan mendapati premis tersebut mempunyai lesen yang sah daripada MPSJ, tetapi pengusaha melanggar syarat-syarat lesen pusat kecantikan dan kesihatan yang dikeluarkan majlis dengan menawarkan khidmat urutan batin kepada pelanggan.

"Pengusaha premis dikenakan tindakan di bawah Undang-undang Kecil 13(k) Undang-undang Kecil Pusat Kecantikan dan Kesihatan MPSJ 2007 kerana melanggar syarat-syarat lesen dengan menjalankan perniagaan tidak mengikut sekatan lesen yang dikeluarkan MPSJ," katanya pemilik berdepan tindakan denda maksimum sebanyak RM 1,000.

Beliau berkata, tindakan sitaan dan penutupan premis dikenakan ke atas premis tersebut. Manakala kesemua tukang urut wanita yang bekerja di premis diserahkan kepada Jais dan bakal dikenakan tindakan di bawah seksyen 29 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 kerana cubaan berkhalwat.

"Jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan denda maksimum sebanyak RM3,000 setiap seorang," katanya.

Ulasan GB

Ada "urut batin" yang macamtu pulak. Nama wangi untuk urut "syahwat" rupa-rupanya.

Sedangkan batin (roh) yang menderita adalah kerana hati yang zulmat (hitam - penuh dosa) yang perlukan penyucian "zikrullah", bukan dengan kaedah songsang dalam agama yang akan lebih menjauhkan seseorang dari Penciptanya lantaran maksiat. Tak takut api nerakakah? Allah dah turunkan pelbagai pengajaran untuk manusia, seperti kereta terbakar, rumah terbakar dan seumpamanya, tak ambil pelajarankah dari itu semua? Benarlah ayat Al-Quran menyatakan "manusia itu maha zalim lagi maha jahil!".Grey Beautiful Skies

Posted: 26 Oct 2011 09:21 PM PDT

Kuantan is into its rainy season these days.
Everyone knows that's a norm.
If there are floods later on, we East Coast people willingly accept the special yearly gift from Mother Nature with readiness.
For now, the scattered heavy rains are not giving the relevant authorities any jitters just yet..

The schools in Kuantan are still on holiday.
Hovering eagle eyes are on Banun this year.
SPM is a few weeks away and she is the last of my magnificent 7 to take the SPM exam.

The bleak weather affects our moods.
As such, I just feel like grabbing my telekung and 'sitting' in the mosque.
That's what my late mum did when she wanted to 'meditate'.

The mosque can be our 'cave'.
When we feel our religious strength are frighteningly brittle, we must start battling the setans within us and strike on the 'offensive'.

First of all, I have to get some breakfast.
However, the guilt of stress-related overeating is beckoning me to enter the 9am aerobics class.

Let me see whether I can plan the unpredictable timetable properly for the day..
And get myself back on the sober track again.
InsyaAllah.

For now, I have just found out that one of the neighbourhood's stray cats has sent its special Deepavali 'thanks' on my favourite and only pair of Scholl shoes.

You're welcome! Gosh!!


Cegah Murtad: Mantapkan Aqidah, Bukan Himpunan! - Prsiden PAS

Posted: 27 Oct 2011 12:01 AM PDT

PAS secara konsisten berpendirian bahawa kedah mencegah murtad adalah dengan cara memantapkan aqidah umat Islam itu sendiri seperti konsep yang ditunjukkan oleh al-quran dan Rasulullah S.A.W.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, pendekatan hujah dengan ilmu dan perlaksanaan syariat yang tegas dan adil serta menghukum penganut Islam dan menyampaikan dakwah kepada pihak lain tanpa paksaan adalah kaedah lebih lunak mencegah gejala tersebut.

"PAS memilih uslub menyampaikan mesej Islam dengan konsep yang ditunjukkan oleh Al Quran dan Rasulullah S.A.W. dengan cara memantapkan aqidah umat Islam sendiri secara istiqamah yang menghalang murtad dengan ilmu dan syariat yang tegas dan adil, menghukum penganut Islam, dan menyampaikan dakwah kepada pihak lain tanpa paksaan dengan uslub hiwar antara agama dan tamadun, serta berhujah dengan ilmu dan amal Islam yang adil dan sempurna," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian dipercayai sebagai mengulas pendekatan pihak tertentu yang menganjurkan Himpunan Sejuta Umat (Himpun) baru-baru ini bagi membantah usaha kristianisasi umat Islam.

Bagi PAS, kata Tuan Guru Abdul Hadi, pendekatan berhimpun tersebut ibarat "cuba menangkap segelintir pencuri yang ada bersama dalam himpunan tersebut".

Selain itu beliau mempersoal, jika perhimpunan itu satu bantahan, kepada siapa ianya dituju, dan apakah kesannya.

"Satu himpunan besar dikerah bagi menangani gejala murtad yang berlaku dalam masyarakat Islam di Malaysia. Kepada siapa ditujukan sekiranya ia adalah bantahan? Apakah pendekatan dan uslub yang akan diambil?," soalnya.

"PAS tidak bersedia bangkit laksana keluar beramai-ramai untuk menangkap hanya segelintir pencuri yang berjaya melepaskan diri, dengan cara pencuri berada sama dikalangan orang ramai yang memburunya, sama-sama meneriakkan : Pencuri! Pencuri! Akhirnya pencuri hilang bersama suara laungan yang berkumandang," katanya lagi.

22 Oktober lalu, beberapa NGO Islam mengadakan Perhimpunan Sejuta Umat (Himpun) di Stadium Shah Alam atas menyelamatkan aqidah umat Islam.

PAS bagaimanapun mengambil sikap tidak terlibat dengan himpunan itu ekoran menghormati penganjur yang tidak mahu melibatkan penyertaan parti politik. -HD

Ulasan GB

Itu kenyataan Presiden PAS. Kepada pemimpin PAS yang hadir di HIMPUN dan juga mereka yang menyokong HIMPUN terutama sayap pemuda PAS, baca betul-betul apa yang Ustadz Hadi telah sampaikan di atas. Jangan jadi terlebih sudu dari kuah. Satu tamparan ke muka Exco Selangor yang bernama Hassan Ali dan Ketua Pemuda, Nasruddin Hassan Tantawi yang hadir melalui proksinya Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan Kamaruzzaman.

Hujjah yang dikemukakan Presiden PAS pernah GB utarakan di blog ini. Petikan.

Pencuri yang berlari-lari kemudian menjerit-jerit "pencuri, pencuri" untuk menuduh orang lain mencuri supaya dia dapat selamatkan diri dari di kejar oleh orangramai yang sedang mengejar pencuri..


Malah penganjur HIMPUN belum pun menjawab soalan yang GB kemukakan iaitu jika benar nak pertahankan aqidah, kenapa tiada agenda solat Asar di hari perhimpunan?

Dan seperkara lagi yang menjadi persoalan, himpunan itu untuk memperjuangkan dan mempertahankan aqidah, tetapi mengapa tiada agenda solat Asar berjemaah dimasukkan? Majlis habis kira-kira jam 6.15 ptg. Apakah kesemua berkesempatan untuk sampai ke masjid atau rumah di dalam tempoh 45 minit sebelum masuknya waktu Maghrib? Daripada 5,000 itu berapa ramai agaknya yang tertinggal dan tak solat Asar sedangkan solat Asar itu menurut sesetengah ulamak adalah solat wustha (utama)? Tidak ada alasan darurat yang boleh digunakan untuk peristiwa semalam. Sedangkan waktu perang pun solat masih wajib didirikan (dengan kaedah tertentu), inikan pula di satu majlis demonstrasi yang hadirinnya kelihatan santai dan besahaja..

Apa ke jadahnya pertahankan aqidah jika Solat Asar pun tercicir? Jadikan teguran ini satu peringatan sekalipun mungkin nada GB keras demi mengelakkan kita terjerumus dan menjerumuskan umat ke lembah kebinasaan
Lagi Kes Remaja Perempuan Mati Dibunuh

Posted: 26 Oct 2011 09:50 PM PDT

Kota Tinggi: "Apa salah cucu saya hingga dia dibunuh begitu kejam, dia hanya berumur 15 tahun," kata Muhammad Kasim, 62, di sini, semalam.

Cucu warga emas berkenaan, Nurul Atikah Samsiah ditemui mati dibunuh dengan keadaan muka serta badannya lebam teruk dipercayai dibelasah sebelum mayatnya dihumban di dapur sebuah kediaman yang terletak selang tiga rumah dari rumah ibu bapanya.

Mayat Atikah ditemui pada jam 6.30 pagi semalam, selepas hilang sejak jam 2 petang kelmarin, dari rumah keluarganya di Rumah Kakitangan Ladang Kambau, dekat sini.

Menurut Muhammad, dia hampir pengsan selepas menerima panggilan telefon daripada anaknya, Rahimah mengatakan cucunya itu ditemui mati.

"Kali terakhir saya bertemu Atikah ialah Isnin lalu apabila dia datang ke rumah saya di Kampung Sungai Perepat yang terletak 10 kilometer dari rumahnya untuk bertanya khabar selain makan tengah hari. -hm


Gadis hilang mati dibunuh

ANGGOTA polis mengangkat mayat Nurul Atikah yang ditemui mati dibunuh di kuarters Ladang Kambau, Tanjung Sedeli, Kota Tinggi, Johor semalam.

KOTA TINGGI – Misteri kehilangan seorang gadis sejak petang kelmarin terjawab apabila dia ditemui mati akibat dibunuh di ruang dapur sebuah rumah jirannya di kuarters Ladang Kambau, Tanjung Sedeli kira-kira 40 kilometer dari sini semalam.

Mayat Nurul Atikah Samsiah, 15, yang lengkap berbaju T dan berseluar sukan ditemui dengan kesan lebam di seluruh muka dan anggota badan.

Difahamkan, mangsa dipercayai dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dibawa ke situ berdasarkan terdapat kesan seretan di lantai dapur dan di kawasan sekitar. Rumah itu hanya terletak selang tiga pintu dari kediaman gadis malang tersebut.

Rumah itu sering kosong dan hanya didiami oleh seorang pekerja bujang yang hanya datang untuk memasak.

Datuk mangsa, Muhammad Kasim, 62, berkata, mangsa yang menetap di situ bersama ibu bapanya dikatakan hilang sejak pukul 2 petang kelmarin.

Katanya, mayat mangsa ditemui pukul 6.30 pagi semalam oleh penduduk yang melancarkan operasi mencari sejak kehilangannya dihebahkan.

"Saya terus membuat laporan di Balai Polis Tanjung Sedeli sebaik dimaklumkan mengenai penemuan mayat cucu saya oleh ibunya, Rahimah. Ketika itu saya berada di Kampung Sungai Perepat kira-kira 10 kilometer dari Ladang Kambau," ceritanya yang enggan mengulas lanjut.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Supritendan Abdul Samad Salleh memberitahu, pihaknya telah menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Katanya, pihaknya menganggap kes itu selesai dengan penahanan pekerja ladang berusia 41 tahun tersebut. -kosmo


i phone, i pad, i pod…… I Paid

Posted: 26 Oct 2011 09:19 PM PDT

i phone, i pad, i pod…… I Paid ………. :P LOLRAHIM NOR – A PALE OF WHAT HE WAS BEFORE

Posted: 26 Oct 2011 10:17 PM PDT

I see a pathetic face in the person of the former IGP Tan Sri Rahim Nor who has foolishly associated himself with Perkasa and was honoured with the 'selempang merah' (red sash). I have the slightest idea the significance of wearing the 'selempang merah'. Does it mean that TS Rahim Nor is acknowledged a Malay warrior? Or does the sash entitle him to an honorific title of 'Perwira Melayu Terbilang (PMT)' or some other titles that supersedes the title of Tan Sri?

TS Rahim Nor was an honoured guest at the 2nd Perkasa General Assembly held recently. Another notable character at the assembly was Datuk Shazryl Eskay Abdullah of the 'Tiga Datuk' fame. You see, TS Rahim Nor and Datuk Shazryl Eskay both have something in common i.e. have appeared before the court and sentenced; the former was ordered to spent time in prison (though brief) for punching Anuar Ibrahim, and the latter fined for being involved in the screening of the alleged sex video of Anuar Ibrahim. You see the common association both had with Anuar Ibrahim that caused them to be sentenced. I am surprised that the other two Datuk's were not honoured by Perkasa.

During a speech, TS Rahim Nor said that he likened the rise of the human rights movement in Malaysia to communism. He went further to say that "Every century has its wave and we cannot avoid being hit by this wave. Now, it's the human rights wave. Before that it was the wave of Maxism, Socialism".

Honestly, I cannot see the logic of likening human rights with communism for the two are markedly opposed in its philosophy, meaning and purpose. Human rights, as I know it is a universally acceptable requirement and demand; whereas I would described communism as some conceited idea of a 'mad man'. And have we not seen the disaster communism has done to the human race? On the contrary, has human rights been associated with violence, murders, corruption, abuses and the many other worldly woes? And did we not fight communism in this country to defend our rights i.e. human rights? I suggest TS Rahim Nor should do a bit of reading on the subject before he makes such a comparison, and coming from someone who was once a powerful national figure and saying something that is out of context, is laughable.

My advice to TS Rahim Nor is to disassociate himself from Perkasa, for there is nothing left in him to champion the cause of Perkasa. I know TS Rahim Nor is a Malay and like all Malays, he holds dearly to his roots, but not the manner in which Perkasa seems to be propagating the Malay cause. I think TS Rahim Nor could do better justice if he involves himself with the Persatuan Persara Polis Diraja Malaysia, or any other association aimed at improving the police force in its fight against corruption from among members of the force, and to help rebuild the trust and confidence of the public towards the force.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


一马纸巾盒印天枰打叉图 火箭斥偷步造势非法拉票

Posted: 26 Oct 2011 07:30 PM PDT

一个马来西亚纸巾盒下方印有天枰打叉标志。刘永山及乌雪行动党领袖呼吁选举委员会调查有人藉一个马来西亚宣传品替国阵非法拉票一事,右三为雪州行动党领养选区助理庄文来。(乌鲁雪兰莪25日讯)行动党揭露乌鲁雪兰莪一带出现印有国阵标志打叉图的一个马来西亚纸巾盒,疑有心人士企图为随时到来的全国大选替国阵偷步拉票 。甘榜东姑州议员刘永山日前是在巡视其领养选区新古毛时,接获有关有心人士藉一个马来西亚品牌替国阵拉票的投诉。他也和雪州行动党领养选区助理庄文来等一众乌雪行动党领袖仔细端详所投诉的一个马来西亚纸巾盒,发现纸盒上印有国阵竞选标志,而在天枰旁边也确实有打上叉。也是雪州行动党组织秘书的刘永山指出,选举法令已经明文规定,禁止任何政党或人士在非选举时期展示竞选标志打勾图,因此该印有国阵竞选标志打勾图的一个马来西亚纸巾盒已经违反选举法令,沦为非法的拉票工具。"纳吉最近不断制造声势说要收复雪州,


No comments: