Tuesday, October 11, 2011

kekecewaan.

kekecewaan.


kekecewaan.

Posted: 11 Oct 2011 10:32 AM PDT

Tahu apa yang paling buat saya kecewa? Bila saya usaha, tapi, org lain yg lebih pandai main politik yang dapat. Salah saya, Sbb tak nak terjebak. Tapi, salahkah saya Sbb saya nak rasa bersih drpd hal2 Yang sebegitu.

Birokrasi.
Published with Blogger-droid v1.7.4


PAS Mahu Kerajaan Beri Penjelasan Mengenai Projek "Taek Jho Low"

Posted: 11 Oct 2011 10:21 AM PDT

Najib perlu jelas keraguan projek tapak TUDM Sg Besi - Salahuddin Ayub

Sikap kerajaan yang enggan menjelaskan pelbagai keraguan tentang Pembangunan Pangkalan Udara Sungai Besi akan mengakibatkan rakyat menanggung beban, kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub.

"Pembangunan Pangkalan Udara Sungai Besi yang dilihat umum sebagai 'projek Taek Jho Low' menjadi keutamaan Belanjawan 2012 dan dimasukkan dalam pelaksanaan 'Rolling Plan' Kedua yang diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10).

"Kerajaan (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Razak) jelas tidak mempedulikan keresahan rakyat sejak dari awal lagi apabila pengkalan udara yang mempunyai nilai strategik dan sejarah itu dipindah milik dengan penuh kontroversi kepada 1MDB (1Malaysia Development Berhad)," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Bukan sahaja pindah milik tersebut amat meragukan dan menghapuskan kepentingan strategik dari segi pertahanan serta nilai sejarah pangkalan udara tersebut, malah berlaku pula keraguan demi keraguan lain, kata Ahli Parlimen Kubang Kerian ini.

"Sampai hari ini, rakyat masih menanti jawapan apa perlunya 1MDB melabur secara tunai sebanyak RM3.5 bilion dalam PetroSaudi International Limited yang kemudiannya melabur pula lebih RM1.5 bilion UBG Berhad di mana Jho Low menjadi ahli lembaga pengarahnya.

"Rakyat juga mempersoalkan apa perlunya penglibatan syarikat-syarikat luar seperti Mubadala Development Company dan Qatar Investment Authority sebagai pihak yang memajukan projek yang digelar 'projek Taek Jho Low' itu sedangkan syarikat-syarikat tempatan lebih berkemampuan?"
kata Salahuddin.

Kerajaan, katanya, sepatutnya menjelaskan terlebih dahulu keraguan-keraguan tersebut sebelum meneruskan tindakan memajukan Pangkalan Udara Sungai Besi yang begitu dipertikaikan itu.

Salahuddin juga melihat belanjawan itu lebih mementingkan projek-projek besar-besaran daripada menyelesaikan masalah dan penderitaan rakyat.

Salahuddin menyifatkan apa yang berlaku itu menunjukkan kerajaan tidak memberi keutamaan kepada masalah dan penderitaan rakyat yang perlu diutamakan.

Kata beliau, bangunan-bangunan di ibu negara masih mempunyai terlalu banyak ruang kosong yang belum digunakan, oleh itu perlunya projek pangkalan TUDM Sungai Besi.

"Bangunan-bangunan di Kuala Lumpur mempunyai terlalu banyak ruang kosong yang belum digunakan, apa perlunya 'projek Taek Jho Low' di Sungai Besi itu?

"Nampak sangat bangunan pencakar langit yang berlebihan melalui 'projek Taek Jho Low' itu yang diutamakan.

"Agaknya sebab itulah isteri Perdana Menteri berminat sangat dengan belanjawan ini," kata beliau.

Baru-baru ini, perjumpaan tertutup berprofil tinggi antara Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan dengan pegawai-pegawai tertinggi kerajaan yang terlibat dengan penyediaan belanjawan itu turut dihadiri oleh isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Menurut Bernama, antara yang hadir dalam pertemuan itu ialah Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, Timbalan-timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin dan Datuk Donald Lim Siang Chai, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Wan Abdul Aziz Wan Abdullah, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan Gabenor Bank Negara Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Menjadi pengetahuan umum bahawa Rosmah mempunyai hubungan rapat dengan Jho Low.

Baru-baru ini, jutawan muda penuh kontroversi itu mengakui beliau adalah kawan baik kepada Rosmah.

"Rosmah bukan emak angkat saya. Dia adalah kawan baik saya," kata Jho Low kepada akhbar berbahasa Cina, Kwong Wah Yit Poh, ketika ditanya hubungannya dengan keluarga Perdana Menteri.Dog Friendly Park Being Considered By MBPJ

Posted: 11 Oct 2011 09:00 AM PDT

Owners want more dog-friendly playing fields in Klang Valley2011/10/01

KUALA LUMPUR: Dog owners as well as animal rights activists want every municipality or city council in the Klang Valley to have a dog park. The move according to them would boost the physical and mental health of dogs, give dog owners a space to bond with their pets and boost Malaysia's image as a place foreign experts and


Lebih RM1 Juta Belanja Ke Kazakhstan, PM Paling Boros

Posted: 11 Oct 2011 08:51 AM PDT

Lawatan PM ke Kazakhstan bernilai lebih RM1 juta

Kementerian Luar Negara hari ini mendedahkan bahawa lawatan dua hari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Kazakhstan pada bulan Jun lalu bernilai RM1 juta.

Dewan Rakyat diberitahu jumlah keseluruhan sebanyak RM1,072,213.22 dibelanjakan bagi perdana menteri dan rombongannya menghadiri Forum Ekonomi Dunia Islam.

Lawatan itu yang berjaya memeterai lima perjanjian antara Malaysia dan Kazakhstan tetapi menimbulkan bidasan apabila timbul dakwaan ia juga digunakan oleh keluarga Najib bagi merisik bakal menantunya.

Menteri Luar Negara Datuk Seri Anifah Aman mendedahkan perkara itu ketika menjawab soalan bertulis anggota parlimen Batu Tian Chua.

Chua mahu tahu jumlah kos, matlamat dan hasil rombongan perdana menteri ke Kazakhtan pada Jun dan Perth ketika hari merdeka lalu.

Dalam jawapannya, Anifah turut menjelaskan, lawatan dua hari Najib ke Turkmenistan pada 11 dan 12 Julai pula bagi memenuhi undangan presiden negara itu.

Tian: PM perlu jelaskan

Ia, tambahnya, turut menyaksikan lima dokumen ditandatangani dan perbelanjannya pula berjumlah RM323,268.19.

Manakala lawatan ke Perth pada 31 Ogos hingga 3 September lalu pula merupakan lawatan peribadi.

Bagaimanapun, tambahnya, YAB perdana menteri mengambil peluang bertemu pelajar Malaysia dan mengadakan perbincangan dengan wakil kumpulan Muslim di sana.

Sementara itu, bercakap dalam sidang media selepas itu, Tian berkata, kerajaan perlu menjelaskan perbelanjaannya ke Kazakhstan kerana jumlah itu terlalu besar untuk satu kunjungan.

"Bagaimana kita boleh guna perbelanjaan begitu besar untuk satu kunjungan saja?"
soalnya.

Tian juga berkata perdana menteri juga "melawat presiden dan juga besan anak perdana menteri sendiri."

"Ini adalah perbelanjaan besar yang kita perlukan penjelasan daripada pemerintah," katanya. -mk

Ulasan GB

GB sudah ulas hal di atas di SINI. Petikan:

Terlalu ketara bahawa satu Malaysia ditipu hidup-hidup oleh PM dan Wisma Putra.

Campur-adukkan lawatan rasmi ke Kazashtan dengan urusan peribadi untuk merisik perkahwinan anaknya.

Penggunaan duit rakyat atau dana awam bagi membiayai lawatan Perdana Menteri dan rombongannya untuk merisik perkahwinan anak perempuan Datuk Seri Najib Razak di Kazakhstan adalah salah dan amat menjelekkan.

Terlalu memalukan dan lansung tidak bermaruah!

Begitulah Wisma Putra yang pendusta, menipu seluruh rakyat Malaysia, anda TIDAK BERMARUAH dan tiada siapa yang akan dengar penjelasan kamu lagi tentang apa isu sekalipun. Sekali lancung ke ujian seumur hidup orang tidak percaya!


All in All...

Posted: 11 Oct 2011 08:03 AM PDT

Thanks to Freddie who sent me the following image. While we may remember Steve Jobs (may he rest in peace), let us also remember the ones in our family who made it possible for us to enjoy Apple :-).


Video Kotor Umno-BN Untuk Alih Perhatian Bajet

Posted: 11 Oct 2011 08:09 AM PDT

PKR hari ini mengutuk keras tindakan kotor pihak-pihak yang menyebarkan satu lagi klip video seks yang didakwa kononnya melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Naib presiden PKR, N Surendran berkata tindakan terdesak itu jelas untuk mengalih perhatian rakyat daripada Bajet 2012 kerana ramai menyedari belanjawan kerajaan persekutuan itu lemah dan tidak releven.

"Kami segera menyeru Perdana Menteri, kerajaan dan pemimpin-pemimpin UMNO-BN untuk meninggalkan politik longkang, sebaliknya mendedikasikan diri mereka kepada politik perdebatan rasional dan wacana,

"Ini sudah tentu bukan satu kebetulan kerana video baru ini muncul pada masa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan bertungkus lumus mempertahankan Bajet 2012 yang baru dibentangkan," katanya.

Semalam, blog-blog pro-Umno memamparkan video yang menggambarkan seorang lelaki yang hanya bertuala sedang bersiap sedia untuk mengadakan hubungan seks.

Blogger Papa Gomo mendakwa video itu dirakamkan di sebuah hotel di daerah Patpong yang terkenal dengan aktiviti maksiat di Bangkok, Thailand.

Surendran menerusi kenyataan media hari ini turut mendakwa video terbaru yang muncul beberapa bulan selepas video oleh Trio 'Datuk T', mempunyai pendekatan yang sama iaitu engamalkan politik lucah menyerang pihak pembangkang.

"Politik menumbangkan seseorang pemimpin dengan menggunakan video seks ini telah dimulakan oleh Umno-BN semasa pentadbiran (Tun Dr) Mahathir Mohamad. Banyak sumber-sumber negara diguna untuk mencipta pelbagai dakwaan seks luar biasa terhadap Anwar Ibrahim yang ketika itu adalah timbalan perdana menteri,

"Meneruskan tradisi yang hina ini, Umno-BN kini cuba menyembunyikan salah urus ekonomi, penyalahgunaan kuasa dan amalan rasuah dengan mencipta video seks palsu," katanya.

Cybertrooper Upahan UMNO Berkeliaran

Posted: 11 Oct 2011 07:07 AM PDT

Kuala Lumpur, 11 Okt: Laman-laman web berita diberikan ingatan bahawa pemimpin BN telah melantik 200 cyber trooper untuk mempengaruhi pandangan pembaca laman web dan laman sosial termasuk Facebook.

Tugas mereka adalah mempengaruhi pandangan pembaca dengan komen-komen pro kerajaan melalui laman berkenaan walaupun ia tidaklah berasaskan kebenaran.

"Tujuannya adalah untuk menghasilkan persepsi bahawa Najib Razak dan kerajaannya mempunyai penyokong yang ramai di alam siber di samping mengacau pembaca yang lain," kata satu surat pembaca yang disiarkan oleh laman The Malaysian Insider hari ini.

Sebenarnya mereka dibayar melalui cukai yang dipungut dari rakyat Malaysia, kata penulis surat itu.

"Saya mencadangkan pemilik laman web berita ini tidak menyiarkan pandangan mereka kerena mereka hanya dibayar untuk berbuat demikian dan bukannya berasaskan kebenaran atau untuk kepentingan Malaysia," tulis pembaca yang menggunakan nama Gomen Man itu. -HD

By Gomen Man via The Malaysian Insider

I caution Malaysiakini, The Malaysian Insider and other websites that the Barisan Nasional government has hired about 200 cyber troopers to try and influence opinion on portals, social networking sites like Facebook.

These paid hands will post inane comments and even challenge webmasters to put up their comments. The idea is to create the impression that there are many supporters of Najib Razak and his government in cyberspace and intimidate others.

But in truth, they number about 200 and are paid by taxpayers. I urge the new sites not to put up their comments because they are paid hands and are not interested in any principles or in a better Malaysia.

Their sole aim is to perpetuate the present system despite all its flaws. The Najib government has apparently been advised by its good friends in Singapore that it needs to influence opinions in social networking sites and the Internet. That is why they have hired these cyber troopers.

So, please beware, Malaysiakini and others.


Ulasan GB

Itu sebab mengapa blog GB terpaksa menyaring dan menapis semua komen sebelum disiarkan.

Ini kerana memang GB telah lama memerhatikan gelagat cyber-trooper yang melakukan serangan-serangan melalui komen-komen yang biadab, penuh dengan bahasa mencarut, perkataan-perkataan caci, maki dan keji serta kemudian mencabar pula blogger untuk menyiarkannya di atas nama "kebebasan bersuara".

Kumpulan blogger UMNO BN pula menggunakan taktik hina dan keji seperti penyebaran klip video lucah yang direka dan diftnahkan kepada pemimpin-pemimpin PR untuk mempengaruhi orangramai.

Dan kita tahu mereka sememangnya diupah untuk berbuat demikian.

Bagi GB,no way, tiada ruang untuk cybertrooper di sini.


IPTA Malaysia Bukan Tak Sertai Ranking Times, Tetapi TIDAK LAYAK Menyertainya

Posted: 11 Oct 2011 05:54 AM PDT

Universiti tempatan tidak pernah sertai ranking Times

KUALA LUMPUR – Universiti di negara ini tidak pernah menyertai sistem ranking yang dikelolakan The Times Higher Education World University Ranking (Times).

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, ini kerana universiti tempatan yang diangkat menjadi universiti penyelidikan pada 2007, belum matang untuk memenuhi standard 62.5 peratus penyelidikan yang ditetapkan Times.

"Kita tahu kalau kita masukkan juga kita tidak akan masuk dalam ranking 400 sebab kita masih baru dan perlu tunggu sehingga penyelidikan itu benar-benar matang," katanya pada sidang media selepas Anugerah Akademik Negara 2009/2010, di sini hari ini.

Mohamed Khaled mengulas mengenai tiada universiti tempatan tersenarai antara 400 universiti terbaik dunia, yang dikeluarkan Times pada Jumaat lepas yang menyenaraikan California Institute of Technology di tempat pertama diikuti Universiti Harvard dan Universiti Oxford.

Mengulas lanjut, Mohamed Khaled berkata, institusi tempatan memerlukan masa antara enam hingga tujuh tahun sebelum menimbang kemungkinan menyertai ranking itu. – Bernama


Malaysia terkeluar dari senarai 400 universiti terbaik

Tiada universiti di Malaysia yang berjaya disenaraikan dalam majalah Times Higher Education (THE) yang memuatkan nama 400 universiti terbaik di dunia.

Sehubungan itu, supremo DAP Lim Kit Siang berkata adalah sia-sia bagi kerajaan yang begitu bangga dengan prestasi Malaysia dalam ranking dunia QS 200 World University 2011/12.

Penarafan QS itu telah meletakkan Universiti Malaya di tangga 167, - naik 40 tempat berbanding tahun 2010.

Empat universiti Malaysia lain yang disenaraikan oleh QS - Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) - semuanya mencatatkan kemerosotan.

Menurut ranking THE, sepuluh universiti terbaik di dunia diduduki oleh California Institute Technology, Harvard dan Stanford (2), Oxford (3), Princeton (5) Cambridge (6), Institut Teknologi Massachusetts (7), Imperial College London (8), Chicago (9) dan Berkeley (10).

Bagi jiran serantau, enam universiti di Hong Kong dan dua dari Singapura berjaya disenaraikan.

Universiti Mahidol di Thailand juga berjaya disenaraikan tetapi dalam kategori 351-400.

Naib Canselor Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Ghauth Jasmon pernah dilaporkan sebagai berkata bahawa universiti tempatan perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM200 juta dalam penyelidikan sebelum mampu diangkat sebagai antara universiti terkemuka di dunia. -mk


Ulasan GB

Betul-betul jawapan seorang menteri cap ayam. Atau wartawan BERNAMA cuba buat tajuk untuk harumkan sampah.

Kenyataan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin kononnya universiti di negara ini tidak pernah menyertai sistem ranking yang dikelolakan Times adalah mengelirukan.

Untuk tersenarai di dalam 400 universiti terbaik dunia, bukannya kena memohon, tetapi adalah universiti pilihan berdasarkan krtieria dan ketetapan piawaian yang telah ditetapkan oleh pihak pengelola iaitu The Times Higher Education World University Ranking (Times).

Hakikatnya, jawapan sepatutnya bukan kita tidak pernah menyertai sistem ranking berkenaan, tetapi tidak layak untuk menyertainya.

Letak jawatan lah Khaled Nordin. Anda yang sebenarnya yang tidak layak untuk menjadi menteri pengajian tinggi. Kegagalan universiti-universiti Malaysia untuk disenaraikan kerana menteirnya asyik berpolitik dan menumpukan banyak perhatian untuk menyekat aktiviti-aktiviti pelajar IPT supaya menjadi pak turut dan penyokong BN semata-mata.


BUDGET 2012 – A COMMENT

Posted: 11 Oct 2011 04:57 AM PDT

I received an email (the entire text is appended below) from a dear friend whose comments on the 2012 Budget is worth a thought. Please take time to read, and I am sure you too have a comment or two on the recently announced Budget 2012.

MY TAKE ON THE BUDGET by Shelldrake

Being only a retired military officer, I may be blind to the economic facts, but certainly not stupid to swallow a pack of untruths (I do not like to use the word lies).

Firstly, a bunch of 'one offs' handouts that mainly makes the civil servants, soldiers, policemen, pensioners happy. Then some populist moves across the board to give everyone hope.

Now, I wonder and ask some searching questions:

1. QUESTION - IS THERE A LONG TERM INVESTMENT BEYOND 2012 IN THE BUDGET? ANSWER -Nyet, Nadai, Nien, Bo liau, Tadak, Yillai!!!. So, is it wrong for me to assume that the whole idea is to con the people onto an election victory and then do the fire fighting/damage control etc. later? How often have you heard recently from the government departments, "Allocation ada, tapi duit belum terima". Here, they were playing a mahjong game, with the skill of a Tai Chi exponent. It gets us by, believe me, but it doesn't solve the problem.

2. QUESTION - HOW CAN JIBBY CONFIDENTLY PREDICT A 5 TO 6% GDP GROWTH IN 2012 TO 'AFFORD' THE EXPENDITURE, WHEN THE WORLD IS ON THE BRINK OF AN IMPENDING DOUBLE DIP RECESSION? ANSWER - I guess 4 to 4.4% would be more realistic at the most. Now, here lies the biggest failure. There is no contingency whatsoever if the recession kicks in. Remember, the failure to plan is planning a failure.

3. QUESTION - HOW IS THE DEFICIT GAP GOING TO CLOSE? ANSWER - There is no clear cut plans on prudent spending against added revenue collection. The Capital Gain Tax increase is a drop in the ocean. More money can be collected from stamp duties due to the volume of transaction; from one area of unproductiveness to another area of unproductiveness. Budget deficits translate into debts. For 2010, it is estimated to be RM20.5 billion – an increase of nearly 60%. Now, let's do the math – take interest rate at 5%, RM12.8 billion debt service charges in 2008 would make federal government debt at RM256 billion. Now the debt service charges at RM20.5 billion, the federal government's debt is projected at RM410 billion. This is an increase of RM154 billion from 2008 to 2012, an average increase of RM38.5 billion per year. That would now be the nation's annual actual deficit. Yes, I have tears in my eyes too, because my children will have to pay for it.

4. QUESTION – WHERE IS JIBBY GOING TO GET THE MONEY? ANSWER - Yes, from us my friends; the long suffering 1.7 million tax payers. The long awaited GST will be shoved in after the election. Mark my words. The EPF and other government-linked funds will be asked to do 'national service' by investing in debt papers issued by the government. Again, a case of using the peoples' money to bail out a financially weak government.

So, in essence I say, look at the forest my dear friends and now tell me how they are ruining my beloved Malaysia. Call me a pessimist, non believer, not a risk taker etc., but I ask –CAN YOU RUN A COUNTRY ON BORROWED TIME? The answer is YES, if you are a leader living on borrowed time.

May God bless us all.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Tak Cukup Pecahkan Kereta, Mat Rempit Kejar & Belasah Pemandu Dalam Ambulan

Posted: 11 Oct 2011 05:01 AM PDT

Samseng belasah dalam ambulans

Gambar: KEADAAN Proton Wira selepas diserang kumpulan remaja.

MELAKA TENGAH: Seorang pemandu kereta cedera selepas diserang sekumpulan penunggang motosikal dipercayai mat rempit ketika berada di dalam ambulans di Hospital Melaka, sejurus dua rakan mereka terbabit dalam kemalangan dengan pemandu itu di Jalan Limbongan di sini, awal pagi semalam.

Kejadian berlaku kira-kira jam 3.40 pagi dan lebih 20 remaja bermotosikal berusia lingkungan 20an turut berada di lokasi kejadian, namun belum dipastikan jumlah mereka yang terbabit dalam pergaduhan itu.

Pemandu terbabit turut tercedera, sebelum ambulans tiba membawa ketiga-tiga mangsa kemalangan ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan.

Chuah Ghee Lye, Ketua Polis negeri Ketua Polis negeri, Datuk Chuah Ghee Lye, berkata siasatan awal mendapati, sebelum kejadian, kumpulan remaja itu bergerak dalam kumpulan besar penunggang motosikal, manakala mangsa berusia 50 tahun dan menaiki Proton Wira dalam perjalanan dari arah Melaka Raya menuju ke Klebang.

Beliau berkata, sejurus kemalangan yang menyebabkan penunggang berusia 18 tahun dan pemboncengnya itu cedera, kumpulan remaja berkenaan dikatakan bertindak menyerang pemandu serta memecahkan semua cermin kereta.

"Pemandu terbabit turut tercedera, sebelum ambulans tiba membawa ketiga-tiga mangsa kemalangan ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan.

"Dipercayai akibat tidak berpuas hati, kumpulan remaja disyaki rakan kepada penunggang motosikal itu mengekori ambulans hingga di hadapan bahagian kecemasan hospital, sebelum bertindak menyerang dan memukul pemandu berkenaan yang masih berada di dalam ambulans.

"Akibat kejadian itu, cermin bahagian belakang sebelah kiri ambulans pecah," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Chuah berkata, setakat ini pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut bagi mengetahui punca sebenar kejadian pergaduhan itu.

Katanya, polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 160 Kanun Keseksaan kerana bergaduh dan Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu menyebabkan kemalangan.

"Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian ini boleh menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di talian 06-2842222 atau cawangan Trafik IPD di 06-2834139 bagi membantu siasatan," katanya. -BH


Giga Pudding

Posted: 11 Oct 2011 03:42 AM PDT

Japanese commercial for Giga Pudding, a product by Takara Tomy [Jp]. The video went viral and was turned into an internet meme in 2010, puddi puddi…

There's more, read the full post »

Giga Pudding from YeinJee's Asian Blog


This is what have been done by Airasia when their call the Low Cost Carrier Terminal - Part 7 - Update Reply Mail Laporan / Aduan Biro Aduan Pengguna

Posted: 11 Oct 2011 03:06 AM PDT

Salam to all & good day,
Setelah 4 hari aduan di lakukan oleh saya kepada Biro Aduan Pengguna Nasional ( NCCC ), dan setelah aduan yang di buat oleh saya pada 08/10/2011, baca disini, telah pun di balas oleh Puan Norli Baharin pada hari ini pada jam 3:30 ptg tadi.

Sila lihat email dibawah, reply dari laporan yang dilakukan oleh saya:-

NCCC / E-Aduan/ Muhamad Irwansyah Beng Lim

Norli Baharin norli@nccc.org.my to me

Salam Sejahtera, En Muhamad Irwansyah Beng Lim
Merujuk kepada aduan yang dikemukakan, aduan ini terhadap Air Asia atau Agensi pelancongan ?

Sekian, harap maklum.

Norli Bt Baharin
Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional ( NCCC)


Dan ini reply email saya kepada Norli Baharin norli@nccc.org.my, sila lihat dibawah, email yang di reply oleh saya:-

To:- NorNorli Baharin norli@nccc.org.my


Askm Cik / Puan Norli Baharin,
Salam sejahtera,

Berkenaan dengan aduan saya, ingin saya nyatakan disini, aduan ini dibuat kepada Air Asia, dan bukan egensi pelancongan.

Harap Maklum,

Terima Kasih

From
M.Irwansyah Beng Lim


P/s - Email telah pun saya reply, dan kini saya hanya menunggu langkah seterusnya dari pihal Cik/Puan Norli dari pihak NCCC, tunggu update daripada saya nanti seterusnya.


Cukai 6% Ke Atas Pengguna Unifi Dan Streamyx Mulai 1 Jan

Posted: 11 Oct 2011 03:24 AM PDT

Unifi dan Streamyx kenakan cukai 6% mulai 1 Januari

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Pengguna Unifi dan Streamyx akan dikenakan cukai perkhidmatan kerajaan sebanyak 6 peratus mulai 1 Januari 2012 nanti.

Hal ini disahkan sendiri oleh operator TM net yang ditugaskan untuk melayan pertanyaan pelanggan-pelanggan mereka, lapor blog really.tigaline.com.

Blog itu telah menyiarkan rakaman perbualan dengan operator TM bagi membukti perkara itu.

Ini bermakna, hanya cukai prabayar sahaja yang ditangguhkan oleh kerajaan ekoran bantahan yang dibuat oleh rakyat Malaysia baru-baru ini.

12 September lalu, media melaporkan, cadangan pelaksanaan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadualkan mulai 15 September ditangguhkan sehingga kajian mengenainya selesai.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, keputusan tersebut dicapai setelah kementeriannya mengadakan pertemuan bersama empat pengendali utama telekomunikasi di negara ini.

"Perundingan yang melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U-Mobile itu berlangsung dalam suasana cukup baik dan kesemua mereka telah bersetuju untuk menangguhkannya dan tidak dilaksanakan seperti yang diumumkan sebelum ini.

"Mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan wakil syarikat-syarikat telekomunikasi tersebut di Angkasapuri di sini hari ini.

Antara yang hadir dalam pertemuan tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom, Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly; CEO Kumpulan Maxis, Sandip Das; CEO Kumpulan Digi, Henrik Clausen dan CEO U-Mobile, Dr. Kaizad Heerjee. -hd


Really Video Kenaikan Cukai 6% Telekom Malaysia Mula 1 Januari 2012

Really Video Kenaikan Cukai 6% Telekom Malaysia Mula 1 Januari 2012 yang telah di sahkan oleh Pegawai TM sendiri. Pilihan Raya Umum belum lagi diadakan, dah naik dah TAX?Sewaktu kerajaan sedang cuba menaikan tax 6% untuk Telco, Digi, Celcom, Maxis, dan Umobile pihak telco ada bagi tahu kepada penguna dan penguna sedar, tentangan hebat telah diberikan dan kerajaan 'hold' kan dahulu cukai tersebut, tapi kenaikan tax pada TM, Unifi, Streamyx ini tiada lupatan meluas dan kerajaan pasti akan jalankan pada 1 Januari 2012

Adakah Kerajaan sangka bahawa rakyat Malaysia tidak sedar tentang kenaikan ini? Dan mana hak kita selaku penguna? adakah Kementerian Koperasi dan Penguna akan senyap serta tidak mengambil sebarang tindakan untuk mempertahankan hak penguna atau mereka telah sedia maklum tetapi melihat gelagat rakyat yang tidak peka terhadap isu ini dan tiada tentangan di lakukan oleh rakyat, maka mereka membenarkan perkara ini akibat mulut telah ditutup dan tangan telah di ikat?

Kerajaan Malaysia baru sahaja lancarkan budget 2012 dengan memberi perkhimatan awam pelbagai faedah, dan kini kita dikejutkan pula oleh pengesahan kenaikan kadar 6% yang akan ditangung oleh setiap penguna tidak kira dari sektor awam mahu pun swasta untuk memberi wang pula kepada kerajaan Malaysia.

Kredit kepada Fitri Fit.

Lawan Tetap Lawan, Untuk Kepentingan Agama, Bangsa, dan Negara Malaysia yang tercinta ini.

Kerajaan tidak boleh mengambil kesempatan pada rakyat.

Really Kerajaan Tax TM pula? -really.tigaline.comIt is Floodusday!

Posted: 11 Oct 2011 02:13 AM PDT

A friend of mine who is currently visiting Bangkok drew my attention to his latest Facebook album which showed the following:

The mad scramble for food causing MASSIVE Jams around the City !!

The first to go were the instant Noodles. — at TESCO.

Next to go was the stock of drinking water!


Canned food was gone - hit by a human whirlwind!

Similarly, eggs were gone (not done) in MINUTES!Dr. Michael Chick said that he had never seen vegetables disappear so quickly from the racks. Customers even took the scraps!Green vegetables disappeared with no trace left behind!


 The chickens were gone with the wind!

According to Dr. Michael Chick, the only items still on the shelves were non-essential items. This is even worse than the Red Shirt Demonstrations last year. At least we could buy food then. He hopes that he will NOT have to put his Diving or snorkeling skills to the test. Apparently, more than 200 Cambodians have died and more than 270 Thais have died so far.


In many ways, Malaysia is so blessed. We are not in any earthquake zone. Neither are we in the path of typhoons, hurricanes, tsunamis. We do not suffer from drought, famines or any other natural disasters with the exception of seasonal floods (and those due to poor drainage). Whilst we may have social problems, malaise and many other issues at hand, during times like this, we can count our blessings that despite rising prices, corruption issues etc, we can go out to buy fresh/cooked food and still walk the streets safely. Our worst catastrophe seems to be a government that does not put the rakyat FIRST!
During such times, let's remember in our prayers those who are facing unfortunate circumstances, such as our Thai neighbours. Take care and have a restful evening.

My grateful thanks to Dr Michael Chick for his kind permission to post his photographs.


NZ travelogue: Day Two

Posted: 11 Oct 2011 12:42 AM PDT


The time we spent on the road during the second full day of our holidays in New Zealand turned out to be longer than the previous day. It wasn't that we travelled a farther distance. I think it was about the same. But somehow, we spent a longer time driving around. Perhaps it was due to us stopping a bit too often to take in the sights. At the Archway Motel in Wanaka where we stayed at journey's end, I joked with the proprietress, telling her that we had taken too much time stopping practically every 100 metres or so.

There is a little grain of truth in this, actually, because we were so taken in by the scenery. Okay, we might not have stopped every 100 metres of the way, but we stopped every time we saw something interesting or breath-taking.

For example, we left the Pinegrove Cottage only at 10 o'clock in the morning. We wanted to leave earlier but we were so taken in by the garden. Little stone statuettes, pine trees, huge fallen pine cones and a fat, inquisitive tabby cat that refused to let us carry him. But as you can see, we did manage to do that eventually! Huge monster.

So we left Twizel at 10 o'clock. Set our GPS for Aoraki Mount Cook and drove all the way along the Lake Pukaki to the Mount Cook national park. Then it was another long drive back along the same road to Twizel before continuing along the highway to Wanaka. We only arrived at this town at about 6p.m. by which time it was almost dark.


The drive from Twizel to the national park was when my wife got her first reasonably close look at snow (this being one of the reasons why I wanted to go to NZ in the first place). The rolling hills had given way to the snow-capped alpine mountains. This, unfortunately, was about the nearest that we got to the snow experience.

When we stopped at the Glentanner Park along the way to the national park, we wanted to take a helicopter ride to the snowy mountain top and perhaps stop there for a few minutes. However, we were told that it was too windy that morning for the helicopters to fly. So that put paid to our intention. My wife would have to admire the snow from a distance.

Omarama? Where's Omarama? Oh, you mean that sheep town that we passed right through without my heart skipping a beat? Great, that was one of the few hiccoughs of our travel. We missed out completely on the town. Had meant to stop at this large merino sheep sculpture at the corner of Omarama Avenue and Chains Hill highway. The sculpture is representative of the town's main obsession with its livelihood, sheep rearing. What was I doing, forgetting about that??

That apart, the rest of the drive was interesting but not particularly uneventful. Uneventful meaning nothing happened. Interesting because we had to wind through the Lindis Pass. The drive took us up the mountain and down again, up another mountain and down again, etc. Drove at speeds not exceeding 65 kilometres per hour at many stretches. Here is one of the stops along the way.


Quite liked the interesting rock formations, especially this layered limestone outcrop. There were many others. Seemed to me that even in a small place like the South Island, different areas have their own distinct geological differences. But of course, it isn't totally unexpected because the country as a whole is located in a geologically active region. The landscape is ever changing.


And finally, just before we entered Wanaka itself, we crossed this magnificent one-lane bridge on Kane Road which crossed the beginnings of the massive Clutha River system. The bridge is obviously very old and must have been an engineering feat in the past. As no attempt had been made to widen or modernise it, still features only a single lane for traffic to get through.ca-pub-5430283382112812


Pesuruhjaya PAS Selangor Pertikai Tindakan JAIS Tahan Bob Lokman

Posted: 11 Oct 2011 02:08 AM PDT

Berikutan penahanan artis popular Bob Lokman oleh Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS) ketika memberi tazkirah di sebuah surau di Hulu Langat mengundang reaksi pelbagai pihak.

Antaranya Ketua Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman yang mengesa JAIS agar lebih bersikap terbuka dalam menjalankan tugasnya sebagai institusi yang memperkasakan Islam di negeri ini.

Dr Rani menjelaskan pihaknya tidak mempertikaikan tindakan JAIS menghalang penceramah yang tidak bertauliah, tetapi usaha ini dikhuatiri mengekang proses pembelajaran agama di negeri ini.

"Kes-kes seperti ini JAIS sepatutnya terlebih dahulu dengar ceramah tersebut, sekiranya orang itu berceramah tidak betul, tegur golongan itu.

"Saya sendiri sebagai Pesuruhjaya PAS tidak setuju dengan ceramah berunsur politik kepartian di dalam masjid mahupun surau, tetapi sekirannya ceramah itu bersifat politik Islam ia tidak menjadi masalah.

"Siapa yang menyatakan politik berasingan daripada Islam, maka golongan itu perlu mengucap kembali," katanya.

Bob Lokman dipercayai ditahan atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah dan dibawa ke balai polis berdekatan.

Penulis lirik lagu Isabella itu difahamkan mencerita pengalamannya sewaktu bergelumang dengan kegiatan seni kepada hadirin surau itu malam tadi.

Dr Rani yang juga ADUN Meru berpendapat tindakan JAIS menggunakan alasan tiada tauliah sebagai menghalang sesorang dari berceramah dilihat kurang tepat.

"Sekirannya benar Bob Lokman bercakap benda yang tidak betul, beritahu, jangan terus tangkap, kalau benar Bob Lokman salah dakwanya di mahkamah, soal tahan seseorang dengan alasan tanpa tauliah, itu tidak berapa tepat,"
jelasnya.

Usaha TVSelangor bagi menghubungi JAIS untuk mendapatkan reaksi mereka masih belum berhasil.

Sebelum ini, Pengarah JAIS, Tuan Haji Marzuki Hussin berkata pihaknya tidak membenarkan mana-mana ahli politik dari mana-mana parti untuk berceramah dan berpolitik di masjid sejajar dengan titah Sultan Selangor yang tidak mahu masjid menjadi gelanggang politik.

Marzuki menjelaskan sekiranya ahli politik dipanggil untuk mana-mana upacara mahupun perasmian yang bertempat di masjid dan surau haruslah dibuat dipekarangan premis tanpa ucapan berunsur politik dan lambang parti.

"Kita telah mengeluarkan surat edaran dan peraturan masjid, ianya hanya dibenarkan diluar pekarangan masjid tanpa sebarang lambang mana-mana parti politi, banner mahupun risalah politik dan ucapannya bebas dari unsur politik," jelas Marzuki.

Susulan daripada itu, pihak JAIS tidak akan memperbaharui tauliah kepada mana-mana ahli politik yang sebelum ini memiliki sijil tersebut daripada pihaknya.
Lembu Untuk Dijual Sempena Ibadah Korban Kena Kebas

Posted: 11 Oct 2011 12:47 AM PDT

Sungai Pasir – Seorang penternak di sini, tidak menyangka akan mengalami kerugian berganda berikutan 10 lembu yang diternak di kandang dicuri pihak tidak bertanggungjawab.

Abd Rahman Ishak, 43, berkata, tiga lembu jantan, tiga betina dan empat lembu dara didapati hilang dari kandangnya yang terletak di belakang kuarters guru di sini minggu lalu.

Menurutnya, kejadian dipercayai dilakukan pada waktu malam dan hanya disedari keesokan hari ketika dia sedang bekerja setelah diberitahu rakannya.

"Akibat kehilangan 10 lembu, saya mengalami kerugian kira-kira RM20,000. Hanya 10 ekor yang tinggal," katanya.

Dia juga berkata, lembu yang diternak dijangka dijual menjelang Aidiladha tidak lama lagi.

Berikutan kejadian, Abd Rahman membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Muda," katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, kecurian itu dilakukan menggunakan taktik licik apabila pencuri bertindak berani menyuntik lembu dengan pelali sebelum mengalihkan lembu berkenaan.

"Saya tidak menyangka pencuri sanggup menggunakan perbuatan salah itu semata-mata untuk mencuri 10 lembu,"
katanya.

Abd Rahman berkata, hasil pemeriksaan yang dilakukannya di sekeliling kawasan kandang, dia menjumpai jarum suntikan pelali yang dikatakan digunakan untuk memudahkan mereka membawa lembu itu. -SH


Ananda (Maxis boss) named in India telecom scam

Posted: 10 Oct 2011 10:11 PM PDT

M'sian tycoon named in India telecom scam (Update)

Posted on 10 October 2011 - 07:28pm
Last updated on 11 October 2011 - 09:21am
 
PETALING JAYA (Oct 10, 2011): Tycoon and majority shareholder of Maxis Communications Bhd (MCB) T Ananda Krishnan and its director Ralph Marshall have come under formal investigation by India's Central Bureau of Investigation (CBI) surrounding the ownership change in Aircel, a Chennai-based cellular company, according to Indian press reports.

The New Indian Express reported today that Ananda and Marshall were booked along with former Indian telecom minister Dayanidhi Maran and his brother Kalanidhi and three companies – Astro, MCB and Sun TV in connection with the controversial Aircel-Maxis case on charges of criminal conspiracy under the India Penal Code (IPC) and Prevention of Corruption Act.

The case relates to MCB's takeover in 2006 of Aircel (formerly Dishnet) which was then owned by C. Sivasankaran.

After registering the case, the agency carried out searches at the premises of Maran brothers in Delhi and Chennai, The New Indian Express said.

Separately, The Times of India reported that the raids started at 7am today after the CBI registered a first information report (FIR) against Dayanidhi and Kalanithi in the Aircel-MCB deal.

Dayanidhi is accused of conspiracy, abuse of power and bribery as per the FIR, according to Hindustan Times.

In a filing to Bursa Malaysia on the probe, Maxis said the FIR does not have any impact on Maxis Bhd, the entity listed on Bursa Malaysia. 

It said MCB, which is a significant shareholder in Maxis, owns 74% of Aircel. Marshall is also a director of Maxis.

"CBI has registered case against Maran brothers, Marshall and Ananda and three companies under Section 120b of IPC read with 13(2) with 13 (1)(d) and also Section 7 and 12 of the Prevention of Corruption Act. Case was registered on October 9. Searches were conducted at Delhi and Chennai," the New Indian Express reported CBI spokesperson Dharini Mishra as saying.

In its report, it has been alleged by Sivasankaran that Maran as the then telecom minister favoured MCB in the takeover of his company and in return investments were made by the company through Astro network in Sun TV owned by the Maran family, the New Indian Express said.

The agency had said that after Aircel was sold to MCB, investments were made by the Malaysian firm into the family business of Marans.

Former aides of Maran had reportedly told CBI that the processing of the files of Sivasankaran was delayed allegedly at the direction of the minister, agency sources told the New Indian Express.

Maran had refuted the allegations.

It was also contended that Marshall held meetings with the telecom minister between 2005 and 2006, said the New Indian Express.

According to the New Indian Expresss, Sivasankaran had alleged that his applications for licences were rejected when Maran was telecom minister in 2006, forcing him to sell his company to MCB, whose owner is considered to be close to Maran and his brother Kalanidhi, who owns Sun TV.

Later, Maran is alleged to have granted 14 licences to Dishnet Wireless (Aircel) during his tenure as the telecom minister. The allegations have been refuted by Maran.

The New Indian Express, quoting unnamed sources, reported that CBI is now looking into financial transactions of Sun TV and MCB as well as the various aspects of takeover of Aircel by Maxis group.

The probe agency has already registered a preliminary enquiry on issues in 2G spectrum allocation between 2001 and 2007 and is actively looking into matter.


Bob Lokman Ditahan Oleh JAIS. Apa Pula Pendirian Hassan Putu-Mayung?

Posted: 10 Oct 2011 11:00 PM PDT

Pelawak, pengacara dan penulis lirik terkenal Bob Lokman ditahan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) malam tadi, dipercayai atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah.

Bob dikatakan ditahan ketika menyampaikan tazkirah di sebuah surau di Hulu Langat dan dibawa ke balai polis berdekatan.

Beliau ketika dihubungi Malaysiakini mengesahkan penahanannya semalam bagaimanapun enggan mengulas lanjut pada masa ini.

Sebarang maklumat lanjut, katanya, boleh dirujuk kepada seorang pemimpin Pemuda PAS.

Sementara itu, seorang pemimpin kanan dewan itu memberitahu Malaysiakini, Bob, Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Mohd Sany Hamzan dan nazir surau berkenaan diminta memberi keterangan kepada JAIS pada jam 10 pagi nanti.

Setakat ini belum jelas sama ada mereka juga turut ditahan bersama Bob semalam.

Bob semalam difahamkan mencerita pengalamannya sewaktu bergelumang dengan kegiatan seni kepada hadirin surau itu malam tadi.

Usaha Malaysiakini mendapatkan reaksi JAIS setakat ini belum berhasil. -mk

Ulasan GB

Penahanan Bob Lokman, seorang artis yang bertukar menjadi seorang pendakwah dan menyertai PAS, mungkin mengejutkan beberapa pihak.

Tetapi tidak mengejutkan bagi mereka yang mengikuti JAIS yang sentiasa bertindak mengikut telunjuk UMNO untuk memberikan tekanan kepada PAS/Pakatan Rakyat Selangor.

Tindakan JAIS sentiasa saja mendapat restu daripada Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali, sekalipun pemimpin PAS Pusat telah terpaksa berhadapan dengan satu saman dari UMNO Selangor yang ada kaitan dengan JAIS.

Hassan Ali yang dicurigai sebelum ini telah membuat kenyataan bahawa di dalam hatinya cuma ada PAS. Namun tindakan-tindakannya luarannya dilihat oleh kebanyakan pihak sebagai talibarut UMNO apabila bertindak tidak sehaluan dengan pimpinan PAS Pusat.

Beliau sebelum ini menafikan ada membuat pertemuan dengan pimpinan UMNO, kerana katanya yang bertemu dengan pimpinan UMNO itu bukan Hassan Ali tetapi mungkin Hassan Putu-Mayung.

Di dalam kes serbuan JAIS ke atas gereja Methodist Damansara Utama, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menyatakan tindakan JAIS menyerbu gereja di Petaling Jaya Ogos lalu adalah betul, tidak menyalahi undang-undang negeri serta selaras dengan Enakmen Tatacara Jenayah Syariah (Selangor) 1995 dan Enakmen Ugama Bukan Islam Selangor 1988. Itu titah Sultan berdasarkan laporan yang dikemukakan JAIS sendiri, bukan keputusan sebarang mahkamah. Ia bererti juga, JAIS sendiri yang melihat tindakannya betul.

Sekalipun baginda bertitah ada cubaan memesongkan akidah umat Islam yang dibuktikan dalam hasil siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) pada 3 Ogos lalu, namun bukti yang diperolehi tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang. JAIS melihat tindakannya betul, tetapi bukti-bukti tidak mencukupi untuk mendakwa pihak terbabit. Dengan sendirinya, dakwaan yang betul itu tidak dapat dipertahankan kerana kekurangan bukti. Misalnya hendak menuduh orang mencuri, tetapi tiada bukti mencukupi, maka tidak dibolehkan lagi membuat pertuduhan tersebut kerana pertuduhan itu sudah menjadi tidak sah.

Kini isu Bob Lokman pula yang ditahan menyampaikan tazkirah kerana perbuatan dianggap SALAH oleh pihak JAIS. Hairan. Baginda sultan semalam menitahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan JAIS memantau rapi dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas penyebaran agama Kristian, bukannya tazkirah yang bertujuan memantapkan aqidah umat Islam. Lagipun Bob Lokman bukannya memberi ceramah politik, pun beliau bukan seorang pemimpin parti politik sepertimana telah dikenakan dakwaan kepada Khalid Samad.

Bagaimana agaknya pendirian Hassan Putu-Mayung di dalam hal ini? Sokong juga JAIS?

p/s Tentang gelaran "hassan putu-mayung", bukan gelaran dari GB, itu adalah gelaran dari Hassan Ali sendiri terhadap seorang lagi "hassan" yang membawa gagasan Unity Government. Siapa "hassan putu mayung" itu? Anda sendiri sudah mengetahuinya.

Ingat: Whatever you give, you get back! kenyet
Some not so sugary comments on Budget 2012. ;-)

Posted: 10 Oct 2011 09:42 PM PDT

Some incidental chats:

Last Sunday, I informed one of my friends that contributions to all places of worship were eligible for tax deductions.

Then, I said, 'So, must vote for BN, ok.'

Instantly, he replied, 'That depends.'

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A friend passed by.

I said to him, 'Budget 2012. Very good.'

He said emphatically, 'Too good.'
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yesterday, I was standing behind a senior citizen who was paying for his parking ticket at the  vending machine.

He told me, 'This machine won't accept coins. Why ah? Is it a holiday?'

'I think Najib is giving free parking after the Budget.' he said sarcastically.

Then, I said, 'Ya loh. I think so. Election is coming mah.'


No comments: