Tuesday, November 8, 2011

Belum Sempat Serang PR, Seluar Wak Satim Dah Terlondeh Dulu

Belum Sempat Serang PR, Seluar Wak Satim Dah Terlondeh Dulu


Belum Sempat Serang PR, Seluar Wak Satim Dah Terlondeh Dulu

Posted: 08 Nov 2011 09:04 AM PST

BN Tumpu Bahas Janji-janji Pakatan Pembangkang Yang Tidak Dikotakan

SHAH ALAM, 8 Nov (Bernama) -- Barisan Nasional (BN) Selangor akan menumpukan perbahasan mereka kepada isu-isu pemungkiran janji oleh kerajaan pakatan pembangkang yang telah memerintah Selangor selama lebih tiga tahun di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bermula esok, kata Ketua Pembangkang Datuk Mohamad Satim Diman.

Beliau berkata BN selaku pembangkang di Selangor akan mendedahkan dan membongkar pelbagai isu dan penyelewengan pentadbiran pakatan yang dibentuk oleh PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang telah mengambil alih tampuk pemerintahan negeri selama tiga tahun tujuh bulan sejak 8 Mac 2008.

Pakatan pembangkang gagal menunaikan janji-janji dalam manifestonya pada pilihan raya umum ke-12 lepas, yang menekankan antaranya janji-janji untuk mewujudkan pentadbiran berwibawa, bertanggungjawab, telus, cekap, jujur, amanah dan berintegriti tinggi, katanya pada sidang media di sini hari ini.

Mohamad Satim berkata kerajaan negeri juga belum menunaikan janjinya untuk menurunkan cukai pintu sebanyak 20 peratus bagi rumah kediaman sehingga sekarang.

"Isu cukai pintu merupakan satu perkara yang amat besar kerana 60 peratus daripada masyarakat di Selangor adalah di bandar dan mengapa tidak turunkan cukai di peringkat pihak berkuasa tempatan," katanya.

Mohamad Satim berkata apa sebenarnya program Merakyatkan Ekonomi Selangor yang dilaung-laungkan oleh kerajaan negeri sedangkan selama tiga tahun ini tiada kedengaran pelaksanaan projek rumah kos rendah atau kos sederhana rendah tetapi sebaliknya hanya memberikan kupon RM100 untuk warga emas membeli-belah.

Selain itu, urus tadbir Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) turut akan dipertikaikan dan sehingga sekarang laporan audit terhadap operasi PKNS yang didakwa menghadapi masalah dan berlaku penyelewengan, masih belum lagi dikeluarkan, katanya.

Menyentuh hasrat DAP untuk mengurangkan saiz perkhidmatan awam bagi mengurangkan belanjawan kerajaan, Mohamad Satim berkata beliau mencabar DAP bersama PAS dan PKR untuk memulakan tindakan mengurangkan jumlah penjawat awam di negeri-negeri yang diperintah mereka seperti Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang terlebih dahulu.

Mengenai ketelusan, beliau juga berkata sampai sekarang para Anggota Dewan Undangan Negeri Selangor (JAIS) belum menerima laporan lengkap mengenai pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor terhadap Gereja Methodist di Damansara Utama, yang menimbulkan kontroversi, Ogos lepas. -- BERNAMA

Ulasan GB

Wah, begitu hebat nampaknya Wak Satim nak asak Pakatan Rakyat di perbahasan DUN Selangor.

Tetapi Wak Satim tak perasan seluarnya dah terlucut terlebi awal sebelum sempat asakan dilakukan, BERNAMA telah melucutkan gelaran Dr. dari Wak Satim dengan hanya menyebut Wak Satim sebagai "Datuk" Mohamad Satim Diman dan bukan lagi "Datuk Dr." Mohamad Satim Diman sepertimana lazimnya.

...kerajaan pakatan pembangkang yang telah memerintah Selangor selama lebih tiga tahun di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bermula esok, kata Ketua Pembangkang Datuk Mohamad Satim Diman.

Nampaknya benarlah kata-kata GB dulu. Petikan:

Beberapa kes yang melibat orang ternama menggunakan PhD palsu semakin menjadi-jadi. Beberapa bulan lepas, dikejutkan dengan pendedahan Fazley, menantu Rosmah Miliki Ijazah MBA & PhD Palsu.

GB masih ingat di suatu masa seorang Datuk Bandar bernama Datuk Elyas Omar yang menggunakan "Dr." dipangkal namanya sedangkan beliau bukan seorang pemegang Ph D ataupun seorang bekas pelajar perubatan.

Akhirnya terbongkar, memang sahih beliau tidak ada ijazah berkenaan, maka diarahkan beliau menanggalkan gelaran itu daripada namanya. Mujur ada pangkat Datuk, jadi ramai tak perasan mengenai ketiadaan sebutan Dr lagi pada namanya...


GB dah pesan beribu kali: jangan tipu dan jangan lawan hukum kebenaran. Kamu tidak akan menang. Kebenaran itu akan tetap terdedah jua! Firmanullah s.w.t.

Dan katakanlah: Telah datang kebenaran, dan hilanglah yang batil; sesungguhnya yang batil itu akan tetap lenyap. (Surah Al Israa : 81)Iran Pula Dijadikan Sasaran Utama Amerika & Israel

Posted: 08 Nov 2011 08:27 AM PST

Israel, AS cari sokongan dunia

Gambar: ANGGOTA tentera Iran melaung slogan anti-Amerika selepas solat Aidiladha di Tehran, semalam. - Foto REUTERS

TEHRAN: Iran mendakwa Israel dan Amerika Syarikat cuba mendapatkan sokongan dunia bagi satu serangan tentera terhadap kemudahan nuklear negara itu, ketika Russia semalam memberi amaran bahawa ia akan menjadi 'satu kesilapan yang amat besar.'

Ketegangan berlaku menjelang satu keputusan laporan minggu ini terhadap program nuklear Iran oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) di mana diplomat percaya ia akan menumpukan kepada dakwaan terhadap republik Islam itu memasang bahan nuklear dalam kepala peledak dan membangunkan program peluru berpandu.

Presiden Mahmoud Ahmadinejad dalam satu temu bual dengan akhbar Mesir, Al-Akhbar disiarkan semalam memberi amaran terhadap serangan tentera Iran dan sekali lagi menegaskan program nuklear Tehran adalah hanya untuk tujuan keamanan.

"Keupayaan Iran semakin meningkat dan semakin berkembang dan untuk sebab itu ia mampu untuk bersaing dengan dunia. Kini Israel dan Barat terutama Amerika Syarikat, bimbang keupayaan Iran dan peranannya," kata Ahamdinejad kepada akhbar harian itu.

"Sebab itu, mereka cuba untuk mendapatkan sokongan antarabangsa bagi satu operasi tentera untuk menghentikan peranan (Iran). Mereka perlu tahu bahawa Iran tidak akan membenarkan mereka mengambil sebarang tindakan terhadap kami," katanya.

Ahmadinejad menambah bahawa Washington mahu menyelamatkan entiti Zionis tetapi ia tidak mampu untuk melakukannya.
"Entiti ini (Israel) boleh dibandingkan dengan satu pemindahan buah pinggang dalam satu tubuh yang menolaknya. Ya, ia akan runtuh dan penamatnya semakin hampir," katanya.

Serangan mulut Ahmadinejad terhadap Israel, gerbang musuh Iran, dibuat selepas Presiden Israel Shimon Peres memberi amaran dalam satu temubual televisyen pada hari Sabtu bahawa serangan ke atas Iran berkemungkinan besar akan dilakukan. Ia berikutan satu komen yang disiarkan pada hari Ahad oleh itu akhbar harian Israel, Hayom yang menyatakan: "Kemungkinan satu serangan ketenteraan terhadap Iran kini semakin hampir berbanding pilihan diplomatik."

"Kita perlu terus tenang dan menolak tekanan supaya kita boleh memikirkan setiap alternatif," kata Peres.

Merujuk kepada komen Peres, Menteri Luar Russia, Sergei Lavrov memberi amaran di Moscow dan menentang serangan tentera terhadap Iran.

"Campur tangan tentera hanya akan membawa kepada meningkatnya kematian dan kesengsaraan manusia. Jika dilakukan, ia adalah satu kesilapan besar," kata Lavrov. – AFP


Jangan Henti Hambat Menteri Projek Lembu Sampai Masuk Kandang

Posted: 08 Nov 2011 07:50 AM PST

Kerajaan Persekutuan digesa menjelaskan dakwaan penyelewengan wang rakyat di dalam Projek Fidlot Kebangsaan (NFC) yang diusahakan keluarga menteri dan sehingga kini sudah menelan belanja RM250 juta.

Perdana Menteri, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar dan Datuk Seri Shahrizat Jalil juga harus menjelaskan tentang pembohongan yang berlaku mengenai status pinjaman yang diberikan kepada NFC.

Pengarah Strategi KEADILAN, Mohd Rafizi Ramli dalam kenyataan medianya berkata, tindakan Perdana Menteri dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berbohong di Dewan Rakyat mengenai status pinjaman yang diberikan kepada NFC adalah perkara serius.

Justeru beliau menggesa Dewan Rakyat untuk mempertimbangkan tindakan tata tertib sewajarnya kepada kedua-dua mereka atas tindakan mereka yang menghina Dewan Rakyat.

Najib pada 1 November lalu memberitahu Parlimen setakat ini hanya RM181.9 juta daripada peruntukan RM250 juta disalurkan kepada NFC, syarikat milik Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu.

Sementara Noh Omar pada 31 Oktober lalu berkata, RM250 juta kepada NFC belum disalurkan sepenuhnya.

Bagaimanapun menurut Rafizi, rekod kewangan NFC menunjukkan kesemua RM250 juta itu disalurkan sepenuhnya kepada Shahrizat sebelum 31 Mac 2009 lagi.

"Rekod kewangan NFC menunjukkan pinjaman pertama sejumlah RM130 juta telah diambil dalam tahun 2008.

"Pada 31 Mac 2009, NFC membuat drawdown kedua berjumlah RM120 juta yang dimasukkan terus ke akaun Maybank milik NFC," katanya.

NFC sebelum ini mencuri perhatian ramai apabila ia dikendalikan syarikat Agro Science Sdn Bhd yang dimiliki suami Shahrizat, Datuk Mohamad Salleh.

Syarikat itu sepatutnya membekalkan 60 ribu ekor lembu dalam masa lima tahun di bawah RMK 9 namun dalam tiga tahun pertama operasinya, ia hanya mampu membekalkan 8,016 ekor lembu.

Menurut Rafizi, kerajaan BN dijangka melupuskan hutang syarikat Shahrizat dengan kerajaan kerana operasi ternakan lembu syarikat itu rugi besar dan tidak mampu membayar kembali pinjaman yang diberikan Kerajaan Pusat.

"Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2008 dan 31 Disember 2009, NFC mengalami kerugian sebanyak RM7 juta (2008) dan RM11 juta (2009)," kata Rafizi dalam satu kenyataan hari ini.

"Jika ini berterusan, kerajaan pusat tidak ada pilihan lain kecuali melupuskan pinjaman RM250 juta yang diberikan kepada NFC seperti amalan sebelum ini yang membabitkan Perwaja dan syarikat-syarikat berkepentingan lain," ujar Rafizi.

Kerugian besar itu juga berpunca tindakan Shahrizat memberikan diskaun besar kepada restoran mewah milik keluarganya sendiri yang membeli daging lembu daripada NFC.

"Tindakan ini bertentangan dengan prinsip tata kelola yang baik apabila NFC yang dibiayai wang rakyat memberi subsidi kepada restoran mewah yang dimiliki oleh keluarga seorang menteri," tegasnya. -tvsnews

Projek Fidlot Kebangsaan: Kepincangan kewangan dan "Conflict of Interest"

Oleh Rafizi Ramli

KERAJAAN BERBOHONG MENGENAI JUMLAH PERUNTUKAN YANG TELAH DISALURKAN KEPADA NATIONAL FEEDLOT CORPORATION SDN BHD

Saya merujuk kepada dua kenyataan di Dewan Rakyat oleh Barisan Nasional berhubung skandal penyelewengan peruntukan projek pertanian melibatkan Projek Fidlot Kebangsaan.

Kenyataan pertama dibuat oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani di lobi Dewan Rakyat pada 31 Oktober 2011 bahawa "pinjaman berjumlah RM250 juta kepada NFC belum disalurkan sepenuhnya".

Kenyataan kedua dibuat oleh Perdana Menteri pada 1 November 2011 dalam jawapan bertulis kepada Dewan Rakyat yang menyebut bahawa setakat 31 Julai 2011, hanya RM181.9 juta daripada geran dan pinjaman berjumlah RM250 juta telah disalurkan kepada National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC).

Kedua-dua kenyataan ini adalah tidak benar dan menyelewengkan transaksi sebenar yang melibatkan Kerajaan Malaysia (melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani) dan NFC yang dimiliki dan diuruskan oleh keluarga Shahrizat Jalil.

KEADILAN telah menjalankan kajian lanjut ke atas rekod NFC dan syarikat-syarikat berkaitan (associate companies) dan mendapati perkara-perkara berikut:

1) KESELURUHAN RM250 JUTA PINJAMAN TELAH DISALURKAN KEPADA NFC

-Keseluruhan RM250 juta pinjaman yang menggunakan wang rakyat sebenarnya telah disalurkan sepenuhnya ke dalam akaun NFC menjelang 31 Mac 2009.
-Rekod kewangan NFC menunjukkan pinjaman pertama (first loan drawdown) sejumlah RM130 juta telah diambil dalam tahun 2008.
-Pada 31 Mac 2009, NFC membuat drawdown kedua berjumlah RM120 juta yang dimasukkan terus ke akaun Maybank milik NFC.
-Pada 6 Mei 2009, NFC memindahkan wang dari pinjaman ini berjumlah RM116 juta ke dalam akaun deposit tetap milik NFC di Public Bank Berhad.
-Penyata kewangan NFC yang difailkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan badan-badan lain menunjukkan NFC mendapat keuntungan faedah dari simpanan deposit tetap berjumlah RM666,952.96 bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009 (penyata kewangan terkini yang diaudit dan difailkan).
-Jumlah keuntungan faedah dari simpanan deposit sebesar ini hanyalah mungkin sekiranya NFC mempunyai simpanan tetap ratusan juta ringgit.
-Malah, keuntungan faedah dari simpanan deposit berjumlah RM666,952.66 bersamaan 23% daripada perolehan hasil penjualan lembu, seolah-olah NFC adalah sebuat syarikat pelaburan kewangan dan bukannya operator ladang ternakan lembu.
-Status pinjaman RM250 juta yang telah diberikan sepenuhnya kepada NFC ini disahkan oleh carian rasmi di SSM yang menunjukkan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009, Hutang Jangka Panjang (Non-current liabilities) NFC berjumlah RM256,082,518 yang terdiri dari:

PINJAMAN DARI KERAJAAN RM250,000,000
GERAN KERAJAAN RM6,082,518


-Pendedahan ini membuktikan bahawa Perdana Menteri dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani telah berbohong kepada Dewan Rakyat dan seluruh negara dalam usaha mereka melindungi Shahrizat Jalil dan keluarga beliau.

2) KERUGIAN BESAR NFC MENYEBABKAN PINJAMAN RM250 JUTA AKAN DILUPUSKAN OLEH KERAJAAN

-Analisa kepada rekod kewangan NFC bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2009 menunjukkan bahawa operasi ternakan lembu yang diusahakan mengalami kerugian besar dan tidak mungkin berupaya membayar kembali pinjaman RM250 juta yang diberikan Kerajaan Pusat.
-Bagi tahun 2009, kos purata mengimport, menternak dan menyembelih seekor lembu di NFC berjumlah RM4,481 seekor. Kos ini adalah terlalu mahal dan tidak mampu bersaing di pasaran.
-Malah, NFC turut memberikan diskaun berjumlah RM2,964,555 kepada Real Food Company Sdn Bhd (RFC) yang mengendalikan restoran mewah Meatworks milik keluarga Shahrizat Jalil, atas alasan untuk mengurangkan harga jualan memandangkan kos yang terlalu tinggi.
-Tindakan ini bertentangan dengan prinsip tata kelola yang baik apabila NFC yang dibiayai wang rakyat memberi subsidi kepada restoran mewah yang dimiliki oleh keluarga seorang menteri.
-Bagi tahun-tahun kewangan berakhir 31 Disember 2008 dan 31 Disember 2009, NFC mengalami kerugian sebanyak RM7 juta (2008) dan RM11 juta (2009).
-Kos operasi yang tinggi bermakna besar kemungkinan NFC akan terus rugi bagi tahun-tahun yang akan datang, apatah lagi apabila sasaran ternakan dan sembelihan tersasar jauh.
-Jika ini berterusan, Kerajaan Pusat tidak ada pilihan lain kecualilah melupuskan pinjaman RM250 juta yang telah diberikan kepada NFC seperti mana amalan sebelum ini yang membabitkan Perwaja dan syarikat-syarikat berkepentingan lain.
-KEADILAN berpendapat jumlah RM250 juta yang telah disalurkan kepada NFC bolehlah dikira hangus memandangkan prestasi kewangan NFC yang buruk.

3) DANA DARI NFC DIPINDAHKAN KE SYARIKAT-SYARIKAT MILIK KELUARGA SHAHRIZAT JALIL

-Penyata kewangan NFC bagi tahun berakhir 31 Disember 2009 menunjukkan berlaku pelbagai transaksi kewangan yang membabitkan pemindahan dana kepada syarikat-syarikat milik keluarga Shahrizat Jalil.
-Terdapat dua syarikat bersekutu (associate companies) yang dimiliki oleh keluarga Shahrizat Jalil dan mendapat manfaat terus daripada dana yang disalurkan kepada NFC, iaitu:

National Meat & Livestock Corporation Sdn Bhd
-Saham-saham dimiliki oleh Dato' Dr Mohamad Salleh Ismail (249,999 saham), Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh (250,000 saham) dan Wan Shahinur Izmir Mohamad Salleh (1 saham).
-Bertindak sebagai syarikat pemasaran daging-daging sembelihan NFC seperti promosi di laman web www.gemasgold.com.my
-Penyata kewangan terakhir yang difailkan ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia adalah bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2007.

Real Food Company Sdn Bhd
-Saham-saham dimiliki oleh keluarga Shahrizat Jalil sama ada melalui pegangan terus: Mohamad Salleh Ismail (500,000 saham), Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh (500,000 saham) dan Wan Izzana Fatimah Zabedah Mohamad Salleh (500,000 saham) atau melalui syarikat yang dikuasai mereka iaitu Asian Bioscience Corporation Sdn Bhd (1,500,000 saham) dan National Meat & Livestock Corporation Sdn Bhd (2,000,000).-Mengendalikan rangkaian restoran mewah milik keluarga Shahrizat Jalil di bawah jenama Meatworks seperti promosi di laman www.rfc.com.my
-Penyata kewangan terakhir yang difailkan ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia adalah bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2007.
-Penyata kewangan NFC bagi tahun berakhir 31 Disember 2009 menunjukkan pada akhir tahun kewangan, National Livestock & Meat Corporation Sdn Bhd (NLMC) berhutang dengan NFC sebanyak RM81,222,448.93 walaupun kegiatan NLMC hanyalah untuk tujuan pemasaran daging.
-Jumlah yang besar sebegini (iaitu RM81 juta) sudah tentu datangnya dari pinjaman RM250 juta yang telah diberikan kepada NFC, memandangkan perolehannya hasil aktiviti menternak dan menjual daging lembu hanyalah RM5,928,512.
-Ini menimbulkan persoalan sama ada pinjaman RM250 juta yang khusus untuk pembangunan pusat fidlot telah diselewengkan ke syarikat-syarikat lain yang dimiliki oleh keluarga Shahrizat Jalil.
-Malah, NFC turut memberikan diskaun berjumlah RM2,964,555 kepada Real Food Company Sdn Bhd (RFC) yang secara jelas menyalahi prinsip pertanggungjawaban wang awam, apabila syarikat yang diberi amanah menyalahgunakan wang rakyat untuk mengkayakan perniagaan persendirian milik mereka.

4) PERBELANJAAN LAWATAN LUAR NEGARA DAN KERAIAN YANG TERLAMPAU TINGGI

-Rekod kewangan NFC bagi tahun berakhir 31 Disember 2009 menunjukkan sejumlah RM827,579 wang rakyat digunakan untuk pelbagai lawatan luar negara dan keraian oleh pengarah-pengarah NFC yang terdiri dari suami dan anak-anak Shahrizat Jalil.
-Kalau pun NFC perlu membuat lawatan ke luar negara untuk meninjau lembu dan mengikat perjanjian komersil, jumlah yang dibelanjakan adalah terlalu tinggi dan bersamaan dengan RM511 setiap seekor lembu yang disembelih dalam tahun 2009 oleh NFC.
-Rekod menunjukkan hanya 1,618 ekor lembu yang disembelih dalam tahun 2009. Daripada kos purata penternakan dan penyembelihan sebanyak RM4,481 seekor, 11% (RM511) adalah kos lawatan ke luar negara dan keraian yang dibelanjakan oleh kaum keluarga Shahrizat Jalil.
-Oleh yang demikian, maka tidak hairanlah kos operasi di NFC adalah 22 kali ganda lebih mahal berbanding anggaran kos yang dibuat oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar semasa kertas konsep projek fidlot ini dibuat.

Berasaskan fakta-fakta di atas, saya menyeru Perdana Menteri, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dan Shahrizat Jalil tampil ke hadapan menjelaskan secara terperinci sama ada telah berlaku sebarang penyelewengan wang rakyat sepanjang Projek Fidlot Kebangsaan ini dilaksanakan.

Tindakan Perdana Menteri dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berbohong di Dewan Rakyat mengenai status pinjaman RM250 juta yang diberikan kepada NFC adalah perkara yang berat.

Saya menyeru kepada Dewan Rakyat untuk mempertimbangkan tindakan tata tertib sewajarnya kepada kedua-dua mereka atas tindakan mereka yang menghina Dewan Rakyat.

Saya juga menyeru supaya Shahrizat Jalil mula tampil ke hadapan meminta maaf kepada rakyat Malaysia memandangkan pendedahan setakat ini benar-benar menimbulkan kemarahan rakyat.

Ulasan GB

Sudahlah menghabiskan wang rakyat beratus juta, kemudian berbohong pula kepada rakyat mengenai status pinjaman yang diberikan kepada NFC yang diboloti oleh keluarga Shahrizat.

Jabatan Audit Negara sendiri mendedahkan adanya penyelewengan dan salahlaku. Jika polis dan SPRM tidak mahu mengambil tindakan, tunggu, masanya akan sampai juga nanti mereka yang terlibat akan menerima bahana dan implikasinya....

Hukum kebenaran tidak boleh dielak. "Lembu-lembu" itu perlu dihambat masuk ke "kandang" penjara.

Masa untuk berdusta, masa untuk berbohong dan menipu ikut suka hati menteri sudah tamat. Ini era Pakatan Rakyat!

Laporan berkaitan
sila klik untuk baca
Tiada Lagi Ruang Bersuara Dalam UMNO - Ku Li

Posted: 08 Nov 2011 06:24 AM PST

Veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah mengakui 'tiada ruang bersuara' dalam parti menyebabkan beliau dan rakan-rakan menubuhkan NGO Angkatan Amanah Merdeka (Amanah).

Bercakap pada sidang media mereka hari ini Tengku Razaleigh yang juga presiden NGO itu berkata, beliau tiada ruang untuk menyuarakan pendapat bagi pihak rakyat, berbeza dengan Umno ketika dipimpin oleh tiga presiden terawal dahulu.

"Bagi saya tak ada (ruang) lah," katanya ketika diaju soalan oleh wartawan.

"Sekarang ini nampaknya orang macam saya, Tan Sri (Abdul) Kadir (Sheikh Fadzir) tak ada tempat dah nak bersuara di sana (dalam Umno)," tambahnya lagi.

Turut serta pada sidang media itu dua timbalannya Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Datuk Seri Ong Tee Keat.

Beliau yang juga ahli parlimen Gua Musang berkata, ruang tersebut ditutup kerana Umno sekarang ini hanya bergantung kepada satu idea sahaja.

Katanya, sama juga dalam perhimpunan agung Umno, di mana sesiapa ahli yang mahu bercakap perlu mendapat kebenaran 'orang atasan' termasuk perkara yang hendak dibangkitkan, perlu diluluskan terlebih dahulu.

Sambil menyokong pendapat itu Abdul Kadir pula berkata, zaman dahulu sampai ketika Tun Hussin Onn pun, semua orang bebas untuk bercakap namun sekarang tidak lagi.

"Nak kutuk ke, semua boleh cakap, tak ada masalah.

"(Sekarang) perhimpunan agung Umno untuk perkara-perkara yang sedap didengar sahaja," katanya kecewa.

Amanah dilancarkan Julai lalu dan sudah dilulus Pendaftar Pertubuhan (RoS) dua minggu lalu.

Tambah Tengku Razaleigh juga, pentadbiran Najib telah melakukan banyak program transformasi namun pelaksanaannya masih tidak menampakkan hasil. -HD
Amanah sokong p'raya selepas tugas PSC selesai


NGO yang baru didaftarkan, Angkatan Amanah Merdeka atau Amanah, hari ini menyokong tuntutan bagi mendesak kerajaan supaya tidak membubarkan Dewan Rakyat selagi cadangan oleh Jawatankuasa Terpilih Khas Parlimen PSC) belum dilaksanakan.

Amanah diterajui oleh pemimpin veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah dan dianggota boleh beberapa beks pemimpin utama BN yang lain.

Pada sidang akhbar hari ini, Tengku Razaleigh, yang mengakui bahawa beliau dan pemimpin Amanah memang dipinggirkan oleh parti-parti masing-masing dan oleh itu perlu terus untuk menyuarakan pendapat mereka di atas platform NGO baru itu.

Beliau mengalu-alukan keputusan kerajaan untuk membentuk PSC yang bertujuan membuat cadangan berhubung pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini dan berharap pindaan undang-undang yang disyorkan jawatankuasa itu akan dilaksanakan sebelum pilihan raya umum akan datang.

"Kami berpendapat pilihan raya itu harus diadakan selepas jawatankuasa berkenaan selesai menjalankan kerja-kerja dan syor-syornya dilaksanakan. Jika tidak, tidak ada makna dalam penubuhan jawatankuasa ini," kata bekas menteri pelancongan Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir, yang merupakan seorang daripada enam timbalan presiden Amanah.

"Jika mereka adakan pilihan raya sebelum kerja-kerja PSC selesai, ia nampaknya seperti main-main dan berdrama, ini adalah tidak baik," katanya, sambil menambah perkara itu adalah pendirian dicapai oleh majlis pusat tertinggil Amanah yang bermesyuarat, hari ini. -mk


Mesin ATM Di Taman Midah Dilarikan, RM300,000 Lesap

Posted: 08 Nov 2011 05:02 AM PST

Kuala Lumpur: Sebuah bank di Taman Midah, Cheras kerugian kira-kira RM316,000 apabila satu daripada lapan mesin juruwang automatik (ATM) dilarikan sekumpulan individu awal pagi ini.

Gambar: KESAN mesin pengeluaran tunai (ATM) yang dilarikan perompak di Maybank Taman Midah, Cheras. Kejadian disedari jam 3.30 pagi oleh dua anggota polis semasa membuat rondaan cegah jenayah di kawasan berkenaan. - Foto Abdullah Yusof

Ketua Polis Daerah Cheras, ACP Mohan Singh Tara Singh, berkata kejadian itu disedari kira-kira jam 3 pagi, apabila kereta peronda polis yang lalu di kawasan tersebut melihat dua bahagian cermin yang menempatkan mesin berkenaan pecah.

Beliau berkata, polis tidak menolak kemungkinan mesin ATM itu dilarikan dengan cara mengheretnya menggunakan kenderaan berat.

"Kedudukan mesin yang terletak berhadapan dengan pintu masuk memudahkan suspek melarikan mesin itu. Kemungkinan mesin itu diheret dengan menggunakan lori atau kenderaan jenis pacuan empat roda," katanya kepada pemberita hari ini.

Mohan Singh berkata, siasatan awal menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mendapati kegiatan itu dilakukan oleh lima hingga enam lelaki berusia lingkungan 30-an.

"Kita percaya mereka melakukan kegiatan itu dengan hanya mengambil masa lima hingga 10 minit dan kesemua suspek tidak memakai penutup muka (topeng) bagi menyembunyikan identiti mereka.

"Siasatan awal juga mendapati alat penggera tidak berfungsi dan premis ketika itu tidak diawasi oleh pengawal keselamatan. Bagaimanapun, kita sedang meneliti rakaman CCTV di dalam dan luar premis itu," katanya.

Mohan Singh berkata, mesin itu ditemui semula di Hulu Klang, Ampang dekat sini oleh orang awam, kira-kira jam 11 pagi, namun semua wang tunai berjaya dilarikan.

Beliau berkata, satu pasukan khas ditubuhkan bagi menjalankan siasatan secara saintifik, termasuk mengesan semua suspek yang terbabit dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan.

"Orang ramai yang melihat dan mempunyai maklumat mengenai kejadian itu, boleh hubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras di talian 03-92840083 atau hubungi terus Inspektor Aniza Murad di talian 012-5413005," katanya. - BERNAMA

Ulasan GB

Nampak macam mudah sangat mesin ATM itu "ditanggalkan" daripada dinding(!)

Apatah lagi polis menyatakan kejadian itu "hanya mengambil masa lima hingga 10 minit".

Mengesan suspek:

1) Ke mana pengawal keselamatan itu pergi waktu tersebut.
2) Ambilkira juga siapa pemasang mesin-mesin ini dulu.


Nicol & Zulfadli Harumkan Nama Negara

Posted: 08 Nov 2011 04:00 AM PST

Pulau Pinang ucap tahniah pada Nicol

Kerajaan Pulau Pinang mengucapkan tahniah atas pencapaian cemerlang Ratu Skuasy Dunia, Datuk Nicol David (gambar) yang mencipta sejarah dengan memenangi gelaran perseorangan wanita jaguh dunia untuk kali yang keenam di Rotterdam, Belanda.

"Kejayaan bersejarah ini bermakna anak negeri Pulau Pinang merupakan pemain wanita yang memenangi gelaran juara dunia yang paling banyak kali dalam sejarah skuasy," ujar Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Katanya, kebolehan Nicol memang tidak dipertikaikan tetapi yang menakjubkan adalah kemampuan beliau mengekalkan prestasi cemerlang dalam tempoh masa yang begitu lama.

Guan Eng menambah, apa yang lebih mengkagumkan ialah kekuatan mental dan kecekalan semangat berjuang Nicol untuk menang.

Tambahnya, itulah perbezaan di antara jaguh dunia dan jaguh kampung.

"Kerajaan negeri akan menunggu kepulangan beliau ke Pulau Pinang untuk meraikan kemenangan beliau dalam satu jamuan rasmi.

"Pulau Pinang memang bangga atas pencapaian Datuk Nicol David," ujarnya yang juga Setiausaha Agung DAP dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Menurutnya lagi, kerajaan negeri juga mengucapkan tahniah kepada Zulfadli Zulkifli yang mencipta sejarah Malaysia setelah muncul juara remaja perseorangan dunia badminton daripada Malaysia buat kali pertama dalam pertandingan di Taipei.

Nicol selaku pemain No. 1 dunia, mudah membenam pemain No. 2 dunia, Jenny Duncalf dari England 11-2, 11-5, 11-0 untuk ditabal sebagai juara dunia, semalam.

Sementara, Zulfadli pula melakar sejarah dengan menghadiahkan gelaran sulung Malaysia dalam perseorangan lelaki pada Kejohanan Badminton Remaja Dunia selepas menumpaskan Viktor Axelsen dari Denmark 21-18, 9-21, 21-19. -HD


Lembu Punya Susu Tetapi Siapa Yang Sapu?

Posted: 08 Nov 2011 03:10 AM PST

The Malays have a proverb: lembu punya susu, sapi dapat nama. One minister, however, seems to have given a new twist to this proverb!

According to a Malaysiakini report by Hazlan Zakaria:

The husband and children of a federal minister, who are shareholders and board members in the controversial National Feedlot Corporation (NFC), went on an expensive overseas trip on company funds.


"In the company's operations cost for 2009, RM827,578 was listed as being spent by company directors as entertainment allowance to go on an overseas trip. This includes credit card bills and other claims.


"This is one of the unnecessary expenses which should not have been charged to the company," PKR strategic director Rafizi Ramli told reporters at a press conference in Parliament House today.


Rafizi said this was according to the company's audited accounts filed with the Companies Commission of Malaysia (CCM).


"This is despite the company running losses, a total of RM7 million when it started in 2008, and another RM11 million in the red for 2009," he added.

If one divides this amount with the roughly 1,600 heads of cattle slaughtered by NFC in 2009, it would mean that the trip costs RM511 per cow.

Bear in mind that this troubled project being funded with public funds.

In the report, PKR strategic director Rafizi Ramli recounted how the firm's cost per head of cattle that it imports mainly from Australia, kept for 100 days and then slaughtered for beef, amounted to nearly RM4,500 per animal. In Malaysia it is RM2,500 per head of cattle so he pointed out that the cost was 22 times above the estimated production cost projected by the Veterinary Department for the project.

The report went on to say:

Such rising costs, he said, was made worse by questionable financial conduct such as the engagement of National Livestock and Meat Corp (NLMC), a company "dormant" since 2007, as the "marketing agent" for NFC and which was given a loan of RM81 million by the Feedlot scheme operator.


NFC is supposed to handle its own marketing, if initial plans in its pilot plan were to be adhered to.


Adding concern to the tale, Rafizi claimed further, is the fact that the "dormant" company is also owned, via a complex corporate structure, by same federal minister's husband and children team that manage and owns NFC.


He added, the same family also owned Real Food Company Sdn Bhd, which bought beef from NFC at a discounted price for their boutique restaurant Meatworks, a subsidy scheme which he claimed saw over RM2 million in discounts in one year alone.


'No longer a going concern'


"In my view as an auditor this company is no longer a going concern," Rafizi said, explaining that the business viability of the feedlot company is in question.


"It may bungkus (fold up) within one or two years," he concluded.


Party secretary-general Saifuddin Nasution, who joined Rafizi at the press conference, expressed worry that the project will be another public funds sinkhole.


"We ask the government, can the RM250 million loan be recovered? Or will it be like Indah Water Konsortium, Perwaja Steel and PKFZ?" asked the Machang MP.


To this Rafizi quipped, "From a management accounting perspective, we may never see those funds again, they are gone just like the projects named by the sec-gen".


Rafizi claimed that the funds have been diverted to various companies like NLMC, set up as associates and client companies to NFC.


The party claimed that this is an example of how public funds are misused by well-connected individuals to fund their pet projects, which they later siphoned out, killing the host public-funded project and making a tidy profit at the public's expense.


"There is a possibility that the loan may soon be cancelled, on account of the feedlot farm being a failure," Rafizi warned.


NFC came to national prominence recently after its allegedly sorry state of affairs were pin-pointed by the Auditor-General's Report and was picked upon by the opposition as the poster-boy project of abuse of influence and conflict of interest in award of public funds.


This latest round of attacks by PKR follows government answers in parliament in defence of the controversial project.

Check out the following article as well:

PKR claims NFC funds funnelled to firms owned by Shahrizat kin

By Yow Hong Chieh, The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, Nov 8 — Funds meant for the National Feedlot Centre (NFC) were siphoned off to associated companies owned by Datuk Seri Shahrizat Jalil's family, PKR alleged today.


Party strategic director Rafizi Ramli said financial records showed that RM81.22 million of the RM250 million federal soft loan to NFC had been transferred to National Livestock & Meat Corporation Sdn Bhd (NLMC).


"For the financial year ended December 31, 2009... NLMC owed NFC as much as RM81,222,448.93 even though NLMC's job is only to market meat," he told reporters in the lobby of Parliament here.


Similarly, NFC gave a discount of RM2.96 million to Real Food Company Sdn Bhd (RFC), which operates a chain of luxury restaurants owned by Shahrizat's family under the Meatworks brand.


Both NLMC and RFC are majority owned by the women, community and family minister's(picture) husband, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail, and her children, Izran Mohamad Salleh and Izmir Mohamad Salleh.


"This raises questions as to whether the RM250 million loan meant specifically for the development of the feedlot centre was siphoned off to other companies owned by Datuk Seri Shahrizat Jalil's family," Rafizi said.


He also pointed out that NFC had spent RM827,579 to fund overseas visits by NFC directors, which he deemed a "very high" sum.


This meant that 11 per cent of the cost of each RM4,481 cow slaughtered by the NFC in 2009 had gone towards paying for the trips that were made by Shahrizat's husband and children, Rafizi said.


"No wonder NFC's operating cost is 22 times higher than cost estimates made by the Department of Veterinary Services when the ... concept paper was put together," he said.


The Auditor-General's Report released last month had criticised the NFC, pointing out that it was now "in a mess".


The report said production in 2010 was only 3,289 head of cattle or 41.1 per cent of the target set.


Ku Li: Reforms first, polls later

Posted: 08 Nov 2011 02:36 AM PST


Corrupt Barisan Nasional l by: Teoh El Sen - KUALA LUMPUR: The government should reform the electoral system first before calling for the general election, Umno stalwart and Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) president Tengku Razaleigh Hamzah said today.
"We welcome the government's decision to set up the Parliamentary Select Committee (PSC). The government must take in all views, including those before Bersih and after, to ensure a free and fair election," Razaleigh told a press conference at his residence here.
He said that the PSC should be allowed to complete its task expeditiously and all relevant laws amended appropriately and put in place before the general election is called.
Razaleigh, or better known as Ku Li, said that the Bersih 2.0 mass rally on July 9 need not have happened if the government had responded properly.
"I had passed a message to the government asking them to meet with the organisers. What happened was unfortunate; people came out in the thousands despite threats, and it was a mixed crowd too…," Razaleigh said.The group's deputy president Abdul Kadir Sheikh Fadzir added: "There's talk as if election is going to be held tomorrow. We think the election should be held after PSC has completed its task and its recommendations implemented. Otherwise, there's no meaning.
"If they hold elections before the PSC had done its job, then it's like main-main saja (not serious). It's just drama, and that's not so nice. We would have preferred a royal commission to look into electoral reforms. The government should be sincere," said Abdul Kadir, the former tourism minister.
He said that the government is now aware that "these are changed times" and the sovereignty of the people should be respected and taken into account.
He also said that Amanah supported Hulu Selangor MP P Kamalanathan's suggestion that there should be a "neutral caretaker" government once the government is dissolved for election.
Razaleigh's call today came amid speculation that Prime Minister Najib Tun Razak would dissolve the Parliament this Friday (Nov 11), with the general election due to be held on Dec 13.
On speculations that Amanah was planning on becoming a new political party, Razaleigh said that it was formed as an NGO, but did not rule out the possibility of it evolving in future.
"Although many have suggested that Amanah be converted to a political organisation, it was not thought up that way. It will remain a NGO as announced at the launch," he said.
Razaleigh also revealed that Amanah was officially approved by the Registrar of Societies two weeks ago. "We're now in business," he said.
However, he denied any intention to leave Umno, saying: "If I wanted to, I would have said so. Why waste time? BN needs every bit of help to make sure it does well in the general election," he said.

'English second most important language'
Describing Amanah as being in the "middle" of the political spectrum, he did not rule out the possibility of its members contesting in the general election.
"Is there a possibility? I'm not saying yes, I'm not saying no… we can't write off any possibilities," he said.
Razaleigh added that Amanah would continue to voice out and work on social, economic and political activities that "we think will help the people".
He also said that Amanah will be launching several "people-oriented" initiatives soon.
He said that a serious reform of the education syestem was needed, but did not state Amanah's stand on the teaching and learning of Science and Mathematics in English.
"English is a very important subject. If you go back to the Razak report, you will see that English is supposed to be the second (most important) language.
"But we have neglected the English part of the policy which was espoused in 1956. In the Hulu Kelantan area, all the students failed because of English.
"I welcome teaching Science and Mathematics in English, but how do you do it if you don't have any (competent) teachers?"
Razaleigh also lamented the fact that within BN, there has been less space to voice views and said that the time was ripe for the freedom during Tun Razak's time to be revived through Amanah.
"We are free. We do not support nor are we against the government. Not mengampu (butter up). We speak according to our conscience," he said, adding that even Pakatan Rakyat leaders are open to joining Amanah.
"Why use an NGO? Because there's a 'GO' in the word NGO, there is no 'go' elsewhere." But asked if this means he does not have confidence in his own party, Ku Li said: "No, because I'm still in my party, but now we have more space to speak."
Asked if the government would listen to Amanah since its leaders are "no longer in the top echelon", Razaleigh said that if the government would not listen, the people would.
Also present at the Amanah press conference were former MCA president Ong Tee Keat and former MIC deputy president S Subramaniam.


Mana Pergi Peruntukan RM426.5 Juta Untuk Parlimen Pembangkang?

Posted: 08 Nov 2011 03:33 AM PST

Pakatan Rakyat menuntut penjelasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke mana perginya peruntukan untuk ahli parlimen pembangkang di negara ini, kata Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub.

Menurutnya, jawapan bertulis perdana menteri terhadap soal beliau di parlimen hari ini menyatakan setakat 26 September 2011, dana tambahan sebanyak RM426.5 juta diperuntukan kepada semua kawasan parlimen untuk melaksanakan projek melibatkan kepentingan rakyat.

"Malangnya, peruntukan untuk kawasan parlimen pembangkang tiada kerana sehingga kini kami tidak menerima satu sen pun dari dana tambahan itu," katanya dalam sidang media hari ini.

Menurut Salahuddin, ini bukan kali pertama kerajaan Umno BN menafikan hak kawasan pembangkang mendapat peruntukan dan sudah diamal sejak puluhan tahun lalu.

"Secara matematiknya, setiap satu kawasan Parimen BN, mereka mendapat peruntukan sebanyak RM3.025 juta.

"Malangnya, Ahli Parlimen pembangkang dinafikan hak walaupun kami merupakan ahli parlimen yang sah dipilih oleh rakyat," katanya.

Sementara itu, Ahli Parimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad menegaskan, Pakatan Rakyat memberi jaminan setiap Parlimen akan menerima hak mereka jika gabungan itu diberi mandat sebagai kerajaan selepas Pilihan Raya Umum akan datang.

Ini kerana setiap wang itu merupakan wang pembayar cukai dan mereka berhak mendapatnya melalui peruntukan kepada setiap ahli Parlimen yang mereka pilih dalam mana-mana pilihan raya
. -KD

Ulasan GB

Kerana pengamalan sistem diskriminasi dan pilihkasih ini, ia akan mempercepatkan proses kehancuran Barisan Nasional itu sendiri - itu hukum kebenaran dan keadilan.


Newborn, Sunblocks and the Free Ipad2

Posted: 08 Nov 2011 01:42 AM PST

Salam Aidiladha!
The three of us is still in Kedah enjoying the Hari Raya Haji holidays. Which is spent with various activities involving makan, makan and makan. Today is the Aqiqah Ceremony for the latest addition in the family, Muhammad Ariff Haidhar, Azman's sister's newborn son.

Anyway, last week  I got a parcel full of Ocean Potion sunblock goodies. Yeahh.. receiving freebies  can be nice but it's actually a token I received for joining the Extreme Challenge by Ocean Potion even before the actual winners are announced. All I did was uploading this picture of Miki yang sooo tak senonoh! hahahaha

For this pic :-

I got these nice goodies that I don't know when will finish.  Kalau aku pakai semua sunblock ni tiap-tiap hari agak-agak aku boleh jadi putih tak? Kalau ada di antara korang dapat hadiah suin block untuk birthday korang nanti harap buat-buat tak pernah baca lah entry ni ye hahahaha

 

Actually that's not the the competition that I joined in my entire tenure as a Facebookaholic, I HAVE JOINED TWO!!!!
*gigih*

In April this year, I was invited to join a Facebook video challenge, organised by Mattel Malaysia. We were given 4 Sing-A-Ma-Jigs plush toys FOC and make a movie out of it! Azman and I though hey why not? Since they were offering an Ipad2 for best video and we haven't bought one yet at that time!

So we spent 15 minutes getting Miki to listen to our instructions and memorize some lines, and then about a couple of hours to edit the recordings out. I later blog about it HERE to entice my blog readers, friends and families to vote for the amateur video. And today I realized, I have never published it in this blog!

You guys just have to see it! Because it has gotten 284 likes at the Sing-A-Ma-Jigs FB page and because of this video WE WON AN IPAD2, 64GB, white! yay!

 

 

Miki's face after I forced him to smile to the camera. Cuba la buat excited sikit, mahal OK menatang tu… tak kosser aku nak beli, nasib baik dapat free! Anyway, the machine has been his ever since.. Lucky kid!

 

So that's the winning video, what do you think haha! Kindly do not ask about the pupeeteer behind the couch OK! Aku sumpah jadi Sing-A-Ma-Jig nanti.. haha

Have a nice day everyone!

 


Mat Rempit 53 Tahun Mengaku Ahli PAS, Tapi Tak Kenal Pemimpin PAS

Posted: 08 Nov 2011 01:33 AM PST

Hairan, mat rempit 'ahli PAS' tak kenal pemimpin PAS

PULAU PINANG, 8 Nov: Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Datuk Saleh Man meyakini tindakan sekumpulan mat rempit berdemontrasi berhampiran bangunan Dewan Undangan Negeri (Dun), 31 Oktober lalu didalangi parti politik tertentu.

Beliau yang juga Adun Permatang Pasir berkata, ketika kejadian pada hari itu, beliau sendiri bertemu beberapa orang ahli kumpulan itu yang kononnya mendakwa dirinya ahli PAS seumur hidup dan bertanyakan sama ada mereka kenal atau tidak pemimpin PAS negeri itu.

Namun ujarnya, seorang mat rempit 'ahli seumur hidup PAS' itu yang umurnya mungkin sudah menjangkau 50 tahun, terpinga-pinga untuk menjawab soalan siapakah pesuruhjaya PAS negeri itu.

"Saya tanya jika dia sudah lama jadi ahli PAS, siapa pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, dia jawab tak tahu.

"Tiba-tiba kawan-kawan dia tarik baju dia, mungkin kawan-kawannya tak mahu dia menjelaskan sesuatu yang mungkin boleh memecah rahsia sebenar," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau ditemui pada majlis sambutan hari raya Aidil Adha di Pengkalan Tambang, Permatang Pasir semalam.

Pada tengahari 31 Oktober lalu, kira-kira 200 mat rempit mengadakan tunjuk perasaan di bangunan bersejarah jam besar Pulau Pinang yang berhampiran Dewan Undangan Negeri bagi menuntut 'litar perlumbaan' dibina bagi kegunaan mereka.

Kumpulan, yang diketuai oleh Ahmad Shahabuddin - wakil Pertubuhan Islam Gabungan Amal - berbaris di sepanjang kawasan itu dengan motosikal mereka kira-kira jam 1 tengahari dan membunyikan hon selama kira-kira 15 minit sebelum disuraikan oleh polis.

Tindakan mereka dipercayai didalangi politik kerana kebanyakan penunggang berkemeja-T berwarna kuning dengan tertera perkataan 'LGE rasis' - merujuk kepada ketua menteri Lim Guan Eng - dan projek 'Selamatkan Pulau Pinang'.

Mereka juga membawa sepanduk yang berbunyi "Kami mahu litar lumba".

Mengulas lanjut, Saleh Man berkata, beliau tidak menolak kemungkinan Umno negeri itu turut terlibat dalam merancang demonstrasi itu.

"Umno nampak gayanya terus main wayang. Mereka sudah ketandusan ideal dengan menjemput pemuda yang entah datang dari mana buat kacau depan dewan. Lepas tu tunjuk kad keahlian PAS seumur hidup pula," tegasnya.

Menurut beliau, Umno di Pulau Pinang hampir mati perancangan untuk mengembalikan sokongan Melayu di sini ekoran pentadbiran kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat diterima baik masyarakat di sini. -HD


Mat Rempit 53 tahun mengaku ahli PAS terlibat?

Mat Rempit berusia 53 tahun tengah hari tadi tampil mengaku bahawa beliau antara "Ahli PAS Seumur Hidup " yang menyertai demontrasi liar mat rempit baru-baru ini bagi menuntut litar lumba dari Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Razali bin Ismail atau lebih dikenali sebagai "Ayahanda Zali"(paling kiri, pegang sijil PAS), penternak ikan keli dari Telok Kumbar - Pusat AZ Keli King - bersama-sama dua lelaki misteri lain membuat pengakuan itu di perkarangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Pulau Pinang, Georgetwon.

Mereka seakan membela dakwaan Adun Telok Bahang, Datuk Seri Dr Hilmi Haji Yahya (Umno) di Dun semalam, iaitu "ahli PAS seumur hidup" terlibat dalam demontrasi liar dari Komtar ke Dun baru-baru ini.

"Sebenarnya saya tidak aktif dalam PAS, saya aktif dalam Pertiga (Pertubuhan Islam Gabungan Amal). Tetapi, saya ahli penyokong Ku Li (Tengku Razaliegh Hamzah) yang masuk PAS dulu selepas Semangat 46 pecah (dibubarkan)," ujarnya pada satu sidang akhbar bersama Himli kira-kira 12.15 tengah hari tadi.

Bagaimanapun, beliau menafikan pembabitan Pertiga selaku penganjur dalam menyediakan semua baju T bertulis "LGE rasis" (baca: Lim Guan Eng rasis) misteri itu.

"Saya tak pakai baju kuning, saya pakai baju hitam. Saya tak tahu apa makna ("LGE Rasis") di baju kuning itu," tegas beliau.

Hilmi Berdalih

Sebelum pada itu, Hilmi berdalih bahawa Umno terbabit secara langsung dalam perhimpunan liar itu.

"PAS ada (terlibat), PKR pun ada (terlibat), Umno ada sedikit (terlibat).

Beliau turut mempertahankan bahawa kenyataanya semalam adalah kenyataan yang benar.

"Saya tak bohong di dewan (Dun). Orang yang bohong dalam dewan sahaja akan kata saya bohong," ujarnya.

Beliau turut menasihatkan Adun Permatang Pasir, Datuk Salleh Man dan Adun Seri Delima R.S.N Rayer supaya melawat sendiri Pusat AZ Keli King yang menjadi tempat berhimpun mat rempit Pertiga.

Rasa pelik

Saleh Man yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri pada satu kenyataan media lain berkata pihaknya berasa pelik dengan sandiwara Hilmi dan tiga lelaki misteri berkenaan.

"Berusia 53 tahun, masih menjadi 'mat rempit'. Selalunya kita dengar, mat rempit digelar pada remaja belasan tahun sahaja.

"Mereka tidak tahu, daripada mana pakaian kuning (bertulis "LGE rasis") ini datang, takkan pakaian ini datang dari langit," beliau berseloroh. -penangdaily


Ulasan GB

Yang kita ingin tahu daripada Adun Telok Bahang, Datuk Seri Dr Hilmi Haji Yahya ialah mat-mat rempit yang berbaju kuning, bukan baju hitam. Sebab mat-mat rempit berbaju kuning yang mendominasi demonstrasi di Pulau Pinang tempohari. Tak kelihatan yang berbaju hitam. Yang berbaju hitam ini entah mana dicekup untuk buat pengakuan - itu pun dia dah mengaku tidak aktif dalam PAS, cuma aktif dalam Pertiga.
Penuntut Malaysia Mati Ditetak Di Surabaya

Posted: 07 Nov 2011 10:54 PM PST

Seorang penuntut Malaysia maut selepas ditetak di lehernya oleh seorang penjenayah yang cuba melarikan motosikal miliknya di rumah sewa di Malang, Jawa Timur, Indonesia, malam semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 7 malam waktu Jawa Timur (8 malam Malaysia), mangsa yang dikenali sebagai Adrian Jay Pereira, 22, penuntut tahun ketiga jurusan perubatan di Universiti Brawijaya, Malang, dekat Surabaya, dipercayai parah akibat tetakan terbabit.

Setiausaha Pertama (Pendidikan) Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Ludinata Misnun ketika dihubungi, berkata mangsa sedang berehat di kediamannya sebelum terdengar bunyi bising di luar.

"Mangsa kemudian meninjau ke luar rumahnya menerusi jendela sebelum melihat seorang lelaki tidak dikenali cuba melarikan motosikalnya.

"Dia menyergah lelaki berkenaan menyebabkan lelaki terbabit melarikan diri sebelum mangsa bertindak mengejarnya," katanya.

Bagaimanapun, suspek berkenaan gagal dijejaki menyebabkan mangsa berpatah balik ke kediamannya dan ketika sedang membuka topi keledar, tiba-tiba lehernya ditetak.

Seorang rakan serumahnya yang menyedari kejadian terbabit kemudian menghubungi pihak berkuasa bagi melaporkan kes berkenaan.

Menurut Ludinata, polis masih menunggu laporan bedah siasat. -hm

Daerah Rawan Pencurian Motor

Pembunuhan Mahasiswa Malaysia

LOWOKWARU– Meski belum terungkap siapa pelaku pembunuhan terhadap Adrian Jay Pereira, mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Brawijaya, namun polisi menyimpulkan bahwa kasus pembunuhan itu dilatar belakangi aksi pencurian.

Pelaku nekat membunuh korban karena merasa usaha pencuriannya di rumah kontrakan itu kepergok oleh korban.

"Ada dua kemungkinan pelaku membunuh korban. Pertama karena pelaku kepergok saat mencuri. Dan kedua adalah usaha percobaan perampokan," kata salah satu petugas kepada Malang Post. Terkait pencurian itu sendiri, Samsul, warga sekitar mengatakan bahwa di wilayah Jalan Kembang Kertas Malang, tidak hanya sekali terjadi. Dia mengatakan bahwa di wilayahnya itu rawan terjadi pencurian. Bahkan, dalam sepekan kemarin ada dua sepeda motor yang dicuri dari dalam kos-kosan. Semuanya adalah sepeda motor Yamaha Vixion.

"TKP pencurian sepeda motor itu sama, di rumah kos yang ada di belakang rumah yang menjadi TKP pembunuhan itu. Hanya waktunya saja yang tidak sama. Pertama pencurian terjadi sekitar pukul 20.30 dan kedua sekitar pukul 03.00.

Sepeda yang dicuri semuanya berada di dalam garasi," terang Samsul.

Maraknya kasus pencurian itu sendiri, menurut Samsul dan beberapa warga lainnya karena tak lepas dari kondisi jalan yang sepi. Selain itu, penerangan lampu jalan kampung juga masih minim.

"Petugas security di tempat ini juga tidak ada. Bahkan, portal untuk menutup jalan ketika malam juga tidak ada. Kami sebagai warga sendiri, juga tidak mengetahui mana yang pencuri dan mana yang tidak. Sebab di lokasi ini banyak tempat kos sehingga banyak anak kos yang mondar-mandir," jelasnya.

Disisi lain, aksi pembunuhan yang menewaskan Adrian Jay Pereira cukup menggemparkan warga sekitar. Meski korban merupakan pendatang di tempat itu, namun warga meminta polisi untuk segera mengungkap pelakunya. "Kasus pembunuhan ini adalah yang kali pertama di tempat ini. Kami minta polisi untuk bisa segera menangkap pelakunya," kata Hari Harsono, warga setempat yang dibenarkan warga lainnya.

Menurut keterangan dari beberapa warga sekitar, rumah yang menjadi lokasi pembunuhan itu dulunya adalah milik Muria Murni yang kemudian dibeli oleh Lilik, warga Lawang. Sebelum dikontrakan kepada mahasiswa asal Malaysia keturunan India, rumah itu sempat akan dijual tetapi batal. Dan lucunya, meski sudah setahun dikontrak oleh mahasiswa asal Malaysia itu, namun warga sekitar mengaku sama sekali tidak mengenal satupun dari mereka. Termasuk Jay, korban pembunuhan. Pasalnya, sejak awal kontrak sampai terjadi pembunuhan itu tidak ada satupun mahasiswa yang kontrak di rumah itu yang izin atau lapor kepada Ketua RT.

"Setahu saya sampai saat ini, tidak ada yang lapor kepada RT kalau kontrak di tempat itu. Korban yang merupakan orang baru karena baru dua pekan tinggal pun, juga belum laporan RT," ujar Hari. Selain belum lapor RT, warga sekitar sendiri sebetulnya juga mempertanyakan status para mahasiswa yang kontrak di rumah itu.

Sebab selama ini diketahui bahwa yang tinggal di rumah itu tiga orang laki-laki dan tiga perempuan. (agp/mar) -malang-post.com

Tiada ruang suara di Umno, Dr M mula blog, Ku Li tubuh Amanah

Posted: 07 Nov 2011 09:28 PM PST

Dulu, suara Dr M disekat.

So, he started blogging @ www.chedet.com on 1 May, 2008.


Sekarang, suara Ku Li pun disekat.

So, he has joined civil society NGO Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) as president today.


Having faith in Tenaga Nasional Berhad

Posted: 07 Nov 2011 08:35 PM PST

While pessimism grows over Tenaga Nasional Berhad's cashflow being affected by the shortage of gas for its power-generation operation, the government-owned utility conglomerate is still strongly-manageable amid reports that it runs on daily losses.

In it's latest report today, Moody's Investors Service has maintained its Baa1 rating with a stable outlook for TNB, as the shortage in gas -- the key component for its generation of electricity -- continues.

Moody's said since 2Q11, Tenaga had been burning oil and distillates, which cost about five times more than gas, to replace the gas shortfall and generate its required level of electricity.

The rating agency was maintaining its current rating and outlook because it expects timely intervention by the Malaysian government, the largest shareholder of both Tenaga and its gas supplier, Petroliam Nasional Bhd.

"So far, Tenaga has absorbed the additional burden within its rating's financial parameters, which still have some headroom, but a prolonged imbalance in Malaysia's power sector and a lack of supportive measures from the government to relieve the burden could weigh on these metrics, and put pressure on the rating," it said.

In addition to continued governmental support, Moody's rating and stable outlook for Tenaga assume that (1) the gas shortage will diminish over the near term as new sources of supply become available; (2) the government will decide on an appropriate cost-sharing mechanism over the next 6-8 months to compensate Tenaga for its added costs; and (3) the negative impact on Tenaga's financial profile of having to use more-expensive oil and distillates will be temporary.

The utility giant's earnings have been severely impacted by the shortage of gas supply.

It has so far reported two consecutive quarterly losses. TNB has said that the losses stemmed from the need to replace the shortfall in the supply of gas to it, by utilising more oil and distillates which are five times more expensive than gas and this has resulted in TNB incurring an additional RM2.1bil to replace the shortfall in gas in the last financial year ended Aug 31 (FY11).

In FY11, TNB's net profit plunged to RM499.5mil from RM3.2bil in FY10. Revenue for the year was higher at RM32.2bil versus RM30.3mil.

However, such a business predicament will not likely force the utility giant to hike up its electricity tariff as mentioned in Anwar Ibrahim's blog.

TNB is also hoping to get some compensation on additional fuel bill that amounted to RM2.1 billion in FY11 that it had to incur because of a shortfall in gas supplied by Petronas.

The company indicated it expects to receive an average natural gas allocation of 1,100-1,150 million metric British thermal units (mmbtu) a day in FY12 compared with 950 mmbtu a day during the second half of FY11.

A regasification terminal in Malacca is expected to be ready by July next year, and this will help Petronas meet its commitment to supply 1,350 mmbtu a day of gas to the power sector in 2012.Aiming For A Job

Posted: 08 Nov 2011 04:06 AM PST

My PR and computer skills need to be frantically polished quickly if I'm aiming for that job possibility..InsyaAllah.

Harris said I can just learn through the internet.
"Then you can learn for free".

"I want to look good too.. I told Seth.
I have been eating a lot and have not been exercising regularly".

"What about your yoga exercises?" Seth inquired.

"I'm still taking them..but I have not been really going there.
So ok.., from now on I'll try to attend the classes more often..and my aerobics too!"
* I've been telling myself that a hundred times*

I cannot imagine myself getting a PR job at this age..with no prior experience at all.
However, if I pray hard, it's not impossible.
I'm banking on an 'openminded kindhearted' somebody to believe in my capability.

InsyaAllah..

Hopefully, it's part of my new breath of fresh air..and my children's too.
I feel quite optimistic and if I'm brazen enough, I'll get that chance.

Oh, I've to brush up lots of reading..it has been so shamefully nil!
The brain needs lots of workout too..aarrrgghh!

Being a nervous wreck is obviously present.
But remember, nothing can be more frightening than death itself..ready or not!

So what is there to be timid about, right?
This is just a job prospect!
Nothing else can be more frightfully dead scarier than the thought of facing your last breath.

Nobody should be afraid of any earthly matter..
*yeah, easier said eh eh??*
We must always remember to be begging only for His Mercy and Blessings..fearful only of Him.
*I'm reminding myself of this important fact countless of times now*
Many of us tend to forget and ignore this spiritual reality ever so often.

*Some of us don't want to be reminded of death and the Hereafter*
Astaghfirullahhal'azeem..

p.s.
I must get ready to go for that tosei breakfast.
*wink2*
There's a yoga class at 4pm..at May's.
Evening aerobics too at Mona's..if I can..:D


Bayi Dijumpai Dalam Tong Sampah

Posted: 07 Nov 2011 09:38 PM PST

Ibu berniat bunuh bayi

NILAI: Apa dosa bayi ini apabila dimasukkan dalam beg plastik yang kemudian diikat kuat dengan baju sebelum dibuang dalam tong sampah di Pangsapuri Taman Desa Jati, di sini.

Namun, umurnya panjang apabila tangisannya didengari seorang wanita berusia 40-an yang lalu di kawasan terbabit dan menyelamatkan bayi yang baru dilahirkan itu.

Susulan penemuan jam 7.30 malam kelmarin yang diketuai Inspektor Floral Godrey Bedimus Johniu itu, seorang wanita warga asing yang bekerja di sebuah kilang berhampiran ditahan.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin, berkata bayi seberat 2.5 kilogram itu dibawa ke Hospital Tuanku Ja'afar Seremban (HTJS) dan dilaporkan dalam keadaan baik.

"Hasil siasatan awal kami percaya suspek mahu bayi berkenaan mati berdasarkan caranya mengikat plastik dengan pakaian seperti mahu bayi itu lemas.

"Kami turut menjumpai pakaian seragam sebuah kilang bersama beberapa pakaian wanita dan pakaian itu membawa kepada penemuan wanita warga asing terbabit," katanya. -hm

Bayi ditemui dalam tong sampah
SEREMBAN - Polis menahan seorang wanita Vietnam selepas dipercayai membuang bayi lelaki yang baru dilahirkan ke dalam sebuah tong sampah di tepi jalan di Apartmen Desa Jati dekat Nilai di sini kelmarin.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin berkata, bayi malang yang dibungkus dengan uniform sebuah kilang dan dimasukkan ke dalam beg plastik ditemui seorang wanita pada pukul 7.30 malam selepas terdengar bunyi seperti anak kucing di sebuah kedai tempat dia bekerja.

"Pekerja wanita itu pada mulanya menyangka bunyi anak kucing tetapi apabila dia menghampiri bunyi itu dia terkejut menjumpai bayi lelaki di dalam sebuah tong sampah di tepi jalan di taman itu," kata beliau ketika dihubungi di sini semalam. -kosmo
YES territory...

Posted: 07 Nov 2011 08:00 PM PST

I was walk around the Bintang Walk area with friends last Sunday. Since i was there, my friends recommended me to fix my iPhone screen as the phone is not working. Since my iPhone was in the workshop, we were walking around to kill time at Sungei Wang and BB Plaza.

We have lunch over in Lot 10 as my iPhone could not fixed within the agreeable hour i.e. 2 hours ... We dropped by the famous 十号胡同 Lot 10 Hutong. The moment we walked into the Lot 10, I saw so many blue color box with YES hanging at the center of Lot 10, every corner of the shopping mall was hanging with the YES banner... YES here and YES there... This is definitely NOT a Celcom territory... It's YES territory...


It's has been one year since YES launched. Not sure how good is YES after one year back... Anyone using YES package now or has used the YES package? Can you provide us some update/comment?


Bisu mengenai hubungan dagang Malaysia - Israel : SAMM akan bentang bukti depan pengundi Jeli

Posted: 07 Nov 2011 06:39 PM PST

Siaran Umum
Seketeriat SAMM Kebangsaan
8 Nov 2011
Profesor Dr. Syeikh Yusuf Al-Qardhawi dalam khutbah Jumaat bertarikh 12 April 2002 seperti disiarkan di dalam fatwa, hakam dan...'muhadaroh' telah menyeru umat Islam dan negara Islam untuk memboikot semua produk dan membatalkan hubungan dagangan dengan Israel. Beliau menegaskan bahawa perbuatan mengadakan hubungan dagangan dengan Israel adalah tergolong dalam dosa-dosa besar dan kerajaan adalah bertanggungjawab untuk melaksanakan dasar tersebut.
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) secara konsisten sejak dua tahun kebelakangan membangkitkan isu hubungan dagang Malaysia - Israel. Isu ini telah diangkat oleh YB Er Teck Hwa (ahli Parlimen Bakri) sebagai soalan kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam ucapan perbahasannya pada 17 Oktober 2011 yang lalu.

Namun pada 31 Oktober 2011, Menteri Dato' Mustafa Mohamad telah bangun ke di Parlimen untuk menjawab soalan mengenai kementerian yang diwakilinya telah tidak menjawab soalan hubungan dagang dengan Israel. Ahli Parlimen Bakri walaubagaimanapun telah bangun beberapa kali mencelah meminta penjelasan mengenai hubungan Malaysia dan Israel. Mustafa terus membisu dan tidak tahan dengan asakan Mustafa diselamatkan oleh Yang Di Pertua Dewan dengan mengarahkan ahli Parlimen Bakri keluar. Di rekodkan ahli parlimen bakri telah diusir keluar secara fizikal oleh Bentara dewan kerana memohon penjelasan mengenai hubungan dagang Malaysia - Israel.

SAMM melihat perkara ini dengan serius. Kembali kepada kuasa rakyat. Maka SAMM dengan kerjasama Pemuda PAS Kelantan akan mengadakan satu ceramah umum bagi membentangkan bukti-bukti hubungan dagang Malaysia - Israel di hadapan pengundi kawasan menteri berkenaan di Jeli.

Semua di jemput hadir dan menyebarkan makluman ini.

CERAMAH UMUM
'BENTANG BUKTI HUBUNGAN DAGANG M'SIA-ISRAEL'
10 November 2011
9.00 malam
Markas UPU, Ayer lanas, Jeli
bersama che'GuBard (SAMM) dan Ust Hafiz Musa (DPPK)Malaysia: Two more Buddhist temples face imminent demolition

Posted: 07 Nov 2011 06:33 PM PST

Funny how those Malaysian Muslims keep finding excuses to demolish one 'infidel' house of worship after another. This time, the pretext is a new Malaysian mass transit line, and wouldn't you know it, there's not one, but two pesky temples that are somehow right in the way of this new line. And of course, those troublesome temples -- two Buddhist temples this time -- have gotta go.

It's almost as if Malaysia's government is chock-full of Islamic supremacists or something, dedicated to sweeping away all traces of Jahiliyya (i.e. all non Islamic culture).

From "Devotees pray to save temples," by Joseph Kaos Jr, The Star, 7 November 2011:

KUALA LUMPUR: Appeal letters have been sent, appointments have been set.

Now, devotees of two temples in Cheras are seeking divine intervention to spare their place of worship from being demolished.

The temples are in the path of the Klang Valley My Rapid Transit line.

About 500 devotees held special prayers at the Xian Fa Chinese temple in Kg Landasan Keretapi here yesterday.

"On Oct 6, the Federal Territories Land Office sent the Xian Fa Chinese and the Buddhist temples at Kg Landasan Keretapi eviction notices," said MCA Bukit Jalil Resort chairman Chew Yin Keen at a press conference yesterday.

"They were told to move out by November before their temples are demolished," he said.

"I have told the land office that it cannot demolish any place of worship without providing a replacement location," he said, pointing out that Deputy Federal Territories and Urban Wellbeing Minister Datuk M. Saravanan had stated this before.

"There is a plot behind the temple large enough to build five or six temples," Chew said.

"Perhaps, the temples can be relocated there."

Buddhist temple committee member Lee Mun Yoong said the temple had been in existence for 70 years.

He said they had moved to the current location when their previous site in Cheras was taken over to house the Kuala Lumpur Badminton Stadium.

Xian Fa Chinese temple committee member Yap Chee Kong said they could not afford to build a new place of worship even if they were asked to move.

He suggested that the Government readjust the track alignment so that the temple would not be affected.

"Our temple has been here since 1976," said Yap.

"Since the MRT alignment is only in its planning stage, perhaps they can still consider changing it."

Last week, Land Public Transport Commission chairman Tan Sri Syed Hamid Albar said the commission would not accept any more complaints on the MRT final alignment and urged the public to refer to MRT Co instead. Hat tip: Jihad Watch


[Video] Keajaiban Ilahi: Jutaan Burung Perling Buat Pertunjukan Akrobatik Di Udara

Posted: 07 Nov 2011 07:51 PM PST

Gretna, Scotland - Sekawan burung perling membuat pelbagai bentuk semasa ia terbang pada waktu senja di sini kelmarin.

Burung-burung itu menunjukkan beberapa pergerakan akrobatik yang amat cantik semasa ia terbang bersama-sama bagi mengelirukan burung helang.

Jutaan burung melakukan pertunjukan tersebut di waktu senja sebelum mendapatkan tempat hinggapnya di sebelah malam dan menurut penduduk tempatan ia dapat dilihat setiap tahun yang mana ia menunjukkan tentang bermulanya musim sejuk.

Kumpulan burung ini terbang bersama-sama untuk tujuan keselamatan, dan boleh mencapai kelajuan 20 batu sejam.

Burung-burung ini terbang dengan jumlah yang besar dari Russia dan Scandinavia sebelum bermulanya musim sejuk.

Para saintis hingga kini belum menemui kepastian bagaimana mereka melakukan terbangan sedemikian. Malah algorithma kompleks belum dapat menerangkan aksi akroboatik burung-burung perling ini, sehingga mereka berjaya terbang di dlam satu alunan yang tidak menyebabkan beburung itu berlanggar sesama sendiri.

Namun jumlah burung perling ini dikatakan telah berkurangan dengan begitu besar mutakhir ini, berkemungkinan kekurangan sarang sebagai tempat untuk mereka tinggal.Ulasan GB

Firmanullah s.w.t.:


Tidakkah mereka memperhatikan burung-burung yang dimudahkan terbang melayang-layang di langit? Tiada yang menahan mereka dari jatuh melainkan Allah; sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang beriman. Surah An-Nahl:79Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah sentiasa bertasbih kepada-Nya sekalian makhluk yang ada di langit dan bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Semuanya mengetahui cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memuji-Nya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.. Surah An-Nur:41


No comments: