Wednesday, November 2, 2011

Gambar Wanita Separuh Bogel Pada Iklan Yang Diedar Di rumah

Gambar Wanita Separuh Bogel Pada Iklan Yang Diedar Di rumah


Gambar Wanita Separuh Bogel Pada Iklan Yang Diedar Di rumah

Posted: 02 Nov 2011 11:00 AM PDT

Seremban: Seorang suri rumah terkejut apabila melihat gambar wanita separuh bogel dipaparkan pada iklan sebuah syarikat penjagaan diri dalam katalog yang diedarkan di sekitar kawasan kediamannya di bandar ini, baru-baru ini.

Hasnidah (bukan nama sebenar), 29, berkata, keadaan itu disedarinya semasa sedang membelek-belek katalog berkenaan di rumahnya.


"Syarikat penjagaan diri dan penerbit katalog sepatutnya bersikap lebih peka terhadap sensitiviti orang ramai terutamanya kaum wanita dan orang Islam," katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, lebih dikesali, katalog terbabit diedarkan secara terbuka kepada orang ramai dan sesiapa sahaja boleh memperolehinya dengan mudah termasuk kanak-kanak.

Kata Hasnidah, syarikat berkenaan sepatutnya memikirkan kaedah-kaedah lain untuk mempromosi produk dan perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan.

"Iklan sebegini kelihatan seperti merendahkan martabat kaum wanita dengan menganggap mereka sebagai pelaris produk sahaja.

"Sehubungan itu, saya berharap pihak berkaitan memantau dan mengambil tindakan agar gambar yang menjolok mata ini tidak dipaparkan lagi dalam katalog berkenaan," katanya. -SH

>


Bandar Sunway Shuttle Bus On Fire

Posted: 02 Nov 2011 10:06 AM PDT

Bandar Sunway Shuttle Bus On Fire

Bandar Sunway Shuttle Bus On Fire – It was afternoon time where lunch time just passed. I had my lunch at Ming Tian Kopitiam right next to The One Academy and while on the way out, heading towards Sunway Pyramid for a little grocery shopping, I spotted a crowd of busybodies near the road and I detoured myself towards the busybodies and made myself one of them too.

Untitled

 

I was behind the bushes, didn't want to go close because not wanting to hurt myself, but the important is be a smart a caring busybody that doesn't block the rescue work.

Untitled

There were smoke, police and lots of busybodies, including me. The free shuttle bus provided by Sunway which ferries people around the area caught a fire. I didn't know how, the fire was in the bus. The smoke of burning were coming out from the bus, non-stop. I walked closer, it's burned, pitched black in the bus, sort of like interior BBQ.

Untitled

Many fire extinguishers were used but somehow the fire couldn't be put out. The fire fighters were on the way there, I saw them right across the road, U-turning to the place. I was afraid that it was gonna explode, and I walked back to Sunway Pyramid. Luckily no one was injured. Yeah, great, good, woo, ok, end.


Guna FBC Tak Langgar Undang-undang Tapi Bangang Guna Syarikat Yang Nak Muflis

Posted: 02 Nov 2011 10:07 AM PDT

Nazri: Guna FBC tak langar mana-mana undang-undang

Sekiranya FBC Media yang berpangkalan di UK dan digunakan oleh kerajaan untuk kerja-kerja komunikasi melakukan apa-apa kesalahan atau melanggar mana-mana undang-undang, ia tidak membabit unsur-unsur jenayah.

"FBC ini dia mempunyai masalah melanggari peraturan di negara dia, saya difahamkan dia lebih rupai conflict of interest, ada perkara patut diisytiharkan, gagal diisytiharkan.

"Perkara-perkara dituntut untuk diisytiharkan di United Kingdom. Lebih merupakan melanggar peraturan United Kingdom, tak ada kena mengena dengan perkara yang boleh dianggap jenayah yang boleh menjejaskan penggunaan kita terhadap FBC sebagai agensi untuk membantu kita," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Abdul Aziz di Dewan Rakyat semasa sesi soalan hari ini.

Menjawab soalan daripada Mohd Hatta Md Ramli (PAS-Kuala Krai), Nazri berkata kontrak tiga tahun kerajaan dengan FBC Media yang dilantik sebagai perunding komunikasi bagi tempoh 2007-2010, dengan kos 19.6 juta Euro, berjaya memperkukuhkan hubungan antara Malaysia dan negara-negara barat.

"Oleh kerana kita gunakan FBC, kita lihat tahap penerimaan negara-negara Barat terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak ada meningkat," kata Nazri.

Rancangan FBC yang memaparkan Malaysia juga menyaksikan berita mengenai negara ini mendapat tempat di media-media negara Barat. -mk

Guna FBC Media RM84 juta, k'jaan nafi peranan kementerian

KUALA LUMPUR 2 Nov: Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Md Ramli mempertikaikan peranan Kementerian Luar Negeri mahupun kedutaan luar negara dalam usaha menaikkan imej negara di peringkat antarabangsa.

Beliau mempersoalkan jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berhubung tindakan kerajaan menggunakan syarikat media asing bagi menonjolkan imej Malaysia.

"Adakah terdapat kekurangan kepada mereka yang telah dilantik untuk mewakili negara di luar sebagai kedutaan, Matrade dan juga Kementerian Luar sehinggakan kita terpaksa melantik media asing sebagai konsultan bagi menaikkan imej negara ini?

"Kita melihat lantikan media asing itu bukan mendatangkan kebaikan tetapi sebaliknya telah menjatuhkan imej negara di persada antarabangsa apatah lagi FactBased Communication (FBC) Media yang berada di United Kingdom itu telah dikenakan tindakan kerana salah laku yang dilakukan oleh mereka," katanya.

Sebelum itu, Nazri menjelaskan kerajaan melantik FBC Media sebagai konsultan untuk menaikkan imej Malaysia dan juga Perdana Menteri di peringkat antarabangsa, lapor Harakah Daily.

Nazri juga memberitahu kontrak selama setahun itu disambung sebanyak dua kali dan tamat pada 2010 dengan kos perbelanjaan selama tiga tahun sebanyak Euro 19.6 juta (RM84 juta).

Dr Hatta yang merujuk jawapan Nazri itu berkata, jika dilihat secara menyeluruh ia mengambarkan satu usaha yang baik tetapi hakikatnya mendatangkan kesan buruk kepada negara.

"Kita melihat apa yang dilakukan oleh FBC Media itu melanggar etika kewartawanan dan juga penyiaran di United Kingdom sehinggakan British Broadcasting Corporation (BBC) telah mengambil tindakan kepada FBC Media," tambahnya lagi.

Beliau juga memberitahu FBC Media sekarang sudah hampir bankrap. (rujuk laporan di bawah)

Katanya, pihak-pihak lain juga tidak lagi mahu menggunakan khidmat mereka sebagai konsultan yang mana lebih mendatangkan keburukan daripada kebaikan kepada sesebuah negara -KD


FBC hadapi kemungkinan muflis

Penerbit kandungan televisyen London FactBased Communications (FBC Media), yang menerbitkan program bagi menggilap imej ahli politik Malaysia baru-baru ini, kini dilapor menghadapi kemungkinan muflis.

FBC Media dan syarikat induknya FBC Group kini sedang disusun semula bawah pentadbiran Hillier Hopkins Corporate Recovery, lapor media United Kingdom The Independent.

"Pada akhirnya, jika terdapat wang untuk pemiutang, ia akan dibayar melalui dividen," pentadbir David Butler dilaporkan sebagai berkata.

Harian itu melaporkan Hillier Hopkins sebagai berkata, ia kini cuba mewujudkan keadaan "sejauh mana aset syarikat untuk memaksimumkan segala potensi pulangan kepada bekas pekerja dan lain-lain pemiutang".

Pentadbir itu menambah bahawa keadaan sekitar insolvensi juga akan disiasat. -mkNursing Care And The Elderly

Posted: 02 Nov 2011 09:00 AM PDT

BBC ONLINE: 21 October 2011 Last updated at 02:27 GMT 'Shame on us nurses'By Prof Ian Peate Consultant editor, British Journal of Nursing Following the Care Quality Commission's recent report on what it called "alarmingly" poor care for elderly hospital patients, leading nurse Prof Ian Peate says in this week's Scrubbing Up


Jamil Khir Selewengkan Wang Zakat Keluarkan Buku Burukkan PAS

Posted: 02 Nov 2011 09:00 AM PDT

Kuala Lumpur 2 Nov: Ahli parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar menuntut penjelasan segera Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom kerana menyeleweng wang zakat untuk tujuan politik.

Gambar: Mahfuz menunjukkan surat arahan Jamil kepada Yayasan Taqwa untuk membayar sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk ' Bukti Pas bukan parti Islam'

Mahfuz menunjukkan surat arahan Jamil kepada Yayasan Taqwa untuk membayar sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk ' Bukti Pas bukan parti Islam'.

"Berdasarkan satu surat, katanya, menteri itu didakwa mengarah Yayasan Taqwa membayar kepada sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk 'Bukti Pas bukan parti Islam' kepada sekumpulan imam dan bilal.

Yayasan Taqwa ialah badan yang berada di bawah kementerian Jamil Khir yang menerima dan mengagih wang zakat.


Buku itu pula diberi kepada sekumpulan bilal dan imam masjid dalam sebuah program anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Beliau difahamkan, kandungan buku itu turut diulas dengan memburukkan Pas.

"Kita tiada masalah jika diserang, tetapi isunya ialah, mengapa serang Pas guna wang zakat?.

"Miskin sangatkah Umno sampai wang zakat pun diseleweng untuk tujuan politik umno,"
katanya dalam sidang media di parlimen hari ni.

Petikan surat itu berbunyi 'sukacita dimaklumkan bahawa YB Mejar Jeneral Datuk Seri Jamil Khir Bin Baharom, Menteri di JPM telah bersetuju untuk membeli buku itu sebanyak 250 unit,'

'Mohon kerjasama tuan untuk membuat pembayaran ke syarikat itu,' kenyataan surat itu dipetik dan ditandatangani oleh Setiausaha Sulit Jamil Khir, Leftenan Kolonel Ab Jabar Mohamad Aris.

Beliau difahamkan, kursus yang sudah tiga kali diadakan itu turut dihadiri pegawai tertinggi polis Bukit Aman dalam setiap siri.

Manakala ucapan penutup disampaikan oleh bekas perdana menteri dan bekas presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kesemua bilal dan imam dari seluruh Kedah itu dibawa ke sebuah dewan di Bangi untuk mengikuti kursus berkenaan.

"Kursus itu kata peserta tidak lebih kepada brainwash untuk mereka dan mebmuruk-burukkan Pas atas nama program Jakim," kata Mahfuz yang turut mengedar salinan surat itu kepada media.

Jamil sebelum ini didakwa menggunakan wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebanyak RM32 ribu bagi membiayai yuran guaman beliau dan Ketua Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Ali dalam isu qazaf yang difailkan Datuk Seri Anwar Ibrahim. -KD


Kroni didahulukan! Najib defends Shahrizat's family!

Posted: 02 Nov 2011 08:20 AM PDT

November 01, 2011
KUALA LUMPUR, Nov 1 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has dismissed allegations of abuse of power in the federal government's RM250 million soft loan to a company owned by Cabinet minister Datuk Seri Shahrizat Jalil's husband that operates the National Feedlot Corporation (NFC).

Najib, who is also Finance Minister, said today in a written reply to a parliamentary question that the company — Agroscience Sdn Bhd — had been selected to operate the NFC project to create Malaysia's "Beef Valley" after a tender process involving five other companies.

The Auditor-General's Report released last week had criticised the project, and pointed out that it was now "in a mess".

It said production in 2010 was only 3,289 head of cattle or 41.1 per cent of the target set.

Yesterday, Minister of Agriculture and Agro-based Industry Datuk Seri Noh Omar told Parliament the NFC project was a success, insisting that the cattle farming scheme met its target of producing 8,000 head of cattle by 2010.
In a separate response today, Najib (picture) said that as at July 31 RM181.9 million had been channelled to NFC to implement the project.

"The loan was given with the aim of implementing the project to meet the demand for beef in the country and achieve the 38 per cent self-sufficiency goal," he said

Najib added that the NFC was currently producing local beef of high quality and commercial value.

"NFC products are now available at major supermarkets like Jaya Jusco, Giant, Carrefour and Cold Storage, as well as in wet markets, restaurants and retail shops nationwide.

"NFC is in the midst of increasing its feedlot production capacity to 12,000 cattle from 6,000 previously. It will also increase the capacity of its abattoir to 200 cattle daily. All these developments are expected to be completed by early next year."

Earlier today, PKR revealed what it said was proof the NFC had only met under five per cent of its annual production target, refuting Putrajaya's claim that the scheme was a success.

Backing the Auditor-General's assertion that the project had turned into a mess, PKR strategy director Rafizi Ramli claimed the NFC's original target was to produce 60,000 head of cattle annually.

Rafizi said it had cost the NFC RM141 million to produce 8,016 head of cattle, which is 22 times more than the ministry's original estimate of RM6.37 million to rear 9,000 cows annually.

He was referring to the policy paper on the project that is still available on the Department of Veterinary Services (DVS) website.

Yesterday, Noh denied that the project was awarded directly to Agroscience, a company owned by Women, Family and Community Development Minister Shahrizat's husband, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail.

The Agriculture Ministry has also released the biodata of NFC's top management, naming Shahrizat's three children — Izran, 27, Izmir, 31, and Izzana, 25 — as chief executive and executive directors respectively.

It further said that Mohamad Salleh, NFC's executive chairman, holds a doctorate in fermentation technology and was head of food science at Universiti Pertanian Malaysia in 1981.Muslim leaders from OIC especially from Malaysia should be ashamed after reading this

Posted: 02 Nov 2011 07:17 AM PDT

This is the BEST EID gift to our cousin brothers. And I hope this may not become a "GREAT SACRIFICE" for your political future as most of the Myanmars were brainwashed by successive Myanmar Military Governments with Islamophobic propaganda and especially Rohingyas became the easy target.

Source:Stop and/condemn the neo-fascist, racist anti-Rohingya petition campaign: Un-Buddhist, un-Christian and disgusting by Maung Zarni, A "Bama" Buddhist from Mandalay, the heartland of Burma where many racists hail.

Even if the Rohingyas were not native to what we call Burma today, our birthplace, the inhuman and inhumane treatment of nearly 1 million Rohingya in a semi-concentration camp should be UNACCEPTABLE to any nationals from Burma, who think they have human decency and believe in the responsibility to other human beings simply out of common humanity. 

Remember "Chin" as we know it today didn't exist as such until the early 1900, and the Chin as a people, a collective, is the direct result of colonial missionaries.  Within 50 years since they emerged as a people whose new core and collective identity evolves around Christianity, the Chin were recognzied as a signatory of the foundaing document of modern Burma.  I am glad some Chin people are speaking out.

It looks like not only do we have a government in power that is deeply racist, sexist and Neanderthal but many of our own fellow Bama and Rakhins drink from the same neo-fascist, racist ideological well.   Adolf Hitler would certainly have a fair hearing in most parts of Burma, it seems.

Mein Kempf, Nazism's required reading written by Hitler, is known to be popular with certain dissident circles along Thai-Burmese borders.

Let's just be honest.

Who is a Bama?  What is this sick notion of "purity" of blood?

We Bama don't even really know with clarity where we came from except vaguely that we evolved from the Pyu who built early settlements from around Prome (or Pyay).

So, the need to be more understanding, welcoming and compassionate towards the most oppressed and downtrodden is more pronounced among those of us who find our own birthplace unbearable and hence live in more humane and human places OUTSIDE of our own country.

Further, Burma has always been a blessed country – population density, rich resources, etc. Even the old feudal kings of the old Burma were more enlightening and more strategic about handling migration towards Burma.  To  encourage greater increase in labor, military strength, etc.     The kings in those days – I am talking about Kaungbaung Dynasty (1752-1885) had an immigration policy to attract voluntary in-migration into Burmese territories:  immigrants to Burma were exempted from paying taxes to the Crown and being called to serve in the military expedition for the first 5 years.  Through a less desirable means, that is, conquests, POWs from amongst Siamese,Portugeese, Assamese, Manipurans, etc were also resettled in different locations throughout the kindom and allowed them to work the land and pursue their own livelihoods.

There were  French, Armenian, and other Europeans who voluntarily settled in Burma.  The invasion of Rohingya, this rather misguided  and most racist anti-Rohinga campaign, is neo-Fascist.  I would rather brace howls and barking from racists among my own co-nationals – racist Bama and racist Rakhines alike, than remain silent.

We need to speak out whenever we see signs of neo-Fascist sentiment, whether from our own equally oppressed fellow citizens or from the oppressors.  Otherwise don't call ourselves 'human rights defenders or democrats'.     Human rights is not simply something one shouts,  but one lives.  I am extremely disturbed and disgusted by this deeply racist, neo-Fascist campaign coming from Rakhine and Bama racists.   It misses the point:  that our collective blood is sucked daily by the Bama "Buddhists" in silk skirt and generals uniform.  They are the one who should be the target of mass campaign, not the most oppressed Rohinga.,  Shame on the petitioners !  (If you are not racist Bama or racist Rakhine, my note here doesn't apply, and you need not feel a need to howl at me or anyone who speaks in support the need to treat Rohinga with decency and compassion, as well as solidarity).

Long live Rohingya People!

Zarni

A "Bama" Buddhist from Mandalay, the heartland of Burma where many racists hail.ARE WE HEADING FOR DOOMS DAY?

Posted: 02 Nov 2011 06:18 AM PDT

My last posting was 'WHO CARES' that reflects my utter frustration at the manner in which our national leaders react to the massive 'fraud' inherent within the recently released Auditor General's (AG) report. Their response is one of shameless denial; this despite the obvious detailed observations and comments recorded by the AG, that even an infant would know that there is a lot wrong in the financial management of government funds by ministries and departments. This is not my first exposure to the AG report; rather I have read some previous ones too. But this report I think is the worse ever to reflect the government's mismanagement of its finances and spending, and what we get in return are denials upon denials by our national leaders. If denials are the only response that our leaders knows best, than I say that we might as well do away with the AG report.

Have we not read how silly the response we get from the Agriculture Minister Noh Omar regarding the financial mismanagement of the National Feedlot Centre (NFC)? If he does not know anything, it is better that he shut up. And what about the response from Tourism Minister Yen Yen that does not make any sense to me. Now, I have been told that even our PM in his written response has defended the failed NFC for reasons best known to him. Of course, being the PM he has no other choice but to defend the lady minister and her family members; rightfully or wrongfully. That's the essence of a true UMNO leader. I think I would have done the same if I were the PM.

Now, I am told that the MACC finds that there isn't any financial irregularities involved in the purchase of two pairs of night vision goggles by the Marine Park Department at ten times higher than the market price, and this is blamed on improper market survey. What stupidity is this? Does this mean that no one is to be blamed, and that the 'improper market survey' is at fault? My intuition tells me that there is a deliberate attempt by someone to cheat, and that cheat must be brought to justice. I now say that even the MACC investigators are not doing justice by making such remarks and judgment that only makes a mockery of them supposedly being the experts in the art of fighting and investigating corruption. I now believe that these investigators are incompetent and they need to learn much more. Why don't they learn from the Hongkies?

And what about the statement made by Second Finance Minister Ahmad Husni when he said that RM407 billion national debt that grew 12.3% last year (I believe it is constantly growing) was "manageable as it had yet to breach critical threshold". Does this mean that we have to wait till it reaches the threshold for us to start panicking? And that will certainly come if our leaders continue to remain complacent and play ignorant that the financial woe of the country isn't too worrying. The same can be said of the country's external debt that has yet to breach the threshold of RM35 billion. It will certainly come if we are not careful.

Idris Jala has once again reminded us that "the country will go bankrupt if it spends borrowed money on operating expenditure such as subsidies instead of investing the cash" Idris Jala's argument is simple i.e. if our growth is dismal and if we do not cut on operating expenditure, then we are heading for 'dooms day'. Just read what other renowned economist and financial gurus say of our economy and it does not sound good. So stop listening to some of those 'half baked politicians' who only knows nothing better to do, other than to spew sex stories.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Lagi Murid Keracunan Selepas Minum Susu Kotak 1Malaysia

Posted: 02 Nov 2011 07:46 AM PDT

Kuala Nerang: Seramai 24 murid Sekolah Kebangsaan Seri Bakti, Padang Terap di sini yang mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan dikejarkan ke Hospital Kuala Nerang, hari ini.

Kejadian membabitkan 16 murid perempuan dan lapan lelaki dari Tahun Dua hingga Tahun Lima yang mengadu mengalami simptom itu selepas minum susu kotak di sekolah mereka pagi ini.

Pengarah Pelajaran Kedah Mansor Lat berkata, sehingga 1.30 tengah hari tadi, lapan orang iaitu empat lelaki dan empat perempuan masih ditahan di wad, manakala yang lain sudah dibenarkan pulang.

"Keadaan lapan murid terbabit adalah stabil," katanya ketika dihubungi, di sini.

Beliau berkata, mereka mula mengalamai keadaan itu kira-kira 9.15 pagi, iaitu selepas sejam setengah meminum susu kotak berkenaan.

"Jabatan Pelajaran masih menyiasat kejadian itu, manakala susu yang dibekalkan pula masih baru dan belum sampai tarikh luput," katanya.

Pengarah Kesihatan Kedah, Dr Ismail Abu Taat, ketika dihubungi, berkata pihaknya sudah mengambil sampel susu tersebut untuk ujian.

"Kita tidak menolak keracunan dialami pelajar terbabit berpunca dari susu kotak yang mereka minum. Kebanyakan pelajar itu mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah," katanya. - BERNAMA

Ulasan GB

Kenapa tak mahu sebut susu yang dibekalkan itu sebenarnya adalah susu kotak 1Malaysia? Takut Malu? Takut rahsia terbongkar mengenai susu yang rendah mutunya itu yang dibekalkan kepada pelajar luarbandar?

Sebelum ini pernah dilaporkan lebih 50 orang murid dari Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kwang Hwa dan 20 murid dari Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kong Min di Pahang muntah-muntah, sakit perut dan cirit-birit selepas meminum susu sekolah "1Malaysia". Sekarang di Kedah pula.

Laporan dibawah:

Kerajaan 1 Malaysia Hadiahkan Muntah, Sakit Perut Serta Cirit Birit Melalui Susu 1 Malaysia

KUANTAN, 20 Mei - Pendedahan Pahang Daily Online (PDO) berkaitan lebih 50 orang murid dari Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kwang Hwa dan 20 murid dari Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kong Min dekat sini muntah-muntah, sakit perut dan cirit-birit selepas meminum susu sekolah "1Malaysia" pada 18 Mei lalu benar-benar telah mengejut semua pihak terutamanya Jabatan Pelajaran Negeri Pahang (JPNP).

Khabarnya semalam, rombongan JPNP telah membuat tinjauan ke sekolah terbabit untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang insiden ini. Malah, mereka terkejut kerana ia didedahkan di blog ini sedangkan pihak media sebenarnya masih belum dapat menghidu kejadian pada hari itu. Paling mendukacitakan, terdapat maklumat mengatakan pihak JPNP cuba menyiasat siapakah "guru" yang telah menyalurkan maklumat tersebut kepada pihak kami. Mereka sepatutnya menyelesaikan masalah yang mengganggu para pelajar itu, sebaliknya mereka pula cuba untuk menyiasat pemberi maklumat yang berkenaan. Soalnya, kenapa mereka mahu menjejaki pemberi maklumat sedangkan pokok utamanya ialah menyelesaikan masalah yang berlaku. Kami tidak teragak-agak akan mendedahkan nama-nama pengawai terbabit jika mereka terus menekan pihak sekolah mendedahkan siapakah yang memberikan maklumat berkenaan insiden itu. Kami cuba menyiasat rahsia besar disebalik isu susu sekolah 1Malaysia yang menjadi kontroversi ini.

Projek Susu Di Bolot Kroni Najib Serta Muhyiddin

Difahamkan pada dasarnya projek susu sekolah adalah projek yang mulia dan dilaksanakan hampir di seluruh dunia. Iran adalah negara yang mengeluarkan perbelanjaan tertinggi di dunia untuk menjayakan projek susu sekolah ini. Kejayaan projek susu sekolah di China dan Thailand umpamanya telah melahirkan generasi muda yang lebih tinggi dan tegap, begitu juga di Eropah dan Amerika.

Berkaitan projek susu sekolah di Malaysia sebenarnya projek itu lebih kepada untuk mengkayakan kroni UMNO BN sebenarnya, tetapi mereka menggunakan alasan yang murni iaitu untuk melahirkan generasi muda yang lebih sihat dan cergas.

Adalah dipercayai syarikat yang dapat kontrak membekal susu sekolah di Pahang ini sememangnya adalah kroni kepada Perdana Menteri, Najib Razak itu sendiri. Semua ini memang satu projek untuk memperkayakan kroni-kroni beliau sebenarnya. Justeru itu kualiti susu yang diimport dari Korea ini adalah meragukan, kerana harga yang diterima mereka adalah lebih murah berbanding susu yang dibekalkan dari Sabah dan kawasan lain di negara kita. Bayangkan susu yang dimport dari Korea lebih murah dari susu tempatan?. Sungguh tidak masuk dek akal dan pasti ada sesuatu yang tidak betul berkaitan kualiti susu dari Korea ini sebenarnya.

Besar kemungkinan susu yang dibeli dari Korea sudah hampir tamat tempoh dibekalkan oleh syarikat terbabit (yang dapat projek susu 1Malaysia). Kerana dipercayai pihak syarikat berkenaan telah pergi ke seluruh kilang susu di Malaysia untuk mendapat harga yang paling murah tetapi tiada syarikat di Malaysia yang sanggup membekalkannya. Lantaran itulah mereka terpaksa import susu dari Korea yang kualitinya diragui.


Najib dan Muhyiddin gembira lancarkan projek susu sekolah 1Malaysia
Rupanya kroni masing-masing yang mendapat untung besar dari projek itu


[Difahamkan, syarikat yang membekalkan susu terbabit diberikan peruntukan sehingga mencecah RM700 juta ringgit oleh kerajaan untuk melaksanakan projek susu 1Malaysia ini.

Bukankah jumlahnya itu sungguh besar dan tidak sewajarnya pembaziran wang rakyat dibuat sebegitu rupa. Malah, terdapat sumber mengatakan projek tersebut sebenarnya dimonopoli oleh kroni pemimpin tertinggi UMNO sendiri iaitu bagi wilayah selatan kroni TPM Muhyiddin Yassin, bagi negeri Pahang dan wilayah tengah pula diberikan kepada kroni PM Najib Razak. Sementara itu bagi wilayah Trengganu dan Kelantan ianya diberikan kepada sebuah anak syarikat Kerajaan Negeri Terengganu sendiri.

Maknanya pembekalan susu di Kelantan dan Trengganu dilihat agak telus kerana ia bukan tender yang diberikan kepada individu. Soalnya, jika benar dakwaan itu maka wajarlah ia ditamatkan serta merta kerana jelas sekali mereka sanggup menipu rakyat dalam hal ini. Lebih mengejutkan susu tersebut juga tidak mempunyai tanda halal JAKIM yang telah disahkan sebenarnya ]. -PDOEgypt's Massacre of Christians What the Media Does Not Want You To Know by Raymond Ibrahim

Posted: 02 Nov 2011 06:08 AM PDT

Western media coverage of the recent massacre of Coptic Christians in Cairo, Egypt—in which the military killed dozens of Christians and injured some 300—was, as discussed earlier, deplorable. It merely repeated the false propaganda of the complicit state-run media, without checking facts. Since then, further proofs of the lies and brutality surrounding the massacre have emerged; they are compiled in the following report which consists of facts and videos from Arabic sources—many of which have not appeared in the Western media.

This report documents: 1) the activities of the Supreme Military Council of Egypt and de facto ruler; 2) the lies and duplicitous tactics of both the Military Council and its media mouthpiece, Egyptian TV; and 3) the anti-Christian sentiment pervading all aspects of this incident.

The Egyptian Military

Along with a new report by Magdi Khalil asserting that the day before the planned march, a "death squad" of snipers hid atop buildings and shot at protesters, armored vehicles intentionally chased after and ran over protesters, killing and mutilating many:

  • Here is perhaps the clearest video; it shows a high-speed armored vehicle willfully plowing over unsuspecting Christian demonstrators.
  • This video shows another armored vehicle chasing protesters, and a soldier opening fire into the fleeing crowds.
  • This video shows high-speed armored cars running amok in the middle of the crowds, including chasing protesters on the curb, as well as soldiers beating protesters.
  • As for eyewitness testimonies attesting to the brutality of the massacre, they are many, and include Muslims.

The Tactics of the Military Council ( or "War is Deceit")

After the incident and notwithstanding crushing evidence, Egypt's Military Council held a news conference wherein senior official, Mahmoud Hegazy, spun lie after lie: he stated that the military would "never, never" run over civilians; that the very idea was "impossible, impossible!" and "Shame on those who accuse the Egyptian military of such things!... Never has our military run over a single person, not even when combating the Enemy [Israel]."

Hegazy portrayed the Christian protesters as the aggressors, attacking and killing "honorable" soldiers. To prove his point, he showed an image of a protester on top of a stalled armored vehicle, throwing a rock at the soldier inside, and a video of a military vehicle—that he claimed was hijacked by a protester—driving wildly into the crowd.

Hegazy's deceit lies in the fact that the "hijacked" vehicle running amok, and the one stalled and attacked by a protester, were one and the same vehicle: Al Dalil revealed that both vehicles had the same identification number. In other words, when the vehicle in which a soldier was chasing and running over protesters finally stalled, the protesters then attacked it. Egypt's leaders willfully manipulated the footage to exonerate themselves and portray the Copts as violent aggressors.

Several eye-witnesses, including Muslims, further stated that, to hide the "evidence," they saw soldiers hurling the mutilated bodies of those run over into the nearby Nile River. Likewise, among the slain, a dead Muslim soldier, whom the military said was killed by protesters, was actually killed by friendly-fire—although there are indications that he may have died elsewhere, and his corpse thrown among the dead for show.

As Copts have long suspected, the "thugs" (al-baltagiyya) who always appear in protests attacking Christians seem to be men whom the military uses to create an excuse to open fire and exercise brutality. Muslim eyewitnesses say they saw the thugs coming with State Security: Al Dalil showed a video clip of a soldier exposed dressed as a civilian, interspersed among Coptic protesters, and other videos showing the thugs cooperating with the military.

This video might offer the greatest proof: Days before the massacre, when Copts were protesting the destruction of their latest church, around 20 Egyptian soldiers and security personnel captured a protester and mercilessly beat him (while calling him an "infidel," to put the beating in context). Mixed among the military (camouflage uniforms) and security (black uniforms) is what appears to be a plainclothes civilian, who proceeds to stab the Christian protestor in the head with a knife several times; the victim later received 20 stitches. The plainclothesman is most likely a member of the military or security, dressed as a civilian for stealth purposes, otherwise he would not have been able to move among them so casually.

The Role of the Egyptian State Media (or "War is Deceit")

"Egyptian TV"—demonstrating, unsurprisingly, that state-run media always serve dictatorial regimes—merely propagated the lies of the Military Council.

Even as armored vehicles were mowing down Christian protesters, Egyptian TV broadcast footage of reporters saying, "Help, the Copts are killing our heroic, patriotic soldiers and burning Qurans!" One segment on Egyptian TV had an outraged reporter condemning Christians—"as if they were the Israeli enemy"—for killing "our noble protectors [soldiers], who never once fired a single shot." As a result, many Muslims took to the streets brutally attacking Christians and their property.

Egyptian TV also lied by saying three soldiers died at the hands of Copts: officials at the TV station later confessed to making it up. That, however, did not stop a barrage of op-eds in Egypt blaming the Christians for their own massacre.

Due to Egyptian TV's misinformation, several Egyptian reporters unequivocally condemned it. Anchorwoman Dina Rasmi said: "I am ashamed that I work at this despicable TV channel… Egyptian TV was effectively calling for civil war between Muslims and Christians… Egyptian TV has proven that it is a slave to those who rule." Another news anchor, Mahmoud Yousif, announced that he "washes his hands of what Egyptian TV is broadcasting."

Anti-Christian Hate

Although it should be clear that anti-Christian sentiment fueled this latest Muslim slaughter of Christian minorities, a few specifics follow:

  • Soldiers screamed "Allahu Akbar!" (Islam's primordial war-cry), and cursed "Infidels!" as they approached and attacked the protesters—which of course is not so unexpected when one considers that, even in olden times and in movies, the Egyptian military was called the Jihadiyya (the organization that wages holy war).
  • A video of a soldier boasting that he shot a Christian in the chest is greeted by the crowd around him with "Allahu Akbar!"
  • After the incident, Dr. Hind Hanafi, president of the University of Cairo, recommended separating wounded Christians from wounded Muslims admitted into the hospital, thereby institutionalizing religious discrimination, even in hospitals.

Conclusion

A massacre at this level never occurred during the thirty-year reign of ousted president Hosni Mubarak, and yet Mubarak is being charged with "crimes against Egyptians." What about the Military Council? It has committed greater crimes—even though it has been in charge for less than a year. Saddam Hussein was condemned by the international community for using chemicals on his own people; where are the international community, the media, and the so-called human rights groups when it comes to a government running over its own civilians with armored vehicles and having "death squads" of snipers shooting at them?

Finally, if this report testifies to crimes against humanity, consider what it says about diplomacy: If Egyptian leadership lies and deceives to suppress its internal "infidel" citizens—whose "crime" was to object to the continual destruction of their churches—how credible can it be to external "infidels," Israel and the U.S.? Raymond Ibrahim


AM I CUTE? MACAQUE TAKES SELF-PORTRAIT!

Posted: 02 Nov 2011 06:00 AM PDT

By at 11:13 am Tuesday, Jul 5

This is a self-portrait taken by a crested black macaque who reportedly snatched a wildlife photographer's camera on the Indonesian island of Sulawesi. From The Telegraph:
Monkeyselfffffff David (Slater), 46, said: "One of them must have accidentally knocked the camera and set it off because the sound caused a bit of a frenzy. "At first there was a lot of grimacing with their teeth showing because it was probably the first time they had ever seen a reflection. "They were quite mischievous jumping all over my equipment, and it looked like they were already posing for the camera when one hit the button. "The sound got his attention and he kept pressing it. At first it scared the rest of them away but they soon came back - it was amazing to watch.
"He must have taken hundreds of pictures by the time I got my camera back, but not very many were in focus. He obviously hadn't worked that out yet.
"Monkey steals camera to snap himself"[Video] Pesawat Boeing 767 Air Poland Mendarat Cemas Tanpa Roda

Posted: 02 Nov 2011 05:41 AM PDT

PPesawat Boeing 767 milik syarikat penerbangan Poland, LOT, mengalami masalah ketika melakukan pendaratan cemas di Bandar Warsaw, Poland, pada 1 November 2011 waktu tempatan. Namun, juruterbang berjaya mendaratkan pesawat itu tanpa roda dengan selamatnya.

Pesawat ini baru saja menempuh perjalanan dari Bandar Newark di New Jersey, Amerika Syarikat dengan membawa 230 penumpang. Semuanya selamat.

Ketika pendaratan, terjadi gesekan antara bahagian bawah pesawat dengan landasan. Ia menimbulkan sedikit percikan api. Namun, tidak menimbulkan masalah yang serius.

Sebaik sahaja setelah pesawat berhenti, pasukan penyelamat segera mendekatinya. Kelihatan pasukan pemadam kebakaran segera menyembur pesawat dan sekelilingnya dengan air bagi menghindari terjadinya kebakaran.

Menurut penyelidikan sementara, pesawat mengalami kerosakan sistem hidroliknya, yang berfungsi mengoperasikan sirip sayap dan roda. Sistem alternatif juga hanya mampu mengaktifkan sirip sayap dan tidak pada roda. -vivanewsDaratkan Pesawat Tanpa Roda, Pilot Dipuji

Ibarat adegan dalam sebuah filem, pilot sebuah syarikat penerbangan Poland secara dramatis berhasil mendaratkan pesawat Boeing 767 berpenumpang 231 orang menggunakan lambung pesawat kerana roda pesawat tidak dapat berfungsi. Namun, pendaratan berlangsung baik dan tak ada seorangpun tercedera dalam pendaratan darurat tersebut.

Menurut pejabat berita Reuters, peristiwa ini terjadi di Bandar Warsaw, Poland pada Selasa 1 November 2011 waktu setempat. Pesawat milik syarikat LOT ini menempuh perjalanan dari Bandar Newark di New Jersey, Amerika Syarikat, menuju Warsaw.

Juruterbang Tadeusz Wrona mulai merasa ada yang tidak kena pada sistem hidrolik pesawatnya setengah jam setelah berlepas dari landasan. Ia berkali-kali memberitahukan para penumpang mengenai hal ini lewat awak pesawat, dan ketika itulah para penumpang mulai panik.

"Saya mulai menangis, dan pemuda di sebelah saya juga. Saya fikir saya akan segera mati," kata Krystyna Dabrowska, salah seorang penumpang. "Suasana sempat hening. Banyak sekali yang lalu mulai menangis," tambah Hubert Waz.

Kaya Pengalaman

Sesuai dengan prosedur, pilot harus menunda pendaratan selama sejam. Selama penundaan itu pilot memutar-mutarkan pesawat sekeliling kota sambil membuang semua sisa bahan bakar agar ketika mendarat darurat, pesawat tidak berisiko terbakar.

"Saya berdoa semoga pilot tidak kehilangan kendaliannya kerana kami mulai berputar-putar. Mengerikan sekali! Kami para penumpang berhutang segalanya pada pilot kerana usahanya yang cemerlang," kata seorang penumpang, Teresa Kowalik.

Pilot Wrona yang berusia 50an akhirnya mampu mendaratkan pesawat dengan sempurna. JamRekod perkhidmatan terbangnya yang tinggi sebagai pilot senior syarikat LOT yang ahli dalam hal peluncuran membuatnya mampu melakukan hal itu.

"Pendaratannya berlangsung sangat sempurna seolah-olah pesawat mendarat dengan roda. Kami baru menyadari pesawat mendarat darurat setelah keluar dan melihat kepulan asap serta percikan api dari badan pesawat," puji Andrzjec Pinno.

Penumpang dikeluarkan menggunakan pintu darurat dan dibawa ke pusat perubatan selama beberapa jam, sebagaimana disiarkan dari Washington Post. Setelahnya, mereka baru diperkenankan berkumpul dengan para sanak famili yang sudah menunggu kehadiran mereka dengan cemas di bandar.

Aksi heroik pilot Wrona dan awak pesawat menerima pujian dari Presiden Polandia, Bronislaw Komorowski, yang merancang memberi penghargaan pada para awak pesawat setelah berbincang dengan pilot melalui sambungan telefon.

"Untuk semua yang turut terlibat, saya mengucapkan terima kasih yang sebanyak-banyaknya," kata Komorowski.

Woman 'molested' by 11 cops 7 years ago charged!

Posted: 02 Nov 2011 04:35 AM PDT

Seven years ago, an accounts manager complained about being molested by 11 police personnel but heard no more about investigations.

The accounts mananger had alleged that she was stopped at a police road-block in Taman Connaught, Kuala Lumpur, on suspicion of drink driving and following a discussion, she told the police personnel to return her driving licence and to issue a ticket.
Wong bee fong demonstrating how she was molested by police
When the police personnel allegedly refused and demanded a bribe of RM3,000, she drove towards the Batu 9 police station in Cheras, but said a brown Proton Wira gave chase and forced her to turn into the premises of the General Operations Force building.

When Bee Fong alighted from her car, 11 police personnel approached her and allegedly began touching her body (demonstrated in photo).

Today, at about midnight, however, the police finally acted and detained her.
Relating her ordeal today, Wong Bee Fong, 39, said four police personnel including a female officer came knocking at her door at just about midnight.

Ben Fong further said, "They showed a warrant briefly, which I could not see clearly, and acted very rough. They threatened to break my padlock and door and tried to shame me in front of my neighbours. I told them not to make so much noise as my neighbours have children and babies. Furthermore, they have to go to work in the morning. However, they kept on knocking on my door asking me to produce my identity card. I was scared because I was alone at that time and called my employer."

Bee Fong said after her boss arrived, they left for the police station together, where she was immediately shown to the lock-up but luckily, she added, she was treated well at the police station while her boss tried to secure her release.
She said his morning, the police handcuffed her and took her to the Kajang Magistrate's Court in Putrajaya, where she was charged for obstructing L/Cpl Mohd Faudzi Abdul Aziz at the General Operations Force headquarters in Batu 9, Cheras, about 2.30am on Aug 13, 2004.
The charge, under Section 186 of the Penal Code, carries a penalty of two years' jail or fine of RM10,000, or both.

NONE
Bee Fong was granted bail of RM2,000, which was posted by her employer, according to her lawyer Keppy Wong (right) who had told Malaysiakini earlier today, "What is the country turning into? They could have informed her of the charge instead of arresting her in the middle of the night. It is bad enough that she was molested. To subject her to time in a lock-up is traumatising."Canada cuts funding for UNESCO

Posted: 02 Nov 2011 04:20 AM PDT

Excellent!
TORONTO (AP) — Canada is joining the U.S. in cutting off funding for the U.N. cultural agency UNESCO because it approved a Palestinian bid for full membership.

Foreign Affairs Minister John Baird said Tuesday the decision is not in the best interests of peace in the Middle East, so Canada is freezing all future voluntary contributions to the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Canada contributes about $10 million a year to the agency.

The United States has also announced it will pull its $60 million in funding from UNESCO, which depends heavily on American funding.

The UNESCO vote represented a fallback plan for the Palestinian leadership after its bid for U.N. recognition as a state and full membership in the global body foundered in September. Hat tip:Eye On The World


Muslims File Discrimination Lawsuit Against Catholic School for Not Removing Jesus

Posted: 02 Nov 2011 04:15 AM PDT

What is happening? Now you must know the meaning of Chutzpah!! Remember what happened to our icons in Malaysian Catholic Schools?Muslim students at the renowned Catholic University have complained their human rights have been violated by the college. They have accused education chiefs of banning them from forming a Muslim student group and failing to provide prayer rooms without Christian symbols. The Office of Human Rights is investigating 60 pages of allegations against the private university in Washington DC.

Under fire: Catholic University where Muslim students claim they are being discriminated against

Under fire: Catholic University where Muslim students claim they are being discriminated against The students claim they are surrounded by 'a wooden crucifix, paintings of Jesus, pictures of priests and theologians which many Muslim students find inappropriate.' Read more here....


Blank

Posted: 02 Nov 2011 03:10 AM PDT

I'm blogging so much lesser and lesser these days. I've got tons of stuff on my mind to write and complain about but everytime I sit in front of my laptop, the mind becomes a total blank. I want to tell you about the dental supplies project I'm about to do, I want to tell you about the idiots I'm surrounded with at work everyday, I want to tell you about the running shoe buying fetish I seem to have developed but everytime I try to write them all down, nothing but rubbish turns comes that doesn't even see the light of day.

Time or rather lack of time is also another factor. I'm stuck with so much work and then there is my running passion to indulge in that by the time everything is done, there really isn't enough time for me to sit and blog much these days. 24 hours in a day just isn't enough to do everything you want to these days.

When I do find the time to blog like today, I'm a total blank. I can't even seem to compose proper sentences or think of something more interesting that this gibberish I'm writing right now. I'm also distracted by the beautiful weather out there that is simply crying out for me to put on my running shoes and run the evening away. But then, it's my compulsory rest day and I really need the break.

There was a time about a year ago, when I would have something to blog about everyday. I would be able to write post after post and for those of you who has been reading my blog from way back, you'd also know that I could be extremely long winded with my posts. Now, trying to write three short paragraphs seem to be an insurmountable task. Maybe a nice long break from blogging might help clear this 'writers block' I'm facing, not that I could write for nuts, mind you.

Anyways, all that aside, the year seems to be heading to a close pretty soon. It's already November and I can hear them Christmas bells already :D In fact, I've seen a Christmas tree being put up only yesterday. Christmas is always my favourite time of year, if only we had snow over here, it would make it even better :D But snow or no snow, I'm looking forward to Christmas.

I'm also looking forward to the new year cos this year I'm planning to do something totally different to usher in the new year. I'm going to take part in the Newton 25K run slated for the 1st of January 2012. I can't think of a better way to usher in the new year than taking part in a race with the wife :D I haven't registered for it yet, I'm planning to do it soon and I hope there's still slots available for it when I do register.

I heard that the route for this event is pretty challenging with hills upon hills that will be a mental as well as physical challenge to complete. Like I said, what better way to start the new year than torturing yourself on a totally challenging 25K race route ... LOL!


Bila Polis Khianati Tanggungjawabnya, Bencana Besar Kepada Negara

Posted: 02 Nov 2011 04:21 AM PDT

Selepas aduan 'dicabul', pengadu pula didakwa

Tujuh tahun yang lalu, seorang pengurus akaun membuat aduan bahawa dirinya dicabuli oleh 11 anggota polis tetapi mendakwa langsung tidak dimaklumkan berhubung sebarang siasatan.

Namun, kira-kira tengah malam, semalam, pihak polis akhirnya bertindak - tetapi sebaliknya wanita itu pula ditahan.

Beliau terpaksa bermalam di lokap polis sementara menunggu dihadapkan ke mahkamah hari ini atas pertuduhan menghalang polis daripada melaksanakan tugas.

Wong Bee Fong, 39, dikatakan menghalang tugas L/Kpl Mohd Faudzi Abdul Aziz di ibu pejabat Pasukan Gerakan Awam di Batu 9, Cheras, kira-kira jam 2.30 pagi pada 13 Ogos, 2004.

Beliau minta dibicarakan di Mahkamah Majistret Kajang di Putrajaya.

Bee Fong didakwa mengikut Seksyen 186, Kanun Keseksaan yang membawa hukuman tiga bulan penjara atau denda RM1,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Menurut peguam, Keppy Wong beliau dibenarkan ikat jamin RM2,000 yang dibayar oleh majikannya.

"Apa yang terjadi kepada negara hari ini? Mereka (polis) boleh memaklumkan kepada beliau mengenai pertuduhan berkenaan tetapi sebaliknya menangkap beliau di tengah-tengah malam," katanya kepada Malaysiakini.

"Sudahlah dirinya dicabul kehormatannya, sekarang beliau terpaksa meringkuk di lokap pula."

Bee Fong mendakwa bahawa beliau ditahan semasa sekatan jalan oleh polis di Taman Connaught, Kuala Lumpur kerana disyaki memandu ketika dalam keadaan mabuk.

Selepas berunding, dakwanya, beliau meminta anggota polis untuk mengembalikan lesen memandunya dan mengeluarkan saman.

Bagaimanapun, anggota polis berkenaan didakwa enggan berbuat demikian dan sebaliknya meminta rasuah sebanyak RM3,000.

Beliau kemudiannya memandu ke arah balai polis Batu 9 balai di Cheras, tetapi berkata sebuah kereta Proton Wira berwarna perang mengekorinya dan memaksanya mengubah haluan ke bangunan Pasukan Gerakan Awam.

Semasa Bee Fong keluar dari keretanya, 11 anggota polis didakwa menghampiri dirinya dan mula meraba tubuhnya. -mkGuru dakwa polis abai 15 laporan 'serangan'

Sejak bulan Februari lalu, seorang guru di Sungai Nibong, Pulau Pinang, telah membuat tidak kurang daripada 15 laporan polis yang mendakwa bahawa bekas teman lelaki beliau menyerangnya secara fizikal, tetapi dakwanya, pihak berkuasa gagal bertindak.

Dakwanya, serangan bermula selepas dia berpisah dengan lelaki itu. Ini termasuk dipukul, cuba dicekik dan juga cubaan untuk membakar rambutnya.

Guru, berusia 29 tahun itu juga mendakwa dia ditipu sebanyak RM15,000 sebelum menamatkan hubungan selama enam tahun mereka.

Laporan terakhir dibuat di balai polis Jelutong pada 16 Ogos lalu dan dia juga telah menyerahkan kepada pihak polis sesalinan gambar lelaki itu dan ugutan yang dihantar menerusi mesej teks telefon bimbit.

Dalam satu mesej teks, katanya, bekas teman lelakinya menulis: "B ****, jika awak tidak tarik balik laporan atau terus buat laporan, awak akan berakhir di penjara. Tidak lama lagi periksa kereta awak, awak akan ditangkap kerana memiliki dadah."

"(Polis) tidak menyoal dia ... Saya telah hilang kepercayaan (terhadap mereka)," katanya selepas membawa masalahn itu kepada peguam dan juga ADUN Batu Uban S Raveentharan.

Pada sidang akhbar hari ini di bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, Raveentharan berkata guru itu bimbangkan keselamatan dirinya.

Integriti polis

Ini kerana lelaki itu dikatakan mampu mengetahui dengan serta-merta setiap kali laporan polis dibuat ke atas dirinya.

Sebaik sahaja dia keluar dari balai polis, dia akan menerima mesej teks yang menyatakan, "Ini adalah nombor laporan polis, apa yang awak mahu lakukan sekarang?"

"Mengapa boleh ada kebocoran di balai polis ...? Siapakah ejen yang menjual maklumat kepada penyerang? Integriti polis kini dipersoalkan," kata Raveentharan.

"Selepas 15 laporan polis, mengapa tiada tangkapan dibuat? Sama ada pihak polis tidak tahu melakukan tanggungjawab atau mereka tidak mahu untuk menangkapnya."

Raveentharan seterusnya mendakwa suspek berkenaan dipercayai mempunyai pengaruh yang kuat kerana mampu menghalang polis daripada mengambil tindakan.

Sambil memberikan contoh, katanya seorang pegawai polis dari Farlim telah bersetuju untuk membantu pengadu.

Peguam juga diancam

Tetapi selepas beliau berjumpa dengan guru itu di balai polis, katanya: "Di luar balai ini, saya hanya rakyat biasa, saya juga takut dengan keselamatan saya."

Raveentharan mendakwa dirinya sendiri juga telah menerima ancaman kerana mewakili guru itu.

"Dia letakkan notis pada cermin kereta saya dan mengancam nyawa anak saya yang berusia 11 tahun," katanya.

"Dia juga tahu sekolah dan kelas di mana anak saya sedang belajar."

Ketika dihubungi, ketua polis Pulau Pinang Datuk Ayub Yaacub (kiri) dalam satu mesej teks berkata bahawa beliau sedang berada di luar negara, tetapi akan mengkaji perkara itu apabila kembali minggu depan.

Pada masa yang sama, katanya, usaha-usaha sedang dijalankan bagi memastikan bahawa guru itu dilindungi. -mk


A Famous Chinese Painting

Posted: 02 Nov 2011 02:09 AM PDT

The wonders of modern technology in transforming a chinese painting. Worth looking at. Click onto boxed section to see it come to life. Thanks to Angela who sent me this information.

This is a famous painting in China. It is really good and enjoyable, so take your time and 'walk' through this painting which stretches across some length. At each ot the three white boxes, click your mouse within the box and you will be amazed.

Enjoy!

Subject of painting: Along the river during the Ching-Ming Festival.

Briefly translated: This painting was originally painted during the Northern Song Dynasty, 1085-1145.

It was repainted again during the Qing Dynasty. It is measured 528cm. in width and 24.8cm. in height.

It is considered as one of the Great Treasure of China and was exhibited in the Hong Kong Museum of Art last year.

Please control the speed of movement with your mouse and place the cursor in the centre if you want it to stable.

Click on the 3-squares for the videos composed with music and sound which are very charming.

Hope my translation will help you understand and enjoy this piece of Treasure.

Control the speed of picture moving with your mouse.

CLICK HERE TO VIEW.


-Author Unknown-


Lembu-lembu Kenyang Bersuara Pertahankan Projek Anak Beranak "Fidlot"

Posted: 02 Nov 2011 02:09 AM PDT

Najib Nafi Dakwaan Salah guna Pinjaman RM250 Juta Untuk Projek Fidlot

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri menafikan dakwaan wujudnya penyalahgunaan dalam pinjaman mudah kerajaan berjumlah RM250 juta yang disalurkan kepada Agroscience Sdn Bhd. Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan berkata pinjaman itutelah diluluskan kepada National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) untuk melaksanakan projek Pusat Fidlot Nasional.

Beliau menjelaskan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, yang dipertanggungjawab untuk melaksanakan Pusat Fidlot Nasional, menjemput enam syarikat untuk mengemukakan cadangan pelaksanaan pembangunan industri daging tempatan dan sekaligus meningkatkan pengeluaran daging lembu tempatan.

Jawatankuasa pemilihan syarikat peneraju, yang ditubuhkan untuk membuat pilihan syarikat yang memberi cadangan terbaik dan berpandu kepada kriteria dikehendaki, telah memilih Agroscience Sdn Bhd, katanya.

Menurut Najib sehingga 31 Julai 2011, jumlah pengeluaran pinjaman kepada NFCialah sebanyak RM181.9 juta bagi membiayai pembangunan kandang, bangunan, kilang baja, kilang makanan dan sebagainya. "Tujuan pinjaman itu adalah untuk membangunkan projek tersebut bagi menampung keperluan daging negara kepada tahap sara diri sebanyak 38 peratus," katanya.

Perdana Menteri berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Wee Choo Keong (Bebas-Wangsa Maju) yang meminta penjelasan Menteri Kewangan sama ada berlakunya penyalahgunaan pinjaman mudah berjumlah RM250 juta kepada AgroscienceSdn Bhd pada 2003.

NFC ialah projek "Lembah Daging" di Gemas, Negeri Sembilan untuk meningkatkan pengeluaran daging tempatan dan mengurangkan penggantungan negara kepada pengimportan daging dari luar negara.

Najib berkata syarikat NFC telahpun membangunkan Pusat Fidlot Nasional dan kini mengeluarkan produk daging tempatan yang berkualiti tinggi pada tahap komersial.

Produk pengeluaran NFC dijual di pasar raya seperti Jaya Jusco, Giant, Carrefour, Cold Storage, pasar segar, kilang pemprosesan daging, restoran dan pasar runcit di seluruh negara.

NFC kini menjalankan peningkatan kapasiti pengeluaran fidlot dari 6,000 ekor lembu kepada 12,000 ekor lembu manakala kapasiti penyembelihan di pusat penyembelihan kepada 200 ekor lembu sehari dan pembangunan itu dijangka siap pada awal tahun depan, katanya. - BERNAMA

PKR mahu Shahrizat perjelas projek fidlot

PKR menuntut menteri pembangunan wanita Datuk Seri Shahrizat Jalil supaya menjelaskan projek ternakan lembu fidlot yang dijalankan anggota keluarga menteri kabinet itu – dengan kos didakwa 22 kali lebih tinggi daripada unjuran kementerian pertanian.

PKR turut menuntut Shahrizat menjelaskan jualan daging lembu daripada projek tersebut kepada restoran mewah yang juga didakwa milik keluarga menteri berkenaan, katanya lagi.

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli berkata kaitan berkenaan boleh dilihat melalui profail syarikat restoran berkenaan.

Katanya lagi, fidlot berkenaan juga tidak berjaya walau dijelaskan sebaliknya oleh menteri berkenaan, Datuk Seri Noh Omar semalam dalam ucapan penggulungan di Dewan Rakyat.

"Kita persoalkan sasaran yang menteri kata telah dipenuhi. Ternak 8,000 ekor lembu dalam masa tiga tahun ini, petani di kampung mana-mana pun boleh buat. Tidak perlu ada 250 juta," katanya dalam sidang media di bangunan parlimen petang ini.

Syarikat Agro Science Industries Sdn Bhd – salah sebuah daripada dua syarikat yang dipilih untuk menjayakan Pusat Fidlot Kebangsaan – telah diberikan sejumlah pinjaman daripada RM250 juta yang diperuntukkan dan juga geran sebanyak RM6 juta melalui kementerian pertanian, menurut Noh dalam jawapannya di Dewan Rakyat semalam.

Mengulas pekrara itu, Rafizi berkata Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sendiri melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar telah menetapkan sasaran supaya Pusat Fidlot Kebangsaan menyediakan sebanyak 276,000 ekor lembu fidlot setahun.

Beliau mendakwa, sasaran berkenaan boleh dilihat melalui kertas dasar projek berkenaan yang diletakkan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan.

Walhal, Noh dalam jawapannya semalam berkata projek berkenaan tidak menemui kegagalam memandangkan syarikat Agro Science berjaya membekalkan sejumlah 8,016 ekor lembu sepanjang 2008 hingga 2010.

"Mengikut RMK9, projek itu perlu ternak sekurang-kureang 60,000 ekor lembu, bina satu ladang komersil bebas dengan 20,000 ekor lembu setiap tahun, dan juga bina 310 ladang satelit dengan 600 ekor setahun (setiap ladang)," kata Rafizi lagi.

Tambahnya, jumlah sasaran bilangan lembu itu juga selari dengan jumlah sasaran bekalan daging yang ditetapkan untuk Pusat Fidlot Kebangsaan – sebanyak 50,000 tan daging menjelang 2009 atau 40 peratus daripada permintaan daging Malaysia.

Rafizi turut membidas jawapan Noh bahawa tiada konflik kepentingan dalam penganugerahan projek berkenaan kepada Agro Science.

"Menteri jawab tiada konflik kepentingan kerana ada enam syarikat terbabit. Tetapi ada perbezaan besar antara tender terbuka dengan enam piohak membuat pembentangan kepada kerajaan.

"Ianya bukan proses yang telus. Apa yang berlaku, ada enam syarikat menghubungi kerajaan buat cadangan (dan) menteri kata cadangan yang dibuat oleh (keluarga) menteri Datuk Shahrizat ini terbaik.

"Lainlah kalau kerajaan buat iklan besar 'ada (pinjaman) RM250 juta dan 500 ekar untuk pelihara lembu, siapa hendak pelihara lembu.' Itu (barulah) tender terbuka yang telus," katanya lagi. -mk

PM saves his one month pay... stupid Pakatan Rakyat!

Posted: 02 Nov 2011 12:49 AM PDT

So, the Prime Minister saves his one month salary, thanks to the Barisan Nasional MPs who shot down a motion by the Opposition to dock that 'about RM22,000' (among the world's lowest paid head of governments).

PKR vice president Tian Chua (MP-Batu) tabled the motion in the morning, arguing Najib's poor management of the economy, and that the national debt of RM407 billion will make the country go bankrupt. Anwar Ibrahim had earlier predicted in his blog that Malaysia's economy will burst by 2019.

Tian also battered the premier for 'failing to solve the country's major problems' such as high inflation and unemployment, which are actually very low (he didn't do his homework).

Government backbenchers said the country's inflation was under control and the amount of debt was not alarming as compared to some developed nations.

"What is the problem if the debt is 51 per cent of GDP? In America and Europe, it is worse. What is important is the economy and public welfare. The debt is to boost the economy, not for jollying here and there," said Pasir Salak MP Tajuddin Abdul Rahman.

His colleague Abdul Rahman Dahlan also said the Opposition "wants an economic slump" to happen as when Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim was finance minister during the 1997 Asian financial crisis.

Oh yeah. Remember when Anwar was finance minister. He didn't want to spend and it resulted in an economic slump. And he almost submitted to the offers by the IMF and World Bank for Malaysia to take up a huge amount of loan.

When tabling the motion, Tian also cited (for his political mileage) among others, the deaths of former DAP aide Teoh Beng Hock and Customs officer Ahmad Sarbaini Mohamed while in Malaysian Anti-Corruption Commission custody, and the clampdown on the July 9 Bersih rally for electoral reforms.

Another dumber this guy is. He should admit the fact that the drop in various socioeconomic indicators was the Opposition's plot to weaken the central administration. Their backstabbing, badmouthing and bad disposition of the government and nation had led to such a situation.

However, they blamed everything on the government. And on their part, the Opposition proclaimed that their counter-Budget, Bersih rally, streets demos and others are 'boosting' the economy. What a cow dunk!

What's next? I believe they will never give up undermining the government and the country...


No comments: