Saturday, November 19, 2011

Moderate to Low Budget Transparency?

Moderate to Low Budget Transparency?


Moderate to Low Budget Transparency?

Posted: 19 Nov 2011 09:12 AM PST

I was not at all surprised when I read the following report by Adila Razak from Malaysiakini.

Defence budget transparency rated 'moderate to low'

Malaysia's defence budget was found by an international index in 2010 to have 'moderate to low' transparency.

According to the Transparency of Defence Budgets Report by Transparency International launched in Subang today, Malaysia scored 4.5 points with 12 being the most transparent.

This places Malaysia alongside countries like Afghanistan, Thailand, Georgia and Azerbaijan.

Malaysia is among others behind Indonesia, Bangladesh and Papua New Guinea, who had 'moderately' transparent defence budgets.

According to TI representative Mark Pyman (right), the report was based on results of the Open Budget Index 2010 plus additional answers to a TI questionnaire.

The Open Budget Index measures the level of transparency in national budgets.

Pyman said that among reasons for Malaysia's ranking was the "high level of aggregation" in the defence budget.

"It is legitimate that there be secrets (in defence spending) but if this is the case we expect Parliament to be able to debate the secrets.

"Parliament should be able to scrutinise the secret items," he said, calling for a parliamentary select committee on defence.

Pyman said at present, the defence budget is not revealed at a detailed enough level that it can be scrutinised.

"Malaysia ranked far below other countries (for this), where the budget lacked details and no audits were undertaken of the secret programmes," he said.

He, however, admitted that the report does not look at the spending of Singapore, which spends the most on defence among South-East Asian countries.

Neither does it look at military heavyweight Israel, said Pyman, as these two countries were not included in the Open Budget Index 2010 for unclear reasons.

95% of Colombia's defence budget open

Earlier, he highlighted a best-case practice in Colombia, resulting in 95 percent of its defence budget being made public.

He said that the ministry procedures required that the secretary-general sign off on all procurements which need to be classified as secret.

"(Bureaucrats) will say 'There's no way I'm going to take my boots tender to the secretary-general to make it secret'," he said.

Colombia's defence acquisition budget is larger than Malaysia's, he said.Pyman added that generally 95 percent of all defence budgets are not sensitive information - like purchase of boots or yoghurt - but are deemed confidential due to "bad habits".

"It just makes life easier (for the bureaucrats and ministers) if everything is secret," he said.


Menjawab Hujjah-hujjah Tokeh lembu Feedlot

Posted: 19 Nov 2011 08:09 AM PST

Skandal NFC: Mampukah BN menanganinya?

Langkah sebaik-baiknya ialah mendakwa pihak yang terlibat, mendapatkan semula dana itu dan melantik usahawan berwibawa untuk mengendalikan projek ini.

Setelah hampir sebulan sunyi sepi, National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC), yang menjadi sasaran dalam parlimen dan di luar parlimen, akhirnya membuka mulut.

Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail, pengerusi NFC dan suami kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menganjurkan sidang akhbar pada 17 November lalu bagi mempertahankan NFC.

Beliau menjelaskan bahawa segala-galanya berjalan dengan baik, syarikat sedang menuju ke arah mencapai sasarannya dan tidak berlaku sebarang penyelewengan.

Tetapi fakta-fakta beliau jauh dari meyakinkan. Malahan, ia hanya satu percubaan untuk menutup skandal, dengan beberapa penafian yang telah pun dibuat oleh para pemimpin Barisan Nasional (BN) sebelum beliau.


Sebelum kita pergi kepada subjek utama, mari kita sentuh dua isu. Pertama, sidang akhbar Salleh dibuat secara eksklusif kerana hanya membenarkan enam organisasi media sahaja, iaitu akhbar berbahasa Melayu dan saluran-saluran televisyen membuat liputannya.

Akhbar berbahasa Cina dan lain-lain diharamkan dari sidang akhbar itu. Jika NFC benar-benar ikhlas mahu menyatakan yang benar, mereka tidak harus bimbang kepada para wartawan selain dari media yang dikawal oleh BN, yang pada kebiasaannya dianggap perkakas propaganda BN?

Jelas kelihatan NFC tidak mempunyai keyakinan untuk menjawab soalan-soalan dari para pemberita dari media yang tidak dikawal oleh BN? Tidakkah ini jelas menunjukkan BN mahu rakyat membaca apa yang BN mahu mereka membacanya?

Pembelian kondo tidak boleh diterima

Kedua, Salleh mahu kita mempercayai bahawa pembelian dua unit kondominium mewah berjumlah RM14 juta itu adalah usaha menggunakan pinjaman mudah itu secara sah dengan menyatakan kedua-dua kondo ini memberi pulangan yang tinggi.

Beliau berkata, pulangan sewa dari sebuah kondo ialah RM70,000 tetapi tidak ada sesiapa yang mempercayainya.

Selain dari kredibilitinya tercabar, siapakah dia Salleh yang memikirkan dirinya membuat rakyat tidak keberatan untuk meminjamkan wang kepada keluarganya pada tempuh jangka panjang dengan kadar faedah 2% supaya mereka dapat meraih pulangan berlipat kali ganda hasil dari pelaburan dalam hartanah?

Alasannya bahawa ini (pembelian dua kondo) merupakan pelaburan sementara atas lebihan wang yang boleh digunakan kemudian nanti untuk projek lembu feedlot adalah tidak boleh diterima.

NFC tidak sepatutnya membuat permohonan dan kerajaan juga tidak sepatutnya memberi kebenaran untuk mengeluarkan wang yang banyak itu, yang tidak digunakan dari Akaun Pinjaman Khas. Pengeluaran wang dari akaun sepatutnya dikawal ketat dan diteliti
Kementerian Kewangan dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Atau, adakah NFC memberitahu kita bahawa mereka tidak menyediakan unjuran aliran tunai dan akaun untung rugi untuk projek ini ketika membentangkannya kepada kerajaan sebelum kontrak ini diperolehi?

Salah guna dana awam yang berlaku mencerminkan kegagalan kerajaan untuk melindungi dana awam, atau lebih buruk, terdapat konflik kepentingan berunsur jenayah (disebut rasuah) kerana memberi kontrak kepada kroni tanpa pertimbangan yang saksama melalui kertas kerja projek yang lengkap..

Sekarang, mari kita lihat kepada fakta-fakta yang dikemukakan oleh Salleh untuk menyokong dakwaannya bahawa projek ini berjalan dengan baik.

Projek 'berjaya' satu ilusi

Salleh berkata, ini merupakan tahun ketiga operasi dan masalah remeh temeh adalah dijangka. Salah. Anaknya sendiri, Wan Shahinur Izran, ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif berkata, ketika majlis menandatangani perjanjian kemudahan pinjaman RM250 juta itu pada 6 Disember 2007 bahawa "operasi dijangka bermula bulan Februari tahun depan." Maka empat tahun sudah berlalu sejak perjanjian itu.

Kata Salleh lagi, syarikatnya telah menternak 8,016 ekor lembu pada tahun 2010, "mengatasi sasaran 8,000 ekor lembu". Salah.

Kriteria yang harus dipertimbangkan ialah jumlah lembu yang disembelih, bukan "diternak", kerana projek ini adalah projek pembekalan daging lembu.

Jumlah lembu feedlot tidak boleh diukur dengan pengeluaran, kalau tidak, bilangan banyak lembu yang banyak yang tiba dari luar negeri dikira sebagai "pengeluaran".

Maka Ketua Audit Negara adalah betul dalam laporannya bahawa sebanyak 3,289 ekor lembu yang disembelih pada 2010 menyumbang hanya 41% dari sasaran, satu jumlah sasaran yang telah pun dikurangkan. Sasaran asal ialah 60,000 ekor lembu setahun seperti yang diumumkan oleh CEO Izran ketika majlis menandatangani perjanjian pinjaman itu.

Seterusnya Salleh berkata, "dari operasi tahun 2009, NFC masih belum mendapat pasaran dan tempat penyembelihan hanya diluluskan pada bulan April tahun tersebut, sijil halal diperolehi dua bulan kemudian dan Piawaian Kesihatan Veterinar, adalah wajib sebelum daging dapat dijual, dalam tahun 2010."

Salleh menambah, NFC perlu menghantar para pekerjanya untuk menjalani latihan untuk mendapatkan kepakaran bagi mengendalikan operasi ternakan lembu.

Perkataan yang disebut Salleh ini nampak seperti seorang yang amatur dalam bidang ini, merayu supaya kita memahami masalah ini akibat prestasinya yang mengecewakan.

Ini berbeza dengan ucapan Izran pada 2007 apabila beliau berkata, "kami ingin memainkan peranan penting untuk memimpin, struktur dan mentransformasi industri daging lembu bagi mencapai 40% keperluan negara."

Izran juga berkata, aktiviti-aktiviti syarikat termasuk "lembu feedlot dan pengeluaran makanan melalui kontrak dan perladangan satelit, penyembelihan, pemprosesan, pemasaran dan lain-lain aktiviti hiliran dan huluran."

Untuk perladangan kontrak, NFC akan "membantu pihak-pihak terpilih untuk mendapatkan pinjaman, untuk memula projek dan latihan lanjutan dalam bidang pengeluaran dan pentadbiran perniagaan termasuk menyediakan lembu, bahan pemakanan dan perkhidmatan veterinar. Skop aktiviti ini terdapat dalam laman web NFC.

Ekuiti yang cukup?

Maka amat jelas wujudnya jurang di antara realiti dan retorik dalam kisah NFC ini.

Salleh berkata, NFC hanya memulakan operasi pada 2009. Tetapi kenapa tidak pada 2008 memandangkan syarikatnya telah memperolehi pinjaman besar ini lebih awal?

Secara tidak langsung, operasi syarikat ini bergantung sepenuhnya kepada pinjaman mudah ini tanpa mempunyai ekuiti yang mencukupi dari para pemegang sahamnya. Jika ini benar-benar terjadi maka terdapat unsur-unsur penyelewengan dalam penganugerahan projek ini.

Salleh memberitahu bahawa permintaan dalam pasaran menjadi penghalang hingga membantutkan perkembangan projek ini sehinggalah pada 2010. Tetapi bagaimana mungkin ini terjadi sedangkan negara kita telah mengimport 80% daging lembu dari luar negara?

Aduan serupa ini hanya mendedahkan kelemahan mereka untuk mengendalikan perniagaan ini.

Dengan mendawa pihak yang memberi projek melambatkan kelulusan-kelulusan yang diperlukan hanya sebagai alasan sahaja.

Hakikatnya, sukar untuk menolak kemungkinan berlakunya salah guna kuasa dalam pemberian projek ini, termasuk kecuaian jenayah (oleh pihak kerajaan) dan pecah amanah (pengendali projek) dalam menyalah guna dana awam.

Langkah yang sebaik-baiknya ialah dengan mendakwa pihak yang terlibat, mendapatkan semula dana itu dan melantik usahawan yang benar-benar berwibawa untuk mengendalikan projek ini.


Adakah kerajaan BN sanggup melakukannya, atau perkara yang sama, seperti biasa akan dibiarkan terus berlaku? -FMT


[Video] 25% Penduduk Brussels, Belgium Adalah Muslim

Posted: 19 Nov 2011 08:54 AM PST

Lebih dari 250 ribu penduduk Brussels yang memiliki akar Muslim, menurut sebuah penelitian yang dilakukan oleh Universiti Katolik Leuven di Belgium dan disiarkan oleh media Belgium Jumaat lalu. Jumlah ini bererti seperempat jumlah seluruh penduduk kota yang mencapai satu juta orang lebih.

Gambar: Kelihatan beberapa orang muslimah di sudut kota Brussels

Penelitian ini dilakukan oleh Felice Dasetto, seorang hli sosiologi dan profesor di universiti yang dianggap berkeahlian dalam isu-isu yang berkaitan dengan Muslim di Belgium.

Brussels adalah ibukota politik Kesatuan Eropah. Separuh dari penduduk Belgium, tinggal di kota ini.

Angka tersebut menempatkan Belgium di antara kota-kota Eropah lainnya dengan kehadiran Muslim yang besar seperti Birmingham di Britain, katanya dalam laporan penelitian.

Kehadiran Islam menjadi lebih terlihat di Brussels setelah beberapa masjid dan menara baru terbina. Selain itu, kini di kota itu mudah menemukan perempuan mengenakan jilbab dan organisasi Islam juga banyak muncul di kota itu. -kuna.net.kw
Besides PappaRich, our family eats at Purple Cain!

Posted: 19 Nov 2011 07:55 AM PSTJanson's favourite meal comprises 'soup rice', egg with anchovies and fried fish with oat flakes.Kebenaran Terdedah: Pemberian "One-Off" RM100 Bermotifkan Politik!

Posted: 19 Nov 2011 07:42 AM PST

BN didakwa peralat bantuan RM100 untuk sekolah

Kerajaan didakwa memperalatkan cara penyerahan bantuan persekolahan RM100 untuk semua pelajar apabila mensyaratkan wakil rakyat atau pemimpin yang dipilih hadir membantu ketika penyampaiannya dibuat.

Pemimpin pembangkang juga berpendapat, tindakan itu sekali gus menunjukkan kerajaan tidak jujur menyalurkan bantuan dengan cuba mendapatkan political mileage atau pulangan politik.

"Ini menunjukkan bahawa duit tersebut bukan sangat bertujuan untuk membantu murid atau keluarga, tetapi lebih kepada kepentingan politik, (tunjukkan) yang beri itu Umno atau BN," kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Arahan itu dikesan melalui sepucuk surat daripada Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pelajaran Malaysia Datuk Dr Rosli Mohamed bertarikh 11 November lalu kepada pelbagai bahagian pengurusan sekolah, termasuk semua pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN).

Kandungannya menyatakan, mesyuarat jemaah menteri pada 28 Oktober memutuskan, wakil rakyat atau "wakil terpilih kerajaan persekutuan" hendaklah membantu menyampaikan bantuan itu kerana ia "touch point" kerajaan kepada rakyat.

"Sehubungan itu, semua JPN hendaklah mengambil tindakan SEGERA terhadap keputusan tersebut dan memastikan pengagihan bantuan dianjurkan oleh pihak sekolah bagi mencapai hasrat kerajaan," surat itu dipetik.

Bantuan itu ekoran pengumuman bantuan persekolahan RM550 juta atau RM100 kepada setiap pelajar oleh Menteri kewangan Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan Belanjawan 2012 pada Oktober lalu.

Langgar batasan

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata, arahan Dr Rosli itu jelas menunjukkan bagaimana ketua pentadbir kementerian tidak profesional, tidak amanah dan tidak jujur kerana "menjadikan kementerian sebagai alat politik".

"Penyampaian itu disampaikan oleh Umno dan BN dengan sendirinya membuktikan bahawa bantuan itu sendiri bukan bertujuan untuk meringankan beban rakyat, tetapi bertujuan mendapat habuan politik," katanya.

Dalam masa yang sama, kedua-dua pemimpin itu juga melihat tindakan Dr Rosli melanggar batasan seorang penjawat awam.

"Bagi saya benda begini serahkan pada sekolah. Macam tak ada kepercayaan. Apakah pegawai pendidikan tidak mewakili kerajaan? Saya tak kisah jika menteri pelajaran atau KSU, pengarah pelajaran negeri, guru besar... wakili kerajaan.

"Ini penghinaan. KSU beri imej tidak baik, macam tak ada kepercayaan pada sektor kerajaan," kata Mahfuz yang juga anggota parlimen Pokok Sena.

Manakala Saifuddin pula menyifatkan tindakan Dr Rosli itu terang-terang melangggar prinsip dan etika sebagai penjawat awam.

"Saya nasihatkan dia berhentilah bermain politik. Ia menyalahi prinsip penjawat awam tidak boleh memihak," kata anggota parlimen Machang itu. -mk


Wang bantuan sekolah RM100 diberi di pejabat Umno

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin yang juga ketua Wanita PKR hari ini mendedahkan wang bantuan RM100 kepada murid sekolah diberikan di pejabat Umno.

Zuraida mendakwa sebuah sekolah rendah di Ampang membawa pelajarnya ke pejabat Umno bahagian untuk mendapatkan wang bantuan terbabit.

Malah bantuan tersebut diberikan oleh Ketua Umno bahagian Datuk Ismail Kijo di bangunan Umno Ampang di Jalan Bukit Belacan.

"Saya dapat panggilan dari guru besar dan ibu bapa yang memberitahu murid-murid terpaksa dibawa ke bangunan Umno Ampang untuk menerima wang itu," kata Zuraida dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini.

Tindakan itu disifatkan Zuraida sebagai petanda jelas Umno begitu terdesak untuk menipu rakyat bagi mendapatkan undi kerana ia sepatutnya disalurkan terus kepada sekolah dan tidak membabitkan campur tangan parti politik.

Diumum Najib

"Sepatutnya bantuan itu diserahkan oleh kakitangan kerajaan atau pun daripada Kementerian Pelajaran," katanya.

Wang bantuan persekolahan RM100 seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Belanjawan 2012 sepatutnya disalurkan kepada akaun sekolah masing-masing dengan serta-merta.

Wang bantuan itu akan diagihkan kepada pelajar Tahun Satu hingga Tahun Lima dan dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat bagi sesi persekolahan 2011.

Manakala bayaran bantuan kepada pelajar Tahun Satu dan Tingkatan Satu sesi persekolahan 2012 akan dibayar pada Januari tahun depan. -FMTTheater Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:52 AM PST

Top Converting Ventriloquist Product! Affordable And Easy To Promote Ebook On Ventriloquism. Tap Into This Niche That Has Little Competition And Totally Satisfies Its Readers. This Book Offers Great Instruction On How To Become A Ventriloquist. With Jeff Dunham's Popularity This Is Hot Stuff.The Actor's Tax Guide A Friendly And Useful Guide For Actors As They Prepare To Do Their Income


Photography

Posted: 19 Nov 2011 06:51 AM PST

Make Money With Your Digital Camera. Sell Photos, Images, Screensavers And More Ways To Profit.Digital Photography Mastery Ebook Learn How To Take Better Photos Following An Easy Photography Course That Will Improve Your Photos And Skills In No Time.Stock Photo Expert Learn To Take Highly Profitable Stock Photographs With Ease. A Program Geared At Teaching Photographers The Art Of Stock


Photography

Posted: 19 Nov 2011 06:51 AM PST

Doll Photography Made Easy. A Comprehensive Guide To Photographing Dolls (or Anything Else) For Ebay(r)!Photography Business Quick Steps Provides A Monthly Tutorial On Quickly Starting, Maintaining And Expanding, Inexpensive Modes Of Photography Business For Struggling Photographers. Includes Many Valuable Free Photography Bonuses Each Month.315 Amazing Tips To Help You Become A Better


Photography Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:51 AM PST

The Lifestyle Shooter Ebook The Lifestyle Shooter Ebook Was Created To Help You Accelerate Your Understanding Of Lifestyle Photography And Its Associated Skills, Secrets And Best Practices.Nature Photography Masterpieces The Easy Way! The Revolutionary "cookbook" Style - Shortcuts Your Digital Learning Curve. Only A Genuine Pro Knows All The Techniques - Esther Beaton Shares Her Career


Photography Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:50 AM PST

Digital Photography 4 The Creative Eye All In One Digital Photography Learning Guide.e-book Covers Digital Photography Basics And Image Editing Illustrated Using Photo Shop Cs3 .Photography Posing Secrets Volume 2 The Second Of Two Volumes Showing Photographers How To Pose A Model For The Camera.Photography Posing Secrets. A Resource For Posing A Model For The Camera. Never Be Stuck For


Photography Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:49 AM PST

Turn Your Photos Into Cash All You Need Is A Digital Camera, A Computer And An Internet Connection To Get Started Making Extra Income Every Month! Very High ConversionsProfitable Photography. How To Easily Start Up & Market A Profitable Photography Business - Even If You Have Never Been In Business Before. Make Up To $720 Pw, Part-time With Your Camera, Selling Photos.Take Better


Magic Tricks Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:48 AM PST

Magicheck.com Home Of The Magic Secrets Network Of SitesAwesome Magic Tricks To Amaze Your Friends A Unique Collection Of Over 30 Amazing Magic Tricks And E-books, With Step-by-step Illustrated Instruction Plus Hints And Tips About Pro Magical Performance. Entertain And Baffle Any Audience And Amaze Your Friends - Affiliates Earn A Massive 75Secrets Of Card Magic. Learn Mind Blowing


Magic Tricks Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:48 AM PST

The Ultimate Mind Reading Magic Trick Download The Hottest Mind Reading Magic Trick Today! Affiliates Can Earn A 75% Commission Selling This Product.Ultimate Mind Reading & Mentalism - High Quality Product! This Product Is Of A Far Superior Quality To Similar Products In This Category And The Sales Letter Converts Really Well! Start Promoting This Product Now And Make Money While You


Humor Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:47 AM PST

Riase Como Nunca, Con Chistes Para Adultos Inteligentes Obra Humoristica Inedita De 188 Paginas, Fruto De Largo Tiempo De Coleccion Y Depuracion De Historietas E Ingeniosos Relatos, Con Un Elevadisimo Nivel De Comicidad Y Diversion. Es Una Compilacion Excepcional, Que No Contiene Un Solo Cuento Flojo.That's Comedy! - The Net's #1 Joke Ebook Over 340 Pages Of Little Snickers, Medium-sized


Fashion Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:46 AM PST

How To Sign With A Modeling Agency Get Signed With A Top Modeling Agency Now! This E-book Will Show You Step By Step How To Become A Professional Model. High 75% Commission For Affiliates!1940's Style Guide: Clothing And Fashion For Women What To Wear And Where To Shop For 1940s Clothing. Includes Detailed Style History, 130 Images, 160 Shopping Links And Free Book Updates For Life.


Body Art Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:45 AM PST

Tattoos Ideas? Really? Yes, People Actually Pay For Tattoo Ideas. Test It For A Week And See For Yourself. If You Have A Youthful Demographic, Youll See Sales.La Más Grande Del Mundo Colección De Tatuajes | Tattoo Designs Colección De Tatuajes Insane Tribal - Edición Especial - Edición Especial De 30.000 Tatuajes - Miles De Tatuajes De Tamaño Completo Para Imprimir, Flash Y Esté


Body Art Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:46 AM PST

Bis Zu 34,50 Euro Pro Verkauf Mit Tattoovorlagen Und Mehr Verdienen Sie Geld In Der Profitablen Internet Nische "tattoos" Durch Den Verkauf Hochwertiger Tattoovorlagen Mit Verschiedenen Motiven Sowie Jede Menge Informationen Zum Thema. Geeignet FInfinite Tattoos- #1 Converting Tattoo Website! New Tattoo Lander, Best Converting Yet. Professional Tattoo Look And High Click Throughs.


Body Art Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:45 AM PST

Chopper-tattoo - Top Tattoo Offer ! The #1 Tattoo Gallery On The Web. Converting Like Crazy! Pays 75%, Affiliates Must See. Free Music Downloads With Membership Allows Creative Marketing. New Affiliate Tracking In Email, Exit Ad, & Google Upon Request: Chopper-tattoo.com/affiliatesUniquetattooflash.com - Best Converting Tattoo Offer! Cash In On The Top Converting Tattoo Offer In The CB


Art Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:42 AM PST

How To Draw People- Figure Drawing Step By Step Simple Steps To Draw Anyone. Learn How To Draw People With Easy Step By Step Instruction. Discover The Techniques Of The Masters And Draw Beautiful Figure Drawings.Shortcut Secrets Of Figure Drawing Figure Drawing Ebook That Has Over 1017 Drawings To Help Artist Draw The Human Body. Detail Drawings Covering The Bones, Face, Head, Torso,


Art Arts & Entertainment

Posted: 19 Nov 2011 06:41 AM PST

Almost Breathing- Make Custom Cardboard Cutouts. Including Celebrity A Software And E-book Package To Make Amazingly Realistic Custom Life-sized Cardboard Cutouts. Celebrities, Family, Friends And Pets Are All Easy To Make Into Life-sized Standees Ready To Impress. Family, Friends, Yourself, Celebrities, Pets And MoreHow To Make Origami Ebook - 75% Commission - 2.56% Conversion Ebook


No comments: