Wednesday, November 9, 2011

Projek Lembu: Apa Hubungan Shahrizat Dan Noh Omar Sehingga Saling Membela?

Projek Lembu: Apa Hubungan Shahrizat Dan Noh Omar Sehingga Saling Membela?


Projek Lembu: Apa Hubungan Shahrizat Dan Noh Omar Sehingga Saling Membela?

Posted: 09 Nov 2011 08:56 AM PST

Shahrizat: Keluarga saya berhak dapat projek lembu

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil menegaskan bahawa keluarganya mendapat projek Pusat Feedlot Kebangsaan (NFC) yang menelan jutaan ringgit, namun beliau percaya isu berkenaan telah digunakan untuk menyerang beliau selaku ketua wanita Umno dan pengerusi Wanita BN.

"Pada diri saya sendiri, saya lihat ini adalah agenda politik. (Ia) satu percubaan daripada pembangkang untuk melemahkan semangat dan tindakan Wanita Umno. Kami tidak semudah itu untuk dirobohkan," katanya.

"(Perkara) ini sudah dijawab dengan panjang lebar oleh menteri pertanian dan industri asas tani.

"Dan daripada apa yang saya dimaklumkan, jawapan daripada beliau itu sangat jelas dan nyata," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan pameran Raja'ah oleh artis seni visual veteran, Dr Sulaiman Esa di Balai Seni Visual Negara di ibu negara petang ini.

Shahrizat berkata keluarganya tidak sepatutnya dilayan sedemikian dengan apa yang dikatakan oleh pembangkang.

Sebaliknya, kata beliau, keluarganya berhak mendapatnya (NFC) kerana mereka telah bekerja kuat.

"...menteri dah jawab, dan saya gembira kerana kementerian akan pantau kejayaan projek itu. Saya dah lama dalam politik," tambahnya.

"Mereka (pembangkang) bukan minat sangat dengan NFC. Itu memang diarahkan kepada saya, selaku ketua Wanita Umno, dan juga pengerusi Wanita BN," katanya lagi.

Dalam pada itu, Sharizat turut mengambil peluang untuk menempelak Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin kerana mengaitkan keluarganya dengan projek berkenaan.

"Agenda politik mereka begitu jelas. Mereka terumbang-ambing, macam ketua Wanita PKR tu. Saya malulah dia seorang wanita Malaysia macam tu," katanya sinis. -mk

Menteri mesti jawab segera penyelewengan NFC

KUALA LUMPUR, 9 Nov: PKR menasihatkan menteri dan wakil rakyat BN segera menjawab dakwaan mengenai penyelewengan dana rakyat melalui National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC).

Setiausahanya, Saifuddin Nasution Ismail berkata, selagi mereka mengelak daripada menjawab dakwaan ini, rakyat akan terus mempersoalkan penyelewengan yang terbukti melalui pemindahan dana berjumlah RM83 juta ke syarikat-syarikat milik keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Selain itu, penyelewengan juga terbukti melalui perbelanjaan luar negara dan keraian melampau sehingga mencecah RM828,000 setahun dan pemberian subsidi sebanyak RM3 juta menggunakan wang rakyat kepada restoran Meatworks milik keluarga Shahrizat.

"Ketiga-tiga perkara ini masih belum dijawab menteri dan wakil BN. Semakin lama mereka mengelak, semakin rakyat yakin bahawa BN cuba melindungi penyelewengan dalam NFC," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Mengulas lanjut mengenai NFC, Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, tindakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar dan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaludin mempertahankan hanya RM181 juta daripada RM250 juta pinjaman disalurkan kepada NFC adalah satu pembohongan.

"Dalam kes pinjaman RM250 juta yang diambil NFC, PKR telah membuktikan bahawa wang-wang pinjaman sebanyak RM130 juta iaitu bayaran pertama dan RM120 juta iatu bayaran kedua telah masuk ke akaun milik NFC.

"Bukti jelas menunjukkan keseluruhan RM250 juta disalurkan kepada NFC berdasarkan rekod penyata bank, bukannya diletakkan dalam escrow account seperti yang dinyatakan BN," jelasnya.

Tambahnya, akaun-akaun NFC di Maybank dan Public bank bukan atas nama pihak ketiga seperti konsep berbentuk amanah (escrow account) tapi atas nama NFC.

Penjelasan Noh bahawa wang selebihnya masih berada dalam escrow account yang dikawal kementeriannya juga tidak boleh diterima kerana daripada rekod kewangan NFC, pelbagai perbelanjaan melampau dan pindahan wang dibuat sepanjang tahun 2008 dan 2009.

Selain itu, Saifuddin turut mempersoal cara perbelanjaan melampau yang dilakukan NFC sehingga aset bersihnya berjumlah RM239 juta pada 31 Disember 2009 jika Noh mendakwa hanya RM181 juta yang disalurkan.

"Ini adalah kepincangan-kepincangan alasan yang diberikan oleh BN setakat ini yang cuba mengaburi mata rakyat," katanya. -HD


Ulasan GB

Kes ini melibatkan wang rakyat yang beratus juta nilainya. Siasatan ke akar umbi perlu dilakukan.

Penyelewengan dan salahlaku seperti yang didedahkan oleh Jabatan Audit egara adalah jelas.

Alasan Shahrizat bahawa keluarganya berhak mendapat projek lembu berkenaan kerana mereka telah bekerja kuat adalah teramat lucu dan dilihat cuba "melembukan" orangramai.

Hubungan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Md. Noh Omar dengan keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat perlu juga disiasat kerana Noh Omar terlalu kuat membela pemberian projek itu kepada Shahrizat. Dan Shahrizat pula cukup bergantung kuat kepada jawapan menteri berkenaan untuk menjustifikasikan keluarga beliau diberikanprojek berkenaan.

"(Perkara) ini sudah dijawab dengan panjang lebar oleh menteri pertanian dan industri asas tani.

"Dan daripada apa yang saya dimaklumkan, jawapan daripada beliau itu sangat jelas dan nyata,"


Najib sepastinya akan menolak Suruhanjaya Siasatan ditubuhkan kerana beliau juga telah terlibat awal-awal membela pemberian projek itu kepada Shahrizat.

Tiada pilihan lain, Pakatan Rakyat perlu menang di dalam PRU13 ini bagi mempastikan kesemua penyelewengan dan salahlaku ini terbongkar.

Yang bersalah, seperti yang GB katakan sebelum ini, mengikut hukum kebenran dan keadilan, perlu dihambat masuk ke penjara. Itu kandang yang sesuai bagi mereka kerana mengkhianati wang rakyat dengan jumlah yang begitu besar.


Does Shahrizat's family really deserve NFC project?

Posted: 09 Nov 2011 08:40 AM PST

OK.


But seriously, is her family the only family that works hard?

Is there not even one family who works equally hard and deserves to have the project?

Why must a Minister's family get the project?

I'm sure the First Family works very hard and gets attacked too. ;)

No one can deny that Shahrizat's family works very hard.

Also,  none can deny that Shahrizat's family is reaping the fruits of their labour. ;)


Wordless Wednesday – Putrajaya Botanical Garden

Posted: 09 Nov 2011 06:14 AM PST

[WASPADA] Harga Beberapa Barangan KR1M Jauh Lebih Mahal

Posted: 09 Nov 2011 07:20 AM PST

Pakatan Rakyat menggesa pemimpin BN berhenti membuat promosi kononnya harga produk Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) lebih murah dan menjimatkan kerana perbandingan harga yang dibuat menunjukkan sebaliknya.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata, tinjauan harga yang dibuat di KR1M dan pasaraya Carrefour menunjukkan perbezaan harga yang kecil malah ada sesetengah produk di Carrefour lebih murah berbanding di KR1M.

"Dalam pada sesetengah produk lebih murah di KR1M, ada produk yang jauh lebih murah di Carrefour iaitu 30 hingga 50 peratus," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau turut membawa pencuci lantai serbaguna dan cecair peluntur KR1M yang harganya lebih mahal berbanding di Carrefour serta mengedarkan salinan senarai harga produk KR1M yang lebih mahal berbanding pasaraya lain.

"Untuk 1 liter cecair peluntur KR1M, harganya RM1.90 iaitu 30 peratus penjimatan tetapi bila pergi ke Carrefour atau Tesco, harganya cuma RM1.29 iaitu 40 peratus lebih jimat daripada KR1M," katanya sambil menunjukkan produk tersebut kepada pemberita.

Sementara itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar pada sidang media sama mempersoal peruntukan RM40 juta untuk KR1M yang didakwa tersasar daripada tujuan sebenar kewujudannya.

Beliau berkata, sangat malang apabila kerajaan memperuntukkan dana yang besar dengan alasan untuk meringankan beban rakyat namun pada masa yang sama melakukan penipuan harga.

"Bagaimana kerajaan membelanjakan RM40 juta ke arah mewujudkan 85 unit KR1M apabila di lapangan harga yang ditawarkan adalah jauh menyasar daripada pengumuman?

"Iklan yang dibuat oleh GTP serta pengumuman kementerian tidak terlalu kasar jikalau hakikat sebegini dikatakan adalah satu bentuk penipuan kepada rakyat," katanya.

Selain itu turut dipersoal mengenai tindakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) mewujudkan Kedai Rakyat MAIWP Oktober lalu yang dikatakan menawarkan harga rendah sehingga 40 peratus daripada pasaran biasa bagi membantu rakyat di sekitar ibu kota terutama golongan asnaf dan rakyat termiskin.

Sedangkan katanya sudah terbukti dakwaan produk jenama 1Malaysia mempunyai kualiti setanding dengan pasaran biasa adalah satu penipuan.

"Bagaimana pihak MAIWP menjustifikasi penggunaan duit rakyat dalam mewujudkan kedai-kedai ini?


"Berapakah jumlah dana yang akan diguna, berapa jumlah kedai yang akan diwujudkan, dan dari sumber apakah dana ini diambil?" soalnya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkefly Ahmad berkata tiada gunanya kerajaan mempunyai hasrat yang murni untuk membantu rakyat tetapi pelaksanaannya tidak menunjukkan demikian.

"Kerajaan tidak ada pertanggungjawaban dalam memastikan pelaksaannya benar-benar memberi manfaat kepada rakyat.

"Apa gunanya kalau produk yang sama, harga lebih tinggi tetapi cuma ditulis 'dibungkus oleh Kedai Rakyat 1Malaysia', katanya. -HD

Ke mana subsidi RM40 Juta Kedai 1Malaysia?


KUALA LUMPUR 9 Nov: Pakatan Rakyat mempersoalkan kemana hilangnya subsidi sebanyak RM40 juta yang diberikan kepada 85 unit Kedai Rakyat 1Malaysia.

Ini berikutan terdapat produk-produk yang ditawarkan oleh kedai berkenaan jauh lebih mahal berbanding produk yang dijual di pasaraya tempatan.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mempersoalkan peruntukan berkenaan yang diumumkan perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam ucapan Belanjawan 2012, 7 Oktober lalu.

"Di mana perginya (wang itu)? Bagaimanakah ia dibelanjakan? Tujuan utama Kedai 1Malaysia adalah untuk meringankan kos serta mengurangkan beban rakyat dengan 250 produk 1Malaysia sehingga 40% lebih murah.

"Kalau dia kata memang murah dari harga dipasaran, kita (Pakatan) buktikan sebaliknya," Katanya di Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua yang turut hadir pada sidang media sama membandingkan beberapa barangan termasuk peluntur yang dijual RM0.60 sen lebih mahal berbanding pasaraya lain.

Beliau turut melampirkan satu salinan harga sebanyak 23 barang keperluan yang membuktikan ia tidak semurah didakwa malah ada yang lebih mahal.

"Kenapa PM kita menjanjikan 'langit' kepada rakyat yang kononnya harga barang lebih murah tapi sebaliknya?

"PM boleh cakap pada rakyat bahawa barang di Kedai 1Malaysia lebih murah tapi dia juga perlu promosi pasaraya lain yang lebih murah," sindir Tony Pua.

Dalam sidang media sama, Nurul Izzah turut mempertikaikan tindakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) mewujudkan Kedai Rakyat MAIWP yang kononnya "menawarkan harga rendah bagi membantu rakyat di sekitar ibu kota terutama golongan asnaf dan rakyat termiskin.

"Saya bangkitkan soalan ini kerana MAIWP pernah terbabit dalam salah guna dana apabila RM31,150 wang zakat diguna bagi membayar peguam dalam kes tuntutan qazaf Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim," kata Izzah.

Sebelum ini, Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution mendedahkan wang itu dikeluarkan bagi membiayai yuran guaman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan Ketua Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Ali.

Perkara itu diakui sendiri Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah dalam jawapannya di Parlimen sebelum ini. -KD

Adding New Meaning to Daylight Robbery

Posted: 09 Nov 2011 04:55 AM PST

In February this year, Malaysians were aghast when Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi announced that the government agreed to allocate RM6 billion to build six second-generation patrol vessels for the Royal Malaysian Navy. The rationale given for the expenditure was to "boost the economy while benefiting 632 vendor companies". The Defence Minister clarified that they would ensure that "at least RM2bil of the allocation will benefit these vendor companies which are strategic partners of Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd".

Evidently, there is big $$$ in defense.

According to Wikipedia:

It is estimated that yearly, over 1.5 trillion dollars are spent on military expenditures worldwide (2.7% of World GDP). This represents a decline from 1990 when military expenditures made up 4% of world GDP. Part of this goes to the procurement of military hardware and services from the military industry.

The combined arms sales of the top 100 largest arms producing companies amounted to an estimated $315 billion in 2006. In 2004 over $30 billion were spent in the international arms trade (a figure that excludes domestic sales of arms).


Today, the Defense Security Cooperation Agency notified Congress today of a possible Foreign Military Sale to the Government of Malaysia for 20 AIM-9X-2 SIDEWINDER Block II All-Up-Round Missiles and associated equipment, parts, training and logistical support for an estimated cost of $52 million.

According to the press release issued by DSCA HERE (inaccessible in Malaysia but has been re-posted HERE), the Government of Malaysia has requested a possible sale of:

 • 20 AIM-9X-2 SIDEWINDER Block II All-Up-Round Missiles
 • 8 CATM-9X-2 Captive Air Training Missiles
 • 4 CATM-9X-2 Block II Missile Guidance Units
 • 2 AIM-9X-2 Block II Tactical Guidance Units
 • 2 Dummy Air Training Missiles
 • containers, missile support and test equipment, provisioning, spare and repair parts, 
 • personnel training and training equipment, publications and technical data, 
 • U.S. Government and contractor technical assistance and other related logistics support. 
 • The estimated cost is $52 million.

This proposed sale will contribute to the foreign policy and national security of the United States by helping to improve the security of a friendly country that has been, and continues to be, an important force for political stability and economic progress in East Asia.  CLICK HERE for more.

In mid-August this year, The Australian reported that AUSTAL has won a $330 million contract to produce eight new patrol boats for the Australian customs service. The total value of the project is $330 million, including a $280 million design and construction contract and an In-Service Support contract worth $50 million.

The contract is for the design, construction and through-life support of eight Cape Class patrol boats for the Australian Customs and Border Protection Service.

Comparatively, it appears that the Australians can build EIGHT NEW PATROL BOATS at AUS$330 million (RM1.016 billion) @ 127 million per boat while in Malaysia, six new patrol boats cost us SIX BILLION RINGGIT at RM1 BILLION per boat. Even if the patrol boats from both countries are different in technology or design, surely the difference cannot be that glaring?

CLICK HERE to see more details and photographs of vessels.

Another scandal would be the infamous Scorpene submarine scandals which has been extensively reported HERE by Asia Sentinel. MP Tian Chua raised many pertinent questions at the recent Ops Scorpene Fund Raising Dinner held in Penang. Of course, we cannot deny national security is of prime importance but one wonders why the government has spent so much on two submarines which we know at one point in time could not dive, and which came without spare parts, maintenance services and sans missiles and torpedoes until 2013. Read Beyond the Submarines.

Malaysians, we are not talking about millions any more but BILLIONS. BILLIONS of RINGGIT, not rupiah or pesos! And billions of the rakyat's money, mind you!!! What could be the trigger?

In a recent interview with ABC News (Australia), RPK said:

Corruption is not under control. You just have to talk to any businessman, foreign or local, and they'll tell you horror stories about the problems they face.

And the only way to solve all these problems is to pay. And sometimes it's demanded of them. Before any approval is given they'll be told, you know you have to give me 20 per cent; you have to give me 30 per cent.

And there's been, okay you look at the most recent case for instance where Malaysian government is going to buy six patrol boats at a price of one billion each, one billion ringgit each. So we're talking six billion ringgit or roughly $AU2 billion for six patrol boats.

You can buy those same boats in the UK or even what the American coastguards are using and six of those boats cost only one billion, not one billion per boat.

Now why is the Malaysian government paying extra five billion on patrol boats when compared to even what the British and the Americans can buy it so much cheaper?

They don't offer any reason. They just say that these boats are special. These are coastguard boats. How more special can it be? Even a foreign company has marvelled at how can your country pay six billion for six boats when we only pay one billion for the entire lot?

Now tell me that's not corruption.

Looking at this scenario, I am reminded of the Chinese word for crisis and opportunity.  This site says:

The Chinese word for crisis carries two elements, danger and opportunity. No matter the difficulty of the circumstances, no matter how dangerous the situation, ... at the heart of each crisis lies a tremendous opportunity. Great Blessings lie ahead for the one who knows the secret of finding opportunity within each crisis.

And is that what we see today? Are some finding opportunities in pseudo 'crisis' situations that they may enjoy great blessings ahead?

And are we witnessing daylight robbery right under our noses?


It’s all up to her now…

Posted: 09 Nov 2011 04:44 AM PST

During Aidil Adha on Sunday, I did get a text message from Shidah, wishing me Selamat Hari Raya. I was quite busy when the SMS came in and so I thought I'd reply later, but ended up forgetting all about it. Then yesterday another SMS came in, again from Shidah, but this time it was a blank SMS. I began to wonder if she was in some kind of trouble.

Remember Shidah, the foreign lady married to a Malaysian? The one who got beaten up by her husband and whose passport was locked up by him? You can read her earlier stories here and here.

Amongst all my clients, Shidah is the only one whom I wouldn't call unless and until she calls me first. Although I do have her handphone number, there was a time when her husband would hold the phone and only passed it to her when she needed to go to the hospital so that it'd be easier for her to call him once she was done with her hospital matters. Calling her when the phone is in her husband's hands may result in her husband being suspicious of who I was, why I contacted his wife etc. And she may end up being beaten up again as the husband is the type who'd get angry even with the slightest reason.

Anyway, yesterday I just decided to respond to the blank SMS. Didn't dare ask much though. I just asked "Apa khabar?" Shidah immediately called back. In her Pattani dialect, she told me she was having some problems.

Shidah: "Saya ada masalah sikit kakak."

Me: "Kenapa? Kena pukul lagi ke?"

Shidah: "Bukan kena pukul. Dia sudah ada perempuan lain. Esok kakak ada pergi hospital ka? Esok saya pergi ambil ubat."

Me: "Ada. Cari saya esok tempat biasa."

So yes, this morning I made sure I got to the hospital a wee bit early in case Shidah came early. She was only there to get her monthly supply of ARV, not to see the doctor, so it shouldn't take too long. If I went late and Shidah had to wait for me, her husband may suspect something if she takes too long before calling him to come and fetch her.

Indeed, it wasn't long after I got to the counselling room when Shidah walked in, salam & kissed my hands as had always been her practise, and immediately sat beside me.

Physically, she looked fine. I asked her when was the last time she was beaten up by her husband and according to her, it was right before our last meet in May. He still gets angry, and from time to time purposely abuse her emotionally, but at least for the past 5 months, he had not beaten her. In fact lately, he had been a wee bit nicer to her – particularly after he found out that Shidah had began suspecting that he has an affair with another woman. Shidah had in fact saw the woman's pic in her husband's handphone but before she could double check – all pics and phone numbers had been deleted from his phone.

Typical! He's probably trying his utmost best to be as nice as possible so that his involvement in the affair wouldn't be suspected by the wife. In this particular case, it became even more suspicious when he suddenly became nicer because it is not normal for him to be nice to his wife!

According to Shidah she needed to get her visa renewed recently and since then, her passport had been in her hands. So, passport is no longer a problem if she wanted to go back to her home country to be back with her daughter. When she married her present husband and followed him here, her daughter was only 3 years old then. The girl is being taken care by Shidah's mother. Her brother too helps to support the daughter financially.

Shidah has not seen her daughter since then. It has been 5 years. She does get to speak to her daughter by phone from time to time, and her daughter had been asking her when she'd be coming back. Shidah too, needless to say, missed her daughter so much. But every time she asked her husband if she could go back to see her daughter, the husband would say he didn't have enough money. Frankly, I don't think money is the problem. Shidah's brother had offered her before to pay for the transport so she could go back and see her daughter, but the husband would still come up with all sorts of excuses. Shidah had asked her husband before for her to go back for good, but that got her husband real mad and she ended up being beaten up.

But back then, she couldn't run away & go back to her family because the problem was she didn't have her passport with her and she didn't have any money. I could try get help to finance her transport cost to go back by bus, but her passport was another story. I did advise her to seek help from her embassy but she was too afraid to leave the house.

Now that passport is no longer the problem, there's no more stopping her right? As it is, even though they are still husband & wife and staying in the same house, they no longer sleep together anymore. He goes in and out as and when he likes, whereas she only gets to go out when he brings her out. He never gives her any money, any household needs he will pay himself instead of giving cash to his wife for her to buy the necessities. He helps to top up her phone so she could from time to time call her family back home. She does all the housework including cooking for him.

She doesn't sound like a wife does she? Sounds more like a maid.

So, how come she still seems reluctant to leave him? Is she afraid? She doesn't want to be "isteri nusyuz" by leaving him? She still loves him despite all that he had done to her?

I told her of the choices she has:

1. To talk things out with her husband and tell him that she wants to be with her daughter who is growing up now. Try to go separate ways in the most amicable manner, if she thinks it is possible.

2. If she thinks her husband will only end up beating her up if she asks for divorce, then another option is to make her move during one of her hospital visits. Easier for her to escape.

3. She can choose to remain in the relationship which doesn't seem to give her any future.

By this time, I could already see her tears flowing. She still seemed unsure what to do. I told her I wasn't going to tell her what course of action she should take – the decision has to be hers. I just told her to go back and think things over – think of the good IF she decides to remain in the present situation & think of the good IF she decides to go back to her home country. Then weigh them and see which one brings more benefit (to me the answer is obvious). I told her to think of her own future and not let the feeling of guilt to play any part in her decision.

I also reminded her that she still has Allah to turn to. Do the istikharah. Ask for His guidance.

The decision is now in her hands. All I can do is to lend her my support.


Jasad Pelajar Malaysia Mati Dibunuh Di Jawa Timur Tiba Di KLIA

Posted: 09 Nov 2011 05:08 AM PST

Sepang: Jasad penuntut Malaysia Adrian Jay Pereira, yang ditetak mati di luar rumah sewanya di bandar Malang, Jawa Timur, Indonesia, malam Selasa, selamat tiba di Advance Cargo Centre (ACC), MAS Kargo di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, Rabu.

Jasad mendiang yang tiba pada pukul 2.30 petang dengan penerbangan MH 870 dari Surabaya, disambut beberapa anggota keluarganya yang begitu sebak melihat jasad itu.

Pereira, 23 penuntut Fakulti Perubatan, Universiti Brawijaya, Malang, dilaporkan ditetak dengan senjata tajam ketika cuba menghalang seorang lelaki mencuri motosikalnya di luar rumah sewanya di bandar Malang, Jawa Timur pada malam Selasa.

Turut mengiringi jasad mendiang yang akan dibawa ke rumahnya di Taman Klang Jaya, Klang, Selangor, adalah wakil Kementerian Pengajian Tinggi dan wakil Kedutaan Indonesia di Malaysia.

Sebanyak 173 penuntut Malaysia kini mengikuti pengajian di Malang dan daripada jumlah itu, 161 adalah di Universiti Brawijaya. -BERNAMA

'Dialah Segala-Galanya Bagi Saya '- Ibu Penuntut Malaysia Yang Maut Dibunuh Di Jawa Timur

KLANG: "Adalah sesuatu yang menyayat hati untuk melihat jasad anak lelaki saya dalam peti keranda nanti. Saya tidak pernah menjangkakan ini semua akan berlaku kepada kami," kata ibu kepada pelajar Malaysia, Adrian Jay Pereira yang mati ditetak di luar rumah sewanya di Kota Malang, Jawa Timur, Indonesia pada Isnin malam.

Mary Catherine De Cruz, 52, menyifatkan Adrian, sebagai seorang anak yang patuh dan pelajar terbaik di sekolah.

"Dialah segala-galanya bagi saya. Adrian mempunyai cita-cita untuk membuka sebuah klinik yang menyediakan perkhidmatan kesihatan percuma kepada golongan yang kurang berkemampuan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di kediamannya di Taman Klang Jaya di sini pada Selasa.

Mary berkata harapan terakhirnya adalah untuk melihat jenazah anaknya buat kali terakhir.

"Saya hanya berharap agar jasad anak lelaki saya itu dapat dihantar ke sini dengan selamatnya tanpa sebarang kesulitan.

"Kedutaan Malaysia memaklumkan kepada kita mengenai insiden itu dan sehingga kini, kita tidak pasti apa sebenarnya berlaku," katanya.

Adrian merupakan anak sulung daripada tiga beradik. Dia mempunyai dua adik perempuan yang berusia 19 dan 16 tahun.

Adrian, 23 penuntut Fakulti Perubatan, Universiti Brawijaya, Malang, dilaporkan ditetak dengan senjata tajam ketika cuba menghalang seorang lelaki mencuri motosikalnya di luar rumah sewanya di bandar Malang, Jawa Timur, pada Isnin malam.

Dalam kejadian yang dipercayai berlaku pada 7 malam itu, Adrian penuntut tajaan Jabatan Perkhidmatan awam (JPA) itu, dilaporkan ditetak dengan senjata tajam oleh pencuri berkenaan di tempat kejadian.

Seramai 173 penuntut Malaysia kini mengikuti pengajian di Malang dan daripada jumlah itu, 161 daripada mereka menuntut di Universiti Brawijaya.

Sementara itu, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata pihak kementerian berasa sedih dengan kematian Adrian serta menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa.

"Kami telah memaklumkan kepada kerajaan Indonesia bahawa kami memerlukan kerjasama daripada pihak mereka untuk memastikan keselamatan pelajar kita yang menuntut di sana

"Kami akan menanggung semua kos untuk membawa pulang jenazah mendiang," katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Atase Pendidikan Malaysia di Kedutaan Malaysia, Ludinata Misnun kejadian itu bermula pada pukul 6.30 petang di rumahnya apabila beliau bersama dua rakan serumah terdengar bunyi bising di luar rumah mereka.

Pereira yang keluar menyiasat tidak menemui sebarang yang aneh namun beliau mengesyaki ada orang cuba mencuri motosikal yang baru dibelinya.

Beliau kemudian berpesan kepada dua rakan serumahnya supaya mengunci pintu dan menunggu beliau dalam rumah, sementara beliau menaiki motosikal untuk mencari pihak yang disyaki berniat jahat itu.

Tidak berapa lama kemudian selepas gagal menemui orang yang dicari, Pereira pulang semula ke rumah dan sejurus berhenti di luar rumah, beliau secara tiba-tiba diserang dengan tetakan di bahagian kanan lehernya dengan senjata tajam oleh orang yang tidak dikenali.

Semasa kejadian itu, Adrian dilaporkan masih duduk di atas motosikalnya.

Hasil bedah siasat Hospital Saiful Anwar, Malang, mendapati kematian Pereira disebabkan luka parah pada leher sebelah kanan akibat ditetak dengan objek tajam. -mstarPenjelasan kedudukan Pegawai Kerajaan

Posted: 09 Nov 2011 04:27 AM PST

PENJELASAN MENGENAI KEDUDUKAN PEGAWAI DAN KAKITANGAN KERAJAAN APABILA PAKATAN RAKYAT MENGAMBIL ALIH KERAJAAN PERSEKUTUAN.

Selaras dengan apa yang terkandung dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012 yang diterbitkan 4 Oktober yang lalu, Pakatan Rakyat mengiktiraf peranan utama yang dipegang pegawai dan kakitangan awam dalam merealisasikan dasar-dasar Kerajaan. Pakatan Rakyat turut memahami bahawa campur tangan politik merupakan salah satu faktor merosotnya taraf perkhidmatan awam di mata rakyat.

Dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012 telah dicadangkan penubuhan sebuah Inisiatif Kecemerlangan Perkhidmatan Awam (Civil Service Excellence Initiative, CSEI), yang akan membantu:

 • Meningkatkan kepuasan kerja (job satisfaction), lalu meningkatkan daya pengeluaran dan kecekapan bekerja. Tanggungjawab dan bidang kuasa setiap petugas akan diperjelas, mengurangkan pertindihan kerja dan tahap birokrasi;
 • Mewujudkan skim ganjaran dan kenaikan pangkat yang akan memberi ganjaran kepada mereka yang menunjukkan mutu persembahan yang tinggi serta skim 'peningkatan' di mana mereka dengan mutu persembahan yang boleh dipertingkat akan diberi kaunseling dan dilatih semula, atau akhirnya dilepaskan;
 • Menamatkan era pertindihan antara juruperunding serta agensi PEMANDU dengan kakitangan awam supaya dana rakyat tidak dibazirkan sewenang-wenangnya; seperti perbelanjaan lebih RM 5 bilion yang diperuntukkan untuk program NKEA dan NKRA di dalam belanjawan 2012 BN. Kakitangan kerajaan akan diberikan pengiktirafan serta tugasan sewajarnya, tanpa kerumitan dan campurtangan politik.

Namun begitu, Pakatan Rakyat menjelaskan bahawa kedudukan 1.2 juta pegawai dan kakitangan awam adalah terjamin sepertimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Malaysia di bawah perkara Perkara 132: Perkhidmatan-perkhidmatan awam dan Perkara 135: Sekatan mengenai pembuangan kerja dan penurunan pangkat.

Pada masa yang sama, Pakatan Rakyat menegaskan bahawa pegawai dan kakitangan awam mestilah melaksanakan tanggungjawab berdasarkan standard yang diaspirasikan oleh rakyat Malaysia, yakni mereka perlu bertugas dengan penuh gigih serta berkualiti tinggi, membantu melaksanakan dasar-dasar dengan penuh iltizam serta mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh peraturan kakitangan perkhidmatan awam.

YB Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Lembah Pantai
YB Dr Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Kuala Selangor
YB Salahuddin bin Haji Ayub, Ahli Parlimen Kubang Kerian
YB Chua Tian Chang, Ahli Parlimen Batu
YB Anthony Loke, Ahli Parlimen Rasah
YB Liew Chin Tong, Ahli Parlimen Bukit Bendera


THE WORLD'S LARGEST PHOTO LIBRARY

Posted: 09 Nov 2011 03:35 AM PST

Every 2 minutes today we snap as many photos as the whole of humanity took in the 1800s. In fact, ten percent of all the photos we have were taken in the past 12 months.


The Paradoxical Commandments by Dr. Kent M. Keith

Posted: 09 Nov 2011 02:40 AM PST

The Paradoxical
Commandments

by Dr. Kent M. Keith

 1. People are illogical, unreasonable, and
  self-centered.
  Love them anyway.
 2. If you do good, people will accuse you of selfish
  ulterior motives.
  Do good anyway.
 3. If you are successful, you win false friends and true
  enemies.
  Succeed anyway.
 4. The good you do today will be forgotten
  tomorrow.
  Do good anyway.
 5. Honesty and frankness make you vulnerable.
  Be honest and frank anyway.
 6. The biggest men and women with the biggest ideas can
  be shot down by the smallest men and women with the smallest minds.
  Think big anyway.
 7. People favor underdogs but follow only top
  dogs.
  Fight for a few underdogs
  anyway.
 8. What you spend years building may be destroyed
  overnight.
  Build anyway.
 9. People really need help but may attack you if you do
  help them.
  Help people anyway.
 10. Give the world the best you have and you'll get
  kicked in the teeth.
  Give the world the best you have
  anyway.

© 1968, 2001
Kent M. Keith

"The Paradoxical Commandments"
were written by Kent M. Keith in 1968 as part of a booklet for student
leaders.

Related articles

Like this:

Be the first to like this post.


Najib Sedang Menuju Jalan Mati Dan Pilihan Terbaik Baginya Ialah Berundur

Posted: 09 Nov 2011 03:16 AM PST

Buku: Najib perlu undur sebelum PRU, korban selamatkan Umno-BN

KUALA LUMPUR, 9 Nov — Sementara Datuk Seri Najib Razak baru sahaja selesai menunaikan haji manakala Umno pula membuat persiapan mengadakan perhimpunan agung 2011 hujung bulan ini, buku terbaru tulisan seorang ahli parti itu, yang menggesa beliau berundur sebagai presiden dan perdana menteri memasuki pasaran.

Tulisan buku itu juga mendakwa kepimpinan Najib sudah tidak boleh diyakini dan dipercayai, dan harus berundur untuk menyelamatkan Umno dan masa depan orang Melayu.

Najib juga merupakan Pengerusi Barisan Nasional (BN).

Buku setebal 267 halaman dengan judul "Kesilapan-kesilapan Najib" membuat rumusan — "Najib wajar berundur sebelum pilihan raya umum ke-13."

Penulisnya Shahbudin Husin berkata, Najib harus sanggup melakukan pengorbanan besar dengan meletakkan jawatan sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum ke-13 dan menyerahkan kepada pemimpin lain mengemudi parti dan kerajaan.

"Ini kerana Najib sudah tida ada harapan lagi untuk memulihkan sokongan rakyat bagi membawa kemenangan kepada Umno dan BN," kata Shahbudin yang pertengahan tahun ini menghasilkan buku pertama mengenai Najib iaitu "Tak berubah, faktor Rosmah & pola Sarawak petanda BN The End . . . Najib Perdana Menteri Terakhir . . ."

Shahbudin, ahli Umno bahagian Wangsa Maju, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur berhujah bahawa pelbagai percubaan dilakukan oleh Najib seperti memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), memberikan gula-gula dalam Bajet 2012, naik bas, naik basikal dan pelbagai cara lainnya seperti tidak membuahkan hasil.

"Beliau tetap dipertikai dan tidak dipercayai," kata penulis.

Dia menambah, "menang atau mendapat majoriti dua pertiga masih jauh dari lingkungan Najib."

Katanya, pilihan raya umum ke-13 hanya memberi makna kepada Najib jika beliau berjaya melepasi garisan dua pertiga majoriti sokongan di Parlimen, "sesuatu yang sangat-sangat mustahil sebenarnya untuk dicapai."

Dengan menggariskan 19 kesilapan Najib menerusi bukunya, Shahbudin berkata, kegagalan memenangi pilihan raya umum ke-13 sudah tentulah akan menyebabkan Umno dan BN hilang kuasa dan Najib akan dipertanggungjawabkan sepenuhnya jika gagal.

"Orang-orang Melayu dan ahli Umno tidak akan dapat memaafkan Najib kerana merasakan kekalahan itu adalah berpunca daripada kelemahan dan kegagalannya yang menyebabkan melakukan terlalu banyak kesilapan dan kehilangan sokongan,"
Shahbudin menulis lagi.

Katanya, jika gagal mendapat majoriti dua pertiga pula, pasti akan timbul suara-suara yang akan memintanya berundur kerana setelah diberi peluang sebagai Perdana Menteri, Najib dilihat gagal melakukan yang terbaik.

"Akan wujud desakan supaya pemimpin lain pula mengambil alih teraju kepimpinan parti dan kerajaan.

"Sehingga ini pun sudah kedengaran suara-suara dalam Umno sendiri yang mahu bertindak mendesak Najib berundur jika beliau gagal membawa BN melepasi garisan dua pertiga itu nanti," katanya lagi sambil berkata pandangan itu dikumpulkan menerusi pengamatan dan perbincangan dengan ahli-ahli akar umbi Umno dan BN.

Senarai kesilapan itu disenaraikan di bawah tajuk:

"1Malaysia Silap Pertama Di Hari Pertama Sebagai PM",
"Menghapuskan Kementerian Pembangunan Usahawan",
"Mewujudkan Kabinet Kawan-kawan",
"Kabinet Lemah dan Ramai Menteri Senator",
"Rasionalisasi (Sebenarnya Pemotongan) Subsidi",
"Pelantikan APCO",
"Gagal Mengawal Karenah dan Gaya Mewah Rosmah",
"Gagal Mengurus Parti Komponen dan Anggota Kabinet",
"Terlalu Banyak Program Transformasi Tapi Hasil Diragui",
"Tidak Tegas dan Flip Flop".

Tajuk-tajuk lain yang menyusul ialah

"Manipulasi Media Yang Melampau",
"Menjadikan Umno Kurang Melayu",
"Terlalu Bergantung Kepada Bekas Panglima Anwar",
"Merestui Budaya Politik Jijik dan Lucah",
"Membiarkan Amalan Nepotisme dan Kronisme",
"Mempunyai Ramai Pegawai Tapi Tidak Membantu",
"Tidak Bijaksana Mengendali Bersih 2.0",
"Mansuhkan ISA Rugikan Melayu" dan "
Terlalu Mengejar Populariti".

Tajuk-tajuk kecil itu merujuk kepada detik dan insiden sepanjang dua tahun lalu khususnya perkembangan sejak awal 2011.

Shahbudin juga menulis, kalau pun desakan untuk berundur lambat muncul, Najib juga sebenarnya harus berundur secara terhormat jika BN gagal mendapat majoriti dua pertiga.

"Rujukan mengenai perkara itu sudah ada dan Najib tidak harus berlengah untuk mematuhinya," katanya lagi.

"Kesimpulannya Najib sedang menuju jalan mati dan pilihan yang terbaik baginya hanyalah berundur bagi mengelakkan Umno dan BN yang dipimpinnya turut sama terhumban ke gaung kekalahan," kata Shahbudin lagi.

Dengan merujuk kepada kenyataan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan aktivis Dr Chandra Muzaffar bahawa jalan bagi BN masih belum cerah untuk menang besar, penulis ini menambah, "di sinilah Najib perlu berjiwa besar" demi menjaga nama baik Tun Abdul Razak Hussein, yang juga bapanya dan perdana menteri kedua.


CCTV Rakam "Lembaga Hitam" Bercumbu Dengan Anak Gadisnya

Posted: 09 Nov 2011 01:28 AM PST

Bongkar misteri 'lembaga hitam'

GOMBAK: Usaha seorang lelaki memasang kamera litar tertutup (CCTV) di seluruh rumah untuk menjejak 'lembaga hitam' yang sering dikesan di kawasan rumahnya membawa kepada penemuan mengejutkan kerana lembaga itu rupa-rupanya teman lelaki anaknya.

Malah, rakaman CCTV itu turut membuatkan dia menepuk dahi apabila memaparkan anak perempuannya berusia 16 tahun bercumbuan selepas teman lelakinya berusia 21 tahun menyelinap masuk ke bilik tanpa pengetahuan bapanya, kira-kira jam 10.30 malam kelmarin.

Sebelum ini, lelaki berkenaan dilapor memasang CCTV di seluruh rumahnya di Taman Sri Ehsan di sini, selepas bimbang dengan keselamatan diri dan keluarga kerana menyangka rumahnya menjadi sasaran pencuri atau diganggu makhluk halus.

Sumber polis berkata, ini kerana beliau sering ternampak kelibat 'lembaga hitam' di kawasan rumahnya terutama ketika lewat malam sejak kira-kira sebulan lalu.

Menurutnya, malam kelmarin ketika menonton televisyen di ruang tamu lelaki itu sekali lagi mengesan kelibat 'lembaga hitam' itu melintas di tingkap rumahnya. -HM


ADUN Batang Kali Diarah Keluar Dewan

Posted: 08 Nov 2011 11:09 PM PST

Kira-kira 30 minit sidang Dewan Negeri Selangor bermula, Speaker DNS Datuk Teng Chang Khim mengarahkan ADUN Batang Kali Mohd Isa Abu Kasim keluar dewan kerana melanggar arahan speaker.

Mohd Isa bertindak sedemikian ekoran tidak berpuas hati dengan jawapan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung manfaat program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) kepada penjawat awam yang telah bertungkus lumus bekerja membantu dan menjayakan kerajaan negeri.

Teng sebelum itu menjelaskan bahawa pertanyaan tersebut telah dijawab dengan baik oleh Khalid selain menyifatkan soalan tambahan yang diajukan oleh Mohd Isa tidak releven.

Khalid menjelaskan kakitangan kerajaan adalah sebahagian daripada rakyat Selangor dan ia adalah sebahagian daripada komuniti yang turut menerima manfaat dari penganjuran MES.

Bagaimanapun, Mohd Isa tetap tidak berpuas hati dan berkeras untuk tidak duduk.


Sehubungan itu, Mohd Isa diarahkan untuk keluar dewan dan tidak dibenarkan untuk mengikuti sidang dewan selama sehari.

Dalam perkembangan yang sama, Mohd Isa ketika ditemui TvSelangor sejurus selepas keluar dewan berkata tindakan Speaker menghalang dirinya menyertai dewan selama sehari adalah satu penganiayaan terhadap dirinya.

"Saya rasa bagi kerajaan yang berkreadibiliti dan akuantabiliti telah melakukan penganiayaan kerana tidak membenarkan ahli dewan bertanyakan soalan mengenai penjelasan," katanya. -tvsnews
Chatime vs SnowFlakes

Posted: 08 Nov 2011 08:00 PM PST

Snowflakes
ChaTime
Chatime and Snowflakes, which one is your prefer?


Royalti Itu Sudah Hampir, Kelantan Bakal Nikmatinya 6 Tahun Lagi

Posted: 08 Nov 2011 09:34 PM PST

Kota Bharu – Kerajaan Negeri Kelantan menganggap perjuangan mendapatkan royalti minyak akan membuahkan kejayaan dalam tempoh paling lama enam tahun lagi apabila Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Petroleum Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, itulah harapan seluruh rakyat Kelantan selain berusaha mendapatkan hak itu menerusi kuasa politik apabila berjaya menawan Putrajaya.

Katanya, Sultan Muhammad V yang baru dimasyhurkan sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong menjadi sandaran rakyat untuk mendapatkan hak royalti selepas baginda menjadi Yang di-Pertuan Agong, 2016 nanti.

"Kita yakin Baginda akan menyebelahi tuntutan rakyat Kelantan kerana umum mengetahui Kelantan berhak mendapat royalti tersebut," katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pertama Sukarelawan Green V di Gelanggang Seni di sini, semalam.

Turut hadir, Presiden Green V, Mohd Adilan Mohd Yusof dan timbalannya, Norsham Sulaiman.

Husam berkata, dua pelantar minyak dan gas iaitu Suria dan Bumi berada betul-betul di perairan Kelantan, tidak bertindih dengan mana-mana negara dan negeri mengumpul royalti lima peratus berjumlah RM650 juta.

"Itu belum dikira pelantar minyak lain dan wang royalti itu bukan untuk saya tapi untuk rakyat Kelantan. Saya akan terus memperjuangkannya biarpun suatu masa nanti saya tidak lagi berkhidmat dalam kerajaan.

"Seandainya kita mendapat hak ini sejak dari pengeluaran hasil pada 1 Januari 2005, pelajar kita tidak lagi dibebankan dengan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kerana Kerajaan Negeri Kelantan sudah semestinya bersedia menaja sepenuhnya secara percuma kemasukan pelajar ke universiti," katanya.

Beliau menyelar pimpinan Umno yang menuduhnya memainkan isu royalti minyak untuk mencari publisiti semata-mata.

"Mereka yang menyokong Umno sepatutnya menghormati apa yang dipaparkan secara lisan bekas Perdana Menteri (PM), Tun Abdul Razak dalam Parlimen pada 1975.

"Tun Abdul Razak ketika itu menjelaskan bahawa tiap-tiap negeri akan menerima lima peratus daripada nilai petroleum yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan negeri yang dijual Petronas, agensi atau kontraktornya," katanya. -mk

Ulasan GB

UMNO BN tidak boleh menongkat langit dan tidak boleh berkuasa selama-lamanya. Fitrah setiap yang baru akan musnah dan berakhir, setiap yang zalim akan menerima balasan.

Doa mereka yang tertindas, yang tertekan akan tetap terangkat ke langit. Pertolongan Allah PASTI tiba.

Hal ini pernah GB ulas sebelum ini di SINI. Petikan:

Salah satu sebab yang menyumbang kepada tumbangnya kerajaan Pusat UMNO BN nanti adalah kerana kezaliman mereka menganiaya rakyat Kelantan dengan merompak hasil royalti minyak yang menjadi hak milik rakyat Kelantan.

Di dalam keadaan apa sekalipun, kerajaan UMNO BN tidak sewajarnya menganak-tirikan kerajaan negeri yan diperintah oleh Pakatan Rakyat, di dalam konteks Kelantan, diperintah oleh PAS.

Hukum kebenaran akan mengambil tempatnya bahawa yang zalim pasti akan menerima balasannya. Allah tidak akan mengizinkan kerajaan yang zalim itu kekal lama. Bacalah Al-Quran. Di sana ada kisah-kisah pemerintahan Namrud dan Firaun yang zalim. Ada kisah Abu Lahab dan Qarun yang tamak haloba. "Baca" juga di sekeliling kita, tumbangnya Marcos di Filipina dan Thaksin di Thailand adalah kerana kezaliman dan salahguna kuasa. UMNO BN juga pasti tumbang. Itu keyakinan kita. Itu keyakinan orang beriman. Itu keyakinan pejuang kebenaran dan keadilan.

Pemerhatian GB: Dan Allah itu Maha Adil. Apabila orang yang dizalimi itu bersabar, Allah akan mengangkat darjatnya. Dan apabila UMNO BN tumbang, anak Kelantan jugalah yang berkemungkinan bakal menjadi orang penting di dalam kerajaan baru di Putrajaya untuk membetulkan semula semua kepincangan dan kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan UMNO BN.


Sebagai ingat memperingatkan sesama kita marilah kita yakin dengan janji Allah. FirmanNya:

Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang yang beriman yang ada besertanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. Al-Baqarah:214Projek NFC: Shahrizat, Salleh, Izran, Izmin diam je!

Posted: 08 Nov 2011 07:09 PM PST

TERKINI @ 09:43:30 PM 08-11-2011
Oleh Yow Hong Chieh
November 08, 2011
KUALA LUMPUR, 8 Nov ― Datuk Seri Noh Omar menyatakan kesediaan untuk menawarkan wakil rakyat pembangkang mengendalikan sendiri pusat ternakan lembu ― projek ternakan berkandang kebangsaan (NFC) yang berkontroversi. ― pendirian dibuat ketika bertikam lidah di Parlimen berhubung projek tersebut.

NFC dimiliki oleh suami Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jali, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail dan anak-anaknya Izran and Izmir.

"OK, saya tawar pusat ternakan satelit ini kepada anda," kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (gambar) ini ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa rang undang-undang perbekalan di Dewan Rakyat.

"Saya sedia tawar projek ini kepada mana-mana anggota pembangkang. Saya akan beri kepada sesiapa sahaja yang berupaya untuk mengendalikan projek NFC," katanya.

Noh menjawab soalan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin yang bertanya mengapa hanya 20 daripada 71 pusat ternakan satelit yang dirancang untuk NFC beroperasi.
Omar juga berjata NFC tidak boleh mengeluarkan kesemua pinjaman RM250 juta yang diperuntukkan untuk projek berkenaan.
Katanya, ada syarat-syarat yang dikenakan untuk dipenuhi sebelum boleh mengeluarkan wang daripada dana tersebut.
Katanya, pengeluaran daripada dana tersebut untuk projek itu perlu diluluskan oleh jawatankuasa teknikal, yang diketuai oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar.
Noh menjawab dakwaan PKR bahawa penyata-penyata kewangan yang difailkan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia menunjukkan NFC telah mengeluarkan kesemua RM250 juta sehingga 31 Mac 2009.


20 Penjenayah Rompak Enam Sekeluarga Sedang Tonton TV

Posted: 08 Nov 2011 08:00 PM PST

Hutan Melintang – Enam sekeluarga yang leka menonton televisyen dengan pintu rumah terbuka dikejutkan dengan kehadiran kira-kira 20 tetamu tidak diundang merompak rumah mereka di Ladang Alfa Bernam dekat sini kelmarin.

Gambar: Letchumanan yang cedera dirompak ketika menonton televisyen di rumahnya di Ladang Alfa Bernam, Hutan Melintang malam kelmarin.

Semasa kejadian pada pukul 11 malam, M. Letchumanan, 56, cedera parah ditetak di kepala dan dada oleh kumpulan penyamun yang turut disertai empat wanita.

Letchumanan memberitahu, dia, isteri dan empat anaknya tergamam melihat kehadiran penjenayah itu yang masing-masing bertopeng dan bersenjatakan parang atau besi mengepung mereka di ruang tamu rumah.

Penjenayah yang kelihatan bengis itu kemudian mengarahkan dia sekeluarga supaya diam dan mengikut arahan mereka.

"Ketika itu, penjenayah itu menggeledah seluruh rumah kami dan melarikan wang tunai berjumlah RM5,000, barangan kemas dianggarkan bernilai RM5,000 dan beberapa telefon bimbit," kata Letchumanan ketika ditemui Kosmo! di Hospital Teluk Intan (HTI) di sini semalam.

Sebelum kumpulan penjenayah itu beredar, mangsa memberitahu, dia yang geram melihat rumahnya digeledah cuba melawan menyebabkan berlaku pergelutan antara dia dengan seorang penjenayah itu.

Namun dalam pergelutan itu, Letchumanan cedera parah akibat ditetak dengan parang di kepala dan dada.

Tiga anaknya juga cedera ringan terkena libasan parang penjenayah terbabit ketika cuba menyelamatkannya.

Letchumanan dikejarkan ke HTI sebelum kejadian itu dilaporkan di Balai Polis Hutan Melintang.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, setakat ini empat wanita berusia lingkungan 26 hingga 57 tahun telah ditahan semalam bagi membantu siasatan berhubung kejadian itu.

Menurut beliau, baki 16 lagi suspek sedang diburu dan kes tersebut diyakini dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat. -kosmoHuman Rights Watch sends Najib a letter, supports Seksualiti Merdeka

Posted: 08 Nov 2011 06:42 PM PST

The Human Rights Watch group has sent a letter to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, urging Malaysia to rescind the ban on Seksualiti Merdeka.

Read...

November 8, 2011

Y.A.B. Dato' Sri Hj. Mohd. Najib Bin Tun Haji Abdul Razak
Prime Minister
Office of the Prime Minister
Main Block, Perdana Putra Building
Federal Government Administrative Centre
62502 Putrajaya, Malaysia

Via facsimile: +60 3 8888 3444

Re: Banning of Seksualiti Merdeka Festival


Dear Prime Minister Najib,

Human Rights Watch writes to express our serious concerns about the Malaysian government's abrupt banning of the fourth annual Seksualiti Merdeka festival, which was scheduled to take place in Kuala Lumpur from November 9-13, 2011. The banning of this festival violates basic rights to freedom of association and expression guaranteed by international human rights law and the Malaysian constitution. Statements by police authorities, backed by senior government officials such as the minister of home affairs, further reveal disturbing, discriminatory, and homophobic attitudes by the authorities. We urge you to immediately and unconditionally reverse the banning of the festival and publicly pledge your government to ensure all Malaysians equal protection of the law against any discrimination.

We note that Seksualiti Merdeka has held its annual festival since 2008 without incident or interference from government authorities. The organizers of the festival have consistently reiterated that this year's event follows the model of previous years, being composed solely of a series of forums, talks, workshops, book launches, stage performances, and an art exhibition focusing on "the human rights of people of diverse sexual orientations and gender identities."

On November 3, Sungai Besi township police announced a ban on the festival on the grounds that it constitutes a "threat to public order" under section 298A of the Penal Code. Yet no evidence whatsoever was presented to justify this decision, which relies on a vague and overbroad legal provision to seek to justify discrimination apparently on the basis of sexual orientation.

These actions contradict your own proclaimed vision for Malaysia. You stated in an article in the Sydney Morning Herald on October 27 that Malaysia is a "progressive, liberal nation" and "a multi-cultural, multi-ethnic society that has a long and proud history of social harmony and welcoming outsiders." Yet your government's actions against Seksualiti Merdeka treat members of Malaysia's lesbian, gay, bisexual and transsexual (LGBT) community as outsiders without the same rights as other Malaysians.

The government's double standard against Seksualiti Merdeka is evident in the police's response to demonstrations by anti-LGBT organizations. The police arbitrarily applied the Police Act (article 27 A(1)(c)) to break up a peaceful event by Seksualiti Merdeka supporters on the evening of November 3 at the Annexe Gallery, and ban the festival events. Yet when the organization Perkasa publicly demonstrated on November 4 at the National Mosque and issued veiled calls for violence against the LGBT community – Perkasa Youth chief Irwan Fahmi Ideris reportedly vowed to stop gay and lesbian culture to "the last drop of blood" – the Malaysian police force did nothing. Such actions raise concerns that the government will not act to protect the LGBT community should their safety be at risk.

Seksualiti Merdeka organizers say that they have been subjected to a renewed barrage of harassment and threats of violence by persons using mobile phones/SMS and social media since the police announced the ban. We urge you to order the police to fully investigate these threats and prosecute those responsible to the fullest extent of the law. Similarly, the government should respond to any incitement to violence or to hostility amounting to criminal harassment or intimidation against the LGBT community with prompt investigations and robust prosecutions.

Discrimination against Malaysia's LGBT community is encouraged by Malaysia's criminal law which has been used to prosecute sexual acts between consenting adults. The government refuses to consider repeal of article 377B of the penal code, which criminalizes consensual "carnal intercourse against the order of nature," or to replace article 377C on non-consensual sexual acts with a modern, gender-neutral law on rape.

In June 2011 the United Nations Human Rights Council (HRC) adopted a resolution on Human Rights, Sexual Orientation and Gender Identity (introduced by South Africa, and regretfully opposed by Malaysia) that expressed "grave concern at acts of violence and discrimination, in all regions of the world, committed against individuals because of their sexual orientation and gender identity." This resolution builds on the Universal Declaration of Human Rights affirming that all human beings are born free and equal in dignity and rights and that everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in that Declaration, without distinction of any kind, such as race, color, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth, or other status. The HRC resolution also is in line with General Assembly resolution 60/251, which states that the Human Rights Council shall be responsible for promoting universal respect for the protection of all human rights and fundamental freedoms for all, without distinction of any kind and in fair and equal manner.

The banning of the Seksualiti Merdeka festival is a flagrant example of the kind of discrimination that the Human Rights Council is determined to end. It raises serious questions about the commitments Malaysia made in seeking re-election to the Council and the government's pledges to "uphold the highest standards" of human rights and to "fully cooperate" with the council. Should the ban on Seksualiti Merdeka not be reversed, the matter can be expected to be taken up by countries at the Human Rights Council in the future.

Finally, the Malaysian government should ensure the safety of human rights defenders such as former Bar Council president Ambiga Sreenevasan, who has faced severe verbal attacks since it was revealed that she was scheduled to preside over the opening session of Seksualiti Merdeka. Perkasa and other groups have labeled Ambiga as an "antichrist," impugned her patriotism, called for her Malaysian citizenship to be stripped, and demanded she be detained in preventive detention under the Internal Security Act.

By its banning of Seksualiti Merdeka, the government has seriously harmed Malaysia's claims to being a country that celebrates unity in diversity. You can reverse that blatant act of discrimination by immediately ending the ban, and by investigating and prosecuting threats against the LGBT community. And by acting promptly to abolish the country's discriminatory laws, genuine progress can be made in promoting a Malaysia that respects the rights of all Malaysians.

We look forward to learning what steps you have taken to address these concerns.

Sincerely yours,

Phil Robertson Deputy Director, Asia Division
Graeme Reid Director, Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Rights Program

Cc: Y.A.B. Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Bin Mohd. Yassin, Deputy Prime Minister
Y.B. Dato' Seri Hishammuddin Bin Tun Hussein, Minister of Home Affairs
Y.B. Senator Dato' Seri Shahrizat Abdul Jalil, Minister of Women, Family, and Community Development


Bapa Terkejut Anak Gadisnya 15 Tahun Sakit Perut Kerana Hendak Bersalin

Posted: 08 Nov 2011 06:35 PM PST

Kuala Lumpur: Luluh hati seorang bapa apabila mengetahui anak perempuannya berusia 15 tahun yang mengadu sakit perut ketika menghadiri majlis kenduri saudara di Sungai Petani, Kedah kelmarin sebenarnya sakit hendak bersalin. Gambar fail

Rahsia itu terbongkar apabila doktor yang merawat remaja perempuan berkenaan di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani, mengesahkan sakit perut yang dialami itu kerana hendak melahirkan anak.

Bapa berusia 41 tahun itu hanya menyedari kejadian berkenaan kira-kira jam 10.30 pagi selepas dimaklumkan doktor merawat remaja terbabit menyebabkan dia kebingungan.

Difahamkan, remaja terbabit dan bapanya yang menetap di Selangor, pulang ke kampung halaman sejak seminggu lalu untuk menghadiri majlis perkahwinan saudara mereka.

Menurut sumber, ketika sibuk membantu keluarga menyediakan persiapan majlis berkenaan, remaja terbabit memberitahu bapanya yang dia mengalami sakit perut.

"Bapa itu membawa anaknya ke sebuah klinik swasta berhampiran rumah mereka sebelum dinasihatkan membuat pemeriksaan lanjut di hospital," katanya.

Sumber berkata, doktor yang merawat remaja terbabit kemudian memaklumkan remaja berkenaan hendak melahirkan anak.

"Terkejut dengan kenyataan doktor itu, bapa terbabit kemudian memaksa anak perempuannya menceritakan kejadian sebenar dan lelaki yang bertanggungjawab melakukan perbuatan terkutuk itu.

"Anaknya kemudian memberitahu pernah menjalin hubungan dengan teman lelakinya hingga terlanjur dan dipercayai berlaku ketika remaja itu tinggal bersama ibunya di Ampang," katanya.

Katanya, remaja itu selamat melahirkan bayi perempuan melalui pembedahan.

Difahamkan, bapa dan ibu kepada remaja terbabit sudah bercerai manakala remaja itu baru menetap bersama bapanya sejak tiga bulan lalu.

Sumber berkata, pelajar terbabit dan bayi berkenaan masih berada di HSAH untuk rawatan lanjut.

Sehubungan itu, bapanya membuat laporan di Balai Polis Kuala Muda sebelum kes berkenaan dirujukkan semula ke Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya, untuk siasatan dan tindakan lanjut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan kejadian itu. -hm


NFC loan: Who lied la? Haji Najib, Menteri or CCM?

Posted: 08 Nov 2011 04:48 PM PST

UPDATED @ 03:10:05 PM 08-11-2011
By Yow Hong Chieh
November 08, 2011
File photo of the National Feedlot Centre.
 
KUALA LUMPUR, Nov 8 — PKR claims the prime minister lied when he said not all of the RM250 million government loan to the controversial National Feedlot Centre (NFC) had been disbursed.
 
Datuk Seri Najib Razak said in a written reply to Parliament last Tuesday that only RM181.9 million from the total had been channelled to NFC as at July 31 this year.

But PKR alleged today that the cattle feedlot's financial records showed that NFC had drawn down RM250 million by March 31, 2009 in two instalments.

Party strategic director Rafizi Ramli said that according to statements filed with the Companies Commission of Malaysia, NFC's non-current liabilities amounted to RM256 million as at December 31, 2009.

This comprised RM250 million in federal loans and RM6 million in government grants.

"This proves that the prime minister and the agriculture and agro-business minister lied to the Dewan Rakyat and the whole country to protect Datuk Seri Shahrizat Jalil and her family," he told reporters in the Parliament lobby here.

Shahrizat's husband, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail, is the chairman of NFC, while her daughter, Izzana Salleh, is the executive director in charge of marketing and operations.

Rafizi also pointed out that NFC earned RM666,952.96 in interest on fixed deposit savings in 2009, which was only possible if its savings ran into hundreds of millions of ringgit.

"In fact, the earnings... are equal to 23 per cent of revenue from cattle sales, as though NFC were an investment company and not a cattle-breeding operation," he said.

Rafizi also questioned if Putrajaya would erase NFC's debt to the government given that the feedlot project had yet to turn a profit since it began operations in 2008.

This was because NFC's average cost to import, raise and slaughter one cow in 2009 was RM4,481 versus RM2,500 per cow usually, he said.

"For the financial years ended December 31, 2008 and December 31, 2009, NFC incurred a loss of RM7 million and RM11 million," he said.

"If this goes on, the federal government may have no choice but to erase the RM250 million loan given to NFC, as it did for Perwaja and other companies," he added.

The Auditor-General's Report released last month had criticised the NFC, pointing out that it was now "in a mess".

The report said production in 2010 was only 3,289 head of cattle or 41.1 per cent of the target set.


No comments: