Monday, December 12, 2011

Rapat Rakyat 15 Dis. 2011, 8.30 mlm, Tmn Melewar, Gombak.

Rapat Rakyat 15 Dis. 2011, 8.30 mlm, Tmn Melewar, Gombak.


Rapat Rakyat 15 Dis. 2011, 8.30 mlm, Tmn Melewar, Gombak.

Posted: 12 Dec 2011 10:39 AM PST


Kenyataan Umum
12 Disember 2011

9 Disember lepas satu sejarah telah berlaku di mana satu sidang media serentak di seluruh negara berlaku dengan menyuarakan satu maksud yang sama. Tanpa pimpinan 'besar', hanya rakyat biasa dari perbagai latar belakang seperti peniaga kecil, pelajar, pekerja kilang, aktivis masyarakat dan lain - lain tampil untuk bertemu media di seluruh negara dengan menyatakan iltizam bersama menggerakkan rakyat dengan semangat 'ABU' Asalkan Bukan Umno.

ABU bukan organisasi seperti NGO, jauh sekali sebagai parti politik. ABU ialah semangat yang mengikat rakyat dan satu gelombang kesedaran betapa Umno (United Malay National Organisation) merupakan pewaris penjajah yang menjadi punca kecelaruan dan perbagai masalah dalam negara ini.

Dari masalah perkauman melampau, ketegangan antara agama membawa ke masalah ekonomi, rasuah serta kelemahan pentadbiran sehingga pembaziran melampau yang mencipta kepayahan hidup sehinggalah kenaikan kos hidup (harga barang) secara mendadak dan melampau. Semuanya ialah kerana Umno yang dicipta penjajah mewarisi negara ini dan lebih - lebih lagi ia sudah terlalu lama berada ditampuk kuasa.

Siapa ABU ?
ABU ialah saya, saudara dan kita semua rakyat biasa yang bersetuju mengenepikan perbezaan dalam mencari kesamaan melawan kezaliman Umno sehingga tumbangnya Umno dari kekuasaan. ABU tidak dimonopoli oleh mana - mana parti politik atau organisasi. ABU milik rakyat yang sedar perlunya bangkit dengan berani dan dengan tegas menyatakan tidak kepada Umno. ABU ialah trend kebangkitan melawan penindasan. Semua rakyat, organisasi dijemput bersama dan ialah pemilik gerakan ABU. SAMM terlibat menggerakkan ABU atas kesedaran tetapi ABU bukan milik SAMM.

RAPAT RAKYAT
Gerakan kesedaran ini bergerak dengan perbagai pendekatan dari kempen umum, pengedaran risaalah, vcd. Penyampaian mesra media baru tanpa menolak secara konvensional seperti edaran bahan ke rumah - rumah dan pejabat - pejabat. Hinggalah ke kempen secara grafiti dan sabotaj. ABU juga bergerak secara anarkis dan organik. ABU berteraskan rakyat.

Gerakan ABU ini wujud sudah lama cuma sudah sebulan lebih SAMM cuba menggerakkan secara serius mengikut skala yang kami mampu dengan mengikat beberapa lagi organisasi termasuk parti politik dalam usaha serius menyedarkan rakyat mengenai ABU.

Satu program memperkenalkan ABU akan diadakan di peringkat kebangsaan dan negeri. Semua dijemput ke program memperkenalkan ABU peringkat kebangsaan seperti berikut :

Rapat Rakyat ABU
"bersatu ASALKAN BUKAN UMNO"
15 Disember 2011
8.30 malam
Dataran Sebelah KUIZM, Tmn Melewar, Gombak.

Program ini akan menampilkan kelainan dengan mengetengahkan pidato dari rakyat biasa yang mengenengahkan masalah sebenar rakyat, dari pemandu teksi,setinggan, pekerja kilang, suri rumah, pengamal rawatan alternatif, kerani, pegawai bank, cikgu, artis sehinggalah pimpinan parti politik.

Antara pimpinan politik yang telah mengesahkan kehadiran ialah YB Datuk Mahfuz Omar (PAS), Arulchelvam (PSM), Dr. Rohana (PRM) dan Haris Ibrahim (MCLM). Kemunculan khas kali pertama dalam pentas rakyat di semenanjung ialah Datuk Seri Yong Teck Lee (Presiden SAPP) yang akan membuat pengumuman khas bersangkutan ABU.

Majlis juga menjemput Hishamuddin Rais yang porpular dengan blognya Tukar Tiub, beliau didapati antara yang awal menggunakan perkataan ABU sehingga menjadi trend kepada khususnya anak muda.

Diharap semua rakyat yang bersetuju dengan ABU dapat sama membantu menghebahkan maklumat program juga hadir beramai - ramai dan kemudian menjadi agen penyampai maklumat ABU.

Asalkan bukan Umno, selamatkan Malaysia.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)WAJIB BACA - SAMPAIKAN, CETAK DAN EDARKAN

Posted: 12 Dec 2011 09:54 AM PST

Dari Anwar Ibrahim buat rakyat Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!

Saya pernah dituduh liwat beberapa tahun lalu dan mahkamah mendapati saya tidak bersalah atau lebih tepat saya tidak melakukan perbuatan terkutuk itu sebagaimana yang didakwa oleh musuh-musuh politik saya. Tidak cukup dengan itu, saya kemudiannya diheret semula ke mahkamah dengan tuduhan lain pula. Kali ini mereka mendakwa saya telah melakukan kesalahan 'menyalahgunakan kuasa'. Saya akui saya tersilap mempercayai anggota polis yang sering mengiringi saya ketika itu. Saya telah meminta beliau menyiasat siapakah penulis buku '50 dalil mengapa Anwar tidak boleh jadi PM'. Hanya itulah kesalahan yang mereka takrifkan sebagai 'menyalahgunakan kuasa' yang akhirnya menyebabkan saya terpaksa meringkuk selama 6 tahun dalam penjara.
Sebaik keluar dari penjara, setelah 6 tahun menghabiskan sisa-sisa hidup dengan pelbagai amalan keagamaan di dalam sana, saya amat bersyukur akhirnya Tun Mahathir mengaku dalam satu sidang video bahwa beliau memang sengaja mengada-adakan kesalahan saya bagi memastikan kerjaya politik saya berkubur dalam penjara Sg.Buloh. Ramai rakyat yang telah tahu dan pernah menonton video pengakuan Tun Mahathir ini.

Apabila satu persatu tembelang BN terbongkar, mereka mulai berasa kurang selesa serta risau dan mereka mula mengatur satu lagi fitnah bagi 'menyibukkan' saya dengan sesuatu yang tidak pernah saya lakukan.

Saya ingin bertanya, selama 6 tahun dalam penjara, berapa ramaikah banduan yang telah saya liwat? Mengapa perlu tunggu keluar penjara untuk melakukan perbuatan terkutuk itu? Saya sebenarnya tiada ruang untuk menjelaskan kebenaran ini. Saya dinafikan keadilan. Saya juga turut dinafikan hak bersuara di semua akhbar, stesen TV dan Radio milik BN. Saya tiada tempat yang dapat menjelaskannya secara meluas kepada rakyat jelata. Dimanakah dapat saya kemukakan bukti bahwa saya sungguh tidak pernah melakukan perbuatan terkutuk itu? Mereka suruh saya buktikan di mahkamah, sedang merekalah yang sebenarnya menguasai mahkamah. Ya benar! Mahkamah kita masih belum bebas. Ia masih terus dikuasai sepenuhnya oleh 'orang' yang berkuasa.

Saya menolak untuk bersumpah kerana bukan saya yang sepatutnya bersumpah, tetapi orang yang mendakwa diliwatlah yang sepatutnya bersumpah laknat. Dia telah pun bersumpah dan biarlah Tuhan sahaja yang melaksanakan laknat-Nya ke atas mereka yang bersumpah bohong. Itu bukan lagi dalam kekuasaan saya. LA HAWLA WALA QUWATAILLAH BILLAH. Jangan lupa, beberapa individu yang terbabit memfitnah saya dahulu ada yang telah mati dengan tragis dan ada pula yang masih hidup tetapi mengalami sakit yang aneh. Dan berhubung DNA pula, saya enggan diambil sekali lagi sample DNA kerana mereka telah punyai DNA saya dalam pertuduhan kes liwat yang pertama dahulu. Saya bimbang seandainya mereka mempunyai muslihat jahat terhadap sample DNA terbaru itu nanti. Saya harus lebih berhati-hati.

Andaikata benarlah saya ini 'kaki liwat' sebagaimana fitnah mereka, bukankah molek jika ianya saya lakukan di luar Negara. Saya mengajar di sebuah Universiti di Amerika Syarikat, it's a free country, jika benarlah saya ini kebulur sangat meliwat seseorang, saya boleh melakukannya dengan sesiapa sahaja yang saya ingini di sana. Mengapa harus saya lakukan perbuatan jahat itu di Negara sendiri, di Negara yang mana saya berpolitik, berkeluarga dan mempunyai ribuan kenalan dan sahabat handai. Ia tidak masuk akal dan tidak munasabah. Ia satu fitnah jahat yang amat berat buat saya dan keluarga.

Justeru itu saya berazam untuk menyelamatkan Malaysia dari kejahatanorang-orang yang jahat dan tidak berperikemanusian itu. Saya rela mati kerana rakyat Malaysia. Hanya dengan menguasai Putrajaya sahajalah segala tipu muslihat mereka dapat kita bongkar kepada umum. Masa itu, anda nilailah sendiri dan saya akan memaafkan anda yang turut menuduh dan memfitnah saya ketika ini kerana saya mengandaikan bahwa anda 'jahil' atau 'tidak tahu' ketika itu. Saya akan biarkan anda semua berkesempatan bertaubat kepada Allah atas dosa dari kesalahan memfitnah saya, yang disifatkan Allah dan Rasul-Nya sebagai lebih buruk daripada membunuh satu jiwa mukmin.

Berhubung pemilikan harta, setakat ini belum ada bukti bahwa saya memiliki harta atau wang yang luar biasa banyaknya samada dalam mahupun di luar negara. 9 tahun lamanya sebagai Menteri Kewangan Malaysia serta Timbalan Perdana Menteri Malaysia, ramai dari kalangan pemimpin BN yang berpendapat adalah amat bodoh saya tidak menggunakan kesempatan untuk 'membaham' khazanah negara ketika itu. Memang benar ketika itu saya boleh sahaja melakukannya jika mahu, ia adalah dalam bidang kuasa saya sebagai Menteri Kewangan Malaysia, namun hukum Allah dan syariat Islamlah yang telah membendung saya dari melakukan perbuatan khianat seperti itu kepada rakyat Malaysia.

Kami, pemimpin Pakatan Rakyat berjuang dengan menggunakan hasil pendapatan masing-masing dan dari kemelut 'kekurangan dana' ini, akhirnya membawa kepada keluarnya beberapa pemimpin yang 'kononnya' ingin berjuang bersama tetapi rupanya mempunyai hasrat 'berbeza'. Pemimpin Pakatan Rakyat yang bercita-cita jahat untuk meratah khazanah kekayaan negara awal-awal lagi telah 'disingkir' oleh Allah Swt melalui ujian-ujian-Nya. Antara mereka adalah Ezam Nor dan Zulkifli Nordin, sekadar menyebut beberapa nama dari mereka. Syukur Alhamdulillah!

Baiklah, setakat itu sahaja yang dapat saya perjelaskan tentang apa yang telah berlaku kepada saya selama ini. Saya ingin bertanya, apakah anda sebagai rakyat Malaysia sanggup membiarkan orang yang paling bermotif membunuh, menjadi PM? Jika anda sangsi dengan dakwaan saya bahwa mereka, pemimpin-pemimpin BN terpaksa bersekongkol dengan perancang utama satu plot pembunuhan hanya kerana 'survival' politik mereka, cuba anda perhatikan fakta-fakta dan bukti di bawah ini;
PEMBUNUHAN ALTANTUYA - WAJARKAH RAKYAT MENUTUP KES INI?

Firman Allah surah An Nisaa' (105): Sesungguhnya Kami telah menurunkan kitab kepadamu dengan membawa kebenaran, supaya kamu mengadili antara manusia dengan apa yang telah Allah wahyukan kepadamu, dan janganlah kamu menjadi penentang (orang-orang yang tidak bersalah), kerana membela orang-orang yang khianat (lagi berdusta),

Fakta Individu-individu yang terbabit secara langsung @ tidak dalam kes Pembunuhan Altantuya:
 • Altantuya Sharibuu @ Aminah bt. Abdullah adalah penterjemah Bahasa Perancis bagi urusan pembelian kapal selam oleh Kementerian Pertahanan Malaysia melalui 'Perimekar' milik Penganalisis Strategi Ketenteraan Malaysia yang juga merupakan teman baik Dato Seri Mohd Najib.

 • Dato Seri Mohd Najib - Menteri Pertahanan Malaysia / Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

 • Abdul Razak Baginda - Penganalisis Pertahanan kepada Kementerian Pertahanan Malaysia / pemilik 'Perimekar'.

 • Ketua Inspektor Hazilah Hadri - (UTK) yang berkhidmat sebagai 'body guard' di pejabat Dato Seri Mohd Najib.

 • Koperal Sirul Azhar Umar - (UTK) juga berkhidmat sebagai 'body guard' di pejabat Dato Seri Mohd Najib.

 • Aziz Buyong - Kolonel Tentera / Pakar bom C4.

 • Abdullah Ahmad Badawi - Perdana Menteri Malaysia / Menerima Kertas Siasatan dari Penyiasat Polis Tentera Malaysia (MP).

 • Khairy Jamaludin - Menantu Perdana Menteri Malaysia / Menyimpan Kertas Siasatan berkenaan bagi tujuan survival politiknya setelah ketiadaan Pak Lah nanti.

 • Rosmah Mansor - Isteri Dato Seri Mohd Najib / Berada di tempat mayat diletupkan dengan C4.

 • Norhayati - Isteri Kolonel Aziz Buyong / Pembantu Khas Rosmah yang turut berada di tempat kejadian letupan bom C4.
Fakta-Fakta lain dalam kes Pembunuhan Kejam Altantuya:
 • Bom C4 milik Angkatan Tentera Malaysia.

 • Dua anggota UTK - Suspek utama pembunuhan adalah body guard di pejabat Dato Seri Mohd Najib.

 • Rekod Imigresen kemasukan Altantuya dan sepupunya ke Malaysia di'lenyap'kan oleh seseorang dari Jabatan Imigresen Malaysia dengan arahan orang-orang tertentu bagi menutup konspirasi ini.

 • Zahid Hamidi ketika mengambilalih tugas Menteri Pertahanan Malaysia akhirnya terpaksa membuat kenyataan 'konon'nya Angkatan Tentera Malaysia tidak memiliki Bom jenis C4 dan itu adalah amat bercanggah dengan kenyataan sepanjang kes perbicaraan Pembunuhan Altantuya di mahkamah. Atas arahan siapakah beliau 'berbohong' dan untuk survival siapa?

Keterangan-keterangan ringkas dan jelas:

Ketua Inspektor Hazilah dan Koperal Sirul Azhar dari Unit Tindakan Khas, yang juga merupakan 'body guard' Dato Seri Mohd Najib tidak pernah mengenali Altantuya sebelum kejadian 'bunuh' itu dan tidak langsung mempunyai 'motif' untuk membunuh model berkenaan tetapi mereka berdua mungkin telah diarah oleh sesorang 'yang berkuasa' untuk melaksanakan kerja-kerja pembersihan dalam konspirasi pembunuhan ini. Mereka berdua akhirnya didapati bersalah oleh mahkamah kerana membunuh dengan niat dan dijatuhi hukuman mati oleh hakim mahkamah. Mereka ini jelas telah 'dikambing hitamkan' oleh pihak tertentu dalam usaha menutupi pekung 'pengarah sebenar konspirasi' pembunuhan Altantuya.

Abdul Razak Baginda mungkin mempunyai motif untuk membunuh Altantuya kerana beliau dilaporkan 'kononnya' adalah pasangan kekasih kepada model ini dan kedatangan Altantuya dengan sepupunya Burmaa Oyunchimeg adalah 'kononnya' untuk mengambil komisyen berjumlah US500 ribu yang dijanjikan kepadanya seandainya pembelian kapal selam itu terlaksana. Adalah difahamkan bahwa Syarikat milik Abdul Razak Baginda 'Perimekar' menerima komisyen jualan sebanyak RM4.7 billion dari kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pertahanan Malaysia, hasil dari kejayaan dalam urusan pembelian 3 buah kapal selam dari Perancis untuk kegunaan Tentera Laut Malaysia.

Anehnya Abdul Razak Baginda kemudiannya didapati tidak bersalah dan dia dibebaskan sepenuhnya dari pertuduhan membunuh kerana dilihat tiada mempunyai kuasa untuk 'mengarah' suspek utama kes, yakni Ketua Inspektor Hazilah dan Koperal Sirul Azhar dari UTK untuk melakukan pembunuhan mangsa (Altantuya). Jadi siapakah yang mempunyai kuasa ketika itu? Jika diamati serta diperhalusi, 'orang yang tak berapa nak cerdik' pun boleh menilai fakta ini dengan baik. Cuba lihat rantaian fakta ini bagi mengaitkan siapa jua yang bermain di minda anda sebagai 'suspek sebenar' yang bertindak sebagai 'pengarah operasi' permbersihan nama baik seorang PEMBESAR dalam kes pembunuhan ini.

Siapakah PALING BERMOTIF untuk membunuh Altantuya selain Abdul Razak Baginda? Dan fakta yang paling penting untuk kita perhalusi adalah siapakah yang berkuasa atau mempunyai kuasa untuk mengarah dua orang UTK (Pengawal peribadi Dato Seri Mohd Najib - Hazilah dan Sirul) serta Pakar Bom C4 tentera (Kolonel Aziz Buyong)? Siapakah pula yang berkemungkinan mempunyai pengaruh dalam 'melenyapkan' rekod kemasukan Altantuya ke Malaysia? Sudah tentulah ia melibatkan sesuatu yang AMAT BESAR sehingga perlu dihapuskan wanita 'berbahaya' ini. Siapakah pengarah sebenar dalam konspirasi pembunuhan ini? Apakah motif sebenar nya? Apa jua jawapan yang bermain di'minda fikiran' anda, simpan dahulu untuk telahan fakta berikutnya.

Dato Seri Mohd Najib kemudiannya bersumpah bahwa beliau tidak pernah mengenali dan tiada kaitan samada secara langsung atau tidak dengan Altantuya. Sedangkan umum akhirnya mengetahui bahwa Altantuya rupanya adalah 'Perterjemah Bahasa Perancis' yang diguna pakai ketika berlangsungnya urusan pembelian kapal selam berkenaan. Ini menyebabkan Dato Seri Mohd Najib 'terpaksa' juga mengenalinya walaupun dia ingin sangat agar rakyat tahu 'konon'nya dia tidak pernah mengenali Altantuya. Fakta ini bukan omong kosong. Ia turut dinyatakan di mahkamah dalam sebutan kes yang berlangsung di Paris, Perancis berhubung penipuan yang berlaku dalam skandal penjualan dan pembelian kapal selam itu.

Menambah buruk persepsi itu adalah apabila sepupu Altantuya, Burmaa Oyunchimeg mengemukakan bukti bergambar di mahkamah ketika diminta memberi keterangan. Bukti itu adalah gambar Abdul Razak Baginda, Dato Seri Najib dan Altantuya sedang menjamu selera di sebuah restoran eksklusif. Ya lah! Takan hanya kerana keluar makan bersama sahaja terus hendak dikaitkan beliau sebagai pembunuh, itu tidak adil dan zalim namanya. Cuma yang jelas di sini adalah Dato Seri Mohd Najib telah bersumpah 'bohong'. Dia sebenarnya memang mengenali Altantuya. Kenapa ia seakan hendak di'sembunyi'kan dari rakyat Malaysia? Pasti ada sebab BESAR disebalik semua itu.

C4 adalah bom milik Angkatan Tentera Malaysia, dan harus diingat Dato Seri Mohd Najib Razak adalah Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan Malaysia yang berkuasa penuh terhadap apa jua aktiviti Angkatan Tentera Malaysia. Dari semua fakta ringkas di atas, anda pasti sudah boleh mengagak serta mengetahui siapakah KETUA sebenar dalam 'KONSPIRASI PEMBUNUHAN KEJAM' ini. Demi survival politik dan survival parti, 'orang yang zalim' ini terpaksa dilindungi oleh orang-orang besar parti yang lainnya.

Apakah anda mengandaikan semua barisan kepimpinan BN itu 'bodoh', 'buta' dan tidak mengetahui tentang hal sebenar ini? Tidak, mereka semua bukanlah orang-orang yang bodoh, malah mereka bijak berpolitik dan tahu apa sebenarnya yang sedang berlaku. Jika begitu, jika benar mereka semua tahu, mengapa pula mereka beria-ia menyembunyikan fakta sebenar dan sekaligus mempertahankan 'orang yang zalim' ini?

Nyatanya, semua ketumbukan kepimpinan BN sebenarnya amat sedar dan tahu akan kebenaran ini, namun mereka jauh menyedari serta tahu bahwa menyelamatkan 'orang zalim ini' adalah sama seperti menyelamatkan kedudukan mereka sendiri. Mereka sedar seandainya jatuh 'orang yang zalim' ini, maka hancur berkecailah keseluruhan empayar yang telah mereka bina selama ini. Justeru itu, mereka tiada pilihan lain kecuali berusaha mempertahankan juga 'orang yang zalim' ini sekalipun terpaksa 'membohongi' rakyat jelata. Tidak mungkin mereka mahu melihat Pakatan Rakyat menguasai PUTRAJAYA hanya kerana kesilapan yang dilakukan oleh 'orang yang zalim' ini.

Mereka 'terpaksa' jua mengangkat 'orang yang zalim' ini sebagai pemimpin mereka, walaupun hati mereka jelas menolaknya. Sayang sekali mereka semua terlupa pada Tuhan. Mereka terlupa bahwa Tuhan Maha Mengetahui apa sahaja yang mereka nyatakan atau sembunyikan dalam hati mereka. Mereka lupa bahwa mereka kelak akan tetap didatangi oleh Malaikat Maut. Mereka berusaha dan cuba untuk melupakan semua kemelut itu demi kehidupan dunia yang fana ini. Ada di antara mereka yang telah menerima 'hukum' Allah yakni mati, namun yang masih hidup terus leka dan lalai dengan segala macam imbuhan duniawi yang diterima mereka dari 'orang yang zalim' itu.

Kehidupan dunia ini adalah segalanya bagi mereka-mereka ini. Mereka tahu ada akhirat menanti tetapi mereka berasa 'yakin' kononnya mereka berada di pihak yang benar dan akan 'terselamat' dari api neraka. Mereka bersangka baik terhadap harapan palsu yang dijanjikan syaitan buat mereka dan penyokong-penyokong mereka. Sedang mereka dan penyokong mereka bersekongkol dengan 'orang yang zalim' itu, Allah juga mempunyai rancangan-Nya. Dan sudah tentulah perancangan Allah jauh lebih baik dari ciptaan-Nya.

Apa boleh buat saudara, kita terpaksa menunggu sehingga ke hari pembalasan, yakni akhirat, bagi melunaskan semua yang kita persangkakan. Takan kita semua mahu turut serta bersama mereka dalam menyokong 'orang yang zalim' itu. Mereka sendiri pun sebenarnya 'terpaksa' menyokongnya demi survival politik sempit mereka. Ayuh rakyat Malaysia, berfikir dan bertindaklah dalam Pilihanraya Umum nanti. Mari kita tegakkan kebenaran dan keadilan buat semua. Kita tunjukkan bahwa rakyatlah yang paling berkuasa, dan bukan mereka para pemimpin yang jahat itu.

Important link to the case: http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Shaariibuugiin_Altantuyaa

Harus diberi perhatian serius bahwa Allah dan Rasul-Nya telah acap kali mengingatkan dan memberi amaran kepada kita agar berwaspada terhadap suatu zaman di mana pemimpin yang dusta itulah yang akan 'dipercayai' dan diberi kuasa. Ia sedang berlaku sekarang dan kita 'yang diberi hidayah Allah' mudah membezakan antara penyokong yang melakukan kebaikan (amal makruf) dengan mereka yang melakukan kebathilan (Mungkar)

Firman Allah surah Al Maa-idah (51): Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani (yakni orang yang suka berdusta) sebagai pemimpin-pemimpin (mu), sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa di antara kamu mengambil mereka sebagai pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.

Hadis Rasulullah Saw pula menegaskan bahwa: Ka'ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung/menyokong) tindakan mereka yang berbuat aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga)".- Hadis Riwayat Tirmizi, Nasae'i dan Hakim.

Sudah jelas bahwa Allah dan Rasul-Nya melaknati orang-orang yang berdusta dan berbuat aniaya. Malah penyokong-penyokong yang mendukung aspirasi pemimpin-pemimpin jahat itu juga nantinya akan turut sama terpelosok di kancah neraka jahannam. Pasti akan ada kelompok ini yang bertanya: "Bagaimana pula dengan ustaz-ustaz dan ulama UMNO?. Apakah mereka ini turut bernasib malang dan terpaksa menghuni neraka jahannam?".

Jawapan saya 'itu semua, keputusan ke mana mereka akan dikembalikan kelak, kita serah bulat-bulat kepada Allah Azzawajalla sahaja'. Bukan kita yang berhak menentukan ke mana kembalinya mereka nanti. Namun, di sebalik penyerahan tawakal kepada Allah, kita harus faham bahwa Rasulullah Saw diutus bagi menyempurnakan akhlak kita semua. Dalam sirah nabi banyak sekali dipaparkan kisah-kisah bagaimana Rasulullah Saw bukan sahaja bijak dalam ilmu agama, malah Baginda amat arif menilai akhlak orang-orang di sekelilingnya. Baginda mengajar semua khalifah dan umat ketika itu bagaimana dapat mereka mengenali samada orang itu berakhlak terpuji atau sebaliknya. Ini bermakna, mereka para ustaz dan ulama bukan sahaja perlu menilai pemimpin dari sudut agamanya sahaja, akhlak pemimpin itu turut menjadi faktor utama dalam penilaian mereka sebelum seseorang pemimpin itu wajar disokong.

Seharusnya itulah yang menjadi panduan ustaz-ustaz dan Ulama UMNO di dalam menentukan sokongan mereka. Menyokong membabi buta akan menyebabkan mereka terdedah untuk menerima nasib yang sama dengan kelompok ini kelak. Rasulullah Saw telah bersabda dalam banyak hadis yang saya rangkumkan peringatannya, antara lainnya untuk mengenali akhlak seseorang yang baik itu ada beberapa ciri utama:-
 1. Pertama lihat suaminya samada dia bersolat fardhu di masjid atau tidak?
 2. Kemudian lihat isterinya, apakah dia menutup aurat atau tidak?
 3. Kemudian lihat pula anak-anak gadisnya, apakah mereka menutup aurat atau tidak?
 4. Lihat bagaimana mereka sekeluarga berbelanja, apakah mereka boros atau tidak?
Walaupun banyak lagi ciri-ciri lain, solat fardhu umpamanya, boleh dilakonkan watak itu dikhalayak ramai oleh seorang munafik kerana kekerapan bersama dilihat menjadi faktor ia mudah dilakonkan. Jadi, memadai melihat 4 ciri di atas yang ditekankan Rasulullah saw, yang saya rasa amat sukar untuk dilakonkan kerana ia memerlukan seseorang itu istiqamah dalam perilakunya itu. Itulah yang harus dinilai terlebih dahulu agar kita dapat menetapkan kaedah menilai individu pemimpin berkenaan seterusnya.

Akhirkata, saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia, marilah kita 'share' amanat ini di kalangan fb'ians' dan teman kita semua di luar sana, samada dengan mencetak dan mengedarkan amanat ini kepada keluarga serta semua sahabat handai atau mencetak dan mengedarkan ia di kampung-kampung, di mana maklumat ter'sekat' oleh pembangunan yang sengaja di'tahan' ke sana oleh pemimpin-pemimpin tertentu.

Jika bukan saya serta pemimpin-pemimpin lain dalam Pakatan Rakyat yang bangkit memperjuangkan nasib kita semua, andalah yang terpaksa bangkit dan berjuang bersama demi kesejahteraan generasi anak-anak kita yang akan datang. Ayuh! Marilah kita semua 'Gegakkan Gempita' kerana semboyan telahpun berbunyi. Setiap dari kita rakyat Malaysia berkewajipan mencanang semboyan ini kepada sekurang-kurangnya ahli keluarga terdekat. Andaikata anda berkuasa melakukan lebih dari itu, saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih yang tidak terhingga.

Berilah peluang kepada Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya pada PRU ke 13 nanti. Pakatan Rakyat akan pastikan semua mereka yang boros membelanjakan wang rakyat termasuk Rosmah Mansor yang sanggup membeli sebutir cincin berlian berharga RM24juta di kala rakyatnya ada yang masih hidup dalam kemiskinan dan ahli keluarga kepada Ketua Wanita UMNO Shahrizat Jalil yang tergamak membelanja sampai RM250 juta wang dana Tabung Makanan kita dalam skandal NFC di bawa ke muka pengadilan.

Janganlah 'terpedaya' atau 'diperbodohkan' lagi hanya kerana 'sogokan' wang RM100, RM500 dan beberapa ratus lagi menjelang pilihanraya yang akan di'saji'kan oleh pemimpin-pemimpin BN. Lihat angka yang mereka 'baham'. angka yang diberikan kepada anda amatlah kecil berbanding jumlah yang mereka ambil tanpa restu anda semua. Nasihat saya, anda ambillah wang itu kerana wang itu memang milik rakyat dan bukan milik mereka, kemudian undilah Pakatan Rakyat dalam PRU-13 nanti. Pakatan Rakyat akan pastikan mereka-mereka yang bertanggungjawab atas setiap kesalahan mereka itu menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahan yang telah mereka lakukan kepada negara dan rakyat Malaysia.

Bangkitlah wahai rakyat Malaysia!!!


Sultan Kedah, Kelantan Sebagai Yang Dipertuan Agong & Timb Yang Dipertuan Agong

Posted: 12 Dec 2011 10:31 AM PST

Pelantikan Sultan Kedah Sebagai Agong Dianggap Penghormatan Bersejarah Kepada Negeri

ALOR SETAR: Pelantikan Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong buat kali kedua bermula Selasa merupakan penghormatan bersejarah dan menjadi kebanggaan bagi seluruh penduduk Kedah, kata Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Beliau berkata seluruh rakyat mendoakan agar baginda dan Sultanah Haminah Hamidun dilimpahi rahmat, dipanjangkan usia, sihat sejahtera serta dapat memerintah dengan penuh kedaulatan dan keamanan.

"Akan tetapi, rasa bangga patik-patik sekalian bercampur hiba, berat rasanya hati untuk berjauhan dengan seorang raja pemerintah, tempat sekalian patik bergantung harap selama ini," katanya ketika berucap pada Majlis Istiadat Pelantikan Jemaah Pemangku Sultan di Istana Anak Bukit di sini Isnin.

Azizan berkata beliau mewakili seluruh anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, anggota-anggota perkhidmatan awam serta seluruh rakyat berikrar akan taat setia mencurahkan tenaga dan fikiran bagi menjamin kestabilan dan keharmonian negeri itu.

Katanya agenda kerajaan negeri bagi menjamin kebajikan rakyat akan terus didokong dan hubungan baik dengan kerajaan persekutuan akan terus dijaga.

"Pastinya pesanan serta pandangan Tuanku yang konstruktif, galakan dan tunjuk ajar kepada kerajaan bagi meningkatkan taraf hidup dan kesejahteraan rakyat serta menekankan supaya keadilan, keamanan terus ditegakkan menjadi suntikan dan panduan bagi patik mengemudikan pentadbiran negeri," katanya. - BERNAMA

Sultan Mahmud V Sangat Dekat Di Hati Rakyat

KOTA BAHARU: Sultan Kelantan Sultan Muhammad V, yang dilantik Timbalan Yang di-Pertuan Agong, merupakan seorang raja berjiwa rakyat dan sangat dekat di hati penduduk negeri itu.

Tengku Muhammad Faris Petra, 42, putera sulung Sultan Ismail Petra, yang sering membahasakan diri baginda sebagai "kita", telah menggunakan gelaran Sultan Muhammad V setelah dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 pada 13 Sept 2010.

Baginda yang gemar turun padang termasuk ke kawasan pedalaman serta perkampungan Orang Asli di Gua Musang dan Jeli, sering membahasakan diri baginda sebagai "kita".

Sejak ditabalkan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada 6 Okt 1985, baginda lebih suka mengenakan jubah atau berbaju Melayu dengan berkain pelikat yang dikenali sebagai berbaju "gumbang", berkopiah putih ketika melawat rakyat.

Baginda tidak kekok duduk bersila bersama rakyat semasa mengadakan lawatan ke kampung-kampung, malah amat mengambil berat kebajikan mereka dan kerap kali dalam diam-diam dan di luar pengetahuan media, menjengah kehidupan mereka yang memerlukan pembelaan.

Sultan Muhammad V yang diputerakan pada 6 Okt 1969, mendapat pendidikan awal di Sekolah Sultan Ismail I di sini sebelum melanjutkan pelajarannya ke sekolah antarabangsa Alice Smith di Kuala Lumpur.

Baginda kemudian ke Oakham School Rutland, England, sehingga 1989 sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang kajian diplomatik di St. Cross College, Oxford serta di Oxford Centre for Islamic Studies sehingga 1991.

Sultan Muhammad V, yang merupakan Canselor Universiti Malaysia Kelantan (UMK), di masa lapang gemar membaca, serta meminati sukan lasak seperti ekspedisi kenderaan pacuan empat roda dan kejohanan kuda lasak.

Baginda juga meminati sukan memanah, boling serta memelihara haiwan kesayangan seperti kuda, kucing, ayam dan burung.

Baginda adalah Komander 506 Askar Wataniah berpangkat Brigadier Jeneral (Kehormat) dan turut melibatkan diri dalam pelbagai pertubuhan kebajikan dan sukan selain aktif berperanan dalam organisasi berkaitan dengan keselamatan dan ketenteraan.

Baginda mempunyai tiga adinda iaitu Tengku Mahkota Kelantan Tengku Muhammad Fa-iz Petra, 37, Tengku Muhammad Fakhry Petra, 33, dan Tengku Amalin A'ishah Putri, 27. - BERNAMA


Laporan sebelum ini
klik untuk bacaFace to Face With...

Posted: 12 Dec 2011 07:53 AM PST

I cried buckets today. I really did. Even when writing this, I am holding back the tears. Today, I received news that my girlfriend, who recently discovered she has Stage 4B duodenum cancer, is now suffering from kidney failure. :-(

Just last Monday, her three children whom I had taught for many years, came to visit me together with their aunt. Then, we discussed the possible steps to take in case her condition deteriorated. That morning, my friend could no longer stand or walk and needed wheelchair support.

I cannot believe that in a matter of seven days, things have taken a turn for the worst. I could never understand why my dad was so upset when one of his cohorts passed on. Now I do. I have, of late, come face to face with my own mortality.

The past week, I have been chatting as usual with Angela via Skype and with my girlfriend Linda who hails from Singapore via Facebook chat.

I told both of them that I would be devastated if they died before I did. We all concurred that in the event that one of us died, we would not attend the other's funeral. It would just be too heartbreaking.

Linda and I have been taking turns to cry. That is good. Cos if we both cried at the same time, who would console us? Our husbands already think we are both mad. :-(

Last night, it was Linda who was feeling upset and I tried to lift up her spirits. And this afternoon, it was my turn and like the angel she was born to be, she tried to cheer me up with the most bizarre statements such as "Go talk to your IT guy." :-)

Somehow, the thought of our dear friend succumbing to the big C is just too much for us. We had both seen the kids grow up, gone through good and bad times together and had been there for one another throughout the past 18 years or so.

It is so heartbreaking.

:-(

But I am glad the pastor went to visit her in the High Dependency Unit this afternoon. I pray that she will not have to go through pain and that there can be, God willing, a miraculous recovery!

I am sure everyone of you out there had to go through the pain of losing someone.

It hurts.

It really does.

I took seven months to recover from my dad's demise and decades to get over my mom's death.

More than ever before, I have come to value every second of my life and my loved ones.

I cannot imagine my life without my loved ones. And weak as I am, I really hope I will be the first to go.

To carry on living without the one/s we love so much is, to me, MOST unbearable.

:-(

So my dear readers, take time to tell your loved ones how much they mean to you...

Just in case tomorrow never comes....

Take care and have a restful evening.

CLICK HERE to enjoy Ronan Keating's IF TOMORROW NEVER COMES.


Shahrizat moo moo, no no. Wajah baru Shahrizat ;)

Posted: 12 Dec 2011 06:55 AM PST

Senator dan Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Datuk Shahrizat Abdul Jalil sekali lagi mengelak desakan supaya beliau meletakkan jawatan berhubung penyelewengan dalam projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan yang dimiliki syarikat suaminya.

NONESejak kontroversi itu timbul, Shahrizat dibidas pelbagai pihak yang tidak berpuas hati dengan tindakan NFC yang diberi pinjaman mudah RM250 juta daripada kerajaan tetapi membelanjakannya dengan membeli kondominium mewah, kereta mewah dan membiayai perjalanan luar negara.

Ketika diasak oleh wartawan di pintu masuk Dewan Negara hari ini, Shahrizat ditanya mengenai desakan pelbagai pihak yang mahu beliau berundur. Ketua Wanita Umno itu bagaimanapun memilih untuk tidak menjawap dan sekadar berkata "tidak, tidak" sebelum beredar meninggalkan premis itu dengan kereta rasmi kementeriannya.


Negara Hancur Jika UMNO BN Terus Berkuasa: Rasuah, Ketirisan & Salah Urus

Posted: 12 Dec 2011 06:01 AM PST

Rasuah, Ketirisan, Salah Urus Punca Negara Ketinggalan

KUALA LUMPUR 12 DIS: Amalan rasuah yang keterlaluan, ketirisan dalam pemberian kontrak serta salah pengurusan pihak kerajaan menjadi punca utama negara ini masih ketinggalan jika dibandingkan dengan negara-negara yang setarafnya.

Senator, Dr Syed Husin Ali dalam ucapan ketika membahaskan bajet 2012 di Dewan Negara berkata pada sekitar tahun 1960 an, Singapura, Taiwan dan Korea Selatan mempunyai taraf pendapatan perkapita yang setaraf dengan negara ini tetapi kini negara-negara tersebut jauh lebih maju jika berbanding dengan Malaysia.

Menurut beliau peruntukan Perbelanjaan Pembangunan 2012 sebanyak RM51.25 bilion (22%) berbanding Perbelanjaan Mengurus RM232.83 bilion (78%) semakin mengecil sejak 2000.

"Perbelanjaan untuk Pembangunan menurun daripada 31.6 peratus (tahun 2000), ke 28.4 peratus (tahun 2004) dan 27.2 peratus (tahun 2008) hinggalah 22.0 peratus (tahun 2012). Penurunan ini tentu menjejaskan kadar pembangunan negara." kata beliau.

Jelas beliau, kesan dari kelemahan struktur ekonomi negara dan pergantungan kepada Pelaburan langsung asing (FDI) akan mendedahkan negara kepada kejatuhan ekonomi yang tenat.

Ini memandangkan Malaysia adalah sebuah negara pengekspot barangan pengilangan, pembuatan dan perkhidmatan yang akan menerima kesan secara langsung dari kejatuhan ekonomi di Amerika, eropah dan Jepun.

Hutang isi Rumah

Menurut Dr Syed Husin jurang perbezaan ekonomi rakyat telah memaksa kerajaan BN terpaksa melaksanakan cukai barangan (GST) yang akan dibebankan kepada rakyat.

Katanya di Malaysia hanya lima peratus rakyat berpendapatan tinggi manakala 95 peratus lahi golongan sederhana dan kecil.

Pada akhir 2010, jumlah hutang isi rumah yang ditanggung rakyat Malaysia telah mencecah RM577 bilion bersamaan 77 peratus dari KDNK.

Disamping itu ketidakpekaan kerajaan terhadap nasib kaum pekerja juga menggalakkan berlakunya tiada pembelaan terhadap nasib kaum pekerja secara mutlak.

Manakala tindakan Kementerian Sumber Manusia sedang meminta kelulusan untuk membuat pindaan tertentu ke atas Akta Pekerjaan 1955 membebankan lagi kaum pekerja. Pindaan ini meminta supaya dibenarkan dari segi undang-undang proses pengambilan pekerja dilakukan oleh pihak luar atau di"outsource". Dengan pindaan pekerja tidak berpeluang menubuhkan persatuan sekerja untuk membela nasib mereka

Tiada jaminan nasib petani

Belanjauan yang di Umumkan Najib lau menurut Dr Syed Husin tidak menyentuh langsung berhubung usaha menjamin masa depan para petani terutamanya dalam sektor kelapa sawit dan getah.

Beliau menyarankan supaya stok penimbal bagi dua komuniti ini diwujudkan supaya harga bahan mentah tersebut dapat dikawal dan bukannya di dedahkan dengan pasaran global yang tidak menentu.

Hak milik peneroka Felda di gadai

Tindakan pihak pengurusan Felda yang memperjudi 350,000 tanah peneroka kepada Felda Global Venture Holding Bhd (FGVH) untuk disenaraikan di busar saham pada tahun depan dengan agihan keuntungan 60% FGVH : 40% Felda dianggap sebagai usaha yang menekan para peneroka.

Manakala tindakan kerajaan dan FGVH bahawa FELDA bakal dibayar RM1 bilion setahun selama 99 tahun bagi meneruskan aktiviti pertanian dan pembangunan sosio-ekonomi peneroka amat disangsikan. Ini ialah kerana difahamkan tidak ada jaminan bertulis mengenai perkara tersebut dalam Perjanjian Pajakan.

Ketirisan dalam Kementerian Pertahanan

"Satu lagi pendedahan oleh Ketua Audit Negara ialah mengenai pembelian 257 kenderaan berperisai dari Turki oleh Kementrian Pertahanan. Kerajaan Malaysia tidak melakukan kaji selidik apabila membayar syarikat Deftech Malaysia sebanyak RM29.4 juta bagi setiap kenderaan, pada hal Deftech Malaysia membayar hanya RM6.6 juta kepada FNSS Turki.

"Ertinya, perbezaan atau ketirisan sebanyak Rm23 juta sebuah. Sekiranya Kerajaan memberi secara langsung (Kerajaan dengan Kerajaan), harganya tidak melebihi RM4.5 juta sebuah. Bezanya bagi 257 kenderaan melebihi RM6 bilion. Siapakah yang mendapat laba daripada trasaksi ini? Sekali lagi saya ingin bertanya: salah urus atau rasuah?." kata beliau yang juga bekas Timbalan Presiden PKR.

Pelbagai penyelewengan dan Jambatan di bina di atas daratan

Menurut Dr Syed Husin lagi pembinaan Jambatan Sungai Bagus, Bandar Baru Ketereh, Daerah Kemaman. Paling aneh, jambatan ini dibina atas daratan dan tidak melintasi Sungai.

"Harga asal kontrak RM174 juta. Harga semasa sudah meningkat RM210 juta. Tambahan RM70 juta untuk membentung anak Sungai Bagus. Nama kontraktor jambatan atas darat ini ialah: TSR Construction Sdn Bhd. Khabarnya kontraktor seorang AJK Umno Bahagian Ulu Trengganu."

Kata beliau wujudnya negara yang lemah, tidak cekap tidak telus serta tidak akauntabel, dan luasnya institusi yang korup seperti polis, kehakiman, birokrasi,Suruhanjaya Pilihanraya dan SPRM. Ini membawa kepada bertambah kurangnya keyakinan terhadap tata kelola baik (good governance) secara keseluruhannya.

Sehubungan itu menurut Dr Syed Husin masih terdapat banyak penyelewengan wang rakyat yang berlaku.

"Dewan Rakyat pernah diberitahu oleh seorang Menteri apabila menjawab soalan, bahawa sebanyak kira-kira RM52 wang ekuiti Bumiputera telah hilang. Bagaimanakah wang sebayak ini boleh lesap? Siapakah yang secara langsung bertanggungjawab atas kelesapan ini?

"Jikalau RM52 bilion boleh hilang tanpa penjelasan, apalah perlunya mengambil tindakan ke atas jumlah RM210 atau RM250 juta. Keadaan sudah parah. Ia tidak boleh didiamkan lagi," kata beliau lagi. -tvsnews


Garrett KLCC: See only but don't flash our popcorn!

Posted: 12 Dec 2011 06:09 AM PST

I wonder why this dumb sign?
I didn't see this sign when I was at Garrett Universal Studio Singapore.
 As far as I know, Singapore is known for her high level of customer service - hence, very customer-centric.
Is Garrett KLCC afraid of possibility that the photos taken will be used against them?

Ok, another picture. hehe...you can click to enlarge and see the price.
Apparently, 1 large size Chicago Mix (Caramel and Cheese corn) costs S$13.00 according to a blog post here but in Malaysia, it only costs RM26 or S$10.70 after conversion (as per my above picture).
Now, that's S$2.30 cheaper!
(But then again, I may not be comparing apple to apple, so don't take my word for it).

 See the delicious Macadamia Caramel Crisp!

Vid taken using my HTC Desire S - a FREE device from Maxis for signing up a 24-month contract that comes with a RM78-monthly-for-3GB data plan.


Did a German Officer Prevent the Massacre of the Jews of Eretz Yisrael during World War I?

Posted: 12 Dec 2011 04:23 AM PST

A version of this article was published in print edition of The Jerusalem Post Magazine on Friday, December 9, 2011, and appears in the Jerusalem Post's online Premium Zone.

Please note the important comments below by the historian Michael Hesemann about the role played by the Vatican in the saving of the Jews of Palestine.


The Ottoman war effort in Palestine in World War I was led by German officers, and their involvement was recorded by the American Colony photographers. German General Erich von Falkenhayn, an able Prussian officer who served as the Chief of Staff of the German Army, was the commander of the Turkish and German troops during the critical 1917-1918 period.A German photographic collection contains a picture of Falkenhayn leaving Palestine in 1918 and bears an amazing caption which claims that Falkenhayn prevented a Turkish massacre of the Jews of Palestine [Unfortunately, permission was not granted to use the photo, but it can be viewed here]:
"Falkenhayn and the German Staff need to be credited with have [sic] prevented an Ottoman genocide towards Christians and Jews in Palestine similar to the Armenian suffering. Wikipedia: 'His positive legacy is his conduct during the war in Palestine in 1917. As his biographer Afflerbach claims, "An inhuman excess against the Jews in Palestine was only prevented by Falkenhayn's conduct, which against the background of the German history of the 20th century has a special meaning, and one that distinguishes Falkenhayn."'" (1994, 485)
General Erich Von
Falkenhayn

(Bundesarchiv)
Is it true? Did a German general protect the Jewish population of Palestine from massacre? My first impulse was to find proof otherwise.


A Falkenhayn family genealogy, posted on the Internet, elaborates further: "While he was in command in Palestine, he was able to prevent Turkish plans to evict all Jews from Palestine, especially Jerusalem. As this was meant to occur along the lines of the genocide of the Armenians, it is fair to say that Falkenhayn prevented the eradication of Jewish settlements in Palestine."


Again, is this true, or is this self-serving German testimony to balance the stain of Nazism two decades later?

Falkenhayn and Jamal Pasha in the
backseat of a car in Jerusalem (The

New Zealanders in Sinai and

Palestine, 1922)
 The German general is pictured here in a car with the Turkish ruler of Syria and Palestine, Jamal (also written as Cemal) Pasha, a ruthless ruler and one of the "Young Turks" leadership accused of carrying out the expulsion and massacre of hundreds of thousands of Armenians across the Ottoman-controlled region during World War I.


Two of the "Young Turks" - Enver Pasha
(center) and Jamal Pasha (right). Were they

responsible for the Armenian massacre?

What were they planning for the Jews?
Another leader was Enver Pasha who led the Ottoman Empire during World War I and on occasion visited Palestine where he was photographed with Jamal on the Temple Mount and in Be'er Sheva.


Jamal Pasha suspected the loyalties of the Jews of Palestine. The explosion of nationalistic movements across the Empire was eroding Turkish control, and Arab and Jewish nationalism had to be crushed.


Zionists were particularly suspected of leading opposition to Ottoman rule, and leaders -- such as David Ben-Gurion -- were frequently arrested, harassed or exiled. Many were relative newcomers from Russia, an enemy state. Meanwhile, over the horizon, 1,000 Jewish volunteers for the British army, including some from Palestine, formed in 1915 the Zion Mule Corps, later known as the Jewish Legion, and they fought with valor against the Turks at Gallipoli.
The two Pashas ride into Be'er Sheva
where the British army later broke

through and continued to Jerusalem
The Jews of Palestine feared that after the Armenians, the Jews would be next. The fear motivated some to form the NILI spy network to assist the British war effort.


Sarah Aaronsohn, NILI founder
Eitan Belkind, who infiltrated the Turkish army and served on Jamal Pasha's staff, witnessed the killing of 5,000 Armenians. Later his brother was hung by the Turks as a NILI spy. Sarah Aaronsohn of Zichron Yaakov was traveling by train and wagon from Turkey to Palestine in November 1915. On the way she witnessed atrocities committed against Armenians.


In 1916 she joined her brother Aharon Aaronsohn, a well-known agronomist, in forming the NILI ring. Caught by the Turks in October 1917 in Zichron Ya'akov and tortured, Sarah committed suicide before surrendering information.


At the time, the British were moving north out of Sinai and pressing along the Gaza-Be'er Sheva front.


Sarah's brother Aharon wrote in his memoirs, "The Turkish order to confiscate our weapons was a bad sign. Similar measures were taken before the massacre of the Armenians, and we feared that our people would meet the same kind of fate."


"Tyrant" Hassan Bey
One Zionist activist described the cruelty of the Jaffa Commandant, Hassan Bey, already in 1914:
"It would suddenly come into his head to summon respectable householders to him after midnight...with an order to bring him some object from their homes which had caught his fancy. Groundless arrests, insults, tortures, bastinadoes [clubs] -- these were things every householder had to fear."
The most egregious act undertaken by the Turks was the sudden expulsion of the Jews of Jaffa-Tel Aviv on Passover eve in April 1917. Between 5,000 and 10,000 Jews were expelled. The Yishuv in the Galilee and Jerusalem sheltered many Jewish refugees, but with foreign Jewish financial aid blocked by the Turks and the land suffering from a locust plague, many of the expelled Jews died of hunger and disease. By one account, 20 percent of Jaffa's population perished.


A German historian, Michael Hesemann, described the horrible situation:
"Jamal Pasha, the Turkish Commander who was responsible for the Armenian genocide... threatened the Jewish-Zionist settlers. In Jaffa, more than 8,000 Jews were forced to leave their homes, which were sacked by the Turks. Two Jews were hanged in front of the town gate, dozens were found dead on the beach. In March, Reuters news agency reported a 'massive expulsion of Jews who could face a similar fate as the Armenians.'"
In 1921, a representative from Palestine reported to the 12th Zionist Congress on "Palestine during the War."

"In Jerusalem [apparently in 1917] …dozens of children lay starving in the streets without anyone noticing them. Typhus and cholera carried off hundreds every week, and yet no proper medical aid was organized. … Through this lack of organization a considerable portion of the Jerusalem population perished. The number of orphans at the time of the capture of Jerusalem by the English Army was 2,700. " He continued, "In Safed conditions were similar to what they were in Jerusalem; if anything, worse.… The death-rate here also was appallingly high; towards the end of the war the number of orphans was 500."
What saved the Jewish community before the British completed their capture of Palestine in late 1917 and 1918?


Several accounts confirm that German officers and diplomats protected the Jews.


Col. Kress van
Kressenstein
The Zionist Congress report credited foreign consular officials who "during the whole period of their stay in the country showed themselves always ready to help, and performed valuable services for the Jewish Yishuv [the Jewish community]. Especially deserving of mention are the German vice-consul Schabiner in Haifa... The Jewish population also benefited by the presence of the head of the German military mission, Colonel Kress van Kressenstein, who on several occasions exerted his influence on behalf of the Jews."


Last month, Falkenhayn's biographer, Prof. Holger Afflerbach of Leeds University told me, "Falkenhayn had to supervise Turkish measures against Jewish settlers who were accused of high treason and collaboration with the English. He prevented harsh Turkish measures -- Jamal Pasha was speaking about evacuation of all Jewish settlers in Palestine."


Kressenstein reviewing troops with
Jamal Pasha
The professor continued, "The parallels to the beginning of the Armenian genocide are obvious and striking: It started with Turkish accusations of Armenian collaboration with the Russians, and the Ottomans decided to transport all Armenians away from the border to another part of the Empire. This ended in death and annihilation of the Armenians. Given the fact that Palestine was frontline in late 1917, something very similar could have happened there to the Jewish settlers."


"Falkenhayn's role was crucial, " Afflerbach explained. "His judgment in November 1917 was as follows: He said that there were single cases of cooperation between the English and a few Jewish radicals, but that it would be unfair to punish entire Jewish communities who had nothing to do with that. Therefore nothing happened to the Jewish settlements. Only Jaffa had been evacuated -- by Jamal Pasha."


Hesemann, the German historian, cites Dr. Jacob Thon, head of the Zionist Office in Jerusalem, who wrote in 1917, "It was special stroke of good fortune that in the last critical days General von Falkenhayn had the command. Jamal Pasha in this case -- as he announced often enough -- would have expelled the whole population and turned the country into ruins...."


Falkenhayn had no particular love for Jews, according to his biographer, Afflerbach. "He was in many aspects a typical Wilhelmine officer and not even free from some prejudices against Jews, but what counts is that he saved thousands of Jewish lives."


Why has no one heard about Falkenhayn and his role in protecting the Jews of Palestine? Afflerbach responded, "The action was forgotten, because Falkenhayn prevented Ottoman actions which could have resulted in genocide... The incident was not discussed for decades. It restarted only in the 1960s when scholars started to remember it."


Post Script:

Turkish troops evacuate Jerusalem
Turkish sources indicate considerable tension between Jamal Pasha and Falkenhayn. The following account appears in the English-language Turkey in the First World War:


"The British attack on Jerusalem began on 8 December. The city was defended by the XX Corps, commanded by Ali Fuad Pasha. Falkenhayn did not send reinforcements to Jerusalem because he did not want the relics and the holy places damaged because of severe fighting. [emphasis added.]"


"After withdrawing from Jerusalem, Ali Fuad Pasha sent a cable to Jamal Pasha: "Since my first day as the commander of the defense of Jerusalem, I did not receive any support except one single cavalry regiment.... The British, who benefited from the fatigue of my poor soldiers..., invaded the beautiful town of Jerusalem. I believe that the responsibility of this disaster belongs completely to Falkenhayn!"


"Falkenhayn put the blame on Von Kressenstein and his chief of staff...Dissatisfaction with the advice and command of General Falkenhayn was growing. His inability had resulted in the loss of the Gaza-Beersheba line. His refusal to send reinforcements had resulted in the loss of Jerusalem.... Enver Pasha was losing patience too. On 24 February 1918, he replaced Falkenhayn."

Irony of ironies. The Jews of Palestine owed their survival during World War I to a German army officer, and, by extension, the State of Israel's foundations were established thanks to Falkenhayn. Some 25 years later the German army would assist in the genocide of the Jews of Europe. Ultimately, survivors of the Nazi genocide would find shelter in Falkenhayn's legacy.

The writer served as a senior Israeli diplomat in Washington. Today he serves as a public affairs consultant.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

What an ungrateful DAP child!

Posted: 12 Dec 2011 04:20 AM PST

What a shame?

While she has been busy telling the people of PR's 'negara kebajikan' or welfare state concept, hitting hard at Barisan Nasional for this and that, she is actually worse than any other civilised and well-educated persons.

Blogger Stopthelies stripped her naked today with a posting that may not only make Serdang DAP Member of Parliament Teo Nie Ching (pic) look like a ungrateful child but will peel the skin off the Opposition party.

Not only her but the whole party failed to help Teo's mother who suffers from a heart problem.

"The Chinese media has reported this issue widely but you can be sure that the pro-opposition Malaysiakini will black this out because they do not want you to read about it.

"... Teo Nie Ching has found herself in a spot because her mom, who had a heart problem, sought the help of the Negri Sembilan MCA chief Datuk Dr Yeow Chai Thiam.

"It is strange that a DAP MP cannot even resolve the problem of her mother and she is supposed to be an elected representative.

"The Negri MCA went out of their way to help her mom but this selfish DAP politician did not even have the decency to thank Dr Yeow," according to the blog.

I can't find the right word to describe such a child and her negligence towards he mom.

I think if Pakatan Rakyat wins the next general election, their 'negara kebajikan' will see more people like this being groom-up.

That's DAP!IS SEX TOURISM MALAYSIA’S NEW BRAND?

Posted: 12 Dec 2011 04:14 AM PST

What exactly is going wrong with Malaysia's tourism trade? Take a walk at the Federal capital's tourist heart beat belt in Bukit Bintang / Raja Chulan / Jalan Sultan Ismail and it would not need a social scientists to figure out the daring and flourishing sex trade.

What are we selling? Rows and rows of massage parlors are screaming amidst the shopping attractions. The signature trade sees women – almost all of them foreign nationals, spilling onto the walkways with laminated brochures of the types of massages one can have.

The canvassing and soliciting women are dressed in short skirts, revealing tops and decorated to entice tourists. And surely, Malaysians are also patrons.

Why are we allowing such trade to flourish all over the country? Yes, is it also not true that all over the country, in every Taman even in suburbs we now see huge signboards screaming from shop lots announcing 'body massage'?

What, are all Malaysians now desperately in need of massage? And why are all these outfits employing foreign women by the hundreds operating from premises that are far too private and shady?

What are the authorities doing? Are they so blind that they do not know what is happening in the country?

We call ourselves an Islamic nation. But look at the streets of Bukit Bintang. Look at the thousands of foreign women recruited from China, Thailand and Philippines – even African nationals to provide massage.

It is about time that the Ministers spoke up with honesty. It is about time that NGOs come forward to audit this scam called 'massage' services and spilled the beans in the public foyer. It is about time that leaders of religious organizations took to the pulpits of their congregation to demand an immediate stop to this sex trade done now with so much brazenness and total disregard for the values and morals of a nation that professes to be an icon of hope for the generations to come.

Yes, massage is a therapy. But why do we need to do it in dimly lit rooms that are shrouded in questionable privacy?

Massage is helpful and refreshes a tired body. But do we need sexily clad women – all of them foreign nationals, to provide such services?

It is about time that massage services comes under the health ministry's purview and not one of businessmen and scoundrels. Failing which, we are all kidding ourselves.

Pray the authorities respond in an accountable and responsible manner to this sinful and scheming operation that seems to have gone beyond all decency.

The religious minister in the prime minister's department too should respond. Is what is happening acceptable?

Perhaps, NGOs dedicated to human rights and fighting abuse of women too should go out onto the streets – with police escorts, to interview all these women who are being enticed to come into the country to ply their services. There in all likelihood, is a thread that will expose the sordid employment and work permit abuses that Malaysians would puke on reading.

And the accountable media in the country must expose all the total truth without fearing the crooks and collaborators – whoever they are, but by the fear of God and the sacred values of the Malaysian society.

CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Shahrizat Terus Dibelasah, Pemuda MCA Pula Mahu Beliau Letak Jawatan

Posted: 12 Dec 2011 05:01 AM PST

Pemimpin Pemuda MCA juga mahu Shahrizat undur

Selepas dibidas secara terbuka oleh beberapa pemimpin Umno, parti komponen BN, MCA akhirnya berani bersuara mendesak Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil supaya berundur selepas terpalit dengan kontroversi projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) milik suaminya.

"Shahrizat telah ditolak oleh pengundi pada pilihan raya umum lalu. Kali ini, beliau terbabit pula dalam isu NFC, dengan ini, tidak ada sebab untuk beliau bertanding sekali lagi," kata timbalan setiausaha Pemuda MCA, Loh Chew Jun dalam satu kenyataan hari ini.

Pada pilihan raya umum 2008, Shahrizat gagal mempertahankan kerusi parlimen beliau di Lembah Pantai. Ketua Wanita Umno itu tumbang di tangan naib presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

Beliau bagaimanapun, kemudiannya dilantik sebagai senator dan diangkat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Loh juga berkata, kegagalan Shahrizat memberi penjelasan berhubung pembabitan suaminya dalam projek NFC boleh mengakibatkan 'kerusi selamat' BN bertukar menjadi 'kerusi berbahaya' jika pembangkang mengeksploitasi dan mensensasikan isu itu di seluruh negara.

Justeru, beliau juga mahu Shahrizat memberi penjelasan mengenai semua dakwaan yang berkaitan, termasuk tuduhan berlakunya penyelewengan dana pinjaman mudah yang diberikan kepada NFC.

Kata Loh, adalah malang jika usaha-usaha semua parti komponen BN untuk mendapatkan semula kepercayaan rakyat selepas 'tsunami politik' pada tahun 2008 digerhanakan oleh masalah peribadi Shahrizat.

Sebelum ini, pelbagai pihak meningkatkan tekanan pada Shahrizat supaya berundur tetapi kepimpinan tertinggi Umno masih belum membuat pendirian rasmi mengenai perkara itu.

Antara mereka yang secara terbuka mendesak Shahrizat supaya melepaskan jawatannya, adalah ahli parlimen Kalabakan Datuk Abdul Ghapur Salleh dan ahli parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin.

Skandal NFC membabitkan sejumlah RM250 juta dana awam yang diberikan kepada syarikat milik suami Shahrizat bagi tujuan menjalankan projek penternakan lembu pada tahun 2008.

Bagaimanapun Laporan Ketua Audit Negara 2010 merumuskan projek itu berdada dalam keadaan kucar kacir.

Berikutan itu, PKR membuat pendedahan demi pendedahan yang mendakwa berlaku penyelewengan terhadap dana berkenaan.

Antara pendedahan mereka, dana itu antara lain digunakan untuk tujuan berikut:
•Membeli dua unit kondominium mewah 'One Menerong' (RM13.8 juta)
•Membiayai Umrah atas nama suami dan anak lelaki (RM31,580)
•Perbelanjaan peribadi (RM26,400)
•Membeli Mercedes Benz CLS350 (RM534,622)
•Membeli dua lot tanah di Putrajaya (RM3.36 juta)
•Percutian mewah (RM455,423) -mk

Sudah 3 pemimpin BN desak Shahrizat letak jawatan

KUALA LUMPUR, 12 Dis: Sejak pendedahan skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang mengaitkan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, sekurang-kurangnya tiga pemimpin besar BN secara terbuka mendesak beliau meletakkan jawatan parti dan kerajaan.

Terbaru, desakan dari Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Abdul Ghapur Salleh yang juga Ketua Umno Bahagian Kalabakan yang mahu Shahrizat meletak jawatan sebagai Ketua Wanita Umno dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat.

Ghapur berkata isu yang membabitkan Shahrizat itu cukup memalukan dan telah menjejaskan BN dan Umno secara keseluruhan.

Sebelum ini bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir juga turut memberi isyarat agar Shahrizat melepaskan jawatan demi survival perti politik itu.

Tun Mahathir walaupun tidak secara formal meminta Shahrizat meletak jawatan namun isyarat 'untuk kebaikan parti' telah cukup memberi satu jawapan mudah buat Shahrizat untuk meletak jawatannya agar beliau tidak menjadi liabiliti kepada parti.

Seorang lagi Ahli Parlimen Kinabatangan yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Bung Moktar Radin antara yang begitu lantang meminta Shahrizat meletak jawatan bahkan beliau berulang kali mendesak Ketua Wanita Umno itu berbuat demikian.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional itu mengaku isu NFC yang membabitkan Shahrizat itu sudah menjadi liabiliti bagi Umno.

Skandal NFC membaitkan sejumlah RM250 juta dana awam yang telah diberikan kepada syarikat milik suami Shahrizat bagi tujuan menjalankan projek penternakan lembu pada tahun 2008.

Bagaimanapun Laporan Ketua Audit Negara 2010 merumuskan projek tersebut berdada dalam keadaan kucar kacir.

Ekoran itu, PKR membuat pendedahan demi pendedahan yang mendakwa telah berlaku penyelewengan terhadap dana tersebut.

Dalam pendedahan mereka, dana RM250 juta itu antara lain telah digunakan untuk tujuan berikut:

- Membeli dua buah Kondominium mewah 'One Menerong' (RM13.8 juta)
- Membiayai Umrah atas nama suami dan anak lelaki (RM31,580)
- Perbelanjaan peribadi (RM26,400)
- Membeli Mercedes Benz CLS350 (RM534,622)
- Membeli dua lot tanah di Putrajaya (RM3.36 juta)
- Percutian mewah (RM455,423) -HD


Ulasan GB

Tepat seperti yang GB suarakan sebelum ini bahawa:
Shahrizat Kena Pilih Salah Satu: Letak Jawatan Atau Terus 'Dibogelkan'[Bergambar] Pencacai Ketar Lutut, Tersasul Panggil Mat Sabu "YB" Dan "Datuk"

Posted: 12 Dec 2011 03:21 AM PST

UMNO GAGAL Halang, MAT SABU Tawan Penduduk MUAR

Seperti yang dijangka, kehadiran Mat Sabu malam tadi mendapat sambutan yang hangat. Tidak kira daripada penyokong PR ataupun puak-puak yang tidak bersetuju beliau masuk ke negeri Johor sama ada datang melawat atau dengan apa jua tujuan. Pada tanggapan mereka, Mat Sabu tidak mengenang budi atas jasa bakti pahlawan yang membawa keamanan dan kemerdekaan negara.

Keadaan persekitaran tempat ceramah begitu meriah dengan kain rentang yang mengecam Mat Sabu dan perang bendera antara UMNO/BN dan bendera PAS,PKR. Sekumpulan 20 anak muda motor dipercayai penduduk kampung telah berada di luar tapak ceramah bersama bendera BN bersedia menunggu arahan untuk menggempur Mat Sabu. Namun seperti biasa, Unit Amal, SAMM, Skuad AMK Johor sudah bersedia untuk berhadapan dengan puak-puak ini. Jika mereka datang secara baik, maka baiklah sambutan yang diberikan. Jika mereka datang secara samseng, mungkin itulah yang diharapkan kumpulan ini supaya Polis seterusnya dapat menghentikan program pada malam tadi.

Akhirnya selepas giliran Chegu'Bard berucap selesai dan tiba giliran kepada Mat Sabu, kumpulan anak yang berkumpul di atas motor ini bergabung pula dengan sekumpulan JKRT (Jawatan Kuasa Rukun Tetangga) yang lengkap memakai vest JKRT. Sebelum itu kumpulan JKRT ini hanya berada disepanjang jalan dan ramai yang menyangkakan mereka antara anggota keselamatan yang bertanggungjawab menjaga lalulintas yang sesak dengan kehadiran orang ramai malam tadi.

Rupa-rupanya sangkaan itu meleset sama sekali apabila. Kumpulan JKRT ini rupanya menjadi pencacai UMNO untuk mengangkat poster-poster provokasi terhadap Mat Sabu. Kumpulan yang bergabung ini dianggarkan sekitar 50 orang berarak sehingga di luar pintu pagar masuk ke rumah Sdr Zainudin, iaitu tuan rumah yang menjadikan rumahnya sebagai tempat ceramah. Mereka tidak dapat masuk ke dalam kawasan ceramah kerana Unit Amal, SAMM dan skuad AMK sudah bersedia di situ menantikan kehadiran mereka.

Akhirnya selepas perbincangan, dua orang wakil daripada kumpulan ini diberikan keizinan untuk berjumpa Mat Sabu dan menyampaikan memorendum. Dua wakil ini ialah Sdr Mohd Radzi bin Hj.Amin yang datang di atas kapasiti sebagai Pengerusi Belia 4B Parlimen Bakri. Dan seorang lagi ialah Ketua PBTM cawangan Muar, Shamsuddin Rais. Apa yang mereka tidak jangka dan tahu, sebenarnya pihak penganjur malam itu telah merancang untuk membawa wakil-wakil ini naik di atas pentas ceramah PR bagi menyuarakan sendiri di atas dasar apakah menyebabkan mereka tidak bersetuju dan menghalang kehadiran Mat Sabu.

Alhamdulillah, walaupun budaya politik cacian, hinaan dan samseng yang ditunjukkan oleh kumpulan ini pada awalnya bertujuan untuk menimbulkan huru-hara. Namun kematangan yang ditunjukkan oleh Unit Amal, SAMM, Skuad AMK Johor malah para penyokong PR lainnya yang tidak memperdulikan laungan dan ejekan mereka. Sebaliknya memberikan ruang kepada wakil-wakil mereka untuk bertemu sendiri Mat Sabu dan diberi ruang untuk berucap. Tujuan mereka supaya huru-hara berlaku sekaligus memaksa pihak Polis menamatkan program malam tadi lebih awal tidak berlaku.

Tahniah kepada PR kerana mengajar kumpulan ini erti politik matang apabila setiap wakil ini diberikan ruang untuk berucap dipentas mereka.

Antara yang menarik di dalam ucapan wakil-wakil mereka malam tadi, Mat Sabu sekali lagi disebut sebagai 'YB' dan 'Datuk Mat Sabu'. Jika sebelum ini Mat Sabu dipanggil oleh YB dan Datuk oleh PERKASA ketika berhadapan secara empat mata. Tetapi malam tadi, gelaran 'YB' dan 'Datuk Mat Sabu' diucapkan sendiri di atas pentas kepada orang ramai. Gelaran-gelaran yang 'tidak tepat' itu menimbulkan rasa lucu dan geli hati pada orang ramai apatah lagi Mat Sabu yang tersenyum mendengar gelaran-gelaran itu.

Sebenarnya asas ketakutan UMNO itu tidak sukar dibaca. Namun begitu, UMNO masih berselindung dibawah ngo-ngo dan badan belia bagi menggambarkan ketakutan mereka ini di atas kebangkitan rakyat, terutama rakyat di Muar khususnya. Gambar-gambar di bawah menjadi bukti kehadiran ribuan pengunjung tempatan yang datang untuk mendengar ceramah Mat Sabu malam tadi. Perkarangan tapak ceramah yang penuh sesak sehingga melimpah ke luar jalan, menunjukkan rakyat Muar sudah muak dengan UMNO dan dahagakan perubahan pimpinan di Muar. Inilah sebabnya, dan puncanya mereka takut dengan aura Mat Sabu yang mampu menarik rakyat keluar untuk mendengar hujah-hujahnya.

Akhirnya selepas dua wakil kumpulan yang hendak mengusir Mat Sabu ini selesai berucap dan menyerahkan sendiri memorendum kepada Mat Sabu. Kumpulan yang berkumpul di luar pintu pagar masuk tadi bersurai dengan aman tanpa sebarang perkara yang tidak diingini. Namun begitu ada di antara mereka yang tidak pulang, tetapi menyorok ditempat-tempat yang gelap untuk mendengar ceramah Mat Sabu.
Sekumpulan anak muda bersama bendera BN, berkumpul di atas motorsikal menunggu arahan untuk menggempur tempat ceramah.

Sekitar 50 orang yang mendakwa sebagai penduduk yang menentang kehadiran Mat Sabu bersedia untuk menggempur betul-betuldi hadapan pagar masuk ke tempat ceramah bersama kain rentang provokasi terhadap Mat Sabu.

Ahli Rukun Tetangga (memakai vest) sekadar menjadi pencacai UMNO malam tadi untuk mengangkat poster provokasi.

'PERGI JAHANAM SABU KEPARAT'...lagi poster yang dianggkat oleh pemuda bertopi logo JKRT.

Dan seperti biasa...selepas kumpulan tadi tiba dihadapan pintu pagar tempat ceramah dan melaungkan pelbagai kata cacian dan hinaan terhadap Mat Sabu, barulah FRU tiba untuk membuat benteng bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

Antara pegawai polis yang berkawal di bawah pentas ceramah.

Sdr Mohd Radzi bin Hj.Amin yang naik ke pentas ceramah sebagai Pengerusi Belia 4B Parlimen Bakri. Dalam masa yang sama, beliau juga merupakan Ahli UMNO Seumur Hidup (03109330) dengan memegang jawatan Ahli Jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Bakri, Setiausaha UMNO Cawangan Sri Serdang, Pegawai Khas Kepada YB. Datuk Hj. Abdullah bin Md. Ali (ADUN Bukit Naning, Johor), AJK Gerakan Belia 4B Negeri Johor dan Timbalan Pengerusi Biro Pengaduan Awam Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Bakri.

Ketua PBTM cawangan Muar, Shamsuddin Rais diberikan ruang untuk berucap sambil diperhatikan oleh Chegu'Bard.
Chegu'Bard sedang menyampai ceramah

Mat Sabu, Chua Jui Meng menerima 300 borang kemasukan PKR dan PAS daripada Sdr Zainudin,selaku tuan rumah dan juga antara bekas pemimpin UMNO yang kuat di Simpang Pt No.3 sebelum ini.

Aura Mat Sabu berjaya menarik ramai pengunjung malam tadi.

Sdr Zainudin berucap dan menyeru penduduk Pt No.3 supaya meninggalkan UMNO dan bersama Pakatan Rakyat.

-pulakdah


pasca graduan

Posted: 12 Dec 2011 12:36 AM PSTMALAYSIA GETS A NEW KING

Posted: 12 Dec 2011 12:07 AM PST

Today, 12th December 2011 marks the end of a five year reign of Tuanku Mizan Zainal Abidin as the 13th Yang Di Pertuan Agong of the nation. He was appointed the Yang Di Pertuan Agong on 13th December 2006 at the age of 44 years old, taking over from Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, the present ruler of the state of Perlis.

In a simple but yet colourful ceremony at the Istana Negara this morning, Malaysians and foreign dignitaries bid farewell to Tuanku Mizan and his consort, prior to their departure for their home state of Terengganu. Tuanku Mizan shall be remembered for his sporting prowess in horse endurance riding and his athletic physical appearance. For members of the Armed Forces, a new and modern military hospital at Wangsa Maju, Kuala Lumpur bears his name.

Taking over as the 14th Yang Di Pertuan Agong is Tuanku Abdul Halim Badlishah, the ruler of the state of Kedah. This will the second time Tuanku Abdul Halim is appointed the Yang Di Pertuan Agong; the first time being from 21st September 1970 till 20th September 1975, when he was 43 years of age.

Malaysians, in bidding farewell to Tuanku Mizan Zainal Abidin for a glorious five year reign, looks forward to welcoming Tuanku Abdul Halim Badlishah as the 14th Yang Di Pertuan Agong of our nation.

As a retiree of the Armed Forces for almost 13 years now, I miss the many official functions that are associated with the presence of the Yang Di Pertuan Agong and his consort, especially during the Armed Forces Day parade and dinner.

CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Kim Yoo-bin Single lady

Posted: 09 Dec 2011 11:55 PM PST

Korean pop group Wonder Girls member, Kim Yoo-bin, on December issue of Singles [Kr] Magazine. The hairstyle is a let down, else it could be a really nice photoshoot…

Wonder Girls Yoobin Singles Magazine

There's more, read the full post »

Kim Yoo-bin Single lady from YeinJee's Asian Blog


One with the boys

Posted: 11 Dec 2011 10:24 PM PST

A look back into time. I came across this excerpt of a speech that the Tunku made some 45 years ago. The speech shed a little light on the privileges of being a little prince in those Old Malaya days.

"I take pride in being an Old Boy of the school. It is not because the Penang Free School is the oldest school in Malaysia, but because it provided me with the right type of training. It goes for other schools as well. It is for their own old boys to sing the praises of their schools. As for me, I sing the praises of my old school, the Penang Free School.
"It was here that I learnt my lessons. It was here that I learnt scouting. It was here, too, that I learnt to mix freely with the other boys - rich and poor alike. I became one of them. When I attended the Government English School in Alor Star (now the Sultan Abdul Hamid College), no teacher dared raise his voice to me. In the Malay school that I attended, I did not sit with the boys but occupied the same desk as the head teacher. In Bangkok, in the Theb Surin School, I was again accorded special treatment. 
"But here in the Penang Free School, I was one with the boys, learnt with them, played with them and fought with them. At home, it is said, a boy learns only what is taught to him. At school, he learns also from what is taught to others. This I found to be true, and the lesson has proved a valuable asset  to me in later years and in my present job."
(Malaysia's first Prime Minister, Tunku Abdul Rahman, speaking at the Sesquicentenary Speech Day of the Penang Free School on 21 Oct 1966)

ca-pub-5430283382112812


The Bedroom Divorce Agreement..Part 1

Posted: 12 Dec 2011 03:10 AM PST

Last December, when we divorced, my ex hubby told me that we could settle the divorce settlement privately..there was no need to go the lawyers.

He personally typed the agreement in our bedroom..on his laptop..at dawn.
I came out of my bathroom and there it was..ready.
We were to leave for KL to register our sms divorce, that took place earlier on the 14th December 2010.

Okay..I too was glad. Saved me the pain and hassle of having to ply up and down the court.
Being a couple for 34 years, being married for 30 years, at least we could have a bit of that trust left.

When the Syariah court judge asked us towards the end of our chamber hearing, my ex was quick to reply that we could sort it out ourselves.

Well..he could have attended the issues and finished tackling them seriously but, he has done away with most that he solely, voluntarily, respectably promised to do.

As a result, other 'parties' have been made more important, and extremely comfortable at the expense of our entitlement.
He had the opportune funds but it was heavily channeled 'elsewhere'..to 'her interests'.

I may be an old coward but, I am not going to allow him to think that I am that easily bullied.

So here goes..

PERJANJIAN ANTARA MOHD ARIFF SABRI BIN ABDUL AZIZ DAN NURULHUDA BT HJ GHAZALI.

DIBUAT PADA 23-12-2010.

SAYA MOHD ARIFF SABRI BIN ABDUL AZIZ KP ************ BERJANJI AKAN MEMBERI KEPADA NURULHUDA BT HJ GHAZALI PERKARA PERKARA BERIKUT:-

1. ELAUN DARI SYARIKAT ROCKPLUS SDN BHD SEBANYAK RM 3,000 SEBULAN. ELAUN INI AKAN DI KREDITKAN TERUS KEDALAM AKAUN NURULHUDA BT GHAZALI.

2.MEMBAYAR ANSURAN BULANAN KEATAS KERETA CRV ATAU APA APA KERETA YANG DI GANTI KEATAS KERETA HONDA CRV.

3.MENGUSAHAKAN DAN MENGHADIAHKAN SEBUAH LAGI KERETA KEPADA NURULHUDA BT HJ GHAZALI TIDAK LEWAT DARI TAHUN 2011.

4.MENYEDIAKAN SEBUAH KERETA UNTUK ANAK ANAK YANG BELAJAR DI KUALA LUMPUR PADA TAHUN 2011.

5.MEMBAYAR SEWA RUMAH SETIAP BULAN DI KUANTAN.

6.MEMBAYAR SEWA KEATAS SEBUAH RUMAH DI KUALA LUMPUR UNTUK ANAK ANAK YANG BELAJAR DI KUALA LUMPUR.MINIMA RM 1500-00.

7.MEMBERI SEBANYAK RM 100,000 ( RINGGIT: SATU RATUS RIBU SAHAJA) MINIMA HASIL JUALAN KAYU DARI KAWASAN ROCKPLUS.

This 'cozy' agreement stretches till number 15..will continue in Part 2.

p.s.
Those who hate my brazen style, please stay away..this is my blog.
My family's interests come first..

My aim is merely to highlight to my ex of his probable memory lapse.
Has he accidentally or purposely overlooked the agreement?
Or it is just a cincai piece of paper?

Thank you so much.


Mengapa Utusan Sengaja Tonjolkan Isu Hassan Ali Mungkin Digugurkan?

Posted: 12 Dec 2011 12:34 AM PST

Isu Hassan Ali: PAS Belum Putuskan Calon

SHAH ALAM, 11 DIS : Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menolak dakwaan media kononnya parti islam itu mengugurkan Exco Selangor, Hassan Ali daripda menjadi calon pilihan raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang.

Abdul Hadi berkata pihaknya kini dalam perbincangan akhir menetapkan senarai calon untuk disenaraikan bertanding pada PRU yang bakal menjelang tidak lama lagi.

"Tarikh sebenar pilihanraya umum (PRU-13) belum diumukan, soal penetapan calon tidak timbul, jadi untuk mengetahui siapa yang tercalon kita tunggu pengumuman tarikh pilihanraya,"katanya.

Abdul Hadi berkata demikian dalam satu sidang media selepas merasmikan Dokumen Negara Berkebajikan di ruang legar kompleks PKNS Shah Alam hari ini.

Hari ini akhbar Mingguan Malaysia melaporkan terdapat sumber-sumber yang mengesahkan bahawa Hassan Ali disingkirkan oleh Pas Selangor sekaligus pas Pusat merestui penguguran nama beliau untuk PRU akan datang.

Media arus perdana itu juga melaporkan PAS turut mengugurkan beberapa pemimpin PAS yang antaranya bekas Timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa.

Mengulas lanjut perkara ini, Abdul Hadi bertegas apa yang dilaporkan itu bukan dari keputusan PAS tetapi hanya semata-mata dakwaan media milik Umno yang ketiadaan isu selain sengaja mahu memecah belahkan PAS dan gabungan Pakatan Rakyat.Ulasan GB

Sebenarnya, isu yang diperbesarkan oleh Utusan Malaysia ialah untuk melihat sekaligus mendesak pimpinan PAS supaya mengekalkan Hassan Ali untuk bertanding.

Ini kerana sebelumnya, Utusan telah pun menyiarkan bahawa Hassan Ali diklatakan tokoh untuk menyatukan UMNO dan PAS, khususnya di Selangor.

Utusan mengangkat Hassan Ali dengan, sambil melabelkan Hasan sebagai seorang pejuang yang diperkenan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, editor kanan Utusan, Datuk Zaini Hassan berkata hanya Hasan sahaja yang digeruni oleh kerajaan negeri Selangor yang dikuasai oleh DAP. Ini kerana beliau mempunyai pengaruh yang luas di kalangan pengikut PAS dan penjawat-penjawat awam Melayu.

Justeru itu sepatutnya pemimpin-pemimpin PAS tidak terperangkap dengan sikap dan langkah Utusan yang sengaja menonjolkan isu Hassan Ali tersebut.


PAS Perjelas Konsep Negara Berkebajikan, Memertabatkan Rakyat Sebagai Tuan

Posted: 11 Dec 2011 10:37 PM PST

Negara Berkebajikan: PAS mahu rakyat jadi tuan

SHAH ALAM, 11 Dis: Konsep Negara Berkebajikan yang ditawarkan PAS adalah memperjuangkan hak rakyat di mana rakyat adalah tuan, manakala kerajaan pula hanya bertindak sebagai pemegang amanah kepada wang rakyat.

Bercakap sewaktu melancarkan buku 'Negara Berkebajikan: Tawaran PAS' di perkarangan Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di sini, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan konsep yang mahu dibawa PAS itu mengikut panduan yang ditetapkan dalam al-Quran.

"Kita ingin mengubah konsep sekarang yang mana kerajaan menjadikan rakyat sebagai bahan untuk diniagakan, segala sumber pendapatan negara diambil melalui rakyat mengikut cukai-cukai yang ditetapkan.

"Kerajaan adalah khadam kepada rakyat, pemimpin adalah pemegang amanah jadi kita mahu hak rakyat dikembalikan mengikut saluran yang betul," katanya.

Buku setebal 59 muka surat itu menggariskan tentang konsep, polisi dan agenda yang akan ditawarkan oleh parti itu bersama Pakatan Rakyat sekiranya diberi peluang mentadbir negara.

Dalam bahagian polisi-polisi umum, Negara Berkebajikan akan melihat dan menambahbaik polisi-polisi sedia ada termasuk dalam polisi politik, ekonomi dan sosial.

Dalam pada itu Abdul Hadi memberitahu pentadbiran kerajaan sekarang hanya berkonsepkan 'kekayaan negara berpusing kepada orang tertentu sahaja' sedangkan rakyat terus terseksa.

"Sepatutnya harta kekayaan negara disalurkan kepada rakyat selain digunakan untuk pembangunan negara, malah jika kerajaan ingin mencari sumber pendapatan maka cukai perlu dikenakan tetapi tidak semua rakyat perlu membayar cukai.

"Sebab itulah Pakatan Rakyat ingin memansuhkan terus tol kerana rakyat yang tidak sepatutnya dikenakan cukai juga turut terbeban pembayaran tol, inilah yang dijanjikan di dalam Buku Jingga serta konsep negara berkebajikan," sambungnya lagi.

Ahli Parlimen Marang itu juga menegaskan konsep negara berkebajikan ini juga akan menjadi menifesto pada pilihanraya yang akan datang dan ia selaras dengan kesepakatan di dalam Buku Jingga.

Tawar 10 agenda

Dalam buku itu juga, PAS memperincikan 10 agenda yang ditawarkan PAS yang menyentuh kerajaan beramanah, adil dan bersih, masyarakat penyayang, aman dan bersatu, serta ekonomi mampan, seimbang dan saksama.

Selain itu, Abdul Hadi yang menyentuh mengenai pendidikan berkualiti, perkhidmatan kesihatan yang cekap dan berkualiti, kebajikan langsung, menyeluruh dan mesra rakyat serta keluarga harmoni, bahagia dan bermoral.

Abdul Hadi yang juga ahli parlimen Marang turut menghuraikan mengenai belia dan pekerja produktif, kemudahan prasarana berkualiti serta pemeliharaan alam sekitar.

Buku ini juga merupakan penjelasan kepada buku pertama yang ditulis Abdul Hadi sendiri yang bertajuk "Konsep Asas Negara Berkebajikan" yang telah dilancar sebelum ini.

Kedua-dua buku tersebut adalah susulan daripada ucapan dasar yang dibentangkannya dalam Muktamar Tahunan PAS ke-57 Jun lalu yang bertemakan "Membangun Negara Berkebajikan".

"Mudah-mudahan ia akan jadi pemangkin kepada rakyat untuk menyokong PAS dan Pakatan Rakyat pada pilihanraya nanti.

"Jika rakyat menilai secara jelas negara kebajikan ini maka ia akan melancarkan laluan Pakatan Rakyat ke Putrajaya nanti," kata Abdul Hadi. -HD
BN ibarat nasi jadi bubur, basi, busuk. BN bankrap!

Posted: 11 Dec 2011 08:12 PM PST

Mahathir mudah lupa. Dia pernah tulis dalam blognya:
1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).

Tetapi sekarang Mahathir kata, 'Rakyat perlu terus sokong BN...Kenapa tukar kerajaan kalau ia baik?'

Pertama sekali, Mahathir perlu jujur. Beliau sendiri pun pernah menjadi mangsa 'berpolitik dan rasuah' apabila gagal mendapat undi untuk mewakili Kubang Pasu ke Perhimpunan Agong Umno 2006.

Itulah dia, Mahathir mudah lupa. Bacalah 'Dr M: "Pak Lah bohong!"'


No comments: