Wednesday, January 4, 2012

Bola Sepak, Malaysia dan masa depannya

Bola Sepak, Malaysia dan masa depannya


Bola Sepak, Malaysia dan masa depannya

Posted: 04 Jan 2012 12:19 PM PST

OLEH : LOQUE (PENYERANG UTAMA PASUKAN BOLA DISKOPI DAN SERING DIGANDINGKAN BERSAMA MESIN CETAK)

Bola sepak, salah satu sukan yang saya rasa merupakan nadi kepada sukan-sukan yang lain. Sehinggakan pingat sukan bola sepak bagi tema yang besar seperti Olimpik, tidak sempurna tanpa pingat bola sepak. Persejarahan bola sepak dikatakan bermula pada abad ke-3 (SM) di Tanah Besar China. Cuma bezanya pada waktu itu, bola sepak dimainkan untuk hiburan Maharaja sahaja. Selain itu, bola sepak juga bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan Tanah Besar China dengan negara jajahannya.

Malaysia, salah sebuah negara yang pernah dijajah oleh 4 buah negara asing yang sekarang ini menjadi antara negara bola sepak yang amat digeruni di pentas dunia. Jepun sahaja dianggap Brazil Asia begitu juga dengan Portugal yang amat terkenal dengan lagenda mereka Eusebio dan pemain termahal dunia yang beraksi dengan kelab terkemuka Sepanyol,Real Madrid iaitu Cristiano Ronaldo. Belanda pula megah dengan status finalis Piala Dunia 2010 dan sekarang ini merupakan ranking pertama dalam Coca-cola Fifa Ranking. British pula kita boleh bahagikan kepada kepada 3 iaitu Scotland, England dan Wales yang sudah kita ketahui mutu permainan mereka. Persoalannya,selepas kita dijajah selama 446 tahun oleh keempat-empat negara ini, sukan apa yang kita warisi dari mereka? Bola sepak? Rugby? Polo? Rasanya tidak ada dan perkara ini menarik minat saya untuk menulis perkara ini, khususnya bola sepak.

Seingat saya,pada lewat tahun 60an, Malaysia merupakan negara gergasi bola sepak di benua Asia selain Iran dan Korea Selatan pada ketika itu. Era kegemilangan negara berakhir pada pertengahan tahun 90an dimana beberapa pemain terlibat dengan skandal rasuah. Pada era 60an, Malaysia terkenal dengan kejaguhan Abdul Ghani Minhat yang digelar 'Raja Bola', Arthur Koh, Edwin Dutton dan ramai lagi. Perlawanan antarabangsa pertama Malaysia ialah pada 13 April 1953 menentang Korea Selatan dan Malaysia tewas dengan negara K-Pop itu 2-3. Ketika itu, Korea Selatan merupakan antara negara gergasi bola sepak Asia. Kemenangan terbesar Malaysia yang pernah dicatatkan ialah ketika menentang Filipina pada 27 Ogos 1962 dengan jaringan 15-1 manakala kekalahan terbesar yang pernah dicatatkan pula ketika menentang New Zealand pada 16 November 1967 dengan jaringan 2-8. Malaysia juga pernah mencipta sejarah tersendiri selepas melayakkan diri ke Sukan Olimpik Munich 1972 setelah menawan negara-negara Asia seperti Jepun, Korean Selatan, Taiwan dan Filipina. Ketika itu, Malaysia dibarisi pemain-pemain seperti Namat Abdullah, Shaharuddin Abdullah, Wong Fook Chuan, N. Thanabalan, Zulkifli Norbit dan ketua pasukan, Abdullah Nordin. Selepas itu, Malaysia sekali lagi layak ke Sukan Olimpik Moscow 1980, tetapi atas semangat solidariti, Malaysia memboikot Moscow 80 kerana pada ketika itu Soviet Union menceroboh Afganistan. Kegemilangan bola sepak negara diteruskan oleh legasi era Allahyarham Mokhtar Dahari atau Supermokh. Ketika itu, kapten Korea Selatan ketika itu, Hung Jum Moo sering mempertanyakan samada Supermokh akan beraksi atau tidak. Persepsi yang dilontarkan oleh Hung Jum Moo itu seakan-akan Korea Selatan pada waktu itu sangat kerdil jika dibandingkan dengan Malaysia. Begitu juga dengan Iran, jurulatih Iran amat kagum dengan kepantasan Serbegeth Singh (atau Shebby Singh seperti dikenali sekarang) yang merupakan orang pertama yang melakukan larian 'overlapping' di dunia. Bayangkan era kegemilangan Malaysia pada waktu itu sehinggakan ada yang berpendapat bahawa Malaysia menggunakan khidmat pawang yang handal. Tidak lupa juga dengan Lim Teong Kim yang pernah beraksi untuk Hertha Berlin pada 1988. Ini membuktikan bahawasanya Malaysia bukan negara calang-calang. Malaysia juga pernah disegani satu ketika dahulu. Saya masih ingat ketika saya berumur 5 tahun, bapa saya sering menceritakan kepada saya yang Asia Tenggara mempunyai 3 orang 'naga buas' yang sering dahagakan goal iaitu Mokhtar Dahari dari Malaysia, Fandi Ahmad dari Singapura, dan Piyapong Pue-On dari Thailand. Sehinggakan Sultan Bola sendiri bertitah,"Sekiranya digabungkan 3 orang ini dalam 1 negara, Piala Dunia cuma selangkah lagi".

Semangat bola sepak tidak pernah di hati peminat Asia Tenggara. Senantiasa berkobar-kobar menantikan siapa negara pertama dari Asia Tenggara yang layak ke Piala Dunia. Sebenarnya, kalau diikutkan cerita lapuk 1938, Indonesia pernah pernah layak ke Piala Dunia 1938 yang berlangsung di Perancis. Tetapi, pada waktu itu, Indonesia tidak menggunakan nama Indonesia tapi Dutch East Indies dan cuma 3 orang sahaja warga asli Indonesia. Tapi pada era modern ini, tidak ada 1 negara pun dari Asia Tenggara yang berjaya melangkah ke Piala Dunia.

Sejak berlakunya skandal rasuah pada tahun 1994 dimana 2 orang pemain terkemuka negara digantung seumur hidup(Matlan Marjan dan Azizol Abu Hanifah),maka bola sepak Malaysia merundum jatuh. Ranking terakhir terbaik Malaysia adalah pada Ogos 1993,ranking ke 75 diatas Turki dan Afrika Selatan. Kita pernah mengecapi zaman gemilang bola sepak, kenapa tidak berterusan? Kenapa pasukan kita tertinggal dibelakang? Kenapa kita tidak setaraf lagi dengan Jepun dan Korea Selatan? Bukankah pada dahulunya kita 'menganjingkan' mereka? Soalan ini terbuku dalam sanubari setiap orang yang prihatin terhadap bola sepak negara. Pasti kita terfikir 'kenapa?'.

Ramai yang menganggap bahawa zaman kejatuhan bola sepak bermula wujudnya skandal rasuah . Tetapi pada pandangan saya tidak. Bagi saya,skandal rasuah hanyalah kesan perubahan format liga. Pada pandangan saya, momen kejatuhan bola sepak negara bermula sejak liga bola sepak professional negara diperkenalkan pada tahun 1994. Pasti ramai yang bertanya kenapa? Untuk pengetahuan sidang pembaca, sebelum beralih kepada bola sepak professional, liga bola sepak negara digelar liga semi-pro. Semi-pro ini bermakna seorang pemain bola sepak hanya menganggap bola sepak cuma sekadar minat sahaja, bukan mata pencarian. Disitu, tidak bermakna seorang pemain bola sepak tidak dibayar. Mereka dibayar tetapi bayaran tersebut tidak dipanggil gaji, tetapi elaun. Pada siang hari, mereka bekerja seperti biasa cuma 'special' nya mereka ini, mereka keluar lebih awal dari pekerja lain untuk menjalani latihan bola sepak. Pada era semi-pro, mereka tidak risau akan periuk nasi mereka kerana mereka punya pekerjaan tetap. Tetapi, realitinya sekarang apabila format mula berubah dan liga semi-pro dimansuhkan, mereka(pemain bola sepak) terpaksa berhempas pulas untuk bermain kerana bola sepak adalah pekerjaan mereka. Sebagai pemain bola sepak professional,mereka harus fokus 110% untuk menang dalam pertandingan yang disertainya. Selain kepuasan, bola sepak juga merupakan sumber pendapatan untuk dapur mereka. Ya,2 dalam 1. Tetapi seperti mana yang Abraham Maslow tekankan, manusia perlu memenuhi kehendak fisiologikal terlebih dahulu seperti nasi,rumah dan sebagainya. Bagaimana manusia ingin memdapatkan kehendak ini? Sudah tentu dari duit. Duit itu datang daripada gaji mereka sebagai pemain professional. Ketika itu, gaji seorang pemain lebih kurang RM1500-RM4000 sebulan. Itu pun bergantung pada jumlah perlawanan yang melibatkan mereka. Bertolak dari perkara ini, akan timbul lagi 1 persoalan, adakah bayaran yang dibayar oleh majikan itu setimpal dengan keringat mereka?

Pada 2005 semasa saya bermain untuk Sabah U-19 dalam Piala Belia FAM, saya sempat bertanyakan perkara ini kepada Abdullah Awang Hadi yang pada ketika itu menjadi jurulatih kepada pasukan Under-19 Sabah. Saya bertanya adakah gaji pada ketika itu cukup untuk menampung keluarga beliau? Jawapannya tidak. Beliau memberitahu saya, pada waktu itu, boot bola kena dibeli sendiri oleh pemain. Tidak ada sponsor. Bayangkan, gaji seorang pemain bola sepak sebanyak RM1500 sebulan, boot bola kelas A berharga lingkungan RM425.00(Adidas Copa Mundial dan Puma King), belanja dapur, persekolahan anak-anak,itu dan ini lagi. Tidak cukup. Lihat sahaja,RM1500-RM425.00-belanja dapur-belanja persekolahan. Agak-agak berapa bakinya? Saya dengan yakin, tidak sampai RM300. Sesetengah pemain mendapat tangga gaji yang berlainan dengan pemain yang lain, itupun jika dia pemain permanen untuk negara di peringkat antarabangsa. Rasa saya, pendapat ini sudah menjawap kenapa pemain mengamalkan rasuah. Saya yakin, rasuah yang diambil oleh pemain itu bukan disengajakan tetapi dalam keadaan terpaksa. Ingin meminta kenaikan gaji, mereka terikat dengan kontrak,ingin memohon gaji yang lebih tinggi, mereka perlu ada title 'Malaysia'. Yang memburukkan lagi keadaan, mereka yang terlibat dengan rasuah digantung seumur hidup dari bermain bola seperti yang terjadi kepada Matlan Marjan. Bukankah saya katakan tadi,mereka merupakan pemain professional dan bola sepak merupakan sumber pendapatan mereka, selepas dibuang, apa pekerjaan mereka? Ya, jelas kawan. Mereka hilang mata pencarian. Oleh itu, kejatuhan bola sepak Malaysia bukan disebabkan skandal rasuah tetapi perubahan format liga. Sekiranya diberikan pilihan antara bola sepak dan kerja, saya yakin, mereka akan memilih kerja kerana menurut saya, bola sepak hanya dapat menampung kehidupan pemain sehingga mencecah umur 35 tahun sahaja, itu juga bergantung pada kekuatan fizikal yang dimiliki tetapi dengan adanya pekerjaan tetap, mereka dapat menampung kehidupan mereka sehingga mereka tua.

Sewaktu berlangsungnya liga semi-pro Malaysia, delegasi Jepun datang melawat negara kerana tertarik kepada format liga semi-pro negara yang banyak melahirkan pemain yang berkaliber seperti Azizol Abu Hanifah, Zainal Abidin Hassan, Dollah Salleh, Yap Wai Loon dan ramai lagi. Delegasi Jepun datang ke Malaysia bertujuan untuk meniru format liga yang dilangsungkan di Malaysia. Malaysia merupakan salah sebuah negara yang menjalankan format semi-pro pada ketika itu dan ketika itu, Jepun belum mempunyai Liga bola sepak sendiri. Liga bola sepak Jepun bermula pada tahun 1992 setelah mengkaji dengan teliti keberkesanan liga bola sepak Malaysia dan hasilnya adalah seperti yang kita lihat sekarang. Jaguh benua Asia. Sebenarnya, Jepun menjadikan Malaysia sebagai negara contoh untuk pembangunan bola sepak negaranya..Tetapi apa yang berlaku sekarang ? Dunia sudah terbalik. Kita menjadikan Jepun pula sebagai contoh. Disini bukanlah saya mengatakan bahawa pembangunan bola sepak negara kita tidak bagus, tetapi bagi saya kurang mantap. Dari segi pembangunan, infrastruktur, sistem kejurulatihan dan sebagainya. Kita kurang mantap sebenarnya jika dibandingkan dengan Jepun dan Korea Selatan.

Saya masih ingat, sewaktu saya tingkatan 3, saya terpilih untuk memasuki Akademi Bola Sepak Negeri Sabah. Di situ, saya dan beberapa lagi teman saya yang berasal dari daerah yang berlainan antaranya Keningau, Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, dan Kudat. Seramai 18 orang yang terpilih untuk digilap bakatnya. Pada awalnya, kami diberikan semuanya serba percuma. Tidak berbayar sesen pun. Tetapi, itu sahaja. Saya disini bukanlah bermaksud 'bajet star' tetapi apa yang kami dijanjikan tidak dilaksanakan dengar sewajarnya. Kami tidak pernah mendapat tajaan boot bola seperti yang dijanjikan. Kami tidak ada pun mendapat sebarang kemudahan asas untuk bola sepak. Persoalannya, dimanakah bajet yang disediakan untuk kami itu dibelanjakan? Bertolak dari perkara itu, ramai yang terpilih untuk ke Akademi Bola Sepak tidak lagi menunjukkan minat untuk masuk menjalani latihan kerana takut akan kebajikan mereka diabaikan. Kes yang sama juga berlaku sebaik sahaja saya mewakili negeri Sabah untuk Piala Belia dan Presiden pada tahun 2006 dan 2007. Pada ketika itu, saya mendapat khabar dari Buletin Utama bahawasanya FAM menyediakan bajet untuk pembangunan bola sepak untuk setiap negeri. Saya sangat teruja ketika mendengarnya. Tetapi kami cuma mendapat elaun pemain sebanyak RM400 sebulan. Sama seperti kes diatas tadi, boot beli sendiri. Meskipun makanan harian ditanggung sepenuhnya oleh pihak pentadbiran bola sepak negeri, tetapi itu masih tidak cukup untuk seorang pemain bola sepak. Mereka perlu membeli jogging shoes,boot,alat kelengkapan yang lain dan barangan untuk diri sendiri. Tetapi, itu untuk negeri Sabah sahaja. Kedah dan Sarawak lain pula ceritanya. Ketika perlawanan Sabah VS Sarawak,Sarawak didapat menghadirkan diri kerana masalah kewangan. Bukankah FAM ada menyediakan bajet untuk pembangunan bola sepak negeri? Duit itu disalurkan kemana? Itu persoalannya. Bagaimana kita ingin melahirkan seorang pemain yang berkualiti sekiranya kebajikan mereka kita abaikan? Kalau di England, kebajikan pemain amat diutamakan. Sekiranya pemain itu cedera, pemain itu akan diberi rawatan agar memastikan pemain tersebut dapat beraksi semula di kancah liga. Di Malaysia tidak. Di Malaysia, pemain yang tercedera hanya diberikan cuti sahaja tetapi rawatan tidak diberikan. Perkara ini telah melanggar akta Employement Act 1955 kerana pada waktu ini, bola sepak merupakan pekerjaan. Ya kawan, terdapat korupsi dalam pentadbiran bola sepak negeri. Itu merupakan sebab yang konkrit mengapa kita tidak dapat develop pemain yang setaraf dengan Jepun dan Korea Selatan.

Ketika Jepun menentang Malaysia untuk kelayakan Olimpik 2012 yang menyaksikan Malaysia tumbang 2-0 kepada Blue Samurai, saya menyaksikan perlawanan tersebut dengan teliti. Dan sebenarnya, permainan Malaysia dengan Jepun tidak jauh bezanya Cuma dalam permainan bola sepak, siapa yang melakukan kesilapan, akan dihukum dengan jaringan goal. Itu sahaja. Saya memerhatikan dari setiap sudut tidak kira pemain, pengadil, penyokong, stadium dan apa sahaja..Apa yang saya hairankan disini adalah, Stadium yang digunakan untuk perlawanan itu merupakan stadium yang dimiliki oleh kelab bola sepak divisyen 3 Liga-J, Sagan Tosu FC. Apa yang saya ingin kritik disini adalah, padang yang digunakan untuk perlawanan antarabangsa itu dimiliki oleh kelab divisyen 3, tetapi mendapat pengiktirafan kelas-A dari badan induk bola sepak dunia FIFA..Stadium Nasional Bukit Jalil? Stadium kebanggaan negara yang menelan belanja berjuta-juta ringgit tapi FIFA hanya memberi kelas-C sahaja. Sekali lagi saya ulangi, STADIUM NASIONAL BUKIT JALIL. Untuk pengetahuan sidang pembaca, selain kebolehan individu, padang juga merupakan antara penyebab utama jatuh bangunnya bola sepak negara. Dengan memiliki padang yang berkondisi baik, kita dapat menjalankan latihan intensif secara serius dan pemain juga dapat melatih kemahiran mereka. Mungkin banyak yang akan menyelar saya kerana mungkin ada yang berpendapat kononnya dahulu kondisi padang kita lebih teruk jika dibandingkan dengan sekarang. Ya, saya setuju. Tetapi cuba kita bayangkan, padang seteruk itu, pemain dapat bermain dengan bagus walaupun kelihatan kawalan bola terkadang mengecewakan dan bagaimana sekiranya mereka bermain di padang yang berkondisi baik, saya rasa, Manchester United juga mungkin tidak setanding dengan Malaysia. Ini membuktikan kondisi padang juga memainkan peranan penting dalam bola sepak. Ya, saya mengaku saya merupakan penyokong kuat Liverpool FC tetapi saya tidak suka 'sandarkan pada kenangan'.Apa yang saya lihat dan teliti, penyokong bola sepak Malaysia masih lagi 'sandarkan pada kenangan'. Tidak melihat jauh. Bagi saya, kenangan bola sepak gemilang negara kita hanya sekadar kenangan dan tidak akan membawa apa-apa perubahan terhadap bola sepak negara selain memberi semangat kepada anak muda. Semangat sahaja tidak cukup bagi saya. Apa yang penting adalah perubahan.

Liga Bola Sepak Inggeris, Itali, Sepanyol, Belanda, mahupun Perancis, mereka memiliki perlawanan yang sangat kompetetif. Perlawanan kompetetif ini bermaksud perlawanan liga yang cukup mencabar dimana sebuah pasukan kemungkinan akan beraksi sebanyak 44 perlawanan dalam 1 musim atau lebih. Ini yang digelar liga kompetetif. Sebagai contoh Barcelona, mereka beraksi untuk La Liga, Piala Raja sepanyol, UEFA Champions League dan Piala Kelab-kelab Dunia. Bayangkan sekiranya kesemua pertandingan yang mereka sertai berjaya ke Final, berapa perlawanan mereka perlu jalani??Hampir 70 perlawanan 1 musim. Mungkin ini memenatkan pemain tetapi inilah yang digelar liga kompetetif atau professional. Di Malaysia tidak, setiap pasukan Cuma beraksi tidak lebih daripada 30 perlawanan tidak kira liga-M, Piala FA dan Piala Malaysia. Bagi saya ini tidak cukup untuk seorang pemain professional. Bagi saya,30 perlawanan sesuai untuk liga-liga kampung yang berstatus amatur sahaja. Untuk mencapai taraf professional, kita sekurang-kurangnya melengkapkan 44 perlawanan kompetetif. Ini bertujuan untuk meningkatkan lagi prestasi pemain kita sebenarnya. Mencapai taraf professional sebenarnya bukannya mudah..Ia memerlukan komitmen daripada pelbagai pihak, bukan sekadar nama sahaja. Bagi saya, sekiranya kita meneruskan liga professional ini, kita tidak akan kemana-mana. Kita hanya akan berada distandard yang sekarang. Kita tidak akan maju kehadapan. Disini juga saya rasa kenyataan Setiausaha FAM itu adalah perkara yang amat lucu dengan membandingkan ranking Malaysia dengan Bangladesh. Ranking kita jauh lebih baik daripada Bangladesh. Persoalannya, kenapa membandingkan dengan negara yang 'ayam'? Kenapa tidak membandingkan dengan Belanda,Sepanyol atau paling tidak Jepun. Adakah dengan membandingkan dengan Bangladesh, kita dapat meningkatkan mutu bola sepak kita? Rasa saya jawapannya tidak.

Rasanya, berapa jauh lagi perjalanan kita untuk ke Piala Dunia? 20 tahun? 30 tahun? atau 40 tahun?Saya juga tidak dapat menjangka dengan tepat bila agaknya kita dapat melangkah ke Piala Dunia. Tetapi pada pendapat saya, sekiranya wujudnya perubahan seperti yang saya nyatakan tadi, tidak mustahil satu hari nanti Malaysia akan layak ke Piala Dunia,cuma bila itu kita tidak tahu. Bagi saya, rombakan besar-besaran perlu dilakukan untuk memastikan bola sepak negara ini maju setapak kedepan agar setanding dengan negara Asia yang lain. Kita perlu melakukan perubahan dari akar umbinya iaitu langkah pertamanya, Sultan Bola harus turun takhta dari tampuk kepimpinan. Terus terang saya katakan, Sultan Bola ini tidak tahu apa-apa tentang bola sepak. Dia Cuma tahu menang atau kalah sahaja. Itu tidak diperlukan kerana apa yang diperlukan adalah pentadbiran yang sistematik. Lagipun, dia sudah berdekad memegang jawatan sebagai presiden tetapi masih lagi memacu bola sepak Malaysia untuk disegani. Disegani di Asia Tenggara tidak cukup rasanya. Bagi saya, biarlah orang yang tahu tentang bola sepak yang memegang tampuk kepimpinan bola sepak negara kerana mereka lebih tahu apa yang patut dibuat untuk memastikan kita merupakan salah 1 negara yang disegani kelak. Sultan Bola, Anda perlu berehat. Berilah peluang kepada generasi muda dan yang tahu apa itu bola sepak untukmemegang tampukkepimpinan. Percayalah, Malaysia dapat bangkit!Rolling In The Deep (Cover) by Vazquez Sounds

Posted: 04 Jan 2012 08:58 AM PST

Rolling In The Deep (Cover) by Vazquez Sounds – Currently loving this cover of Rolling In The Deep (Adele) by Vazquez Sounds.

Vazquez Sounds is an amateur musical trio formed by siblings Abelardo, Gustavo and Angela Vázquez (ages 15, 13, and 10 respectively) originating from the city of Mexicali, Baja California, in Mexico.

Nice right?


One To Inspire You

Posted: 04 Jan 2012 08:40 AM PST

The Elephant Rope

As a man was passing the elephants, he suddenly stopped, confused by the fact that these huge creatures were being held by only a small rope tied to their front leg. No chains, no cages. It was obvious that the elephants could, at anytime, break away from their bonds but for some reason, they did not.

He saw a trainer nearby and asked why these animals just stood there and made no attempt to get away.

"Well," trainer said, "when they are very young and much smaller we use the same size rope to tie them and, at that age, it's enough to hold them. As they grow up, they are conditioned to believe they cannot break away. They believe the rope can still hold them, so they never try to break free."

The man was amazed. These animals could at any time break free from their bonds but because they believed they couldn't, they were stuck right where they were.

Like the elephants, how many of us go through life hanging onto a belief that we cannot do something, simply because we failed at it once before?

Failure is part of learning; we should never give up the struggle in life.

-Author Unknown-


Trouble at UMMC

Posted: 04 Jan 2012 08:00 AM PST

 

Malaysiakini Letter:

 

Trauma at University Malaya Medical Centre


Vanitha Shanmugam2:08PM Dec 26, 2011On Dec 4, my husband and son were involved in an accident in Brickfields, where a bus knocked them down.My son was hit by the bus and thrown on the pavement and my husband was thrown a few metres ahead.People
at the scene called for the ambulance and within few minutes the


Yang Ini Lain Ceritanya. Semuga Allah Memelihara Mereka.

Posted: 04 Jan 2012 10:02 AM PST

Bekas Pelajar Maahad Muhammadi, Kelantan Terus Cemerlang Di UK

Hangat diperkatakan seluruh negara, mahasiswa cemerlang Malaysia ke United Kingdom membuka aurat, hilang jati diri dan sebagainya. Pesan kami, jangan kita menjadi terlalu negatif, kerana kita semua manusia ada kelebihan dan kekurangan, dan ramai lagi watak cemerlang negara yang terus mengekalkan jati diri dan nama baik negara untuk kita semua teladani.

Ambillah yang jernih. Mari kita belajar daripada contoh-contoh kejayaan dan positif. Anak Kelantan yang menduduk tempat pertama dalam SPM 2006, dengan 17 1A dan 1 2A, kini sedang membuat jurusan perubatan (Medicine) di University of Nottingham, United Kingdom.

Beliau ialah Siti Fatimah Mukhtar.

Klik untuk besarkan


Masih kekal dengan imej tudung labuh, masih kekal dengan jati diri sebagai seorang rakyat Malaysia dan sebagai seorang Muslim. Inilah watak yang seharusnya menjadi contoh kepada seluruh anak muda dan para pelajar di seluruh negara.

Siti Fatimah bersama dengan keputusan peperiksaan SPM 2006 beliau. Cukup cemerlang sehingga dinobatkan sebagai pelajar terbaik seluruh negara dengan 17 1A dan 1 2A.


Fatimah sentiasa memberikan tunjuk ajar kepada adik-adik junior yang datang meminta nasihat


Fatimah (kiri sekali) bersama rakan-rakan kuliah perubatan di University of Nottingham, masih mengekalkan imej bertudung labuh walaupun berada di negara Barat.


Fatimah (dua dari kiri) menyemak bacaan Quran rakan beliau.


Masa lapang digunakan untuk mengajar dan sama-sama bertadarus al-Quran bersama teman-teman di sekitar Nottingham, UK.


Majlis sering dihadiri oleh para pelajar Malaysia, Brunei dan Indonesia yang bacaan mereka disemak oleh Fatimah yang sudah menghafaz lebih kurang 17 juzu' al-Quran.


kredit: ~mengajipastiboleh


Kisah Di Sebalik Kejayaan Nik Nur Madihah, Pelajar Cemerlang SPM 2008Ketika keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008 diumumkan seorang pelajar, Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal membuat kejutan apabila mencatat keputusan cemerlang 19 A1 dan satu A2. Kejayaan pelajar dari Sekolah Menengah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan), Kota Bharu, Kelantan ini agak istimewa kerana dia adalah anak seorang nelayan yang hidup dalam keadaan serba kekurangan berbanding pelajar cemerlang SPM sebelum ini yang datang dari keluarga yang agak senang.

Beliau yang pernah menjadi antara pelajar terbaik peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) peringkat kebangsaan 2006 itu bertukar menjadi selebriti sekelip mata kerana kecemerlangannya itu.

Malah wartawan yang berpusu-pusu untuk menemu bualnya terpaksa menunggu giliran untuk memasuki rumah yang disewa bapanya dengan harga RM90 sebulan kerana ia terlalu sempit dan agak uzur.

Rumah kecil itu menjadi gambaran kehidupan sukar mereka sekeluarga malah bilik kecil yang dilindungi almari di ruang tamu menjadi tempat dia berehat manakala ruang tamu yang mampu memuatkan kira-kira empat orang itu menjadi bilik belajar tetapnya pada setiap hari.

WARTAWAN: Bagaimana timbulnya idea untuk mengambil 20 mata pelajaran dalam peperiksaan SPM tahun lepas?

NIK NUR MADIHAH: Sebelum ini jika dilihat kebanyakan pelajar cemerlang datang dari keluarga yang senang seperti anak guru, pegawai bank, oleh itu, timbul idea saya mahu buktikan kepada masyarakat bahawa anak nelayan juga mampu mencatatkan kejayaan yang cemerlang seperti orang lain. Jadi, saya mencabar diri sendiri supaya mencatat sejarah dengan 20A.

WARTAWAN: Apakah resipi kejayaan dan bagaimana saudari belajar sehingga mencatatkan keputusan cemerlang ini?

NIK NUR MADIHAH: Keputusan ini adalah di luar jangkaan, saya sasarkan hanya 18A. Paling penting ialah banyak berusaha dan belajar secara strategik, sekiranya timbul masalah cepat bertanya kepada guru dan selebihnya bertawakal. Strategi yang saya maksudkan ialah memberi tumpuan sepenuhnya ketika belajar kerana saya tidak mempunyai jadual belajar yang khusus seperti orang lain. Saya belajar ketika terasa mahu belajar sahaja tetapi ia berterusan.

WARTAWAN: Siapakah di sebalik kejayaan ini dan bagaimana mereka membantu untuk kejayaan ini?

NIK NUR MADIHAH: Ibu bapa dan guru-guru banyak memberi dorongan, tanpa mereka saya mungkin tidak mencapai kejayaan ini. Saya sebenarnya merahsiakan kepada ibu bapa bahawa saya mengambil 20 mata pelajaran dalam SPM sehinggalah keputusan peperiksaan percubaan keluar baru saya beritahu kedudukan sebenar dan mereka memberikan sokongan malah ayah memberi cabaran tambahan. Saya rahsiakan sebab saya mahu membuat kejutan. Jadi keputusan ini adalah sumbangan kecil saya kepada ibu bapa yang banyak berjasa untuk membesarkan saya.

WARTAWAN: Dorongan guru-guru di Sekolah Menengah Arab Maahad Muhammadi (Perempuan) bagaimana?

NIK NUR MADIHAH: Amat baik, malah guru yang menyelia saya, Mohd. Razali Konok mencadangkan supaya saya berhubung dengan bekas pelajar terbaik SPM 2006, Siti Fatimah Mukhtar, selepas itu saya sentiasa berhubung dengannya untuk mendapatkan nasihat.

WARTAWAN: Sebagai anak nelayan, bagaimana kehidupan saudari?

NIK NUR MADIHAH: Kehidupan kami sekeluarga amat sukar, kadang-kadang tidak ada makanan. Oleh itu, sejak tahun enam saya mengamalkan puasa sunat pada setiap hari Isnin dan Khamis. Secara purata saya akan membawa wang poket tidak sampai RM1 malah kadang-kadang tiada wang untuk makan di sekolah kerana wang yang diberikan oleh ayah hanya cukup untuk tambang bas ke sekolah kira-kira RM4 untuk pergi dan balik. Di sekolah saya hanya makan roti atau bawa bekal nasi goreng. Saya menerima semua ini dengan reda kerana faham ayah tidak mempunyai pendapatan tetap secara purata sekitar RM500 – RM700 sebulan.

WARTAWAN: Bagaimana saudari belajar dengan keadaan rumah yang sempit dan kurang selesa ini?

NIK NUR MADIHAH: Saya belajar di ruang tamu, Alhamdulillah tiada gangguan kerana tiga adik saya sudah besar dan dua daripadanya tinggal di asrama.

WARTAWAN: Adakah saudari merasa rendah diri berbanding rakan-rakan lain yang lebih selesa dan mewah di sekolah?

NIK NUR MADIHAH: Tidak, malah saya menjadikan ia satu cabaran untuk mengubah kehidupan keluarga kami. Kehidupan yang sukar terutama ketika musim tengkujuh atau bot ayah rosak menjadikan saya lebih insaf untuk berusaha bersungguh-sungguh. Pada ketika ayah tidak dapat ke laut, kami hanya makan nasi berlauk telur goreng.

WARTAWAN: Kenapa tidak tinggal di asrama dan adakah saudari mendapat kemudahan biasiswa?

NIK NUR MADIHAH: Kalau tinggal di asrama kos lebih tinggi, lagi pun saya lebih selesa dan tenang belajar di rumah kerana tiada gangguan walaupun rumah tidak sebesar mana. Saya tidak pernah mendapat biasiswa dari mana-mana agensi cuma sumbangan yang diberikan oleh guru-guru melalui Cikgu Razali sebanyak RM200 sebulan.

WARTAWAN: Adakah saudari mendapat tuisyen daripada pusat tuisyen di luar sekolah bagi mata pelajaran yang tidak diajar di sekolah?

NIK NUR MADIHAH: Tidak, ayah tidak mampu. Saya beruntung kerana sekolah menyediakan guru lain untuk lapan mata pelajaran yang tidak diajar di sekolah, saya bersama rakan-rakan akan belajar subjek tersebut pada kelas tambahan ketika cuti hujung minggu tetapi bagi mata pelajaran sastera saya belajar sendiri dan tidak pernah mengikuti kelas secara formal. Lapan subjek ini, Pendidikan Agama Islam, Prinsip Akaun, Perdagangan, Ekonomi, Tasawur Islam, Geografi, Sains dan Sastera saya belajar ketika tingkatan lima.

WARTAWAN: Bagaimana dalam tempoh setahun saudari mempelajari semua subjek-subjek ini?

NIK NUR MADIHAH: Seperti saya jelaskan tadi, banyak berusaha dan bertanya. Idea untuk menambah lagi mata pelajaran hanya timbul ketika tingkatan lima kerana pada tingkatan empat saya terpaksa menumpukan pada 24 mata pelajaran termasuk 12 subjek agama untuk peperiksaan Sijil Menengah Ugama (SMU).

WARTAWAN: Adakah saudari menjawab semua soalan mata pelajaran Sains dan Matematik seperti Fizik dan Kimia dalam bahasa Inggeris?

NIK NUR MADIHAH: Ya, sebab lagi mudah dan ditekan oleh guru sejak awal lagi.

WARTAWAN: Apakah hobi dan cita-cita saudari?

NIK NUR MADIHAH: Hobi saya ialah membaca, kalau ada masa lapang saya akan membaca terutama novel tulisan Faisal Tehrani. Saya bercita-cita untuk menjadi seorang ahli fizik, disebabkan tidak ramai orang Melayu menjadi ahli fizik.

WARTAWAN: Di mana mahu melanjutkan pelajaran?

NIK NUR MADIHAH: Di luar negara tetapi tempat khusus atau universiti mana saya tidak kisah. Saya akan melakukan sembahyang istikharah untuk mendapat petunjuk daripada Allah SWT bagi membuat pilihan terbaik tempat melanjutkan pelajaran.Fakta Mengenai Nik Nur Madihah

* Dalam zaman serba canggih ini, Madihah tidak pernah keluar daripada Kelantan tetapi mengetahui tentang semua tempat disebabkan selalu melayari internet.
* Disebabkan tidak ada duit, dia hanya melayari internet di perpustakaan awam dan membaca buku atau novel kegemarannya di situ.
* Ibu bapanya mempunyai kesedaran ilmu yang tinggi, walaupun susah dan kadang-kadang terlepas makan kedua ibu bapanya mengumpul duit sedikit demi sedikit untuk membeli komputer bagi mendedahkan anak-anaknya tentang IT.
* Adiknya yang ketiga merupakan pelajar tajaan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi. Yang kedua belajar di Sekolah Menengah Teknik Bachok dan bekas pelajar MRSM Kota Putra.
* Biar pun susah bagaimana sekali pun Madihah tidak pernah meminta-minta dan meneruskan perjalanan hidup seperti biasa malah menjadikannya sebagai satu cabaran.
* Madihah seorang pendiam dan agak pemalu, sepanjang tempoh wawancara dibuat Madihah cuba menyembunyikan kesusahannya sehingga ada beberapa jawapan datang daripada ibu dan gurunya.
* Madihah kata keputusan percubaan SPM nya teruk, 14 A dan 5 B.
* Rumah Madihah memang sempit, hanya selesa untuk 4 orang sahaja tetapi satu yang pelik walaupun di luar sangat panas tetapi dalam rumah tidak terasa sangat walaupun bersesak dan beratap zink.
* Ada sebuah universiti tempatan menawarkan tempat untuk Madihah, bukan untuk peringkat sarjana muda tetapi PhD.

Kisah kejayaan Nur Madihah membuktikan tidak kira siapa anak nelayan, anak penoreh getah, anak petani, anak peguam, anak doktor dan anak menteri semuanya boleh berjaya. Yang penting ialah berusaha dan belajar tanpa mengenal erti jemu untuk berjaya.

Tips-tips Kecemerlangan Daripada Nik Nur Madihah

Beliau menggariskan beberapa tips yang diamalkannya yang banyak membantu beliau menghadapi 20 subjek yang diambilnya. Antara yang sempat disenaraikan oleh beliau adalah seperti berikut:

# Fokus dan beri sepenuh tumpuan semasa di dalam kelas. Para pelajar diingatkan supaya memberikan tumpuan dan tidak mudah dipesongkan dengan perkara-perkara lain semasa proses pembelajaran di dalam kelas. Sebahagian murid mungkin suka berkhayal, bersembang dan bermain-main di dalam kelas.
# Hargai masa. Masa lebih berharga dari emas, kerana emas yang hilang masih boleh diganti tetapi yang terbuang tidak akan dapat digantikan lagi dan akan hilang buat selama-lamanya. Sikap suka bertangguh adalah sebenarnya pencuri masa.
# Suka bertanya. Sikap suka bertanya adalah penting bagi mendapatkan penjelasan bagi mana-mana perkara yang tidak difahami. Beliau mengamalkan sikap suka bertanya terutama dalam matapelajaran mathematik dan sains.

Di antara slogan-slogan yang menjadi pegangan beliau adalah:

! 99% dari kegagalan adalah dari mereka yang mencari-cari alasan.
! Belajar dari kesilapan.
! Usaha yang terbaik dan bertawakkal – Usaha tanpa tawakkal adalah kesombongan. Tawakal tanpa usaha adalah angan-angan kosong.
! Tiada yang mustahil, Allah swt maha berkuasa.
! Belajar atau mencari ilmu adalah tuntutan agama – jalan menuntut ilmu adalah jalan menuju syurga.

kredit: wowberitaA Request to release all 1800 Political Prisoners including Min Ko Naing,Mya Aye and Ko Ko Gyi

Posted: 04 Jan 2012 06:14 AM PSTNik Aziz Nasihat Khairul Fahmi (Apex) Kahwin Cepat

Posted: 04 Jan 2012 07:24 AM PST

Kota Bharu - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menasihati penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat cepat mendirikan rumah tangga supaya kehidupannya lebih sempurna.

Nik Abdul Aziz berkata, Islam menggalakkan orang yang mampu supaya cepat berkahwin.

"Ini penting untuk mengawal kita daripada melakukan dosa dan apabila berkahwin, ia lebih selamat untuk menjaga masuah.

"Khairul Fahmi merupakan penjaga gol terbaik Asia menjadi idola rakyat Kelantan, saya juga berbangga dengannya apatah lagi dia berada dalam kawasan pilihan raya saya," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Kunci Rumah Kepada Khairul Fahmi di Taman Kurnia Jaya, Kemumin, Pengkalan Chepa dekat sini, semalam.

Kerajaan negeri Kelantan kata beliau, memberi hadiah kepada rakyat yang cemerlang dalam apa jua bidang sebagai rangsangan.

"Mereka yang berbakat dan cemerlang ini perlu menunjukkan contoh baik, bebas salah laku sosial dan pengaruh dadah kerana dadah boleh memusnahkan kehidupan," katanya.

Khairul Fahmi yang mesra dikenali sebagai Apex berkata, beliau menyerahkan soal jodoh kepada Allah SWT dan tidak mahu terlalu memikirkannya.

"Soal jodoh ni kena tengok 'rezeki' la, kalau tahun ni (kahwin) maka tahun ni la, kalau tahun depan atau tiga tahun lagi pun saya terima," katanya.

Sementara itu, bapa Apex, Che Mat Hussin, 59, ketika ditemui berkata, dia menyerahkan soal perkahwinan sepenuhnya kepada penjaga gol Kelantan itu.

Katanya, Apex mungkin mahu menumpukan perhatian kepada karier terlebih dauhulu.

"Saya sedia menerima siapa saja wanita pilihan dia, yang penting ialah matlamatnya dalam bidang sukan tidak terganggu kerana dia masih muda," katanya.

Apex yang menerima anugerah Pemain Muda Terbaik dan Penjaga Gol Terbaik pada Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 100Plus-FAM 2011 November lalu tersenarai bersama Fadhli Shas dan Safee Sali dalam kesebelasan terbaik Asia pilihan laman web terkenal dunia, Goal.Com. -SH


Press Interview on Asset Declaration

Posted: 04 Jan 2012 05:41 AM PST

As reported in Guang Min Daily.

308前資產適度公開 檳議員料下週公佈財產

北馬

2012-01-04 18:12

(檳城4日訊)檳行政議員財產料下週公佈。據悉,各行政議員的財產申報都非常詳盡,但公開予公眾的資料不會是申報的全內容。針對308前的資產,行政議員可在保護其他人隱私下作適度公開,預料最後的公開內容與雪蘭莪州大同小異。

首長林冠英去年12月12日宣佈,將於一個月內公佈檳州行政議員財產後,州政府也火速處理申報工作。據悉,各行政議員已完成申報,並上呈首長。是次申報表格,是往年各行政議員申報的"升級版",資料要求更詳盡。

申報資料較往年詳盡

過往,州政府使用的填報表格是以中央政府的公職人員財產申報表格為藍本,內容簡單粗糙。州政府為提高透明度,便依據有關藍本進行提升與修整。有行政議員透露,新版內容中要求申報的資料,比原來版本詳盡、繁雜,但他們不愿告知詳情。

無論如何,檳房屋委員會主席黃漢偉認為,是次申報確比以往深入,甚至連所擁有土地的"洛號碼"(Lot number)都需填上,非常仔細。

他週三接受《光明日報》訪問時指出,申報資料雖詳盡,但開放予公眾的資料,應是議員收入、車貸、產業融資貸款(房屋、土地及其他等)、供期和股票等。財產資料以308前後界分,以厘清議員當官前後的"身家",表明不存在利益苟且,一切依法行事。

"我覺得公佈議員財產,不是滿足公眾對政治人物的財務狀況的好奇。相反,是要展示清清白白做官、不將人民錢財放進自己口袋的作法,我們是用行動證明一切。"

他說,會將資產做308前後對比,是因部份議員在308前便有家庭或個人事業。有關資產可能是家族聯名、合資,屬共同擁有業務,不分開可能會引起公眾混淆,誤認為當議員"真有好康頭",是不公平的。

資料公佈與雪州雷同

他說,所以公佈的資料不會是填報的全部,如無意外將與雪州大同小異。預料,308後的議員收入、購入產業和擁有的資產,會是公開的重點,但一切仍需首長決定。

他指出,308前都屬議員擔任公職前的收入和資產,各議員可在保護屬家族事業、前合伙人或聯名
者的隱私與人身安全下,申報後選擇以不影響與破壞其他人隱私方式,做適度的公開。

他說,州政府跨出重重障礙,選擇公佈財產已將從政者應具備的清廉與道德,推到另一個高度。人民應更注重議員308後的收入與財產情況,了解民聯議員將"清清白白當官",落實在擔任公職上。

彭文寶:公佈財產 糾正無官不貪偏見

"無官不貪"是人民的偏見與迷思,以為一登龍門便能升官發財。檳衛生、福利及愛心社會委員會主席彭文寶矢言州政府公佈議員財產,就是要糾正偏見,至於公佈多少申報資料,交首長定奪。

"我們都依足表格要求,將個人財產、名下擁有的車子產業甚至股票,都詳細報上,一切已在首長手中。只是,有多少內容被公開,就由首長決定。"

他表示,個人了解,首長將所有資料進行核對,以確保所呈資產資料都屬正確與真實。人民應在財產資料公佈後,仔細分辨308前後的財產擁有,是有區別的,如果一名議員沒在"有權"後以權謀私,才是好官。

"首長已準備公佈了,那國陣呢?人民應該看一看,不是人人做官都要'吃錢',國陣部長級們也應一起公佈。"


Umno shouldn't be arrogant & go against the people

Posted: 04 Jan 2012 05:17 AM PST

What a load of bullshit from Moohyiddin.
All of us that Umno is above the law.
Umno is the perfect party!


In response to Raja Petra's interview by S THAYAPARAN is Commander (Rtd) of the Royal Malaysian Navy.

Posted: 04 Jan 2012 04:52 AM PST

COMMENT It would seem that Raja Petra Kamarudin's New Sunday Times interview has caused a great deal of concern amongst ardent supporters of Pakatan Rakyat. I have been inundated with messages of wild conspiracy theories and impassioned statements of deep disappointment from rebellious middle class voters.

Needless to say, I have been greatly amused that the article has reached its intended demographic. But what exactly is there to be concerned about? The mandarins at Media Prima sent Ahmad Fairuz Othman to do a job and Raja Petra provided the hatchet.

Understand now, that I have never accepted the contents of Raja Petra's blog as the Gospel truth but have delighted in his ease at slaying Malaysian sacred cows. What people who feel disappointed or angry should do is apply some much needed common sense to what they read.

They should understand that the leading questions posed by Ahmad Fairuz and RPK's polemical replies are intended to rattle the cages of those who conflate principle and personality.

NONEThey should accept that RPK or Pet as is fondly known is right when he claims that Anwar Ibrahim (left) is slowly sliding into irrelevancy but they should understand that their hero worship of this most vocal of Cassandras is irrelevant when it comes to the political destiny of this country.

Of course RPK would be scathing of Pakatan Rakyat's performance after their historic 2008 tsunami. At this moment he is an influential figure in a nascent ambiguous political entity that hopes to be the "third force" in upcoming election.

Both Barisan National and Pakatan are competitors in the market place of eligible voters.

His vitriol against Anwar and by extension Pakatan is valuable to both BN (for obvious reasons) and his own political group mainly because the opposition at this point in time is the more credible contender to the throne in Putrajaya. Or at least that's the perception.

My disappointment with Raja Petra stems from reasons totally unrelated to his messianic role. Under the putrid headlines of opposition "tearing itself apart", this talented purveyor of political spin wallows in the same old Umno canards that we are used to reading in this nation's propaganda organs.

Ahmad Fairuz may have led the horse to water but what I was hoping for was that the horse would spew out a geyser of undisguised contempt for his past comrades in arms, instead of the rather cliched sound bites that we are all familiar with.

Everything about the interview is designed to create angst in the minds of those who fervently believe that RPK is the lone voice of freedom in the media, forgetting the hundreds, perhaps even thousands, of loyal Malaysians of every ethnic group who work tirelessly on the ground level hoping to create a Malaysia that the slogans from Umno have been unable to do.

These people of course go unnoticed. Let us, like RPK reminds us, separate principle from personality, in this case the personality of Raja Petra, and discover in this interview the moral bankruptcy of what Pet espouses.

On Anwar and his sodomy trial

RPK makes the rather disingenuous claim that Anwar's trial is a criminal one rather than a political one. Fair enough, but where are the thousands of other sodomites who have never been prosecuted? And why have they never been prosecuted? Where are the other BN political figures engaged in homosexual acts, hinted at in the Wikileaks expose that have never been investigated?

Without resorting to conspiracy theories prima facie it can be established that Anwar's prosecution is politically motivated. And did Anwar get the trial he wanted or is he unwillingly participating in a trial he has no choice but to accept? While RPK may dismiss these questions as "another issue", this strikes to the heart of a biased judicial system in this country. A biased judicial system that Pet has written extensively about with regards to his legal problems.

This perjuangan (struggle) should not be about Anwar, but Anwar's trial is the most overt example of a judicial system plagued by executive interference.

And what is the perjuangan if it does not encompass the rehabilitation of this most vital of institutions? If we are tired of sodomy it is because we are tired of a system that uses the courts to silence voices of dissent.

If we are tired with the trial, it is because we are tired of the way how the executive prosecutes those who it sees as a threat to its power. Threats like Dr Jeyakumar who was briefly threatened with the charge of waging war against the Agong.

mohd saiful bukhari azlan 4 at jawi 271108And yes, Ahmad Fairuz, I am not forgetting the victim, Mohd Saiful Bukhari Azlan (right). I am not forgetting that this victim had access to the prime minister of this country.

I am not forgetting that this is a victim who had an affair with one of the deputy prosecutors (something that RPK exposed before anyone else).

And I am not forgetting that this is the victim that the presiding judge in the case called "truthful" at the end of the case for the prosecution without hearing the arguments of the defence. If only all victims could be as fortunate as Saiful.

On Anwar and the Selangor administration

For years now, supporters of RPK have accepted his word based solely on anecdotal evidence and undisclosed sources.

So it should come as no surprise that Pet uses the same rhetoric when describing the state of Selangor and the supposed discontent of its poor frustrated inhabitants.

The question people should ask, is Pakatan solely to blame for the level of corruption that still exist in the state today? Does federal influence and an entrenched hostile civil service play a part in the mess Pakatan finds itself enmeshed in Selangor?

Time and again the state government has had to withstand assaults by an aggrieved federal government and found itself on the losing end of protracted political power plays.

Add to this certain members who have gone independent or remained as recalcitrant troublemakers and you have a state-run government plagued by both external threats and internal sabotage.

But what is the alternative? To run back to BN, who ran the state in an exemplary fashion?

Lest we forget, it was under the aegis of BN that Selangor got the reputation of being the most corrupt state in the federation.

It was under the leadership of a BN chief minister who is now appealing a one-year prison sentence for corruption and is a proponent of Malay rights; he doesn't display any intelligence to grasp the concepts of "rights", that the state gained such a reputation.

Are these the people Pet thinks the inhabitants of Selangor will run back to? Who knows? But what I do know in a purely anecdotal way (much like Pet) is that if Selangor does go back to BN, it could be because of the way new voters, not to mention citizens, have been discovered in the great state of Selangor.

No doubt Anwar has stumbled in the running of the state in his capacity as economic advisor and there is clear evidence that the coalition seems to be functioning without his leadership.

However, I argue that the former is nowhere near as calamitous as the way that BN ran the state and the latter merely evidence of a functional alternative front.

Will Anwar fade away?

It would be pointless to debate the parliamentary seat numbers game with anyone.

RPK's theory is as sound as anything else I have read. But readers should view this game in the proper context, especially when it comes to Sabah and Sarawak.

Any numbers game should take into account the historical gerrymandering, the contemporary money politics and the creation of constitutional Malays imported from Indonesia and the Philippines under Project M (which ironically Anwar was involved in). Life is strange, isn't it?

However, this does not necessarily mean that Anwar will fade away. Pundits have been proclaiming his political demise for years, but like a bad penny he keeps resurfacing. By continuing this tactic of trying to silence him, the BN makes it impossible for him to become irrelevant either by his own doing or theirs. If RPK is against personality politics as personified by Anwar, why is he so concerned that someone should "lead" the opposition?

Perhaps, we should take Pet's advice and not worry too much about personalities. I would rather examine the working relationship between personalities like Mat Sabu and Lim Guan Eng rather than bemoan the fact that someone like Zaid Ibrahim has left the alliance.

Perhaps it was true at one time, the time RPK used to be a rabid supporter of Anwar, that he was indispensable to the party, but the reality is, because Anwar has been bogged down by the internal politics of his own party and his legal troubles, various elements from all three parties have had to work together and find solutions to the problems affecting them.

Unlike Pet, I don't see the leadership issue as something of a major stumbling block. People vote the opposition because they have lost faith in the BN. They don't vote for the opposition because they have faith in Anwar.

The leadership issue is a straw man created by BN in the hope of confusing people that the opposition alliance is unstable, and is further subtle indoctrination by them that only with a strong personality can the political party function.

NONEWell, Prime Minister Najib Abdul Razak (left) has shown that he has been ineffectual in controlling the nastier elements of his party and has so far been unable to transform Umno and BN into an alliance which the people can trust or carry out his nation building policies without opposition from racist pressure groups.

Are we to worry of the transition of leadership within the BN? I'm sure many are terrified to see who will replace Najib.

Lessons from Egypt

Pet's contention that there could never be a Tahrir style revolution in this country goes against conventional wisdom and his own past writings on the subject.

There is no doubt that the Malay community is divided on the issue of who should govern this country.

Add to this Umno's Sunni (Shafi'e) interpretation of Islam and the fact that everyday more and more foreigners are granted constitutional Malay status, you get an explosive clash of racial and religious identities within one community vying for control of said community's destiny.

And never forget that the inspiration for this will come from the thousands of "Malay" students sent to the Middle East to expand their knowledge of Islam amongst other ventures.

Non-Malay participation in this would be negligible since although the Chinese community is extremely influential in the economic sphere, their interest have always been subservient to whoever is or is likely to be in power.

If I recall correctly it was RPK himself who said that the non-Malays should stay out of this coming clash and leave it to the Malays to settle it for themselves.

Of course, in those days he proclaimed that it would be Pakatan "Malays" who would protect the non-Malays.

Since when as Malaysian did we become intolerant of infighting between political alliances? And why is it these voters who complain to RPK that they are sick of all the Pakatan infighting would rather vote for BN, which is currently involved in massive infighting of their own but which is never covered by the mainstream media?

Why is it these voters who talk to Pet are extremely angry at the way how the opposition-controlled states are run (even though the Auditor-General has said that Penang is the best-run in the country) and wish to return the BN fold when they seem totally oblivious to the major financial scandals - NFC, Perkim, etc - that have rocked the ruling alliance they so desperately want to return to?

Who are these ignorant voters that keep complaining to Pet about their problems with Pakatan?

I have no idea who these voters are but my advice to them and indeed anyone who is troubled by the revelations made by RPK is to vote according to their conscience and not be taken in by the personalities involved.

What we as a society should do is understand that the evolutionary change that RPK talks about should be about changing our mindset, that only BN can run the country but instead that it is possible that the opposition could run the country too.

We must abandon this shackle that has been indoctrinated in us that only an alliance that has ruled since independence knows what's good for us.

We must embrace the concept of a two-party system or in this case a two-party alliance not because it is the best method but because for the time being it is the best method for us.

The choice here is either to embrace what is comforting even though we know the corruption that exist within or take a chance and embrace the unfamiliar, a new ruling coalition made up of divergent interests (which is what this country is made up of, anyway).

If the new government made up of Pakatan reps fails us for some reason than we may turn to RPK's third force and abandon the concept of a two-party alliance system.

But we do this only when we have tried a system which is unknown to us. Whatever your views on the opposition is, they have put in the time and effort and have gone unacknowledged for years.

In a sense they never abandon us, but we abandoned them when it was convenient to do so. I hope we don't make the same mistake again. Malaysiakini


Bekalan Air Di Parlimen Pekan Tidak Mencukupi

Posted: 04 Jan 2012 05:00 AM PST

Najib gagal atasi bekalan air UMP Pekan

KUALA LUMPUR, 4 Jan: Beberapa informasi yang diterima daripada mahasiswa Universiti Malaysia Pahang (UMP) berkaitan isu utama mereka kini iaitu masalah bekalan air yang tidak mencukupi di Pekan.

"Masalah ini berlarutan adalah berpunca daripada tekanan air yang rendah," kata Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN), Mohd Syahid Mohd Zaini.

Katanya, akibat daripada itu, mahasiswa UMP Kampus Pekan yang mempunyai kapasiti pelajar sekitar 2,000 orang terpaksa berkongsi sumber air yang sama daripada tangki yang berada di Kuala Pahang yang turut sama disalurkan kepada masyarakat sekitar.

Menurutnya, setelah beberapa kali siri perbincangan antara pimpinan mahasiswa UMP bersama pihak pentadbiran dan pihak Jabatan Bekalan Air (JBA) di sana, pihak JBA memaklumkan bahawa kemungkinan pihak mereka akan memperuntukkan saluran air yang baik untuk keperluan asas bekalan air di UMP.

Banyak persoalan timbul berkaitan isu itu dalam kalangan mahasiswa dan barisan pentadbiran mahupun rakyat setempat.

Persoalannya, kata beliau mengapakah projek pembinaan UMP yang kini telah pun menempatkan mahasiswa di sana dalam keadaan tidak lengkap dengan keperluan asas seperti bekalan air.

"Katanya, mengapa kawasan Perdana Menteri boleh jadi seperti itu sedangkan beliau merupakan ahli parlimen Pekan.

"Adakah beliau tidak turun padang dan tidak ambil tahu permasalahan mahasiswa di UMP yang kian parah?

"Di mana duit peruntukan yang disalurkan untuk membina saluran air di UMP tersebut sedangkan dalam meluluskan sesuatu projek pastinya perkara asas seperti bekalan air ini seharusnya telah di atasi dengan baik," katanya.

Katanya, apa yang mahasiswa inginkan sekarang ialah kecaknaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak agar segera turun kawasan dan atasi permasalahan air itu dengan segera.

"Seiring dengan slogan 'Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan' yang sering beliau laungkan, maka mahasiswa mohon untuk laungan tersebut diterjemahkan dalam bentuk tindakan segera oleh beliau," katanya.

beliau berkata, isu bekalan air yang bermasalah itu bukan hanya membelenggu dalam kalangan mahasiswa sahaja namun di peringkat rakyat setempat juga sengsara dengan kekurangan keperluan asas tersebut. -HD

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Krankenkassen gegen Essstörungen

Posted: 04 Jan 2012 03:07 AM PST

Jahrelang waren es unkontrollierter Tablettenmissbrauch, Alkohol und das Rauchen, die als gefährliche Suchtkrankheiten mit nachhaltig negativem Einfluss auf die Volksgesundheit ausgemacht wurden. Mittlerweile sind es aber auch immer häufiger Essstörungen, die sich in diesen Kreis eingereiht haben. Es ist für viele Menschen kaum vorstellbar, dass es sich im eigenen Leben immer und bei jeder Gelegenheit ausschließlich nur um das Thema Essen drehen könnte. Aber genau das ist die Problematik, die den Essstörungen zugrunde liegt. Was vor allem dabei überrascht ist, dass Esssucht und Magersucht einen derartigen Umfang angenommen haben, dass mehrere  Krankenkassen bereits mit einem Therapienetz zusammenarbeiten, um proaktiv an einer Lösung des Problems zu arbeiten.

Die gesetzlichen Krankenkassen beteiligen sich aktiv an Lösungen
Das muss geradezu zwangsläufig bedeuten, dass die Auswirkungen auf das Sozialsystem Krankenkasse bereits beträchtlich sind. Seit einigen Jahren ist es für jeden Bundesbürger möglich, selbst die ihm passende, gesetzliche Krankenkasse zu wählen, die für ihn die besten Konditionen bereit hält. Bei einem Krankenkassen Vergleich mag das proaktive Engagement dieser Institution den Ausschlag geben, welcher Institution er sein Vertrauen schenken möchte. Sehr erfreulich ist, dass sich immer mehr gesetzliche Krankenkassen an einer Lösung für dieses brennende Problem beteiligen. Bemerkenswert bei der Analyse von Essstörungen ist es, dass sowohl Esssucht als auch Magersucht auf massive seelische Störungen zurückzuführen sind.

Essstörungen wie Magersucht nehmen bedenklich zu
Während die unkontrollierte Esssucht schon rein optisch einfacher zu erfassen ist, so ist die Magersucht eher eine sich im Verborgenen abspielende Tragödie. Ein falsches Schönheitsideal, das durch die Gesellschaft erzeugt wird, familiäre Probleme, ein zu geringe ausgebildetes oder gar nicht vorhandenes Selbstwertgefühl sind unter anderem wichtige Ursachen und Auslöser für eine Magersucht. Die meisten der bedauernswerten Betroffenen Mitmenschen können nur durch lange Therapien aus diesem Teufelskreis ausbrechen und wieder zu normalen Essgewohnheiten zurückfinden. Dieses Beispiel zeigt sehr deutlich, welchen Herausforderungen sich das Sozialsystem Krankenkasse stellen muss und wie sich die zukünftige Finanzierbarkeit dieser so wichtigen Institution entwickeln kann.


Pelajar Malaysia Maut Kemalangan Jalanraya Di New Jersey

Posted: 04 Jan 2012 03:10 AM PST

Seorang pelajar Malaysia terbunuh dan empat yang lain cedera dalam kemalangan sebuah kereta di New Jersey, demikian menurut akhbar The Republic, yang berpejabat di Columbus, Indiana, Amerika Syarikat.

Laporan itu mengesahkan bahawa pelajar yang terbunuh dalam kemalangan Isnin lepas di laluan Interstate 78 itu, menuntut di Ohio State University, tetapi namanya belum disiarkan.

Pelajar kedua berada dalam keadaan kritikal dan tiga yang lain dilaporkan dalam keadaan stabil. Kesemua mereka berusia antara 19 dan 21 tahun.

Laporan itu menyatakan kemalangan itu berlaku pada kira-kira 4 petang (waktu tempatan) bila Chevrolet Equinox terbabas keluar jalan dan melanggar pokok dan tiang lampu. Polis berkata pemandu keletihan.

Sementara itu, Wisma Putra ketika dihubungi berkata pihaknya akan menghubungi Kedutaan Malaysia di AS untuk mendapatkan butir-butir lanjut. — BERNAMA


Dua Beradik Yang Dikurung & Dirantai Diserahkan Kepada Bapa Saudara

Posted: 04 Jan 2012 01:33 AM PST

Butterworth – Dua beradik malang yang dikurung dan dirantai kaki oleh bapa mereka di Taman Mawar, Raja Uda dekat sini diserahkan untuk dijaga oleh bapa saudara mereka semalam.

Gambar: TERSENYUM...Munawar bersama dua anak saudaranya selepas menerima hak penjagaan sementara di Mahkamah Majistret Butterworth semalam.

Hak penjagaan sementara itu dikeluarkan oleh Majistret Mohd. Zamir Suhaimee selepas mendapat permohonan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Seberang Perai Utara (SPU).

Timbalan Pegawai JKM SPU, Syed Mohd. Abdul Ghani Syed Ali berkata, permohonan dikemukakan selepas bapa saudara kanak-kanak itu, Munawar Tan Abdullah, 48, menyatakan kesediaan menjaga dua beradik itu.

"Mahkamah bersetuju memberikan perintah hak jagaan sementara selama sebulan kepada Munawar bermula hari ini (semalam)," kata beliau ketika ditemui di mahkamah semalam.

Sementara itu, Munawar Tan ketika ditemui berkata, dia bersedia untuk menjaga anak saudaranya sementara menunggu keputusan mahkamah sama ada adiknya yang juga bapa kepada dua beradik itu akan dibebaskan atau didakwa di mahkamah.

Beliau juga percaya adiknya tidak sengaja melakukan perkara itu (merantai kedua-dua anaknya) kerana dia merupakan seorang bapa yang penyayang. -kosmo

Laporan sebelum ini
klik untuk baca

"Dog-fight" On BFM Tomorrow

Posted: 04 Jan 2012 12:47 AM PST

aNt's aNgle!

DATELINE PETALING JAYA
A happy stray on the streets?

Hi guys! It's almost 24-hours before I go on the air on business radio station BFM to talk about stray dogs tomorrow! And already things are hotting up. Thanks to many of you who have called in to express your support for me in championing the plight of stray dogs in and around the city. Many of you are


Afdlin Shauki Sertai UMNO Selepas Lakon Jadi Datin Maimon

Posted: 04 Jan 2012 12:34 AM PST

Selepas Datin Maimon, Afdlin Shauki sertai Umno

KUALA LUMPUR, Jan 4: Selepas menghiburkan rakyat Malaysia dengan watak Datin Maimon, yang seolah-olah terselit dengan pelbagai mesej tersirat, pelawak terkenal Afdlin Shauki, bersama rakannya Harun Salim Bachik tiba-tiba mengumumkan menyertai Umno.

Gambar: Afdlin Shauki sebagai Datin Maimun dalam Maharaja Lawak Mega

Dua anggota kumpulan Boboi, yang menjadi naib juara dalam program Maharaja Lawak Mega (MLM) dikatakan telah menyerahkan borang keahlian Umno semalam.

Keputusan sekadar mendapat tempat kedua dalam pertandingan dikira amat mengejutkan para peminat Boboi kerana persembahan Afdlin dan Harun dalam peringkat final MLM sebagai Datin Maimon dan hantu minyak cukup menghiburkan.

Sebagai Datin Maimon, Shauki cukup mencuit hati penonton dengan gaya rambut besar dan lenggok menawan sambil menyelitkan lawak-lawak seperti cincin berlian dan beg tangan jenama mewah termasuk poco-poco dan senam aerobik.

Bukan itu sahaja, Shauki turut menghiburkan penonton dengan lawak air zamzam dan peluru yang baru dibawa pulang dari Mekah beserta lagu 'Ghost Buster' yang ditukar liriknya untuk membasmi orang minyak yang dilakonkan oleh Harun.

Kepada para peminat politik, sudah tentu perkataan-perkataan dan aksi-aksi yang digunakan Shauki lebih melucukan kerana minda mereka akan terbayangkan seseorang meskipun Shauki tidak berniat atau menyedari lakonannya akan mempunyai kesan sedemikian.

Dengan penyertaannya ke dalam Umno, diharap Afdlin akan terus menyumbang ke dunia hiburan tanah air tanpa sebarang sekatan dan halangan terhadap usaha murninya untuk memajukan industri seni negara.

Selamat maju jaya buat Afdlin dan Harun! -HD

Lucu! Bik Mama jadi bahan lawak Afdlin Shauki!

Sebelum ini dalam episod Maharaja Lawak Mega 2011 yang sudah, pelawak terkenal tanah air, Afdlin Shauki pernah mencuit hati dengan gaya ala Rosmah Mansor sedang bersenam. Dalam rancangan siaran langsung pertandingan akhir Maharaja Lawak Mega 2011, malam tadi Adflin Shauki nampaknya mengutuk Bik Mama secara terus dan "All Out" tiada tapis-tapis lagi.

Beliau dengan gaya rambut serta lenggok Bik Mama, malam tadi menyelitkan lawak cincin berlian dan beg tangan jenama mewah termasuk poco-poco dan senam aerobik.

Bukan itu saja, malah beliau turut mencuit hati penonton dengan lawak air zamzam dan peluru yang baru dibawa pulang dari Mekah. Di bawah ini rakaman video antara babak-babak yang jelas memerli Bik Mama. -wowberita
Ulasan GB

Rakyat berpersepsi ini kes "cari makan" dan kena tekan sampai kena sain borang sertai UMNO, tak begitukah Afdlin Shauki & Harun Salim Bachik?So Be It!

Posted: 03 Jan 2012 10:17 PM PST

Just a reminder to myself before I delete these smses.
* the purple sentences are from me*

U ngan baba sama ajer meroyan.
Jahat mulut u! Dnt talk 2 me anymore until u can say the right words! U sound like the bitch!

You are being a bitch to ur own children! Asyik duit duit duit! Biler I nak ckp elok2 u langsung taknak dgr. Ngan aunties2 pun u burn bridges. Dlm blog tulis love love family.What a farce! And memang meroyan..both of u instead of being parents dah giler.
U ajak Banun duduk dgn u! Besok Baba dtng u suh dia gi duduk dgn u!

Yeah, halau ur child! Lupa she was there for u masa u were going thru ur shit. Instead of picking urself up, u mull n mope.Anak tegur ckp sikit terus nak ngamuk. Ur a child! Cant even be talked to!
Ok. dnt talk 2 me! And bila I burn bridges dgn my bros n sisters? U mana tahu? Baba yg utang! I yang kena ok.Takpayah talk 2 me

Have u even apologised to aunty raha?! She was saying what was true.Sumore u go publish nama uncle bim n aunty ro on ur stupid blog..tu tak burn bridges???
Ok. I akan letak ev thng u ckp on the blog! Biar smua tahu the truth! Apa u tulis I letak.

Tulis nih sekali. Ur a woman who over small matters marah anak ungkit "aku bayar ngan duit aku! Duit aku tau.Bukan duit bapak engkau!" fine, I'm not a mother but I know for a fact those mmg mother's duties. Bukan senang, but that is the challenge n u tak ikhlas ngan anak sendiri.Ungkit lar. Tegur sikit terus jwnb "u think im a child etc". I ingat masa I tegur pasal driving adik2 balik for raya..u didn't even want to tegur and I had to resort ckp kasar baru buat. Stop mulling over the past n pick urself up! Aunty raha was right..you are what you think you are! You dok negative ajer u will stay that way! Put it up on the blog.I have nothing to hide from this view.If pple come attack me, I will stand up to them.
Sudahlah! U je pandai.Dahlah! Nanti I publish smua u tulis.I will say it is frm u!

Yes, write everything ur txt sekali. I want ppl to see what u say. I will check against my phone too to see semua betul word by word. You skrg tak suka anak buang anak. Yeah, ppl will see who you really are and if they were to ask how yoy treated me in the past, I will tell! You biler gaduh ngan I mesti ungkit i never forgive i never forgive.Well. i forgive but never forget! And u saying that is ur guilt n problem, not mine. Time for you to stop all this nonsense n be a mother! Tau guna anak2 as sounding board to vent ur frustration ajer! Shame..
Ok.I akan tulis.Word by word. Nothing 2 hide.

p.s.
U have made some errors of the fifth and sixth txt from me. Check again pls.
Which part? Ckp cepat.Blh tulis smula.

I dah beritau hannan. Ask her. Dnt delete any of the sms's.
Dah add. Tr miss tulis.

U havent corrected the last sentence of the last txt.
The word tau bukan tak. Ada lagi?


FEER report by Bertil Lintner about ABSDF NB Massacre

Posted: 03 Jan 2012 08:07 PM PST

scan0002 scan0001


Dibelasah Sampai Mati Kerana Bermesra Dengan Isteri Orang

Posted: 03 Jan 2012 08:46 PM PST

Padah keluar dengan isteri rakan baik

JOHOR BAHRU: Padah keluar dengan isteri kenalan baik, seorang lelaki maut dibelasah dan ditikam suami kepada wanita terbabit menggunakan objek tajam di sebuah pasar raya di Plentong di sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian jam 9.30 malam itu, mangsa, Sarmin Arsad, 40, dikatakan baru selesai membeli-belah bersama wanita berusia lingkungan 30-an terbabit.

Difahamkan, suspek yang terserempak dengan isterinya bersama Sarmin di perkarangan tempat letak kenderaan pasar raya berkenaan terkejut melihat gelagat dan aksi mereka ketika berjalan bersama.

Suspek yang berang menyaksikan perkara itu terus menyerang mangsa dan menghamburkan kata-kata kesat sebelum nekad menyerang serta menikam Sarmin.

Akibat panik dengan tindakannya sendiri, suspek melarikan diri manakala Sarmin dibawa ke Hospital Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru untuk rawatan.

Sarmin bagaimanapun disahkan mati sejurus tiba di HSI.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin berkata, mangsa mati ketika dalam perjalanan ke HSI akibat pendarahan teruk selepas dibelasah dan ditikam di dada sebelah kiri menggunakan objek tajam.

"Suspek yang berusia 41 tahun melarikan diri sejurus kejadian namun kami berjaya menahannya beberapa jam selepas itu. Dia kini direman untuk siasatan lanjut.

"Mayat mangsa dihantar ke Unit Forensik HSI untuk bedah siasat dan kejadian terbabit mencetuskan suasana panik di kalangan pelanggan pasar raya berkenaan," katanya.

Menurut Roslan, pihaknya masih menyiasat motif sebenar kejadian dan orang ramai mempunyai maklumat berkaitan kes diminta tampil membantu siasatan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh. -hm


Kekasih gelap mati dibelasah

Suami berang terserempak isteri bermesra dengan rakan sendiri

JOHOR BAHRU: Berang selepas mengesyaki isterinya berlaku curang dengan mengadakan hubungan sulit dengan rakannya sendiri, seorang suami membelasah lelaki berkenaan hingga mati dalam kejadian di pinggir bandar raya ini, malam kelmarin.

Kejadian berlaku di tempat letak kenderaan sebuah pasar raya dekat Plentong di sini, kira-kira jam 9.30 malam sejurus suami berusia 41 tahun itu terserempak isterinya bersama mangsa yang berusia 39 tahun. Melihat kemesraan isterinya dengan lelaki itu, suaminya dipercayai gagal mengawal kemarahannya lalu bersemuka dan menyerang dengan memukul serta menikam mangsa hingga rebah berlumuran darah.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin yang enggan mendedahkan punca kejadian, berkata mangsa meninggal dunia ketika dihantar untuk rawatan di Hospital Sultan Ismail (HSI).

"Mangsa disahkan mati akibat pendarahan teruk terkena tikaman senjata tajam yang digunakan suspek dalam serangan itu. Suspek cuba melarikan diri selepas kejadian itu, tetapi berjaya ditahan polis untuk membantu siasatan yang sedang dijalankan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

"Polis sedang menjalankan siasatan rapi bagi mengenal pasti motif dan punca pembunuhan. Mayat mangsa dibedah siasat oleh Jabatan Forensik HSI sebelum diserahkan kepada warisnya untuk pengebumian," katanya semalam.

Tinjauan mendapati keluarga termasuk isteri mangsa yang masih terkejut dengan kejadian berada di Jabatan Forensik HSI untuk menuntut mayat suaminya.

Beberapa saudara terdekat wanita terbabit memaklumkan suri rumah itu masih terkejut dan sedang bersedih dengan tragedi itu dan enggan bertemu media. -BH


Ulasan GB

Yang anehnya, si perempuan, tahu sudah menjadi isteri orang kenapa masih tergamak bermain kayu tiga sama suami?


Wise Words for Life

Posted: 03 Jan 2012 04:09 PM PST

Mend a quarrel.

Seek out a forgotten friend.

Dismiss suspicion and replace it with trust.

Write a long letter.

Share some treasure.

Give a soft answer.

Encourage youth.

Manifest your loyalty in word and deed.

Keep a promise.

Find the time.

Forego a grudge.

Forgive an enemy.

Listen. Listen. Listen.

Apologize if you are wrong.

Try to understand.

Flout envy.

Think first of someone else.

Appreciate.

Be kind.

Be gentle.

Laugh a little.

Laugh a little more.

Deserve confidence.

Take up arms against malice.

Decry complacency.

Express your gratitude.

Welcome a stranger.

Gladden the heart of a child.

Take pleasure in the beauty of the earth.

Speak your love.

Speak it again.

Speak it still once more.

-Author Unknown-

Have a nice day!


No comments: