Thursday, January 5, 2012

Free your mind and let it all out..

Free your mind and let it all out..


Free your mind and let it all out..

Posted: 05 Jan 2012 08:13 AM PST


Most of us, myself included, often try to suppress feelings of frustration, anger, or a bad mood – hoping that if we can just ignore it long enough, it will go away, it will get better, or we'll at least get through the day. The unfortunate truth is that we have to PURGE all those negative feelings out of us – keeping them in is like drinking poison – it is toxic to the natural state of well-being.Every once in a while to just let it all out and SCREAM! Of course you have to make sure you are all alone or people could think you're crazy. Pressures in life seem to build at times in our lives and we all need to let off steam or else explode or worse implode and break down or lose control .After a particularly trying day, I just let out a SCREAM! That scream set me free from 'insanity'It sucks.When you are feeling uneasy, apprehensive, frustrated, anxious, uncomfortable, victimized, and resentful or ANY other negative feeling, it is absolutely, positively NECESSARY for YOU to get those feelings OUT! …Out of your head, off your heart and out of your thoughts! And no, I am not just talking about venting when something upsets you.The best way I have ever found to do this is to write Angry Rants. Good Angry Rants can be A LOT of writing, but it's just writing, and it's the only way to get it out of YOU, where it can't hurt you anymore, and allow your mind the space and peace to receive the good feelings and thoughts you deserve!What a relief unloading all the pent up feelings and emotional garbage."What people in the world think of you is really none of your business." ― Martha Graham


Masihkah Kau Ingat Kisah Sufiah Yusof?

Posted: 05 Jan 2012 09:26 AM PST

Kuala Lumpur - Wanita genius matematik yang juga bekas pelajar Universiti Oxford, Sufiah Yusof, 23, menyesal dengan tindakannya terbabit pelacuran. Perkara itu didedahkan Pengarah Perancangan dan Strategi Kumpulan Penyokong dan Pengasuh Profesional Islam (Pisang), Hanafi Abdul Malek yang dihubungi Harian Metro, semalam. Untuk mengesahkan perkara itu, Hanafi berkata, pihaknya menghubungi pengurusan yang pernah menjadi ejen wanita itu menjual tubuh yang turut mengakui dia tidak lagi terbabit dengan kegiatan itu.

"Dia dah tak buat lagi kerja tu dan kini hanya aktif melakukan kerja amal. Melalui e-mel yang dihantar kepada saya kira-kira seminggu selepas Aidilfitri lalu, Sufiah kata dia betul-betul menyesal dengan perbuatan itu.

"Kami juga ada menghubungi agensi teman sosial yang menguruskan Sufiah dan mengesahkan mereka tidak dapat menghubunginya serta tidak tahu di mana dia berada," katanya.

Kisah kehidupan Sufiah disiarkan akhbar News of the World keluaran 31 Mac lalu yang mendedahkan wanita yang dianugerah kepintaran semula jadi itu menawarkan khidmat seks melalui Internet dengan bayaran 130 paun Sterling (RM845) bagi satu sesi.

Wanita itu bertemu wakil akhbar terbabit yang menyamar sebagai pelanggan di laluan masuk ke fletnya dengan hanya memakai skirt pendek, but kulit dan baju-T.

Apabila wartawan itu berbual dengannya, Sufiah menyatakan dia masih belajar untuk mendapatkan ijazah sarjana dalam bidang ekonomi menerusi kursus separuh masa selama dua tahun di London.

Sufiah yang ibunya berasal dari Malaysia dan bapa dari Pakistan dilaporkan terpaksa menawarkan khidmat seks kerana kesempitan hidup. Dia dikatakan menjalani kehidupan di flet terbabit dengan menjual tubuhnya untuk membayar sewa.

Pembabitan wanita itu dalam pelacuran di Salford, Manchester, adalah tragedi hitam yang menimpa hidupnya sejak zaman kegemilangannya ketika dia bergambar dengan topi graduan di depan wartawan di luar Kolej St Hilda yang begitu berprestij.

Pendedahan akhbar itu berlaku serentak ketika bapanya, Farooq yang berasal dari Pakistan mula menjalani hukuman penjara kerana mencabul dua gadis berusia 15 tahun ketika memberi mereka tuisyen matematik.

Mengulas lanjut, Hanafi berkata, Sufiah kini lebih tenang selain senang dan gembira dengan rakyat negara ini yang mengambil berat mengenai dirinya. "Bagaimanapun melalui e-mel sama, dia jelaskan belum bersedia untuk bertemu keluarga, terutama ibunya (Halimaton Yusof).

"Sungguhpun begitu, saya gembira dengan perkembangan positif ditunjukkan Sufiah dan menasihatkannya supaya sentiasa ingat serta memohon pertolongan kepada Allah," katanya. Kata Hanafi, rancangan untuk merawat Sufiah menggunakan kaedah Islam mungkin dapat dilaksanakan sekitar bulan depan. Ini kerana dia akan ke Belanda atas urusan kerja sebelum ke England untuk bertemu Sufiah. ~hm(3/12/2008)


LAPORAN SEBELUMNYA

Sufiah tak kesal jadi pelacur

LONDON: Seminggu selepas kisah hidupnya sebagai pelacur terbongkar, wanita pintar matematik, Sufiah Yusof, membuat satu lagi kejutan apabila mengakui tindakannya menjual tubuh memberinya kehidupan jauh lebih seronok dan glamor, berbanding kejayaannya memasuki Universiti Oxford pada usia 13 tahun.

Malah, Sufiah membuat pengakuan berani sebagai 'wanita penuh berahi' yang suka membaca kisah hidup dan watak pelacur dalam drama televisyen serta mampu menerima bayaran £1,000 (RM7,000) bagi setiap sesi perkhidmatannya atau pendapatan tahunan kira-kira £60,000 (RM420,000).

Anak ketiga daripada lima beradik itu juga mengakui masih trauma dan terus dihantui pengalaman peritnya ketika zaman kanak-kanak apabila didera bapanya, Farrooq Yusof, termasuk sehari suntuk belajar matematik di dalam bilik amat sejuk atas alasan dapat menambah daya ingatannya.

Sufiah, janda berusia 23 tahun, mendakwa hubungannya dengan keluarga kini semakin renggang.

"Saya tergamam dengan apa yang berlaku kepada ibu. Ya, saya ada menghubungi mereka, tetapi saya tidak mahu mengandaikan pandangan mereka terhadap kehidupan baru ini. Saya tidak rasa kesal langsung. Saya lebih yakin dengan tubuh ini serta pekerjaan saya," katanya dalam temubual dengan wartawan tabloid, News of The World.

Sufiah memutuskan untuk membuat pengakuan itu selepas tabloid berkenaan sebelum ini mendedahkan kisah hidupnya yang melacur dengan mendapat bayaran kira-kira £130 (RM910) sejam.

Pendedahan tabloid berkenaan minggu lalu, menjadi perkembangan penuh tragik bagi Sufiah yang sebelum ini melalui kehidupan yang dipenuhi banyak peluang cerah, tetapi bertukar sebaliknya selepas melarikan diri dari universiti dan keluarga pada usia 15 tahun kerana tidak tahan dengan sikap buli bapanya.

Ibu Sufiah, Halimaton Yusof berasal dari Muar, Johor, bapanya, Farooq dari Pakistan. Bapanya kini menjalani hukuman penjara 18 bulan selepas didapati bersalah mencabul dua pelajar perempuan berusia 15 tahun ketika mengajar matematik di rumah mangsa.

Farooq juga pernah dipenjara tiga tahun pada 1992 kerana didapati bersalah dalam kes pemalsuan pembiayaan sewa beli. Halimaton kini dalam proses menuntut cerai dengan Farooq selepas berkongsi hidup lebih 30 tahun.

Kakak Sufiah, Aisha, 25, pula sudah berkahwin dan tinggal berasingan, manakala abangnya, Abraham, 26, serta dua adik, Iskander, 21, dan Zuleika, 14, tinggal dengan Halimaton.

Mengimbau detik pertamanya bertukar daripada pelajar pintar kepada pelacur, Sufiah berkata dia bekerja sebagai pembantu pentadbiran dengan pendapatan kira-kira £16,000 (RM112,000) setahun di Manchester, apabila dihampiri ketua agensi teman sosial yang menyebabkannya terjerumus ke kancah pelacuran.

Ketika itu, dia dihimpit hutang termasuk bebanan kad kredit kira-kira £3,500 (RM24,500).

Namun, Sufiah tanpa segan silu atau rasa kesal, yakin statusnya sebagai pekerja seks memberi jawapan kepada semua permasalahannya.

"Saya menjadikan pelanggan tidak keruan dengan membacakan formula matematik ketika kami berasmara. Pelanggan saya sukakan kemampuan saya kerana dapat merangsang minda dan badan mereka secara serentak.

"Saya tidak berasakan semua pendidikan yang diterima selama ini sia-sia. Malah, saya lazimnya membawa kertas tugasan yang perlu diselesaikan sebelum temu janji dengan pelanggan," katanya.

Lapan tahun selepas mencipta nama sebagai pelajar pintar, Sufiah, dakwa tabloid itu, tidak menunjukkan sebarang kekesalan apabila memandang tinggi karier barunya sebagai pelacur.

"Ramai yang memandang rendah tugas sebagai teman sosial ini, tetapi saya tidak menganggapnya sedemikian. Lagi pun saya sememangnya mempunyai nafsu seks yang tinggi.

"Kini saya memperoleh semua seks yang saya ingini. Lelaki juga jauh lebih baik di ranjang dengan teman sosial berbanding teman wanita sendiri.

"Saya mempunyai pelanggan yang terpesona dengan keupayaan matematik saya. Malah, ada seorang pelanggan yang meminta saya membacakan kaedah matematik termasuk algebra ketika kami berasmara. Ia terbukti menjadikannya lebih seronok," katanya.

Sufiah juga mendakwa pendapatannya tidak kurang hebat kerana memberinya wang yang lumayan.

"Ya, saya menikmati kehidupan yang baik dan mampu mengawalnya. Saya bencikan pandangan masyarakat yang stereotaip mengenai tugas sebagai teman sosial. Ia jauh berbeza daripada tanggapan salah mereka.

"Pelanggan saya juga tidak kurang hebatnya dan melayan saya seperti puteri. Ada seorang lelaki yang sering saya temui di London membelikan saya pakaian Gucci berharga £700 (RM4,900) dan membawa saya ke Selfridges untuk memilih apa juga beg tangan yang saya mahukan.

"Pada sebelah malam, kami makan malam bersama dan dia membawa saya pulang ke hotel. Saya berasa seperti (aktres) Julia Roberts dalam Pretty Woman." -Agensi/BH (7/4/2008)


Ulasan GB

Sudah lama benar kita tidak mendengar khabar berita mengenai Sufiah Yusof dan GB paparkan kembali kisah tersebut sebagai renungan kita bersama.

Pendedahan hangat kisah pelajar cemerlang yang mengejutkan mutakhir ini melalui blog-blog (termasuk blog GB) ini bukanlah bertujuan untuk mengaibkan sesiapa terutamanya ahli keluarga pelajar berkenaan, tetapi kita tidak mahu perulangan kes Sufiah. Kita wajar mengambil iktibar dari kes itu sebelum Allah menurunkan "peringatan" kepada kita di dalam bentuk murkaNya.

GB nyatakan kekhuatiran itu kerana ia bakal mengundang kemurkaan Allah tersebut kerana apabila sesuatu kemungkaran itu berlaku maka bala Allah akan turun, tak mengira siapa yang akan terkena.

Kemurkaan Allah swt datang dengan pelbagai bentuk.

Firmanullah s.w.t.


Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk mereka, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).
[Ar-Rum : 41]

Ummu Salamah Radiallahu `anha berkata: aku mendengar Rasulullah Salallahu `alaihi wa sallam bersabda:

"Apabila maksiat sudah merajalela di kalangan umatku, Allah akan menurunkan siksa dari sisi-Nya kepada mereka secara merata…" -HR. Ahmad dll. Hadith Sahih

SECARA MERATA bermaksud "yang tak berdosa" pun akan ditimpa bencana akibat perbuatan orang berdosa, kerana kelalaian dan keengganan orang yang tidak berdosa mencegah kemungkaran orang yang berbuat dosa.


Lost In Translation

Posted: 05 Jan 2012 06:26 AM PST

This is copied exactly from the Ministry of Defense website (which has since been removed) on dress code procedures. I'm speechless, not to mention laughing my head off. Remember, this is from the Ministry of Defense, the very people who are sworn to protect this country in times of war or whatever threats. But after reading this, I'm not so sure anymore.

I copy pasted it and removed the pics but the text is exactly as it was on the website. Please do read and see the standards of the people in our ministries!

We're probably the laughing stock of the entire planet. But wait, then again, maybe this is a defensive strategy by the Ministry of Defense people, to make our enemies die from laughter ... Hahaha!

You know, you guys in the government can swindle and cheat the public of their money and yet you can't even hire a god forsaken translator who would charge you a measly RM500-RM1,000 to do a respectable job!

Mengapa SPR Takut Syor PSC Lantik MIMOS Bersihkan Daftar Pemilih?

Posted: 05 Jan 2012 07:41 AM PST

PKR: SPR tolak syor PSC lantik Mimos bersih senarai pemilih

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar mendakwa Suruhajaya Pilihan Raya (SPR) menolak cadangan Jawatankuasa Pilihan Parlimen bagi Penambahbaikan Pilihan raya (PSC) supaya melantik Mimos Berhad bagi membersihkan dan mengesahkan senarai daftar pemilih.

Katanya, beliau dimaklumkan mengenai perkara itu sewaktu pertemuannya bersama beberapa pemimpin PKR dengan pengarah pilihan raya SPR Wilayah Persekutuan, Shafie Taib pagi ini.

Ahli parlimen Lembah Pantai itu mendakwa perkara itu berdasarkan minit mesyuarat yang dihadiri Shafie dengan SPR pusat, tanpa dijelaskan alasan penolakan cadangan PSC itu atau syarikat yang menggantikan Mimos.

Nurul Izzah (kanan sekali) menyuarakan kebimbangannya berhubung pangkalan data pusat SPR dan sistem yang menghubungkan antara sistem Jabatan Pendaftaran Negara dan SPR yang didakwanya "tidak terkini dan terdapat beberapa kelemahan yang perlu dirungkaikan".

"Kami dimaklumkan dalam pertemuan SPR yang terbaru, (mereka) memutuskan Mimos tidak akan digunapakai sebagai syarikat yang akan mengesahkan daftar pemilih.

"Ini amat membimbangkan. Cadangan PSC ditolak setakat ini oleh SPR, supaya Mimos sebagai badan pengesahan (senarai nama pemilih)," katanya dalam sidang media selepas pertemuan tersebut di pejabat SPR Wilayah Persekutuan pagi ini.

Dalam cadangan PSC, jawatankuasa itu mengesyorkan supaya SPR melantik Mimor Berhad untuk membuat verifikasi terhadap isu-isu yang berkaitan daftar pemilih dan melaporkan balik penemuan kepada jawatankuasa berkenaan.

Ia membabitkan isu dua orang pemilih dengan satu kad pengenalan yang sama, pengundi yang meninggal dunia masih ada dalam daftar pemilih, pengundi yang berumur 90 tahun ke atas, pemilih bukan warga tempatan, ramai pemilih dalam satu alamat, dan pengundi hilang kelayakan.

Turut menghadiri pertemuan tersebut ialah naib presiden PKR Tian Chua, pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Dr Idris Ahmad dan anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR Dr Tan Kee Kwong.

Ulasan GB

Tidak ada apa yang dapat menjelaskan kegusaran SPR di dalam menolak syor PSC supaya SPR melantik Mimor Berhad untuk membuat verifikasi terhadap isu-isu yang berkaitan daftar pemilih dan melaporkan balik penemuan kepada jawatankuasa berkenaan selain daripada cubaan SPR untuk menutup "konspirasi" mengotorkan daftar pemilih dengan pemasukan data-data palsu dan mencurigakan.

Sepatutnya sebarang cadang PSC perlu dipatuhi, bukan untuk dipilih hendak dilaksanakan atau tidak, kerana PSC adalah mewakili parlimen, suara rakyat.

Malah Pengerusi dan Timbalan pengerusi SPR tidak berhak untuk membantah syor PSC bernaan.

Jika tidak ada apa-apa, masakan tempua bersarang rendah!


Why no apology? — Spencer Gan

Posted: 05 Jan 2012 04:31 AM PST

JAN 5 — In 1998, then Prime Minister Dr Mahathir Mohamed promised Catholic Church leaders that the church would be consulted when it comes to the appointment of principals and heads of mission schools.

That promise was elastic and was made just before the Sabah election, and at a time when Dr Mahathir was shaky after the sacking of Anwar Ibrahim. This historical fact was made public a few weeks when Archbishop Murphy Pakiam informed Catholics that the government had reneged on its promise to consult the church on the new principal of Convent Bukit Nanas.

Only after threatening noises by the church did the government back down. So please excuse my scepticism about the "assurance" given by Najib Razak at a lunch with Christian leaders that the government would consult in future before any appointments are made. Once again, this promise is being before an election.

Given this administration's big propensity for flip-flopping, it would not surprise me if in the new future the Catholic Church may once again have to highlight another episode of the government going back on its word.

So unless there is some written agreement between church and government, this assurance by Najib will count for not much.

I thank Anglican Bishop Ng Moon Hing and the Christian Federation of Malaysia for not being swayed or impressed by a luncheon meeting with the Cabinet. After all, there is no reason for people of God to be impressed by people who tolerate and accept religious intolerance and corruption.

In a statement, he said that Christians nationwide had been victimised enough by groups with a selective reading of the Federal Constitution. I don't propose to read Ng's mind but I would think he was referring to Perkasa and also Umno.

He noted that there was an alarming disconnect between what Najib says and what actually happens on the ground. In short, Christians or for that matter other non-Muslims have had enough of promises and grand gestures.

We have watched with alarm the unabated demonisation of Christians and the disinclination of the Najib government to put a stop to these attacks or even apologise for the insults thrown by Umno, its newspapers and Perkasa.

One swallow does not make a summer and one or two lunches packed with promises do not mean the end of a period of persecution.

* Spencer Gan reads The Malaysian Insider.


Lagi Kesalahan BN : 20 Tahun Membanting Tulang Orang Lain Raih Untung

Posted: 05 Jan 2012 04:24 AM PST

Klang : Usaha gigih sekumpulan penduduk kampung di sini tidak ke mana apabila tanah yang mereka teroka dan bercucuk tanam selama 20 tahun akhirnya dipercayai diseleweng dan diberi kepada orang lain semasa pentadbiran Barisan Nasional(BN) Selangor yang lalu.

Tanah seluas 157 ekar berhampiran Batu Tujuh, Jalan Kebun itu diusahakan 63 orang penduduk Kampung Jalan Kebun sejak tahun 1984.

Akan tetapi geran milik tanah tersebut diberikan kepada individu-individu yang tidak kenali pada tahun 2002. Ini berlaku walaupun penduduk kampung telah memohon hak milik tanah itu 18 tahun dulu.

Wakil kumpulan peneroka itu, Abdul Aziz Rashid mendakwa lesen hak milik sementara (TOL) telah diberikan kepada individu yang bukan penduduk kampung malahan bukan orang yang mengusahakan tanah itu.

Tindakan tersebut menunjukkan bagaimana pemimpin BN dengan sewenang-wenangnya mengurniakan tanah percuma kepada kroni-kroni mereka, dakwanya.

Ketika ditemui seorang dari peneroka tanah itu, Haripin Tauhid, 49, menceritakan latarbelakang kawasan tersebut.

"Tanah ini dulu hutan terbakar dan belukar. Kita pun tidak ada akitiviti dan kawasan ini tak maju, jalan ini pun jalan mati. Sambil mengisi masa lapang, kita bercucuk tanam dan kalau boleh, masa itu kita nak mohon supaya tanah ini diberikan hak milik pada kita," ceritanya.

Sementara itu, seorang lagi peneroka, Manaf Pamar memberitahu mereka meneroka tanah ini di awal tahun 1980an sehingga tahun 2000.

"Asal usul tanah ini memang hutan terbakar jadi ramai-ramai penduduk mengerjakannya. Seorang satu ekar. Tetapi akhirnya musnah, tak apa benda yang kita dapat," kata Manaf yang berharap dapat memperjuangkan kawasan yang diteroka dahulu.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz berkata, pada tahun 1984, bekas Adun mereka Datuk T M Thurai berjanji kepada peneroka untuk memohon dan mendapatkan milik tanah itu.

Apabila usaha itu menemui jalan buntu, penduduk kemudianya berjumpa dengan bekas Ahli Parlimen Shah Alam, Datuk Salamon Selamat pada 1995 untuk meminta pertolongan tetapi tiada kata putus.

Akhirnya, peneroka mengambil keputusan berjumpa dengan bekas Menteri Besar Dr Mohamad Khir Toyo pada tahun 2000.

"Saya pergi ke rumah Khir Toyo dan tunggu hampir tiga jam dan akhirnya saya dapat berjumpa dengan Khir Toyo di rumah beliau dan saya memberi surat yang sama.

"Dia berjanji dan beritahu pada saya dan rakan-rakan lain, Aziz sekiranya tanah ini tidak dimiliki mungkin akan diluluskan kepada peneroka. Tetapi kalau ada pihak pihak lain mendakwa dia mempunyai milik dia tidak akan meluluskan kepada individu.

"Kalau ada permohonan dia akan ambil tanah tersebut untuk dimajukan untuk buat perumahan.

"Bermakna seorang akan mendapat rumah pada harga yang berpatutan," Abdul Aziz berkata.

Tetapi, permohonan mereka senyap dengan begitu sahaja hingga dua tahun kemudian apabila Abdul Aziz didatangi seorang individu yang bukan daripada kampung itu dan bukan seorang peneroka.

"Saya terkejut. Macam mana orang yang tidak meneroka tanah yang tidak tahu lokasi tanah boleh dapat geran tanah dengan pelan.

"Di sini saya nampak ada satu penyelewengan dan pemberian hak milik tanah. Itu saya nak kata. Di mana kejujuran kepimpinan dahulu, kepimpinan barisan nasional khususnya yang sepatutnya membela nasib rakyat," Abdul Aziz berkata.

Menurut Abdul Aziz, pada masa sekarang sebahagian daripada tanah tersebut telah di wartakan sebagai tanah pertanian revolusi hijau bagi kawasan Johan Setia.

Difahamkan pemegang TOL yang bukan dari kumpulan peneroka tersebut telah menjual lesen mereka kepada pihak lain.

Abdul Aziz berharap pentadbiran Pakatan Rakyat dapat mengambil perhatian terhadap masalah mereka. Beliau berkata kumpulan peneroka itu sedang meneliti kemungkinan untuk mengambil tindakan undang-undang. -tvsnews
Student revolt: Taking cue from Anwar 1974

Posted: 05 Jan 2012 06:44 AM PST

On December 3, 1974, Anwar Ibrahim led student protests against what he claimed as 'rural poverty and hunger'. His ticket for such massive demonstrations was a fabricated news that a family in Baling, Kedah died of hunger.

He was arrested under the Internal Security Act (ISA) and sent to Kamunting for 20 months. After joining Umno in 1982, he became the only politician who braced no real test to his elevation - from Minister of Culture, Sports and Youth to becoming the second man to Tun Dr Mahathir Mohamad in 1993.

But he never parted with students' movement. His aura in student politics remains strong, to the present time as undergraduates still see him as a stately leader, amid his lies for organising the demonstrations in 1974.

Our students nowadays are easily led. They are most gullible. As student movements worldwide have only proven to be disastrous and against many laws, they still chose to jump into the bandwagon, with no solid reason or any tangible motive.

They are happy to join any demonstration and create their own. To them, this is a hallmark to their era as undergraduates - to gain the role as a protagonist in students' movement, or students' liberty.

And to strengthen their cause, they created bonds with similar movements abroad. The Indonesian student movement, known as among the most notorious in the region, is already making its impact on our students. There are already news portals, websites and blogs being co-organised by Malaysian and Indonesian student leaders. The Higher Education Ministry, Home Ministry and Ministry of Information, Communication and Culture must check this out.

Anwar continues to become the mentor of undergraduates. Education and scroll aside, they got so tempted with aggressive politics. While their demonstration is an incommode to public order, they use their position in campus to audaciously attack the government. Taking to the streets is becoming a common norm of democracy, as being shown by the Opposition.

And so, they became the Trojan horse of the Opposition.

During the Bersih 2.0 street demos, about 2,000 undergraduates took part, according to official records. They were paid between RM50 and RM100 by the organiser or those who supported the organiser. In some cases, students from as far as Kelantan, Sabah, Sarawak, Penang and Johore were provided with accommodation about one week before the rally.

So cheap is their dignity to be bought by the Opposition. But their leaders are the proud ones, having managed to pool suport - not for the demonstration - but for them.

So, who got the credit when about 70 students launched a rampage at UPSI last week? Of course, their leaders. Although the turnout was small, they were proud enough to have caused alarm to the police, the other students and in getting headlines in the newspapers and television.

And they lied too, just like Anwar Ibrahim. They accused the police of bashing them up, as Anwar did when he tripped at KL Sentral during Bersih 2.0. Anwar, on the other hand, is a smart politician. He is very tactical. However, the students are just a bunch of copycats. When people took to the street, they just joined in. When the Opposition antagonised the government, they quickly turned into a group of meek.

But we cannot undermine them from now on. Student movements in Malaysia are getting more support from the Opposition and from foreign organisations. If we fail to curtail them, their street demos would turn into an 'uprising' and a 'revolt'.

This is the 'renaissance' Anwar once propagated, and the upsurge of student movements is part of it. Student leaders are labelled as rogues in many countries, including Indonesia, South Korea, Japan and Europe. In the United States, students uprising usually met with stiff counter mechanism of the authority.

And come January 9 - the day when Kuala Lumpur High Court decides on Anwar's fate - we can expect more undergraduates to storm the Court and join the Oppposition for 901 rally to 'free Anwar'.

So, how are we going to deal with the students? Catch them and call up their parents?


Street demos can't do anything but Umno court can

Posted: 05 Jan 2012 03:00 AM PSTPrinciples beat personalities

Posted: 05 Jan 2012 02:54 AM PST

Edited and Burmanized, without even requested permissions from the "Principles beat personalities" by Dean Johns in MKini

I don't really blame all those people who feel enraged by the apparent in action by Daw Aung San Suu Kyi and NLD. It is a blessing in disguise: a timely lesson in the fact that we can count on nobody to save us but ourselves.

Or, in other words, that people win political freedom by fighting for their personal principles, not from following cult-figures, political populists or other all-too-fallible personalities.
As tempting as it may be to sit back and wait to be led sheep-like to a political promised land by some self-styled saviour, messiah, hero, leader or even an elected prime minister, president, emperor, Caesar or Feuhrer, such passive hopes of succour and salvation are as false as they're feeble.

History is rich in examples of the fact that, given sufficient time and authority, a great many heroes turn into zeroes, saviours into enslavers, charismatic leaders into catastrophic misleaders, icons into nothing but cons, and personalities into poisonalities.

Human nature being what it is, power, whether it springs from talent, popularity, wealth, fame or Mao Tse Tung's proverbial barrel of a gun, really does corrupt. And absolute power corrupts not only absolutely, but, as exemplified by the endless rule of the Communist Party in China, the Kim dynasty in North Korea and the military regime in Myanmar (Note: I changed), also obsoletely.

And in the fight against such absolute, obsolete obscenities in North Africa and the Middle East, one of the most hopeful aspects to me of the Arab Spring has been and remains the fact that the people at large, not individual demagogues, have led the charge.

Hence my admiration for the burgeoning Anybody But Military movement in Myanmar, based as it is on the peoples' common desire to be rid of an obsolete, absolutely corrupt and outright criminal government, not in support of some party or person, but on principle.

ABMM (ANYTHING BUT Myanmar Military) should be started to signal a growing popular awareness in Myanmar that personalities, on whichever side of the political divide, are both changeable and temporary, whereas principles like truth, justice and equality of opportunity for all are immutable, indisputable and eternal.

Thus evolutionary and even revolutionary figures as inspirational as they may be for as long as they managed to retain their principles, became irrelevant the moment their messages of hope start to sound suspiciously like personally-interested or even regime-inspired and paid hype.

But as disappointed, disenchanted and even enraged as we former fans and sycophants may feel at our favourites' falls from grace, let's at least give them due credit for the two priceless gifts they've given us: sorely-needed encouragement back when we needed it most, and now the impetus to realise that we're no longer dependent on their leadership by example.

Purpose served

Similarly, if on a far larger scale and at infinitely greater personal cost, I believe that Daw Aung San Suu Kyi has served her purpose.

Even if Myanmar Military Government manages by hook or crook to permanently thwart our dream of someday seeing her as prime minister, and whether or not you believe he deserves this come-uppance, Daw Aung San Suu Kyi  has done more than anyone else to fatally damage the regime's credibility.

And now it's up to every Myanmars to be sufficiently inspired and emboldened by these shining examples, however tarnished they now may be or possibly have yet to become, to stand up as leaders rather than just followers; as fighters for their principles rather than passive supporters of public figures.

Or, if you prefer, as proud members of and loud advocates for Myanmar's principled, non-partisan and above all personality- and personage-free movement for freedom, fairness, honesty and justice for all – ABMM.

DEAN JOHNS, after many years in Asia, currently lives with his Malaysian-born wife and daughter in Sydney, where he coaches and mentors writers and authors and practises as a writing therapist. Published books of his columns for Malaysiakini include 'Mad about Malaysia', 'Even Madder about Malaysia', 'Missing Malaysia' and '1Malaysia.con'.Random In George Town #271211

Posted: 05 Jan 2012 01:57 AM PST


#1: Brother and friend.

Random In George Town #271211 – Do you know the capital of Penang, George Town is spell in two words instead of sticking together Georgetown? Now you know. =D Last time I didn't know but now I know.


#2.

Do you know that you need to pay extra RM0.50 when you eat the famous Penang Road Chendol in the kopitiam behind it?


#3.

KOMTAR actually stands for Kompleks Tun Abdul Razak (Tun Abdul Razak Complex). Tun Abdul Razak was the second Prime Minister of Malaysia.


#4.

Do you know parking beside KOMTAR's Pacific open-air car park costs RM2.50 per entry after 5p.m.?


#5.


#6.

Do you know Penang is very beautiful? =D


Kemukakan Bukti, Usah Main Tuduh Sembarangan - TS Khalid Kepada RPK

Posted: 05 Jan 2012 03:00 AM PST

Shah Alam: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata dakwaan blogger pro Umno Raja Petra Kamaruddin (RPK) bahawa terdapat amalan rasuah dan pemberian duit 'bawah meja' dalam pentadbirannya hanya fitnah kerana tiada sebarang bukti dikemukakan.

"Kerajaan Selangor memperuntukkan sebanyak RM15 juta untuk memerangi rasuah dan memastikan mereka yang terlibat dengan rasuah ditangkap dan didakwa.

"Ini penting kerana hendak tentukan tujuan tercapai dan kita mahu kurangkan fitnah sebab orang cakap ada rasuah tapi tidak dapat buktikan," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita berhubung dakwaan RPK bahawa kerajaan Pakatan Rakyat gagal membawa perubahan di Selangor.

Pada masa sama ketika ditanya sama ada beliau akan menemui sendiri RPK bagi meminta penjelasan mengenai dakwaan tersebut, Abdul Khalid menjelaskan perkara itu tidak perlu dilakukan.

Pada Ahad lalu, RPK berkata maklum balas daripada ahli perniagaan mendakwa tahap rasuah di Selangor masih sama selain masih ada yang membayar duit 'bawah meja'.
RPK turut menyifatkan Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal melaksanakan tugas dengan berkesan.

Imbuhan

Sementara itu, Abdul Khalid percaya wujud elemen khianat dalam isu pengutipan sampah untuk menggambarkan seolah-olah pihak berkuasa tempatan (PBT) gagal melaksanakan tugas yang sebelum ini dilaksanakan oleh Alam Flora Sdn Bhd.

"Kami mencadangkan kepada PBT untuk memberi imbuhan kepada pemberi maklumat sehingga tertangkapnya pihak tidak bertanggungjawab ini.

"Kita juga ada pelan kecemasan dengan menggunakan khidmat syarikat Hebat Abadi yang dimiliki oleh Kumpulan Darul Ehsan jika timbulnya masalah membabitkan kontraktor.
"Ada empat PBT yang berdepan masalah ini iaitu Shah Alam, Klang, Petaling Jaya dan Subang Jaya. Kita juga sudah minta Datuk Bandar

Shah Alam keluarkan tender Jumaat ini dan panggil mereka yang hendak sertai dan keputusan akan dibuat dalam tempoh dua bulan," jelas beliau.

Ujarnya, kerajaan negeri turut mengwujudkan talian bebas tol yang beroperasi selama 24 jam bagi membolehkan aduan tersebut dibuat. -FMT

MB : Tanpa Bukti Dakwaan RPK Hanya Fitnah

SHAH ALAM, 4 DIS : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyangkal dakwaan penulis blog, Raja Petra Kamaruddin (RPK) berkenaan rasuah yang melibatkan usahawan Cina di Selangor sambil menyifatkannya sebagai fitnah yang tiada bukti.

Abdul Khalid berkata RPK seharusnya memberikan maklumat berhubung dakwaannya memandangkan Selangor telah memperuntukkan sejumlah RM15 juta untuk membasmi rasuah dan penyalahgunaan kuasa di Selangor.

"Kerajaan Selangor memperuntukkan sebanyak RM15 juta untuk memerangi rasuah dan memastikan mereka yang terlibat dengan rasuah ditangkap dan diberkas.

Tujuannya adalah untuk menentukan hasrat kita tercapai dalam usaha mengurangkan gejala rasuah selain mengurangkan fitnah yang mengatakan Selangor mengamalkan rasuah tetapi tidak mempunyai bukti yang jelas," jelasnya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan RPK sebelum ini bahawa kerajaan Pakatan Rakyat gagal membawa perubahan di Selangor.

Pada Ahad lalu, RPK berkata maklum balas daripada ahli perniagaan mendakwa tahap rasuah di Selangor masih sama selain masih ada yang membayar duit 'bawah meja'.

RPK turut menyifatkan Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal melaksanakan tugas dengan berkesan. -tvsnews


Famous Kimberley Street Douhua (Soybean Pudding)

Posted: 05 Jan 2012 01:23 AM PST

Famous Kimberley Street Douhua (Soybean Pudding) – The night falls and the heart of George Town calms down a bit where working people went back home after a long day of work. Another life of the city wakes up at night – the hawker stalls. Kimberley Street, also known as Shantou Jie (mandarin), Shantou Kai (cantonese), Swatao keh (hokkien) came alive at night where hawker stalls park along the road, offering delicious Penang's Char Koay Teow and more.

There is one lorry that has been there for many years and that's the Kimberley Street Soya Bean & Douhua (Soybean Pudding). It sells soya bean milk, soybean pudding (douhua), soybean jelly, grass jelly drinks, as well as fruit yogurt.

Besides locating on Kimberley Street, the stall has another branch at the famous Gurney Drive Hawker's area. A bowl of douhua/toufufa/doufuhua cost about RM2.50 and it serves your after-meal desserts well. The soft and smooth pudding with taste of bean and the mixture of black sugar syrup makes it pleasant to it. It splashes and break upon entering the mouth, sliding down smoothly into the throat. However, it doesn't feel as smooth as the douhua that I had in Hong Kong.

Brother is a douhua fans, but not me, I just eat it for fun, some times. How about you?


View Shiok Or Not : Food Map in a larger map


Stray Dogs On BFM In 30 Minutes

Posted: 05 Jan 2012 01:30 AM PST

PET+BLOGSPOT REMINDER!

DATELINE PETALING JAYA
Catch BFM (FM89.90MHz) this evening where the subject will be on stray animals. 

 


What
is the best way of to deal with the stray situation? Euthanise them, or
continue allowing them to roam the streets after they have been
"fixed?"

The
special guests are Anthony SB Thanasayan, chairman of Petaling Jaya
City Council's (MBPJ)


The Enemy Of Our Imagination

Posted: 05 Jan 2012 12:32 AM PST

People who experience panic attacks will often say that they feel out of control as soon as the panic is in full swing. Christian Nevell Bovee once wrote: "Panic is a sudden desertion of us, and a going over to the enemy of our imagination." Doesn't that sum it up well? A confident self assured person can suddenly feel powerless and vulnerable as soon as the panic manifests. As the bodily


Affiliate Marketing: Tips On How To Spot A Scam

Posted: 05 Jan 2012 12:31 AM PST

Many of us want new jobs with new opportunities. We are either bored with what we are doing at the moment and desire new challenges, or dislike the place we are currently working and desperately want a change. Many of us would love to run our own businesses. The freedom and independence that this brings, answering only to you and working when you want is an incredibly desirable thing. However,


Escaping the Hair Formula Treadmill

Posted: 05 Jan 2012 12:30 AM PST

No doubt you've heard it all before – expensive miracle cures for baldness or thinning hair, secret chemical formulations, and the like – and your finger is hovering a moment away from a link to another site. I understand your reservations completely, but the hair restoration plan you'll find described here does NOT involve costly, ineffective chemical or surgical treatments. You can get


The Evolution of Cardio

Posted: 05 Jan 2012 12:29 AM PST

I've been meaning to write this email for a long time. Today I'm going to give you the story of how I solved the problem of getting an efficient and effective fat loss program finished in 45 minutes. Essentially, how I invented Turbulence Training. And then I'll end with a sample TT workout for you... But first, let's take a trip down memory lane to the winter of 98-99. I was but a lowly grad


Exhaustion and Anxiety

Posted: 05 Jan 2012 12:29 AM PST

Why do some people have a problem with anxiety and others do not? This is a question almost everyone who experiences anxiety asks themselves at some point or another. Why me? My understanding of anxiety is that yes, some people seem more susceptible than others but that the key trigger tends to be exhaustion. By exhaustion I mean mental, physical, or emotional exhaustion. (Under physical


Fat Loss Power of Food

Posted: 05 Jan 2012 12:29 AM PST

I know that most readers think that fat loss is all about exercise, but you must know that good nutrition is just as important for fat loss results. Making the correct food choices is your secret weapon in the rush to get the best body for summer. Eating right will help you lose fat and increase your energy dramatically, so that you'll have plenty of stamina for social life, in the gym, and


Fat Burning Exercise Tips for Busy Parents & Professionals

Posted: 05 Jan 2012 12:28 AM PST

The great thing about strength training and intervals for fat burning is "efficiency". Because you are working harder, the signal to your body to change is stronger. You cut time when you increase intensity and you burn fat faster. Now don't worry, I won't be asking you to do hill sprints tomorrow if you aren't exercising today. For a beginner, we just do some slightly faster than normal


No comments: