Sunday, January 22, 2012

'Serangan’ Program ABU: Umno Mesti Bertanggungjawab

'Serangan’ Program ABU: Umno Mesti Bertanggungjawab


'Serangan’ Program ABU: Umno Mesti Bertanggungjawab

Posted: 22 Jan 2012 10:31 AM PST

Kuala Lumpur: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak Umno bertanggungjawab terhadap insiden program Asal Bukan Umno (ABU) malam tadi di Jalan Kebun, Shah Alam.

NGO pimpinan Ketua PKR Rembau itu, Badrul Hisham Shaharim itu juga meminta polis bertindak secara profesional ke atas insiden tersebut.

Katanya, kejadian malam tadi membuktikan sikap sebenar Umno dan hipokrasi kempen 1Malaysia.

"Adakah orang India sudah tidak selamat berada di kawasan ramai penyokong Umno,?" katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam kejadian semalam 20 pemuda menjerit kepada kaum India yang berada di dalam dewan tersebut.

Kata Chegu Bard, malah ada yang membawa masuk motorsikal ke dalam dewan.

Cedera dan rosak

"Mereka bersenjatakan topi keledar dan kayu terus memukul beberapa tetamu yang hadir. Peralatan P.A dan projektor juga ada dirosakkan.

"Beberapa orang cedera, namun mereka tidak mahu ke hospital kecuali seorang pemuda berbangsa India terpaksa dikejarkan ke hospital kerana hampir pengsan dipukul.

"Di luar dewan pula sebahagian dari kumpulan ini dengan senjata telah mengugut dengan menjerit kepada peniaga yang datang berniaga kerana program tersebut agar menutup perniagaan.

"Ada gerai yang menjual makanan ringan mengalami kerugian apabila gerainya disepak dan barang makanan yang dijualnya berterabur di tanah," tambahnya.

Chegu Bard berkata, petugas dengan beberapa hadirin yang kebetulan yang baru datang berjaya menenangkan keadaan.

Katanya, kumpulan pemuda tersebut berundur ke seberang jalan mengadap dewan.

"Kira kira empat atau lima anggota polis datang, tetapi jumlah mereka bertambah ramai begitu juga penyokong dan hadirin yang ingin hadir bersama ceramah ABU. Keadaan mula tegang, polis dilihat tidak mampu berbuat apa-apa.

"Kira-kira jam 10.00 mlm penganjur memutuskan untuk menangguhkan program tersebut kerana bimbang soal keselamatan dan mengelakkan insiden tidak diingini berlaku," katanya lagi. -FMTLaporan sebelum ini
klik untuk baca
Just to Say

Posted: 22 Jan 2012 09:00 AM PST

We have just entered the Year of the Dragon! I just want to wish all my blog readers, friends and relatives a very Happy and Prosperous Lunar New Year! Take care and drive safely wherever you may be!happy lunar new year

Posted: 22 Jan 2012 08:32 AM PST

that's the correct greeting! or of course, the popular GONG XI FA CAI! here's a wish to all those who celebrate the lunar new year, not only to the chinese but whoever celebrating it![Video] Parti Islam Menang Besar Di Mesir, Kuasai 2/3 Kerusi Parlimen

Posted: 22 Jan 2012 09:28 AM PST

Parti diketuai Ikhwan Muslimin menang besar PRU Mesir

KAHERAH - Ikhwan Muslimin Mesir, pertubuhan politik paling tersusun di negara itu, memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya umum bebas pertama, sekali gus memberikannya peranan besar dan kedudukan kukuh untuk merangk perlembagaan baru.

Parti Salafist Nour berada di tempat kedua.

Ikhwan Muslimin yang diharamkan ketika kepimpinan bekas Presiden Hosni Mubarak muncul pemenang dalam pilihan raya umum Parlimen. Ia memperoleh dua pertiga kerusi sebagaimana diramalkan sebelum ini.

Parti Kebebasan dan Keadilan diterajui Ikhwan Muslimin memberi jaminan kepada kesemua rakyat Mesir bahawa setiap orang akan ada suara di Parlimen.

Di bawah sistem pilihan raya yang kompleks, dua pertiga atau 332 kerusi di dewan rendah ditentukan menerusi perwakilan berkadar, berdasarkan parti-parti bertanding. Baki satu pertiga ditandingi orang perseorangan.

Berdasarkan keputusan akhir diumumkan oleh Jawatankuasa Pilihan Raya semalam.

Rakyat Mesir telah membuang undi dalam tiga peringkat sepanjang enam minggu lalu untuk memilih 498 wakil rakyat.

Seramai 10 lagi akan dilantik oleh pihak tentera yang memerintah.

Parti Islam kuasai dua pertiga Parlimen Mesir

KUALA LUMPUR, 22 Jan: Keputusan pilihanraya Parlimen Mesir menepati ramalan pelbagai pihak dengan parti-parti beraliran Islam mencatat kemenangan dan menguasai dua pertiga kerusi Parlimen di negara itu.

Keputusan akhir pemilihan Parlimen pertama Mesir setelah jatuhnya Presiden Hosni Mubarak turut menepati ramalan beberapa pihak apabila parti politik milik Ikhwanul Muslimin, Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) mencapai kemenangan besar dengan meraih 47.18 peratus undi.

Dengan perolehan yang turut mengejutkan sesetengah pihak itu, Suruhanjaya Pilihanraya Mesir semalam mengumumkan, FJP akan menguasai 235 kerusi di Majlis Rakyat.

Tempat kedua diduduki oleh kubu konservatif, Parti Salafi al Nur dengan 25 peratus undi atau 121 kerusi, sementara parti beraliran liberal, Parti Wafd meraih 36 kerusi dan parti sekular, Koalisi Mesir memiliki 33 kerusi.

Semasa pemerintahan Presiden Hosni Mubarak, Ikhwanul Muslimin merupakan organisasi yang dilarang bergiat dalam politik dan dengan keputusan tersebut, parti-parti Islam kini telah berjaya menguasai dua pertiga kerusi Parlimen di Mesir.

Dengan keputusan itu juga, FJP kini sudah memutuskan untuk melantik seorang ahli politik kanannya, Saad al-Katatni sebagai ketua (speaker) Majlis Rakyat.

Wartawan BBC di Kairo, Jon Leyne dalam laporan terkininya berkata, Presiden Mesir yang akan dipilih nanti bagaimanapun bukan parti pemenang pilihanraya itu.

Sebaliknya, pemilihan presiden akan dilangsungkan pada bulan Jun nanti, setelah segala proses lain yang berkaitan dengannya diselesaikan.

Berdasarkan sistem pemilihan Mesir, warganegara itu akan memilih dua pertiga anggota Parlimen berdasarkan parti yang memiliki daftar calon masing-masing dan hanya sepertiga calon individu yang dipilih secara langsung.

Pemilihan Majlis Tertinggi Parlimen akan diadakan pada bulan Februari nanti dan selepas itu akan dipilih 100 anggota dari Majlis Tertinggi dan Majlis Rendah yang ditugaskan untuk menyusun perlembagaan baru Mesir.

Pilihanraya Parlimen Mesir itu diadakan setelah kebangkitan rakyat yang turun ke jalan-jalan raya di negara itu sehingga berhasil menjatuhkan Presiden Mubarak pada bulan Februari 2011 lalu.

Warga Mesir memberikan suara dalam tiga tahap pilihanraya yang berlangsung selama enam minggu untuk memilih 498 anggota Majlis Rakyat (Parlimen), sementara 10 anggotanya diperuntukkan untuk Dewan Tertinggi Tentera yang kini memerintah negara itu untuk sementara waktu.

Sementara itu, Agensi pula melaporkan, keputusan rasmi pusingan pertama pilihan raya Mesir menunjukkan parti Islam mencapai kemenangan besar, termasuk kumpulan Salafi yang terkenal kerana bersifat radikal.

Kumpulan Ikhwanul Muslimin yang berfahaman sederhana memenangi 36.62 peratus diikuti oleh Parti An-nur yang mewakili kumpulan Salafi, 24.36 peratus sementara Al Wasat, sebuah lagi parti Islam berfahaman sederhana meraih 4.2 peratus undi, berdasarkan carta yang disediakan oleh Setiausaha Agung Jawatankuasa Pilihan Raya, Yusri Abdel Karim.

Menurut carta itu, Parti Kebebasan dan Keadilan (AJP) yang mewakili Ikhwan, memenangi 3.56 juta daripada 9.73 undi, An-Nur, 2.37 juta dan Al-Wasat, 415,590.

Keputusan itu adalah untuk kawasan yang mengundi pada Isnin dan Selasa lalu dan ia mengesahkan ramalan awal bahawa parti berhaluan Islam akan memenangi sekurang-kurangnya dua pertiga undi.

Satu-satunya parti sekular yang mencatatkan kemenangan besar ialah Blok Rakyat Mesir yang memperoleh 13.35 peratus undi.

Jurucakap Ikhwan seperti yang dilaporkan oleh Agensi berkata, "Rakyat memilih calon yang mewakili identiti Islam dan dipercayai pengundi."

Beliau menegaskan, FJP jauh berbeza dengan kumpulan Salafi yang menurutnya mencapai kemenangan memeranjatkan dalam pilihan raya itu.

"Kami berharap orang ramai akan dapat membezakan antara pergerakan yang berbeza dan tidak menganggap semua aktivis Islam berada dalam satu 'kapal'," katanya.
-HD
Sharing the CNY

Posted: 22 Jan 2012 08:19 AM PST

Its Chinese New Year again.

I really miss CNY during my childhood days. Our Chinese friends in the kampung would go around, inviting us - the Malays, Indians and others - to their open house. The best part for kids was getting the 'ang-pow' while the elderly were overjoyed with a gift of 'kuih bakul'.


I wonder where my 'darling' Yau Lin Na and buddies like Mok Kiang Tong, Goh Kun Teik, Alan, Ah Kow The Robber, Ah Keng and the rest are.

We were very much a 1Malaysia society back then...

To Malaysians, especially the Chinese, HAPPY NEW YEAR. Hope that one day, Malaysians will not be identified by their races but by their nationality...

(Thank you to Quah, Siew, Tan Tauke, Vincent, Danny and others for the invitation. I will try to make it).


Perkasa & NGO Digunakan Untuk Cuci Najis Lembu NFC Yang Terpalit Pada UMNO?

Posted: 22 Jan 2012 07:26 AM PST

Pegawai dendam, jual maklumat NFC'

Kontroversi Perbadanan Fidlot Nasional didakwa berpunca daripada dendam seorang pegawai yang dibuang kerja kerana didakwa pecah amanah dan kemudiannya menjual maklumat berkaitan kepada pembangkang.

Kumpulan pendesak Melayu PERKASA Datuk Ibrahim Ali hari ini berkata, beliau dimaklumkan perkara itu oleh pengerusi Nasional Feedlot Corporation Datuk Mohamad Salleh Ismail dalam perbincangan selama lebih dua jam di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

"Bila dia kena pecat, dah buat laporan polis, dah jadi kes CBT (pecah amanah), dia tak puas hati dia balas dendam. Balasannya, memang dia ada akses kepada pendrive, jadi dia jual maklumat," katanya.

Tanpa mendedahkan eksekutif pemasaran itu, Ibrahim berkata beliau difahamkan, laporan polis sudah dibuat terhadap pegawai yang didakwa terlibat pecah amanah RM2.7 juta, yang dikatakan diperoleh daripada jualan bekalan daging kepada pasar raya.

Jumlah itu, menurut Ibrahim lagi, berjaya diperoleh kerana kutipan jualannya sehari mencecah RM150,000 dalam bentuk tunai.

Kebocoran maklumat syarikat itu sebelum ini pernah dimaklumkan dalam taklimat Mohamad Salleh kepada beberapa media terpilih di Gemas, Negeri Sembilan,

PERKASA bagaimanapun berkata, maklumat dalam pendrive itu tidak terperinci dan hanya memberikan gambaran sehala tentang sesuatu itu.

"Mungkin nyatakan jumlah (bayaran) saja, bayar untuk apa sekian-sekian tetapi tidak cerita apa dan untuk apa," katanya.

Bercakap dalam sidang media selepas taklmat berkenaan, Ibrahim turut menggesa pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) menyegerakan siasatan terhadap isu itu supaya perkara sebenarnya dalam disingkap.

"Saya tegaskan kita serah pada SPRM dan pihak polis menyiasat. Hasil terakhir, itulah pendirian kita. Kita percaya kepada integriti badan ini," katanya lagi.

PERKASA dan 11 lagi NGO Melayu hari ini mengadakan sesi dialog dengan Mohamad Salleh, suami kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil. -mk

Pemberi maklumat NFC telah mencuri RM2.7 juta, dakwa Ibrahim Ali

KUALA LUMPUR, 22 Jan — Bekas pekerja Fidlot Nasinal Corporation (NFCorp) yang dikatakan membocorkan rekod kewangan syarikat ternakan lembu tersebut telah dipecat, kata Datuk Ibrahim Ali, ekoran kesalahan mencuri sejumlah RM2.7 juta wang tunai dan akan didakwa bagi kesalahannya di mahkamah tidak lama lagi.

Presiden Perkasa itu berkata, eksekutif pemasaran "bukan Melayu" itu bertanggungjawab membuat kutipan pembayaran daripada pelanggan NFC dan telah melarikan wang berjumlah antara RM10,000 dan RM20,000 sehari sebelum ditangkap oleh akauntan syarikat terbabit.

Pengerusi NFCorp, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail kemudiannya membuat laporan polis dan memecat pekerjanya itu.

"Perkara itu berlaku sebelum ini apabila Datuk Salleh mempunyai dua pekerja bukan Melayu. Mereka menguruskan RM150,000 wang tunai setiap hari. Salah seorang daripada mereka kemudiannya melarikan wang berkenaan," jelas Ibrahim kepada pemberita di Hotel Putra di sini.

Tambahnya lagi, pekerja berkenaan kemudiannya mencuri buku tunai syarikat terbabit untuk tujuan membalas dendam dan menjualnya kepada PKR, yang menyaksikan skandal berterusan dalam NFCorp.

Eksekutif itu akan dikenakan tuduhan di mahkamah kerana mencuri wang syarikat, jelas Ibrahim.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa ini berkata demikian selepas perjumpaan bersama Salleh dan 11 NGO berhubung isu NFCorp.

Menurut Ibrahim, buku rekod tunai yang diberikan kepada PKR itu hanyalah sebahagian daripada "cerita sebenar" dan di dalamnya tidak dinyatakan dengan terperinci butiran perbelanjaan syarikat berkenaan.

Ibrahim bagaimanapun menegaskan, dirinya tidak menyebelahi mana-mana pihak, sebaliknya hanya menunggu keputusan laporan dan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan anggota polis terhadap akaun NFCorp.

Menurutnya, Perkasa akan menunggu keputusan tersebut memandangkan kedua-dua badan berkenaan yang mempunyai kuasa untuk menyiasat terhadap dakwaan dan pertuduhan rasuah.

Skandal NFC telah menjadi topik hangat tahun lepas apabila Laporan Ketua Audit Negara 2010 menyatakan terdapatnya kecelaruan terhadap projek ternakan lembu yang diuruskan keluarga Shahrizat itu.

Semenjak itu, beberapa siri pendedahan telah dibuat PKR, termasuk pembelian dua unit kondominium mewah di Bangsar, Kuala Lumpur, ditambah satu lagi kondo mewah di Singapura dan pertuduhan menggunakan dana berkenaan untuk kegunaan peribadi keluarganya.

PKR turut mendakwa keluarga Shahrizat menggunakan hampir RM600,000 daripada dana NFC untuk membayar hutang kad kredit mereka pada 2009.

Namun demikian, pentadbiran NFC menafikan dakwaan tersebut dan menegaskan perbelanjaan kad kredit tersebut digunakan hanya untuk tujuan perniagaan.

NFC turut menafikan dakwaan dan tuduhan dana RM250 juta itu dimasukkan ke dalam akaun mereka sebelum perjanjian pinjaman berkenaan ditandatangani.

Shahrizat telah memohon cuti selama tiga minggu kepada perdana menteri selepas pendedahan bukti terbaru rasuah dalam projek NFC.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin minggu lepas mengumumkan kerajaan akan melantik firma audit untuk menyemak dan mengaudit akaun NFC.
-TMI


Ulasan GB

Kini semacam ada usaha terrancang beberapa pihak untuk membersihkan nama UMNO yang sudah terpalit denagn najis lembu NFC.

Lebih dari itu, rakyat melihat wujud satu usaha rapi mengalihkan isu ini menjadi isu perkauman!

Dikatakan, kes ini sudah berada di dalam siasatan Polis & SPRM. Mengapa pula PERKASA & NGO terhegeh-hegeh turut serta dan mengapa pula pihak NFC dibenarkan membuat pertemuan dengan pelbagai pihak? Bukankah itu prejudis dan boleh menjejaskan siasatan Polis & SPRM? Mengapa Polis & SPRM membenarkan pihak NFC terus-terusan mengeluarkan kenyataan-kenyataan berhubungkait dengan maklumat NFC?

Kemudian seperti >ada usaha untuk mengheret isu perkauman dengan melibatkan Perkasa dan dibuatkan kenyataan "eksekutif pemasaran "bukan Melayu" itu bertanggungjawab membuat kutipan pembayaran daripada pelanggan NFC dan telah melarikan wang berjumlah antara RM10,000 dan RM20,000 sehari sebelum ditangkap oleh akauntan syarikat terbabit."

Apa erti semua ini?

Untuk mendapatkan sokongan Melayu semula supaya menyokong NFC?

Penglibatan PERKASA yang sudah dikenali sangat identiti mereka sebagai pejuang Melayu totok, dengan kenyataan yang tak diperlukan seperti menyatakan keterlibatan seorang eksekutif pemasaran "bukan Melayu" kononnya telah menjual maklumat kepada PKR adalah sesuatu yang serius dan jika benar adanya hal tersebut berlaku sekalipun, Pengerusi NFC hanya perlu mendedahkan kepada pihak Polis dan SPRM, bukan Perkasa.

Hukum Kebenaran: Yang bersalah tetap bersalah dan perlu diheret ke muka pengadilan. Kita berdoa agar Allah menunjukkan kebenaran itu kebenaran dan kebatilan itu kebatilan serta menghalang apa juga konspirasi untuk menutup penyelewengan dan salahlaku lewat skandal NFC ini.


Burma ARTICLES BY BERTIL LINTNER

Posted: 22 Jan 2012 06:18 AM PST

ARTICLES BY BERTIL LINTNER

LATEST ARTICLES

The limits of reform in Myanmar

Asia Times, January 18, 2012 On Myanmar's attempt to improve its international image and assuage its many critics at home and abroad. [read the article at www.atimes.com]

Burma and Myanmar mean exactly the same thing

Mizzima, January 11, 2012 An expanded version of Bertil Lintner's letter to the Financial Times following their change in editorial policy regarding the usage of Burma/Myanmar. [read the article at www.mizzima.com]

The limits of reform in Myanmar Burma and Myanmar mean exactly the same thing China-Myanmar: border war dilemma US-Myanmar: Engagement as nuclear pre-emption Realpolitik and the Myanmar Spring India-Myanmar: a half-built gateway China embrace too strong for Naypyidaw China behind Myanmar's course shift Burmese change aplenty but it's only skin deep Burma Delivers Its First Rebuff to China Book Review: Before the Darkness Toys for the boys in Myanmar Burma's Leadership Change to Nowhere The Generals' Celestial Mandate Fog lifts on Myanmar-North Korea barter Myanmar, North Korea in missile nexus Compound interest in Myanmar Farce follows tragedy in Myanmar Don't Believe the Hype, All We Are Seeing Is The Illusion of Change US double talk on Myanmar nukes The Burmese Junta's Latest Ruse The Generals' Election Behold, beware Myanmar's fourth empire UN ignores Burma junta's drugs role Deception and denials in Myanmar Myanmar's nuclear bombshell Burmese Election Show Reaching Out to Burma Clouded alliance – North Korea and Myanmar's covert ties U.N. Mission to Nowehere Tunnels, Guns and Kimchi: North Korea's Quest for Dollars – Part I Burma's Nuclear Temptation Crisis and Response – Part II Book Review: Regrettable apology for Myanmar Book Review: Stamping Out History Myanmar back on a roadmap to nowhere A Charity's Checkered Past Book Review: Doing Wrong to Do Good UN holds false hope for Myanmar India stands by Myanmar status quo Burma's Latest Uprising China no sure bet on Myanmar Book Review: Tales from the Land in Between Putting the Boot In Myanmar's generals hit where it hurts Death of a drug lord UN fiddles while Myanmar burns Burma: Tragedy in the Temples Book Review: Exploring Ethnic Diversity in Burma The Burmese Way to Fascism Book Review: Burma and Japan Since 1940: From "Co-Prosperity" to Quiet Dialogue Trade and Security Trump Democracy in Burma – Part I Facing the enemy within Goons of Rangoon: The Generals Who Would Be Kings Burma's Warrior Kings and the Generation of '88 Book Review: Perfect Hostage Squaring the Circle Book Review: The Odd Couple Book Review: The River of Lost Footsteps Myanmar's 88 Generation comes of age Burma's Lost World Myanmar and North Korea share a tunnel vision Book Review: Superstition, Rumor and Gun Law Burma: Too Much to Hide How not to Grant Autonomy Book Review: Burma and the KGB Book Review: The Wa Conundrum How World War II Shaped Burma's Future Book Review: The Frontierslady Myanmar Payback Time Book Review: The Burma Campaign and Beyond Book Review: Rediscovering Orwell Burma: In the Dark Book Review: An Iron Grip Burma: Dangerous Bedfellows Burma: The military digs in for the long haul Burma: Black Sheep Book Review: Stranger than Fiction Book Review: Burmese Battleground Perspective: China and South Asia's east Book Review: More Than a Game in Burma Burma: The Proof of the Pudding Burma: Land of Wiles Myanmar Gets a Russian Nuclear Reactor Friends of Necessity Political dialogue in Myanmar Myanmar: Optimism Fades Book Review: Burmese scholar drops integrity Book Review: His Story, not History China's Ambitions in Myanmar The Politics of Headhunting in Southeast Asia Myanmar's Chinese Connection Lord of the Golden Triangle Loss of InnocenceNajib Dan Rosmah Dicabar Saman Akhbar Australia Jika Ia Satu Fitnah

Posted: 22 Jan 2012 05:43 AM PST

Rakyat sedang menunggu apakah penjelasan Datin Seri Rosmah Mansor dan juga suaminya Datuk Seri Najib Razak terhadap laporan akhbar Australia semalam.

Semalam, akhbar Sydney Morning Herald (SMH) melaporkan isteri Perdana Menteri itu berbelanja sehingga A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney dua minggu lalu.

Menurut Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar, jika sekali lagi akhbar Australia membuat laporan tidak benar mengenai tabiat berbelanja mewah Datin Seri Rosmah Mansor, maka satu tindakan undang-undang perlu diambil terhadap akhbar dan sumber berita akhbar tersebut.

"Jika Rosmah dan Najib enggan berbuat demikian, ia memberikan gambaran kepada rakyat bahawa apa yang dilaporkan itu betul seperti yang berlaku apabila Najib enggan mengambil tindakan undang-undang terhadap begitu banyak akhbar di serata dunia yang pernah mendakwa tentang kaitan beliau dengan kes Altantuya Shaariibuu.

"Kalau banyak kali sangat dilihat takut mengambil apa-apa tindakan undang-undang, rakyat akan percaya apa yang dilaporkan mengenai Najib dan keluarganya itu benar," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Sebelum ini, akhbar Australia yang lain membuat laporan yang didakwa tidak benar mengenai tabiat berbelanja Rosmah tetapi Najib dan keluarganya tidak pula mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap akhbar itu.

"Rakyat yang berfikiran waras sudah tidak tahan lagi melihat wujudnya watak seperti itu di negara ini yang mengingatkan mereka kepada Laila Trabelsi, wanita yang mengambil kesempatan atas kedudukannya sebagai isteri Presiden Tunisia," kata Mahfuz lagi merujuk kepada isteri Zine El Abidine Ben Ali yang dihambat dari kekuasaannya oleh kebangkitan rakyat tahun lalu.

Perlu disiasat

Bagaimanapun, kata Mahfuz, jika laporan akhbar Australia itu memang benar berlaku dan bukan rekaan semata-mata, satu siasatan terperinci tentang kehidupan mewah isteri Perdana Menteri itu mesti dijalankan segera.

"Mesti disiasat dari mana sumber kewangannya sehingga Rosmah dilaporkan begitu bermewah-mewah dalam kehidupannya sehingga dilihat melebihi dari kemampuan isteri seorang Perdana Menteri," kata beliau sambil membangkitkan Bernama sebelum ini pernah melaporkan Rosmah menderma RM1.5 juta kepada Tabung Gaza.

Apa yang berlaku itu, kata Mahfuz, memperlihatkan Rosmah mempunyai kekayaan yang sangat luar biasa yang menimbulkan pelbagai tanda tanya.

Beliau juga menggesa supaya Najib dan Rosmah serta anggota kerajaan dan keluarga masing-masing segera mengisytiharkan harta mereka.

"Jangan lagi membuat pelbagai alasan yang menipu rakyat untuk mengelakkan harta mereka diisytiharkan," katanya. -HD

Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Dengan Rahmat Allah, Kembar Terpisah 67 Tahun Akhirnya Bertemu

Posted: 22 Jan 2012 04:24 AM PST

Batu pahat – Siapa sangka, dalam keadaan berputus asa setelah usaha mencari kembarnya di negara asing selama berpuluh tahun, bukan setakat gagal malah langsung tiada petunjuk, ketika itulah doa Walitah Sawiyan, 70, dimakbulkan.

"Saya sudah bertekad, jika tak jumpa juga dengan kembar saya, Walitih, inilah kali terakhir saya mencarinya. Saya akan pulang ke Indonesia dan terus tinggal di sana. Kiranya saya sudah putus asa," kata Walitah.

Namun takdir menentukan pada 4 Januari lalu ketika menunggu feri di Jeti Kukup, Pontian untuk pulang ke Tembilahan, Sumatera dalam perjalanan yang disangkanya adalah yang terakhir untuk mencari kembarnya itu, dia tiba-tiba ditegur oleh seorang wanita yang tidak dikenali.

"Orang itu tegur saya kerana menyangka saya jirannya di Batu Pahat," katanya.

Lalu Walitah mengajak wanita yang menegurnya itu untuk membawa dia bertemu dengan jirannya yang dikatakan wajah saling tak tumpah itu.


"Hati saya melonjak-lonjak mahu dibawa bertemu dengan jirannya. Tiba di sana, memang benarlah. Dialah Walitih yang saya cari-cari selama ini, malah saya pun sudah hampir berputus asa untuk mencarinya lagi," kata Walitah sambil mengesat air mata.

Terharu sungguh dia dengan pertemuan yang tidak disangka-sangkanya itu.

Walitih yang turut serta dalam pertemuan dengan Sinar Harian, bagaimanapun memilih untuk tidak berkata apa-apa.

Dia lebih selesa melayan perasaan dengan caranya yang tersendiri setelah dipertemukan dengan kembar yang dirinduinya selama 67 tahun itu.

Apa pun, setelah bertemu Walitih, pencarian Walitah sebenarnya masih juga belum berakhir. Mereka kini sedang mencari seorang lagi adik, Tiwan yang berusia 10 tahun ketika hilang sebaik Perang Dunia Kedua meletus.

Menceritakan detik perpisahan mereka, Walitah berkata, dia diserahkan kepada keluarga angkat yang kemudian membawanya ke Sumatera untuk menyelamatkan diri daripada serangan tentera Jepun ke atas Malaya.

"Walitih pula diserahkan kepada keluarga angkat yang lain. Dia terus tinggal di kampung halaman kami, Kampung Parit Jorak Senawi, Batu Pahat," katanya.

Meskipun berjauhan, kata Walitah, sejak itu dia tidak pernah melupakan adik beradiknya, yang kesemuanya lima orang.

"Dua daripada saudara saya, lelaki. Kedua-duanya hilang pada zaman perang. Seorang lagi perempuan, sudah meninggal," katanya.

Bermula awal 2010, Walitah berkali-kali datang mencari kembarnya di sekitar Bukit Naning dan Batu Pahat.

"Saya bukan saja gagal temui dia, malah langsung tidak ada petunjuk,"katanya.

Rupa-rupanya, usaha Walitah itu disukarkan oleh satu sebab, Walitih kini bukan lagi dikenali sebagai Walitih.

"Dia sudah punya nama baru, Patimah Ijap. Sebab itu saya tak jumpa dia," kata Walitah dengan sedikit senyuman terukir di bibirnya.

Kerana itulah juga, kata Walitah, jika Walitih tidak juga ditemui, dia akan hentikan terus pencarian itu.

Kini, setelah bertemu dengan kembar yang dicari-carinya, Walitah sebaliknya sudah tidak mahu kembali ke Indonesia lagi.

"Di sini kampung halaman saya, tanah tumpah darah saya. Saya mahu tinggal terus di sini bersama kembar saya sampai akhir hayat," katanya.

Sehubungan itu, kata Walitah, dia berharap ada pihak dapat membantu memakbulkan satu lagi hajatnya iaitu menjadi warga Malaysia.

"Kami tidak sanggup untuk berpisah lagi. Biarlah sisa usia yang ada kami isi bersama setelah 67 tahun kami terpisah," katanya dengan nada dan wajah yang sangat terharu.

Bersuara bagi pihak ibunya, anak Walitih, Saniyah Sahidan, 43, berkata, dia dapat merasai kegembiraan dan kelegaan hati ibunya setelah dipertemukan semula dengan kembar yang dirinduinya sejak sekian lama.

"Saya tak sanggup melihat dia sedih semula. Kerana itu, saya harap ada pihak sudi membantu ibu saudara saya ini kembali semula menetap di tanah air yang telah ditinggalkannya sekian lama. Ini negaranya, dia lahir di sini dan ibu bapa mereka juga orang sini. Cuma kepayahan hidup pada zaman perang yang membawa dia ke sana sedangkan itu bukan negaranya," katanya. -SH


Umno thugs distrupted before ABU ceramah began!

Posted: 22 Jan 2012 08:37 AM PST

Someone shared a link on my wall today:


A ceramah organised by Anything But Umno (ABU) was cancelled at the last minute due to a disturbance from a "rowdy" group.

NONESuara Rakyat Malaysia (Suaram) executive director E Nalini (right), said, "The ceramah was disrupted by several youths sporting T-shirts with BN and Umno logos when the ceramah was to start about 9pm last night. As we were driving to the hall, there were about six or seven men beating up a boy with sticks."

Nalini's story was confirmed by ABU coordinator Haris Ibrahim, who added that one young man was taken to the hospital.

"Another group of some 20 people were causing a ruckus opposite the hall, waving rods and riding motorcycles who told them that the area was an "Umno stronghold," Nalini told Malaysiakini.
FOUR SEAS Bangsar: Nice eating exotic escargot!

Posted: 22 Jan 2012 01:43 AM PST

First Chinese New Year (CNY) reunion dinner @ FOUR SEAS Bangsar located at Jalan Bangkung.

 Food was good.

A quiet place to enjoy your dinner if you want to get away from the noise pollution in typical Chinese restaurants during the CNY festive season.
 


Hmm...I don't remember eating escargot before.
I asked what escargot was and 'snail' was the answer.

Haha! I'm about to take the first bite of escargot here.
How did it taste? Rubbery clam.


2 Graduan UiTM Sertai DAP: Usaha UMNO Takutkan Melayu Kepada DAP Gagal

Posted: 22 Jan 2012 02:34 AM PST

Umno gagal takutkan Melayu kepada DAP

KUALA LUMPUR, 20 Jan: Dengan penyertaan beberapa orang Melayu termasuk orang kuat Umno ke dalam DAP sejak akhir-akhir membuktikan dakwaan Umno bahawa DAP anti Melayu selama ini meleset sama sekali.

Malah kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar), cubaan Umno menakut-nakutkan orang Melayu terhadap DAP itu ternyata gagal apabila terbaru bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Mohd Hata Wahari menyertai DAP semalam.

Yang lebih menarik lagi, Hata Wahari adalah bekas wartawan Utusan Melayu, organisasi media milik Umno sendiri.

Perkembangan itu juga jelas Mahfuz membuktikan bahawa DAP lebih diyakini oleh sesetengah rakyat termasuk Melayu berbanding Umno dan MCA.

"Kita melihat sekarang ini bahawa DAP lebih baik daripada Umno mahupun rakan mereka MCA yang mana ia diterima oleh semua kaum termasuk orang Melayu itu sendiri.

"Kalau Umno dan juga media mereka mengatakan DAP itu anti kepada orang Melayu ataupun bersikap perkauman adalah fitnah semata-mata," jelasnya.

Semalam, Hata Wahari yang juga bekas wartawan Utusan Malaysia, menjadi orang Melayu terbaru yang menyertai DAP.

Selain itu juga awal bulan ini, penulis blog Sakmongkol AK47 yang juga bekas ADUN Pulau Manis dari Umno dan Mohd Ariff Sabri Aziz yang juga merupakan bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Pekan sehingga tahun 2004 telah terlebih dahulu menyertai DAP.

Turut dikatakan berbuat demikian ialah seorang lagi penulis blog Umno dan veteran parti itu, Aspan Alias.

Mengulas lanjut, Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena berkata Umno sepatutnya menilai kembali sikap rasis di dalam parti mereka sendiri bukannya menuduh orang lain, apatah lagi dengan tujuan menakut-nakutkan orang Melayu.

"Bagaimana DAP yang dikatakan anti kepada orang Melayu boleh menerima kemasukan orang Melayu beragama Islam di dalam parti mereka, apatah lagi individu tersebut merupakan salah seorang kakitangan akhbar Umno sebelum ini.

"Fitnah yang telah dilemparkan oleh Umno selama ini telah gagal, orang Melayu bukannya takut tetapi semakin boleh menerima parti itu (DAP) dalam kehidupan mereka," kata Mahfuz. -HD

Dua graduan UiTM sertai DAP

IPOH, 21 JAN: Dua graduan muda jurusan undang-undang daripada UiTM yang berminat dengan politik telah memilih untuk menyertai DAP. Mereka adalah Fairuz Azhan Amirruddin dan Dyana Sofya Mohd Daud.

Fairuz Azhan, 25, merupakan seorang penulis manakala Dyana Sofya, 24, seorang peguam.

Penyertaan mereka dilihat sebagai keseinambungan populariti parti tersebut di kalangan profesional Melayu yang semakin meningkat.

Kedua-dua mereka telah diperkenalkan dalam satu sidang media di ibu pejabat DAP Perak di sini hari ini.

Dalam sidang media itu, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang yang mengalu-alukan penyertaan Fairuz dan Dyana berkata, kemasukan mereka ke dalam DAP mengingatkan beliau kenangan manisnya menceburi bidang politik 46 tahun yang lalu.

Katanya beliau dapat merasakan idealisme, semangat cintakan negara dan sayangkan rakyat di kalangan golongan muda yang mahu membuat apa yang mampu bagi menambah baik negara tercinta ini.

Menurutnya DAP jelas dari dulu sampai sekarang merupakan parti untuk semua kaum, malah di Perak sahaja, DAP pernah mempunyai lima wakil rakyat Melayu.

"Jadi amat tidak logik jika DAP dituduh sebagai parti anti-Raja mahu pun anti-Melayu. Jika tidak, parti ini tidak mungkin wujud hari ini kerana parti DAP sudah pasti akan diharamkan jika mempunyai matlamat tersebut.

"UMNO bertanya siapa nak membela orang Melayu, Islam, dan Raja Melayu jika UMNO kalah dalam pilihan raya? Dan kemungkinan besar itu akan berlaku, maka kita menjawab bahawa DAP dan Pakatan Rakyatlah yang akan membela dan mempertahankan orang Melayu, agama Islam, dan kedudukan Raja Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," jelas beliau.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata dasar bersama Pakatan Rakyat jelas mempertahankan keluhuran Perlembagaan.

Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham pula berkata ramai orang Melayu telah menyertai DAP sejak penubuhannya dan banyak pula yang memegang jawatan penting dalam parti serta diletakkan sebagai calon dalam pilihan raya.

"DAP tidak pernah diskriminasi terhadap orang Melayu. Ia adalah sebuah parti yang berbilang bangsa yang terbuka untuk semua orang. Ia berusaha ke arah sebuah sistem demokrasi sosial, dan parti demokrasi sosial ini tidak pernah menjadi parti cauvinis Cina mahu pun parti komunis seperti yang sering difitnah oleh UMNO."

"Kita memang menjangkakan serangan daripada UMNO yang akan mengatakan bahawa DAP sedang melatih orang Melayu kononnya untuk menjadi Menteri Besar di pelbagai negeri.

"Namun hari ini saya ingin sekali lagi menegaskan terutamanya bagi rakyat Perak bahawa DAP tidak mempunyai cita-cita tersebut, dan jika cerita tersebut keluar, ia hanya lagi satu fitnah daripada Barisan Nasional. DAP menyatakan sokongan penuh kepada Datuk Seri Nizar (daripada PAS) sebagai Menteri Besar untuk Perak," katanya.

Sementara itu, Fairuz Azhan menjelaskan beliau menyertai DAP kerana tidak sanggup berdiam diri melihat negara semakin lama semakin dirosakkan oleh kerajaan UMNO-BN.

Beliau mengambil contoh kadar hutang negara yang semakin meningkat akibat sikap tidak bertanggungjawab kerajaan kini dan secara langsung menyebabkan rakyat menderita kerana pemotongan subsidi dan juga pengenalan cukai baru seperti GST yang bakal menambah beban rakyat.

"Saya juga percaya dengan ideologi yang dibawa oleh parti. Mengikut pemahaman saya, Deklarasi Setapak yang menegaskan tujuan penubuhan DAP adalah untuk mempertahankan Perlembagaan negara. Ini juga bermaksud, DAP mempertahankan agama Islam sebagai agama rasmi, menzahirkan kedaulatan Raja, Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, dan kedudukan istimewa bumiputera.

"Saya juga berpegang kepada ideologi demokrasi sosial yang kejayaannya boleh dilihat di Pulau Pinang. Saya juga yakin bahawa DAP merupakan platform yang terbaik untuk membebaskan minda masyarakat daripada politik perkauman dan politik ketakutan."

Dyana Sofya pula berpendapat bahawa kejayaan urus tadbir cekap, akauntabel dan telus (CAT) oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang yang dipimpin oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng meyakinkan beliau untuk memilih DAP sebagai wadah politiknya.

"Bayangkan jika kejayaan CAT di Pulau Pinang boleh diketengahkan ke peringkat kerajaan pusat? Bukankah semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama akan mendapat faedah secara lebih adil dan saksama?

"Kemiskinan tegar telah dihapuskan di Pulau Pinang dan kemakmuran negeri bertambah berlipat kali ganda. Mengapa kita tidak boleh mengimpikan itu di peringkat nasional?" katanya. – RoketkiniGong Xi Fa Cai

Posted: 22 Jan 2012 05:38 AM PST


To all my Chinese blogger mates and silent Chinese blogreaders, to all my Chinese friends from young until we're already old, to all the kind-hearted Chinese who have helped my parents through our hard times (if they're gone then my greetings to their beloved families), and to those who've helped my immediate family once upon a time..wherever you are..
'Kam sia', 'Xie Xie ni'..
Wishing each and everyone of you a very prosperous Chinese Lunar Dragon Year.

Happy Chinese New Year!
GongXi GongXi GongXi ne ya..**^-^**


In Democracy, Minority’s EQUAL Rights must be protected from the tyrannizing majority

Posted: 21 Jan 2012 10:01 PM PST

SOURCE: Extracts from Majority Rule/Minority Rights: Essential Principles from Democracy web

Majority Rule

In practice, democracy is governed by its most popularly understood principle: majority rule.

Namely, the side with the most votes wins, whether it is an election, a legislative bill, a contract proposal to a union, or a shareholder motion in a corporation. The majority (or in some cases plurality) vote decides.

Democracy Requires Minority Rights

Yet majority rule can not be the only expression of "supreme power" in a democracy.

If so, the majority would too easily tyrannize the minority.

Thus, while it is clear that democracy must guarantee the majority rule, it is equally clear that it must guarantee that the majority will not abuse use its power to violate the basic and inalienable rights of the minority.

For one, a defining characteristic of democracy must be the people's right to change the majority through elections. This right is the people's "supreme authority."

The minority, therefore, must have the right:

 1. to seek to become the majority
 2. and possess all the rights necessary to compete fairly in elections
 • —speech, assembly, association, petition
 • —since otherwise the majority would make itself permanent and become a dictatorship.

Consensus or rule by everyone's agreement—cannot be imposed upon a free people.

But the majority could abuse its powers to oppress a minority just as easily as a king.

There are dangers of the tyranny of the legislature and of the executive. "It is of great importance, not only to guard the society against the oppression of its rulers, but to guard one part of the society against the injustice of the other part."

A half century after the United States was established, Alexis de Tocqueville saw the majority's tyranny over political and social minorities as "a constant threat" to American democracy.

While visiting the state of Pennsylvania, when he asked why no free blacks had come to vote in a local election he was observing, he was told that "while free blacks had the legal right to vote, they feared the consequences of exercising it." Thus, he wrote, "the majority not only makes the laws, but can break them as well."

Minority Rights I: Individual Rights vs. Majority Tyranny

Democracy therefore requires minority rights equally as it does majority rule.

Indeed, as democracy is conceived today,

 • the minority's rights must be protected no matter how singular or alienated that minority is from the majority society;
 • otherwise, the majority's rights lose their meaning.
 • In the United States, basic individual liberties are protected through the Bill of Rights, which were drafted by James Madison and adopted in the form of the first 10 amendments to the Constitution.
 • These enumerate the rights that may not be violated by the government, safeguarding—in theory, at least—the rights of any minority against majority tyranny. Today, these rights are considered the essential element of any liberal democracy.

The British political philosopher John Stuart Mill took this principle further. In his essay On Liberty he wrote,

 • "The only purpose for which power can be rightfully exercised over any member of a civilized community against his will is to prevent harm to others." 
 • Mill's "no harm principle" aims to prevent government from becoming a vehicle for the "tyranny of the majority," which he viewed as
 • not just a political but also a social tyranny that stifled minority voices and imposed a regimentation of thought and values.

How do majority rule and the protection of minority rights function in practice? Clearly, the two can easily collide when the assertion of Madisonian rights and Millian liberalism confront an unmovable democratic majority.

In politics,

 • the regularity of elections
 • and the principles of separation of powers
 • and checks and balances (see "Constitutional Limits") are the means for ensuring debate over the people's interests and views.

Minority Rights II: Protecting Minority Groups in Society

Madisonian and Millian principles safeguard individual and political minorities.

But the danger of majority tyranny lies not just in the infringements of individual rights or the marginalization of a political minority,

but in the oppression of minority groups in society based simply on criteria such as:

 • skin color,
 • ethnicity
 • or nationality,
 • religion,
 • or sexual orientation.

Judicial checks on majority tyranny were supposed to expand political and civil rights over time; however, the American courts were themselves often a part of majority tyranny, as numerous Supreme Court cases attest.

The African American Experience

To overcome this form of majority tyranny, maintained for nearly 100 years, the African American minority, just over 12 percent of the population in the late 1800s, had to confront the reality that nearly all political avenues were closed to it.

In the early 20th century, some African American leaders therefore adopted a strategy of nonviolence and civil disobedience that took the fullest advantage of the freedoms contained in the Bill of Rights and challenged American institutions to live up to America's democratic principles.

In their strategy:

 1. the rational answer to systematic denial of freedom was the exercise of freedom.
 2. The answer to systematic denial of inequality was demanding legal equality and justice in the courts.

The ultimate success of this strategy—which began in 1905 with the Niagara Movement of W. E. B. Du Bois and demanded equal rights and eventually led to the development of the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)—fulfilled the stated ideals of American democracy and as a result made the African American civil rights movement an enduring international symbol for world freedom. Its nonviolent method has become a much-used model for how an oppressed minority can seek freedom through the peaceful use of democratic rights.

The Persistence of Discrimination

America's experience is unique in scope, but all democracies have witnessed "the tyranny of the majority" applied against different social groups.

Nearly all democracies, for example, restricted voting to specific economic groups, most frequently to male property owners, and only slowly expanded the franchise to men generally. Women were systematically denied equal political and social rights. Despite having the right to vote in most countries today, women still suffer formal discrimination in many places in the world.

In Europe, minority Muslim communities from former colonies in northern Africa, the Middle East, and Southwest Asia have struggled against pervasive discrimination and the denial of equal opportunities in education, jobs, and housing.

In India, the "untouchables," or harijan, have only recently gained rights to enter the mainstream of society.

Majority indigenous groups in Bolivia and several other Latin American countries have long been treated as "the minority" for most of their countries' constitutional histories. Indeed, the issues of minorities seeking greater freedom, equality, autonomy, and protection against discrimination and unequal treatment are current throughout the world.

Usually they are being addressed through nonviolent protests, legislation, the courts, protection of native lands, education, and other efforts granting regional autonomy or specific rights and privileges.

The Ultimate Denial of Minority Rights

The most extreme treatment of minorities has been carried out by 20th- and 21st-century dictatorships.

The worst examples are those of totalitarian regimes that carried out genocide to eradicate unwanted groups in society.

 • The Holocaust perpetrated by Nazi Germany murdered six million Jews, one-third of the total world Jewish population,
 • as well as a significant portion of the Roma ("Gypsy") community.
 • Homosexuals were also a targeted minority for extermination.
 • The Soviet Union, under Stalin, carried out mass executions and deportations of dozens of Caucasian and Central Asian ethnic groups; some now face extinction.
 • More recently, the Russian Federation has waged a brutal war against its own republic of Chechnya, killing tens of thousands of civilians and displacing more than half the population.
 • Other examples of mass killings of a minority by a dictatorship include the Nigerian campaign against Biafrans (see "Freedom of Religion"), the Hutu genocide of Tutsi in Rwanda, Saddam Hussein's mass killing of Kurds and Shiites in Iraq, and the Sudanese government's sponsorship of mass killing, raping, and deportation in Darfur (see Sudan Country Study.
 • The project for an "ethnically pure" Greater Serbia undertaken by Slobodan Milosevic resulted in the murder of 200,000 Bosnian Muslims and 10,000 Albanian Muslims in Kosovo by a killing machine that was stopped only by military campaigns carried out by NATO.

International Protection of Minority Rights

This history has made the protection of minorities from abuse by majorities one of the highest obligations of international law.

The Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, adopted after World War II in 1948, is the most widely recognized international treaty governing the practice of nation-states. The UN's International Covenant on Civil and Political Rights, adopted in 1966, defines not just individual rights but also minimum protections for minorities. Article 27 asserts:

[P]ersons belonging to [ethnic, religious, or linguistic] minorities shall not be denied the right in community with the other members of their group to enjoy their own culture, to profess and practice their own religion, or to use their own language.

 

The Declaration on the Rights of Persons Belonging to National or Ethnic, Religious and Linguistic Minorities, 1992,

and the Indigenous and Tribal Peoples Convention of 1989 further define protections for ethnic, religious, and cultural minorities to preserve their culture, languages, and beliefs and to protect themselves from discrimination.

While these treaties establish clear international moral standards, their actual observance has often been found wanting, as the dramatic recent cases of Iraq, Rwanda, Sudan, former Yugoslavia, and the Russian Federation show. These treaties have no binding legal effect, although the states that ratify them are legally answerable. Occasionally, however, that does not offer enough deterrent.

Nor do these conventions address a difficult political issue posed by democracy: assimilation versus separation.

 • While assimilation of a minority into the broader society offers a minority greater opportunities and political influence,
 • it does so often at the expense of minority cultures, beliefs, and practices.
 • On the other hand, preserving cultures, beliefs, and practices by insulating the minority reduces its influence within the majority political culture.
 • It is not an easy balance.

Conclusion

The Democratic Ideal

On a practical level, the application of majority rule and minority rights relies on a set of rules agreed to by everyone in a political community.

 • How are majorities determined?
 • What are the limits of debate and speech?
 • How can members in a community propose a motion or law?
 • Should a minority be allowed to prevent the majority's will by abusing its rights?

There is no one answer to these questions, and many democracies have answered them differently.

But for those countries that follow an Anglo-Saxon tradition, one of the basic guides for democracy is Robert's Rules of Order. Its beginning offers a concise statement of the democratic ideal:

American Parliamentary Law is built upon the principle that rights must be respected:

 1. the rights of the majority,
 2. of the minority,
 3. of individuals,
 4. of absentees,
 5. and rights of all of these together.Dicekup Bersama Warga Myanmar

Posted: 21 Jan 2012 10:58 PM PST

Ampang - Takut tidur bersendirian kerana rakan serumah balik kampung memaksa seorang wanita tempatan mengajak teman lelaki, warga Myanmar menemaninya tidur.

Itu alasan yang diberikan seorang pekerja swasta apabila dicekup bersama teman lelakinya oleh Pegawai Masjid Al-Azim, Pandan Indah dan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kerana disyaki berkhalwat di sebuah rumah di flat Pandan Jaya, awal pagi kelmarin.

Ketika serbuan jam 2 pagi itu, penguat kuasa terpaksa mengetuk pintu rumah sewa yang berkunci lebih 30 minit, sebelum dibuka.

Pegawai Masjid Al-Azim Pandan Indah, Ahmad Nawi Osman berkata, pihaknya mendapati teman lelaki gadis itu menyorok di dalam sebuah bilik lain.

Menurutnya, pekerja swasta berkenaan berusia 22 tahun, manakala pasangannya berusia 20 tahun dan tidak bekerja.

"Kami mendapati pasangan itu berpakaian lengkap ketika serbuan," katanya.

Ahmad Nawi berkata, operasi itu dijalankan setelah pihaknya menerima maklumat daripada orang awam mengenai lelaki berkenaan sering kali datang ke rumah itu.

Operasi dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995, jika disabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali. -SH


Militant Islamism, Islamism, Islam by Clifford D. May

Posted: 21 Jan 2012 08:43 PM PST

Director of National Intelligence James Clapper has described the Muslim Brotherhood as "secular." Vice President Joseph Biden recently said that the Taliban "is not our enemy." According to John Brennan, assistant to the president on counterterrorism, terrorists who proclaim they are motivated by religion should not be described using "religious terms." Where do ideas such as these come from? The answer, in large measure, is from advisers — so perhaps it would be instructive to examine more closely what those advisers are actually saying.

U.S. Navy Commander Youssef H. Aboul-Enein "has advised at the highest levels of the defense department and the intelligence community," according to the jacket notes on his book, Militant Islamist Ideology: Understanding the Global Threat, published by the Naval Institute Press. Raymond Ibrahim, a young analyst for whom I have great respect, recently gave the book a withering review. My reading is less harsh. I think that Commander Aboul-Enein, who was born in Mississippi and raised in Saudi Arabia, is grappling, seriously and sincerely, with the pathologies that have arisen from within the Muslim world, and is struggling to formulate a coherent American response. That should not suggest, however, that his efforts have been entirely successful.

Aboul-Enein states that the "challenge to America's national security in the twenty-first century" comes from "Militant Islamist Ideology." Good for him for not defaulting to "violent extremism," a term designed to hide rather than to reveal. He urges that policy makers adopt a "nuanced" approach to this challenge — one that "disaggregates" Militant Islamism from both Islam and Islamism.

To charge that "all Islam is evil," he says, is a mistake. For many Muslims, Islam is "a source of values that guide conduct rather than a system that offers solutions to all problems." It is no less incorrect, he adds — with more intellectual honesty than many other analysts have demonstrated — to "insist that all Islam is peaceful." Islamic scripture provides ample justification for hating, oppressing, and killing non-Muslims. But it is neither accurate nor productive, argues Aboul-Enein, to confirm the militants' claim that theirs is the only authentic interpretation of Islam — that Muslims not waging a "jihad" against "infidels" are, at best, misguided; at worst, traitors to their faith.

As for Islamists, he confirms that they seek "unacceptable outcomes for the United States in the long run." Allow me to offer one example: Muhammad Badi, supreme leader of the Muslim Brotherhood, said last year that Muslims should strive for "a government evolving into a rightly guided caliphate and finally mastership of the world."

Despite that, Aboul-Enein argues that Islamism has "potential" as an "alternative to Militant Islamist Ideology." His rationale: Islamists intend to achieve their objectives not through violence but "within the political and electoral frameworks of the countries in which they operate."

This is where, in my view, he gets lost in the analytic woods. Islamists may prefer ballots to bullets. But is that because, as Aboul-Enein asserts, they "abhor the violent methodologies espoused by Militant Islamists"? Or is it because they see elections as a less bumpy path to power?

Sheikh Yousef Qaradawi, the Muslim Brotherhood's spiritual leader, has said that Islam will "conquer Rome . . . not by the sword but by preaching." But if you were to infer that he has a moral objection to violence, you'd be wrong. The proof: Qaradawi has praised Hitler for his "punishment" of the Jews, adding, "Allah willing, the next time will be at the hand of the believers."

1 2 Next >


MP slams DBKL over lack of transparency

Posted: 21 Jan 2012 08:42 PM PST

Source: http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=26715%3Amp-slams-dbkl-over-lack-of-transparency&Itemid=2#.Txq1VWcNDDk.facebook (Written by Douglas Tan, Malaysia Chronicle, 21/1/2012)
Segambut Member of Parliament Lim Lip Eng today slammed DBKL over the lack of transparency by their refusal to reveal the details of the recently approved RM2.3 billion DBKL Budget for 2012.
At an open consultation meeting on Thursday 19th January, with the Mayor of Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad bin Ismail, the mayor informed YB Lim that he was unable to provide a detailed copy of the budget, and that only a "ringkas" (summary) was available. When asked as to why the full budget could not be made available to the public, the mayor remained silent and refused to give an answer.
"This is outrageous," Lim exclaimed. "Why are DBKL unable to provide us with a detailed copy of the budget? As wakil rakyat, we have the responsibility to report back to our constituencies as to how the money is being spent!"
Where is the People First?
The DAP MP was quick to point out that this went against Prime Minister Najib Tun Razak's pledge to ensure greater transparency and accountability, consistent with the principle of "Rakyat Didahulukan". "Even in parliament, we are given a full copy of the national budget before it is debated," he said. "How come we are unable to get a copy of the DBKL budget, especially after it has been approved?"
YB Lim lamented that although he was a member of parliament in Kuala Lumpur, DBKL is accountable only to the Prime Minister's department, and is not answerable to elected representatives. "It insults the intelligence of the people of Kuala Lumpur when a local government refuses to disclose how they want to spend the taxpayer's money, especially as they are appointed not elected. I call on the Prime Minister to show his sincerity for reforms by forcing DBKL to release their full budget to the public."
A check on the DBKL website on Saturday 21st January showed that no details of the 2012 budget were available. The 2012 DBKL budget is almost 44% larger than the entire budget of the state of Selangor which is RM1.6 billion.


The presidency is incompatible with adherence to sharia by By Andrew C. McCarthy

Posted: 21 Jan 2012 08:40 PM PST

Newt Gingrich's ardent admiration for Franklin Delano Roosevelt owes more to the latter's unflinching wartime leadership than his welfare-state policy prescriptions. This week, though, the former Speaker is also undoubtedly in accord with FDR's aphorism, "I ask you to judge me by the enemies I have made." To his great credit, Newt has made an enemy of CAIR.

The Council on American-Islamic Relations, that is. The nation's best known cheerleader for radical Islam — or, as Fox News compliantly puts it, "the largest Muslim civil liberties group in the United States" — has issued a blistering press release that labels Gingrich "one of the nation's worst promoters of anti-Muslim bigotry." The occasion for this outburst is the imminent Republican primary in South Carolina.Asked at a campaign appearance whether he'd ever consider endorsing a Muslim for president, Gingrich sensibly answered that he would not rule it out — "it would depend on whether [the hypothetical Muslim candidate] would commit in public to give up sharia." Naturally, the usual suspects are in full fury, with CAIR the loudest among them. They've trotted out the rote response, dutifully echoed by Fox, that sharia, Islam's legal code, is simply a set of spiritual guidelines — one that, in CAIR's portrayal, "teaches marital fidelity, generous charity, and a thirst for knowledge."

Actually, it teaches polygamy, the underwriting of jihadist violence through ostensible charity, and the Islamization of knowledge. Don't take my word for it. I refer you instead to a CAIR favorite, the International Institute of Islamic Thought.

CAIR and IIIT are both Muslim Brotherhood affiliates long active in our country. Founded in the early Eighties, IIIT is a Virginia-based think tank dedicated to what it calls the "Islamization of knowledge," which is a "euphemism," as the Hudson Institute's Zeyno Baran puts it, "for the rewriting of history to support Islamist narratives" — such as the claim that Spain is actually the rightful property of Muslims, to be renamed "al-Andalus," as it was known under jihadist conquest. CAIR, strategically based in Washington, was shrewdly designed to be an Islamist public-relations arm — the Brotherhood realizing that the American media and government were suckers for agitators who style themselves as "civil rights" advocates. This was back in the mid-Nineties, when new criminal laws against supporting terrorists complicated the Brotherhood's overt championing of Hamas.

Both CAIR and IIIT were identified as Brotherhood satellites in the internal Brotherhood memoranda that proved critical in the Justice Department's successful Holy Land Foundation prosecution — a case involving millions of dollars funneled to Hamas, and a case in which CAIR was cited as an unindicted co-conspirator.

CAIR and the IIIT are so inter-bred that CAIR's advisory board has included Sayyid Syeed, a founder of, and director of "academic outreach" for, IIIT — in addition to being a founder of the Islamic Society of North America (ISNA, another unindicted coconspirator in the HLF case) and a former president of the Muslim Students Association (MSA), the first building block of the Brotherhood's American infrastructure. And late last year, just weeks before blasting Gingrich, CAIR presented a lifetime achievement award to Iqbal Unus, a top IIIT official, who was also a prime mover in the development of MSA and ISNA.

CAIR's reverence for the IIIT is relevant because the Islamization think-tank is prominent among the endorsers of Reliance of the Traveller: A Classic Manual of Islamic Sacred Law. In fact, IIIT's endorsement report is included in Reliance, vouching that this English translation of Umdat al-Salik — an authoritative compendium of sharia composed by a renowned 14th-century Islamic jurist — is accurate, faithful to Muslim doctrine, and highly successful in "its aim to imbue the consciousness of the non-Arabic-speaking Muslim with a sound understanding of Sacred Law." Thus, IIIT opined, "there is no doubt that this translation is a valuable and important work, whether as a textbook for teaching Islamic jurisprudence to English speakers, or as a legal reference for use by scholars, educated laymen, and students in this [English] language."


Pakatan Rakyat Tawan Putrajaya Jika Satu Lawan Satu - Mohd Sabu

Posted: 21 Jan 2012 09:04 PM PST

Pakatan Rakyat akan menang dan membentuk kerajaan persekutuan baru jika parti itu meletak hanya seorang calon menentang BN dalam pilihan raya umum 13.

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata, andaian ini berdasarkan keputusan pilihan raya umum 2008.

Katanya, Pakatan Rakyat menawan lima negeri – Perak, Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan mengekalkan Kelantan.

Bagaimanapun, Perak kembali ke pangkuan BN ekoran tiga Adun Pakatan Rakyat melompat parti pada 2009.

"Jika satu lawan satu, Putrajaya boleh bertukar tangan," katanya.

Tidak takut

Pemimpin popular PAS itu berkata, masyarakat bukan Islam sudah tidak takut dengan parti Islam itu.

Menurutnya, penerimaan masyarakat bukan Islam terhadap PAS telah memecah pemikiran rakyat bahawa kerajaan BN boleh dikalahkan di peringkat Putrajaya.

Bila mereka mengundi PAS, lima negeri itu tumbang, tambahnya.

"Rakyat melihat Putrajaya boleh dikalahkan," kata Mohamad.

Pilihan raya umum 2008 merupakan kejayaan paling besar pembangkang dalam sejarah pilihan raya negara. -FMT

Guna semangat 'naga air' tolak perkauman sempit Umno

Gong Xi Fa Cai buat kaum Tiong Hua.

Tahun ini cukup istimewa kerana ialah tahun naga air. 'Naga air' yakninya bersifat 'cool' di luar tapi sudah semestinya mempunyai hembusan apinya lebih hebat sehingga air pun tidak mampu melenyapkannya.

Atas semangat kiasan itulah, diharap kaum TiongHua meneruskan agenda untuk berubah "換" (huan) ke arah pendamaian jiwa. Sebagaimana yang kita sedar, di Malaysia, pendamaian jiwa sukar dicapai dengan kerajaan kini, yang suka berflip-flop dan menegakkan benang basah dari segala sudut urusan negara.

Pentadbiran PAS dan Pakatan Rakyat telah terbukti menjunjung prinsip keadilan, iaitu asas terulung dan terpenting untuk mencapai pendamaian jiwa.

Ayuh, mari bersama PAS dan Pakatan Rakyat menjadikan tahun naga air ini menjadi titik noktah terakhir kepada kecelaruan jiwa yang ditimbulkan oleh dasar perkauman sempit Umno-Barisan Nasional.

Selamat Tahun Baru Cina. "新年進步"Xin Nian Jing Bu!

Mohamad Sabu,
Timbalan Presiden PASNigeria: At least 156 dead in wave of bombings, shootings; Boko Haram jihadists claim responsibility

Posted: 21 Jan 2012 08:16 PM PST

All of this is supposed to usher in a paradise under Sharia, just as soon as they can kill and terrorize enough people who would stand in the way. "Scores dead as assailants target northern Nigerian city," by Nima Elbagir and Hassan John for CNN, January 21:

Lagos, Nigeria (CNN) -- Nigeria imposed a 24-hour curfew Saturday in the northern city of Kano after assailants killed scores of people and wounded others in a hail of gunfire and coordinated bombings of eight government sites. A military official told CNN that at least 156 people were dead and feared the number would rise.
"The hospitals are not equipped to deal with the influx and severity of the injuries, so we are expecting that figure to go up further," the official said. Nwankpa Nwankpa, a Red Cross information officer in the capital, Abuja, said 50 people were injured in the attacks. He said that search and rescue operations are underway and volunteers are working to assist the injured.
The attacks targeted several police stations, barracks and the building housing the assistant inspector general of police in Kano, Nigeria's second largest city. A passport office, state security headquarters and the immigration office were also hit, police said.
Terrified residents barricaded themselves in their homes, said Rev. Murtala Mati of the Christian Association of Nigeria. "The government is really trying but we are afraid ... we are all scared," he said. During the attack, assailants entered a police station, freed detainees and bombed it, authorities said. They later canvassed the area in a car led by motorcycles, spraying targets with gunfire.
Islamist group Boko Haram claimed responsibility for the blast in a phone call to the Daily Trust, according to journalists at the newspaper.
Nigeria closed its borders Saturday with Cameroon and Niger, whom it has accused of allowing the militants to move freely into Nigeria. The government has put in place a state of emergency, and a large deployment of troops has been sent to the north of the country....

Boko Haram's conduct suggests it wants an open civil war between Christians and Muslims, which would make it easier for it to claim territory and impose Sharia. Nigeria should pull a Sudan and have the south secede from the north. The current boundaries were made by the British and there is nothing sacred about them. Hat tip: Jihad Watch


No comments: