Tuesday, February 28, 2012

Ailee – Heaven music video

Ailee – Heaven music video


Ailee – Heaven music video

Posted: 27 Feb 2012 11:06 AM PST

Korean music video for Heaven by Asian American singer Ailee, starring boy band BEAST's Gi-kwang and Jesus a mysterious actor. Decent song, nice vocal…

If not mistaken this is Ailee's first Korean single. She has been around for a while in the US though and has some online presence before being unveiled in Korea. Beside singing she's also making her acting debut in musical-drama Dream High 2.

Ailee – Heaven music video from YeinJee's Asian Journal


Captured a rainbow while standing on a road divider!

Posted: 28 Feb 2012 08:19 AM PST

Just nice.
Actually, there were two rainbows in the sky.
Due to my inferior 5MP camera phone, HTC Desire  S, I couldn't capture a nicer shot.

 Seeing a rainbow always reminds me of God's promise to every living creature.

I will remember my promise to you and to all other living creatures. Never again will I let floodwaters destroy all life. When I see the rainbow in the sky, I will always remember the promise that I have made to every living creature. - Genesis 9:15-16 CEVMonday Macallum Street Pasar Malam (Night Market) 五条路夜市

Posted: 28 Feb 2012 07:33 AM PST

Monday Macallum Street Night Market (Pasar Malam) 五条路夜市 – Macallum Street, also known as 5th Road, or Gor Tiao Lor 五条路 has pasar malam on Monday night at the basketball area. As usual, it's not a fix night market and the vendors are on mobile, moving from place to place, like Tuesday to Tanjung Bungah, Wednesday to Farlim, Friday to Jelutong and Sunday to Paya Terubong.

It's no surprise that you can see the same vendors at different night market location on different night. On Monday night, I went to check out the Macallum Street night market, it's my first time visiting the night market there. Macallum Street is a high-density housing area with lots of low-cost flats in town, and I usually go there to eat tomyam noodle at Ruyi's.

I parked my car by the roadside and then went to explore the night market with Hueisean. It was not a great night as the weather was like going to rain. Flashing can be seen in the sky, but there's no rain. Maybe because of this, some vendors decided not to open business that night.

Same as other night market, you can find food, clothing, and some home accessories there. I did see many food, but not many clothing. So far, the night market with the most clothing is Farlim's, and food wise can check out Jelutong's. Overall, the best in Penang is still Farlim's.

Bought some street snacks to bite on like chicken pop corn and deep fried siu mai, they are so delicious, and unhealthy. =D

Monday Macallum Street Night Market 五条路夜市

Monday Macallum Street Night Market 五条路夜市
Hueisean on the road.

Monday Macallum Street Night Market 五条路夜市
Mobile vendors parked their vehicle and stalls by the roadside.

Monday Macallum Street Night Market 五条路夜市

Monday Macallum Street Night Market 五条路夜市

Monday Macallum Street Night Market 五条路夜市

Untitled
Low-cost flat at Macallum Street.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Chicken Dramping is actually the wrong spelling, it means Fried Chicken Siu Mai. Yums


View Nick Chan's Travel Map in a larger map


Apa Barang Hassan Ali Merepek Ni?

Posted: 28 Feb 2012 10:26 AM PST

Tiada lagi azan berkumandang

JASIN - Tidak mustahil tiada lagi azan berkumandang sekiranya rakyat terus memilih dan menyokong parti DAP dan PKR untuk memerintah terutama di Selangor dan ­negeri yang diperintah PR ­sebelum ini.

Bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata, sedangkan usahanya mengharamkan arak di ­premis serbaneka yang pernah dilakukan sebelum ini juga mendapat tentangan dari wakil Exco ­dalam PR dan tidak sukar jika senario itu berlaku dalam ­konteks azan.

Menurutnya, lebih buruk apabila yang kedua mendapat halangan dalam kalangan orang Pas sendiri yang menyekat kemaraan untuk mene­gakkan agama Islam termasuk program mencegah murtad yang turut mendapat penghalang pihak terbabit.

"Saya dipecat kerana hendak mempertahankan aqidah dan syariah yang bersendikan kepada akhlak bukannya disebabkan berkhalwat atau liwat.

"Tidak mustahil azan juga akan diharamkan bila PR terus berkuasa dan Pas menyatakan apa yang hendak dibuat me­ngenai Islam mesti rujuk dulu kepada parti komponen ­dalam PR iaitu PKR dan DAP ­sedangkan ia berhubung kait agama Islam," katanya ketika berucap pada Majlis Sim­p­osium Perdana Menjunjung Daulah Islam, Perpaduan Ummah dan Selamatkan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di Dewan Alamanda, malam kelmarin.

Hassan yang juga Presiden Jalur Tiga (Jati) berkata, NGO perlu diperkasa dan bergerak seiring dengan merujuk kepada kemahuan serta kehendak aliran yang dibawa oleh kepimpinan tertinggi mana-mana NGO.

"Ia bagi memastikan NGO seperti Jati dapat berfungsi dan menjalankan tugas dengan ­lebih berkesan.

"Jati yang ditubuhkan ­bukan hanya untuk kemajuan orang Melayu semata-mata, sebaliknya kepentingan kaum lain juga turut dipelihara ­berdasarkan ajaran agama Islam," katanya.

Katanya, Islam Melayu Raja (IMR) yang ­dibawa oleh Jati antara lain bertujuan menyatukan anak Melayu.

"Jati ditubuhkan bukan untuk terlibat dalam dunia politik, namun ahli dalam NGO terbabit masih lagi ­dibenarkan berpolitik selagi ­tidak membawa nama Jati," katanya.

Difahamkan sehingga kini, lebih 1000 orang mendaftarkan diri sebagai ahli Jati sejak NGO itu diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan.

Hadir sama, Ahli Parlimen Jasin, Datuk Ahmad Hamzah yang mewakili Ketua Menteri, Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Datuk Nika Ujang. -SH

Ulasan GB

Azan tidak berkumandang lagi? Andaian yang sengaja dibuat dari bisikan syaitan untuk rakyat tidak memilih Pakatan Rakyat.

Kamu Hassan Ali dipecat dari PAS bukan kerana faktor yang kamu nyatakan iaitu "hendak mempertahankan aqidah dan syariah yang bersendikan kepada akhlak" tetapi sepertimana pengumuman Presiden PAS, tindakan kamu yang dilihat merosakkan parti dan menyebabkan kemusnahan kepada parti, seperti yang termaktub dalam perlembagaan parti.

Seperti yang GB ulas sebelum ini. Petikan:

Sehari demi sehari, kebenaran terdedah siapa itu Hassan Ali.

Setelah beliau "meludah" muka TG Nik Aziz dengan penafian memohon maaf di Kelantan sebelum ini, kini beliau meludah pula Presiden PAS sendiri.

Beliau lansung tidak layak untuk berada di dalam jemaah PAS.

Itu sebab GB katakan semakin dia dibiarkan, Hassan Ali semakin melampau.Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Apakah Phahrolrazi Mahu Jadi Hassan Ali Klon?

Posted: 28 Feb 2012 07:26 AM PST

Phahrolrazi akui ada perbezaan pendapat dengan Azizan

ALOR SETAR - Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kedah Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata beliau enggan dilantik semula sebagai Exco kerajaan negeri Kedah kerana mempunyai perbezaan pendapat yang "kritikal" dengan Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak dalam soal pentadbiran kerajaan negeri.

Bagaimanapun, katanya, jika pimpinan Pas Pusat mahu beliau kembali menjadi Exco, beliau bersedia mempertimbangkannya tetapi dengan syarat-syarat tertentu dan pendapatnya diambil kira.

Beliau yang menyifatkan masalah beliau dengan Azizan, yang juga Pesuruhjaya Pas negeri, sebagai masalah peribadi berkata beliau berhak untuk tidak terus menjadi Exco kerana sebagai Exco beliau perlu taat kepada ketua dan jika tidak beliau perlu "keluar".

"Dalam organisasi kita hendaklah setuju dengan pemimpin kita. Kalau ada banyak perkara yang tak setuju kita tak boleh duduk dalam organisasi itu. Sebagai kerajaan kita ada tanggungjawab bersama, kalau tak setuju kena ada cara untuk kita tak susahkan mereka (ketua). Menteri Besar ada pendapat dia sendiri. Pendapat itu perlu dihormati.

"Perbezaan pendapat itu memang biasa. Kalau dalam 10 perkara, perbezaan pendapat hanya satu, dua tak apa tapi kalau dah enam, tujuh, ia tak wajar. Tindakan seperti ini perlu (tidak sambung untuk jadi Exco) adalah supaya organisasi lebih tenang," katanya pada sidang media di kediamannya di sini, hari ini.

Phahrolrazi adalah seorang daripada dua Exco yang menghantar surat kepada Azizan bagi menyatakan keengganan mereka dilantik semula ke jawatan itu. Seorang lagi adalah Datuk Dr Ismail Salleh yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya II Pas negeri.

Hari ini, hanya lapan anggota exco kerajaan negeri mengangkat sumpah jawatan di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah di Istana Anak Bukit, di sini. Kelazimannya kerajaan negeri Kedah mempunyai 10 exco.

Phahrolrazi berkata keputusan beliau untuk tidak dilantik semula menjadi exco dan sebabnya ada dimaklumkan kepada Exco yang lain dan empat lagi Exco mempunyai pandangan yang sama dengan beliau.

"Tapi bila hantar surat kepada Menteri Besar (untuk tidak sambung menjadi Exco), hanya saya dan Dr Ismail yang berbuat demikian. Secara peribadi saya merasakan ia tidak serius. Saya ada alasan saya, begitu juga Dr Ismail. Saya telah menjelaskan perkara itu kepada Dewan Ulama Pas Kedah dan mereka bersetuju untuk saya tak sambung. Saya juga sudah memberi penjelasan kepada pimpinan Pas Pusat daripada Presiden sampai ke bawah," katanya.

Mengenai andaian beliau mahu menjatuhkan Menteri Besar, katanya, jika beliau mahu berbuat demikian beliau tidak sepatutnya berhenti menjadi Exco kerana ia lebih mudah.Ditanya sama ada dia masih ada masa untuk menerima pelantikan semula kerana tempoh pelantikannya masih ada sehingga 7 Mac depan, beliau berkata pimpinan Pas Pusat yang melihat perkara itu sebagai serius perlu campur tangan.

Bagaimanapun, Phahrolrazi yang masih bercuti sehingga 1 Mac ini berkata beliau dimaklumkan Menteri Besar telah mempersembahkan senarai nama 10 Exco yang tidak termasuk namanya dan Dr Ismail kepada Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang juga Yang di-Pertuan Agong.

" Di Kedah ni lain, Exco dilantik setiap tahun. Menteri Besar angkat sumpah sekali je (sahaja) lepas pilihan raya," katanya.

Ditanya sama ada masalah beliau dengan Azizan itu boleh diselesaikan melalui perbincangan dengan Menteri Besar itu, beliau berkata perbincangan telah diadakan tetapi masalah perbezaan pendapat itu masih berlaku dan kerana itu memerlukan campur tangan pusat.

Pada sidang media itu, Phahrolrazi turut menafikan masalah itu ada kaitan dengan kumpulan "Erdogan" atau "Anwarinas", serta pertembungan antara kumpulan profesional dan ulama dalam Pas.

"(Dalam hal ini) saya merujuk kepada Dewan Ulama. Tak berlaku pertembungan. Di Kedah sebenarnya tak berlaku perkara itu. Di peringkat nasional mungkin," katanya.

Ditanya adakah tindakan beliau dan Dr Ismail ini akan memberi kesan kepada Pas dan kerajaan negeri memandangkan keputusan itu dibuat ketika pilihan raya umum semakin hampir, katanya, beliau tidak meletakkan jawatan sebelum ini kerana kerajaan negeri belum stabil dan beliau yakin itu tidak menjejaskan Pas.

"Menteri Besar dah cakap kerajaan Kedah teguh dan mendapat sokongan yang baik. Dia boleh lantik orang lain sebagai Exco," kataya.

Mengenai jawatan dalam parti, Phahrolrazi berkata beliau akan memikirkan semula mengenai jawatannya sebagai Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kedah. - Bernama

Ulasan GB

Susah bila diri dah rasa "terlalu pandai" - dah ada PhD / Ir.

Perangai Hassan Ali nak diikutnya. Sifat sombong, takbur dan angkuh menebal di dalam diri.

Di dalam jemaah ini, izinkan saya beritahu: tiada perbezaan seseorang yang ada PhD dengan tiada PhD.

Selalu GB suarakan, kadangkala, si penampal poster yang hanya lulus PMR itu mungkin lebih mulia di sisi Allah jika kerjanya ikhlas membantu jemaah daripada seorang yang berpendidikan sarjana atau PhD tetapi berjuang untuk nafsu peribadi dan perut mereka.

Jangan terlalu angkuh dan sombong walau sebanyak manapun pendapat kita tidak diambil kira apabila berada di dalam sesebuah organisasi.

Itu adalah ujian bagi diri kita samada kita ini bersabar di dalam perjuangan atau hati masih tebal dengan penyakit mazmumah.

Sepatutnya anda perlu merendah diri dan merujuk kepada Allah dengan "bermuhasabah" - menilai diri sendiri mengapa pendapat-pendapat anda diketepikan, bukan untuk melihat kesalahan orang lain, apatah lagi membelakangkan ketua anda sendiri.

Tak sabar nak jadi MB. Sama perangainya dengan Hassan Ali. Itu jawapan sebenarnya

Umar Al-Khattab berbeza pandangan dan pendapat dengan Saidina Abu Bakar, malah di dalam isu paling kritikal waktu itu iaitu "riddah". Tetapi Umar bersabar dan terus menerus memberi sokongan kepada usaha-usaha Saidina Abu Bakar sehinggalah akhirnya Umar mendapati hikmah yang banyak pada pendapat ketuanya Abu Bakar. Dan apabila sampai masanya kerana berkat sikap sabar Umar, Umar telah menggantikan Abu Bakar sebagai khalifah!

Begitu juga turutan sahabat-sahabat yang lain seperti Usman Affan dan Ali Abi Thalib.

Sejarah khulafau Ar-Rasyidin itu sepatutnya menjadi renungan dimana walau macamana pun hebat perbezaan pendapat, jika kita berjuang kerana Allah, kita tidak mengutamakan pendapat sendiri, sebaliknya meletakkan tsiqah kepada "ketua" yang sepatutnya diyakini mendapat lebih bimbingan dari langit apabila organisasi itu bersandarkan kepada taqwa kepada Allah.

Di dalam qaedah usul-fiqh pun sepatutnya masing-masing mengetahui bahawa kita sepatutnya mengutamakan kemaslahatan jamaah ke atas kemaslahatan seseorang individu atau peribadi.

Satu perkara saya ingin bertanya kepada YB Phahrolrazi: kenapa perlu bersuara dengan wartawan BERNAMA tetapi bukan dengan para wartawan dari jemaah sendiri? Apa muslihat kamu?

Pada bila-bila masa, saya boleh berhujjah dengan kamu yang bernama Phahrolrazi yang BERSALAH dari sudut tanzim, samada organisasi itu islamik ataupun tidak.

Kamu sepatutnya menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan "ikhlas kerana Allah" sekalipun 100% pendapat kamu ditolak. Berhenti atau keluar dari organisasi yang kamu sudah diberikan peranan itu bererti kamu mengkhianati amanah dan mengkhianati kepimpinan. Apatah lagi cuba "mempengaruhi" exco-exco lain untuk memburukkan MB. Mujurlah ianya tidak direstui Allah, exco-exco lain lebih mengutamakan jemaah, hanya kamu berdua yang tidak!

GB telah suarakan sebelum ini: BERTAUBATLAH! Kembali ke dalam saf dengan merendahkan diri bersama-sama dengan mereka yang merendah diri, bukan dengan "syarat" bahawa pendapat kamu mesti diterima. Itu bukan tawadhu namanya. Di depan Allah, lucutkan dahulu PhD kamu seperti Nabi Musa disuruh menanggalkan kasutnya semasa berada di lembah thuwa!

Jika hendak bersyarat juga, usah terima jawatan exco, malah letak jawatan sebagai wakil rakyat. Kita tidak mahu adanya klon dan saki baki Hassan Ali dalam jemaah.

Dan sepertimana yang GB katakan berkali-kali, PAS ini hizbullah, (parti Allah), Allah akan tetap menjaga dan membersihkan parti ini dan mengekalkan hanya mereka yang layak dan yang tidak mengkhianati perjuangan parti berada di dalamnya.

Allah berhak untuk memilih siapa saja yang layak untuk dijadikan pemimpin di dalam partiNya sekalipun bukan dari kalangan bijakpandai yang ada gelaran PhD dan akan mengeluarkan sesiapa dari partiNya walaupun dia seorang yang ada PhD. Kerana perjuangan parti Islam menuntut bukan sahaja "keilmuan" tetapi yang terlebih penting ialah KEIKHLASAN!

Dengan sebab itulah Timbalan Presiden PAS dan Naib-naib Presiden PAS yang dipilih di dalam muktamar yang lalu tidak ada dari kalangan mereka yang memiliki kelulusan sarjana atau PhD. "Keikhlasan" mereka di dalam perjuangan tiada galang gantinya.

Dan kita serahkan kepada Allah untuk mentarbiyah saki-baki mereka yang masih seperti Hassan Ali sifat dan sikapnya yang masih berlegar di dalam parti kita. Tak usah GB sebutkan nama mereka tetapi cukuplah mereka yang sedar itu bertaubat dan memberhentikan kerja-kerja jahat mereka sebelum menerima pukulan dasyat Allah seperti yang Hassan Ali sudah terima.

Mungkin ini juga adalah sebahagian "pembersihan" yang kita telah minta kepada Allah s.w.t. sebelum ini.

Ya Allah Ya Tuhan kami
Selamatkanlah parti kami
dari mereka yang sengaja merosakkan
perpaduan di antara kami

Ya Allah Ya Tuhan kami
bersihkanlah parti kami
dari mereka yang berpura-pura bersama kami
sedangkan hati mereka bersama dengan
musuh Engkau dan musuh kami
hantarkanlah pukulan keras Engkau
kepada mereka yang berpura-pura itu dan
pancunglah mereka untuk kami serta
hantarkanlah mereka ke lembah suuq (buruk)

Ya Allah Ya Tuhan kami
beradalah Engkau dipihak kami
bukan di pihak mereka yang menyebabkan
jemaah parti kami berada di dalam keadaan huru-hara
dan kacau-bilau

Ya Allah Ya Tuhan kami
tolonglah kami dan jangan Engkau beri pertolongan
kepada mana-mana pemimpin yang cuba
mengkhianati dan menyesatkan kami dan jemaah ini


p/s pada awalnya GB tak kisah dengan tindak-tanduk manusia bernama Phahrolrazi ini, tetapi, apabila beliau memilih platform BERNAMA dan media massa arus perdana dan bukan platform parti sendiri, maka itu sudah keterlaluan dan "tidak beradab". Sepatutnya beliau boleh meluahkan semuanya kepada Naib Presiden PAS, YB Salehuddin Ayub yang telah dilantik oleh parti untuk menyelesaikan kemelut Kedah.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca

A Separation – Oscar Best Foreign Film

Posted: 28 Feb 2012 04:19 AM PST

Iranian movie A Separation has won the 2012 Academy Awards for Best Foreign Language Film – the first middle-eastern picture to claim the honour…

The movie tells the story of a middle-class couple who's heading for divorce, but things got complicated when the husband is accused of causing the miscarriage of their lower-class maid hired to take care of his Alzheimer-suffering father.

The film raised questions on lots of social issues… taking care of elders, marriage & kids, social class, religion & sins, mental illness, distortions etc. The interesting thing is that it managed to squeeze all the issues smoothly in the storyline, with some clever twists.

Oscar winning Iran movie A Separation

A Separation – Oscar Best Foreign Film from YeinJee's Asian Journal


[Video] Hampir Ditumbuk Oleh Pembantu ADUN UMNO, Nurul Izzah Buat Laporan Polis

Posted: 28 Feb 2012 05:30 AM PST

Izzah, Nik Nazmi buat laporan polis insiden serangan di Felda di Lepah Hilir

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Pengarah Komunikasi Nik Nazmi Nik Nik Ahmad semalam membuat laporan polis berhubung serangan ke atas mereka ketika sesi ceramah di Felda Lepar Hilir 1, Paya Besar, Pahang malam kelmarin.

Menurut Izzah yang juga merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata kepada pemberita, ketika beliau baru memulakan ceramah, seorang pemuda berbaju merah secara tiba-tiba meluru ke arahnya dan cuba menyerang beliau dari arah hadapan.

"Lelaki berkenaan merupakan ahli daripada sekitar 30 individu yang memakai baju dan bendera Umno, dan membuat provokasi ketika sejak kami tiba di lokasi ceramah.

"Mereka menjerit "Keluar Nurul Izzah", "Keluar Nik Nazmi", "Hidup Umno", "Anwar Penyokong Israel", dan sebagainya sambil menyanyikan lagu Umno," katanya dan menjeaskan kumpulan itu berulang kali mendesak mereka keluar dari kawasan tersebut.

Tambah beliau, atas nasihat dan saranan pihak polis yang membuat kawalan, mereka meninggalkan premis berkenaan, namun penyokong Umno itu mengepung kenderaan mereka, sebelum Polis Bantuan Felda datang mengiringi mereka keluar daripada lokasi berkenaan.

"Saya berterima kasih kepada pihak polis yang memberikan bantuan kepada kami, walaupun mereka turut menjadi mangsa serangan provokasi pada malam itu," katanya dan menjelaskan terdapat kurang daripada 10 pegawai polis berpakaian seragam dan Polis Cawangan Khas yang bertindak menjaga keamanan ketika insiden itu.

Ketika kejadian, Nurul Izzah menjelaskan terdapat kira-kira 100penduduk tempatan yang hadir untuk mendengar ceramah mereka.

Sementara itu, Nik Nazmi menjelaskan, tindakan provokasi yang dibuat kumpulan berkenaan telah bermula sejak mereka sampai di kawasan premis gerai makanan itu.

Sehubungan itu, beliau turut menuntut Perkasa dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin membuat penjelasan berhubung insiden berkenaan.

"Saya menuntut Khairy dan Perkasa tampil menyatakan pendirian mereka terhadap tindakan anak muda yang menjadi perkakas Umno ini.

Tambah Nik Nazmi, pihaknya kesal kerana tindakan malam itu tidak menggambarkan kematangan anak muda dan amalan demokrasi yang diamalkan di negara ini.

"Ini negara berperlembagaan, rakyat boleh memilih parti yang mereka percaya, kalau benar Umno serius, saya minta Khairy rujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk berbahas secara ilmiah dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berdasarkan maklumat daripada pihak polis yang diterima Nurul Izzah, pemuda yang disyaki cuba menyerang Nurul Izzah dikenali sebagai Asrullah Affendi Abdullah, Ketua Majlis Belia Malaysia cawangan Felda Lepar Hilir.

Kedua-dua pemimpin PKR itu membuat laporan polis di Balai Polis Merchant Square, Tropicana di sini. -TMI

Tragedi mata lebam nyaris berulang – Nurul Izzah

KUALA LUMPUR: Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar berkata, jika tidak ada campur tangan penyokong di ceramah di Gambang, Pahang semalam, beliau pasti sudah mendapat mata lebam seperti bapanya Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

Katanya, serangan terhadapnya oleh lelaki dalam ceramah Pakatan Rakyat di Felda Lepar Hilir I pada malam itu hampir-hampir mengenainya

"Ia hanya beberapa inci (hampir mengenai), kamu pasti tidak mahu ukur, ia sangat tidak menyenangkan," kata Nurul Izzah, dipetik Malaysia Kini.

Menurutnya lagi, penyerang yang memakai baju merah perlahan-lahan memasuki tempat ceramah di sebuah kedai kopi sebelum melancarkan serangan.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Petaling Jaya hari ini, Nurul Izzah berkata sekiranya tiada penyokong yang menahannya, beliau pasti menerima nasib seperti Anwar yang dipukul menjelang perbicaraan kes liwat pertamanya lebih 10 tahun lalu.

Nurul Izzah mendedahkan, polis tempatan berjaya mengenali identiti penyerang itu sebagai Asrullah Affendi Abdullah. Bagaimanapun, maklumat lain masih belum diketahui setakat ini.

Nurul Izzah turut menunjukkan kepada pemberita beberapa keping gambar ketika kejadian bagi menyokong dakwaannya.
-KD


Umno dakwa Nurul bukan diserang, tapi dilindungi

ADUN Umno bagi kerusi Lepar Mohd Shohaimi Jusoh hari ini mendakwa bahawa lelaki yang dituduh cuba menyerang Nurul Izzah Anwar sebenarnya cuba "melindungi" naib presiden PKR itu.

Katanya, pembantu beliau Asrullah Effendi Abdullah cuba merampas mikrofon dari Nurul Izzah bagi menghalang ahli parlimen PKR itu daripada terus berucap
atas alasan penduduk tempatan yang membantah acara itu semakin tidak dapat dikawal.

"Saya difahamkan beliau mengetuai kumpulan belia yang tidak bersetuju dengan kehadiran pemimpin PKR itu tetapi keadaan keadaan menjadi tegang sehingga tidak terkawal, jadi beliau naik ke pentas untuk melindungi Nurul Izzah.

"Beliau mahu menyelamatkannya sebelum kumpulan belia itu menyerbu ke pentas. Jadi beliau merampas mikrofon supaya Nurul Izzah berhenti daripada bercakap. Beliau takut kerana akan dipersalahkan jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini," kata Mohd Shohaimi ketika dihubungi.

Nurul Izzah, semalam membuat laporan polis, mendakwa bahawa seorang lelaki daripada kumpulan samseng Umno cuba untuk mengganggu acara PKR di Felda Lepar Hilir I di Gambang Pahang, dan juga cuba menyerang beliau.

Bagaimanapun menurut ADUN Seri Setia yang juga Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad yang hadir pada malam kejadian itu menafikan bahawa Asrullah cuba mengambil mikrofon dari Nurul Izzah.

"Beliau cuba untuk memukulnya atau merentap tudungnya. Tidak pasti beliau mahu merampas mikrofon," katanya dalam mesej pesanan ringkas kepada Malaysiakini hari ini.

Asrullah tidak memberi membalas sebarang cubaan Malaysiakini untuk menghubunginya bagi mendapatkan penjelasannya berhubung dakwaan serangan berkenaan.
-mk


Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Posted: 28 Feb 2012 01:14 AM PST

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公 – Pai Ti Kong literally means "pray sky god" is a very happenings festival during Chinese New Year in Malaysia, especially in Penang. It is also known as the Hokkien's Chinese New Year where this day is celebrated by most Hokkien Chinese. It falls on the 8th day of Chinese New Year during the night throughout the midnight, where you can hear the sound of firecrackers and fireworks all over Penang, and place where people celebrate it.

On this night, Hokkien Chinese set up a table full of food which are to serve to the "Sky God". Although fireworks and firecrackers are prohibited in Malaysia, but then people still playing with them because it's one of the Chinese culture.

Penang is has the most people celebrated this day and it's the most happenings place for Pai Ti Kong in Malaysia, especially at Chew Jetty.

I am a Cantonese Chinese, so I don't really celebrate the day, but then I do go to Chew Jetty every year to see people celebrating it and also to pray too. Last year, I didn't get a chance but this year I have it. Chew Jetty was even more crowded this year. About 1km stretch of road were close for the Pai Ti Kong festival. As usual, a long table is set up on the road where people put food on the table which to be served to the god. Rich people will buy roasted pig to be dedicated to the god, of course, they will take back the roasted pig and eat with their family and friends after the praying ceremony at midnight.

Chew Jetty was so happenings and crowded. Something different then last time is there's a stage set up with performance and some performers hail all the way from China. Mini stalls selling gift and collectible product are set up in Chew Jetty too.

The number of people that went into Chew Jetty was really a lot, a lot until that RELA had to restrict the number of people to go in as afraid that too many people will make the place collapse. Luckily, everything went nice, as they arrange people to go in batch by batch. Well, this is another must see in Penang, it's something very different, very special, during Chinese New Year.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
Traffic jam at Weld Quay.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
Chinese lantern.


Miku bread for the god.


A girl putting food on the long table.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
Roasted pork!

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
Big dragon joss stick.


Interview by RTM Malaysia TV station.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
Performance stage.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
Tarrot card fortune telling.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公
RELA member arranging people to go in Chew Jetty batch by batch. Good job.

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Pai Ti Gong / Hokkien New Year At Chew Jetty 拜天公

Have you been there before? Check out my post about Pai Ti Kong in 2010, 2009, 2008.


Jang Kiha & Faces – I’ve Heard Rumours

Posted: 28 Feb 2012 01:59 AM PST

Korean music video for I've Heard Rumours by indie band Jang Kiha & The Faces. The song is an OST for movie War On Crime, starring Choi Min-sik and Ha Jung-woo, two amazing actors. Interesting song which kinda fits the gangster movie theme…

War On Crime is set in late 80s when government started to crackdown on corruption between organised criminals and civil officials. The film tells the story of a mobster and a high-ranked corruptor who "strived" to maintain their interest during the era.

Korean movie War On Crime OST

Jang Kiha & Faces – I've Heard Rumours from YeinJee's Asian Journal


Sepasang Penjawat Awam Dicekup Separuh Bogel Di Dungun

Posted: 28 Feb 2012 03:12 AM PST

Dua penjawat awam dicekup separuh bogel

DUNGUN – Dua penjawat awam yang juga rakan sekerja di sebuah agensi kerajaan di Dungun, didenda RM2,800 atau dua bulan penjara selepas masing-masing didapati bersalah melakukan perbuatan tidak bermoral di sebuah rumah, dekat sini, awal pagi, Disember lalu.

Khairul Mubin Abdullah, 26, dan pasangannya, Laily Norashikin Che Sukeri, 22, menerima pengajaran paling berharga apabila kedua-duanya dijatuhkan hukuman setimpal oleh Hakim Mahkamah Rendah Syariah Dungun, apabila masing-masing membuat pengakuan bersalah atas tuduhan persediaan melakukan persetubuhan.

Mengikut fakta kes yang dibaca pendakwaraya, Khairul, seorang Pembantu Kebajikan Masyarakat bersama pasangannya, Laily, kakitangan kerajaan berstatus janda yang beralamat di Ketengah Jaya, Dungun ditahan sepasukan Pegawai penguat kuasa syariah dalam satu serbuan di sebuah rumah di Jalan Sekolah Intan Zaharah Balai Besar, Dungun kira-kira jam 2.10 pagi, 7 Disember 2011.

Selepas pintu rumah dibuka, tertuduh lelaki didapati hanya memakai tuala mandi, dan pemeriksaan lanjut dalam sebuah bilik menemui seorang perempuan tidur dalam keadaan berselimut dengan toto.

Pemeriksaan lanjut juga mendapati perempuan tersebut hanya memakai seluar dalam.


Turut dirampas dalam serbuan itu sebagai barang kes, coli milik tertuduh perempuan.

Soal siasat mendapati keduanya tidak mempunyai hubungan muhrim dan mereka dibawa ke Pejabat Agama Dungun untuk siasatan lanjut sebelum didakwa melakukan persediaan untuk melakukan persetubuhan luar nikah.

Ketika mengemukakan rayuan kepada mahkamah, kedua-dua tertuduh merayu agar diringankan hukuman dengan alasan kedua-duanya kini sudah mengikat tali pertunangan dan bakal melangsungkan perkahwinan Mac ini.

Bagaimanapun, Hakim Syarie, Shamsuddin Ngah tetap berpendirian bahawa kesalahan dilakukan mereka amat serius, dan kedua-duanya berhak menerima hukuman setimpal atas perbuatan dilakukan.

Khairul yang berasal dari Sarawak bersama pasangannya menjelaskan denda yang dikenakan. -SH

Ulasan GB

Tanpa hudud, semua tak takut melakukan dosa.


Origin of Myanmar language

Posted: 28 Feb 2012 01:26 AM PST

Today I am shocked to read the words on my patient's T shirt. He is a Malaysian Chinese and the words were the Nepali alphabetical charts. If we removed the lines above, it is similar to Myanmar alphabets, same serial order and the sounds (given in English) are also same. ka kha gha cga sa la wa tha ha …etc

Since I arrived here, 26 yrs ago, I noticed that there is a dozen of Tamil Alphabets similar to Myanmar. When I learnt that their basic language starts with Ah Ar Ei Eii Oo Ooo …etc exactly same as Myanmar, I was shocked. All come from India's BRAHMI Script.

Most of my pts in KL speak Cantonese dialect of Chinese. I decided to learn by heart, all I need to communicate with them and surprisingly once a learnt 100 sentences, phrases and some words in Cantonese; I could communicate without the translator. As my pts could speak some English and Malay….there is no much problem. 90-99% of pt never realize that I could not speak their language…..But the POINT I wish to highlight is not this. Amongst my very limited Cantonese words there are a lots of words similar both in sounding and meaning with Myanmar spoken language.

Actually when most of the ethnic groups of Myanmar came down from Southern China, we spoke the common SPOKEN LANGUAGE but we don't have the written language. Only after we arrived Myanmar land, where the whole India and South-East Asia was under the influence of Indian travelers, traders and settlers, who taught us how to write down e.g. helping us by giving the WRITTEN LANGUAGE.

It is curious that most of the Malaysians and Indonesians never knew that there ancient written language was similar to Myanmar because they got those ancient alphabets from Indian Hindus' Brahmi Script. Later with the arrival of Islam, they changed to JAWI or Arabic script. (Note Urdu, Pakistan Muslims also use the similar Arabic Script but spoken language is similar to Hindi.) But the modern Malay/Indonesia ROMANIZED their script.

Consonants

ISO k kh g gh c ch j jh ñ ṭh ḍh t th d dh n p ph b bh m y r l v ś s h
IPA k ɡ ɡʱ ŋ c ɟ ɟʱ ɲ ʈ ʈʰ ɖ ɖʱ ɳ t̪ʰ d̪ʱ n p b m j r ɾ l ɭ ɻ ʋ ʃ ʂ s ɦ
Oriya ନ଼ ର଼ ଳ଼
Assamese
Bengali
Devanagari
Gujarati
Gurmukhi ਲ਼ ਸ਼
Tibetan
Brahmi Brah k.png Brah kh.png Brah g.png Brah gh.png Brah ng.png Brah c.svg Brah ch.png Brah j.png Brah jh.png Brah ny.png Brah t1.png Brah th1.png Brah d1.png Brah dh1.png Brah n1.png Brah t.png Brah th.png Brah d.png Brah dh.png Brah n.png Brah p.png Brah ph.png Brah b.png Brah bh.png Brah m.png Brah y.png Brah r.png Brah l.png Brah l1.png Brah v.png Brah sh.png Brah s1.png Brah s.png Brah h.png
Telugu
Kannada
Sinhala
Malayalam PNG Image
Tamil
Burmese က ဉ/ည
Khmer
Thai
Lao
Balinese
Baybayin

 Read also:

  1. Brahmic scripts - Wikipedia
  2. Southeast Asia and southwest China – Tibeto-Burman languages -Wikipedia, the free encyclopedia
  3. Sino-Tibetan languages from Wiki
  4. Lolo-Burmese languages from Wiki

Related articles


Two-thirds majority not necessary, says Opposition

Posted: 28 Feb 2012 01:19 AM PST

Source: http://www.mmail.com.my/story/two-thirds-majority-not-necessary-says-opposition (by Ram Anand, 28/2/2012)
Opposition MPs yesterday rubbished Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's statement that the proposed Malaysian Anti-Corruption Commission's (MACC) Service Commission could only be implemented if Barisan Nasional won a two-thirds majority in the next general election.
Segambut MP Lim Lip Eng said they would support the Bill if it was tabled at Parliament in the near future, provided it upheld the idea of granting autonomy to the MACC. "In principle, I would vote for the Bill to be passed," he said. Lim said that Najib was serious about his reforms, he should do it immediately and not belatedly.
"I also want to see the MACC be given powers to prosecute, removing the prosecuting powers to the attorney-general (A-G) alone," he said.
Shah Alam MP Khalid Samad said the Opposition would support any move designed to give the MACC greater independence. Asked about other ways the MACC could attain full autonomy, he said the Attorney-General's Chambers should also be held answerable to parliament and not only the prime minister. "That way, the A-G's Chambers will also be held accountable if it doesn't charge someone with graft," he said.
Both Khalid and Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar (pic) questioned if the announcements were an admittance from the government that the MACC did not function effectively. "Pakatan Rakyat will be more than ready to support his reform initiatives. Najib is wrong if he assumes we do not prioritise the needs of the nation before our own partisan views," said Nurul Izzah in a test message. "We joined the Parliamentary Select Commitee (PSC) despite its weak opposition representation and awful record of implementation to date." She said that if the prime minister held a negative view of the Opposition in supporting his proposed reforms, it would be "irresponsible of him as a leader for all Malaysians". "The prime minister's statement shows a lack of political will and sincerity in addressing graft," she said.


Welcome to Kampung Radioaktif

Posted: 28 Feb 2012 12:17 AM PST

Kampong Radioaktif is a film project comprising four short films largely parodying the effects of radiation in a not-too-distant Malaysian future. Directed by Liew Seng Tat, Tan Chui Mui, Woo Ming Jin and Yeo Joon Han, the four films are readily available on YouTube AT THIS LINK.

The initial target audience of these films is netizens but in time, the producers intend to bring these films into the heartland of Malaysia to raise more awareness on the Lynas rare earth processing plant in Gebeng, Kuantan.

You can read more about the producers and their mission AT THIS LINK.


The following film Welcome to Kampung Radioaktif is one of the four films in the project. According to their YouTube link HERE:

Rare earth meets rare talent as director Liew Seng Tat unleashes his fertile imagination on the Lynas controversy and fantasizes about our post-apocalyptic Malaysian village. 
After the radioactive dust has settled, we find that the village's leaders and entrepreneurs have all gone to a better place (and we don't mean heaven). Left behind are the innocent victims who couldn't afford to flee their ancestral homes, their lives turned upside down -- for some, quite literally.
Liew Seng Tat's vision is unique and funny and guaranteed to crack you up. Yet, in the aftermath of the laughs, there lingers a poignant aftertaste. Is it thorium? Maybe, maybe not. But don't worry, they tell us it's not dangerous.
Watch this movie and remember to do your part to SAY NO TO LYNAS!
According to WIKIPEDIA:

Based in Kuala Lumpur, Liew Seng Tat (born September 30 1979) has been actively involved in the Malaysian independent film scene since 2003. His first live-action short film "Bread skin with Strawberry Jam" garnered much attention and won at the 8th Malaysian Video Awards. In 2004, he set up Da Huang Pictures with Amir Muhammad, James Lee, and Tan Chui Mui.

In 2007, his first feature film Flower In The Pocket made its world premiere at the 12th Pusan International Film Festival and won the New Currents and the KNN Audience Awards.[1] The film has also won the VPRO Tiger Award at the 37th International Film Festival Rotterdam 2008, "Le Regard d'Or" (Golden Gaze) Award at the 22nd Fribourg International Film Festival 2008, and the Jury prize (Lotus du Jury) at the 10th Deauville Asian Film Festival 2008.


Hatyai: One-Day Road Trip To Hatyai, Thailand

Posted: 27 Feb 2012 11:04 PM PST

Click here for more posts about my Hat Yai One-Day Trip.

Hatyai Trip: One-Day Road Trip To Hatyai, Thailand – I went on a one-day trip to Hat Yai, southern Thailand last Sunday. Hat Yai, the southern most part of Thailand is about 2.5 hours from Penang. From Penang to border of Thailand at Bukit Kayu Hitam take about 1.5 hours + and from the custom border to the city of Hat Yai, it takes about an hour.

Now, almost every year that my family will go to Hat Yai, Thailand because we want to pay a visit to a relative who lives at there. Mom asked me to join them for the road trip, since it's only a day trip and Thai food is pretty good, why not?

Hatyai: One-Day Road Trip To Hatyai, Thailand
On the way to Hat Yai, sunrise by the North-South highway.

Hat Yai is a small city that is famous to Malaysian and crowded with Malaysian tourist. It is located at the southern part of Thailand. I don't really fancy about Hat Yai because it's not attractive to me. I prefer Bangkok, Phuket, or other Thai's island. Hat Yai, in my mind is not very authentically Thai, because people at there can actually speaks Mandarin and Hokkien. This is because of the big number of Malaysian Chinese visiting the city and the Thai learned up the language so that they can communicate in business, and food.


7 Eleven has good pork sausage and burger! =D


This is Thai's flag.

Nevertheless, Hat Yai still have a sense of Thai with its architecture, people and food. However, you can't really see tall building in the city. There's not much attractions for you to visit, it's only eat, shop and pray. Shop at Central departmental store, Lee Garden Plaza, or at the big market for some cheap bargain. Pray at Chinese Buddhist temple, or Thai's Buddhist temple. As for eat, it's Thai food, some travel to Songkhla seaside area for seafood, it's about 40 minutes away from Hat Yai city.


Lunch at Saban-Nga Restaurant.


Checking out the famous shopping market where you can find clothing, bags, accessories, food and more. It's a girl's shopping heaven here. Most of the vendor can speaks Mandarin and Hokkien.


A Chinese charity temple.

Well, what I did there was visit my relatives, window shopping with mom, brought some Thai's snack, pray at the Chinese temple, and eat Thai food. In this one-day trip, eat was the most interesting to me. I went to two cool restaurant – Saban-Nga Restaurant and Log Terrace Restaurant. Both serve good Thai food.


Tuk-tuk is how you get around Hat Yai area with fare as cheap as 20Baht/person.


Dinner at Log Terrace Restaurant.

Do you like Hat Yai?

Click here for more posts about my Hat Yai One-Day Trip.


Pasangan Pelajar Asing Lakukan Seks Dalam Kereta Di Kota Damansara

Posted: 28 Feb 2012 01:20 AM PST

Aksi terlampau tepi surau

Kota Damansara - Tindakan sepasang pelajar asing membuat hubungan seks di dalam kereta di tepi sebuah surau di Seksyen 6, kelmarin mengundang kemarahan penduduk setempat.

Perbuatan tidak senonoh pasangan warga Afrika disedari oleh seorang ahli jawatankuasa surau yang kebetulan melalui blok rumah yang menempatkan asrama pelajar sebuah kolej kira-kira jam 10 pagi.

Kelakuan tersebut menyebabkan penduduk berang dan bertindak memancitkan tayar kereta tersebut.

Ahli Jawatankuasa Surau An-Nur Flat Gugusan Seroja, Harun Ali berkata, dia sangsi selepas melihat kereta Myvi berwarna putih di letakkan di parkir blok berkenaan bergoyang.

"Bila saya pergi lihat di tingkap kereta terbabit, saya lihat pasangan warga Afrika sedang melakukan hubungan seks di belakang kereta," katanya. -SH


Don’t jump the gun on TTDI market issue, says Ahmad Fuad

Posted: 27 Feb 2012 10:40 PM PST

Ahmad Fuad: 'I have no idea who is creating these stories that the market will be demolished'
Source: http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=/2012/2/28/central/10814849&sec=central (By BAVANI M and S. PUSPADEVI, 28/2/2012)
Kuala Lumpur mayor Tan Sri Ahmad Fuad Ismail has urged Taman Tun Dr Ismail (TTDI) market traders not to speculate on the redevelopment plans as nothing has been finalised yet. "How can there be when there is not even a letter of intent or an offer letter?'' Ahmad Fuad asked. "We were asked by the Govern-ment to study the proposal to develop the market,'' he said.
The mayor said he was unhappy to read media reports quoting him as saying that the market would be demolished as it was obstructing the MRT line. "I have no idea who is creating these stories that the market will be demolished and that I want to take away the traders' licences,'' Ahmad Fuad said.
The mayor explained that any privatisation project involved an in-depth study on the plan, design and social impact. "Only after that we will meet the stakeholders with all the necessary information. But in this case, we are still studying the proposal and we have not made any decisions,'' he said. He added that it was a normal process for the Government to revive developed areas to unlock its value but that the whole process required a lot of looking into.
It was reported in StarMetro on Feb 27 that the TTDI market traders were concerned whether their licences would be renewed since Fuad had called off a meeting with the TTDI Market Traders Association (MTA) on Monday without stating any reasons. The letter from the mayor also mentioned that the MRT station would be built at the TTDI Caltex station, according to its original plan. The matter was further aggravated when the TTDI Residents Association (RA) told MTA chairman Jenny Loo that traders would be at the losing end if they did not agree to the proposed redevelopment plan and that DBKL had every right to ask the traders to leave since the market belonged to the City Hall.
Loo was asked to say yes to the plan but she refused stating that the traders had not given their consent and would prefer to view the proposed redevelopment plan first.
The TTDI RA had sent an e-mail to the residents asking them to give their votes on the modernisation plan of the market.
Federal Territories and Urban Wellbeing Minister Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin had in early January confirmed that City Hall had received an application to redevelop the market land but no decision had been made on the proposal. Nong Chik had said the stakeholders would be included in future discussions and their views on the development of the site would be taken into consideration.


Lapan Exco Kedah Angkat Sumpah, 2 Exco Lagi Di Majlis Kedua

Posted: 27 Feb 2012 11:10 PM PST

Azizan dan Lapan Exco Angkat Sumpah

ALOR SETAR: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan lapan anggota exco kerajaan negeri pada Selasa mengangkat sumpah jawatan di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah di Istana Anak Bukit, di sini. Gambar: NST

Lapan exco itu ialah Datuk Amiruddin Hamzah, Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul, Datuk Dr. Hamdan Mohamed Khalib, Lim Soo Nee, Abd Ghani Ahmad, Tan Joon Long @ Tan Chow Kang, Datuk Siti Ashah Ghazali dan S. Manikumar, yang masing-masing menerima tawaran pelantikan semula.

Azizan sebelum ini mengumumkan hanya lapan exco akan mengangkat sumpah jawatan bagi sesi 2012 walaupun lazimnya exco kerajaan negeri dibarisi 10 anggota.

Dua exco sedia ada yang tidak termasuk dalam senarai mengangkat sumpah sumpah hari ini ialah Datuk Phahrolrazi Zawawi dan Datuk Dr. Ismail Salleh.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah tiga lagi anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah iaitu Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah, Datuk Seri Tunku Abdul Hamid Thani Sultan Badlishah dan Datuk Seri Tunku Puteri Intan Safinaz Sultan Abdul Halim.

Kedah merupakan satu-satunya negeri dengan jawatan pengerusi jawatankuasa peringkat negeri (exco) perlu diperbaharui setiap tahun.

Sebelum ini, Phahrolrazi dan Dr. Ismail telah menghantar surat kepada Azizan bagi menyatakan keengganan mereka dilantik semula ke jawatan itu. — BERNAMA


MENTERI Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak (lima dari kiri) bersalaman dengan Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul sambil di perhatikan tujuh lagi Exco baru selepas majlis mengangkat sumpah jawatan di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah di Istana Anak Bukit, Alor Setar, hari ini. - Foto Syaharim Abidin


8 Exco selamat angkat sumpah

ALOR SETAR, 28 Feb: Lapan orang Exco Kedah mengangkat sumpah jawatan masing-masing hari ini di depan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah. Gambar: Bernama

Dua lagi exco dijangka akan mengangkat sumpah jawatan mereka selepas ini.

Mereka mengangkat sumpah di hadapan Pemangku Sultan Kedah apabila Tuanku Sultan Kedah kini menjadi Yang Dipertuan Agung.

Azizan dalam sidang media sebelum ini berkata, hanya lapan Exco akan mengangkat sumpah jawatan hari ini manakala dua lagi dijangka mengangkat sumpah jawatan dalam majlis kedua, memandangkan tempoh lantikan bagi penggal 2011 hanya akan berakhir 7 Mac ini.

Azizan berkata, beliau sedia melantik semula semua exco Kedah yang ada sebagaimana yang diarahkan oleh PAS Pusat.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dalam sidang medianya semalam memaklumkan, Presiden PAS telah mengarahkan agar kesemua 10 Exco Kedah dipilih dan dilantik semula.

Lapan yang mengangkat sumpah jawatan hari ini ialah Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul (Agama, Pelajaran dan Koperasi), Datuk Ir Amiruddin Hamzah (Industri dan Pelaburan, Pertanian dan Industri Asas Tani, Bioteknologi, Pembangunan Luar Bandar dan Basmi Kemiskinan).

Datuk Dr Hamdan Mohamed Khalib (Belia dan Sukan, Kesenian, Warisan dan Kebudayaan), Datuk Siti Ashah Ghazali (Pembangunan Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan Masyarakat) dan Abd Ghani Ahmad (Penerangan dan Pembangunan Usahawan).

Tiga Exco dari PKR, Datuk S Manikumar (Pelancongan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Hal Ehwal Masyarakat Siam), Lim Soo Nee (Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Perpaduan dan Pengurusan Sumber Manusia) dan Tan Chow Kang (Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina dan Pengangkutan).
-HD
Ulasan GB

Seperti yang GB ulas sebelum ini, segala rancangan musuh PAS untuk menghuru-harakan kerajaan PR Kedah akan menemui kegagalan.

Sebaliknya merekalah yang ditimpa kehinaan.

Sebagai sebuah parti Islam, insyaAllah PAS akan dijaga oleh Allah s.w.t. sendiri. Jemaah PAS akan semakin kuat apabila ia diuji dan difitnah dan apabila ia dibersihkan dari parasit-parasit seperti Hassan Ali dan seumpamanya.

Kepada dua orang exco yang (jika benar) telah berjaya diperguna dan diperalatkan musuh PAS itu, ambillah iktibar, kembalikah ke "jalan yang benar" dan masukkan semula diri tuan-tuan ke dalam saf dengan merendah diri dan tawadhu'.


Wanita Kes Dr.Badrulamin - Beliau Berkata: 'Fitnah, Saya Tak Khalwat'

Posted: 27 Feb 2012 10:11 PM PST

Rompin - Media digemparkan dengan berita anggota Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Dr Badrolamin Bahron ditangkap khalwat oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) di Kuantan, awal pagi Sabtu lalu.

Dalam Sinar Harian semalam, Badrolamin menafikan laporan tersebut dan menegaskan, beliau hanya mahu membantu seorang wanita yang berhadapan dengan masalah keluarga.

Sinar Harian berjaya menjejak wanita didakwa berkhalwat dengan Badrolamin itu. Apa sebenarnya kisah di sebalik kejadian?

Walau enggan namanya disiarkan, namun wanita itu tidak keberatan berkongsi cerita dan menerangkan kedudukan sebenar kepada pembaca Sinar Harian khasnya. Ikuti pengakuan eksklusif daripada beliau.

"Fitnah! Saya tidak berkhalwat. Saya tidak lakukan perbuatan itu!

"Saya tidak berada dalam satu bilik dengan ustaz (Badrolamin). Orang fitnah saya berniat jahat. Tidak bertanggungjawab!

"Saya berada di luar bilik hotel. Bukan bersama ustaz dalam sebuah bilik seperti dakwaan.

"Namun kerana tindakan khianat itu, ustaz kena kurung dan dibelasah dalam biliknya.

"Saya pergi menemui ustaz Badrolamin atas tujuan mahu melarikan diri daripada suami, bersama anak saya yang berusia dua tahun. Saya bimbang keselamatan kami terancam.

"Saya sudah puas berusaha dan tidak mampu lagi menanggung segala bebanan ini.


"Saya memang kenal rapat ustaz dan isterinya sejak mengikuti rombongan umrah pada 1 Mei tahun lalu dan kami sering berhubung antara satu sama lain.

"Ustaz pun ada datang ke sini (Rompin) dan saya juga mengenali rapat isteri beliau. Malah isterinya juga menasihatkan saya supaya bersabar menghadapi kes fitnah ini.

"Saya juga kesal dengan sikap segelintir masyarakat yang menuding jari tanpa beri kami peluang untuk bela diri, sedangkan kes ini belum diputuskan di mahkamah.

"Tambah kesal kerana ada pihak menabur fitnah dengan meletakkan gambar palsu dan wajah yang tersebar di Internet bukan saya," katanya.

Kakitangan di Kolej Komuniti Rompin berusia 28 tahun itu ke mahkamah semalam, bagi sebutan kesnya di hadapan Hakim Syarie, Abu Kasim Pilus, kira-kira jam 11.15 pagi, sebelum keluar semula kira-kira 10 minit selepas memberi keterangan.

Beliau hadir seorang diri di Mahkamah Rendah Syariah Rompin pada jam 9 pagi semalam. Beliau ke sana bagi proses tuntutan penceraian terhadap suaminya.

"Saya nekad mengemukakan tuntutan cerai memandangkan pelbagai usaha dilakukan untuk menyelesaikan kemelut rumah tangga gagal.

"Itulah jalan penyelesaian terbaik bagi memastikan keselamatan dan masa depan saya serta anak terbela," katanya.

Ketika ditanya adakah punca dia menuntut cerai disebabkan sikap suaminya, wanita itu enggan mengulas dan mahu isu berkenaan diselesaikan di mahkamah nanti. -SH


[Video] Filem Iran, A Separation Kalahkan Filem Israel Untuk Anugerah Oscar 2012

Posted: 27 Feb 2012 07:30 PM PST

Teheran - Televisyen milik pemerintah Iran mengisytiharkan kemenangan pertama ke atas Israel semalam apabila filem A Separation arahan pengarah negara ini memenangi kategori filem berbahasa asing terbaik pada Anugerah Academy yang turut dikenali sebagai Oscar Kali Ke-84 di Los Angeles, Amerika Syarikat kelmarin.

DUA orang penduduk Yahudi menunggu untuk menonton filem A Separation di sebuah pawagam di Baitulmuqaddis kelmarin.

Filem itu yang dibintangi oleh aktres Iran, Leila Hatami mengalahkan filem Footnote dari Israel yang merupakan musuh ketat Iran.

Ia diarahkan oleh Asghar Farhadi yang mengisahkan satu pasangan yang berkahwin dan berdepan dengan dilema sama ada untuk meninggalkan Iran demi keluarga mereka.

Israel dan AS tidak menolak kemungkinan akan melakukan serangan ketenteraan ke atas kemudahan nuklear Iran.

Kedua-dua negara itu mendakwa kemudahan nuklear itu dibina dengan tujuan untuk membangunkan teknologi senjata.

Kejayaan filem itu turut dikongsi penduduk Iran.

"Saya bangun awal untuk menonton Oscar dan saya berasa gembira bahawa kami menang.

"Saya berharap terdapat lebih banyak kebebasan untuk pengarah Iran menyuarakan idea bijak mereka," kata seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Sara. - Agensi

Berikut adalah senarai penuh penerima Oscar 2012:

Filem Terbaik

The Artist

Pengarah Terbaik

The Artist, Michel Hazanavicius

Pelakon Lelaki Terbaik

Jean Dujardin, The Artist

Pelakon Wanita Terbaik

Meryl Streep, The Iron Lady

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik

Christopher Plummer, Beginners

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik

Octavia Spencer, The Help

Filem Cereka Animasi Terbaik

Rango, Gore Verbinski

Pengarahan Seni Terbaik

Hugo, Dante Ferretti (Rekaan Produksi) dan Francesca Lo Schiavo (Dekorasi Set)

Sinematografi Terbaik

Hugo, Robert Richardson

Rekaan Kostum Terbaik

The Artist, Mark Bridges

Suntingan Terbaik

The Girl with the Dragon Tattoo, Kirk Baxter dan Angus Wall

Filem Bahasa Asing Terbaik

A Separation, pengarah Asghar Farhadi (Iran)

Solekan Terbaik

The Iron Lady, Mark Coulier dan J. Roy Helland

Suntingan Bunyi Terbaik

Hugo, Philip Stockton dan Eugene Gearty

Adunan Bunyi Terbaik

Hugo, Tom Fleischman dan John Midgley

Dokumentari - Cereka

Undefeated, TJ Martin, Dan Lindsay dan Rich Middlemas

Dokumentari - Pendek

Saving Face, Daniel Junge dan Sharmeen Obaid-Chinoy

Kesan Visual Terbaik

Hugo, Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossman dan Alex Henning

Muzik (Skor Asal Terbaik)

The Artist, Ludovic Bource

Muzik (Lagu Asal Terbaik)

Man or Muppet, muzik dan lirik Bret McKenzie, The Muppets

Filem Pendek (Animasi) Terbaik

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, William Joyce dan Brandon Oldenburg

Filem Pendek (Aksi Langsung) Terbaik

The Shore, Terry George dan Oorlagh George

Penulisan (Lakon Layar Adaptasi) Terbaik

The Descendants, oleh Alexander Payne dan Nat Faxon & Jim Rash

Penulisan (Lakon Layar Asal) Terbaik

Midnight in Paris, oleh Woody Allen


Ulasan GB

Satu pengajaran terutama untuk pengusaha filem tempatan.

Filem dari negara Iran itu, A Separation, tidak perlukan adegan-adegan seks dan lucah, tidak perlukan unsur tahyul dan khurafat, tidak perlukan artis-artis memakai pakaian dedah sana dedah sini, tetapi masih mampu memenangi Anugerah Oscar Antarabangsa.

Filem Malaysia?


Big Ben Breakfast, Waterfall Road

Posted: 27 Feb 2012 05:00 PM PST

Big Ben Breakfast, Waterfall Road – Big Ben Breakfast is a western breakfast corner located on Waterfall Road, near to Botanical Garden. It's among the fruit stall where people park their car when they go to Botanical Garden. Big Ben Breakfast offers healthy western breakfast set like sunny egg, sausage, bacon, toast and more.

I find it's kinda special because there's a specialized stall that sells only western breakfast and in a healthy way. As eating such breakfast after a jog or hike at Botanical Garden provides nutrient f0r you. It opens from morning till evening daily except Tuesday.

You can pick various type of combination to create your own breakfast set. The Big Ben Breakfast set costs RM7.50 with toast, bacon, sausage, egg, red bean, ham and a tomato. The way the food are cooked are very healthy as it has less oil.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Big Ben Breakfast

Jalan Kebun Bunga

Business Hours: 8am-6pm (Close on Tuesday)


View Shiok Or Not : Food Map in a larger map


No comments: