Wednesday, February 1, 2012

Umno members get dirty again

Umno members get dirty again


Umno members get dirty again

Posted: 01 Feb 2012 10:23 AM PST

In Kota Bharu, people talk about who should represent Umno/BN as its candidate in the next general election.

In my own division Masjid Tanah, members are already forming their teams - one which supports the reigning division head (Abu Seman), another for his deputy Kapt Karim and the others for 'none of the above'.

In Kluang the other day, there were words that Sembrong MP Hishammuddin Hussein will face a new challenge from few of his comrades in the constituency, apart from Pakatan Rakyat's strong candidate.

I am not concern over who are the Opposition candidates to take on Umno/BN nominees in PRU13 but the unpleasant atmosphere in Umno in preparing for the national poll, triggers an alarm.

There is no stopping to this factionalism each time when chosing the right candidate matters most. Some drip extra sweat by meeting the chief minister and mentri besar to accept their proposed man for the 'wakil rakyat' job.

And that is not enough.

Some factions are already submitting suitable names should Ali Rustam (Melaka), Ghani Osman (Johor), Mohd Said (Trengganu) and others are defeated or 'shifted' to the Federal after the general election.

This is actually the time we can observe for ourselves how 'filthy' politics of the Malays are. They couldn't care less if their action causes split to the division as long as their nominee makes it for the poll.

Forget about the pledge to support the elected division or branch heads as it does not count anymore. What's most important is to ensure their future 'will be well taken of' if their candidate is endorsed and wins.

I find all this sickening! I shouldn't write more...

Sama-sama faham la!


Thailand Betong Customs House

Posted: 01 Feb 2012 08:20 AM PST

IMG_20120124_150523.jpg

Thailand Betong Customs House – 2nd day of Chinese New Year, I went to Pengkalan Hulu again, somewhere very near to Thailand's Betong border in Perak. Brought along my passport, thought of going over to Thailand's Betong for a little walk and exploration, but then we turned back.

IMG_20120124_150440.jpg

IMG_20120124_150644.jpg

Because the queue at the custom immigration was very long and it's a mess, immigration forms hardly to be found and fill. We were afraid of not in time of coming back in the evening for dinner with the family, so we gave up the idea, but hey, at least we went to the border. HAHA.

By the way, I am heading to Bangkok, this Saturday. Haven't been there for a long time already.


Went To Penang Hill For Sunrise But…

Posted: 01 Feb 2012 07:57 AM PST

Went To Penang Hill For Sunrise But… – The Sun has already risen up in the air. Darnn. Next time I should have wake up earlier. I woke up at about 6am in the morning and planned to go up to Penang Hill to see the sunrise and capture the beauty moment of it. I prepared myself and started my journey at about 6.40am.

I Googled and get to know that the Sun rises at about 7.36am so it was still early for me. The sky was still dark out there. When Hueisean and I reached was already a little past 7am. Happily seeing the tram was there, but sadly get to know that the next tram operation hour is at 7.30am. Very failed.

By the time we reached the top of the hill was already 7.45am. The Sun was already up in the air, saying hello to us. So no more Sunrise watch. Arghh. The air was pretty chilly and cold up there, felts good and I will definitely go up again.

Not many people up there in the morning except for a few of the residents and a few visitors like us. Hawker stalls haven't open at that time, nothing much to do, after capturing some shots, we went back down.


Food Promotion: Free 6″ Sandwich At Subway, 1st Avenue Mall

Posted: 01 Feb 2012 07:36 AM PST

Food Promotion: Free 6″ Sandwich At Subway, 1st Avenue Mall – Hello people, I am back after the long CNY break. Let's get into the main topic. Subway has just opened an outlet at 1st Avenue Mall and there are some special promotion in conjunction with the grand opening of the outlet.

On 3rd February 2012, 11am-10pm, you can get a free 6″ sandwich when you purchase any 6″ sandwich & 1 large soft drink. Besides, you can get another free drinks or chips with the printed coupon in the image which valid till 30th April 2012. Enjoy.


Kanak-Kanak Guna Telefon Bimbit Tonton Bahan Lucah Meningkat

Posted: 01 Feb 2012 10:24 AM PST

Ibu bapa diingatkan supaya mengawasi anak mereka dalam mengguna telefon bimbit pintar selepas kajian terbaru menunjukkan sebahagian besar mereka menggunakannya untuk mengakses gambar dan video lucah. Gambar fail

Hanya 13 peratus kanak-kanak itu dilengkapi dengan ciri pengawasan pada telefon masing-masing, menurut laporan yang dikeluarkan di London semalam.

Angka itu jauh berbanding dengan yang dipasang pada komputer dan komputer riba di rumah sementara 84 peratus komputer kanak-kanak mempunyai perisian anti-virus.

Kajian itu yang dilakukan oleh YouGov menyelidik tingkah laku web telefon bimbit kanak-kanak berusia lapan hingga 15 tahun.

Ia mendapati, seorang daripada lima atau 21 peratus kanak-kanak pernah mengakses laman web tidak sesuai menerusi telefon bimbit mereka, meningkat sepertiga di kalangan mereka yang berusia 14 hingga 15 tahun.

Sama ada mereka tidak sengaja menemui laman web yang tidak sesuai itu, ramai kanak-kanak dikatakan membaca atau melihat perkara yang mereka tahu hanya untuk orang dewasa.

Kajian itu juga menunjukkan ramai kanak-kanak turut mengaku berdepan dengan tindakan ibu bapa dan guru mereka kerana mengakses laman web yang sepatutnya mereka tidak layari menerusi telefon bimbit mereka. – DM


When is Enough Ever Enough?

Posted: 01 Feb 2012 07:34 AM PST

The secret of life is to know when enough is enough.

This was my father's favorite saying in his final years, and one of the last thing he said to me before he died. I was contemplating selling my house and moving to a smaller one, and that was his pronouncement on the subject.

It was kind of ironic, since there he was, a family doctor for forty years, gasping and wheezing over the phone, barely able to speak, dying from smoking too much.

But the fact that he learned the lesson late doesn't negate the truth. And it goes straight to the heart of the issue of gratitude; namely, that gratitude makes us feel like we have enough, whereas ingratitude leaves us in a state of deprivation in which we are always looking for something else.

That's why the idea of cultivating "the gratitude attitude" is so popular among twelve-step programs. As Emmet Miller notes in "Gratitude: A Way of Life".

"Gratitude has to do with feeling full, complete, adequate - we have everything we need and deserve; we approach the world with a sense of value."

Addictions of all sorts come from a sense of deprivation, a feeling of lack that the user believes can be filled with a substance or activity, whether it's drugs, shopping, alcohol or food.

Caught up in lack, we feed the need but never feel truly satisfied because our substance of choice can't fill the lack. Consequently we continue to want more and more.

As many people have pointed out, our consumer society owes its very existence to its ability to fuel a sense of never being satisfied.

If we were happy about the way we looked, for example, why would we spend billions on cosmetics and plastic surgery?

Or on expensive cars that supposedly convey a certain image that we don't have?

An attitude of gratitude gets us off the treadmill and out of the rat race. As we cultivate a true and deep appreciation for what we do have, we realize that our sense of lack is, for the most part, an illusion. No matter our material circumstances, the richness of our soul is ultimately what brings happiness, not another Martini, bigger breasts, or the latest video game.

In the words of Lao Tzu, "He who knows enough is enough will always have enough."

-Written by Dr. Vincent Ryan-


Bila Ko Nak Menjanda Ni Cik Tipah?

Posted: 01 Feb 2012 07:17 AM PST

Insiden ini berlaku kira-kira seminggu yang lalu namun atas tahap kepelikannya yang mencabar tahap IQ saya maka ingin saya catatkan juga dalam blog ini.

Pada suatu hari saya telah menghadiri sebuah mesyuarat yang turut dihadiri oleh wakil-wakil Perhubungan Awam dari beberapa buah syarikat dan agensi yang berlainan. Kebanyakan daripada mereka memang saya kenali kerana kami sering bekerja sama dalam pelbagai kempen sebelum ini termasuklah seorang wanita yang pertama kali saya temui kira-kira 5 tahun yang lalu.

Setelah mesyuarat berakhir, kami berbual-bual mengenai kerja dan rakan-rakan. Tetiba wanita tersebut memperlahankan suaranya hingga hampir berbisik. Saya menjadi suspen! Beliau nampak hantu di belakang saya kah? Atau ada rahsia kerajaan mahu di kongsi bersama saya kah?

Dengan penuh hati-hati wanita itu bertanya…. "Emm… You masih isteri orang?" Sungguh sopan santun beliau bertanya sambil menunjukkan ibu jarinya kepada saya ala-ala pelajar sekolah berpidato.

Oleh sebab saya sejak lahir lagi sudah dibesarkan dengan keadaan hiruk-pikuk dan jerit-pekik bak Tarzan meroyan, besar kemungkinan gegendang telinga saya sudah tersalah dengar suara yang perlahan itu. Lantaran saya pun bertanya.. "Aaa? Apa dia?"

"You masih isteri orang ke?"

Saya pitam tergolek-golek.

Sesudah saya sedar semula saya rasa macam nak pitam lagi tapi saya bersabar. Sesungguhnya saya sangat terpana dengan soalan itu. Semasa saya belajar di Universiti Malaya dahulu, sudah cukup banyak soalan peperiksaan yang saya tak dapat jawab kerana saya asyik berdating saja tetapi soalan yang saya hadapi kali ini memang tak tercapai dek akalku.

Lantas dengan sepantas kilat saya terus menyelakkan baju saya dan menunjukkan kepada beliau tahap keboboyotan perut saya yang berhias linea nigra dari ulu hati hati hingga ke ulu xxx! Takkanlah aku boyot camni ko ingat aku menjanda Cik Bedah? Pekik saya dengan mata terbeliak.

OK saya tipu. Itu imaginasi saya saja.

Sebecok-becok sepetah-petah mulut berbicara, saya hanya mampu menjawap "Ya!" sambil menganggukkan kepala sahaja. Selepas itu saya terus berlalu pergi sebelum saya pitam tergolek-golek lagi.

Dari dalam lif hingga ke dalam kereta hingga sampai ke rumah, saya terus bingung memikirkan soalan itu. Setahu saya, 5 tahun dulu wanita itu memang sudah pun menjadi MakJan. Jadi saya rasa beliau membuat andaian saya juga sudah mendapat title yang sama.

Adakah menjadi lumrah wanita-wanita cantik dalam bidang perhubungan awam suka bercerai-berai dan menjanda dalam usia muda? Jika tidak mengapakah wanita itu bertanya soalan sebegitu dengan penuh selamba?

Beliau mahu melantik saya sebagai Pengerusi Kelab Janda Corporate Comm kah? Beliau ingin masuk line duda saya kah? Beliau sebenarnya lesbo yang selama ini menunggu saya kembali single kah?

Jikalau anda pembaca blog ada jawapannnya, sila tulis di kotak komen.

PS -Yang saya pasti, dengan kandungan sudah 4 bulan, beliau tidak dapat mengesan keboyotan saya dan itu menunjukkan saya  masih hot *pengsan*.

PSS – Gambar diatas diambil semasa sambutan hari lahir anak kami yang ke-empat tengah bulan Januari lalu. Pada 30 Januari pula, Azman dan saya menyambut ulangtahun perkahwinan kami yang ke-enam. Saya ingin mengucap syukur atas kebahagiaan yang Allah berikat setakat ini. Walaupun kami tak kaya tapi semuanya mewah dan lebih dari mencukupi. Walaupun saya tidak  Kim Kardashian tapi saya berlaki lebih dari 70 hari. Apa aku merepek ni? Oh ya, doakan rumahtangga kami bahagia sampai ke syurga. Insya Allah!


Kapp ukur badan Rosmah di Hotel Darling: Oh sexy

Posted: 01 Feb 2012 07:53 AM PST

Bacalah pendedahan ekslusif termasuk kandungan dua email daripada 'publicist' Carl Kapp, Little Hero @ blog fesyen, Frockwriter yang dipunyai oleh wartawan fesyen, Patty Huntington.

Petikan daripada Frockwriter yang bertajuk 'Close Encounters of the KL Kind'.
Not only did Little Hero approach at least three journalists with the story that Rosmah Mansor had ordered 61 bespoke pieces from Kapp for her personal use, almost immediately after the original encounter, around the 1st or 2nd of January, Kapp himself went public with the information on Facebook to hundreds of his Facebook friends and fans – a post and comments that were sighted at the time by frockwriter, but which have since been deleted.

Kapp sendiri yang mengumumkan kepada beratus-ratus kawan dan pengikut dia di Facebook bahawa Rosmah Mansor telah tempah 61 helai kain untuk kegunaan peribadi.


[Bergambar] Al-Quran Tidak Terbakar Sekalipun Rumah Kedai Hangus

Posted: 01 Feb 2012 07:31 AM PST

Satu kebakaran melibatkan rumah kedai dilaporkan berlaku di No. 28, Jalan Adil 25/10, Taman Sri Muda, Shah Alam semalam.

Jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Shah Alam kemudiannya dikejarkan ke tempat kejadian bagi menjalankan kerja-kerja pemadaman api di lokasi yang dimaksudkan.

Namun sebaik saja operasi selesai, anggota bomba bertugas dikejutkan dengan penemuan senaskah kitab tafsir Al-Quran yang langsung tidak terjejas keadaan fizikalnya.

Walaupun rumah tersebut musnah akibat kebakaran, namun kitab itu tidak 'terusik' dek api dalam kejadian itu.

Naskah berkenaan juga tidak basah dan rosak walaupun pihak bomba menggunakan air dalam kuantiti yang agak banyak dalam operasi tersebut.

Ingatlah! Sesungguhnya mereka (yang kufur ingkar) sentiasa berada di dalam keadaan SYAK – RAGU-RAGU tentang pertemuan dengan Tuhan mereka. Ingatlah! Sesungguhnya Allah Maha Meliputi pengetahuanNya akan tiap-tiap sesuatu. Fussilat 41:54

Inilah yang dikatakan kebesaran Allah.

Kami akan perlihatkan kepada mereka TANDA-TANDA KEKUASAAN KAMI DI MERATA-RATA TEMPAT (dalam alam yang terbentang luas ini) dan pada diri mereka sendiri, sehingga ternyata jelas kepada mereka bahawa Al-Quran adalah benar. Belumkah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belumkah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhanmu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu? Fussilat 41:53

Semoga ia boleh memberi iktibar dan renungan kepada kita semua. Wallahualam – Oleh SYAHRIL A. KADIR / Gambar dari Facebook Jabatan Bomba Dan Penyelamat Shah Alam





Ulasan GB

Firmanullah

إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ

Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Qur'an, dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya. (Al-Hijr :9)



"Gay tourism - we must learn from Israel"

Posted: 01 Feb 2012 05:02 AM PST

A simple note from a gay leader:

"Well, everybody knows I am a gay. So what? There are millions of us around the world. The US, UK, France, Israel almost every country in Europe, Latin America and Africa allow same sex marriage.

"But I am unique. I am married to a woman, and that makes me so special. I have kids and massive political support unlike you orthodox and conservative Malaysians who only enjoy man-to-woman sex.

"Oppss... Israel. Do you know why I support the Jewish state? Maybe you people are blind, so let me tell you this. Despite its confrontation with the Palestine, Israel receives more tourists than Malaysia and any other countries. Tourism is economy, and economy means revenue for the country.

"Tel Aviv is internationally-recognised as a center for gay tourism, far ahead of Amsterdam, Brussels, Stockholm and any other western cities. Tel Aviv is now an oasis for gay tourism in the Middle East, contributing to its purse and wealth.

"At the Yad Vashem Holocaust memorial (in Jerusalem), gays also listen to speeches and talks about the Nazi persecution of homosexuals.

"Tel Aviv is a city in which everyone can be proud of who they are. As the number of gays worldwide increases, we must accept the fact that they are also part of the community. And that is part of the reasons why I supported liberalisation of the laws that ban us.

"What do you Malaysians have in KL and other cities and towns? You expect tourism to contribute to our revenue but you forgot one thing - that gays rule.

"We should have more clubs and pubs for gays. Like Tel Aviv, there are more bars than synagogues, God is a DJ and everyone's body is a temple. So, vote for me. I will turnaround the country's economy in just one day. Israel has shown us the way..."



[Video] Skim 1 Care - Gaji Dipotong 10% Untuk Bayar Insuran Kesihatan

Posted: 01 Feb 2012 05:37 AM PST

Khabar angin skim '1 Care' akan kenakan cukai ke atas pesakit

KUALA LUMPUR, 1 Feb - Kemarahan umum meningkat terhadap cadangan "1 Care" skim penstrukturan semula sistem penjagaan kesihatan, pengkritik mendakwa ia memaksa pekerja dan perniagaan untuk memberikan 10 peratus pendapatan bulanan mereka kepada agensi menguruskan dana kesihatan kerajaan.

Walaupun maklumat terperinci skim masih samar-samar dan pegawai-pegawai Kementerian Kesihatan menyifatkan masih "terlalu awal" untuk mengkritik, pengamal perubatan dan persatuan pengguna memboikot cadangan itu sejak Disember lalu bermula kempen "Tak Nak 1 Care", berharap Putrajaya mengkaji semula sebelum dikuatkuasa.

Menggelar diri mereka "Gabungan Membantah Penswastaan Perkhidmatan Kesihatan", kumpulan ini telah menggunakan media alternatif dengan menggunakan laman sosial Facebook, Twitter, blogs dan Youtube untuk menyebarkan maklumat tentang skim seterusbya mendapat sokongan orang ramai.

Kumpulan ini antara lain telah membuka laman komuniti di Facebook yang dinamakan "#TakNak1Care", Twitter menggunakan akaun @taknak1care dan memuatnaik beberapa video klip di Youtube, menggesa rakyat menolak skim itu.

Usaha itu mendapat perhatian dengan cepat di Internet malah menarik perhatian Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan) Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, yang terlibat secara peribadi dalam perbincangan dengan kumpulan itu di laman Facebook.

The Malaysian Insider difahamkan skim "1 Care" dimodelkan selepas Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan United Kingdom (NHS), satu sistem pembiayaan penjagaan kesihatan dan telah ditekankan dalam Rancangan Malaysia ke-10 untuk Pelan Strategik Kementerian Kesihatan 2011 - 2015.

Difahamkan skim mempunyai lima fasa dan kini sudah memasuki fasa ketiga dan inisiatif penuh, perbincangan dengan doktor dan farmasi seluruh negara, akan dibentangkan kepada Kabinet pada Mac

Menurut anggota CHC, "1 Care" akan menggantikan sistem dua peringkat (awam dan swasta) penjagaan kesihatan dengan memiliki maklumat sulit hospital awan dan swasta, dengan harapan dapat memastikan ia lebih "saksama" kepada rakyat merentasi sosioekonomi.

Di bawa sistem dua peringkat, rakyat Malaysia boleh memilih rawatan di klinik swasta atau hospital dn pembayaran ditanggung sendiri atau melalui tuntutan insurans atau mendapatkan rawatan di klinik kerajaan atau hospital dan pembayaran di bawah kos minima, di bawah subsidi penjagaan kesihatan.

Melalui "1 Care", CHC berkata ia akan mewajibkan semua individu yang berpendapatan termasuk kakitangan kerajaan dan pesara, perniagaan dan menyumbang 10 peratus pendapatan mereka kepada agensi kerajaan, Skim Insurans Kesihatan Sosial (SHI) .

"Jadi sesiapa yang mampu bayar akan bayar, mana yang dikecualikan membayar seperti orang miskin dan sebagainya akan tetap mendapat faedah perubatan asas percuma yang ditawarkan di bawah skim itu. Pada asasnya mereka yang mampu akan bayar bagi mereka yang tidak boleh," kata anggota CHC.

Tetapi, selain sistem "perkhidmatan-sebelum-bayar" di bawah "1 Care", CHC juga mempersoalkan faedah penjagaan kesihatan yang terhad di bawah skim itu seperti jika seorang pesakit dirujuk kepada doktor pakar (GP); rawatan hanya enam kali sehari; rawatan hanya seorang pesakit setiap kali memberi perkhidmatan dan pembekal penjagaan kesihatan (PHCPs) dinilai di bawah Petunjuk Prestasi Utama (KPI) diberikan penalti.

"Dalam sistem ini, keuntungan PHCPs dengan mengiklan perkhidmatan SHI. Seperti semua insurans, SHI tidak meluluskan semua tuntutan. PHCPs mungkin dikenakan tindakan kerana memberi terlalu banyak perkhidmatan atau merujuk terlalu ramai pesakit ke hospital atau pakar.

"Doktor mungkin perlu kurangkan khidmat penjagaan kesihatan bagi mengelak penalti...tetapi anda tidak berhenti membayar atau bayar kurang ke SHI," dakwa kumpulan itu dalam video di Youtube.

Menjelaskan perkara ini, anggota CHC memberitahu The Malaysian Insider, "1 Care" memperuntukkan tuntutan maksimum RM360 setiap pesakit untuk GP dari SHI, dengan RM60 setiap kali rawatan.

"Dan dengan kuota-kuota KPI, GP akan cuba melengah-lengahkan dari merujuk terlalu ramai pesakit ke hospital. Sesiapa yang memerlukan rawatan segera, yang perlu ke hospital sendiri dan membayar sendiri," adu anggota itu.

Semasa cuba mengurangkan kebimbangan ke atas "1 Care" baru-baru ini, Dr Noor Hisham menjelaskan ia hanya "peringkat konsep" dan penstrukturan semula sistem penjagaan kesihatan negara amat diperlukan.

"Sekarang sektor awam akan membelanjakan RM16 bilion dan mendapatkan semula dua peratus. Sebaliknya kami tidak mahu membebankan rakyat tetapi melihat pelbagai pilihan dan model.

"Pada ketika ini tiada apa yang telah dipersetujui sehingga semuanya mendapat persetujuan orang ramai dan kami perlu mengkaji kos analisis. Bagaimanapun ada banyak andaian dan spekulasi dan imej buruk seperti kempen TAK NAK.

"Saya hairan dari mana mereka mendapatkan angka-angka itu tanpa disokong data substantif," katanya dalam satu respons.

Namun dakwaan CHC, ia dipercayai undang-undang baru "Akta 1 Care" dijadualkan untuk dibentangkan di Parlimen tidak lama lagi, kemungkinan pada awal Mac.

CHC akan menemui pemberita untuk memberitahu mengenai perkara itu esok, disusuli Forum Awam Kesihatan Selangor-Kuala Lumpur pada 12 Februari.

The Malaysian Insider difahamkan forum itu akan dirasmikan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan pegawai Kementerian Kesihatan. -TMI



Facebook #taknak1care


IKHLAS Kecam Ali Rustam: Macam Pelakon Hindustan, Janji Lain Buat Lain

Posted: 01 Feb 2012 03:30 AM PST

IKHLAS dakwa KM Melaka ibarat pelakon Hindustan

Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS), Mohd Ridzuan Abdullah mengganggap Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam seorang pelakon yang hebat dalam menyelesaikan isu 11 peniaga di Taman Mini Malaysia, Ayer Keroh.

Beliau mendakwa, kerajaan negeri Melaka gagal mengotakan janji membenarkan mereka berniaga di lokasi itu ketika kerja naik taraf taman berkenaan dilaksanakan.

Malah mereka turut kecewa dengan projek yang diuruskan Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) itu berikutan nilai pampasan ditawarkan yang dianggapnya tidak masuk akal
.

Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS), Mohd Ridzuan Abdullah berkata, terbaru peniaga terbabit menerima notis arahan berpindah ke gerai sementara berhampiran Taman Lebah, pada 29 Januari lalu.

"Notis arahan berpindah ini bertentangan dengan apa yang sudah dipersetujui ketika rundingan peniaga bersama Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam pada November lalu.

"Lebih kurang ajar apabila ada pegawai PKNM yang cuba mengugut untuk merobohkan premis peniaga sekiranya mereka enggan berpindah,
" katanya pada sidang media mengenai masalah berkenaan di Taman Mini Malaysia di Melaka, hari ini.

Menurut Mohd Ridzuan, sewaktu rundingan November tahun lalu yang dipengerusikan ketua menteri, mereka arahkan pemaju berunding soal pampasan namun sehingga saat ini tidak ada seorang pun wakil tampil untuk berbincang.

Bawa ke PM

"Saya anggap sikap kerajaan negeri Melaka ini, tidak ubah seperti pelakon Hindustan dalam menyelesaikan isu ini kerana dalam perbincangan awal lain tetapi kemudiannya lain pula jadinya.

"Sekiranya masalah ini masih gagal diselesaikan, pihaknya bercadang membawa isu terbabit kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan memohon supaya pihak berkenaan disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)," katanya.

Malaysiakini sebelum ini pernah beberapa kali melaporkan tentang isu peniaga di Taman Mini Malaysia yang timbul sejak kerajaan negeri memutuskan untuk menaiktaraf pusat pelancongan itu, April lalu.

Projek di bawah PKNM itu pada awalnya menawarkan gerai sementara berhampiran Taman Lebah yang sudah ditamatkan operasinya dan bayaran pampasan RM500 sebulan kepada setiap peniaga bagi tempoh enam bulan, sepanjang kerja naik taraf taman.

Bagaimanapun, 11 peniaga terbabit menolak tawaran itu yang dianggap mereka terlalu rendah dan langsung tidak munasabah.

Mereka kemudian menghantar memorandum bagi menuntut pampasan RM5,000 sebulan untuk setiap peniaga sebelum jumlah itu dikurangkan menjadi RM3,000.

Ia bagi menampung kehilangan pendapatan ketika tempoh itu selain merayu tidak dipindahkan ke gerai sementara pada April lalu.

Tak akan pindah

Sementara Pengerusi IKHLAS Negeri Melaka, Mohd Ahyad berkata, mereka tidak akan berpindah selagi tiada kata putus daripada kerajaan negeri dan PKNM berhubung hasil rundingan yang dipersetujui pada pertemuan ketiga-tiga pihak pada November lalu.

"Kami bukan mahu menentang kerajaan dan bukan juga berdegil kerana kami tidak pernah gagal hadir pada setiap perbincangan dan rundingan yang dilakukan pihak berkenaan sebelum ini.

"Apa yang hanya kami mahukan ialah pampasan setimpal dan tidak berpindah ke gerai sementara," katanya yang juga salah seorang peniaga di situ.

Sementara itu, peniaga, Joanne Low, 54, yang sudah berniaga di taman itu sejak 21 tahun lalu, berkata beliau berharap pihak berkenaan menunaikan janji mereka semasa rundingan November lalu dan membayar pampasan setimpal kepada peniaga.

"Kerajaan menyediakan bantuan khas kepada rakyat berpendapatan kurang daripada RM3,000, bagaimana mungkin PKNM boleh bercadang membayar pampasan sebanyak RM500 sebulan sahaja kepada kami? Jumlah itu terlalu rendah.

"Kami juga mempunyai banyak tanggungan lain yang perlu dibayar setiap bulan, justeru, saya berharap Ketua Menteri dapat melihat semula masalah ini dan mencari jalan penyelesaian secepat mungkin.

"Mengenai gerai sementara yang ditawarkan juga tidak menepati dari segi lokasi dan saiznya berikutan kawasan berkenaan sudah jarang dikunjungi pelawat serta dikhuatiri menjejaskan perniagaan kami.

"Ia juga satu pembaziran kerana lebih baik perbelanjaan membina gerai berkenaan diberi dalam bentuk bayaran pampasan kepada peniaga," katanya. -mk


Health Fitness Great Tips Part 28

Posted: 01 Feb 2012 01:04 AM PST

Stop Acid Reflux Now - * $24.10 Payout! 71% Commission! New Upsell Added ($28.28 Payout!)* -- Top Acid Reflux, Heartburn & Gerd Solution *amazing Conversions* The Latest Affiliate Tools Here: www.naturally-stop-acid-reflux.com/affiliate.html Cure Child Eczema Eczema In Babies And Children Is Becoming Increasingly Common. Many Parents Are Looking For Natural Cure For Their Children. Good For


Health Fitness Great Tips Part 30

Posted: 01 Feb 2012 01:01 AM PST

Iron Dolls - Female Bodybuilding Secrets Massive $20/$62 Payout. Best-selling Womens Bodybuilding Ebook For Beginners To Advanced Lifters. Backed By Qualified Endorsements And Testimonies! Triathlon, Running, Cycling, Swimming Products Access A Vast, Rich And Untapped Market With Triathlon, Running And Endurance Products. Do You Know What The Fastest Growing Sport In The World Is? That's


Murid Maut Dipanah Petir, 4 Ttermasuk Guru Cedera

Posted: 01 Feb 2012 02:24 AM PST

Kuala Kangsar – Seorang pelajar maut manakala empat lagi termasuk seorang guru cedera dalam tragedi panahan petir di Padang Sekolah Kebangsaan (SK) Mazuin di sini, petang ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, mangsa yang terkorban, Muhammad Syafiq Mohd Tajul Ariffin, 11, bersama tiga rakan dan seorang guru baru sahaja selesai menjalani latihan memanah.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Superitendan Abdul Gaffar Mohammad berkata, mangsa mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah.

Menurutnya, tiga lagi rakan mangsa berusia 10 hingga 12 tahun dan seorang guru dikejarkan ke Hospital Kuala Kangsar untuk mendapatkan rawatan lanjut.

"Difahamkan ketika kejadian cuaca hujan dan mangsa bersama rakan-rakan masih lagi berada di padang selepas selesai menjalani latihan.

"Mayat mangsa yang berasal dari Kampung Pakri dihantar ke Hospital Kuala Kangsar untuk bedah siasat dan kematian disebabkan oleh 'lightning injury'.

"Siasatan lanjut berhubung kes ini masih lagi dijalankan," katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian.


Health Fitness Great Tips Part 32

Posted: 01 Feb 2012 12:59 AM PST

Fat Loss Revealed By Will Brink Fat Loss Revealed By Will Brink. New To CB July 08. Quality Product - Strong Copy & Conversions - Powerful Affiliate Tools - Big Name Author, Save A Sale Implemented, Real PPC Expert Dream. www.fatlossrevealed.com/affiliates Lung Detoxification - Clean Your Lungs And Quit Smoking More Than Just A Detox! Gives You The Physical And Psychological Edge To Quit


Health Fitness Great Tips Part 34

Posted: 01 Feb 2012 12:57 AM PST

Urinary Tract Infection Remedy Report - New 1-click Upsell! This Site Converts Higher Than Anyone Else, Period. New Updates: 70% Comms Payout, New 1-click Upsell! For Promotional Tools Visit www.bartonaffiliates.com Or Search "barton" In Marketplace For More Offers. Start Earning $$ Today! Weight Loss Gods Way Stop Dieting & End Your Out-of-control Eating Forever With God's Own Permanent


Health Fitness Great Tips Part 36

Posted: 01 Feb 2012 12:56 AM PST

"naughty Fingers" By Gabrielle Moore This Ebook Teaches Men Advanced Fingering Techniques For Better Clitoral Stimulation And More Intense Pleasure. 75% Commissions Per Sale! Qigong Power Training System Secrets Of Chi Manipulation Revealed- The Insider Methods To The Worlds Most Extraordinary Qigong Techniques. Earn 75% On Each Sale. There Are No Products Like These Anywhere Else.


Health Fitness Great Tips Part 38

Posted: 01 Feb 2012 12:52 AM PST

Incinerador De Grasa -fat Burning Furnace Spanish Just Released Spanish Version Of The #1 Fitness Ebook On Cb! Much Easier To Dominate PPC (low Competition & Cheap Clicks!). *new* Affiliate Area: Http://incineradordegrasa.com/afiliados/afiliados.php 24/7 Fat Loss Brand New Program From Fitness Experts Joel Marion & Craig Ballantyne. Average Order Over $80 With Back End Recurring Monthly


Health Fitness Great Tips Part 40

Posted: 01 Feb 2012 12:51 AM PST

Get Lean Program High Converting Weight Loss & Nutrition Site. Cooking Show Style Video And Real Content Authored By International Fitness Model. The Scar Secret - Remove Scars Naturally & Permanently - Pays 75% ! The Scar Secret Shows How You Can Remove Scars, Approved By Doctors And Guaranteed To Work. Extensive Medical Research Has Shown The Scar Secret Is 100% Effective. Works With


No comments: