Tuesday, February 14, 2012

Who is Smarter?

Who is Smarter?


Who is Smarter?

Posted: 14 Feb 2012 10:30 AM PST

One Night, 4 College students were playing till late night and didn't study for the test which Was scheduled for the next Day.

In the morning they thought of a plan, they made themselves look as dirty and untidy as possible with grease and dirt.

They then went up to the Dean and said that they had gone out to a wedding last night and on their return the tyre of their car burst.

They had to push the car all the way back and that they were in no condition to appear for the test.

So the Dean said they can have the re-test after 3 days, they thanked him and said they would be ready by that time.

On the third day they appeared before the Dean, the Dean said that as this was a Special Condition Test,

All four were required to sit in separate classrooms for the test.

They all agreed as they had prepared well in the last 3 days.


The Test consisted of 2 questions with the total of 100 Marks.

Q.1. Your Name..........................(2 MARKS)

Q.2. Which tyre burst ?...............(98 MARKS)
a) Front Left
b) Front Right
c) Back Left
d) Back Right.....!!!

Who is smarter? :-)

-Author Unknown-

Have a nice day, everyone!


Perbezaan Sekatan Jalanraya Di Malaysia Dengan Luarnegara

Posted: 14 Feb 2012 09:47 AM PST

Ini Sesuatu Yang Polis Perlu Ambil Tahu

Setiap kali polis di Kuala Lumpur buat sekatan jalan, tidak kira siang atau malam, jalan kita akan jadi sesak.

Bukan polis tidak boleh buat sekatan, itu hak mereka, buatlah seberapa kali yang perlu, namun rasanya kena ada pendekatan baru sikit.

Sekatan jenis 'aku polis, aku boleh buat camna yang aku suka' kena ubah la sikit.

Kalau tengok gambar di bawah, memang jelas itulah kaedah polis Malaysia buat sekatan jalan.


Daripada tiga atau empat lorong, yang akan dibuka atau dibenar lalu hanya satu lorong.

Mengapa perlu buat camtu?

Kalau tengok gambar satu lagi, bagaimana polis negara luar buat kerja, nampak profesional kan?

Bukan kita hendak mengagungkan negara lain atau barat, tapi apa yang baik dan bijak itu jadikanlah ikutan.

Kalau buat cam negara barat, kan senang. Semua lorong dibuka, hanya satu digunakan untuk menahan kereta yang perlu diperiksa lebih lanjut.

Seperti yang ditulis awal tadi, polis Malaysia tak boleh la nak ada sikap 'aku polis, aku boleh buat camna yang aku suka'. Sebagaimana polis ada hak untuk melakukan sekatan dan pemeriksaan, mereka perlu lakukan dengan sebaik mungkin dan mengurangkan kesusahan kepada anggota masyarakat dan pengguna jalan raya.

Pemandu di atas jalan tu pun ada kerja nak buat, ada tempat yang hendak dituju.

Bayangkan pemandu yang berhemah, tak buat salah pun terpaksa tunggu terlalu lama semata-mata kerana kaedah pemeriksaan yang diamalkan ialah 'aku polis, aku boleh buat camna yang aku suka'…ada tiga lorong, aku tutup dua, cuma bukak satu sahaja sebab aku hebat, aku leh buat camtu!.

Jangan bagi alasan kurang anggota, kerajaan duk tambah bilangan anggota keselamatan hampir setiap tahun.

Jangan cakap kalau tiga lorong kang ada yang tak berhenti, terus pecut. Itu alasan paling tak masuk akal…pasal satu lorong boleh tak berhenti jugak kalau dia penjenayah yang nak melarikan diri.

Ambilah yang baik dan positif sebagai ikutan.

Peace!!!

Sumber: AK-47


The Tenth Husband

Posted: 14 Feb 2012 07:46 AM PST

A young man married a beautiful woman who had previously divorced 9 husbands. On their wedding night, she told her new husband to "Please be gentle; I'm still a Virgin".

"What?" said the puzzled groom. "How can that be if you've been married ten times?"

"Well, husband #1 was a Sales Representative; he kept telling me how great it was going to be.

"Husband # 2 was in Software Services; he was never really sure how it was supposed to function; but he said he'd look into it and get back with me.

"Husband # 3 was from Field Services; he said that everything checked out diagnostically but he just couldn't get the system up.

"Husband # 4 was in Telemarketing; even though he knew he had the order, he didn't know when he would be able to deliver.

"Husband # 5 was an Engineer, he understood the basic process but he wanted three years to research, implement, and design a new state of the-art method.

"Husband #6 was from Administration; he thought he knew how but he wasn't sure whether it was his job or not.

"Husband # 7 was a Psychiatrist; all he did was talk about it.

"Husband # 8 was a Gynecologist; all he did was look at it.

"Husband # 9 was a Stamp Collector; all he ever did was lick it..... God I miss him.

" But now that I've married you, I'm so excited. You are an Accountant by profession – know the figures very well and know how to manipulate them to get the maximum benefit out of it.

-Author Unknown-

*Posted for laughs. My apologies if anyone is offended.
.


Stateless 'Malaysians'

Posted: 14 Feb 2012 07:46 AM PST

Prime Minister Najib Tun Razak is the first prime minister to take action to resolve documentation problems involving the Indian community. Such a move and approach was well lauded by the Indians and the MIC (here).

Kudos, Mr PM.

However, I don't recall any effort by the PM and his Cabinet to find solution to about 500,000 'statelessness' people in Malaysia, of whom 90 per cent Malays (and Muslims) of Indonesian origin.

While Home Minister Hishammuddin Hussein can boast 'the success' of his ministry in processing 219,485 backlogged documentation cases such as citizenship and birth certificate applications in the past two years, this stateless people have been long ignored.

I am not sure what system is applied when considering one's application for a birth certificate, PR or citizenship but I believe we have defied the rights of some people who are supposed to be the legitimate Malaysian citizens!

I have been to Sabah and Sarawak, met and talked to 'Malaysians' with no status, no citizenship whereas they were born, brought up, studied, work and STAY in the country.

And since the day they were born, they never left the country even for a single day. Most of them are above 20 now, some even above 30. Their biological parents are Indonesians who came to Malaysia decades ago to work and die here.

So, shall we just chase them out of the country when by international convention and our immigration law, they deserve to be Malaysians. And by being Malaysians, they have the rights to vote. I am sure if they are given such a title, they will be more than happy to vote for Barisan Nasional.

Also, in Kelantan where the descendants of 'Siam' mostly stay, study and work. They too were born in our compound and never left the country.

In Johor where many Javanese from Indonesia migrated many years ago, their Malaysian-born children are deprived of all rights enjoyed by other Malaysians.

I met and know many of them, who found it difficult to work and feed their family as they do not carry any identification card. If you may ask them, they will choose to stay in Malaysia since they were born here, speak Bahasa Malaysia which Najib, Hisham and other speak. Aren't they not Malaysians?

To the Home Ministry, they must find the right mechanism to solve this issue. If we can simplify other procedures pertaining to PR and citizenship application by foreigners, then why can't we attend to this people without any citizenship status?

They are not even refugees whom we treat much better in some aspects.

Or, we just need to ignore them!


Miki Swimming and My Favorite Love Song

Posted: 14 Feb 2012 07:18 AM PST

Happiness is chilling at the pool! It has been ages since we went swimming mainly because Azman thinks it's not cool if his wife termuntah ditepi mahupun di dalam swimming pool tersebut atas sebab-sebab alahan pregnancy.

But since I hit 4th months I began to feel a lot better and functions a lot better too! So went to our regular place to get a cooling dip… Miki stayed in the water sampai jari kecut, bukan jari je, tangan, siku ketiak semua kecut kot.. haha

Goggle Froggie is Miki's 3rd birthday present from Cik Nas! Below is Mr Daddy! Mamat ni memang sangat suka sengih walaupun kalau marah sangat bengis! Dalam ayaq pun boleh sengih ka? Haha

And here is me and Miki underwater. Miki is wayyy much cooler than me… He didnt have to pinch his nose! LOL!

I am dedicating this song, taken from Talking Tom's Love Letters to my two handsome boys! Mummy can't get enough of the two of you! Love you lots! Muaxxxx

ps- Miki kalau dengar lagu ni mesti gedik2 goyang bahu… heeee~~~

Have a great day everyone!


Kings of Israel

Posted: 14 Feb 2012 06:14 AM PST

David and Goliath. Few haven't heard of the small boy who legend says brought down Goliath the giant with a slingshot. Join National Geographic as they investigate the meaning behind an artefact that lends the story a historical foundation. Then follow a trail of evidence that may provide tantalising proof of the lives of King David and Solomon. A 47 minute documentary.


NFCorp Langgar Syarat Pinjaman, Telah Melakukan Pecah Amanah - Nazri

Posted: 14 Feb 2012 07:28 AM PST

NFCorp melanggar syarat pinjaman, kata Nazri

KUALA LUMPUR, 14 Feb — Datuk Seri Nazri Aziz hari ini berkata, National Feedlot Corporation (NFCorp) telah melanggar syarat perjanjian pinjaman dengan kerajaan persekutuan.

"Dalam kata lain, telah berlaku kes pecah amanah. Duit tersebut, yang seharusnya digunakan untuk tujuan penternakan lembu telah digunakan untuk tujuan lain.

"Dana berkenaan telah diserahkan berdasarkan projek yang diserahkab kepada NFCorp, yang mana mereka harus menternak lembu dan menjualnya dengan kadar yang lebih rendah," jelas Nazri kepada pemberita di sini.

"Pinjaman itu diberikan hanya bagi tujuan itu. Sekiranya dana itu digunakan bagi tujuan lain, kita tidak perlukan peguam untuk mengetahui samada berlaku pecah amanah atau tidak, sangat mudah," kata menteri di Jabatan Perdana Menteri yang memegang portfolio undang-undang itu.

Malah, Nazri (gambar) turut menafikan laporan akhbar yang menyatakan bahawa beliau telah mengeluarkan kenyataan yang menyuruh rakan Kabinetnya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil memulangkan sejumlah RM250 juta yang dipinjam daripada kerajaan untuk Pusat Fidlot Nasional (NFC).

"Kerajaan berkuasa untuk menarik semula pinjaman berkenaan sekiranya berlaku aktiviti pecah amanah. Saya kata NFCorp perlu kembalikan duit itu semula, saya tidak menyebut beliau (Shahrizat), tidak ada kene mengena dengannya," katanya.

Nazri menegaskan, itu merupakan pandangan beliau selaku menteri berkaitan undang-undang, dan kerajaan masih lagi sedang menyiasat pertuduhan terhadap dakwaan berlakunya penyalahgunaan dana kerajaan persekutuan itu.

Menteri itu berkata lagi, beliau mengambil berat terhadap perkara itu dan menyatakan isu itu "tidak mati" walaupun apa pun tindakan yang diambil kerajaan, kerana rakyat ingin tahu ke mana wang itu digunakan.

"Sekiranya penyiasatan SPRM membuktikan berlakunya pelanggaran akta, mereka akan didakwa.

"Kemudian keluarkan tender dan berikan pembida tertinggi terhadap projek itu," tambah Ahli Parlimen Padang Rengas ini lagi.

Menurutnya, perletakan jawatan Shahrizat ketika ini tidak akan memberi "kesan" dan berkemungkinan akan lebih berkesan sekiranya dibuat lebih awal.

"Kita perlu tunggu sehingga siasatan selesai ... masyarakat kurang sabar, tiada petunjuk, dan tiada arah ke mana mereka hendak tuju," tambah Nazri.

PKR telah membuat beberapa siri pendedahan terhadap penyalahgunaan dana termasuk RM62 juta untuk tanah, hartanah, dan perbelanjaan yang tidak berkaitan dengan projek penternakan lembu berkenaan.

Shahrizat telah mengambil cuti tiga minggu daripada jawatan sebagai menteri bulan lepas dan kini telah kembali bertugas.

Rabu lalu, beliau telah dipanggil memberi keterangan di pejabat SPRM di Putrajaya.

Timbalan Perdana Mnerteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan akan melantik juru audit bagi menyemak semula laporan kewangan NFC namun enggan mewujudkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat NFC. -TMI


DAP mahu Najib arah NFC bayar pinjaman

DAP hari ini menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengulas kenyataan seorang menteri kabinetnya bahawa keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil perlu membayar balik pinjaman mudah RM250 juta yang diberikan kerajaan kepada syarikat projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) milik mereka itu.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata jawapan Perdana Menteri adalah penting kerana sebagai menteri yang bertanggungjawan ke atas hal ehwal undang-undang Datuk Seri Nazri Abdul Aziz telah mengaitkan hubungan langsung antara Shahrizat dan skandal NFC.

"Ini adalah pengakuan kali pertama oleh seorang menteri kabinet bahawa Shahrizat bukan sahaja terlibat kepada skandal lembu dan kondo tetapi juga (mengakui) bahawa kesalahan telah berlaku," kata Lim yang juga mempersoalkan mengapa wang berkenaan harus dikembalikan jika tidak berlaku sebarang penyelewengan.

Beliau merujuk kepada laporan Sinar Harian, semalam yang memetik Mohd Nazri meminta keluarga Shahrizat membayar balik pinjaman yang diberikan kerajaan itu.

Harus letak jawatan

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu dilaporkan berkata dengan berbuat demikian, maka Shahrizat yang juga Ketua Wanita Umno boleh mengekalkan jawatannya sebagai Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat.

Namun, menurut Lim, pengembalian wang itu tidak memadai kerana tindakan juga harus diambil ke atas mereka yang bertanggungjawab, selain Shahrizat juga harus meletak jawatan.

"Ini bukan sahaja tidak boleh diterima tetapi merupakan penghinaan kepada standard kebiasaan kewangan, amanah dan kebertanggungjawaban. Rakyat Malaysia menuntut supaya tindakan diambil serta merta.

"Kegagalan untuk bertindak menunjukkan kegagalan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) membasmi rasuah di bawah Program Transformasi Kerajaan," katanya.
-mk



Whitney Flown Home

Posted: 14 Feb 2012 05:57 AM PST

BBC ONLINE: 14 February 2012
Last updated at 06:10 GMT










Whitney Houston's body arrives home in New Jersey








Fans cheered as a gold hearse carrying the singer's body arrived at the funeral home



Continue reading the main story















Whitney Houston 1963-2012


Houston albums see sales surge


St. Valentine's Day 情人节 2012

Posted: 14 Feb 2012 05:33 AM PST

On this globally celebrated occasion, may I wish all lovers a "Happy St. Valentine's Day"!

And, of course, on this day, I wish to say "To Yian with love"!

Cheers!


Pertemuan Anwar Dengan Pemimpin Hamas Palestin Musnahkan Fitnah UMNO

Posted: 14 Feb 2012 05:40 AM PST

Hamas iktiraf Anwar, bukti sokong perjuangan Palestin

KUALA LUMPUR 14 Feb: Pertemuan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pimpinan tertinggi Hamas adalah bukti beliau menyokong perjuangan rakyat Palestin, kata Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty.

Beliau mengulas pertemuan Anwar bersama pemimpin Hamas, Khalid Mash'ad ketika kunjungan Ketua Umum KEADILAN itu ke Qatar baru-baru ini.

Pertemuan itu, kata Muhammad Nur, sekaligus menangkis serangan jahat yang dilakukan pemimpin Umno-Barisan Nasional kononnya Anwar menyokong Israel dan menafikan hak rakyat Palestin.

"Khalid Mashal adalah pengerusi Biro Politik Hamas dan salah seorang tokoh pimpinan Hamas tertinggi dan dihormati. Justeru pertemuan Anwar-Khalid itu dengan sendirinya membuktikan Anwar istiqamah dalam perjuangan dunia Islam," tegas beliau.

Pengerusi Biro Politik Hamas adalah jawatan paling kanan dalam Hamas selepas pengasas pertubuhan itu sendiri.

Ketika penglibatnnya dalam Hamas, Khalid Mashal, hampir dibunuh ejen Mosad atas arahan perdana menteri Israel, Benjamin Netayahu.

Menurut Dr Muhammad Nur, berbanding Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Anwar dilihat lebih dipercayai gerakan Islam kerana sejarah perjuangannya bermula sejak zaman mahasiswa.

"Ini kerana faktor Anwar yang istiqamah dalam perjuangan dan pada masa yang sama realistik dengan politik dunia.

"Hamas juga menyedari realiti politik semasa dan tetap mempertahankan perjuangan rakyat Palestin yang mahukan negara mereka sendiri selaras dengan Resolusi 242 pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 1997," ujarnya.

Anwar kebelakangan ini difitnah Umno, kononnya menyokong penubuhan negara Israel dengan memutarbelitkan kenyataannya yang disiarkan dalam satu wawancara dengan Asian Wall Street Journal.

Ketika di Qatar, selain Khalid, Anwar turut bertemu ulama tersohor dunia, Sheikh Dr Yusuf Al Qaradawi. Beliau juga turut mengadakan perjumpaan dengan menteri kebudayaan Qatar, Dr Hamad Abdul Aziz dan tokoh ilmuan Islam, Jaser Audah. -KD


BHL connect

Posted: 14 Feb 2012 03:21 AM PST


So it looks like the gathering of the former staff of the now non-existent Ban Hin Lee Bank is going ahead with full steam this Saturday. I had been rather hesitant in commiting myself to this function but on Monday, after having received a telephone call from Annie Khor, I made up my mind to join the fray. I'm told that the number is fast closing in on a hundred attendees.

Actually, I don't know why I had hesitated so much. It would be good to meet up with all those people from the good old banking days again. People that I had known for 24 years of my working life. From 1977 until 2001. A period which I had given my everything to my employers. Commitment and loyalty. Only to see the establishment swallowed by Southern Bank in 2000. I remained with the enlarged entity for one more year until I decided that enough was certainly enough. Southern Bank was cold compared with the warmth of Ban Hin Lee Bank.

Just a while ago, I was looking through the exBHLBankers page on facebook. I see there are 309 former Ban Hin Lee Bank staff who are members of this page. While some are still in the banking industry, the majority have dispersed widely into other industries or they have, like me, retired. But we are all drawn together by a common past. The camaraderie is still there and everyone is now only reminiscing instead of looking to the future. Someone even posted photographs of porcelain coinboxes that even I had forgotten they existed. And the old BHL Bank identification badges? And keychains? Wow, people are still keeping them.

And someone else asked whether anyone remember the old corporate song. I wouldn't be surprised if it is suddenly sung, provided a copy can be pulled out from an archive somewhere. So yes, there's going to be a lot of nostalgia this Saturday.


ca-pub-5430283382112812


The Costa Concordia Disaster

Posted: 14 Feb 2012 03:06 AM PST

Some of my friends and relatives love to go on cruise holidays to various parts of the world. I beg to differ. The only time I had a holiday in a boat was in 1987 when my friends and I rented a fishing boat to go diving in the Pulau Payar area. I was the chief cook then whipping up simple meals for the 18 of us in that three-day trip.


I am smack in the middle of the pic with dark sunshades and short cropped hair. It was a great trip with the right company and fantastic weather. Night dives were superb and it was especially beautiful in the morning when we went snorkelling - except we had to contend with unidentified floating objects thanks to those who had done their toilet duties!

We slept on the deck and counted stars to fall asleep. Then, I was young, carefree, without kids and did not know the meaning of 'danger'. Neither did I know what was 'fear'.

When we got back to Penang, I remember I had motion sickness for at least three more hours. It was quite strange driving home and yet to feel the rocking motion of the boat and the buoyancy of the water even though I was already on land!

Honestly, I am not too keen about water holidays. I remember being stranded once when sailing on a catamaran with Yammy, Cecelia and the beach boy who was our guide. We went further and further out and out of the blue, there was no more wind.

I just froze in the dead calm that afternoon with the scorching sun burning my back. It was too far to swim to shore and it was not worth it because the area was infested with jellyfish.

Fortunately, the beach boy's friend realized we were out for so long and came out in a motor-boat to check on us. Later, he tugged our catamaran to shore. Big relief.

On another diving trip to Pulau Song Song, the boat we rented ran out of petrol. Worse still, the radio was not working and in the mid 1980's, we did not have mobile phones. Hmm...even if we did, I doubt there was any signal out in the sea.

A storm was brewing and we huddled in the boat praying and wondering what might befall us. Fortunately, a passing fishing boat saw us and gave us enough petrol supply to reach Pantai Kerachut.

After those experiences, I never ever went on any boat trips and would not dream of going on a cruise. Not only would one face the risk of meeting all kinds of dangerous accidents, but would also face the risk of gaining weight with the world class cuisine served on board.

This evening, Angela sent this slide show about the Costa Concordia disaster. According to Wikipedia:

The Italian cruise ship Costa Concordia partially sank on the night of 13 January 2012 after hitting a reef off the Italian coast and running aground at Isola del Giglio, Tuscany, requiring the evacuation of the 4,252 people on board. Seventeen people are known to be dead; 64 others were injured (at least two seriously)and 15 are missing. Two passengers and a crewmember trapped below deck were rescued in the days after the incident. 
Captain Francesco Schettino had deviated from the ship's computer-programmed route to treat people on Giglio Island to the spectacle of a close sail-past or near-shore salute. The ship was on the first leg of a planned 6-port cruise from Civitavecchia when she hit a reef off Isola del Giglio and started to take in water, flooding the engine room and generators, causing the ship to drift for more than an hour off the eastern shore of Isola del Giglio before running aground and being evacuated. 
Ship's officers at first told passengers that the problem was a reparable "electrical fault" and told inquiring maritime officials that the event was merely a "black out". The captain delayed preparations to abandon ship, and the ship developed a list, both which factors hindered eventual evacuation attempts. Soon after grounding, the ship listed more extremely, trapping people inside. Meanwhile, the captain left, or fell from, the ship during the evacuation and did not reboard. After the event, Schettino was arrested on preliminary charges of multiple manslaughter in connection with causing a shipwreck, failing to assist 300 passengers, and failing to be the last to leave the wreck. The vessel is unstable on a rock ledge and rescue operations have ceased. A floating oil-barrier is in place, though water quality remains within legal limits.


CLICK HERE to read the rest of the entry from Wikipedia. 

CLICK HERE TO WATCH THE SPECTACULAR SLIDE SHOW OF COSTA CONCORDIA and scenes from the disaster.

Surely some of you will be moved to tears.

Take care and stay safe.

Do leave a comment to share your thoughts and responses.


Penantian 30 Tahun Untuk Dapat Geran Tanah Berakhir Apabila PR Memerintah

Posted: 14 Feb 2012 03:37 AM PST

Sabak Bernam : Umur Rasib Ghazali sudah mencecah 72 akan tetapi, harapan penduduk Kampung Hala Cara Baru itu untuk mendapat geran tanah bagi tapak rumahnya tidak kesampaian hingga semalam.

Penantian Rasib dan 116 penduduk kampung di daerah Sabak Bernam selama lebih 30 tahun berakhir apabila mereka diberikan notis 5A, iaitu notis yang mengakui mereka pemilik tanah yang sah, oleh Kerajaan Selangor.

Perasaan lega dan gembira jelas kelihatan di wajah Rasib dan penerima-penerima lain dari kampung Kampung Nelayan Haji Dorani, Kampung Jalan Pantai Sekendi dan Kampung Hala Cara Baru Sungai Panjang.

"Hampir-hampir 30 tahun lah. 30 tahun saya tunggu tak dapat-dapat. Sampai sekarang dah dapat Alhamdulillah," kata Rasib apabila ditemui di dalam majlis penerimaan borang tersebut di sini.

Majlis itu dirasmikan oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang berkata pemberian geran kepada pemilik tanah yang sah adalah usaha berterusan pentadbiran Pakatan Rakyat.

"Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mahu bersikap adil kepada rakyat yang sudah berpuluh tahun menanti tetapi masih belum mendapat geran tanah. Di sesuatu kawasan, mereka sebagai pemilik yang sah. Inilah antara usaha dan janji kita kepada rakyat Selangor.

"Kita dapati dari kajian kita bukan sedikit. Lebih daripada 80,000 rakyat peneroka tanah di Selangor akan menerima geran sah (notis 5A) milik kepada mereka," katanya ketika berucap dalam Majlis Penyampaian Borang Notis 5A Dan Skim Mesra Usia Emas (SMUE) di Dewan Seri Bernam di sini hari ini.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim dan Pegawai Daerah Sabak Bernam, Mohd Zainal Mohd Nor.

Seorang lagi penerima Rahani Siran, 71, dari Kampung Hala Cara Baru berkata, beliau menanti saat itu lebih dari 20 tahun dan berasa amat gembira pada hari ini.

"Tinggal kampung di sana tu dalam tahun 1989, dalam 22 tahunlah," katanya.

Seorang lagi, Mohd Sulaiman Yunus, 74, dari Kampung Nelayan Haji Dorani mengungkapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri.

"Alhamdulillah sangatlah kepada Kerajaan Negeri Selangor yang telah memberi notis 5A dan kebenaran untuk saya menduduki tanah Kampung Nelayan ini dan masalah ini selesailah," kata Mohd Sulaiman.

Kerajaan Negeri juga akan mengurangkan bayaran premium hingga ke RM1,000 kepada penerima geran dan sekiranya masih tidak mampu menjelaskannya, mereka tetap dibantu oleh Tabung Kebajikan.

Pada majlis yang sama seramai 120 pewaris turut menerima RM1,500 seorang dari Skim Mesra Usia Emas (SMUE).

"Dasar Kerajaan Pakatan Rakyat adalah untuk menyelesaikan keseluruhannya dan tanpa mengambil kira fahaman politik kerana mereka semua adalah rakyat Selangor. Mereka berhak mendapat geran tersebut," kata Abdul Khalid semasa memberi sumbangan SMUE. -tvsnews






Ketua Pendakwa Syarie Perak Dipenjara & Denda Kerana 4 Tuduhan Rasuah

Posted: 14 Feb 2012 02:10 AM PST

Ketua Pendakwa Syarie negeri Perak dipenjara 8 tahun, denda RM55,000 atas kesalahan rasuah

KUALA LUMPUR, 13 Feb — Ketua Pendakwa Syarie Perak hari ini telah dijatuhkan hukuman penjara 8 tahun dan denda RM55,000 atas empat pertuduhan meminta dan memperoleh suapan sebagai dorongan untuk tidak meneruskan pertuduhan atas satu kes khalwat.

Shahrunnazri Abdul Samad, 40, didakwa melakukan kesalahan tersebut semasa beliau bertugas sebagai Ketua Pendakwa Syarie yang merupakan jawatan tertinggi Bahagian Pendakwaan Syariah di negeri Perak.

Beliau dituduh di bawah seksyen 10 (a)(bb) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 1997 dan Seksyen 11 (a) Akta Pencegahan Rasuah Malaysia 1997.

Bagi pertuduhan pertama, Shahrunnazri secara rasuah meminta suapan wang tunai berjumlah RM5,000 daripada Mohamad Asri Bin A. Bakar sebagai dorongan supaya tidak meneruskan pertuduhan ke atasnya yang disyaki terlibat dalam satu kes khalwat.

Manakala pertuduhan kedua, tertuduh secara rasuah memperoleh suapan wang tunai berjumlah RM1,000 melalui akaun simpanan Maybank supaya tidak diteruskan pertuduhan ke atasnya yang disyaki terlibat dalam satu kes khalwat.

Bagi pertuduhan ketiga, tertuduh turut memperoleh suapan wang tunai berjumlah RM2,000 melalui akaun simpanan Maybank supaya tidak diteruskan pertuduhan ke atas individu sama yang disyaki terlibat dalam satu kes yang sama.

Pertuduhan keempat pula, tertuduh didakwa telah memperoleh suapan wang tunai berjumlah RM2,000 melalui akaun simpanan Maybank untuk diri tertuduh sebagai dorongan untuk tidak meneruskan pertuduhan ke atas individu sama yang disyaki terlibat dalam satu kes khalwat yang sama.

Hakim Mahkamah Sesyen Ipoh telah menjatuhkan hukuman penjara dua tahun dan denda RM25,000 bagi pertuduhan pertama.

Manakala untuk ketiga-tiga pertuduhan berikutnya, hakim telah menjatuhkan hukuman dua tahun penjara dan denda RM10,000 bagi setiap pertuduhan tersebut.

Pendakwaan telah dijalankan di hadapan Hakim Tan Hui Lim, SPRM diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Abdul Razak Musa manakala tertuduh diwakili oleh Abdul Roni Abd Rahman & Co.

Bagi kesalahan di atas jika sabit kesalahan tertuduh boleh dipenjara selama tempoh tidak melebihi 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada 5 kali ganda jumlah atau nilai suapan. -TMI

Ulasan GB

Inilah perwatakan yang mewarnai figura pendakwa syarie - menerima rasuah.

Itu baru kes-kes yang diketahui dan dapat dibuktikan, tidak termasuk kes-kes yang berlaku senyap-senyap yang "berkemungkinan" lebih banyak dari yang diketahui.

Pegkhianatan terhadap amanah berlaku apabila seseorang tidak takut dengan Allah yang Maha melihat dan Maha Tahu.

Akibat daripada rasuah, sistem kebenaran dan keadilan dilacurkan.


Guan Eng Libas Tiong Lai - Bumbung Stadium Juga Runtuh, Mahu Pantau Lynas?

Posted: 14 Feb 2012 12:26 AM PST

Bumbung stadium pun runtuh, macam mana nak pantau Lynas'

PETALING JAYA: Bolehkah kita mempercayai Pengerusi MCA Pahang dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai untuk memantau keselamatan dan sekuriti pengendalian Loji Bahan-Bahan Maju Lynas (LAMP) di Kuantan?

Ketika menimbulkan persoalan ini, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, mengharapkan kredibiliti dan profesionalisme Liow untuk memantau projek Lynas sama seperti menaruh kepercayaan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk membina stadium di Kuala Terengganu yang lambat laun bumbungnya runtuh.

Guan Eng memberi komen demikian dalam satu kenyataan media hari ini berikutan MCA Pahang mengumumkan jawatankuasa khas yang dipengerusikan Liow untuk memantau operasi LAMP yang mendapat Lesen Kendali Sementara (TOL) selama dua tahun oleh kerajaan BN.

Menurutnya, Liow jelas memperlihatkan sikapnya yang tidak bertanggungjawab kerana menafikan tindakan pasukan polis menembak gas pemedih mata dan meriam air ke dalam perkarangan Hospital Bersalin Tung Shin semasa Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011.

"Apabila dibuktikan bahawa polis memang telah menembak gas pemedih mata dan meriam air ke dalam kawasan hospital, barulah Liow terpaksa memohon maaf secara terbuka.
"Namun demikian, tidak ada tindakan yang telah diambil ke atas mereka yang cuba menutup isu ini dan memberi laporan palsu," jelas Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang.

Tidak bertanggungjawab

Beliau menegaskan bahawa pemberian TOL oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Malaysia untuk loji pemprosesan nadir bumi yang terbesar di dunia adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab.

"Ini kerana projek Lynas membawa risiko kepada keselamatan, kesihatan dan juga nyawa rakyat di Kuantan, terutama sekali apabila dasar-dasar perlindungan antarabangsa masih lagi dipertikaikan,' tegas beliau.

Ujar beliau, dalam kata lain, AELB dan pihak pengawal selia sendiri tidak mempunyai cadangan pembuangan sisa radioaktif yang jelas daripada Lynas.

"Di bawah TOL, Lynas akan bertanggungjawab penuh atas pengurusan sisa termasuk mengembalikannya kepada sumber asal jika perlu.

"Tetapi Australia sudah menyatakan bahawa ia tidak akan mengambil balik apa-apa bahan sisa. Jika begitu, ke manakah sisa-sisa itu akan dikembalikan?

Berhubung masalah bahan sisa ini, Guan Eng menyoal "siapakah pakar dalam MCA Pahang yang akan memantau operasi Lynas dan mengenalpasti sama ada ianya selamat atau tidak?

"Adalah jelas bahawa MCA dan BN rela mengorbankan keselamatan rakyat demi keuntungan besar untuk syarikat tersebut dan juga pihak -pihak yang mempunyai kepentingan dengan membenarkan pengendalian loji nadir bumi Lynas di Kuantan," jelas beliau. -FMT

Rekod Tung Shin sebabkan jaminan Tiong Lai dipertikai

KUALA LUMPUR, 13 Feb: Tragedi Penipuan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengenai tembakan gas pemedih ke Hospital Tung Shin membuatkan jaminan beliau untuk memantau keselamatan kilang Lynas terus dipertikai.

Bagi Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, ke Tung Shin telah menyebabkan jaminan Tiong Lai dipertikaikan.

"Bolehkah kita mempercayai Pengerusi MCA Pahang dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai untuk memantau keselamatan dan sekuriti pengendalian Loji Bahan-Bahan Maju Lynas (LAMP) di Kuantan?" soalnya.

Padahal, katanya, beliau telah menunjukkan sikap tidak endah, tidak profesional dan tidak bertanggungjawab dengan menipu dan menafikan bahawa polis tidak menembak gas pemedih mata dan meriam air ke dalam perkarangan Hospital Bersalin Tung Shin semasa perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011?

Apabila dibuktikan bahawa polis memang telah menembak gas pemedih mata dan meriam air ke dalam kawasan hospital, barulah Liow terpaksa memohon maaf secara terbuka.

Namun demikian, tidak ada tindakan yang telah diambil ke atas mereka yang cuba menutup isu ini dan memberi laporan palsu.

Kini, MCA Pahang telah mengumumkan jawatankuasa khas yang dipengerusikan Liow untuk memantau operasi LAMP yang baru sahaja diberi Lesen Kendali Sementara (TOL) selama 2 tahun oleh Kerajaan Persekutuan BN.

Bagi Ketua Menteri Pulau Pinang itu, pemberian TOL oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Malaysia untuk loji pemprosesan nadir bumi yang terbesar di dunia adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan membawa risiko kepada keselamatan, kesihatan dan juga nyawa rakyat di Kuantan, terutama sekali apabila dasar-dasar perlindungan antarabangsa masih lagi dipertikaikan.

Umum tidak mempunyai keyakinan terhadap keupayaan BN bukan sahaja untuk bercakap benar tetapi juga untuk memantau keselamatan secara profesional.

Daripada menangani isu-isu yang serius, Datuk Seri Liow Tiong Lai telah mengambil keputusan untuk menubuhkan jawatankuasa yang dipengerusikannya untuk memastikan pematuhan LAMP dalam syarat-syarat yang ditetapkan dalam TOL.

"Mengharapkan kredibiliti dan profesionalisme Datuk Seri Liow Tiong Lai untuk memantau keselamatan LAMP adalah tidak berbeza dengan mempercayai pihak berkuasa Malaysia untuk mengendalikan loji nuklear dengan selamat apabila stadium di Kuala Terengganu pun tidak boleh dibina tanpa keruntuhan bumbung," tegas beliau.

Salah satu daripada lima syarat adalah supaya Lynas menyediakan pelan terperinci dan juga lokasi Fasiliti Pembuangan Sisa (PDF) kepada AELB dalam tempoh 10 bulan dari tarikh pemberian lesen.

Dalam kata lain, AELB dan pihak pengawal selia sendiri tidak mempunyai cadangan pembuangan sisa radioaktif yang jelas daripada Lynas.

Di bawah TOL, Lynas akan bertanggungjawab penuh atas pengurusan sisa termasuk mengembalikannya kepada sumber asal jika perlu.

Tetapi Australia sudah menyatakan bahawa ia tidak akan mengambil balik apa-apa bahan sisa.

"Jika begitu, ke manakah sisa-sisa itu akan dikembalikan?

"Siapakah pakar dalam MCA Pahang yang akan memantau operasi Lynas dan mengenalpasti sama ada ianya selamat atau tidak?" kata Lim Guan Eng dalam kenyataannya.

Adalah jelas, kata beliau, MCA dan BN rela mengorbankan keselamatan rakyat demi keuntungan besar untuk syarikat tersebut dan juga pihak-pihak yang mempunyai kepentingan dengan membenarkan pengendalian loji nadir bumi Lynas di Kuantan.
-HD




Indonesia's main challenge is fighting corruption: Yudhoyono

Posted: 13 Feb 2012 10:39 PM PST

JAKARTA (REUTERS) - Indonesia's President Susilo Bambang Yudhoyono said on Monday that fighting corruption is the main challenge facing South-east Asia's largest economy.
'We want to change the trajectory of history but I have come to realise that it takes a longer time to make our country and our system clean,' Mr Yudhoyono told reporters at the state palace.

Two ratings agencies recently have upgraded Indonesia to investment grade status since December in a reflection of years of solid economic growth and what they said are relatively sound macro economic policies.
But growth is hampered by corruption and infrastructure problems greater than those of other South-east Asian countries.


Dog Cafe BAU House, Hongdae, Seoul

Posted: 13 Feb 2012 09:57 PM PST

BAU House is a dog cafe in Hongdae, Seoul, where customers can mingle with variety of canines (and a lonely cat). It's a heaven for dog lovers lol. The cafe has been operating for at least a few years and AFAIK, still going strong these days…

Video by Ricardo Mendialdua. Music by Gnarls Barkley and Marvin Gaye.

Dog Cafe BAU House, Hongdae, Seoul from YeinJee's Asian Blog


Will Jamil Khir ban the Valentine's Yemeni cookies?

Posted: 13 Feb 2012 10:27 PM PST


From Yemen with love!

Yes, everyone fell in love with the yummy cookies that my Yemeni colleague made!

 One Malay 'tudung' girl took a bite and blurted, 'Qasem, oh my god, marry me!'


Hilux Dirempuh Sehingga Masuk Kedai Petronas - Salah Siapa?

Posted: 13 Feb 2012 10:38 PM PST

Guru wanita hilang kawalan rempuh Hilux

PASIR PUTEH - Akibat hilang kawalan, kereta seorang guru wanita merempuh sebuah kereta 4x4 jenis Hilux sebaik sahaja selesai mengisi minyak di Stesen Minyak Petronas Pasir Puteh Dua, di sini.

Kejadian yang berlaku jam 6 petang kelmarin itu dipercayai berlaku apabila Azizah Mat Noor, 44, memandu kereta Cherry miliknya merempuh dengan laju Hilux yang diletakkan di hadapan Petronas sehingga memasuki kedai tersebut.

Pemilik Hilux, Sufian Abdullah, 21, berkata, semasa kejadian tersebut berlaku dia baru sahaja memasuki kedai Petronas tersebut tidak sampai tiga minit sebelum dikejutkan dengan bunyi kuat.

"Semasa kejadian saya sedang berurusan di mesin wang di dalam kedai itu dan apa yang berlaku ini sangat mengejutkan," katanya kepada Sinar Harian.

Dalam kejadian tersebut, kereta milik Azizah rosak teruk di bahagian hadapan akibat merempuh bahagian belakang kereta milik Sufian.

Azizah tidak mengalami sebarang kecederaan kerana semasa kejadian dia memakai tali pinggang keledar.

Sementara itu, Pengurus stesen minyak tersebut, Mohd Azli Abdullah berkata, sehingga sekarang pihaknya masih tidak dapat memberitahu berapa jumlah kerugian akibat kejadian tersebut.

"Ini kerana kami terpaksa menunggu wakil daripada pihak Petronas terlebih dahulu untuk datang menilai jumlah kerugian," katanya.

Menurutnya, kejadian tersebut merupakan yang pertama berlaku di stesen minyak tersebut dan dia bersyukur kerana ia tidak melibatkan orang ramai dan pekerja. -SH




Ulasan GB

Yang pemilik Hilux, Sufian Abdullah, (21 tahun) pergi letak kenderaannya melintang depan Petronas tu apa pasal? Bukankah ia boleh menghalang laluan?

Tidakkah sepatutnya dia meletakkan kenderaannya di sebelah tepi jika sekadar untuk membeli barang dan bukan untuk mengisi minyak?


Bangkok: Tha Tien Pier Water Taxi

Posted: 13 Feb 2012 08:10 PM PST

Click here for more posts about my Bangkok Trip.

Bangkok Trip: Tha Tien Pier Ferry (Day 4): It's day 4 of my trip in Bangkok last week, on the fourth day, it's a sightseeing trip in Bangkok instead of shopping and night market exploring. Was thinking of going to the floating market, but then I found out it's one and a half hour away from Bangkok city and the Thonbori district, which is far away. Review of the famous floating market is not so nice afterall. There's review of the river is very stinky, it's so tourist centric and what a waste of time.

I would like to go find it out myself next time, but since I have a day left, I took the day for some major tourist attractions like the Wat Arun, Wat Pho Reclining Buddha and Grand Palace which is near to Bangkok city.


On the illegal cab to Tha Tien Pier. For only 100Baht, he took us to the Gem shop for a tour before heading to Tha Tien. It's a famous Gem shop scam, but for that price of cab, it's worth it, we didn't buy anything though. Haha


Passed by Grand Palace

Our first stop was Wat Arun which is on the other side of Chao Phraya river, so it's either bridge of boat. But then bridge is too far, so boat is the ideal and best transport to go to the other side of the river. Wat Pho, Wat Arun and Grand Palace are all near to each other only. First we take a cab to Tha Tien Pier to sit the water taxi which ferry people across the river for as low as 3Baht per person per way! That's only like RM0.30/US$0.09. It's so cheap!


Man transporting cooking gas.


Tha Tien Pier at far.


Selling salted fish and more.

Tha Tien Pier is located right opposite of Wat Pho and Grand Palace, there's a market that sells many food and also beverage stalls along the way. It's good to chill with some cold coconut juice on a Sunny day. The temperature was really high that day at 35 degree cel, very crazy. Luckily we have umbrella with us.


A market at outside of Tha Tien Pier.


Tha Tien Pier.


Dear Hueisean sipping on a cold coconut.


Making Thai's salad.


The Tha Tien Pier.


Wat Arun, pyramid-like holy tower.

The water taxi comes and goes every 15 minutes, it's very convenient but then a little bit unsafe, however if you sit still and don't walk much, it's pretty safe. So after arriving on the other side of the island, you need not to walk far to reach Wat Arun, it's just located on the left hand side outside the pier. You can see the Wat Arun pyramid-like spiritual tower from here.


View Nick Chan's Travel Map in a larger map

Click here for more posts about my Bangkok Trip.


No comments: