Monday, March 19, 2012

FREE FISHER PRICE TOYS! WIN AMAZING PRODUCTS WORTH MORE THAN RM500!

FREE FISHER PRICE TOYS! WIN AMAZING PRODUCTS WORTH MORE THAN RM500!


FREE FISHER PRICE TOYS! WIN AMAZING PRODUCTS WORTH MORE THAN RM500!

Posted: 19 Mar 2012 09:28 AM PDT

STICKY POST UNTIL 22 MARCH 2012

SCROLL DOWN FOR NEWER ENTRIES

Dear Readers,

It is sad for me to say this but I have come to the final blog giveaway courtesy of the generous Fisher-Price who sponsored the amazing prizes! Six lucky blog readers have bagged really cool Fisher-Price products from my first and second giveaway. Congratulations to them!

So now ladies and gentlemen, is your final chance to win the awesome goodies, this time around three fantastic Fisher-Price products are out for grabs. And they worth more than RM500.00! Siapa nak bagi tu? LOL!

Before I tell you what to do, why don't we check out the prizes? Here they are:

 

FIRST PRIZE
Fisher-Price Laugh and Learning Table – RM 269.90

 
SECOND PRIZE
Fisher-Price Doodle Pro-Glow- RM149.90

THIRD PRIZE
Doodle Pro Basic Color Asst -RM99.90

1) Read my previous entry :  Go Baby Go: Stride to Ride Lion by Fisher Price
2) Tell me why the Fisher-Price Stride-To-Ride Lion is great  and why you want it.
3) You can submit as many entries as you like and there is no character limits.
4) You can answer is English or Bahasa Melayu only.
5) The contest is open to everyone, bloggers or just readers. Please provide a valid email for us to contact you in case you win!

 

For the benefit of some readers, saya akan tafsirkan arahan dalam Bahasa Melayu. Untuk menyertai Blog Giveaway ini, anda hanya perlu:

1) Baca catatan saya yang terdahulu: Go Baby Go: Stride to Ride Lion by Fisher Price
2) Tulis dalam kotak komen dibawah mengapa anda rasa Fisher-Price Stride-To-Ride Lion tersebut sangat best dan mengapa anda mahukannya.

3) Anda boleh menghantar sebanyak mungkin penyertaan tanpa had limit perkataan.
4) Sila jawap dalam Bahasa Inggeris atau Melayu sahaja.
5) Pertandingan terbuka pada semua orang, baik bloggers mahupun pembaca. Sila sertakan alamat email untuk kami hubungi anda, sekiranya anda menang!

The contest will be closed on Thursday  22 December 2011 at 11.59pm.

So there you go guys, super easy way to win cool stuff. Do send in your creative answers soon ya! Just to let you know, winners will be selected by our friends at Fisher Price – NOT ME! and prizes will send to your doorstep by post.

I wish you all the best and good luck!

Love,

Diyana


PappaRich SouthGate: SouthGate = mini i-City - www.papparich.com.my

Posted: 19 Mar 2012 09:34 AM PDT


If you stay in KL and want to experience showers of lights, then head to Southgate KL.

It is accessible from Jalan Sungai Besi or Jalan Chan Sow Lin.

To enjoy lovely lights while dining, then go to PappaRich.

I like to drink barley lime at PappaRich.Tunggu Apa Lagi, Gerakkan BERS✔H 3.0 Sekarang

Posted: 19 Mar 2012 10:12 AM PDT

Petaling Jaya, 18 MAC : BERSIH 3.0 kemungkinan besar akan diadakan sekiranya Jawatankuasa Pilihan Khas Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) yang akan dibincangkan Minggu depan di Parlimen tidak meluluskan sebahagian besar tuntutan BERSIH 2.0 lalu.

Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Maria Chin Abdullah berkata, pihaknya komited dengan perancangan itu dan kejayaan mengadakan perhimpunan BERSIH 2.0 adalah bukti jelas majoriti rakyat inginkan perubahan di dalam pengendalian pilhanraya di negara ini.

Tambahan pula, katanya, penubuhan PSC juga memberi petanda suara rakyat kini tidak boleh dipertikaikan lagi oleh pihak berkuasa di negara ini.

"Kalau kita tidak dapat tuntutan kita, ya mungkin ada kemungkinan yang tinggi. Datuk Ambiga pun dah cakap ada kemungkinan kita akan adakan BERSIH 3.0," katanya kepada TVSelangor ketika ditemui di majlis perhimpunan Wanita Suara Perubahan sempena sambutan Hari Wanita Sedunia di Padang Astaka di sini hari ini.

Antara tuntutan dibuat BERSIH 2.0 bagi merealisasikan piliharaya berish dan adil di negara ini khususnya bagi Pilihanraya Umum ke 13 (PRU13) nanti adalah bersihkan senarai undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil dan kukuhkan institusi awam.

Maria Chin berkata, pihaknya kini sedang menanti keputusan yang akan dibuat PSC berhubung tuntutan dibuat Bersih 2.0.

Berhubung Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), beliau mendakwa, pihak berkuasa itu tidak menjalankan tanggungjawab diamanahkan dengan adil dan saksama.

"Saya rasa SPR tidak menjalankan tugasnya dengan baik. Kalau mereka terus begini tidak menunaikan tuntutan Bersih 2.0, saya rasa mereka lebih bagus letak jawatan," katanya.

Maria Chin juga mengulas tindakan SPR yang melakukan persempadanan semula kawasan pilihanraya menyebabkan pengundi berpindah tempat mengundi tanpa pengetahuan mereka yang turut melibatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, pendekatan itu adalah tidak berasas dan pengundi boleh mengambil tindakan dari segi undang-undang terhadap SPR.

"Saya rasa itu salah dan harap pengundi yang telah ditukar kawasan boleh mengambil tindakan undang-undang.

"Mereka mesti buat laporan kepada SPR dan bantahan kalau pindaan itu tidak adil dan mereka tidak diberitahu oleh SPR. Macam Tan Sri Khalid yang ditukar tetapi dia tidak tahu dan SPR tidak boleh kata ini "administrative error"," ujarnya.

Maria Chin berkata, perhimpuan Wanita Suara Perubahan yang diadakan pada hari ini adalah satu lagi petanda jelas kebangkitan kaum wanita di dalam menuntut perubahan di dalam pentadbiran kerajaan di negara ini. Lebih 2 ribu hadirin menyertai perhimpunan berkenaan.

Katanya, kerajaan harus memberikan perhatian dan beralku adil dalam perkara ini dan tidak meminggirkan suara mereka. -selangorku
Ulasan GB

Gerakkan BERSIH 3.0 sekarang. Jangan terhegeh-hegeh lagi. Pilihanraya sudah berada di depan mata sedangkan penipuan dan salahlaku SPR semakin berleluasa. Rakyat sudah menunggu lama.Not Easy To Be Wheelchair Councillor

Posted: 19 Mar 2012 09:00 AM PDT

Rina - former MPS councillor

PETPOSITIVE NEWS!

DATELINE SHAH ALAM, SELANGOR:

GURDIP KAUR, SECRETARY FOR INDEPENDENT LIVING AND TRAINING CENTRE talks about the difficulties a councillor in a wheelchair has to endure.

Here is her speech at last week's press conference at the State Secretariat Building (SUK) in Shah Alam, Selangor: 


 
PET+BLOGSPOT is the ONLINE BLOG of the Malaysian


Jawapan Soalan-soalan Parlimen Mesyuarat Pertama Penggal ke-5

Posted: 19 Mar 2012 08:58 AM PDT

Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar menyatakan:

(a) kadar faedah keseluruhan skim kepada pembeli serta pecahan yang akan diterima oleh Syarikat Perumahan Wilayah Persekutuan di dalam Skim Pembiayaian Khas Pembelian PPR-MTEN dan PA DBKL; dan

(b) sebab-sebab Kerajaan tidak menggunakan kaedah secara 'grant' atau pinjaman pada kadar faedah 2%


JAWAPAN:       

Izinkan saya untuk menjawab pertanyaan Ahli Yang Berhormat dari Lembah Pantai. Ini bersekali dengan pertanyaan daripada Ahli Yang Berhormat Batu pada 22 Mac 2012, Khamis. Ahli Yang Berhormat Bukit Bintang pada 26 Mac 2012, Isnin.

Ini kerana pertanyaan-pertanyaan tersebut adalah bagi isu yang sama dan saling berkaitan iaitu Skim Pembiayaan Khas Penjualan Rumah PPR-MTEN dan PA DBKL. Untuk makluman Ahli Yang Berhormat dari Lembah Pantai melalui Skim Pembiayaan Khas Penjualan Rumah PPR-MTEN dan Perumahan Awam DBKL, kadar keuntungan ke atas pinjaman yang dikenakan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja kepada syarikat Perumahan Wilayah Persekutuan adalah sebanyak 5.5%. Mana pembeli akan dikenakan kadar keuntungan 6.5% ke atas setiap pembiayaan bagi membiayai pembiayaan rumah mereka.

Sistem pembiayaan di bawah atas konsep Islamic iaitu Ijarah Muntahiyah Bi-Tamlik. Perbezaan kadar keuntungan 1% tersebut adalah bagi menampung kos operasi syarikat perumahan Wilayah Persekutuan. Dalam pada itu sebahagian daripada baki 1% ini juga akan digunakan untuk menampung kos yang dikenakan oleh institusi kewangan sebagai charge pengutipan bayaran balik pembiayaan. Untuk makluman Ahli Yang Berhormat juga, KWSP telah mensyaratkan supaya pengutipan bayaran balik ini adalah melalui institusi kewangan yang kukuh yang telah dipersetujui oleh KWSP. Seterusnya, mengenai persoalan mengapa kerajaan tidak menggunakan grant ataupun pinjaman kepada kaedah faedah 2% bagi melaksanakan skim pembiayaan ini adalah kerana skim ini tidak melibatkan keseluruhan rakyat.

Akan tetapi, ia dirangka khusus untuk golongan masyarakat yang sedang menyewa rumah PPRMTEN dan Perumahan Awam DBKL di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sahaja. Tuan Yang di-Pertua bagi menjawab persoalan yang dibangkitkan oleh Yang Berhormat dari Batu pula, kerajaan melancarkan Skim Pembiayaan Khas Penjualan PPR-MTEN dan Perumahan Awam DBKL adalah bertujuan untuk membantu penyewa sedia ada yang mampu dan sanggup untuk membeli rumah yang ditawarkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur tetapi berhadapan dengan masalah pinjaman dengan institusi kewangan. Dalam masa yang sama, kerajaan tidak meminggirkan mereka yang masih tinggal di kawasan setinggan. Dari semasa ke semasa kerajaan sentiasa memastikan dan berusaha untuk memindahkan golongan ini ke penempatan yang lebih selesa di rumah-rumah PPR dan Perumahan Awam DBKL secara berperingkat-peringkat.

Kerajaan yakin jika sasaran ini tercapai maka lebih ramai penyewa akan menyertai skim ini pada masa akan datang. Untuk makluman Ahli Yang Berhormat Batu, ada setinggan walaupun disediakan rumah masih enggan berpindah termasuk setinggan di kampung tanah lapang di Batu. Sebagai makluman juga, syarikat perumahan Wilayah Persekutuan tidak akan menjamin apa-apa bentuk bon dalam skim pengambilan khas ini.

Sebaliknya dari segi pinjaman kepada KWSP, setiap unit rumah yang dijual akan dicagarkan kepada pihak KWSP. Selain itu, DBKL akan memberi jaminan pembelian semula rumah-rumah yang mempunyai masalah pembiayaan ataupun pembayaran.

Tuan Yang di-Pertua, seterusnya bagi menjawab isu yang dibangkitkan oleh Yang Berhormat dari Bukit Bintang. Suka saya nyatakan di sini bahawa cadangan skim pembiayaan khas ini yang dilaksanakan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bawah kementerian saya dibuat setelah mendapat pelbagai aduan daripada penyewa-penyewa sedia ada di rumah-rumah PPR-MTEN dan Perumahan Awam DBKL tentang kesukaran untuk mereka mendapat pinjaman daripada pihak bank. Untuk makluman setakat ini hanya 716 yang dapat.

Oleh kerana itulah sebabnya kita membantu mereka ini. Kesukaran mendapat pinjaman pihak bank tersebut merupakan antara halangan utama bagi mereka mencapai impian memiliki rumah sendiri. Justeru, skim pembiayaan khas ini merupakan salah satu pilihan kepada penyewa sedia ada selain daripada membuat pinjaman melalui institusi kewangan lain membayar secara tunai ataupun terus kekal menyewa kediaman sedia ada dengan kadar yang ditetapkan oleh kerajaan. Tiada elemen paksaan kepada penyewa untuk memilih skim ini bagi membuat pembelian rumah tetapi kerajaan hanya membantu menyediakan pilihan terbaik kepada mereka yang memerlukan.

Ahli Yang Berhormat perlu faham, proses untuk mewujudkan skim pembiayaan khas ini mengambil masa yang lama. Kementerian telah merangka strategi untuk mewujudkan skim ini dan kemudian dimajukan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan juga ada satu, dua institusi yang lain.

KWSP juga telah mengkaji dan meneliti kebolehlaksanaan ataupun, dengan izin, feasibility scheme ini berdasarkan wiling buyer wiling seller basis. Ini juga telah dibentangkan kepada Jemaah Menteri untuk kelulusan selepas kita mendapat tawaran daripada KWSP. Oleh itu tanggapan yang mengatakan kerajaan memaksa KWSP untuk memberikan pinjaman bagi mewujudkan skim ini adalah tidak benar sama sekali. Pada peringkat kementerian pula, DBKL akan memberikan keutamaan tawaran skim pembiayaan khas ini kepada penyewa-penyewa yang mempunyai rekod pembayaran sewa yang baik sahaja, dengan itu kepentingan semua pihak akan terpelihara.

Soalan Tambahan

 

Terima kasih Tuan Yang di-Pertua, terima kasih Yang Berhormat Menteri di atas jawapan yang diberikan. Saya hanya ingin menanyakan apakah jaminan Yang Berhormat Menteri bahawa perjanjian awal dengan KWSP iaitu RM300 juta akan dimeterai kerana sekitar minggu lepas pihak KWSP menjelaskan perjanjian belum lagi dimeterai tetapi Menteri sudah mengumumkan terlebih dahulu sekitar tiga minggu sebelumnya. Lebih-lebih lagi agak menggerunkan kerana pada bulan Julai 2010, pengumuman Yang Berhormat Menteri bahawa sembilan bank akan terlibat dalam skim pinjaman pemilikan perumahan ini gagal, itu peringkat pertama.

Kedua, saya menyambut baik penjelasan Yang Berhormat Menteri tentang kadar faedah 6.5% yang diberikan kepada mereka yang mahu memiliki rumah ini. Namun, memetik kata-kata Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman, kritikannya 6.5% terlalu tinggi.

Kemungkinan keuntungan akan dijana akan dikaut oleh syarikat perumahan Wilayah Persekutuan yang berada di bawah seliaan Yang Berhormat Menteri selaku Pengerusi Yayasan Wilayah Persekutuan. Ini mungkin menyebabkan konflik kepentingan kerana 1% jika dikira pada RM300 juta pinjaman KWSP, sudah RM3 juta setahun. Saya mahu menanyakan, adakah Yang Berhormat bersedia menimbangkan, mengurangkan kadar faedah kerana dalam projek Fidlot Kebangsaan misalan, pinjaman RM250 juta, kadar faedah 2%. Jadi ini orang miskin yang dikenal pasti sedang menyewa dan gaji pun kurang daripada RM1,000.00 sebulan. Mohon jawapan dengan Yang Berhormat Menteri kerana kita tidak mahu membebankan mereka ini dengan kadar faedah 6.5%. Terima kasih.

Jawapan :

Jadi, berbalik kepada isu tadi, berkenaan dengan bahawa skim ini telah dilancarkan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri pada Julai 2009, diumumkan penjualan rumah pada Julai 2009 selepas 100 hari. Selepas itu kita telah mengenal pasti beberapa bank yang mengikut skim ini, yang mengatakan boleh memberikan pinjaman tetapi setelah kita buat roadshow di seluruh kawasan-kawasan PPR dan juga perumahan awam dan mereka tidak dapat menawarkan. Sebab-sebab saya tidak tahu, ada beberapa sebab tetapi walau bagaimanapun sebagai kerajaan yang bertanggungjawab, kita mencari kaedah-kaedah lain bagaimana untuk membantu golongan miskin ini.

Oleh sebab itulah saya melalui kementerian, kita mengenal pasti vehicle yang paling sesuai adalah Yayasan Wilayah Persekutuan yang juga di bawah naungan Kementerian Wilayah Persekutuan. Pengerusinya ialah Menteri Wilayah Persekutuan, timbalan pengerusi adalah Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan. Jadi, kalau esok Yang Berhormat menjadi Menteri Wilayah Persekutuan, Yang Berhormat juga akan mengambil alih Yayasan Wilayah Persekutuan. Jadi, bermakna bukan. Jadi, bermakna. Soal kepentingan peribadi tidak timbul sama sekali dan untuk makluman.

Satu peratus ini Yang Berhormat, adalah untuk menampung kos yang dikenakan oleh institusi kewangan yang akan dicadangkan oleh KWSP. Ini adalah surat tawaran daripada KWSP, tidak ada unsur yang mengatakan mereka hendak menarik balik, tidak ada. Hanya oleh sebab Yang Berhormat daripada Pakatan Rakyat telah approach mereka, mereka hanya memberikan peringkat pertama ini RM300 juta walaupun kelulusan secara dasar adalah RM1.5 bilion untuk golongan miskin yang kita sentiasa perjuangkan. Kita memperjuangkan orang miskin dalam bandar tuan-tuan dan puan-puan.

Dan untuk makluman Ahli Yang Berhormat, kalaulah 2% pun, kalaupun 2%…Yang Berhormat kata 2%. Saya bagi buat kirakira. Yang Berhormat ada satu cadangan yang diberikan oleh Yang Berhormat di dalam artikel inilah, mengatakan mengapa DBKL tidak boleh memberi sewa dan bayar mereka sampai mereka dapat beli. Kalau ikut kiraan saya, kalau bayar RM124, mereka akan mengambil masa hampir-hampir 50 ataupun 60 tahun. Semua yang membeli sudah mati pun. Jadi, mereka tidak akan mendapat nikmat. Saya memberikan perbandingan Yang Berhormat, kalau 2% ini daripada bekas pegawai tertinggi Bank Negara dan juga daripada CEO daripada salah satu merchant bank. Jikalaulah pinjaman RM 36,100.00, kalau dipinjam dengan 6.5%/25 tahun, bayaran yang kita kenakan daripada Yayasan Wilayah Persekutuan dengan kerjasama KWSP ini, hanya RM243.00. Jikalau dikenakan 2.5%, hanya RM161.00. Perbezaannya hanya RM80.00 sahaja. Jadi, saya kata Satu yang tidak banyak beza.

 —————————————————————————————————————————

Puan Nurul Izzah Binti Anwar [ Lembah Pantai ] minta PERDANA MENTERI menyatakan kesediaan meminda Artikel 121 Perlembagaan Malaysia kepada bentuk asalnya.

JAWAPAN:        Dato' seri Mohamed Nazri abdul aziz : MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI

Tuan Yang di-Pertua,

1.      Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan mengenai dua Mahkamah Tinggi yang setara bidang kuasa dan tarafnya iaitu Mahkamah Tinggi di Malaya dan Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak, serta mahkamah bawahan yang diperuntukkan oleh undang-undang Persekutuan.  Mahkamah-mahkamah Tinggi dan mahkamah-mahkamah bawahan itu hendaklah mempunyai apa-apa bidang kuasa dan kuasa yang diberikan oleh atau di bawah undang-undang Persekutuan.

2.      Sebelum pindaan yang dibuat kepada Perlembagaan Persekutuan pada tahun 1988, Perkara 121 memperuntukkan bahawa "…the judicial power of the Federation shall be vested in two High Courts of co-ordinate jurisdiction and status, namely … the High Court of Malaya … and … the High Court of Borneo … and in such inferior courts as may be provided by federal law.".

3.      Pindaan yang dibuat pada tahun 1988 hanya menggantikan perkataan "vested" kepada "there shall be two High Courts …".  Sementara itu, perkataan "the jurisdiction … as may be provided by federal law" masih dikekalkan.  Justeru, maksud Perkara 121 kekal tidak berubah, sebelum dan selepas pindaan pada tahun 1988, bahawa kuasa kehakiman mahkamah tinggi dan mahkamah bawahan adalah sebagaimana yang diperuntukkan oleh undang-undang Persekutuan.

4.      Perkara ini juga telah diputuskan dalam kes PP lawan Kok Wah Kuan [2007] 6 CLJ 341.  Sehubungan dengan itu, Kerajaan tidak bercadang untuk meminda Perkara 121 kepada bentuk sebelum pindaan pada tahun 1988, kerana peruntukan yang sedia ada ini sememangnya mencerminkan bahawa Malaysia mempraktikkan pengasingan kuasa (separation of power) antara badan kehakiman, eksekutif dan perundangan, sejajar dengan konsep pengasingan kuasa dalam sistem demokrasi.

5.      Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan suatu sistem kawalan dan imbangan (check and balances) yang mencukupi dan menyeluruh terhadap sebarang kelebihan atau penyalahgunaan kuasa melalui doktrin pengasingan kuasa (separation of powers) dalam Kerajaan.  Konsep pengasingan kuasa antara kehakiman, eksekutif dan perundangan telah jelas dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan, khususnya melalui Bahagian IV (Bab 3 bagi Badan Eksekutif dan Bab 4 bagi Badan Perundangan Persekutuan) dan Bahagian IX bagi Kehakiman.  Setiap badan ini mempunyai kuasa eksklusif yang berbeza antara satu sama lain dan setiap daripadanya dilindungi daripada pencerobohan (encroachment) kuasa oleh yang lain.  Sekian, terima kasih.


Just "Misty"

Posted: 19 Mar 2012 08:37 AM PDT

Somehow, a few old songs have resonated with me for decades and these include:

The Shadow of Your Smile
Fly Me To the Moon
The Look of Love 
Moon River
Misty

Did you know that "Misty was written by Errol Garner? According to Wikipedia:

Erroll Louis Garner (June 15, 1923[1] – January 2, 1977) was an American jazz pianist and composer known for his swing playing and ballads. His best-known composition, the ballad "Misty", has become a jazz standard. Allmusic.com calls him "one of the most distinctive of all pianists" and a "brilliant virtuoso".Born in Pittsburgh, Pennsylvania, to an African American family in 1923 , Erroll began playing piano at the age of three. He attended George Westinghouse High School, as did fellow pianists Billy Strayhorn and Ahmad Jamal. Garner was self-taught and remained an "ear player" all his life – he never learned to read music.[3] At the age of seven, Garner began appearing on radio station KDKA in Pittsburgh with a group called the Candy Kids. By the age of 11, he was playing on the Allegheny riverboats. At age 14 in 1937, he joined local saxophonist Leroy Brown.

He played locally in the shadow of his older pianist brother Linton Garner and moved to New York in 1944. He briefly worked with the bassist Slam Stewart, and though not a bebop musician per se, in 1947 played with Charlie Parker on the famous "Cool Blues" session. Although his admission to the Pittsburgh music union was initially refused because of his inability to read music, they eventually relented in 1956 and made him an honorary member. Garner is credited with having a superb memory of music. After attending a concert by the Russian classical pianist Emil Gilels, Garner returned to his apartment and was able to play a large portion of the performed music by recall.

Short in stature (5 foot 2 inches), Garner performed sitting on multiple telephone directories, except when playing in New York City, where a Manhattan phone book was sufficient. He was also known for his occasional vocalizations while playing, which can be heard on many of his recordings. He helped to bridge the gap for jazz musicians between nightclubs and the concert hall.

Until his death from a cardiac arrest on January 2, 1977, he made many tours both at home and abroad, and produced a large volume of recorded work. Garner is buried in Pittsburgh's Homewood Cemetery. He was, reportedly, The Tonight Show host Johnny Carson's favorite jazz musician; Garner appeared on Carson's show many times over the years.

Called "one of the most distinctive of all pianists" by Allmusic.com, Garner showed that a "creative jazz musician can be very popular without watering down his music" or changing his personal style.[2] He is referred to as a "brilliant virtuoso who sounded unlike anyone else", using an "orchestral approach straight from the swing era but …open to the innovations of bop."[2] Garner's ear and technique owed as much to practice as to a natural gift. His distinctive style could swing like no other, but some of his best recordings are ballads, such as his best-known composition, "Misty". "Misty" rapidly became a jazz standard – and was famously featured in Clint Eastwood's Play Misty for Me (1971).

READ MORE HERE.


'Misty' is such a beautiful love song. Errol Garner took something ordinary and made it extraordinary by filling this tune with memories of how we fell in love or the feeling of being our beloved's warm embrace, hearts bursting with unbridled happiness and wanting to tell the world or shout it from the mountain top, to sing, to dance, to be so glad to be alive, and to be so in love...Misty

Writer: BURKE, JOHNNY / BURKE, JOHNNY / GARNER, ERROLL

Look at me
I'm an helpless as a kitten up a tree
and I feel like I'm clinging to a cloud
I can't understand
I get misty
just holding your hand

Walk my way
and a thousand violins begin to play
or it might be the sound of your hello
that music I hear
I get misty
the moment you're near

You can say
that you're leading me on
But it's just what I want you to do
don't you notice how hopelessly I'm lost
that's why I'm following you

On my own
would I wander through this wonderland alone
never knowing my right foot from my left
my hat from my glove
I'm too misty and too much in love

You can say...

On my own...

Here's Errol Garner playing 'Misty' in the old BRT studio in Brussels, Belgium
CLICK HERE TO WATCH ERROL GARNER'S WONDERFUL RENDITION OF "For Once in Your Life".

Considering the fact that he was not musically trained, we can see that his improvisation skills, chord progressions and finger techniques are simply astounding! Errol Garner was blessed with such talent and a genuine musical gift!

After listening to Errol Garner's version and interpretation of 'Misty', all others pale in comparison. To me, he is the ultimate jazz pianist extraordinaire!

Anyway, here is my version of 'Misty' which you can download at THIS LINK. It was recorded with no editing at 12.15am two nights ago. Aren't you glad you are not my neighbour? :-)

Take care and God bless you and yours!


Lagi Kes Malaysia Paling Selamat: Anak Gadis Diculik & Dilarikan Orang

Posted: 19 Mar 2012 08:26 AM PDT

Kuantan — Seorang suri rumah kini berada dalam keadaan tertekan apabila anak gadisnya Siti Nur Fatihah Mahadi (gambar), 15, hilang sejak tengah hari semalam dipercayai diculik tiga individu dalam kejadian di Taman Tas dekat sini.

Nor Mala Mohd Lazin, 34, berkata, kejadian berlaku ketika anak sulungnya itu ke kedai telefon berhampiran rumah mereka bersama dua adiknya Siti Nurul Aishah dan Mohd Shahmi Aiman yang masing-masing berusia 11 tahun.

"Saya terkejut apabila kedua-dua anak saya pulang tergesa-gesa ke rumah sambil menangis tanpa kakaknya dan apabila ditanya mengapa menangis, mereka memberitahu kakak Fatihah dilarikan orang," katanya kepada pemberita, di rumahnya di sini hari ini.

Katanya, beliau diberitahu Nurul Aishah bahawa kakaknya dilarikan dengan sebuah kereta bercermin gelap dipandu seorang wanita yang turut dinaiki dua lelaki.

"Kereta tersebut tiba-tiba berhenti berhampiran mereka sebelum seorang lelaki yang duduk di belakang membuka pintu dan menarik Fatihah. Kedua-dua adiknya itu sempat menarik kakak mereka namun terlepas,"
katanya.

Beliau berkata, Fatihah yang merupakan pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan di sini, adalah anak yang baik dan tidak akan ke mana-mana tanpa keluarga.— BERNAMA

Ulasan GB

Adakah ini penutup bagi Tema Hari Ini: Malaysia Paling Selamat?Unusual Statements by Famous People

Posted: 19 Mar 2012 04:40 AM PDT

 • "I was recently on a tour of Latin America, and the only regret I have was that I didn't study Latin harder in school so I could converse with those people" -- Former U.S. Vice-President Dan Quayle
 • "They're multipurpose. Not only do they put the clips on, but they take them off." -- Pratt and Whitney spokesperson explaining why the company charged the Air Force nearly $1000 for an ordinary pair of pliers.
 • "The President has kept all of the promises he intended to keep." -- Clinton aide George Stephanopolous speaking on Larry King Live
 • "We're going to turn this team around 360 degrees." -- Jason Kidd, upon his drafting to the Dallas Mavericks
 • "I'm not going to have some reporters pawing through our papers. We are the president." -- Hillary Clinton commenting on the release of subpoenaed documents
 • "When more and more people are thrown out of work, unemployment results." -- Former U.S. President Calvin Coolidge
 • "It's like deja vu all over again." -- Yogi Berra
 • "China is a big country, inhabited by many Chinese" -- Former French President Charles De Gaulle
 • "That lowdown scoundrel deserves to be kicked to death by a jackass, and I'm just the one to do it." -- A congressional candidate in Texas
 • "It is necessary for me to establish a winner image. Therefore, I have to beat somebody." -- Richard M. Nixon
 • "The government is not doing enough about cleaning up the environment. This is a good planet." -- Mr. New Jersey contestant when asked what he would do with a million dollars.
 • "Things are more like they are now than they ever were before." -- Former U.S. President Dwight D. Eisenhower
 • "A verbal contract isn't worth the paper it's written on." -- Samuel Goldwyn
 • "I don't feel we did wrong in taking this great country away from them. There were great numbers of people who needed new land, and the Indians were selfishly trying to keep it for themselves." -- John Wayne
 • "Half this game is ninety percent mental." -- Philadelphia Phillies manager Danny Ozark
 • "It isn't pollution that's harming the environment. It's the impurities in our air and water that are doing it." -- Former U.S. Vice-President Dan Quayle
 • "Without censorship, things can get terribly confused in the public mind." -- General William Westmoreland
 • "If you let that sort of thing go on, your bread and butter will be cut right out from under your feet." -- Former British foreign minister Ernest Bevin


Anjing Serang Budak Perempuan Di Seberang Perai

Posted: 19 Mar 2012 06:26 AM PDT

Seberang Perai: Seekor anjing dikatakan menyerang seorang kanak-kanak perempuan berumur tujuh tahun di Bandar Perda di sini Ahad.

Dhiya Qairina, 7, menunjukkan gigitan dan cakaran anjing yang menyerangnya di Taman Perumahan Bandar Perda, Bukit Mertajam, Pulau Pinang, petang Ahad sambil diperhatikan oleh ibunya, Radziah Mohd Adas, 46. Dhiya yang bermain di hadapan rumahnya diserang oleh seekor anjing jirannya yang menyebabkan beliau diberi rawatan di sebuah hospital swasta. Kanak-kanak tersebut diselamatkan oleh bapanya, Muhammad Nur Akmal Abdul Latif yang melihat kejadian tersebut.-fotoBERNAMA

Kejadian berlaku kira-kira 6.5 petang ketika Dhiya Qairina sedang bermain basikal bersama kawan-kawanya di kawasan rumahnya apabila seekor anjing tiba-tiba muncul dari rumah berhampiran dan menyerang mereka.

Ditanya pemberita di Hospital KPJ di sini pada Isnin, dia berkata, anjing itu sangat garang dan menerkamnya sehingga menyebabkan dia terjatuh.

"Saya sangat takut dan menjerit memanggil ibu dan bapa saya kejar anjing itu," katanya.

Bapanya, Muhammad Nur Akmal Abdul Latif, 47, berkata, beliau membaling basikal anaknya ke arah anjing itu, sebelum anjing itu melepaskan anaknya.

"Kami segera membawa Dhiya ke hospital dan dinasihat dimasukkan ke wad dan perlu dibedah akibat kecederaan di belakngnya," katanya.

Beliau berkata, selepas dibedah, doktor memberitahu isteri saya kecederaan anak saya tidak perlu dijahit.

"Doktor beritahu kami Dhiya perlu dimasukkan ke wad sekurang-kurangnya tigahari dan keadaannya perlu dipantau," katanya.

Muhammad Nur Akmal berkata, pemilik anjing itu yang juga jiran mereka melawat anakya semalam dan menawar untuk membiayai kos rawatan anaknya.

Beliau berkata, beliau telah membuat laporan polis semalam dan bercadangmengambil tindakan undang-undang terhadap pemilik anjing itu. - BERNAMA


Muhammad Nur Akmal Abdul Latif menunjukkan kecederaan pada anaknya, Dhiya Qairina, 7, yang diserang anjing di kawasan rumah mereka ketika ditemui di Hospital KPJ, Bukit Mertajam, hari ini. - BERNAMA


Kes Langgar Tak Lepas Lari, Plat Kereta Tercicir, Pemandu Serah Diri

Posted: 19 Mar 2012 03:57 AM PDT

Plat kereta tercicir

KUALA LUMPUR: Sebaik melihat penunggang basikal dilanggarnya maut, seorang pemandu sebuah kereta Proton Saga kelam-kabut melarikan diri tanpa menyedari nombor pendaftaran keretanya tercicir berhampiran mayat.

Gambar: TRAGIK...jenazah Rafizi (gambar kecil) diusung ke kereta jenazah selepas selesai dibedah siasat di HKL.

Kini, pemandu kereta itu menjadi 'individu paling dikehendaki' apabila orang ramai yang berhenti menyaksikan kejadian itu menghantar nombor kenderaan berkenaan di laman twitter serta facebook bagi mengesannya yang melanggar seorang ahli kelab lumba basikal Le Tua di Kilometer 20.2 Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) berhampiran Taman Melawati arah Gombak, pagi semalam.

Difahamkan, kejadian yang dipercayai langgar lari itu turut dirakam kamera litar tertutup (CCTV) milik sebuah stesen minyak berhampiran.

Dalam kejadian jam 7.30 pagi itu, mangsa, Rafizi Hamdan, 37, yang dalam perjalanan ke Hospital Orang Asli Batu 12 untuk menyertai aktiviti berbasikal bersama ahli kelab lain maut di tempat kejadian.

Ketua Polis Daerah Ampang, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin ketika dihubungi berkata, mangsa maut akibat kecederaan parah di kepala kerana dilanggar dari belakang.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) (A) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan siasatan lanjut masih dijalankan termasuk meneliti rakaman CCTV milik sebuah stesen minyak berhampiran.

Menurut abang ipar mangsa, Akmal Hanif, 40, arwah seorang yang minat sukan lumba basikal dan pernah menyertai beberapa kejohanan sebelum ini meskipun bukan pelumba profesional.

"Arwah tidak menunjukkan sebarang petanda aneh cuma dia kelihatan gembira kerana baru menimang cahaya mata kedua kira-kira dua bulan lalu, malah isterinya juga baru saja habis berpantang. "Memang setiap hujung minggu, arwah akan berbasikal dari rumah kira-kira jam 6.30 pagi untuk berjumpa rakan kelab yang lain bagi menyertai aktiviti yang disediakan selain menjalani latihan ringan," katanya yang ditemui di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Katanya, jenazah adik iparnya itu yang berasal dari Seremban dan bertugas sebagai pegawai bank di CIMB Bank Jalan Raja Laut itu disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pasir, Hulu Klang, selepas Asar.


BUKTI...nombor pendaftaran kenderaan terjatuh selepas melanggar penunggang basikal.


TERKINI

Pemandu langgar Rafizi Hamdan serah diri

KUALA LUMPUR - Pemandu kereta yang terlibat dalam kemalangan langgar lari sehingga mengorbankan bekas pelumba basikal Le Tua, Rafizi Hamdan dekat Taman Melawati di sini semalam, menyerah diri kepada polis pagi ini dan akan didakwa dalam masa terdekat.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, polis telah mengambil keterangan suspek yang berusia 20-an itu dan kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya.

"Pemandu warga tempatan itu telah menyerah diri pada jam 11 pagi di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya, suspek telah dibebaskan dengan jaminan polis," katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara berbahaya atau melulu hingga menyebabkan kematian.

Sinar Harian difahamkan suspek enggan berhenti selepas melanggar Rafizi kerana takut dibelasah oleh saksi di tempat kejadian.

Dalam kejadian pukul 7.30 pagi semalam, Rafizi, 37, yang mewakili pasukan Le Tua dan baru menimang cahaya mata kedua dipercayai dilanggar sebuah kereta ketika dalam perjalanan ke Genting Sempah untuk bertemu dan beriadah bersama ahli kelab berbasikal Le Tua.
-SH

Yangon, Kalaw, Inle Lake, Mandalay and Bagan in Myanmar

Posted: 19 Mar 2012 02:42 AM PDTWWII RARE COLOR FILM BURMA

Posted: 19 Mar 2012 02:23 AM PDT

WWII RARE COLOR FILM BURMA 2 of 3 JAPAN RETREATS FROM INDIA

WWII BURMA CONDUIT TO INDIA 1 of 3 RARE COLOR FILM

BURMA WW2, THE WAR YEARS 1944

1942 Burma! War in the Jungle

WWII RARE COLOR FILM BURMA 3 of 3 BATTLE FOR MANDALAY

WWII FALL OF SINGAPORE 1941 1 of 3

SINGAPORE HISTORY

singapore rejected 2

singapore rejected 2

 Adakah Zahid akan senasib Sharizat ?

Posted: 19 Mar 2012 02:18 AM PDT


Mahkamah Rayuan hari ini menolak dengan kos permohonan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bagi membatalkan saman yang dibawa oleh seorang ahli perniagaan, yang didakwa mempunyai hubungan sulit dengan anak perempuan menteri itu.

ahmad zahid hamidiPanel tiga hakim yang diketuai oleh Datin Paduka Zaleha Zahari sebulat suara mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam, dan mengarahkan menteri itu untuk membayar RM5,000 sebagai kos.

Ahli-ahli panel yang lain ialah Hakim Datuk Clement Allan Skinner dan Datuk Aziah Ali.

Ahli perniagaan Amir Bazli Abdullah, 40, memfailkan saman itu pada 4 Julai 2007, mendakwa bahawa beliau telah dipukul dan ditumbuk pada mukanya oleh Ahmad Zahid pada 16 Januari, 2006.

Keputusan itu dicapai selepas mahkamah mendengar penghujahan peguam Shamsul Bahari Ibrahim yang mewakili Ahmad Zahid, dan memutuskan bahawa ia tidak perlu bagi peguam, Amir Bazli, Karpal Singh, untuk membuat penghujahan.

APA SEBENARNYA BERLAKU

Ini adalah percintaan antara Amir Bazli Abdullah, seorang duda dengan anak kepada Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Nurul Hidayah seorang janda. Percintaan ini tidak direstui oleh Datuk Ahmad Zahid Hamidi.

Bukti percintaan ini bukan susah untuk pihak polis temui dan mungkin amat mudah untuk pihak polis menerbitkan motif serangan terhadap Amir Bazli Abdullah.

Percintaan ini berlaku pada awal tahun 2005. Kronologi bermulanya perkenalan antara Amir Bazli Abdullah dan Nurulhidayah Ahmad Zahid Hamidi telah diterangkan dalam Afidavit guaman Sivil No MT1-22-1151 Tahun 2007 setelah dinasihatkan oleh peguam agar tuntutan sivil di buat memandangkan sehingga ke waktu ini, Polis gagal bertindak terhadap laporan jenayah terhadap Dato Ahmad Zahid Hamidi.

Kronologi pertemuan antara Amir Bazli Abdullah dan Nurulhidayah Ahmad Zahid Hamidi.
1. Saya telah menyertai konvoi "Big Biker" pada sekitar bulan Ogos 2005 dengan menaiki sebuah motosikal kepunyaan adik saya;


2. Pada masa tersebut, saya tidak mengenali anak defendan bernama Nurul Hidayah tersebut ataupun anak kecilnya;

3. Saya hanya mula mengenali Nurulhidayah pada sekitar bulan September 2005 dan beliau telah pun memaklumkan kepada saya bahawa beliau telah pun bercerai dengan suaminya di sebuah cafe bermana "saloma" di Kuala Lumpur.

4. Selepas itu saya dengan NurulHidayah telah menjalinkan satu perhubungan di mana Nurulhidayah telah pun memaklumkan bahawa beliau telah pun jatuh cinta dengan saya;

5. Nurulhidayah telah pun dengan sendiri bercadang ke Kota Bharu dengan saya secara rela pada bulan Disember 2005 bersama anak kecilnya tersebut;

6. Justeru itu, Nurulhidayah juga telah pun bercadang agar saya menyewa sebuah rumah pangsa di Kajang seperti yang dinayatakn di dalam perenggan 5 Afidavit tersebut dan saya telah pun berbuat demikian pada bulan November 2005 di mana Nurulhidayah dengan sendirinya telah menandatangani Perjanjian Sewa yang berkenaan tersebut sebagai seorang saksi yang dilampirkan bersama di sini sebagai aksibit "AB-1"

7. Saya juga menyatakan bahawa selepas saya menyewa rumah pangsa di Kajang tersebut, Nurulhidayah dengan sendirinya telah pun secara rela datang tinggal di sana dengan anaknya dan juga pembantu-pembantu rumahnya;
Lampiran keseluruhan writ saman, afidavit pertama Dato' Zahid Hamidi dan Afidavit jawapan Amir Bazli Abdullah disertakan. Perlu diingat ini adalah tuntutan sivil Amir Bazli Abdullah atas nasihat peguam "Karpal Singh and Company" kerana kes laporan polis terhadap jenayah Datuk Ahmad Zahid Hamidimasih belum diselesaikan oleh polis.

Tuntutan dalam writ saman Amir Bazli Abdullah ada menyatakan dengan jelas apa yang sebenarnya berlaku pada 16.01.2006. Berikut kami dedahkan writ saman Amir Bazli Abdullah dalam melihat apa sebenarnya berlaku. Berikut adalah kronologi insiden pemukulan Amir Bazli Ahmad dan pembabitanDatuk Ahmad Zahid Hamidi.

APA YANG BERRLAKU PADA 16.01.2006
1. Pada 16.01.2006, jam lebih kurang 10 malam, apabila plaintif (Amir Bazli Abdullah) sedang mengisi petrol ke dalam keretanya di Stesen Petrol sebelah UNITEN, Bangsi, agen-agen Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) telahmengugut dan membawa plaintif dengan paksaan, ke sebuah kelab rekreasi di kawasan kediaman Country Heights, Kajang.

2. Apabila dibawa ke kelab rekreasi tersebut, plaintif (Amir Bazli Abdullah) telah melihat Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) bersama suami anaknya,Hisham dan seorang anaknya yang dikenali sebagai KK di sana. Bersama-sama mereka juga terdapat beberapa orang yang merupakan agen dan pekerja Defendan (Dato Ahmad Zahid Hamidi).

3. Plaintif plid (maklum) bahawa apabila beliau menghulurkan tangan untuk bersalam dengan Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi), Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) telahmenumbuk plaintiff dengan kuat di mukanya menyebabkan tulang hidungnya patah.

4. Plaintif juga plid (maklum) bahawa akibat daripada tumbukan daripada Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) tersebut, mata kiri plaintif (Amir Bazli Abdullah) telah menjadi bengkak sehingga beliau tidak lagi dapat membuka mata kirinya.

5. Setelah menerima tumbukan pertama daripada Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi), agen-agen defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) yang berada di sana telah mula memukul plaintif bersama-sama dengan Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi)

6. Plaintif memplid (maklum) bahawa Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) dan/atau agen-agen Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) telah mendatangkan kecederaan teruk kepada bahagian muka plaintif (Amir Bazli Abdullah) dengan sebuah objek keras.

7. Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) telah mengugut untuk membunuh plaintif (Amir Bazli Abdullah) berulang kali apabila berkata kepada plaintif (Amir Basli Abdullah)"kau akan ditanam"

8. Agen Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) bernama Hisham di bawah arahan Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) telah mengugut untuk membunuh plaintif (Amir Bazli Abdullah) apabila berkata "aku dah ingatkan kau, aku sanggup mandi darah dengan kau"

9. Defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) dan atau agen-agen defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) telah mengurung plaintif (Amir Bazli Abdullah) secara tidak sah di kediaman defendan (Datuk Ahmad Zahid Hamidi) di 389, Jalan Bayu Nyaman, Country Height, 43000 Kajang, Selangor sehingga jam 2 pagi hari berikutannya iaitu 17.1.2006.
Inilah sebenarnya berlaku. Malang sehingga ke hari ini masih tidak terdapat tanda-tanda bahawa Amir Bazli Abdullah akan mendapat pembelaan yang setimpal dan paling malang adalah anggapan yang boleh kita lihat mengenai sistem kepolisan kita yang nampak gagal berfungsi dengan sewajarnya.

Sebelum kita pergi lebih lanjut untuk membuktikan bahawa semua urusan untuk mendapatkan pembelaan bagi Amir Bazli Abdullah gagal maka kita perlu melihat bentuk kecederaan yang dialami dan laporan Hospital yang membuktikan kesahihan kecacatan dan keadaan yang menimpa Amir Bazli Abdullahakibat di pukul.

Berikut adalah kecederaan yang ditimpa oleh Amir Bazli Abdullah atas perbuatan Dato Ahmad Zahid Hamidi.

Dalam writ saman Amir Bazli Abdullah, berikut adalah kecederaan yang di alami oleh beliau:

1. Plaintif telah mengalami DEPRESSED FACIAL BONE FRACTURE dan NASAL BONE FRACTURE dengan DEVIATED NASAL SEPTUM

2. Plaintif telah mengalami MULTIPLE FACIAL BONE FRACTURES WITH LEFT SUPERIOR OBLIQUE AND SUPERIOR RECTUS MUSCLE INVOLVEMENT

3. Plaintif telah mengalami TRAUMATIC SUBCONJUNCTIONAL HEMORRHAGE di sebelah kiri mukanya dan DEPRESSED FRONTAL BONE FRACTURE

4. Plaintif telah mengalami kecederaan yang tetap di mana keadaan mukanya kini adalah dengan jelas cacat.
Berikut adalah laporan perubatan Hospital Universiti Sains Malaysia. Laporan ini diterima setelah mangsa berkali-kali memohon laporan tersebut untuk diserahkan kepada mangsa. Amir Bazli Abdullah telah meminta peguamnya Karpal Singh and Co untuk memohon laporan dan akhirnya laporan itu telah diterima.

Laporan itu kami lampirkan untuk menunjukkan kecederaan Amir Bazli Abdullah dan kenapa dengan kecederaan sebegitu hebat tidak ada pembelaan terhadap mangsa.


Link
Perbuatan jenayah Datuk Ahmad Zahid Hamidi ini telah memberi kesan seumur hidup terhadapAmir Basli Abdullah. Beliau bukan sahaja mengalami kecacatan fizikal tetapi telah mengalami trauma akibat insiden tersebut.

Datuk Ahmad Zahid Hamidi sepatutnya bertanggungjawab dan sepatutnya dibawa ke muka pengadilan. Kita kita mahu ada "double standard" dalam sistem perundangan ini dan kita mahu orang seperti Amir Bazli Abdullah ini mendapat pembelaan yang sewajarnya.

Lihatlah apa yang terjadi pada muka Amir Bazli Abdullah:
Dengan kecederaan yang begini, apa yang mengharukan adalah ketidakprihatinan pihak polismengenai kecederaan Amir Bazli Abdullah sungguhpun Amir Bazli Abdullah telah memaklumkan kepada pihak hospital bahawa beliau adalah mangsa yang dipukul.

Laporan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUKM 12) menunjukkan bahawa Amir Bazli Abdullahtelah memaklumkan kepada pihak hospital bahawa beliau telah dipukul.

Anda nak tahu cerita lanjut tentang Zahid Hamidi? anda layari di sini.


BN HAS UPPER HANDS IN GE13?

Posted: 19 Mar 2012 01:58 AM PDT

THIS is a good read. Food for thoughts. And as I always said, what matters is what is best for the people, and the nation. Having been in Putrajaya since 2004, serving Tan Sri Bernard Dompok in the Federal Cabinet, I would like to think I have "makan banyak garam" which enables me to know "yang mana kaca, yang mana permata"... diorang bilang lah :-) 

By Alan Ting

KUALA LUMPUR, March 18 (Bernama) -- As the 13th General Election (GE) draws nearer, questions are being frequently asked on its likely outcome.


Political circles are now abuzz with pre-poll analyses and forecasts as Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat (PR) step up their campaigning.


In the last GE held on 8, 2008, BN lost more than one-third of parliamentary seats. Some people even think that there is a remote possibility that the BN may lose its grip on the federal government in the next election.


After four years, with changes in leadership and the implementation of various affirmative projects under the aegis of 1Malaysia and the Government Transformation Programme by the BN-led federal government, most political analysts believe that the BN's chances of retaining the federal government are still high, with some even arguing that it might win more seats this time.


"It depends on whom you talk to. If you talk to hardcore supporters from both sides, they will clearly speak for their side's favour. However, it is the neutrals who count, and their votes will be important," says Penang-based political analyst Datuk Cheah See Kian.


The neutrals included about two million new and young voters who were going to vote for the first time and their support would be key to deciding who would take over Putrajaya, he said.


DAP strategist and member of Parliament for Bukit Bendera, Liew Chin Tong, says whether the BN can retain power at the federal level depends on "the middle ground" as he believes that there could be a 10 per cent swing in votes, either for BN or PR.


"It is the middle ground that matters. Every election is a different one involving new personalities, different sentiments, and changing themes. Results from the previous election can only serve as a reference," he said.


Liew explained that there was no denying that a 10 per cent vote swing was huge "which does not always happen but it is not impossible".


BN's national vote share, he said, was 65 per cent in the 1995 general election, 57 per cent in 1999, 64 per cent in 2004, and 51 percent in 2008.


Between the 1995 and the 1999 elections, its vote share declined by eight per cent while following the 2004 election, it suffered a sharp 13 per cent drop.


"The opposition pact won 83 of the 222 parliamentary seats in the 2008 election. Of the BN's 139 seats, 55 were from Sabah, Sarawak and Labuan while in Peninsular Malaysia, it won 85 seats over PR's 81," he said, adding that PR obtained 51 per cent of votes in the peninsula.


In the previous election, 54 of PR's 83 seats were won with a majority of less than 10 per cent or referred to as "marginal seats".


But in the next GE, if there is a 10 per cent swing in the BN's favour, PR will be left with only 29 seats.


On the other hand, 56 of BN's 139 seats were won with a majority of less than 10 per cent in 2008, and a 10 per cent swing in PR's favour would severely impact on BN's rule.


"Of the BN's 56 marginal seats, 14 are from Sabah and Sarawak while another 22 are multi-ethnic peninsula seats with less than 70 per cent Malay voters. Of PR's 54 marginal seats, 34 are multi-ethnic peninsula seats," he said, adding that the marginal seats from both BN and PR totalled 110 seats, while 112 seats were needed to win a simple majority in the Dewan Rakyat.


BN, however, is not too worried about its small gains. The coalition says it has been winning 66 per cent to 90 per cent of the parliamentary seats since 1959 without fail, against the backdrop of only 49.3 percent to 65.2 percent of votes.


BN has never won more than two-thirds (66.67 per cent) of popular votes. The closest it ever came to a two-thirds win of the popular votes was in 1995 (65.2 per cent) when it won 84.38 per cent of the seats in Parliament.


The best election for the BN was in 2004 when it won 90 per cent of the seats but with just 63.9 per cent of votes, still less than two-thirds.


The year 1995 was the best for the ruling party in terms of votes (65.2 per cent), but it only won 84.38 per cent of the seats. This means more votes do not actually translate to more seats, and vice versa.


BN Selangor publicity chief Datuk Yap Pian Hon points out that even if a greater number of people turned out to vote and PR secures more votes, there is no guarantee it can form the next federal government.


"It all depends on where you vote. If you are in the urban area, which of course covers the Chinese-majority areas mostly, then the opposition is likely to get most of the votes, but not the seats," he said.


Yap explained that in the 2008 general election, the 82 parliamentary seats won by PR were divided almost equally between the Malays and non-Malays despite the fact that it got almost 90 per cent of Indian votes, 70 per cent of Chinese votes and 50 per cent of Malay votes.


He, however, noted that currently, Indian votes were split 50:50 between BN and PR while it was predicted that there would be a small increase in Chinese votes for the opposition to 80 per cent from the previous 70 per cent.


Any increase in Chinese votes for PR is likely to be offset by a drop in Indian votes for the opposition


"The deciding factor is still Malay votes. More than 60 per cent of voters in this country are Malay. Any increase in Malay votes for BN can make up for the decline in non-Malay votes. In the last election, BN got about 50 per cent of Malay votes."


Whether PR retains its 83 seats in Parliament (now reduced to 76 due to defections), it would still be in the opposition," Yap maintained.


In order to form the next federal government, PR must try to win at least 94 of the 165 seats in Peninsular Malaysia and 18 of the 57 seats in Sabah, Sarawak and Labuan (31 in Sarawak, 25 in Sabah and one in Labuan) -- which may bring it to a simple majority of 112.


"To increase to 94, it would need to win back all the seats it had won previously, including the ones where its elected YBs (elected representatives) left the party. This does not include winning an additional 12 seats in the peninsula and another 18 in Sabah and Sarawak," he said, adding that he did not see any possibility of PR forming the next federal government.


Political observers also agree that the chances of PR winning at least 18 seats in Sabah and Sarawak do not look bright either as it is still bogged down by problems like election machinery, logistics, local leaders and reaching out to rural voters.


Voters in Sabah and Sarawak are also more inclined towards parties that are based locally like BN's components whereas PR has peninsula-based parties.


Political analyst Dr Jeniri Amir of Universiti Malaysia Sarawak feels that the most number of seats that PR could win in Sarawak would be seven to 10, including four "grey" parliamentary seats allocated to SPDP (Mas Gading, Seratok, Baram, Bintulu), and with the possibility of retaining Bandar Kuching and Sibu, and wining Stampin, Sarikei, Lanang and Miri.


In Sabah, he said PR could capture only five parliamentary seats, particularly in Chinese-majority areas like Kudat, Tawau, Kota Kinabalu and Sandakan.


"Overall support for the BN in Sabah and Sarawak is 55 per cent, and for PR 30 per cent, with floating votes of about 15 per cent," he added.


Although PR finds the going to be tough, DAP's Liew is still upbeat in his usual opposition demeanour in that one could not rule out PR forming the next federal government.


"It depends on the magic of campaigning, which can tip the balance," he said, adding that DAP did not know it could win Penang in the 2008 GE until a few days before the polls.


"But at this moment, BN has the upper hand. In the last three years under (Prime Minister Datuk Seri) Najib (Tun Razak), we have not just been able to change the BN's position greatly," he conceded.


Liew said the coming election "looks like the most unpredictable for it can go either way."
-- BERNAMA


Daryn teased me

Posted: 19 Mar 2012 01:13 AM PDT

My grandchild Daryn, teased me although her age is only 1 yr 9 mts.She likes the clock or watches and became affectionate or fascinated after watching the coo coo (Really called cuckoo but sound like Koo-Koo) bird coming out from the clock in her favourate Mickey Mouse Clubhouse Mickey's Adventures in Wonderland. (Pic source here)

Two days ago I was in the bed trying to fall asleep, Daryn came into my room, approach my bed and trying to take my alarm clock. Thida and Ma Khin try to persuade Daryn not to take but I took the clock and give her as I am another watch.

Daryn was too happy and I went near her to mimic the cuckoo sound. She also happily follow my voice with "cuckoo- cuckoo- cuckoo" but she changed it to Ko Ko-Ko Ko. At first I noticed that changing but thought that she mispronounced the words. But she looked at me with a smile and repeated cuckoo- cuckoo- cuckoo, Ko Ko and at last Ko Ko Gyi and U Ko Ko Gyi. Thida, Ma Khin and I were almost shocked because actually no one is calling me with this name in our house. Daryn used to call me Ah Pho or rarely Pho Pho.

Actually she had already tried to tease me in the same way last week. I was not sure and thought that it was just a coincidence.

Daisy Duck is about to enjoy her birthday, and her pals are gearing up for her party. Donald Duck buys a very thoughtful gift: a cuckoo clock, complete with a cuckoo bird named — you guessed it — Cuckoo Bird. When Donald gets impatient and accidentally breaks the clock, the cuckoo escapes, prompting Mickey and Donald to search high and low for it. They find that they have fallen down a slide into an Alice in Wonderland-type world where they have to solve riddles to find Cuckoo Bird.

However, the lessons presented regarding telling time are well done, as are the lessons about having patience and being quiet rather than throwing tantrums. Both lessons are age appropriate. And Mickey is a good and reliable teacher. Disney fans will enjoy this addition to the Mickey Mouse Clubhouse repertoire. (source)

NOTE:I hope, actually I am sure that Daryn never know the other meaning of Cuckoo: CUCKOO is "Mad, bonkers, crazy" by the InternetSlang .com  .

Slang . a crazy, silly, or foolish person; simpleton by the Dictionary.com.Cikgu Dicekup Khalwat Masa Cuti Sekolah

Posted: 19 Mar 2012 01:56 AM PDT

Guru dicekup khalwat

KOTA KINABALU: Seorang guru wanita berusia 33 tahun mengambil kesempatan cuti persekolahan 'menetap' bersama teman lelakinya yang juga duda anak dua berusia 28 tahun sebelum kedua-dua mereka dicekup penguat kuasa Jabatan Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) di sebuah rumah di Kampung Unggun Jaya Menggatal, di sini, kelmarin. Gambar Fail

Dalam serbuan jam 3 pagi, lelaki berkenaan yang hanya bertuala mengaku teman wanitanya berada di bilik dalam rumah berkenaan secara berasingan, namun pemeriksaan menemui pakaian dan MyKad milik duda berkenaan di dalam bilik guru terbabit.

Terdahulu, sepasukan penguat kuasa JHEAINS mendapat maklumat awam berlaku kegiatan tidak bermoral di rumah lelaki berkenaan sebelum melakukan intipan.

Sebaik mengesan kehadiran wanita di rumah berkenaan, penguat kuasa mengetuk pintu dan memberi salam sebelum dibuka seorang gadis dipercayai adik lelaki terbabit.

Ketika pemeriksaan, lelaki berkenaan ditemui berada di bilik berasingan dengan bertuala dan menafikan ada membawa wanita ke dalam rumah.

Namun, penguat kuasa menemui seorang wanita berada dalam bilik dan mengaku tunang lelaki terbabit.

Bimbang tembelangnya pecah, lelaki berkenaan memberi alasan mereka akan berkonvoi keesokan hari dan wanita itu yang berasal dari Pitas terpaksa bermalam di rumahnya.

Pemeriksaan dalam bilik wanita itu menemui barang milik lelaki berkenaan sebelum kedua-dua mereka dibawa ke Balai Polis Alam Mesra untuk membuat laporan.

Penolong Ketua Penguat Kuasa Agama JHEAINS, Khamis Jamil berkata, pihaknya sering menerima aduan mendakwa wanita yang juga seorang guru sekolah rendah sering mengunjungi rumah teman lelakinya terutama pada hujung minggu.

"Soal siasat mendapati duda itu sering berkunjung ke rumah teman wanitanya di Pitas," katanya. -hm


AFA Malaysia 2012

Posted: 13 Mar 2012 10:52 PM PDT

Anime Festival Asia (AFA) is branching out to Malaysia in 2012. The popular Japanese pop culture convention has been held annually in Singapore since 2008, and it's looking to reach another level with an extra event in Kuala Lumpur this June.

Anime Festival Asia Malaysia 2012

Not much details yet. Check AFA's official site for future updates.

AFA Malaysia 2012 from YeinJee's Asian Journal


Abdul Kadir quits Umno that has never bought votes

Posted: 19 Mar 2012 07:46 AM PDT

Kadir Sheikh Fadzir quits Umno

By Yow Hong Chieh
March 19, 2012
KUALA LUMPUR, March 19 — Former Information Minister and Kulim-Bandar Baharu MP Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir resigned as an Umno member today after 56 years in the ruling party.
He said in a statement he handed in his notice of resignation to Umno secretary-general Tengku Adnan Tengku Mansor earlier today, just a week after quitting his division treasurer's post.
Abdul Kadir (picture) made headlines in January when he accused the ruling party of handing out between RM200 and RM1,000 to voters in previous elections in exchange for votes.
The former Umno supreme council member, however, had denied personally using the "bomb" strategy to win elections in Kulim-Bandar Baharu where he was MP for 30 years from 1978.
He also denied making the claim out of frustration for having been sidelined in the party, stressing that his relationship with the present administration and Umno leadership remained warm.
Tengku Adnan, however, has denied Abdul Kadir's allegations that Umno had resorted to money politics, pointing out that the party has never bought votes and did not need to.
He added that as an Umno man Abdul Kadir should not be issuing statements that could tarnish the party's reputation and questioned why the latter did not just quit Umno.
"If he feels Umno is not right, why hasn't he left the party?" the former tourism minister had been quoted as saying by Bernama Online.

Money politics is an open secret, in fact, not a secret at all. What's worse, many are not interested in even hiding the fact of vote-buying. Sadly, the younger generation is into it as well.

Umno has never bought votes?
Nobody believes in Umno any more than the boy who cried wolf!


Akhirnya Kadir Sheikh Fadzir Keluar UMNO, Sahut Cabaran Ku Nan

Posted: 19 Mar 2012 12:04 AM PDT

Pemimpin veteran Umno yang juga bekas menteri kabinet, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir hari ini meletakkan jawatannya selaku ahli parti itu.

"Pada hari ini saya telah pun mengirim surat kepada Setiausaha Agong Umno Malaysia untuk meletakkan jawatan selaku ahli Umno Malaysia mulai hari ini," katanya dalam satu kenyataan media ringkas.

Beliau walau bagaimanapun tidak menjelaskan mengapa beliau berbuat demikian.

Abdul Kadir menjadi ahli Umno dan memegang jawatan dalam parti itu sejak tahun 1956 sehingga sekarang - selama 56 tahun.

Beliau pernah menjadi exco pemuda Umno selama 10 tahun dan ahli majlis tertinggi Umno selama 24 tahun di samping jawatan-jawatan lain seperti ketua pemuda Umno negeri Kedah dan sebagainya.

Beliau juga menjadi ahli pentadbiran kerajaan Malaysia sekitar 30 tahun, selaku setiausaha politik, setiausaha parlimen, timbalan menteri dan menteri. Antara kementerian yang pernah diterajuinya termasuk kementerian penerangan dan pelancongan.

Pada minggu lalu, Abdul Kadir meletakkan jawatannya selaku Bendahari Umno Bahagian Kulim/Bandar Baharu - jawatan terakhirnya dalam Umno.

Beliau kini adalah timbalan presiden Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) dan sering mengeluarkan kenyataan yang membidas Umno, termasuk dakwaan BN membeli undi dan tiada kebebasan bersuara dalam parti itu.

17 Mac lalu, Setiausaha Agung parti Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Lembaga Disiplin Umno sedang mengumpul maklumat dan bukti berhubung dakwaan Abdul Kadir dan akan bertindak ke atasnya. -mk

Abdul Kadir disyor keluar UMNO
Oleh Magendran Rajagopal
magendran@bharian.com.my
2012/03/18

TENGKU ADNAN bertemu peserta orang kurang upaya (OKU) pada Hari Keluarga Ahli Parlimen Putrajaya di Presint 18 dekat Putrajaya, semalam.


Bekas Menteri Penerangan dilihat tidak sesuai jadi ahli jika tak gembira

PUTRAJAYA: Bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir disyorkan keluar daripada UMNO sekiranya beliau tidak gembira dengan apa yang berlaku dalam parti itu, terutama berhubung dakwaan wujudnya politik wang.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, berkata dakwaan Abdul Kadir, yang juga bekas anggota Majlis Tertinggi UMNO, mungkin berpunca daripada rasa kurang senang dengan kepemimpinan sekarang.

"Namun, biar apa pun alasannya, beliau seharusnya membangkitkan dakwaan ini menerusi saluran yang sedia ada dalam UMNO dan bukannya membuat kenyataan atau dakwaan terbuka.

"Beliau (Abdul Kadir) masih lagi Bendahari UMNO Bahagian Kulim-Bandar Baharu. Jika beliau rasa UMNO tidak betul, kenapa beliau tidak keluar parti?" katanya mengulas kenyataan Abdul Kadir bahawa beliau tidak akan meminta maaf berhubung dakwaannya mengatakan Barisan Nasional (BN) bersalah kerana mengamalkan politik wang.

Tengku Adnan, yang juga Ahli Parlimen Putrajaya, berkata demikian ketika ditanya pemberita selepas beliau merasmikan Hari Keluarga Parlimen Putrajaya, di sini, semalam.

Baru-baru ini, sebuah portal berita Internet melaporkan bahawa Abdul Kadir mendakwa BN membeli undi dengan bayaran antara RM200 hingga RM1,000 dalam pilihan raya umum lalu.

Tengku Adnan berkata, mungkin Abdul Kadir sudah semakin lanjut usianya tetapi berharap beliau tidak lagi membuat kenyataan sesuka hati sebaliknya memikirkan dulu apa yang hendak diperkatakan sebelum membuat sebarang kenyataan.

Malah, katanya, Abdul Kadir tidak menemui mana-mana anggota pucuk pimpinan BN mahupun parti bagi membincangkan sebarang isu atau masalah dalam parti yang merunsingkan beliau.
-BH


Laporan sebelum ini
klik untuk bacaDaw Aung San Suu Kyi became an International Idol

Posted: 18 Mar 2012 10:00 PM PDT

Click to view slideshow.

No wonder, former UN Representative Tan Sri Razali Ismail remarked that if Daw Suu is free and allowed to be a PM, she would be a cut above the rest and give all the other ASEAN PMs a run for their money.

Italics are Idioms. Please look at their meanings below:

scan0003 scan0002

a cut above Informal superior (to); better (than) @ http://www.thefreedictionary.com/cut

a cut above = Better than the rest. # http://www.idiomquest.com/learn/idiom/a-cut-above/

give you a run for your money

to be as good at something as someone who is known to be extremely good He was a very good actor and could have given any professional a run for his money. @ http://idioms.thefreedictionary.com/give+a+run+for+money

Idiom: Give someone a run for their money

If you can give someone a run for the money, you are as good, or nearly as good, as they are at something @ http://www.usingenglish.com/reference/idioms/give+someone+a+run+for+their+money.htmlNo comments: