Thursday, March 15, 2012

[Video] Sakmongkol Harap Najib Akan Jadi Ketua Pembangkang Selepas PRU

[Video] Sakmongkol Harap Najib Akan Jadi Ketua Pembangkang Selepas PRU


[Video] Sakmongkol Harap Najib Akan Jadi Ketua Pembangkang Selepas PRU

Posted: 15 Mar 2012 11:21 AM PDT

Harap Najib jadi Ketua Pembangkang - Bekas Adun BN

PEKAN, 15 Mac: Program ceramah umum Pakatan Rakyat di Kampung Batu 9, Sungai Miang dekat sini malam tadi tercemar dengan gelagat penyokong UMNO yang sengaja membuat provokasi di kawasan terbabit.

Tidak cukup dengan mengadakan program "Penerangan & Ramah Mesra Bersama Masyarakat" dijarak begitu hampir (sekitar 100 meter) daripada lokasi ceramah berkenaan, mereka juga turut mengganggu dan mengejek Mohammad Sabu ketika Timbalan Presiden PAS itu menyampaikan ceramahnya semalam.

Ceramah dimulakan oleh Ustaz Abu Kassim Manaf, Yang DiPertua PAS Kawasan Pekan kemudian diikuti oleh Aspan Alias, bekas Blogger UMNO Negeri Sembilan yang kini menyertai DAP.

Selepas itu barulah mantan Ketua Penerangan UMNO Pekan dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Manis iaitu Datuk Ariff Sabri Abd Aziz (gambar) menyampaikan ceramahnya.

Beliau yang juga dikenali sebagai Blogger Sakmongkol itu banyak menyingkap sejarah lama ketika bersama UMNO sehinggalah beliau membuat keputusan untuk bersama Pakatan Rakyat dengan menyertai DAP.

Dalam kenyataannya, Ariff banyak mengulas tentang perangai dan sikap pemimpin UMNO yang tidak mahu berubah dan gemar mengejar duniawi menjadi punca dia meninggalkan parti itu.

Beliau turut menyelar sikap puak-puak UMNO yang sudah tidak mempunyai idea hingga tergamak menganjurkan program mereka pada malam itu semata-mata untuk menganggu ceramah umum Pakatan Rakyat sebenarnya.

"Inilah kerja mereka sejak dari dulu lagi. Sepuluh tahun lalu UMNO tuduh ceramah PAS mencaci dan menghina .. tapi sekarang tuan-tuan lihat, amalan itu sudah terlekat pula pada diri mereka," kata Ariff Sabri.

Beliau turut menegaskan kenapa orang Melayu terpinggir sedangkan sudah lebih 50 tahun UMNO menjadi pemerintah di negara ini.

Kuasa ada pada orang Melayu, namun kehidupan dan ekonomi bangsa sendiri terus merundum katanya.

Mereka yang kaya raya dan menikmati hasilnya ialah puak-puak pencacai yang proksi serta kroni mereka sendiri.

Inilah yang berlaku sejak sekian lama dan amalan ini sukar untuk dibendung lagi dalam UMNO, lantaran itulah beliau akhirnya kini terpaksa meninggalkan parti tersebut.

Sementara itu, Ariff Sabri juga banyak mendedahkan beberapa penyelewengan yang dilakukan oleh UMNO selama mereka memerintah termasuk juga dalam isu Felda yang sedang hangat diperkatakan.

Beliau turut mendedahkan bahawa beberapa orang bekas pemimpin UMNO yang bertaraf menteri pun mengakui bahawa jangka hayat parti itu kemungkinan akan berakhir pada PRU-13 ini.

Pakatan rakyat katanya akan menang dan bakal menakluki Putrajaya.

"Saya dimaklumkan, BN akan kehilangan hampir 16 kerusi parlimen di Sarawak dan minima 12 kerusi di Sabah.

"Jika dicampur dengan kelemahan mereka di Semenanjung yang hanya bergantung kepada undi masyarakat Felda dan orang kampung maka harapan untuk melihat BN kecundang pasti akan tercapai.

"Apapun, saya harap Datuk Najib menang di Parlimen Pekan kerana kita nak dia jadi Ketua Pembangkang di parlimen selepas ini," katanya.

Sementara itu Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS dalam kenyataan awalnya menegaskan apa yang berlaku malam tadi adalah kelemahan tindakan pihak polis.

"Kenapa polis tak halang UMNO buat program dekat tempat kita, sedangkan depa tahu Pakatan Rakyat terlebih awal mahu adakan program ceramah di sini. Polis sengaja biarkan suasana jadi huru hara dan kekecohan tercetus.

"Kenapa polis boleh bersikap begini, sedangkan mereka ditugaskan menjaga keselamatan rakyat. Polis hanya mahu jaga UMNO tapi bukan rakyat!. Mereka berpakat dengan UMNO buat program dekat dengan lokasi kita. Depa nak kita jadi marah ... ," kata Mat Sabu.

Dalam pada itu, mengulas lanjut berkenaan kutukan dan cacian yang dibuat oleh penceramah UMNO terhadap beliau, Mat Sabu secara sinis berkata penceramah terbabit tidak akan dibenarkan ceramah jika Pakatan Rakyat memerintah.

"Dok caci saya isu khalwat, isu tu dah selesai di mahkamah. Kenapa dok bising. Ini kerja puak-puak UMNO. Depa dah tak ada isu," kata Mat Sabu lagi.

Beliau turut mengingatkan rakyat, supaya bersiap sedia untuk menghadapi Pilihanraya Umum Ke-13 bila-bila masa dari sekarang.

Katanya, Pakatan Rakyat kini berpeluang cerah untuk menakluki Putrajaya. -PahangDaily.
awesomeness

Posted: 15 Mar 2012 08:57 AM PDT

Cupcakes edited. Spot on. Made my day.


Published with Blogger-droid v2.0.4


Altantuya Written Judgment: FREE @ Malaysiakini

Posted: 15 Mar 2012 09:08 AM PDTAlasan SPR Pindahkan Kawasan Mengundi MB Selangor Paling Tak Masuk Akal

Posted: 15 Mar 2012 09:16 AM PDT

SPR: Zon mengundi sama, sempadan p'raya diperbetul

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menjelaskan bahawa Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kini merupakan pengundi di Lembah Pantai, walaupun sebelum ini mengundi di kerusi parlimen bersebelahan, ekoran langkah pembetulan sempadan kawasan pilihan raya.

Menurut Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, langkah tersebut dibuat pada awal tahun 2010 selaras dengan keputusan SPR untuk menyelaraskan peta pilihan raya dengan peta rasmi negara.

Beliau berkata menteri besar Selangor telah didaftarkan sebagai pengundi di Jalan 16/2 di Seksyen 16, Petaling Jaya, yang telah tersilap dimasukkan sebagai sebahagian daripada kawasan Petaling Jaya Selatan sebelum pembetulan sempadan itu dibuat.

Apabila peta pilihan raya dan peta rasmi itu diselaraskan dengan menggunakan sistem geografi, didapati Jalan 16/2 sebenarnya berada di bawah zon mengundi Rumah Kakitangan Universiti, di bawah kawasan Lembah Pantai.

"Beliau tidak dipindahkan. Beliau masih didaftarkan di alamat yang sama, tetapi sempadan telah diperbetulkan selaras dengan Akta Pilihan Raya 1958," kata Wan Ahmad ketika dihubungi.

Kes yang sama di Hulu Selangor

Menurut Wan Omar, pembetulan sempadan itu juga menjadi sebab 228 pengundi yang mengundi di Hulu Selangor sebelumnya, mendapati mereka menjadi pengundi di kawasan Selayang sewaktu pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

"Terdapat banyak kekeliruan dan parti-parti politik telah mengeksploitasi kekeliruan ini. Jadi kami membuat keputusan pada tahun 2011 untuk membekukan pembetulan sempadan itu," katanya.

Wan Ahmad berkata pembetulan sempadan akan dilakukan serentak dengan persempadanan semula kawasan pilihan raya yang dijadualkan selepas pilihan raya umum ke-13.

"Pada ketika itu, kita akan mempamerkan semua perubahan yang dibuat dan pengundi terlibat boleh membuat bantahan.

"Kita perlu membuat perubahan itu, atau jika tidak pengundi akan terus mengundi di kawasan pilihan raya yang salah," katanya

Wan Ahmad berkata, selain Selangor, beberapa negeri lain telah melakukan pembetulan sempadan sebelum ia dibekukan, termasuk Kelantan dan Perak.

Malaysiakini melaporkan awal hari ini bahawa Khalid hairan tentang perubahan kawasan mengundinya sedangkan beliau tidak memohon untuk pertukaran alamat dan alamat pada kad pengenalan beliau kekal di Pasir Tuntung di Kuala Selangor, yang merupakan bandar kelahirannya. -mk

Khalid hairan ditukar kawasan mengundi
Kawasan mengundi bagi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim nampaknya telah ditukar tanpa pengetahuannya, seperti yang terbukti menerusi carian di lamanweb Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Semakan di lamanweb tersebut mendapati Khalid (kanan) kini
merupakan pengundi di kawasan pilihan raya Lembah Pantai yang diwakili Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

Lokaliti mengundi beliau disenaraikan sebagai Rumah Kakitangan Universiti di bawah daerah mengundi Universiti.

Bagaimanapun, difahamkan Khalid sebelum ini mengundi di kawasan Parlimen Petaling Jaya Selatan. Tidak jelas sudah berapa lama beliau menjadi pengundi di sana.

Ketika dihubungi, seorang pegawai pejabat menteri besar yang enggan namanya disiarkan, mengesahkan Khalid tidak membuat sebarang perubahan pada kawasan mengundinya atau dalam kad pengenalannya.

"Setakat yang beliau tahu, beliau masih pengundi di Petaling Jaya (Selatan) dan alamat pada kad pengenalan beliau adalah di Pasir Tuntung, Kuala Selangor - bandar kelahirannya," kata sumber yang rapat dengan menteri besar itu.

Sumber itu menambah bahawa menteri besar yang telah dimaklumkan mengenainya "memandang berat" perkara itu dan akan menyemak dengan SPR dan Jabatan Pendaftaran.

Tindakan mensabotaj MB?

Malaysiakini membuat semakan tersebut selepas Ketua Pemuda Umno Seputeh, Mohd Razlan Muhammad Rafii, menyiarkan di blognya bahawa Khalid telah menjadi "pengundi hantu" di Lembah Pantai.

Mohd Razlan juga mendakwa peralihan kawasan mengundi itu, yang hanya boleh berlaku jika menteri besar itu menukar alamat pada kad pengenalannya, adalah kerja dalam untuk mensabotaj Khalid.

Khalid tidak boleh bertanding sebagai ADUN di Selangor jika kad pengenalannya menunjukkan dia pemastautin di Kuala Lumpur.

Menurut peraturan SPR, calon yang bertanding kerusi DUN mesti menjadi penduduk negeri berkenaan.

Ini bermakna beliau tidak boleh lagi menjadi menteri besar untuk penggal kedua.
-mk


Ulasan GB

Lepas satu, satu, penipuan yang dilakukan SPR.

Ini kerja amat tidak beretika.

Mengubah sempadan kawasan pilihan raya tanpa sebarang makluman kepada rakyat.
Ia hanya satu alasan SPR untuk menutup salahlaku dan kerja penipuan mereka.

Amat jelas SPR bertindak secara tidak telus dan berusaha melakukan apa saja cara untuk mempastikan UMNO BN mendapat faedah daripada tindakannya itu.

Dan yang terlibat di dalam perubahan ialah di negeri-negeri yang UMNO BN tewas pada pilihanraya 2008 iaitu Kelantan, Perak dan Selangor. Mengapa tidak di seluruh negara?

GB sudah kata dahulu, Suruhanjaya Diraja perlu dibentuk untuk menyiasat perbuatan salahlaku yang begitu ketara dilakukan oleh SPR. Pengerusi dan Timbalan pengerusi SPR perlu didakwa.

Rupa-rupanya Jawatan Khas Pilihanraya yang ditubuhkan ditubuhkan oleh Kerajaan dahulu hanya helah supaya SPR dapat terus berperanan menlakukan penipuan.

Anggota PR yang mengangotainya memang bangang, hanya memikirkan elaun, tetapi gagal untuk memainkan peranan mereka, apatah lagi kini seorang MB dari negeri PR tiba-tiba dipindahkan kawasan mengundinya. Satu tamparan hebat ke muka anggota-anggota EC dari Pakatan Rakyat. Hanya diperlembukan SPR.

BERSIH pula sudah lembik. Atau kita tertanya-tanya masih wujudkah lagikah BERSIH itu? Atau ia sudah mati?

Percayalah, jika pilihanraya diadakan tanpa integriti SPR dicabar dengan disiasat sepenuhnya salahlaku mereka dan daftar pemilih tidak dibersihkan, Pakatan Rakyat akan menggigit jari selepas PRU13. Jangan sampai sudah terhantuk baru nak tengadah!

Kepada YB-YB PR, jika masih lena, PRU12 itulah sekali kamu menjadi YB, selepas ini jangan mimpi!


Buku NDI Tidak Bahaya, KDN Tak Perlu Pantau - Merdeka Center

Posted: 15 Mar 2012 06:58 AM PDT

Merdeka Center: Buku NDI 'bukan bahaya'

SHAH ALAM - Buku panduan terbitan National Democratic Institute for International Affair (NDI), yang didakwa digunakan oleh PKR bagi menerapkan kempen kebencian untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) melalui cara yang tidak demokratik bukan sesuatu yang 'membahayakan keselamatan" sehingga perlu dirisaukan oleh pihak-pihak tertentu.

Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahiam Suffian berkata, buku panduan itu digunakan di kebanyakan negara dan beberapa parti komponen BN juga menggunakannya untuk menghadapi pilihan raya.

"Saya pernah tengok kandungan buku panduan ini. Tidak ada apa-apa yang membahayakan keselamatan, malah ketika memberi ceramah kepada sebuah parti politik BN, saya juga ada melihat buku panduan ini digunakan,"
kata beliau ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Katanya, buku panduan itu pada asalnya diterbitkan dalam bahasa Rusia oleh NDI dan kemudian diterjemahkan dalam pelbagai bahasa termasuk Bahasa Melayu.

Dalam kenyataan kepada Sinar Harian semalam, PKR menafikan dakwaan Umno bahawa pihaknya menggunakan buku panduan pilihan raya, agensi asing yang menerapkan 'kempen kebencian' untuk menjatuhkan kerajaan melalui cara tidak demokratik.

Sebaliknya, Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan buku panduan yang digunakan oleh parti itu hanya menerangkan cara-cara sebuah jentera parti dan calon yang bertanding menghadapi pilihan raya.

Menurutnya, buku panduan itu tidak mempunyai unsur-unsur negatif seperti didakwa Umno.

Setiausaha Umno Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed mendedahkan penggunaan buku itu bertujuan untuk menerapkan 'kempen kebencian' terhadap pemimpin negara dengan membangkitkan isu tidak relevan.

Antara kandungan buku itu, termasuk menyebarkan dakyah bahawa kononnya tiada kebebasan media dan beragama di Malaysia.

Nik Nazmi berkata, Umno tidak seharusnya memandang rendah keupayaan rakyat menilai baik dan buruk tindakan yang dilakukan oleh sesebuah parti.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya memandang serius dan memantau penggunaan buku panduan pilihan raya NDI itu.

Katanya, pemantauan yang dilakukan lebih kepada keselamatan rakyat dan negara.

Ibrahim berkata, kandungan buku panduan NDI yang dimaksudkan boleh dimuat turun dari laman web pertubuhan bukan kerajaan itu.

"Malah kita pun boleh mendapat pelbagai jenis buku panduan pilihan raya dari portal buku atas talian Amazon.com.

"Kandungan buku panduan NDI lebih berstruktur, jadi ia akan diubah mengikut keadaan sesebuah negara, ada perkara yang sesuai untuk sesebuah negara seperti Amerika Syarikat, tidak sesuai di Malaysia, sebab sistem politik berbeza," katanya lagi.

"Bagi saya ia tidak ada apa-apa keistimewaan pun," katanya.

Ketika ditanya sama ada beliau ada melihat buku panduan yang digunakan oleh PKR, Ibrahim berkata, "tidak."

"Saya tidak pasti," katanya apabila ditanya sama ada kemungkinan PKR telah mengubah suai kandungannya berbanding kandungan asal.

"Bagi saya buku panduan ini sesuatu yang biasa. Tidak perlu KDN pantau kerana ia hanya akan membuang masa dan tenaga, tidak ada yang perlu dirisaukan," kata beliau. -SH


Masalah Parkir Semakin Kronik Di Putrajaya

Posted: 15 Mar 2012 05:29 AM PDT

Putrajaya, 15 MAC : Berlanjutan agak lama, sehingga kini masalah kekurangan parkir kereta di pangsapuri Presint 9 dan 11 di sini semakin kronik dan seakan tidak ada jalan penyelesaian.

Kawasan ini merupakan penempatan terpadat yang didiami kakitangan awam di pusat pentadbiran negara yang serba canggih itu.

Pembangunan pesat dan pembinaan pangsapuri yang semakin bertambah menyebabkan penambahan kenderaan yang menyumbang kepada kekurangan kawasan parkir.

Kawasan perumahan yang mempunyai ruang parkir kereta yang terhad menyebabkan pemilik kenderaan meletakkan kereta di bahu jalan, walaupun sedar tindakan itu salah dan boleh menyebabkan masalah trafik.

Menurut Ketua Cabang PKR Putrajaya, Onn Abu Bakar, masalah yang semakin kritikal ini terpaksa dihadapi penghuni yang rata-rata setiap isi rumahnya mempunyai lebih daripada sebuah kereta.

"Penduduk di kawasan ini tidak mempunyai pilihan lain selain meletakkan kenderaan di bahu-bahu jalan kerana itu sahaja alternatif yang ada setakat ini. Saya benar-benar berharap supaya pihak pengurusan pangsapuri dapat mencari jalan untuk mengatasi masalah tempat letak kereta bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku," katanya.

Onn berkata, walaupun saman dikeluarkan setiap hari, namun keadaan sama tetap berlaku.

Jelasnya, penduduk akan tetap meletakkan kenderaan di bahu jalan memandangkan tidak mempunyai pilihan lain.

Sementara itu, Siti Munirah, 26, yang menetap di kawasan itu berkata, beliau benar-benar berharap supaya pihak pemaju boleh menyediakan kemudahan tempat letak kereta bagi mengelakkan mereka dari terus disaman.

"Pihak pemaju mungkin boleh membina tempat letak kereta bertingkat bagi memastikan kenderaan dapat diletakkan di tempat yang selamat. Ini bagi mengelakkan penduduk daripada terus-terusan terpaksa membayar saman daripada Perbandaran Putrajaya," jelasnya. -selangorku


To this officer, I AM WATCHING YOU!

Posted: 15 Mar 2012 04:51 AM PDT

This 'special officer' to a senior minister is getting to my nerves! Some believe he decides everything for his boss.

Every since joining the ministry's media team a couple of months back, he seems to mess around with all departments, dictating others, including the seniors. He even caused someone to 'lose' his job.

So powerful he is that even the press secretary, the political secretary and senior private secretary have to listen to him, bow to him and become yes-men to him.

The way this special officer carries himself around make others blase! He even calls and presides meetings on new media just to present rubbish to them.

And he himself is a non-performer. The minister did not notice this because as he boss, he likes anyone who scrubs his balls. A performer or not, what's important is to have a pool of good 'macai' around his waist all the time.

I think that's why the minister hires him, not for his performance but for being an a**h**e! But sooner or later, people like this will bring the boss down.

I am watching you, bro... and your boss too! So, stop fooling around with me!


The Road to Liberty

Posted: 15 Mar 2012 04:47 AM PDT

At the beginning of this year, I blogged about how I resolved to lose weight in that Before and After post. I have not weighed myself for over a week now and because I had been ill, I ate normally to regain strength. Thinking that I might have put on weight, I stepped on the scales today to check and to my delight, I discovered that I have lost 24 pounds and thereby reaching an all-time low for the last 6 years!!!

Here is a photo essay of my journey to liberate myself from fats!!!

Once upon a time, this pair of pants (Size XXL) was the only pair that could fit me:


My cousin chided me in August last year and advised me to lose weight but it was a lose a bit, gain more kind of yo-yo battle. My cousin is VERY fit and has a six-pack, no kidding. This is a pic of my cousin and another friend with whom I will be training from mid-April. My cousin is a tough sifu who has mastered MMA, Shao Lin, Muay Thai, Wing-Tsun and a few other forms of martial arts. Once, when I went running with him at Botanical Gardens, he did not allow me to stop to rest and I have to confess that occasion was the one and only time I ever ran around Botanical Gardens without stopping at all!


When Una fell ill in November, I resolved to really take care of my health by losing weight and eating healthily. From Size XXL, I gradually dropped to XL by late December.

I have not worn this pair of khakis a few years. In fact, I had only worn it ONCE in 2006 when I bought it. Before I started my diet, it could not even go beyond my thighs! Today, I can wear it and it is loose at the waistline and the hips!


In reality, I have dropped to Size L. This skirt fits me perfectly now.


And I can finally wear this pair of skorts again (shorts and skirt combined).I can no longer wear that pair of pants I posted earlier. Take a look:


With a net loss of 24 pounds, it is easy to get complacent. However, I have a long way to go because I still want to lose another twenty pounds as I want to make sure that my blood pressure goes below 120/80.

When I was doing my weights training at the gym i.e. before I started to blog, my bp used to be 110/65 and my pulse rate was 59 because I used to run for 20 minutes on the treadmill, workout on the cross-trainer for another 20 minutes before cooling down on the stationary bike for 20 minutes. Then, after a 10-minute break, I would do my stretching and floor exercises, sit-ups and then my weights routine.

That was my routine five days a week and on three days, I would go back in the evening to swim 50 laps. Those were the days from 2006 till 2008. And then blogging changed it all for I gave up my gym membership and the rest is history. By mid-April, I will resume my gym routine and I hope to hit a healthy fitness level again.

If ever I get complacent and feel like eating, all I have to do is to look at this pic of my two friends. I would die for their abs!!!!


These two friends of mine are both in their forties and the fittest ladies I know in Penang! Their stamina and strength is simply astounding. The one on the right already has three children, one of whom has graduated and working. Both of them occasionally train with my cousin and the other friend and can match their stamina and fitness level, although not their strength, of course (not me though!!!). That is how exercise can make such a difference in a person's life.

Not only will one look good and feel good thanks to the endorphins, but they will also LIVE healthily.

I am even more determined than ever to be healthy and fit. The past seven days have seen a few deaths in the family and circle of friends. Another two friends' fathers are in critical condition and one of them is flying back from Auckland this evening. It was just three weeks ago when we all had dinner with his parents.

Life is precious. Let's do our best to stay healthy.

I know losing weight at an accelerated pace is not healthy. Perhaps that is one of the reasons why I have hair fall problems and have taken such a long time to recover. No matter what, I will try to detox regularly and go for medical checkups. For sure, I will step up my exercise when I recover fully. With more determination, I am cruising along this road to liberty and fitness, not fats!

In the mean time, spend time with your family and people who matter. There are many articles in my blog on health and I hope that these will help all of us to eat healthily and live happily.

Take care and have a wonderful evening with your loved ones!


[PANAS] Kerajaan Benarkan Syarikat Telco Kenakan Caj 6% Untuk Prabayar Julai Ini!

Posted: 15 Mar 2012 04:18 AM PDT

Kuala Lumpur: Kerajaan akhirnya dikatakan membenarkan syarikat telekomunikasi (telco) melepaskan cukai perkhidmatan enam peratus kepada pelanggan prabayar, kata HLIB Research.

"Difahamkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) mengeluarkan memo kepada semua penggiat industri yang mengarahkan telco bersedia dari segi teknikal untuk melancarkannya pada 1 Julai," kata firma penyelidikan itu.

"Selain insentif cukai jalur lebar yang dilaksanakan tahun lepas, ini akan meningkatkan lagi pendapatan telco dalam jangka panjang," katanya yang mengekalkan penarafan neutral pada sektor telekomunikasi.

Bahagian penyelidikan Hong Leong Investment Bank (HLIB) berkata ia menjangkakan DiGi akan memperoleh manfaat terbesar jika cakap-cakap ini menjadi kenyataan dengan mengambil kira kedudukan tertinggi (86.6 peratus) pengguna prabayar daripada keseluruhan pelanggan, berbanding Maxis (74 peratus) dan Celcom (77.2 peratus).

Berdasarkan anggaran itu, DiGi, Maxis dan Celcom akan memperoleh kenaikan pendapatan, masing-masing sebanyak enam peratus, empat peratus dan dua peratus, dengan syarat status qou saingan dan penggunaan, kekal. - BERNAMA


London, New York And Kuala Lumpur Are Top Three Property Hotspots

Posted: 15 Mar 2012 01:40 AM PDTProperty investment firm IP Global has named London (pictured), New York and Kuala Lumpur as the top three property investment hubs in the world.

London's bullish property market has been boosted by international investors with a five percent growth forecast for 2012 while New York, with prices still 20 percent below their peak is considered a safe investment destination. Kuala Lumpur leads the Asian region with average price increases of between five and 24 percent.

Cities were categorised under Bright, Fair or Cloudy, with London, New York and Kuala Lumpur in the Bright section. Brisbane, San Francisco, Istanbul and Perth were named the ones to watch or Cloudy, while Athens, Prague and Hong Kong were listed under cities to avoid.

London's high standing is due to strong growth forecasts of five percent for 2012 and 23 percent in the next four years. Sales volumes also climbed 85 percent over the previous year, backed by an 11 percent price growth as well as strong rental demand.

In spite of the global economic uncertainties, New York remains a secure investment hub, seeing renewed interest from affluent real estate investors with prices still 20 percent below their peak. The Association of Foreign Investors in Real Estate noted that New York is again the top city for foreign investment in 2012, holding the top spot for the second consecutive year.

Malaysia is also expected to be a top destination for foreign direct investments as the property sector delivered strong results, with Kuala Lumpur recording average price increases of five to 24 percent.

Source: PropertyGuru


Girls’ Generation – Time Machine MV

Posted: 15 Mar 2012 12:58 AM PDT

Korean pop group Girls' Generation have released a new Japanese music video for Time Machine – an original Japanese ballad from their repackaged album. Decent song…

There's more, read the full post »

Girls' Generation – Time Machine MV from YeinJee's Asian Journal


Head in the sand, foot in the mouth

Posted: 15 Mar 2012 12:39 AM PDT

Various British newspapers here, here, here, here and here are reporting some interesting comments from Sir Dave Richards, the chairman of the Premier League in England, who was speaking his mind at a post-sports security conference in Qatar. To round this off, it was reported that this fella fell fully-clothed into either a hotel swimming pool or a fountain.

Here is a choice excerpt: "England gave the world football. It gave the best legacy anyone could give. We gave them the game. For 50 years we owned the game. We were the governance of the game. We wrote the rules, designed the pitches and everything else. Then, 50 years later, some guy came along and said: 'You're liars,' and they actually stole it. It was called Fifa. Fifty years later another gang came along called Uefa and stole a bit more."

And another one: "(Football) started in Sheffield 150 years ago. We started the game and wrote the rules and took it to the world. The Chinese may say they own it but the British own it and we gave it to the rest of the world."

He also told his Qatari hosts they had their "heads in the sand" over limiting the sale of alcohol to five-star hotels at the 2022 World Cup: "In our country and in Germany we have a culture. We call it 'we would like to go for a pint and that pint is a pint of beer'. It is our culture as much as your culture is not drinking. There has to be a happy medium. If you don't do something about it, you are starting to bury your head in the sand a little bit because it needs addressing. You might be better off saying 'don't come'. But a World Cup without England, Germany, the Dutch, Danes and Scandinavians – it's unthinkable."
ca-pub-5430283382112812


Le vocabulaire de l'actualité

Posted: 15 Mar 2012 12:40 AM PDT

(This is taken from About.com)

The French you learn in classes and grammar books is not always enough when dealing with the real world. This list of French vocabulary related to current events will help you understand news in French.

à la une - on the front page
les achats de précaution  - panic buying
affolé (adj) - panic-stricken
allégué (adj) - alleged
un appel - appeal, call
une arme - weapon, gun
une arme blanche - knife
les armes de destruction - massive weapons of mass destruction
assassiner - to murder
un attentat-    attack
un attentat-suicide - suicide bombing
l'avortement  - abortion

la banlieue - suburb
blessé (adj) - injured, wounded
une bombe - bomb

la canicule - heat wave
les Casques bleus - UN peacekeeping forces
un casseur - rioter
une catastrophe naturelle - natural disaster
un cessez-le-feu - cease-fire
le chômage - unemployment
le crime - crime
un criminel, une criminelle - criminal
la crise - crisis

le deuil  - bereavement, mourning
les drogues (fem) - drugs

un éboulement  - rockslide
une élection - election
une émeute - riot
une enquête - investigation
une épidémie - epidemic
extrader - to extradite

un feu - fire
un flic (informal) - cop

la garde à vue - police custody
être mis/placé en garde à vue - to be kept in custody, held for questioning
le gaz lacrymogène - tear gas
un glissement de terrain - landslide
une grève (faire la grève) -   strike (to be on strike)
la guerre - war
la grippe aviaire - bird flu
la grippe porcine - swine flu

un immigrant, un immigré - immigrant
les impôts (masc) = taxes
un incendie -   fire
une inondation - flood
un insurgé - insurgent
IVG - abortion

le kamikaze - suicide bomber

la loi - law
la lutte (literal/figurative) - struggle, fight

une manifestation - demonstration
le meurtre - murder
la mondialisation - globalization

une navette spatiale - space shuttle

opération escargot - rolling blockade
un ouragan - hurricane

la peine de mort - death penalty
la pénurie - shortage, lack
la police - police
un policier - police officer
la politique - politics, policy
le politique  -    politician
poursuivre en justice - to sue
le pouvoir d'achat - buying power
présumé (adj) - alleged
un procès - trial

le rechauffement de la planète - global warming
une réplique - after-shock, counter-attack
la retraite - retirement

un séisme - earthquake, upheaval
selon (prep) - according to
un soldat - soldier
un sondage - poll
le suicide assisté - assisted suicide
un syndicat - union
le système de santé publique - health care system

un témoin - witness
le terrorisme - terrorism
tirer (sur) - to shoot (at)
une tornade -   tornado
les transports en commun - public transit
un tremblement de terre -   earthquake
une trêve - truce
tuer - to kill

un vaccin - vaccine
une victime - victim (Note that this word is always feminine, even when referring to a man)
voter - to vote


Bayi Mati Tersembam Di Bawah Bapa Yang Sedang Tidur

Posted: 15 Mar 2012 01:47 AM PDT

London – Seorang bayi berusia tiga bulan ditemui tidak sedarkan diri dengan mukanya tersembam di sofa di bawah badan bapanya, Dale Owen yang sedang tidur. Gambar fail

Perkara berkenaan didedahkan dalam inkues yang diadakan bagi menyiasat punca kematian Alfie Smith selepas dia ditemui tidak sedarkan diri di Basforf, tiga tahun lalu.

Biarpun Alfie dibawa ke hospital namun dia meninggal dunia lima bulan kemudian.

Inkues dimaklumkan bayi lelaki itu diletakkan di bawah jagaan neneknya, Patricia Owen ketika kejadian itu berlaku.

Ketika memberikan keterangan, Owen berkata, dia telah naik ke tingkat atas untuk mencari Alfie namun menemui mukanya tersembam di sofa bersama Dale.

Jelasnya, ketika kejadian, Dale tidur di sebelah Alfie, namun dia tidak menyedari bahawa dia telah menggerakkan badan dan menghempap ke atas cucunya itu sehingga Alfie tidak sedarkan diri.

Mahkamah dimaklumkan, ambulan telah dipanggil manakala Dale telah membuat pernafasan mulut ke mulut.

Sementara pemeriksaan yang dijalankan ke atas Dale tidak mendapati kesan alkohol atau kannabis.

Ibu Alfie yang berusia 19 tahun kini berada di penjara kerana membunuh jirannya.

Selepas kejadian berkenaan, Alfie telah ditempatkan di sebuah rumah anak yatim namun meninggal dunia beberapa bulan kemudian akibat kecederaan yang dialaminya itu.


Jawapan PDRM mengenai 10 orang suspek yang menampal poster-poster fitnah di TTDI pada 4 Feb

Posted: 15 Mar 2012 12:10 AM PDT


逾半数遭投诉军妻选民被除名,雪州行动党反呛黄冠文乱开骂

Posted: 14 Mar 2012 11:54 PM PDT

《独立新闻在线》作者/陈慧思 Mar 15, 2012 01:42:38 pm【本刊陈慧思撰述/摄影】雪州民主行动党就新古毛州选区内33个宗军人配偶登记成为邮寄选民的个案向选委会提出上诉,遭马华公会新古毛区州议员黄冠文揶揄"浪费时间和金钱"、"未熟读法律"。然而,选委会上周召开的听证会证实,超过半数的个案(17宗)确实存在问题,雪州行动党反呛黄冠文未熟读法律胡乱指责。民主行动党雪州秘书刘永山二月间揭露新古毛州议席新增400多张新邮寄选票,今天再召开记者会,反驳黄冠文的指控。他指出,选委会在上周四(3月8日)在乌雪土地局举行听证会,传召被投诉的33名军人配偶出席,然而,其中13人缺席,另有4人的签名跟登记表格上的签名有别,而遭选委会裁定从新古毛州选区登记选民列表中除名,这证明雪州行动党并非无的放矢。他说:"在33名被投诉者当中,有17名被推翻,这说明一半以上的(邮寄)选民有问题,如果这33


5 going 6 months preggie

Posted: 14 Mar 2012 11:49 PM PDT

Hey ya!

Check out our most recent pic taken last weekend. I love this one a lot despite looking so sembab bloated but I am preggie what the heck la kan? It was taken at Bukit Jalil Park where Azman and I went for a walk to get some exercise ( he could have run or jog but he was afraid he couldn't catch up with me :p LOL) while Miki cycled all the way.

Miki was the art director cum photographer for this photo session LOL. You see that kemuncup??? That grass flower thingy! He insisted that Daddy held  it that way and pose for the picture! Hahaha… takde bunga lain ke?

Anyway here is my yummy tummy in 23 weeks pregnancy. I have put on more than 10 kilos already while I still have 5-4 months to go until my due date in July 13. Sabar je lah!


23 weeks preggie

 Above is another favourite pic of mine. Taken at 22 weeks pregnant.  Miki is extremely excited about becoming a big brother. He can hardly wait for the baby to "keluar", he is forever kissing my tummy and planning on the activities he shall do with Adik including riding bicycle and playing football.

Me – Miki, kalau Adik nangis camana?
Miki – Kalau nangis, Miki dukung la.. Miki ujuk (pujuk) la dia..
Me – Kalau Adik lapar?
Miki – Kalau lapar Miki suapla makanan…
Me – Kalau Adik nak sleep?
Miki – Kita letak kat katil pastu Miki tepuk-tepuk dia ngan Miki nyanyi la..
Me – Kalau Adik nak susu?
Miki – Susu? Hmmm Miki panggil Daddy, suruh Daddy buat susu..
Me – Kalau Adik kencing?
Miki- Miki bagi dia pampers, dia kencing dalam pampers!
Me – Kalau berak?
Miki – Ehhh… kalau berak Daddy la cuci, nanti tangan Miki kotor!!

LOL

 I took this pic when we went shopping at MidValley. Miki sangat bersemangat! He didn't ask for a single toy or food for himself, but the entire goods at Mothercare especially for his beloved unborn Adik! He insisted on carrying the big plastic bag that's pretty heavy. Because the bag was too big and long, he ended up dragging it across the floor. Finally Daddy innovatively crossed the handle part so it became a backpack! LOL.

 

Mummy hopes you will become a good loving brother to Adik even after he is born, Miki. Mummy and Daddy expects some green eyed jealousy from you, knowing how much TLC you have been showered with for the past 4 years when you were the only child. But it doesn't matter, we will manage it well. It is going to be yet another exciting journey for the both of us, now we are becoming parents of two. We are very excited.

We want you two brothers to be good friends, Miki and Adik, always watching out for each other. The world out there is a crazy place to be… Bad and mad people are everywhere, hurting innocents for no reason. Mummy and Daddy loves you both with all our hearts and praying for the best for our family… Insya Allah


OFA coffee table book, part 23

Posted: 14 Mar 2012 10:50 PM PDT

D-16 days till launch. That's the countdown for the launch of Fidelis, the commemorative book of The Old Frees' Association. People will laugh when I tell them that I had very little Internet connectivity whilst in Singapore but that was the truth of the matter.

Effectively from last Tuesday afternoon, my connection was cut off when my sister-in-law had to take back their laptop and USB modem for work. I could still have made use of the computer on Wednesday morning if I wanted to, but realised that getting ready to come back home to Penang was more important. Still, when I touched down at about six o'clock, my first telephone call was to William!


When I opened up my own computer here in Penang this morning, I found an email from the layout gang giving us in the editorial team the third proof for checking. At long last, we have settled for 208 pages, after the OFA president, Rajendren, had asked William to include, remove or rearrange various pictures.

Unfortunately, while both Rajendren and William have been busy adding captions to these pictures, they have not been consistent with the style guide. As was to be expected, there were errors strewn all over the place. Thus, I have been spending the better part of the morning going through all the pictures again as well as their captions. Twenty-five, to be exact, were discovered and they have been conveyed to the layout team for last-minute rectifications. (Twenty-six, according to Molly, who later emailed me one caption to add.)

I hope to receive the final proof back by tomorrow. Most probably by Monday, we should be able to wrap up everything with the final meeting. I'm rather anxious to look at the mock copy which the printer will provide us.


ca-pub-5430283382112812


Penang BN leaders 'throw eggs' at Guan Eng

Posted: 14 Mar 2012 10:39 PM PDT

Penang BN leaders have not taken kindly to Chief Minister Lim Guan Eng's remark that BN should "eat eggs" (win zero seats) at the coming general elections.

Lim's statement, coming during the height of his speech at DAP's fundraising dinner on Wednesday, has irked his opponents so much that some have likened him to a "village hero".

State Umno Youth chief Shaik Hussein Mydin said Lim's wisdom sank to its lowest when he expressed hope that BN should not be given any seats in the polls, which may be called as early as June and opined that with an attitude like this, Pakatan Rakyat is bound to win fewer seats than it did in March 2008.

NONEShaik Hussein (right) said, "Lim should not be so proud and arrogant to hope that Penangites, especially the professionals, from all races, would continue to support DAP with a two-third majority, as there is too much confusion in development matters here."

Shaik Hussein e told Malaysiakini, "It is obvious that Lim is merely a village hero because he has successfully tricked villagers, especially the Chinese community, by playing with racial sentiments."
 


[Bergambar & Video] 28 Maut, 24 Cedera Bas Langgar Terowong

Posted: 14 Mar 2012 11:22 PM PDT

Geneva: Sebuah bas membawa pulang pelajar Belgium dari pusat percutian ski terbabas dan melanggar dinding terowong di lebuh raya Switzerland, mengakibatkan 22 pelajar berusia 12 tahun dan 6 orang dewasa terbunuh, kata polis, semalam.

Seramai 24 lagi pelajar dikejarkan ke hospital kerana kecederaan, kata jurucakap polis negeri Valais, Jean-Marie Bornet memberitahu agensi berita.

Bas yang membawa 52 orang termasuk pelajar berusia 12 tahun dari dua sekolah berbeza terbabit dalam pelanggaran jam 9 malam waktu tempatan kelmarin di terowong di Sierre, Switzerland, berdekatan kawasan ski popular di Banjaran Alps.

Polis berkata, bas itu terbabas dan melanggar selekoh sebelum menghentam dinding konkrit terowong.

Bahagian depan bas rosak teruk dan menyukarkan penumpang keluar dari kenderaan itu. Punca kemalangan belum diketahui.

Ketua Polis Valais, Christian Varone, memberitahu anggota penyelamat yang tiba menyifatkan tempat kejadian seperti keadaan perang.

"Kemalangan di Valais memang ada yang teruk sebelum ini tetapi tidaklah sehingga membabitkan begitu ramai mangsa kanak-kanak," katanya.

Lebuh raya ditutup di kedua-dua arah bagi operasi menyelamat. Sebanyak lapan helikopter dan puluhan ambulans dikejarkan untuk membantu menghantar mangsa ke hospital.

Selain itu, berpuluh-puluh anggota bomba, polis, 15 doktor dan tiga pakar psikologi turut berada di tempat kejadian.

Jurucakap kerajaan berkata, pusat krisis ditubuhkan dan nombor kecemasan disediakan untuk keluarga.

Polis berkata, semua mangsa dipercayai warga Belgium yang tinggal di Flanders. Media Belgium melaporkan tiga kanak-kanak itu dari dua pekan iaitu Lommel, timur Antwerp dan Heverlee, berdekatan Leuven.

Duta Belgium, Jan Luykx turut bergegas ke tempat kejadian. Menteri Luar Belgium, Didier Reynders, berkata pihak berkuasa masih mengenal pasti mangsa.

"Ada tiga bas dan hanya satu yang terbabit dalam kemalangan ngeri itu.

"Ia melanggar dinding di terowong," katanya yang dipetik dalam laman web, La Capitale.

Tiada kenderaan lain terbabit dalam kemalangan bas berkenaan di terowong menetapkan had kelajuan 100 kilometer sejam.

"Kami akan teliti apa yang berlaku," kata pendakwa raya Valais, Olivier Elsig. – APNo comments: