Thursday, April 12, 2012

[TAZKIRAH] Gempa Bumi & Tsunami: Satu Amaran Awal Dari Langit Kepada Yang Angkuh!

[TAZKIRAH] Gempa Bumi & Tsunami: Satu Amaran Awal Dari Langit Kepada Yang Angkuh!


[TAZKIRAH] Gempa Bumi & Tsunami: Satu Amaran Awal Dari Langit Kepada Yang Angkuh!

Posted: 12 Apr 2012 11:15 AM PDT

Gempa bumi yang melanda Aceh semalam menggegarkan dunia sehingga 22 buah negara telah mengeluarkan amaran tsunami. Ia adalah satu "amaran awal" dari Maha Pencipta, bagi mereka yang dapat membaca "ayat Allah" itu dengan mata hati.

Sepastinya bencana semalam mengingatkan kita kepada peristiwa yang lebih besar iaitu taufan dan banjir besar di zaman Nabi Allah Nuh Alayhi as-Salaam. Dan juga tsunami pada tahun 2004, dimana kematian mencecah lebih 120,000 dan tsunami di Jepun pada tahun lepas, dimana lebih 15,000 mangsa terkorban.

Banjir di zaman Nabi Nuh a.s. diketahui adalah banjir yang meliputi keseluruhan muka bumi dan pengetahuan tentang pernahnya berlaku banjir besar itu, diiktiraf oleh semua tamadun manusia.

Sewajarnyalah kisah di zaman Nabi Nuh Alaihi as-Salaam itu dijadikan iktibar. Ini adalah kerana, Allah SWT mengekalkan ingatan umat manusia kepada peristiwa di zaman Nabi Nuh itu supaya ia terus menjadi peringatan, amaran dan pengajaran bagi sekalian umat manusia, mukmin dan kafir. Firman Allah SWT di dalam surah al-Haaqqah ayat 11-12:

"Sesungguhnya ketika air banjir itu melampau-lampau limpahannya, Kami telah damparkan kamu dengan selamat di dalam bahtera (Nabi Nuh) itu. Agar dengan itu Kami jadikan peristiwa tersebut sebagai teladan bagi kamu. Dan untuk didengar serta diambil ingat oleh telinga orang-orang yang mahu menerima pengajaran"

Apabila kita meneliti beberapa potongan ayat al-Quran tentang bencana di zaman Nabi Nuh Alayhi as-Salaam, saya mendapat kefahaman bahawa ia tidak jauh berbeza dengan bencana Tsunami 2004 dan 2011. Cuma mungkin berbeza dari segi skala kerana Tsunami yang Allah SWT datangkan kepada kita hanya menelan manusia yang menghuni daratan perairan tertentu, tidak segenap pelusuk bumi.

Renungilah ayat-ayat di dalam surah Hud ayat 40 – 41 berikut:

"Dan apabila datang hukum Kami untuk membinasakan mereka dan air memancut-mancut dari muka bumi (faara at-tannur), Kami berfirman kepada Nabi Nuh: Bawalah dalam bahtera itu dua dari tiap-tiap sejenis haiwan (jantan dan betina) dan bawalah ahlimu kecuali orang yang telah ditetapkan hukuman azab atasnya (disebabkan kekufurannya), juga bawalah orang-orang beriman dan tidak ada orang-orang yang beriman yang turut bersama-samanya, melainkan sedikit sahaja.

Dan (ketika itu) berkatalah Nabi Nuh (kepada pengikut-pengikutnya yang beriman): Naiklah kamu ke bahtera itu sambil berkata: Dengan nama Allah bergerak lajunya dan berhentinya. Sesungguhnya Tuhanku adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. "


Kemunculan banjir besar di zaman Nuh itu bermula dengan limpahan air dari apa yang diistilahkan oleh al-Quran sebagai at-Tannur. At-Tannur ini pada makna asalnya adalah ketuhar atau oven yang digunakan untuk membakar roti. Ia dinamakan sedemikian rupa kerana di dalam ketuhar tersebut api marak membakar menyala-nyala di dalamnya.

Alangkah ganjilnya apabila kita cuba berfikir, bagaimana air keluar melimpah dari ketuhar yang di dalamnya api menyala-nyala!

Liqa' Mutahaab FiLlaah

Sheikh Solah Abdul Fattah al-Khalidi di dalam kitabnya Al-Qasas Al-Qurani: 'Ard Waqaa'ie' wa Tahlil Ahdaath [Darul Qalam 1419H / 1998M] menyatakan bahawa hikmah Allah SWT di dalam hal ini amatlah besar. Sesuatu yang diketahui umum, air berfungsi memadamkan api. Akan tetapi jika api itu menyala-nyala di tengah air, bagaimanakah ia boleh dipadamkan? Bagaimanakah api dan air boleh 'mesra' di dalam ketuhar yang membakar itu?

Sesungguhnya fenomena seperti ini menggambarkan betapa miskinnya qudrat manusia untuk memadamkan api yang menyala-nyala itu sebagaimana mereka juga tidak mampu mengekang air yang melimpah-limpah dari punca api tersebut. [mukasurat 191]

Kita melihat fenomena banjir dan ombak besar di zaman Nabi Nuh Alayhi as-Salaam dan hubungkaitnya dengan 'ketuhar' itu dari satu sudut lain yang mungkin boleh difikirkan bersama. Pada tsunami 2004 dulu, kita sama-sama difahamkan bahawa ombak Tsunami itu dicetuskan oleh gempa bumi yang berlaku di dasar Lautan Hindi berhampiran Sumatera.

Gempa bumi ini berkait rapat dengan Lingkaran Api Pasifik. Batu batan dan api yang membara di perut bumi ini menjadikan kawasan terbabit tidak stabil sehingga mencetuskan gelinciran benua dan jenis-jenis gempa bumi yang lain. Dalam erti kata yang lain, seolah-oleh ombak besar gempa bumi dan Tsunami ini datang dari ketuhar Lingkaran Api Pasifik yang disebutkan sebentar tadi.

Bahkan ombak besar yang melanda bencana di zaman Nabi Allah Nuh Alayhi as-Salaam itu juga lebih hebat dari Tsunami itu. Ia digambarkan seperti gunung oleh Surah Hud ayat 42 – 43:

"Dan bahtera itupun bergerak laju membawa mereka dalam ombak yang seperti gunung-ganang dan (sebelum itu) Nabi Nuh memanggil anaknya, yang sedang berada di tempat yang terpisah daripadanya: Wahai anakku, naiklah bersama-sama kami dan janganlah engkau tinggal dengan orang-orang yang kafir.

Anaknya menjawab: Aku akan pergi berlindung ke sebuah gunung yang dapat menyelamatkan aku daripada ditenggelamkan oleh air. Nabi Nuh berkata: Hari ini tidak ada sesuatupun yang akan dapat melindungi dari azab Allah, kecuali orang yang dikasihani olehNya dan dengan serta-merta ombak itu pun memisahkan antara keduanya, lalu menjadilah dia (anak yang derhaka itu) dari orang-orang yang ditenggelamkan oleh taufan. "


Namun bagi kita hari ini, bagaimanakah sepatutnya kita mengambil pengiktibaran daripada bencana Tsunami tersebut? Apakah hanya dengan berfikir tentang usaha mengadakan sistem amaran awal semata-mata?

Kita bernasib baik kerana Tsunami yang melanda kita duhulu tidak menelan semua sekali bahkan Malaysia mengalami keajaiban apabila angka kematiannya begitu kecil berbanding dengan negara jiran Acheh. Allah masih mengizinkan kita untuk bermuhasabah dan tidak membinasakan kita semua dengan suatu bencana yang tidak hanya menimpa golongan yang zalim semata-mata. Firman Allah SWT:

"Dan takutlah kamu kepada bencana yang tidak hanya menimpa golongan yang zalim semata-mata dari kalangan kamu secara khusus" (Al-Anfaal: 25)

Gempa bumi dan Tsunami tidak menelan hakim yang menghukum penari tiang hanya RM25 di Seremban. Gempa bumi dan Tsunami tidak mengundang rebah Flat Pekeliling di Kuala Lumpur walaupun gegarannya cukup kuat untuk mendesak penghuninya lari bertempiaran. Gempa bumi dan Tsunami ini belum seperti 'Tsunami di zaman Nuh Alayhi as-Salaam'.

Pertamanya, terimalah hakikat bahawa bencana ini bukan 'kejadian alam tanpa sebab'. Ia adalah amaran Allah. Ia adalah peringatan yang maha menakutkan. Tsunami di Acheh misalnya, yang menyaksikan penindasan pemerintah yang membunuh jutaan penduduk yang mahukan Acheh berdiri bebas merdeka. Bukit bukau di Acheh menjadi gunung kubur manusia yang dibunuh kejam. Tsunami menelan Selatan Thailand yang penah bermandi darah Muslim Tak Bai, Masjid Kerisik dan sebagainya. Thailand itu juga menyajikan industri seks sebagai tarikan pelancong ke Phuket dan lain-lain.

Tsunami juga menelan Sri Lanka dan India yang menjadi pentas tradisi menyembelih umat Islam. Tsunami juga menelan Maldives yang menjadi destinasi pelancongan pengunjung warga Barat sehinggakan nilai Islamnya langsung tenggelam tidak kelihatan. Sesungguhnya Tsunami menelan tanah air dan anak watan yang begitu peri lakunya. Amat pedih untuk menyebut hakikat ini, namun kita perlu akur.

Janganlah terlalu saintifik sehingga tidak sudi memikirkan hakikat ini. Tiada kerosakan yang berlaku di muka bumi ini kecuali dengan asbab. Firman Allah SWT di dalam surah Ar-Rum ayat 41:

"Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)"

Seterusnya, ingatlah kembali kepada apa yang telah disebutkan di awal tadi, bahawa Allah SWT mengekalkan kisah ini di dalam ingatan sekalian manusia, agar kita semua mengambil peringatan.

Qatadah telah menyebut sebagaimana yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari [Sahih al-Bukhari nombor 4869], "Allah SWT telah mengekalkan kapal Nuh supaya ia sampai kepada pengetahuan generasi awal umat ini".

Sebagai penutup, renungilah wasiat Nabi Nuh Alaihi as-Salaam kepada anak-anaknya yang beriman sebelum baginda wafat pulang kepada Allah.

Imam Ahmad dan al-Baihaqi telah meriwayatkan daripada Abdullah bin 'Amr bin al-'Aas Radhiyallahu 'anhuma, beliau berkata:

Suatu ketika kami sedang bersama-sama dengan Rasulullah SAW. Kemudian datang seorang lelaki dari pedalaman yang memakai jubah besar berwarna hijau (Seehan) dan dihiasi dengan sutera. Lalu Rasulullah SAW berkata:

"Sesungguhnya sahabat kamu ini telah meninggalkan setiap pahlawan berkuda anak pahlawan berkuda serta mengangkat setiap pengembala anak pengembala! (Pakaian yang melambangkan keangkuhan pemakainya)" Lalu Baginda SAW memegang jubah lelaki tersebut dan berkata kepadanya "Aku melihat engkau memakai pakaian orang yang tidak berakal!" Kemudian Rasulullah SAW berkata lagi "Sesungguhnya Nabi Allah Nuh Alayhi as-Salaam ketika nazak menghadapi kematian, beliau berkata kepada anaknya:

"Sesungguhnya aku mahu meninggalkan wasiat kepada kamu. Aku perintahkan kepada kamu dua perkara dan aku tegah kamu daripada dua perkara. Aku perintahkan kamu dengan Laa Ilaaha IllaLlaah. Sesungguhnya jika tujuh petala langit dan bumi diletakkan di suatu timbangan dan Laa Ilaaha IllaLlaah diletakkan di suatu timbangan yang lain, nescaya Laa Ilaaha IllaLlaah itu lebih berat. Seandainya tujuh petala langit dan bumi itu suatu rangkaian yang samar dan rapuh, ia terjalin kukuh dan kemas dengan Laa Ilaaha IllaLlaah.

Aku juga memerintahkan kamu dengan Tasbih dan Takbir. Sesungguhnya dengan demikian terhasil kesejahteraan setiap sesuatu dan dengannya jua makhluk dikurniakan rezeki.

Aku tegah kamu dari Syirik dan Kibr (takabbur)"

Sahabat bertanya, Ya Rasulallah, sesungguhnya Syirik itu telah kami arif mengenainya. Namun, apakah yang dimaksudkan dengan Kibr? Adakah menjadi Kibr jika seseorang itu memakai sepasang kasut yang baik dengan talinya yang baik?

Rasulullah SAW menjawab, "Tidak"

Kata Sahabat berkenaan, atau apakah dengan seseorang itu mempunyai perhiasan dan beliau memakainya (lalu dianggap Kibr)?

Rasulullah SAW menjawab, "Tidak"

Kata Sahabat berkenaan lagi, atau apakah seseorang itu mempunyai haiwan tunggangan dan beliau menunggangnya (lalu dianggap Kibr)?

Rasulullah SAW menjawab, "Tidak"

Kata Sahabat tersebut, atau adakah jika sesiapa di kalangan kami mempunyai ramai teman dan beliau duduk bersama mereka (lalu dianggap Kibr)?

Rasulullah SAW menjawab, "Tidak"

Lalu Sahabat tersebut bertanya, kalaulah begitu ya Rasulallah, maka apakah sebenarnya Kibr itu?

Nabi SAW menjawab, "Al-Kibr itu ialah meremeh-temehkan kebenaran (safah al-haq) dan menindas manusia (ghamth an-Naas)!"


[Dikeluarkan oleh Ahmad di dalam al-Musnad 2: 169, 170, 225. Dan oleh al-Bayhaqi di dalam al-Asmaa' wa as-Sifaat: 79]

Inilah pesanan Nabi Allah Nuh Alaihi as-Salaam kepada anaknya sebelum wafat. Dan kita ini semua adalah cucu cicitnya baginda. Terimalah nasihat ini sebagai peringatan.

Sesungguhnya Tauhid dan Kalimah Tauhid adalah sebesar-besar perkara di dalam hidup ini. Menjadikan ia sebagai fokus diri, dan seterusnya disempurnakan pula dengan Takbir membesarkan Allah dan Tasbih mensucikanNya pada lisan dan perbuatan. Syirik yang muncul dengan pelbagai versi di dalam kehidupan kita hari ini bersama perbuatan angkuh, bongkak, takabbur atau Kibr itu pula hendaklah dijauhi. Sesungguhnya Syirik dan takabbur itu telah menjadi syiar dan cara hidup ramai manusia pada hari ini.

Manusia angkuh dengan Allah, orang ramai bongkak dengan hukum hakamNya, malah kita masih ingat ada yang berani berpesta di Sungai Nibong walaupun bencana Tsunami pernah melanda dikawasan itu hanya beberapa kilometer jaraknya. Sebuah stesyen TV masih tidak segan silu meneruskan silsilah Konsert Sure Heboh yang hanya mengukuhkan lagi hedonisma sebagai rukun kehidupan masyarakat sekarang.

Di dalam beberapa pilihanraya kecil, parti kerajaan merancakkan program hiburan dengan lori 1Malaysia bersama penari separa bogel. Baru beberapa minggu lalu kita dikejutkan dengan gejala menari tiang hanya dihukum RM25 dan Menteri Hal Ehwal Agama mempertahankannya!

Seorang pemimpin yang kini menjadi Perdana Menteri pernah memperlekehkan hukum Allah.Tidakkah sikap begini bermaksud memperlekehkan kebenaran? Bukankah sikap ini yang terpilih menjadi amaran Nabi Allah Nuh yang menyaksikan umatnya ditenggelamkan oleh gempa bumi dan 'Tsunami'?

Ada juga suara-suara yang membela kononnya, gempa bumi dan tsunami takkan berlaku di Malaysia. Kita selamat.

Malah kita boleh bina logi nuklear kerana tsunami takkan berlaku di Malaysia, katanya. Kononnya kita mempunyai sistem kalis-gagal selaras dengan kemajuan yang telah dicapai oleh sains dan teknologi, dan orang ramai tidak perlu takut mengenai keselamatannya. (UKM Portal)

Keangkuhan suara itu samalah seperti keangkuhan suara anak Nabi Nuh seperti yang dikisahkan di dalam Surah Hud tadi. Ia benar-benar mencabar Allah s.w.t. Kita ulangkan petikan Surah Hud ayat 42 – 43 tadi:

"Dan bahtera itupun bergerak laju membawa mereka dalam ombak yang seperti gunung-ganang dan (sebelum itu) Nabi Nuh memanggil anaknya, yang sedang berada di tempat yang terpisah daripadanya: Wahai anakku, naiklah bersama-sama kami dan janganlah engkau tinggal dengan orang-orang yang kafir.

Anaknya menjawab: Aku akan pergi berlindung ke sebuah gunung yang dapat menyelamatkan aku daripada ditenggelamkan oleh air. Nabi Nuh berkata: Hari ini tidak ada sesuatupun yang akan dapat melindungi dari azab Allah, kecuali orang yang dikasihani olehNya dan dengan serta-merta ombak itu pun memisahkan antara keduanya, lalu menjadilah dia (anak yang derhaka itu) dari orang-orang yang ditenggelamkan oleh taufan. "


Apabila masyarakat kita diperingatkan dengan kebenaran, ramai yang gembira mempersendakan kebenaran tersebut. Ramai yang memperlekehkan ayat-ayat Allah tanpa segan silu. Bahkan dengan sifat jelek seperti itu, tidak hairan jika ramai pula yang zalim, menindas sesama manusia sama ada dengan kuasa, akta, mahu pun sikap dan tanduk di peringkat individu.

Apakah kita mahu menunggu sehingga bumi Malaysia tersenak hidung dengan gelimpangan mayat seperti di Jepun, di Acheh, baru mahu tersentak dari kelekaan semua dan selama ini? Setiap kali menonton siaran berita di televisyen, kita tidak dapat menahan sebak di dada. Tetapi apabila mengenangkan kebiadapan manusia hari ini, mungkin Tsunami sahaja yang mampu memecahkan tempurung kepala kita hari untuk untuk faham dan menginsafi kuasa Allah SWT. Ceramah tak makan, motivasi tak jalan, nasihat tak dilayan, teguran dipinggirkan, yang menang akhirnya tetap hiburan dan keseronokan. Tidakkah kita sebenarnya sudah terlalu jauh pergi meninggalkan sifat diri sebagai hamba Tuhan? Tepuk dada tanyalah iman…

Salam takziah untuk tamadun manusia.

"Apakah penduduk negeri itu merasakan aman dari bala Allah pada waktu malam ketika mereka sedang tidur. Apakah penduduk negeri itu merasa aman dari bala Allah pada waktu pagi sedang mereka bermain atau bekerja. Apakah mereka merasa aman dari azab Allah(jadi mereka boleh hidup berseronok hingga melanggar hukum Allah). Tidaklah yang merasa aman dari azab Allah melainkan orang yang rugi." (Al-A'raaf 98-99)

muhdhazrie/GB


Not easy to repeal ISA that kept Umno-BN in power

Posted: 12 Apr 2012 08:28 AM PDT


Ha...of course not easy.

How long have Umno been kept in power by keeping those against Umno in prison?

So far, I don't know of any Umno politicians or MPs that have been ISA-ed before.

Do you?Amy

Posted: 12 Apr 2012 08:18 AM PDTUsed to FL in Ace now turn singer.


Aziz Bari : Pembaziran Melampau BN Yang Akan Mufliskan Negara

Posted: 12 Apr 2012 08:32 AM PDT

Dakwaan pemimpin Umno-BN bahawa negara bakal muflis dalam tempoh dua tahun sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memegang tampuk pemerintahan dan menunaikan tiga janji mereka adalah tidak tepat.

Sebaliknya Umno-BN 'terlupa' bahawa perkara yang menyumbang kepada negara muflis adalah pengurusan tidak telus, pembaziran melampau dan subsidi yang terlalu besar kepada kroni mereka.

Pakar Perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari berkata pentadbiran Umno-BN sepatutnya mengambil iktibar daripada cara pemerintahan Pakatan terutamanya di Selangor.

Di negeri itu pengurusan yang lebih telus, berhemat serta berjimat telah mengembalikan hasil negeri kepada rakyat.

"Sebagai contoh di Kedah, kerajaan PR menurunkan cukai tanah dan dapat meningkatkan hasil balak daripada pentadbiran yang telus.

"Begitu juga di Selangor, agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) seperti Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Tawas dan sebagainnya yang dilaksanakan untuk rakyat tidak menjadikan negeri itu muflis.


Bahkan kalau kita tengok, simpanan tunai di Selangor juga meningkat walaupun pelbagai program kebajikan dilaksanakan. Justeru, tidak timbul soal bangkrup," ujarnya apabila ditemui di sini.

Tegasnya, tiga janji yang ditawarkan Pakatan, penghapusan kutipan tol, gaji minima RM1,500 sebulan dan pemansuhan Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), tidak akan merugikan negara.

Tambahnya, kenyataan yang dibuat Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli baru-baru ini berhubung mekanisma untuk memansuhkan PTPTN juga meyakinkan rakyat bahawa ekonomi negara akan bertambah baik di masa hadapan.

"Sekiranya kerajaan berupaya membersihkan amalan rasuah dan kronisme yang diamalkan dalam pentadbiran negara, maka ekonomi dapat berkembang dengan baik, sekaligus menjadi jaminan untuk mengelakkan negara muflis," jelasnya.

Mengulas lanjut, Aziz berkata, keadaan ekonomi negara yang merudum juga menunjukkan bahawa kerajaan sekarang kurang berdaya saing dengan negara luar sehingga mengakibatkan kos pentadbiran semakin tinggi.

"Saya tidak nampak bagaimana mereka (Umno-BN) boleh mengubah sikap mereka seperti yang dijanjikan kerana kita lihat sendiri program transformasi yang diwar-warkan juga gagal.

"Dari segi itu sudah cukup untuk menunjukkan bahawa mereka bukanlah pemerintah yang baik.

"Jadi, rakyat sudah cukup jelas bahawa kerajaan sekarang perlu digantikan supaya Pakatan dapat tunjukkan satu formula dan pendekatan lebih baik, murah, kompetetif untuk mengurus tadbir negara,"
katanya. -selangorku


Muhyiddin accuses Dong Zong of ‘big lies’

Posted: 12 Apr 2012 07:39 AM PDT


"SHAH ALAM, April 12 — Tan Sri Muhyiddin Yassin accused Chinese educationists today of telling "big lies" for claiming the government had sidelined Chinese vernacular schools for decades.
The deputy prime minister told over 500 vernacular school teachers from Selangor that the government has spent equally on all national schools, regardless of whether the medium of instruction was Malay, Mandarin or Tamil."

I believe you Muhyiddin when you said our education system is better than UK, US and Germany.
I thought he died or something, it's almost due time for yet another piece of crap to spew from his mouth.
it's not surprised that even resolving such matters could not be done with TWO ministers...and one of them is a DPM....
what more can we ask of them to give our children better future...
I think they are NOW more CONCERN about who "touched" his face than resolving issues.


Pendakwa Tarik Balik Tuduhan, Shamsubahrin Dilepaskan Tanpa Dibebaskan

Posted: 12 Apr 2012 07:21 AM PDT

Kang: Ahli perniagaan Datuk Shamsubahrin Ismail pada Khamis dilepas tanpa dibebaskan oleh Mahkamah Majistret di sini daripada tuduhan menipu seorang pemandu teksi dua tahun lepas.

Majistret Ho Kwong Chin membuat keputusan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Elya Ezrin Mohd Roslan memaklumkan bahawa beliau telah menerima arahan daripada pihak Jabatan Peguam Negara pada 10 April lepas untuk menarik balik pertuduhan terhadap Shamsubahrin.

Ahli perniagaan itu yang berasal dari Bukit Jelutong, Shah Alam, diwakili peguam J.Rao dan Zarina Ismail Tom. Turut hadir peguam pemerhati bagi pihak pengadu, Rasshidi Syed.

Pada 27 Januari lepas, Shamsubahrin, 46, mengaku tidak bersalah menipu Limat Jonit, 57, dengan mempelawa lelaki itu melabur dalam perniagaannya yang tidak wujud sehingga mendorong mangsa memasukkan RM90,000 ke akaun ahli perniagaan itu di Maybank Pelabuhan Klang di sini pada 24 Mac 2010.

Dia didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang daripada setahun dan tidak lebih 10 tahun, dan boleh dikenakan sebatan dan denda, jika sabit kesalahan.

Shamsubahrin turut menghadapi dua pertuduhan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur iaitu menipu pengarah syarikat National Feedlot Corporation Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail, membabitkan jumlah RM1.755 juta.

Selain itu, ahli perniagaan tersebut menghadapi satu lagi pertuduhan di Mahkamah Majistret Shah Alam iaitu memperdaya seorang wanita untuk membekalkan dua pembantu rumah dengan bayaran RM13,000. - BERNAMA


Day of drama

Posted: 11 Apr 2012 08:44 AM PDT

In case anyone's curious, let me say that, no, I did not feel the effects of the earthquakes from Sumatra at any time today. Not when the first earthquake struck in the ocean off Sumatra at about 4.40pm; nor when the big aftershock struck a few hours later.

I would like to believe that the reason is because Bukit Mertajam - or at least, my part of Bukit Mertajam - sits on a very hard surface. Maybe the whole of Bukit Mertajam town sits on a very large hard rock. Whatever the reason, we never, ever, feel any earth vibrations in this part of the state.

So it came to pass that while other Penangites were excited over the tremblors in the afternoon, life went by very peacefully in this busy little town. The first instance I knew of the earthquakes in Sumatra was when my wife phoned to ask whether or not I had felt the first one. Seemed that people in Simpang Ampat had felt it. But she didn't because she was driving then.

Then facebook went crazy with messages from all sorts of people regarding the earth shaking. Inevitably, the rumours followed. One after another. All unverified, but spreading just the same. But more important than the rumours were reassuring messages from people in the Penang government telling people the real situation on the ground. Good that there were proactive folks on facebook too.

At about nine o'clock in the evening, the rumours reached my son who was on the island. But he was smart. He called his old man to check whether the Penang Bridge was really closed. As if I knew, I muttered to myself, but I told him as confidently as I could that the bridge was open. But I have to admit now that I wasn't entirely sure when I told him that. What if it had really been closed? He would have been caught in one of the most horrendous traffic jams on the island and it would be my fault. Luckily for him, and for me, the bridge was operational and clear.

Amidst all these "breaking news" and rumours on the social media sites, I received an improbable text message on my mobile - totally unrelated - telling me that the Ops Scorpene French lawyer, William Bourdon, had been arrested by immigration at KLIA today.

Again?? What was going on, I was thinking to myself, had he gone mad to risk another trip to Malaysia? Bourdon had been detained at the KLIA in July last year and then deported. Why would he want to come back and test his luck, especially when the Scorpene case was about to open soon in France? I tell you, that text message didn't make any sense to me. So I did what any level-headed man would do: ignore the message if it couldn't be proved. Glad I did, because it turned out to be just that: a baseless hoax.ca-pub-5430283382112812


[WASPADA] Makcik Temui Lipas Dalam Roti Berjanama

Posted: 12 Apr 2012 06:46 AM PDT

Nyaris makan roti berperisa lipas

TELOK EMAS - Seorang pekerja sebuah syarikat swasta hampir termakan bangkai lipas selepas disangkanya kismis di dalam sekeping roti berjenama terkenal.

Zawiyah Abdul Rahman, 60, berkata, dia membeli roti berkenaan di sebuah pasar mini ketika dalam perjalanan ke tempat kerja, semalam.

Menurutnya, ketika kejadian dia sedang menikmati hidangan sarapan pagi di pejabatnya bersama beberapa rakan sekerja.

"Saya terkejut sebaik menyedari 'kismis' dalam roti berperisa coklat berkenaan adalah seekor lipas kerana rupanya yang seakan-akan sama.

"Saya sudah makan separuh daripada kepingan roti tersebut dan nasib baik saya cepat sedar kerana jika tidak, sudah tentu saya kenyang makan roti berperisa lipas," katanya, semalam.

Zawiyah berkata, dia sering menjadikan roti tersebut untuk dinikmati ketika sarapan pagi dan itu adalah kejadian pertama dialaminya.

"Saya benar-benar serik dengan apa yang berlaku ini dan akan berhati-hati selepas ini.

"Saya juga kesal dengan sikap pengusaha roti yang mengabaikan aspek kebersihan sehingga berlakunya kejadian seumpama ini," katanya.


It’s Not the Arab Spring, It’s the Nahda - Uprisings in the Middle East are about the “Islamization of life,” not democracy". By Clifford D. May

Posted: 12 Apr 2012 05:04 AM PDT

The term "Arab Spring" was born of optimism, not analysis. When a downtrodden fruit monger in Tunisia self-immolated, setting off a series of regional upheavals, many journalists, diplomats, and academics thought they heard an echo of the Prague Spring of 1968. That was when Czechoslovakia boldly initiated democratic reforms — an experiment quickly extinguished by a Soviet invasion.

Americans do not like to see people living under the jackboots of dictators. We instinctively root for the revolutionaries hoping there are George Washingtons and Thomas Jeffersons among them. But the American Revolution was an historical anomaly. The French Revolution, the Russian Revolution, the Iranian Revolution — in these and other instances, one form of despotism simply replaced another. Are there freedom fighters in the Muslim world? Yes, without question. But not many. And most are Western-educated intellectuals, no match for disciplined Islamic militants operating from an international network of mosques and non-governmental organizations, drawing from a bottomless well of oil money, and more than willing to use violence — or to stand aside as others use it — to achieve their objectives.

Islamists are calling this stormy new season the Nahda, Arabic for renaissance, which is French for rebirth — in this case, they believe, a rebirth of global Islamic power. Khairat Al-Shater, the deputy guide of the Egyptian Muslim Brotherhood and its recently announced presidential candidate, phrased it (in a speech he made a year ago and which was recently translated by the Hudson Institute) this way:

The mission is clear: restoring Islam in its all-encompassing conception; Subjugating people to God; instituting the religion of God; the Islamization of life, empowering of God's religion; establishing the Nahda of the Ummah [Muslim nation] on the basis of Islam.

Last week, a delegation of Islamists from Egypt, Tunisia, Morocco, Jordan, and Libya paid a visit to Washington. The Carnegie Endowment for International Peace held a one-day conference: "Islamists in Power: Views from Within." Jessica Mathews, Carnegie's president, opened the discussion by noting that the "rise of Islamist parties is a political reality," one which "has sparked a great deal of uncertainty, even trepidation" while "Islamist parties remain poorly understood." No doubt about any of that.

The panelists ranged from dour to congenial. They used words the audience was eager to hear: "democracy," "freedom," "pluralism." More than one said their goal is a "civil society, not a theocratic state." They emphasized the desire of their peoples for "justice," "dignity," and "Islamic values," but made little effort to define those terms.

Though they vowed "respect for the rights of minorities," no one specified what rights minorities are entitled to as subjects of the "Islamic states" they envision. There was not a word about the escalating attacks on Egypt's Coptic Christians; the Saudi Grand Mufti's fatwa that more churches be demolished; Sudan's mass murders of both Christians and the black Muslims of Darfur; the unspeakable atrocities committed by the Taliban; the Iranian regime's continuing repression at home and support for terrorism abroad; the mounting death toll in Syria; Hezbollah's power grab in Lebanon; Hamas' commitment to the extermination of Israel; or al-Qaeda.


Death to Churches Targeting Christian Holidays in the Islamic World by Raymond Ibrahim

Posted: 12 Apr 2012 04:42 AM PDT

April 11, 2012 • Gatestone Institute

Last Sunday, many Christians around the world celebrated Easter, taking it for granted that they can congregate and worship in peace. Not so; in the Islamic world, where top religious officials call for the destruction of churches, Christian holidays celebrated in church are increasingly a time of death and destruction, a time of terror.

Continue to the full article | More articles

Jihad and 'Martyrdom' in the Voting Booth?

April 6, 2012 at 1:29 pm

Over and over, evidence emerges from Islamic nations that democracy and voting are instrumental means to an intrinsic end: the establishment of a decidedly undemocratic but draconian form of law—Islamic law, or Sharia.

Earlier, for instance, there was Dr. Talat Zahran, an Egyptian cleric who proclaimed that it is "obligatory to cheat at elections—a beautiful thing." His logic was simple: voting is a tool, an instrument, the only value of which is to empower Sharia.

Now another Egyptian cleric has thoroughly Islamized the concept of voting.

Continue to the full blog post | More blog posts

Tunisia: Muslims Threaten Church, Cover Its Cross with Garbage Bags

April 5, 2012 at 4:25 pm

According to Al Quds, last Tuesday it was revealed that the Christian Orthodox Church in Tunis, one of very few churches in the country of Tunisia, is being "abused" and receiving "threatening messages" from "Salafis." Church members are described as "living in a state of terror," so much so that the Russian ambassador in Tunis specifically requested the nation's Ministry of Interior to "protect the church."

The abuse has gotten to the point where "Salafis covered the cross of the church with garbage bags, telling the church members that they do not wish to see the vision of the Cross anywhere in the Islamic state of Tunisia."

Continue to the full blog post | More blog posts

Courtroom Terror
Debunking the Myth that Terrorism is the 'Weapon of the Weak'

April 5, 2012 • Gatestone Institute

Apologists often try to explain away Islamic terrorism as a byproduct of something else. The usual argument is that, because Muslims are politically, socially, or militarily weak—the archetypal example often given is Israel vis-à-vis the Palestinians—they have no choice but to resort to terror to strike at their stronger adversaries. In other words, they resort to terrorism simply to even the odds—hence the argument that terrorism is the "weapon of the weak."

Though this narrative is widely accepted, it is demonstrably false. Consider the following account that took place a couple of weeks ago in Muslim-majority Egypt:

Continue to the full article | More articles


How to Create a Mirror Image

Posted: 12 Apr 2012 03:41 AM PDT

  Photographing products on a glass surface producing a fluid reflection is becoming extremely popular after Apple used it for advertising the iPhone. It gives a fresh,pure look to the product making it appear unique to the market. Before the digital technology available today, it would require a lot of time and effort to achieve an effect like this.


"A Smile To Remember"

Posted: 12 Apr 2012 05:02 AM PDT

Fateen Ariff

Creative Writing 1 Spring 2012

Assignment 3

Craig Wright

April 10, 2012

I remember your smile. He had just drawn a heart in the sand and put yours and his initials in it. Your smile was a small, barely perceptible. It was unusual for you, for you usually grin like a Cheshire cat, showing off the straight white teeth I wish I'd inherited. But it was the most beautiful one I had ever seen. It reached your dark eyes and their corners crinkled. I remember reading in a psychology textbook that the little marks around the eyes and lips can actually tell if the person were sincerely happy. You were. It was a windy day at the beach and I didn't know what made all of us agree to go the beach that day. We were at that age when going to the beach wasn't as exciting as it had been years ago, especially since the town was mostly surrounded by the ocean. There was nothing special about that day. Just the typical sunshine with a hint of the oncoming rain in the evening. But when he suggested going to the beach, we all jumped at the chance. Cramping seven people in one car wasn't the brightest idea, but for some reason, we didn't want to take two cars.I was truly glad when you agreed to go to the beach, as well. He and you were fighting a few days ago, and I guess I was just so damn pleased you two weren't fighting anymore, even though a part of me knew it wouldn't last. The heart thing was an extremely mushy sight that forced the others and me to quickly walk away in awkward silence. Yet,you continued to smile after he stopped drawing in the sand and you took a picture of it. You were always carting your camera around. Why? Was it because you knew these moments were fleeting? I wish I had thought to take a picture of your smile. It has stayed in my heart long after the salty water foamed over the heart. I was envious of that smile, because I never thought a person could be that happy and in love in spite of all the bullshit you'd gone through.

You still smile these days but it's no longer for him. It's for us, and it's a different kind of smile. It's the one that tells me unconditional love exists. The one you had for him is gone, I think. It breaks my heart and I wonder if it still breaks yours. Do you think about that day from time to time? Does the picture still exist, or you did you delete it from the memory card the same day you drew your initials on the papers? You've been so strong. You've shown your anger, your pain, and even your spite, but you've been the bravest person I know. My internal fingers hurt from holding the cracks within me, and some days I wish I could just let go. But as long as you trudge on, I will, too.


Tafseer Of Surah Taha by Mufti Menk


How to Bench Press Tip Casting Your Wrists

Posted: 12 Apr 2012 03:39 AM PDT

4.  Casting Your Wrists (by Jim Wendler, Elitefts.com) This is a pretty simple and easy article. When I started using a bench shirt, I miraculously gained 150 lbs on my bench. No practice, no technique work, nothing. That is the magic of these cheater shirts—you automatically "get it." Anyway, with this increase in bar weight, my wrists were taking a beating and I needed some help. This is


Got Tonsil Stones Banish Them Without Surgery

Posted: 12 Apr 2012 03:38 AM PDT

If you have been diagnosed with tonsil stones lately or you have noticed some strange deposits at the back of your throat then you might want to know how to get rid of these unsightly problems without having to go through surgery. But how do you do this? And how can you make sure that you are removing your tonsil stones naturally? Well that is where a little bit of advice comes in and we


FFXIV Domination – The Best FFXIV Leveling Guide On The Web

Posted: 12 Apr 2012 03:37 AM PDT

If you are looking for a way to level fast on your server in FFXIV then you need to check out this new guide that has been written by top gamer Carl Whitmore as it gives you the fastest leveling path through the game and you will have the edge that will allow you to level really fast. It does not matter what race you pick, what level you are currently you can pick up this FFXIV Leveling


Color of the Sky

Posted: 12 Apr 2012 03:37 AM PDT

Changing your photos can be just as time consuming as creating them, why don't you have some fun doing it? For this step by step know how you will learn to shade your skies different colors. This is because in pictures the sky can look a little faded and fade the rest of the image. Sharpening your sky is pretty easy, start by opening the image that you want to edit. File > Open > Image name. Then


Cabin Plans–Things That You Should Know

Posted: 12 Apr 2012 03:36 AM PDT

Cabins are generally considered a recreational style home, they are normally purchased as a second home for weekend or vacation retreats. They are also perfect for family gatherings and social events. Originally, cabins are utilized as a basic shelter for ranchers, farmers, anglers and other country folks. Its history dates back in 3500 BC. However, in today's generation cabins are widely


Beyond Editing, and AWAY

Posted: 12 Apr 2012 03:35 AM PDT

Adobe Photoshop today has gone beyond image editing. Today, the software is labeled as an image manipulation tool. This somehow gives people the impression that Adobe Photoshop actually gives them a greater degree of freedom than other image-editing programs available today. In fact, it actually does. If sight is reality, then Adobe Photoshop can help you create any reality that you want. With


Are You Suffering from GERD/Acid Reflux

Posted: 12 Apr 2012 03:35 AM PDT

If you suffer from heartburn, there is a very good chance you are suffering from acid reflux.  With the most common symptoms being nausea, regurgitation, or heartburn, acid reflux is an uncomfortable but treatable condition.  It is important to realize, that like any condition, acid reflux needs to be properly diagnosed before you settle on a course of treatment for your symptoms.  Because


Adjust Hue/Saturation Without Losing Exposure

Posted: 12 Apr 2012 03:34 AM PDT

This tutorial is to help you learn how to adjust the Hue and Saturation of a photo without burning out colors. This tutorial uses a different technique that will prevent you from losing your exposure settings. Adjust the Levels, (Image>Adjustments>Levels).Make sure the levels range is set to fit the range of color, for this photo I had to move the right end of the levels range in to fit the


No comments: