Tuesday, May 8, 2012

Gagal Cari Bukti BERSIH, Polis Tanya Soalan Seks Kepada Mahasiswa

Gagal Cari Bukti BERSIH, Polis Tanya Soalan Seks Kepada Mahasiswa


Gagal Cari Bukti BERSIH, Polis Tanya Soalan Seks Kepada Mahasiswa

Posted: 08 May 2012 10:36 AM PDT

Khalid Ismath ditanya soalan seksual

PETALING JAYA 8 Mei: Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami), Khalid Ismath memberitahu, beliau ditanya soalan bersifat seksual ketika disiasat polis dalam penahanan selama 26 jam.

"Khalid ditanya mengapa menyertai Bersih dan sama ada dia tahu Bersih menyokong LGBT (homoseksual, lesbian, atau liwat antara dua jantina).

"Dia ditanya berkali-kali sama ada terlibat dalam LGBT," kata peguam Latheefa Koya yang juga Pegarah Guaman KEADILAN pada sidang media di ibu pejabat parti hari ini.

Pada 5 Mei lalu, Khalid diminta membantu siasatan terhadap foto yang menunjukkan seorang lelaki menyerang anggota polis trafik semasa Himpunan Bersih 3.0 berhampiran Dataran Merdeka.

Polis yang menggeledah rumah Khalid untuk mencari baju berjalur yang dipakai seperti lelaki dalam gambar tersebut, gagal menemui sebarang bukti.

Justeru, Khalid dibebaskan selepas polis gagal mendapatkan perintah mahkamah untuk melanjutkan tahanan reman empat hari terhadapnya.


Dalam pada itu, Naib Presiden KEADILAN, N Surendran berkata, Umno BN memperkuda institusi polis untuk menjayakan agenda politik mereka.

"Sangat jelas bahawa Umno BN mempergunakan polis untuk menekan rakyat. Polis dijadikan pengawal keselamatan peribadi mereka," katanya.

Menyentuh senarai nama peserta yang dipapar di media arus perdana, Surendran menuntut polis menggunakan Kod Prosedur Jenayah 111 untuk merakam kenyataan mereka.

"Polis sahkan mereka mempunyai alamat mereka (peserta perhimpunan) yang dikehendaki. Jadi mengapa polis siarkan gambar mereka dalam akhbar di seluruh negara?

"Polis perlu hentikan taktik menakut-nakutkan orang ramai. Jelas polis dipergunakan atas dorongan politik," kata Surendran. -KD

Khalid Ismath didakwa ditanya soalan seksual

Siswa Khalid Ismath didakwa telah ditanya soalan-soalan yang bersifat seksual apabila disoal siasat berhubung dakwaan dia telah menendang seorang anggota polis trafik semasa perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April.

Khalid (tengah) telah ditanya soalan-soalan itu ketika ditahan selama 26 jam oleh pihak polis, sebelum seorang majistret menolak permintaan untuk menahan remannya, kata peguamnya Latheefa Koya hari ini.

"Dia telah ditanya mengapa menyertai BERSIH, dan sama ada di tahu BERSIH menyokong LGBT. Dia berkali-kali ditanya sama ada terlibat dalam LGBT dan sama ada dia suka melancap," kata Latheefa dalam satu sidang akhbar.

Khalid ditahan ketika dia secara sukarela pergi ke ibupejabat polis Kuala Lumpur Sabtu lalu untuk membantu siasatan polis berkaitan tuduhan terhadapnya itu.
-mk

Speaking Up

Posted: 08 May 2012 08:31 AM PDT

Sorry. I am very groggy and still trying to read. Please CLICK ON THIS LINK to read Noam Chomsky's latest article on A Rebellious World or a New Dark Age.


Have a lovely evening.


Rencana Sinar: Siapa Melayu?

Posted: 08 May 2012 08:03 AM PDT

Jiwa sesuatu bangsa terbentuk melalui pengalaman bersama apabila mengharungi perjalanan sejarah dengan pertembungan serta penyerapan pengaruh pelbagai tamadun yang menggambarkan kewujudan satu landasan evolusi yang mesti dilalui setiap bangsa ke arah mencari mercu kemartabatan tertinggi sebagai bangsa mulia yang tidak akan hilang di mata dunia.

Jiwa Melayu yang kaya evolusi penerasan bangsa beribu tahun ibarat sulaman songket simpulan benang – dengan perjalanan migrasi bangsa bermula dari Champa dan Yunan bergerak sehingga ke Semenanjung Emas dan Kepulauan Indonesia – serta kacukan berbagai budaya, bangsa dan empayar-empayar dari India, Sri Lanka, Cina, Kemboja, Siam, Sumatera dan Jawa – sehingga kelahiran Kesultanan Melayu yang menyaksikan bangsa kemudiannya dijajah lebih 500 tahun oleh Portugis, Belanda, British dan Jepun – telah mencorak citra bangsa kita.

Jiwa Melayu yang kaya evolusi kerohanian berbagai agama ibarat bijih-bijih dilebur menjadi emas dengan kepercayaan animisma, buddha, hindu dan akhirnya keunggulan Islam – telah menjadi teras jati diri bangsa.

Jiwa Melayu yang kaya evolusi cita rasa bermacam budaya ibarat warna-warni pelangi pagi hasil pertembungan berbagai tamadun dapat dilihat daripada adat resam, perkahwinan, masakan, pakaian, sukan, silat dan seni – telah menjadi lambang kesejagatan bangsa.

Jiwa Melayu yang kaya evolusi membina masyarakat ibarat beluncas menjadi kupu yang berkembang daripada sistem feudal, kolonial dan akhir sekali negara merdeka – telah menjadi khazanah pengalaman siasah bangsa.

Tetapi, oleh kerana evolusi perjalanan diatas landasan perkembangan bangsa masih berterusan – maka sudah tiba masanya untuk anak bangsa menilai semula makna Jiwa Bangsa – yang berada di persimpangan antara dua ideologi iaitu ikatan kebangsaan atau ikatan kenegaraan.

Ideologi kebangsaan berteraskan kepada nilai-nilai perkauman yang sempit manakala ideologi kenegaraan berteraskan kepada nilai-nilai sejagat yang luas – dijadikan sebagai dasar membina negara dan jati diri kewarganegaraan yang merentas identiti perkauman – kini menjadi pilihan untuk meneruskan evolusi bangsa ke tahap yang lebih mulia dan tinggi.

Oleh itu, marilah kita renung bersama sajak nukilan hati demi mencari jawapan kebenaran dan hala tuju pencorakan jiwa bangsa seterusnya.

'Melayu Musyawarah Bina Malaysia'
Kerana Melayu itu….. Muslim lagi Beriman, Mulia serta Budiman, Hidup ada Pedoman;

Bukankah negara merdeka ini mesti berpandukan keimanan, akhlak budiman dan pedoman agama yang mesti mengecam sebarang kejahatan, penipuan dan kelucahan demi kepentingan puak yang hendak berpegang kepada kuasa?

'Melayu Muhibah Berbilang Bangsa'
Kerana Melayu itu….Berlaku Adil tidak Menindas, Beramanah tidak Merampas, Bersantun tidak Mengganas;

Bukankah negara merdeka ini mesti bersatu padu menghormati semua bangsa sebagai rakan, jiran dan teman dan bukan sebagai pendatang yang menumpang yang sentiasa diasak retorik dan polemik memecah-belahkan masyarakat oleh puak yang hendak terus berkuasa?

'Melayu Mahabbah Bertimbang Rasa'
Kerana Melayu itu…Benci Bersubahat Buat Jahat, Benci Merasuah Harta Rakyat
Benci Memfitnah Langgar Adat;

Bukankah negara merdeka ini mesti berpaksikan sifat mulia kemanusiaan dan nilai tertinggi agama yang menimbulkan rasa jijik terhadap semua bentuk kepalsuan dan kejahatan yang disemai puak yang sudah ketagih kuasa?

'Melayu Muhasabah Berbuat Jasa'
Kerana Melayu itu….Ada Maruah Harga Diri, Ada Akal Hati Sendiri, Ada Hitungan Akhirat nanti;

Bukankah negara merdeka ini mesti dicurah budi dan bakti oleh semua rakyat agar masa depan anak cucu terpelihara yang tidak mudah mengalah kepada puak yang gila kuasa?

'Melayu Maslahah Demi Massa'
Kerana Melayu itu….Takut Tuhan bukan Tuan, Tidak (Undi) DiJual Kopi Secawan,
Terus Lawan tetap Lawan!

Bukankah negara merdeka ini mesti terus dibina untuk kepentingan semua berlandaskan sifat kerohanian murni dan keadilan didalam semua aspek kenegaraan tanpa rasa takut kepada puak yang sebenarnya paling takut kehilangan kuasa?

Kalau inilah Melayu Dulu dan Kini – Ke mana hilangnya Melayu ini? – Lupa diri atau di Beli? – Jangan Sesal di hari Menanti – Bila nyawa di sambut Mati.

Insya Allah, Jiwa Melayu akan terus mekar menjadi pendekar kemerdekaan dan keadilan untuk semua berpegang kepada ikatan kenegaraan kerana itulah Melayu dan inilah Malaysia.

(Pertama kali disiarkan di Sinar Harian pada 8hb Mei 2012)


Nama 40,558 Pengundi Meragukan Dikekalkan Oleh JPN, PRU13 Paling Kotor

Posted: 08 May 2012 08:24 AM PDT

Rekod 40,558 Pengundi Statusnya Diragui Disahkan Di JPN

PUTRAJAYA: Nama sejumlah 40,558 pengundi, yang status mereka dalam Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini diragui, disahkan wujud dalam rekod Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam berkata, sehubungan itu, SPR akan terus mengekalkan nama dalam senarai Daftar Pemilih Induk.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan itu dikeluarkan selepas mesyuarat Jawatankuasa Penyelarasan Teknikal dan Mengenai Daftar Pengundi antara kementerian, SPR, JPN dan Jabatan Peguam Negara di sini Selasa.

"Dalam usaha untuk mengemas kini Daftar Pemilih SPR, pihak SPR telah mempamerkan kesemua Daftar Pemilih berkenaan selama empat bulan untuk disemak.

"Hasil daripada semakan tersebut, sebanyak 1,496 rekod telah dikemas kini melalui laporan kematian dan sebahagiannya telah menukar kad pengenalan lama kepada MyKad," kata Mahmood.

Sebelum ini, sejumlah 42,054 nama dalam Daftar Pemilih yang diragui telah dibangkitkan oleh pihak tertentu dan didengar dalam sesi pendengaran awam dihadapan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya. - BERNAMA

Ulasan GB

Dengan pengesahan JPN terhadap rekod 40,558 pengundi yang meragukan, nampaknya konspirasi SPR-JPN melalui task-force yang didedahkan sebelum ini oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar berjalan lancar tanpa sebarang sekatan.

Dan ia memberi erti bahawa PRU13 akan merupakan pilihanraya paling kotor yang akan dilalui oleh rakyat Malaysia.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam berkata, sehubungan itu, SPR akan terus mengekalkan nama dalam senarai Daftar Pemilih Induk.

Bagaimana seorang Ketua Setiausaha KDN boleh membuat keputusan untuk SPR?

Keputusan untuk mengekalkan nama dalam senarai daftar pemilih sepatutnya diumumkan oleh SPR, bukan Ketua Setiausaha KDN. vBukankah itu jelas sangat konspirasi?

Bodoh tak terperi, tapi jadi Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri!
MOTHER

Posted: 08 May 2012 06:59 AM PDT

Mother holding girl.

Mother holding girl. (Photo credit: Wikipedia)

Shared from the FB of Dr. Hla Yee Yee.

This is a truly BEAUTIFUL piece. Please read this at a slow pace, digesting every word and in leisure…. Do not hurry…..this is a treasure… For those lucky to still be blessed with your Mom, this is beautiful. For those of us who aren't, this is even more beautiful. For those who are moms, you'll love this.

The young mother set her foot on the path of life.

'Is this the long way?' she asked.

And the guide said: 'Yes, and the way is hard. And you will be old before you reach the end of it.. But the end will be better than the beginning.'

But the young mother was happy, and she would not believe that anything could be better than these years.

So she played with her children, and gathered flowers for them along the way, and bathed them in the clear streams; and the sun shone on them, and the young Mother cried, 'Nothing will ever be lovelier than this.'

Then the night came, and the storm, and the path was dark, and the children shook with fear and cold, and the mother drew them close and covered them with her mantle, and the children said, 'Mother, we are not afraid, for you are near, and no harm can come.'

And the morning came, and there was a hill ahead, and the children climbed and grew weary, and the mother was weary. But at all times she said to the children, 'A little patience and we are there.'

So the children climbed, and when they reached the top they said, 'Mother, we would not have done it without you.'

And the mother, when she lay down at night looked up at the stars and said, 'This is a better day than the last, for my children have learned fortitude in the face of hardness.

Yesterday I gave them courage.

Today, I've given them strength.'

And the next day came strange clouds which darkened the earth, clouds of war and hate and evil, and the children groped and stumbled, and the mother said: ' Look up. Lift your eyes to the light.' And the children looked and saw above the clouds an everlasting glory, and it guided them beyond the darkness.

And that night the Mother said, 'This is the best day of all, for I have shown my children God.'

And the days went on, and the weeks and the months and the years, and the mother grew old and she was little and bent. But her children were tall and strong, and walked with courage. And when the way was rough, they lifted her, for she was as light as a feather; and at last they came to a hill, and beyond they could see a shining road and golden gates flung wide.

And mother said, 'I have reached the end of my journey..And now I know the end is better than the beginning, for my children can walk alone, and their children after them.'

And the children said, 'You will always walk with us, Mother, even when you have gone through the gates.' And they stood and watched her as she went on alone, and the gates closed after her.

And they said: 'We cannot see her but she is with us still. A Mother like ours is more than a memory. She is a living presence…….'

Your Mother is always with you….She's the whisper of the leaves as you walk down the street; she's the smell of bleach in your freshly laundered socks; she's the cool hand on your brow when you're not well.

Your Mother lives inside your laughter. And she's crystallized in every tear drop. She's the place you came from, your first home; and she's the map you follow with every step you take. She's your first love and your first heartbreak, and nothing on earth can separate you. Not time, not space… not even death!Which of the two?

Posted: 08 May 2012 06:56 AM PDT

This has been a very bad year for me. :-(

We are into the 129th day of 2012 and I have been well for only less than 20 days of the year. Having taken more medication this year than the total taken in three years, I ask myself which is better:
to be fat and healthy or thinner and sickly?

The answer is neither. I just want to be happy and healthy.

This evening, I went to get more medication for my allergies after asking a very caring, sincere and dear doctor friend for advice. You have doctors and there are doctors. Some are genuine doctors - who have the passion for their profession, compassion for their patients, understanding and care for their friends such as Dr. Murali, Dr. Melvin and Dr. Lim. Then there are those who may not have the calling, passion and compassion but ended up in that profession for reasons known to themselves.

Anyway, I went to the pharmacist that belongs to my older boy's friend's parents and bought:

6 days' supply of Zithromax
Afrin
Mucosolvan for a week
Xyrzal
Disprin for gargling
Ventolin
and other stuff including Chinese herbs from the kind reader and birds' nest compliments from another friend

That is the SIXTH course of antibiotic I am taking, the THIRD type of nasal spray, the FIFTH type of antihistamine I have taken and I am not well, not rich and not happy :-(.

Having seen the doctor and ENT specialist five times in total, I just want to go to a simple rural countryside where there is hardly any pollution, to be able to breath properly and live normally again.

While on the phone, I asked Dr Murali, "Is this serious? Is it cancer?" etc etc and he patiently calmed my fears. Just two months ago when I saw an ENT specialist at a leading hospital, I was really stunned by his cold bedside manners. That is why I say there are doctors and there are real doctors who are really caring friends!

So far, I have lost 28 pounds (managed to regain 1 pound). Much of it was from the lack of sleep because from January to March, I had only 3 hours of sleep nightly. Fear of choking to death from post-nasal drip kept me awake most of the time. I can now wear the clothes I used to wear in 1994!!! That should give you an idea of how much I have lost. In fact, in total I have lost 12 inches - measured at various poins.

My son has started to cal me phlegm generator and never failed to show me his horrified expression whenever I blew my nose. Thanks to God for my patient and enduring husband who has been so resilient during this period.

This whole chronic sinusitis business has robbed me of my normal life. I am really losing a lot of hair each day and know not why it is happening. It is tough to write any more for most of the time, I am groggy thanks to the medication. My dear and caring doctor friend has emphasized the need for me to take various tests but I have put off undergoing such tests because I absolutely hate hospitals. The thought of going for MRI examinations or CAT scans can spark an anxiety attack!

Just last night, I had an earful from dear Angela to eat well when I complained that I am losing lots of hair. She went on a long lecture about the importance of eating well and when I related it to my husband, he said, "You already know it..."

Whereas in the past I ate very little in a bid to lose weight, now even the little I eat cannot be swallowed unless I gulped water to flush it down.

Honestly, I do not know what I am typing because I have taken so much medication.

I know my immunity level has dropped because of not eating properly as sometimes, I am so absorbed in reading and reading till I forget to eat my lunch. Sometimes, I only realize it when pangs of hunger hit me. I do realize I was bordering anorexia and caring friends and readers have either called or emailed me to express their concerns and for that, I thank you from the bottom of my heart. It is nice to know that in a world of liars, hypocrites, pretenders and cold-hearted people, there really exists REAL, CARING, SINCERE and genuine friends, some of which I have never ever met before such as Joshua, KM, PL, YK, Evelyn and others. Thank you so much for being real genuine persons.

Another reason is deep disappointment over the way things are heading. I cannot imagine how I wrote so much in the past - almost one a day. My deep disappointment with certain parties, people and institutions really depresses me when I reflect on things. Why have we changed so much, and not for better but for worse?

While at the pharmacy, the pharmacist related how more and more customers she faces each day are ultra-aggressive and ever ready to scold and condemn her with all kinds of vulgarities. I could not believe it when she related a few episodes to me. It is the same in our society and I am guilty of it because I used to rant in my blog. It is very bad to be negative and Angela scolds everyday for this reason.

Well, I had better end this post. Nonetheless, this is a very short post to let you know why I have not updated the blog. Most times, I am horizontal.

All I want now is to be well again regardless of whether I am fat or thin.

Health is definitely better than wealth.

Next post will be up late. About to be TKO-ed.


74-year Old Man Mauled To Death By Dog In Subang Jaya

Posted: 08 May 2012 06:51 AM PDT

aNt's aNgle: I WAS at a friend's place when I received the horrible news that an elderly man had been mauled to death by a "pit bull mix."       


 

The source of the news was from the Subang Jaya Echo.

 

Upon closer scrtunity of the picture of the animal - and after checking it with a dog trainer, the dog now looks as if it is a bull terrier.

 

Whatever


[Video] Mahfuz: Kami Bukan Bawa Senjata, Macamana Kata Nak Guling Kerajaan?

Posted: 08 May 2012 06:52 AM PDT

Kami bawa garam dan air, bukan senjata'

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menafikan peserta Bersih 3.0 berniat mahu mengguling kerajaan melalui demonstrasi jalanan.

Sebaliknya mereka hadir ke Dataran Merdeka hanya untuk menuntut sistem pilihan raya yang adil dan bersih daripada sebarang penyelewengan.

"Kita datang bawa garam dan air mineral sahaja. Kalau niat tak baik sudah tentu kita bawa senjata," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PAS di sini hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapannya di Gua Musang minggu lalu mendakwa wujud cubaan pembangkang semasa Bersih 3.0 mahu menjadikan Dataran Merdeka sama seperti Dataran Tahrir di Mesir.

"Lucu rasanya melihat pemimpin kerajaan gelabah. Kita dah buat Bersih tiga kali tapi sebelum ni tak sebut pun nak guling kerajaan," katanya.

Sementara itu, beliau berkata PAS turut menghormati keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan semalam yang mengharamkan umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang serta mencetuskan hura-hura dan kekacauan dalam negara.

Walau bagaimanapun, Mahfuz berkata Majlis Fatwa sepatutnya melihat secara keseluruhan punca tercetusnya perhimpunan itu.

"Ramai rakyat keluar pergi ke Dataran Merdeka nak tunjuk perasaan dengan niat yang baik kerana ada penyelewengan dalam sistem pilihan raya.

"Kalau benar wujud cubaan nak gulingkan kerajaan kita buat di Dataran Putrajaya, bukannya di Dataran Merdeka," katanya.

Beliau sebaliknya mendakwa polis yang melanggar fatwa kerana bertindak melulu terhadap peserta Bersih 3.0 tanpa menyiasat secara terperinci.

Merujuk kepada penahanan pelajar UiTM Khalid Ismath, Mahfuz berkata polis sepatutnya membuat siasatan forensik secara terperinci terlebih dahulu mengenai kesahihan gambar yang menunjukkan seorang pemuda menggunakan kekerasan terhadap anggota polis trafik.

"Malangnya polis bertindak hanya berasaskan gambar yang disiarkan dalam blog pro Umno," katanya.

'Arab Saudi bukannya bodoh'

Selain itu, Mahfuz turut menepis dakwaan Naib Presiden Umno dan juga Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mahu penganjur Bersih 3.0 bertanggungjawab sekiranya jemaah Malaysia tidak dibenarkan menunaikan ibadah haji dan umrah bagi tempoh tertentu.

Ini berdasarkan laporan media pihak berkuasa Arab Saudi sedang menjalankan siasatan terperinci terhadap penganjuran perhimpunan Bersih 3.0 di Mekah dan Madinah pada 28 April lalu.

"Kerajaan Arab Saudi bukannya bodoh macam kerajaan Malaysia.

"Kalau mereka halang, sudah tentu peniaga di Arab Saudi buat tunjuk perasaan membantah kerana rakyat Malaysia kuat membeli belah dan banyak menyumbang kepada kegiatan ekonomi mereka," katanya. -FMT
But…in the future, would there be still a FB Wall for Daryn to write?

Posted: 08 May 2012 05:53 AM PDT

But…in the future, would there be still a FB Wall for Daryn to write?

ငယ္စဥ္ကတဲက ဗီဇေလးပါလာတယ္ထင္ပါ႕


Beyond GE13 - yeah right!

Posted: 08 May 2012 05:50 AM PDT

This article appears in Malaysian Insider today:

MAY 8 — The past 18 months have seen a lot of discussions regarding the 13th general election (GE13), where actions and policies of both political sides are being scrutinised and projected so as to understand the possible consequences to the electorate should either side come into power. From political scandals such as the NFCorp to real policies such as PTPTN and the introduction of a minimum wage, all these events have linked both Barisan Nasional and Pakatan Rakyat in their quest to win GE13.

With the prime minister's approval rating strong at 69 per cent as of February complemented by the reforms (albeit some half-baked) which will definitely have an effect on the electorate in the centre of the spectrum, most discussions have moved on from who will win GE13 to how many seats Barisan will lose assuming they still will retain Putrajaya. Pakatan looks good in retaining its control in their states, and though controlling Putrajaya is far-fetched, denying Barisan its two-third majority can be seen as a victory for them as well.
However, what interests me more is what happens beyond GE13. The next four or five years following GE13, in the build-up to GE14, will be an interesting time, way more than the already is now in all possible areas. I will focus mostly on politics for this article.

Barisan Nasional (Umno) 

Winning GE13 provides a fresh mandate to Barisan Nasional but that is not all there is to it. They can win with a bigger majority or a smaller one, and this is also a key factor to consider.

A bigger majority win is good for the reformists in the party but not necessarily good for the party and the nation. A bigger majority will give Najib Razak more room to manoeuvre the nation in whatever direction he wants to. His high approval rating will be credited as the main reason of this win, and this will give him even more room to manoeuvre within his party to make the necessary transformation. He has freer hands in choosing his Cabinet, greater support in announcing new progressive policies and more power to push through the difficult yet necessary reforms for the country.

It will all depend on who he really is, what he really wants, and what is he really made up of.
Najib will have a difficult task, to reform the country as well as his party. As Umno is known to become disillusioned when holding too much power for too long, a big win in GE13 for Barisan and Umno might undo all the strategies to reform the party and lose the trust it was gaining from the electorate and party supporters before GE13. A rollercoaster ride like this is fatal for any political party and if the GE14 results mirror GE12, Barisan might face a much harder fall, and it is doubtful as to whether they can ever rise again.
It will be the most important five years of Najib's political career.

A different scenario it is if BN wins with a smaller majority than 2008. Reformists within the party will have a hard time convincing the party to stick with their reform agenda as the party will see it as losing strategy. The next Umno general assembly will be interesting to observe, to see if Najib can retain his post and continue reforming the party and the country. If he fails, a sad destiny awaits the party and the nation, as the hardliners in the party might regain power and undo all the ongoing reform Malaysia badly needs.
And that might spell either the end of Barisan which will definitely lose the votes from the centre of the field, or worse, a divided Malaysia if Barisan can still win with staunch hardline promises.

Pakatan Rakyat 

The result of GE13 will also be significant to the future direction of Pakatan Rakyat. If the DAP maintains their performance now and it is translated to a significant success in GE13, it will be hard for the pact to not give the DAP a more prominent role to play.

Questions will be asked about the DAP's role in the federal government if Pakatan wins in the future, and though politically hard in a mainly Malay electorate, it will be unimaginable for the pact to not officially announce that the DAP deserves at least a deputy prime minister post.

Moving on to Pakatan's top leadership, they have an even bigger question to answer before GE14. Should they retain Anwar Ibrahim as their potential prime minister of Malaysia? Speaking to my peers of various political alignments, we found that though we may disagree on which party can better lead Malaysia, most agree that Anwar carries too much baggage to keep on leading the opposition coalition. Most of my Barisan-aligned peers are also willing to reconsider their voting choice if Pakatan can find another leader to replace Anwar. Someone who is fresh-faced with a clean track record and without the political baggage that weighs Anwar down will definitely do the trick.

The five years after GE13 is the best window for Pakatan to strengthen their coalition internally and appear more organised externally. Besides, if they can show to the electorate that they have other leaders who can replace Anwar, the next five years can be used to groom the next potential prime minister who can lead a proper shadow Cabinet to challenge Najib's, and not just rely on their shadow committee.

By solving the kinks in their top leadership, Pakatan can focus on good governance in the states they will control after GE13. After all, if they can show that they can keep being consistent in managing these states for two terms, for example, Selangor and Penang, no one will ever doubt again that their achievements are because of the long-term plans put in place by their predecessors, but instead wholly due to their own efforts. Most importantly, this will show that Pakatan has the capacity to effectively lead and control Putrajaya, not for the short term while BN learns from their mistakes, but as a considerable alternative.

Electorate

Elections are won by two things. One, by making sure your supporters do not stay at home and two, by influencing the undecided. Even if the federal governing party after GE13 is quite an obvious result, the real fight is GE14.

If the reforms are put in place while our political culture keeps on maturing, the electorate will have five years of real opportunity to cross-examine their potential political party of choice for GE14. Given the sudden popularity of debates and forums, as well as a rise in influence of civil society, I dare say we will truly be able to have the chance to fairly consider all our possible representatives in government.
It will definitely be very interesting times ahead.
-----------------------------------------------------------------------------------

This article is a poor excuse for balance view.

First of all, nothing good will come from BN winning big. It'll reinforce internal perceptions that they can sucker Malaysians with merely half baked reforms, and the quest for the gravy train as our national debt skyrockets will continue. If UMNO at its most desperate moment refuses to change, what makes you think it will change when the situation becomes less desperate? Putrajaya under BN will continue to plunder our national coffers, and our hard earned money.

Second, the only reason why Anwar has baggage is because BN/UMNO has been at him for decades. It's like saying - if I call you an idiot (event though you're not) long enough, the next time you can't find a job, it's because you're an idiot. Not his fault to begin with, he's still the prime choice for Prime Minister. Once Pakatan takes Putrajaya, and all conspiracists are behind bars or sacked from office, the attacks will stop, and the eloquent, progressive Anwar will be able to show his Renaissance Man-tel again. Anyway, this is a naughty suggestion. If Anwar steps down, the author knows full well there is no "acceptable" candidate. DAP does not need to wait 5 years. If Pakatan wins, DAP makes Deputy PM, which is far more than what BN can offer the public with respect to merits based leadership ascension.

Third and last, let's not kid ourselves by saying GE14 is the real fight. By GE14, Pakatan senior leaders are almost, if not already retiring. By GE14, it'll be another 4-5 years of our national coffers being plundered. By GE14, the electoral fraud would have gotten far worse, together with corruption in the institutions of governance. The fight is now. It has to be now. We should pour all our attention to now and present, and make the best of it to ensure we have a free and fair elections. Anything else is just distraction.


Plague fighter Dr Wu Lien-Teh

Posted: 08 May 2012 05:05 AM PDT

At last, Dr Wu Lien-Teh is getting some recognition from the people of Penang. But in my opinion, this is still not the recognition that he deserves from the country of his birth.
ca-pub-5430283382112812


Jika Rakyat Tidak Hormat Majlis Fatwa Apabila Sudah Jadi Lidah UMNO, Salah Siapa?

Posted: 08 May 2012 05:20 AM PDT

JK Fatwa disuap dengan maklumat Umno sahaja

KUALA LUMPUR, 7 Mei: Perbuatan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama mengharamkan perhimpunan yang menuntut pilihan raya bersih dan adil memalukan umat Islam, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Sangat memalukan umat Islam. Pertama, kerana apa yang didakwa fatwa itu dibuat ketika siasatan yang adil dan tidak memihak belum pun dibuat untuk menentukan siapakah yang mencetuskan kerusuhan, keganasan, huru-hara dan kekacauan.

"Adakah Muzakarah Jawatankuasa Fatwa mahu menconteng arang ke muka umat Islam dengan perbuatannya menghukum tanpa siasat?" katanya.

Mohamad berkata, dari apa yang diberitahu kepadanya, sesuatu fatwa itu dibuat setelah kajian dan siasatan yang menyeluruh dan adil dibuat.

"Sebab itulah saya kata Muzakarah Jawatankuasa Fatwa memalukan umat Islam sebab belum siasat lagi sudah jatuhkan hukum," tegas beliau.

Beliau bimbang perbuatan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa menjatuhkan hukuman tanpa siasat itu akan mengakibatkan orang Islam dituduh sebagai agama yang tidak mementingkan siasatan yang adil dan menyeluruh sebelum membuat sesuatu keputusan dan hukuman.

"Jika selepas ini Islam dituduh sebagai agama yang menghukum secara semberono tanpa siasatan yang adil dan menyeluruh, Muzakarah Jawatankuasa Fatwalah pihak yang bertanggungjawab mengakibatkan pandangan buruk sedemikian terhadap Islam," tegas beliau.

Mohamad juga menyifatkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa itu berlagak lebih dari Tuhan kerana "Allah pun membicarakan hamba-hamba-Nya di Hari Hisab lengkap dengan saksi dan bukti sebelum menjatuhkan hukuman".

Beliau meminta Muzakarah Jawatankuasa Fatwa mengemukakan nas dan dalil yang mengharamkan perhimpunan aman rakyat menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.

"Saya tegaskan lagi dan lagi, perhimpunan aman.

"Soalnya, adakah Muzakarah Jawatankuasa Fatwa hidup seperti katak di bawah tempurung sehingga tidak tahu dan tidak mempunyai sebarang maklumat bahawa perhimpunan itu adalah perhimpunan aman, tidak ada harta benda awam atau persendirian yang dirosakkan sehinggalah rakyat yang berhimpun itu diserang dan diganasi.

"Satu dunia ada maklumat yang tepat, adakah Muzakarah Jawatankuasa Fatwa tidak ada maklumat dan hanya mahu disuap dengan maklumat Umno sahaja?" beliau mempersoalkan.

Beliau juga mempersoalkan, di manakah suara Muzakarah Jawatankuasa Fatwa terhadap pilihan raya yang tidak adil dan tidak bersih?

"Mengapa membatu dan membisu terhadap daftar pemilih yang tidak bersih? Mengapa tidak ada suara Muzakarah Jawatankuasa Fatwa terhadap pilihan raya yang tidak adil dan tidak bersih?

"Adakah pilihan raya yang tidak adil dan tidak bersih itu tidak haram, tidak mengakibatkan kemudaratan, keresahan, rusuhan, perpecahan malah pertumpahan darah?" Mohamad mempersoalkan lagi.

Beliau terus mempersoalkan, adakah menuntut pilihan raya yang adil dan bersih tidak baik dan tidak membawa sebarang manfaat kepada masyarakat?

Mohamad tidak menolak kemungkinan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa akan menghadapi masalah imej seperti yang dihadapi oleh pihak polis serta kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN). -HD

Adakah Majlis Fatwa tahu apa itu Bersih 3.0?

KUALA LUMPUR, 8 Mei: "Macam mana satu fatwa dikeluarkan tanpa mengetahui tasawwur (gambaran) sebenar mengenai hukum yang hendak diputuskan?" tanya AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Beliau juga mempersoalkan bagaimana suatu fatwa boleh dikeluarkan jika suatu isu tidak dilihat secara menyeluruh.

Misalnya, kata beliau kalau yang bertanya itu apa hukum minum 'tuak' oleh orang Kelantan kepada ustaz daripada Selangor.

"Maka sudah tentu ustaz itu akan menjawab haram. Tetapi jika diberi penjelasan bahawa tuak dibuat daripada pokok nipah, jikalau di sebelah utara menyebut nira, maka sudah tentulah hukumnya halal.

"Kerana apa ustaz dari Selangor itu menjawab haram, kerana istilah tuak ialah benda yang memabukkan, tetapi setelah mendapat penjelasan, maka hukum itu berubah," ujarnya kepada Harakahdaily sebagai respons kepada kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai Bersih 3.0.

Menurutnya, Majlis Fatwa Kebangsaan hanya mendapat maklumat di sebelah pihak sahaja yang sepatutnya perlu bertanya dan bincang dahulu apa itu Bersih 3.0.

"Jangan mereka hanya faham 'Bersih' itu hanya air mutlak dalam bab feqah sahaja iaitu air yang suci, lagi menyucikan," katanya lagi.

Justeru, ujarnya amat malang rakyat Malaysia apabila kewibawaan Majlis Fatwa yang sepatutnya mempertahankan kredibiliti mereka yang dianggotai oleh 14 mufti dan ulamak di negara ini telah mengeluarkan hukum tanpa mendapat penjelasan daripada pihak kedua.

"Apakah ini disiplin Majlis Fatwa Kebangsaan?" tanya beliau.

Beliau menambah, amat malang sekali fatwa yang dikeluarkan hanya kes yang terpilih.

"Kenapa Majlis Fatwa tidak bincang apa hukum pilihanraya tipu?

"Apakah hukum kerajaan yang membazir wang rakyat?" soalnya.

Beliau juga bertanya apakah hukum demonstrasi yang dibuat oleh penyokong Umno di negeri Pakatan Rakyat seperti demo kepala lembu di Selangor sehingga boleh mencetuskan pergaduhan kaum dan agama.

Baginya, sudah cukuplah banyak institusi kerajaan yang dipertikaikan kewibawaannya seperti badan kehakiman, SPR, PDRM dan SPRM.

"Jangan pula rakyat memandang rendah kepada kewibawaan Majlis Fatwa yang hanya sanggup menjadi alat dan membincang perkara yang menguntungkan pemerintah walaupun tanpa merujuk kepada pihak kedua untuk mendapat penjelasan supaya berlaku adil," katanya lagi.
-HD


Jlasan GB

Majlis Fatwa Kebangsaan perlu menanggung akibatnya sendiri dan bertanggungungjawab apabila sebilangan besar umat Islam tidak lagi menghormati institusi tersebut kerana telah secara terang-terangan menjadi lidah UMNO.

Salah sendiri.


ျမန္မာနိုင္ငံသားအစၥလာမ္ဘာသာ ဝင္ေတြရဲ႕ အမ်ိဳးေပ်ာက္မွာစိုးေၾကာက္ပါသည္

Posted: 08 May 2012 03:19 AM PDT

ကၽြန္ေတာ္တို႔ အစၥ လာမ္ဘာသာဝင္ေတြဟာ ျမန္မာနိုင္ငံထဲ မွာ က်ီးလန္႔စာစား ဘဝမ်ိဳးနဲ႔ အၿမဲေနေန ၾကတာလို႔ေျပာရယင္ ကၽြန္ေတာ္မလြန္ပါ ဘူး။
ဒီအေျခအေနမွာ တိုင္းျပည္ထဲမွာေနတဲ့ အစၥလာမ္ဘာသာ ဝင္ေတြရဲ႕ အသက္အိုးအိမ္စည္းစိမ္ ေတြကို မဆီမ ဆိုင္ ထည့္ေျပာလာတာကို ၿခိမ္းေျခာက္တယ္လို႔ မသတ္မွတ္ရင္ ကၽြန္ေတာ္ဘယ္လိုသတ္မွတ္ရမွာလဲ။

နယ္ျခားရခိုင္ျပည္နယ္မွာျဖစ္ေနတဲ့ ျပသနာတခု-လူမ်ိဳးေရးျပသနာ-နိုင္ငံေရး ျပသနာ-လူမ်ိဳးစုျပသနာ-နိုင္ငံသားျဖစ္မႈ မျဖစ္မႈျပသနာ ခင္ဗ်ားတို႔ႀကိဳက္တဲ့ နာမယ္တတ္လို႔ရတဲ့ျပသနာကို ဘာသာေရးျပသနာလုပ္ေနတာကို ကၽြန္ေတာ္တို႔  ျမန္မာနိုင္ငံသား အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ေတြ ခံေနရပါတယ္။

 1. ကၽြန္ေတာ္တို႔အားလံုးကို ကုလား ကုလား လို႔ေခၚၿပီး  လူမ်ိဳးေရးအရ ခ်ိဳးႏွိမ္ခံေနရပါတယ္။
 2. တခါတရံ ကုလားဒိန္လို႔ အေခၚခံရပါတယ္။
 3. ျမန္မာနိုင္ငံက ၿမိဳ႕ တိုင္းၿမိဳ႔တိုင္းမွာ အလွည့္က်ပံုစံမ်ိဳးနဲ႔ အမ်ိဳးေပ်ာက္မွာစိုးေၾကာက္ပါသည္ဆိုတဲ့ အစၥလာမ္ဘာသာနဲ႔ ဘာသာဝင္မ်ားကို မဟုတ္မမွန္ေစာ္ကား မတရားစြတ္စြဲထားခ်က္မ်ားကိုေရး သား ထားတဲ့စာေတြျဖန္႔ေဝေနပါတယ္။
 4. မႏၲေလးေစ်းခ်ိဳထဲမွာ မြတ္စလင္မ္ဆိုင္မ်ားက ကုန္ပစၥည္းေတြ မဝယ္ဖို႔ တားျမစ္တဲ့စာေတြ မၾကာခဏ ေဝေနပါတယ္။ ဒီကေန႔ဆိုရင္ ေစ်းခ်ိဳထဲ မွာ သံဃာတပါးက မြတ္စလင္မ္ဆိုင္ေတြမွာ ကုန္ပစၥည္းဝယ္ တဲ့သူေတြကို လိုက္တားလို႔ အေရာင္းအ ဝယ္ေတြပ်က္ခဲ့ၾကရတယ္။
 5. Facebook ကိုေတာ့ ခင္ဗ်ားကိုယ္တိုင္ သံုးေနတာဆိုေတာ့ လူေတာ္ေတာ္မ်ား မ်ားက ကၽြန္ေတာ္တို႔ယံုၾကည္ကိုးကြယ္ တဲ့ သာသနာကို ဘယ္ေလာက္အထိ ေစာ္ကား ပုတ္ခတ္ ေရးသားေနၾကတယ္ ဆိုတာ အထူးေျပာစရာမလိုဘဲခင္ဗ်ားသိ နိုင္ပါတယ္။
 6. ၿပီးခဲ့တဲ့ သႀကၤန္ရက္ပိုင္းကတင္ ဆိုင္း ေတာင္နဲ႔ ကမၼမွာ အစၥလာမ္ဘာသာေရး ဝတ္ျပဳေဆာင္ေတြ၊ဗလီေတြအဖ်က္စီးခံ ခဲ့ရပါတယ္။ကမၼမွာ လူေနအိမ္ေတြလဲ လုယက္ဖ်က္ဆီးခံခဲ့ရပါတယ္။
 7. ဆိုင္းေတာင္ အမႈမွာ အတိုက္အခံနိုင္ငံေရးပါတီႀကီးက လူ၁၂ေယာက္ပါဝင္တာကိုေရာ၊ ေဒသခံ သံဃာေတြပါဝင္တာကိုေရာအမည္ေန ရပ္သာမက သက္ေသခံ ဓာတ္ပံုေတြနဲ႔ တကြ တင္ျပတိုင္တန္းနိုင္တာကိုေတာင္ အေရးယူျခင္း သတင္းမွန္ထုတ္ျပန္ျခင္းမရွိပါဘူး။
 8. ကမၼ မွာျဖစ္တာလဲ ႀက့ံေတြပါတာကိုတိတိက်က်တိုင္ပါ လ်က္ ဒီလိုပါဘဲ။
 9. ဒီလိုျပသနာေတြက ျမန္မာနိုင္ငံ တနံတလ်ားမွာ အၿမဲဖန္တည္းေနၾက ျဖစ္ေနၾကဆိုတာ လြတ္လပ္တဲ့တိုင္းျပည္တခုမွာေနတဲ့ ခင္ဗ်ားအေနနဲ႔ မသိဘူးဆိုတာ မရွိနိုင္ ဘူးလို႔ထင္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ အစၥ လာမ္ဘာသာဝင္ေတြဟာ ျမန္မာနိုင္ငံထဲ မွာ က်ီးလန္႔စာစား ဘဝမ်ိဳးနဲ႔ အၿမဲေနေန ၾကတာလို႔ေျပာရယင္ ကၽြန္ေတာ္မလြန္ပါ ဘူး။ဒီအေျခအေနမွာ တိုင္းျပည္ထဲမွာေနတဲ့ အစၥလာမ္ဘာသာ ဝင္ေတြရဲ႕ အသက္အိုးအိမ္စည္းစိမ္ေတြကို မဆီမ ဆိုင္ ထည့္ေျပာလာတာကို ၿခိမ္းေျခာက္တယ္လို႔မသတ္မွတ္ရင္ ကၽြန္ေတာ္ဘယ္လိုသတ္မွတ္ရမွာလဲ။ ခင္ဗ်ားက အျပဳသေဘာဝင္ေဆြးေႏြးတာဘဲေတြ႕ရ တယ္ဆိုတဲ့မွတ္ခ်က္အတြက္ ကၽြန္ေတာ္ ေတာ္ေတာ္အ့ံၾသမိတယ္။လြတ္လပ္တဲ့ လူ႔အခြင့္အေရးေတြအျပည့္ရွိတဲ့ နိုင္ငံ မွာေနတဲ့ ပုဂၢိဳလ္တေယာက္ကေျပာတဲ့ စကားမို႔ ပိုအ့ံၾသလို႔မဆံုးျဖစ္ရပါတယ္။
Those above are comments under this posting: အသားလြတ္ အၿခိမ္းေျခာက္ခံရျခင္း။(သို့) FB ေပၚမွ ေအာက္တန္းက်ေသာ ဟာသတစ္ခု။
 • ဘာတာဝန္ရွိတဲ့သူလဲ-ဘယ္ေလာက္အေျခအျမစ္ရွိတဲ့သူလဲေတာ့ မသိပါ။
 • သူ့ကိုယ္သူေတာ့ အမ်ိဳးသားေရးလုပ္ေနတယ္လို့ အထင္ေရာက္ေနပံုရပါတယ္။
 • တကယ္ေတာ့ ျမန္မာဆိုတဲ့ Immage ကို ဖ်က္လို့ဖ်က္ဆီးလုပ္ေနတဲ့သူတစ္ေယာက္အဆင့္ထက္ဘာမွမပိုပါဘူး။

Racist Wai Phyo asked:

ရိုဟင္ဂ်ာကို စိတ္ထဲဘယ္လိုၿမင္လဲ

မြတ္စ္ အခ်င္း၂ ေထာက္ခံၿပိီးနိုင္ငံသားအၿဖစ္ေတာင္းဆုိမွာလား ေသခ်ာစဥ္းစားၿပိီးမွေၿဖပါ

Maungmaung Skw answered:

ကၽြန္ေတာ္ကေတာင္းဆိုေတာ့ ဘာျဖစ္လာ

နိုင္မွာလဲ။ကၽြန္ေတာ္က ကန္႔ကြက္ေတာ့့ေရာ

ဘာျဖစ္လာနိုင္မွာမို႔လဲ။ ကၽြန္ေတာ္က ဘာမွ မဟုတ္တဲ့ ေစ်းသည္တေယာက္ပဲ။

ကၽြန္ေတာ္စိတ္၀င္စားတာက ေဟာဒီ ျမန္မာ

နိုင္ငံရဲ႕ အက်ိဳးစီးပြား။ ရိုဟင္ဂ်ာဆိုတာ ျမန္မာနိုင္ငံထဲမွာ  ဟိုတုန္းကလဲမရွိဘူး။ ေနာက္လဲ မရွိရဘူးလို႔ ေျပာၾကတယ္။ဟိုတုန္းက  တိုင္းရင္းသားဘာသာအစီအစဥ္

မွာ ရိုဟင္ဂ်ာဘာသာနဲ႔အသံလႊင့္တာကို

ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တိုင္ၾကားဘူးခဲ့တာ ဆိုေတာ့

ဘာေျပာရမွာလဲ။ ဒီနိုင္ငံမွာ တရားဥပေဒဆိုတာရွိေနတာဘဲ။ ကိုယ္စိတ္

ထင္တာေျပာေနလို႔ ျဖစ္လာမွာမွမဟုတ္တာ။

ျဖစ္လာေစခ်င္လဲ အခုလိုဝိုင္းဆဲေနရံုနဲ႔ေတာ့ ဘာမွျဖစ္လာမွာမဟုတ္ဘူးဆိုတာ သေဘာ

ေပါက္ဖို႔လိုတယ္။လူထု စည္းေဝးပြဲေတြလုပ္

ရမယ္။လူထုသေဘာထားဆႏၵေတြ လက္မွတ္ထိုးေတြ သန္းနဲ႔ခ်ီၿပီးရေအာင္ယူရ

မယ္။သံဃာေတြဦးေဆာင္သင့္တယ္။ ဒါမွ

ကိုယ္ျဖစ္ခ်င္တာလုပ္လို႔ရနိုင္မယ္။ ဘာသာတူတာနဲ႔ေတာ့ သူတို႔ကိုေထာက္ခံၿပီး

နိုင္ငံသားအျဖစ္ေတာင္းဆိုေပးစရာ ဘာအ

ေၾကာင္းမွမရွိပါဘူး။သူတို႔နဲ႔ကၽြန္ေတာ္တို႔

အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ အမူအက်င့္

ဘာမွမတူဘူး။ ခင္မ်ားတို႔ေၾကာက္သလိုဘဲ

ကၽြန္ေတာ္တို႔လဲသူတို႔ကိုေၾကာက္တာပါဘဲ။

ဒါေပမဲ့ သမိုင္းေၾကာင္းအရခိုင္မာလို႔၊နိုင္ငံသားျဖစ္မႈ ဥပေဒအရ ေဘာင္ဝင္လို႔ရွိရင္ေတာ့ ဘယ္သူဘာတတ္နိုင္မွာလဲ။

ကၽြန္ေတာ္အခု အသဲအသန္စိုးရိမ္ေနတာက

ကမၻာ့နိုင္ငံအသီးသီးမွာ ရိုဟင္ဂ်ာအမည္ခံၿပီး

ေရာက္ေနၾကတဲ့ ဘဂၤါလီေတြ ပါလာမွာကိုဘဲ။ရိုဟင္ဂ်ာက လူနဲစုပါ။ဘဂၤါလီနဲ႔  ရိုဟင္ဂ်ာ မတူပါဘူး။ဘဂၤါလီေတြက ရုိဟင္ဂ်ာအမည္ခံၿပီး တကမၻာလံုးမွာရွိေနတာကို  သတိျပဳၾကပါ။

လုပ္စရာရွိတာ လုပ္သင့္တာကို တရားဝင္တဲ့

နည္းလမ္း အလုပ္ျဖစ္မဲ့နည္းလမ္းနဲ႔ စနစ္တက် ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ လုပ္သင့္ပါၿပီ။ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေအးအတူပူအမွ်ေနလာၾက

ေနေနၾက၊ေနသြားၾကမဲ့ ျပည္ေထာင္စုသား

အခ်င္းခ်င္းစိတ္ဝမ္းကြဲျပားေစမဲ့ ဘာသာေရး

ေစာ္ကားမႈေတြကိုရပ္တန္႔သင့္ပါတယ္။

တာဝန္ရွိသူေတြမွ ရပ္တန္႔ေအာင္ ႀကိဳးပမ္း

သင့္ပါတယ္။

Wai Phyo thretened

မည္သို႔ပင္ဆိုေစကာမွူ  ၿပည္တြင္းရွိၿပိီးသား မြတ္စ္ မ်ားမွအပေနာက္ထပ္မြတ္စ္မ်ားကို  အ၀င္မခံနိုင္ပါ…ရိုဟင္ဂ်ာပဲၿဖစ္ၿဖစ္။ဘဂ္လားပဲၿဖစ္ၿဖစ္  ထိုသူမ်ားေၾကာင္႔ခင္ဗ်ားတို႔ ၿပည္တြင္းမြတ္စ္မ်ားပါ  အသက္အိုးအိမ္ထိခိုက္လာနိုင္သည္ကိုသတိၿပုပါ..ထိုသို႔မၿဖစ္ေအာင္ခင္ဗ်ားတို႔ပါ၀ိုင္း၀န္းကာကြယ္ပါ…ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

MM replied:

ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ေမးျမန္ုစံုစမ္းလာတာ

ထင္လို႔ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ စိတ္ရင္း

အတိုင္း ျဖစ္သင့္တာကို အေျဖေပးလိုက္မိပါ

တယ္။ေျပာစကား (ျမန္မာစကား)ကိုပင္နား

မလည္ဘဲ ၿခိမ္းေျခာက္လာတဲ့အတြက္ ေနာက္ထပ္ေျပာစရာစကားမရွိပါ။

ဘယ္ေကာင့္ကိုမွ ဂရုစိုက္ေနလိမ့္မည္မဟုတ္ပါ။

Shared from the FB of Maungmaung Skw


[Instagram] Open letter to the baby in my tummy

Posted: 08 May 2012 02:28 AM PDT

[Instagram] Open letter to the baby in my tummy

Dear Baby,

I guess this is first letter I ever wrote to you. So let me start by saying this – MUMMY, DADDY AND BIG BRO MIKI LOVES YOU VERY MUCH AND WE ARE REALLY EXCITED ABOUT YOU COMING INTO OUR LIVES!

But still tickling your Mummy's bladder is not cute OK!

You are now 31 weeks old. The experts say by now your  lungs and digestive tract are nearly mature, meaning you'll do much better in the event of premature birth. (Touch wood) Doctors also say that it is becoming more cramped in the uterus coz now that you are rapidly growing bigger – which I totally understand. Have I told you that you must stop that bladder tickling?

Anyway, this Saturday I am meeting my Ob/Gyn again and all three of us are very eager to find out about your progress from her. In fact we have been really excited since the first scan! Abang Miki requested the Doctor to print TWO COPIES of your first picture. He adores you very much, Baby.. I am sure he will be a very good big brother.

As for me, every meeting with the doctor brings me happiness and excitement but it can make me extremely nervous as well. I love you so much my unborn child that I pray for your health much more than I care about mine. Thanks to modern medical care, I know your spine is perfect, your heart have perfect four chambers, you have lovely long legs and arms and your face – chubby and oh so angelic.

Insya Allah this blessing of health (my number 1 concern) will continue until you are born and hopefully forever lah! :)

I will write more about your development ok Baby? Meantime, I need to go to the loo BECAUSE WOULD YOU STOP TICKLING MY PUNDI-PUNDI ALREADY???  sit down with your Daddy and brainstorm on your name.

Love you so much little baby boo… Until next time!

Yours truly,
Mummy


ျမန္မာဗ်ည္း(၃၃)လံုး ျဖစ္ေပၚလာပံု

Posted: 08 May 2012 02:09 AM PDT

Table of scripts in the introduction to Sanskr...

Table of scripts in the introduction to Sanskrit-English Dictionary by Monier Monier-Williams (Photo credit: Wikipedia)

ျမန္မာဗ်ည္း(၃၃)လံုး ျဖစ္ေပၚလာပံု….. အမ်ားသူတို.ကိုဗဟုသုတ ရေစခ်င္ေသာအလို.ငွာ ျပန္လည္မွ်ေ၀လုိက္ရပါသည္။

ျမန္မာဗ်ည္း ၃၃-လံုး ျဖစ္ေပၚလာပံုအေၾကာင္း ေျပာရာမွာ ဗ်ည္းေရာ သရေရာ ျမန္မာအကၡရာ ဘယ္လိုျဖစ္ေပၚလာတယ္ဆိုတာက စေျပာဖို႔လိုမွာေပါ့။ ျမန္မာအကၡရာဟာ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာ ဘိစီ ၅၀၀-ေလာက္က ၇၀၀-ေက်ာ္အထိ ထြန္းကားခဲ့တဲ့ ျဗာဟၼီ (Brahmi) အကၡရာက ဆင္းသက္လာေၾကာင္း ပညာရွင္ေတြက မိန္႔ဆိုၾကတယ္။ …
ခရစ္ႏွစ္ဦးပိုင္းေလာက္မွာ အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြ အေရွ႔ေတာင္အာရွကို သေဘၤာႀကီးေတြနဲ႔ ရြက္လြင့္လာ ရာမွ ဗုဒၶဘာသာ၊ ဟိႏၵဴဘာသာ၊ အကၡရာ၊ နီတိက်မ္း၊ ဓမၼသတ္က်မ္း စတဲ့ ယဥ္ေက်းမႈေတြပါလာျပီး အေရွ႔ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံေတြမွာ ထြန္းကားတာပါ။အဲဒီအကၡရာဟာ မြန္လူမ်ိဳးေတြဆီ အရင္ေရာက္ျပီး အဲဒီကမွတဆင့္ ျမန္မာေတြဆီေရာက္တယ္။ ျမန္မာေတြက အဲဒီအကၡရာေတြကို ျမန္မာစကားသံေတြနဲ႔ အံ၀င္ခြင္က်ျဖစ္ေအာင္ လိုအပ္သလို မြမ္းမံအသံုးျပဳရာက ျမန္မာအကၡရာ ေပၚေပါက္လာတယ္လို႔ ယူဆၾကပါတယ္။ျမန္မာအကၡရာဆိုရာမွာ ဗ်ည္းေရာ၊ သရေရာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဗ်ည္းေတြကို အမည္ေပးပံုက စိတ္၀င္စားစရာ ေကာင္းပါတယ္။ ဘယ္တုန္းကစျပီး ကႀကီး-ခေခြး-ဂငယ္-ဃႀကီး-စတဲ့အမည္ေတြ ေပးတာလဲလို႔ စဥ္းစားၾကည့္ရင္ ျမန္မာအကၡရာေတြကို ေပရြက္ေပၚမွာ ကညစ္နဲ႔ အ၀ိုင္းပံုေရးေတာ့မွ ျဖစ္လိမ့္မယ္လို႔ ဆိုခ်င္ပါတယ္။ ေက်ာက္စာ စေရးထိုးတဲ့ ပုဂံေခတ္တုန္းကေတာ့ ခုလို ၀ိုင္း၀ိုင္းစက္စက္ မဟုတ္ေၾကာင္း ပုဂံေက်ာက္စာေတြကိုၾကည့္ရင္ သိႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီတုန္းက ေက်ာက္ေပၚမွာ ေဆာက္တို႔၊ ဘာတို႔နဲ႔ ထြင္းရတာမို႔ ေလးေထာင့္ပံုေတြ ထြင္းတယ္၊ မ၀ိုင္းေသးဘူး။ ၀-၀ကေလး ၀ိုင္း၀ုိင္းေရး-လို႔ ေျပာလို႔မရေသးဘူး။ ေပေပၚမွာေရးေတာ့ ေလးေထာင့္ေရးရင္ အဆင္မေျပဘူး။ ေပရြက္အေၾကာေတြ စုတ္ျပတ္ႏိုင္တယ္။ အ၀ိုင္းေရးေတာ့ ပိုအဆင္ေျပတယ္။ အဲဒီလိုအ၀ိုင္းေရးတဲ့ေခတ္ေရာက္မွ ဗ်ည္းေတြရဲ႔ ပံုသ႑ာန္ကိုၾကည့္ျပီး အမည္ေပးတာပါ။ ဒီေတာ့ ျမန္မာဗ်ည္းေတြဟာ မ၀ိုင္းခင္တုန္းက ကႀကီး-ခေခြး စတဲ့ အမည္ေတြ မရေသးဘဲ က-ခ-လို႔ပဲ ေခၚလိမ့္မယ္ထင္တယ္။ ဗ်ည္းေတြကိ္ု အမည္ေပးရာမွာ ဂုဏ္အရည္အေသြးအရ အမည္ေပးတာေရာ၊ ပံုသ႑ာန္အရ အမည္ေပးတာေရာ ေတြ႔ရတယ္။ ကႀကီး၊ ဃႀကီး၊ ဏႀကီး၊ ဠႀကီး ဆိုတဲ့ အကၡရာေလးလံုးကို ႀကီးေလးလံုး-လို႔ေခၚၾကတယ္။ အဲ ဃႀကီး၊ ဏႀကီး၊ ဠႀကီးတို႔မွာေတာ့ ဂငယ္၊ နငယ္၊ လ(ငယ္) ဆိုတဲ့ အတြဲေတြ ရွိတယ္မဟုတ္လား။ ဒါေၾကာင့္ အႀကီးအငယ္ခြဲျပီး အငယ္ေတြထက္ အရြယ္ပမာဏႀကီးတဲ့ အကၡရာေတြကို ႀကီး-ထည့္ျပီး ေခၚၾကတာေပါ့။ ကႀကီးက်ေတာ့ ကငယ္ မရွိဘဲ ဘာျဖစ္လို႔ ကႀကီးလို႔ေခၚရသလဲလို႔ ေမးစရာေပါ့။ ဗ်ည္း ၃၃-လံုးမွာ ေရွ႔ဆံုးက ေခါင္းေဆာင္ဗ်ည္းျဖစ္လို႔ ကႀကီးလို႔ ေခၚတယ္လို႔လည္း ယူဆၾကတယ္။ ၃၃-လံုးမွာ အႀကီးဆံုးေပါ့။ ပံုသ႑ာန္က ဂငယ္ထက္ ၂-ဆ ႀကီးေနလို႔ ကႀကီးလို႔ေခၚတယ္လို႔လည္း ဆိုၾကတယ္။ ပုံသ႑ာန္အရ အမည္ေပးတဲ့ဗ်ည္းေတြကို ၾကည့္ပါ။ ေခြေခြကေလးေနလို႔ ခ-ေခြး၊ လံုးလံုးကေလး ေနလို႔ စ-လံုး၊ လိမ္ေခြေနလို႔ ဆ-လိမ္၊ ေအာက္ကြဲေနလို႔ ဇ-ကြဲ၊ ေဘးကမ်ဥ္းဆြဲထားလို႔ စ်-မ်ဥ္းဆြဲ၊ ရင္ကေလးေကာက္ေနလို႔ ဍ-ရင္ေကာက္၊ ၀မ္းပူေနလို႔ တ-၀မ္းပူ၊ အငယ္အေထြးေလးျဖစ္လို႔ ဒ-ေဒြး (ဒေထြး)၊ ေအာက္ပိုင္းကျခိဳက္(ခ်ိဳင့္) ေနလို႔ ဓ-ေအာက္ျခိဳက္၊ မတ္မတ္ေစာက္ေစာက္ရွိလို႔ ပ-ေစာက္၊ အထက္ပိုင္းကျခိဳက္(ခ်ိဳင့္)ေနလို႔ ဗ-ထက္ျခိဳက္၊ ကုန္းေနလို႔ ဘ-ကုန္း၊ ပက္လက္လန္ေနလို႔ ယ-ပက္လက္၊ အဖ်ားက ေကာက္ေနလို႔ ရ-ေကာက္-ဆိုျပီး ပံုသ႑ာန္အရ အမည္ေပးတာ ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ အကၡရာတခ်ိဳ႔ရဲ႔ အမည္ေတြက ပံုသ႑ာန္ကို ရိုးရိုးေဖာ္ျပတာမဟုတ္ဘဲ ပံုသ႑ာန္တူတဲ့ အရာ၀တၳဳေတြနဲ႔ ခိုင္းႏႈိင္းအမည္ေပးတာျဖစ္ပါတယ္။ ေရွးကသံုးတဲ့ သံလ်င္းလို႔ေခၚတဲ့ ထမ္းစင္မွာပါတဲ့ ခ်ိတ္ေလးကို ေကာက္ေကာက္ကေလးမို႔ ဋ-သံလ်င္းခ်ိတ္၊ ၀မ္းဘဲနဲ႔တူလို႔ ဌ-၀မ္းဘဲ၊ ေရမႈတ္နဲ႔တူလို႔ ဎ-ေရမႈတ္၊ ဆင္ရဲ႔ေျခေထာက္ကို ခတ္ရတဲ့ ထူးလိုအကြင္း ၂-ကြင္းပါလို႔ ထ-ဆင္ထူးလို႔ ေခၚေၾကာင္း ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ င-မ-၀-သ-ဟ တို႔ကိုေတာ့ အမည္မေပးတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ ည-ယ-လ တို႔ကိုေတာ့ သာမန္အားျဖင့္ အမည္ မေပးေပမယ့္ လိုအပ္တဲ့အခါ ညႀကီး၊ ယပက္လက္၊ လ(ငယ္)လို႔ အမည္ေပးပါတယ္။ ဉ ကို ဉ ကေလး၊ ည ကို ညႀကီးလို႔ ခြဲျခားေခၚပါတယ္။ ျမန္မာဗ်ည္း ၃၃-လံုးမွာ ည(ညႀကီး) ပဲပါတယ္။ ဉ (ဉ ကေလး) ကိုေတာ့ အသတ္အကၡရာအျဖစ္ပဲ သံုးတယ္။ သံေယာဇဥ္တို႔၊ ၀ိညာဥ္တို႔၊ အစဥ္အျမဲ-တို႔မွာ သံုးသလိုေပါ့။ ဒီေနရာမွာ ပါဠိဘာသာမွာသံုးတဲ့ ညနဲ႔ ျမန္မာဘာသာမွာသံုးတဲ့ ညကို ခြဲျခားမွတ္ရမယ္။ ပါဠိဗ်ည္း ၃၃-လံုးမွာ ည မသံုးဘူး။ ဉ ပဲသံုးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပုည ကို ပုဥ္+ဉ လို႔ အသံထြက္ရတာေပါ့။ ေရွ႔က ညကို အသတ္အသံထြက္ရတယ္။ /ပုန္+ညာ့/လို႔ အသံထြက္ရတာေပါ့။ ဒီလိုပဲ ပညာ/ပဥ္+ဉာ/ပ်င္ညာ။ သုည/သုဥ္+ဉ /သုန္ညာ့၊ လို႔ အသံထြက္ရတယ္။ အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ပါဠိမွာ ညဟာ ဉ ၂-လံုးတြဲျဖစ္တယ္။ ဉ ေရာ၊ ညေရာ သံုးတယ္။ ျမန္မာမွာေတာ့ ညႀကီး ဉ ကေလးလို႔ ခြဲသံုးတယ္။ ဗ်ည္း ၃၃-လံုးမွာ ညႀကီးသံုးျပီး အသတ္မွာ ဉ သံုးတယ္လို႔ ခြဲျခားမွတ္သားႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္မာစာမွာ ဉ နဲ႔ ဥနဲ႔ ေရာေထြးတတ္တယ္။ ဉ (ဉ ကေလး) က ေျခေထာက္ ရွည္တယ္။ ဥ (ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ-မွာပါတဲ့ အကၡရာ ဥ) က ေျခေထာက္ တိုတယ္။ ယပက္လက္ကို ရေကာက္နဲ႔ ယွဥ္ျပီး ယပက္လက္လို႔ ခြဲျခားေခၚတယ္။ ေရွ႔က ရကို ရႀကီး၊ ယကို ယငယ္လို႔လည္း ခြဲေခၚေသးတယ္။ ရႀကီးနဲ႔ ရငယ္ေပါ့။ လကိုလည္း ဠနဲ႔ ယွဥ္ျပီး လငယ္လို႔ ေခၚႏိုင္ပါတယ္။ အကၡရာအမည္ေတြနဲ႔ပတ္သက္ျပီး ေျပာစရာတခုက ဓေအာက္ျခိဳက္ကို ေအာက္ကခ်ိဳင့္ေနလို႔ ဓေအာက္ျခိဳက္ ေခၚတယ္ေျပာျပီး ေရးေတာ့ ေအာက္က မခ်ိဳင့္ပါလားလို႔ ေမးစရာရွိတယ္။ ပုဂံေခတ္ ေက်ာက္စာေတြမွာ စေရးတုန္းက ဓဟာ အခုလို ေအာက္က ပိတ္မေနဘူး။ ဗ ေစာက္ထိုးေရးသလို ေအာက္ကခ်ိဳင့္ေနတယ္။ ( ဗထက္ျခိဳက္ ေျပာင္းျပန္ပံုစံမ်ိဳးေပါ့။) စ် (စ်မ်ဥ္းဆြဲ) ကို စလံုးယပင့္-ဆိုျပီး မွားသင္တဲ့ ဆရာမကေလးေတြ ရွိတယ္လို႔ ၾကားရတယ္။ စ် ဟာ မူလအကၡရာမွာ သီျခားပံုသ႑ာန္ ရွိပါတယ္။ စလံုးကို ယပင့္ထားတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ေဘးက မ်ဥ္းဆြဲထားလို႔ စ်မ်ဥ္းဆြဲ ေခၚတယ္လို႔ မွတ္သင့္ပါတယ္။ ကဲ ဒီေလာက္ဆိုရင္ ျပည့္စံုျပီထင္ပါတယ္။ ကိုးကား ။ ။ ေမာင္ခင္မင္ (ဓႏုျဖဴ) SOURCE: FB of—


Bersih 3.0: Police acted violently without any orders

Posted: 08 May 2012 03:08 AM PDT

Hishammuddin: No orders given for police violence during Bersih


No orders given.

So, the ordinary policemen acted according to their whims and fancies!

Now, that is even scarier than acting with orders from the top!

This proves that there is no law and order, no chain of command in the police force!

Indeed, Polis Raja Di Malaysia!Irshad Manji di Kuala Lumpur

Posted: 08 May 2012 01:37 AM PDTDo Electric Car Conversions Actually Work?

Posted: 08 May 2012 12:20 AM PDT

Electric car conversions sound impossible if you do not have mechanical skills, But what you should know is that this project only requires simple tools and a deal of commitment to be successful. All you have to prepare for electric car conversions are the following: - a car the you need to convert - a workshop like your garage or driveway - basic tools that you can find a typical garage -


Files and Formats in Photoshop Part 1

Posted: 08 May 2012 12:20 AM PDT

You might find yourself wondering what image file formats Photoshop will open or save in. What are the advantages or disadvantages of each? Simply put, Photoshop has the ability to open and save a variety of graphic files. One thing to remember is that when you open an image file other than a Photoshop one, the image will default to the background layer. 1) .psd, .pdd, .eps: These


Foot Wart Treatment – 6 Foot Wart Removal Procedures

Posted: 08 May 2012 12:20 AM PDT

Foot warts can be treated by various foot wart removal procedures such as: - Cryosurgery - Laser therapy - Electrosurgery - Salicylic acid - Duct tape - Home treatment for warts Cryosurgery – This is a foot wart treatment that kills warts by means of very low temperatures. Your growth is touched by an instrument and this freezes and kills it. Electrosurgery – This type of foot wart


No comments: