Friday, May 18, 2012

J/K BERSIH Mahu Serah Baton. BERS✔H 4.0 Wajar Digerakkan Sebelum PRU13

J/K BERSIH Mahu Serah Baton. BERS✔H 4.0 Wajar Digerakkan Sebelum PRU13


J/K BERSIH Mahu Serah Baton. BERS✔H 4.0 Wajar Digerakkan Sebelum PRU13

Posted: 18 May 2012 10:52 AM PDT

A. Samad Said: Bersih 4.0 boleh diadakan jika rakyat mahu

KUALA TERENGGANU - Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk A Samad Said tidak menolak kemungkinan Bersih 4.0 diadakan jika rakyat sekali lagi bersedia untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.

Pendirian Sasterawan Negara itu bagaimanapun dilihat bercanggah dengan kenyataan Datuk S. Ambiga, yang juga Pengerusi Bersama Bersih 2.0, sebelum ini menyatakan beliau tidak bercadang ke arah penganjuran Bersih 4.0.

A Samad berkata, perhimpunan Bersih 4.0 mungkin menjadi kenyataan sekiranya penyokong pembangkang berhajat berbuat demikian dan pihaknya mengambil sikap tunggu dan lihat sebelum membuat keputusan seterusnya.


'Terserah kepada mana-mana pihak anjur Bersih 4.0'

KUALA LUMPUR - Ahli Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah menegaskan pihaknya tiada rancangan untuk menganjurkan Bersih 4.0 yang diuar-uarkan oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat sebelum ini.

"Kami tiada perancangan untuk anjurkan Bersih 4.0 buat masa ini, dan jika ada pihak lain yang ingin anjurkannya itu terpulang kepada mereka.

"Kami juga tidak akan terlibat dan tidak akan bertanggungjawab atas apa yang berlaku pada Bersih 4.0 yang dianjurkan nanti," kata beliau yang juga salah seorang Ahli Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0 hari ini.

Sebelum ini, Bersih 3.0 pada April lalu yang sepatutnya berlangsung secara aman tetapi dicemari dengan pelbagai insiden yang boleh memburukkan imej negara.

"Kami akan fokuskan pada isu pengundi untuk pilihanraya umum akan datang, dan kami seru semua yang layak mengundi untuk turun menunaikan tanggungjawab mereka untuk PRU akan datang," katanya lagi.
-SH 17/5


Daftar pemilih: JPN, SPR jangan 'pekak badak'

KUALA LUMPUR, 18 Mei: Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia menyifatkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia sebagai 'pekak badak' dan degil kerana masih lagi tidak mengambil peduli terhadap bantahan rakyat terhadap daftar pemilih yang masih 'kotor dan tidak bersih' dan perlu segera dibersihkan sebelum pilihanraya umum ke 13.

"Sehingga hari ini masih ada lagi kes-kes yang meragukan di dalam daftar pemilih dan ianya akan terus dibongkarkan oleh Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia," kata Ketua Pengarahnya, Mohd Sany Hamzan.

Beliau berkata, pihaknya cukup risau dengan kes terbaru yang melibatkan 'kecuaian' JPN dan SPR telah menimpa Puan Tamil Malar a/p Subramaniam yang telah kehilangan hak beliau sebagai pengundi berdaftar kepada Mansor bin Jali kerana masing-masing mempunyai no kad pengenalan yang sama, 750516085360.

Selain itu tempat mengundi masing-masing pun berbeza dengan seorang pengundi di Perak dan Melaka.

Katanya, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia melihat 'kecuaian' yang berlaku adalah disebabkan sikap tidak serius JPN dan SPR di dalam memastikan pilihanraya yang akan datang berjalan dalam suasana yang telus ataupun itu adalah salah satu 'bantuan' daripada pihak-pihak agensi kerajaan untuk membantu kemenangan Umno dan Barisan Nasional.

Justeru, ujarnya lagi Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia tidak menolak kemungkinan kes-kes sebegini juga berlaku di negeri-negeri lain.

Oleh itu, kata beliau Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia meminta JPN dan SPR supaya jangan mengkhianati amanah rakyat untuk mendapatkan satu pilihanraya yang telus dan adil.

Tambahnya, JPN dan SPR perlu menjadikan diri sebagai agensi yang berwibawa dan tidak mudah menjadi lembu yang dicucuk hidung semata.

"Selain itu, Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia mengarahkan kepada jentera pilihanraya di peringkat pemuda negeri dan kawasan-kawasan untuk melakukan semakan terhadap pengundi-pengundi sedia ada dan melaporkan sekiranya berlaku kes-kes yang meragukan supaya dapat diambil tindakan segera," ujarnya lagi.
-HDUlasan GB

BERS✔H 4.0 memang wajar digerakkan daripada sekarang. Dakwat kekal digunakan tetapi daftar pemilih masih belum dibersihkan. Warganegara asing pula ramai didaftar sebagai pemilih. Pihak kerajaan UMNO BN sengaja buat pekak badak terhadap tuntutan BERSIH 3.0.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Pemuda PR mampu menjadi peneraju utama penggerak BERS✔H 4.0 jika pihak J/K BERS✔H sudah enggan untuk menjayakannya.

Jangan berlengah, bertindak sekarang. Panggil mesyuarat, tetapkan tarikhnya SEGERA.

Dan jangan berlengah sebelum kita terus ditipu SPR dan UMNO/BN.


Radical Racist Bamas should stop using the wrong historical facts to incite hatred against Myanmar Muslims

Posted: 18 May 2012 07:18 AM PDT

Spain colonized and converted the MALAYS (some Muslim, some Hindu, some Buddhists and some wild nat believers) into Christianity. But most of the Malays in southern Philippines remained Muslims. It is not Myanmar Muslim problem. You need to angry Christian Spains for converting Philippine Buddhists. Don't write anti-Muslim even without knowing the history. Don't blame Myanmar Muslims.

Southern Thai Muslims own the lower Thai. Thai Buddhists had colonized them. This is neither the BAMA BUDDHIST problem nor Myanmar Muslim's fault. This is just political problem and nothing to blame Islam for the violence. For me I wish them peaceful coexistence and HOPE that with ASEAN Community Integration, people could just easily migrate and stay anywhere. Stop using WRONG facts to attack Myanmar Muslims. Division of India, Pakistan, Bangladesh ….Actually because of the British Colonists only the peaceful coexistence of Hindus and Muslims under Muslim Mogul Empire disappeared. Even the Hindus and Muslims rebelled against British with the last Mogul King Shah Zafar. So he was exiled to Rangoon and even his dead body was denied to bring back to India. In India, Buddhists/Hindus/Muslims were killing each other based on POLITICS to get power. Even Mogul Muslims killed Iran-Afghan-Indian Delhi Kingdom. Don't mix up politic with religion and blame Islam. Bama Mahabandoola had massacred millions of Buddhist Ahons in Manipur. Asoka had massacred millions of Hindus. Bama kings had massacred Rakhine Buddhists and Thai Buddhists. Don't use history to hit Myanmar Muslims. Just look at the Bama Buddhists in Kachin, Karen and Shans. Bama Buddhists had massacred Buddhist Mons. So why you are blaming Myanmar Muslims using history.

Do you know that Buddhist Rakhine King Shujaha massacred the elder son of Shah Jahan (Taj Mahal builder) , queen, royal family and followers had led to invasion of Mogul King Aurangzeb of Arakan and end that Arakan Kingdom. Do you know about Muslim conquerors left behind and staying in Rakhin since then?

I wrote this in rebuttal to the RACIST Instigator Kaung Khant Kyaw's posting.
"""အရမ္းအေရးၾကီးပါတယ္ ျမန္မာလူမ်ိဳးအားလုံးကို Share ေပးၾကပါ"""

"""ျမန္မာျပည္ရဲ့ အန္ဒရယ္ဆိုး"""

… (1)
ဟိုးတခ်ိန္တုန္းက အလြန္ၾကီးမားတဲ့ India ႏိုင္ငံၾကီးဆိုတာရွိတယ္ အဲဒီႏိုင္ငံမွာ ဘာသာေပါင္းစံု ညီညြတ္စြာေနထိုင္တယ္
ဒါေပမဲ့ မြတ္ဆလင္ အာရပ္အခ်ိဳ႕ ဝင္ေရာက္လာျပီးတဲ့ အခါမွာေတာ့ အေျခအေနေျပာင္းလဲသြားတယ္ အဲဒီေဒသမွာ
တျခားဘာသာဝင္ေတြ ေနလို႕မရေအာင္ နည္းမ်ိဳးစံုသုံးျပီး အေႏွာက္အရွက္ ေပးခဲ့ၾကတယ္ သတ္ျဖတ္မႈ ဓားျပမႈ
မုဒိမ္းမႈ ေတြနဲ႕ တျခားဘာသာဝင္ေတြ ဟာ လံုျခံဳမႈမရွိတာေၾကာင့္ ကိုယ့္ေမြးရပ္ေျမကို စြန္႕ခြါခဲ့ၾကတယ္
ၾကာလာေတာ့ အဲဒီ India ႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္းမွာ မြတ္ဆလင္လူမ်ိဳးေတြပဲ က်န္ေတာ့တယ္
အဲဒီေတာ့ႏိုင္ငံခြဲထြက္ခြင့္ ေတာင္းေတာ့တယ္ India အစိုးရက အစပိုင္းမွာ ခြဲထြက္ခြင့္မေပးပါဘူး
မြတ္ဆလင္ေတြက ျပည္သူေတြကို တရစပ္ အၾကမ္းဖက္မႈ ဗုံးေထာင္ဗုံးခြဲမႈေတြလုပ္ခဲ့တယ္
အစိုးရကလဲ ျပည္သူေတြ အန္ဒရယ္ျဖစ္မွာစိုးလို႕ ႏိုင္ငံခြဲထြက္ခြင့္ျပဳလိုက္ရတယ္
အဲဒီကေန ပါကစ္စတန္ႏိုင္ငံနဲ႕ ဘင္းဂလားေဒ့ႏိုင္ငံဆိုျပီး ခြဲထြက္ခဲ့ၾကတယ္

(2)
အဲဒီေနာက္ ထိုင္းႏိုင္ငံ ေတာင္ပိုင္း
မြတ္ဆလင္ေတြဟာ တျခားဘာသာဝင္ေတြေနထိုင္မရေအာင္
သတ္ျဖတ္မႈေတြ တရစပ္ အၾကမ္းဖက္မႈ ဗုံးေထာင္ဗုံးခြဲမႈေတြလုပ္ခဲ့တယ္
ခုႏိုင္ငံခြဲထြက္ခြင့္ေတာင္းေနပါျပီ

(3)
အဲဒီေနာက္ ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံ ေတာင္ပိုင္း
မြတ္ဆလင္ေတြဟာ တျခားဘာသာဝင္ေတြေနထိုင္မရေအာင္
သတ္ျဖတ္မႈေတြ တရစပ္ အၾကမ္းဖက္မႈ ဗုံးေထာင္ဗုံးခြဲမႈေတြလုပ္ခဲ့တယ္
မနီလာ ျမိဳ႕ေတာ္ထိေအာင္ တရစပ္ အၾကမ္းဖက္မႈ ဗုံးေထာင္ဗုံးခြဲမႈေတြလုပ္ခဲ့တယ္
ခုႏိုင္ငံခြဲထြက္ခြင့္ေတာင္းေနပါျပီ

(4)
ခု က်ေနာ္တို႕ျမန္မာႏိုင္ငံ
လုပ္နည္းလုပ္ဟန္ေတြ လုပ္ရပ္ေတြအတူတူပါပဲ
ဘူးသီးေတာင္ ေမာင္းေတာ စတဲ့ရခိုင္ျမိဳ႕ေတြကို
ရခိုင္ေတြထြက္ေျပးေအာင္ေမာင္းထုတ္ခဲ့တယ္
ဓားျပတိုက္တယ္ မုဒိမ္းက်င့္တယ္
ေနာက္ ႏိုင္ငံခြဲထြက္ခြင့္ ………………….

  •  "Haramjadah" Sudah Mula Menimpa Najib Dan UMNO

Posted: 18 May 2012 08:38 AM PDT

Scorpene: Mahkamah Perancis mula perbicaraan pembabitan Najib kes rasuah RM800 juta

KUALA LUMPUR 18 Mei: Media antarabangsa melaporkan, Mahkamah Perancis memulakan perbicaraan rasuah USD200 juta (RM800 juta) pembelian dua kapal selam dan pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibu membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Laporan daripada The Vancouver Sun itu menyebut Hakim Roger Le Loire dan Tournaire Serge, yang sangat berpengalaman dalam penyiasatan kes rasuah dan hak asasi manusia, cuba mendapatkan bukti jika syarikat pembuat kapal Perancis DCNS membayar rasuah untuk mendapatkan kontrak membekalkan dua kapal tersebut kepada tentera laut Malaysia.

Siasatan mereka akan mengambil masa dua tahun dengan pengumpulan bukti oleh polis Perancis.

"Perjanjian itu dilakukan ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan dan perhatian difokuskan kepada peranan yang dimainkan oleh rakan rapat Najib dan penasihat dasar, Abdul Razak Baginda," laporan itu dipetik.

Laporan itu juga menyebut, mahkamah mahu mendapatkan bukti mengenai pembayaran USD46 juta kepada syarikat Terasasi milik Abdul Razak dan bapanya, Abdul Malim Baginda yang pada asalnya diperbadankan di Malaysia, tetapi kemudian didaftarkan di Wan Cai, Hong Kong.

The Vancouver Sun menyebut, dalam surat tulisan tangan yang ditemui selepas kematian model Mongolia itu berkata, Altantuya berhasrat berjumpa Razak Baginda untuk menuntut USD500,000 sebagai komisen perjanjian Scorpene.


Laporan itu dipetik berkata, Razak Baginda dan dua pengawal peribadi Najib iaitu Azilah Hadri dan Sirul Azhar Umar, telah didakwa membunuh Altantuya. Bagaimanapun, Razak kemudiaannya dibebaskan tanpa perlu membela diri. Azilah dan Sirul pula dijatuhi hukuman mati.

"Mereka merayu keputusan itu, tetapi perbicaraan ditangguhkan. Ramai meramalkan rayuan tidak akan didengar selepas pilihan raya yang dijangka pada Jun (ini)," kenyataan itu dipetik.

The Vancouver Sun adalah akhbar harian utama di British-Columbia, yang dimiliki syarikat Rangkaian Postmedia, berpangkalan di Kanada. -KD

Scorpene: Najib dicabar saman media antarabangsa – Shamsul

KUALA LUMPUR 18 Mei: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dicabar mengambil tindakan undang-undang terhadap media Kanada, The Vancouver Sun yang mengaitkan beliau dalam kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, Najib sehingga kini berdiam diri dan tidak berani menyanggah laporan tersebut yang sebelum ini turut disiarkan laman web antarabangsa, Asia Sentinel.

"Setakat ini, belum ada pendirian rasmi daripada Perdana Menteri dan pejabat beliau tentang tulisan-tulisan yang dipaparkan media antarabangsa yang memberi kesan negatif terhadap kedudukan Malaysia di mata dunia.

"Saya ingin mencabar Najib supaya menafikan sekeras-kerasnya dua tulisan oleh media antarabangsa ini, malah mengambil pendirian tegas dengan memfailkan saman sekiranya apa yang disebutkan itu fitnah dan bertujuan memalukan Perdana Menteri," katanya kepada Keadilan Daily.

Beliau berkata, skandal Scorpene yang melibatkan pemberian komisen ratusan juta ringgit menarik perhatian masyarakat antarabangsa yang mahukan keadilan diberi kepada mereka yang menjadi mangsa dalam kes itu.

"Isu Scorpene bukan sekadar membabitkan isu politik dalaman negara tetapi menjadi perhatian antarabangsa berhubung penyelewengan dan rasuah sehingga membabitkan pembunuhan seorang wanita Mongolia (Altantuya Shaariibu)," kata Shamsul.

Ditanya sama ada laporan media antarabangsa mempunyai kredibiliti, Shamsul berkata, "Saya yakin media antarabangsa mempunyai pemahaman jelas tentang risiko yang bakal mereka hadapi apabila menerbitkan berita mengenai seseorang pemimpin sesuatu negara," kata beliau.

Sebelum ini, Najib dicabar menyaman laman web Asian Sentinel yang mendedahkan bahawa rasuah Scorpene yang disalur menerusi Hong Kong.

Artikel yang ditulis John Berthesen itu mendedahkan sejumlah RM144 juta dibayar menerusi syarikat Terasasi (HK) Ltd yang berdaftar di Hong Hong dan dikendalikan Razak Baginda- kenalan rapat Najib dan bapanya, Abdul Malim Baginda.

Bagaimanapun, Najib sehingga kini masih berdiam diri dan tidak memberikan sebarang respon terhadap dakwaan itu.
-kd


Ulasan GB

Baru beberapa hari GB tulis, bahawa ungkapan "haramjadah" yang disebutkan oleh Najib terhadap peneroka yang tidak bersetuju dengan beliau yang dimakinya dengan haramjadah", maka Najib sendirilah yang bakal menerima padahnya.

Akhirnya apa ynag GB tulis menjadi kenyataan. Mahkamah Perancis memulakan perbicaraan rasuah USD200 juta (RM800 juta) pembelian dua kapal selam dan pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shaariibu membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib ingat beliau sudah terlalu berkuasa sedangkan beliau lupa beliau boleh jatuh pada bila-bila masa dan dalam sekelip mata... suka-suka nak mengharamjadahkan orang apatah lagi rakyatnya sendiri...

Laporan sebelum ini
klik untuk baca
ကုိ ဗလႀကီး – က်ဳပ္ေလ့လာမိတဲ့ ရုိဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိးနဲ႔ ျမန္မာႏုိင္ငံ

Posted: 18 May 2012 06:16 AM PDT

က်ဳပ္ေလ့လာမိတဲ့ ရုိဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိးနဲ႔ ျမန္မာႏုိင္ငံ by FB of  ကုိ ဗလႀကီး

ရုိဟင္ဂ်ာဆုိတာမေန႔ကမွဘြားကနဲေပၚလာသလုိေျပာေနသူေတြရွိသလုိ၊ ရုိဟင္ဂ်ာအေၾကာင္းေသေသခ်ာခ်ာအစုံအလင္သိေနသူမ်ားလည္းဒုနဲ႔ေဒးပါ။ အဲဒီေတာ့စာဖတ္ေနတဲ့ခင္ဗ်ားလက္ခံသည္ျဖစ္ေစ၊ လက္မခံသည္ျဖစ္ေစ၊ ရုိဟင္ဂ်ာတုိ႔ရဲ့ဘ၀ထူးျခားလာမွာမဟုတ္တာေတာ့ေသခ်ာတယ္။ အစုိးရကလႊတ္ေတာ္မွာဘယ္လုိျငင္းျငင္း၊ ႏုိင္ငံတကာအသုိင္းအ၀ုိင္းရဲ့ဖိအားကုိလြန္ဆန္ဖုိ႔ဆုိမျဖစ္ႏုိင္တာရယ္ …. တခ်ိန္တုန္းကျမန္မာႏုိင္ငံမွာတရား၀င္လူမ်ဳိးစုအျဖစ္ရပ္တည္ခဲ့တဲ့သမုိင္းေၾကာင္းေၾကာင့္ …. ေနာက္ဆုံးေတာ့ေအာ္ျငင္းေနတဲ့ပါးစပ္ေတြေညာင္း၊ လက္ေတြနာ၊ ဒါေတြပဲအဖတ္တင္မယ္ဆုိတာျမင္ေယာင္မိပါ၏။

(၁) ၁၉၅၄ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာလ (၂၅) ရက္ေန႔ ည ၈ နာရီအခ်ိန္ – ႏုိင္ငံေတာ္၀န္ႀကီးခ်ဳပ္ဦးႏု၏အသံလႊင့္မိန္႔ခြန္းတြင္ ေမာင္းေတာႏွင့္ဘူးသီးေတာင္ၿမဳိ႕နယ္မ်ားတြင္ေနထုိင္လ်က္ရွိေသာ ျပည္ေထာင္စုသားမ်ားသည္မ်ားေသာအားျဖင့္ ရုိဟင္ဂ်ာအမ်ဳိးသားျဖစ္ၾကသည္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။

(၂) ႏုိင္ငံေတာ္၀န္ႀကီးခ်ဳပ္ႏွင့္ကာကြယ္ေရး၀န္ႀကီး ဦးဗေဆြမွ ၁၉၅၉ ခုႏွစ္ ႏုိ၀င္ဘာလ (၃) ရက္ႏွင့္ (၄) ရက္ေန႔မ်ားတြင္ ဘူးသီးေတာင္ႏွင့္ေမာင္းေတာၿမဳိ႕လူထုအစည္းအေ၀းမ်ားတြင္ ရုိဟင္ဂ်ာမ်ားသည္ ကခ်င္၊ ကရင္၊ ကယား၊ ရွမ္း၊ မြန္၊ ရခုိင္၊ ခ်င္းတုိင္းရင္းသားကဲ့သုိ႔ တုိင္းရင္းသားလူမ်ဳိးစုတခုျဖစ္ေၾကာင္းမိန္႔ခြန္းတြင္ထည့္သြင္းေျပာၾကားခဲ့သည္။

(၃) ႏုိင္ငံေတာ္၀န္ႀကီးခ်ဳပ္ရုံးလက္ေအာက္နယ္ျခားေဒသအုပ္ခ်ဳပ္ေရးရုံး ေၾကျငာခ်က္ (ရက္စြဲ – ၂၀.၁၁.၆၁) တြင္ေမယုေဒသအတြင္းေနထုိင္ၾကသူမ်ားသည္တုိင္းရင္းသားရုိဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိးမ်ားျဖစ္ေၾကာင္းပါရွိသည္။ (ေမယုေဒသ = ယခုေမာင္းေတာခရုိင္)

(၄) ၁၉၆၁ ေမလ (၁၅) ရက္ေန႔မွစ၍ ၁၉၆၅ မတ္လအထိ ျမန္မာ့အသံတုိင္းရင္းသားလူမ်ဳိးမ်ား ဘာသာစကားအစီအစဥ္တြင္ တပတ္လွ်င္ (၁၀) မိနစ္က်စီ (၃) ႀကိမ္၊ ညေန ၅း၃၀ နာရီတြင္ ရုိဟင္ဂ်ာဘာသာစကားျဖင့္အသံလႊင့္ေပးခဲ့ပါသည္။ (ႏွစ္သုံးဆယ္ ျမန္မာ့အသံ – ဦးေက်ာ္ၿငိမ္း မာတလိ)

(၅) စာေပဗိမာန္ထုတ္ ျမန္မာ့စြယ္စုံက်မ္း၊ အတြဲ (၉) စာမ်က္ႏွာ ၈၉-၉၀ တြင္ ၁၉၆၄ ခုႏွစ္တြင္ ရခုိင္တုိင္းေျမာက္ပုိင္း ေမယုခရုိင္တြင္ လူဦးေရ (၅၀၀၀၀၀) ငါးသိန္းခန္႔ရွိၿပီး ၇၅%သည္ ရုိဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိးမ်ားျဖစ္သည္ ဟူ၍အက်ယ္တ၀န္းေရးသားေဖာ္ျပထားသည္။

(၆) ကာကြယ္ေရးဌာနမွထုတ္ေ၀ေသာ တပ္မေတာ္ေခတ္ေရးစာေစာင္ အတြဲ (၁၂) အမွတ္ (၆) (၁၈.၇.၆၁) ႏွင့္ (၈.၈.၆၁) ေန႔ထုတ္ အတြဲ (၁၂) အမွတ္ (၉) တုိ႔တြင္ေမယုခရုိင္၊ ေမာင္းေတာ၊ ဘူးသီးေတာင္၊ ရေသ့ေတာင္အေနာက္ေျမာက္ၿမဳိ႕နယ္မ်ားတြင္အမ်ားစုအားျဖင့္ ရုိဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိးမ်ားေနထုိင္ၾကၿပီး၊ လူနည္းစုမွာ ရခုိင္၊ ဒုိင္းနက္၊ ၿမဳိ၊ ခမီ စေသာလူနည္းစုမ်ားစြာပါ၀င္ေနထုိင္သည့္ခရုိင္ေဒသတခုျဖစ္ပါသည္ ဟူ၍ေဖာ္ျပပါရွိပါသည္။

(၇) ဒုတိယကာကြယ္ေရးဦးစီးခ်ဳပ္ (ၾကည္း) ဗုိလ္မွဴးခ်ဳပ္ေအာင္ႀကီး၏ (၈.၇.၆၁) ေျပာၾကားေသာမိန္႔ခြန္းတြင္ "ကၽြႏု္ပ္တုိ႔ ဒီခရုိင္မွာေနထုိင္တဲ့လူေတြကို ရုိဟင္ဂ်ာလုိ႔ေခၚပါတယ္။ ေမယုခရိုင္၏ အေနာက္ဘက္တြင္ ပါကစၥတန္ (ယခုဘဂၤလားေဒ့ရွ္) ရွိၿပီး မြတ္ဆလင္မ်ားေနၾကပါတယ္။ အေနာက္ဘက္မွာေနသူမ်ားကုိ ပါကစၥတန္ဟုေခၚၿပီး၊ ျမန္မာျပည္မွာရွိသူမ်ားကုိ ရုိဟင္ဂ်ာလုိ႔ေခၚတယ္။ ျမန္မာ၊ ပါကစၥတန္နယ္စပ္တခုတည္းမွာသာ လူမ်ဳိးတမ်ဳိးတုိင္းျပည္ျခား၍ ေနၾကသည္မဟုတ္၊ တရုတ္ႏွင့္ဆက္စပ္ေနေသာ နယ္စပ္တြင္လည္း ဤသုိ႔လူမ်ဳိးခ်င္းဆက္စပ္ေနၾကသည္။ ဥပမာ – ကခ်င္မွာ လီဆူး၊ အီေကာ၊ လ၀ စသည့္လူမ်ဳိးမ်ားရွိသလို တရုတ္ျပည္တြင္လည္း ၄င္းလူမ်ဳိးမ်ားရွိသည္။ ထုိနည္းတူ ျမန္မာျပည္တြင္းရွိ ရွမ္းလူမ်ဳိးမ်ားရွိသလုိ တရုတ္ျပည္တြင္လည္း တုိင္ ဆုိေသာရွမ္းလူမ်ဳိးမ်ားရွိၾကပါသည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ မြန္၊ ကရင္၊ မေလးရွိသလုိ ယုိးဒယားဘက္တြင္လည္း ထုိလူမ်ဳိးမ်ားရွိၾကပါသည္။ အိႏၵိယ-ျမန္မာနယ္စပ္တြင္လည္း ခ်င္း၊ လီေရွာ၊ နာဂလူမ်ဳိးမ်ား ျမန္မာႏုိင္ငံထဲမွာရွိသကဲ့သုိ႔ အိႏၵိယႏုိင္ငံမွာလည္းရွိၾကသည္။ အဲဒီေတာ့ ဒီေန႔ဒီအခ်ိန္ကစၿပီး ကၽြန္ေတာ္ပြင့္ပြင့္လင္းလင္းေျပာခ်င္တယ္။ ေမယုခရိုင္ကုိ ျပည္ေထာင္စုထဲမွာရွိတဲ့ လူနည္းစုတစုလုိ႔သေဘာထားမယ္။ အဲဒီေတာ့အရင္တုန္းက ကၽြန္ေတာ္တုိ႔မွားခဲ့တာေတြရွိရင္ ခင္ဗ်ားတုိ႔အားလုံးေမ့ၾက၊ ဒီအခ်ိန္ကစၿပီး ခင္ဗ်ားတုိ႔ေမယုခရုိင္က လူေတြဟာ တုိ႔ဗမာျပည္ေထာင္စုသား၊ တုိ႔ဗမာျပည္ေထာင္စုထဲက လူမ်ဳိးစုတစုလုိ႔သေဘာထားၾကပါ။ " စသည္ျဖင့္ အက်ယ္တ၀န္႔ေျပာၾကားခဲ့သည္။

(၈) ျပည္ေထာင္စုဆုိရွယ္လစ္သမၼတျမန္မာႏုိင္ငံေတာ္၊ ပညာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ၁၉၇၈ ခုႏွစ္ထုတ္ျမန္မာႏုိင္ငံအထက္တန္း ပထ၀ီ၀င္ဖတ္စာအုပ္၊ စာမ်က္ႏွာ ၈၆ တြင္တုိင္းရင္းသားလူမ်ဳိးမ်ားျပန္႔ႏွံ႔ေနထုိင္ၾကပုံျပရာမွာ ရခုိင္ေျမာက္ပုိင္းေဒသကုိ ရုိဟင္ဂ်ာ မ်ားေနထုိင္ရာေဒသအျဖစ္ျပသထားပါသည္။

(၉) ရန္ကုန္တကၠသုိလ္တြင္ ရုိဟင္ဂ်ာေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူအသင္းအဖြဲ႔လည္းထူေထာင္ခြင့္ေလွ်ာက္ထားခဲ့ရာ ၃.၁၂.၅၉ ရက္စြဲပါ မွတ္ပုံတင္အမွတ္ ၁၁၂/၅၉ ျဖင့္ "This is to certify that Rangoon University Rohingya Student Association is one of the Registered Associations of the University of Rangoon for the academic year 1959-1960" ဟူ၍မွတ္ပုံတင္ခြင့္ရရွိခဲ့သည္။

(၁၀) ၁၉၆၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ျပည္ေထာင္စုတုိင္းရင္းသားလူမ်ဳိးမ်ား ရုိဟင္ဂ်ာရုိးရာယဥ္ေက်းမႈျပပြဲကုိ သိမ္ျဖဴအားကစားၿပဳိင္၀င္းအတြင္းက်င္းပေပးခဲ့ရာ ရုိဟင္ဂ်ာယဥ္ေက်းမႈျပပြဲတခုျဖစ္ေသာ က်င္ ပြဲကုိျပသခြင့္ရရွိခဲ့ပါသည္။

(၁၁) ျမန္မာအသံ (၂၅) ႏွစ္ေျမာက္ေငြရတုသဘင္အျဖစ္ ၁၉၇၁ ေဖေဖာ္၀ါရီလတြင္ ေသာတရွင္မဂၢဇင္းကုိထုတ္ေ၀ခဲ့ရာ စာမ်က္ႏွာ ၅၅ တြင္ ၁၉၄၇ ခုႏွစ္မွစ၍ တုိင္းရင္းသားဘာသာစကားအျဖစ္စတင္အသံလႊင့္ခြင့္ျပဳသည့္ရက္စြဲမ်ားကုိေဖာ္ျပရာတြင္ ၁၉၄၇ တြင္ ရွမ္းႏွင့္ကခ်င္ဘာသာ၊ ၁၉၄၉ တြင္စေကာကရင္ႏွင့္ ပုိးကရင္ဘာသာ၊ ၁၉၅၉ ခုႏွစ္တြင္ ခ်င္းဘာသာ၊  ၁၉၆၁ တြင္ မြန္၊ ပအုိ႔၊ လားဟူ၊ ရုိဟင္ဂ်ာႏွင့္ကယား ဘာသာတုိ႔အသံလႊင့္ခဲ့ေၾကာင္းေဖာ္ျပထားသည္။ မြန္၊ ပအုိ႔၊ လားဟူ၊ ရုိဟင္ဂ်ာ ဘာသာတုိ႔ျဖင့္အသံလႊင့္ခြင့္ကုိ ၁၅.၅.၆၁ ေန႔မွစ၍ခြင့္ျပဳခဲ့ၿပီး ၁.၁၀.၆၅ ေန႔တြင္ရပ္ဆုိင္းခဲ့သည္။

(၁၂) ၁၉၆၀ ခုႏွစ္ ျပည္ေထာင္စုေန႔တုိင္းရင္းသားရုိးရာယဥ္ေက်းမႈျပပြဲကုိ ေအာင္ဆန္းအားကစားကြင္းတြင္ ႏုိင္ငံေတာ္မွက်င္းပခဲ့ရာ ရုိဟင္ဂ်ာရုိးရာက်င္ပြဲေခါင္းစဥ္ျဖင့္ တခမ္းတနားက်င္းပခြင့္ျပဳခဲ့သည္။

(၁၃) ၂၀.၁၁.၆၀ ေန႔ထုတ္ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာတြင္ နယ္ျခားေဒသအုပ္ခ်ဳပ္ေရးရုံးမွ နယ္ျခားေဒသအုပ္ခ်ဳပ္ေရးအရာရွိ ရခုိင္တုိင္းမင္းႀကီးႏွင့္အဖြဲ႔၀င္မ်ား ေမယုနယ္ျခားခရုိင္သုိ႔ေရာက္ရွိခဲ့ၾကရာ ရုိဟင္ဂ်ာမ်ားမွလႈိက္လွဲစြာ ႀကဳိဆုိၾကေၾကာင္း၊ သူရသတၱိရွိသူမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း၊ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကုိ ျမတ္ႏုိးလုိလားၿပီး သစၥာရွိေသာစိတ္၀င္စားဖြယ္ ျပည္ေထာင္စု၏လူမ်ဳိးတမ်ဳိးျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့သည့္အျပင္ ျမန္မာ့အသံ (ေရဒီယုိအစီအစဥ္)မွလည္း ထုိအေၾကာင္းအရာကုိထုတ္လႊင့္ခဲ့သည္။

(၁၄) ၁၈.၇.၆၁ ရက္ေန႔ထုတ္ တပ္မေတာ္ေခတ္ေရးစာေစာင္ အတြဲ (၁၂) အမွတ္ (၆) စာေစာင္တြင္ "ေမယုနယ္မွေလ ဘယ္လုိအေျခရွိပါလိမ့္" ေခါင္းစဥ္ျဖင့္ေရးသားခဲ့သည္။ ထုိေဒသ၏ လူအမ်ားစုသည္ ရုိဟင္ဂ်ာျဖစ္ေၾကာင္းေရးသားခဲ့ေသာ ေဆာင္းပါးျဖစ္သည္။

(၁၅) ကာကြယ္ေရး၀န္ႀကီးဌာန၊ ပညာေရးႏွင့္စိတ္ဓါတ္ေရးရာညႊန္ၾကားေရးမွဴးရုံး ၁၉၆၁ ခုႏွစ္တြင္ထုတ္ေ၀ခဲ့ေသာ တပ္မေတာ္ေခတ္ေရးစာေစာင္ (၂) ေစာင္အနက္  ၈.၈.၆၁ ေန႔ထုတ္ အတြဲ (၁၂) အမွတ္ (၉) တြင္ "ေပ်ာက္ဆုံးေနေသာ ညီအစ္ကုိတစ္ဦးကုိ ရွာေတြ႕သည့္ပမာႏွယ္" ေခါင္းစဥ္ျဖင့္ ဘူးသီးေတာင္၊ ေမာင္းေတာတြင္ ရုိဟင္ဂ်ာလူမ်ဳိး ၉၇% ရွိေၾကာင္းေရးသားခဲ့သည္။Dog Group Cries "Wolf!"

Posted: 18 May 2012 05:58 AM PDT

PET+BLOGSPOT: 

We have received enquiries from animal lovers in Petaling Jaya, Selangor, asking about the safety of their pets this weekend.

An urgent notice is being sent out by an animal group, which, we must add, unfortunately has a penchant for making up and sensationalising stories, claiming "a reliable source" saying that the Petaling Jaya City Council (MBPJ) is "embarking on a dog


Keluar Umno Akibat Hina Ulama

Posted: 18 May 2012 06:36 AM PDT

Kuala Krai: Mesyuarat Agung Tahunan PAS kali ke-34 di sini mencatat sejarah apabila 50 anggota Umno Kampung Sungai Tias, dekat sini menyerah borang menyertai PAS kepada Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Penyerahan borang tersebut dilakukan Wan Nor Abdullah, 46 mewakili rakan-rakan lain. Pada majlis itu juga Presiden memakaikan baju-T bergambar Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Hadir sama Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli, Yang Dipertua PAS Kuala Krai, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman, timbalannya, Mohd Fauzi Abdullah, Adun Dabong, Arifabillah Ibrahim dan Adun Guchil, Tuan Zamri Ariff Tuan Zakaria.

Wan Nor ketika ditemui berkata, beliau memilih PAS selepas melihat dasar-dasar kebajikan kerajaan negeri dan PAS lebih baik berbanding Umno. Katanya juga, pemimpin Umno tidak menghormati ulama dan sanggup menghina golongan terbabit bagi kepentingan politik mereka.

"Mereka sanggup mencaci ulama sedang mereka sendiri tidak betul,"
katanya kesal.

Rakannya Muhammad Omar, 42 berkata, pemimpin Umno jarang mengambil berat masalah rakyat kerana tinggal jauh dari tempat yang diwakili dalam pilihan raya.

Kata beliau bekas Adun Dabong, Dato' Ramzi Abdul Rahman bukan orang Dabong dan hanya datang sekali sekala biarpun mempunyai banglo mewah di atas bukit di Jelawang.

"Sedangkan Adun sekarang orang tempatan dan mudah ditemui. Arif sering keluar masuk kampung menemui rakyat tanpa mengira parti.

"Inilah yang menyebabkan saya dan kawan-kawan mengambil keputusan keluar Umno dan menyertai PAS,"tambahnya.

Arifabillah berkata, beliau bersama pemimpin PAS di Majlis Tindakan Dun Dabong sentiasa menganjur program bersama rakyat termasuk Cakna Keluarga, sukan dan lawatan dari rumah ke rumah.

"Alhamdulillah melalui program yang diadakan sejak beberapa tahun lalu berjaya mendekatkan PAS dan penyokong-penyokong Umno sehingga ada yang membuat keputusan menyertai kita," katanya.

Beliau juga berkata, seramai 30 lagi ahli Umno iaitu dari Kampung Lanchang akan menyertai PAS dalam masa terdekat.

Manakala di Chalil, Gua Musang lebih 100 ahli dan penyokong Umno di tanah rancangan tersebut dijangka membuat kejutan keluar Umno pada satu program yang akan diadakan 20 Mei ini.

Sementara itu, Ustaz Abdul Hadi berkata, biarpun ada pihak cuba mempertikaikan bekas Presiden Majlis Peguam, Dato' S Ambiga mengetuai Bersih 3.0, namun bagi PAS persamaan perjuangan bagi membersihkan pengendalian pilihan raya di negara ini lebih penting.

Katanya, soal siapa yang berada di depan Bersih 3.0 tidak menjadi isu utama, sebaliknya matlamat perjuangan memastikan proses pilihan raya telus di negara ini lebih penting.

"Tak kiralah siapa yang berada di depan Bersih 3.0 baru-baru ini, kerana apa yang lebih penting berjuang memastikan pilihan raya benar-benar bersih dan adil," katanya ketika merasmikan mesyuarat agung tersebut.

Manakala ketika merasmikan Mesyuarat Agung PAS Pengkalan Chepa pada hari yang sama, beliau menyifatkan Umno menyebarkan ajaran salah apabila mendakwa hanya parti itu sahaja yang boleh memberi pembangunan dan kemajuan kepada rakyat.

"Kerana tamak kuasa Umno sanggup mencanangkan fahaman tersebut, seolah-olah mereka pemberi rezeki kepada rakyat. Umno terus mendabik dada," ujarnya.

Turut hadir pada mesyuarat agung di Putik itu, Penolong Setiausaha Agung PAS, Dato' Takiyuddin Hassan, anak bekas Tun Ghaffar Baba, Tamrin Ghafar dan rombongan PAS Kuala Kangsar.


MAKLUMBALAS ARTIKEL “CONDUCT PROBE ON COUNCILLORS, SELANGOR DAP TOLD”

Posted: 18 May 2012 03:48 AM PDT

Ruj Kami : ( 55)MBPJ/090100/T/M13 Jld.5 Tarikh : 14 Mei 2012 En. Brian Martin Star Metro Editor Star Publication (M) Bhd Menara Star, 15 Jalan 16/11 46350 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan Tuan, MERUJUK ARTIKEL "CONDUCT PROBE ON COUNCILLORS, SELANGOR DAP TOLD" Dengan hormatnya merujuk kepada artikel di atas yang ditulis oleh wartawan A. Letchumanan yang disiarkan di akhbar The Star


Red car

Posted: 18 May 2012 02:39 AM PDT

I was buying my semi-synthetic motor oil at the Toyota service centre in the Prai industrial estate this morning and saw this strikingly red car sitting pretty there. Naturally, went closer to admire it. Turned out that this was the Prius C, the latest hybrid car from Toyota. Was astounded to learn from the salesman that this car's petrol consumption was reported to be just 3.9 litres per 100 kilometres. Better keep this news away from my wife: she already has a red phone and a red camera. What's next? A ... red car?

 ca-pub-5430283382112812


Open memorandum to KL mayor from Pakatan Rakyat MPs

Posted: 18 May 2012 02:04 AM PDT[Video] Lembu Gila Serang Khairy Jamaluddin

Posted: 18 May 2012 04:25 AM PDT

Kumpulan pesara tentera mahu gempur KJ pula

Sekumpulan pesara tentera yang melakukan "senaman punggung" depan rumah Pengerusi Bersama BERSIH S Ambiga bercadang menggempur rumah Ketua Pemuda Umno KhairyJamaluddin Abu Bakar pula.

Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM) Mohd Ali Baharom berkata (kanan), Khairy tidak patut masuk campur urusan NGO dengan mengkritik tindakan itu sebagai tidak wajar, tidak masuk akal dan menjadi bahan ketawa dunia.

"Khairy sepatutnya menjaga Pemudanya sahaja sebab saya lihat Pemuda semakin lemah.

"Saya rasa dia keluarkan kenyataan macam itu sebab tak dapat jawatan menteri dan nak membalas dendam," kata Ali sambil memaklumkan tindakan itu akan dilakukan dalam masa terdekat.

Khairy semalam menyuarakan perasaan tidak senang terhadap "protes punggung" depan rumah Ambiga kerana masih terdapat kaedah lain untuk meluahkan perbezaan pendapat.

Sebagai contoh, katanya, beliau sendiri sudah berdebat dengan Ambiga berhubung isu berkaitan pilihan raya dan tidak perlu berkumpul membantah depan rumah bekas presiden Majlis Peguam itu.

Sementara itu, menamakan senaman itu sebagai "senaman tarian ala gempur", Mohd Ali berkata beliau kini sedang membincangkan lanjut rancangan itu dengan rakan-rakannya yang lain.

"Masa dan tarikh nanti dulu. Tapi memang kita akan buat...

"Khairy tak layak menjadi pemimpin dan gila jawatan sebenarnya... kami, veteran memang marah dengan kenyataan dia," katanya ketika dihubungi Malaysiakini semalam. - mk

'Apa lagi, jual kuetiau depan Seri Perdana pula?'

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyuarakan perasaan tidak senang terhadap "protes punggung" depan rumah Pengerusi Bersama BERSIH S Ambiga kelmarin kerana masih terdapat kaedah lain untuk meluahkan perbezaan pendapat.

Sebagai contoh, katanya, beliau sendiri sudah berdebat dengan Ambiga berhubung isu berkaitan pilihan raya dan tidak perlu berkumpul membantah depan rumah bekas presiden Majlis Peguam itu.

Khairy bimbang ia merebak menjadi balas membalas tidak berpenghujung dan menjadi bahan ketawa di seluruh dunia.

"Jika tidak, perkara ini tak akan habis. Jual burger depan rumah Ambiga satu hari, jual tose depan rumah IGP (ketua polis negara) beberapa hari kemudiannya.

"Mungkin jual kuetiau depan Seri Perdana (kediaman perdana menteri) minggu berikutnya.

"Perkara ini tidak masuk akal dan kita akan menjadi bahan ketawa dunia... Harap kita semua lebih matang dalam berpolitik," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Auto Forum 2012 di Kuala Lumpur hari ini.
mk


MENARIK: LEMBU KEJAR TUAN

Philosophy, History, & Politics Lecture

Posted: 18 May 2012 01:03 AM PDT

Philosophy, History, & Politics Lecture

Siri Kuliah Falsafah, Sejarah & Politik oleh Teo Lee Keen anjuran Institut Bangsar Utama di LimaPulohB. Jam 2ptg, setiap Sabtu bermula 2 Jun 2012.Pilihanraya Berasingan Beri Kelebihan K'jaan Selangor - Pengarah Merdeka Centre

Posted: 18 May 2012 12:43 AM PDT

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor akan memperolehi kelebihan sekiranya ia mengadakan pilihanraya bagi peringkat negeri secara berasingan daripada pilihanraya parlimen peringkat pusat.

Penganalisis politik Merdeka Center, Ibrahim Sufian berkata terdapat tiga faktor utama yang akan memberi kelebihan kepada Kerajaan Selangor sekirannya ini berlaku.

"Memang beri kelebihan kepada Kerajaan PR Selangor kerana terdapat beberapa kontroversi berhubung daftar pemilih dan perjalanan pilihan raya.

"Jadi sekiranya pilihan raya negeri tak dijalankan selari dengan peringkat parlimen, kelemahan-kelemahan ini akan timbul semasa pilihan raya umum berlangsung.

"Ia akan beri kesempatan kepada kerajaan negeri untuk mengenalpasti kelemahan perjalanan pilihan raya dan ada ruang untuk diperbaiki," kata Ibrahim.

Menurut Ibrahim lagi, pilihan raya berasingan akan membolehkan pemimpin di peringkat negeri membantu rakan mereka di peringkat pusat.

"Walaupun pilihan raya negeri akan menyebabkan pemimpin Umno-BN lain bertumpu di Selangor, tetapi situasinya seimbang kerana pemimpin Pakatan dari negeri lain turut turun melakukan perkara yang sama.

Ketiga, kata Ibrahim, kerajaan negeri dapat meneruskan program seperti biasa walaupun kakitangan kerajaan pusat terlibat dengan pilihanraya.

"Di Selangor, dasar dan program kerajaan negeri masih dapat diteruskan seperti biasa.

"Menyalurkan peruntukan di Selangor oleh kerajaan negeri pun tak boleh dituduh sebagai pancing undi sebab mereka sedang menyalurkan pelbagai peruntukan daripada belanjawan 2012, geran Selangorku dan lain-lain," ujar Ibrahim lagi.
Semalam, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau hanya akan membubarkan Dewan Selangor selepas daftar pemilih dibersihkan daripada pemilih yang statusnya meragukan.

Mengikut anggaran Abdul Khalid, usaha menjejaki pemilih di Selangor menerusi program "Selangorku Bersih" hanya akan selesai pada akhir bulan Julai.

Abdul Khalid juga berkata, Kerajaan Selangor mahu memastikan bahawa dana di dalam belanjawan negeri 2012 dan Geran Selangorku habis diagihkan sebelum pilihanraya negeri diadakan. -selangorku


My 6th. brother SMAR Nyi Nyi’s songs

Posted: 17 May 2012 11:52 PM PDT

ေနာက္သီခ်င္းေတြနဲ.တုန္.ၿပန္မွဳေတြ   (ဆမား) ညီညီ   ေၿမာက္ပိုင္းရဲေဘာ္ေဟာင္း               သစၥာေတးနဲ.အတူ ေနာက္္ထပ္အဂၤလိပ္သီခ်င္းတပုဒ္နဲ.စစ္ခ်ီသီခ်င္း ၄ ပုဒ္ေရးခဲ့ပါတယ္။အဂၤလိပ္သီခ်င္းက Be peace upon our Blood ပါ။အားလံုးမငယ္ရဲ.သံစဥ္ေတြပါ။

*Whole Life Is Bloodshed And In Caldesac

How D' You Think Such A Painful Life

We Can't Bear, We Must Fight For The Whole Of Our People

*It's  Still Dark But Dawn Start That We Can Sense

Be Prepared For What It Should Be Done

All We Need Is Be Peace Upon Our Blood •

Everything Will Come To All Of Us If All We're Brave As It Should Be

It Is For Peace ,It's What We Need Be Peace Upon Our Blood

ဒီသီခ်င္းေလးကိုတိတ္ေခြထဲထည့္ဖို.ေရးေပးၿပီး ဆိုမည့့္သူေတြကိုလဲအသံထြက္ေတြၿပင္ေပးရတယ္။ဒီီသီခ်င္းမွာ ၿပႆနာမရွိပါဘူး။စစ္ခ်ီသီခ်င္းတပုဒ္မွာသာစာသားေၿပာင္းခိုင္းလို.ၿပႆနာတက္လာပါတယ္။ထံုးစံအတိုင္း မဆလ ေထာက္လွမ္းေရးဆိုသူေတြရံွုးတာေပါ.။ အဲဒီသီခ်င္းက "ေႏြပင္လယ္  ပူပူေလာင္ ငရဲမီးလွ်ံမ်ား လႊမ္းပါေစ ရြ.ံေၾကာက္ဖို.မၿဖစ္ၿပီေလ ငရဲေကာင္ရဲ.မာန္စြယ္ကို …နင္းေၿခလို.ေၿခြမယ္…လာၿပီ ဇာနည္ …. ညီ အကိုေတြ "   အဲဒီမွာ သူတို.က ပူပူေလာင္ကို   ပူေလာင္ေလာင္လို.ၿပင္လိုက္တယ္။ကြ်န္ေတာ္က အဲဒီ ဝါဒၿဖန္.ခ်ီေရးတာဝန္ခံ ေစာၿမေအာင္ကို "ပူပူေလာင္ကသိပ္ပူပါတယ္ မခံမရပ္နိုင္တဲ့ကိစၥပါ ပူေလာင္ေလာင္ ဆိုတာက တအားေပါ.သြားတယ္ ခြန္အားရွိတဲ့စာမဟုတ္ဘူး ဘာညာနဲ.ေၿပာေတာ့ "သူကၿပန္ေၿပာတယ္….. "မင္းတို. Spy ေတြသိပ္လွ်ာရွည္တယ္..မသတ္ပဲထားတာေအးေအးမေနဘူး …ဒီစကားလံုးကို ငါၿပင္ခ်င္လို.ၿပင္တာကြာ မင္းဘာလုပ္ခ်င္လဲ မင္းထပ္စကားမမ်ားနဲ. ေသသြားလီမ့္မယ္" ဆိုၿပီးၿပန္ေၿပာတယ္။ ဒီသီခ်င္း ၆ ပုဒ္ၿပီးေတာ့ေခြၾကမ္းကို သံေခ်ာင္းကိုအပ္လိုက္ေတာ့ ထံုးစံအတိုင္းေက်ာင္းသားအဖြဲ.ကေထာက္လွမ္းေရးဆိုတဲ့သူေတြ ကိုၿပတယ္။အဲဒီအထဲက ေအာင္စိုးၿမင့္က ကြ်န္ေတာ္တို.တဲကိုေရာက္လာၿပီး "ခင္ဗ်ားတို. မဆလ ဗိုလ္ေတြ တအားေတာ္တယ္ဗ်ာ..သီခ်င္း ၆ ပုဒ္ကိုဘာမွမၾကာဘူး….ကြ်န္ေတာ္တို.လုပ္ေနတာတအားခက္ေနတာ…. ေအးေလ အဲဒီလိုေတာ္လို.လည္း စပိုင္လုပ္ဖို. AB ထဲေရာက္လာတာေပါ." တဲ့။ ေနာက္တေယာက္ကေတာ့ လက္သီးပါ။ဟုတ္ပါတယ္။ဗန္းေမာ္က ေဇာ္ဝင္းခ်စ္ရဲ. ေပါင္သားကိုလွီးစားတဲ့အထဲပါတဲ့သူေပါ.။ကြ်န္ေတာ္တို. အက်ယ္ခ်ဳပ္မၿဖစ္ခင္က်ေနာ္ေတာင္ကုန္းေပၚမွာထင္းခြဲေနေတာ့ထင္းကအၿမက္ခံေနတာခြဲရတာအဆင္မေၿပဘူး..အဲဒါကိုၿမင္ၿပီး သူေပးတဲ့ မွတ္ခ်က္ေလးကိုၾကည့္ပါအံုး.."ေဟ့ေကာင္..ညီညီ ..မင္းဘဝအတြက္ ငါရင္ ေလးတယ္ကြာ..ႏွီးလည္းမဖ်ာတက္…ကတ္လည္းမယက္တက္….ထင္းလည္းမေခြတက္……မင္းေရွ.ေလွ်ာက္ ဘယ္လိုရပ္တည္မလဲ…"  တကယ္ကိုသနားၿပီးေၿပာသြားတာပါဗ်ာ…ဒါေတြကသီခ်င္းေတြအေၾကာင္းနဲ.အတူ သူတို.ရဲ.စိတ္ဓါတ္နဲ.အဆင့္အတန္းကိုသိရေအာင္ေရးၿပတာပါဗ်ာ…… သစၥာတရားၿဖင့္ (ဆမား) ညီညီ      ေၿမက္ပိုင္းရဲေထာ္ေဟာင္းFederal Highway: Alfa Romeo car caught on fire? May 17, 3 PM

Posted: 18 May 2012 02:22 AM PDT

Yesterday, there was a car caught on fire.

Some asked if the car was a BMW, Inspira, Preve etc.

Some guessed it was a Volkswagen or a Waja.

Some said it looked like a Proton Perdana.

I've at least one reliable information. It's from my wife's boss.
 Yesterday, he was driving his BMW when he was caught in a bad jam.
 He saw the car on fire. It was an Alfa Romeo.

Today, I went out for lunch with a colleague.

I asked him if he knew about the car engulfed in flames at Federal Highway yesterday.

He said yes. I asked him how he knew, he said, 'Facebook!'

No doubt, Facebook News travel much faster than any other online news portal. ;)

I asked him, 'What car is it?'

He answered, 'Alfa Romeo.'
Dog Lovers Slam Subang Jaya Municipality

Posted: 17 May 2012 10:14 PM PDT

Friday May 18, 2012

Dog lovers up in arms on proposal to ban six breeds

By EDWARD R. HENRY edward@thestar.com.my
MANY dog owners have critisised the Subang Jaya Municipal
Council (MPSJ) for its knee-jerk reaction in lumping six breeds under
the restricted category.

On Wednesday, the council said it
planned to stop issuing licences for restricted dog breeds after


Kepala Saya Ditumbuk Depan Balai Polis – Peserta Bersih

Posted: 17 May 2012 11:09 PM PDT

Petaling Jaya 17 Mei: Seorang peserta Himpunan Bersih 3.0, mendedahkan beliau dipukul sekumpulan polis di hadapan balai polis ketika dalam perjalanan pulang ke rumah selepas menyertai perhimpunan itu.

Menceritakan pengalaman ngeri di Jalan Dang Wangi pada 28 April lalu, Abdul Razib Abu, 45, berkata, pada jam 5.00 petang selepas menyaksikan keadaan tidak terkawal, beliau mengambil keputusan untuk pulang ke rumah.

Bagaimanapun, apabila mendapati kebanyakan jalan di ibu negara ditutup, beliau mengambil keputusan singgah di sebuah restoran di sekitar Jalan Masjid India untuk membeli makanan.

Menyangkakan keadaan kembali terkawal, beliau memutuskan menggunakan Jalan Dang Wangi untuk pulang ke rumahya di Semenyih.

"Kira-kira jam 7.00 malam, ketika melintasi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, motosikal saya diserbu lapan hingga 12 anggota polis berpakaian seragam.

"Saya tidak diberikan arahan supaya memberhentikan motosikal. Secara tiba-tiba, saya diserbu dan dikelilingi kumpulan polis berkenaan.

"Pada masa itu, saya memakai baju Bersih 3.0 tetapi ditutup dengan baju kemeja lain. Mereka memaksa saya menanggalkan baju kemeja, saya tidak melawan dan mengikut arahan mereka.

"Selepas menanggalkannya, polis berpangkat sarjan menarik baju Bersih 3.0 dan anggota lain terus memukul saya. Mereka menumbuk saya dan mengetuk kepala tanpa henti" katanya selepas membuat laporan di IPD Petaling Jaya, pagi tadi.

Beliau diiringi Ahli Jawatankuasa Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah dan peguam, Fadiah Nadwa Fikri.

Abdul Razib berkata, dalam keadaan bertarung nyawa, beliau merayu kepada kumpulan polis berkenaan supaya berhenti memukulnya.

Bagaimanapun, rayuan itu tidak dihiraukan, malah beliau diherdik dan dimaki dengan kata-kata kesat.

"Saya rela memberikan baju Bersih 3.0 yang saya pakai kalau itu yang mereka mahu. Saya beritahu mereka, saya dalam perjalanan pulang ke rumah. Namun, dengan tiada belas kasihan mereka memukul saya.

"Beg saya diselongkar dan dicampak ke tepi jalan. Selepas 15 minit dibelasah, saya diherdik supaya meninggalkan kawasan ini segera," katanya yang cedera di badan dan motosikalnya rosak.

Beliau melahirkan rasa sedih dan kecewa dengan tindakan polis di luar kewarasan tanpa rasa belas ehsan.

Katanya, beliau diperlakukan seperti penjenayah besar sedangkan saya tidak melakukan apa-apa kesalahan pada ketika itu ataupun semasa perhimpunan berlangsung.

"Saya sedih bukan disebabkan saya dipukul, tetapi sedih memikirkan sikap polis yang menggangap orang awam sebagai musuh dan bertindak samseng.

"Sikap inikah yang ditunjukkan pasukan keselamatan sedangkan mereka sepatutnya membela rakyat yang teraniaya, bukan menganggap sebagai musuh demi tunduk kepada pemerintah Umno BN," tegasnya.

Seorang lagi mangsa keganasan polis, Pang Choy Wan, 27, mendedahkan beliau ditembak gas pemedih mata di pehanya dalam jarak 10 meter.

Menurut Choy Wan, kejadian itu berlaku sewaktu dia berada di Jalan Yap Ah Loy selepas bersurai daripada himpunan.

Tembakan itu menyebabkan pehanya cedera dan lebam. -KD


Yang Terlibat & Yang Pukul Semasa BERSIH Polis Muda, Yang Dipanggil Kawatcam Polis Tua

Posted: 17 May 2012 08:49 PM PDT

Pemberita: Polis dalam kawat cam 'terlalu tua'

Pemberita yang mendakwa dipukul polis semasa perhimpunan BERSIH hujung bulan lalu dipanggil membuat pengecaman tetapi gagal mengenalpasti penyerangnya.

Selepas meluangkan setengah jam di ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi, Radzi Razak daripada theSun berkata, seramai 20 anggota polis yang dibariskan untuk kawat cam itu terlalu tua.

Radzi berkata, ini berbeza dengan kenyataan saksinya sebelum ini bahawa polis yang memukulnya semua "muda".

Menurutnya lagi, beliau juga sebelum ini meminta polis mencari suspek berusia bawah 30 tahun.

"Saya harap semua ini akan berakhir segera kerana sudah lama pemberita diganggu oleh pihak berkuasa. Kita tahu polis cuma melakukan tugas, tetapi pemberita juga melakukan tugas mereka," kata Radzi.

Radzi berkata, beliau akan dipanggil untuk sesi pengecaman berikutnya pada Jumaat minggu depan.

Ulasan GB

Hairan, cuba lihat polis-polis yang terlibat di bawah.

Polis yang ramai dan yang mengganas di perhimpunan BERSIH 3.0 tempohari kebanyakannya muda-muda (polis pelatih dari PULAPOL, buktinya, tiada sebarang "paku" di bahu), yang rata-rata umur mereka di dalam lingkungan 20an, tetapi yang dipanggil untuk kawad cam ialah yang tua bangka.

Apa maksud polis bertindak demikian?

Supaya tiada polis yang yang dapat dicam bagi mempastikan pesalah di kalangan anggota polis tidak dapat dikesan?

Kedua, apa yang boleh dipertikaikan sekarang, mengapa pelatih PULAPOL dibenarkan untuk melakukan kerja-kerja polis sekalipun mereka belum ditetapkan di dalam jawatan mereka?

Apakah pembelasahan di BERSIH 3.0 adalah medan bagi polis pelatih ini untuk mendapat penetapan jawatan dan kenaikan pangkat?

Berbagai hal boleh terbongkar, tetpai kebenaran dari Ilahi akan mencerahkan segala-galanya.
Fulfilled Bersih 2.0 demand? DPM, why do you lie?!

Posted: 17 May 2012 08:34 PM PDT

By Clara Chooi
May 17, 2012
KUALA LUMPUR, May 17 —  Tan Sri Muhyiddin Yassin insisted today that the federal government had already bowed to Bersih 2.0's demands but merely failed to adequately explain it to voters.

Explaining, the deputy prime minister pointed out that the 22 recommendations tabled and approved in the Dewan Rakyat last month were far more than the election watchdog's eight requests for electoral reforms.

He added that of the eight demands, the Election Commission (EC) had already agreed to implement seven, including the use of indelible ink in the coming polls.

"The government does not act on emotions. We act using rationale, to explain issues.

"So perhaps there are those who think we have not explained enough and this leads to the assumption that the government has not given them (Bersih 2.0) what they want.

"On that part, we need to improve," he told the Wira Intellectual Discourse Series with the Universiti Teknologi Mara (UiTM) Alumni Association here.

But Muhyiddin (picture) insisted that the government had done its part through the process of engagement, pointing out that the recommendations were made by the Parliamentary Select Committee (PSC) for polls reforms which comprised members from both sides of the political divide.

He said it was better to use "engagement" instead of debate when dealing with matters concerning the opposition as the latter group usually had their minds already made up.

"The important thing is that we engage and I think the people know what we have done," he said.

Muhyiddin was replying to an alumni member who had asked his response to the perception that the government does not practice democracy; that it had failed to handle the Bersih 3.0 rally well; and that the media in Malaysia is biased.

"That's not true. It has become part of our commitment since we achieved independence to grant the people their rights (to free speech and assembly)," he said.

But Muhyiddin pointed out that the diversity of Malaysia's racial make-up makes the social fabric fragile and such freedoms must have its limitations within the boundaries of law.

"If we speak of democracy and that just anyone is allowed to issue open statements without giving consideration to the sensitivities of others, then this could cause chaos.

"So although we have democracy, this democracy is limited to constitutional considerations and the laws of the country," he said.

Bersih 2.0, a coalition of some 84 civil society groups, staged its third rally for free and fair elections or "Bersih 3.0" on April 28 after complaining that the PSC had failed to implement meaningful reforms to the country's election system.

The rally had however turned violent and chaotic shortly before 3pm when several protesters breached the barricades surrounding Dataran Merdeka and triggered the police to launch tear gas and water cannons to disperse the group of thousands.

READ:

Response From Bersih 2.0 To The Recommendations Of The Parliamentary Select Committee on Electoral ReformDah Dasar Lembu, Seluar Dah Terlucut Pun Masih Terus Jugak Nak Bersenam Punggung

Posted: 17 May 2012 06:39 PM PDT

Selepas Ambiga, 'senaman tarian' untuk Anwar pula

PETALING JAYA: Kelmarin kita diperkenalkan dengan gimik 'senaman punggung' oleh sekumpulan bekas tentera dari Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), bakal menyusul selepas ini satu senaman tarian yang diadakan khas untuk beberapa individu.

Presiden PVTM, Mohd Ali Baharom berkata senaman kedua ini ditujukan khas kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu (Mat Sabu), Thamrin Tun Ghafar, Tan Sri Kadir Sheikh Fadzir dan Datuk A Samad Said.

"Senaman tarian ini akan dibuat pada waktu terdekat dengan beberapa gimik menarik," katanya ketika dihubungi FMT.

Bagaimanapun ketika ditanya mengenai pemilihan lima individu terbabit, Mohd Ali menegaskan ia sebagai memberi peringatan kepada mereka agar tidak menganggu gugat keharmonian negara.

Katanya, operasi senaman tarian itu nanti masih sama namun ia akan diadakan serentak di hadapan rumah pemimpin yang berkenaan.

"Tunggu dan lihat kita akan adakan satu tarian dahsyat. Senaman tarian ini lebih tajam dan akan dibuat di hadapan rumah mereka serentak dalam masa terdekat ini.

"Tujuannya siapa makan cili dia terasa pedasnya. Ia juga sebagai peringatan supaya jangan ulangi tindakan untuk merosakkan negara," katanya.

Ketika ditanya mengenai gimik menarik itu, Mohd Ali berkata ia sesuatu yang istimewa dan mempunyai kaitan dengan daun.

'Senaman punggung'

Sementara itu, beliau turut mempertahankan tindakan mereka yang membuat gimik 'senaman punggung' di hadapan kediaman pengerusi bersama Bersih, Datuk S Ambiga.

Beliau turut mencabar Ambiga untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka.

"Saya pertahankan bahawa senaman itu untuk jaga kesihatan dan apa yang kami lakukan tidak menyalahi undang-undang. Kami tidak buat dalam rumah beliau (Ambiga).

"Bukan kami tidak berpakaian sedangkan kami lengkap berpakaian kemas tempoh hari.

Kalau salah saya cabar Ambiga untuk ambil tindakan undang-undang pada saya. Hakim yang akan tentukan dan keputusan bukan di tangan Ambiga," ujar beliau. -FMT

Ulasan GB

Kalau dah kata lembu, seluar terlucut pun tak kisah nak bersenam punggung lagi.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca

No comments: