Wednesday, May 23, 2012

[PANAS] Artis Bidas Kenyataan Tok Pa: Kenapa Mesti Ikut Macam Lembu Saja?

[PANAS] Artis Bidas Kenyataan Tok Pa: Kenapa Mesti Ikut Macam Lembu Saja?


[PANAS] Artis Bidas Kenyataan Tok Pa: Kenapa Mesti Ikut Macam Lembu Saja?

Posted: 23 May 2012 11:00 AM PDT

Partis artis hari ini membidas kenyataan Datuk Seri Mustapa Mohamed yang menyatakan tindakan segelintir bekas pegawai kerajaan dan selebriti menyertai Pas konon untuk berdakwah, sebenarnya hanya untuk berpolitik.

Salah seorang artis, Haire Othman mempersoalkan kenyataan Tok Pa itu mengapa jika para artis apabila berbeza pendapat dianggap pembangkang. Menulis di facebooknya, beliau menempelak Tok Pa dengan menyatakan jika artis berkempen atau menyertai UMNO tidak pula dijadikan isu.

Haire melahirkan rasa kehairanannya mengapa para artis tidak boleh berbeza pendapat dengan pihak kerajaan dan mesti ikut mereka seperti lembu.

Banyak pihak melihat kenyataan Tok Pa berkenaan menyerlahkan keadaan UMNO kini sedang tertekan dengan sikap beberapa orang bekas pegawai kerajaan dan artis/selebriti yang telah mengambil keputusan untuk menyertai PAS.

Kelmarin, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Fauzi Shaari telah menyerahkan borang penyertaan PAS kepada TG Hj Abdul Hadi Awang. Ia merupakan satu tamparan hebat kepada UMNO BN yang telah sekian lama memeperkudakan PDRM untuk pertahankan kuasa mereka.

Sebelum daripada ini beberapa orang artis seperti Bob Lokman, Aisyah dan Sham Kamikaze telah mengumumkan penyertaan mereka ke dalam PAS.

"saya artis jugak, kalau artis kempen/masuk UMNO x de pulak nak dijadikan isu, kenapa bila kita nak demokrat, nak berbeza pendapat selalunya dianggap pembangkang, kenapa, nak berbeza pendapat tak bole ke? mesti ikut macam lembu saja?" - hairie othmanSelebriti sertai Pas bukan untuk dakwah, tapi politik

KOTA BHARU - Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, tindakan segelintir bekas pegawai kerajaan dan selebriti menyertai Pas konon untuk berdakwah, sebenarnya hanya untuk
berpolitik.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, banyak saluran yang boleh digunakan jika benar mereka ingin berdakwah, termasuk menerusi badan bukan kerajaan (NGO) seperti Perkim atau badan agama yang lain.

"Kalau nak berdakwah tidak semestinya melalui PAS...boleh pergi ke masjid-masjid, menyertai Perkim atau sebagainya dan tidak perlu kepada parti politik," katanya kepada pemberita selepas Majlis Ramah Mesra Penjawat Awam dan Pemimpin Tempatan Negeri Kelantan, di sini malam tadi.

Mustapa berkata penjawat awam yang menyertai pembangkang selepas mereka berpencen, perlu menyedari jasa kerajaan selama ini yang mereka tidak pernah diabaikan.

"Bukan sahaja mereka dibela ketika bekerja malah ketika pencen hidup mereka jauh lebih selesa kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) pada hari ini tidak pernah mengabaikan mereka," katanya.

Beliau berkata pada masa yang sama, kerajaan menghormati pendirian mereka untuk menyertai pembangkang kerana negara mengamalkan konsep demokrasi.

"Ini negara demokrasi dan kita menghargai pendirian. Bagi saya penjawat awam itu janganlah lupa jasa kerajaan sehingga pencen pun tetap mendapat perhatian," katanya.

Mustapa berkata tidak ada negara lain seperti Malaysia yang melakukan segala yang terbaik agar penjawat awamnya hidup selesa sehingga mereka pencen.
- Bernama马华没正式面对和解决华教课题

Posted: 23 May 2012 09:25 AM PDT

马华公会雪兰莪州联委会副组织秘书黄祚信日前发表文告谴责行动党,甚至要求行动党每年从公众人士筹获的捐款播出一部分给华文教育,简直就是脑残言论。

教育是联邦政府的责任,因此联邦政府有必要确保各源流教育的学校得到公平的资源。既然马华是联邦政府的执政党,又持有副教育部长高职,马华理应可以在体制捍卫华裔社会的权益,让母语教育能够获得联邦政府一视同仁的对待。

华小学生人数占全国学生人数20%,但是华小在第9大马计划和第10大马计划分别得到教育拨款的2.5% 和3.6%拨款,远比实际需要少,明显是歧视华小。

身为联邦政府成员的马华不但没有负起所有责任向华社交代,反而还企图推卸责任要求行动党拨款给华小。如此党政不分,如果不是脑残认识所发表的言论,难道还会是谁呢?

如果马华做好自己的本分,为华小得到应有的教育拨款。华小就不须要靠华社的捐款生存。马华似乎忘记了自己是联邦政府的执政党,现在已经沦为一般


Cabutan bertuah kereta mewah “Bersih 4.0” palsu menunjukkan kegilaan NGO-NGO pro-BN

Posted: 23 May 2012 09:27 AM PDT

Tindakan ketua kumpulan anti-BERSIH, Datuk Jamal Md Yunus yang menawarkan dua kereta mewah untuk cabutan bertuah kepada pelawat-pelawat Facebook Bersih palsu, Bersih 4.0, menunjukkan kegilaan dan kerencatan akal individu-individu ini.

Dua buah kereta ini ialah kereta BMW 530 yang bernilai RM225,000 dan kereta lumba Lamborghini Gallardo model 2009 bernilai RM1.2 juta.

Kedua-dua kereta ini akan


Najib Wajar Debat Atau Setuju Digelar 'Penakut'

Posted: 23 May 2012 09:40 AM PDT

Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyahut cadangan debat dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum PRU-13.

Presidennya Amidi Abd Manan dalam satu kenyataan berkata, kedua-dua pihak khususnya Najib perlu menyahut peluang ini untuk menjelaskan beberapa isu yang menjadi perbualan dikalangan rakyat.

"Abim yakin menerusi saluran debat ini Datuk Seri Najib Tun Razak boleh membersihkan imejnya yang dilihat sebagai "penakut" untuk berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku ketua pembangkang.

"Di samping itu juga, beliau juga boleh menggunakan peluang ini untuk, menjelaskan beberapa isu yang menjadi perbualan serta tanda tanya seperti kes pembunuhan Altantuya, kes pembelian kapal selam Scorpene yang sedang dibicarakan di Perancis, dan pemborosan yang dikaitkan dengan Datin Seri Rosmah Mansor," katanya.

Beliau memberi contoh debat antara Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dengan Pengarah Srtategi PKR Rafizi Ramli malam tadi telah mencetuskan fenomena politik yang segar di negara ini.

Menurutnya lagi, debat kini dilihat salah satu medium terbaik untuk menyalurkan perbezaan pendapat dan ianya dapat diurus secara matang dan harmonis.

"Sekiranya debat antara Datuk Seri Najib dan Datuk Seri Anwar Ibrahim ini diadakan, ia sedikit sebanyak akan menganjak paradigma baru amalan demokrasi serta politik di negara ini.

"Sebarang penganjuran debat ataupun wacana seumpamanya seharusnya diraikan memandangkan ia adalah mekanisme pengurusan konflik yang berkesan," katanya. -HD


Bersih 4.0 vs Bersih 3.0: Boleh dapat BMW, Lambo

Posted: 23 May 2012 08:00 AM PDT

  • Koh Jun Lin
  • 7:53PM Mei 23 2012
 
Kumpulan anti-BERSIH yang merancang untuk berniaga di hadapan rumah Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk S Ambiga mulai esok, kini menawarkan dua kereta mewah untuk cabutan bertuah.

Ketuanya, Datuk Jamal Md Yunus berkata BERSIH 4.0 pencinta keamanan telah membuka halaman Facebook.

NONESebagai tanda penghargaan kepada sokongan rakyat, beliau mengumumkan bahawa pelawat Facebook tersebut berpeluang memenangi kereta BMW 530 dalam cabutan bertuah apabila jumlah peminat mencecah 150,000 orang.

Jamal berkata, kereta model 2005 itu bernilai RM225,000.

Sekiranya jumlah peminat Facebook itu mencecah satu juta orang, Jamal berkata, sebuah lagi kereta mewah - 2009-model Lamborghini Gallardo model 2009 bernilai RM1.2 juta - akan ditawarkan dalam cabutan bertuah.

[Baca berita lanjut]


BERSIH 3.0: Siasatan Belum Bermula, Anwar Sudah Didakwa Di Mahkamah -updated

Posted: 23 May 2012 08:35 AM PDT

Panel siasatan "bebas" mengenai perhimpunan Bersih 3.0 yang diketuai oleh Tun Hanif Omar yang secara terbuka menuduh perhimpunan tersebut diresapi komunis dan berniat menggulingkan kerajaan, belum pun memulakan mesyuarat untuk menyediakan terma-terma rujukan siasatan.

Namun, semalam Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dan pemimpin muda PKR Badrul Hisham Shaharin telah pun dihadapkan ke mahkamah berhubung isu perhimpunan tersebut.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, ia adalah satu langkah tidak bijak kerajaan Barisan Nasional pimpinan Datuk Seri Najib Razak kerana membelakangkan keadilan.

Menurutnya, siasatan yang bebas, saksama dan komprehensif perlu menjelaskan, membuktikan dan memberi jawapan terlebih dahulu kepada persoalan-persoalan penting sebelum sesiapa pun dihadapkan ke mahkamah.

Dalam satu kenyataannya semalam, beliau berkata, siasatan yang menyeluruh dan adil perlu menjelaskan:

1. Adakah benar wujud satu percubaan untuk merampas kuasa dan menggulingkan kerajaan dalam Bersih 3.0?

2. Mengapa pihak polis seakan-akan mengamuk dan menggunakan kekerasan yang melampau, sama ada dengan gas pemedih mata, semburan air yang bercampur bahan kimia atau keganasan fizikal terhadap peserta perhimpunan aman ini selepas jam 3 petang yang telah berlanjutan selama 5 jam pada hari tersebut?

3. Bagi yang telah merempuh sekatan yang didirikan, mengapa pihak polis tidak mengambil tindakan terhadap kumpulan itu sahaja? Mengapa pihak polis bertindak untuk menghukum dengan kekerasan dan keganasan terhadap majoriti takyat yang telah berhimpun secara aman dan yang ingin bersurai secara aman?

4. Mengapa ada polis yang bertugas tanpa tag nama atau nombor pengenalan?

5. Mengapa wakil media menjadi sasaran pihak polis dan mengapa mereka diserang di mana peralatan kamera mereka dipecah dan kad memori kamera mereka dirampas?

6. Mengapa ada antara beberapa stesyen LRT telah diarahkan untuk tutup selepas gas pemedih mata atau semburan air bermula? Adakah pihak polis berniat untuk membantu peserta bersurai atau sebagai satu "perangkap" untuk terhadap rakyat jelata yang berhimpun pada hari tersebut?

7. Adakah benar transmisi telefon bimbit sengaja disekat supaya apa-apa komunikasi dihalang yang akan menyebabkan lebih kekeliruan dalam keadaan yang sudah pun pada masa yang genting itu?

8. Siapa dari pihak polis atau dari Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab memberi kebenaran untuk mencabul hak asasi manusia dan tidak menghiraukan prinsip dan garis panduan dalam penggunanan kekerasan dan senjata api oleh polis? – Roketkini

TERKINI

BERSIH 3.0: K'jaan saman Ambiga dan 9 AJK pemandu

Kerajaan memfailkan saman menuntut gantirugi berjumlah RM122,000 terhadap Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk S Ambiga serta sembilan lagi ahli jawatankuasa pemandu gabungan tersebut kerana didakwa gagal mengawal perhimpunan anjurannya pada 28 April lalu sehingga pihak kerajaan terpaksa menanggung kerugian.

Selain Ambiga, ahli jawatankuasa pemandu itu yang disaman ialah Maria Chin Abdullah, Zaid Kamarudin, Haris Fathillah Mohamed, Arumugam a/l Kalimuthu, Arul Prakkash a/l Sinnappan, Wong Chin Huat, Dr Ahmad Farouk Musa, Toh Kin Woon dan Andrew Khoo.

Pengerusi Bersama BERSIH, Datuk A Samad Said dan seorang lagi anggota jawatankuasa pemandu, Hishammuddin Rais, bagaimanapun tidak tersenarai dalam saman tersebut.

Ketika dihubungi, Ambiga berkata, beliau telah diserahkan saman tersebut pada kira-kira jam 3.25 petang ini

Dalam samannya, kerajaan mendakwa pihak defenden telah:

# Membawa peserta perhimpunan yang terlalu ramai tetapi gagal untuk mewujudkan/mengadakan kawalan yang efektif dan secukupnya;
# Gagal mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk memastikan perhimpunan tersebut berjalan dengan aman; dan
# Gagal melantik bilangan orang yang perlu untuk bertanggungjawab bagi mengendalikan perhimpunan dengan teratus.
# Akibat daripada kegagalan tersebut, kata saman tersebut, 15 kenderaan milik kerajaan mengalami keroskan dan terpaksa menanggung kerugian yang telah ditaksirkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Menurut saman tersebut, kos untuk memperbaiki semua kenderaan terbabit ialah antara RM2,000 hingga RM16,000 yang kesemuanya berjumlah RM122,000.

Oleh yang demikian, Plaintif menuntut terhadap defenden untuk:

Satu deklarasi bahawa Defenden-Defenden sebagai penganjur telah mengingkari seksyen 6(2)(g) Akta Perhimpunan Aman 2012 tersebut;

# Gantirugi am;
# Gantirugi khas berjumlah RM122,000;
# Faedah dan gantirugi khas atas kadar 4 peratus dikira dari tarikh saman dan pernyataan tuntutan difailkan sehingga tarikh penghakiman;
# Faedah 4 peratus setahun dari tarikh penghakiman sehingga tarikh penyelesaian penuh;
# Kos; dan
Apa-apa relif yang difikirkan sesuai dan manfaat oleh mahkamah.
-mk


Ulasan GB

Itu satu lagi di atas, siasatan belum pun bermula, kerajaan dah mula saman Bersih 3.0.

Ketara sangat badan bebas kononnya untuk menyiasat BERSIH hanyalah wayang.Parkinson's Man Carries Torch

Posted: 23 May 2012 05:16 AM PDT

21 May 2012
Last updated at 18:39 GMT 

Olympic torch carried by determined Parkinson's patient

Andy Seward, 67, who has Parkinson's Disease gets out of his wheelchair to carry the Olympic flame through Braunton


The
Olympic torch has been carried by a man with Parkinson's Disease, who
got out of his wheelchair and walked the last few paces with the help of
two police


What They Really Mean To Say...

Posted: 23 May 2012 04:56 AM PDT

Statement: "I'm a Romantic."
True Meaning: "I'm poor."

Statement: "You're the only girl I've ever cared about."
True Meaning: "You are the only girl who hasn't rejected me."

Statement: "I really want to get to know you better."
True Meaning: "So I can tell my friends about it."

Statement: "She's kinda cute."
True Meaning: "I wouldnt kick her out of bed but a pillow over the
head might be necessary."

Statement: "I don't know if I like her."
True Meaning: "She won't sleep with me."

Statement: "Was it good for you?"
True Meaning: "I'm insecure about my manhood."

Statement: "I had a wonderful time last night."
True Meaning: "Who are you?"

Statement: "Do you love me?"
True Meaning: "I've done something stupid and you might find out."

Statement: "Do you really love me?"
True Meaning: "I've done something stupid and youre going to find
out sooner or later."

Statement: "How much do you love me?"
True Meaning: "I've done something really stupid and someone's on
their way to tell you by now."

Statement: "I have something to tell you."
True Meaning: "Get tested."

Statement: "I've been thinking a lot."
True Meaning: "You're not as attractive as when I was drunk."

Statement: "I think we should just be friends."
True Meaning: "Youre ugly."

Statement: "I've learned a lot from you."
True Meaning: "Next!!!!"

Statement: "I'm on a long distance call, can you call me later?" True Meaning: "I gotta turn on my answering machine."

All these are start reminders that not everyone says what they mean so be on guard!


23, 24, 25 Mei - Merdeka Rakyat Johor !! Sebarkan!!

Posted: 23 May 2012 04:50 AM PDT

Pra 'Merdeka Rakyat' Negeri Johor pada 23 dan 24 Mei 2012, sebelum kemuncak Merdeka Rakyat Johor pada 25 Mei 2012;

Istimewa: Tayangan Video BERSIH 3.0 - "MERDEKA RAKYAT"

Dapatkan DVD 45minit dokumentari ringkas terbitan SAMM dengan harga rakyat...MALAM KEMUNCAK MERDEKA RAKYAT 

Tarikh 28 April sempena himpunan rakyat BERSIH 3.0 yang merupakan himpunan terbesar rakyat yang pernah berlaku dalam tanah air ini wajar di kenang sebagai himpunan MERDEKA RAKYAT.

Rakyat dari perbagai latar bangkit dengan berani menuntut hak warga. Ia satu gelombang kesedaran rakyat. Namun ia difitnah dgn perbagai tohmahan.

Maka jelajah MERDEKA RAKYAT telah diadakan bagi membawa semangat gelombang kesedaran hak warga ke seluruh pelusuk tanah air. Rakyat harus bangkit berani menuntut hak masing - masing. Bangkit dari ketakutan dan ugutan regim.

Bermula di Gombak kemudian ke stadium 3K Kelana Jaya. Datuk Seri Anwar tampil bersama pimpinan Pakatan Rakyat dengan imej yang berbeza. Bantuan teknologi alat pandang dengar digunakan secara maksima bagi menampilkan bukti bergambar mahupun video dokumen atau peristiwa bagi membuktikan apa yang diperkatakan menjadi identiti program ini selain penampilan pentas yang cukup berbeza.

Tayangan Video BERSIH menjadi sajian wajib pemulaan yang mengumpulkan rakaman amatur yang mampu memberikan kesedaran apa yang sebenarnya berlaku.

Terakhir 18 Mei lepas walaupun diberi masa 5hari untuk persiapan dan mobilisasi, program Jelajah MERDEKA RAKYAT telah menggemparkan pekan kecil utara Perak. Hampir 10ribu rakyat dari perbagai latar telah sama bersemangat menghadiri program ini di Pekan Tanjong Piandang, Parit Buntar.

Destinasi seterusnya ialah :
Pidato Perdana bersama DS Anwar Ibrahim & pimpinan PR
Pelancaran MERDEKA RAKYAT peringkat Johor

Tarikh & Masa: 25Mei, 8.45malam,
Lokasi: Jalan Betik 1, Kota Masai (Depan Pejabat Keadilan Pasir Gudang)
(pertanyaan 0197080692) - sebar

Lokasi ini dipilih bagi sama mengangkat isu rakyat khususnya yang berkaitan projek pembangunan terbaru yang jelas tidak mendengar suara rakyat.

Semua diminta sama membantu hebahan ini dan hadir beramai - ramai bagi bersama membangkitkan dan membawa gelombang MERDEKA RAKYAT ke negeri paling selatan ini.

Sekian


Seketeriat Jelajah Merdeka Rakyat


Tengku Puteri Zainah binti Iskandar (Ku Yie)

Posted: 23 May 2012 04:24 AM PDThis 1st wife..bikmama rampas him from her


Pasangan Tidak Serik, Dua Kali Dicekup Khalwat

Posted: 23 May 2012 04:41 AM PDT

Ampang - Sepasang kekasih yang tidak serik berkhalwat dan kes tangkapan mereka masih dibicarakan di Mahkamah Syariah sekali lagi dicekup oleh penguat kuasa agama di sebuah rumah, di Taman Chempaka pagi semalam.

Gambar: Penguatkuasa menyoal siasat pasangan yang ditahan.

Dalam kejadian jam 1 pagi itu, seorang perempuan berusia 22 tahun dan teman lelakinya berusia 27 tahun itu ditahan sepasukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Pegawai Masjid Al-Azim, Pandan Indah.

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Othman berkata, sepasukan anggota penguat kuasa mengetuk pintu rumah berkenaan beberapa kali sebelum dibuka seorang lelaki yang hanya berseluar pendek beberapa minit kemudian.

"Manakala teman wanitanya yang hanya berkemban berlari ke bilik dari ruang tamu untuk memakai pakaian.

"Kami menemui coli dan seluar pendek milik wanita itu di atas katil yang diletakkan di ruang tamu rumah sewa pasangan tersebut dan kondom di atas lantai.

Menurutnya, pasangan itu menyerahkan sijil nikah yang diragui berikutan tiada cop pengesahan dari pejabat agama.

"Lelaki yang sudah berkahwin itu melakukan kesalahan kerana berpoligami tanpa kebenaran dan sanggup bernikah bersama teman wanitanya di sempadan Thailand," katanya.

Ahmad Nawi berkata, pasangan itu pernah ditangkap berkhalwat pada jam 1 pagi, tiga minggu lalu di kediaman sama.

Operasi itu dijalankan mengikut Seksyen 29, Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995, jika disabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali. -SH

Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Vice President rightly pointed out that appointing Military Pensioners in High level positions is unfair for the civilian officers who were denied promotions

Posted: 23 May 2012 03:40 AM PDT

ဒုသမၼတႀကီးေဒါက္တာ စိုင္းေမာက္ခမ္းရဲ႕ စကားကိုေထာက္ခံပါသည္။

Vice President rightly pointed out that appointing Military Pensioners in High level positions is unfair for the civilian officers who were denied promotions

Khant Zaw Htet အဲဒါ ဌာနတိုင္းမွာ ရိွတယ္…… ပင္ပန္းရင္ ေအာက္ကလူေတြ ပင္ပန္းေပမယ္႔…အုပ္ခ်ဳပ္ေရးဆို ဘယ္က ေရာက္လာမွန္းမသိတဲ႔ ….ဟာေတြလာအုပ္ခ်ဳပ္တယ္ …. သူတို႔မကၽြမ္းက်င္ဘူးလို႔မေျပာေပမယ္႔ ..ဒူးေနရာ ဒူး…ေတာ္ေနရာေတာ္ပဲ ျဖစ္သင္႔တယ္ေလ….အခု ဟာက ဆံပင္ညွပ္ဆရာကို သြားႏုတ္ခိုင္းသလိုျဖစ္ေနေတာ႔….ႏိုင္ငံအရမ္းနစ္နာတယ္
Arr Gyi လက္နက္အားကိုး ပေထြးအားကိုးနဲ ့ေန၇ာ၀င္ယူခ်င္ေပမဲ ့အသိဥာဏ္နဲ ့အ၇ည္အခ်င္းကစကားေၿပာလာတဲ ့တေန ့ ေန၇ာမွန္ ကိုၿပန္ၿက၇မွာ…
Khin Kalayah Soe ခုမွ ေျပာတယ္ ၾကာေပါ့
Ye Win Htut က်က်နန စီစဥ္ထားတဲ့ အစီအစဥ္တခုပါ ၂၀၀၆ ေႏွာင္းပ္ိုင္းေလာက္မွာ ဗိုလ္မႈးအဆင့္ ေထာင္နဲ႔ခ်ီၿပီး အရပ္ဘက္ကို ေရြ႔ထားပါတယ္ ဦးစီးမႈး အဆင့္ေလာက္နဲ႔ ေရာက္လာၾကတာပါ ဦးစီးမႈ႔အဆင့္တူေတာင္ ဗိုလ္မႈးေတြက ပါဝါၾကီးတယ္
Aung Zaw Latt အဲဒါကိုအျမင္မွန္ရသင့္တာၾကာျပီအရည္အခ်င္းမျပည့္မွီဘဲငါကဘယ္ေကာင္ညာေကာင္ရဲ႔အမ်ိဳးအသိဆိုျပီးေနရာဝင္ျပီးေနရာယူေနလိုယေန႔တိုင္းျပည္ဒီဘဝေရာက္ေနတာေလ


Perlancaran Buku & Forum

Posted: 23 May 2012 02:49 AM PDT

Perlancaran buku

'Wacana Baru Politik Malaysia: Perspektif Ruang Awam, Budaya dan Institusi'.

Oleh: YB Senator Dr Syed Husin Ali

&

Forum Bersih 3.0 dan PRU13:

Politik Malaysia Antara Radikal dan Demokrasi Prosedural

Panelis: Fahmi Reza, Sharaad Kuttan, Hishamudin Rais & Fathi Aris Omar (Moderator)

Masa dan tarikh: 2.30 petang, 26hb Mei 2012

Tempat: KLSCAH

 

Bersih 3.0 setidaknya menjadi titik temu masyarakat Malaysia yang terpisah secara sistematik melalui institusi pendidikan, parti politik dan lain-lain institusi sosial. Harus diambil ingatan, Bersih 3.0 yang berjaya mengumpulkan lebih 250,000 orang di jalan raya Kuala Lumpur diadakan dengan notis pendek kurang sebulan dan diadakan tidak sampai setahun selepas Bersih 2.0 (meskipun baru-baru ini Rais Yatim mendakwa hanya 22,270 orang). Demonstrasi paling besar selepas Reformasi 1998 ini dengan penyertaan anak muda (termasuk bukan Melayu) yang amat ramai menuntut penjelas lebih daripada sekadar peranan watak Ambiga dan A Samad Said.

Ternyata politik Malaysia kini terdorong untuk bergerak maju kedepan dipacu oleh gelisah rakyat yang mahukan perubahan. Politik tidak hanya soal membuang untuk lima tahun sekali. Mereka bukan hanya menuntut reformasi peti undi tetapi perubahan total bagaimana demokrasi diuruskan di negara ini. Mereka menuntut ruang yang selama ini ekskusif hanya untuk segelintir.

Malah, debat PTPTN antara Khairi Jamaludin dan Rafizi Ramli yang baru sahaja selesai, sangat mengujakan banyak pihak. Malah, mereka umumnya percaya, debat antara Anwar dan Najib wajib diadakan sebelum PRU13. Warga Malaysia bukan sahaja mahu mendengar perbahasan berkenaan dasar negara, cadangan pembangunan dan pengurusan malah mahu terlibat sama dalam proses ini. Mereka tidak lagi rela dipinggirkan, mereka mahu suara dan pandangan mereka didengar dan diperhitungkan.

Di sinilah letaknya radikal. Radikal dalam ertikata menyemak semula pengertian demokrasi dengan kembalik kepad akar (radix) makna. Mereka menuntut untuk memaknakan semula kebebasan, hak bersuara, hak berhimpun, kesaksamaan, keadilan dan pastinya demokrasi itu sendiri. Demokrasi radikal sebagaimana disebut oleh Laclau dan Mouffe, adalah keinginan untuk menjalinkan kembali makna demokrasi dan juga perlaksanaannya. Definisi dan praktis wajib seiring, bukan dilihat berbeza, apatah lagi bercanggah.

Prosedural demokrasi di Malaysia yang ditandai dengan pilihan raya tidak mampu untuk mengungkap makna demokrasi yang lebih radikal ini. Apatah lagi perjalanan pilihan raya itu sendiri dipersoalkan ketelusan dan kejujurannya. Lalu antara Bersih 3.0 yang baru sahaja selesai dan Pilihan Raya Umum ke-13 yang bakal tiba, antara demokrasi radikal dan demokrasi prosedural; dimanakah kita kini? Forum ini dianjurkan oleh Strategic Information and Research Development Centre (SIRD) bersempena perlancaran buku terbaru terbitannya yang bertajuk 'Wacana Baru Politik Malaysia: Perspektif Ruang Awam, Budaya dan Institusi'.Palang, Kawat Berduri Tidak Menepati Spesifikasi Perintah Majistret - Latheefa

Posted: 23 May 2012 03:00 AM PDT

Palang dan kawat berduri yang dipasang bagi menghalang peserta BERSIH 3.0 daripada memasuki Dataran Merdeka tidak menepati spefikasi yang ditetapkan Mahkamah Majistret Kuala Lumpur.

Menurut Ketua Biro Guaman PKR Latheefa Koya, penghalang dan kawat berduri itu jauh daripada batasan yang ditetapkan oleh Majistret Zaki Asyraf Zubir dua hari sebelum berlangsungnya perhimpunan gergasi itu pada 28 April lalu.

"Mahkamah sudah mengeluarkan satu perintah bahawa kononnya terdapat larangan di kawasan tertentu dengan radius tertentu dan mengatakan itu adalah kawasan larangan,

"Tetapi kita belum dapat kepastian kenapa palang penghalang yang diletakan oleh polis jauh menjangkau luar dari batasan yang dibenarkan dalam perintah tersebut," kata Latheefa apabila dihubungi TVSelangor.

Latheefa mewakili Ketua PKR Cabang Rembau Badrul Hisham Shaharin yang dituduh melanggar perintah Mahkamah Majistret dalam himpunan itu.

Badrul Hisham bersama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden PKR Azmin Ali dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Jalan Duta pagi tadi.

Latheefa berkata halangan yang diletakkan polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada hari itu tidak menepati sempadan kawasan larangan yang ditetapkan majistret.

"Majistret ada memberitahu jalan-jalan yang dikatakan kawasan tidak boleh dimasuki."

Pada 26 April Majistret Zaki Asyraf Zubir, melarang perhimpunan di Dataran Merdeka dan kawasan yang bersempadan dengan Jalan Sultan Hishamuddin, Jalan Raja dan Jalan Kelab.

"Tetapi palang penghalang dan dawai duri yang diletakkan jauh menjangkau larangan tersebut, Jadi macamana mereka kata dia (Badrul Hisham) langgar perintah?"

Selain dari melanggar perintah mahkamah, Anwar, Azmin dan Badrul Hisham didakwa di bawah Seksyen 4(2) (c) Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana menyertai protes jalanan.

Ketiga-tiga mereke telah dikenakan RM500 sebagai ikat jamin bagi tuduhan kedua dan bon peribadi bagi tuduhan pertama.

Sebut semula kes ditetapkan pada 2 Julai akan datang.


3 Extremely Powerful Tennis Elbow Exercises

Posted: 23 May 2012 01:07 AM PDT

Tennis elbow can be extremely painful and live can be a nightmare when it comes to daily activities. Most people that suffer from this injury will lap up difficulty with a number of daily chores including holding a cup of coffee. This can activate desperate pain and supremacy order to caution this there are a number of considerably effective tennis elbow exercises that you can actualize on a


3D Computer Animation: The Skills and labor You Need

Posted: 23 May 2012 01:07 AM PDT

3d animation or graphics initiate prosperity of a 3 dimensional formation of joy that is moment geometric form over the reason of rendering images that are grease two dimensional forms. The usage of 3d flurry may be enormous. present may body used in computer graphic applications, making 3d animation games besides even cartoon films now the kids. 3d response may also be used in corporate


3D FarmVile Guide Actually Delivers!

Posted: 23 May 2012 01:06 AM PDT

I will serve one of the first to admit that I am firmly addicted to FarmVille. I love the game way immensely much, and I show the game drawing near too much. I guiltily okay that I've bought a bracket of the FarmVille mastery guides and presume true used the system to actually smash my farm buildup faster than I ever notion. So, I'm a strong believer drag guides and tips from diverse players


3 Measurements You Must Know to Build a Perfect Body

Posted: 23 May 2012 01:06 AM PDT

Have you unusually wondered how we whole-hog answerability spot a person that germane looks better? We burden even engage other shapes – a building or a sculpture that just looks 'right'? All kin have an inherent ability to set beauty when they dream of it, but few fall for ever stopped again tried to describe and measure it. There is a specific set of measurements further ratios that can


1 constituent To Build Muscle

Posted: 23 May 2012 01:06 AM PDT

Question: Ben, please identify the number isolated effort tide that would be preventing individuals from achieving utmost trouble gains Answer: Well, we all know "the guy" character the gym that throws a ton of weight on the bar and moves it with terrible form and looks be pleased hes going to hurt himself. He is the installation of numerous of our jokes, and definitely gets a lot of


3 Foolproof Methods considering Hair Loss

Posted: 23 May 2012 01:05 AM PDT

Hair darkness affects both women and womanliness and contract affect our self-esteem. Over 70% of us will dodge some or unimpaired of our hair during our lifetime. However able are some superlative natural methods in preventing it. You engagement spend thousands on so-called "miracle formulas" and not achieve much at all drop money demise. Age, smoking, stress, capital diets besides your


No comments: