Friday, May 11, 2012

Selamat Hari Ibu..

Selamat Hari Ibu..


Selamat Hari Ibu..

Posted: 11 May 2012 09:44 AM PDT
O bonda..betapa anakanda2 semua rindu kehadiran mu..Terima kasih kerana mengampunkan dosa kami semua.Saat2 manis seperti ini sentiasa terpahat dalam hati kami sampai ke akhir hayat..
Alahai mak..gambar kenangan kami tatap sambil berderai airmata..
Semoga roh bonda dikumpulkan bersama para solehin dan dirahmati Allah SWT..Ameen.

Terima kasih mak kerana sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kejayaan anak cucu cicit dunia akhirat..Ameen.
(18hb Mei ini genap 6 tahun mak pergi..)Mohon sedekah Al-Fatihah untuk bonda kami..Allahyarhamah Hajjah Kamaliah Bt Haji Mohd..

Jazakallahhu khair..

The Top Ten Mysteries of the Universe

Posted: 11 May 2012 10:45 AM PDT

Ever wondered about the mysteries of our universe? Wonder no more. Check out the following post written by Soren Dreier:

1. What Are Fermi Bubbles?

No, this is not a rare digestive disorder. The bubbles are massive, mysterious structures that emanate from the Milky Ways center and extend roughly 20,000 light-years above and below the galactic plane. The strange phenomenon, first discovered in 2010, is made up of super-high-energy gamma-ray and X-ray emissions, invisible to the naked eye. Scientists have hypothesized that the gamma rays might be shock waves from stars being consumed by the massive black hole at the center of the galaxy.


2. Rectangular Galaxy

"Look, up in the sky! It's a…rectangle?" Earlier this year, astronomers spotted a celestial body, roughly 70 million light-years away, with an appearance that is unique in the visible universe: The galaxy LEDA 074886 is shaped more or less like a rectangle. While most galaxies are shaped like discs, three-dimensional ellipses or irregular blobs, this one seems to have a regular rectangle or diamond-shaped appearance. Some have speculated that the shape results from the collision of two spiral-shaped galaxies, but no one knows for now.


CLICK HERE to read the rest of the entry.


Kuota Haji Akan Disekat? Menteri-menteri UMNO Malaysia Memang Pendusta

Posted: 11 May 2012 10:33 AM PDT

Protes di Mekah, Arab Saudi hantar nota diplomatik

Kerajaan telah menerima nota diplomatik daripada Kedutaaan Arab Saudi yang menasihati rakyat Malaysia supaya tidak mengambil bahagian dalam demonstrasi dan mematuhi undang-undang dan norma di Arab Saudi.

Menteri Luar, Datuk Anifah Aman berkata, protes BERSIH yang dianjurkan di Mekah dan Madinah telah menimbulkan kebimbangan kerajaan Arab Saudi yang mungkin mengugat kuota jemaah Malaysia untuk pergi menunaikan ibadat haji.

Katanya, Malaysia akan menghoramti tindakan kerajaan Arab Saudi yang akan diambil terhadap rakyat Malaysia yang terbabit dalam protes di bawah apa jua undang-undang.

"Kita akan memberi kerjasama penuh," katanya dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur petang ini.

Satu laporan akhbar Mingguan Malaysia Ahad lalu mendakwa kerajaan Arab Saudi sedang memburu pemimpin pembangkang yang didakwa menganjurkan perhimpunan pro-BERSIH pada 28 April di kota suci Mekah dan Madinah.

Memetik sumber yang tidak dinamakan, akbar itu mendakwa individu berkenaan diburu kerana "dipercayai menyampaikan ucapan dengan tujuan menghasut rakyat Arab Saudi menyertai gelombang Arab Spring dan bangkit menentang pemerintah."

Sementara itu, Anifah juga berkata tidak ada keperluan untuk orang luar menyiasat Prhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April.

Katanya, Malaysia merupakan sebuah negara berdaulat dan mampu menjalankan penyiasatan sendiri yang saksama dan yakin dengan pihak berkuasa dan polis.

"Bagi rakyat Malaysia yang bertanggungjawab, saya tidak fikir ini adalah satu isu," tambahnya.

Jamil Khir: Arab Saudi sedang mempertimbangkan kena sekatan kepada jemaah haji, umrah Malaysia

KUALA LUMPUR, 8 Mei — Kerajaan Arab Saudi sedang membuat pertimbangan sama ada untuk mengenakan sekatan atau mengantung jemaah haji dan umrah dari Malaysia ekoran tindakan segelintir rakyat negara ini mengadakan perhimpunan haram Bersih 3.0 di Mekah dan Madinah baru-baru ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata perkara itu dinyatakan Duta Besar Arab Saudi ke Malaysia Fahad A. H. Al-Rashid dalam perjumpaan mereka pada Jumaat lepas berhubung perkara itu.

"Saya menjelaskan bahawa kerajaan Malaysia menentang kelakuan ini (perhimpunan di Mekah dan Madinah), apa lagi jika ia dilakukan di luar Negara Malaysia," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Guru-guru Pendidikan Islam dan Guru Islam di Pusat Islam hari ini.

Jamil Khir berkata perhimpunan haram seperti ini sangat sensitif kepada kerajaan Arab Saudi, ditambah dengan keadaan di Timur Tengah yang baru sahaja dilanda gejolak "kebangkitan Arab", di mana rakyat dihasut untuk menentang kerajaan-kerajaan mereka.

Beliau berkata sehingga hari ini Arab Saudi tidak pernah mengenakan sebarang hukuman terhadap Malaysia walaupun hukuman sekatan dan mengantung itu pernah dibuat ke atas negara lain.

Jamil Khir berkata kerajaan sangat bimbang jika Arab Saudi mengambil satu tindakan drastik berkaitan dengan kuota dan jumlah visa yang dikeluarkan untuk tahun ini.

Beliau turut melahirkan rasa kesal dengan sikap segelintir jemaah umrah dan pelajar Malaysia yang membawa politik tanah air ke luar termasuk mencampuradukkan ibadah dengan kepentingan fahaman politik mereka.

Katanya sikap mereka itu telah merosakkan imej negara kerana sebelum ini sikap jemaah Malaysia yang sentiasa mematuhi undang-undang negara itu sering mendapat pujian Raja Arab Saudi, dan sentiasa dijadikan penanda aras di negara itu.

Mengenai buku "Kahwin Campur" yang diterbit dan diedarkan secara percuma oleh Middle Eastern Study Group yang antara lain didakwa menghalalkan perhubungan seksual sejenis, Jamil berkata beliau menyerahkan perkara itu kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Jabatan Agama Islam akan bekerjasama dengan KDN untuk menguatkuasakan pengharamannya.

Beliau berkata pengharaman buku itu akan dapat menyekat hubungan songsang sesama jenis.

Middle Eastern Study Group adalah sebuah badan di bawah naungan Institut Kajian Dasar (IKD), yang dikaitkan dengan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
— BERNAMA


Bersih Perlu Bertanggungjawab Jika Arab Saudi Sekat Jemaah Malaysia

KUALA LUMPUR: Penganjur perhimpunan Bersih 3.0 perlu bertanggungjawab sekiranya jemaah Malaysia tidak dibenarkan menunaikan ibadah haji dan umrah bagi tempoh tertentu, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata pihak keselamatan Arab Saudi memandang serius dengan tindakan segelintir peserta Bersih yang berani mengadakan perhimpunan haram yang berunsur politik di negara tersebut.

"Arab Saudi cukup sensitif berhubung demonstrasi atau sebarang perhimpunan haram yang dilakukan di negara itu.

"Dulu ada rakyat sebuah negara Islam pernah mengadakan demonstrasi di Mekah dan Madinah bagi tujuan mendemokrasikan politik di negara berkenaan dan Arab Saudi telah tidak mengizinkan mana-mana jemaah dari negara berkenaan untuk menunaikan ibadah haji dan umrah bagi tempoh tiga tahun," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada majlis pelancaran konvoi bermotosikal sempena sambutan Hari Umno ke-66, di sini, Ahad.

Ahmad Zahid berkata penganjur perhimpunan perlu bertanggungjawab dan bersedia untuk membayar harga yang tinggi jika Arab Saudi mengenakan sekatan tersebut kepada jemaah dari negara ini.

"Saya cukup khuatir sensitiviti Arab Saudi tidak diketahui oleh pihak penganjur yang berpotensi menjejaskan jemaah haji dan umrah dari negara kita... Adakah ini satu cara yang baik untuk menuntut sesuatu perubahan kerana kita juga perlu mematuhi undang-undang sesebuah negara lain termasuklah Arab Saudi.

"Saya tidak fikir Arab Saudi akan mendiamkan diri ekoran gambar yang dikeluarkan melalui YouTube dan laman sosial Facebook...Kita perlu ingat risikan tentera mereka cekap kerana sering kali berhadapan dengan situasi sedemikian yang melibatkan negara luar," katanya.

Media melaporkan pihak berkuasa Arab Saudi sedang menjalankan siasatan terperinci terhadap penganjuran perhimpunan Bersih 3.0 di Mekah dan Madinah oleh aktivis-aktivis perhimpunan haram tersebut pada 28 April lalu.

Ahmad Zahid yang juga Naib Presiden Umno berkata demonstrasi jalanan bukan acuan politik yang sesuai untuk negara ini.

"Saya fikir tidak sesuai mencari pengaruh dengan cara mengadakan demonstrasi atau politik jalanan," katanya.

Pada majlis itu, Ahmad Zahid mengetuai konvoi bermotosikal sempena hari ulang tahun Umno ke-66 yang akan menjelajah ke wilayah tengah melibatkan Negeri Sembilan, Melaka dan Pahang sebelum berakhir di Kuala Lumpur.

"Konvoi kali ini melibatkan motosikal berkuasa besar dan kecil bagi melibatkan ahli-ahli akar umbi...penting untuk konvoi kali ini libatkan sekali ahli peringkat akar umbi dan golongan muda bagi menjadikan Umno terus relevan dan ini juga sebagai usaha dalam meremajakan Umno," katanya.

Sebanyak 66 buah motosikal berkuasa besar dan kecil menyertai konvoi tersebut sebagai simbolik kepada 66 tahun kelahiran Umno.

Konvoi selama lima hari itu dijangka menamatkan jelajah mereka di Stadium Nasional Bukit Jalil Jumaat depan dan dijadual disambut oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.
BERNAMA


Ulasan GB

Ketiga-tiga berita di atas cukup meragukan.

Kerana tiada sebab untuk kerajaan Arab Saudi berasa bimbang terhadap sekumpulan rakyat malaysia yang sekadar bergambar sambil memegang bendera kuning BERSIH tanda sokongan mereka terhadap perjuangan BERSIH 3.0 yang diadakan di Kuala Lumpur.

GB cukup yakin bahawa ketiga-tiga menteri di atas berdusta, semata-mata untuk memburukkan BERSIH di mata masyarakat kita.

Nota diplomatik? Kalau serius mengapa sekadar nota? Betul-betul menteri luar punya auta!

Menteri-menteri yang cuba membodohkan rakyat menyangkakan penduistaan mereka boleh menyebabkan rakyat akan merenggangjkan diri denagn BERSIH. Sebenarnya sesiapa punboleh membuat semakan di Kedutaan Arab Saudi apakah benar ada nota diplomatik dikeluarkan khusus kerana BERSIH.

Dan juga, sebenarnya buang masa untuk pihak keselamatan Arab Saudi hendak pergi memburu pemimpin pembangkang yang kononnya didakwa menganjurkan perhimpunan pro-BERSIH seperti dilaporkan akhbar pencacai, Mingguan Malaysia.

Beberapa orang sahabat GB yang berkebetulan sedang mengerjakan umrah di Mekah menyatakan tidak ada apa-apa pun berlaku di sini. OK sahaja. Mengenai berita tentang sekatan kuota haji & umrah, cuma akhbar dan agensi berita di Malaysia sahaja yang sengaja menggembar-gemburkannya untuk memburukkan BERSIH.

Ini disokong pula oleh kenyataan Ustaz Zamri di dalam FBnya yang GB kutip dari ASD:Please Tell Me How They Died

Posted: 11 May 2012 08:34 AM PDT

How many of you are aware that in the past few years, more and more birds/animals and even fishes are dying mysteriously? Dead birds are falling from the sky, fishes are washed ashore etc. Of course, some say it could be due to lightning or mid-air collision for the birds or fishes who are aware of imminent earthquakes. But could there be another darker side to such occurrences?

At the beginning of this year, Mail Online reported that approximately 5,000 blackbirds dropped dead from the sky last night in the early hours of the new year. As if the incident was not strange enough, it is the second time in two years that the birds have fallen as the calendar year changes. Read more here and see the photos.

According to THIS SITE:

A Peruvian biologist from an environmental organization warned the dolphin die-off was caused by a virus that could mutate to humans.

After a mysterious massive die-off of over 3,000 dolphins along the northern coast of Peru this year more than 1200 pelicans have been found dead in the past ten days in the same region. The deaths of the pelicans and dolphins, unexplained.

This site gives more background information. Do check out the comments and video links there as well.

Check out this youtube video from CNN.


Two days ago, Frank Bajak of Associated Press reported HERE that Autopsy delay clouds Peru dolphin die-off mystery


As always, before I plunge headlong into conspiracy theories, I like to read up alternative views so here are the 10 leading theories for dead birds and fish.


Joe presents a few theories AT THIS LINK (a must read!!!)

Are we witnessing 'responsible technology'?

Can someone out there tell me why those dolphins and the many birds died so mysteriously?

What IS behind all those deaths and what omen are these trends foretelling if any?


[Video] 939 Peguam Kutuk Kekerasan Polis Pada Bersih 3.0 Berbanding 16 Menentang

Posted: 11 May 2012 08:31 AM PDT

Hanya 16 peguam tolak usul kutuk keganasan polis

Majlis Peguam Malaysia hari ini meluluskan usul tergempar mengutuk dakwaan keganasan polis sewaktu himpunan BERSIH 3.0 pada 28 April lalu.

Badan peguam dengan keahlian lebih 14,000 anggota itu meluluskan usul tersebut yang diajukan presidennya, Lim Chee Wee pada satu mesyuarat agung luar biasa (EGM) petang tadi.

"Majlis Peguam Malaysia memandang serius dan mengutuk penggunaan meriam air dan gas pemedih mata secara berlebihan, salah, dan tanpa had terhadap peserta himpunan," kata Lim Chee Wee sewaktu membacakan sebahagian petikan daripada usul itu selepas selesai mesyuarat.

Seramai 1,270 anggota Majlis Peguam Malaysia hadir ke EGM petang tadi dengan 939 menyokong dan hanya 16 orang menolak usul tersebut.

Lim berkata berbeza dengan polis, peserta BERSIH yang menuju ke arah Dataran Merdeka bersurai secara aman walaupun selepas polis mula melepaskan tembakan gas pemedih mata terhadap mereka.

"Peserta berpusing dan mula beredar. Tiada pijak memijak berlaku. Ia satu bukti bahawa mereka adalah rakyat Malaysia yang cintakan keamanan," katanya.

Lim juga berkata Majlis Peguam menuntut Menteri Dalam Negeri Datuk seri Hishammuddin Hussein dan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar memohon maaf kepada rakyat Malaysia di atas insiden itu.

Majlis Peguam Malaysia turut menuntut agar anggota polis yang melakukan keganasan dikenalpasti dan didakwa.


"Kami gesa polis mengenal pasti anggota mereka yang terlibat dalam kelakuan yang menyalahi undang-undang, terutamanya yang menyerang peserta himpunan, didakwa," kata Lim.

Resolusi yang diusulkan Lim hari ini hasil daripada laporan pemerhatian 78 pemerhati dari Majlis Peguam sewaktu himpunan BERSIH anjuran gabungan 84 NGO itu. -mk

Set up IPCMC, tender apology

KUALA LUMPUR: The Bar Council renewed its calls for the government to set up the Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) in the aftermath of the Bersih 3.0 rally.

This key point is one of the 12 resolutions passed at the Bar Council's extraordinary general meeting (EGM) today.

Out of 1,270 members who attended the EGM, 936 voted in favour of the resolutions, 16 opposed with no abstentions. The rest did not vote on the resolutions.

Speaking at a press conference later, its president Lim Chee Wee said the violence that took place during the rally was clear proof that the government must set up the IPCMC without delay.

"It's obvious that the police cannot police themselves," he added.

On April 28, scores of protesters and journalists were assaulted by the police during the mammoth rally.

Minister, police must apologise

Lim also called upon Home Minister Hishammuddin Hussein and Inspector-General of Police Ismail Omar to issue a public apology for the conduct of the police on that day and the indiscriminate use of tear gas and water cannons during the rally.

"The Bersih rally in four other places like Kuantan, Johor, Malacca and Ipoh went on smoothly as the police facilitated and cooperated with the demonstrators. But in Kuala Lumpur, the situation was totally the opposite," he said.

Although Lim admitted that his monitoring team had confirmed reports that some of the protesters had breached a police barricade, he said that did not justify the police's high-handed actions.

"The police should have isolated the area and the specific protesters. Instead, they launched attacks on all demonstrators," he said.

Lim added that the police did not provide enough time frame and space for the crowd to disperse.

"Suhakam recommended that the police should launch tear gas after three warnings at an interval of 10 minutes. But during Bersih, our monitoring team reported that warnings were only given at two minute intervals," he said.

Lim also urged Hishammuddin and Ismail to apologise to all those who were assaulted on that day, including lawyers and journalists.

"The government should offer due compensation to those who were beaten up by the police," he added.

On his next course of action. Lim said he would establish a team of volunteers to assist the victims of police brutality.

"We will provide advise to them on how to seek legal redress but it will be up to them whether they want to pursue the case or otherwise," he added.
-FMT

More Thank You Cards, Letters And Messages From Voters

Posted: 11 May 2012 06:47 AM PDT

Throughout my four-year service as Kampung Tunku Assemblyman (ADUN), I have received a lot of comments, ranging from anonymous letters with the most sarcastic negative criticism like this, to letters or cards which give high compliments to our service and policy of Pakatan Rakyat (PR) government's policy in Selangor.

I am here to share with you a few more thank you letters,


Pengerusi SPR Langgar Perlembagaan Gagal Isytihar Keanggotaan Ahli UMNO

Posted: 11 May 2012 06:32 AM PDT

PKR dakwa Aziz tidak isytihar status keahlian Umno selepas dilantik

PETALING JAYA, 10 Mei — PKR mendakwa Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof tidak mengisytiharkan keanggotaan sebagai ahli Umno selepas dilantik menganggotai badan pengendali pilihan raya itu.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, Abdul Aziz seharusnya membuat pengisytiharan tersebut dalam masa tiga bulan selepas pelantikannya sebagai anggota SPR.

"Beliau sepatutnya sudah gugur taraf sebagai pengerusi SPR jika tidak mengisytiharkan dirinya menganggotai mana-mana pertubuhan selepas tiga bulan dari tempoh masa dilantik," kata Saifuddin ketika sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini.

Berdasarkan Perkara 114 Fasal 4A Perlembagaan Persekutuan berkenaan pelantikan keanggotaan SPR, Saifuddin menjelaskan, "pengerusi SPR itu hilang kelayakan jika selepas tiga bulan pelantikannya ke jawatan itu atau pada bila-bila masa selepas itu menjadi mana-mana anggota mana-mana lembaga pengarah atau lembaga pengurusan, pegawai atau pekerja, atau melibatkan diri dalam mana-mana organisasi sama ada mendapat keuntungan atau tidak."

"Tuntutan itu jelas menunjukkan selepas tiga bulan dilantik, beliau perlu menarik diri daripada menganggotai mana-mana badan pertubuhan dengan membatalkan keahlian, atau beliau akan terlucut jawatan secara automatik dalam menganggotai SPR.

"Sebagai Pengerusi SPR, kecuaian beliau tidak menyemak dan membatalkan keahlian parti politik adalah satu kesalahan besar melanggar peruntukan Perlembagaan,"
tegas Saifuddin lagi.

Menurut Saifuddin ketika mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz semalam berkenaan keahlian Umno Abdul Aziz, "setelah mana-mana pihak membayar yuran keahlian parti, beliau adalah ahli parti dan tidak akan terlucut."

Tambah Saifuddin, yuran keahlian berbeza dengan yuran tahunan yang mana yuran tahunan membolehkan ahli mengundi dan diundi serta boleh dipilih menjadi perwakilan parti, sedangkan yuran keahlian hanya dibayar sekali sahaja semasa pendaftaran sebagai ahli.

"Yuran tahunan perlu bagi ahli itu untuk menyertai perhimpunan dan mesyuarat parti. Malah dia boleh dipilih atau menggunakan hak ahli untuk memilih penjawat jawatan dalaman parti.

"Seseorang tidak akan terlucut sebagai ahli, dia hanya tidak boleh ambil bahagian mengundi dan diundi jika hanya membayar yuran keahlian semasa pendaftaran,"
katanya lagi.

Tambah Saifuddin, walaupun Nazri sudah sahkan status Aziz semalam, tapi hakikatnya beliau pernah menjadi ahli Umno dan itu tidak menafikan keanggotaan Aziz sebagai ahli Umno.

"Apabila yuran keahlian sudah dibayar, beliau akan menjadi ahli Umno selama-lamanya, kecuali apabila beliau dipecat atau menghantar surat untuk keluar parti,"
katanya lagi.

Nazri Aziz semalam berkata pengerusi SPR itu kini bukan lagi ahli Umno apabila Aziz sendiri memberitahu beliau perkara itu selepas memeriksa status keahlian tersebut dengan cawangan terbabit.

"Pengerusi SPR beritahu saya yang beliau bukan ahli Umno. "Beliau mengesahkan dengan cawangannya (didaftarkan sebelum ini) yang beliau bukan lagi ahli," katanya dalam satu sidang media semalam.

Menurutnya lagi, keahlian tersebut tidak lagi disambung selepas Aziz gagal memperbaharui keahlian selepas mendaftar buat pertama kali.

Nazri turut berkata Aziz memberitahu beliau bahawa keahlian itu didaftarkan jemaah surau berhampiran tempat tinggalnya.

Sehubungan itu, Saifuddin telah menghantar surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini bagi mewujudkan tribunal khas bagi menyiasat perkara ini yang turut melibatkan Naib Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar. -TMI

PKR : Tubuh Tribunal Siasat Pengerusi SPR Langgar Perlembagaan Persekutuan

SHAH ALAM, 10 MEI: PKR hari ini menghantar sepucuk surat kepada Pejabat Perdana Menteri bagi menggesa sebuah tribunal ditubuhkan untuk menyiasat perlanggaran Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof dan Timbalannya Datuk Wan Ahmad Wan Omar

Menurut Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dalam sidang akhbarnya petang ini, perlanggaran perlembagaan tersebut berlaku apabila didapati Aziz masih lagi menganggotai parti Umno.

"Ini adalah susulan daripada kenyataan yang dibuat oleh YB Sivarasa dan Rafizi(Ramli) dua hari lepas yang memberikan perincian perlanggaran Perkara 114, Perlembagaan Persekutuan yang menyebut dengan jelas tidak boleh seseorang yang menganggotai SPR untuk turut menjadi anggota kepada mana-mana pertubuhan," kata Saifuddin.

Menurut Saifuddin, kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz semalam juga mengukuhkan lagi keyakinan mereka bahawa pengerusi SPR itu masih lagi seorang ahli Umno yang sah.

"Cuma alasan Nazri, Aziz bukan lagi menjadi ahli sebab dia sudah lama tidak membayar yuran.

"Apabila Nazri mengesahkan mengenai status Aziz pernah menjadi ahli cuma dah lama tak bayar yuran tahunan atau dibayar oleh orang lain ia tidak menafikan sama sekali status keanggotaan Aziz sebagai ahli Umno.

"Kenyataan Nazri itu mengukuhkan dan menambah yakinkan kita lagi bahawa dakwaan asal kita iaitu Pengerusi SPR adalah seorang ahli Umno," katanya lagi.

Saifuddin menjelaskan, keahlian seseorang dalam Umno tidak akan terbatal atau terlucut sekirannya seseorang itu tidak menjelaskan yuran tahunan parti itu, tetapi ia hanya menjadikan seseorang itu hilang kelayakan untuk mengambil bahagian dalam mesyuarat agung samada di peringkat cawangan, bahagian atau perhimpunan agung.

Saifuddin juga memberitahu, dengan hanya membayar sekali sahaja yuran keahlian semasa mendaftar sudah cukup untuk menjadikan seseorang itu kekal sebagai ahli Umno selagi beliau tidak dipecat keahliannya atau pun menulis surat mengisytihar keluar parti.

Selain itu, Pengerusi SPR itu sekali lagi didapati melanggar Perkara 114, Perlembagaan Persekutuan apabila beliau gagal mengumumkan status keahliannya dalam mana-mana pertubuhan dalam jangkamasa tiga bulan pertama perlantikan beliau sebagai Pengerusi SPR.

"Mengikut Perkara 114, Perlembagaan Persekutuan menyebut 'kepercayaan awam adalah tunggak utama', di samping perincian bahawa dalam tempoh tiga bulan selepas perlantikan dibuat oleh Yang DiPertuan Agong, seorang anggota SPR itu mestilah tampil memaklumkan status dia, samada dia ada menganggotai mana-mana pertubuhan atau tidak.

"Dalam kes ini, Aziz tidak mengisytiharkan, tidak berbuat demikian, dengan ini memberi kita alasan yang cukup kuat untuk meminta sebuah tribunal menyiasat perlanggaran Perkara 114, Perlembagaan Persekutuan oleh SPR segera dimulakan," jelasnya.
-selangorkuNo Bad Dogs; Just Bad Owners!

Posted: 11 May 2012 04:30 AM PDT

PETPOSITIVE SAYS:   


Friday May 11, 2012

The Malaysian Animal-Assisted Therapy for the Disabled and Elderly Association (PETPOSITIVE) is deeply saddened over the mauling to death of an elderly jogger by a bull terrier in Subang Jaya.
As a national organisation that works towards bringing hope and joy through animal-assisted therapy for disabled and elderly Malaysians, it


Vegetables vs Big Fat Pregnant Lady's Feet – from Instagram

Posted: 11 May 2012 03:42 AM PDT

 Vegetables vs Big Fat Pregnant Lady's Feet - from Instagram

Bloated feet vs Giant red spinach

20120511-185030.jpg

Bloated feet vs Kailan

20120511-185135.jpg

Bloated feet vs Sawi and Kailan patch

So siapa lagi gomok? Actually susah giler nak tangkap gambar- gambar ni! Asyik tertangkap gambar perot! Lol!

Have a great weekend guys!


The Elegant Prince

Posted: 11 May 2012 03:31 AM PDT

Much as I wanted to voice my views, it is with much restraint that I have not said much about Tunku Aziz's recent personal comments about Bersih 3.0 which did not go down well with not only DAP but many Malaysians. I did write about him in my post on:
When I first met him in February 2010, it was not only his erudite, passionate and intellectual views expressed so articulately but it was his courage to speak up when another speaker's views were not quite in line with certain principles in which the Tunku believed. That Tunku Aziz is a man of principles is certainly beyond doubt. Please check out the posts listed above to catch my drift.The brouhaha that followed after the Tunku expressed his personal views was quite a shock to me. I understood the Tunku's concerns and in my heart, I applauded his courage to speak up knowing full well the flak he would get in return for airing his personal views.

You see, Malaysia is a paradoxical country.

There are some who campaign for freedom of expression and complain when they don't have what they think they need. And yet, when others actually exercise their freedom of speech, they get shot down.

Maturity?

What about respect?

I have come to realize that while some may complain about double standards being practised, are they guilty of the same?

To me, I am 100% sure that Tunku Aziz is NOT a mole because as a gentleman with high principles, he merely spoke from his heart.

Look at his public response when he received all the flak in various sites. He never uttered a word of condemnation whatsoever against any one, any party.

Frankly, I really learnt humility from the elegant prince, Tunku Aziz Tunku Ibrahim. A man of his stature, experience and princely background could have easily lashed out. But he did not.

Why?

I believe it is because his conscience is clear. There is no reason to respond and the only one he gave was with regards to his Senatorship.

Certainly, Tunku Aziz has nothing but my highest respect. For all the good that he has done for Malaysia and to receive brickbats instead of bouquets and yet to keep an elegant silence - now that is a true gentleman! 

I learnt a lot from this episode - not to react but to remain in silence than to be embroiled in any senseless debate that goes no where.

Some say he should not have voiced his dissent publicly but then, he did say it was his personal view, which unfortunately is not in tandem with that of DAP.

It is interesting to see this view and also this one from which I quote:

"It's a great privilege to be a senator but it is not something to be exchanged for one's conscience, honour and integrity. I always thought that as a democratic party, they would allow for dissent. I have read Kit Siang's book Right to Dissent. It's an important book that suggests that dissent is something they embrace as part of their political philosophy but obviously that is not what they practise," he added.


The question that many are asking is whether it was necessary for the DAP to act so drastically against Tunku Aziz over what was an individual opinion. He had been welcomed into the party as a "towering Malaysian" and his credentials are simply impeccable – he is related to the Kedah royalty, he has served in the United Nations and the World Bank and he was, of course, the founding president of Transparency International Malaysia. CLICK HERE FOR MORE.

"It is not our differences that divide us. It is our inability to recognize, accept, and celebrate those differences." Audre Lorde


Finally, I would like to share Josh Hong's article taken from Malaysiakini:

Tunku Aziz and the Dewan Negara by Josh Hong

That Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim's senatorship will not be renewed came as no surprise to me.

In all probability, the Tunku has been persuaded by the DAP leadership to step down in order to lance the boil over his recent remarks over the Bersih 3.0 massive protest, which clearly raised more than eyebrows.

But the Tunku's stance against street protest is nothing new. If anything, it is only in line with his political thinking over the years.

Coming from a prominent background (distantly related to the Kedah royalty) and having been very much a part of Malaysia's high society (with distinguished services at Guthrie Corporation and Bank Negara in the past), the Tunku is most unlikely to become a so-called anti-establishment politician.

This, together with his relatively liberal and diverse family roots, decidedly ruled out the possibility of his joining either PAS or Parti Keadilan Rakyat, which at one time was popularly perceived as made up of a bunch of rabble-rousers and law-breakers.

But the Tunku (right in photo) truly made his mark as a respected public figure with his anti-corruption efforts while helming the Malaysian chapter of Transparency International. In his role as a corruption watchdog, the Tunku fearlessly spoke out against the opaque processes and corrupt practices of both the Mahathir Mohamad and Abdullah Ahmad Badawi administrations, albeit always stopping short of calling for a change of government.

It was also completely characteristic of his mainstream political ideology, ie. reform from within the system, that the Tunku had rarely commented critically on controversial legislations such as the Internal Security Act (ISA), the Sedition Act and the Printing Presses and Publications Act, although he should have known the continued existence of these laws had severely impeded any genuine effort to weed out corruption.

Not to mention the daily street protests at the height of Reformasi, at which he no doubt looked askance, and I personally know of several social activists who dismissed the Tunku for his elitism and disapproval of any attempt to rage against the state machine.

In an interview with The Nut Graph, the Tunku related how his father was a stickler for rules who would not tolerate it if his son cycled home without a lamp. This anecdote illustrates his father's fastidious adherence to the rule of law that certainly has had a powerful impact on the Tunku's future political understanding.

But the Tunku did (and still does) harbour political ambitions, perhaps not aspiring to be a government minister of sorts but at least to be able to effect policy changes to some extent. Umno, that is universally known to be corrupt to the core, was out of the question, leaving the DAP the only viable option.

Indeed, it would take an enormous amount of courage for someone with dignity and prestige as the Tunku to join Umno of the present days.

In some way, the DAP's ideology matches that of the Tunku. When the left-wing forces were boycotting what they saw as sham elections in the 1960s, the DAP filled the vacuum by contesting in most of the winnable seats and becoming the largest opposition party in parliament, a position that it went on to hold for the next three decades.

Again, the party's faith in what the leftists and socialists would describe as capitalist parliamentary democracy reflected that of the Tunku's.


A scrupulously principled man

It was beyond doubt that the DAP needed him - a towering and respected Malay - to counter claims that the party is anti-Malay. Unfortunately, the scrupulously principled man is unsuited for a country in which rules are bent and laws enacted to serve the purposes and benefits of the ruling coalition.

Meanwhile, the political developments over the past 15 years has triggered a sea-change in the Chinese-based DAP.

Having gone through the baptism of fire (ie teargas and water cannons) on the streets together with PAS and PKR and - most importantly - with national power no longer an ultimate pipe dream but actually within reach, the party is ready to opt for what social activist Hishammuddin Rais calls Pilihan Jalan Raya, meaning one should be ready to take to the streets if all other avenues to free and fair elections are blocked.

This seismic change in the DAP has now put the Tunku at odds with his party over the Bersih 3.0 march. He had hoped to use the DAP platform to articulate his thoughts and influence policy directions as a senator, but his view on peaceful street protest only shows that he is far behind the party's leadership and rank and file.

Needless to say, for a national leader to come out with a statement that contradicts glaringly the collective decision of Pakatan Rakyat is creating unnecessary but potentially damaging ripple effects within the opposition front. One also has reasons to believe the DAP must have come under tremendous pressure to do something about the Tunku, given the resolute decisions of the other coalition partners to sack Zulkifli Noordin and Hasan Ali.

Judging from the Tunku's track record, I am not prepared to rush to the conclusion that he is just another Trojan Horse. Most likely, the Tunku not only appears to be out of step with his party but also out of touch with public sentiments.

Lest we forget, Dewan Negara, unlike Dewan Rakyat, is an unelected chamber, and its members are no more than political appointees who are expected to toe the party line. In view of this, while discontinuing the Tunku's senatorship may seem arbitrary, it can hardly be said that it is tantamount to denying him of his freedom of speech.

After all, the Tunku can remain a DAP member and continue to speak out without fear and favour, although it will certainly make his position as a vice-chairperson quite untenable.

But this episode - along with issues of other senators whose appointment now hangs in the balance - also exposes the democratic deficits of the upper chamber as a whole. It would have made it a daunting task for the DAP to withdraw the Tunku's senatorship had he been elected in the first place, for he would then be able to cite popular mandate as his defence.

Hence, while it is high time that both the government and the opposition consider having an elected Dewan Negara, political calculations however determine that this will not happen for years to come.

JOSH HONG studied politics at London Metropolitan University and the School of Oriental and African Studies, University of London. A keen watcher of domestic and international politics, he longs for a day when Malaysians will learn and master the art of self-mockery, and enjoy life to the full in spite of politicians.


ခ်စ္တီးကုလားလို ျမန္မာျပည္ကိုေငြနဲ ့ သိမ္းမွာေႀကာက္ရင္

Posted: 11 May 2012 03:16 AM PDT

Source MMSY မေမးလည္းေျဖ (၁) – ခ်စ္တီးကုလားလို ျမန္မာျပည္ကိုေငြနဲ ့ သိမ္းမွာေႀကာက္ရင္

မြတ္စလင္မ္ မုန္းတီးေရးသမားေတြ လူသိရွင္ႀကား ႏွိမ္ခ်ေရးသားေနတာေတြကို ေသခ်ာ လိုက္ဖတ္ ႀကည့္ေတာ့ နားလည္မွဳလြဲေနတာေတြ အမ်ားႀကီးေတြ ့ရတယ္။ တခ်ိဳ ့က နားမလည္လို ့ ႀကားဖူးနား၀ နဲ ့အျမင္မွားေနေပမဲ့ တခ်ိဳ ့က်ေတာ့ လူမ်ိဳးေရး ဘာသာေရးမုန္းတီးေအာင္ သက္သက္မဲ့ သတင္းမွား ေတြနဲ ့ မွိဳင္းတိုက္ေနႀကတယ္။ ဒါေႀကာင့္ မေမးလည္းေျဖ ဆိုတဲ့ ေခါင္းစဥ္နဲ ့ တခုခ်င္းစီ ေျဖသြားပါ မယ္။

ပထမဦးဆံုးအေနနဲ ့ ခုနကတင္ ေဖ့စ္ဘြတ္ခ္မွာ ဖတ္မိတဲ့ ေကာ္မန္ ့နဲ ့ စခ်င္ပါတယ္။

ညီမငယ္ေလးတစ္ေယာက္ က "ဟ ခ်စ္တီးကုလားေတြသြား ႀကည့္ပါလား။ ေငြနဲ ့ေပါက္ျပီးသိမ္း သြား မယ္" လို့ ေျပာပါတယ္။ မေမးေပမဲ့ေျဖပါမယ္။ ခ်စ္တီးနဲ ့ မြတ္စလင္မ္ေရာခ်တာ လံုး၀ လံုး၀ အဓိပၺါယ္ မရွိပါ။ မြတ္စလင္မ္နဲ ့ ေငြေခ်းခ်စ္တီးဆိုတာ ျပဒါးတစ္လမ္း သံတစ္လမ္းပါပဲ။ ဘာျဖစ္လို ့လဲ?

(၁) ျမန္မာေတြကို ကိုလိုနီေခတ္တုန္းက ေငြတိုးခ်ေပးတဲ့ ခ်စ္တီးေတြက မြတ္စလင္မ္မဟုတ္ပါ။ အိႏိၵယ ေတာင္ပိုင္း တမီနာဒူးကလာတဲ့ ဟိႏၵဴ ဇတ္အႏြယ္၀င္တခုကျဖစ္ပါတယ္။ Sean Turnell ရဲ ့Fiery Dragons: Banks, Moneylenders and Microfinance in Burma စာအုပ္ အခန္း ၂ မွာဖတ္ပါ။

(၂) အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္ မြတ္စလင္မ္ေတြကို ေငြတိုးမစားဖို ့ က်မ္းစာမွာ အတိအလင္း ပိတ္ပင္ထား တယ္။ ကုရ္အာန္က်မ္းစာ အပိုဒ္ ၂ း ၂၇၅ မွာ

"အတိုးအညြန္႔စားသူတို႔သည္ (ရွင္ျပန္ထမည့္ေန႔တြင္ သင္းခ်ိဳင္းတြင္းမွ ထၾကေသာအ ခါ) ေကာင္းမြန္ စြာမရပ္ႏိုင္ၾက ဘဲ ႐ိႈင္တြာန္ [မိစၧာ] ဖမ္းစား၍ အသိဥာဏ္ေမွာက္မွား ႐ူးသြပ္ေတြေဝေ နသူမ်ားကဲ့သို႔ သာလွ်င္ ရပ္ၾကကုန္အံ့။ [… ] အမွန္စင္စစ္ေသာ္ကား အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္သည္ ကုန္စည္ကူး သန္း ေရာင္းဝယ္ျခင္းကို ခြင့္ျပဳထားေတာ္မူ၍ အတိုး အညြန္႔စားျခင္းကိုမူကား တားျမစ္ေတာ္မူခဲ့ေလသည္။ […] သို႔ရာတြင္ အၾကင္ သူတို႔သည္ […] (အတိုးအၫြန္႔ စား ျခင္းကို) ျပဳၾကပါမူ ထိုသူတို႔သည္ ငရဲသားမ်ား ပင္ ျဖစ္ၾကကုန္၏။ ထိုသူတို႔ သည္ ငရဲမီးတြင္ ထာဝစဥ္ (ဒုကၡႀကီးစြာ) ခံစား ေနထိုင္ ၾကရမည့္သူမ်ား ျဖစ္ၾကကုန္သတည္း။"

ဒီတပုိဒ္နဲ ့တင္ မြတ္စလင္မ္နဲ ့ ခ်စ္တီးေတြနဲ ့ ဘာမွမဆိုဘူးဆိုတာ ထင္ရွားေလာက္ ပါျပီ။ ဒါေႀကာင့္ ခ်စ္တီးအ ေႀကာင္းေတြးျပီး လက္ရွိ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္ေတြကို မုန္းတီးေနျခင္းက အေျခအျမစ္မရွိ၊ ယုတၱိမဲ့ေနပါတယ္။ (အတိုးနဲ ့ ပတ္သက္ျပီး ကုရ္အာန္က်မ္းစာက ဘာေတြထပ္ေျပာထားလဲဆိုတာ သိခ်င္သမားမ်ားအတြက္ အဆံုးမွာ ဆက္ဖတ္ပါ)။

ဘာသာတရားတုိင္းမွာ လူဆိုးနဲ႕လူေကာင္းတြဲၿပီး ရွိပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဘာသာတရားတုိင္းကလည္း ေကာင္းတာကို ပဲ သင္ပါတယ္။ လူေကာင္းေတြက ေကာင္းတာေျပာ၊ အေကာင္းျမင္လုိ႕ ေကာင္းတာပဲ လုပ္ၾကသလို လူဆုိးေတြက လဲ အဆိုးျမင္စိတ္နဲ႕ အျခားဘာသာဝင္ေတြကို အဆိုးျမင္လို႔ အဆုိးေျပာ ရင္း အခ်ိန္ကုန္ေနေလ့ရွိၾကပါတယ္။ တ ကယ္ေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာတရားက ယဥ္ေက်း သိမ္ေမြ႕ ေအာင္သင္ထားတဲ့ အတိုင္း ဘာသာတရားတိုင္း၊ လူမ်ိဳး တိုင္း၊ တစ္ဦးခ်င္းစီတိုင္းက က်င့္ၾကံရင္ ကမာၻႀကီး တကယ္ကို ေအးခ်မ္းေနမွာပါ။

တစ္ခါ…အတုိး ကို ခါးခါးသီးသီး တားျမစ္ပိတ္ပင္ထားတဲ့ သာသနာက အစၥလာမ္သာသနာပါ။ ကုရ္အာန္က်မ္းစာ က မေန ့တေန ့ကမွ ေပၚလာတာမဟုတ္ပါဘူး။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း၁၄၀၀ေက်ာ္က တည္းကပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္တည္း က အတိုးစားျခင္းကုိ တားျမစ္ ပိတ္ပင္ထားပါတယ္။  အတိုး စားတယ္ ဆိုၿပီး ေျပာလုိ႕ ထပ္ေျပာရ ရင္ အစၥလာမ္မွာ အတိုးကုိတင္ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ပိတ္ပင္ထားတာ မဟုတ္ ပါဘူး။ ကိုယ့္ေဝစုထဲက အခ်ိဳ႕ကိုေတာင္ မေပးမေနရ ၾကည္ၾကည္ျဖဴျဖဴ ေပးလွဴဖုိ႕ သင္ထားတဲ့ တစ္ခု တည္းေသာ သာသနာပါ။ ကိုယ့္ေဝစုထဲကေန မရွိဆင္းရဲသားေတြ၊ မုဆိုးမေတြ၊ မိဘမဲ့ကေလး သူ ငယ္ေတြ၊ သက္ႀကီးရြယ္အုိေတြကုိ မွ်ေဝ လွွဴဒါန္းရမတဲ့ဗ်ာ။ လွဴခ်င္တဲ့ခါလွဴ မလွဴခ်င္တဲ့ခါ မလွဴပဲေန လို ့မရပဲ ဇကာတ္လို ့ေခၚတဲ့ ဒါနေႀကးကို ကိုယ့္ပိုင္ဆိုင္မွဳရဲ ့အခ်ိဳးအစားအတိ အက် အလိုက္ မေပး မေနရ ေပးဖို ့သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

ကုရ္အာာန္ အပုိဒ္ ၉း ၆၀ မွာ ဒီလို မိန္ ့ထားပါတယ္

"မုခ်ဧကန္ ဇကာတ္ [တရား၀င္ဒါနေႀကး] သည္ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးသူတုိ႔အဖို႔ လည္း ေကာင္း၊ ပစၥည္းမဲ့ မ်ားအဖုိ႔လည္း ေကာင္း၊ ဇကာတ္ႏွင့္စပ္လ်ဥ္းေသာ ကိစၥအ၀၀ ကုိ ေဆာင္႐ြက္သည့္ အမႈထမ္းမ်ားအ ဖုိ႔လည္းေကာင္း၊ အစၥလာမ္ သာသနာေတာ္၏ တ ရား မ်ားကုိႏွစ္သက္၍ သာသနာေဘာင္တြင္ ၀င္လုိ သူမ်ား၏ စိတ္ကုိ ႏွစ္သိမ့္ေစ ရန္ အလုိ႔ငွာ လည္းေကာင္း၊ ေက်းကြၽန္မ်ားကုိ ကြၽန္ဘ၀မွ လြတ္ ေျမာက္ေစရန္ လည္း ေကာင္း၊ ၿမီစားမ်ားအဖုိ႔ လည္းေကာင္း အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္၏လမ္းေတာ္၌ လည္းေကာင္း၊(ဒုကၡေရာက္ေနေသာ)ခရီးသည္မ်ားအဖို႔လည္းေကာင္းျဖစ္သည္။ ‪ဤသည္ ကား အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္အထံေတာ္မွ ျပ႒ာန္းထားေတာ္မူေသာ ပညတ္ေတာ္ျဖစ္ သည္။"

အတုိးေပးေငြေခ်းတဲ့ စနစ္ေႀကာင့္ လူဆင္းရဲေတြ ဒုကၡေရာက္ႀကလို ့ ႏိုင္ငံတကာ အသီးသီး ဥပ ေဒေတြထုတ္၊ စည္းကမ္းေတြခ်၊ ဒီလိုပဲ ၀င္ေငြျပန္ျဖန္ ့ေ၀ဖို ့ ႏိုင္ငံေတာ္အခြန္ေငြဥပေဒေတြျပဌာန္၊ အခြန္ေတြ ေကာက္ႀကပါ တယ္။ အတိုးမစားဖို ့လုိအပ္တဲ့လူကို ဒါနေႀကးမေပးမေနေပးဖို ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ၁၄၀၀ ေက်ာ္ကတည္းက အစၥလာမ္က ျပဌာန္းထားျပီးသားပါ။ ဘယ္ေလာက္ လူသားဆန္ တဲ့၊ ေမတၱာတရားနဲ႕ ေဖးမကူတတ္ဖုိ႕ သင္ထားတဲ့ သာသနာလဲဆိုတာ ေတြးဆဆင္ျခင္ ၾကည့္ႏိုင္ၾက ပါေစ။

—————————————————————————————————

ကုရ္အာန္ပါ အတိုးကိစၥ

အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္သည္ အတိုးအၫြန္႔ကို ဆုတ္ယုတ္ပ်က္စီးေစေတာ္မူ၍ (ေပး ကမ္း စြန္႔ႀကဲသံုးစြဲ ၾကကုန္ေသာ) အလွဴ ဝတၲဳမ်ားကိုမူ (ဆထက္ ထမ္းပိုး) တိုးပြား ေစေတာ္မူ၏။ ‪မွန္ေသာ္ကား အလႅာဟအရွင္ျမတ္သည္ ယံုၾကည္ျခင္း သဒၶါတရား ကင္းမဲ့ေသာ ျပစ္မႈဒုစ႐ိုက္မ်ား က်ဴးလြန္ေသာ မည္သူတစ္ဦးတစ္ေယာက္ကိုမွ် ႏွစ္သက္ေတာ္မူ သည္ မဟုတ္ေခ်။ (၂း၂၇၆)

အို-ယံုၾကည္သူ အေပါင္းတို႔၊ အကယ္၍ အသင္တို႔သည္ ယံုၾကည္သူမ်ားျဖစ္ၾကပါမူ၊ အလႅာဟ္အ ရွင္ျမတ္ကိုေၾကာက္႐ြံ႕ေလးစား ႐ိုေသ ခန္႔ညားၾကကုန္၊ ၄င္းျပင္ ၾကြင္း က်န္လ်က္ရွိေသာ အတိုး အၫြန္႔မ်ားကိုလည္း စြန္႔လႊတ္ၾကကုန္။ (၂း ၁၇၈)

‪တဖန္ အကယ္၍သာ အသင္တို႔သည္ [အတိုးအၫြန္႔ မစားရန္အမိန္ ့ကို မလိုက္နာ] ခဲ့ ၾကပါမူ အလႅာဟ္ရွင္ျမတ္ႏွင့္လည္း ေကာင္း၊ ထို အရွင္ျမတ္၏ [တမန္ေတာ္ မုိဟာ မတ္ - Peace Be Upon Him] ႏွင့္လည္းေကာင္း၊ စစ္မက္ ၿပိဳင္ဆိုင္တိုက္ခိုက္ ၾက ရန္ အဆင္သင့္ရွိၾကကုန္။ သို႔ရာတြင္ အကယ္၍သာ၊ အသင္တို႔သည္ ေနာင္တ တရား ရရွိကာ(အတိုးအၫြန္႔ စားသံုးျခင္းကို စြန္႔လႊတ္၍ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္ဘက္သို႔) ျပန္ လွည့္ၾကပါလွ်င္ အသင္တို႔ သည္ မိမိတို႔(ေခ်းငွားထားေသာ) ေငြရင္းမ်ားကို ပိုင္ဆိုင္ ခြင့္ရွိၾကကုန္၏။(မတည္ေငြရင္းမ်ားထက္ ပိုမို၍ အတိုးအၫြန္႔ မယူျခင္း အားျဖင့္) အ သင္တို႔သည္ (သူတစ္ပါးကို) မတရား ဆံုး႐ံႈးနစ္နာေစၾကမည္လည္းမဟုတ္၊ (မိမိတို႔ ၏ မတည္ေငြရင္းမ်ားကို ျပန္လည္ရရွိျခင္း အားျဖင့္ သူတစ္ပါးတို႔၏) မတရားဆံုး႐ံႈး နစ္နာေစျခင္းကို လည္း ခံၾကရမည္မဟုတ္ေပ။ (၂း ၂၇၉)

‪အို- […] ယံုၾကည္ျခင္းသဒၶါတရား ထားရွိသူအေပါင္းတို႔။ အသင္တို႔သည္ ဆထက္ တိုးျပီးျဖစ္ေသာ၊ ဆေပါင္းမ်ားစြာေသာ အတိုးအၫြန္႔ကို မစားၾကကုန္လင့္။ (၃း ၁၃၀)

ထုိ႕ျပင္တ၀ ထုိသူတို႕၏ အတုိးအညြန္႕ကုိယူငင္(စားသံုး)မႈေၾကာင့္၎၊ အမွန္မွာ ထုိသူ တုိ႕သည္ ထို(သို႔ အတုိးအညြန္႕စား သံုးျခင္း)မွ ျမစ္တားျခင္းခံခဲ့ၾကရေပၿပီ။ သူတစ္ပါး တုိ႕၏ဥစၥာပစၥည္းမ်ားကုိ မတ ရားေသာနည္းျဖင့္ စားသံုးမႈေၾကာင့္၎၊ (ငါအရွင္ျမတ္ သည္ထုိသူတုိ႔အဘို႔ ေကာင္းမြန္ေသာ အရာ မ်ားကုိ ျမစ္တားေတာ္မူ ခဲ့ေလသည္၊) ထုိမွတစ္ပါးတံု ငါအရွင္ျမတ္သည္ ထုိသူတုိ႕အနက္မွေသြဖည္ ျငင္း ပယ္ေသာ သူတုိ႔ အဖို႔ အလြန္ျပင္းျပ နာက်င္ဖြယ္ျဖစ္ေသာ ျပစ္ဒဏ္ကုိလည္း အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ ထား ရွိေတာ္မူၿပီး ျဖစ္ေပသတည္း။ (၄း ၁၆၁)

ရည္ညြန္း – က်မ္းျမတ္ကုရ္အာန္ ျမန္မာဘာသာျပန္။ [http://www.quraninburmese.com/Books/Holy%20Quran.pdf]

 

မွတ္ခ်က္ -

(1)    အတိုးခ်ဳံးဖို ့အတြက္ အခ်ိဳ ့စာေႀကာင္းမ်ားကို […] ခံ၍ ခ်န္ထားသည္။ စာသားအေျပာင္းအလဲ ကို [ ] ခံ၍ ျမန္မာ စာဖတ္မ်ားအတြက္ ေျပာင္းလဲ (သို ့) ထပ္ျဖည့္ထားသည္။ ဘာသာျပန္မူရင္းကို အထက္ပါ ရည္ညြန္းတြင္ဖတ္ရန္။

(2)    ကုရ္အာန္စာပိုဒ္မ်ားရွာေပးေသာ ႏိုဗယ္ကို ေက်းဇူးတင္သည္။

(3)    ဤေဆာင္းပါးသည္ စာေရးသူ၏ အျမင္ႏွင့္ အာေဘာ္သာျဖစ္သည္။Mahathir Lebih Rela Belasah Marina Untuk Selamatkan Kareer Mukhriz

Posted: 11 May 2012 04:52 AM PDT

Mahathir selar Marina, apa keganasan polis?

KUALA LUMPUR, 10 Mei: Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menyelar tulisan anak perempuannya Datin Paduka Marina dalam akhbar The Star yang mengecam keganasan polis semasa perhimpunan Bersih 3.0.

Tulisan terbaru Marina di kolumnya Musings, beliau berkata situasi kini kedua-dua pihak saling salah-menyalahkan dalam insiden keganasan ketika Bersih 3.0.

"Tapi keganasan itu, terutamanya daripada mereka yang sepatutnya melindungi kita susah untuk dinafikan, apatah lagi dengan beribu video, gambar and saksi kejadian. Saya turut terbinggung sebentar atas hal ini. Bagaimana polis bertukar daripada tidak berbahaya kepada ganas tanpa alasan tertentu," tulis beliau.

"Dan jika Menteri Dalam Negeri berkeras bahawa tiada siapa yang mengarahkan polis untuk bertindak ganas, jadi apa yang menyebabkan mereka melakukan demikian, sehingga situasi yang begitu teruk? 65 orang masuk di hospital, hanya dua sahaja polis. Ini memberitahu sesuatu," kata Marina lagi.

Marina berkata insiden tersebut perlu disiasat dan salah satu caranya ialah menubuhkan suruhanjaya penyiasatan yang bebas.

"Ramai yang tercedera bukan disebabkan polis. Para pendemo, juga melakukan serangan terhadap orang ramai yang mereka sangka sedang menyaksikan atau merakam apa yang berlaku," selar Mahathir yang dipetik The Star.

Mahathir turut mendakwa Unit Amal PAS "yang berbaju merah" dan "dilatih khas oleh PAS untuk menggunakan keganasan" turut terlibat.

Mahathir turut berkata bahawa Marina tidak tercedera walaupun menyertai Bersih 2.0 dan Bersih 3.0 kerana beliau mengikut "arahan".

"Ini kerana beliau tidak cuba untuk merobohkan benteng yang dibina pihak berkuasa. Beliau duduk apabila tiba di benteng. Kalau semua pendemo ikut cara beliau, semua tidak akan cedera," hujah Mahathir lagi.

Marina, kata ayahnya, sudah pasti tahu akan peristiwa "benteng diceroboh", "cermin kereta polis pecah" dan "kereta polis diterbalikkan".

Membela pihak polis yang terbukti keganasannya daripada video-video yang dimuat oleh para peserta Bersih 3.0, Mahathir berkata polis yang diberi latihan khas untuk menangani keganasan ramai "akan menggunakan apa yang diajar untuk menangani sebarang situasi." -HD

Ulasan GB

Sebenarnya, Mahathir khuatir gelombang BERSIH 3.0 yang lalu akan menghakiskan sokongan rakyat kepada UMNO/BN dan yang menerima kesan lansungnya ialah anaknya yang kini menjadi Timbalan menteri MITI, Mukhriz Mahathir.

Bersusah payah untuk Mahathir melobi Najib supaya anaknya yang tewas di dalam pemilihan Ketua Pemuda UMNO itu untuk mendapat tempat di dalam kabinet Najib dengan menepis menantu Pak Lah, Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO untuk satu kerusi di dalam kabinet.

Mahathir sendiri tahu bahawa keganasan polis memang berlaku. Beliau juga tahu bahawa perhimpunan BERSIH 3.0 dihuruharakan oleh tindakan provocator, seperti kejadian peristiwa "benteng diceroboh", "cermin kereta polis pecah" dan "kereta polis diterbalikkan", bukan oleh peserta BERSIH.

Tetapi mengakui secara berterus-terang kenyataan Marina bererti menyembelih masa depan Mukhriz. Cukup sekadar "membela" Marina dengan menyatakan bahawa beliau mengikut "arahan".

Mahathir membuat tuduhan kononnya Unit Amal PAS "yang berbaju merah" dan "dilatih khas oleh PAS untuk menggunakan keganasan".

Mahathir perlu dibawa ke majlis Unit Amal PAS untuk melihat sendiri aktiviti Unit Amal PAS sebelum membuat tuduhan berat tersebut atau sebelum diheret untuk kemukakan bukti-bukti nyata terhadap tuduhannya itu.

Apa-apa pun, Mahathir sebenarnya sedang menghabiskan sisa-sisa hidupnya dengan menyaksikan parti yang pernah dipimpinnya itu kini sedang menuju kehancuran dan kemusnahan.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca


ေမာ္လ၀ီ ပသီေက်ာ္ဦး ရဲ႕ ပသီသမိုင္းေလ့လာခ်က္မ်ား

Posted: 11 May 2012 02:52 AM PDT

Source: Myanmar Muslim.Net ေမာ္လ၀ီ ပသီေက်ာ္ဦး ရဲ႕ ပသီသမိုင္းေလ့လာခ်က္မ်ား

မဆလ အစိုးရေခတ္ ေဖ်ာက္ဖ်က္ျခင္းခံခဲ့ရေသာ ပသီတို႔၏ သမိုင္းဆိုင္ရာေလ့လာခ်က္မ်ား ကို စာတမ္းျပဳစုထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ဗိုလ္ေန၀င္းဦးေဆာင္ေသာ မဆလ အစိုးရလက္ထက္တြင္ က်ဥ္းေျမာင္းေသာ လူမ်ိဳးေရး ၀ါဒ မိုင္းတိုက္ကာ  ျမန္မာ့ သမိုင္းအဆက္ဆက္ ရွိခဲ့သည္ မ်ားစြာေသာ တိုင္းရင္းသာ လူမ်ိဳးမ်ားအား ဖြဲစည္းပံု အေျခခံဥပေဒမွ ဖယ္ထုတ္ျခင္း သမိုင္းအဆက္ဆက္ မည္သည့္ အခ်ိန္ကမွ မရွိခဲ့ေသာ လူမ်ိဳးမ်ားအား စစ္အုပ္စု၏ အက်ိဳးစီးပြားအတြက္ တိုင္းရင္းသား အျဖစ္ သတ္မွတ္ခဲ့ျခင္းမ်ား ကို လွ်ိဳ႔၀ွက္ ညြန္ၾကားခ်က္မ်ိဳးစံုျဖင့္ စီမံခဲ့ပါသည္။

ထို႔သို႔စီမံရာတြင္ တိုင္းရင္းသားမ်ား၏ သမိုင္းစာအုပ္မ်ား ထုတ္ေ၀ခြင့္ကို ပိတ္ပင္ျခင္း၊ တုိင္းရင္းသားဘာသာစကားမ်ား သင္ၾကားခြင့္ပိတ္ပင္ျခင္း အစရွိသည္ျဖင့္ အစြန္းေရာက္ အမ်ိဳးသားေရး မိႈင္းမ်ားတိုက္ကာ ျပည္သူမ်ားကို နည္းမ်ိဳးစံုျဖင့္ ေသြးခြဲ ခဲ့ပါသည္။
ယင္းသို႔ေသြးခြဲ ရာတြင္ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ သမိုင္းစာအုပ္မ်ားစြာထုတ္ေ၀ခြင့္ ပိတ္ပင္ခဲ့ျခင္း မီဒီယာမ်ားတြင္ လူနည္းစု ဘာသာတရားမ်ား ကိုထိန္ခ်န္ကြယ္၀ွက္ထားျခငး္ မ်ားကို စနစ္တက် စီမံျပဳလုပ္ခဲ့ပါသည္။
ႏွစ္ေပါင္း ၆၀ ခန္႔ ထုတ္လြင့္ခဲ့ေသာ ျမန္မာ သတင္းစာ ဗြီဒီယိုမ်ားတြင္ ခရစ္ယာန္ဘာသာႏွင့္ဆိုင္ေသာ သာသနိက အေဆာက္အအံုမ်ား အစၥလာမ္ဘာသာႏွင့္ ဆိုင္ေသာ သာသနိကအေဆာက္အအံုမ်ား၏ ပံုရိပ္ တစ္ခုတစ္ေလမွ်ပင္ ေတြ႕ရွိရမည္မဟုတ္ပါ။ ျမိဳ႔လယ္ေခါင္တြင္ ဆူးေလေစတီေတာ္ႏွင့္ အတူရွိေနေသာလည္း ဧမာေႏြလ ခ်ခ်္ေက်ာင္း ႏွင့္ အတူ မြတ္စလင္မ္ ဗလီ၀တ္ေက်ာင္းေတာ္မ်ား၏ ပံုရိပ္မ်ားကို ကြယ္ကာဖြက္ကာ ေဖၚျပခဲ့သည္မွာ မဆလ ေခတ္အစမွစတင္ခဲ့ ပါသည္။
ယခုစာအုပ္သည္လည္း မဆလ ေခတ္တြင္ ထုတ္ေ၀ခြင့္ မရသျဖင့္ ေပ်ာက္ကြယ္ေနေသာ စာအုပ္မ်ားစြာအနက္ မွ တစ္အုပ္ ျဖစ္ပါသည္။
စာေရးသူ ပသီေက်ာ္ဦးက သမိုင္းအေထာက္အထား အကိုးအကား မ်ားစြာျဖင့္ တင္ျပထားေသာ စာအုပ္သမိုင္းဆိုင္ရာ စာအုပ္ေကာင္း တစ္အုပ္ျဖစ္ပါသည္။

 Cops condoned Perkasa's death 'threat' against CM

Posted: 11 May 2012 02:11 AM PDT

Acknowledging the right to protest, Penang Chief Minister Lim Guan Eng said today the invasion of privacy and "personal space" of individuals was contrary to democratic principles.

In response to Malay rights pressure group Perkasa, which conducted a mock funeral rite outside his house, Lim said, "It is the right of every Malaysian to be able to protest his or her own issues, but to do so by intruding into personal space and invading the privacy of family homes or wishing for the death of anyone is utterly vile, completely disrespectful and contrary to the basic tenets of democracy."

He also rapped the police for their inaction to a death threat against him, as the chief minister of the state, saying, "Clearly, this is the first time that such a 'death wish' or 'death threat' has been made against a chief minister.What is equally clear is that the police present were indifferent and did not stop the Perkasa members from violating my private space."

Allegedly unhappy with Lim rule of Penang since 2008, Penang Perkasa Youth chief Risuan Asuddin yesterday led about 30 members to stage a protest in front of Lim's residence in Penang, and they placed a framed photo of the CM, garlanded, signifying a deceased person.Lebih Banyak Pihak Tolak Haniff Sebagai Pengerusi J/K Siasatan BERSIH 3.0

Posted: 11 May 2012 02:29 AM PDT

Siapa tak sokong Hanif angkat tangan'

Ribuan mengangkat tangan tanda menentang pelantikan Tun Hanif Omar sebagai pengerusi panel siasatan berhubung dakwaan kekasaran polis dalam perhimpunan BERSIH 3.0.

Dalam ceramah di Subang Jaya malam tadi, kira-kira 2,000 orang berbuat demikian selepas ketua anggota parlimen DAP Lim Kit Siang menyoal siapa yang menentang pelantikan bekas ketua polis negara itu.

Ditanya kenapa mereka hadir dalam program jelajah PKR di seluruh negara pasca-BERSIH, mereka menjawab kerana tidak percaya pada Hanif.

Lim berkata, selepas apa diucapkannya sebelum ini, Hanif sepatutnya menjadi saksi dan bukannya pengerusi panel siasatan itu. -mk

Pelantikan Tun Haniff Omar: AMK mengajak rakyat Malaysia untuk tolak hasil siasatan panel Bersih 3.0

Sejarah perundangan dilengkapi dengan penegasan bahawa 'keadilan itu bukan sekadar perlu dilaksanakan, tetapi mesti dilihat dilaksanakan'.

Memperlihatkan kepada prinsip ini, Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) berpandangan bahawa pelantikan mantan Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar selaku Pengerusi Panel Siasatan Bebas Bersih 3.0, adalah satu langkah terkebelakang, menempangkan proses keadilan dan membuktikan kerajaan BN terdesak untuk memulihkan keyakinan rakyat.

Malah, AMK berpandangan pelantikan ini sebenarnya hanyalah satu strategi mainan media Umno-BN. Ini bertujuan untuk terus-menerus mengalihkan pandangan rakyat daripada menekankan soal reformasi sistem pilihanraya, dengan memfokuskan kepada isu siasatan yang 'bebas' di bawah panel yang diketuai oleh individu yang 'tidak bebas'.

AMK menggariskan tiga (3) sebab mengapa kredibiliti Tun Haniff selaku Pengerusi Panel ini boleh dipertikaikan:

1. Sebagaimana yang telah disiarkan oleh media beberapa hari lepas, sikap prejudis beliau kononnya Bersih 3.0 didalangi oleh pihak pro-komunis, adalah satu kenyataan yang sangat tidak bertanggungjawab malah keluar daripada norma realiti politik negara. Kenyataan tanpa fakta, digembar gembur secara bersistematik, memperlihatkan Bersih 3.0 seolah-olah satu gerakan yang 'kotor'. Dan inilah persepsi awal yang diperlihatkan oleh beliau sebelum memimpin panel yang akan dinanti-nantikan oleh rakyat apakah resolusi lanjut yang bakal dihasilkan.

2. Tun Haniff juga tidak pernah kita lupakan dengan kalimah keramat beliau di mana beliau tidak pernah menjumpai ayat di dalam Al-Quran yang mengharamkan judi. AMK tidak berminat untuk tahu apa iktiqad pegangan beliau, tetapi dalam keadaan prinsip keadilan asas di dalam Al-Quran pun masih gagal beliau fahami, bagaimana beliau mampu mengemudi sebuah panel yang bertanggungjawab menyiasat gerakan Bersih yang menuntut keadilan dalam sistem pilihanraya Malaysia?

3. Bersih 3.0 menyaksikan keganasan pihak polis berada pada tahap yang paling parah dalam sejarah penyuraian perhimpunan aman yang berlaku di Malaysia. Bagaimanakah seorang mantan Ketua Polis Negara, mampu mengheret institusi yang pernah beliau pimpin selama 20 tahun ke kancah pengadilan? Ini persepsi dan realiti yang sedang membelenggu rakyat ke atas kredibiliti beliau kini.

AMK berharap Tun Haniff boleh kembali menyemak artikel tulisan beliau di dalam The Star pada 12 Februari 2006, tatkala beliau memberikan respon balas mengenai cadangan penubuhan IPCMC :

The IPCMC must have the confidence not only of the public but also of the police. Thus, appoint the right people to be commissioners; this is absolutely vital.

Dalam kes siasatan Bersih ini, Panel harus meraih keyakinan rakyat, bukan keyakinan polis. Maka, melantik pihak yang tepat sebagai Pengerusi adalah sesuatu yang maha penting. Terbukti, Tun Haniff bukan individu yang sesuai. Maka AMK berpandangan, sewajarnya beliau, atas integriti selaku bekas Ketua Polis Negara, mengundur diri secara terhormat. Begitu juga dengan ahli-ahli panel yang lain.

AMK dengan tegas mengajak rakyat Malaysia untuk menolak hasil siasatan Bersih 3.0 sekiranya Pengerusi dan ahli-ahli panel yang tempang kredibilitinya terus dikekalkan!

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua
Angkatan Muda Keadilan Malaysia


NUJ juga tolak Haniff Omar

KUALA LUMPUR: Kesatuan Wartawan Malaysia (NUJM) menolak perlantikan bekas Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar sebagai pengerusi penal bebas siasatan Bersih 3.0.

Sebaliknya, Presiden NUJM, Chin Sung Chew dalam kenyataannya mencadangkan bekas ketua hakim Borneo, Tan Sri Steve Shim dilantik sebagai pengerusi.

Ini kerana, dalam sejarahnya, inilah pertama kali seorang bekas ketua hakim menjadi ahli biasa kepada sesuatu jawatankuasa siasatan. Biasanya merekalah yang mengetuai apa-apa penal.

Pendirian NUJM ini bermakna, hampir kesemua pihak yang terlibat dengan perhimpunan ini menolak perlantikan Haniff.

Sebelum ini, PAS, PKR dan DAP telah menolak perlantikan Haniff.

Menteri Dalam Negeri hari ini mengumumkan perlantikan bekas Ketua Polis Negara Tun Hanif Omar selaku pengerusi panel.

Lain-lain anggota adalah bekas Ketua Hakim Borneo Tan Sri Steve Sim, Pengarah Urusan Kumpulan Akhbar Sinar Harian Datuk Husammuddin Yaacub, Penasihat Undang-undang Kumpulan Akhbar Sin Chiew Liew Peng Chuan, Pengurus Besar Kanan Hal Ehwal Korporat Petronas Datuk Medan Abdullah, dan Pakar Psikologi Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Dr Ruszmi Ismail.

Menurut NUJM, badan itu tidak menentang keanggotan badan ini yang lain namun adalah lebih baik kalau aktivis dari NGO dan pejuang hak asasi manusia dimasukkan ke dalam senarai anggotanya.
-HD


Saifuddin: Tun Hanif Omar 'kurang sesuai' jadi pengerusi panel

SHAH ALAM - Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Saifuddin Abdullah menyambut baik pembentukan Panel Penasihat Bebas enam anggota bagi mendapatkan gambaran sebenar mengenai kejadian rusuhan berikutan penganjuran Bersih 3.0 di ibu negara bulan lalu.

Bagaimanapun kata Saifuddin, beliau melihat pelantikan bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar sebagai pengerusi panel itu "kurang sesuai."

"Saya amat menghormati Tun Hanif. PDRM berada di zaman kegemilangannya semasa beliau Ketua Polis Negara. Menjadi ahli panel, sesuai. Tapi sebagai Pengerusi Panel, kurang sesuai kerana ia (turut) melibatkan siasatan ke atas tindakan polis (semasa Bersih 3.0)," kata beliau yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi dalam satu kenyataan hari ini.

Malah katanya, beliau tiada masalah dengan keenam-enam ahli panel, tetapi "cuma ia akan lebih baik" jika ditambah dengan mereka yang ada rekod baik dalam kerja-kerja hak asasi dan penambahbaikan demokrasi.

"Bagi saya ini satu peluang yang baik bagi kerajaan memperbetulkan persepsi dan menjelaskan kepada rakyat apa yang sebenarnya berlaku. Dan, jika dijalankan dengan baik, menggunakan peluang ini dengan baik, saya rasa ia akan mendatangkan faedah kepada kerajaan," kata beliau.

Selain Hanif selaku pengerusi, anggota panel terdiri daripada bekas Ketua Hakim Borneo Tan Sri Steve Sim, Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf Datuk Hussamuddin Yaacub, Penasihat Undang-undang Kumpulan Akhbar Sin Chiew Liew Peng Chuan, Pengurus Besar Kanan Hal Ehwal Korporat Petronas Datuk Medan Abdullah dan Pakar Psikologi Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Dr Ruszmi Ismail.

Kata Saifuddin, beliau merasakan Sim boleh mengetuai panel tersebut.

Mengumumkan perkara itu semalam,

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, panel penasihat akan mengadakan mesyuarat pertama mereka secepat mungkin untuk menentukan terma rujukan serta peranan mereka.

Katanya, mesyuarat Jemaah Menteri semalam sekali lagi memberikan penekanan kepada keperluan untuk mempertahankan keluhuran undang-undang, konsisten dengan pendirian kerajaan dalam mencari kebenaran, keadilan serta pembelaan kepada semua pihak.

"Adalah menjadi hasrat kerajaan agar panel penasihat bebas ini dapat memberi ruang kepada semua pihak untuk mengemukakan laporan, bantahan, maklum balas, serta bahan bukti berkenaan kejadian rusuhan itu," katanya.

Menurutnya, pada masa yang sama, polis akan terus dengan siasatan mereka berhubung kejadian rusuhan itu, dan mengemukakan hasilnya kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Hishammuddin berkata, penubuhan panel itu juga bertujuan menyediakan saluran kepada mereka yang merasakan menjadi mangsa pihak tertentu pada hari kejadian, dan merasakan seolah-olah tidak ada saluran yang telus untuk mendengar luahan serta pandangan mereka mengenai apa yang berlaku.

Katanya, beliau percaya anggota panel itu cukup diyakini untuk memuaskan hati semua pihak.
-SH
Chronic Sinus Infection

Posted: 11 May 2012 12:18 AM PDT

Sinuses or cavities are present near the bones of the nose. The nostrils are connected to the nose through four pairs of sinuses. Air and mucus drain out of the sinuses. An inflammation of these sinuses is known as sinusitis. And an inflammation that lasts for a long duration, say more than a month or so, and is recurrent is referred to as a chronic sinus infection. Allergies and


Getting to the Bottom of PC Secrets – A Review

Posted: 11 May 2012 12:15 AM PDT

I was surfing the Internet the other day and ran across a glowing review of a new eBook offering over at PCSecrets.com. The review was so good, I started to doubt the reviewer was legit, but the premise of the guide was too good to ignore. The new book, written by Penn Chan, someone we've all heard from once or twice in the PC repair forums, claimed it could make any PC run faster and


Eat These The Next Time You Get The Munchies

Posted: 11 May 2012 12:14 AM PDT

I defy anyone who gets a case of the munchies to tell me that their willpower alone will be enough to ensure that they don't reach for the cookie jar or the potato chips when no one else is looking. And if you live alone? Come on. If there is no one else around to see your transgressions then you are going to binge on whatever you can get your hands on. That's just what we are – creatures


Different Types Of Quinoa

Posted: 11 May 2012 12:14 AM PDT

Quinoa is a superfood that originated in South America. More recently it has been grown in parts of the United States of America. Regular readers will know of my sorrowful attempt last year to grow my own quinoa. Unabashed I am going to try again this year when the UK weather warms up. One question that often crops up is about the different types of quinoa. Most people are familiar with


Causes Of Sinus Infection

Posted: 11 May 2012 12:14 AM PDT

Tiny cavities that are located in the bones near the nose are known as sinuses. An inflammation of the sinuses results in a condition described as a sinus attack, or more popularly, sinusitis. But what exactly is a sinus? What are the causes of a sinus infection? Read on to know more. The sinuses act as protectors of the skull. They make the skull lighter. They also give the


No comments: