Thursday, June 14, 2012

Let's join PAS, they can defer your death!

Let's join PAS, they can defer your death!


Let's join PAS, they can defer your death!

Posted: 14 Jun 2012 10:44 AM PDT

I've been thinking of joining PAS. As a member, I will enjoy many privileges, including a free ticket to the moon.

Among the benefits I would enjoy as a PAS member are:

1.   No matter how much I have sinned, I will straight away go to heaven when I die.

2.   My Islam is much better than that of those in Umno and other parts of the world.

3.   I can postpone or defer my haj pilgrimage for the sake of politics.

4.   I can also defer my solat to help my party leaders in their political campaigns.

5.   I can defer visiting the sick or dead as PAS' politics is above everything.

6.   I can defer my Friday prayer to next week or next month in the name of politics.

7.   I can also ask God to defer my death until my party wins the next general election.

8.   I am free to support Bersih as long as Pakatan Rakyat wins the national poll.

9.   I can issue any fatwa to protect my party and to woo more support.

10. I can sit and mix freely with those who want to tear the country apart in the name of 'jihad'.

11. I  am allowed to sell Malay lands in Kelantan to the non-Malays via a convert.

12. I don't mind the country plunges into turmoil and bloodshed as long as PAS rules.

13. In Pakatan, actually PAS is the dominant party, so DAP and PKR must shut up!

14. We will implement 'hudud'. Doesn't matter if DAP rejects it.

15. I don't have to to worry about anything; God will safe us all in the party.

There are more. You readers should think about it.

So, come on buddies! Let's join PAS today!


[PANAS] Identiti Agen Tawar RM2 juta Beli MP Pakatan Rakyat Didedahkan!

Posted: 14 Jun 2012 10:31 AM PDT

Kuala Lumpur: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad hari ini menayangkan video pendek yang didakwa bukti cubaan agen Umno Barisan Nasional (BN) membeli Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Rakaman sepanjang 3 minit 41 saat itu mengandungi perbincangan antara lima orang di sebuah restoran di ibu negara.

Mereka terdiri daripada dua orang agen yang membuat tawaran, dua orang wakil ahli parlimen (MP) Pakatan Rakyat dan seorang driver kepada agen.

Khalid turut mendedahkan salah seorang agen tersebut adalah bekas ketua AMK Kedah, Zamil Ibrahim yang kini mengaku dirinya sebagai pemimpin Parti Kesejahteraan Tanah Air (Kita).

Antara kandungan perbincangan itu, salah seorang dari wakil ahli parlimen Pakatan itu berkata "Dua juta tak berapa cukuplah".

Lalu disambut oleh seorang lagi agen yang dinamakan Mr. X berkata "kita punya maksimum is like that...".

Kemudian kedengaran Zamil mencelah dengan berkata "kita dapat syiling sahaja...cuma itu Pak Zahrain...".


Rakaman perbincangan itu diakhiri dengan Mr. X berkata "Mula-mula dia dah bagi, lepas tu dia increase...tapi dalam Barisan Nasional sudah ada dah, ini price mana standardized,".

Lalu Zamil mencelah dengan berkata "Directlah!".

Menurut Khalid, rakaman yang didedahkan hari ini adalah sebahagian daripada rakaman sepanjang 3 jam.

Menurutnya perbincangan itu dirakam dua tahun lepas selepas beberapa ahli parlimen dari PKR melompat termasuk Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim dan juga Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong.

"Video ini membuktikan bahawa pembelian ahli parlimen Pakatan Rakyat memang dijalankan oleh agen-agen yang bertindak bagi pihak Umno.

"Sebelum ini kita tidak ada bukti, tapi sekarang kita ada bukti dan kita mintak orang yang dinamakan (Zamil) memberi respons," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail juga turut mempersoal kemewahan yang diperolehi Zamil sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Zamil katanya kini tinggal di banglo mewah di Kelab Cinta Sayang di Sungai Petani dan memiliki beberapa kereta mewah.

Sedangkan kata Saifuddin,
beliau hanya mengenali Zamil dengan latar belakang seorang penjual burger, dan isterinya hanya penjual alat kosmetik tradisional.

"Dengan latar belakang itu, tidak diketahui dia ada perniagaan yang dapat laba tinggi," katanya. -HD
PETPOSITIVE At Pet Expo In Mid Valley Mega Mall Tomorrow

Posted: 14 Jun 2012 09:00 AM PDT

PET+NEWS:

Our President Anthony Thanasayan who is also Chairman of the Canine Advisory Teams (CAT) of the Petaling Jaya City Council (MBPJ) and Klang municipality (MPK) will be present in tomorrow's major pet event in Mid Valley Megamall.

Please come up to him and have a chat about your animal concerns as he hopes to spread the news of animal-assisted therapy to the public. He will


Persoalan Kecacatan Sistem Radar & Pemberian Tender Terus Bernilai RM280 Juta

Posted: 14 Jun 2012 07:24 AM PDT

KENYATAAN MEDIA 14 JUN 2012

Kementerian Pengangkutan dalam jawapan Parlimen kepada soalan saya semalam telah menyatakan bahawa sistem kawalan udara yang menggunakan Human Machine Interface (HMI) "berada di tahap yang baik" dan "memenuhi piawai dan amalan International Civil Aviation Organization (ICAO) dan berjalan dengan lancar".

Malangnya, jawapan pendek ini langsung tidak menjawab persoalan-persoalan yang ditimbulkan dalam sidang media di hadapan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) di Subang pada 8 Jun 2012 yang lalu:

1)   Seperti yang saya telah maklumkan dalam sidang media Jumaat lalu, kontrak untuk perbaiki sistem kawalan udara ini telah diberi kepada syarikat SELEX Sistemi Integrati dan Advanced Air Traffic Systems (M) Sdn Bhd secara "tender rundingan tertutup. Apakah alasan pihak Kementerian Pengangkutan serta DCA yang membolehkan sistem yang cukup mustahak ini diberikan sebegini, dan adakah menjadi norma bagi sesuatu projek dianugerahkan kepada keluarga Menteri?

2)    Surat bertarikh 4 Januari 2012 dari sebelas orang termasuk timbalan-timbalan pengarah pengawal trafik udara di Pusat Kawalan Trafik Udara Nasional (NATCC) yang telah menyuarakan rasa kecewa mereka terhadap ketiadaan maklum balas dari pihak berkuasa tentang kecacatan-kecacatan dan kekurangan-kekurangan dalam sistem yang diperguna. Sudahkah surat ini dijawab DCA?

3)     Apakah langkah-langkah yang telah diambil pihak DCA untuk perbaiki masalah-masalah kecacatan sistem seperti yang telah kami dedahkan dalam dokumen berjudul "Certificate of Practical Completion' dengan no kontrak: DCA/TAD/R/10/2009BP ? Jika langkah-langkah telah diambil, saya gesa samada pihak DCA ataupun syarikat terbabit untuk menunjukkan surat yang membuktikan langkah-langkah tersebut telah diambil dan benar-benar mengatasi masalah-masalah yang dialami.

4)    Sekiranya kecacatan-kecacatan dan kekurangan-kekurangan ini telah diperbaiki, bilakah pihak DCA akan mengadakan audit International Civil Aviation Organization untuk membuktikan keberkesanan sistem tersebut?

Nurul Izzah Anwar

Ahli Parlimen Lembah Pantai, merangkap

Naib Presiden KEADILAN

 


KDN harus kaji semula pengagihan kekuatan kakitangan dalam PDRM

Posted: 14 Jun 2012 07:15 AM PDT

Kenyataan akhbar Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat di Lobi Parlimen pada 14 Jun 2012

KDN harus kaji semula pengagihan kekuatan kakitangan dalam PDRM

Kami terkejut bahawa soalan parlimen Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong berkenaan pengagihan kakitangan dalam PDRM telah ditolak oleh Kementerian Dalam Negeri.

Soalan Liew adalah seperti berikut:

"Tuan Liew Chin Tong [Bukit Bendera] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan statistik terperinci kekuatan polis beruniform dari 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

a) pecahah Jabatan KDN/KA, mengikut pasukan atau kompnen seperti PGA, PGK, Marin, PSP, unit udara dan sebagainya, dan

b) pecahan Jabatan Siasatan Jenayah, Cawangan Khas, Jabatan Pengurusan dan Jabatan Siasatann Jenayah Perdagangan mengikut tugas.

Setiausaha Dewan Rakyat Datuk Roosme Binti Hamzah dalam suratnya memaklumkan bahawa mengikut Peraturan 23 (1) (f) "sesuatu pertanyaan itu tidak boleh meminta keterangan berkenaan dengan apa-apa perkara rahsia."

Sebenarnya, statistik terperinci pernah dikemukakan dalam Laporan Suruhanjaya Diraja Tun Dzaiddin pada tahun 2005. Statistik sedemikian juga terdapat dalam Anggaran Belanjawan tahunan.

Tetapi, isu pokoknya, pembaharuan PDRM telah lama diwarwarkan sejak hujung tahun 2003 semasa mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi memulakan tempoh kuasa beliau. Banyak daripada 125 cadangan-cadangan Suruhanjaya Diraja Dzaiddin diketepikan.

Kekurangan iltizam politik ini telah mengakibatkan keadaan jenayah kian bertambah dan  ketenteraman awam diancam. Pada masa yang sama, kebanyakan kekuatan tenaga polis diagihkan ke tugas-tugas politik untuk menjaga kepentingan Barisan Nasional dan bukan keselamatan rakyat jelata.

Menurut satu laporan dikeluaran oleh think tank Research for Social Advancement (REFSA) yang berdasarkan statistiknya atas Anggaran Belanjawan tahunan dan jawapan Parlimen, jumlah polis pada tahun 2010 adalah 106,079.

Kalau semua tenaga ini ditugaskan untuk membanteras jenayah, nisbah polis-penduduk adalah 1: 270, nisbah yang agak memuaskan.

Tetapi, sebenarnya, 53,323 orang polis atau 51% berada dalam pengurusan dan logistik. Tambahan pula, 5,102 orang polis ditempatkan dalam Cawangan Khas; 14,551 dalam Pasukan Gerakan Am, yang ditubuhkan untuk melawan komunis dalam hutan dan sudah tidak relevan sekarang.

Yang paling relevan dan amat diperlukan sekarang ialah menyiasat dan membanteras jenayah seperti rompak, culik, rogol, curi, serangan seks dan berbagai lagi yang membimbangkan orang awam. Tetapi hanya 9,335 anggota polis atau 9 % ditempatkan dalam Jabatan Siasatan Jenayah.

Kami menyeru Kementerian Dalam Negeri supaya cadangan-cadangan Sdr. Wong Chin Huat, seorang mangsa jenayah pada Sabtu minggu lepas, dikaji dengan teliti.

Cadangan-cadangan beliau adalah berikut:

1) Mengurangkan tenaga polis dalam Cawangan Khas dan Pasukan Gerakan Am. Kekuatan polis haruslah di tumpuhkan dalam Jabatan Siasatan Jenayah dan pasukan-pasukan "core" yang ditugaskan untuk membanteras jenayah.

2) Dalam jangka panjang, kerajaan negeri perlulah diberikan kuasa untuk mengurus polis tempatan dengan polis persekutuan yang menumpuhkan jenayah transnational dan nasional seperti pemerdagangan manusia (human trafficking), dadah dan ancaman penganas.

3) Kementerian Dalam Negeri harus membenarkan permintaan penubuhan unit-unit Polis Bantuan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

 Liew Chin Tong                                              Nurul Izzah Anwar

Ahli Parlimen Bukit Bendera                    Ahli Parlimen Lembah Pantai


Why Sultan so stupid, says RPK. Why still angry?!

Posted: 14 Jun 2012 07:23 AM PDT

On Thursday, 31 May 2012,  Raja Petra Kamarudin posted:

Apparently, the Sultan is still angry.

I wonder if the Sultan will remain angry forever.

Even the King of Spain humbled himself and apologized to the nation for his lil over indulgence.

At the time of writing, the news entitled 'Johor Sultan rebukes Nizar over WWW 1 tweets' tops the 'Most Read' of The Malaysian Insider.

One  commentor, meritocrat18, posted:
A few months ago, Spanish king Juan Carlos was severely criticized for going to an expensive elephant hunting trip which costs about £27,000 or at today's exchange rate about RM133,000. And this is only a fraction of the registration number costs! At the end of the day the king was humble enough to admit his mistake and apologize to the nation...
http://news.yahoo.com/spanish-king-criticized-elephant-hunting-trip-132902843.html
http://www.theaustralian.com.au/news/world/fury-as-spains-king-juan-carlos-goes-elephant-hunting-in-botswana-as-jobless-rate-soars/story-fnb64oi6-1226327772558
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/king-juan-carlos-apologises-for-taking-799075

I think as a responsible leader one has to be sensitive in what he/ she does. Whether it's using public funds or otherwise one shouldn't be so arrogant and touchy when being criticized.

Nobody is perfect and constructive criticisms are good for self-improvement... don't you all agree?Suruhanjaya Siasatan Diraja Mengenai Pendatang Haram

Posted: 14 Jun 2012 07:04 AM PDT

KENYATAAN BERSAMA
SURUHANJAYA SIASATAN DIRAJA MENGENAI PENDATANG HARAM

1.  Pendatang tanpa izin begitu lama menjadi masalah dalam negara terutamanya di Sabah setelah hampir empat dekad lamanya.

2.  Mereka menjadi senjata politik dalam tahun 1980an berikutan bilangan sebegitu ramai pendatang didaftarkan sebagai pemilih.

3.  Peningkatan mendadak pendatang asing pada penghujung tahun 80an dan 90an mengakibatkan perubahan besar demografi khasnya di Sabah. Dipercayai daripada 3.3 juta penduduk di Sabah, hampir satu juta adalah pendatang atau satu pertiga daripada jumlah penduduk Sabah.

4.  Terdapat dakwaan meluas bahawa parti-parti komponen Barisan Nasional mendaftarkan bilangan besar pendatang di bawah projek rahsia yang diberi nama kod "Projek IC".

5.  Mantan Perdana Menteri Dr. Mahathir Mohamad dikaitkan secara langsung dalam operasi rahsia ini yang bertujuan untuk memastikan penguasaan Barisan Nasional pimpinan UMNO.

6.  Kebanjiran para pendatang telah mengakibatkan ketegangan dalam masyarakat. Ia menjadi bertambah parah akibat sikap tak acuh Kerajaan BN, kecuaian penguatkuasaan undang-undang dan rasuah yang berleluasa dalam agensi-agensi kerajaan. Gesaan kepada suatu siasatan menyeluruh telah disuarakan oleh pihak Pembangkang dan juga kalangan anggota parti-parti BN.

7.  Sejak 2009 lagi Pakatan Rakyat menggesa Kerajaan supaya menubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan DiRaja (Royal Commission of Inquiry – RCI) untuk menangani masalah-masalah berkaitan imigresen di Sabah. Tuntutan ini telah dimaktubkan sebagai satu daripada 10 perkara utama dalam program 100 hari Buku Jingga. Parti-parti politik Sabah seperti UPKO, PBS, SAPP dan sebagainya turut menyuarakan dengan tegas mengenai keperluan penubuhan RCI.

8.  Kerajaan BN pimpinan UMNO sebenarnya tiada kesungguhan untuk menyelesaikan isu kebanjiran pendatang tanpa izin kerana mereka lemah dan mudah diperalatkan untuk mengundi BN.

9.  UMNO pimpinan Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak masih berdalih untuk melantik RCI meskipun terdapat gesaan daripada parti-parti komponen BN di Sabah. Pemimpin-pemimpin Sabah yang tertentu mendakwa bahawa Kabinet telah bersetuju secara prinsip sejak tahun lepas. Namun, pengumumannya ditangguhkan berkali-kali.

10.  Menjelang pilihan raya umum (PRU13), BN mula menyedari kegelisahan meluas kalangan penduduk Sabah terhadap isu ini, lalu BN tiada punyai pilihan kecuali terpaksa tunduk melayani tuntutan rakyat.  Sejak Februari, Perdana Menteri menyatakan hasrat menubuhkan RCI. Bagaimanapun, tiada butir-butir lanjut diumumkan dan alasannya adalah kerana Kerajaan masih mengkaji terma-terma rujukannya (Terms of Reference).

11.  Kami percaya bahawa isu ini telah sampai ke kemuncaknya dan perpecahan BN Sabah tidak dapat dielakkan lagi sekiranya ia tidak diselesaikan. Justeru, pengumuman terkini Perdana Menteri pada 1 Jun 2012 berhubung penubuhan RCI adalah merupakan satu langkah terakhir untuk mengelakkan BN Sabah dari kehancuran.

12.  RCI yang diumumkan itu tidak lebih berupa gimik pilihan raya untuk membohongi pengundi-pengundi Sabah. Hakikatnya tidak ada komitmen yang tulus ikhlas untuk menyelesaikan krisis kebanjiran pendatang. Tumpuan RCI seolah-olah hanya terhad kepada fenomena pendatang tanpa izin sahaja, tetapi tidak menyentuh pihak yang bertanggungjawab atas masalah pendatang dan fakta-fakta sejarah.

Justru, kami juga tidak yakin bahawa rupabentuk RCI yang diumumkan Kerajaan BN akan diperkukuhkan dengan mandat yang cukup lagi mencakupi untuk mencari penyelesaian muktamad terhadap masalah pendatang di Sabah.


Myanmar conflict spurs hatred for Asia’s outcasts

Posted: 14 Jun 2012 07:00 AM PDT

SOURCE: Myanmar conflict spurs hatred for Asia's outcasts  By TODD PITMAN         Associated Press

BANGKOK     (AP) — They have been called ogres and animals, terrorists and much worse – when their existence is even acknowledged.

Asia's more than 1 million ethnic Rohingya Muslims are considered by rights groups to be among the most persecuted people on earth. Most live in a bizarre, 21st-century purgatory without passports, unable to travel freely or call any place home.

In Myanmar, shaken this week by a bloody spasm of violence involving Rohingyas that left dozens of civilians dead, they are almost universally despised. The military junta whose half-century of rule ended only last year cast the group as foreigners for decades – fueling a profound resentment now reflected in waves of vitriolic hatred that are being posted online.

"People feel it very acceptable to say that 'we will work on wiping out all the Rohingyas,'" said Debbie Stothard, an activist with the Alternative ASEAN Network on Burma, referring to hyperbolic Internet comments she called "disturbing."

The Myanmar government regards Rohingyas mostly as illegal migrants from Bangladesh, despite the fact many of their families have lived in Myanmar for generations. Bangladesh rejects them just as stridently.

"This is the tragedy of being stateless," said Chris Lewa, who runs a non-governmental organization called the Arakan Project that advocates for the Rohingya cause worldwide.

"In Burma they're told they're illegals who should go back to Bangladesh. In Bangladesh, they're told they're Burmese who should go back home," Lewa said. "Unfortunately, they're just caught in the middle. They have been persecuted for decades, and it's only getting worse."

That fact was made painfully clear this week as Bangladeshi coast guard units turned back boatload after boatload of terrified Rohingya refugees trying to escape the latest violence in Myanmar's Rakhine state. Rohingyas have clashed with ethnic Rakhine Buddhists, and each side blames the other for the violence.

The boats were filled with women and children, and Bangladesh has defied international calls to let them in, saying the impoverished country's resources are already too strained.

A few have slipped through, however, including a month-old baby found Wednesday abandoned in a boat after its occupants fled border guards. Three other Rohingyas have been treated for gunshot wounds at a hospital in the Bangladeshi town of Chittagong, including one who died.

The unrest, which has seen more than 1,500 homes charred and thousands of people displaced along Myanmar's western coast, erupted after a mob dragged 10 Muslims off a bus and killed them in apparent retaliation for the rape and murder last month of a 27-year-old Buddhist woman, allegedly by Muslims.

On Thursday, Rakhine state was reportedly calm. But Rohingyas living there "very much feel like they're trapped in a box," said Phil Robertson of Human Rights Watch. "They're surrounded by enemies, and there is an extremely high level of frustration."

The grudges go back far. Bitterness against the Rohingya in Myanmar has roots in a complex web of issues: the fear that Muslims are encroaching illegally on scarce land in a predominantly Buddhist country; the fact that the Rohingya look different than other Burmese; an effort by the former junta to portray them as foreigners.

Across the border in Bangladesh, civilians – not the government – are more tolerant. But even there, the Rohingya are largely unwanted because their presence in the overpopulated country only adds to competition for scarce resources and jobs.

Myanmar's government has the largest Rohingya population in the world: 800,000, according to the United Nations. Another 250,000 are in Bangladesh, and hundreds of thousands more are scattered around other parts of the world, primarily the Middle East.

Human Rights Watch and other independent advocacy groups say Rohingyas are routinely discriminated against. In Myanmar, they are regularly subjected to forced labor by the army, a humiliation not usually applied to ethnic Rakhine who inhabit the same area, Lewa said.

The Rohingya must get government permission to travel outside their own villages and even to marry. Apparently concerned about their numbers growing, authorities have also barred them from having more than two children.

In 1978, Myanmar's army drove more than 200,000 Rohingyas into Bangladesh, according to rights groups and the U.S. Campaign for Burma. Some 10,000 died in squalid conditions, and the rest returned to Myanmar. The campaign was repeated in 1991-1992, and again a majority returned.

The Rohingya last garnered world headlines in 2009, when five boatloads of haggard migrants fleeing Myanmar were intercepted by Thai authorities. Rights groups allege they were detained and beaten, then forced back to sea, emaciated and bloodied, in vessels with no engines and little food or water. Hundreds are believed to have drowned.

The same year, Myanmar's consul general in Hong Kong – now a U.N. ambassador – described the Rohingya as "ugly as ogres" in an open letter to diplomats in which he compared their "dark brown" skin to that of the "fair and soft" ethnic Burmese majority.

The latest unrest has focused fresh attention on the Rohingyas' plight, but it has also galvanized a virulent new strain of resentment.

Many Burmese have taken to the Internet to denounce the Rohingya as foreign invaders, with some comparing them to al-Qaida and the Taliban.

While vitriol has come from both sides, what makes the latest unrest unique is that virtually "the entire population is openly and completely against" them, said Sai Latt, a writer and Myanmar analyst studying at Canada's Simon Fraser University.

"We have heard of scholars, journalists, writers, celebrities, even the so-called democracy fighters openly making comments against Rohingyas," Sai Latt said.

One Burmese actress posted "I hate them 100%" on her Facebook wall on Monday as the fires burned. By Thursday, her comment had nearly 250 "likes."

Prominent Burmese language journals have reported "only the Rakhine side," Sai Latt said. And many people have lashed out at foreign media, accusing them of getting the story wrong.

Ko Ko Gyi, a prominent former political prisoner released in January, has said Rohingyas should not be mistreated but added they "are not an ethnic group in Myanmar at all." He blamed the recent violence on illegal migrants from Bangladesh.

However, the leader of the country's democracy movement, Aung San Suu Kyi, has shied away from the blame game, saying the problem should be tackled by fair application of the law.

Speaking in Geneva on a five-nation European tour, she said that "without rule of law, such communal strife will only continue.

"The present situation will need to be handled with delicacy and sensitivity," she told reporters.

The tide of nationalistic sentiment against the Rohingya puts Suu Kyi in a difficult position. Her conciliatory message risks alienating large blocs of supporters at a time when she and her National League for Democracy are trying to consolidate political gains attained after they entered Parliament for the first time in April.

The Rohingya speak a Bengali dialect similar to one spoken by residents of southern Bangladesh. And physically, they are almost indistinguishable from their Bangladeshi counterparts, said Lewa, of the Arakan Project.

But their history – specifically the amount of time they've lived in Myanmar, and who among them qualifies as a legitimate resident – is bitterly disputed.

Some say the Rohingya are descended from Arab settlers in the 7th century, and that their state was conquered by the Burmese in 1784. Later waves arrived from British-run colonial India in the 1800s, but like the colonists themselves, they were regarded as foreigners.

That view persisted through half a century of military rule, which finally ended last year. Myanmar's post-junta government does not recognize them as one of the country's 135 indigenous national ethnic groups. And many people stridently believe they are not even a real ethnic group – rather, they are only illegal migrants from Bangladesh.

President Thein Sein, who has instituted a state of emergency and sent in troops to contain the violence, has warned any escalation could jeopardize the nation's fragile democratic reforms.

The International Crisis Group said that ironically, the nation's newfound freedoms may have helped contribute to the unrest.

"The loosening of authoritarian constraints may well have enabled this current crisis to take on a virulent intensity," the group said. "It is not uncommon that when an authoritarian state loosens its grip, old angers flare up and spread fast."

Associated Press writers Xinyan Yu, Jocelyn Gecker and Grant Peck in Bangkok and Frank Jordans in Geneva contributed to this report.

 


Peneroka Yang Di"haramjadah"kan Najib Berjaya Dapat Injunksi Halang Bank Proses Pinjaman

Posted: 14 Jun 2012 08:27 AM PDT

Peneroka menang di Kuantan, lebih banyak saman menyusul

PETALING JAYA: Lebih ramai peneroka akan memfailkan saman terhadap Felda berikutan kemenangan 147 peneroka menghalang dua bank memproses pinjaman yang ditanda tangani mereka.

Dua bank berkenaan ialah CIMB Bank dan Amislamic Bank sebagaimana diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi Kuantan Datuk Mariana Yahya hari ini.

Peneroka dari Pahang dan Negeri Sembilan itu memohon injunksi mahkamah dengan 'inter parte' bagi melarang CIMB dan AmIslamic Bank untuk memproses dokumen pinjaman yang ditandatangani mereka pada 21 Mac lalu.

Alasan peneroka ialah mereka tidak memahami isi kandungan dan menandatangi dalam keadaan dan tergesa-gesa.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman yang dihubungi hari ini ,berkata sekurang-kurangnya 100 peneroka dari Johor dan Terengganu akan mengemukakan saman sama kepada Felda pada minggu depa.

Halang FGV

Selepas itu menyusul peneroka-peneroka Felda dari Kedah, Negeri Sembilan dan Pahang akan mengambil tindakan sama.

"ANAK sedang mengumpul maklumat mengenai peneroka di Johor dan Terengganu yang mahu berbuat demikian tetapi menjangkakan paling kurang 100 orang," tambah beliau.

"ANAK juga menggesa peneroka yang telah menyerahkan boran pinjaman supaya mengemukan saman untuk kebaikan merka juga.

"Kira-kira 80, 000 peneroka dari 112, 635 peneroka telah menyerahkan borang pinjaman untuk membeli saham Felda Global Ventures FGV) Holding Berhad.

"ANAK akan melakukan apa sahaja untuk menghalang penyenaraian FGV yang dijadualkan 30 Jun ini," katanya. -FMT

Pinjaman FGVH: Mahkamah benar injunksi peneroka

KUANTAN: Mahkamah Tinggi Kuantan hari ini membenarkan permohonan 147 peneroka bagi menghalang CIMB Bank dan Amislamic Bank untuk memproses dokumen pinjaman yang ditandatangani mereka baru-baru ini.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, mereka sangat gembira dengan keputusan yang dibacakan Hakim Datuk Mariana Yahya itu dan menunjukkan satu lagi kejayaan warga peneroka.

"Anak merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada peguam plaintif, Harris Abdullah yang bertungkus lumus membantu peneroka dalam kes ini," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

16 Mei lalu, 154 peneroka sekitar Pahang memohon injunksi mahkamah dengan 'inter parte' bagi melarang CIMB dan AmIslamic Bank untuk memproses dokumen pinjaman yang ditandatangani mereka.

Mereka juga memohon sekiranya sudah diproses, pihak bank dilarang untuk menyalurkan jumlah pinjaman kepada Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGVH) kerana kerana mereka menandatanganinya dalam keadaan terpaksa dan tidak faham.

Sehubungan itu, Mazlan menyeru peneroka lain yang menandatangani borang tersebut turut tampil memberi maklumat kepada Anak agar ia boleh dibawa ke mahkamah.

"Saya menyeru mana-mana peneroka yang telah menandatangani borang pinjaman, mereka boleh memberitahu kepada Anak dan kita akan bawa ke mahkamah kerana kejayaan hari ini membuktikan peneroka di pihak yang benar," katanya.

Sementara itu, Mazlan turut mengajak warga Felda untuk bersama-sama Anak menyerahkan notis kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di kediaman rasminya di Putrajaya, selepas solat Jumaat esok.

Notis itu menuntut Najib membuat permohonan terbuka berhubung ucapannya yang menyebut 'haram jadah' kepada peneroka, 8 Mei lalu.

"Saya harap peneroka dapat beri sokongan moral dengan hadir beramai-ramai esok. Kita mahu perdana menteri mohon maaf secara terbuka. kalau gagal, kita akan sama malu," katanya yang juga pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Tambah Mazlan, beliau juga akan membuat pengumuman berhubung tarikh perhimpunan besar-besaran membantah penyenaraian FGVH yang dirancang akhir bulan ini.

"Esok saya akan umumkan tarikh perhimpunan kita dan lokasinya di mana," katanya.

Mazlan sebelum ini berkata, pihaknya akan menghimpunkan sekurang-kurangnya 20,000 orang di Kuala Lumpur terdiri daripada pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) bagi tujuan itu.

Katanya, perhimpunan itu merupakan kemuncak kepada usaha Anak selepas usaha dilakukan selepas segala pendekatan diplomasi mereka tidak diendahkan.
-HDMengapa tiada tindakan ke atas Musa Aman?

Posted: 14 Jun 2012 06:32 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
14 Jun 2012

MENGAPA TIADA TINDAKAN KE ATAS MUSA AMAN?

Setelah dikejutkan dengan skandal RM250 juta NFC dan jualan rahsia pertahanan negara dalam kes Scorpene, rakyat Malaysia dikejutkan sekali lagi oleh skandal rasuah yang maha besar. Kali ini, perlakuan rasuah didakwa dilakukan salah seorang pemimpin kanan Barisan Nasional di Sabah, iaitu tidak lain dan tidak bukan Ketua Menteri Sabah sendiri, Datuk Seri Musa Aman.

Laman web "Sarawak Report" dalam beberapa artikel sejak bulan April 2012 telah mendedahkan Datuk Seri Musa secara sistematik merompak harta pusaka rakyat Sabah sejak tahun 1996 dengan mengaut keuntungan haram melalui rasuah jualan balak.

Dalam satu artikel bertarikh 10 Jun 2012, "Sarawak Report" telah mempamerkan dokumen-dokumen yang mendedahkan Datuk Seri Musa telah menyimpan wang haram yang dianggar melebihi USD90 juta di bank-bank di Hong Kong dan Zurich.

Kami difahamkan bahawa kes tersebut telah disiasat badan anti-rasuah di Hong Kong iaitu Independent Commission Against Corruption (ICAC), yang menyatakan bahawa Datuk Seri Musa telah menggunakan sistem "money-laundering" melalui beberapa ajen – termasuklah Michael Chia dan peguam Richard Barnes – serta akaun-akaun di luar negara untuk cuba menyembunyikan identiti beliau.

Pada masa yang sama, "Sarawak Report" turut mendedahkan terdapat usaha melengahkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas kes rasuah ini yang dilakukan oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail. Untuk makluman semua, Tan Sri Abdul Gani Patail juga mempunyai pertalian persaudaraan dengan Datuk Seri Musa Aman.

Maka KEADILAN menggesa pihak-pihak bertanggungjawab memberi penjelasan berkaitan hal-hal yang berikut:

1) Demi membuktikan sama ada dakwaan "Sarawak Report" adalah benar atau tidak, Datuk Seri Musa Aman wajib membuat deklarasi aset sepenuhnya dalam masa yang terdekat, termasuklah segala aset dan harta yang disimpan dalam semua akaun-akaun bank di luar negara di atas nama beliau ataupun ahli-ahli keluarga terdekat.

2) SPRM wajib perjelas status siasatan ke atas Datuk Seri Musa Aman, sama ada pihak ICAC ada meminta bantuan siasatan di bawah "Mutual Assistance in Criminal Matters Act (2002)" berkaitan kes rasuah ini, serta apakah tindakan lanjut pihak SPRM berkaitan skandal ini.

3) Tan Sri Abdul Gani Patail wajib menjawab dakwaan bahawa beliau telah melengahkan siasatan SPRM sama ada secara langsung ataupun tidak, hingga mengakibatkan pihak ICAC tidak dapat mengambil tindakan terhadap Datuk Seri Musa.

4) Difahamkan siasatan terhadap bank UBS AG, yang didakwa membantu menyalurkan wang haram ("money-laundering") Datuk Seri Musa, akan bermula di Switzerland – mengapa Kerajaan Malaysia kelihatan seperti enggan melaksanakan sebarang tindakan undang-undang berkaitan dakwaan rasuah Datuk Seri Musa Aman?

YB Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Lembah Pantai merangkap Naib Presiden KEADILAN
YB Tian Chua, Ahli Parlimen Batu merangkap Naib Presiden KEADILAN
YB Sivarasa Rasiah, Ahli Parlimen Subang merangkap Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN
Darrell Leiking, Timbalan Setiausaha Agung KEADILAN


ရန္စခံရတာ ရန္လုပ္ခံရတာၾကဳံရင္ လက္တံု႕ျပန္ဖို႕ထက္ သက္ဆိုင္ရာကိုအသိေပးဖို႕ လံုျခဳံမႈရယူဖို႕ဦးစားေပးေဆာင္ရြက္ၾကပါ…

Posted: 14 Jun 2012 06:38 AM PDT

I got a very imp and good message from my friends:
မနက္ျဖန္မွာ ရန္စခံရတာ ရန္လုပ္ခံရတာၾကဳံရင္
လက္တံု႕ျပန္ဖို႕ထက္
သက္ဆိုင္ရာကိုအသိေပးဖို႕
လံုျခဳံမႈရယူဖို႕ဦးစားေပးေဆာင္ရြက္ၾကပါ…
အဓိက႐ုဏ္းျဖစ္ပြါးရင္ ဘယ္သူမဆို ေျမစာပင္ျဖစ္သြားမွာမို႕ မျဖစ္ေအာင္ ေသခ်ာထိန္းေပးၾကပါ…
ယေန႕ညေနပိုင္းတြင္ ရဲစခန္းမ်ားမွ တိုက္တြန္းခ်က္အရ မနက္ျဖန္ ဂၽြမၼာ နမားဇ္ အား မႏၱေလးၿမိဳ႕ရွိ ဗလီမ်ားအားလံုး မိမိတို႔ သတ္မွတ္ခ်ိန္ထက္ ေစာ၍ ၀တ္ျပဳ သြားမည္ျဖစ္သည္။ ရဲစခန္းမွေျပာျပခ်က္အရ ဗလီဆင္းခ်ိန္တြင္ ဗလီမ်ားအားလံုး … တၿပိဳင္နက္စုၿပံဳ၍ ၀တ္ျပဳသူမ်ား ထြက္မလာေစရန္ ရည္၍ သည္ဟုတ္ေျပာဆုိပါသည္။ ဒီသတင္းအား ဗလီ ေဂါပကအဖြဲ႕ထံမွ ႀကားသိရျခင္းျဖစ္သည္။
ခုနက ရန္ကုန္မွာလည္း အသုတ္လိုက္ခြဲျပီးဖတ္မယ္လို႕ ရန္ကုန္က  လွမ္းေျပာတာတယ္…
အဲ့ဒါဟုတ္လားလည္းတစ္ခ်က္ေလာက္ အတည္ျပဳေပးပါဦး…
မနက္ျဖန္မွာ ရန္စခံရတာ ရန္လုပ္ခံရတာၾကဳံရင္ လက္တံု႕ျပန္ဖို႕ထက္ သက္ဆိုင္ရာကိုအသိေပးဖို႕ လံုျခဳံမႈရယူဖို႕ဦးစားေပးေဆာင္ရြက္ၾကပါ… အဓိက႐ုဏ္းျဖစ္ပြါးရင္ ဘယ္သူမဆို ေျမစာပင္ျဖစ္သြားမွာမို႕ မျဖစ္ေအာင္ ေသခ်ာထိန္းေပးၾကပါ…


Rakhine Authorities could not fool the International Community

Posted: 14 Jun 2012 06:32 AM PDT

Rakhine Authorities could not fool the International Community as they had already known that you all dare not announce the truth.

The following is Bama & Rakhine Buddhists' version.

We may never know the truth.

Dear Daw Aung San Suu Kyi and NLD leaders, just think back about Depayin, 8888 and Saffron Revolution.

How many died and how much percentage of death list had the Burmese government announced? (Only 4 in Depayin )

Does the government ever punish the Depayin assaulters? (Never)

Most of us believe that the SAME CRIMINAL HARDLINERS behind the DEPAYIN Massacre are behind this recent ongoing Anti-Muslim and Anti-Rohingya ATROCITIES.

If you all blindly still react and dance to their tunes, you all will be seen as fools even by the International Community. But the International Community and many Journalists are not fools like us.

The famous Journalist Mr. Bertil Lintner contacted me 10 months ago, asking my assistance to introduce to the Rohingya organizations, Muslim Malay NGOs and leaders. When he came, I had arranged and helped with what he wished to do, meet, discuss and see the real situation on the ground at the Rohingya places. On the Hari Raya Haji day, we met and have a good discussion about our views for FIVE hours.

He revealed that he had a strong feeling that the Burmese government was planning a very terrible atrocity at Rakhine State on Rohingyas and all the Burmese Muslims.

I tried FOOLISHLY not to believe him because of my wishful thinking believing our beloved President U Thein Sein's Democratization promises.

For those who don't know him; he is from Sweden married to a Shan Lady, converted to Buddhism and staying in Chiang Mai. He is the most famous Burmese-political expert, who correctly predicted the IMPENDING Anti-Muslim Riots in 1988 TWO and a HALF months in advance in the Bangkok Newspapers. And he was correct in predicting that Buddhists and Muslims would understand each other and combine forces to kick out Ne Win. (He had also correctly predicted the release of Daw Suu.)

He told me that at the shops, markets and houses of Rohingyas, he was impressed to see that all the journals, newspapers and magazines were in Burmese language. Never in English or Bengali or even in the Rohingya language. He was amused as the Rohingyas in the market did not know him and even talking about him in Burmese language which he understands. He remarked that those Rohingyas are not originated from Bangladesh but from Burma and was more Burmese than some of the Ethnic Minorities he had met.

Now read the Rakhine Buddhists one sided press release:

Eleven Media Group

ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း ျဖစ္ေပၚခဲ့ေသာ အေျခအေနမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ျပီး ရခိုင္ျပည္နယ္အစိုးရ သတင္းထုတ္ျပန္ေရးေကာ္မတီ၏ သတင္းစာရွင္းလင္းပြဲကို ယေန႔ညေန ၅ နာရီဝန္းက်င္ခန္႔တြင္ ရခိုင္ျပည္နယ္ဝန္ၾကီးခ်ဳပ္ရံုး၌ျုပဳလုပ္ခဲ့ပါသည္။ အဆိုပါ သတင္းစားရွင္းလင္းပဲြ၌ ရခိုင္ျပည္နယ္ နယ္စပ္ေဒသႏွင့္ လံုျခံဳေရးဝန္ၾကီး ဗိုလ္မႈးၾကီးထိန္လင္းႏွင့္ ရခိုင္ျပည္နယ္ ဥပေဒခ်ဳပ္ ဦးလွသိန္းတို႔မွ ဦးေဆာင္ရွင္းလင္းခဲ့ပါသည္။ ရွင္းလင္းပြဲတြင္ ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း ျဖစ္ပြားခဲ့ေသာ ျဖစ္စဥ္မ်ား၏ လက္ရွိအျခအေန၊ ကယ္ဆယ္ေရးအေနအထားမ်ားႏွင့္ ပ်က္စီးဆံုးရံႈးမႈမ်ားကို အဓိကထား ရွင္းလင္းသြားခဲ့သည္။

 

ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း ျဖစ္စဥ္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ျပီး ဇြန္လ ၈ ရက္ေန႔မွ ၁၃ ရက္ေန႔အထိ သိရွိရေသာ စာရင္းမ်ားအရ မီးေလာင္မႈျဖစ္စဥ္တြင္ ေနအိမ္ ၂၅၂၈ လံုး မီးေလာင္ကၽြမ္းခဲ့ျပီး ရခိုင္တိုင္းရင္းသားမ်ား၏အိမ္ ၁၁၉၂ အိမ္ႏွင့္ မူစလင္မ်ား၏ေနအိမ္ ၁၃၃၆လံုး ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေက်ာင္း ၉ ေက်ာင္း၊ ဗလီ ၇ လံုး၊ စာသင္ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္း မီးေလာင္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ေသဆံုးသူ ၂၉ ဦး ရွိခဲ့ျပီး ရခိုင္တိုင္းရင္းသား ၁၃ ဦးႏွင့္ မူစလင္ ၁၆ ဦးျဖစ္ေၾကာင္း၊ ရခိုင္ျပည္နယ္ နယ္စပ္ေဒသႏွင့္ လံုျခံဳေရးဝန္ၾကီး ဗိုလ္မႈးၾကီးထိန္လင္းက သတင္းေထာက္မ်ားကို ေျပာၾကားခဲ့ပါသည္။The Exquisite Cinema Paradiso

Posted: 14 Jun 2012 06:00 AM PDT

In my entire life, my favourite movie is definitely Cinema Paradiso - a 1988 Italian drama film written and directed by Giuseppe Tornatore who is certainly my favourite film producer as well! If you have yet to watch Cinema Paradiso, you can WATCH THE WHOLE MOVIE IN 13 PARTS HERE. Then, you may begin to realize what it means to live, to love, to chase your dreams and to make peace with your past.

Starring Jacques Perrin, Philippe Noiret, Leopoldo Trieste, Marco Leonardi, Agnese Nano and Salvatore Cascio, Cinema Paradiso was produced by Franco Cristaldi and Giovanna Romagnoli.

It is of particular significance to me because like Salvatore, I spent a big part of my childhood at the cinema with my parents and cousins. As a result of watching sword-fighting epics and other movies, I picked up Cantonese and Mandarin. To me, Cinema Paradiso is a nostalgic reminder of my personal experience at the cinema in the 1960's and a sentimental perspective of how one's priorities can change with age.


From the beginning to the very end, Cinema Paradiso shines because of the fantastic performances from the cast. Brimming with nostalgia, this movie is DEFINITELY a must-watch because almost every aspect from the script, to plot,, cinematography, soundtrack and all you want to see in a film is SUPERB and SUCCESSFUL!

It radiates with its own greatness and splendour with a wonderful cast namely Philippe Noirette and Brigitte Fosey in the key roles. The exquisite cinematography is of exceptional beauty and appeals to those of us who are sentimental because it is about life and of the important moments people face. Although it is in Italian (but with English sub-titles), Cinema Paradiso has romance, drama, humor, marvelous script, direction, good music and cast in the best combination for the BEST MOVIE you can ever hope to experience!

Exuding much simplicity, "Cinema Paradiso" is a film that makes its viewers cry. Personally, it is beyond criticism and is one of the best films ever made. While watching this movie, one cannot help but react personally to the depth, emotion and themes in this movie such as nostagia, sentimentality, the loss of innocence in the rite of passage and the importance of cinematography in society. Naturally, any viewer would   look into his/her soul and think about his/her own life.

An endearing film, I love Cinema Paradiso because it is a timely tribute to the magical magnificence of movies - a large part of which has made many of us the creative creatures we are today - at least for me! Recreating the experience of cinema in a small Italian village, Cinema Paradiso shows us the powerful influence of the cinema over not just our lives but wider society. I have watched this film about seven times and at the final scene, I weep! No kidding. Watch it for yourself and experience that unbelievable reaction! It is not something that you can hold back because the cathartic effect hits you just when you least expect it!

For your information, Giuseppe Tornatore, an Italian film director and screenwriter, is also the director of Malena, The Legend of 1900 and a few other notable productions. The soundtrack written by Ennio Morriconeand his son Andrea (Ennio, an Italian composer and conductor, has written music for more than 500 motion pictures and television series, in a career lasting over 50 years) always gives me goosebumps and such a cathartic outburst of tears.

According to Wikipedia:

Cinema Paradiso exists in multiple versions. It was originally released in Italy at 155 minutes, but poor box office performance in its native country led to its being shortened to 123 minutes for international release; it was an instant success.

This international version won the Special Jury Prize at the 1989 Cannes Film Festival and the 1989 Best Foreign Language Film Oscar. In 2002, the director's cut 173-minute version was released (known in the U.S. as Cinema Paradiso: The New Version).

Shot in director Tornatore's hometown Bagheria, Sicily, as well as Cefalù on the Tyrrhenian Sea, and told largely in flashback of a successful film director Salvatore to his childhood years, it also tells the story of the return to his native Sicilian village for the funeral of his old friend Alfredo, who was the projectionist at the local "Cinema Paradiso". Ultimately, Alfredo serves as a wise father figure to his young friend who only wishes the best to see him succeed, even if it means breaking his heart in the process.

Seen as an example of "nostalgic postmodernism", the film intertwines sentimentality with comedy, and nostalgia with pragmaticism. It explores issues of youth, coming of age, and reflections (in adulthood) about the past. The imagery in each scene can be said to reflect Salvatore's idealised memories about his childhood. Cinema Paradiso is also a celebration of films; as a projectionist, young Salvatore (a.k.a. Totò) develops the passion for films that shapes his life path in adulthood. READ MORE HERE.

Hear Josh Groban sing the Love Theme from Cinema Paradiso AT THIS LINK.

Watch Ennio Marricone conduct an orchestra that performed the Theme from Cinema Paradiso in St Mark's square in Venice. Simply astounding!!!!If you are game for some heavy stuff, CLICK HERE to visit Winona State University's site on Cinema Paradiso.

I love this movie and hope that you will seriously consider watching this movie. You will have no regrets and will surely recommend this to the people you love! Enjoy!

Take care and have a lovely evening!


[Video] Kembalinya Ustaz Yahya Othman, Seorang Murabbi Ke Rahmatullah

Posted: 14 Jun 2012 10:06 AM PDT

Machang: PAS hari ini kehilangan murabbi dan juga tokoh dakwah yang disegani, Datuk Ustaz Yahya Othman yang meninggal dunia kira-kira jam 6.15 petang tadi di kediamannya di sini.

Menyorot latar belakang beliau, ketika dalam parti, Allahyarham merupakan bekas ahli Majlis Syura Ulama' (pernah jadi setiausahanya yang pertama) selain pernah menjadi AJK PAS Pusat dan AJK Dewan Ulama' PAS Pusat.

Beliau juga pernah menjawat jawatan YDP PAS Machang selama tempoh lebih kurang 20 tahun.

Di dalam kerjayanya pula, beliau pernah menjadi pensyarah dan Timbalan Pengetua Nilam Puri Kelantan sebelum bertanding dalam pilihanraya tahun 1978.

Pada pilihan raya 1990 beliau menang bertanding dan diamanahkan menjawat jawatan EXCO DUN Negeri Kelantan.

Beliau juga seorang pendidik yang gigih dan merupakan Pengasas Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Putra (Kias), pengasas Maahad Dakwah wa Imamah, pengasas dan pengarah Institut al-Nur dan lain-lain lagi.

Beliau banyak menghasilkan kertas-kertas kerja dalam sektor tarbiyah Islamiyyah. Antara karyanya yang popular dan sentiasa dijadikan rujukan oleh sekalian ahli-ahli PAS yang beristiqamah dalam aktiviti-aktiviti parti ialah; Amal Jamai (Pengertian dan Tuntutannya) dan juga Himpunan Kertas Kerja Tarbiyah.

PAS sebelum ini menobatkan beliau sebagai Murabbi PAS sepanjang zaman.

Difahamkan solat jenazah akan diadakan di kediaman beliau jam 9 pagi esok.


Ustaz Yahya Othman sangat berjasa - Presiden

Kita baru sahaja mendapat khabar pemergian, Al Murabbi Ustaz Yahaya Othman, Mantan Ahli Majlis Syura Ulama PAS.

Sesungguhnya berita ini amat mengejutkan kami pimpinan dan ahli-ahli Parti Islam Se-Malaysia PAS.

Beliau pergi dikala jamaah amat memerlukan khidmat beliau.

Bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia PAS, kami mengucapkan takziah kepada keluarga beliau, sahabat handai dan seluruh kenalan serta muridnya diatas pemergian tersebut.

Ustaz Yahya Othman merupakan kawan dan guru yang berjasa besar di dalam memperkasakan tarbiah ahli-ahli PAS dan mendambakan diri sejak sekian lama kepada tugas-tugas tersebut.

Samada ketika berjawatan didalam parti, daripada Dewan Ulama kepada Ahli Majlis Syura Ulama dan juga sebagai exco kerajaaan negeri Kelantan diawal pemerintahan PAS ataupun setelah tiada jawatan didalam jemaah, beliau meneruskan tugasnya dengan penuh gigih.

Semoga Allah SWT memberi ganjaran yang besar kepada almarhum dan kegigihannya menjadi ikutan kepada pendokong-pendokong PAS dan ditempatkan beliau bersama orang yang soleh.

Kepada keluarga dan sahabat handai, kita doakan diberi kesabaran oleh Allah SWT.

Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Presiden PAS

Ulasan GB

GB mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham.

GB pernah mendapat tarbiyah daripada Allahyarham di sekitar tahun 80-90an di dalam beberapa kursus perkaderan sewaktu zaman muda GB dahulu.

Dan kini dengan sebahagian tarbiyah daripadanyalah juga GB menjadi seperti yang GB ada sekarang.... sungguh membekas pada diri untuk terus beristiqamah walau apa pun terjadi... air mata ini belumlagi mahu untuk berhenti mengalir...... perginya tiada pengganti ... Allah menjemputnya pulang ke rahmatNya di malam Jumaat, penghulu segala hari (mafhum hadith).

Alfatihah....


Politik & Tempat Beribadat

Posted: 14 Jun 2012 05:09 AM PDT

Asallamualaikum & Salam To All,
Politik & Tempat beribadat, apakah bezanya dimata manusia dan orang politik?
Kalau bercerita tempat beribadat di pasang bendera parti politik, rasanya ramai yang akan marah, lebih-lebih lagi kalau masjid dijadikan sebagai pusat berpolitik, berceramah dan tempat menghentam orang dan ahli politik, lebih-lebih lagi jika parti politik pembangkang yang menjadikan pusat beribadat sebagai tempat berpolitik, mencemarkan agama, tidak bertamadun la, agama di politik kan la, dan bermacam kecamanan yang di lemparkan kepada parti politik tersebut, kalau parti politik pembangkang, pastinya ia akan menjadi topik hangat, keluar tv, keluar surat khabar dan hentam sana sini.

Gambar kat atas ni adalah bukti berlakunya politik didalam tempat beribadat, adakah pihak politik ini melakukan tindakkan yang wajar? adakah betul apakah yang dilakukan untuk memartabatkan politik di dalam negara ni? kenapa tiada suara-suara sumbang kedengaran didalam tv dan surat khabar? sebab kerana parti politik dari pihak kerajaan? dan bukan nya pembangkang kan? kalau pihak politik pembangkang dah lama diorang kene sepak terajang didalam media kan? tempat beribadat semua sama, tiada tempat beribadat yang boleh dijadikan tempat  berpolitik, kalau nak berpolitik dan meraih undi sekali pun, ia harus la mengikut cara yang betul, bukan bertindak sebegini rupa.

Ada pihak politik yang mempunyai akal, dan ada pihak politik segaja meraih dan mendapatkan sokongan dengan cara murahan.


Kenapa tak de benda macam ni disiarkan ti TV? surat khabar? sebabnya? korang sendiri fikirkan, dan jawapannya ada di mulut anda sendiri..............

So sad.......no hope........


Madonna’s nip slip at Istanbul gig not a malfunction!

Posted: 14 Jun 2012 07:36 AM PDT

Madonna's Istanbul nip slip latest online craze

Published: 12 June, 2012, 14:34

Madonna flashed a nipple to the visitors of her show in Istanbul
Madonna flashed a nipple to the visitors of her show in Istanbul

The Queen of Pop is in the headlines again after flashing at 55,000 fans on her MDNA tour in Turkey. And while some internet users are calling her a complete tit, the video has scooped dozens of thousands of views on YouTube.
Madonna let a cheeky nipple peak out during her gig in Istanbul on Thursday. The audience seemed to appreciate the exposure – but now the internet is buzzing with indignation as well as approval, with many users slating the aging singer.
"Oh do give it a rest Madonna – at 53 all you're exposing is your desperation," Liz Jones says on Twitter.
"Madonna should be more dignified, she has nothing to prove. It's The Gaga's time now," user Christopher Brown writes.
"Actually can't believe Madonna got her nipple out, old dog! No one wants to see that," user Johnny Gasson believes.
Madonna flashing her breast during Istanbul gig (YouTube)
Madonna flashing her breast during Istanbul gig (YouTube)
­"Madonna still has it and her body with 5% body fat is hotter and fitter than a lot of the pretenders these days, so why not show it off… Go Madonna!" YouTube user dwn1lal3 defends the singer.
Hollywood actress Christina Applegate was kinder to the Queen of Pop too, saying she couldn't understand why people were shocked. "What I'm saying is, it's not like Sarah Palin had a nip slip, its Madonna!"
Madonna flashing her breast during Istanbul gig (YouTube)
Madonna flashing her breast during Istanbul gig (YouTube)
­Madonna started getting Into the Groove and removing her clothes while performing her 1995 hit Human Nature. Shedding her shirt, she then deliberately slipped down her bra to expose a naughty nipple
Madonna flashing her breast during Istanbul gig (YouTube)
Madonna flashing her breast during Istanbul gig (YouTube)A Safe or Savage Place?

Posted: 14 Jun 2012 04:07 AM PDT

Today, The Telegraph carried an article written by Glenda Cooper on one particular social media. It was reported HERE that "One user has scored a legal victory to 'out' an internet troll – but the site is not doing enough to control the escalation of online crime."

CLICK HERE to read the report about Nicole Brookes and her experience and how she won a legal landmark case.

Is the internet a safe or a savage place? Do leave a comment to share your thoughts and experiences.

Take care and have a lovely evening!


Radical Ultra-Nationalist Rakhine leader U Aye Maung’s inflammatory words

Posted: 14 Jun 2012 03:47 AM PDT

 

 

 

Radical Ultra-Nationalist Rakhine leader U Aye Maung's inflammatory words:

Source: The Voice Weekly [VOICE OF THE WEEK]
"ႏိုင္ငံေတာ္ရဲ႕ ဝင္ေပါက္ အေနာက္တံခါးကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရခိုင္လူမ်ိဳးေတြက ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ အေသခံၿပီး ျဖစ္ျဖစ္ အငတ္ခံၿပီး ျဖစ္ျဖစ္ ေစာင့္ေရွာက္ခဲ့တယ္။ ဒါေပမဲ့ အစိုးရ ဝန္ထမ္းေတြက အက်င့္ပ်က္ခဲ့တာေတြ ရွိတယ္။ ပိုက္ဆံေပးၿပီး လိုခ်င္တာေတြ ဖန္တီးသြားခဲ့တာေတြ ရွိတယ္။ ေအာက္ေျခမွာ ျဖစ္ခဲ့တာေတြက ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေနခဲ့တဲ့ ေခတ္ အဆက္ဆက္ ပဲ ။
… မဲရဖို႔အတြက္ လူေတြသြင္းခဲ့တဲ့ အမွားပဲ။ ေခတ္အဆက္ဆက္မွာ မွားခဲ့တာေတြ အမ်ားႀကီးပဲ။ သတိမရွိခဲ့တဲ့ အခါက်ေတာ့ ဘူးသီးေတာင္၊ ေမာင္ေတာ က်ဆံုးမလို ျဖစ္ေနၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရဲ႕ သေဘာထားကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ပိုက္နက္ေျမကို တစ္လက္မမွ အဆံုးရႈံးမခံႏိုင္ဘူး။ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ဘိုးေဘးစဥ္ဆက္ အေမြေပးခဲ့တဲ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ေျမ၊ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ေလ၊ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ေရ တစ္လက္မမွ မေပးဘူး။ အဆံုးရႈံးမခံဘူး။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ကာကြယ္သြားမွာပါ" ဟု ေဒါက္တာ ေအးေမာင္က ေျပာဆုိသည္။ ဇြန္လ (၈) ရက္ေန႔ထုတ္ True News ဂ်ာနယ္ပါ ရခုိင္တုိင္းရင္းသားမ်ားတုိးတက္ေရးပါတီ စစ္ေတြၿမိဳ႕နယ္ အမ်ဳိးသားလႊတ္ေတာ္ကုိယ္စားလွယ္ ေဒါက္တာေအးေမာင္ႏွင့္ ေတြ႕ဆုံျခင္းမွ ေကာက္ႏုတ္ခ်က္မွ


Benarkah New York Post Sengaja Besar-besarkan Dakwaan Menipu Menantu Najib?

Posted: 14 Jun 2012 04:32 AM PDT

Dakwaan bakal menantu PM menipu diperbesar-besarkan'

Laporan terbaru yang mengaitkan bakal menantu perdana menteri, Daniyar Nazarbayev, dengan dakwaan menipu telah diperbesar-besarkan oleh akhbar The New York Post, demikian menurut sumber yang dekat dengan isteri perdana menteri.

Sumber tersebut berkata, dakwaan berhubung warga Kazakhstan itu juga tidak melibatkan keluarga perdana menteri.

"Isu itu telah diperbesar-besarkan. Ia semata-mata melibatkan keluarga di sebelah sana," kata sumber itu lagi yang menambah, pertunangan antara Daniyar dan anak perdana menteri, Nooryana Najwa, tidak terjejas.

Beliau mengulas laporan The New York Post yang mendakwa Daniyar terlibat dalam penipuan.

Dokumen mahkamah yang difailkan di Mahkamah Agung Manhattan mendakwa, Daniyar menipu bapa tirinya seunit kondominium bernilai AS$20 (RM62 juta).

Sumber berkata, kes berkenaan hanya melibatkan keluarga Daniyar kerana kes tersebut berlangsung di antara ibu Daniyar, Maira Nazarbayev yang bercerai dengan bekas suami, Bolat Nazarbayev.

Bolat merupakan adik kepada presiden Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev.

Cuba gambarkan sanggup menipu & memikat

Sumber itu menyebut, isu tersebut juga tidak boleh diulas lebih panjang kerana masih berlarutan di mahkamah Amerika Syarikat.

Selain dakwaan menipu aset bapa tirinya, dokumen mahkamah itu juga menyebut bahawa Daniyar memalsukan dokumen untuk memasuki Columbia Universiti, di mana beliau bertemu Nooryana.

Daniyar didakwa memalsukan dokumen untuk memberikan gambaran bahawa dia berkelulusan daripada sekolah tinggi di Kazakhstan, menurut akhbar The New York Post.

Sumber akhbar itu berkata, dia sebenarnya bersekolah di Switzerland dan tidak menamatkan pelajaran.

Sumber Malaysiakini ketika ditemui di satu majlis yang dihadiri isteri perdana menteri pada malam tadi berkata, dakwaan tersebut juga diperbesar-besarkan untuk menggambarkan bahawa Daniyar sanggup menipu untuk masuk ke universiti dan memikat hati anak perdana menteri.

Isteri perdana menteri pada malam tadi menghadiri majlis makan malam dan turut merasmikan NGO Pertubuhan Kebajikan Insaniah Srikandi.

Majlis di Setiawangsa, Kuala Lumpur itu antara lainnya turut dihadiri Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam; Menteri Pertanian, Datuk Seri Noh Omar dan juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan. -mk

Ulasan GB

Dapat bakal menantu yang penipu dan penyangak pun masih kata isu itu dibesar-besarkan?

Walaupun ia berlaku di keluarga "sebelah sana" tetapi bukan keluarga disebelah sana itu bakal menjadi besan "sebelah sini"?

Ada banyak persamaan sebenarnya diantara sebelah sana dengan sebelah sini.

Itu sebab sebelum ini GB petik ungkapan Abdul Wahub di dalam Tiga Abdul... "dah kenah dah... penyangak dengan penyamun..." Birds of the same feather flock together

Dan satu lagi hal mengenai penipuan Daniyar memalsukan dokumen untuk memasuki Columbia Universiti, hal tersebut memang ada juga di keluarga sebelah sini.

Menantu Rosmah yang bernama (Dr) Fazley Yaakob pernah menggemparkan negara kerana penyanyi itu dikatakan mempunyai Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) palsu dalam bidang pentadbiran perniagaan. Baca SINI.

Apabila Rosmah satu ketika dikritik hebat oleh rakyat kerana berbelanja besar di Australia, ditambah dengan isu cincin dan beg tangan, Rosmah tiba-tiba mendappat anugerah doktor kehormat dari Universiti Curtin.

Satu keluarga nampaknya memiliki ijazah-ijazah beli dan kini tambah seorang lagi dari Kazakhstan yang dapat ijazah dengan penipuan.

Hmm... New York Post dikatakan sengaja besar-besar isu penipuan Daniyar. Najib dan isterinya Rosmah memandang isu itu kecil dan ia tidak menjejaskan pertunangan anaknya dengan si penipu itu. Mungkin keluarga Najib sedang menanti isu yang lebih besar yang akan dibongkar barulah beliau akan mengaku dan akur.

Kalau begitu kehendak Najib dan Rosmah, kita sama-sama doakan biar ia jadi kenyataan.


I don’t believe that Rakhines in Malaysia are planning to kill or kidnapp Muslims and are trying to start Anti-Muslim Riots?

Posted: 14 Jun 2012 02:25 AM PDT

I got this message: I don't know but I need to do precautions: I don't think it is rumor.
This is what Rakhines are dreaming. ——————
  1. Rakhine people based in Malaysia have declared that they will topple President Thein Sein within shorted possible period, expressing strong solidarity with Buddhist communities, creating riots against Muslims across the country.
  2. They are ready to commit kidnapping and killing of Muslim leaders in overseas.
  3. Once, the Rakhine able to do this, President Thein Sein will be brought before justice and even may face trial at International Court of Justice as well.
Alert on the Declaration of Independent Rakhine Kingdom
Full of deadly weapons recovered from Buddhist temples in Akyab (Sittwe) by the military personnel, following the arrest of two Rakhine who attempted to burn down the Rohingya houses and shot the innocents in early morning of 14/06/2012.
These Rakhine acknowledged that they are ready to declare Independent Rakhaing Kingdom. Rakhine are not satisfied with Burmanism. Rakhine don't want to longer with Burman colonialist, while the ruling Thein Sein Government is giving chance to Muslims, even accepted Muslim representation in Myanmar Parliament.
Bangladesh Border Guard had recovered 2 boatloads of weapons from Naff River on the dead night of 12/06/2012. 2 Rakhines are being detained in Cox's Bazar and continuously interrogating about the trafficking of weapons on where about it.
Before the declaration of Independent Rakhine Kingdom, Rakhine need to end the existence of Muslims and their identities on the land, while these Rakhine empower people on weapon operation through the development of ceasefire with government. Rakhine people affirmed that upcoming election in 2015 and the power of Daw Aung San Suu Kyi will not allow them to succeed their goals and thus they are trying to fulfill their objectives before the establishment of Government's Democratization.
Rakhine people based in Malaysia have declared that they will topple President Thein Sein within shorted possible period, expressing strong solidarity with Buddhist communities, creating riots against Muslims across the country.
Once, the Rakhine able to do this, President Thein Sein will be brought before justice and even may face trial at International Court of Justice as well.
Rakhine have also confirmed that their operation will continue till full establishment of Rakhine Kingdom. They are ready to commit kidnapping and killing of Muslim leaders in overseas.


No comments: