Monday, June 18, 2012

Special Video Technology To Aid Older Pedestrians

Special Video Technology To Aid Older Pedestrians


Special Video Technology To Aid Older Pedestrians

Posted: 18 Jun 2012 09:00 AM PDT

13 June 2012
Last updated at 23:53 GMT

Green man 'too fast for slow elderly'

Jenny Hill looks at a special crossing which uses video technology to extend crossing times

Pedestrian crossings do not allow older people enough time to cross the road, a report warns.
The study found that for those over the age of 65, 76% of men
and 85% of women have a walking speed slower than that


[VIDEO] Engkau Penakut Midah Sampai Halau Rakyat Di Majlis Dialog?

Posted: 18 Jun 2012 10:40 AM PDT


Banner tertera "Majlis Ramah Mesra & Dialog, Kehadiran Tuan Puan Amat Dihargai".

Jadual sepatutnya bermula jam 3ptg, warga tempatan setia menunggu Hamidah lebih kurang satu jam kemudian ketibaannya diiringi alunan 'dia datang dengan lenggang lenggoknya'.

Bila Hamidah dapati ada 2 pimpinan PR dalam kelompok hadirin, dia umumkan, " Sesi Ramah Mesra saya tak sebut pun berdialog... bla... bla... bla, jadi saya harap yang tak berkenaan tolong tinggalkan majlis ini....bla...bla ini sesi saya, ini majlis saya, saya yg atur, saye punya hak utk majlis ini bagi memastikan saya minta YB Boon Chye Lee & Yg Berbahagia En Radzi Zainon meninggalkan majlis ini....kalau tidak saya tidak mahu meneruskan majlis ini. Sekian Terima Kasih!"

Maka hampir separuh hadirin yang juga penduduk tempatan meninggalkan majlis. Mesranya Hamidah! -mediaperak
The 18 hot guys who cook on Diva Astro. Yummy ;)

Posted: 18 Jun 2012 07:35 AM PDT

I'm sure a lot of gals (guys too, I'm sure) who can't wait for 'Hot Guys Who Cook', the latest reality series to start showing on 25 Jun 9:05 pm on Diva Universal Astro.
@ Astro:

@ Diva Universal:


Rohingya News voa Burmese by Bolu Finland

Posted: 18 Jun 2012 07:21 AM PDTRakhine Buddhists Vs Rohingya Muslims

Posted: 18 Jun 2012 07:13 AM PDTWarkah Buat Anak Muda India Yang Mahukan Perubahan

Posted: 18 Jun 2012 08:12 AM PDT

YEMARATHE YEMARADHE" Jangan menipu, Jangan ditipu

Bercakap sahaja mengenai soal masyarakat India di Malaysia semua orang dapat memberi simbolik 'kalau bukan mabuk, bukan India namanya'. Adakah masyarakat India hanya tahu minum todi dan adakah anak-anak muda kaum India hanya perlu menjadi hero pergaduhan.

Siapakah yang perlu bertanggungjawab untuk menukar presepsi negatif ini terhadap masyarakat India? Jawapanya adalah diri anda sendiri, Mahtma Gandhi pernah mengatakan "we must become the change we want to see".

Setelah 54 tahun pemerintahan di bawah regim Barisan Nasional yang diketuai oleh UMNO nasib masyarakat India di Malaysia tidak pernah berubah sejak dahulu lagi. Ada pun perubahan adalah dari segi migrasi penduduk; dari estet ke Bandar, namun Dato G. Palanivel, Presiden Malaysian Indian Congres (MIC) atau MAIKA ( lebih dikenali di kalangan orang India) yang baru mengambil alih jawatan tersebut telah mengeluarkan satu kenyataan yang menguris hati masyarakat India.

Apabila bertanya kepada beliau apakah hala tuju dan nasib masyarakat India yang kini semakin hari semakin mendapat tekanan hidup, beliau pula menggesa masyarakat India untuk balik semula ke estet. Adakah ini penyelesaian yang dinanti-nantikan oleh masyarakat India? Apakah kita tidak layak untuk tinggal di Bandar dan duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan kaum-kaum lain di Malaysia. Ini jelas menunjukkan sikap hipokrit pemimpin-pemimpin India di kompenan BN yang langsung tidak peduli dengan masa depan masyarakat India.

Pendidikan anak-anak masyarakat India dianaktirikan dan digadaikan, sampai sekarang kerajaan BN tidak mampu untuk memberi penyelesaian terhadap isu-isu melibatkan sekolah Tamil. Makin hari, makin berkurangan sekolah-sekolah Tamil di Malaysia dulu kita mempunyai 888 buah sekolah, kini hanya tinggal 523 sekolah Tamil sahaja.

Kita tidak mahu masyarakat India terus ditipu oleh regim BN. Kita tidak mahu masyarakat India memperjudikan nasib mereka hanya dengan sebuah hamper, sari, dhoti dan duit saku RM50 apabila setiap kali menjelang Pilihan Raya Umum.

Kita mahu melihat perubahan dari segi peluang pendidikan, ekonomi dan sosial. Ayuh anak-anak muda bangkit untuk membuat perubahan jangan leka lagi dan menjadi mangsa penipuan BN!! (Yemarathe, Yemaradhe). Di harap pada PRU-13 nanti anak-anak muda masyarakat India akan membuat perubahan dengan membuat pilihan tepat memilih kerajaan yang dapat menjaga dan memulihara nasib masyarakat India.

Anak-anak muda jangan lupa anda juga merupakan agen kepada perubahan tersebut. Oleh itu, tolonglah buka minda dan mata ibu bapa dan keluarga anda yang masih karat dengan menyokong BN. Berikan mereka maklumat dan fakta yang selama ini mereka telah ditipu dan diperbodohkan oleh BN, kita memerlukan perubahan dan perubahan tersebut hanya boleh dibuat oleh kerajaan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Dato Seri Anwar Ibrahim.


Kumaresan Arumugam
Penyelaras Bahagian Pulau
Malaysian Indian Voice (MIV)
Negeri Pulau Pinang


Lajim Ukin Letak Jawatan Ketua Cawangan Umno

Posted: 18 Jun 2012 05:50 AM PDT

Pemimpin Umno Sabah yang disebut-sebut bakal menyertai KEADILAN, Datuk Seri Lajim Ukin meletak
jawatan selaku Ketua Cawangan Umno Kerambai Kebatu sehari selepas Datuk Seri Najib Razak melawat Sabah.

Beliau yang sebelum ini juga mengumum enggan pertahan jawatan Ketua Bahagian Umno Beaufort sudah menghantar surat peletakan jawatan itu kepada Setiausaha Umno Bahagian Beaufort baru-baru ini.

"Langkah pertama tidak pertahankan kerusi ketua bahagian dan langkah kedua, letak jawatan ketua cawangan. Langkah ketiga, tunggu dan lihat,? katanya dipetik sebuah akhbar berpangkalan di Sabah.

Beliau dilapor berkata demikian depan lebih 5,000 penyokongnya pada sambutan hari lahirnya di rumahnya di Kampung Kaundu Kebatu.

Lajim ialah Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan Ahli

Parlimen Umno kawasan itu sejak beberapa penggal, selain pernah menyandang Timbalan Ketua Menteri Sabah dan beberapa jawatan penting lain.

"Saya yakin jika rakyat menolak saya, kehadiran mereka pada majlis malam ini tidak akan seramai begini. Ini kerana majlis ini dibuat tanpa jemputan, hanya sambutan hari jadi.

"Dalam politik, kita tidak boleh menjadi pemimpin hanya menurut kehendak pihak tertentu," katanya.

Mengikut laporan itu, Lajim memberi jaminan akan terus berkhidmat dalam Parlimen Beaufort walaupun 'dalam wadah yang berbeza' demi membawa agenda peru bahan untuk rakyat.

Mengulas hal itu, Setiausaha Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah, Dr Roland Chia Ming Shen menyifatkan tindakan Lajim itu permulaan kepada gelombang perubahan di Sabah kerana bukan rakyat bukan sahaja menolak Umno, bahkan pemimpin Umno.

Bercakap kepada Keadilan Daily, tindakan Lajim itu didorong berikutan wujud pergolakan dalaman Umno yang kronik di Sabah.


Lajim Letak Jawatan Ketua Cawangan Umno

Beaufort: Selepas mengumumkan tidak akan mempertahankan kerusi Ketua Umno Bahagian baru-baru ini, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia, Datuk Seri Lajim Haji Ukin, mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Ketua Cawangan Umno Kerambai Kebatu.

Beliau membuat pengumuman itu semasa berucap pada Majlis sambutan Ulang Tahun ke-57 kelahiran beliau yang dianjurkan oleh Keluarga, Mayang dan Persatuan Bisaya Bersatu Sabah (PBBS) yang diadakan di kediamannya pada malam Sabtu.

"Surat peletakan jawatannya sebagai Ketua Umno Cawangan telahpun di hantar kepada Setiausaha Umno Bahagian Beaufort beberapa hari lalu," katanya.

Sebelum ini Lajim mengumumkan tidak akan mempertahankan kerusi Umno Bahagian Beaufort.

"Langkah pertama tidak akan pertahankan kerusi Ketua Bahagian dan langkah kedua peletakan ketua cawangan Umno dan langkah ketiga katanya tunggu dan lihat," kata Lajim.

Menurutnya ada pihak telah mencabar beliau dengan berkata "kalau Lajim berani, umumkan letak jawatan dalam Umno". Tetapi saya tidak akan terpengaruh dengan cabaran itu namun saya mencabar pucuk pimpinan berbuat demikian dan Rakyat Klias dan Parlimen Beaufort sudah sedia menanti apa saja tindakan pucuk pimpinan BN atau Umno.

Katanya, setakat ini beliau masih "pemimpin kerajaan" dan masih meneruskan tugasnya sebagai pemimpin dalam parti kerajaan bila tiba masanya cabaran-cabaran itu akan dipertimbangkan.

Kataya, desakan itu hanya dilontarkan oleh segelintir individu yang mempunyai agenda peribadi dengan menjadikan Halaman Sosial (Facebook ) sebagai medan untuk menghentam peribadi beliau terutamanya menjelang PRU ke-13.

"Siapa mereka yang mendesak saya berbuat demikian, jika saya melakukan kesalahan parti dan kerajaan boleh mengambil tindakan untuk memecat saya, lagipun bukan mereka yang menentukan masa depan saya, sebaliknya rakyat di kawasan ini," katanya ketika berucap di hadapan lebih dari dari 5,000 orang penyokong dari pelbagai kaum dan agama yang hadir ke majlis sambutan hari jadi di kediamannya di Kampung Kaundu Kebatu.

Menurut Lajim, mereka tidak berhak membuat desakan itu sebaliknya beliau menyerahkan kerjaya dan masa depan politiknya kepada rakyat di kawasan Parlimen Beaufort.

"Saya yakin jika rakyat menolak saya, kehadiran mereka pada majlis malam ini tidak akan seramai begini, ini kerana majlis ini dibuat tanpa jemputan dan ianya hanya majlis sambutan harijadi saya dan saya bersyukur serta berterima kasih atas kehadiran yang sebegini meriah," katanya.

Tambah Lajim beliau tidak akan menjadi pemimpin seumur hidup, bagaimanapun jika rakyat masih mengharapkan kepimpinan beliau sebagai pemimpin di kawasan itu beliau akan meneruskan perjuanganya bagi membela masa depan rakyat khususnya di kawasan itu

"Dalam dunia politik ini kita tidak boleh menjadi pemimpin hanya menurut kehendak pihak tertentu "Yes Man" perjuangan sebenarnya perlu berpaksikan kepada kehendak rakyat sebagaimana Slogan dalam Gagasan 1 Malaysia 'Rakyat di Dahulukan Pencapaian Diutamakan'," katanya.

Menurutnya, pihak-pihak yang beragenda ini tidak perlu gusar dan perlu melakukan desakan untuk beliau keluar dan meletakkan jawatan dalam kerajaan dan parti kerana yang menjadi kata pemutus bukannya mereka tapi rakyat.

"Tindakan golongan tertentu yang menimbulkan provokasi ini mencerminkan kebimbangan dan ketakutan mereka untuk menyerahkan nasib dan masa depan politik mereka yang bakal ditentukan rakyat apabila tiba masanya," katanya.

Tambah Lajim, menyedari golongan ini tidak mendapat sokongan rakyat, mereka cuba menimbulkan keraguan terhadap wibawa kepimpinan yang ada tetapi pada masa sama tidak pula menimbulkan bahawa mereka juga mendapat kejayaan di bawah kerangka yang ada.

"Kelompok ini hanya berani berselindung di sebalik anarki melalui provokasi fitnah memfitnah dan adu domba jika benar mereka boleh memimpin beranilah untuk bersaing di gelanggang demokrasi, pasaran idea dan agenda masa depan negara berlandaskan kehendak dan pilihan rakyat," tegas Lajim.

Beliau berkata bersedialah untuk diteliti dan dihakimi rakyat berdasarkan wawasan, idea, dasar, program dan rekod pencapaian yang ada.

Sambil memberi jaminan beliau akan terus berjuang dalam kerjaya politiknya demi kepentingan rakyat di kawasan tersebut selagi khidmat beliau rakyat meskpipun dalam wadah yang berbeza, Lajim berkata agenda bagi membawa perubahan yang besar terhadap kehidupan rakyat perlu diteruskan.

"Masih banyak keperluan pembangunan demi kesejahteraan rakyat perlu kita perjuangkan agar tidak ada kelompongan dalam usia kemerdekaan yang semakin matang rakyat berhak menikmatinya," katanya.

Di majlis itu juga, Lajim turut melancarkan Buku Perlembagaan Persatuan Bisaya Bersatu Sabah (PBBS) edisi kedua.
-newsabahtimesSomething for Everyone

Posted: 18 Jun 2012 03:42 AM PDT

Here's a list of thought-provoking statements that I collected at random. I hope at least a few may tug at your heart's strings. :-) Take care and have a restful evening.

1 - The biggest adventure you can ever take is to live the life of your dreams.

2 - Spend more time trying to make something of yourself and do not worry about how to impress people.

3 - Sometimes you gotta quit thinking so much. If it feels right, it probably is. So just go with it.

4 - The more you are like yourself, the less you are like anyone else, which makes you unique.


5 - Let your heart guide you. It whispers, so listen closely.

6 - The past can hurt. You can either run from it or learn from it.

7 - Once in a lifetime, you meet a person who takes your breath away; not because you want them to, but because they're meant to.

8 - Memories are strange things. Some are so incredibly clear, probably because you've thought about them a thousand times.

9 - Just because you're right for each other, doesn't mean you're right for each other right now.

10 - Once in a lifetime, right in the middle of an ordinary life, we get a chance at a fairytale.

11 - Let your guard down; take a fall you'll never know if you're loved unless you give it your all.

12 - Don't gain the world and lose your soul. Wisdom is better than silver and gold.

13 - I know its wrong, but I believe in getting even.

14 - Just once I want my heart to lead me somewhere where there's a chance of a happy ending.

15 - You can clutch the past so tightly to your chest that it leaves your arms too full to embrace the present.

16 - So you failed. You want to be really great? Have the courage to fail big and stick around.
Make them wonder why you're still smiling.

17 - Nobody knows your limits better than you do, but every once in a while somebody will question all you know and they will push you for the better.

18 - If you're going to go through hell, I suggest you come back learning something.

19 - Distance between two hearts is not an obstacle, rather a great reminder of just how strong true love can be.

20 - The beautiful thing about memories is that they are yours; whether they are good, bad, or indifferent. They belong to you, and no matter where life takes you, your memories tie you to where you've been, and to where you are now.

-Author Unknown-

21 - Life moves pretty fast. You don't stop and look around once in a while, you could miss it.

22 - Instead of telling our young people to plan ahead, we should tell them to plan to be surprised.

23 - Goodbye is like putting a period to a sentence. There will be no more words to be added after the period. Unless if you make another new sentence.

24 - You know you really love some one when you can not hate them for breaking your heart.

25 - It all comes down to that one person you always think about before you fall asleep at night.

-Author Unknown-


Transfers, cold storage for 'anti-Umno' civil servants!

Posted: 18 Jun 2012 03:18 AM PDT

Former education ministry official joins PAS

By Lisa J. Ariffin
June 17, 2012
KUALA LUMPUR, June 17 — PAS has welcomed yet another notable civil service personality into its ranks, boosting its bid to shore up voter support ahead of national polls pivotal to Pakatan Rakyat's (PR) future.
Ahmad Zabidi Shamsuddin, who was formerly an Education Ministry school inspector and Terengganu education department director, submitted his registration form to the party's spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat last night at PAS' "Green Rally to Putrajaya" event in Perak to galvanise its ranks for the 13th general elections.
The party's organ Harakah Daily reported the event was attended by over 30,000 people.
In his speech last night, Ahmad Zabidi, who served in the government for 33 years, said oppression was rife in the civil service, and "those who do not support BN would be punished by being stationed far away from home".
"Staff were transferred not by the orders of the education director, but on the insistence of BN and Umno leaders," he said, adding this practice was still going on in the government sector.
Ahmad Zabidi explained Umno's secular policies were the driving force behind his decision to join PAS.
Previously, PAS had successfully recruited former land and cooperatives secretary-general Datuk Profesor Dr Nik Zain Nik Yusof, who submitted his registration form to party president Datuk Seri Abdul Hadi Awang during the party's rally in Alor Setar.
Former senior policeman Datuk Fauzi Shaari also joined PAS last month, scoring a major point for the Islamist party.
The ex-criminal investigation department (CID) chief, the third highest office in the force, was reportedly known for busting vice activities in the capital city.
His strong anti-vice stand at the time was criticised by a minister, whom Harakah reported had said would deter tourists from visiting the country.
Fauzi was reported as saying his reason for joining the Islamist party was not to contest in the general election, which must be held within the year, or other similar considerations but to help PAS in its religious efforts.
Harakah reported last night that Nik Zain too has pledged to work and help PAS in its fight for Islam.
Fauzi, who is from Pantai Besar, Batu Kurau, Perak, was also cited as saying he would help campaign for PR, especially PAS, through various organised talks.
Fauzi was first rumoured to be joining PAS a month ago along with former Bukit Aman commercial crimes investigation chief Datuk Ramli Yusoff and ex-Umno Cabinet minister Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.
The Malaysian Insider also reported that PAS wants Ramli and Abdul Kadir to contest in the upcoming general election.
But Ramli and Abdul Kadir have denied that they have already joined PAS.
Abdul Kadir, who quit Umno earlier this year after accusing the party of being plagued by money politics, has since formed his own political party, Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan), to bolster opposition against Barisan Nasional (BN) in the next general election.


I heard of stories told by my colleague whose mother and sister (or sister-in-law) were teachers in government schools. Knowing the her mother was a PAS supporter, her record mysteriously went missing from the electoral roll while her sister was put in cold storage for voting for PAS.


Daw Suu:”ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကို ၿခိမ္းေျခာက္ေနတဲ့ ခြဲျခားဆက္ဆံရမႈ၊ မညီမ်မႈ၊ ဆင္းရဲမြဲေတမႈလို တျခားအခ်က္ေတြအားလံုးကိုပါ အဆံုးသတ္ရမႇာပါ”

Posted: 18 Jun 2012 02:42 AM PDT

ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္က "ၿငိမ္းခ်မ္းေရးဆိုတာ အၾကမ္းဖက္မႈေတြ၊ စစ္ပြဲေတြ အဆံုးသတ္သြား႐ံုတင္ မဟုတ္ဘဲ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကို ၿခိမ္းေျခာက္ေနတဲ့ ခြဲျခားဆက္ဆံရမႈ၊ မညီမ်မႈ၊ ဆင္းရဲမြဲေတမႈလို တျခားအခ်က္ေတြအားလံုးကိုပါ အဆံုးသတ္ရမႇာပါ"ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။ = Discrimination, Equal Rights and Poverty must be removed to get Piece! BRAVO. We, Muslims just want 2 of that Daw Suu mentioned.

အမ်ဳိးသားဒီမိုကေရစီအဖဲြ႔ခ်ဳပ္ဥကၠ႒ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးႏုိဗယ္ဆု မယူမီ စီအင္န္အင္န္႐ုပ္သံမႇ ခရစၥတီးအာမန္ပူးက ကိုင္႐ုိၿမိဳ႕မႇေန၍ ေမးျမန္းမႈမ်ားမႇ ေကာက္ႏုတ္ခ်က္ Eleven Media Sunday, 17 June 2012 20:31

ေနာ္ေ၀ႏုိင္ငံ၊ ေအာ္စလိုၿမိဳ႕တြင္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရး ႏုိဗယ္ဆု လက္ခံရယူရန္ ေရာက္ရႇိေနေသာ အမ်ဳိးသားဒီမုိကေရစီအဖဲြ႔ခ်ဳပ္ဥကၠ႒ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ကို ဆုခ်ီးျမႇင့္ပဲြ မျပဳလုပ္မီ အီဂ်စ္ႏိုင္ငံ၊ ကိုင္႐ိုၿမိဳ႕တြင္ သမၼတေရြးေကာက္ပဲြသတင္း တင္ဆက္ရန္ ေရာက္ရႇိေနေသာ စီအင္န္အင္န္႐ုပ္သံမႇ ခရစၥတီးအာမန္ပူးက ေမးျမန္းမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ရာ ယင္းအနက္ေမးျမန္းမႈအခ်ဳိ႕ကို ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။Bekas Timbalan Menteri Pelajaran Sertai PAS Setelah Istikharah

Posted: 18 Jun 2012 03:25 AM PDT

Bekas Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Salleh Jafaruddin secara rasmi menyertai PAS hari ini.

Beliau menyerahkan borang keahlian kepada Presiden sendiri, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut sambil disaksikan Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Pesuruhjaya PAS Sarawak, Adam Ahid.

Salleh berkata, beliau menyertai PAS atas pilihan sendiri dan yakin dengan petunjuk Allah selepas melakukan solat istikharah.

"Selepas bermesyuarat dengan ahli Parlimen PAS bulan lepas, saya terus berfikir, istikharah minta petunjuk dari Allah.

"Kalau PAS ini baik untuk saya, baik untuk perjuangan keluarga, agama dan negara saya minta Allah tunjukkan.

"Mungkin hidayah atau petunjuk yang diilhami daripada istikharah itulah yang membuatkan saya buat keputusan untuk masuk PAS,"
kata beliau ketika ditemui selepas itu.

Salleh, 68 pernah menjadi Adun dan ahli Parlimen Sarawak dan pernah bertanding sebagai calon Bebas menentang Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud di kerusi DUN Balingian pada Pilihan Raya Negeri Sarawak, tahun lalu.

Salleh yang berketurunan Melanau dari Oya, merupakan dua pupu Taib.

Beliau merupakan anak emas Tun Rahman Yaakob ketika menjadi ketua menteri dan gabenor dalam tahun 70-an dan 80-an itu, turut bersama Rahman dalam insiden Ming Court 1987 untuk menjatuhkan Taib.

Kini, Salleh giat melibatkan diri dalam kerja-kerja dakwah secara persendirian di Sarawak dan membuka beberapa sekolah tahfiz.

"Saya ada aktiviti dakwah untuk menyebarkan syiar Islam secara persendirian di Sarawak sebab kedudukan saya sebagai pembangkang, sukar saya nak mendapatkan laluan ataupun kemudahan daripada kerajaan.

"Bahkan saya nak mengadakan sekolah tahfiz 19 tahun lalu guru-guru agama datang dari Indonesia saya terpaksa hantar ke Sabah," katanya.

Tambahnya lagi, selepas mengenali PAS dengan lebih dekat, beliau yakin dengan perjuangan PAS membawa Islam.

Penyertaan beliau ke dalam PAS menambahkan lagi bilangan tokoh-tokoh pentadbir dan teknokrat yang bersama-sama dalam perjuangan Islam. -HDUlasan GB

Secara bahasa, istikharah ialah kata terbitan dari perkataan istakharah bermaksud mencari yang terbaik. Manakala secara istilah, meminta membuat pilihan. Iaitu meminta pilihan terbaik dari sisi Allah s.w.t.

Dan berkata Ibnu Hajr: Istikharah, meminta kebaikan daripada dua perkara kepada sesiapa yang berkehendakkan kepada salah satu dari keduanya.

Hadis mengenai istikharah;

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ
كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُعَلِّمُنَا الِاسْتِخَارَةَ فِي الْأُمُورِ كُلِّهَا كَمَا يُعَلِّمُنَا السُّورَةَ مِنْ الْقُرْآنِ يَقُولُ إِذَا هَمَّ أَحَدُكُمْ بِالْأَمْرِ فَلْيَرْكَعْ رَكْعَتَيْنِ مِنْ غَيْرِ الْفَرِيضَةِ ثُمَّ لِيَقُلْ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلَا أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلَا أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلَّامُ الْغُيُوبِ اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الْأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي أَوْ قَالَ فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي قَالَ وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ


Maksudnya:
Dari Jabir bin Abdullah 'semoga Allah s.w.t meredhai mereka berdua', berkata:
Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

"Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya."

Tahniah Datuk Salleh Jafaruddin. Datuk telah pun dikurniakan dan telah mengikut petunjuk yang diberikan Allah swt.

Kami mendoakan semuga kehidupan Datuk lebih tenang, tenteram dan bahagia bersama -sama kami di dalam jemaah PAS.ျပသနာတက္ေအာင္ မီးေမႊးေနသူေတြ ဟာ အြန္လုိင္းလူသတ္သမားေတြသာျဖစ္ၾကပါတယ္

Posted: 18 Jun 2012 12:12 AM PDT

Mg Mhan ၿပီးပါၿပီ။ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ ယဥ္ေက်းတယ္ ကုိယ္ပိုင္ယဥ္ေက်းမႈ နဲ႕ ရပ္တည္တယ္ စာနာတယ္ သိမ္ေမြ႕တယ္ အသားအေရာင္ ခြဲျခားမႈ မရွိဘူး…. ဒါေပမယ့္ ႏုိင္ငံလူဦးေရ သန္း ၆၀ေက်ာ္မွာ အုိင္တီသံုးတာ ၁ရာခုိင္ႏံႈးဘဲမျပည့္ခ်င္ ျပည့္ခ်င္ရွိတယ္။ အဲ့ဒီ ထဲမွာ ျမန္မာ အမည္ခံၿပီး အြန္လိုင္း ေပၚမွာ သူတကာကုိ ရစရာမရွိေအာင္ဆဲေနသူေတြ အျခား ဘာသာအေၾကာင္းဘာမွ မသိဘဲ ပုတ္ခတ္သူေတြ၊ ျပသနာတက္ေအာင္ မီးေမႊးေနသူေတြ ဟာ ျမန္မာျပည္သူေတြရဲ႕ အက်ိဳးစီးပြားပ်က္ဆီးရာပ်က္စီးေၾကာင္း လုပ္တဲ့ အၾကမ္းဖက္သမား အြန္လုိင္းလူသတ္သမားေတြသာျဖစ္ၾကပါတယ္။ ကံ ကံရဲ႕ အက်ိဳးကုိ မလြဲမေသြခံစားၾကရမွာပါ။
သူတုိ႕ဟာ က်န္တဲ့ သန္း၆၀ကုိ ကိုယ္စားျပဳသူေတြမဟုတ္ပါဘူး။ သူတို႕လက္တစ္ဆုပ္စာ လူစုဟာ တာဝန္တရပ္အေနနဲ႕ကုိ တစ္ေယာက္ကုိ FB အေကာင့္ မ်ားစြာ ပိုင္ဆိုင္ထားၿပီး ျမန္မာ ေတြရဲ႕ ဂုဏ္သိကၡာ နိမ့္က်ေအာင္ အရိုင္းအစိုင္း အျပဳအမႈေတြနဲ႕ လုပ္ေနၾကတာပါဘဲ။ သူတို႕ ရဲ႕ လုပ္ရပ္က ဒီေန႕ သဲထဲ ေရသြန္ျဖစ္ပါၿပီ။ ေနရာအနွံ႕မွာ ဗုဒၶဘာသာဝင္ ေတြ၊ ခရစ္ယာန္ေတြ၊ မြတ္စလင္မ္ေတြ၊ ဟိႏၵဴေတြ အျခား ေသာ လူမ်ိဳး ဘာသာအသီးသီးေတြဟာ ခ်စ္ခင္မပ်က္ပါ။ အခ်ိဳ႕ သံသယေလးေတြ ျဖစ္ၾကတာက လြဲလို႕ ဘာဆို ဘာမွ မျဖစ္ဆိုတာကုိ မင္းတို႕ကုိ သိေစခ်င္ပါတယ္။ မင္းတို႕ ထမင္းစားဖို႕ ေပးပီး သီးသန္႕ခုိင္းေစခံရလို႕ လုပ္တာကုိ ငါတို႕ နားလည္ပါတယ္။ မင္းတို႕ရဲ႕ အြန္လုိင္းေပၚက သတၱိ ေတြကို လည္း ေလးစားပါတယ္။ ေမတၱာပို႕ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ျမတ္စြာဘုရားရွင္ရဲ႕ တရားေဒသနာကုိ မင္းတို႕ လံုးဝ နားမလည္သလို၊ အျခားဘာသာေတြရဲ႕ အလွတရားေတြလည္း မင္းတို႕ ျမည္းဆမ္းခြင့္မရလိုက္တာကုိေတာ့ ဝမ္းနည္းပါတယ္။ ဒီေန႕ ရခုိင္ေဒသမွာ ၂ဖက္ ေဒသ ေတြေၾကာင့္ ဘာရလိုက္လဲလို႕ ျပန္ၾကည့္လိုက္ပါ ၂ဖက္စလံုးက လူေတြ အခု တေယာက္မ်က္နွာ တေယာက္ျပန္ၾကည့္ေနရၿပီ သူမ်ားေပးကမ္းတာ ေမွ်ာ္ေနရၿပီ။ တဒဂၤ ေဒါသနဲ႕ သူမ်ားေျပာတာ ယံုမိလြယ္တဲ့ ျမန္မာလူမ်ိဳးရဲ႕ အားနည္းခ်က္ေၾကာင့္ ဒီေန႕ ဘာဆို ဘာေကာင္းက်ိဳးမွ မက်န္ခဲ့ေတာ့ဘူး။ ကုိယ့္ကိုကုိယ္ ျပန္ေမးၾကပါ။ ႏုိင္ငံအတြက္ ေကာင္းတာ မလုပ္ဖူးရင္ေတာင္ ေဒသအတြက္ ဘာေကာင္းက်ိဳးမ်ားလုပ္ခဲ့ဖူးလဲလို႕။ တေန႕ေန႕ မင္းတို႕ လုပ္ရပ္ေတြဟာ ပဲ့တင္ ၿပီး မင္းတို႕ ဆီကုိ ဝဋ္လည္လာပါလိမ့္မယ္။ ဘာသာတရားေတြကုိ ခ်ေပးၿပီး လုပ္ဇာတ္ခင္းလို႕ ဒီေန႕ ၂ဖက္စလံုးမွာ ငိုေကၽြးသံေတြ ကေလးေတြရဲ႕ ဗိုက္ဆာလို႕ ေအာ္ငိုသံေတြ။ အိမ္ယာမဲ့လို႕ မိုးထဲေရထဲမွာ၊ သားဆံုး လင္ဆံုး မိမဲ့ ဖမဲ့ေတြ၊ သံသယ မ်က္လံုးေတြ ၊ အစစ အရာရာ ဆံုးရံႈးမႈေတြ၊ မင္းတို႕ ေတာ္ပါတယ္။ ေလးစားမိတယ္ ဘရာဗိုပါကြာ။ မင္းတို႕ ေက်နပ္က်ၿပီလား။ မင္းတို႕ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစကြာ၊ ေမတၱာပို႕ပါတယ္။ မင္းတို႕ အသက္ထြက္ခ်ိန္ေလး ငါလာၾကည့္ခ်င္မိတယ္။ က်န္တဲ့ဘဝရဲ႕ ေန႕ရက္ေတြမွာ မင္းတို႕ ေနာက္မွာ အရိပ္မည္းႀကီး ကပ္ပါေနမွာပါလား။


A Creed For All of Us

Posted: 17 Jun 2012 03:30 PM PDT

The world was made
to be beautiful--

but sometimes we get caught up in
everyday actions
completely forgetting about this
completely forgetting about that
what is truly important
are the simple, basic things in life--honest, pure emotions
surrounded by the majestic beauty
of nature

We need to concentrate on the
freeness and peacefulness of nature and
not on the driven material aspects of life

We need to smell the clear air
after the rainfall
and appreciate the good in things

Each of us must be responsible
and do our part
in order to help preserve a
beautiful world--

the waterfalls, the oceans, the mountains
the large gray boulders
the large green farms
the fluffy pink clouds
the sunrise and sunsets, ladybugs
rainbows, dew, hummingbirds
butterflies, dandelions

We need to remember that
we are here for a short time
and that every day
should count for something
and that every day
we should be thankful
for all the natural beauty

The world is a wonderful place
and we are so lucky to be a part of it.

-Written by Susan Polis Schultz-


Myanmar burning: dramatic images of mob violence – Rough Cuts

Posted: 17 Jun 2012 10:38 PM PDT[VIDEO] Dr.Morsi Menang Pilihanraya Presiden Mesir

Posted: 18 Jun 2012 12:22 AM PDT

Baru ahaja tamat sidang media yang disampaikan oleh Dr Mohd Morsi. Antara isi ucapan beliau adalah;

- Terima kasih kepada semua rakyat Mesir atas sokongan yang diberikan dan kita akan sama-sama membina masa depan yang lebih gemilang
- Siapa yang menyokong aku dan tidak menyokong, mereka semua adalah rakyat Mesir yang aku cintai

- Ucapan khas kepada para pemuda Mesir demi masa hadapa yang cemerlang
- Ucapan khas kepada keluarga syuhada, di atas bahu aku untuk menunaikan hak mereka
- Kita semua berada dalam satu barisan yang sama. Dan aku menjadi jurukhidmat kepada semua rakyat Mesir
- Kita semua adalah anak watan yang satu
- Kita akan berusaha ke arah Negara Mesir Madani Demokratik berpelembagaan yang baru
- Tiada dendam untuk dilangsaikan kita semua adalah satu watan. -fb

Muslim Brotherhood isytihar Mohammed Mursi menang pilihan raya Presiden Mesir

KAHERAH: Muslim Brotherhood sebentar tadi mengisytiharkan calon mereka, Mohammed Mursi memenangi pilihan raya Presiden Mesir.

Kumpulan itu dalam laman web mereka berkata, Morsi adalah `rakyat awam pertama dipilih sebagai Presiden Mesir'.

Pengumuman itu adalah berdasarkan laporan daripada 95 peratus daripada 13,000 pusat mengundi seluruh negara berkenaan.

Berdasarkan laporan berkenaan, Morsi menguasai 52 peratus undi, lawan beliau yang juga bekas Perdana Menteri, Ahmed Shafiq meraih 48 undi.
- AFP


Calon Ikhwan menang p'raya Presiden Mesir Oleh Dr. Syed Azman Syed Ahmad,

KAHERAH: Setelah tamatnya tempoh mengundi pada jam 10 malam, proses pengiraan undi pusingan kedua pilihan raya Presiden terus berjalan di setiap pusat-pusat mengundi di seluruh Mesir.

Ia berjalan lancar dan tidak ada sebarang kekacauan besar yang dilaporkan berlaku setakat ini di seluruh Mesir. Akan tetapi pertandingan pusingan kedua ini telah menyerlahkan lagi pertembungan sengit antara calon dari gerakan Islam Ikhwan Muslimin dengan calon yang ditaja dari saki-baki pimpinan rejim Mubarak serta pihak tentera SCAF.

Proses pengiraan undi berjalan lancar terutama apabila baru-baru ini Parlimen telah mengeluarkan ketetapan bahawa hendaklah dibuat kiraan undi tempat undian itu sendiri bagi lebih menjamin ketelusan dan mengelakkan sebarang penipuan. Proses pengiraan ini dikawal selia oleh seorang hakim dan wakil-wakil calon yang bertanding. Salinan keputusan di peti undi tersebut diberi kepada setiap wakil calon dengan ditandatangani sendiri oleh seorang hakim yang memang menyelia peti undi di sepanjang tempoh pengundian.

Keputusan tidak rasmi yang di keluaran setakat ini menunjukkan calon Ikhwan Muslimin Dr. Mohamad Morsi mendahului di kebanyakan daerah mengundi. Keputusan awal tidak rasmi mendapati Dr Mohamad Morsi mendapat 52.5% undi iaitu lebih 12.7 juta undi manakala calon tajaan bekas rejim Mubarak, Ahmed Syafik mendapat 47% undi dengan 11.3 juta undi dan ketinggalan lebih satu juta undi di belakang Dr. Morsi.

Suasana di pejabat FJP nampaknya ceria dengan berita yang diterima setiap minit tentang keputusan bilangan undi yang banyak memihak kepada calon mereka Dr. Morsi. Pemuda-pemuda Ikhwan yang menjadi tenaga penting sepanjang pilihanraya ini kelihatan amat sibuk menyediakan bahan-bahan media dan juga melayan ramai pemberita-pemberita tempatan dan antarabangsa yang berkumpul di pejabat FJP.

Ya, keputusan tidak rasmi ini yang meletakkan calon Ikhwan Dr. Mohamad Morsi menang sebagai Presiden pertama dalam sejarah Mesir yang dipilih secara demokratik oleh rakyat. Kemenangan ini juga bakal menjadi 'mimpi ngeri' bagi Kuasa Barat yang selama ini menjadikan rejim Mubarak sebagai alat bagi melindungi Israel dan menjaga kepentingan strategik mereka di Timur Tengah. Begitu juga dengan saki-baki rejim Mubarak yang masih dapat memperalatkan institusi kehakiman dan polis serta pihak tentera SCAF yang banyak melakukan tindakan bertentangan dengan perlembagaan Mesir sendiri bagi melindungi kepentingan kedudukan mereka.

Seperti yang telah dimaklumi, Parlimen Mesir baru sahaja dibatalkan oleh Mahkamah Perlembagaan Mesir dan pihak tentera SCAF terus membubarkan Parlimen dengan kuasa yang ada pada mereka. Lebih parah lagi dengan menjangkakan kemenangan akan berpihak kepada calon FJP, pihak tentera SCAF telah melakukan 8 'pindaan kilat' kepada perlembagaan Mesir yang dilihat adalah untuk menjamin kuasa yang ada pada pihak tentera. Antara pindaan yang dilaksanakan adalah; memberi kuasa penuh kepada SCAF bagi menentukan pindaan perlembagaan yang baru, Presiden berkuasa mengisytiharkan Perang hanya dengan 'kelulusan' dari SCAF dan sekiranya berlaku sebarang kekacauan dalam negara, Presiden boleh memanggil pihak tentera hanya dengan kebenaran SCAF.

Dari pengamatan saya sepanjang kempen pilihanraya Presiden berjalan, kuasa-kuasa besar Barat serta sekutunya Israel telah berusaha keras dengan menjalankan pelbagai propaganda jahat bagi memastikan calon 'tajaan' mereka menang dalam pilihan raya ini. Ahmad Syafik telah diberikan pelbagai publisiti besar oleh media yang masih dikuasai oleh saki-baki pro-Mubarak. Ia juga turut dibantu oleh media barat terutamanya BBC dan CNN yang melebalkan Syafik 'sebagai calon penyalamat' bagi membangun semula Mesir selepas kejatuhan rejim Mubarak. Calon Ikhwan FJP Dr. Mohamad Morsi pula, telah di serang habis-habisan dengan pelbagai tuduhan negatif serta kempen menakut-nakut pengundi terutamanya dari kalangan yang beragama Kristian akan 'bahaya' kemenangan parti Islam yang akan membawa Mesir kembali kepada zaman unta.

Namun kekuatan jentera pilihanraya dari calon Ikhwan Muslimin peru diberikan pujian. Mereka telah berjaya menyaingi jentera media barat ini dengan banyak menggunakan kempen melalui media baru seperti Twitter dan Facebook. Bgitu juga dengan kempen dari rumah ke rumah yang dijalankan oleh pemuda dan muslimat ikhwan di seluruh pelosok Mesir tanpa mengenal penat an lelah telah menampakkan hasil yang positif.

Keputusan rasmi penuh hanya akan diumumkan pada Khamis depan oleh Suruhanjaya Pilihanraya Mesir. Namun keputusan tidak rasmi yang didapati setakat ini menunjukkan bahawa Mesir selepas kejatuhan rejim zalim Mubarak akan terus berubah dengan "Kuasa rakyat' akan terus memimpin. Masa depan Ikhwan Muslimin dan gerakan Islam adalah cerah setelah mereka kini dapat sedikit bernafas dengan bebas dan telus di medan demokrasi yang disanjung Barat. Kemenangan calon Ikhwan ini juga akan juga menjadi inspirasi dan semangat kepada PAS bagi menghadapi PRU13 akan datang di negara kita Malaysia. Tahniah Dr. Morsi...

Hazy days @ Kuala Lumpur

Posted: 17 Jun 2012 09:00 PM PDT

Our yearly best friend Mr. Haze and his family comes to visit Kuala Lumpur. The whole KL is covered by Mr. Haze family for the past few days... And now it's getting worst. Not sure how many days more Mr. Haze will off from KL...

KL View with Mr. Haze and his family
Are you able to locate the lovely landmark of Kuala Lumpur aka the Petronas Twin Tower? Look at the picture below...
KL view on clear day
Folks please do take care yourself, drink more water and get more rest... Don't do too much of outdoor activities eh~ No Running please!

Mr. Haze and Family... please leave us and give us back the clearer day eh~


Proof of Terrorist Rakhine burning houses indiscriminately

Posted: 17 Jun 2012 08:49 PM PDT

ရခိုင္သားအိမ္ပါဗ်ဳိ႕….. မွားမွာစို႔လုိ႔…… :P (ရပ္ကြက္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴးအိမ္ေရွ႕တြင္ ေရးထားသည့္သင္ပုန္း။ စ⁠စ္ေတြၿမိဳ႕)

Proof of Terrorist Buddhist Rakhines burning houses indiscriminately

ရခုိင္အိမ္လို႔ေရးထား၇င္ မီးအရႈိ႕မခံရေတာ့ဘူးေနမွာေပါ့

စစ္ေတြၿမိဳ႔၊ ၿမိဳ႔သူႀကီးရပ္၊ ဘျဖဴလမ္း မီးေလာင္မႈအၿပီး နယ္ေျမရွင္းလင္း။ စစ္ေတြၿမိဳ႔၊ ၿမိဳ႔သူႀကီးရပ္၊ ဘျဖဴလမ္းရွိ ရခိုင္တိုင္းရင္းသားပိုင္ ေနအိမ္။ Messenger News Journal မွလွစ္ဟျပေနေသာအမွန္တရား။

(Gov should take action on these kind of instigators like Okka Ko Ko, James Mmt etc)

Minmin Zaw မင္းတိုု႕ကုုလားေတြကိုုေစာက္ျမင္ကပ္လိုု႕ရႈိ႕တယ္ကြာ၊

မေက်နပ္ရင္ရခိုုင္ျပည္မွာမေနနဲ႕၊ဘဂၤလားျပန္ဒိုုး၊ဘဂၤလားကလက္မခံရင္ေတာ့ပင္လယ္ထဲသြားေန၊

တိုုင္းရင္းသားအျဖစ္ေတာင္းဆိုုခ်င္ရင္ေတာ့ငါတိုု႕ေတာင္ကုုတ္ကိုုလာခဲ႕။

Moe Aye မဟုတ္ဘူးေလ၊ ေတြ႕တာ၂ခါရွိျပီ။ ရခိုင္အိမ္ဆိုျပီးေရးထားတာေလ၊ တစ္ခုခုေၾကာင့္လား? ရခုိင္အိမ္လို႔ေရးထားတာက မီးလာရွိဳ႕တဲ့သူေတြက ရခုိင္အိမ္ဆိုရင္ မီးမရွိဳ႕လို႔ေနမွာေပါ့ . . . ဘာလို႔လဲဆုိတာေတာ့ ကိုယ့္ဖာသာေတြးႀကေနာ္

ရခိုင္ေတြလည္းရွိဳ႕တယ္ေလ . . . ပဋိပကၡျဖစ္ပါတယ္ဆုိမွ ႏွစ္ဦးႏွစ္ဖက္ ျဖဲႀကမွာေပါ့ . . . တစ္ဖက္ထဲ ရွိဳ႕တယ္လုိ႔ေရးတာကို ယံုတဲ့သူရွိရင္ အဲဒီလူ ဦးေႏွာက္မရွိလို႔ပဲ

နာဇီရြာက ရခိုင္ေတြ ဆိုင္းဘုတ္တင္ဖို႕ ေမ့သြားၾကလို႕ေနမယ္ ။ တစ္အိမ္မွေတာင္ မက်န္ဘူးၾကားတယ္ ။

သံလြင္ ရရစ္ ေနတာက ရခိုင္ျပည္နယ္ စစ္တပ္က ျမန္မာစစ္တပ္ ရဲကလည္း ျမန္မာပဲ..ဒါကို ရခိုင္ေတြကခ်ည္းခံေနရတယ္ဆိုေတာ့ ရခိုင္ေတြက သတၱိမရွိလို႔လား ကုလားကပဲ လူဦးေရပိုမ်ားလို႔လား..ကုလားဖက္မွာ နဴကလီးယားပိုင္ဆိုင္ထားလို႔လား..အေျဖဟာ….(အမ်ိဳးသားေရးကိုဦးထိပ္ထားျပီး က်ေနာ္လဲ မေျဖေတာ့ပါဘူး)Bahana Papar Kisah Rumahtangga Di Facebook

Posted: 17 Jun 2012 09:51 PM PDT

Alkisah rumah tangga di Facebook

"SUAMI saya outstation lah dua hari. Rindunya kat dia nanti…," antara kata-kata yang sering dipaparkan dalam ruangan mana-mana status di laman sembang yang popular terutamanya laman sosial Facebook (FB). Fenomena menulis ayat-ayat 'cinta' di samping memuat turun gambar yang agak keterlaluan untuk dipaparkan kepada umum dilihat kian menjadi-jadi dari semasa ke semasa.

Apakah rahsia rumah tangga sama ada di ambang bahagia atau sebaliknya perlu dijadikan tatapan ramai? Sedangkan apa yang dilalui pasangan itu adalah rahsia yang perlu tersimpan rapi dalam kamus hidup suami isteri. Situasi itu pastinya menimbulkan kesan negatif kelak tidak kiralah pada diri sendiri atau masyarakat sekeliling.

Mengundang keghairahan

Pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus dalam kuliahnya di sebuah masjid sekitar Shah Alam baru-baru ini berpandangan bahawa, kemungkinan besar insan yang memuat turun gambar di FB mahu berkongsi kasih sayang dan kebahagiaan mereka dengan orang lain.

"Hukumnya haram, menyiarkan gambar senyum sana senyum sini adalah fitnah. Nescaya mengundang dan menaikkan nafsu orang yang melihatnya. Tidak elok bukan, walaupun individu yang bergambar itu mempunyai perhubungan yang sah di sisi Islam.


"Ingatlah lafaz ini – aku terimalah nikahnya dengan mas kahwin tersebut itu maknanya aku terimalah dia menjadi isteri ku halal bagi ku mengikut garis syariat, yang pakai tudung pun apa kurangnya, senyuman dengan pelbagai aksi. Itu semua bagi menarik perhatian ramai dan akhirnya jadilah ia suatu perkara yang tidak elok," ulasnya dalam ceramah tersebut.

Menurutnya, FB adalah medium yang banyak manfaatnya jika digunakan sebaiknya antaranya mujahidin pembela agama ALLAH SWT di Chechnya mengaplikasikan penggunaan FB untuk menentang pencerobohan tentera Rusia, mereka menggunakan bahasa isyarat dalam FB yang tidak boleh dikemas kini tentera musuh, namun masyarakat kini bertindak sebaliknya.

Itulah yang berlaku apabila dunia berada di akhir zaman. Sementara itu, pensyarah Fakulti Syariah dan Undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia (Usim), Nabilah Yusof berkata, tidak boleh mengharamkan penggunaan FB kerana ia adalah medium yang mempunyai kebaikan dan keburukan kepada pengguna. FB boleh dianggap sebagai pengikat (silaturahim). Laman sosial itu dilihat bermasalah apabila penggunanya tidak mengemudi FB kepada perkara sepatutnya.

Rahsia rumah tangga

Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya sejahat-jahat manusia di sisi ALLAH pada hari kiamat ialah seorang lelaki yang melepaskan hajatnya kepada isterinya dan isterinya melepaskan hajatnya kepadanya kemudian dia menyebarkan rahsia itu." (Riwayat Muslim).

Melihat kepada hadis di atas jelas menunjukkan janganlah beria-ria memuat turun gambar mahupun menaip status yang bukan-bukan di FB yang menjadi ikutan berjuta orang. Cukuplah jika anda dan pasangan tahu apa yang berlaku. Kegembiraan atau kedukaan usah dipertontonkan kepada orang lain kerana pada anda ia adalah perkara baik namun, bagaimana jika individu itu tersalah menilai.

Nabilah mengulas mengenai tindakan sesetengah pasangan yang hangat mempamerkan kisah cinta dan aktiviti mereka di FB dilihat kurang wajar kerana ia mengundang timbulnya perasaan meluat dan gejala negatif.

"Sebagai contoh, si isteri meluahkan rasa kurang senang dengan tindakan suaminya, lalu dipaparkan di FB. Apabila kenalannya memberi komen yang berunsur mengapi-apikan, pasti pertengkaran akan wujud sekali gus merosakkan hubungan yang tersedia rapuh.

"FB ini bersifat serampang dua mata, digunakan dari aspek kebaikan maka baiklah jadinya jika tidak parah yang menimpa. Sekarang ini kita lihat isteri tak puas hati dengan suami, si suami pula geram dengan isteri, lepas ini ada pula anak melepaskan kemarahan pada ibunya dengan post di FB," katanya kepada Rehal.

Menurutnya, perkara yang mahu dipaparkan di FB perlu ditapis, jangan semua benda mahu dikongsi, sifat malu itu perlu. Jangan berfikiran semua orang akan senang dengan tindakan yang dilakukan.

Alternatif terbaik

Islam adalah agama yang sangat menjaga umatnya, setiap perkara yang berlaku hendaklah diselesaikan berlandaskan kaedah dan cara berdasarkan hukum dan tuntutan syariat.

Nabilah menegaskan, sebagai manusia yangdikurniakan akal fi kiran waras, kita hendaklah tahu menyalurkan kemahuan ke landasan yang betul.

"Usah diikutkan kemarahan atau keghairahan yang tersemat di jiwa, melainkan apabila menghadapi saat-saat getir di mana bantuan daripada pihak tertentu diperlukan.

Mungkin mula-mula post gambar atau update status di FB, si polan berkenaan tak rasa apa-apa, tapi sampai satu hari dia sendiri akan rasa malu dengan perkara yang dilakukan, sampai saat itu barulah menyesal," ulas anak kelahiran Johor ini.

Menurutnya, banyak alternatif yang boleh digunakan untuk menzahirkan kata cinta kepada pasangan.

"Usahlah dihebohkan secara melampau-lampau. Ramai juga suami isteri yang hampir bercerai disebabkan tersilap mengemudi medium sosial itu, pekalah dengan keadaan masyarakat sekeliling bukan semua boleh menerima cara kita kerana setiap manusia itu berbeza. -SH


Jawapan-jawapan bagi Soalan Parlimen Penggal ke-5 Mesyuarat Kedua 2012

Posted: 17 Jun 2012 07:56 PM PDT

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera…

Berikut adalah jawapan-jawapan bagi soalan yang saya bangkitkan di dalam Sesi Parlimen Mesyuarat ke-2 bagi Penggal ke-5 ini.

Soalan Jawab Lisan

11 JUN 2012 ( ISNIN )

Puan Nurul Izzah Binti Anwar [ Lembah Pantai ] minta MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN menyatakan tahap pelaksanaan Jawatankuasa Media yang dicadangkan oleh Kerajaan. Adakah jawatankuasa media ini hanya akan ditubuhkan setelah pemansuhan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan digazet seperti industri media

JAWAPAN :             

Tuan Yang di-Pertua,

Penubuhan Majlis Perundingan Media Negara masih lagi di peringkat cadangan. Kerajaan masih lagi mengkaji bagaimana struktur majlis tersebut akan dibentuk dan Kerajaan mengalu-alukan kertas cadangan daripada industry media mengenai Majlis Media Malaysia seperti yang dihasratkan.

——————————————————————————————————————————–

12 JUN 2012 ( SELASA )

Puan Nurul Izzah Binti Anwar [ Lembah Pantai ] minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan kos perbelanjaan dan status prestasi system kawalan udara yang menggunakan system Human Machine Interface yang dinaik taraf oleh Advanced Air Traffic Systems (M) Sdn. Bhd. (AAT). Nyatakan sama ada sistem tersebut menepati piawai antarabangsa dan berjalan lancar.

Jawapan :                

Tuan Yang Di Pertua,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat Lembah Pantai, kos perbelanjaan sistem kawalan udara yang menggunakan Human Machine Interface secara keseluruhannya adalah sebanyak EURO(€)26,050,000.00 (atau bersamaan RM128,426,500.00). Manakala status prestasi sistem tersebut berada di tahap yang baik di mana sehingga kini belum terdapat sebarang insiden yang disebabkan oleh sistem ini.

Berhubung dengan pertanyaan sama ada sistem tersebut menepati piawai antarabangsa dan berjalan lancar, sistem yang dibekalkan oleh pihak kontraktor tersebut adalah memenuhi piawaian dan amalan iaitu International Civil Aviation Organization (ICAO) dan ianya berjalan dengan lancar.

 

——————————————————————————————————————————–

13 JUN 2012 ( RABU )

Puan Nurul Izzah Binti Anwar [ Lembah Pantai ] minta MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN DAN KESEJAHTERAAN BANDAR menyatakan apakah perancangan jangka masa panjang Jalan Tun Sambathan di bawah Projek Little India. Nyatakan juga tempoh pengekalan laluan bas menerusi Jalan Sultan Abdul Samad dan jumlah sekolah dan tempat-tempat ibadat yang terkesan.

Tuan Yang di-Pertua,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat dari Lembah Pantai, Kementerian Wilayah Pesekutuan dan Kesejahteraan Bandar serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengadakan beberapa siri perjumpaan dengan Pertubuhan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO's) yang terlibat di kawasan berkenaan bagi mendapatkan pandangan mereka. Hasil daripada perjumpaan berkenaan, maka beberapa perubahan terhadap sistem lalulintas di kawasan itu telah dijalankan termasuklah sistem laluan bas. Maklumbalas yang diperolehi yang turut merangkumi kewujudan sekolah dan tempat ibadat di kawasan berkaitan serta tempoh percubaan untuk sistem laluan bas dengan tempoh sekitar tiga bulan yang telah dibuat tersebut, maka sistem yang dijalankan sekarang ini adalah dikira yang terbaik untuk kawasan Brickfields.

Selain daripada itu, DBKL juga telah membina tujuh (7) bonggol di kawasan laluan kenderaan di Jalan Sultan Abdul Samad yang merangkumi kawasan sekolah dan juga tempat beribadat di situ. Pembinaan bonggol ini adalah bertujuan untuk meningkatkan tahap keselamatan serta mengurangkan kelajuan kenderaan yang bergerak melalui jalan tersebut.

Oleh itu, sehingga kini Kementerian dan DBKL tidak mempunyai perancangan untuk mengubah skim aliran lalulintas di Jalan Tun Sambathan dan Jalan Sultan Abdul Samad tersebut. Untuk makluman Ahli Yang Berhormat juga, keseluruhan Projek Little India telah pun siap kecuali tempat letak kereta bertingkat yang sedang dalam pembinaan di bekas tapak Restoran The Pines yang dijangka siap pada penghujung tahun 2013 dan satu lagi juga dirancang untuk dibina di Jalan Sultan Abdul Samad.

 ——————————————————————————————————————————–

14 JUN 2012 ( KHAMIS )

Y.B PUAN NURUL IZZAH BINTI ANWAR [ LEMBAH PANTAI ] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan berapakah perbelanjaan pihak Kerajaan dan Khazanah bagi kos juru runding dengan butiran kos berkaitan untuk melaksanakan dan kemudian membubarkan kerjasama Mas-Air Asia

JAWAPAN

Tuan Yang Di Pertua,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, ketika melaksanakan pertukaran saham Malaysian Airline System Bhd (MAS) dan AirAsia Bhd (AirAsia) di antara Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) dan Tune Air Sdn Bhd (Tune Air) pada bulan Ogos 2011, Khazanah telah melantik perunding-perunding luar bagi tujuan khusus, di antaranya khidmat rundingcara kewangan, strategik (penyelidikan dalam sektor penerbangan), komunikasi dan perundangan.

2. Perunding-perunding tersebut terdiri dari bank pelaburan, syarikat rundingcara strategik, syarikat komunikasi dan firma perundangan. Secara ringkasnya, jumlah keseluruhan yuran rundingcara yang telah dibayar oleh Khazanah kepada syarikat-syarikat tersebut hanyalah sebanyak 0.42% daripada nilai janji niaga atau transaksi keseluruhan. Kadar ini adalah jauh lebih rendah berbanding kadar pasaran bagi khidmat perunding yang biasanya dibayar oleh institusi pelaburan lain iaitu antara 0.1% hingga 1.5%.

3. Merujuk kepada jumlah kos pembatalan pertukaran saham pula, ia belum dapat pastikan kerana perkara tersebut masih dalam proses untuk dimuktamadkan.

——————————————————————————————————————————–


Ron the 'kingmaker'

Posted: 17 Jun 2012 06:17 PM PDT

He wants to be the boss. As to whether others like it or not, he will not compromise. He practices corporate and legalistic entity - anything he says or does rule.

That's Ronnie Liu. He likes to pull his own trigger.

He jumps on Lim Kit Siang, Karpal Singh, Lim Guan Eng and even Selangor MB Khalid Ibrahim, making decisions for DAP and PKR. To him, he must has the big say, just like his big mouth.

He doesn't care what other people or his comrades think about him. Given time and opportunity, he got the potential to jump to the party's top flight very, very soon. His supporters like his style, and of course they are looking forward to the day when he becomes the DAP boss.

To become the big boss, he must start from now. He himself must make decision on what others usually decide on consensus. He must have some strong grips from now on.

And so, as the Selangor executive councillor for local councils, Ron takes it all by himself. He chooses who should come in or goes out.

Latest, some people accused him of amending the finalised list of DAP's local councillors which has been endorsed by the state DAP.

In making the claim, former Shah Alam City Council (MBSA) councillor, K. Yogasigamany urged party secretary-general Guan Eng to step in immediately to resolve the issue and revamp the state DAP leadership.

Yogasigamany alleged that the appointment of DAP's local councillors was tainted with cronyism and nepotism by appointing cronies who were incompetent, uneducated and illiterate. He had served as MBSA councillor between July 2010 and February this year.

"I was unceremoniously dumped although I was endorsed for re-appointment (as Shah Alam councillor) by the Selangor DAP committee. Instead, I was appointed as Selayang Municipal Council councillor, which I rejected," he said.

Yogasigamany said he was informed by DAP Selangor committee member V. Ganapathi Rao, that he was replaced by Prakash Rao, believed to be a relative of Ganapathi, who had helped Ronnie in organising the party's 1,000 table charity dinner in Pandamaran, recently.

But I don't think Ron is giving a damn about such an allegation. This 'big guy' is DAP's kingmaker. Each time he decides on anything, his bosses will have to approve.

read MORE...


No comments: