Thursday, August 30, 2012

[VIDEO] Janji Bersih Berjaya, PR Ke Putrajaya Hampir Pasti Jadi Kenyataan

[VIDEO] Janji Bersih Berjaya, PR Ke Putrajaya Hampir Pasti Jadi Kenyataan


[VIDEO] Janji Bersih Berjaya, PR Ke Putrajaya Hampir Pasti Jadi Kenyataan

Posted: 30 Aug 2012 11:05 AM PDT

Peserta Non Muslim Janji Bersih Kibar Bendera PAS..


Puluhan ribu berhimpun dalam perhimpunan Janji Bersih dan ambang Kemerdekaan di perkarangan DBKL, Kuala Lumpur dan juga di Stadium Shah Alam , demikian lapor harakahdaily.

Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu, Datuk A Samad Said, Nurul Izzah Anwar, Tian Chua, Fuziah Salleh dan lain-lain pemimpin Pakatan berada di Dataran DBKL berhampiran Dataran Merdeka.

Di Stadium Shah Alam pula, para pemimpin Pakatan yang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim berhimpun di sana.

"Semangat kemerdekaan tidak berhenti dengan perarakan sahaja tetapi harus mampu menimbulkan kecintaan kepada negara.

"Pengorbanan dan sumbangan tentera dan polis serta rakyat menentang komunis dan penjajahan perlu mendapat dokongan semua," kata Anwar dalam ucapannya.

Sementara itu malaysiakini melaporkan Pak Samad mengisytihar perhimpunan berjaya sampai sasaran tetapi tidak dapat mengagak jumlah sebenar peserta.

Katanya, kehadiran luar biasa yang kebanyakannya anak muda. Beliau menyeru mereka terus melakukan perubahan.

"Apabila saya sampai di Dataran, saya dapati jumlahnya (yang hadir) luar biasa. Dan saya senang, apabila ia daripada anak-anak muda. Dan ini penting.

"Ini menggambarkan mereka sudah menyedari era ini adalah era mereka, dan di tangan mereka sebuah regim boleh ditukar. Saya harap ini dapat dilakukan," katanya.

Themalaysianinsider pula melaporkan Pak Samad dilihat menangis selepas membaca puisi tersebut.

Sejurus selesai membacakan puisi berkenaan, peserta yang majoritinya berbaju T kuning turut melaungkan janji demokrasi.

Sementara menanti detik 12 malam sambutan ambang Kemerderkaan, peserta turut melaungkan "Merdeka", "Bersih" dan juga turut menyanyikan lagu "Tanggal 31".

Keadaan di sekitar kawasan Dataran Merdeka bagaimanapun keadaan masih lagi terkawal dengan pihak polis turut berada di lokasi sekitar kawasan Dataran Merdeka bagi mengawal keadaan.

Situasi bertukar sedikit tegang apabila sekumpulan Mat Rempit mula membuat bising di lokasi peserta perhimpunan berkenaan berkumpul akibat laluan yang tertutup.

Keadaan bagaimanapun terkawal beberapa minit kemudian selepas ada di antara peserta yang membuka laluan dan menjaga lalulintas untuk membolehkan kumpulan penunggang motosikal tersebut melepasi lokasi perhimpunan Gabungan Janji.

Terdapat juga segelintir peserta yang dilihat membakar mercun dan bunga api sebaik sahaja tepat jam 12 malam.

Perhimpunan tersebut juga tamat sejurus pemimpin-pemimpin mereka melaungkan "Merdeka", dan mereka kemudiannya meninggalkan lokasi perhimpunan berkenaan.

Keadaan di sekitar kawasan Dataran Merdeka bagaimanapun masih lagi dalam keadaan terkawal dengan pihak polis dan penguasa DBKL turut berada di lokasi sekitar kawasan Dataran Merdeka bagi mengawal keadaan.

Perhimpunan ini bertujuan untuk menuntut kerajaan menunaikan lapan tuntutan Bersih seperti pembersihan daftar pemilih, penggunaan dakwat kekal, kempen pilihan raya sekurang-kurangnya 21 hari, akses media yang adil kepada semua, pihak kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

JANJI DEMOKRASI (AMBANG MERDEKA 2012)

Malam amatlah indah walaupun kalbu masih terdera,
kita terpaksa menyambut senyum demokrasi yang lara.
Dataran Merdeka tak lagi dipupuk gah sejarahnya
kerana tak digalak ia untuk lebih bersejarah.
Kini di mana-mana sajalah Dataran Suara kita!

Angin sejarah yang tulen kini makin berhembus kencang
mencanda panji negara yang berkibar girang dan garang;
dan seragam gelombang kuning -- diri kita yang sejati --
menghimpun azam dan tekad untuk tulus damai berbakti,
menjeritkan: Janji Demokrasi, ya, Janji Demokrasi!

Kita mulai dihindar untuk mengalir ke Dataran;
di mana sajalah kini kita rai kemerdekaan.
Kita enggan menjadi wira ciplakan di dalam mimpi.
Kita laungkan jerit senyaringnya: "Janji Demokrasi!"
sehinggalah janji itu turut menjeritnya sendiri!

Pak Samad
28 Ogos 2012
Laporan sebelum ini
klik untuk bacaMy New Starbucks Bottle

Posted: 30 Aug 2012 08:26 AM PDT

My New Starbucks Bottle – Recently, I have started to drink tea, Green Tea is my favourite at the moment and I find it very healthy and taste good. To allow me to bring some tea around, I bought a Starbucks bottle as I know it can withstand high temperature. My tea is just tea bag, so it's OK to put into it. Picked the tall size and it costs me RM38 for it.

The design not bad right? Love my Starbucks bottle now and I just get to know that when you buy beverage from Starbucks with the bottle, you will get RM2 off, pretty cool.


We are 55

Posted: 30 Aug 2012 09:27 AM PDT

At 55, many would opt to retire but Malaysia is not ready for that. As the country inches toward attaining a fully-developed status eight years from now, its political and social complexity continue to dominate its development agenda.

However, its up to us, the rakyat to evaluate and chart what is best for the future, especially for our next generation.

I hope we will not owe them a big apology for mistakes we had and might commit.

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN KE-55[BERGAMBAR] TERKINI! Kuning Sudah Mula Melimpah, Dataran Merdeka Dikepung! (updated)

Posted: 30 Aug 2012 10:52 AM PDT


Penyelaras serta aktivis Asalkan Bukan Umno (ABU), Haris Ibrahim mengatakan bahawa seluruh jalan menuju Dataran Merdeka kini sudah dikepung polis!

Beliau yang memberitahu perkara tersebut menerusi laman sosial Twitter berkata, laluan masuk dari Masjid Negara menuju dataran tersebut sudah ditutup dan hanya boleh dilalui dengan berjalan kaki sahaja.

Haris juga memberitahu kehadiran anggota polis diperhatikan lebih ramai daripada biasa, petanda jelas bahawa sekali lagi polis diperalatkan pemimpin Umno-APCO untuk menghalang sambutan 'Janji Demokrasi' yang dijadualkan jam 11 malam nanti.

Sementara iru, jurucakap Gabungan Janji, Hishamuddin Rais, berkata perhimpunan "Janji Demokrasi" akan tetap diteruskan walaupun polis tidak membenarkan mereka berhimpun di Dataran Merdeka.

Katanya, pihaknya tidak akan melanggar arahan polis supaya tidak berhimpun di Dataran Merdeka, sebaliknya berkata mereka akan menyambut Hari Kemerdekaan di mana-mana sahaja di sekitar Kuala Lumpur dengan baju kuning.

"Jika perjalanan ke Dataran Merdeka tersekat dan hanya sampai di Chinatown (Jalan Petaling), kita akan sambut hari kemerdekaan di Chinatown," katanya lagi.

"Kita mahu kalau boleh, ramai orang akan memakai baju kuning dan kelihatan di mana-mana sebagai tanda sokongan kepada demokrasi."

Menurutnya, pihaknya sudah menjangka bahawa pihak polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak membenarkan perhimpunan Janji Demokrasi berlangsung di Dataran Merdeka.

Sementara itu, menurut pengerusi komuniti Selamatkan Jalan Sultan, Stanley Yong, berkata, mereka tidak menerima apa-apa amaran dari pihak polis berkenaan acara mereka.

"OCPD telah jumpa saya dua kali, dan kami menerangkan bahawa kami akan berarak di Jalan Sultan dan Jalan Petaling sahaja," katanya. "Kita tidak akan berjalan hingga Dataran Merdeka. Dan kami akan bergerak secara berasingan (dengan Gabungan Bersih).

"Pihak polis berkata mereka akan menghantar kira-kira 10-15 anggota polis untuk mengawal laluan trafik di sekitar Jalan Sultan agar tidak terganggu, dan kami berterima kasih kepada pihak polis kerana memudahkan perarakan kami," kata Stanley lagi.

Yong, yang juga pengerusi dewan perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), berkata, acara mereka akan bermula pada jam 8.00 malam di Gospel Hall, Jalan Hang Jebat, sebelum mula berarak pada jam 8.30 malam, melalui Jalan Sultan dan Jalan Petaling sebelum berakhir di bekas perhentian bas Klang, yang kini merupakan tapak pembinaan stesen MRT Pasar Seni.

Polis mengumumkan perhimpunan Janji Demokrasi malam ini bertentangan dengan undang-undang.

Anggota jawantankuasa penganjur, Maria Chin Abdullah, ketika dihubungi mengesahkan bahawa Ketua Polis Daerah (OCPD) Dang Wangi, Zainuddin Ahmad, hari ini mengirimkan surat rasmi memaklumkan perkara itu kepadanya. -jalanpulang

Janji Demokrasi: Berhimpunlah di mana sahaja

KUALA LUMPUR: Gabungan Janji akan tetap merayakan sambutan ambang merdeka 'Janji Demokrasi' malam ini meskipun tidak berhimpun di Dataran Merdeka seperti perancangan asal.

Jurucakapnya, Hishammuddin Rais berkata, Gabungan Janji tetap menyeru rakyat turun beramai-ramai ke Kuala Lumpur dengan memakai pakaian kuning dan menyambut detik 12 tengah malam di mana-mana sahaja.

"Apa yang penting, Gabungan Janji mengajak seluruh rakyat beramai-ramai ke Kuala Lumpur, pakai baju kuning, keluar untuk bersantai, bukan untuk membuat kacau. Tak boleh masuk Dataran Merdeka, beradalah di kawasan sekitar.

"Jadi berkumpullah di mana-mana yang sempat untuk kita menyambut merdeka," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Polis hari ini menyerahkan surat rasmi kepada anggota jawantankuasa penganjur, Maria Chin Abdullah memberitahu perhimpunan 'Janji Demokrasi' di Dataran Merdeka malam ini menyalahi undang-undang negara.

Alasan yang diberikan polis kepada penganjur adalah kerana gagal memberi pemberitahuan bawah Seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012 kepada Ketua Polis Daerah Dang Wangi.

Selain itu, pihak polis juga membertahu, Gabungan Janji gagal memperoleh persetujuan daripada pemunya tempat perhimpunan, iaitu Dataran Merdeka bawah Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012 dan menggugat persiapan yang dibuat untuk menyambut hari kemerdekaan pada 31 Ogos.

Justeru Hishamuddin berkata, dalam mesyuaratnya malam tadi, plan alternatif telah ditetapkan jika perhimpunan tidak dibenarkan.

Namun katanya, bacaan puisi oleh Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said akan tetap diteruskan walaupun tiada tempat yang spesifik.

"Kita tetapkan juga pembacaann puisi oleh Pak Samad tapi bergantung kepada beliaulah nak baca di mana. Kalau dalam LRT, dalam LRT lah bacaan puisi itu,"
katanya.- HD


Vuvuzela mula berbunyi di Kuala Lumpur

LANGSUNG Tidak cukup dengan larangan polis, Dataran Merdeka malam ini ditutup untuk sebarang aktiviti, sekali gus menyukarkan rancangan sekumpulan aktivis menjayakan himpunan "Janji Demokrasi" mereka.

Bagaimanapun, tidak jauh daripada itu, di Jalan Sultan, sekumpulan aktivis dan penduduk yang menentang pembinaan MRT di kawasan mereka sudah mula berkumpul.

Di Shah Alam pula, kerajaan Selangor dan Pakatan Rakyat juga berkumpul untuk sambutan ulang tahun kemerdekaan negara dengan cara mereka tersendiri dengan tema alternatif "Sebangsa, Senegara, Sejiwa".

Berikut laporan langsung berkaitan:

12.20am DATARAN Pak Samad isytihar perhimpunan berjaya sampai sasaran tetapi tidak dapat mengagak jumlah sebenar peserta.

Katanya, kehadiran luar biasa yang kebanyakannya anak muda. Beliau menyeru mereka terus melakukan perubahan.

"Apabila saya sampai di Dataran, saya dapati jumlahnya (yang hadir) luar biasa. Dan saya senang, apabila ia daripada anak-anak muda. Dan ini penting.

"Ini menggambarkan mereka sudah menyedari era ini adalah era mereka, dan di tangan mereka sebuah regim boleh ditukar. Saya harap ini dapat dilakukan," katanya.

Malaysiakini menganggarkan sebanyak 10,000 orang hadir.

11.45pm DATARAN Sambil menunggu detik 12 tengah malam. Peserta menyanyikan lagu "Janji Ditepati" dengan lirik sinikal kepada "Janji Dicapati".

11.30pm DATARAN Kumpulan baju kuning, diketuai Pak Samad bergerak dari Dataran menghala ke bangunan DBKL di mana beliau akan membacakan sajak.

11.25pm DATARAN Makin ramai peserta membajiri Dataran. Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu juga kelihatan. Tiada sebarang campur tangan oleh pihak polis.

11:05pm SHAH ALAM Menteri besar membacakan sajak sasterawan negara Usman Awang berjudul 'Merdeka'. Orang ramai ketika ini dianggarkan kira-kira 2,000 memenuhi padang di Dataran Shah Alam sambil mendengar ucapan.

10.54pm DATARAN A Samad Said, Hishamuddin Rais dan Maria Chin Abdullah sampai ke Dataran diiringi 500 orang daripada Jalan Sultan. Hishamuddin umumkan A Samad akan membacakan puisi pada jam 11.45pm sebelum bersurai.

10:48pm SHAH ALAM Anwar berucap. Katanya, Selangor di bawah pentadbiran Khalid menekankan idea merakyatkan ekonomi supaya khazanah negeri dipulangkan kepada rakyat.

10.40pm DATARAN Ketika ini dianggarkan hadirin bertambah mencecah ke angka 5,000 apabila ramai hadirin yang rata-ratanya memakai baju kuning membanjiri persimpangan jalan TAR-Tun Perak. Mereka meniupkan Vuvuzela tanpa henti.

Kenderaan mula bergerak perlahan-lahan. Penyokong tidak menggangu laluan. Mereka berada di kri kanan persimpangan tersebut.

10.05pm SHAH ALAM Perbarisan dan perarakan bermula. Perbarisan ini disertai oleh 53 kumpulan perbarisan antaranya pihak berkuasa tempatan dan tujuh kumpulan pancaragam.

Selain Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim dan Penasihat Ekonomi SelangorDatuk Seri Anwar Ibrahim, turut kelihatan barisan exco dan pemimpin Pakatan Rakyat.

9.50pm DATARAN Dianggarkan 1,500 hadirin telah memasuki kawasan Dataran Merdeka. Ketika ini masih belum kelihatan pemimpin politik atau penganjur. Manakala DBKL pula telah memasang selapis lagi pagar merentangi jalan berdekatan pentas sambutan merdeka.

9.40pm DATARAN Orang ramai mula berpusu-pusu menghampiri dan kelihatan ceria sambil meniup vuvuzela.

9.45pm JALAN SULTAN Peserta yang hadir semakin ramai. Mereka berbaris membuat perisai manusia sepanjang jalan daripada Lok Ann Hotel ke tapak bekas Stesen Bas Klang yang dirobohkan baru-baru ini.

9.10pm SHAH ALAM Kira-kira 500 orang sudah memasuki kawasan Dataran Kemerdekaan Shah Alam yang diwarnai mood karnival apabila aktiviti nyanyian oleh artis kebudayaan sebuah majlis perbandaran dimulakan.

8.55pm DATARAN Orang ramai mula memasuki kawasan berdekatan dengan dataran merdeka. Di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad berdekatan pentas, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memasang pagar merintangi menutup jalan di hadapan bangunan itu.

DBKL melalui arahan Datuk Bandar juga meletakkan papan tanda berbunyi "Kawasan ini ditutup untuk semua aktiviti" . -mk


DI LUAR LEMBAH KELANG


PERTH AUSTRALIA

IPOH PERAK

JOHOR BHARU

RUMAH MERAH MELAKA

SHAH ALAM


Akan dikemaskini sentiasa


Ahli Komrad Jingga 13 Peluk Islam... Alhamdulillah..

Posted: 30 Aug 2012 06:31 AM PDT


Seorang anak muda berasal dari Sabah, saudari Afzan Komrad Jingga 13 hari ini telah secara rasmi melafazkan kalimah shahadah memeluk Islam. Nama Islamnya kini adalah Rayyan Khairiyah. Alhamdulillah...

Ahli Parlimen Kota Raja, YB Dr Siti Mariah Mahmud turut menjadi saksi peristiwa bersejarah ini bersama Abby Abadi.

Rayyan Khairiyah boleh bertutur 11 bahasa, Sharpshooter banyak kali bertemu dengannya dalam banyak program Jingga 13 di Shah Alam. Kali terakhir bertemu dengannya ketika berbuka puasa bersama Cikgu Fariz Musa di Klang.

Ketika itu beliau sudah meluahkan hasratnya untuk memeluk Islam. Sharpshooter juga tidak pernah lupa tentang keakraban persahabatan dalam Jingga 13 hingga semua komrad Jingga 13 yang hadir di Mahkamah menitiskan air mata termasuklan Rayyan Khairiyah bila Sharpshooter di jatuhkan hukuman penjara 3 bulan. Alhamdulillah Allah beri kekuatan luar biasa berkat doa anda semua.. .sharpshooter masih mampu tersenyum...


Seorang lagi iaitu Setiausaha Jingga 13, saudara Vicky juga telah menyatakan hasratnya untuk memeluk Islam, sama-samalah kita berdoa mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan...amin..

Jingga 13 dipimpin oleh Cikgu Fariz Musa yang juga merupakan seorang MPP Keadilan, kehadiran Jingga 13 amat dirasai dalam arena politik Malaysia apabila Jingga 13 berjaya membongkar banyak skandal negara terutamanya skandal NFC. Tahniah teruskan perjuangan... -sharpshooterSpectacular Gymnastic Swan Lake

Posted: 30 Aug 2012 04:34 AM PDT

The first ballet performance I ever watched was that by the Russian Bolshoi Ballet many years ago. It had such an impact on me that my mom sent me for ballet lessons. No kidding. I am not sure what I really enjoyed most at that time - putting on the dance attire such as the tights and tying the ribbons of my pointe shoes or doing pirouttes, bar exercises and the different positions. I had a very fierce ballet teacher back in the 1960's who used to pinch the students including yours truly till I cried. As I was prone to catching colds, eventually my mom stopped my lessons :-( but for over a year, she would make me walk around the room for at least 15 minutes with a book on my head just so I could have good posture and no hunch! Regardless, till this day I still dream of being a ballerina :-),  love dancing and thoroughly enjoy watching ballet presentations over YouTube. My favourite would be Swan Lake.

According to this site:

Tchaikovsky's Swan Lake was composed in 1875 as a commission by Vladimir Petrovich Begichev, the intendant of the Russian Imperial Theatres in Moscow. Like The Nutcracker, Swan Lake was unsuccessful after its first year of performance. Conductors, dancers and audiences alike thought Tchaikovsky's music was too complicated and hard to dance too. The production's original choreography by German ballet master, Julius Reisinger, was uninspiring and unoriginal. Much is unknown about the original production of Swan Lake – no notes, techniques or instruction concerning the ballet was written down. Only little can be found in letters and memos. It wasn't until after Tchaikovsky's death that Swan Lake was revived. Much of the Swan Lake we know of today was a revision by the famous choreographers Petipa and Ivanov.We do know that Tchaikovsky had much control over the stories content. He and his colleagues both agreed that the swan represented womanhood in its purest form. The stories and legends of swan-maidens date as far back as ancient Greece; when the Greek god Apollos was born, flying swans circled above their heads. Legends of swan maidens can also be found in The Tales of the Thousand and One Nights, Sweet Mikhail Ivanovich the Rover and The Legend of the Children of Lir.

Swan Lake is known for its demanding technical skills all because of one extremely gifted ballerina, Pierina Legnani. She performed with such grace and discipline, the audience and everyone else who saw her claimed she set the bar. Every girl to dance the part of Odette/Odile after her was compared to Legnani's performance. Legnani performed 32 fouettes (a fast whipping turn on one foot) in a row – a move many ballerinas resent because of its extreme difficulty. However, Swan Lake remains a favorite for many girls because of it's extreme difficulty; technically and emotionally. The prestige that comes with performing Swan Lake flawlessly is invaluable.

The Synopsis of Swan Lake is available HERE.

Recently, Linda sent me the following video clip of Swan Lake. Who would have thought that one day, a Chinese dance troupe would be able to perform Swan Lake in such a spectacular manner?  Perhaps I should have been born in the 1990s - then perhaps, I might have ended up as a ballerina :-) ...dream dream dream.. ...dance with a very dashing lead :-).

I don't think Tchaikovsky had this choreography in mind when he wrote " Swan Lake." How could anyone imagine the performance you are about to see?

We have to coin a New Word for this presentation of Swan Lake.......Gymnastic Ballet.

Click Here To Enjoy!

Pay careful attention to the part @ 3:30.


Simply amazing!!!!


A Letter From Ashin Gambhira

Posted: 30 Aug 2012 03:03 AM PDT

1
2
3

4
5

A Letter From Ashin Gambhira to  Yu Yu Ko


Lagu Merdeka

Posted: 30 Aug 2012 02:26 AM PDT

Lagu allahyarham Sudirman Haji Arshad 'Tanggal 31' merupakan antara lagu-lagu patriotik popular yang cukup mencerminkan suara hati rakyat sehingga kini.

Lirik-lirik lagu itu menggamitkan kita 'Ramai-ramai menyambut Hari Merdeka'. Dan sambutan itu hendaklah 'Disambut dengan jiwa yang merdeka'.

Tujuan lagu-lagu bertemakan Merdeka adalah untuk melahirkan semangat patriotik cintakan Negara yang menjurus kepada membina satu 'Jiwa Merdeka' yang menjadikan setiap warga bebas dan mampu membangun – duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi – dengan bangsa negara lain.

Justeru itu pada hemat saya, lagu Merdeka seharusnya bertitik tolak dari persoalan apakah makna patriotisme dalam erti kata sebenarnya.

Patriotisme adalah semangat cinta kepada bangsa dan Negara.

Seorang patriot akan melakukan yang terbaik untuk kepentingan Negara dan bukannya kepentingan individu atau sesuatu puak sahaja.

Apabila projek-projek dan pembelian harta kerajaan serta program penswastaan yang ditinggikan harganya berkali ganda dan diberikan secara murah dan mudah kepada kroni dan keluarga mereka yang berkuasa menggambarkan amalan korupsi yang merugikan rakyat dan memang bukan patriotik. Scorpene, NFC, Istijuara, PKFZ di antara senarai panjang yang bakal terpahat di dalam sejarah Negara sebagai penjarahan ekonomi besar-besaran.

Seorang patriot akan menuntut keadilan dan kesaksamaan di dalam segala peluang untuk merasai nikmat kemerdekaan termasuk nikmat kekayaan ekonomi dari bumi kita sendiri.

Bayangkan dianggarkan lebih RM1 trilion (RM1,000,000,000) telah dikeluarkan daripada sempadan Negara kita dan jika dikira dengan RM487 billion hutang Negara dan RM700 juta hutang isi rumah – membuktikan rakyat masih di'jajah', di'jaja' serta di'jarah' kekayaan yang sepatutnya dinikmati semua rakyat.

Dan apabila Pakatan Rakyat mencadangkan penghapusan tol, pendidikan percuma, gaji minima, penurunan harga minyak dan penurunan harga kereta untuk kepentingan rakyat, ia mulanya dibantah dan disanggah oleh pihak kerajaan sebagai akan membankrapkan Negara (namun kemudiannya ada juga tol yang dihapuskan, perbincangan pendidikan percuma menjadi hangat, gaji minima ditetapkan, harga minyak RON97 turun, dan difahamkan turut ada perbincangan untuk menurunkan harga kereta). Bagaimana pula dengan ketirisan dan aliran keluar wang haram tadi yang nyata lebih mampu membangkrapkan kita semua?

Seorang patriot akan melawan segala usaha untuk memecahbelahkan rakyat termasuk penggunaan propaganda hitam yang bersifat fitnah dan cubaan menanamkan rasa takut.

Menyebut tentang propaganda hitam, berita terkini mengenai seorang wartawan barat bernama Joshua Trevino yang dipecat dari akhbar Guardian telah membongkarkan amalan kerajaan BN berbelanja besar sekitar RM94 juta untuk khidmat beliau melalui syarikat FBC di dalam menghasilkan rencana TV termasuk wawancara dengan pimpinan Negara yang disiarkan di dalam saluran BBC suatu ketika dahulu amat mengejutkan rakyat yang berjiwa merdeka.

Ini adalah kerana dakyah imej antarabangsa sebuah Negara merdeka yang hendak ditonjolkan bukan menggambarkan keadaan demokrasi sebenar Negara kita tetapi ingin mengabur mata dunia dengan propaganda yang bukan sahaja direka oleh syarikat FBC tetapi juga oleh syarikat APCO seperti yang diketahui umum.

Dan amat menghinakan patriot-patriot Negara adalah fakta bahawasanya kedua-dua syarikat ini – FBC dan APCO – ada hubungan rapat dengan sebuah Negara yang masih menjajah Palestin iaitu Israel.

Bukan sahaja pengarah-pengarah APCO terdiri daripada anggota risikan dan kerajaan rejim Israel tetapi pendedahan terbaru mengenai Joshua Trevino yang bertugas dengan syarikat FBC dahulu adalah wartawan Pro-Israel yang secara terang telah menyatakan galakan beliau untuk rejim Israel menggunakan kekerasan dengan menembak flotilla kemanusian ke Gaza pada 2011.

Tetapi, jika Negara masih di dalam belengu dijajah politiknya dan dijaja ekonominya – dimanakah perginya erti sebuah kemerdekaan?

(Rencana ini pertama kali diterbitkan di Sinar Harian, 28hb Ogos 2012)


Burma’s top envoy to Australia talks about Rohingyas

Posted: 30 Aug 2012 02:34 AM PDT

Burma's top envoy to Australia talks reforms, Rohingyas, China  in ABC Radio Australia Updated 29 August 2012

In Burma, since May, dozens have been killed, thousands of Muslim and Buddhist homes in Rakhine State have been destroyed, and foreign media have been barred after the Burmese government declared a state of emergency.

Burma's top envoy to Australia talks reforms, Rohingyas, China (Credit: ABC)

The treatment of the Rohingya minority, regarded by many Burmese as illegal immigrants, continues to cause concern around the world, and Indonesia is sending former vice president, Jusuf Kalla, to the region as its special envoy.

Karon Snowdon's been talking to Burma's Ambassador to Australia, Paw Lwin Sein, and in this rare interview, she asked him for the Burmese government's view on why tensions between Muslims and Buddhists in his country persist.

Correspondent: Karon Snowdon

Speaker: Paw Lwin Sein, Burmas Ambassador to Australia

SEIN: The Rakhine state conflict is actually based on the community conflict only, not relating to the religious matter. This is a very important point. Some people are highlighting that this is between the clash of Buddhist and Muslim or something like that. It's totally wrong. It is just the local people. But local people are also some are Buddhists, some are Muslims, but they live together a long time already. It's harmony and peace. But talking about Rohingya, Rohingya is not in our country before. Because if we go back to the history of this problem actually it was in 1824, the British forces they brought the Bengali people – they are not Rohingya at that time they are Bengali people and they came into our country. They occupied those regions of Rakhine state.
SNOWDON: But now, are they not citizens, does the Burmese government want them to leave?
SEIN: Those generations now already the citizens of Myanmar people. We are not rejecting the people as our citizens. Even some people now they don't have the citizenship. We gave the Immigration Department also accepting. If you have the evidence that you stay in our territory since when,  and they can apply for the citizenships.
SNOWDON: Does the government need to do more to ease the community tensions?
SEIN: Yes, the government is trying the utmost effort not to get such a kind of problem, which is really very sensitive and very important issues. So we are doing our bilateral cooperation with Bangladesh and also we are cooperating with the international organisation, UN and at the same time, we are cooperating with the international NGOs group.
SNOWDON: And in the longer term, I suppose there would be calls to improve the economic and social integration perhaps of this community. Are there concrete policies to develop economically those communities?
SEIN: Surely, surely, surely, the country is now providing those area much more and the government is also inviting everybody, including the OIC and some international organisation group to there and they're doing the humanitarian assistance and rehabilitation, everything.
SNOWDON: Is the Burmese government happy with the international reception so far to its quite remarkable reforms?
SEIN: Ah, we are very pleased to rejoin the international community. The international community also welcomed our transformation. Read all at the source here @ Burma's top envoy to Australia talks reforms, Rohingyas, China  in ABC Radio Australia


MB Selangor: Sewa Bas Untuk PR Dibiayai Sepenuhnya Oleh Saya

Posted: 30 Aug 2012 04:28 AM PDT

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan, kos sewa bas dua tingkat, yang akan digunakan Pakatan Rakyat (PR) sepanjang kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tidak menggunakan wang Kerajaan Negeri Selangor.

Katanya, bas berkenaan yang disewa untuk tempoh enam bulan dibiayai sepenuhnya beliau sendiri tanpa melibatkan satu sen pun wang rakyat dan wang kerajaan negeri.

"Semua kos melibatkan bayaran kepada pemandu dan bantuan teknikal dimasukkan dalam kos sewaan itu tanpa melibatkan seorang pun kakitangan kerajaan negeri.

"Justeru, saya menasihatkan pihak-pihak tidak bertanggungjawab menghentikan fitnah dan tohmahan jahat yang menuduh bas berkenaan disewa menggunakan wang Kerajaan Selangor dan wang rakyat," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Bas dua tingkat ini yang telah diubahsuai dengan dilengkapi platform untuk berceramah dan sistem bunyi akan memulakan siri jelajah ke Kelantan, Pahang, Kedah, Perak dan Perlis bermula esok sehingga 2 September diketuai Ketua Umum PKR, Seri Anwar Ibrahim. -SH
Hari Raya Open House At Sri Rejang By TYT

Posted: 30 Aug 2012 12:53 AM PDT

Our TYT threw a Hari Raya Open House at Sri Rejang this morning at 10.30am (on 30th August). Sibu Resident Office invited Sarawak Central Region Hotels Association to the open house reception in conjunction with Hari Raya Aidilfitri celebrations. Our committee members took the opportunity to have a group photo with our TYT.


Pandelela Rinong At Premier Hotel Sibu

Posted: 30 Aug 2012 12:32 AM PDT

Pandelela Rinong was at Premier Hotel Sibu this morning. Besides getting her to autograph on our VIP book, we also asked for a group photo with her in front of our reception counter.


Isu WWW1: Nizar Menang! Utusan Diperintah Bayar Gantirugi

Posted: 30 Aug 2012 01:33 AM PDT

Mahkamah Tinggi Sivil Kuala Lumpur hari ini memerintahkan Utusan Melayu (M) Bhd membayar gantirugi kepada bekas menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin atas saman yang difailkan ke atas penerbit akhbar tersebut pada Julai lalu.

Peguamnya Mohd Zamri Ibrahim berkata, keputusan interlocutari hari ini memerintahkan demikian memandangkan Utusan tidak diwakili peguam untuk pendengaran kes tersebut.

Sehubungan itu, pendaftar mahkamah Mazuliana Abdul Rashid memerintahkan Mohammad Nizar memfailkan taksiran bagi ganti rugi berkenaan untuk tuntutan daripada Utusan, katanya.

"Kita kena kemuka taksiran kerana saman ini kita tak tentukan berapa yang kita hendak," katanya ketika dihubungi.

Difahamkan, Utusan tidak lagi berhak untuk merayu keputusan tersebut namun masih berpeluang untuk mengenepikan keputusan hari ini yang dibuat tanpa kehadirannya itu.

Mohammad Nizar pula ketika dihubungi berkata, ketidakhadiran peguam Utusan hari ini menunjukkan akhbar tersebut tidak dapat membela laporan yang didakwa memfitnahnya itu.

"Mereka tak hantar peguam, melambangkan mereka tak boleh bela diri mereka," katanya lagi.


Mohammad Nizar mendakwa, Utusan pada 31 Mei menerbitkan menerbitkan pernyataan fitnah berhubung kenyataannya berhubung pembelian nombor plat kenderaan WWW 1 oleh Sultan Johor.

Mohammad Nizar mendakwa pernyataan fitnah itu antara lain membawa maksud bahawa beliau adalah seorang penderhaka kepada sultan amnya, dan Sultan Johor khususnya, beliau adalah ahli politik yang anti-sultan dan seorang ahli politik yang cuba menghasut rakyat untuk membenci Sultan Johor.

Sementara itu, satu lagi saman Mohammad Nizar berhubung kes serupa ke atas stesen penyiaran Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) akan diputuskan pada 19 September, kata seorang lagi peguamnya, Mohd Fitri Asmuni.

"TV3 baru kemuka pembelaan. Jadi kita beri jawapan dan pada masa sama, mahkamah minta TV3 cadang penyelesaian (dengan Mohamad Nizar)," katanya ketika dihubungi.

Jelasnya, TV3 mengemukakan pembelaan pada 22 Ogos lalu untuk kes yang didengar di hadapan hakim Datin Yeoh Wee Sian itu.

ADUN Pasir Panjang itu mendakwa TV3 pada 30 Mei lalu mengeluarkan berita melalui rancangan Buletin Utama pukul 8 malam, berhubung satu kenyataannya di Twitter. -mk

Ulasan GB

Alhamdulillah, akhirnya Allah memperkenankan doa GB dan kita semua. Sebelum ini GB pernah menulis:

Kini episod WWW1 melibatkan Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin.

Kumpulan akhbar yang sama memainkan peranan untuk memburukkan pimpinan PAS.

Digendangkan secukup-cukupnya untuk menghasut rakyat Johor supaya membuat laporan polis dan hasilnya terdapat 49 laporan polis dibuat. Diberitakan 30,000 berhimpun (itu angka BERNAMA, GB kata dulu jika perhimpunan itu melibatkan UMNO, ia perlu dibahagikan 10, iaitu 3,000) di istana Johor untuk menunjukkan kesetiaaan kepada Sultan Johor.

Demikian jeleknya kewartawanan longkang amalan kumpulan akhbar Utusan. Mencari makan dengan menulis berita berunsur fitnah, bergambar lucah dan seumpamanya sudah menjadi resam mereka.

Dari pemerhatian GB, hukum kebenaran dan keadilan akan menghantar Utusan ke tong najis akhirnya.

Kita akan sentiasa berdoa agar Allah memberikan pengajaran kepada kumpulan akhbar ini.

Ya Allah ya Tuhan kami, Kau tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

Amin Ya Allah Amin Ya Rabbail 'alamin.Laporan sebelum ini
klik untuk baca


[TERKINI] Saham FGVH Turun Tanpa Henti. Dari Haramjadah ke Makhluk Perosak.

Posted: 29 Aug 2012 10:55 PM PDT

(Pagi ini jam 11.19 am, saham FGVH turun ke paras RM4.99 -GB

PM Najib buat hal lagi. Mahu menipu peneroka. Tapi mungkin jugak pemimpin UMNO bersangkaan peneroka amat mudah ditipu. Maklum sahajalah- peneroka. Habis kuat ada sijil SRP- Sijil Rendah Peneroka. Terror sikit ada STPM= Sijil Tinggi Peneroka Malaysia. Inilah peneroka yang dimuliakan. Barsian depan transformasi ekonomi Najib.

Kali ini dia kata Felda akan mebiayai keseluruhan pembelian saham oleh peneroka. Apa pasal sekarang baru hendak umumkan? Mengapa tidak ketika saham belum disenaraikan? Apa sebab boring pinjaman bank ketika itu diedarkan keseluruh kawasan Felda?

Sebab baru sekarang dia sedar peneroka bersungut. 810 unit saham rupa2 nya kena beli oleh mereka.

Borang pinjaman bank dalam Bahasa Inggeris diedarkan sebelum FGVH di senaraikan. Yuran pinjaman RM200. Setiap keluarga yang beli 810 unit kena bayar RM 4.55 x 810= 3685.50. takpe, sebab bank pinjam penuh 100%. Lagi pun setelah 6 bulan dijual, peneroka tak rugi apa apa.

Harga hari ini ialah RM 5.02. tak sampai 6 bulan pun. Najib dah panic. Hendak menyampai 6 bulan, takut saham turun rendah dari harga senarai RM 4.55 seunit.

Rupa2 nya peneroka dok pakat ramai2 jual saham. Mereka pun pandai dan bijak rupa nya. Baik jual sebelum harga jatuh. Nanti kena bayar RM 50 sebulan tak pasal pasal.

Pada harga RM5.02 bermakna premium sebanyak RM0.47. atau 47 sen. Banyak tu. Dengan 810 uni saham yang dia ada, peneroka dapat RM380.70 sen. Tolak RM200, dapat untung berseih sebanyak RM 180.70. Ya Rabbi. Ya Ampuun. Syukur kepada UMNO BN. Hidup Najib yang telah memberi kami RM180.70 kerana kami peneroka. Mana ada pemimpin murah hati macam ini dalam dunia. Malaysia boleh.

Gostan kata Najib. Mampuih aku macam ini. kalau peneroka hanya untung RM180, mereka akan bunuh kita. Sembunyikan C4 semua!

Elokah kita menipu mereka sekali lagi ya PM kata Isa Samad. Macam mana? Kita biayai pembelian saham tersebut. Kita suruh dia orang bayar RM50 je sebulan. Setahun baru RM600. Cara demikian, peneroka yang bodoh tu sangka, mereka dapat durian runtuh. Kita akan kata mereka dapat saham 810 percuma. Situ dah ada nilai RM 3645.50. campur untung hari ini sebanyak RM 380.70 , untung besar sebanyak RM 4026.

Kita buat gitu je. Peneroka bukan cerdik sangat. Dapat RM 4000 tentu mereka suka. Jilat bontot den pun dia oghang mau punya.


Jadi apa yang sudah Najib lakukan? Pertama rasuah pendahuluan sebanyak RM 15000 setiap keluarga. Ertinya, kerajaan berbelanja sebanyak RM15000 x 112, 635= RM1.6895 billion. Ketajaan tidak cop duit. Mereka kena pinjam dari bank. Mungkin ini yang meyebabkan kerajaan menanggung hutang yang sudah mencecah 55% dari KNK. Ini tahap yang dibenarkan oleh parlimen.

Kemudian, kerajaan Najib beri bonus raya sebanyak lebih kurang RM383 setiap keluarga peneroka. Ini bermakna kerajaan belanja lagi sebanayk RM380 x 112, 635= 43 juta.

Nah sekarang Pak Najib mahu biayai semua pembelian saham tersebut. Jumlah saham yang di keluarkan untuk penroka ialah 91.2 juta unit saham. Jika seunit harga nya RM 4.55, kerajaan terpaksa belanja 91.200,000 x 4.55= 414.960 juta. Wah banyak tu.

Jadi kita ulang sekali lagi. Najib terpaksa berbelanja sebanyak:-
· RM1,680 juta( rasuah pendahuluan).
· Bonus raya = 43 juta.
· Pembiayaan penuh RM 415 juta.

Haramjadah punya peneroka. Aku terpaksa belanja RM 2.138 billion semua nya. Kalau tak dapat undi jugak, terpaksa lah kita berhimpunan agong di Sungai Buloh nampak nya tahun hadapan.

Apa yang nak dirisaukan? Bukan kah Felda mendapat pulangan sebanyak RM 5.99 billion dari penjualan saham FGV?

Hmm. cuba lihat. Kalau tolak RM2.14 billion dari hasil ini, Felda tinggal baki sebanyak RM 3.85 billion. Bayar hutang EPF sebanyak RM 3 billion, baki nya 850 juta. Mampuih Felda. Kos menampung Felda setiap tahun ialah RM3 billion.

Sewa tanah 360,000 hektar kat FGV selama 99 tahun ialah RM698/hektar. Situ dah ada 251.2 juta. Ok lah tu. Kongsian tetap dari hasil perniagaan FGV. Juta juta. Biliun biliun, pasti cukup punya.

Celaka betul. Mengapa RM698/hektar? Boustead sewa lading pada harga RM3500/hektar.

Isa! Ekau tipu den yo. -sakmongkol


Cow brain

Posted: 29 Aug 2012 08:41 PM PDT

I seldom came across good comments posted by MalaysiaKini readers, and I sometimes wonder if most of the skunk ones were written by the portal's staff.

However, in countdown to our 55th Merdeka celebration tomorrow, I notice a positive and inspiring jotting about an issue - PM's offer to DAP Lim Kit Siang to sit next to him at Bukit Jalil on August 31st nite.

While most of the comments were either sarcastically written to reflect the 'hate Malaysia', 'hate BN' or 'hate the Malays' mentality of Mkini supporters, one or two really are just too wise to ignore.

"I think if DAP supremo Lim Kit Siang believes that he is a true Malaysian and rejoices in the spirit of Merdeka, he will not miss the opportunity to stand with the government leaders on this auspicious occasion and show his supporters that he is also a patriot.

Or maybe Lim Kit Siang and the other opposition leaders are afraid to be seen sitting with the prime minster, afraid of being labelled as traitors by their supporters like what happened to former PAS deputy president Nasharudin Mat Isa.

How to progress if you have members and supporters who are such shallow thinkers?"
Yeah, why not? Its our Independence Day that we would celebrate. Why must one politicise it?

Malaysians - the Malays, Chinese, Indians, Sikhs and others - were one when the country fought for Independence from the British. They didn't take politics to that extreme back then but worked hand in hand against colonialism.

Politics aside, we share the country. Either we are with the ruling party of not, we shoulder equal responsibility in protecting the interest of the nation. Unless we are ready to surrender it to the foreign forces again!

And also read this comment:

"The Merdeka celebration has already been hijacked by Umno through the adoption of Umno's election slogan as the National Day theme.

What a blatant use of public money for BN's disgraceful re-election effort. Better send a cow to sit between Prime Minister Najib Abdul Razak and Information Minister Rais Yatim.

This will keep everyone reminded of how relevant cows are to the Merdeka celebration this year."
This is the reader's personal opinion but it shows how he/she and people of similar mind don't understand what Merdeka is all about. And these are the type of people who would sell their soul and country to the devils.

The cows probably got better brain than them...!


The Most Precious Gift of All

Posted: 29 Aug 2012 08:30 PM PDT

I'm reading more and dusting less. I'm sitting in the yard and admiring the view without fussing about the weeds in the garden. I'm spending more time with my family and friends and less time working.

Whenever possible, life should be a pattern of experiences to savor, not to endure. I'm trying to recognize these moments now and cherish them. I'm not "saving" anything; we use our good China and crystal for every special event such as losing a pound, getting the sink unstopped, or the first Amaryllis blossom. I wear my good blazer to the market. My theory is if I look prosperous, I can shell out $28.49 for one small bag of groceries.

I'm not saving my good perfume for special parties, but wearing it for clerks in the hardware store and tellers at the bank. "Someday" and "one of these days" are losing their grip on my vocabulary. If it's worth seeing or hearing or doing, I want to see and hear and do it now. I'm not sure what others would've done had they known that they wouldn't be here for the tomorrow that we all take for granted.

I think they would have called family members and a few close friends. They might have called a few former friends to apologize and mend fences for past squabbles. I like to think they would have gone out for a Chinese dinner, or for whatever their favorite food was.

I'm guessing; I'll never know. It's those little things left undone that would make me angry if I knew my hours were limited. Angry because I hadn't written certain letters that I intended to write one of these days. Angry and sorry that I didn't tell my husband and parents often enough how much I truly love them. I'm trying very hard not to put off, hold back, or save anything that would add luster to our lives.

And every morning when I open my eyes, tell myself that it is special. Every day, every minute, every breath truly is a gift from God.

-Author Unknown-

Carpe diem!


[BERGAMBAR] Janji Dicabuli - Kerajaan Pusat Gagal Siapkan Hospital Shah Alam

Posted: 29 Aug 2012 09:01 PM PDT

SSaya baru terima laporan kemajuan projek Hospital Shah Alam. Nampak gayanya sudah jauh ketinggalan berbanding dengan yang telah dijadualkan. Sudahlah 2 tahun terbiar terbengkalai begitu sahaja, sudahlah terpaksa ditambah kos dengan harga beratus juta ringgit. Sekarang tergendala lagi?

Sepatutnya Hospital ini siap pada tahun 2011 pada asalnya. Tarikh baru dikatakan hujung 2013.

Dengan kelewatan di tapak, mungkin terlajak lagi! Sila lihat pada laporan Skala JKR yang disertakan dibawah. Ia menunjukkan jumlah hari ketinggalan sebanyak 61 hari. Dari segi % kerja pula, hanya 9.7% dicapai dalam masa 9 bulan! Pukul rata 1% sebulan!

Adalah amat memalukan sekiranya projek seperti ini, ditengah-tengah bandaraya Shah Alam, bukan ditengah hutan, tidak dapat dilaksanakan oleh pihak Kementerian dengan baik. Rasa-rasanya Menteri Kerja Raya kena buat sesuatu kot? Apa? Letak jawatan? Hmmm... kena tunggu kucing bertanduklah jawabnya. Adakah mereka memahami bahawa jawatan datang dengan tanggung jawab dan juga pertanggung-jawaban?

Kalau tanya golongan yang agak kuno, mungkin akan dikatakan tapak itu berhantu. Kena sembelih kambing dan sebagainya. Tapi kita tahu itu semua karut dan bertujuan memindahkan kesalahan dan menutup kegagalan diri. Adakah pihak kementerian juga akan menggunakan alasan yang sama?

WaLlahu 'Alam

YB KHALID SAMAD

LAPORAN SEBELUM INI

850 Buruh Binaan Hilang Pekerjaan Gara-gara Pembinaan Hospital Shah Alam TergendalaKementerian Kerja Raya digesa segera menyelesaikan masalah pembinaan Hospital di Shah Alam yang tergendala sejak tiga bulan lalu.

Seorang pegawai tinggi sebuah syarikat yang terlibat dalam projek itu tetapi enggan dikenali, berkata kira-kira 850 pekerja buruh binaan bagi projek pembinaan sebuah hospital itu terpaksa meninggalkan pekerjaan mereka ekoran mendakwa tidak dibayar gaji.

Beliau berkata tindakan pekerja buruh itu mendatangkan kesan sampingan kepada pembinaan projek yang terpaksa diberhentikan sementara waktu.

Ikuti laporan eksklusif ini oleh Sharifah Azmawati Syed Abdul Aziz.

"Sekarang ini saya berada di sekitar lokasi tapak pembinaan Hospital Shah Alam yang kini sudah tergendala pembinaannya selama tiga bulan. Projek pembinaan hospital ini yang kini sudah lama tergendalanya perlu disiapkan pada Jun 2011.

"Tetapi apa yang menyedihkan kira-kira 850 pekerja buruh binaan hospital ini meninggalkan pekerjaan mereka kerana mendakwa mereka tidak dibayar gaji sejak Mei tahun ini."

Tinjauan TV Selangor ke lokasi pembinaan hospital ini mendapati tiada seorang pekerja buruh binaan pun yang tinggal untuk menyiapkan projek tersebut.

Dari hari ke hari, pekerja binaan buruh ini terpaksa berdepan dengan 1001 pertanyaan dan keraguan sejak gaji mereka tidak dibayar.

Keluhan mereka dapat dilihat melalui banting yang dipasang di luar pagar projek berkenaan.

Antara yang tertera pada banting tersebut ialah "SAYA LAPAR! TOLONG BAYAR GAJI SAYA. KALAU TIDAK, SAYA BERSAMA KAWAN-KAWAN AKAN MEMBUAT PENGADUAN KE PEJABAT BURUH ATAU KEDUTAAN."

Dalam tempoh tiga bulan ini, tiada sebarang tindakan dari pihak bertanggungjawap untuk menyelesaikan masalah yang sekian lama membelit semua pekerja buruh binaan ini.

Seorang pegawai tinggi syarikat yang terlibat dalam projek itu berkata, ekoran sudah tidak tahan dengan kerenah birokrasi kontraktor, akhirnya semua pekerja membuat keputusan untuk meninggalkan pekerjaan itu.

"Banting itu dipasang adalah kerana pekerja-pekerja sub kontraktor atau pekerja-pekerja tambahan yang sudah buat bekerja di sini sudah tidak dibayar dan sub kontraktor ini telah menggajikan pekerja buruh binaan ini untuk melakukan kerja mereka.

"Apabila sub kontraktor tidak mampu dibayar, mereka pun tidak mampu untuk membayar pekerja mereka, sebab itu kemungkinan sebahagian daripada pekerjanya ada hak untuk mereka membuat bantahan dan mereka telah menunjukkan bantahan dengan memasang banting tersebut," kata Pegawai Tinggi itu.

Pegawai Tinggi itu turut berkata kesemua mereka kini sudah beralih ke projek pembinaan lain ekoran mata pencarian mereka kini tersekat, sekali gus mendatangkan bebanan berpanjangan untuk menyara kehidupan keluarga masing-masing.

Dalam berdepan masalah pekerja, beliau berkata projek mereka bentuk, menyiapkan dan menyelenggara sebuah hospital ini perlu disiapkan pada Jun 2011.

Projek ini tergendala sejak Mei lalu ekoran Bank Rakyat Sdn Bhd terpaksa menyekat bayaran kepada sub kontraktor dengan peruntukan RM7 juta yang diluluskan Jabatan Kerja Raya (JKR).

Beliau berkata Bank Rakyat terpaksa berbuat demikian berikutan arahan mahkamah yang menyekat sejumlah peruntukan untuk membina hospital itu

"Peruntukan daripada JKR memang masuk ke dalam Bank Rakyat, Bank Rakyat tidak mahu membayar kepada pekerja-pekerja atau kontraktor atau sub kontraktor ke atas projek ini.

"Akibat daripada itu, semua wang JKR yang masuk ke Bank Rakyat, satu sen pun tidak dibayar ke projek. Tetapi bank ada tolak bunga daripada duit yang dia kutip. Itu adalah salah, bagaimana kamu boleh mengambil hak kamu dan kamu mengetepikan hak orang lain," katanya.

Sebelum ini di Dewan Rakyat, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua meminta kerajaan menjelaskan kedudukan projek hospital itu yang gagal siap mengikut jadual asal atas sebab sub-kontraktor, Isyoda (M) Sdn Bhd yang tidak dibayar selama tiga bulan.

Beliau mendakwa projek pembinaan hospital itu sudah mengamalkan sistem 'Ali Baba' apabila kontraktor utama, Sunshine Fleet Sdn Bhd hanya mengambil untung tanpa melakukan apa-apa kerja.

Selain itu, pegawai tinggi itu merujuk jawapan dari Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Mansor bahawa dengan perlaksanaan undang-undang baru kerajaan memberi menjamin sub-kontraktor akan dibayar tepat pada waktunya.

Bagaimanapun hari-hari yang dilalui hanya dipenuhi awan mendung apabila jaminan yang diberikan Kementerian Kerja Raya, hanya tinggal janji semata-mata.

"Sepatutnya bank tidak boleh buat begitu, merujuk kepada kontrak yang kita ada, bank patut bayar kepada kita kerana kita bertelingkah dengan Sunshine Fleet, bank pegang semula duit itu, bank sudah selesaikan masalah dengan Sunshine Fleet bagaimanapun masalah itu tidak boleh diselesaikan, jadi kami minta bank bayar kepada kontraktor atau sub kontraktor tetapi kalau bank tidak mahu bayar juga, dia perlu tidak bayar kepada kontraktor utama atau kepada sub kontraktor, cukup sekadar bayar gaji pekerja tetapi bank terpaksa menolak kerana Sunshine Fleet menolak untuk memberi kerjasama."

GMH sebelum ini mengeluarkan notis tuntutan itu bertarikh 31 Mac mengikut Seksyen 218 Akta syarikat 1965 kepada Pengerusi Eksekutif Sunshine Fleet.

Mengikut seksyen itu, mahkamah boleh mengeluarkan perintah penggulungan jika syarikat terbabit gagal membayar hutang dan asetnya akan dirampas.

Pegawai tinggi berkenaan berkata perbicaraan akan berlangsung pada 14 Oktober ini.

Pada 2007, projek ini disub kontrak Sunshine Fleet kepada syarikat pembinaan Isyoda M Sdn Bhd tetapi gagal meyiapkan projek berkenaan, sebelum disub-kontrak kepada GMH.

Pegawai tinggi itu turut memaklumkan GMH telah membayar ganti rugi yang ditanggung Isyoda sebelum ini, sub kontraktor pertama yang dilantik Sunshine Fleet.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menggesa Kementerian Kerja Raya mengambil tindakan segera ekoran ia melibatkan wang rakyat berjumlah RM482 juta.

Beliau menggesa kementerian itu bertindak secara efektif dengan menyediakan satu klausa yang membolehkan masalah itu diselesaikan dengan cepat dan cekap.

"Pihak JKR dan Kementerian Kerja Raya mesti mengambil alih projek ini dengan segera dan biarlah berurusan dengan kontraktor yang sedia ada dibuat kerja dan kita buat pengurusan pentadbiran yang lebih cekap dan kita uruskan projek itulah.

"Kita memang sudah beritahu kepada pihak Kementerian dan juga Jabatan Kerja Raya supaya mereka mengambil tindakan segera tetapi mereka tidak buat apa-apa, itu yang jadi masalah.

"Sepatutnya begini jika mana-mana syarikat yang tidak dapat berkhidmat dengan baik, kerajaan mesti ada satu klausa perjanjian itu yang mana dia boleh mengambil alih projek ini dan sekarang ini jika mereka tidak boleh buat projek itu sepatutnya mereka sedar kegagalan mereka untuk membina masa depan rakyat dan membela hak rakyat," katanya.
-sharifahazDon't Miss 'Paper Crane'!

Posted: 29 Aug 2012 05:58 PM PDT

Ever since the Penang Peforming Arts Centre (PenPac) opened at Straits Quay, Penangites and others have had the opportunity to witness a variety of performances ranging from drama/dance presentations, musicals and other types of performing arts. This week, you can catch the musical Paper Crane .

"Created by a tried and tested team led by Dato' Faridah Merican and Joe Hasham OAM, Paper Crane is a dramatic story with a touch of romance, humour and 15 catchy Broadway-style songs performed by a 7-piece live band. Also featuring are the stunning and lavish costumes created by famed Japanese designer Shingo Tokihiro." (Source: HERE)

Image Source: HERE

In the cast are Roax Tan, Elaine Lee, Ho Soon Yoon, Colin Kirton, Amelia Tan, Kimmy Kiew and Patrick Teoh.

Image Source: HERE

Here's the synopsis for Paper Crane:

Armed with just a dream, Ah Kit ventures to join a Cantonese Opera troupe. However his dreams are dashed when he earns the wrath of the current superstar incumbent, Fui Koh, and he is hired as a lowly stagehand. 
As he works hard to prove himself, he befriends another apprentice, Siu Ngau. His potential is noticed not only by the Manager, but also his daughter, Fei Mui. 
As love blossoms between Ah Kit and Fei Mui, the friction increases between Ah Kit and Fui Koh. The superstar feels increasingly threatened by Ah Kit's presence leading to an inevitable showdown. To what lengths will each go to protect what they hold to their hearts so dearly?

This is one musical that you must not miss. Book your tickets AT THIS SITE. I will be catching this musical tomorrow night. :-) You can read the rave reviews of this musical by various MSM and online portals HERE.I first met Colin, one of the leads in 'Paper Crane', at the audition for the musical 'Make It Clear' presented in conjunction with USM's Open Day. He stumped me with his musical prowess on the piano and his beautiful tenor voice. As the accompanist for the musical, he was patient, adaptable and most encouraging. We worked together in 'Sonlife' the following year and we lost contact for many years until I met him again in Penang when his team in 'A Crazy Little Thing Called Love', presented by Footstool Players at Wesley Methodist Church. We met up again a few nights ago and will be on a Penang heritage trail once I put up this post. :-) I am thankful that a friendship forged because of a mutual love for music has lasted so many years!Colin studied theatre arts and worked in theatre in Canada before returning to Malaysia in 1998. He is now a freelance performing artist, creative arts trainer and church pastor. Colin's favourite things include chocolate, backpacking off the beaten track, chocolate, hiking mountain trails, chocolate, playing the piano, and chocolate. (Source: HERE)

You can read more about him AT THIS LINK.

Don't forget to call Sue at PenPac at 04 899 1722 or 04 899 2722 to book your tickets NOW. The musical has been playing to full house every night! Performed primarily in Cantonese with scene by scene descriptions in English and Chinese. Paper Crane is a production of The Actors Studio under its Seni Teater Rakyat programme. See you there if you are going tomorrow night!


Kes Amuk Putrajaya: Muhdalena Hadir Di Mahkamah Pakai Topeng Power Rangers

Posted: 29 Aug 2012 07:08 PM PDT

Putrajaya - Wanita yang terlibat dalam kejadian amuk di Jabatan Perdana Menteri (JPM) awal Julai lalu memakai topeng 'Power Rangers' warna merah bagi mengelak wajahnya dirakam media selepas selesai sebutan kesnya di Mahkamah Sesyen di sini, semalam.

Gambar: Muhdalena Ahmad dilihat hadir ke mahkamah berbaju dan bertudung merah, ditemani bapanya, sempat menunjukkan isyarat keamanan ketika wajahnya cuba dirakam media.

Pada prosiding semalam, mahkamah mengarahkan wanita itu, melantik peguam secepat mungkin.

Hakim Mohd Kafli Che Ali berkata, mahkamah memberi tempoh dalam masa satu bulan untuk dia melantik peguam supaya semua isu berkaitan dokumen-dokumen kes itu boleh diselesaikan sebelum tarikh bicara ditetapkan.

Mahkamah turut menetapkan tarikh 12 September depan untuk pengurusan kes berkenaan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Siti Nor Mazrah Ahmad Din berkata, tertuduh perlu melantik peguam dan menyelesaikan segera perkara-perkara yang dipersetujui antara pihak pendakwaan dengan tertuduh sebelum perbicaraan.

Menurutnya, terdapat pindaan dalam kanun prosedur jenayah yang menyatakan, kes perbicaraan perlu dilaksanakan dalam tempoh 90 hari dari tarikh didakwa.

Pada 19 Julai lalu, Muhdalena Ahmad, 28, mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan iaitu mengugut polis dan membawa pedang.

Prosiding pendakwaan ketika itu terpaksa dijalankan di Hospital Putrajaya kerana dia sedang dirawat selepas cedera dalam kejadian amuk berkenaan.

Bagi tuduhan pertama, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengugut mendatangkan cedera parah kepada seorang anggota polis Ridzuan Megat Ahmad manakala bagi tuduhan kedua, dia didakwa membawa sebilah pedang.

Dia didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Kompleks B, JPM, Presint 1, Putrajaya kira-kira pukul 2.30 petang, 9 Julai lalu.

Kesalahan pertama didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tujuh tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Bagi tuduhan kedua, dia didakwa mengikut Seksyen 7(1)(a) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 yang membawa hukuman penjara dua tahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Dia diikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan itu.

Pada kejadian tersebut, dia bersama dengan Khalil Afandi Hamid, 47, mengamuk di pekarangan Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya kira-kira jam 2.30 petang, namun Khalil mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya selepas terkena tembakan di tangan dan bahagian ari-ari, manakala Muhdalena turut terkena tembakan di paha kanan. -SH


Exclusive Vacancy: Applications are Open

Posted: 29 Aug 2012 03:30 PM PDT

POSITION: Mom, Mama, Mother, Mummy, Ma, Mak, Mee, Bu, Ibu

JOB DESCRIPTION: 
Long term team players needed for challenging permanent work in an often chaotic environment.
Candidates must possess excellent communication and organizational skills and be willing to work variable hours, which will include evenings and weekends and frequent 24 hour shifts on call.
Some overnight travel required, including trips to primitive camping sites on rainy weekends and endless sports tournaments in far away cities.
Travel expenses not reimbursed.
Extensive courier duties also required.

RESPONSIBILITIES: 
For the rest of your life.
Must be willing to be hated, at least temporarily, until someone needs $5.
Must be willing to bite tongue repeatedly.
Also, must possess the physical stamina of a pack mule and be able to go from zero to 60 mph in three seconds flat in case, this time, the screams from the backyard are not someone just crying wolf.
Must be willing to face stimulating technical challenges, such as small gadget repair, mysteriously sluggish toilets and stuck zippers.
Must screen phone calls, maintain calendars and coordinate production of multiple homework projects.
Must have ability to plan and organize social gatherings for clients of all ages and mental outlooks.
Must be willing to be indispensable one minute, an embarrassment the next.
Must handle assembly and product safety testing of a half million cheap, plastic toys and battery operated devices.
Must always hope for the best but be prepared for the worst.
Must assume final, complete accountability for the quality of the end product.
Responsibilities also include floor maintenance and janitorial work throughout the facility.

POSSIBILITY FOR ADVANCEMENT AND PROMOTION
Virtually none.
Your job is to remain in the same position for years, without complaining, constantly retraining and updating your skills, so that those in your charge can ultimately surpass you.

PREVIOUS EXPERIENCE: 
None required, unfortunately.
 On-the-job training offered on a continually exhausting basis.

WAGES AND COMPENSATION:
You pay them! Offering frequent raises and bonuses.
A balloon payment is due when they turn 18 because of the assumption that college will help them become financially independent.
When you die, you give them whatever is left.
The oddest thing about this reverse-salary scheme is that you actually enjoy it and wish you could only do more.

BENEFITS: 
While no health or dental insurance, no pension, no tuition reimbursement, no paid holidays and no stock options are offered; this job supplies limitless opportunities for personal growth and free hugs for life if you play your cards right.


No comments: