Monday, September 10, 2012

Harga Kad Raya & Banner FELDA Pun Kroni Isa Samad Kaut Untung Gila Babi

Harga Kad Raya & Banner FELDA Pun Kroni Isa Samad Kaut Untung Gila Babi


Harga Kad Raya & Banner FELDA Pun Kroni Isa Samad Kaut Untung Gila Babi

Posted: 10 Sep 2012 10:01 AM PDT

Jabatan Seranta Felda di Jabatan Perdana Menteri mengemukakan permohonan peruntukkan yang tidak munasabah untuk kad raya Perdana Menteri kepada warga Felda dengan kos keseluruhan berjumlah RM494,560.

Cetakan kad raya sebanyak 175,000 unit ini diserahkan kepada warga Felda sempena Aidilfitri tahun ini.

Ketirisan ini didedahkan oleh Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK), Mazlan Aliman dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PAS hari ini berjumlah RM494,560.

Menurutnya, Jabatan Seranta di bawah kendalian Pengarahnya, Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid merupakan 'lubuk politik' Umno-BN di Felda dibawah teraju Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan.

"Tanyalah mana-mana kedai, kalau cantik sekalipun (kad raya) dengan kuantiti lebih 100,000 tidak lebih RM1.00 satu kad raya. Tetapi untuk 175,000 unit, mereka mohon peruntukkan RM2.50 untuk satu kad.

"Banner hari raya pula dengan saiz standard biasanya tidak lebih RM100 tetapi peruntukkan yang dipohon untuk 317 rancangan Felda, mereka mohon RM180.00 untuk satu banner.

"Jumlah permohonan dan kos yang dipohon serta yang diluluskan oleh oleh Tan Sri Isa Samad kepada Seranta berjumlah RM247,280," katanya.

Jelas beliau, perkara sebegini jelas menunjukkan Tan Sri Isa Samad dan kroni sedang bermaharajalela mengaut keuntungan dengan menyalahgunakan wang peneroka.

"Sekarang ini timbul persoalan adakah Felda ini jadi satu badan atau syarikat macam wilayah autnomi yang tidak ada siapa pantau kerana duduk dibawah PM.

"Sudah dedah banyak kali tentang Felda tapi tidak ada laporan audit atau mana-mana pihak tentang Felda ini. Kalau begini cara habis duit peneroka," tegas Mazlan.

Tegas beliau, tindakan ini nyata tidak beretika sedangkan adalah lebih baik jumlah besar sedemikian diperuntukkan kepada Skim Perumahan Peneroka.

Kini, permohonan peneroka berhubung Skim Perumahan Peneroka yang mula diperkenalkan ketika Felda di bawah pengurusan Tan Sri Yusof Noor masih belum mendapat maklum balas selepas penyenaraian Felda Global Ventures Holding pada 28 Jun lalu.

Katanya, pengurusan Felda cuba berbohong dengan mengemukakan permohonan semula kepada peneroka dan sehingga kini tidak ada satu permohonan yang diluluskan. -selangorku


Kerugian UNISEL - AMK Libas Kenyataan Noh "Udang", Rugi Sebab Perjanjian Untungkan Kroni

Posted: 10 Sep 2012 08:20 AM PDT

Tindakan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar mengkritik kerugian RM54. 8 juta yang dikatakan dialami oleh Universiti Selangor (Unisel) adalah percubaan untuk menganggu kelancaran pentadbiran Kerajaan Selangor.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Negeri, Azmizam Zaman Huri berkata, Unisel terpaksa menanggung hutang RM15 juta akibat kerakusan Umno BN semasa pemerintahannya.


"Tan Sri Khalid Ibrahim cuba dijadikan mangsa akibat dari amalan kronisma Umno ketika Unisel sedang dalam penstukturan semula dan rakyat Selangor meyakini keupayaan Menteri Besar untuk menjadikan Unisel lebih berdaya saing," katanya dalam kenyataan.

Jelas beliau, masalah ini berpunca semasa Unisel dalam pembinaan apabila kerajaan negeri terdahulu tidak memasukkan dana untuk menyelesaikan hutang tersebut.

Azmizam berkata, Menteri Besar kini berusaha untuk mengambil alih hutang daripada terus membebani Unisel.

"Kerajaan Selangor dalam proses mengambil alih hutang yang ditanggung Unisel sebanyak RM15 juta bagi membebaskan beban kewangan universiti tersebut.

"Ini adalah kerana salah satu daripada masalah Unisel ialah modalnya tidak cukup untuk membiayai kos seperti pembinaan kampus berjumlah RM600 juta dan asrama RM200 juta," ujarnya.

Sebelum ini, Khalid mendedahkan perjanjian antara Unisel dengan Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB) selama 30 tahun yang ditandatangani antara 2003 dan 2004 mengakibatkan universiti itu berhutang sebanyak RM15 juta dengan JNSB.

Malah kerajaan Umno turut meluluskan keseluruhan bangunan Unisel tanpa memperolehi Sijil Layak Menduduki (CF) yang bakal mengancam keselamatan pelajar dan kakitangan Unisel. -KD

UNISEL - AMK CABAR NOH OMAR DEDAH REKOD PERJANJIAN 30 TAHUN DENGAN JANA NIAGA

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor hari ini melihat tindakan Noh Omar mengkritik kerugian yang kononnya dialami oleh Universiti Selangor seperti mendedahkan kelemahan pentadbiran lama Barisan Nasional di Selangor sebelum tahun 2008

Ini adalah kerana Kerajaan Selangor sedang dalam proses mengambilalih hutang yang ditanggung Universiti Selangor (Unisel) sebanyak RM 15 juta bagi membebaskan beban kewangan universiti tersebut. Sebabnya masalah ini berlaku bila masa pembinaan Unisel, Kerajaan Negeri terdahulu (Umno-BN) tidak
memasukkan dana untuk menyelesaikan hutang tersebut

Sebagai Menteri dan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Noh Omar perlu tahu bahawa Unisel tidak memiliki modal yang cukup serta tidak berupaya membayar hutang tersebut.

Ini adalah kerana salah satu daripada masalah Unisel ialah modalnya tidak cukup untuk membiayai kos seperti pembinaan kampus berjumlah RM 600 juta dan asrama, RM 200 juta.

UNISEL RUGI AKIBAT PERJANJIAN MENGUNTUNGKAN KRONI UMNO

AMK Selangor berpendapat Noh Omar sepatutnya berani memdedahkan rekod Unisel yang membuat perjanjian dengan Jana Niaga selama 30 tahun yang ditandatangani antara 2003 dan 2004 iaitu semasa zaman pemerintahan Barisan Nasional, sehingga mengakibatkan Unisel berhutang RM 15 juta dengan JNSB.

AMK Selangor percaya Noh Omar sendiri tahu kerajaan negeri semasa ditadbir Barisan Nasional telah meluluskan keseluruhan bangunan Universiti Selangor (Unisel) tanpa memperolehi Sijil Layak Menduduki (CF) dan tindakan itu bakal mengancam keselamatan pelajar dan kakitangan Unisel sendiri.

Tan Sri Khalid Ibrahim cuba dijadikan mangsa akibat dari amalan kronisma Umno, Unisel sedang dalam penstukturan semula dan rakyat Selangor meyakini keupayaan Menteri Besar untuk menjadikan Unisel lebih berdaya saing.

Justeru pendedahan Noh Omar adalah umpama percubaan nakal untuk menganggu kelancaran pentadbiran kerajaan Negeri Selangor, sedangkan beliau tahu semua kerugian ini dilakukan semasa pentadbiran Datuk Seri Dr Khir Toyo.

AMK Selangor mengajak rakyat untuk memandang mudah pendedahan Noh Omar ini kerana beliau sendiri tidak mempunyai kemahiran yang dapat dibanggakan dalam urusan perniagaan dan patut merasa malu kerana Kerajaan Pakatan Rakyat tidak membuat sebarang keuntungan dengan mengambil keputusan untuk tidak memperdagangkan pendidikan seperti mana yang Umno lakukan.AZMIZAM ZAMAN HURI
Ketua AMK Selangor

Naib Ketua AMK PusatThe Democrats’ ambivalence toward Israel By Mona Charen

Posted: 10 Sep 2012 05:20 AM PDT

Were you shocked when at least 50 percent of the delegates to the Democratic National Convention appeared to vote "nay" on recognizing Jerusalem as Israel's capital and reinserting God into the platform? Admittedly, it was high drama — a truly unscripted moment that laid bare the raw hostility toward Israel that has gradually achieved mainstream status within the Democratic party. But a surprise? Not really. A Gallup poll released earlier this year showed that 78 percent of Republicans supported Israel over the Palestinians, whereas only 53 percent of Democrats agreed. For the past 12 years, Gallup reports, Democratic support for Israel has been declining. The Left, which is increasingly coterminous with the Democrats, has been hostile to Israel for much longer. Seen an Occupy demonstration lately? Noticed "Israel Apartheid Week" at your local campus?

The Democrats, as Shmuel Rosner chronicles in The Jewish Journal, are zealously spinning this little debacle — at first claiming that the platform wording change from 2008 was insignificant and charging, through Senator Dick Durbin, that questions about it were a conservative plot. Former congressman Robert Wexler, a Florida Democrat who runs interference for Obama with Jewish voters, asserted that the platform reflected Obama's "unflinching" commitment to Israel. It took only about twelve hours for that line to shrivel. 

When the vote was scheduled to revise the platform, the Obama campaign circulated a new spin — namely that restoring God and Jerusalem was all Obama's idea and that he was befuddled as to how the platform had ever acquired the offensive wording in the first place. David Axelrod blamed unnamed "others" on Thursday morning for the screw-up, insisting that the president was too busy with other things to notice. But Politico reported that Obama had seen and signed off on the platform before the convention. To suggest that this was a mere snafu insults the intelligence of Americans. This president has profoundly altered the U.S. position toward Israel. 

He insulted Prime Minister Benjamin Netanyahu; adopted the Palestinian position on negotiations (that all settlement activity should cease before talks could resume); condemned Israel from the U.N. podium; and suggested that Israel return to the 1967 borders ("with land swaps") before the Palestinians had even agreed to negotiate, far less renounced terror or adopted democratic norms. To the contrary, the PA and Hamas are drawing closer.

President Obama was famously outraged at Netanyahu for building Jewish apartments in Israel's capital — a capital that neither the State Department nor the White House spokesman would identify as Jerusalem — and yet has never publicly chastised PA leader Mahmoud Abbas for refusing to recognize Israel as a "Jewish state."
What remains in the Democratic platform is just as disturbing as what was revised.
In 2008, the platform proclaimed:
The United States . . . should continue to isolate Hamas until it renounces terrorism, recognizes Israel's right to exist, and abides by past agreements. . . . The creation of a Palestinian state through final status negotiations, together with an international compensation mechanism, should resolve the issue of Palestinian refugees by allowing them to settle there, rather than in Israel.
Any proposed "settlement" of the Palestinian question that permits Palestinians to exercise a claimed "right of return" to settle in Israel represents an existential threat, as Israel could be swamped by Arab immigrants, adding to the one-fifth of Israel's population that is already Arab. But the 2012 platform, after the usual bromides about U.S./Israeli friendship, reads: "A just and lasting Israeli-Palestinian accord, producing two states for two peoples, would contribute to regional stability and help sustain Israel's identity as a Jewish and democratic state."

The reference to isolating Hamas is gone. The rejection of a "right of return" to Israel for Palestinians is gone. Instead, we see code words about Israel's sustaining its character as a "Jewish and democratic state." This is the language of Israel's critics, who warn darkly that Israel cannot continue to rule over the West Bank and maintain its democratic bona fides. But Israel has no desire to rule the West Bank, as it has amply demonstrated (it evacuated Gaza and has granted near-total autonomy to the Palestinians in the West Bank). Only the threat of violence and terror keeps a single Israeli soldier on the West Bank.

The platform manages to patronize the Jewish state about maintaining its soul, while minimizing the belligerence of its enemies and the threats to its existence. The embarrassing floor spectacle merely underlined the obvious coolness that a majority of Democrats — very much including the incumbent president — feel toward Israel, their fulsome denials notwithstanding.
Mona Charen is a nationally syndicated columnist. © 2012 Creators Syndicate, Inc.
National Review


Satire:Monkey business in Myanmar Politics

Posted: 10 Sep 2012 03:39 AM PDT

Click to view slideshow.

M2  = At first Myanmar Government try to use DASSK like a dancing monkey at PWE to ask revoking of SANCTIONS. In Burmese to do, "Myauk Pya_San Taung". When I read about that idea by Dr Zarni, I was even angry with him, not because I did not agree with his idea or he was wrong. That was but because I love and respect her too much and my instinct could not accept that kind of degrading comment on my heroin.

Gorilla = DASSK became too big and powerful like a GORILLA and Myanmar Government could not control her anymore and they need to use PLAN B or Anti-Muslim anti-Rohingya riots. When Dr. Zarni told me on the phone on the morning he was preparing to take a flight to UK for the LSE Live Conference with DASSK.

I agree with him at that time and really like his words especially after DASSK's lukewarm response on that problem.

So PLAN B started with Anti-Muslim activities and peaked with Anti-Rohingya Riots

DASSK became too scared to talk and acting like three monkeys, closing her mouth, ears and eyes.

Maung Zarni – Prime Minister's Question Time: A Monkey Business.

Sorry Dr Zarni….I used your ideas, added some more and create this album. But I am afraid, NLD "democrats" would not be mature enough to be able to accept the satire about DASSK.Sikap Dwi-Standard Polis Terus Dibidas Walaupun Laporan Polis Sudah Dibuat.

Posted: 10 Sep 2012 06:26 AM PDT

Tindakan Polis Terhadap Aksi Biadap Harus Menyeluruh

Tindakan pantas pihak polis menahan pelajar kolej yang melakukan aksi punggung terhadap gambar Najib, Rosmah dan Pengerusi SPR, Aziz Yusof pada malam sambutan merdeka yang bertukar menadi Himpunan Janji Demokrasi, walaupun boleh dipuji tetapi ia juga menimbulkan beberapa persoalan lain untuk diperdebatkan.

Polis nampaknya begitu pantas bertindak dalam kes ini namun dalam beberapa kes lain yang lebih dahsyat seperti memijak gambar Lim Guan Eng dan bekas Menteri Besar Perak, Nizar Jamaludin serta juga aksi remaja kencing terhadap gambar Haji Hadi Awang dan Haji Nik Aziz Nik Mat, tidak pula kedengaran pihak polis mengambil tindakan.

Dalam aksi-aksi itu, wajah-wajah pelakunya cukup jelas kelihatan dan pihak polis tidak seharusnya ada masalah untuk mencari mereka sebagaimana pantasnya mencari remaja yang menunjukkan punggung kepada Najib, Rosmah dan Aziz itu.

Meskipun kita rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan aksi punggung yang dilakukan seorang remaja kolej terhadap gambar Najib, Rosmah dan Aziz Yusof itu, kita yang berfikiran waras tentunya lebih tidak bersetuju dengan aksi yang dilakukan terhadap Hadi Awang, Nik Aziz, Nizar dan Lim Guan Eng.

Maka, demi keadilan dan untuk mewujudkan suasana politik yang matang, pihak polis harus segera bertindak tanpa memilih bulu dan berpilih-pilih.

Sebelum dari ini, kita juga dikejutkan dengan tindakan bekas veteran askar yang melakukan aksi senaman punggung di depan rumah Ambiga sebagai membantah tindakannya menganjurkan Himpunan Bersih.

Ramai yang tidak bersetuju dengan aksi yang dianggap biadap itu dan ramai juga yang sudah memberi komen mengenainya. Masalahnya tiada pula tindakan lanjut daripada pihak polis.

Selain berbagai aksi biadap yang ditunjukkan pelbagai kelompok sejak akhir-akhir ini, kita juga turut menyaksikan perbuatan yang sungguh kurang ajar oleh ahli-ahli Perkasa yang memprotes tindakan Anwar Ibrahim menyampaikan syarahan di sebuah masjid di Kedah baru-baru ini dengan membaling kasut ke dalam masjid.

Tindakan ahli Perkasa ini bukan saja memalukan tetapi juga memperlihatkan mereka sebagai orang Islam seperti tidak menghormati kemuliaan masjid itu sendiri.

Laporan polis juga sudah dibuat mengenainya dan gambar-gambar samseng Perkasa ini juga sudah tersebar merata-rata tetapi sehingga ini belum lagi ada tangkapan atau tindakan pihak polis terhadapnya. Malahan Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin hanya berdiam diri terhadap insiden itu, jauh sekali bertegas untuk melindungi masjid daripada terus dicemari dengan aksi-aksi sedemikian rupa.

Jika kita masih ingat, aksi biadap dalam senario politik Malaysia ini sebenarnya dimulakan oleh Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob yang pernah menunjukkan aksi punggung kepada sekumpulan penyokong pembangkang dalam sebuah pilihanraya kecil beberapa tahun lalu.

Aksi teladan daripada seorang Menteri Besar itulah sebenarnya yang menyebabkan berlakunya deretan gejala tidak sopan hari ini.

Benarlah kata pepatah Cina, busuk ikan bermula daripada kepala. Jika pemimpin sudah menunjukkan perilaku buruk, sudah tentulah ia mudah menjalar dan menjadi ikutan masyarakat.

Untuk mengelakkan gejala ini daripada berterusan memalukan perjalanan politik negara yang sudah 55 tahun merdeka, pihak polis seharusnya bertindak tanpa memilih bulu. Polis mestilah bertindak menyeluruh. Jika Hishammuddin dianggap menteri KDN paling lembik dan penuh retorik dalam sejarah Malaysia, tidak semestinya pihak polis juga terikut-ikut dengan cara beliau itu. Pihak polis seharusnya bertindak mengikut undang-undang serta peraturan yang ada.

Lagi pula slogan polis, mesra, cepat dan betul hendaklah sepenuhnya dipraktikkan.

Sekiranya pihak polis gagal menangani semua gejala tidak sopan ini dengan sewajarnya, dibimbangi lebih banyak lagi gelaja-gejala tidak sopan terus bercambah dalam masyarakat yang akhirnya hanya mempamerkan masyarakat kita semakin tidak terkawal dalam menangani emosi masing-masing. Maka, pihak polis harus segera mengangkat wibawanya di mata umum. -shahbudindotcom

Hina pemimpin PAS: Lagi laporan polis dibuat


KEMAMAN: Dewan Pemuda PAS Kemasek membuat satu laporan polis berhubung sekeping gambar yang sedang tersebar di internet,mempamerkan aksi dua orang pemuda sedang kencing di atas gambar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada satu kain rentang.

Laporan polis itu dibuat AJK Pemuda PAS Kemasik, Syed Khairi Amir oleh di Balai Polis Kerteh kira-kira jam 5.30 petang semalam..

"Saya dapati ada beberapa keping gambar pemimpin PR dikencing, dipijak dan dibakar.

"Kelakuan ini telah menimbulkan rasa tidak puas hati bagi pihak pemuda PAS Kemasek dan saya pohon siasatan segera oleh pihak polis bagi menegakkan keadilan," laporan polis itu dipetik.

Sejak insiden seorang pelajar kolej swasta diambil tindakan segera oleh polis kerana didakwa menghina gambar perdana menteri ketika kejadian 30 Ogos lalu, beberapa pihak turut meyebarkan gambar seorang individu sedang kencing di atas gambar Mursyidul Am dan Presiden PAS itu internet.

Penyiaran gambar itu disertakan bersekali dengan desakan agar pihak polis juga bertindak segera kepada si pelaku yang menghina gambar pemimpin PAS itu.

Sebelum ini juga pelbagai pihak turut mengecam tindakan yang didakwa 'double standard' pihak kerajaan yang segera menangani kes penghinaan kepada gambar pemimpin BN sedangkan penghinaan kepada gambar pemimpin Pakatan Rakyat dibiarkan.

Ada juga yang mempersoal kenapa masih tiada apa-apa tindakan kepada pihak yang bertindak samseng menyerang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang memberi tazkirah di sebuah masjid Pumpung Kedah baru-baru ini.

Tidak cukup dengan itu, perbuatan khianat kumpulan samseng turut berlaku kepada bas Jelajah Merdeka Rakyat PKR yang dua kali diserang dengan disimbah cat merah dan cermin bas dipecahkan.
-HD

Something Different

Posted: 10 Sep 2012 03:30 AM PDT

Watch that latest military blockbuster movie, but you're at a loss as to some of the military terms they used? Here's a basic primer:

Befarkled: Confused, characterized by a state of genuine, profound disorientation; perpetual state of all Chemical units.

Primary Hammer or The Hammer: A cool operational term to impress a superior when describing the finishing force, or the main effort.

Fan-Out: A dismounted operation involving soldiers on the ground maximizing the amount of terrain they can cover or disperse over.

Paint the Picture: A term used to gather information and assess the situation. Usually asked by senior leaders to junior leaders. Usually invoked after the senior leader has gotten sleep and knows absolutely nothing of the tactical situation, while the battle captain has been up all night.

Critical Terrain: Terrain that if not secured, grabbed, taken or camped out on – you are screwed. A new category to describe terrain in FM 34-130 (Critical – Decisive – Key).

Kick-Out: An armor technique used to employ light infantry to clear severely restricted terrain in order to allow the armor to pass.

Phase: Infantry term for we don't know how to write paragraph three.

Hey, Diddle – Diddle: Group of words used to describe a possible COA that allows for no analytical thought and ensures a minimum 75% casualty rate. Known also to the USMC as High, Diddle-Diddle.

Police-Up: An infantry operation to defeat the remaining enemy on an objective after Armor forces by-pass or attempt to avoid confrontation.

Flex: A really cool sounding non-doctrinal term used to maneuver a unit from one location to another. Used primarily when you don't have a clue where you are or how the hell to get to the new location.

Technique: A noun, used in the phrase: "That's a technique." Translated – That's a really screwed up way to execute this operation and you will probably kill your entire unit. But if you want to do it that way – go ahead."

Hang Out: To establish a position characterized by a total lack of security, soldiers asleep in hammocks and a huge BBQ pit turning out chow. A task usually accomplished by Air Defenders.

Bells & Whistles: An inordinate amount of cheese, not required to get necessary information communicated to another individual or group of individuals. Commonly associated with Canine and Equestrian Theater.

Blah, Blah, Blah: Short for "You know what I'm going to say anyway, so I'm not going to waste our time to actually say it." See also Yada Yada Yada or Homina Homina, or humma humma humma.

Let's Rock Baby: Radio communications pro-word for "Guidons, this is 2. Panther 6 FRAGO follows, acknowledge, over."

Getting' Jiggy With It: A friendly oriented, offensive form of maneuver that simultaneously utilizes at least three maneuver elements.

Drive By: Engaging the enemy while bypassing. Meets both the destruction and bypass criteria given in the OPORD.


RFID由一家公司垄断——蔡智勇是否活在诺奥玛的淫威下?

Posted: 10 Sep 2012 02:47 AM PDT

正当燕窝业者针对装置无线识别视频(RFID)尚未采用一致的立场之前,且大部分燕窝商和燕农反对农业部一意孤行强制燕窝加工厂和出口商装置RFID,蔡智勇和诺奥玛领导的农业部应该抚顺民意。尽管首相承诺诺在即将签署的马中燕窝出口协议下不会出现强制装置RFID的条文,可是在8月20号燕窝业者和农业部长诺奥玛的对话之中,发现协议之中的第8和第9条文强制要求装置RFID。蔡智勇身为副农业部长也一度开腔表示强制性装置RFID的要求是中方提出,非马来西亚农业部要求,可是燕窝业者揭发印尼政府最近和中国签署的燕窝出口协定却没有提及RFID,为何马来西亚的燕窝却必须装上RFID?另外,农业部在装置RFID 的规定上虽然放松了,即从强制性要求燕屋、燕窝散户代理、燕窝收购公司、燕窝储存中心、燕窝加工厂到燕窝出口商都必须装置RFID,放松到只是燕窝加工厂和出口商须装置RFID,但是研发和代理里出售RFID


Harga Saham FGVH Turun & Turun Lagi, Memasuki Zon Kerugian

Posted: 10 Sep 2012 03:09 AM PDT


Saham FGVH menjunam, peneroka mula rugi

KUALA LUMPUR: Saham Felda Global Venture Holding (FGVH) terus menjunam jatuh dengan pantas menuju harga awal ketika dilancarkan iaitu RM4.55 apabila jatuh lapan sen lagi tengahari ini.

Saham itu terus jatuh sebanyak 89 sen sejak mencecah RM5.55 pada 5 Julai lalu dan ditutup pada harga RM4.69 tengahari ini.

Saham FGVH terus jatuh selepas mencecah batasan saikologinya apabila jatuh ke RM5.00 Rabu minggu lepas, iaitu jatuh sehingga 31 sen.

Mula rugi

Sementara itu, Penasihat Ekonomi Anak (Persatuan Anak Peneroka Felda), Dr Rosli Yaakob (gambar atas) berkata, peneroka Felda kini mula rugi apabila sahamnya jatuh melepasi 4.70.

Ini kerana, dividen yang diperolehi tidak akan mampu menampung interest pinjaman yang mereka buat untuk membeli saham FGVH.

"Kadar interest pinjaman mereka untuk membeli saham ini pada kadar RM4.45 kini lebih tinggi berbanding dengan dividen yang mereka perolehi," kata Dr Rosli.

Kini, semasa laporan ini ditulis, saham FGVH adalah lebih rendah dari RM4.70 iaitu RM4.69.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Mersing Laguna: Comments and sentiments

Posted: 09 Sep 2012 11:06 PM PDT

Anonymous Anonymous said...
bila masa dan siapa suroh Sultan ni mencampori hal bisness???Is he the CEO pf the state or he is the sultan yang boleh membuat keputusan
September 9, 2012 4:04 PM
This is one many comments to my earlier posting What happens to Mersing Laguna?. I wonder who wrote such a comment but he/she is obviously someone who just wanted to join the room without having any knowledge whatsoever about the head and tail of the issue.

I am also of the opinion that the reader is just another person who doesn't know the duty of a Sultan as the head of state and his rights in making such a decision.

In cancelling the Mersing Laguna RM22 billion project, the Sultan (as many comments agreed) did use his righteous discretion after taking into consideration some important aspects of it.

One of the readers nicknamed Bentayan posted a series of comments defending His Majesty's decision and reasons as to why the project was cancelled.

Bentayan said...
kamu lebih teruk dari Radiant.
Apa yang kamu boleh buat untuk Mersing?
Johore tak terjejas sikit pun, Sultan tetap makan tak abis, tapi kehidupan kami di Mersing takkan berubah kerana Cik Seri Mersing yang bijak pandai tak nak create projek macam Laguna kat kampung halaman sendiri.
Kalau setakat kejar projek Kerajaan, kamu boleh join Kelab Kontraktor Kelas F UMNO.

September 9, 2012 1:32 AM
 However, a fair comment came from an Anon, referring to what Bentayan had written.
  
Dear Bentayan,We share your strong sentiments about Mersing as the family and I had planned to retire in Mersing after recently acquiring a small plot of land there.
Your respect to the recently deceased is equally shared..INNALILLAHI..
However among friends in the technical field , we had been very sceptical about this development plan from day one.
The idea of creating
artificial island is just not feasible or way out.
If Dubai has natural lagoons and islands like Mersing, even they might not have built the Jumeira Palm .
Just look at the Dangga Bay.
Dredging works which started many many years back are still on-going today.
Master developer had since changed hands, yet not much progress can be seen.
You wrote.."Sekurang-kurangnya Radiant Starfish/Mersing Laguna mengeluarkan belanja yang besar untuk membuat kajian, membayar perunding, membuat EIA dan sebagainya"..
This raised a bigger question which maybe the commentor Mat September 8, 2012 8:34 PM, can answer.
The right consultants paid with proper fees will come out with good ,feasible plans that can be implemented.

wak
September 10, 2012 11:44 AM
Delete
Whatever it is, the Sultan has made his decision. Although many were hoping that the project - already made headlines worldwide when it was launched earlier this year - would be salvaged, I personally believe the Sultan has every rights to know what is taking place in his state, and for that reason, his consent should be sought.

The comments posted gave us a wider picture of the sentiments shrouding Mersing Laguna.

Projects come, projects go but for such a mammoth, it takes a lot of things into consideration.


Keganasan Terhadap Pakatan Rakyat “Dihalalkan”, Hina Umno-BN “Diharamkan”

Posted: 10 Sep 2012 12:12 AM PDT

Keganasan samseng Umno-BN terhadap pemimpin Pakatan Rakyat (PR) yang dibiarkan oleh agensi penguatkuasa bukti jelas undang-undang negara ini tidak lagi dihormati.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, tiada tindakan yang diambil terhadap samseng Umno-BN walaupun terdapat bukti gambar dan video yang jelas tentang tindak-tanduk mereka.

"Kita boleh tengok gangster Umno pecahkan kereta, 'kencing' gambar (Menteri Besar Kelantan Datuk) Nik Aziz (Nik Mat), baling batu kepada bas, terang-terang ada bukti video dan gambar, tetapi ada satu tindakan diambil kepada mereka? … Tiada" katanya.

Dakwanya, undang-undang di bawah Kerajaan Umno-BN pimpinan Datuk Seri Najib Razak bersifat berat sebelah kerana membela tindakan yang secara jelas melanggar undang-undang.

Akan tetapi, mereka yang didakwa menghina pemimpin Umno-BN ditahan dan dihukum seperti pemuda yang memijak gambar Najib dalam satu himpunan pada 30 Ogos.

"Bila pijak gambar Najib, ini merupakan dosa besar. Tetapi bila baling kasut di masjid, tiada salah, ini merupakan 'law of the jungle'," ujar Anwar.

Terbaru, jelajah bas Merdeka Rakyat yang dinaiki Anwar dan pimpinan PKR ke Jasin, Melaka dibaling batu dan disimbah cat merah oleh sekumpulan samseng yang didakwa didalangi Pemuda Umno kawasan tersebut.

Sebelum itu, seorang seorang lelaki yang dipercayai dari pertubuhan extremis Melayu Perkasa, cuba menghampiri Anwar semasa beliau berada di dalam satu majlis di sebuah masjid di Alor Star, Kedah.

Malah, gambar muka samseng daripada kedua-dua insiden tersebut
telah dimuatnaik ke laman sosial Facebook namun tiada tindakan diambil walaupun laporan polis telah dibuat.

Kejadian di Melaka merupakan kedua selepas minggu lalu bas tersebut dibaling batu di bahagian cermin hadapan serta disimbah cat merah di Kota Bharu, Kelantan.

Selain itu, Anwar turut menempelak media tradisional seperti surat khabar dan televisyen yang berat sebelah dan secara berterusan menyebarkan fitnah untuk memburukkan pimpinan PR.

"Mereka mensensasikan pegawai peribadi saya membawa pistol tetapi saya dibaling batu dan keganasan gangster-gangster Umno ini tidak disiarkan," tegasnya.

Ketika mengulas perkara itu, Anwar berkata, pegawai peribadinya mempunyai lesen senjata api dan bertindak mengikut prosedur yang dibenarkan (SOP) bagi mengawal keadaan tegang ketika kejadian di Jasin semalam.

"Saya pergi kemana-mana ada samseng Umno, bila diancam dengan tindakan ganas mereka, pegawai saya keluarkan pistol tetapi mengikut SOP," katanya. -selangorku

Coldplay Leads Paralympics Closing

Posted: 09 Sep 2012 10:14 PM PDT

10 September 2012
Last updated at 00:11 GMTParalympic Games: Closing ceremony led by Coldplay

Acrobats and dancers performed to live music from
the band Coldplay and other artists in what was described as a festival
of fireLondon's 2012 Paralympics has ended with a fiery finale and official handover to 2016 host, Rio de Janeiro.


The show, described


Positive Affirmations

Posted: 09 Sep 2012 08:45 PM PDT

These positive affirmations are great for every morning. Keep them with you and review them when you're stuck in traffic, trapped in a tense meeting, tossing and turning at night, preparing to meet a deadline, or sitting down for a serious talk with your child.

by Herman Sherman

1. I will never give up so long as I know I'm right.

2. I will believe that all things will work out for me if I hang on until the end.

3. I will be courageous and undismayed in the face of odds.

4. I will not permit anyone to intimidate me or deter me from my goals.

5. I will fight to overcome all physical limitations and setbacks.

6. I will try again and again and yet again to accomplish my dreams.

7. I will take new faith and resolution from the knowledge that all successful people have had to overcome defeat and adversity.

8. I will never surrender to discouragement or despair, no matter what.


[BERGAMBAR] Kisah "Abil & Isteri" Sentuh Perasaan, Dapat Perhatian Ramai

Posted: 09 Sep 2012 09:39 PM PDT

Abil sentiasa menemani isterinya Fauziah.

Pengorbanan Abil Fikri Ahmad, yang berhenti kerja untuk menjaga isterinya sejak lebih setahun lalu, mendapat perhatian orang ramai dan turut menerima sokongan moral, dengan ada yang menyifatkan sebagai "cinta murni sebenar."

Ada pembaca yang menyifatkan sukar untuk mencari suami sedemikian buat masa sekarang.

Isteri Abil Fikri, Fauziah Muhamad, 38, diserang asma sehingga menyebabkan dia mengalami kerosakan pada saraf otaknya sejak Jun 2011.

Abil Fikri, bekas perunding kewangan dan speaker motivasi, membuat keputusan berhenti kerja selepas berkhidmat selama 11 tahun sebaik mengetahui tentang keadaan isterinya itu.

Noraini Amran, dari Universiti Malaya, pembaca terawal menurunkan komen menerusi portal Sinar Harian Online berkata: "Suami yang hampir mustahil untuk ditemui lagi di bumi ini."

"Semoga ALLAH permudahkan urusan saudara sekeluarga, semoga ALLAH berkati dan rahmati saudara....."

Dia juga menulis, terdapat kes-kes seumpama tetapi tidak mendapat perhatian.

"Maaflah dulu... ada juga saya pernah jumpa..tapi tak masuk surat khabar," katanya lagi.

Razman Rashid pula menulis, "sayu rasanya dengar kisah ini... semoga tabah hadapi ujian ALLAH."

DzulsharifDzul Sharif dari Bangi juga rasa sayu hati mendengar cerita Abil Fikri.

"Syabas Abil Fikri, semoga ALLAH merahmati anda dan menyembuhkan penyakit isteri anda... moga tabah... bersabarlah," katanya.

Kisah Abil juga menerima perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri Limbongan, Kelantan, Drs Zainuddin Awang Hamat .

Katanya, "semoga Mahkota ALLAH yang dipakai oleh isteri Abil menjadi rahmat kepada suami yang soleh."

"Saya ikut terharu dan berdoa semoga ALLAH swt memberkati usaha yang murni ini," kata beliau.

Siti Halimatussadiyah yang berada di Jakarta menulis, "semoga diterima amal ibadahnya."

"Dan mendapat tempat yang layak di sisi ALLAH swt... serta keluarga diberi kesabaran dan keiklasan menerima ujian ini," kata beliau.

Abdul Hakim dari Universiti Teknologi Malaysia memberi sokongan dengan menulis "semoga ALLAH memberi rahmat pada kamu saudara Abil... dan semoga isteri kamu berada di dalam rahmat ALLAH juga... mungkin saudara Abil boleh menyatakan no akaun bank.. untuk sesaiapa yang ingin membantunya."

Roslan Mamat dari Kuala Terengganu dengan berkata, "syabas! dari sudut kecil hati saya pada Encik Abil."

"Saya sendiri pun sudah lupa akan masa ijab kabul sebelum bergelar suami-isteri, bukan saja anak-anak...terpi isteri juga adalah amanah ALLAH... bertawakallah kepada-Nya... insya-Allah... inilah ujian akan adalah hikmat pada hambanya ke atas semua dugaan ini.... saya akan mendoakan dari jauh... berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya.... sekali lagi Syabas saya ucapkan... kerana ini menyedarkan pada diri saya apa erti amanah... pada anak-isteri," katanya.

Faizal Ismail, yang memperkenalkan dirinya seorang guru berkata, "ini baru betul cinta..."

Sokongan moral turut diberikan oleh pembaca bernama Zol Kharnai.

Katanya, "semoga Tuhan memberikan kekuatan dan kesabaran terhadap kamu."

"Sesiapa sahaja akan terhenti mindanya seketika bila membaca kisah kamu yang terpaksa berhenti kerja kerana mengurus dan menjaga isteri yang koma.

"Itu bukan perkara yang mudah dan tidak semua orang dapat menghadapinya. Dengan penuh insaf, saya berdoa semoga ALLAH memberikan kamu kesudahan yang baik," kata beliau lagi.

Pembaca bernama Noripz Aries Mazwan dari San Francisco pula menulis, "semua orang mahukan suami sebegini..."

Di sebalik sokongan moral, seorang pembaca, yang menggunakan nama Mat Top berkata, "Mat Top amat bersimpati dengan pasangan ini yang menerima dugaan dengan tabah."

"Cuma yang Mat Top muskilkan, adakah berhenti kerja untuk menjaga isteri dan berharapkan kepada bantuan Kebajikan Masyarakat, pencen isteri, simpanan dan simpati orang ramai lebih baik dari terus bekerja dan menjaga isteri di samping mengupah jurarawat terlatih menjaga isteri semasa keluar bekerja," katanya.

Shaikh Mohamed Noordin menulis, "inilah yang dikatakan 'suami masali''."

"Menjaga isteri juga merupakan tanggungjawab suami, dan syurgalah tempatnya bagi suami-suami yang memegang amanah dan tanggungjawab ini," kata beliau.

Beberapa pembaca mendoakan agar isteri Abil Fikri cepat sembuh.

John Labu berkata, "suami mithali, ALLAH akan bersama dengan tuan, semoga isteri cepat sembuh."

"Semoga ALLAH merahmati pengorbanan si suami dan memberi kesihatan pada isterinya," katanya lagi.

Orang ramai yang mahu menyumbang boleh menghubungi Abil menerusi talian 016-2634258.


Ulasan GB

Bercucuran air mataku melihat gambar yang pertama itu.....


Laporan sebelum ini
klik untuk baca
Suami Mithali, Dia Berhenti Kerja Untuk Jaga Isteri Yang Koma

Posted: 09 Sep 2012 08:19 PM PDT

Dia amanah saya. Saya dahan dia, tempat dia bergantung," kata Abil Fikri Ahmad, 43 yang sanggup berhenti kerja demi menjaga isterinya yang terlantar sejak tahun lalu.

Abil bersama isterinya Fauziah yang koma.- Foto ihsan blog Abil

Fauziah Muhamad, 38, diserang asma sehingga menyebabkan dia mengalami kerosakan pada saraf otaknya sejak Jun 2011.

Mungkin tidak semua lelaki yang bergelar suami di dunia ini sanggup melakukan pengorbanan yang dibuat oleh Abil.

Katanya, "saya pegang amanah."

"Apa yang saya lafaz sewaktu ijab kabul dulu, saya cuba tunaikan sebaik mungkin," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Dia juga menolak untuk menerima pujian yang diberi kepadanya atas alasan apa yang dilakukannya kerana berpegang kepada undang-undang perkahwinan.

Pasangan itu bernikah pada 13 Mac 2009 dan menerima ujian yang mengubah kehidupan mereka kira-kira dua tahun selepas bergelar suami isteri.

Cerita Abil, pada 22 Jun tahun lalu, kira-kira jam 4.30 pagi, Fauziah mengalami asma sehingga mengalami kesukaran bernafas dan dalam perjalanan ke hospital, isterinya itu berhenti bernafas.

"Apabila jantung berhenti mengepam oksigen ke otak lebih 30 minit, 93 peratus otak tidak berfungsi.

"Setelah dirawat, doktor memberitahu bahawa selepas tiga hari isteri saya akan sedar, namun sehingga hari kelima, dia masih belum sedar," katanya.

Bekas perunding kewangan dan speaker motivasi itu membuat keputusan berhenti kerja selepas berkhidmat 11 tahun itu sebaik dimaklumkan tentang keadaan isterinya itu.

"Selepas masuk hari kelima, dia (Fauziah) tidak sedarkan diri, doktor yang merawat menjalankan CT Scan dan diberitahu bahawa saraf otaknya mengalami kerosakan.

"Pada detik itu juga, saya terus mengambil keputusan untuk berhenti kerja tanpa teragak-agak," katanya lagi.

Tambahnya, setelah dua bulan terlantar di hospital, Fauziah dibawa pulang ke Seremban sementara keluarga Abil menetap di Kuala Lumpur.

Ketika ditanya mengapa tidak memilih tempat yang lebih dekat dengan keluarganya, Abil menjawab, "saya tidak mahu melibatkan ramai orang dalam menjaga dia."

"Biarlah mereka buat kerja mereka. Saya sudah selesa menjaga dia," katanya lagi.
Tiga bulan pertama menguruskan kehidupan baru cukup memberi tekanan terhadap emosi lelaki ini, namun setelah bergantung kepada al-Quran, Abil akui mampu menanganinya dengan lebih tenang.

Bertahan hanya dengan wang simpanan, sumbangan orang ramai, wang pencen isterinya dan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) membuatkan dia berhati-hati dalam pengeluaran.

"Setiap bulan keperluan asas dia mencecah RM2,500 dan jika dia kurang sihat sama ada demam dan sebagainya, belanja bulanan mencecah RM3,500 hingga RM4,000.

"Dia tidak boleh menelan atau mengunyah, jadi saya perlu memberi makanan dalam bentuk cecair seperti bubur, bijirin dan susu melalui tiub saluran padanya," kata Abil.

Berat badan Fauziah menyusut sejak terlantar daripada 70 kilogram (kg) kini hanya tinggal 30kg.

Menurut Abil, dia menerima 'hadiah' daripada ALLAH ini kerana tidak semua orang mendapat apa yang diterimanya.

Bercerita tentang kaedah rawatan yang dicadangkan oleh pihak pakar perubatan, Abil menjelaskan bahawa memang ada cadangan supaya Fauziah menjalani pembedahan, namun setakat ini tiada sebarang jaminan.

"Nak buat boleh, tetapi tiada sebarang jaminan. Saya boleh terima kaedah itu jika ada jaminan," ujarnya.

Mengakui jauh di sudut hatinya berharap agar Fauziah kembali sihat seperti sebelumnya namun redha jika ALLAH mengambilnya.

"Saya memang berharap dia akan sembuh tetapi jika Tuhan mengambil dia, saya redha," katanya.

Menurut Abil, jika berpeluang untuk bekerja semula, dia memilih kerjaya sebagai penceramah motivasi berbanding kerjaya lamanya.

Orang ramai yang mahu menyumbang boleh menghubungi Abil di talian 016-2634258.

Abil juga mengabadikan pengalamannya dalam bentul tulisan di blog peribadinya

-abil4fauziah/SH/HMO

Ulasan GB

Layak bergelar "Suami Mithali".

Ada juga suami yang kadang kala tidak menghiraukan penderitaan isteri yang terlantar sakit, malah ada yang sudah memasang cita-cita untuk berkahwin lain semasa isterinya di dalam keadaan demikian.

Berbeza dengan Abil, dia berkorban untuk menjaga isterinya, kerana dia mengikuti sabda Rasulullah saw :

"Takutlah kepada Allah tentang wanita (isterimu). Sebab dia engkau ambil (kahwin) dengan amanah daripada Allah."

"Dan bagi mereka (isteri) mempunyai hak atas kamu (suami) menduduki satu darjat di atas mereka, dan Allah adalah Maha bijiksana. Yakni suami menduduki tempat sebagai pemimpin kehidupan berumahtangga yang bertanggungjawab."

"Lelaki (Para suami) adalah pelindung dan pembela atas perempuan (isteri) berdasarkan apa-apa yang telah dilebihkan Allah bagi yang satu daripada yang lain. Dan berdasarkan apa-apa yang mereka nafkahkan dengan harta mereka."KISAH TERBARUNYA DI

[BERGAMBAR] Kisah "Abil & Isteri" Sentuh Perasaan, Dapat Perhatian Ramai


Kenyataan Media: Setiausaha Agung KEADILAN minta untuk bertemu Ketua Polis Negara

Posted: 09 Sep 2012 03:22 PM PDT

Bas Jelajah #MerdekaRakyat Parti Keadilan Rakyat yang disertai Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pimpinan lain KEADILAN sekali lagi diserang pada hari Sabtu lalu ketika siri lawatan di Jasin, Melaka.

Ini berikutan serangan ke atas bas sama di Kota Bharu minggu lepas.

Sebelum itu, taktik samseng sama telah digunakan terhadap pimpinan KEADILAN dan Pakatan Rakyat. Ini termasuk serangan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di Sembrong Johor, kecederaan warga emas di Lembah Pantai apabila terkena batu yang dilontarkan terhadap YB Nurul Izzah Anwar dan pelbagai lagi kejadian lain.

Pun begitu, sekalipun pelbagai laporan polis dibuat, sehingga hari ini pihak polis dilihat tidak serius dalam mengambil tindakan dalam hal ini.

Datuk Seri Najib Razak, selaku Perdana Menteri terus diam membisu, seolah-olah memberikan lampu hijau untuk gejala samseng ini terus berleluasa.

Untuk menghentikan kejadian ini, Setiausaha Agung KEADILAN Dato' Saifuddin Nasution akan menulis surat rasmi kepada Ketua Polis Di Raja Malaysia Tan Sri Ismail Omar untuk bertemu dan memastikan polis memberikan perhatian terhadap amalan yang mengancam demokrasi negara ini.


The Hated Potatoes

Posted: 09 Sep 2012 03:30 PM PDT

A kindergarten teacher decided to let her class play a game. The teacher told each child in the class to bring along a plastic bag containing a few potatoes. Each potato will be given a name of a person that the child hates, so the number of potatoes that a child will put in his/her plastic bag will depend on the number of people he/she hates.

So when the day came, every child brought some potatoes with the name of the people he/she hated. Some had two potatoes, some three, while some had up to five potatoes. The teacher then told the children to carry with them the potatoes in the plastic bag wherever they go (even to the toilet) for one week.

Day after day passed by, and the children started to complain due to the unpleasant smell let out by the rotten potatoes they were carrying. Those children having five potatoes really began to feel the weight of the heavier bags.

After one week, the children were relieved to hear that the teacher had finally ended the game.

The teacher asked: "How did you feel while carrying the potatoes with you for one week?"

The children let out their frustrations and started complaining of the trouble that they had to go through having to carry the heavy and smelly potatoes wherever they went.

Then the teacher told them the hidden meaning behind the game.

The teacher said: "This is exactly the situation when you carry your hatred for somebody inside your heart. The stench of hatred will contaminate your heart and you will end up carrying an unnecessary burden with you wherever you go. If you cannot tolerate the smell of rotten potatoes for just one week, can you imagine what a burden it would be to have the stench of hatred in your heart for your lifetime???"

-Author Unknown-

Moral of the story:

Get rid of any hatred you might have for others in your heart, so that you won't have to carry around an unnecessary burden during your lifetime. Forgiving others is the best attitude to take! Love others, even if you don't like them...


No comments: