Saturday, September 1, 2012

Killiney SS2 Mall: First time dining. No second time

Killiney SS2 Mall: First time dining. No second time


Killiney SS2 Mall: First time dining. No second time

Posted: 01 Sep 2012 08:55 AM PDT


 Food and drink below my expectation. I'm not choosy when it comes to food. So, if it's below my expectation, then you know how 'good' it is. ;)

Some cheap stuff found in the DIY store at SS2 Mall. RM1.80 for six tubes of super glue.


Isu Twitter: Najib Dilembukan Dan Cuba Pula Melembukan Dunia

Posted: 01 Sep 2012 10:46 AM PDT


Nak tweet terpaksa guna BOT. Nak penyokong terpaksa beli. Tak beli, tak kerah, tak paksa budak sekolah tiada sapa nak datang. Nak penuhkan stadium pon terpaksa kerah budak2 skolah pi. Itu pun BE-END mendada kata kuat, gagah, utuh, semua ada. Kuat tak sangga parlimen tak bubar2 juga. Cari cara untuk beri BOT mengundi kot?


Firma kajian: Tweet #Merdeka55 mungkin dihasilkan bot

Firma kajian Twitter Politweet.org mempertikai rekod 3,611,323 tweet patriotik kepada perdana menteri sempena sambutan Merdeka seperti yang diumumkan kerajaan pada malam tadi.

Firma itu berkata, sebanyak 38 peratus daripada tulisan dengan label hashtag #Merdeka55 di Twitter itu mungkin dihasilkan oleh bot – perisian yang mengawal sejumlah akaun Twitter yang berlainan.

Kajian itu berdasarkan sampel daripada sebanyak 107,000 tweet yang dikumpul daripada 19,000 pengguna dalam tempoh berkenaan.

Firma itu mendapati, sebanyak 38 peratus daripada tweet berkenaan dihasilkan daripada 14 peratus pengguna yang kesemuanya menggunakan perisian TweetDeck.

TweetDeck merupakan perisian sokongan kepada pengguna Twitter yang membolehkan seseorang mentadbir pelbagai akaun dalam satu masa.

"Ia bermakna 41,000 tweet (diterima) daripada 2,761 pengguna," kata Politweet.org dalam satu tulisan di Facebook hari ini.

Dalam kenyataan tersebut, firma itu berkata mereka juga mengesyaki bahawa jumlah pengguna terbabit merupakan penghantar spam yang dimaksudkannya.

Laporan Bernama pada malam tadi menyebut, jumlah 3,611,323 juta tweet dalam tempoh sejam itu mencatat rekod dalam Malaysia Book of Records dalam kategori tweet terbanyak dan juga perhimpunan tweet terbesar.

Agensi berita itu melaporkan, perkara itu diumumkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang berkata, 10,128 orang terlibat menghantar tweet di dalam majlis sambutan di Stadium Nasional Bukit Jalil itu. -mk


KUALA LUMPUR - Sasaran 1 juta "Tweet" berunsurkan patriotik dan cintakan tanah air dari seluruh pengguna "Twitter" di Malaysia ditetapkan bagi memecahkan rekod dunia pada Perhimpunan Janji Ditepati sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke-55, Jumaat ini.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata pengguna Twitter di Malaysia boleh melakukan tweet dalam tempoh waktu satu jam dari pukul 8.15 malam sehingga 9.15 malam dengan mengikutinya di laman "Tweet #Merdeka55" pada malam sambutan yang akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil.

"Pada malam tersebut kita akan menjiwai sambutan kemerdekaan dengan melakukan tweeting sehingga 1 juta, kita mohon sesiapa yang menggunakan twitter dapat tweet sebagai melambangkan kasih sayang kita kepada Malaysia," katanya kepada pemberita selepas hadir menyaksikan raptai sempena Perbarisan Hari Kemerdekaan, Jumaat ini.

Beliau berkata bagi menjayakan hasrat kerajaan itu, kementeriannya telah memohon kepada seluruh syarikat telekomunikasi di Malaysia agar membuat persediaan supaya tiada gangguan transmisi daripada segi komunikasi pada waktu tersebut bagi membolehkan pengguna Twitter membuat tweet.

Rais berkata sesuai dengan hasrat kerajaan untuk menghimpunkan seramai mungkin pelbagai lapisan masyarakat Malaysia pada perhimpunan tersebut, perkhidmatan sistem transit aliran ringan (LRT) secara percuma akan disediakan kepada pengunjung.

"LRT secara percuma akan disediakan kepada pengunjung yang akan ke Bukit Jalil seawal pukul 8 pagi sehingga selesai perhimpunan itu....saya minta pengunjung yang datang dari Lembah Klang, dan seluruh tanah air agar dapat hadir bagi meramaikan perhimpunan ini," katanya.

Dalam pada itu beliau turut membidas tindakan pakatan pembangkang yang hanya pandai mempolitikkan sambutan hari kemerdekaan pada kali ini dengan menganggapnya sebagai satu tindakan yang keterlaluan.

"Sepatutnya sempena sambutan hari kemerdekaan pada kali ini mereka (pembangkang) bersama-sama kita meraikannya dan memberikan sedikit bantuan tapi apa boleh buat, itu memang kerja mereka untuk membangkang.

"Tetapi mereka harus ingat sejak negara kita mengecapi kemerdekaan, pembangkang pun turut sama mengecapi apa yang telah dilakukan oleh kerajaan kita dari peringkat sekolah sehingga mereka memperolehi pekerjaan," katanya.

Beliau turut menepis dakwaan beberapa portal pembangkang yang mengatakan sambutan hari kemerdekaan pada kali ini hanya disambut oleh golongan yang prokerajaan sahaja.

"Ada orang mengkritik mengatakan kita tidak menjemput sesetengah orang untuk hadir bersama-sama kita pada malam tersebut, itu semua tidak benar.

Kita menyediakan jemputan sebenarnya, kita jemput semua masyarakat tidak kira apa kepercayaan mereka dan latar belakang politik yang didukungi mereka," katanya.

Terdahulu, Rais menyaksikan raptai sempena Perbarisan Hari Kemerdekaan yang disertai lebih 13,000 peserta dari pelbagai latar belakang agensi kerajaan, pasukan keselamatan dan badan korporat bagi memeriahkan sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-55 kali ini.
- Bernama
Weekend Humour

Posted: 01 Sep 2012 07:20 AM PDT

Star Trek Virus: Invades your system and boldly goes where no virus has gone before.

Ross Perot Virus: Activates every component on your system, just before the whole thing quits.

Mario Cuomo Virus: It would be a great virus, but it refuses to run.

Dan Quayle Virus: Their is sumthing rong with yor compueter, ewe just can't figyour out watt.

Monica Lewinsky Virus: Sucks all the memory out of your computer.

Lorena Bobbit virus: Turns your hard disk into a 3.5 inch floppy.

Ellen Degeneres virus: Your IBM suddenly claims it's a MAC.

Disney virus: Everything in the computer goes Goofy.

Titanic virus: Makes your whole computer go down.

Prozac virus: Screws up your RAM but your processor doesn't care.

Joey Buttafuoco virus: Only attacks minor files.

Spice Girl virus: Has no real function, but makes a pretty desktop.

Ronald Reagan virus: Saves your data, but forgets where it is stored.

Dr. Kevorkian virus: Searches your hard drive for old files and deletes them.

Viagra virus: Expands your hard drive while putting too much pressure on your zip drive.

Clinton Virus: Reduces your hard drive to 6k, erases its memory, and swears it never infected your system.

Bureaucrat Virus: Divides your hard drive into hundreds of little units, each of which do practically nothing, but all of which claim to be the most important part of the computer.

Government Economist Virus: Nothing works, but all your diagnostic software says everything is fine.

Airline Virus: You're in Chicago but your data is in Singapore.

Gallup Virus: 60% of the PCs infected will lose 38% of their data 14% of the time (plus or minus a 3.5% margin of error.)

Texas Virus: Makes sure it's bigger than any other file.

Warren Beatty Virus: Constantly tries to prove its virility by attaching itself to younger or newer files.

Nike Virus: Just does it.


[WASPADA] Geng Wanita 40an Kebas Barang Kemas Pengantin Baru

Posted: 01 Sep 2012 07:02 AM PDTIPOH – Menyamar sebagai saudara pengantin merupakan taktik sekumpulan wanita berusia 40-an, di sini, yang menjadikan kediaman pengantin sebagai sasaran untuk mencuri barangan berharga.

Kegiatan empat wanita berkenaan telah dikesan sejak seminggu lalu setelah dua kediaman di Batu Kurau dan Manjoi menjadi mangsa perbuatan jenayah mereka dalam tempoh dua hari.

Sabtu lalu, kumpulan wanita itu dikatakan berjaya melarikan empat beg tangan milik ahli keluarga pengantin semasa majlis perkahwinan sedang berlangsung di Kampung Sungai Ara dan menurut saksi, Salina Shamsudin, 21, kejadian berlaku pada kira-kira jam 12 tengah hari.

Menurutnya, empat wanita berkenaan lengkap berpakaian baju kurung telah menyusup masuk ke dalam rumah sepupunya, Nur Shuhada Zaman Zahari, 22 selepas memperkenalkan diri sebagai saudara pengantin lelaki.

"Mereka bersikap pelik apabila tidak bercakap dan hanya memerhati keadaan sekeliling dengan penuh kecurigaan. Mereka memilih untuk duduk hampir dengan bilik pengantin sepanjang majlis.

"Dua daripada wanita itu dilihat masuk ke bilik pengantin ketika ahli keluarga lain sibuk memindahkan hantaran perkahwinan dan memasukkan semua beg besar yang diambilnya ke dalam sebuah beg besar," katanya.

Katanya, keadaan menjadi kecoh seketika apabila empat beg tangan mengandungi lapan telefon bimbit, wang tunai dan barang kemas bernilai hampir RM30,000 hilang dan kejadian ini sama seperti kes yang berlaku di Manjoi dalam laporan akhbar Sinar Harian, semalam.

Salina menjelaskan, kejadian berkenaan disedari apabila salah seorang mangsa dihubungi pihak bank untuk membuat pengesahan pembelian telefon bimbit menggunakan kad kredit di sebuah pasar raya di Taiping.

"Urusan pembelian itu tidak berjaya kerana diragui oleh pihak bank. Kami geram dan terkilan dengan insiden ini kerana mereka turut mengeluarkan wang simpanan sebanyak RM6,000 milik salah seorang ahli keluarga kami.

"Kami telah membuat satu laporan polis di Balai Polis Batu Kurau mengenai kejadian ini," katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim ketika dihubungi mengesahkan ada menerima laporan mangsa dan siasatan sedang dijalankan serta polis sedang giat memburu suspek terbabit.

Semalam, Sinar Harian melaporkan kes kecurian yang mana seorang wanita mengaku sebagai ahli keluarga dan menyusup masuk ke dalam rumah pengantin, melibatkan kehilangan barangan bernilai hampir RM20,000 di Kampung Sungai Tapah Manjoi.

Kejadian itu berlaku sehari selepas kejadian menggunakan modus operandi yang hampir sama di Batu Kurau. -SH


The Stream : The plight of the Rohingya

Posted: 01 Sep 2012 04:18 AM PDTApabila PERKASA Melembukan Diri Mereka Sendiri

Posted: 01 Sep 2012 05:28 AM PDT

Perkasa buat laporan polis isu tak undang Sultan Selangor pada Sambutan Hari Merdeka Selangor


Selangor patuhi prosedur sambutan ambang merdeka - MB

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini berkata pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) telah mematuhi segala amalan dan prosedur dalam menganjurkan sambutan malam ambang kemerdekaan di Dataran Kemerdekaan di sini, Khamis lepas.

Abdul Khalid berkata ini kerana pejabat SUK mempunyai pengalaman luas dalam mengadakan program seumpama itu pada tahun-tahun sebelum ini dan beliau "tidak berasa sangsi dengan keupayaan pejabat SUK menganjurkan sambutan itu dengan betul dan tertib".

"Sambutan ini bukanlah daripada penglibatan parti politik semata-mata tetapi ia dilaksanakan pegawai kerajaan menerusi pejabat SUK untuk beberapa tahun sebelum ini termasuk pentadbiran terdahulu," katanya kepada pemberita selepas melancarkan sebuah pameran kartun di Galeri Shah Alam di bandar itu.

Abdul Khalid mengulas laporan akhbar bahawa kerajaan Selangor pimpinan PKR membelakangkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah apabila tidak menjemput baginda ke majlis sambutan itu.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata satu jawatankuasa khas dianggotai wakil pejabat SUK dan Menteri Besar ditubuhkan setiap kali menjelang sambutan ambang kemerdekaan.

Beliau berkata pihaknya mengadakan perjumpaan dengan Sultan Selangor setiap hari Rabu sebelum mesyuarat exco untuk memaklumkan mengenai segala program yang diadakan di negeri itu termasuk sambutan ambang kemerdekaan.

Menurut satu sumber yang enggan dikenalpasti, adalah menjadi amalan biasa pejabat SUK untuk menjemput Sultan Selangor hanya untuk berangkat ke Majlis Bacaan Yasin, Tahlil dan Doa Selamat sempena sambutan Hari Kemerdekaan, dan bukannya untuk sambutan malam ambang kemerdekaan.

Sementara itu, Yang Dipertua Perkasa Selangor Abu Bakar Yahya meminta polis menyiasat laporan akhbar yang menyatakan kerajaan negeri tidak menjemput Sultan Selangor ke majlis sambutan ambang kemerdekaan.

Beliau berkata sambutan kemerdekaan adalah anjuran rasmi kerajaan negeri untuk rakyat Selangor dan adalah wajar baginda dimaklumkan mengenainya.

"Perkasa Selangor bimbang akan timbul kemarahan rakyat kerana kerajaan negeri Selangor menyisihkan kepentingan Raja-raja Melayu khasnya Tuanku Sultan Selangor dalam sambutan ini.

"Oleh hal demikian, Perkasa bimbang sekiranya ada campur tangan 'orang luar' terhadap pentadbiran kerajaan Selangor," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam. - Bernama

erkasa lapor polis isu undangan untuk Sultan Selangor

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Selangor hari ini membuat laporan polis berhubung tindakan kerajaan negeri itu ekoran satu laporan yang mendakwa Sultan Selangor tidak menerima undangan ke majlis sambutan kemerdekaan peringkat negeri pada malam 30 Ogos lalu.

"PERKASA Selangor meminta polis menyiasat sekiranya ada campur tangan pihak luar dalam pentadbiran kerajaan negeri Selangor sehingga tidak menjemput Sultan Selangor dalam sambutan ambang kemerdekaan ke-55 peringkat negeri Selangor," laporan itu dipetik.

Laporan berkenaan dibuat oleh setiausaha PERKASA Selangor, Azahar Othman di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam hari ini, ekoran satu laporan akhbar Utusan Malaysia semalam berhubung dakwaan itu.

"Perkasa Selangor bimbang akan timbulnya kemarahan rakyat kerana kerajaan Selangor menyisihkan kepentingan Raja-Raja Melayu khasnya Tuanku Sultan Selangor," kata Azahar lagi dalam laporan polisnya.

Laporan Utusan Malaysia bertajuk "PKR belakangkan Sultan Selangor?" semalam memetik kenyataan setiausaha sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani bahawa Sultan Sharafuddin Idris Shah "tidak dimaklumkan secara rasmi oleh kerajaan negeri mengenai sambutan berkenaan".

Mohamad Munir dalam kenyataannya pada 30 Ogos itu juga menyebut bahawa "Sultan Sharafuddin hanya dijemput berangkat hadir pada majlis tahlil serta bacaan Yasin sempena kemerdekaan negara yang diadakan di Masjid Negeri."

Turut hadir bagi memberi sokongan ialah Yang Dipertua PERKASA Selangor, Abu Bakar Yahaya dan kira-kira 50 orang penyokong pertubuhan pro-Melayu itu.

Sambutan hari kemerdekaan dan hari Malaysia peringkat negeri Selangor diadakan pada malam Khamis lalu di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam.

Antara tetamu yang hadir pada malam itu ialah penasihat ekonomi negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
-mk

Racist ex-actor Kyaw Thu should not be given the USA Democracy award

Posted: 01 Sep 2012 02:53 AM PDT

If Bigot Kyaw Thu is given Democracy awards, USA need to give Democracy awards to Ne Win, Saw Mg, Than Shwe, U Thein Sein, Khin Nyut etc….At least the persons I nominate are sincerely doing their job and their actions could generate a lot of democrats in Burma. Kyaw Thu IS a Hypocrite RACIST.

U Kyaw Thu…if you wish to deny, deny that you R not a racist. SHAME on U. You do not deserve the democracy award if you fail to deny or retract and apologize…

READ THE PROOF HERE:

ကဲ… ေက်ာ္သူတို႔ လင္မယားပါ ပါလာၿပီဆိုပဲ…

Min Kyaw Khine
ႏိုင္ငံတခါးမ်ားက်ိဳးေပါက္ျခင္းမႈကို အစိုးရအေနႏွင့္လံုၿခံဳမႈရေအာင္ ထိမ္းသိမ္းဖို႔လိုဟု ဦးေက်ာ္သူေျပာ ျပီ

ရခိုင္ျပည္တြင္ ဇြန္လက ျဖစ္ေပၚခဲ့သည့္
ဆူပူအၾကမ္းဖက္မႈသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံၿခံစည္း႐ိုး၊ တံခါးမ်ားက်ိဳးေပါက္ျခင္းကို အေျခခံကာျဖစ္
ေပၚခဲ့ရာ ႏိုင္ငံေတာ္ အစိုးရအေနျဖင့္
ႏိုင္ငံၿခံစည္း႐ိုး လံုၿခံဳေအာင္ ထိန္းသိန္းရန္လိုအပ္ေၾကာင္း နာေရးကူညီမႈအသင္း(ရန္ကုန္)
ဥကၠဌ ဦးေက်ာ္သူက ႀသဂုတ္လ ၂၄ ရက္ေန႔ စစ္ေတြၿမိဳ႕ အင္းေပါက္၀ ဟိုတယ္တြင္ ေဒသခံနာေရးကူညီမႈအသင္းႏွင့္ ေတြ႔ဆံုစဥ္ သတင္းေထာက္မ်ားကို ေျပာၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
" ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕အေနာက္ဘက္တံခါးက်ဳိးေပါက္တယ္။ အေရွ႕ဘက္ကလဲ က်ဳိးေပါက္တယ္။ ေျမာက္ဘက္လဲ က်ဳိးေပါက္ေနတယ္။ ေနာက္ဆိုရင္ ျမန္မာႏိုင္ငံလို႔ေျပာရမယ့္ အေနအထားမရွိေအာင္ထိ ျဖစ္လာႏိုင္တယ္။ ဒီလိုျဖစ္ေနတာကို ႏိုင္ငံေတာ္အစိုးရအေနနဲ႔ ကိုယ့္အိမ္၊ ကိုယ့္ၿခံ၊ ကိုယ့္ႏိုင္ငံကိုရဲ႕ ၿခံစည္း႐ိုးကိုသတ္မွတ္ၿပီး လံုၿခံဳမႈအျပည့္အ၀ ရွိေအာင္လုပ္ဖို႔လိုတယ္ " ဟု ဦးေက်ာ္သူက ေျပာသည္။အိမ္ေထာင္စု တစ္ခုအတြင္းသို႔ အျပင္မွ ဧည့္သည္တစ္ဦး၀င္လာကာ အိမ္တစ္ခုလံုးကို အပိုင္သိမ္းခ်င္ေသာကိစၥကုိ သူ႔အေနႏွင့္ လက္မခံႏိုင္ေၾကာင္း၊ ႏိုင္ငံမွာဆိုရင္လည္း ႏိုင္ငံ၏စည္းကုိ ထိန္းသိမ္းရန္ အားလံုးမွာ တာ၀န္ရွိေၾကာင္းကုိ အသင္းစည္းကမ္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေဆြးေႏြးခ်က္တြင္ အေလးထား ေဆြးေႏြးခဲ့ေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္အင္ဒိုနီးရွား၊ မေလးရွားမ်ားကဲ့သို႔ ဘာသာျခားတစ္ခု လႊမ္းမိုးမႈမခံရေအာင္၊ မိမိတို႔ဘာသာ ေပ်ာက္ကြယ္မသြားေအာင္ ရခိုင္တုိင္းရင္းသားမ်ားက တံတိုင္းႀကီး တစ္ခုသဖြယ္ ႀကံ႕ႀကံ႕ခံ ရပ္တည္ေပးေနေၾကာင္းကို နာေရးကူညီမႈအသင္း(ရန္ကုန္) အေထြေထြအတြင္း ေရးမွဴးေဒၚေရႊဇီးကြက္က ေတြ႔ဆံုပြဲတြင္ ေျပာၾကားခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံမ်ားမွ လူမ်ိဳးျခားမ်ား ျမန္မာႏုိင္ငံအတြင္း စိမ့္၀င္ေရာက္ရွိေနျခင္း၊ မသမာေသာနည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ႏိုင္ငံသားစိစစ္ေရးကဒ္ျပားမ်ား ကုိင္ေဆာင္ထားျခင္းမ်ားကုိ ဥပေဒစုိးမုိးေရးအတြက္ အမ်ိဳးသားေရးတာဝန္အျဖစ္ အထူးစီမံခ်က္တစ္ရပ္ခ်မွတ္ ေဖာ္ထုတ္ အေရးယူေဆာင္ရြက္ေပးပါရန္ ျပည္ေထာင္စုအစိုးရအား တိုက္တြန္းေၾကာင္းအဆိုကို လႊတ္ေတာ္ကိုယ္စား
လွယ္ ျမတ္ဉာဏစိုးက ၾသဂုတ္လ (၈)ရက္ေန႔ ပထမအႀကိမ္ အမ်ိဳးသားလႊတ္ေတာ္ စတုတၱပံုမွန္အစည္းအေ၀းတြင္ (၂၂)ရက္ေျမာက္ေန႔က တင္သြင္းခဲ့ရာ ေဆြးေႏြးရန္ အခ်ိန္ေစာေသးေၾကာင္းေျပာကာ အစည္းအေ၀းမွ ပယ္ခ်ခဲ့သည္။

Arakan Times

The 2012 Democracy Award

honoring

The Democracy Movement of Burma

to be accepted by

Min Ko Naing
Hkun Htun Oo
Kyaw Thu
Dr. Cynthia Maung

Aung Din

and featuring remarks by

Daw Aung San Suu Kyi

Thursday, September 20, 2012
3:00–4:00 p.m.
Presentation, followed by light reception

United States Capitol, Room HC-5
Washington, DC 20515
(Please use south door entrance)Myanmar in Focus: Behind the Violence (I)

Posted: 01 Sep 2012 02:18 AM PDTAngkara Syaitan: Satu Stadium Tak Solat Jumaat!

Posted: 01 Sep 2012 02:45 AM PDT

Seorang ibu mendedahkan di dalam rancangan "Assalamu'alaikum" terbitan TV AL-Hijrah bahawa ramai peserta-peserta sambutan Hari Merdeka yang diadakan di Stadium Merdeka tidak solat Jumaat.

Kemaruk syaitan apakah sehingga membelakangkan solat Jumaat semata-mata untuk berkupul membuat persembahan di Stadium Merdeka?

Mengikut perhatian GB, itu petanda jelas bahawa UMNO sedang berada di njurang kejatuahn dan kehancuran.

Kita sama-sama nantikan saat bersejaran itu.


Janji Demokrasi: 10000 defy ban. Rais still counting

Posted: 01 Sep 2012 12:40 AM PDT

Sea of yellow: 10,000 defy ban for 'Janji Demokrasi'
Koh Jun Lin
11:21AM Aug 31, 2012


Despite being declared illegal and the Home Minister Hishammuddin Hussein predicting a low turnout, a large yellow-clad crowd descended upon Dataran Merdeka last night for the 'Janji Demokrasi' (Promise of Democracy) rally.လူတိုင္း သိထားသင့္တဲ့ မစၦရိယ (၅) မ်ိဳး

Posted: 01 Sep 2012 12:02 AM PDT

လူတိုင္း သိထားသင့္တဲ့ မစၦရိယ (၅) မ်ိဳး

(၁) အာ၀ါသမစၦရိယ
မိမိပုိင္ဆုိင္္ရာ ေနရာဌာန၌ မိမိမွတစ္ပါး မည္သူ႔ကိုမ်ွ မေနေစလိုၿခင္း၊ တစ္နည္း မိမိရေနေသာ ေဆာက္အဦးေကာင္းမ်ိဳးကို သူတစ္ပါး မရေစလိုၿခင္း။ (ကိုယ္ေကာင္းေကာင္းရသလို သူမ်ားကို မရေစခ်င္တာမ်ိဳး၊ ရသြားရင္ပဲၿဖစ္ၿဖစ္ ရေနရင္ပဲၿဖစ္ၿဖစ္ မေက်မခ်မ္းၿဖစ္ေနတာမ်ိဳး)
(၂) ကုလမစၦရိယ

ရဟန္းၿဖစ္လ်ွင္ မိမိကုိ ကုိးကြယ္ေနေသာ ဒကာ၊ ဒကာမမ်ား အၿခားရဟန္းကုိ မကုိးကြယ္ေစလုိၿခင္း၊ လူၿဖစ္လွ်င္ မိ္မိေဆြမ်ိဳး မိတ္သဂၤဟမ်ားက မိမိထက္ အၿခားသူမ်ားအား ပုိမုိခ်စ္ခင္သြားမည္ကု္ိ မလုိလားၿခင္း။ (ကိုယ္နဲ႔ ခင္ေနတဲ႔မိတ္ေဆြ သူမ်ားနဲ႔ပိုခင္သြားမွာ စိုးရိမ္တာမ်ိဳး)

(၃) လာဘမစၦရိယ
စီးပြားလာဘ္လာဘ မိမိရသလုိ သူတစ္ပါး မရေစလုိၿခင္း။ (ကိုယ္႔ထက္သာေနတာကိုလည္း လက္မခံႏိုင္ဘဲ မေက်နပ္တာ၊ အလိုမရိွတာ၊ မလိုလားတာမ်ိဳး)

(၄) ၀ဏမစၦရိယ
သူတစ္ပါး၏ လွပေသာ အဆင္းဂုဏ္ ၿမင့္ၿမတ္ေသာ အက်င့္ဂုဏ္ကုိ မိမိလည္း မခ်ီးမြမ္းနုိ္င္ၿခင္း၊ သူတစ္ပါး ခ်ီးမြမ္းသည္ကုိ္လည္း အလုိမရွိၿခင္း။ (သူမ်ားရဲ့ ေကာင္းဂုဏ္ကို မခ်ီးမြမ္းႏိုင္တာ၊ သူမ်ားေၿပာရင္လဲ မလိုလားပဲ မေကာင္းလိုက္ေၿပာတာမ်ိဴး)

(၅) ဓမၼ စၦရိယ
စာေပပရိယတၱိနွင့္ တရားအသိအမ်ိဳးမ်ိဳးကို မိမိ သိသလို သူတစ္ပါးအား မသိေစလုိၿခင္း တုိ႔ၿဖစ္ၾကေလသည္။ (ကိုယ္သိသလို သူမ်ားကို မသိေစခ်င္တာ၊ မတတ္ေစခ်င္တာမ်ိဳး)

ဒီ (၅)မ်ိဳးကို လက္ခံထားရင္ ကိုယ္တိုးတက္မယ္႔ဂုဏ္ မတိုးတက္ပါဘူး… ကိုယ္ရမယ့္ဟာေတြ ကိုယ္ၿဖစ္လာမယ့္ အရာေတြဟာ လမ္းပိတ္လိုက္သလို ၿဖစ္သြားပါတယ္.. ကိုယ္ေၿပာစကား ကိုယ္႔ႏွဳတ္ထြက္စကားက ၾသဇာအာဏာ မရွိဘူးတဲ႔…. သူမ်ားနားမေထာင္ဘူးေပါ႔… ၿဖစ္ရာဘဝကိုလိုက္ၿပီး စိတ္ဆင္းရဲ ကိုယ္ဆင္းရဲ ၿဖစ္ရတယ္တဲ႔… သူတစ္ပါးရဲ့ အကူအညီကိုလဲ မရတတ္ဘူးတဲ႔…. အကုသိုလ္ၾကီးလြန္းရင္ အရမ္းသနားတတ္တဲ႔သူ၊ အရမ္းေပးကမ္းတတ္တဲ႔သူ၊ အရမ္းစာနာတတ္တဲ႔သူနဲ႔ ေတြ႔ရင္ေတာင္ အဲ႔ဒီလူအေပၚ သနားခ်င္စိတ္ေတြ.. ေပးကမ္းခ်င္စိတ္ေတြ.. စာနာခ်င္စိတ္ေတြ…ကူညီခ်င္စိတ္ေတြ ေပ်ာက္သြားပါတယ္။

သူတစ္ပါးၾကီးပြားေပ်ာ္ရႊင္တာကို၊ သူတစ္ပါးတို႔ ခ်စ္ခင္ၾကင္နာတာကို အႏၱရယ္ၿပဳသည္အထိ ဝန္တိုၿခင္း မစၦရိယရွိသူအတြက္ လက္ငင္းဆိုးက်ိဳး၊ သံသရာဆိုးက်ိဳးမ်ားကို သိလိုပါသည္ဟု ေမးေလ်ာက္ရာ ဗုဒၶက မစၦရိယသမားအတြက္ လက္ငင္းဆိုးက်ိဳးကား သူေတာင့္တေသာ အရာမွန္သမွွ် ဘယ္ေတာ့မွမရ။ ကူညီေစာင့္မမည့္သူလည္း မရွိ။

သံသရာဆိုးက်ိဳးကား ငရဲ၊ တိရစၦာန္စေသာ အပါယ္ေလးဘံုသို႔ က်ေရာက္ရၿပီး ထုိဘံုမ်ားမွလြတ္၍ လူ႔ဘဝသို႔ ေရာက္ခဲ့လွ်င္ အဆင္းရဲဆံုးဘဝသို႔ ေရာက္ရသည္။ အၿမဲလိုလို စိတ္ဆင္းရဲ ကုိယ္ဆင္းရဲ ၿဖစ္ေနရတတ္သည္။ ဝမ္းစာကို နဖူးကေခြ်း ေၿခမက်သည္အထိ ပင္ပန္းဆင္းရဲစြာ ရွာေဖြရသည္ဟု ေၿဖၾကားခဲ့ေပသည္။

အိုဗုဓၵဘာသာအား သက္၀င္ယံုၾကည္သူအေပါင္တို႕ဒီတရားေတြကိုယ္ သင္တို႕ သိပါ၏ေလာ…..SOURCE FB of Mg Thit Sar[EDISI TERDESAK] Bilik Hotel Anwar Pun Cuba Dipecah Masuk

Posted: 01 Sep 2012 12:34 AM PDT

Kota Bharu - Selain bas yang digunakan PKR disimbah cat dan cermin depan dipecahkan awal pagi, bilik hotel penginapan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa cuba 'dicereboh' pihak tertentu.

Ketua Pembangkang itu berada di sini sempena ceramah anjuran parti tersebut.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kelantan, Mohammad Azihan Che Seman berkata, pihaknya mendapat maklumat itu ketika mengadakan pertemuan dengan Anwar pagi tadi.

"Kita cukup kesal dengan kejadian yang tidak bertanggungjawab ini dan berharap berkuasa mengambil tindakan tegas," katanya kepada Sinar Harian di sini.

Bagaimanapun belum jelas motif dan bagaimana cubaan ceroboh itu dilakukan.

Sehubungan itu kata Azihan, pihaknya akan membuat laporan polis di sini. -SH

TGNA melawat bas yg digunakan bagi Jelajah Merdeka oleh DSAI yg dilontar dgn batu dan cat awal pagi tadi......TGNA meluahkan rasa kecewanya dgn kejadian ini.......lebih-lebih lagi ianya berlaku di negeri Kelantan...... -fv Rizal Tahir.

DSAI dan Kak Wan, melihat keadaan bas Jelajah Merdeka Rakyat yg disabotaj awal tadi tadi. -fb Jeminghassan


Laporan sebelum ini
klik untuk baca


Changing Malaysia's name, a new Jalur Gemilang and new NegaraKu

Posted: 31 Aug 2012 10:28 PM PDT

Are we still celebrating Merdeka?

I just wanna make a short post. Its about Merdeka and the opposition.

Among the 150,000 people attending Merdeka Day celebration at the National Stadium last nite, I didn't see any Pakatan Rakyat's leaders. No Anwar Ibrahim, no Nik Aziz and Hadi Awang, and no Lim Kit Siang and Lim Guan Eng.

Mat Sabu was not anywhere near the stadium, and neither were Nurul Izzah, Azmin, Karpal (we must excuse him for being wheelchaired) and others.

None of them.

I guess Malaysia has never been their country, and they never recognise Jalur Gemilang as the National Flag while NegaraKu is not the national anthem.

Oopss... maybe we can understand why were they absent. They are planning for a new name to replace Malaysia and composing a new song for NegaraKu. As for Jalur Gemilang, they already got a replacement (picture).


Its saddening to note how everything about Malaysia is despicable to Pakatan Rakyat. The greed for political power is fast turning them into a group fascist. How else to describe them!

Anwar, Hadi and Kit Siang, who used to join similar celebrations are now turning their back on their own country, their 'tanah tumpah darahku'. They are not only against Barisan Nasional, they are also against Malaysia.

And that's explains what took place at Dataran Merdeka and other venues on the eve of our 55th Merdeka Day.

I wonder what will happen to Malaysia if Pakatan Rakyat rules. New name, new flag and a new national anthem.

Its too much!


The Little Things in Life

Posted: 31 Aug 2012 08:45 PM PDT

For my grandchildren I'd like better. I'd really like for you to know about hand me down clothes and homemade ice cream and leftover meat loaf sandwiches. I really would.

I hope you learn humility by being humiliated, and that you learn honesty by being cheated. I hope you learn to make your own bed and mow the lawn and wash the car. And I really hope nobody gives you a brand new car when you are sixteen. It will be good if at least one time you can see puppies born and your old dog put to sleep.

I hope you get a black eye fighting for something you believe in, I hope you have to share a bedroom with your younger brother. And it's all right if you have to draw a line down the middle of the room, but when he wants to crawl under the covers with you because he's scared, I hope you let him.

When you want to see a movie and your little brother wants to tag along, I hope you'll let him. I hope you have to walk uphill to school with your friends and that you live in a town where you can do it safely.

On rainy days when you have to catch a ride, I hope you don't ask your driver to drop you two blocks away so you won't be seen riding with someone as uncool as your Mom.

If you want a slingshot, I hope your Dad teaches you how to make one instead of buying one. I hope you learn to dig in the dirt and read books. When you learn to use computers, I hope you also learn to add and subtract in your head.

I hope you get teased by your friends when you have your first crush on a girl, and when you talk back to your mother that you learn what IVORY Soap tastes like.

May you skin your knee climbing a mountain, burn your hand on a stove and stick your tongue on a frozen flagpole.

I don't care if you try a beer once, but I hope you don't like it. And if a friend offers you Dope or a Joint, I hope you realize he is not your friend!

I sure hope you make time to sit on a porch with your Grandpa and go fishing with your Uncle. May you feel sorrow at a funeral and joy during the holidays.

I hope your mother punishes you when you throw a baseball through your neighbor's window and that she hugs you and kisses you at Christmas time when you give her a plaster mold of your hand.

These things I wish for you - tough times and disappointment, hard work and happiness. To me, it's the only way to appreciate life.

Written by Paul Harvey


Janji Demokrasi: Era Umno Bolot Raikan Merdeka Berakhir

Posted: 31 Aug 2012 09:50 PM PDT

B Berbeza dengan sambutan ambang merdeka tahun-tahun sebelumnya, sambutan ambang merdeka 'Janji Demokrasi' yang diadakan di Dataran Merdeka malam tadi turut disertai oleh semua kaum dari pelbagai peringkat umur.

Sebelum ini, setiap kali sambutan ambang kemerdekaan diadakan, kebanyakan orang ramai yang hadir adalah terdiri daripada hampir 90 peratus adalah orang Melayu khususnya golongan remaja yang ingin menyaksikan persembahan hiburan artis kegemaran mereka.

Manakala sambutan disebelah paginya pula, kebanyakan warga berbangsa India dan Cina yang hadir hanya semata-mata kerana terlibat dalam acara yang dipersembahkan.

Menurut seorang pelajar berbangsa Cina penuntut tahun dua di Universiti Lim Kok Wing yang tidak mahu namanya disebut, sebelum ini sambutan kemerdekaan dilihat sebagai salah satu acara menaikan imej Umno di mata rakyat negara ini.

"Sebab itulah bila hari merdeka, selalunya berkisar tentang pemimpin Umno sahaja.

"Kali ini lain, saya dan kawan-kawan betul-betul dapat rasakan semangat kemerdekaan negara Malaysia, bukan meraikan mana-mana parti politik," kata beliau sambil disokong oleh beberapa rakan beliau yang turut serta meraikan sambutan ambang kemerdekaan malam tadi.

Manakala bagi kerabat Diraja Negeri Sembilan, Tunku Harmy Tunku Hanan pula, meskipun tiada acara hiburan diadakan ia masih mampu menarik ribuan hadirin yang jelas ingin menyampaikan mesej bahawa rakyat negara ini mahu merdeka dari cengkaman 55 tahun di bawah pemerintahan Umno-BN.

"Cina dan India bukan tidak sayangkan negara Malaysia, bukan tak mahu meraikan, tetapi mereka melihat sambutan anjuran kerajaan hanyalah acara memertabatkan Umno sebab itu malam ini kita lihat selain ramai Melayu, Cina dan India juga ramai dengan pelbagai lapisan umur.

"Jadi kita tak perlukan hiburan, bunga api dan sebagainya dengan semua datang tanpa di bayar.

"Saya dengar orang yang datang besok pagi ada hadiah kereta dan bermacam lagi.

"Malah bagi sesetengah kakitangan kerajaan mereka terpaksa hadir dan kita juga tahu berpuluh-puluh bas disediakan oleh kerajaan," kata Tunku Harmy ketika ditemui TVS malam tadi. -selangorku


Muslim Persecution of Christians: July, 2012 by Raymond Ibrahim

Posted: 31 Aug 2012 05:38 PM PDT

August 31, 2012  •  Gatestone Institute
Several reports appearing in July indicate that Christian minorities all around the Muslim world—especially women and children—are being abducted, tortured, raped, forced to convert to Islam, and/or enslaved.
In Egypt, at least 550 such cases have been documented in the last five years, and have only increased since the revolution. Christians who manage to escape back to their families often find the government siding with their Muslim abductors. One young mother who recently testified before the Helsinki Commission explained how she was snatched in broad daylight, as her abductor shouted to bystanders while dragging her to a waiting taxi, "No one interfere! She is an enemy of Islam."


[VIDEO & BERGAMBAR] Bas Jelajah Merdeka Disimbah Cat Merah & Cerminnya Dipecahkan

Posted: 31 Aug 2012 07:25 PM PDT


Gambar: Keadaan bas Merdeka Rakyat yang disimbah cat merah dan pecah cermin.


Bas dua tingkat yang dilancarkan semalam di dalam program Jelajah Merdeka Rakyat telah diserang oleh sekumpulan mereka yang tidak dikenali yang menyimbah bahagian hadapan bas tersebut dengan cat merah dan cermin bas telah dipecahkan dengan besi keluli.

Serangan berlaku kira-kira jam 5.00 pagi tadi di Kota Baru.

Walau bagaimanapun tiada laporan kecederaan berlaku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim juga dilaporkan selamat.

Pelancaran jelajah Merdeka Rakyat dilancarkan semalam di ibu pejabat KEADILAN dan telah tiba di lokasi pertamanya di Bentong Pahang semalam sebelum ke Benta dan Machang.

Tak sampai 24 jam selepas bas khas yang dibiayai Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim memulakan siri menjelajah lima negeri, bas tersebut telah disimbah cat merah dan dibaling batu!

Menurut Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dalam mesej di Twitter menyatakan:

@anwaribrahim Jelajah Merdeka Rakyat: Bas diserang di KB jam 5pagi -cat merah dan pecah cermin. Samseng bermarajalela

Bas tersebut yang diletakkan berhadapan Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu telah mengalam kerosakkan di bahagian cermin depan akibat dipecahkan menggunakan batu dan disimbah cat merah seolah-olah along meminta wang hutang dari peminjam.

Anwar yang kesal dengan perkara itu mengarahkan pemandunya membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis (IPD) Kota Bharu sejurus selepas dimaklumkan mengenai insiden tersebut.

Insiden tersebut yang berlaku kira-kira jam 4.30 pagi tadi adalah siri kedua serangan ke atas Anwar dan pasukan rombongannya setelah kereta yang dinaiki Anwar dikemekkan di bahagian pintu dan belakang dalam kejadian hampir serupa di Padang Perdana, beberapa bulan lalu.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, parti itu akan mengadakan satu sidang media khas di ibu pejabat parti di Tropicana jam 11 pagi yang akan dikendalikan Pengarah Strategi, Rafizi Ramli.

Manakala satu sidang media yang sama akan diadakan di Kota Bharu pada waktu yang sama menurut Saifuddin dalam mesejnya di Twitter sebentar tadi.

Rafizi ketika mengulas kejadian itu di Twitter menyatakan kerabat media dijemput hadir dalam sidang media tersebut dan beliau akan memperincikan serangan yang didakwa dilakukan puak Umno-APCO yang mahu menggagalkan siri jelajah tersebut yang bermula di Bentong, Pahang semalam.

Bas dua tingkat yang dibiayai sepenuhnya oleh Khalid mempunyai 19 tempat duduk dan dilengkapi dengan kemudahan wifi serta tempat mesyuarat selain boleh dijadikan pentas ceramah pelbagai guna yang disiapkan dalam tempoh 15 minit.

Polis Kota Bharu mengesahkan satu laporan polis sudah dibuat dan siasatan kejadian berkanaan masih dijalankan.

Dalam satu mesej terbaru Anwar di Twitter juga menjelaskan bahawa insiden tersebut tidak harus mengganggu jadual acara jelajah yang tetap akan diteruskan hari ini melalui Kuala Krai dan Jeli sebelum dijangka tiba di Kedah.

@anwaribrahim Selesai solat dan zikir di Salor; kini ke kediaman TGNikAAziz-minum pagi;Azizah dan D Sabariah. Serangan samseng tdk hrs ganggu acara

Setakat perkembangan jam 7 pagi tadi, belum ada mana-mana pihak yang mengaku bertanggungjawab di atas insiden yang memalukan dan tidak bermoral tersebut.
-jalanpulang

Bas Jelajah Merdeka Rakyat Diserang

Pada awal pagi tadi sekitar jam 5 pagi, bas Jelajah Merdeka Rakyat yang kini dalam rangka perjalanan ke Pahang, Kelantan, Kedah dan Perlis telah diserang berdekatan Pasar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelantan.

Menurut kemaskini Twitter oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, cermin bas tersebut telah dipecahkan dan cat merah disimbah pada bas tersebut. Insiden ini disyaki didalangi oleh samseng upahan.

Sehubungan dengan itu, satu laporan polis telah dibuat di Balai Polis Kota Bharu sebentar tadi dan pihak polis telah memberi jaminan akan menjalankan siasatan segera berhubung insiden ini.

Susulan dari itu, satu sidang media khas juga akan diadakan pada jam 11 pagi ini di Ibu Pejabat KEADILAN di Petaling Jaya oleh Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

PEJABAT DATO' SERI ANWAR IBRAHIM


p/s Modus operandi dan kerja siapakah yang menyimbah cat merah selama ini? Sungguh binatang perbuatannya.


Laporan sebelum ini
klik untuk baca
ter


Computer Virus Joke

Posted: 31 Aug 2012 03:30 PM PDT

The following information is from credible intelligence sources on the latest viruses sweeping across our nation's information superhighway, so take extreme caution and be on high virus alert at all times!

THE GEORGE W BUSH VIRUS - Causes your computer to keep looking for viruses of mass destruction

THE JOHN KERRY VIRUS - Reverses every position each time you turn your computer on

THE AL GORE VIRUS - Causes your computer to keep counting, recounting, recounting ... ad nauseam

THE BILL CLINTON VIRUS - Gives you a permanent hard drive, with no memory

THE BOB DOLE VIRUS - Makes a new hard drive out of an old floppy

THE LEWINSKY VIRUS - Sucks all the memory out of your computer, then emails your best friends about what it did).

THE RONALD REAGAN VIRUS - Saves your data, but forgets where it is stored

THE JESSE JACKSON VIRUS - Warns you constantly about illegitimate file reproduction, while illegitimately reproducing files in the background and rhyming it all

THE MIKE TYSON VIRUS - Quits after two bytes

THE OPRAH WINFREY VIRUS - Your 300 mb hard drive shrinks to 100 mb, then slowly expands to restabilize around 200

THE JACK KEVORKIAN VIRUS - Deletes all old files

THE PROZAC VIRUS - Totally screws up your RAM, but your processor doesn't care

THE JOEY BUTTAFUOCO VIRUS - Only attacks minor files

THE ARNOLD SCHWARZENEGGER VIRUS - Terminates some files, leaves, but will be back

THE MICHAEL JACKSON VIRUS - Attacks only minor files

THE LORENA BOBBITT VIRUS - Reformats your hard drive into a 3.5 inch floppy, then discards it through Windows


No comments: