Sunday, October 28, 2012

3 jam untuk 1 laporan dan 2 rakaman kenyataan di IPD Seremban

3 jam untuk 1 laporan dan 2 rakaman kenyataan di IPD Seremban


3 jam untuk 1 laporan dan 2 rakaman kenyataan di IPD Seremban

Posted: 28 Oct 2012 10:43 AM PDT

Kenyataan Umum
29 Oktober 2012

Seperti mana yang telah dilaporkan awal dalam blog ini (klik sini untuk baca Polis Lari hilang bila Umno buat kecoh,SAMM selamatkan kamera Polis) mengenai kekecohan yang berlaku ketika Program PR di Masai Johor pada 27 Oktober 2012 waktu malam.

Pada 28 Oktober 2012, sekitar jam 11.35 pagi che'GuBard dengan diiringi Sdr Saufi, Penyelaras bersama SAMM NS bersama 4 teman SAMM yang lain telah tampil ke Balai Polis Seremban 2 (IPD Seremban) untuk membuat laporan polis dan menyerahkan handycam yang diselamatkan oleh SAMM semalam.

Laporan polis (serialam/009753/12) telah diterima oleh Lanskopral Siti Noorasishah Bt Ishak, dalam laporan dua muka surat yang ditaip sendiri saya tegaskan semua kronologi kejadian yang berlaku. Laporan saya bertujuan untuk polis menyiasat dan mengambil tindakan terhadap kejadian provokasi oleh Umno yang jelas mahu mencetuskan keadaan kacau dan pergaduhan kedua saya nyatakan dalam laporan saya mendesak tindakan diambil kepada anggota polis yang sengaja mendiamkan provokasi Umno berlaku termasuk pegawai polis pengendali handycam yang jelas hadir dan mendiamkan diri bila kekecohan berlaku.

Saya juga dimaklumkan mengenai kehadiran sekumpulan anggota polis dari Johor telah berada di IPD Seremban sejak awal pagi lagi.

Kemudian saya telah dibawa oleh ACP Hj Ghaffor Hj Yunus Pegawai Siasatan Jenayah IPD Seremban untuk dirakam percakapan. Sekali lagi saya ceritakan semua kronologi yang berlaku dan menjawab semua soalan yang berkaitan yang diajukan kepada saya. Dalam kenyataan saya juga saya mohon tindakan ke atas pegawai polis bernama Inspektor Chin (jika tidak salah nama penuhnya Chin Mui Fatt) yang jelas telah bercakap melalui telefon lebih dari sekali dan saya ulang jaminan yang turut saya bagi kepada pegawai tinggi polis yang lain yang menghubungi malam itu bahawa saya akan serahkan kamera dengan satu laporan polis berkaitan kejadian. Namun saya terus dihubungi oleh beberapa anggota DAP (penganjur) memujuk saya patah semula dan memulangkan handycam tersebut malam itu juga. Saya pelik, setelah diselidik rupa - rupanya pegawai polis bernama Chin ini telah menahan mereka untuk memujuk saya memberikan dia handycam pada masa itu juga. Tindakan ini jelas tidak mengikut prosedur, apakah ada SOP polis bertindak umpama Abu Sayaf menculik orang untuk mendapatkan tebusan (handycam) ?

Ketika itu jam hampir 4 pagi, saya hubungi Inspektor Chin mengingatkan mengenai jaminan bersama berkenaan penyerahan handycam yang telah dipersetujui dan mempersoalkan apa kuasa dia menahan anggota DAP tersebut. Dia terus mengatakan "Saya tak tahan, cuma panggil tanya - tanya saja.."

Dimaklumkan oleh teman - teman di Johor beberapa minit selepas jam 4 pagi ke semua anggota DAP yang ditahan di Balai Seri Alam itu dibebaskan.

Selepas itu dihadapan ACP Ghaffor saya telah menyerahkan Handycam tersebut dalam keadaan baik dan mendapat salinan borang bongkar.

Selepas itu saya diminta oleh Polis untuk dirakam pula percakapan oleh salah seorang polis yang datang dari Johor iaitu Inspektor Mohd Shahril. Soalan lebih tertumpu kepada siapa yang mula ambil dan serah kamera dan seumpamanya. Rupanya ada 3 laporan polis ke atas saya kerana peristiwa di Masai malam itu dan jelas laporan tersebut ada berbeza dengan kejadian sebenar yang berlaku yang disaksikan oleh beratus hadirin. semua sesi 1 laporan polis dan dua rakaman kenyataan tamat dalam masa 3 jam dan pihak polis kelihatan amat profesional dan mesra dalam mengambil laporan polis dan rakaman percakapan saya.

Isunya cuba dialih pasal handycam. Handycam hanya wujud dan mungkin menjadikan perkara ini isu sedikit besar, tetapi isu sebenarnya ialah
 1. Penganjur PR dah dapat kebenaran polis tetapi mengapa polis diamkan Umno buat kacau dengan pasang speaker besar mainkan rakaman ceramah dan menjerit terlolong ? Kalau program Umno dan ada PR yang buat begitu bagaimana tindakan polis ?
 2. Polis ada tetapi terpaksa diamkan kejadian tersebut. Ada beberapa kemungkinan pertama polis tidak berkuasa didepan Umno atau sememangnya kejadian tersebut disusun sebegitu untuk menyundang pergaduhan kerana jika bergaduh media akan main isu ini secukupnya ?
 3. Umno - Bn jangan bacul tampil berdepabat secara matang. Ketua Pembangkang cabar PM berdebat, takut...tetapi hantar kaset ganggu program PR.
 4. Kami tuntut asas demokrasi dalam perkara ini ruang berkempen tanpa diganggu
Ini amat jarang berlaku di Johor, diyakini ini berlaku dan ia akan menjadi trend kerana dengan perkembangan mutakahir ini menunjukkan Johor bukan lagi kubu Umno bn seperti dulu.

SAMM memberi masa dua minggu untuk PDRM mengambil tindakan kepada pihak yang membuat provokasi juga anggota yang mendiamkan diri melihat provokasi jahat Umno jika tidak kami akan ke bahagian tatatertib Bukit Aman mengadu hal ini dan pengaduan kepada SUHAKAM juga akan difailkan.

4 November 2012, 9mlm di lokasi berhampiran iaitu di Jalan Betik 1, Taman Kota Masai akan diadakan Ceramah Umum 'le tour de Scorpene Scandale' yang menampilkan peguam Scorpene bersama penceramah PR kami amat berharap agar program boleh berjalan lancar tanpa gangguan.

Saya tidak menyalahkan pihak polis 100% dalam perkara ini, dengan rasa penuh simpati dan memahami bagaimana campur tangan politik mengekang dari polis kebanyakanya bertindak berdasarkan ruang undang - undang sebenar dan inilah janji PR jika ditakdir ke Putrajaya maka institusi polis ini perlu dibebaskan.

Sekian

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia.


Need Some Propping?

Posted: 28 Oct 2012 10:31 AM PDTEvery time I am asked to pray, I think of the old fellow who always prayed, 'Lord, prop us up on our leanin' side. 'After hearing him pray that prayer many times, someone asked him why he prayed that prayer so fervently.

He answered, 'Well sir, you see, it's like this... I got an old  barn out back.  It's been there a long time; it's withstood a lot of weather; it's gone through a lot of storms, and it's stood for many years. It's still standing. But one day I noticed it was leaning to one side a bit. So I went and got some pine poles and propped it up on its leaning side so it wouldn't fall. Then I got to thinking about that and how much I was like that old barn.

I've been around a long time.  I've withstood a lot of life's storms. I've withstood a lot of bad weather in life, I've withstood a lot of hard times, and I'm still standing too. But I find myself leaning to one side from time to time, so I like to ask the Lord to prop us up on our leaning side, 'cause I figure a lot of us get to leaning at times.

Sometimes we get to leaning toward anger, leaning toward bitterness, leaning toward hatred, leaning toward cussing, leaning toward a lot of things that we shouldn't . So we need to pray, 'Lord, prop us up on our leanin' side, so we will stand straight and tall again, to glorify the Lord.''

-Author Unknown-

*Thanks to Angela who sent me this post.Pembelaan AES oleh MP Kota Belud menyerlahkan sikap mengampu tanpa mengkaji

Posted: 28 Oct 2012 10:01 AM PDT

Kenyataan Umum SAMM

29 Oktober 2012

Merujuk kepada laporan Sinar Harian (klik sini) bertarikh 27 Oktober 2012 yang menyiarkan komen Ahli parlimen Kota Belud YB Datuk Abdul Rahman Dahlan membela pelaksanaan AES.

Setelah meneliti laporan berita tersebut jelas Rahman Dahlan sendiri tidak memahami AES. Menurutnya pelaksanaan AES dapat elak polis amal rasuah kerana menurutnya operasi saman perangkap laju tidak wujud polis duduk dalam semak samun dan polis juga dapat elak potensi menerima rasuah.

Dia juga mengatakan AES dapat mengurangkan kemalangan kerana sistem berteknologi tinggi ini ditempatkan di kawasan risiko tinggi kemalangan. Malah Rahman dalam kenyataannya cuba memusing fakta dengan mengatakan penolakan terhadap AES merupakan pembelaan terhadap persalah trafik.

Ini satu hujah dangkal oleh ahli parlimen Bn.

Mudah untuk mematahkan hujah Rahman Dahlan ini.

 1. Rahman Dahlan jelas punya tanggapan negatif terhadap anggota polis pangkat biasa yang terlibat operasi di jalanraya dengan mengatakan merekalah punca indeks persepsi rasuah khususnya dikalangan polis meningkat. Tahu atau tidak kamu polis berpangkat rendah ini antara yang paling kurang rasuah dan korupsi tetapi pegawai atasan polis yang melindungi kegiatan jenayah besarlah yang mencorak kuat perspsi indeks rasuah terhadap pasukan polis.
 2. Mungkin terlalu ghairah nak mengampu lupa mengkaji. AES ini bukan dibawah PDRM khususnya Trafik. AES sistem dibawah kawalan JPJ. Walaupun AES wujud trafik akan terus membuat operasi, memasang kamera perangkap laju seperti biasa kerana AES dibawah JPJ bukan Trafik.
 3. AES berteknologi tinggi ? Sejak dari awal kecekapan AES ini dipertikaikan,  Jelas sistem ini lemah dan penyelarasan berada pada tahap minima. Bayangkan syarikat boleh membekalkan maklumat berbeza mengenai imej kesalahan yang dirakam. Ketua Pengarah JPJ nyatakan sebanyak 2,952 imej dirakam pada 23 & 24 September 2012 dalam taklimat khas kepada media selama hampir dua jam tetapi Kementerian Pengangkutan dalam jawapan kpd YB Tanah Merah di Dewan Rakyat maklumkan sebanyak 3,344 imej dirakam pada tempoh yg sama iaitu pada 23 & 24 September 2012. (percanggahan angka imej kesalahan dirakam Menteri tipu atau ditipu klik untuk baca lanjut. Maklum balas dan sumber dalaman pula mengatakan bahawa sistem pengesanan kamera AES ini pula terdapat kelemahan dari segi membezakan beberapa nombor yang keluhatan hampir sama. Ini akan lebih merumitkan. Berapa banyak pemandu tidak bersalah akan mendapat surat saman, mungkin selepas itu ada ruang untuk membantah dan menyatakan alibi bukan ditempat kejadian kesalahan dirakam tetapi ia tetap akan menyusahkan pemandu yang tidak bersalah.
 4.  Hujah AES mampu mengurangkan kemalangan juga mengarut berdasarkan lokasi kamera AES itu ditempatkan. Secara kasar melalui pemerhatian  SAMM hampir 40 % kamera AES diletakkan dijalan jalan berhad laju 60 atau 80 km/j. Bukan di lokasi yang sering terjadi kemalangan. Ini satu tindakan mengarut dan sengaja mencari untung dengan memperbanyakkan saman. malah beberapa sumber menyatakan kemalangan hampir berlaku kerana 'kilat' cahaya kamera AES yang tiba-tiba memancar kuat cukup menyilaukan.
 5. Mendesak AES dihentikan bukan membela pesalah trafik tetapi ia adalah usaha untuk mengelakkan kroni tertentu terus kaya memunggah kekayaan dengan menyusahkan rakyat terbanyak. 
 6. AES bukanlah satu idea baru tetapi idea lama yang ternyata gagal. Melalui Carian SAMM satu keratan Utusan Malaysia Ogos 2007 telah membuktikan bahawa ketika itu lagi sistem seumpama AES sudah dibangkitkan tetapi ditolak kerana ia satu sistem yang gagal menangani kemalangan jalanraya.(klik sini untuk membaca lanjutkeratan Utusan tersebut)
 7.  Kemalangan jalan raya tidak boleh ditangani dengan hanya sistem kamera AES tetapi ia perlu perlibatan semua. Contohnya kerana tidak ada gaji minima munasabah pemandu Bas atau kenderaan kormersial akan cuba mengejar masa untuk membuat sebanyak mungkin trip bagi menampung kehidupan kerana itu keletihan mereka mungkin boleh merisikokan nyawa ramai. Berapa ramai pula pesalah jalan raya yang dilindungi kerana rasuah masih berleluasa, kenderaan yang tidak sepatut berada dijalanraya terus boleh digunakan kerana rasuah juga. Itu belum lagi keadaan jalanraya yang tidak baik seperti berapa banyak kenderaan mengalami kemalangan di lebuhraya kerana lopak air bertakung, jika di negara yang kesedaran hak rakyat tinggi mungkin sudah beribu saman kepada pengendali lebuhraya kerana pengguna membayar tol tetapi lebuhraya berlopak air sehingga akibat kemalangan.
 Sekalilagi SAMM menegaskan AES perlu dihentikan segera. Jika regim ini terus berkeras untuk melaksanakan sistem yang jelas akan memangsakan dan mengainaya pemandu ini maka semua pemandu Malaysia diseru menggunakan undi anda untuk menghukum rejim yang tidak mahu mendengar suara rakyat ini. Jika rakyat bosan maka tidak boleh disalahkan mereka nanti jika ada pemandu yang akan mula merosakkan kamera AES di tepi jalanraya seperti menyembur cat di muka kamera tersebut.
Sekian.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia


Negeri Sembilan makin lemah dibawah pentadbiran Umno Bn

Posted: 28 Oct 2012 10:50 AM PDT

Kenyataan Umum
29 Oktober 2012

Merupakan rahsia umum kelewatan laporan audit negara ada kemungkinan dikaitkan dengan usaha cubaan menyelindungi skandal besar terdedah lagi khususnya menjelang PRU ke 13 yang amat dekat. Namun begitu kerana terlalu banyak kelemahan yang berlaku dibawah pemerintahan Umno Bn ini maka sudah tentu tidak mampu dilindung semua.Bak kata pepatah 'Bangkai Gajah manakan bisa ditutup dengan nyiru'.

Merujuk laporan Audit Negeri Sembilan 2011 contohnya telah membongkarkan banyak kelemahan berikut ialah sebahagian kecil disenaraikan.

 • Pada tahun 2010 Kerajaan Negeri Sembilan punya 'aset' berjumlah RM23.40 juta dalam bentuk saham di beberapa syarikat seperti Telekom, TNB, Malaysia Airport tetapi menjelang tahun 2011 pegangan tersebut cuma menjadi RM59,000 sahaja. Penjualan mendadak ini memerlukan penjelasan ?
 • Media propaganda Bn sering mengatakan bahawa P.Pinang mengenepikan pembangunan Islam namun semua ini berjaya dipatahkan dengan peningkatan tiap tahun peruntukan Hal Ehwal Agama Islam dari RM 25.7 juta (2008) dibawah Bn dan kini RM64.03 juta (2012) dibawah PR. Namun di Negeri Sembilan dibawah pemerintahan Umno-Bn beruntukan untuk Hal Ehwal Islam menurun dari RM 7.15juta (2010) menurun kepada RM5.63juta (2011). Pengurangan serius ini akan mengakibatkan banyak program pembangunan dan keagamaan akan terbantut.

 • Penurunan buget Hal Ehwal Agama ini berkaitan dengan kelembapan ekonomi dan berkuarangan pendapatan kerajaan negeri. Peruntukan pembangunan agensi kerajaan bawah Kerajaan Negeri dari RM85 juta jelas berkurangan ke RM 82.49 juta yang akan memberi kesan secara langsung terhadap keselesaan hidup rakyat,
 • Kerajaan negeri jelas makin hilang kemampuan untuk mengumpul pendapatan negeri. Pendapatan kerajaan negeri dari hasil utama seperti cukai tanah, terimaan dari agensi, perkhidmatan, perolehan dari segi lesen dan permit dari tahun 2010 berjumlah RM326.99j menurun dengan serius ke angka RM280.11j
 • Ketika Laporan Audit memuji negeri bawah PR seperti Selangor walaupun memberikan air percuma dan perbagai bentuk kebajikan pada rakyat namun masih mampu catat lebihan hasil RM60 juta dan Kelantan dalam keadaan pusat menafikan banyak haknya tetapi Kelantan tambah aset RM90 juta tetapi NS terus bergelumang dengan kelemahan pentadbiran bermain pada angka pendapatan kecil hanya dipasti terus bernafas kerana hutang kerajaan pusat.
 • Meneliti isu perumahan jelas Kerajaan negeri lemah, dalam keadaan ramai memburu untuk memiliki rumah tetapi di NS masih terbiar sekurannya 33 unit rumah awam harga rendah (RAHR) masih terbiar kosongs edangkan ada permohonan tidak diproses. Itu belum lagi meneliti bagaimana pemilik RAHR yang telah melangsaikan pembayaran 7 tahun lepas tetapi masih belum mendapat geran hak milik lagi.Malah ada antara pemilik tersebut telah meninggal dan menyukarkan proses tuntutan kelak
 • Kerajaan Negeri berbangga dengan Program pembangunan Industri Lembu dan Kerbau. Namun ia sebenarnya terbuka dengan penyelewengan dan salah guna kuasa. Hampir 3 ratus penternak menurut rekod telah menerima bantuan ternakan tetapi perjanjian masih belum disiapkan untuk ditandatangani. Persoalanya siapa penerima ini yang boleh menerima tanpa penjanjian ?
 • Pentadbiran Kerajaan Tempatan direkod amat lemah oleh Laporan Audit. Contohnya Pejabat Daerah dan Tanah Rembau telah membuat kelemahan ketara iaitu antaranya banyak kemudahan awam dibina atas tanah milik individu tanpa kebenaran, tiada rekod penyelenggaraan kemudahan awam berkala dan daftar inventori kemudahan awam berterabur. Ini amat memalukan, cukai dikutip dan ada berlaku kenaikan tetapi malangnya pentadbiran terus lemah.
 • YNS Management Sdn Bhd (YNSM) sebuah syarikat dibawah Yayasan Negeri Sembilan dilaporkan terus mengalami kerugian berjumlah RM0.43j berbanding modal berbayar RM0.50j.Ini berlaku kerana YNSM tidak punya aktiviti perniagaan yang memberansangkan. Rekod tadbir urus korporat terus gagal dalam jelas tidak mematuhi perkeliling pembendaharaan dalam perihal pembayaran bonus, elaun Lembaga Pengarah yang kebanyakanya lantikan politik.

Sekarang sudah tiba masanya untuk rakyat berfikir dari segi rekod jelas 4 tahun berturut - turut pencapaian dan rekod pentadbiran negeri di bawah PR cemerlang dibezakan dengan negeri di bawah Umno Bn seperti Negeri Sembilan.

Sekian

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia


Laporan Audit Kerajaan Negeri Sembilan serlahkan lemahnya pentadbiran Bn

Posted: 28 Oct 2012 09:32 AM PDT


Penemuan mengejutkan Laporan Audit Negara 2011 untuk N.Sembilan


Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2011 untuk N.Sembilan
Pada akhir tahun 2011, pelaburan saham Kerajaan Negeri dalam Penyata Kedudukan Kewangan berjumlah RM0.59 juta. Ini merupakan penurunan sebanyak 97.5% ekoran 3 daripada 4 saham Kerajaan Negeri iaitu saham Telekom Malaysia Berhad, Tenaga Nasional Berhad dan Malaysia Airport Holdings dengan nilai pokok RM22.91 juta telah dijual dalam tahun 2011.
A. UNIT PERUMAHAN PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI - Pengurusan Program Rumah Awam Harga Rendah (RAHR)
Pelaksanaan program ini bertujuan untuk menyediakan kemudahan perumahan yang sempurna kepada golongan berpendapatan rendah di luar bandar dan pinggir bandar disamping kemudahan asas dan sosial. Bagi tempoh tahun 2009 hingga 2011 peruntukan yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri Sembilan untuk program RAHR berjumlah RM11.54 juta di mana sejumlah RM9.65 juta telah dibelanjakan untuk projek sedia ada.
Pengauditan yang dijalankan antara bulan Ogos hingga November 2011 mendapati secara amnya pengurusan program RAHR adalah kurang memuaskan. Terdapat kelemahan yang perlu diperbaiki seperti berikut:
1.  Terdapat 33 unit rumah yang masih kosong semenjak tahun 2005.
2.  Rumah yang belum diagih didapati tidak disenggarakan dengan baik.
3.  Tunggakan sewa semakin meningkat pada tahun 2011 berbanding tahun 2009 dan 2010 iaitu sebanyak 25.4% berbanding kutipan sepatutnya.
4.  Terdapat rumah yang belum dikeluarkan hak milik walaupun pembeli telah selesai bayaran sewa beli antara 1 hingga 7 tahun.
5.  Terdapat tapak tanah program Rumah Awam Harga Rendah yang masih belum didaftar sebagai hak milik Kerajaan Negeri walaupun pampasan telah dibayar kepada pemilik asal seawal tahun 1982 hingga 2004.
B. MAJLIS AGAMA ISLAM NEGERI SEMBILAN - Pengurusan Hartanah
Bagi tahun 2009 hingga 2011, nilai hartanah yang dimiliki oleh MAINS seperti yang dilaporkan di dalam penyata kewangan beraudit pada akhir tahun 2011 berbaki sejumlah RM45.04 juta. Terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki seperti berikut:
1.  Tunggakan sewa premis mencapai 25.0% daripada jumlah hasil sewa yang sepatutnya diterima.
2.  Empat projek usaha sama yang ditandatangani oleh MAINS di antara tahun 2000 hingga 2002 dengan syarikat pemaju telah mengambil masa yang lama selepas tempoh perjanjian untuk mendapatkan pulangan yang dijanjikan kerana pelbagai masalah.
3.  Satu daripada projek usaha sama tersebut masih belum bermula walaupun perjanjian telah ditandatangani pada tahun 2002 dan menyebabkan baki pulangan kepada MAINS sejumlah RM7.9 juta masih tertangguh.

C. JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR - Pengurusan Program Pembangunan Industri Lembu Dan Kerbau
Pengauditan yang dijalankan antara bulan Ogos hingga Oktober 2011 mendapati pada keseluruhannya pelaksanaan Program Pembangunan Industri Lembu Dan Kerbau di Negeri Sembilan adalah kurang memuaskan kerana:
1. Sejumlah 254 (77.4%) perjanjian Skim PINTAF dan 27 (26.7%) perjanjian Skim TRUST masih belum disediakan walaupun bantuan ternakan telah diagihkan.
2.  Sebanyak 227 ekor anak lembu atau 79.4% agihan Skim PINTAF bagi tempoh tahun 2004 hingga 2009 belum dipulangkan oleh penternak kepada Jabatan.
Bagi tahun 2009 hingga 2011, Jabatan telah diperuntukkan sejumlah RM2.23 juta bagi Skim PINTAF di mana kesemua jumlah tersebut telah dibelanjakan untuk membeli 782 ekor lembu dan 130 ekor kerbau.
Manakala bagi Skim TRUST dalam tempoh 3 tahun tersebut, sejumlah 1,242 ekor lembu bernilai RM6.63 juta telah dibekalkan oleh Jabatan PerkhidmatanVeterinar Putrajaya.
Sehingga tahun 2011, Jabatan mempunyai 2,037.72 hektar kawasan padang ragut dan sejumlah RM1.79 juta telah dibelanjakan bagi tahun 2009 hingga 2011 untuk membangunkan kawasan padang ragut tersebut.
D. PEJABAT DAERAH DAN TANAH REMBAU DAN KUALA PILAH - Pembinaan Dan Penyenggaraan Kemudahan Awam Di Mukim-Mukim
Bagi tahun 2009 hingga 2011 Kerajaan Negeri Sembilan telah memperuntukkan sejumlah RM15.13 juta untuk tujuan pembinaan dan penyenggaraan kemudahan awam di mukim-mukim luar bandar di Negeri Sembilan di mana sejumlah RM14.12 juta telah dibelanjakan.
Pengauditan yang dijalankan di Pejabat Daerah Dan Tanah Rembau dan Kuala Pilah antara bulan Julai 2011 hingga Oktober 2011 terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki dan diambil tindakan yang sewajarnya oleh pihak yang berkaitan. Antara kelemahan yang diperhatikan ialah:
1. Terdapat pembinaan kemudahan awam dalam kawasan tanah milik tanpa dokumen kebenaran daripada pemilik.
2.  Tiada penyenggaraan kemudahan awam secara berkala.
3.  Daftar inventori kemudahan awam di mukim luar bandar tidak diselenggarakan bagi tujuan rujukan untuk penyenggaraan dan baik pulih.
Bagi memperbaiki kelemahan yang dibangkitkan adalah disyorkan supaya Pejabat Daerah Dan Tanah memberi pertimbangan kepada perkara berikut:
1.  Kemudahan awam yang dibina di kawasan tanah milik perlu mendapatkan kebenaran izin guna tanah atau izin lalu secara bertulis dari pemilik tanah untuk mengelakkan pertelingkahan di masa hadapan.
2.  Pejabat Daerah Dan Tanah perlu memastikan Pengerusi JKKK bertanggungjawab menyelia kemudahan awam di kawasan masing-masing.
E. MAJLIS PERBANDARAN SEREMBAN - Pengurusan Program Pengindahan Dan Landskap
Peruntukan bagi program pengindahan dan landskap bagi tempoh tahun 2009 hingga 2011 masing-masing berjumlah RM1.69 juta, RM0.75 juta dan
RM4.46 juta.
Terdapat beberapa kelemahan dalam pengurusan program ini seperti berikut:
1. Sejumlah 79.6% bilangan kompaun di bawah Undang-undang Kecil Taman bagi tempoh 2009 hingga 2011 masih tertunggak.
2. Undang-undang Kecil Vandalisme sukar dilaksanakan menyebabkan meningkatnya kejadian vandalisme terhadap landskap yang dibangunkan.

F. PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI, NEGERI SEMBILAN - Pengurusan Hartanah
Perbadanan Kemajuan Negeri, Negeri Sembilan (PKNNS) sebagai sebuah agensi pembangunan yang diberi tanggungjawab bagi memimpin, menyertai dan menggalak penyertaan proses perubahan sosioekonomi ke arah mencapai matlamat pembangunan negeri. Nilai hartanah PKNNS bagi tempoh tahun 2009 hingga 2011 masing-masing RM45.36 juta, RM43.12 juta dan RM42.18 juta.
Terdapat beberapa kelemahan dan tindakan terdahulu yang perlu diberi perhatian supaya tidak berulang, antaranya adalah seperti berikut:
1. Empat lot tanah masih belum dimajukan, 3 daripadanya telah dimiliki PKNNS melebihi 20 tahun menyebabkan PKNNS telah menanggung bayaran cukai sejumlah RM0.33 juta tanpa sebarang hasil.
2. Tanah milik masih dalam kaveat pihak ketiga telah tertangguh pembangunannya sedangkan sejumlah RM91,368 perlu dibelanjakan untuk cukai tanah dan cukai pintu setiap tahun.
3. Pulangan projek sejumlah RM1.99 juta masih belum diperoleh akibat projek terbengkalai yang mana sepatutnya disiapkan pada bulan Mei 2007.

G.  YAYASAN NEGERI SEMBILAN - YNS Management Sdn. Bhd.
YNS Management Sdn. Bhd. (YNSM) merupakan sebuah syarikat milik penuh Yayasan Negeri Sembilan (Yayasan) dengan modal saham diterbitkan dan modal berbayar berjumlah RM0.50 juta. YNSM ditubuhkan pada 15 September 1988 dengan nama N.S. Concentrate Rubber Sdn. Bhd. dan ditukar nama kepada YNS Management Sdn. Bhd. Pada 22 Februari 1992.
Pada awal penubuhannya, fungsi syarikat ini adalah untuk menyediakan kakitangan bagi perkhidmatan pentadbiran dan teknikal kepada Yayasan serta syarikat subsidiari Yayasan. Di samping itu, YNSM juga menjalankan perniagaan urus niaga saham, menyediakan perkhidmatan pembersihan, pengurusan tempat letak kereta dan percukaian.
Aktiviti YNSM bagi tempoh tahun 2008 hingga 2011 lebih menjurus kepada perkhidmatan pembersihan, sewaan kenderaan, pembekalan komputer dan perkhidmatan sewaan papan iklan elektronik.
Pengauditan yang dijalankan pada bulan Mei hingga Jun 2011 mendapati pengurusan YNSM secara keseluruhannya adalah kurang memuaskan. YNSM masih mempunyai kerugian terkumpul yang agak tinggi iaitu sebanyak RM0.43 juta pada tahun 2010 berbanding modal berbayar RM0.50 juta. 
Kelemahan yang ditemui adalah seperti berikut:
1. Pengurusan aktiviti YNSM tidak memuaskan kerana aktivitinya semakin berkurangan.
2. Tiada pertambahan kontrak baru dan tiada penetapan kadar harga bagi aktiviti khidmat pembersihan yang merupakan aktiviti utama syarikat.
3. Tadbir urus korporat berkaitan pematuhan YNSM kepada Pekeliling Perbendaharaan mengenai tatacara pembayaran bonus serta kekerapan mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah adalah kurang memuaskan.
H. PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI, NEGERI SEMBILAN - Negeri Roadstone Sdn. Bhd.
Negeri Roadstone Sdn. Bhd. (NRSB) ditubuhkan pada 22 April 1974. NRSB mempunyai modal saham dibenarkan berjumlah RM10 juta dan modal berbayar berjumlah RM4 juta pada RM1 sesaham yang mana Perbadanan Kemajuan Negeri, Negeri Sembilan (PKNNS) memegang 51% saham.
Objektif penubuhan NRSB adalah untuk menjalankan aktiviti penggalian, jualan batu-batan, kerja-kerja pembinaan/kontrak, penurapan jalan dan infrastruktur. NRSB mempunyai sebuah syarikat subsidiari iaitu Roadstone Construction & Development Sdn. Bhd. (RCDSB) yang telah ditubuhkan di bawah Akta Syarikat 1965 pada 10 April 1991. RCDSB mempunyai modal saham dibenarkan berjumlah RM0.50 juta dan modal berbayar berjumlah RM0.10 juta bernilai RM1.00 seunit dan 100% milik NRSB.
Terdapat beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki seperti berikut:
1. Berlaku kelewatan kutipan hasil jualan batu-batan daripada pelanggan antara 7 hingga 58 bulan.
2. Tiada pemantauan Unit Audit Dalam dan Jawatankuasa Audit
3. Pembayaran bonus tidak mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Negeri.Tender bangunan Hospital Rembau masih belum dikeluarkan

Posted: 28 Oct 2012 09:33 AM PDThttp://www.jkr.gov.my/tender/index.php
Semakan di laman web JKR menunjukkan setakat 13 September 2012 tender kerja-kerja bangunan hospital Rembau masih belum dikeluarkan. Yang ada hanyalah kerja-kerja tanah. Sedangkan laporan akhbar pada 7 Mac 2008, Mohamad Hasan berkata hospital Rembau akan dibina pada tahun tersebut (2008). Juga laporan akhbar 29 Mac 2012 Menteri Kesihatan berkata tender kerja bangunan akan dibuka pada hujung Mei 2012.
JANJI DITEPATI
HOSPITAL RM100 JUTA BAGI PENDUDUK REMBAU
7 MAC 2008
Hospital Daerah Rembau yang boleh menampung 76 katil akan dibina di sini dengan kos RM100 juta untuk memberi kemudahan kesihatan yang lebih baik kepada 60,000 penduduk, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan di sini hari ini. Beliau menjelaskan dengan pembinaan hospital ini pada tahun ini, maka ia menjadi negeri yang pertama mempunyai kemudahan hospital di setiap daerah..
HOSPITAL DAERAH REMBAU DIBINA DALAM 2 FASA
29 MAC 2012
Pembinaan Hospital Daerah Rembau di Negeri Sembilan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu melibatkan kerja-kerja tanah dan pembinaan bangunan dengan kos dianggarkan berjumlah RM122.6 juta. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, bagi fasa pertama, Jabatan Kerja Raya (JKR) sedang menyediakan pelan reka bentuk dan tender bagi kerja-kerja tanah dibuka pada 27 Februari lalu dan ditutup pada bulan ini. "Bagi kerja-kerja bangunan pada fasa kedua, tender dijangka dibuka pada hujung Mei ini,".
PEMBINAAN HOSPITAL REMBAU BERMULA APRIL INI
25 JAN 2012
Selepas persetujuan itu, Kerajaan Negeri juga telah mendapatkan lokasi hospital yang akan di bina di tanah PKNS seluas dua puluh ekar di tanah industri Chembong. Menurut Menteri Besar lagi, "tender pembinaan hospital Rembau akan di buka pada bulan April 2012 dan orang ramai tidak perlu gusar lagi tentang isu hospital yang di bangkitkan pembangkang."
TANAH HOSPITAL REMBAU RM22 SEKAKI
15 MAC 2012
Berikutan itu, Kementerian Kesihatan membuat perjanjian dengan PKNS untuk pembelian tanah berkenaan. Bagaimanapin, masalah harga tanah pula timbul dan menyebabkan projek itu tertangguh lebih dua tahun apabila kementerian hanya membayar RM16 sekaki, sedangkan harga kos ditanggung PKNS ialah RM18 sekaki. Berikutan itu, PKNS membuat bantahan di Mahkamah Tinggi kerana tidak bersetuju dengan harga itu kerana mahu menjualnya pada harga RM22 sekaki.
HOSPITAL DAERAH REMBAU DIBINA DALAM 2 FASA
29 MAC 2012
Pembinaan Hospital Daerah Rembau di Negeri Sembilan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu melibatkan kerja-kerja tanah dan pembinaan bangunan dengan kos dianggarkan berjumlah RM122.6 juta. Hospital Daerah Rembau akan dibina di atas tapak seluas 18 hektar di Mukim Chembong dengan kapasiti 76 katil.


SAMM sama meriahkan mobilisasi 3 Nov, Seremban

Posted: 28 Oct 2012 08:07 AM PDT

29 Oktober 2012

Kenyataan Umum


Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) melalui SAMM NS telah menggerakkan jentera secara serius untuk sama menjayakan Himpunan Kebangkitan Rakyat yang akan melibatkan ramai pimpinan rakyat pada 3 November 2012 bertempat di Seremban Jaya.

SAMM NS telah mengeluarkan 30 kain rentang, 10,000 risalah dan 5,000 poster untuk sama membantu hebahan ke arah mobilisasi 3 November nanti.

Selain itu SAMM NS bekerjasama dengan PAS NS telah melancarkan program jelajah Pra Himpunan. Iaitu program ceramah umum dan edaran risalah terbuka dengan maksud mengajak rakyat bersama pada 3 Nov nanti.

Antara yang telah disusun ialah :

Ceramah Umum
'mobilisasi menjelang 3 Nov'

29 Okt 2012, 9.00 mlm
Kg. Jambatan Serong, Ulu Klawang
(pertanyaan 0133102082)

Ceramah Umum
"mobilisasi 3 Nov"
30 Okt 2012, 9.00 mlm
Kg. Bkt Changgang, Sepang
(pertanyaan 0166858558)
 
Ceramah Umum
'mobilisasi menjelang 3 Nov'

31 Okt 2012, 9.00 mlm
Pasti Al Asanah, Fasa 1,
Bandar Seremban Selatan
(pertanyaan 0192171942)

Ceramah Umum
'Mobilisasi menjelang 3 Nov'

1 Nov 2012, 9.00 mlm
Putrajaya
(pertanyaan 0132196789)

Ceramah Umum
'mobilisasi menjelang 3 Nov'
1 Nov 2012, 9.00 mlm
Kg. Sg. Dua, Gemencheh, Tampin
(pertanyaan 0178050938)

Selain dari itu SAMM juga terlibat secara langsung dalam menjayakan beberapa cara penting dalam acara Himpunan Kebangkitan Rakyat. Bersama dengan Dewan Pemuda PAS dan beberapa organisasi massa muda (Ormas Muda) telah dirancang konvoi perdana yang dijangka libatkan lebih 500 buah motorsikal petang itu ke pelusuk Seremban dan kawasan sekitar sebelum tamat di tapak program.

 Himpunan Kebangkitan Rakyat akan menjelajah ke beberapa lokasi dalam tanah air sebelum himpunan kemuncak yang akan menyaksikan jutaan rakyat bersama. SAMM mengajak semua warga Malaysia khususnya anak muda untuk bersama dalam Pelancaran Himpunan Kebangkitan Rakyat 3 November 2012 ini.

Sekian.

Seketeriat
Solidariti Anak Muda Malaysia


Chegubard angry at police for pulling disappearing act

Posted: 28 Oct 2012 07:41 AM PDT

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) chief Badrul Hisham Shaharin is upset at the police which he said pulled a disappearing act after a Pakatan Rakyat ceramah was heckled in Johor.

Badrul Hisham, or more popularly known by his blog name Chegubard, said he was a speaker at a DAP-organised ceramah at Sri Alam PAS headquarters in Masai last night.

However, he said that as soon as the programme started at 9pm, a group of 10 to 12 youths locked themselves in a community hall some 50 metres away and drowned their ceramah by blasting recordings of other ceramah.

"The locals identified them as being linked to Umno and the community hall had already been converted to a BN operations room," he claimed when contacted.

At this, Badrul Hisham said he had repeatedly used his microphone on stage, calling out for the police to act against the provocation but both plainclothes and uniformed police officers mysteriously faded away.

"I called out thrice for the police to come forward and the crowd also called for them but none came forward.
NONE"I was sure there was police there because a plainclothes police officer had set a video camera in front of the stage," he said.
He added that the harassment had taken place despite the Pakatan ceramah having received the go-ahead from the police two weeks prior to the event.

'Missing' video camera stirs police

As anger at the provocation mounted, Badrul Hisham said he had the camera carted away for safety as some in the angry audience had approached it.

Despite the apparent 'absence' of police, Badrul Hisham said he later received a call that night from Johor special branch chief Ramli Hassan while en route to Seremban for another event, asking that the camera be returned.

"I explained that I did not steal the camera, I was merely worried for its safety and that I would return it to the police the next day," he said.

He added that one Inspector Chin from the Sri Alam district police headquarters had also contacted him and he again assured the police that the camera would be returned.

However, Badrul Hisham said he was vexed to find out that police had detained four DAP ceramah organisers until 4am, asking them to convince him to return the camera immediately.
Supporters had also gathered outside the police station in solidarity.

"I called Chin and told him that he was behaving like (Filipino terrorist group) Abu Sayaf, and that he was holding hostage the organisers for the camera but he claimed that they were only there on their own free will… who simply hangs out at the police station?" he said.

Badrul Hisham said he made good on his word and returned the camera at the Seremban Two police station at 11.45am today and was also greeted by a team of police officers from the Sri Alam district headquarters.

"I also lodged a police report about the provocation, the police inaction and the police officer who set up the camera but disappeared when called upon," he said.

He added that both the Negeri Sembilan and Johor police also recorded separate statements from him which took approximately three hours.

"The police admitted that there were shortcomings that night and have promised to take action.
"If there no action is forthcoming within a week, I will have to lodge a complaint with the Bukit Aman disciplinary division," he said.

Short URL: http://www.freemalaysiakini2.com/?p=52998


Ulamak UMNO, Jamil Khir Kena Perlekeh Oleh Soi Lek, Jamil Tak Faham Hudud Katanya

Posted: 28 Oct 2012 10:01 AM PDT


Presiden MCA yang pernah menjadi bintang video lucah, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom tidak menyelidik terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan Hudud tidak akan memberikan implikasi kepada bukan Islam.

"Boleh jadi beliau tidak melakukan kerja rumah, saya kecewa dengan apa yang beliau ucapkan" Kata Presiden MCA itu.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa MCA Batu Pahat jumaat lalu, Chua juga mencabar Jamil Khir untuk berdebat tentang bagaimana kesannya Hudud terhadap seluruh rakyat Malaysia jika ianya dilaksanakan..

Nak kata apa lagi sekarang.. Menteri yang menjaga hal ehwal Islam pun, Presiden MCA ni kata tak faham pasal hudud..

Nampaknya kali ini.. bukan UMNO yang ahlinya majoriti berugama Islam akan menjelaskan kepada MCA apa itu Hudud dan kesannya kepada rakyat Malaysia..

Tapi MCA yang keseluruhan ahlinya bukan berugama Islam pula akan mentarbiyah dan memberikan tunjuk ajar kepada Ahli-ahli UMNO..

50 tahun lebih bersama.. inilah hasil yang boleh dibanggakan oleh ahli-ahli UMNO. -alditta

Soi Lek: Jamil needs to do homework on hudud first

BATU PAHAT: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek says Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Jamil Khir Baharom has not done his homework when he said PAS' brand of hudud would have no effect on non-Muslims.

"Maybe he did not do his homework.

I am disappointed with what he said," the MCA president said.

On Wednesday, Jamil Khir told Nibong Tebal MP Tan Tee Beng in the Dewan Rakyat that hudud would not affect non-Muslims.

Tan had asked him if it would ever be implemented in Malaysia.

Speaking to reporters after chairing the Batu Pahat MCA committee meeting on Friday, Dr Chua invited Jamil Khir to a debate on how hudud would affect all Malaysians, pointing out that it involved amending the Federal Constitution.

He also pointed out that a political party should not be equated to religion.

"PAS is a political party while Islam is the official religion.

"The MCA is upholding the constitution which states the country's official religion is Islam while Malaysians are free to embrace their own," he said.

Asked if his comments about Jamil Khir would affect Barisan Nasional, Dr Chua said the MCA, as a political party, had the right to express its views.

Dr Chua added that he would not apologise to a group of PAS Youth members who had held a protest at Wisma MCA over his statement on hudud.

"Why should we be scared? We are merely stressing our views and the people have the right to choose," he said
~ The Star Online


Ulasan GB

Ni baru betul kes terkena batang hidung.

GB dah ulas banyak kali, bahawa Allah itu Maha Benar dan Maha Adil, Dia akan menegakkan dan menunjukkan kebenaran dan keadilan kepada umat manusia.
Bahawa Soi Lek dan MCA telah menghina Islam. Tetapi puak UMNO kata Soi Lek tak hina Islam, cuma mereka tak suka PAS.

Kini terpampang jelas, ulamak UMNO pun dah (dengan maaf) dikencingkan oleh Soi Lek.

Sebab selama ini UMNO inggeh apa juga penghinaan Soi Lek terhadap Islam.

Apatah lagi dengan sikap Presiden UMNO sendiri yang membisu dan berdiam diri yang amat menggembirakan Soi Lek.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca
ရခုိင္ အၾကမ္းဖက္သမားမ်ား သံတြဲ ျမိဳ႕ကို ဆက္လက္ အၾကမ္းဖက္ရန္စီစဥ္ေန

Posted: 28 Oct 2012 06:54 AM PDT

ရခုိင္ အၾကမ္းဖက္သမားမ်ား သံတြဲ ျမိဳ႕ကို ဆက္လက္ အၾကမ္းဖက္ရန္စီစဥ္ေန

သတင္း- ေနသစ္ထြန္း ျမန္မာစံေတာ္ခ်ိန္ ၅:၄၅

ၿမိဳ႕ေပၚရြာသစ္ကုန္းမွာ ရွိတဲ႔ လူႀကီးေတြကို ၿမိဳ႕နယ္ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး က `ခင္ဗ်ားတို႔ ရပ္ကြက္ကိုေစာင့္ေနတဲ႔ ကင္းေတြကို ဖယ္ရွားေပးပါ။ အိမ္ေပၚကိုတက္ရွာဖို႔ ေတြလိုရွိရင္ အားလံုးကို ဖမ္းမယ္။´ ဟု ၿခိမ္းေျခာက္သြားခဲ့သည္။ ရပ္ကြက္ သူ ရပ္ကြက္သားမ်ားအေနနဲ႔ အဲလို လူႀကီးေတြ လာသတိေပးသြားတိုင္း မီးရိႈ႕ တုိက္ခိုက္မွဳေတြ ျဖစ္ေနတဲ႔ အေတြ႕အၾကံဳအရလို႔ ၿမိဳခံေတြ႕ စိုးရိမ္ေနၾကတယ္

ၿမိဳ႕စြန္မွာရွိတဲ႔ အနည္းငယ္ရွိတဲ႔ မြတ္စလင္အိမ္ေတြကို ဖယ္ခိုင္းျပီး ဖ်က္စီးလုိက္ပါသည္။

ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္ ၾကံေရျပင္ေက်းရြာရွိ အစၥလာမ္ ဘာသာ၀င္မ်ားအား ရခိုင္ အစြန္းေရာက္တစ္စုက အၾကမ္းဖတ္တုိက္ခိုက္ မီးရႈိ႕ေနျပီး ရြာသူရြာသားမ်ားက မီးၿငိမ္းရန္ ႀကိဳးစားေနေသာ္လည္း နစက တပ္ဖြဲ႕မွာ မီးၿငိမ္းေနသူ မြတ္စလင္ရြာသားမ်ားအား ေသနက္ျဖင့္ ပစ္ခတ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
နစက တပ္ဖြဲ႔ မ်ားကိုယ္တိုင္ ၊ အၾကမ္းဖတ္သမ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္းၿပီး မြတ္စလင္မ်ားကို ပူးေပါင္းတုိက္ခိုက္ေနသျဖင့္ လက္တေလာအေျခအေနမွာ အထူးစိုးရိမ္ေနရသည္။

အခု သတင္း တင္ျပေနခ်ိန္တြင ္ဇီးျဖဴကုန္း ၊ သျပဳခ်ိဳင္ တို႔တြင္ မီးရႈိ႕အၾကမ္းဖက္မႈမ်ား ျဖစ္ပြားေနေၾကာင္းသိရွိရပါသည္။မြတ္္စလင္ ဒုကၡသည္ေတြကို သဲေခ်ာင္းမွာ လက္ခံဖို႔ စပ္တပ္ႏွင့္ ျပည္နယ္အစိုးရ စကားမ်ား

Posted: 28 Oct 2012 06:52 AM PDT

Source: မြတ္္စလင္ ဒုကၡသည္ေတြကို သဲေခ်ာင္းမွာ လက္ခံဖို႔ စပ္တပ္ႏွင့္ ျပည္နယ္အစိုးရ စကားမ်ား

M-Media သတင္း- ထြန္းေတာက္

ရခိုင္ အၾကမ္းဖက္သမ်ားေတြ ရဲ႕ သတ္ျဖတ္မႈေၾကာင့္ ထြက္ေျပးလားတဲ့ ေက်ာက္ျဖဴက မြတ္စလင္မ္ ဒုကၡသည္မ်ားသဲေခ်ာင္း ၂၈.၁၀.၁၂ (မနက္ ၇း၃၀ နာရီ)

သဲေခ်ာင္းေရာက္ ဒုကၡသည္တစ္ဦးနဲ႔ ဒီေန႔မနက္ ဆက္သြယ္ေမးျမန္းထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေပါက္ေတာ၀န္းက်င္မွာ႐ွိတဲ့ ရြာ(၅)ကုိ မေန႔ကေတာ့ မယက အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴးန႔ဲ နစက က လာၿပီး ဆန္နဲ႔ ေဆးတခ်ဳိ႕ေပးသြားတယ္။ ၿပီးေတာ့ ရြာကဒုကၡသည္ေတြအတြက္ လုံၿခံဳေရးမေပးႏိုင္ေတာ့ဘူး သြားခ်င္ရာသြားေတာ့လုိ႔ ေျပာတယ္။

ေက်ာက္ျဖဴ က ရခိုင္ အၾကမ္းဖက္သမ်ားေတြ ရဲ႕ သတ္ျဖတ္မႈမက ထြက္ေျပးလားတဲ့ ေက်ာက္ျဖဴက မြတ္စလင္မ္ ဒုကၡသည္စက္ေလွေတြကို သဲေခ်ာင္းမွာ ကမ္းေပၚေပးမတက္တဲ့စက္ေလွေတြကုိ အခုေတာ့ ကမ္းေပၚ တက္ခြင့္ျပဳလိုက္ၿပီ။ ဒါေပမယ့္ ရြာထဲေတာ့ ေပးမ၀င္ဘူး။ အခု သူတုိ႔အခ်င္းခ်င္း စကားမ်ားေနၾကတယ္။ သူတုိ႔အခ်င္းခ်င္းဆုိတာ တပ္ရင္းမွဴးနဲ႔ ျပည္နယ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴးတုိ႔ပါ။ တပ္ရင္းမွဴးကေျပာတယ္ … ဒုကၡသည္ေတြ ေတာ္တာ္ဒုကၡေရာက္ေနၾကၿပီ။ ဒါေၾကာင့္ ရြာထဲ ေပး၀င္သင့္တယ္လုိ႔ေျပာတယ္။ ျပည္နယ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴးက ေပးမ၀င္ဘူး။ သူတုိ႔ကုိ ေမာင္ေတာပုိ႔မယ္ပဲ ေျပာတယ္။ ဒါနဲ႔ သူတုိ႔စကားမ်ားေနၾကတယ္"ပင္လယ္ျပင္ေမ်ာ မြတ္စလင္ဒုကၡသည္မ်ား သမၼတႏွင့္ အစိုးရထံ အသနားခံစာပို႔

Posted: 28 Oct 2012 06:50 AM PDT

Source: ပင္လယ္ျပင္ေမ်ာ မြတ္စလင္ဒုကၡသည္မ်ား သမၼတႏွင့္ အစိုးရထံ အသနားခံစာပို႔ M-Media

ႏိုင္ငံေတာ္သမၼတၾကီးႏွင္႔ ျပည္ေထာင္စုအစိုးရအဖြဲ႔ (ျမန္မာႏိူင္ငံ) သို႔ အသနားခံ တင္ျပခ်က္။

ရခိုင္ျပည္နယ္အတြင္း မြတ္စလင္ လူနည္းစု မ်ားေနထိုင္လ်က္ရိွေသာ ျမိဳ႕နယ္အသီးသီးတြင္ ၂၁-၁၀-၂၀၁၂ ရက္ေန႕စတင္ျပီး ဒုတိယအၾကိမ္ထပ္မံျဖစ္ပြားေသာ အၾကမ္းဖက္ အေရးအခင္းတြင္ လူမ်ားစု ရခိုင္ လူမ်ဴိးမ်ားတို႔က လက္နက္ၾကီးမ်ားျဖင္႔ အၾကိမ္ၾကိမ္ တိုက္ခိုက္ (မီးရွဳိး ၊ လုယက္ ၊ သတ္ျဖတ္) မွဳ ကိုမခံႏိူင္ သျဖင္႔ ေက်ာက္ျဖဴ ျမိဳ႕နယ္ ႏွင္႔ ေပါက္ေတာျမိဳ႕နယ္ တို႔မွ စက္ေလွ အစီး (၇၀) ေက်ာ္ျဖင္႔ ဒုကၡသည္ (၇၀၀၀) ေက်ာ္တို႔ သည္ ပင္လယ္ျပင္ကို ျဖတ္ျပီး စစ္ေတြျမိဳ႕ ရိွ မြတ္စလင္ မ်ားေနထိုင္ေသာ ေက်းရြာမ်ား ဒုကၡသည္ စခန္းမ်ားသို႔ အသက္အႏၱရာယ္မွ လြတ္ေျမာက္ရန္ ထြက္ေျပးလာရာမွာ  ရခိုင္ျပည္နယ္ အစိုးရ ၏ အမိန္႔ျဖင္႔ ဒုကၡသည္ စခန္းမ်ားႏွင္႔ မနီးမေ၀း ပင္လယ္တြင္ ၊ မိမိတို႔ စက္ေလွမ်ားေပၚတြင္ အစာေရစာ ငတ္မြတ္မွဳ ႏွင္႔ ရင္ဆိုင္လ်က္ ပိတ္ဆို႔ ထိန္းခ်ဳပ္ ျခင္းခံေနရပါသည္။

ျပည္နယ္အစိုးရ အဖြဲ႔အေန ျဖင္႔ မိမိတို႔ ဒုကၡသည္မ်ားအား စစ္ေတြျမိဳ႕နယ္ အတြင္းရိွ မြတ္စလင္ ဒုကၡသည္ စခန္းမ်ာတြင္ လက္မခံပါက မိမိတို႔အား ေက်ာက္ျဖဴ ျမိဳ႕နယ္ ႏွင္႔ ေပါက္ေတာျမိဳ႕ နယ္မ်ားရိွ မိမိတို႔ ၏ ရပ္ကြက္ေက်းရြာ မ်ားသို႔ လံုျခဳံေရး အစီအမံျဖင္႔ ျပန္လည္ပို႔ေပးျပီး ေစာင္႔ေရွာက္ထားေပးပါရန္ အသနားခံအပ္ပါသည္။ ရခိုင္ျပည္နယ္ စစ္ေတြျမိဳ႕မွ အပ မည္သည္႕ ျမိဳ႕မ်ားတြင္ ဒုကၡသည္ အျဖစ္ သြားေရာက္ေနထိုင္ရန္ လံုး၀ (လံုး၀) ဆႏၵမရိွပါ။

သို႔မဟုတ္ပါက ျပည္ေထာင္စု အစိုးရ အဖြဲ႔ အေနျဖင္႔ ကုလသမၼဂ အဖြဲ႔ အစည္း ႏွင္႔ စနစ္တက် ညိွဳ ႏိွဳင္းစီမံျပီး ဘဂၤလားေဒရွ္ ႏိူင္ငံ မွ အပ တျခား တတိယ ႏိူင္ငံ တစ္ႏိူင္သို႕ လူသားခ်င္း စာနာစြာျဖင္႔ ပို႕ေပးေဆာင္ရြက္ေပးပါရန္ အသနားခံအပ္ပါသည္။

(ပင္လယ္ျပင္ေမ်ာ ဒုကၡသည္မ်ား)
ေက်ာက္ေတာ္ျမိဳ႕နယ္ ႏွင္႔ ေပါက္ေတာျမိဳ႔ နယ္မွ မြတ္စလင္မ်ားMyanmar real politics

Posted: 28 Oct 2012 06:41 AM PDT

Source: FB of Stephff Tribal Art

cartoon of the day – Sectarian violence in Rakhine State … When is Aung San Suu Kyi is going to condemn these terrible violence ? Or does she care only about "her" people ?Mat Sabu Tolak Dakyah UMNO BN Kerusi Melayu Merosot Jika Pilih Pakatan Rakyat

Posted: 28 Oct 2012 07:31 AM PDT

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu menyatakan kemenangan Pakatan Rakyat (PR) di beberapa kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) berjaya menambah bilangan Ahli Parlimen Melayu/Islam di Dewan Rakyat berbanding jika kerusi itu dimenangi Barisan Nasional (BN).

Menurutnya, ini suatu bukti nyata kemampuan PR untuk menambah suara orang Melayu/Islam di Parlimen berbanding BN.

"Ramai orang tidak sedar perkara ini kerana terpengaruh dengan propaganda Umno kononnya hanya parti itu yang memperjuangkan Melayu dan agama Islam.

Kita (PR) tak bagi propaganda kosong tetapi kita bagi bukti.


Apabila Dr Siti Mariah Mahmud (Pas) menang di Kota Raja, siapa yang dia kalahkan? SA Vigneswaran daripada BN.

Apabila Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad (PKR) menang di Hulu Selangor, siapa yang dia kalahkan? (Datuk) G Palanivel daripada BN.

Apabila Fuziah Salleh (PKR) menang di Parlimen Kuantan, siapa yang dia kalahkan? (Datuk) Fu Ah Kiow daripada BN.

"Bagaimanapun kata Mat Sabu, apabila BN menewaskan PR pada Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi Parlimen Hulu Selangor menerusi P Kamalanathan yang mengalahkan Datuk Zaid Ibrahim (PKR), bilangan Ahli Parlimen Melayu/Islam di Dewan Rakyat berkurangan.

"Parti mana yang menyebabkan suara Melayu semakin terhakis di Parlimen?

Ini menunjukkan Umno hanya menggunakan isu Melayu sebagai propaganda untuk menarik sokongan, bukan untuk membela orang Melayu seperti apa yang mereka uar-uarkan.


"Ini kerana mereka hanya bercakap tetapi tidak buat sedangkan PR buat dan ada bukti," katanya.

Mat Sabu berkata, apa yang berlaku di Kelantan yang 97 peratus penduduknya orang Melayu, ditindas dengan bermacam-macam cara hanya kerana negeri itu diperintah oleh Pas.

"Kalau betul nak bela Melayu, kena bantulah, bukan ditindas sejak sekian lama," katanya dalam ceramah bertajuk 'Selamatkan Malaysia"' anjuran Dewan Pemuda Pas Kawasan Tanjong Karang di sini, semalam

Mat Sabu turut menyentuh isu royalti minyak yang sepatutnya diterima oleh rakyat Kelantan tidak diberi sebagaimana perjanjian yang pernah dibuat, malah hasil minyak tersebut didaratkan di Songkhla, Thailand.

"Inikah yang dikatakan hendak membela nasib Melayu? Rakyat harus bersama Pas dan PR menumbangkan BN dalam PRU akan datang terutamanya di Parlimen Tanjong Karang untuk bantu kemenangan di Putrajaya," katanya. -SH


(ၾကားၿဖတ္သတင္း) ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္ ၿခိမ္းေျခာက္ေျပာဆို မီးဆက္လက္ ရွိဳ႕ေနဆဲ

Posted: 28 Oct 2012 06:24 AM PDT

(ၾကားၿဖတ္သတင္း) ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္ မီးေလာင္မွဳၿဖစ္ပြား။

ႏိုင္ငံေတာ္အစိုးရမွ ေအာက္တိုဘာ (၂၅)ရက္ ေန႔စဲြပါ ေၾကျငာခ်က္အမိန္႔စာ (၁/၂၀၁၂) ထြက္ၿပီးေနာက္ ပိုင္း –
ကၽြန္ေတာ္တို႔ရခိုင္ျပည္နယ္ ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္ ေကနီျပင္ရိုဟင္ဂ်ာေက်းရြာေနသူတို႔အား ေအာက္ေဖၚျပ ထားေသာ စာရင္း အမည္ပါသူမ်ားက (၂၇/၁၀/၁၂) ေန႔တြင္ သူတို႔၏ လက္ကိုင္ဖုန္းမ်ားျဖင့္ "ခင္ဗ်ားတို႔ ရြာ သားေတြ ဒီေနရာကေန ထြက္သြားရမယ္၊ ေနာက္က်မွ ထြက္လို႔ အသက္အႏၱရယ္ တစ္ခုခုျဖစ္ရင္ က်ဳပ္ တို႔နဲ႔ မဆိုင္ဘူး" " ငါတို႔က အာဏာပိုင္ေတြျဖစ္ပယ္မဲ့ ရခိုင္ေတြလာရင္ ငါတို႔ ဘယ္လိုမွ မတတ္ႏိုင္ဘူး၊ မင္းတို႔ အခ်ိန္မွီ ထြက္ၾကပါ" ဆိုၿပီး ၿခိမ္းေျခာက္ေျပာဆိုပါသည္။

အဆိုပါၿခိမ္းေျခာက္သူမ်ားမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါသည္ -


အမည္ ရာထူး ဖုန္း

၁။ ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး ၀၉ ၄၉၂၈၀၅၅၄

၂။ ဦးၾကည္ေအး ဒု-ၿမိဳ႕နယ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး
၃။ ဦးသန္းထြန္း န.စ.က ဌါနမွဴး ၀၉ ၄၅၀၅၄၁၉၅၆
၄။ သန္းထြန္း ေက်းရြာအုပ္ခ်ဳပ္ေရး စာေရး၊ ၀၉ ၄၉၆၄၀၄၈၆

မၫွင္းကိုင္း ေက်းရြာအုပ္စု

၅။ ေမာင္လံုးျဖဴက်က္သေရ ရာအိမ္မွဴး ျမင့္ဂၢါေက်းရြာအုပ္စု။ ၀၉ ၄၅၀၅၀၅၄၁၇ ၆။ ေမာင္ေမာင္သန္း ေက်းရြာအုပ္ခ်ဳပ္ေရး စာေရး၊ ၀၉ ၄၉၅၉၇၂၆၀


ပိႏၷဲေခ်ာင္းေက်းရြာအုပ္စု။

၇။ ေအာင္ေနမိုး လံႈ ၿခံဳေရးတာ၀န္ခံ။ ၀၉ ၄၅၀၅၄၁၇၅၅

၈။ ဒု-ရဲအုပ္။ ၀၉ ၀၉ ၄၂၁၇၃၆၅၃၄
၉။ ရဲ-ၿမိဳ႕နယ္မွဴး။ ၀၉ ၄၉၆၇၀၈၃၄
၁၀။ စခန္းမွဴး။ ၀၉ ၀၉၄၉၆၇၀၈၃၉
၁၁။ ေက်ာက္ေတာင္ ရဲစခန္းမွဴး။ ၀၉ ၄၉၆၇၀၈၃၇ တို႔ျဖစ္ၾကပါသည္။

အစိုးရက ဘယ္လိုအမိန္႔စာပဲ ထုတ္ထုတ္ မီးဆက္လက္ ရွိဳ႕ေနဆဲ ရခိုင္ေတြ-
ယေန႔ (၂၈/၁၀/၂၀၁၂) ေန႔လည္ (၃း၃၀) အခ်ိန္ တြင္ လူအုပ္အင္အား (၄၀၀၀)နီးပါးခန္႔ရွိေသာ ရခိုင္ အၾကမ္းဖက္သမားမ်ားသည္"မလိခ"အျမန္ေရယဥ္ ႏွင့္အျခား ေမာ္ေတာ္ဘုတ္မ်ားျဖင့္ ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္   ေကနီျပင္ ရိုဟင္ဂ်ာ ေက်းရြာသို႔ ဆိုက္ေရာက္လာၾကၿပီး မီးရွိဳ႕တုိက္ခိုက္ေနၾကပါသည္။ ထိုရခိုင္အၾကမ္း ဖက္သမားမ်ား ႏွင့္ အတူ စစ္တပ္ယူနီေဖါင္း ၀တ္ဆင္ထားေသာ လက္နက္ကိုင္မ်ားလဲပါပါသည္။ ထို စစ္ သား မ်ားသည္ ရိုဟင္ဂ်ာအိမ္မ်ားကို ေလာင္ခ်ာမ်ားျဖင့္ ပစ္ခတ္ကာ မီးေလာင္ကၽြမ္းေစခဲ့ပါသည္ ဟု မ်က္ျမင္သက္ေသ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားက ေျပာပါသည္။ အဆိုပါ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားမွာ ေတာအုပ္မ်ားအတြင္းသို႔ ၀င္ေရာက္ပုန္းခိုလ်က္ရွိရာ အလြန္စိုးရိမ္ရေသာ အေျခအေနတြင္ ရွိေနပါသည္။

ယခုပင္ ရရွိေသာ သတင္းမွာ ညေန ၅း၁၅ ခန္႔တြင္ ရခိုင္လူအုပ္ (၄၀၀၀) နီးပါး ႏွင့္ စစ္တပ္ယူနီေဖါင္း၀တ္ လက္နက္ကိုင္မ်ား သည္ ေပါက္ေတာၿမိဳ႕နယ္ ေကနီျပင္ ရြာအနီးမွ အေနာက္ရြဲ႕ ရိုဟင္ဂ်ာ ေက်းရြာကို တိုက္ခိုက္ရွင္းလင္းရန္ အတြက္ ရြာအနီးသို႔၀င္ေရာက္လာၾကကာ ရြာအတြင္းမွ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားကို တိုက္ ခိုက္ေမာင္းထုတ္ေနၾကပါသည္။ ရခိုင္အၾကမ္းဖက္သမားမ်ားက ေလးခြ၊ ဒူးေလး၊ မွ်ားစူး အစရွိသည္႕ လက္နက္မ်ား၊ လက္နက္ကိုင္ စစ္သားမ်ားက ေလာင္ခ်ာမ်ား၊ ေသနတ္မ်ားျဖင့္ အျပင္းအထန္ တိုက္ပစ္ခတ္ တိုက္ခိုက္ေနၾကပါသည္။ ရြာအတြင္းရွိ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားမွာ ထြက္ေျပးေပါက္ပင္ မရဟု သိရပါသည္။

RB News Desk.UN says 22,000 displaced in Myanmar unrest

Posted: 28 Oct 2012 06:18 AM PDT

Source: UN says 22,000 displaced in Myanmar unrest

SITTWE, Myanmar (AP) — Victims of Myanmar's latest explosion of Muslim-Buddhist violence fled to already packed displacement camps along the country's western coast as a top U.N. official said Sunday the unrest has forced more than 22,000 people from their homes.

Wooden boats carrying some of those on the move arrived outside the state capital, Sittwe. They trudged to the nearby Thechaung camp, a place already home to thousands of Rohingya Muslims who took refuge there after a previous wave of violence in June.

"I fled my hometown Pauktaw on Friday because there is no security at all," said 42-year-old fisherman Maung Myint, who arrived on a boat carrying 40 other people, including his wife and six children. "My house was burned to ashes and I have no money left."

Another Muslim refugee said she fled her village, Kyaukphyu, on Thursday after attackers set her home on fire.

"We don't feel safe," said 40-year old Zainabi, a fish-seller who left with her two sons, aged 12 and 14. "I wish the violence would stop so we can live peacefully."

Human Rights Watch released dramatic satellite imagery of Kyaukphyu on Saturday showing a vast, predominantly Rohingya swath of the village in ashes. The destruction included more than 800 buildings and floating barges.

Myanmar's government has put the death toll at 67 over the last week, saying 95 more people were injured from Sunday through Thursday in seven townships in Rakhine state.

The casualty figures have not been broken down by ethnic group, but Human Rights Watch said the Rohingya had suffered the brunt of the violence. The New York-based rights group also said the true death toll may be far higher, based on witness accounts and the government's history of minimizing news that might reflect badly on it.

Border Affairs Minister Lt. General Thein Htay traveled to the affected areas with the U.N. Resident and Humanitarian Coordinator in Myanmar, Ashok Nigam.

Nigam said 22,587 were displaced and they included both Muslims and ethnic Rakhine Buddhists, but he gave no breakdown.

Some 4,600 homes were also destroyed, according to the U.N, which said in a separate statement that it had begun distributing emergency food and shelter supplies with its humanitarian partners to refugees in urgent need of help.

The latest unrest pushes the total displaced to nearly 100,000 since clashes broke out in June.

Speaking to The Associated Press while visiting Thechaung camp, Nigam said getting aid to the new wave of displaced will be a challenge as some fled on boat and others have sought refuge on isolated hilltops.

"The situation is certainly very grave and we are working with the government to provide urgent aid to these people," he said.

Ill will between Muslims and Buddhists in Rakhine state goes back decades and has its roots in a dispute over the Muslim Rohingya's origins. Although many Rohingya have lived in Myanmar for generations, they are seen as foreign intruders who came from Bangladesh to steal scarce land.

Today, the Rohingya also face official discrimination, a policy encouraged by Myanmar's previous military regimes to enlist popular support among other groups. A 1984 law formally excluded them as one of the country's 135 ethnicities, meaning most are denied basic civil rights and deprived of citizenship.

Neighboring Bangladesh, which also does not recognize the Rohingya as citizens, says thousands of Rohingya refugees have also sought to flee there by boat. Its policy, however, is to refuse them entry.

Rights groups say Myanmar's failure to address the root causes of the crisis means the situation may only get worse.

In June, ethnic violence in Rakhine killed at least 90 people and destroyed more than 3,000 homes. About 75,000 people, mostly Rohingya, have been living in refugee camps since then. Curfews have been in place in some areas since the earlier violence and were extended this past week.

"It is critically important that the government ensures that the rule of law prevails, prevents any further spreading of this violence and continues to communicate strong messages of harmony," Nigam said in a statement later Sunday.

"The violence, fear and mistrust is contrary to the democratic transition and economic and social development that Myanmar is committed to," Nigam said. "It should not become an impediment to progress."

___

Associated Press Writer Aye Aye Win in from Yangon, Myanmar and Todd Pitman in Bangkok contributed to this report.ျမန္မာအစိုးရဟာ အၾကမ္း ဖက္ေတြဘက္က ဘက္ေပါင္းၿပီး ေျဗာင္လိန္ေနတယ္

Posted: 28 Oct 2012 06:12 AM PDT

ျမန္မာအစိုးရဟာ လက္ရွိ ရခိုင္ျပည္နယ္က ကိစၥေတြကို ေခါင္းေရွာင္ဘို႔ ႀကိဳးစားေနယံုမွ်မက- အၾကမ္း ဖက္ေတြဘက္က ဘက္ေပါင္းၿပီး ေျဗာင္လိန္ေနတယ္ ဆိုတာ ဖံုးကြယ္လို႔ မရႏိုင္ဘူး။ ဘယ္ေလာက္ ႀကီးတဲ့ လူျဖစ္ျဖစ္ ရာဇတ္ေဘး ေျပးမလြတ္ပါဘူး။
အစိုးရေခါင္းေဆာင္ေတြကိုယ္တိုင္က မြတ္လဆင္ေတြဟာ ကေလးေမြးႏႈန္းေကာင္းတယ္၊ တစ္အိမ္ တစ္အိမ္မွာ အနည္းဆံုး မိသားစု၀င္ ၂၀ ေလာက္ ရွိတယ္၊ အခ်ိဳ႔မိသားစုေတြ ဆိုရင္ ၇၀၊ ၈၀ ေတာင္ ရွိ တယ္ဆိုၿပီး- သမၼတႀကီး ဦးသိန္းစိန္ ကိုယ္တိုင္က ဗြီအိုေအက ဦးသန္းလြင္ထြန္းနဲ႔ တိုက္ရိုက္ အင္တာ ဗ်ဴးမွာ ေျပာခဲ့ပါတယ္။

အခု တစ္ေလာ မြတ္ဆလင္ေတြ အၾကမ္းဖက္သတ္ျဖတ္ ဖ်က္ဆီးခံရေတာ့- ေသဆံုးသူ စာရင္းကို ၁၀၀ ေက်ာ္ရွိတယ္လို႔ ေျပာခဲ့ၿပီး- ခ်က္ခ်င္း ဘြာခတ္လိုက္ျပန္တယ္-၊ မွားသြားလို႔ပါတဲ့။ အမွန္ တစ္ ကယ္ေသတာက ၆၀ ေက်ာ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္တဲ့။

ေျမာက္ဦးၿမိဳ႔က ပရိန္ရြာ တစ္ရြာထဲမွာ လူေပါင္း ၁၀၀၀ ေက်ာ္ေသခဲ့တဲ့ စာရင္းက ငါတို႔ဆီမွာ ရွိေနၿပီ။ လူေသတဲ့ အေရအတြက္နဲ႔ အၾကမ္းဖက္ခံရတဲ့ အေျခအေနေတြက ႏိုင္ငံတကာအေနနဲ႔ တရား၀င္ ၀င္လို႔ ရေနၿပီ ဆိုတာ- ႏိုင္ငံကို ဦးေဆာင္ေနတဲ့ အစိုးရတစ္ရပ္အေနနဲ႔ သိေနေလာက္ပါၿပီ။

အစိုးရပိုင္းက ဘယ္ေလာက္လိန္လိန္- လိန္ေလ တရားခံျဖစ္ေလ အမႈႀကီးေလသာ ျဖစ္ရပါမယ္။- အၾကမ္းဖက္သတ္ပစ္သူေပါင္း ဘယ္ေလာက္၊ အေလာင္းေဖ်ာက္ပစ္မႈေပါင္း ဘယ္ေလာက္ ဆုိတာ ေတာ့ မၾကာေတာ့ေသာ ကာလမွာ ကမၻာ့ခံုရံုးေပၚမွာ ရွင္းရပါမယ္- အဲ့ဒီအခါမွ လူထုႀကီးလည္း တရား၀င္ သိလာရပါမယ္။ (မၾကာေတာ့ပါ)။

ေလာေလာဆယ္ေတာ့-၊ သာမန္လူမ်ားပင္ တြက္ၾကည့္လို႔ရတဲ့ အေျဖေလးကိုပဲ ေျပာလိုက္ပါမယ္။- ၂၀၁၂ ေအာက္တိုဘာ ၂၇ ရက္ေန႔ ဗီြအိုေအ- ကို ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီးရဲ႕ ရခိုင္တိုင္းရင္းသားေရးရာ ၀န္ႀကီး ဦးေဇာ္ေအးေမာင္က ေျပာတာမွာ- အၾကမ္းဖက္ ပဋိပကၡေၾကာင့္ အိမ္ေျခ ၂၃၀၀ ေက်ာ္ ရွိတယ္လို႔ တရား၀င္ၿပီး တစ္ဆက္တည္းမွာ ဒုကၡေရာက္ေနသူေပါင္း ၄၀၀၀ ၀န္းက်င္ေလာက္ ရွိတယ္ လို႔ ေျပာဆိုပါတယ္။ ၄၀၀၀ ၀န္းက်င္ေလာက္ ဆိုတဲ့ စကားက ၄၀၀၀ မျပည့္တစ္ျပည့္ ဆိုတဲ့ အဓိပၸါယ္ ကိုေပးပါမယ္။ အၾကမ္းဖက္ဖ်က္ဆီးခံရဲ႔ အိမ္အေရအတြက္နဲ႔ တြက္ရင္ တစ္အိမ္ကို ၂ ေယာက္ႏႈန္းနဲ႔ ေတာင္ ၂ x ၂၃၀၀ = ၄၆၀၀ ျဖစ္မယ္။ အခုက ဒုကၡေရာက္သူ ၄၀၀၀ ၀န္းက်င္ဆိုေတာ့-၊ (တစ္အိမ္မွာ ၂ ေယာက္ေတာင္ မျပည့္ပါ။) က်န္လူေတြ ဘယ္ကို ေရာက္ေနပါသလဲ။ ႏိုင္ငံေတာ္ သမၼတ ေျပာခဲ့ သလို မြတ္ဆလင္ေတြက အနည္းဆံုး တစ္အိမ္ ကို အေယာက္ ၂၀ ဆိုရင္ ၂၀x ၂၃၀၀ = ၄၆၀၀၀ ျဖစ္မယ္ (သမၼတ စကားအရ အခ်ိဳ႔အိမ္ေတြမွာ ၇၀၊ ၈၀ ေတာင္ ရွိတယ္ ဆိုရင္ ဒီထက္ အဆေပါင္း မ်ားစြာ ရွိေနပါတယ္။- သမၼတ တစ္ဦးအေနနဲ႔ေတာ့ လိမ္မယ္ မထင္ပါ၊)- ဒီလို ဆိုရင္ အခု အၾကမ္းဖက္ ဖ်က္ဆီးခံရတဲ့ အိမ္က ၂၃၀၀ ေက်ာ္- ဒုကၡသည္ က ၄၀၀၀ ၀န္းက်င္ အနည္းဆံုး လူေပါင္း ၄၂၀၀၀ ေလာက္ ေပ်ာက္ဆံုးေနပါတယ္။ အဲ့ဒီလူေတြ ဘယ္ကိုေရာက္ကုန္ပါသလဲ။ ၀န္ႀကီး ကိုယ္တိုင္က ပဋိပကၡကို အၾကမ္းဖက္ ပဋိပကၡ လို႔သံုးေတာ့-၊ ေပ်ာက္ဆံုးေနသူမ်ားက အၾကမ္းဖက္ ခံရလို႔ ဆိုတဲ့ အဓိပၸါယ္ကိုလည္း တုိက္ရိုက္ ေပးေနပါတယ္။ အၾကမ္းဖက္ ခံရလို႔ ေပ်ာက္ဆံုးေနသူမ်ား ကေတာ့ ဒုကၡမေရာက္ဘဲ ႏိုင္ငံေတာ္ ဧည့္ေဂဟာမွာ တည္ထားဧည့္ခံေနစရာ အေၾကာင္း မရွိပါ။

အၾကမ္းဖက္ခံရလို႔ အိုးအိမ္မ်ား ပ်က္စီးရတဲ့ အထဲမွာ ရခိုင္ဗုဒၶဘာသာအိမ္ တစ္အိမ္မွ မပါတဲ့ အတြက္ စရင္းကြာ ေပ်ာက္ဆံုးေနသူမ်ားဟာလည္း ရခိုင္ဗုဒၶဘာသာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္စရာ မရွိပါ။ အားလံုးက မြတ္ ဆလင္မ်ားသာ ျဖစ္ရပါမယ္။

ကမၻာ့ခံုရံုးေပၚမွာ တရား၀င္မရွင္းရမွီ- ကမၻာႀကီးကို ေျဗာင္လိန္ခ်င္တယ္ဆိုလည္း- ႏိုင္ငံတစ္ခုရဲ႔ ေခါင္း ေဆာင္မ်ား ျဖစ္ေနတယ္ ဆိုတဲ့ သိကၡာေလာက္ေတာ့ ေထာက္ထားၿပီး- ယုတၱိရွိရွိ ေရွ႔ေနာက္ ညီညီ ေလး လိန္ေပးပါလို႔ အႀကံေပးလိုပါတယ္။

ေဌးလြင္ဦး

ကိုေဌးလြင္ဦးရဲ့ ေဆာင္းပါးကို အင္တာနက္က ကူးယူေဖာ္ျပပါတယ္။
အဓိက ကိန္းဂဏန္းေတြကို ဓာတ္ပုံလုပ္လိုက္ပါတယ္။ ေဘာ္ဒါတို႕ အားလုံး ျဖန္႕ခ်ီေပးၾကပါ။


Surin calls on Asean to act on Rohingya

Posted: 28 Oct 2012 05:47 AM PDT

Source: Surin calls on Asean to act on Rohingya  Published: 28/10/2012 at 12:00 AM

Escalating violence in Myanmar's Rakhine state deserves the urgent attention of Asean and the international community, Asean secretary-general Surin Pitsuwan told the Bangkok Post Sunday yesterday.

Mr Surin said he is renewing his call for Asean to act, otherwise there is a serious risk that the country's Rohingya population will become radicalised.

Violent clashes between the Buddhist Rakhine and Muslim Rohingya communities have claimed the lives of at least 150 people since June.

In August, Mr Surin sent a letter to all Asean foreign ministers urging them to meet and address the Rohingya issue. The Asean chair, headed by Cambodian Foreign Minister Hor Nam Hong, called a meeting of the ministers. However, Myanmar refused the meeting and said the situation was under control.

In recent days, a surge of sectarian violence in western Myanmar has left at least 67 people dead and scores more wounded. Authorities have imposed emergency rule in the face of continued tension in the region.

"The situation is deteriorating and there is now a risk of a radicalisation of the Rohingya. This would not be good for anyone," the Asean secretary-general said.

"The conflict has been presented as an Islamic issue when it is not", Mr Surin said. "It is a political, democratic, human rights and constitutional issue, and has direct implications on political reform and national reconciliation processes in Myanmar."

Without an effective resolution, the situation would fester and worsen, Mr Surin said, which could mean a radicalisation of the country's 1.5 million Rohingya.

"This would have wider strategic and security implications for the region," Mr Surin said.

"Can you imagine the Malacca Straits becoming a zone of violence like the waters off Somalia? This would jeopardise East Asian and Southeast Asian economic security," he said.

The Asean secretary-general called for an approach to engagement similar to that adopted in the wake of Cyclone Nargis, which left more than 138,000 people dead in Myanmar.

He said the situation needs to be calmed down and put under control.

The United Nations has responded to the recent bloodshed with a stark warning that Myanmar's recent political reforms are under threat from the continued unrest between ethnic Rakhine and the Rohingya.

"The vigilante attacks, targeted threats and extremist rhetoric must be stopped," a spokesman for UN secretary-general Ban Ki-moon said in a statement released yesterday in Yangon. '

"If this is not done … the reform and opening up process being currently pursued by the government is likely to be jeopardised."

President Thein Sein has been widely-praised for overseeing sweeping reforms in the former junta-ruled nation. But the Rakhine violence poses a stern challenge to the reform process.Giliran Akhbar Tamil Pula Fitnah TGNA, PAS Tuntut Permohonan Maaf

Posted: 28 Oct 2012 06:07 AM PDT

Temerloh - Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menuntut akhbar harian berbahasa Tamil memohon maaf dan menarik balik laporan beritanya yang didakwa memfitnah Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Gambar: Tuan Ibrahim (tengah) bersama seorang penduduk India memegang akhbar yang didakwa mengeluarkan berita tidak benar mengenai Mursyidul Am Pas.

Menurutnya, laporan berkenaan menyiarkan kononnya Menteri Besar Kelantan itu sudah kecewa dengan DAP dan PKR yang banyak masalah, justeru mahu bertemu dengan BN menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

"Pas sangat kesal dan serentak dengan itu juga kita minta akhbar berkenaan segera mohon maaf atau berhadapan dengan saman kerana mengada-adakan cerita yang tidak benar ini.

"Mesej berita itu sangat mengelirukan masyarakat India kerana Tuan Guru tidak pernah bertemu dengan Najib dalam masa terdekat ini apa lagi mengeluarkan kenyataan sedemikian.

"Gambar Tuan Guru, (Datuk Seri) Najib dan (Datuk Seri) Adnan yang dipaparkan dalam berita berkenaan diambil dari album lama iaitu pada 30 September tahun lalu semasa pelancaran motosikal Modenas dan ECER di sebuah hotel di Kuantan," katanya semasa bertemu penduduk sebuah taman perumahan, di sini.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya Pas Pahang berkata, beliau membuat penjelasan itu setelah banyak menerima panggilan daripada kaum India yang bertanyakan kedudukan sebenar isu berkenaan yang disiarkan akhbar itu baru-baru ini.

"Kita kesal dengan cara penulisan berita itu yang membelakangkan etika kewartawanan kerana diambil tanpa sumber yang tepat dan bersifat rekaan," katanya.

Tuan Ibrahim berkata, moral Pas dan Pakatan Rakyat boleh tercemar di mata masyarakat terutamanya kaum India yang berkemungkinan melihat pendirian Pas sebagai parti.


(Refugee News Updates) Refugees Run Out of Food and Fuel in Sin Tat Maw

Posted: 28 Oct 2012 04:19 AM PDT

Source: (Refugee News Updates) Refugees Run Out of Food and Fuel in Sin Tat Maw

October 27, 2012 M-Media Reporting by Zarni

Refuees from Kyaut Phyu Fleeing Violence by Rakhines

At 10:45 AM . M-Media talked to a refugee from Kyaut Phyu who is now at Sin Tat Maw village, Sittwe.

"We are on the bank of Sin Tat Maw village in Sittwe. We left Kyat Phyu on October 22nd and we arrived here on October 25th. There are groups of people traveling separately. Now we have more than 3,500 refugees with us. There is no security forces to protect us here".

Sin Tat Maw has 600 houses and local residents are helping the refugees arriving by boats.

A refugee told M-Media, "Sin Tat Maw itself relies on Sittwe and it is a poor village. Local residents are giving food to us, but they are running out of food".

The refugee continues, "Other villages have threatened Sin Taw Maw for helping us. Villagers are afraid that they would be attacked as well. We already run out of fuel for our boats to leave Sin Tat Maw. Can nobody does anything to help us? We are sitting and waiting to die".No comments: