Monday, November 26, 2012

Konon Hooligan,Konon Terer dan Power..

Konon Hooligan,Konon Terer dan Power..


Konon Hooligan,Konon Terer dan Power..

Posted: 26 Nov 2012 08:28 AM PST

oleh Thierry Helmy

28 juta rakyat Malaysia menjadi saksi kepada kekalahan Malaysia kepada jiran seberang tambak,Singapura dengan jaringan 3-0..10 juta rakyat terkejut akan kekalahan tersebut,10 juta lagi buat tak tahu,4 juta kecewa,manakala 4 juta lagi sibuk berpegangan tangan sambil makan cekedis bersama makwe/pakwe masing-masing. Barangkali yang 4 juta yang sibuk dengan 'in relationship' tu akan berkata,"apa barang tengok AFF,kami tengok UCL je bro"..Paling tidak pun,"Eh,maaf bro..saya tidak minat bola,saya minat kriket"..10 juta yang kononnya terkejut tu tidak dapat menerima kekalahan Malaysia dan mula melakukan provokasi kepada pihak lawan..4 juta yang kecewa tu sebenarnya telah lama kecewa dengan bola negara. Dan mungkin dalam hati mereka,"Pergi mampus lah bola Malaysia,baik aku tengok Nicol main skuasy". Ya,inilah rencah bola sepak negara..Tolong jangan buat-buat tidak percaya..

Kekalahan Malaysia bukan perkara baru dan menghairankan. Kekalahan Malaysia juga bukan la kejutan sebenarnya. Kekalahan itu perkara biasa buat masa sekarang. Jangan meletakkan harapan tinggi pada bola sepak negara. Nescaya kalian akan kecewa.

Berkaitan dengan game semalam, aku sebenarnya tidak faham apa sebenarnya yang diterapkan oleh Raja Gopal. 4-4-2??Diamond Shape??Attacking??Balancing??atau apa??Apa sebenarnya rencana Raja Gopal untuk menghancurkan benteng Singapura??Apa??Apa??Apa??Dari semalam aku fikir apa sebenarnya rancangan Raja Gopal..Barangkali inilah yang digembar-gemburkan oleh media yang mengatakan Raja Gopal sedang menjalankan 'eksperimen'.Oklah,kita review dari awal. Raja Gopal menyenaraikan Apek,Fadli Shas,Azmi Muslim,Aidil,Bunyamin,Sapiq selaku ketua pasukan,S.Kunalan,Amar Rohidan,Kyrill,striker gaji 80k dan Safee Sali. Barisan ini kelihatan sangat padu untuk menggempur barisan Singapura. Malah,kemungkinan besar Paris St Germain juga turut gentar melihat kesebelasan Raja Gopal ini. Perlawanan dimulakan dengan keriuhan penyokong Malaysia yang menggelarkan diri mereka Ultras Malaya. Tidak kurang juga di rumah, barangkali ada yang siap-siap pakai baju Malaysia,mafla Malaysia, apa-apa sahaja. Cuma di 403 sahaja tidak. Bendera Malaysia jadi langsir pada pintu.(kah kah kah) ..

10 minit perlawanan bermula, aku tengok dengan mata mengantuk sebab game terlalu lembab,tidak kira Malaysia atau Singapura. Kedua-duanya play save. Barangkali perlawanan 'rival' ini jadi lembab disebabkan kondisi padang semacam ladang lembu. Tentang kondisi padang,kita cerita kemudian. Kita cerita tentang game dahulu. 30 minit perlawanan, aku tengok Safiq seolah-olah nak membunuh Kunalan. Asyik hantar bola jauh sahaja. Ntah mana kreativiti ketua pasukan kita ini. Kunalan pula serupa Ryan Giggs umur 20 tahun, dapat bola saja, semua orang dia nak gelecek. Kalau ada 300 orang,maka 300 lah akan digeleceknya. Disini aku berfikir, apakah Safiq ini buta??Pemain pertahanan Singapura,ketinggian mereka 180cm keatas manakala Kunalan,Safee dan Striker Gaji 80k cuma 170cm sahaja. Bagaimana agaknya mereka boleh mendapatkan bola??Asal dapat bola,hantar ke corner flag,kemudian mengharapkan kawan kejar,bila tak dapat,kawan penat. Apa taktikal Raja Gopal sebenarnya??Singapura pula dengan tenang mengawal keadaan dan sekali sekala juga mengawal permainan. Tho,ini lah perbezaan antara Malaysia dan Singapura. Singapura tidak gopoh untuk menyerang. Mereka menumpukan penguasaan bola terlebih dahulu sebelum melancarkan serangan. Qiu Li, pemain naturalisasi dari China bertindak power dalam merancang setiap gerakan Singapura. Hasil 1 hantaran 30 meter dari Fahrudin,betul betul tepat sampai ke kaki Sharil Isyak, dan 1 kawalan yang baik dari Sharil dan BOOMM..Goal pertama untuk Singapura…Rakyat Singapura di Woodland bersorak kegirangan..Rakyat kita pula sibuk booo booo pasukan Singapura..

Nah, pertanyaanku disini, pertahanan kita buat apa??? Back 4 straight line,perkara yang paling ditegah oleh  Arigoo Sacchi dalm teori pertahanan. Fadli Shas,Aidil,Bunyamin,Azmi,keempat-empat pertahanan ini berdiri selari dan hal ini memudahkan Sharil Isyak melakukan penetration dan cuma 1 sentuhan sahaja,bola menemui jaring.  Selain daripada kesilapan pertahanan, ianya juga kesilapan Apek juga. Gape antara Apek dan pertahanan terlalu jauh. Lebih kuran 10 meter rasanya dan ianya menyukarkan untuk dia mengecilkan ruang untuk Sharil Isyak. Pujian perlu diberikan kepada Sharil Isyak kerana bijak memperdayakan Apek. Aku tidak faham siapa yang mengajar mereka Back 4 straight line..Sebagai pertahanan, mereka seharusnya tahu ini adalah perkara yang paling berbahaya… Malaysia kononnya mahu memperkemaskan permainan mereka tapi aku perhatikan semakin tak kemas,passing berterabur,ball control ke laut,kombinasi macam celaka,yang mereka tahu,dapat bola,hantar ke striker gaji 80k mahupun Safee Sali. Dalam senyap-senyap,Singapura mula menguasai perlawanan dan memperolehi sepakkan percuma di penjuru kanan Apek. Terus terang aku katakan, sepakan itu tidak berbahaya. Sedikit pun tidak berbahaya. Barangkali ramai yang menyalahkan Apek dalam perkara ini. Ya, betul..Apek perlu dipersalahkan,tapi tidak bermakna orang yang ada disitu tidak patut dipersalahkan??tidak,semua pemain yang berbaju biru harus dipersalahkan. Kenapa??sebab mereka tidak memberitahu kepada Apek yang bola itu tidak berbahaya langsung. Bagaimana cara nak bagitahu??okay,bak sini aku ekspelen.. Peter Shimeicel,Oliver Kahn,Lehmann setiap bola datang seperti itu, mereka akan memekik,"away",atau 'clear'..Aku yakin Apek ada cakap macam tu.. Dan pertahanan perlu juga memekik samada 'My Ball',atau kalau keadaan tidak berbahaya,dorang akan sebut 'your ball' agar penjaga gawang tahu keadaan itu tidak berbahaya. Tetapi,apa yang berlaku, pertahanan cuma melihat bertapanya machonya Apek menumbuk bola dan tumbukannya kebelakang,cuba diselamatkan oleh Bunyamin tetapi dimatikan oleh Sharil Isyak sekali lagi. Sekali lagi orang Singapura berdekah dan orang kita kian rasuk memaki Singapura anjing, Bookie, babi, dan macam-macam jenis carutan. Singapura dengan rilek dan steady masuk ke bilik persalinan dengan bekal yang selesa.

Terus terang aku katakan, aku start meluat dengan bola sepak negara sejak adanya Ultras Malaya. 1 kumpulan yang ditubuhkan kononnya untuk menyokong pasukan bola sepak negara ini. Kelihatannya 1 tindakan murni dan mungkin pahalanya beratus kali ganda,dan kalau mati boleh dikira syahid sebab berjuang untuk negara. Tetapi malangnya, kumpulan ini kelihatan bukan menyokong bola sepak, tapi menyokong sentimen. Singapura itu Anjing, Singapura Bookie, Singapura Itu dan Ini, bla bla bla..Di manakah letaknya otak mereka ini tuan tuan dan puan puan???Apakah mereka ini tidak tahu Singapura ini salah sebuah negara maju???Begini kah cara penyokong kita menyokong Harimau Malaya??Ultras boleh pergi mati..

Separuh masa kedua bermula. Aku dengan rilek makan cekedis dan minum air coke. Kawan aku cakap aku support Yahudi. Pergi mampus Yahudi. Malaysia melakukan beberapa rombakan, memasukkan Wan Zack Haikal, Alex, dan Mahali Jasuli dengan harapan nak buat comeback macam Manchester United. Aku lihat ada perubahan sedikit. Permainan Malaysia ada kemas sedikit dari sebelumnya. Pujian patut diberikan pada Mahali Jasuli kerana berjaya mengekang Syaril Ishak. Buat seketika, kubu Malaysia sukar dibolosi. Cumanya, bahagian attacking kelihatan macam celaka. Safiq seperti biasa menguji tendangan semacam Pirlo, Kunalan juga ingin jadi Cristiano Ronaldo India, Striker Gaji 80k ingin jadi seperti Rademel Falcao Garcia, manakala Safee Sali pula nak jadi macam Fernando Torres yang overrated. Aku hairan, Malaysia sedang ketinggalan 2-0, tetapi bermain rilek seolah-olah leading 28-4. Bola banyak berlegar di kawasan sendiri. Cuba bermain seperti Barcelona iaitu mengekalkan penguasaan bola, tetapi, bukan di kawasan lawan,tapi di kawasan sendiri. Perkara ini menjadi masalah kepada Malaysia. Singapura yang mendahului 2-0 dengan steady bertahan dan cuma memerhatikan Malaysia main kucing-kucing dikawasan sendiri. Terkadang kamera memfokuskan ke muka Qiu Li, mimik mukanya kehairanan melihat Malaysia main seolah-olah tak reti untuk menyerang. Permainan sebegitu berlarutan sehingga minit ke 70 dan ramai penyokong Malaysia berteriak sekuat-kuat hati mengutuk pemain Singapura.Penjaring gol Singapura, Sharil Isyak dikeluarkan dan Aleksandre Duric dimasukkan untuk mengambil alih tugas  Sharil Isyak. 2 minit sahaja diperlukan oleh Duric untuk meledak goal ketiga Singapura dengan melakukan tandukan dan menewaskan Apek. Disini aku ingin bertanya kepada Mahali Jasuli yang sebentar tadi aku puji, "wahai mahali,kenapakah saudara membiarkan pemain itu melakukan crosses??Tidakkah saudara merasakan bahawa crosses adalah senjata paling berbahaya dalam bola sepak?? 1 soalan lagi aku ingin tujukan pada Bunyamin,"Saudara Bunyamin,kenapakah saudara tidak push up dan membiarkan Duric dalam keadaan off side??Goal ketiga dihasilkan melalui tandukan mudah Duric pada minit ke 74..Malaysia ketinggalan 3-0..

Berbaki 15 minit, Singapura dengan steady mengawal tempoh perlawanan dan sekali sekala melancarkan serangan. Malaysia dengan harapan ingin menjadi Manchester United Asia Tenggara bertungkus lumus menyerang bertubi-tubi tetapi dengan tenang dipatahkan oleh pertahanan Singapura. Laungan Singapura itu Anjing semakin menjadi-jadi. Semakin hangat. 1 percubaan yang dilakukan oleh Striker Gaji 80k terkena tiang dan itulah salah 1 cubaan terbaik Malaysia selain cubaan Aidil yang tepat ke dakapan penjaga gol Singapura. Kelihatan Raja Gopal menggeleng-geleng kepala di luar. Barangkali risau akan pangkat Datuknya ditarik balik. Tiupan wisel penamat dibunyikan. Malaysia kalah kepada Singapura dengan jaringan 3-0. Ramai mulut-mulut menyalahkan Raja Gopal. Ultras terus memaki hamun Singapura. Singapura tenang dan steady keluar padang dengan kemenangan pertama.

Dari pemerhatian aku, kelemahan Malaysia adalah sistem. Sistem yang menjadikan mereka main macam celaka. Pertama, sistem pentadbiran FAM.Dimana sistem yang dikendalikan oleh Sultan Bola yang ntah dari celah mana dia tahu pasal bola. Kedua, sikap pemain kita yang 'bajet superstar' dimana dibayar gaji yang kemain mahal sampai boleh beli kereta kancil secara cash. Tapi control bola macam celaka. Ketiga adalah sikap penyokong kita yang kononnya 'Hooligan' tetapi perangai serupa setan. Memaki hamun pasukan lawan sedangkan pasukan lawan bermain lebih baik daripada pasukan sendiri. Semua ini perlu diubah kalau ingin Malaysia maju dan konsisten dalam bola sepak. Swastakan bola sepak Malaysia,orang berkepentingan tidak diperlukan dalam organisasi bola sepak. Yang berkepentingan boleh pergi mampus. Pemain bola kita pula tolong jangan 'bajet superstar' sangat walhal main macam celaka. Bagi ground ball,control kat dada juga. Passing macam sepak sesuka hati. Tak pakai otak. Harapkan title sahaja,"Saya main Malaysia"..Bullshit..Yang menyokong pula,kenalah akur dengan kekuatan pasukan lawan. Kalau pasukan tu kuat, kau nak buat apa??Akur sahaja. Takkan kau nak pegi Sepanyol buat voodoo pulak??Kalau nak sokong,sokong pakai otak,biar orang tahu yang bola sepak kita ini ada masa depan walaupun tak terer macam Brazil..


Isu Pemecatan Qatrun Nada: Tindakan JAWI Diselar

Posted: 26 Nov 2012 09:28 AM PST

Jangan pecat kerana fahaman politik, Jawi

PETALING JAYA: Sebuah NGO, Inisiatif Selamatkan Insan Tertindas (Insan) hari ini mengkritik tindakan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di Labuan kerana memecat kakitangan atas alasan politik.

"Insan menentang sekeras-kerasnya campur tangan politik dalam pengurusan Jawi. Sebagai sebuah agensi awam, Jawi sepatutnya bersifat berkecuali dan profesional dalam tatakelola pengurusan. Campur tangan ini hanya mencemarkan imej Jawi sebagai sebuah badan kerajaan yang berteraskan Islam.

"Kegagalan Jawi memberikan sebab yang munasabah di atas pemecatan ini menguatkan dakwaan bahawa Jawi telah dipengaruhi oleh kepentingan politik Umno sehingga sanggup menzalimi kakitangan sendiri.

"Perkara ini jelas bertentangan dengan visi Jawi sendiri yang ingin menjadi badan peneraju dalam memartabatkan Hal Ehwal Islam.

"Insan juga mengecam tindakan Umno yang menggunakan agensi kerajaan bagi mengekang kemaraan politik parti lawan. Umno sebagai sebuah parti politik sepatutnya lebih faham bahawa hak untuk berpolitik adalah hak setiap rakyat Malaysia yang dijamin Perlembagaan Persekutuan," kata Penyelaras Insan, Mohd Faris Abdullah dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata begitu ketika mengulas pemecatan kakitangan sementara Jawi yang bertugas sebagai guru, Qatrun Nada Latfi.

Qatrun menerima notis pemecatan sebulan yang berkuatkuasa pada 1 Disember pada 24 Oktober. Beliau menerima notis tersebut kerana menghadiri ceramah Ketua Pembangkang dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 15 September lalu.

Menurut Faris, notis yang diterima Qatrun pada 24 Oktober itu tidak menyatakan sebab-sebab pemecatan secara terperinci.

Faris turut mendedahkan bahawa Qatrun menerima panggilan telefon daripada individu yang mendakwa dirinya sebagai orang kuat Umno Labuan pada 9 Oktober.

Pemanggil tersebut telah memberi amaran kepada Qatrun agar tidak terlibat dengan kegiatan politik pembangkang.

Pejabat Jawi Labuan telah menyiasat kegiatan luar Qatrun pada 22 Oktober.

Guru dipecat kerana dengar ceramah Pakatan
.

LABUAN: Kerana menghadiri ceramah Pakatan Rakyat, seorang kakitangan sementara Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Qatrun Nada Latfi (gambar), yang bertugas sebagai guru sementara di Labuan telah menerima notis pemecatan sebulan.

Beliau menghadiri ceramah Pakatan Rakyat yang disampaikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 15 September 2012.

Qatrun Nada telah disiasat dan menerima notis pemecatan yang akan berkuatkusa pada 1 Disember ini.

Walau bagaimanapun, notis yang diterima beliau pada 24 Oktober itu tidak menyatakan sebab-sebab pemecatan secara terperinci.

Sebelum pemecatan tersebut, Qatrun Nada menerima panggilan daripada individu yang memperkenalkan diri sebagai orang kuat UMNO Labuan pada 9 Oktober 2012.

Dalam panggilan itu, individu berkenaan memberi amaran kepada Qatrun Nada agar tidak terlibat dengan kegiatan politik pembangkang.

Tidak lama selepas panggilan itu, Qatrun Nada dipanggil ke pejabat JAWI Labuan untuk disiasat mengenai kegiatan luar beliau pada 22 Oktober 2012.

Sehubungan itu, NGO Inisiatif Selamatkan Insan Tertindas (INSAN) menentang sekeras-kerasnya campur tangan politik dalam pengurusan Jabatan Agama Islam Wilayah Pesekutuan.

Sebagai sebuah agensi awam, JAWI sepatutnya bersifat neutral dan profesional dalam tatakelola pengurusan, kata Koordinatornya, Mohd Faris Abdullah.

Bagi beliau, campur tangan ini hanya mencemarkan imej JAWI sebagai sebuah badan kerajaan yang berteraskan Islam.

Katanya, kegagalan JAWI memberikan sebab yang munasabah di atas pemecatan ini menguatkan dakwaan bahawa JAWI telah dipengaruhi oleh kepentingan Politik UMNO sehingga sanggup menzalimi kakitangan sendiri.

Perkara ini jelas bertentangan dengan Visi JAWI sendiri yang ingin menjadi badan peneraju dalam memartabatkan Hal Ehwal Islam, tambah beliau.

"INSAN juga mengecam tindakan UMNO yang menggunakan agensi kerajaan bagi mengekang kemaraan politik parti lawan.

"UMNO sebagai sebuah parti politik sepatutnya lebih faham bahawa hak untuk berpolitk adalah hak setiap rakyat Malaysia yang dijamin Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Sehubungan dengan itu, INSAN akan menghantar satu memorandum kepada Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, YBhg Datuk Hj Che Mat Bin Che Ali pada 29 November 2012 bagi mendesak beliau membebaskan JAWI daripada sebarang campur tangan politik sempit.

INSAN juga akan mengadakan sidang media bagi mendedahkan penglibatan UMNO dalam isu ini.

"INSAN memiliki bukti kukuh yang akan menunjukkan penglibatan UMNO sebagai dalang yang menzalimi rakyat hanya kerana kepentingan politik," katanya.

Qatrun Nada binti Mohd Latfi merupakan seorang guru yang bertugas di Sekolah Rendah Agama Islam Rancha-rancha, Wilayah Persekutuan Labuan.

Beliau dilantik sebagai guru sementara di bawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Beliau merupakan bekas penuntut di Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan.

Beliau juga merupakan bekas Ahli Majlis Perwakilan Pelajar yang terlibat dalam demonstrasi menuntut Air bersih di UMS Labuan pada tahun 2009
-HD


The 1960's Movie

Posted: 26 Nov 2012 06:30 AM PST

'Singapore in the 1960's' is a movie that will bring you down memory lane.

This is a good movie, especially for those born in the 40's and 50's since it will bring you down memory lane !!! It is set in Singapore's legendary amusement park named Great World, which was also known in Hokkien as 'Tua Seh Kai'.

Spanning from the 1940s to the present day, the film presents four tales centered around attractions within these once famous walls.

These four stories include:

A clown on a quest to have his photo taken with English movie star Elizabeth Taylor and tells his experience to his ageing mother.

The tale of a carnival shooting gallery operator who experiences her first teenage love with a Malaysian medicinal oil seller's son.

A washed up diva of the Flamingo Nightclub who used to sing for her lost love, and rediscovers true support by her audience and her manager.

A lok-lok seller who narrates the story of his wedding dinner with his mute wife the night the Japanese invaded Singapore during World War II.

Interwoven into the film are stories of a multitude of characters that lived, worked, played, sang danced and even fell in love in Great World.

Watch it here: http://www.youtube.com/watch?v=x_0X0iSeTYE

Thanks to Angela who sent me this post.


Taklimat Kes Scorpene Oleh Peguam Perancis Di Singapura Esok

Posted: 26 Nov 2012 07:12 AM PST

Taklimat kes Scorpene yang sepatutnya diadakan di Parlimen esok dipinda ke Hotel Changi di Singapura berikutan arahan daripada Speaker Dewan yang enggan membenarkan kehadiran peguam Perancis.

Taklimat akan bermula pada 11 pagi sehingga 2 petang esok dan dijangka akan dihadiri majoriti ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Tambahan, taklimat yang sepatutnya dilakukan oleh dua peguam Perancis, William Bourdon dan Joseph Brohem terpaksa dibatalkan dan hanya diwakili peguam bersekutu mereka, Apoline Cagnatn.

Cagnatn dikatakan sudah berlepas daripada Perancis pukul 3 petang tadi (waktu Malaysia) dan dijangka tiba di Singapura pada pukul 7 pagi esok.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dalam responnya berkata, keputusan itu dibuat beradasarkan kuasa mutlaknya untuk menentukan, memberi kebenaran atau arahan bagi membolehkan seseorang masuk ke kawasan Parlimen.

Menurut Pandikar, keputusan itu turut dilakukan kerana mendapat bantahan rasmi daripada Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) demi menjaga kedaulatan dan nama baik institusi Parlimen supaya kekal terpelihara.

"Kalau pun ada bukti baru yang perlu diperjelaskan kepada mana-mana pihak khasnya ahli Parlimen, pada hemat saya, ia masih juga berstatus tuduhan, bersifat fan berunsur politik yang bukan 'bipartisan'.

"Sehubungan itu, saya amat bersetuju dengan pendirian BNBBC jika agenda peribadi ini hendak diperjelaskan, bolehlah menggunakan ruang lain seperti ibu pejabat parti, pejabat Suaram atau lain-lain premis awam yang bersesuaian tanpa melibatkan institusi Parlimen Malaysia.

"Keputusan muktamad ini juga sejajar dengan keputusan saya dalam Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat pada 8 November 2012 mengenai 'Isu Keselamatan Parlimen Malaysia dan Penggunaan Ruang Sidang Media' dengan mengambil kira keistimewaan dan hak ahli Parlimen dibawah Peraturan Mesyuarat 93 dan 94 demi memastikan tahap integriti, keluhuran dan kedaulatan institusi Parlimen Malaysia terpelihara sepanjang masa," katanya.

Tambah Pandikar, setakat ini tiada sebarang permohonan rasmi yang diterimanya, sebaliknya hanya surat makluman mengenai hasrat untuk membawa tetamu undangan (peguam Perancis) masuk ke Parlimen.

Pandikar berkata demikian dalam satu surat jawapan rasmi kepada pejabat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Sementara itu, Ahli Parlimen Batu Tian Chua dalam sidang media berkata, William dan Joseph tidak dapat hadir kerana enggan mengambil risiko yang tinggi apabila Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak memberikan sebarang jaminan keselamatan kepada mereka.

"KDN kata tertakluk kepada syarat-syarat imigrasi yang akan ditentukan Jabatan Imegresen…tugas mereka hanya nak masuk dan buat taklimat ringkas. Mereka tak berminat nak buat kecoh pun," katanya.

Sehubungan itu Tian Chua berkata pihaknya mengalu-alukan kehadiran ahli Parlimen BN termasuk ahli Senat ke Singapura esok dan berusaha untuk menyiarkan taklimat tersebut secara langsung termasuk melalui laman sosial Facebook.

Sementara itu, Ahli Parlimen Subang R Sivarsa berkata keputusan Speaker itu merupakan langkah terbaru untuk mengurangkan ruang bagi rakyat menyuarakan pendapat dalam Parlimen.

"Secara langsung menunjukkan adaperkara yang tak mahu didedahkan. Ada perkara yang mereka tak mahu rakyat tahu,"
katanya. -FMT

Dihalang masuk M'sia, peguam Perancis beri taklimat Scorpene di Singapura esok

KUALA LUMPUR 26 November: Taklimat Scorpene yang dijadual berlangsung di Parlimen Malaysia ditukar di Singapura esok, kata Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua.

Katanya, keputusan itu dibuat berikutan permohonan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengadakan taklimat tersebut ditolak Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Ekoran itu, sesi taklimat tersebut akan diadakan di Hotel Changi Village selama dua jam bermula 12 tengahari oleh Apoline Cagnate, rakan kongsi dari firma peguam Perancis, William Bourdon.

"Hari ini pejabat Ketua Pembangkang terima surat rasmi dari Speaker yang beri jawapan negatif (berhubung permohonan taklimat).

"Antara sebab yang diberi Speaker adalah bantahan dari Ahli Parlimen BN dengan alasan menjaga kedaulatan dan nama baik institusi Parlimen," katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

"Surat rasmi yang dihantar kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein bagi meminta jaminan peguam boleh masuk ke Malaysia juga sampai hari ini tidak dijawab," kesalnya.

Justeru, beliau menjemput semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat termasuk dari BN serta pihak media untuk hadir sama.

"Bagi yang tak dapat hadir, boleh tanya soalan melalui laman twitter dan facebook.

Kami juga akan usahakan supaya taklimat boleh disiarkan secara langsung melalui internet," kata Ahli Parlimen Batu itu.

Turut hadir sidang media, Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Perkara tersebut turut disahkan Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Cynthia Gabriel.

"Ya, taklimat tersebut akan diadakan di Singapura esok," katanya kepada Keadilan Daily.

Mengikut jadual, William dan seorang lagi peguam Perancis, Joseph Breham akan memberi maklumat terperinci mengenai perbicaraan Scorpene di Mahkamah Perancis.

Khamis lalu, Sivarasa memberitahu, taklimat yang sepatutnya diadakan pada Khamis lalu ditunda dan dijadual berlangsung di bilik taklimat, bangunan Parlimen esok.

Surat jemputan rasmi kepada mereka diserahkan Anwar pada 7 November lalu.

Sebelum ini, Hishammuddin menyatakan peguam terbabit akan ditahan jika hadir ke Malaysia dan meminta mana-mana pihak tidak mempolitikkan 'keputusan yang dibuat'.

Pada Julai tahun lalu, kerajaan bertindak menghantar pulang William ketika tiba di KLIA untuk memberi taklimat pada majlis makan malam Suaram di Petaling Jaya.

Kapal selam Scorpene yang dibeli dari DCNS di Perancis – melibatkan komisen lebih RM500 juta dibayar kepada Perimekar Sdn Bhd, syarikat milik rakan baik Perdana Menteri – Abdul Razak Baginda.

Skandal ini dikatakan turut berhubung kait dengan pembunuhan warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu yang dibunuh mengguna bom C4 dari Kementerian Pertahanan pada 2006.

Hakim Roger Le Loire dan Serge Tournaire kini sedang meneruskan siasatan terhadap kes berkenaan di Mahkamah Tribunal deGrande Instance Perancis.

Tujuh saksi dinamakan termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi; penyiasat persendirian, P Balasubramaniam, Abdul Razak Baginda, isteri Razak, Mazlinda Makhzan, pembantu kanan beliau, Jasbir Singh Chahl serta Ahli Perniagaan, Lodin Wok Kamaruddin
- KD


Lynched "Israeli collaborator" was really rival Islamist

Posted: 26 Nov 2012 03:51 AM PST

You mean, Hamas used the war as an excuse to brutally kill political rivals? But we keep getting told that Hamas is so peaceful, pragmatic and responsible!

From the Daily Mail (UK):


Publicly executed minutes earlier as an alleged 'spy for Israel', his body was dragged through Gaza City by men on motorcycles, waving pistols triumphantly in the air.

Substitute horses for bikes, noted one witness, and it could almost have been a scene from the Crusades.

Along with five others, the 'collaborator' was killed on Tuesday for allegedly providing intelligence to enable Israel to pinpoint attack targets. He was shot twice and then 'finished off' with a blow from a heavy rock. Amid dizzying confusion at the height of the eight-day conflict, there were sketchy reports that the traitors were caught 'red-handed' with 'high-tech filming equipment'.

The Mail on Sunday can today reveal that the dead man in the picture is 37-year-old father-of-five Ribhi Badawi, a Palestinian prisoner in Gaza. His family, neighbours and friends believe the notion that he spied for Israel is absurd – and there is much that supports their view, not least that as a prisoner Badawi was under armed guard during last week's conflict.

Badawi was a member of the Islamist group Jaljalat – Thunder – which takes its inspiration from Al Qaeda and is more hardline than Hamas. He had been in prison since 2009 when he was arrested on terrorism charges. It was alleged he was one of several fighters planning to launch attacks on Hamas.

Badawi's family claim that while in prison, he was tortured until he confessed to being a traitor.


'Ribhi was a proud Palestinian. He loved his country with a rare passion and he was more opposed to Israeli occupation than Hamas is,' said his widow Kholoud.

'To see the body of my dear husband dragged through the streets like an animal is truly terrible. The men who did this were wild.'

Sitting in her cramped home with three-year-old daughter Baraa (whose name means Innocence), Kholoud then reveals another irony – that her husband was wanted by an Israeli military court for conspiracy to commit acts of terrorism following a foiled bombing mission.

The dead man's family insists his execution had nothing to do with espionage but was rooted instead in political and tribal rivalry. 'His enemies used the war as an excuse to kill him,' said his widow, who alleges the man who arrested her husband had once been involved in a dispute with him.

Badawi told his family he was tortured by Hamas in the months after his arrest. For days on end, he said, he was suspended upside down and beaten. 'They also put a machine gun in his mouth and threatened to shoot unless he signed a blank piece of paper,' said his widow.

'He is a tough man and he resisted but after 55 days he succumbed and signed. He was later charged with espionage and terrorism. He was sentenced to death and had been in jail ever since.'
This is how Hamas treats its Islamic rivals. Just imagine how they would treat Jews if they were in power.


Skandal RM40 Juta Musa Aman Tersiar Dalam Akhbar Terbesar Hong Kong

Posted: 26 Nov 2012 04:55 AM PST


Skandal rasuah RM40 juta melibatkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dan jutawan balak, Michael Chia mendapat liputan akhbar berbahasa Inggeris terbesar di Hong Kong – South China Morning Post City.

Akhbar tersebut melaporkan pertemuan delegasi KEADILAN dengan pihak berkuasa dan Ahli Parlimen Hong Kong untuk menggesa siasatan terhadap kes rasuah itu supaya dibuka semula.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja, Chang Lih Kang ketika dihubungi memberitahu, terdapat sekurang-kurangnya lima media cetak Hong Kong membuat liputan terhadap kes berkenaan.

"Ia menunjukkan media antarabangsa memandang berat isu ini," katanya.

Akhbar lain yang membuat liputan kes rasuah itu antaranya Hong Kong The Sun, AM730, Hong Kong Oriental Daily dan Hong Kong Singpao.

"Selain media, pihak berkuasa di sana juga sangat mengambil berat isu ini. Jika betul tiada kes, mana mungkin media nak buat liputan," kata Lih Kang.

"Kita harap agensi kerajaan di Malaysia juga dapat mengambil tindakan sewajarnya," sambung beliau.

Sebelum ini, Chia yang rapat dengan Musa ditahan di Hong Kong kerana terlibat dalam penggubahan wang haram RM40 juta.

Taikun balak itu menyatakan wang berkenaan milik Musa tetapi pemimpin Umno terutama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mendakwa ia adalah dana untuk Umno Sabah.

Lih Kang bersama Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli; Ahli Parlimen Selayang, William Leong dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian ke Hong Kong selama dua hari, bermula 21 November lalu.

Delegasi terbabit juga ditemuramah khas oleh Reutera-Bloomberg yang mengikuti perkembangan kes tersebut.


Kes rasuah RM40j kecoh di Hong Kong, KL pula senyap – Anwar KUALA LUMPUR 26 November: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengkritik pelaksanaan sistem tidak adil oleh institusi kerajaan, terutama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Beliau merujuk kes rasuah RM40 juta melibatkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman dan jutawan balak, Michael Chia yang mendapat perhatian serius pihak berkuasa Hong Kong.

"Kes rasuah melibatkan pemimpin negara boleh riuh di Hong Kong, tapi di Kuala Lumpur tutup kes," katanya.

"Pemimpin patut ada perasaan malu, satu negara tahu, dan ada rekod kes di Hong Kong," tambahnya pada Himpunan Raksasa Kebangkitan Rakyat Sabah di Kota Kinabalu, Sabtu lalu.

Ekoran kelemahan itu, Ketua Pembangkang berkata, pihak berkuasa kerajaan tidak mendapat kepercayaan rakyat.

"Sebut SPRM orang tak yakin, Mat Sabu sebut SPR pun (dia) tak yakin," kata Anwar.

"Saya masih ingat masa pilihan raya 2008 di Selangor, masa pengundian ditambah dua jam, sepatutnya habis jam 4 petang ditambah kepada 6 petang.

Kita kata itu satu usaha nak tipu undi, sebab rakyat Selangor masa itu berat ke arah Pakatan," jelasnya.

Anwar berkata, kesedaran dan kebangkitan rakyat akan menumbangkan penipuan tersebut.

Justeru, beliau menyeru rakyat Sabah menukar kerajaan dan sistem yang diamalkan.

"Ia bukan hanya soal tukar kerajaan atau Perdana Menteri, tetapi juga tukar sistem yang ada dengan sistem dan agenda baru," katanya disambut tepukan 500 penyokong
-KD


ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ မိုးကုတ္စက္ဝိုင္းမွ မုန္တိုင္းဆင္မည့္ မိုးတိမ္မ်ား

Posted: 26 Nov 2012 02:00 AM PST

ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ မိုးကုတ္စက္ဝိုင္းမွ မုန္တိုင္းဆင္မည့္ မိုးတိမ္မ်ား
(International Crisis Group ၏ Myanmar: Storm Clouds on the Horizon ကိုဘာသာျပန္ပါသည္) Asia Report N°238 12 November 2012
Aႏွစ္ခ်ဳပ္
ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ေခါင္းေဆာင္မ်ားသည္ ၎တို႔ Aေနျဖင့္ Aတိတ္က Aာဏာရွင္ စနစ္မ်ိဳးႏွင့္ ျပန္လည္ မနီးစပ္ေတာ့ရန္ ႏိုင္ငံေရးAရ Aျမင္မ်ားႏွင့္ ႏိုင္ငံေရးAရ ျပင္းျပေသာ ဆႏၵမ်ား ရွိေၾကာင္းဆက္လက္ ျပသလ်က္ ရွိပါသည္။ သို႔ေသာ္ ဒီမိုကေရစီသို႔ သြားရာလမ္းသည္ Aခက္Aခဲမ်ားကို ေတြ႔ရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ သမၼတUီးသိန္းစိန္သည္ ေျပာင္းလဲမႈမ်ားေနာက္
ျပန္မလွည့္ေတာ့ဟု ေၾကညာခဲ့ၿပီး Aတိုက္Aခံႏွင့္လည္း ေရရွည္ လုပ္ေဖၚကိုင္ဖက္ ျဖစ္ရန္ တည္ေဆာက္ခဲ့ပါသည္။ Aဆိုပါ လုပ္ငန္းစU္မွာ ၿပီးျပည့္စံုရန္ လိုAပ္ ေနေသး ေသာ္လည္း ႏိုင္ငံေရး Aက်U္းသားမ်ားကို လႊတ္ေပးႏိုင္ခဲ့ပါသည္။ Aမည္မည္း


စာရင္းမ်ား ပယ္ဖ်က္ ေပးႏိုင္ ခဲ့ပါသည္။ လြတ္လပ္စြာ စုေဝးခြင့္ Uပေဒကို ျပဌာန္းႏိုင္ခဲ့ပါသည္။ မီဒီယာ ဆင္ဆာမ်ား ပယ္ဖ်က္
ႏိုင္ခဲ့ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ လူနည္းစု ရိုဟင္ဂ်ာမူစလင္မ်ားAေပၚ ပစ္မွတ္ ထားသည့္ ျပင္းထန္ေသာ
ျဖစ္ရပ္မ်ားသည္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေရး လုပ္ငန္းစU္Aေပၚ တိမ္မည္းဖံုးေနသည့္ သဖြယ္ ျဖစ္ပါသည္။ ထို႕Aျပင္ ျပည္တြင္း
လူမ်ိဳးစုမ်ားၾကား ဆက္ဆံေရးတြင္ ေနာက္ထပ္ ေပါက္ကြဲမွဳမ်ား ျဖစ္ေစျခင္းသည္ Aမ်ိဳးသား တည္ၿငိမ္ေရးကို
ၿခိမ္းေျခက္ႏိုင္ပါသည္။ လြတ္လပ္ခြင့္မ်ား ပိုမို ေပးလာျခင္းေၾကာင့္ ေဒသAလိုက္ ပဋိပကၡမ်ားကို ျပန္ေပၚလာခြင့္ ရၾကၿပီး
Aျခားေနရာမ်ားတြင္ပါ လူမွဳေရးAရ တင္းမာမွဳမ်ား ျမင့္တက္လာပါသည္။ ကခ်င္ ျပည္နယ္တြင္ Aပစ္Aခတ္ ရပ္စဲေရး ရရွိရန္
ခက္ခဲေနဆဲ ျဖစ္ပါသည္။ ထို႕Aျပင္ Aေျခခံ UပေဒAရလည္းေကာင္း၊ ၂၀၁၅ ေရြးေကာက္ပြဲAၿပီးတြင္ လည္းေကာင္း
Aာဏာကို မည္သို႕ ခြဲေဝသင့္သည္ ဟူေသာAျမင္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ႏိုင္ငံေရး ေခါင္းေဆာင္မ်ားၾကားတြင္ ဝိေရာဓိ ျဖစ္လ်က္
ရွိပါသည္။ တင္းမာမွဳမ်ား ၿငိမ္သက္သြားေရးAတြက္ Aမ်ားလက္ခံေသာ စံျပဳႏိုင္သည့္ ေခါင္းေဆာင္မွဳ ယခုAခါ လိုAပ္လ်က္
ရွိေနၿပီး၊ AကြဲAျပဲမ်ားကို ထိပ္တိုက္မေတြ႕ဘဲ ေရွာင္ရွားႏိုင္ေရးAတြက္ ညွိႏိႈင္းမွဳ Aသစ္မ်ား ျပဳလုပ္ရန္ လိုAပ္ေနပါသည္။
သမၼတသည္ ပထမဆံုး Aၾကိမ္Aျဖစ္ ၎၏ ကက္ဘိနက္ကို ျပန္လည္ Aေရႊ႕Aေျပာင္းမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီး ၎၏ လုပ္ပိုင္ခြင့္
Aာဏာကို စုစည္းခဲ့ပါသည္။ ေခတ္ေနာက္ျပန္ဆြဲေသာ သို႕မဟုတ္ လုပ္ရည္ကိုင္ရည္ ညံ့သည္ဟု ယူဆရေသာ ဝန္ႀကီးမ်ားကို
ဖယ္ထုတ္ခဲ့ၿပီး ဒုတိယဝန္ႀကီးAသစ္ Aမ်ားAျပားကို ခန္႕Aပ္ ခဲ့ပါသည္။ ပညာရွင္ Aေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္လာခဲ့ၿပီး၊
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ပထမဆံုး Aမ်ိဳးသမီးဝန္ႀကီး ထြက္ေပၚလာပါသည္။ သမၼတသည္ ၎၏ Aယံုၾကည္ရဆံုး ဝန္ႀကီးမ်ားကို
သူ၏ရံုးတြင္ စုစည္းထားၿပီး Aစိုးရ Aဖြဲ႕Aတြင္း ပိုမိုက်ယ္ျပန္႕ေသာ နယ္ပယ္မ်ားတြင္ လုပ္ပိုင္ခြင့္ ရွိေသာ စုေပါင္းဝန္ႀကီး
(Super – Ministers) Aုပ္စု တစ္ခုကို ဖန္တီးခဲ့ပါသည္။ ထိုသို႕ လုပ္ေဆာင္ရျခင္းမွာ Uပေဒျပဳေရးႏွင့္ ယွU္ရာတြင္
၎၏ေနရာ ပိုမိုAားေကာင္းေရးAတြက္ လုပ္ေဆာင္လိုေသာ ဆႏၵက တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း ပါဝင္လိမ့္မည္ ျဖစ္ပါသည္။
သမၼတခန္႕ေသာ AေျခခံUပေဒခံုရံုး၏ Aျငင္းပြားဖြယ္ Aာဏာႏွင့္ ပတ္သက္၍ Aျငင္းAခုန္ ျဖစ္မွဳသည္ စြဲခ်က္ တင္ခံရၿပီး
ခံုရံုးAဖြဲ႕ဝင္မ်ား ႏွဳတ္ထြက္သြားရသည္Aထိ ျဖစ္ခဲ့ရာ Uပေဒျပဳေရး (လႊတ္ေတာ္)၏ Aာဏာကို မီးေမာင္းထိုးျပခဲ့ပါသည္။
ထို႕Aျပင္ Aင္စတီးက်ဴးရွင္း Aသစ္မ်ားသည္ ၎တို႕၏ လုပ္ပိုင္ခြင့္ Aာဏာနယ္ပယ္ကို စမ္းသပ္ေနသည့္ Aေလ်ာက္
Myanmar: Storm Clouds on the Horizon
Crisis Group Asia Report N°238, 12 November 2012 Page ii
ႏိုင္ငံေရးAရ တည္ေဆာက္ျခင္း၏ Aသြင္ကူးေျပာင္းေရး ကာလတြင္ ၾကံဳေတြ႕ရႏိုင္သည့္ Aႏၱရာယ္မ်ားကို
မီးေမာင္းထိုးျပလိုက္ျခင္းလည္း ျဖစ္ပါသည္။
Aသြင္ကူးေျပာင္းေရးသည္ ၎၏ Aျမန္ႏွဳန္းေၾကာင့္ Aံ့ၾသဖြယ္ ျဖစ္ခဲ့ရပါသည္။ ထို႕Aျပင္ စစ္တပ္AပါAဝင္ ျပည္တြင္းတြင္
ႀကီးႀကီးမားမား မည္သည့္ ဆန္႕က်င္မွဳမွ် မရွိသည္မွာ Aထင္Aရွား ျဖစ္ပါသည္။ သို႕ေသာ္ ႀကီးမားသည့္ စိန္ေခၚမွဳမ်ားကိုမူ
AေသAခ်ာ ႀကံဳရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ လက္ရွိ ျဖစ္ေပၚေနေသာ လူမ်ိဳးစုမ်ားၾကား ျပင္းထန္ေသာ
ျဖစ္ရပ္မ်ားသည္ Aေရးႀကီးၿပီး၊ AေလးAနက္ ထားရမည့္ စိုးရိမ္ဖြယ္AေျခAေနျဖစ္ပါသည္။ Aျခားေနရာမ်ားတြင္ပါ
ထိုသို႕ေသာ ျဖစ္ရပ္မ်ိဳး Aလားတူ ျဖစ္လာႏိုင္ပါသည္။ Aမ်ိဳးသားေရးဝါဒ၊ တိုင္းရင္းသားမ်ားႏွင့္ ဆိုင္ေသာ Aမ်ိဳးသားေရး
ဝါဒမ်ား ေပၚေပါက္လာၿပီး Aမုန္းတရားေဟာင္းမ်ား ျပန္ေပၚလာႏိုင္ပါသည္။ ကခ်င္ျပည္နယ္တြင္ Aပစ္Aခတ္ ရပ္စဲေရး
သေဘာတူညီမွဳ Aတြက္ Aခက္Aခဲ ျဖစ္ေနရျခင္းသည္ တိုင္းရင္းသား လက္နက္ကိုင္ Aုပ္စုမ်ားႏွင့္ ေရရွည္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရး
ႀကိဳးပမ္းမွဳတြင္ ရႈတ္ေထြးမွဳမ်ား ရွိေနရျခင္းကို ေဖာ္ျပေနပါသည္။ ထို႕Aျပင္ ေျမယာသိမ္းယူ မွဳမ်ားႏွင့္ ေဒသဆုိင္ရာ
Aာဏာပိုင္မ်ား၏ က်ဴးလြန္မွဳမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ေAာက္ေျခ လူတန္းစားမ်ားတြင္ တင္းမာမွဳမ်ား ျမင့္တက္လ်က္
ရွိေနသည္ကိုလည္း ေတြ႕ရပါသည္။ ႏိုင္ငံျခား Aေထာက္Aပံ့ျဖစ္ လုပ္ေဆာင္လ်က္ရွိေသာ Aေျခခံ Aေဆာက္AUီ ႏွင့္
သတၳဳတြင္းစီမံကိန္းမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ပတ္ဝန္းက်င္ ဆိုင္ရာႏွင့္ လူမွဳေရးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ စိုးရိမ္ပူပန္မွဳမ်ားလည္း
ျမင့္တက္လ်က္ ရွိေနပါသည္။ ေပၚျပဴလာ ျဖစ္သည့္ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က္မ်ား ျမင့္တက္လာျခင္း၊ ကိုင္တြယ္ေျဖရွင္းျခင္း
မျပဳရေသးေသာ Aေရးႀကီးသည့္ Aတိတ္က တရားမွ်တမွဳ မရွိျခင္းမ်ားႏွင့္ လြတ္လပ္စြာ ဖြဲ႕စည္းခြင့္ႏွင့္ ဆႏၵျပခြင့္
ရလာျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ယခင္ႏွင့္ မတူ ျခားနားေသာ ပို၍ ထိပ္တိုက္ေတြ႕ႏိုင္ေသာ လူမွဳေရးဆိုင္ရာ လွဳပ္ရွားမွဳမ်ား
ထြက္ေပၚလာရန္ AလားAလာ မ်ားစြာ ရိွေနပါသည္။ Aဆိုပါ ကိစၥမ်ားသည္ Aစိုးရႏွင့္ လုျံခံဳေရး Aဖြဲ႕Aစည္းမ်ားAတြက္
စမ္းသပ္မွဳႀကီးမ်ားပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ၎တို႕သည္ Aာဏာရွင္ Aတိတ္က ျဖစ္ရပ္မ်ားကို ျပန္လည္တူးဆြျခင္း မျပဳဘဲ
တရားUပေဒ စိုးမိုးေရးကို ထိန္းသိမ္းႏိုင္ရန္ ႀကိဳးပမ္းလ်က္ ရွိပါသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ Aသြင္ကူးေျပာင္းေရး ေAာင္ျမင္ရန္ AဆံုးAျဖတ္ျပဳမည့္ Aဓိကက်သည့္ Aခ်က္တစ္ခုမွာ
မက္ခရိုႏိုင္ငံေရးဆိုင္ရာ တည္ၿငိမ္မွဳ (macro – political stability) ရွိေရး ျဖစ္ပါသည္။ ၂၀၁၅ ႏွစ္တြင္
ေဒၚေAာင္ဆန္းစုၾကည္၏ Aမ်ိဳးသားဒီမိုကေရစီ Aဖြဲ႕ခ်ဳပ္ပါတီ (NLD) သည္ ၁၉၉၀ ေရြးေကာက္ပြဲ Aၿပီးကတည္းက
ပထမဆံုး Aႀကိမ္Aျဖစ္ ႏိုင္ငံတဝွမ္းတြင္ ဝင္ေရာက္ယွU္ျပိဳင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ Aဆိုပါေရြးေကာက္ပဲြမ်ားသည္ လြတ္လပ္၍
တရားမွ်တသည္ဆိုပါစို႔။ ၎တို႔သည္ Aတိတ္က ခြင့္ျပဳခဲ့သည္ မ်ားႏွင့္ ျခားနားစြာ Aာဏာ၏ ဟန္ခ်က္ကို
လံုးဝေျပာင္းပစ္လိမ့္မည္ ျဖစ္ပါသည္။ သို႕ေသာ္ NLD က တစ္ျပည္လံုး Aႏိုင္ရရွိသြားမွဳသည္ ပါတီAတြက္ေသာ္
လည္းေကာင္း၊ တိုင္းျပည္ Aတြက္ေသာ္လည္းေကာင္း Aေကာင္းဆံုး Aက်ိဳးစီးပြားတစ္ခုမဟုတ္ႏိုင္ေပ။ ထိုသို႕
ျဖစ္ပ်က္ခဲ့ပါက ႏိုင္ငံေရး Aီလစ္ေဟာင္း၊ တိုင္းရင္းသား ႏိုင္ငံေရးပါတီမ်ားႏွင့္ NLD မဟုတ္ေသာ ဒီမုိကရက္တစ္
Aင္Aားစုမ်ားကို Aားနည္းသြားေစမည့္ Aႏၱရယ္ၾကံဳေတြ႔ရႏုိင္ပါသည္။ Aကယ္၍ ၂၀၁၅ Aလြန္လႊတ္ေတာ္မ်ားသည္
ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ ႏုိင္ငံေရးAရ ကဲြျပားျခားနားမွဳႏွင့္ တိုင္းရင္းသားမ်ားကဲြျပားျခားနားေနမွဳမ်ားကို စစ္မွန္စြာ
ကိုယ္စားျပဳႏုိင္ျခင္းမရွိပါက တင္းမာမွဳမ်ားတိုးပြားလာဖြယ္ရွိျပီး ၊ မတည္ျငိမ္မွဳကို ေလာင္စာျဖည့္ေပးသကဲ့သို႔
ရွိမည္ျဖစ္ပါသည္။
Myanmar: Storm Clouds on the Horizon
Crisis Group Asia Report N°238, 12 November 2012 Page iii
NLD ၾကံဳေတြ႕ရမည္ Aဓိကစိန္ေခၚမွဳမွာ ေရြးေကာက္ပဲြေAာင္ႏုိင္ေရး မဟုတ္ပါ။ Aားလံုးပါ၀င္ႏုိင္ေရး ႏွင့္
ျပန္လည္ေပါင္းစည္းေရးကို ျမွင့္တင္ႏုိင္ေရး ျဖစ္ပါသည္။ ထိုAရာေAာင္ျမင္ေရး Aတြက္၎တြင္ ေရြးစရာနည္းလမ္းမ်ား
ရွိပါသည္။ NLD Aေနျဖင့္ လက္ရွိစနစ္Aစား လႊတ္ေတာ္တြင္ ပိုမိုကိုယ္စားျပဳမွဳကို ဖန္တီးေပးႏုိင္မည့္ Aခ်ဳိးက်
ကိုယ္စားျပဳေသာ ေရြးခ်ယ္တင္ေၿမွာက္သည့္ စနစ္ကိုေထာက္ခံႏုိင္ပါသည္။ Aျခားနည္းလမ္းAားျဖင့္လည္း ၎သည္
Aျခားပါတီမ်ား၊ Aထူးသျဖင့္ တုိင္းရင္းသားပါတီမ်ားႏွင့္ မဟာမိတ္ျပဳျပီး ၊ Aားလံုးသေဘာတူညီမွဳျဖင့္ Aခ်ဳိ႕ေနရာမ်ားတြင္
တိုင္းရင္းသားမ်ားႏွင့္ ျပိဳင္ဆိုင္မွဳမျဖစ္ရန္ ပါ၀င္Aေရြးမခံေရးျဖစ္ပါသည္။ ေနာက္ဆံုးနည္းလမ္းAေနျဖင့္ ၎သည္ ၂၀၁၅
Aလြန္သမၼတေနရာAတြက္ ၾကားျဖတ္၍ Aမ်ဳိးသားညီညႊတ္ေရး ရရွိမည့္ကိုယ္စားလွယ္တစ္Uီးေရြးခ်ယ္ေပးေရးစနစ္
(interim " national unity" candidate) ကိုေထာက္ခံႏုိင္ပါသည္။ ထိုသို႕လုပ္ေဆာင္ျခင္းျဖင့္ Aစိုးရေဟာင္း (စစ္တပ္)
ကိုAာမခံခ်က္ရွိေစျပီး၊ NLD လႊမ္းမိုးေသာ ႏုိင္ငံေရးစနစ္Aတြက္ Aသြင္ကူးေျပာင္းေရး ကာလကို ေျပေျပလည္လည္
ျဖစ္ေစမည္ျဖစ္ပါသည္။ ထိုနည္းလမ္းသည္ တခ်ိန္တြင္ ေဒၚေAာင္ဆန္းစုၾကည္ သမၼတ ျဖစ္လာရန္ ခြင့္ျပဳႏုိင္မည့္
AေျခခံUပေဒ ေျပာင္းလဲရန္ လိုAပ္ခ်က္ကို ေထာက္ခံမွဳ ျဖစ္ေစမည့္ Aေရးပါသည့္ နည္းတစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ ထိုသို႔
AေၿခခံUပေဒ ေျပာင္းလဲရန္မွာ ၂၀၁၅ မတိုင္မွီတြင္ မျဖစ္ႏုိင္ေပ။ Aဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ စစ္တပ္မွ ျပင္ဆင္မွဳကို
ဗီတိုAာဏာသုံးခြင့္ရိွ၍ Aတိုက္Aခံျပဳႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။ NLD Aေနျဖင့္ Aဆိုပါနည္းလမ္းမ်ားကို စU္းစားရာတြင္
စြန္႔လႊတ္မွဳမ်ား ျပဳလုပ္ရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ပါတီ၏ ႏုိင္ငံေရးAရ စU္းစားမွဳမ်ားထက္ Aမ်ဳိးသားAက်ဳိးစီးပြားကို
ေရွ႕တန္းတင္ရမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ေဒၚေAာင္ဆန္းစုၾကည္၏ Aမ်ဳိးသားေခါင္းေဆာင္တစ္Uီး Aျဖစ္ ပဲ့ကိုင္ႏုိင္ေသာ
Aရည္Aေသြးေၾကာင့္၊ Aဆိုပါ စိန္ေခၚမွဳကို ေကာင္းစြာကိုင္တြယ္ႏုိင္မည္မွာ AေသAခ်ာျဖစ္ပါသည္။
ဂ်ကာတာ / ဘရပ္ဆဲ
၁၂ – ႏုိ၀င္ဘာ – ၂၀၁၂



This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Myanmar: Storm Clouds on the Horizon

Posted: 26 Nov 2012 01:54 AM PST

Myanmar: Storm Clouds on the Horizon

Asia Report N°238 12 Nov 2012 The Executive Summary is also available in Burmese.

EXECUTIVE SUMMARY

Myanmar's leaders continue to demonstrate that they have the political will and the vision to move the country decisively away from its authoritarian past, but the road to democracy is proving hard. President Thein Sein has declared the changes irreversible and worked to build a durable partnership with the opposition. While the process remains incomplete, political prisoners have been released, blacklists trimmed, freedom of assembly laws implemented, and media censorship abolished. But widespread ethnic violence in Rakhine State, targeting principally the Rohingya Muslim minority, has cast a dark cloud over the reform process and any further rupturing of intercommunal relations could threaten national stability. Elsewhere, social tensions are rising as more freedom allows local conflicts to resurface. A ceasefire in Kachin State remains elusive. Political leaders have conflicting views about how power should be shared under the constitution as well as after the 2015 election. Moral leadership is required now to calm tensions and new compromises will be needed if divisive confrontation is to be avoided.

The president has moved to consolidate his authority with his first cabinet reshuffle. Ministers regarded as conservative or underperforming were moved aside and many new deputy ministers appointed. There are now more technocrats in these positions, and the country has its first female minister. The president also brought his most trusted cabinet members into his office, creating a group of "super-ministers" with authority over broad areas of government – a move perhaps partially motivated by a desire to strengthen his position vis-à-vis the legislature. A dispute over a controversial ruling by the presidentially-appointed Constitutional Tribunal led to impeachment proceedings and the resignation of the tribunal members, highlighting both the power of the legislature, and the risks to a political structure in transition as new institutions test the boundaries of their authority.

The transition has been remarkable for its speed and the apparent lack of any major internal resistance, including from the military. It will inevitably face enormous challenges. The ongoing intercommunal strife in Rakhine State is of grave concern, and there is the potential for similar violence elsewhere, as nationalism and ethno-nationalism rise and old prejudices resurface. The difficulty in reaching a ceasefire in Kachin State underlines the complexity of forging a sustainable peace with ethnic armed groups. There are also rising grassroots tensions over land grabbing and abuses by local authorities, and environmental and social concerns over foreign-backed infrastructure and mining projects. In a context of rising popular expectations, serious unaddressed grievances from the past, and new-found freedom to organise and demonstrate, there is potential for the emergence of more radical and confrontational social movements. This will represent a major test for the government and security services as they seek to maintain law and order without rekindling memories of the recent authoritarian past.

A key factor in determining the success of Myanmar's transition will be macro-political stability. In 2015, Aung San Suu Kyi's National League for Democracy (NLD) will compete for seats across the country for the first time since the abortive 1990 elections. Assuming these polls are free and fair, they will herald a radical shift in the balance of power away from the old dispensation. But an NLD landslide may not be in the best interests of the party or the country, as it would risk marginalising three important constituencies: the old political elite, the ethnic political parties and the non-NLD democratic forces. If the post-2015 legislatures fail to represent the true political and ethnic diversity of the country, tensions are likely to increase and fuel instability.

The main challenge the NLD faces is not to win the election, but to promote inclusiveness and reconciliation. It has a number of options to achieve this. It could support a more proportional election system that would create more representative legislatures, by removing the current "winner-takes-all" distortion. Alternatively, it could form an alliance with other parties, particularly ethnic parties, agreeing not to compete against them in certain constituencies. Finally, it could support an interim "national unity" candidate for the post-2015 presidency. This would reassure the old guard, easing the transition to an NLD-dominated political system. Critically, this option could also build support for the constitutional change required to allow Aung San Suu Kyi to become president at a future date, a change that is unlikely prior to 2015 given the opposition of the military bloc, which has a veto over any amendment. Pursuing any of these paths will require that the NLD make sacrifices and put the national interest above party-political considerations. With a national leader of the calibre of Aung San Suu Kyi at the helm, it can certainly rise to this challenge.

Jakarta/Brussels, 12 November 2012



This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

အႏၱရာယ္ေပးမယ့္ အရိပ္လကၡဏာမ်ား

Posted: 26 Nov 2012 01:48 AM PST

အႏၱရာယ္ေပးမယ့္ အရိပ္လကၡဏာမ်ားဦးေအာင္ခင္,  ေဒၚခင္စိုးဝင္း 25.11.2012

အထူးသျဖင့္ ရခိုင္ျပည္နယ္အၾကမ္းဖက္မႈမွာ ဦးသိန္းစိန္နဲ႔ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ရဲ ႔ ေခါင္းေဆာင္မႈ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ျပည္သူ႔ဆႏၵအတိုင္းခ်ည္းမလုပ္ဘဲ ျပည္သူ႔သေဘာထား မွန္ကန္လာေအာင္ ေခါင္းေဆာင္ပိုင္းက လမ္းျပေပးရပါလိမ့္မယ္။ ဒီလိုမေဆာင္ရြက္ႏုိင္ရင္ တိုင္းျပည္ထိခိုက္ရံုသာမကဘဲ အစိုးရနဲ႔ NLD အဖြဲ႔ခ်ဳပ္ရဲ ႔ ဂုဏ္သိကၡာကိုလည္း ထိခိုက္ႏိုင္ေၾကာင္း အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ပဋိပကၡေလ့လာေရးအဖြဲ႔က သံုးသပ္ထားတာကို တင္ျပလိုက္ပါတယ္။

ဦးသိန္းစိန္အစိုးရ စတင္လုပ္ေဆာင္ေနတဲ့ ဒီမုိကေရစီျပဳျပင္ေရးကို အႏၱရာယ္ေပးမယ့္ အရိပ္လကၡဏာေတြအေၾကာင္း Storm Clouds on the Horizon အမည္နဲ႔ စာတမ္းတေစာင္ ႏိုဝင္ဘာလ (၁၂) ရက္ေန႔က ထြက္လာပါတယ္။ Brussels အေျခစိုက္တဲ့ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ပဋိပကၡေလ့လာေရးအဖြဲ႔ International Crisis Group က ေရးသားျပဳစုတဲ့ စာတမ္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအဖြဲ႔ရဲ ႔ ရံုးခြဲ (၃၀) ေက်ာ္ထဲမွာ ဂ်ာကားတားနဲ႔ ဘန္ေကာက္ရံုးလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ စစ္အုပ္စုက အႀကီးအက်ယ္ဆန္႔က်င္တာကို မႀကံဳေတြ႔ရဘဲ အရပ္သားတပိုင္းအစိုးရ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ အေျပာင္းအလဲေတြ လုပ္ႏိုင္တာကို ခ်ီးက်ဴးေရးသားထားပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ ေက်ာ္လႊားရမယ့္ ျပႆနာႀကီးေတြ ရွိေနပါတယ္။ ေနာက္ျပန္ဆုတ္စရာအေၾကာင္း မရွိဘူးလို႔ အစိုးရကေျပာေပမဲ့ ရခိုင္ျပည္နယ္က ရိုဟင္ဂ်ာဆန္႔က်င္ေရး အဓိကရုဏ္း၊ ကခ်င္လြတ္ေျမာက္ေရးတပ္နဲ႔ အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရး အေျခခံဥပေဒအရ အာဏာခြဲေဝေရး စတဲ့ ျပႆနာေတြဟာ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေရးကို အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ဒီၾကားထဲ ေျမယာသိမ္းပိုက္မႈ သယံဇာတထုတ္ယူမႈေၾကာင့္ ေဒသခံေတြ ထိခိုက္မႈနဲ႔ အျခားလူမႈစီးပြားေရး မေက်နပ္ခ်က္ေတြ ရွိေနပါတယ္။ စစ္အစိုးရေခတ္က အႏိုင္က်င့္ၿပီး မတရားလုပ္ထားတာေတြကို ေျဖရွင္းေပးဖို႔လည္း ျပည္သူေတြ ေမွ်ာ္လင့္ေနၾကပါတယ္။

ရခိုင္ျပည္နယ္ လူမ်ဳိးေရးအဓိကရုဏ္းဟာ ေနာက္ျပန္ဆုတ္တဲ့ ေျခလွမ္းလို ျဖစ္ေနပါတယ္။ ေဒသခံအာဏာပိုင္နဲ႔ လံုၿခံဳေရးတပ္ဖြဲ႔ေတြရဲ ႔ ဘက္လိုက္မႈေၾကာင့္ အၾကမ္းဖက္မႈကို မထိန္းသိမ္းႏိုင္ဘဲ ျဖစ္သြားပါတယ္။ လူမ်ဳိးစံု၊ ဘာသာစံု ပါဝင္တဲ့ ဒီမုိကေရစီလမ္းေၾကာင္းကို ခ်ီတက္ဖို႔ျပင္ဆင္ေနခ်ိန္မွာ လူမ်ဳိးေရး စိတ္ဓါတ္ျပင္းထန္ေနတာ အလြန္အႏၱရာယ္ရွိတယ္လိုပ ဆုိပါတယ္။ လူမ်ဳိးေရးအဓိကရုဏ္းကို ဗုဒၶဘာသာ-မြတ္စလင္ ပဋိပကၡျဖစ္ေအာင္ တရားလြန္လူမ်ဳိးေရးဝါဒေတြ ဖန္တီးတာဟာ စိုးရိမ္စရာပါ။ အဓိကရုဏ္းမွာ ႏိုင္ငံေရးရည္ရြယ္ခ်က္ ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ႀကီးလွမင္း က သံုးသပ္ပါတယ္။ ျပဳျပင္ေရးေၾကာင့္ အရင္က မ်ဳိသိပ္ခဲ့ရတဲ့ အမ်ဳိးသားေရးထုတ္ေဖာ္ခြင့္ရတာကို တရားလြန္အုပ္စုက အသံုးျပဳလိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

လက္နက္ကိုင္ျပည္သူ႔စစ္ဖြဲ႔စည္းေရး ရုိဟင္ဂ်ာရြာေတြ ဖယ္ရွားေရး OIC အစၥလာမ္အဖြဲ႔ ရန္ကုန္မွာ ရံုးစိုက္တာ ဆန္႔က်င္ေရး စတာေတြပါဝင္တဲ့ ေၾကညာခ်က္ကို စက္တင္ဘာ စစ္ေတြညီလာခံမွာ ခ်မွတ္ပါတယ္။ OIC အစၥလာမ္အဖြဲ႔ ရံုးစိုက္မွာကို သံဃာေတြ ဦးေဆာင္ၿပီး စစ္ေတြ၊ ရန္ကုန္ နဲ႔ မႏၱေလးမွာ ကန္႔ကြက္ဆႏၵျပၾကပါတယ္။ သံဃာေတြပါဝင္လာတာေၾကာင့္ ဘာသာေရးအဓိကရုဏ္းျဖစ္လာမွာ စိုးရိမ္ၾကပါတယ္။ ဒီကိစၥမွာ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္က ျပတ္ျပတ္သားသား ေျပာလိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ၾကပါတယ္။ ဘယ္ဖက္ကိုမွ လိုက္မေျပာႏိုင္ဘူးလို႔ ေဒၚစု ေျဖဆိုတာကို မေက်မနပ္ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တရားလြန္ေျပာဆိုတာနဲ႔ အၾကမ္းဖက္တာကို ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္အေနနဲ႔ ျပတ္ျပတ္သားသား ဆန္႔က်င္ၿပီး လူ႔အခြင့္အေရးကို ေလးစားၾကဖို႔ တုိက္တြန္းလိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ေနၾကဦးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ရိုဟင္ဂ်ာျပႆနာဟာ အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာနဲ႔ ပတ္သက္ေနပါတယ္။ ဘာသာေရးအၾကမ္းဖက္မႈအေနနဲ႔ ယူဆလာရင္ အာဆီယံ မြတ္စလင္ေဒသမွာ လက္တံု႔ျပန္တာေတြ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္တယ္လို႔ အာဆီယံအေထြေထြအတြင္းေရးမွဴးက ေဟာကိန္းထုတ္ထားပါတယ္။ ျပည္ခိုင္ၿဖိဳးပါတီရဲ ႔ ႀကိဳးပမ္းမႈေၾကာင့္ ၂၀၁၀ ေရြးေကာက္ပြဲမွာ မဲဆႏၵေပးႏိုင္ဖို႔အတြက္ ရိုဟင္ဂ်ာအေတာ္မ်ားမ်ား ယာယီမွတ္ပံုတင္ခြင့္ ရၾကပါတယ္။ အစိုးရအေနနဲ႔ လူမ်ဳိးေရးအဓိကရုဏ္းကို တားဆီးႏိုင္စြမ္းရွိေပမဲ့ ေဒသခံရဲတပ္ဖြဲ႔နဲ႔ လံုထိန္းကပါ မြတ္စလင္ဆန္႔က်င္ေရးမွာ ပါေနတာမို႔ ရႈပ္ေထြးၿပီး ထိန္းသိမ္းရတာ ခက္ခဲသြားပါတယ္။ ကိုးကြယ္ယံုၾကည္မႈ ကြဲျပားျခားနားတဲ့ လူမ်ဳိးစံုေနထိုင္ရာေဒသမွာ လူမ်ဳိးအေရး အဓိကရုဏ္းျဖစ္ပြားတာဟာ ဆံုးရႈံးမႈသာ ျဖစ္ပါတယ္။

တုိင္းရင္းသားလက္နက္ကိုင္ေတြနဲ႔အတူ ေရရွည္ၿငိမ္းခ်မ္းေရးတည္ေဆာက္ဖုိ႔ကိစၥဟာ အလြန္ခက္ခဲေၾကာင္း ကခ်င္ျပည္နယ္ျပႆနာက ျပသေနပါတယ္။ ေဒသခံအာဏာပိုင္နဲ႔ စီးပြားေရးသမား ပူးေပါင္းၿပီး လယ္ေျမေတြ သိမ္းယူတဲ့ကိစၥဟာ ေက်းလက္အံုႂကြမႈကို အားေပးသလို ျဖစ္ေနပါတယ္။ သယံဇာတထုတ္ယူမႈနဲ႔ အေျခခံအေဆာက္အအံု တည္ေဆာက္မႈမွာ ႏိုင္ငံျခားကုမၼဏီေတြနဲ႔ လက္တြဲၿပီး ေဒသခံကို လ်စ္လ်ဴရႈ ႔တဲ့ျပႆနာကိုလည္း ဦးသိန္းစိန္အစိုးရ မေႏွးအျမန္ ေျဖရွင္းေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ မတရားလုပ္ထားတာကို မေျဖရွင္းႏိုင္ရင္ ဆႏၵျပပြဲေလးေတြဟာ ျပင္းထန္တဲ့ဆႏၵျပပြဲႀကီးေတြ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။

ဒီျပႆနာေတြကို ေျဖရွင္းႏုိင္ရင္ ဒီမုိကေရစီျပဳျပင္ေရးအစီအစဥ္ေတြ အလားအလာေကာင္းမယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အစိုးရကေရာ ဥပေဒျပဳလႊတ္ေတာ္ကေရာ ဒီမုိကေရစီျပဳျပင္ေရးလုပ္ဖုိ႔ စိတ္ေရာကိုယ္ပါ လႈပ္ရွားေနၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ရခိုင္ျပည္နယ္အၾကမ္းဖက္မႈမွာ ဦးသိန္းစိန္နဲ႔ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ရဲ ႔ ေခါင္းေဆာင္မႈ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ျပည္သူ႔ဆႏၵအတိုင္းခ်ည္းမလုပ္ဘဲ ျပည္သူ႔သေဘာထား မွန္ကန္လာေအာင္ ေခါင္းေဆာင္ပိုင္းက လမ္းျပေပးရပါလိမ့္မယ္။ ဒီလိုမေဆာင္ရြက္ႏုိင္ရင္ တိုင္းျပည္ထိခိုက္ရံုသာမကဘဲ အစိုးရနဲ႔ NLD အဖြဲ႔ခ်ဳပ္ရဲ ႔ ဂုဏ္သိကၡာကိုလည္း ထိခိုက္ႏိုင္ေၾကာင္း အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ပဋိပကၡေလ့လာေရးအဖြဲ႔က သံုးသပ္ထားတာကို တင္ျပလိုက္ပါတယ္။



ဦးသိန္းစိန္ကလည္း ရိုဟင္ဂ်ာမြတ္စလင္လူထုဟာ ျပင္းထန္ရက္စက္လွတဲ့ အၾကမ္းဖက္တိုက္ ခိုက္တာကို ခံခဲ့ရတယ္ဆိုတာကို ၀န္ခံခဲ့ပါတယ္

Posted: 26 Nov 2012 01:36 AM PST

ဦးသိန္းစိန္ကလည္း ရိုဟင္ဂ်ာမြတ္စလင္လူထုဟာ ျပင္းထန္ရက္စက္လွတဲ့ အၾကမ္းဖက္တိုက္ ခိုက္တာကို ခံခဲ့ရတယ္ဆိုတာကို ၀န္ခံခဲ့ပါတယ္ The Guardian – "Burma's junta admits deadly attacks on Muslims"

ျဂိဳလ္တုစေလာင္းမွ ရိုက္ကူးထားတဲ့ ပံုေတြက အလြန္တရာမွ ႀကီးမားက်ယ္ျပန္႕လွတဲ့   ျပင္းထန္ရက္စက္လွတဲ့ အၾကမ္းဖက္တိုက္ခိုက္မွဳလိွုင္းလံုးႀကီးခုဟာ ကမ္းရိုးတန္း ျမိဳ႕ေလးကို တိုက္ခိုက္ဖ်က္ဆီးျပီးသြားတဲ့အခါ လူ ဒါဇင္ေပါင္းမ်ားစြာ ေသေၾကပ်က္စီးေစခဲ့တယ္ဆိုတာကို ျပခဲ့ပါတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ သမၼတ ဦးသိန္းစိန္ကလည္း သူ႕ရဲ႕ႏုိင္ငံက ရိုဟင္ဂ်ာမြတ္စလင္လူထုဟာ မေမွ်ာ္မွန္းႏုိင္ေလာက္ေအာင္ မႀကံဳစဖူး ျပင္းထန္ရက္စက္လွတဲ့ ပစ္မွတ္ထားအၾကမ္းဖက္တိုက္
ခိုက္တာကို ခံခဲ့ရတယ္ဆိုတာကို ၀န္ခံခဲ့ပါတယ္။သမၼတ ဦးသိန္းစိန္ရဲ႕ ၀န္ခံေျပာၾကားခ်က္ဟာ ကမ္းရိုးတန္းျမိဳ႕ေလးကို စိတ္ေျခာက္ျခားတုန္လုွပ္ဖြယ္ ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ဘယ္ေလာက္ၿကီးႀကီးမားမားတိုက္ခံခဲ့ရတယ္ဆိုတာကို ျဂိဳလ္တုစေလာင္း ဓာတ္ပံုေတြ ထြက္လာျပီးေနာက္မွာ တဆက္တည္း ထြက္ေပၚခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီပံုေတြမွာဆိုရင္ မြတ္စလင္လူထုတရပ္လံုး မဟုတ္ရင္ေတာင္ အမ်ားစုႀကီးဟာ အိမ္ေျခေတြ ဖ်က္ဆီးခံရျပီး ေနရာမွ ဖယ္ရွားျခင္းခံရတာကို ေတြ႕ျမင္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Human Rights Watch အဖြဲ႕က စုေဆာင္းခဲ့တဲ့ ဓာတ္ပံုေတြမွာဆိုရင္ ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနာက္ဖက္ ကမ္းရိုးတန္းျမိဳ႕ေလးျဖစ္တဲ့ ေက်ာက္ျဖဴျမိဳ႕ကို ဖ်က္ဆီးခံရတဲ့ အေျခအေနကို ေတြ႕ျမင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ 14.4 ဟက္တာ( 35 ဧက ) ေလာက္ရွိတဲ့ အဲ့ဒီ့ အဖ်က္ဆီးခံ ေနရာေတြမွာ အျခိဳ႕ေသာ အေဆာက္အဦး 811 လံုးေလာက္နဲ႕ ေလွေပၚအိမ္ေျခေတြလည္း ဖ်က္ဆီးခံခဲ့ရတယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ျပသေနပါတယ္။
ဒီ ဓာတ္ပံုေတြက ေအာက္တိုဘာ ၂၄ ရက္ေန႔က ၂၄ နာရီပတ္လံုးျဖစ္သြားတဲ့ ၃ ရက္တုိင္ ျဖစ္သြားခဲ့တဲ့ ပထမဆံုး တိုက္ခုိက္မွႈေတြ အျပီးမွာ အလြန္တရာ ႀကီးမားရက္စက္ျပင္းထန္လွတဲ့ တိုက္ခိုက္မွု အစီရင္ခံစာေတြကို ေသခ်ာေစပါတယ္။

ဒီ အာရကန္ေဒမွာ (ရခိုင္လို႕လည္းေခၚပါသည္) ျဖစ္ပြားခဲ့တဲ့ အၾကမ္းဖက္မွဳဟာ လူေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာကို ေနအိမ္ေတြကို စြန္႕ခြာထြက္ေျပးေစခဲ့ရတဲ့ အာရကန္ လူမ်ိဳးေရး ဘာသာေရး အစြန္းေရာက္ေတြက မြတ္စလင္ေတြအေပၚ အႀကီးအက်ယ္ ေသေၾကပ်က္ဆီးဆံွုးရွံဳးေစရန္ ပစ္မွတ္ထားတိုက္ခိုက္တဲ့ လူမ်ိဳးတုန္းသတ္ျဖတ္မွုတစ္ခုအျဖစ္ သိသာထင္ရွားေစခဲ့ျပီျဖစ္ပါတယ္။

သမၼတဦးသိန္စိန္ရဲ႕ ေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူတစ္ဦးကလည္း ရြာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ရြာလံုးကြ်တ္နဲ႕ တျခိဳ႕ျမိဳ႕ေတြပါ မီးေလာက္တိုက္သြင္း ဖ်က္ဆီးခံရတာ ျဖစ္ပါတယ္လို႕ ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။ အစိုးရ တာ၀န္ရွိသူေတြက ပထမဆံုးေသဆံုးသူ 112 ေယာက္ရွိတယ္လို႕ ေျပာဆုိခဲ့ျပီး၊ ေနာက္မွ 67 ေယာက္ပဲ ရွိတာပါလို႕ ေလွ်ာ့ခ် ျပင္ဆင္ခဲ့ပါတယ္။
သမၼတဦးသိန္စိန္ ရဲ႕ ေျပာၾကားခ်က္ဟာလည္း ကုလသမဂၢအတြင္းေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဘန္ကီးမြန္းရဲ႕ ေျပာၾကားခ်က္ျဖစ္တဲ့ " တိုင္းရင္းသားမ်ိဳးႏြယ္စုတစ္ရပ္ကို အၾကမ္းဖက္တိုက္ခိုက္ေနမွုဟာ ျမန္မာႏုိင္ငံရဲ႕ ေကာင္းမြန္တဲ့ ႏုိင္ငံေရး ျဖစ္ေပၚတိုးတက္ေနမွဳေတြအတြက္ အလြန္တရာမွ အႏၱရာယ္ရွိေစေၾကာင္း သတိေပးမွဳ အျပီးမွာ ထြက္ေပၚခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ ခုျဖစ္ေပၚေနတဲ့ အၾကမ္းဖက္တုိက္ခိုက္မွဳေတြဟာ တကယ္ေတာ့ ျပီးခဲ့တဲ့ ႏွစ္ကမွ အဆံုးသတ္ခဲ့တဲ့ ရာစုႏွစ္တစ္၀က္ေလာက္ စစ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးေအာက္မွာ ေနခဲ့ရတဲ့ အခ်ိန္အတြင္း ေတာက္ေလၽွာက္ လူမ်ိဳးဘာသာ ခြဲျခားဆက္ဆံ ဖိႏွိပ္ခ်ဳပ္ခ်ယ္ ထားျပီး၊ အစိုးရအေနနဲ႕ အခက္အခဲ တစ္ခုခုႀကံဳတိုင္း ႏုိင္ငံေရးလွည့္ကြက္ထြက္ေပါက္တစ္ခုအျဖစ္ အသံုးခ်ခဲ့တဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲ အႀကိဳးဆက္အျဖစ္ ခုလို ျဖစ္ေပၚေနရတာ ျဖစ္ပါတယ္။

Human Rights Watch အဖြဲ႕က ရိုဟင္ဂ်ာလူမ်ိဳးေတြ ေနထုိင္တဲ့ ဧရိယာထဲက အေဆာက္အအံုေပါင္း 633 လံုးနဲ႕၊ ေလွေပၚေနအိမ္ေျခ နဲ႕ ေမာ္ေတာ္ သမၺန္ ေပါင္း 178 စင္း ဖ်က္ဆီးခံရတယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။ ႏိုဘယ္ဆုရွင္ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ ဥကၠဌအျဖစ္ ဦးေဆာင္တဲ့ ေကာ္မတီက လံုျခံဳေရးျဖည့္အင္အားစုေတြ ျဖည့္တင္းေပးဖို႕နဲ႕၊ ဒီ သတ္ျဖတ္မွုနဲ႕ အႀကီးအက်ယ္ဖ်က္ဆီးမွဳေတြရဲ႕ ေနာက္ကြယ္က ႀကိဳးကိုင္ေနသူေတြကို ေဖာ္ထုတ္ ဥပေဒအရအျပစ္ေပးဖို႕ ေတာင္းဆိုလိုက္ပါတယ္။

ရိုက္တာ သတင္းအရ ဒါဇင္ေပါင္းမ်ားစြာေသာ ရိုဟင္ဂ်ာ လူမ်ိဳးေတြဟာ ေက်ာက္ျဖဴျမိဳ႕မွ ထြက္ေျပးရတယ္လုိ႕ ဆိုပါတယ္။ တရုတ္ႏုိင္ငံအတြက္ အေရးပါတဲ့ စက္မွဳဇံုေတြဈ တျခာေနရာေဒသေတြမွာပါ ျဖစ္ေပၚခဲ့တဲ့ ခုလို ရက္စက္ျပင္းထန္လွတဲ့ အၾကမ္းဖက္တုိက္ခိုက္မွဳဟာ ျပည္နယ္ျမိဳ႕ေတာ္ စစ္ေတြရဲ႕ ဒုကၡသည္ စခန္းေတြမွာ ဒုကၡသည္အေရတြက္ကို အလြန္အမင္း ျပြတ္သိပ္ ၾကပ္ညပ္သြားေစခဲ့ပါတယ္။

ရိုဟင္ဂ်ာလူမ်ိဳး 3000 ေထာင္ခန္႕ဟာလည္း စစ္ေတြမွာရွိတဲ့ ဒုကၡသည္ စခန္းေတြကို လာလို႕ မရေအာင္ လမ္းမွာ အစိုးရစစ္တပ္က ပိတ္ဆို႕ျခင္းကို ခံရတဲ့ အတြက္ အနီးအနားက ကြ်န္းေတြမွာပဲ ခံုလွံဳေနရတယ္လို႕ ေဖာ္ျပပါတယ္။

Human Rights Watch အဖြဲ႕ရဲ႕ deputy Asia director, Phil Robertson ကလည္း အစိုးရ အေနနဲ႕ ခုလို ရက္စက္ျပင္းထန္စြာ တုိက္ခိုက္ သတ္ျဖတ္ခံေနရတဲ့ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ိဳးႏြယ္စုကို အေရးေပၚ လံုျခံဳေရး အကာအကြယ္ေတြ ခ်က္ျခင္း ေပးဖို႕ လိုအပ္ေနျပီလို႕ ေျပာပါတယ္။

ေသဆံုးမွဳ ႏွုန္းထားေတြဟာ လက္ရွိေဖာ္ျပေနတာေတြထက္ ေၾကာက္စရာေကာင္းေလာက္ေအာင္ ပိုျပီး ျမင့္မားေနႏုိင္ဖြယ္ရွိတယ္လို႕ Human Rights Watch အဖြဲ႕က ေျပာပါတယ္။ အခုလို ကြာျခားႏုိင္တယ္ဆိုတာ က အစုအျပံဳလုိက္ အသတ္ျဖတ္ခံရလို႕ ထြက္ေျပးလာရတဲဲ့ လူေတြနဲ႕ မ်က္ျမင္ေသေတြက ေျပာၾကားတာနဲ႕ အစိုးရရဲ႕ ေသဆံုးမွုႏွုန္းထားေတြကုိ အျမဲ တေစ ေလွ်ာ့ခ်ေဖာ္ျပတတ္တဲ့ သမိုင္းေၾကာင္းအရ ကြာျခားမွဳေတြအေပၚ အေျခခံ ခန္႕မွန္းတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ရိုဟင္ဂ်ာမ်ိဳးႏြယ္စု ဟာ ႏုိင္ငံမဲ့ေတြအျဖစ္ရပ္တည္ေနရပါတယ္။ အစိုးရ အဖြဲ႔ဟာ ရိုဟင္ဂ်ာလူမ်ိဳးေတြကို လူဦးေရ 8 သိန္းခန္႕ရွိျပီး ဘဂၤလားေဒ့ရွ္က တရားမ၀င္ ၀င္ေရာက္လာတဲ့လူေတြလို႕ သတ္မွတ္ထားျပီး တရား၀င္ တုိင္းရင္းသား 135 မ်ိဳးထဲမွာ မပါဘူးလို႕ ေျပာဆိုေနျပီး ႏုိင္ငံသားျဖစ္ခြင့္ကလည္း ျငင္းဆန္ထားပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ ေက်ာက္ျဖဴျမိဳ႔က ေမာင္းထုတ္ခံရတဲ့ မြတ္စလင္အမ်ားစုကေတာ့ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ိဳးႏြယ္စုေတြ မဟုတ္ဘဲ အစိုးရ အသိအမွတ္ျပဳ တရား၀င္ တုိင္းရင္းသား 135 မ်ိဳးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ကမန္တိုင္းရင္းသား လူနည္းစုမ်ိဳးႏြယ္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္ လို႕ the Rohingya advocacy group, Arakan Project ရဲ႕ Director Chris Lewa က ေျပာပါတယ္။

ခုလက္ရွိ အၾကမ္းဖက္တုိက္ခိုက္မွုေတြဟာ ရိုဟင္ဂ်ာေတြကိုခ်ည္း ဦးတည္ေနတာ မဟုတ္ဘဲ မြတ္စလင္ေတြအားလံုးကို ဦးတည္ေနတာျဖစ္တယ္လို႕ လည္း Lewa က ေျပာပါတယ္။

http://apps.facebook.com/theguardian/world/2012/oct/28/burma-leader-admits-attacks-muslims



Pelaburan Selangor RM6.9 bilion, Rekod Tertinggi Banding Negeri Lain

Posted: 26 Nov 2012 02:24 AM PST

Selangor merekod jumlah pelaburan tertinggi berbanding negeri lain, dengan catatan RM6.903 bilion, melibatkan 170 projek perkilangan diluluskan, sepanjang Januari hingga Ogos. Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok berkata, jumlah itu mewakili sebanyak 23.18 peratus daripada RM29.786 bilion keseluruhan modal pelaburan yang diluluskan di negara ini, sepanjang tahun ini. "Daripada jumlah modal pelaburan yang diluluskan di Selangor, sebanyak RM 5.237 bilion adalah daripada pelabur tempatan, manakala selebihnya RM 1.665 bilion adalah pelaburan asing. "Sebanyak 14,630 potensi peluang pekerjaan telah diwujudkan," katanya ketika sesi penggulungan Belanjawan 2013 Selangor, pada Sidang Dun Selangor, kelmarin. Menurutnya, sebanyak 101 projek diluluskan itu adalah projek baru dengan nilai pelaburan berjumlah RM4.112 bilion, manakala 69 lagi merupakan projek pengembangan pelaburan berjumlah RM2.792 bilion. "Jumlah ini menunjukkan bahawa pelabur tempatan memainkan peranan penting dalam meningkatkan prestasi pelaburan di Selangor dan masih berkeyakinan dengan senario pelaburan semasa serta dasar pelaburan berkonsepkan mesra pelabur yang diamalkan Kerajaan Pakatan Rakyat," katanya. Dalam pada itu, Teresa berkata, Kerajaan Negeri akan meneruskan program pertemuan, lawatan dan kunjungan hormat ke kilang dan kawasan industri yang beroperasi di Selangor bagi mendapatkan maklum balas, selain meninjau masalah yang dihadapi. -SH
Ekonomi Cemerlang: Negeri BN Gagal Saingi Selangor.

Selangor sekali lagi menunjukkan kemajuan memberangsangkan daripada negeri yang diperintah Barisan Nasional (BN) apabila mencatatkan nilai pelaburan tertinggi lebih RM44.

9 bilion daripada hampir 1,500 projek perkilangan.

Bukan itu sahaja, malah negeri terkaya ini juga mewujudkan hampir 14,000 peluang pekerjaan kepada rakyat negeri Selangor untuk tahun ini sahaja.

Dalam ucapan penggulungannya, Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan negeri, Teresa Kok berkata, kemasukan pelaburan itu jelas membuktikan kepercayaan pelabur asing dan tempatan terhadap urustadbir cemerlang Selangor sejak 2008.

"Bagi tempoh Januari hingga Ogos tahun ini, sebanyak 170 projek perkilangan diluluskan di Negeri Selangor dengan nilai pelaburan RM6.903 bilion.

"Ini bermakna nilai pelaburan sebanyak RM6.903 bilion di Selangor oleh MITI-MIDA ialah 23.18 peratus daripada jumlah keseluruhan pelaburan yang diluluskan di Malaysia iaitu sebanyak RM29.

786 bilion," katanya.

Tambahnya, Selangor mencatatkan jumlah pelaburan tertinggi berbanding negeri lain diikuti Sabah dengan nilai pelaburan RM4.84 bilion membabitkan 22 projek dan Sarawak sebanyak RM4.635 bilion dengan 20 projek.

"Daripada jumlah itu menunjukkan pelabur tempatan memainkan peranan penting dalam meningkatkan prestasi pelaburan di Selangor dan masih berkeyakinan dengan senario pelaburan semasa dan dasar pelaburan yang berkonsepkan mesra pelabur yang diamalkan Kerajaan Pakatan Rakyat," kata Teresa.

Daripada hasil negeri yang memberangsangkan ini ia membolehkan kerajaan Negeri Selangor melaksanakan Dasar Merakyatkan Ekonomi negeri yang memberi banyak kemudahan dan imbuhan secara berterusan seperti skim air percuma untuk rakyat, TAWAS, hadiah anak masuk universiti, Skim bantuan warga emas dan sebagainya.
-Roketkini


ဘဂၤလီ အိမ္ေတြနဲ႔ မွားၿပီး ဖ်က္လိုက္တာပါ ၊ ဦးထြန္းလိႈင္ (RNDP)

Posted: 26 Nov 2012 12:47 AM PST

ဘဂၤလီ အိမ္ေတြနဲ႔ မွားၿပီး ဖ်က္လိုက္တာပါ ၊ ဦးထြန္းလိႈင္ (RNDP)

သတင္း – SK (ႏို၀င္ဘာလ ၂၄)

ရခုိင္ျပည္နယ္၊ေျမာက္ဦးၿမိဳ႕၊ အလယ္ေစ်းအုပ္စု၊ ၾကက္လွ်ာကႊ်န္းရပ္ကြက္ေန ဗုဒၶဘာသာ၀င္ မာရမာႀကီး လူမ်ဳိးမ်ားအား ရခုိင္အမ်ဳိးသား တိုးတက္ေရး ပါတီ (RNDP) ၀င္မ်ားက မင္းမဲ့စ႐ိုက္ပံုစံျဖင့္ (၁၂.၆.၂၀၁၂) ေန႔က ၀င္ေရာက္ဖ်က္ဆီးခဲ့သျဖင့္ မိသားစု၀င္ ၂၁ ဦးခန္႔ အိုးမဲ့အိမ္မဲ့ဘ၀ျဖင့္ ရန္ကုန္သို႔ ထြက္ေျပး လာခဲ့ရၿပီး မိသားစုတစ္စုတည္းမွ က်ပ္သိန္း ၃၅၀၀ ဖိုးခန္႔ ပ်က္ဆီး ဆံုး႐ႈံးခဲ့ရသည့္ ျဖစ္ရပ္ျဖစ္ပြားခဲ့သည္။

အထက္ပါ အၾကမ္းဖက္ျဖစ္ရပ္အား သမၼတႀကီးအပါအ၀င္ အျခားသက္ဆိုင္ရာ အဖြဲ႕အစည္းမ်ား၊ ရခိုင္ျပည္နယ္ ပဋိပကၡ အထူးစံုစမ္း စစ္ေဆးေရး ေကာ္မရွင္၊ ၈၈ မ်ဳိးဆက္ ေက်ာင္းသားမ်ားအထိ အသိေပး အေၾကာင္းၾကားထားေသာ္လည္း တစံုတရာ ထူးျခားသည့္ တုန္႔ျပန္မႈမ်ဳိး မရရွိေသးဟုလည္း သိရသည္။

ဤျဖစ္ရပ္အား ရခုိင္ျပည္နယ္ စံုစမ္းေရးေကာ္မရွင္မွ စံုစမ္းေသာအခါ "ဘဂၤလီအိမ္ေတြနဲ႔ မွားၿပီး ဖ်က္လိုက္တာ" ဟု RNDP မွ ဦးထြန္းလိႈင္က ေျဖၾကားခဲ့ေၾကာင္းလည္း က်ပ္သိန္းေထာင္ခ်ီ ဆံုး႐ံႈးခဲ့ရသည့္ ဦးညီညီေထြးက ေျပာသည္။

ယခုကဲ့သို႔ RNDP ပါတီ၀င္မ်ား၏ မင္းမဲ့စ႐ိုက္ဆန္ဆန္ အိုးအိမ္မ်ားဖ်က္ဆီးမႈကို မီဒီယာမ်ားထံသို႔ ယခုလ ၆ရက္ေန႔က ရွင္းလင္းတင္ျပခဲ့ေသာ္လည္း မီဒီယာ အနည္းငယ္ကသာ သတင္းအျဖစ္ တင္ျပခဲ့ေၾကာင္း လည္း သိရသည္။

ဗုဒၶဘာသာ၀င္ မာရမႀကီးတိုင္းရင္းသား မိသားစုမ်ားအား RNDP အဖြဲ႕၀င္မ်ားက ၂၂.၆၂၀၁၂ ေန႔ ေန႔လည္ ၂နာရီအခ်ိန္တြင္ ဒုတ္၊ ဓါး၊ လက္နက္မ်ားျဖင့္ ၀င္ေရာက္ ဖ်က္ဆီးေနစဥ္ လံုၿခံဳေရးမ်ားက လမ္းမေပၚတြင္ ဆိုင္ကယ္မ်ားျဖင့္ ျဖတ္သြားျဖတ္လာ ရွိေနေသာ္လည္း တစ္စံုတစ္ရာ ၀င္ေရာက္ တားဆီးျခင္း မရွိေၾကာင္းလည္း ကာယကံရွင္ မိသားစု၀င္တို႔၏ ေျပာၾကားခ်က္အရ သိရသည္။

ဗုဒၶဘာသာ၀င္ မာရမႀကီးတိုင္းရင္းသား ကိုညီညီေထြးမွ ႏိုင္ငံေတာ္သမၼတႏွင့္ ဌါနဆိုင္ရာ သို႕ အၾကမ္းဖက္ ဖ်က္ဆီးခံရမႈေၾကာင့္ ပ်က္စီးဆံုး႐ႈံးမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍ အကူအညီေပးရန္ႏွင့္ အာၾကမ္းဖက္သူမ်ားအား အေရးယုေပးရန္ အမည္မ်ားႏွင့္ တကြ ေဖာ္ျပထားေသာ ေပးစာ

 



AsSalam Family Members, Siblings and Kerabat..

Posted: 25 Nov 2012 07:18 PM PST

My handphone jatuh and rosak..don't know for how many days it'll take to be okay.
Take care, call housephone please..thanks.


Kenny G..^_^

Posted: 25 Nov 2012 05:14 PM PST

I am sure many of us love to hear the soothing and beautiful instrumental music of Kenny G's.
His instrumental pieces are all extremely heavenful.
A brilliant musician who knows the kind of music that makes us float away feeling emotionally uplifted inside.


Is Wong Koon Mun an UMNO spokeman when he mentioned that there is nothing wrong for BN component parties to get cheap lands from the State Government?

Posted: 26 Nov 2012 12:15 AM PST

Is Wong Koon Mun an UMNO spokeman when he mentioned that there is nothing wrong for BN component parties to get cheap lands from the State Government? Worst still when he said in a press conference on Friday that the lands alienated to BN component parties were meant for community purposes when the 24 pieces of lands are all commercial lands and are only meant for commercial activities. Wong


Kerajaan Takut Pemerhati Luar Kerana Pilihanraya Kotor - MAFREL

Posted: 26 Nov 2012 12:10 AM PST

Kerajaan Umno BN tidak perlu takut dengan kehadiran pemerhati antarabangsa dalam pilihan raya umum (PRU) jika yakin sistem pilihan raya di negara bersih, kata Pengerusi Badan Bebas Pemantau Pilihan Raya Malaysia (Mafrel), Syed Ibrahim Syed Noh.

"Kalau kita yakin proses demokrasi kita baik, tak perlu takut dan bimbang untuk benarkan pemerhati luar (memantau PRU).

"Dari dulu lagi Mafrel konsisten tentang isu ini. Ia perlu dilihat dengan positif kerana pemerhati luar boleh beri perspektif dan cadangan yang baik.

"Jadi, (kerajaan) patut alu-alukan kedatangan mereka. Seolah-olah nak takutkan orang ramai, bahawa 'ini negara kita, orang lain jangan terlibat'," katanya ketika dihubungi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan kehadiran pemerhati antarabangsa pada PRU ke-13 akan memalukan negara.

Najib turut menuduh pemerhati luar sebagai 'campur tangan asing' dan kononnya merosakkan masa depan negara.

Menyangkal tuduhan itu, Syed Ibrahim menjelaskan, peranan pemerhati luar semasa pilihan raya di mana-mana negara biasanya berpandukan prosedur dan peraturan yang ditetapkan.

"Mereka bukan sewenang-wenangnya buat laporan (untuk burukkan negara). Jadi tak perlulah takut sangat untuk benarkan pihak lain beri pandangan tentang negara kita," kata beliau.

Menurutnya, Mafrel akan menjadi pemerhati dalam PRU 13 untuk memantau sebarang cubaan penipuan dan penyelewengan.

"Mungkin dalam masa terdekat, kami akan umumkan (penubuhan) gabungan dengan badan bukan kerajaan (NGO) lain untuk buat pemerhatian yang lebih baik dan meluas," jelasnya.

Sejak 2005, Mafrel menjadi pemerhati di beberapa pilihan raya kecil, Pilihan Raya Negeri Sarawak pada 2006, termasuk PRU 2008.

Mafrel juga mengambil bahagian sebagai pemerhati antarabangsa di beberapa negara, antaranya Hong Kong, Pakistan, Thailand dan Bangladesh.

SPR sendiri jadi pemerhati negara lain – Bersih

KUALA LUMPUR 26 November: Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil 2.0 (Bersih 2.0) menempelak kerajaan Umno BN yang menolak kehadiran pemerhati luar dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).

Ahli Jawatankuasa Pemandunya, Maria Chin berkata, ia tidak dapat diterima sedangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri menjadi pemerhati pilihan raya di negara lain.

"SPR sendiri ingin jemput pemerhati luar. (Malah) mereka juga jadi pemerhati semasa pilihan raya di negara lain.

"(Justeru) saya tidak tahu kenapa jadi isu besar apabila Pakatan Rakyat minta Australia jadi pemerhati luar (dalam PRU akan datang)," katanya ketika dihubungi.

Sabtu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan Malaysia tidak memerlukan pemerhati luar untuk memantau perjalanan pilihan raya akan datang.

Maria yang kesal dengan tindakan itu menggesa kerajaan bersikap adil menerima pemerhati luar bagi menjamin pilihan raya umum ke-13 bersih dan adil.

Pada 12 Julai lalu, SPR dilaporkan berminat menjemput badan pengendali pilihan raya dari negara Asean sebagai pemerhati antarabangsa untuk PRU 13.

SPR sebelum ini turut menghantar seorang pegawai untuk menyertai delegasi pemerhati Malaysia semasa Pilihan Raya Myanmar tahun lalu.



Laporan sebelum ini
klik untuk baca



黃漢偉:尊重創作自由也要保古蹟

Posted: 25 Nov 2012 09:16 PM PST

As reported in Sinchew 

  2012-11-24 13:05
  • 根據規定,新壁畫不能再裝置任何實物,避免弄傷拍照的民眾。(圖:星洲日報)
1 of 2
(檳城)檳州藝術事務委員會主席黃漢偉說,檳島市政局與喬治市世遺機構已訂出了7項新條例管制新壁畫,民眾日後在老房子的外牆進行創作時必須嚴格遵守,否則,檳島市政局執法單位將會發出罰單,罰款可達500令吉。

"這是為了維護喬治市世界文化遺產城的傑出普世價值,避免太多的壁畫作品而掩蓋文物古蹟。"


古蹟部門核准後才能開工
歡迎索取壁畫表格


黃漢偉說,檳島市政局已推出申請壁畫的官方表格,有興趣申請者需呈交其他相關文件,並提交申請表格給市政局的古蹟部門,同時支付50令吉的申請費,經古蹟部門的審核後,有關壁畫才能開工。
"管制的範圍是在喬治市古蹟內,喬治市外並不在此例。"

2新壁畫命運未卜
另4壁畫必須暫停

他說,喬治市柴路頭的最新2幅壁畫出現違規的情況,即採用油性顏料、使用假路牌、未向檳島市政局報備等,因此,他們已向有關畫家及贊助商要求暫停餘下的4幅壁畫創作。
"我們尚未決定如何處置現有的2幅新壁畫,不過,有關單位只要確保接下來的作品都遵守規定,他們將可以繼續創作。"

他也提及,新壁畫的創作者即本地聽障作家顏詒隆週四晚上已主動找他溝通,而他亦告知了對方為何
要畫家遵守規定的原因。

尊重創作自由也要保古蹟

"我們尊重藝術家的創作自由,但也要保護古蹟,於是,我們唯有訂出折中方案,讓兩者都能得到保障。"

黃漢偉是在週五召開新聞發佈會時,這麼說。陪同出席者尚包括喬治市世遺機構總經理林翠萍及檳島市政局古蹟部門工程師法茲麗拉。

在喬治市內進行壁畫創作需嚴守以下7條例:
(1)壁畫需是非永久性質。
(2)詳解壁畫創作內容及設計。
(3)壁畫尺寸必須是合理,符合市政局的標準。
(4)需獲得建築業主的同意。
(5)確定新壁畫地點不影響交通流量。
(6)使用的顏料必須符合古蹟建築標準,如採用水性顏料等。
(7)不允許安裝全新或額外的結構,如鐵竿、假路牌等等。

任何疑問可聯繫檳島市政局古蹟部門(光大11樓),電話為:04-2592259。(星洲日報/大北馬)



State Town and Country Planning, Housing and Arts Committee chairman Wong Hon Wai said artists wanting to draw murals in the heritage site would now have to apply to the Penang Municipal Council for approval.

He said murals done by Lithuanian street artist Ernest Zacharevic should not be a precedent as his artworks were in conjunction with the George Town Festival which had been approved by the authorities and commissioned by the George Town World Heritage Inc.

Wong said interested individuals or companies should submit applications to the council's Heritage Department and were required to comply with certain terms and conditions.
The Heritage Department can be contacted at 04-2592259.


仅限南美园申请条件降低 收入2500可住宏愿组屋

Posted: 25 Nov 2012 09:06 PM PST

As reported in Nanyang Siang Pao

仅限南美园申请条件降低 收入2500可住宏愿组屋

  2012-11-25 15:37
  • 南美园宏愿组屋仍有逾半空置单位, 槟州政府同意降低租户的申请条件, 以提高入住率。
(大山脚24日讯)由于南美园宏愿组屋至今仍有逾半空置单位,槟州政府同意降低租户的申请条件,即家庭收入须低于每月1500令吉的条件,调高至须低于每月2500令吉,以提高宏愿组屋的入住率。

不曾住满租户
掌管槟州房屋委员会的行政议员黄汉伟说,于1999年增建的宏愿组屋,拥有两栋21层共912个单位。
有关组屋开始入住后,不曾住满租户,直至11月20日仅有481个租户,目前仍有431个单位空置。

"州政府了解到人民的生活水准已提高,所以认为每月2500令吉的家庭收入条件是合理。不过,这项条件仅限于南美园宏愿组屋,因为州内许多组屋几乎住满。"

他今日为南美园宏愿组屋活动主持开幕仪式,致词时这么表示。

他说,南美园宏愿组屋目前拥有481个租户,包括华裔199户、巫裔193户、印裔64户及其他25户。较早前,房屋委员会曾经邀请符合资格者入住,但反应不热烈。

"因此,州政府希望降低申请条件,希望减少南美园宏愿组屋的空置单位,但这只是特别个案,因为空置单位将引来各项犯罪问题,包括偷窃、破坏及毒品。"

财政司建议组屋居民 设志愿巡逻队维持治安

槟州财政司拿督莫达说,他建议组屋居民成立槟州志愿巡逻队,以"我们自己照顾自己"的方式,维持组屋区的治安。

"因此,有兴趣的居民可向组屋管理层登记,管理层将从中筛选出15名成员协助维持治安。"
巴当拉浪区州议员陈宗兴说,只要居民加入槟州志愿巡逻队,他们可获得州政府资助,并获得对讲机及闪光外套。

他说,倘若居民加入志愿巡逻队维持治安,相信组屋区的犯罪问题将获得改善。

黄汉伟:仿效打枪埔组屋 改善基建引来租户
黄汉伟说,亚依淡打枪埔组屋之前有170个单位遭空置10余年,但随着州政府拨款改善组屋的基本设施后,有关空置单位已被租户填满。因此,州政府希望将有关模式搬来宏愿组屋,在整修空置单位后租出去。

他说,州政府今年拨出20万6349令吉改善南美园宏愿组屋,包括在河岸增建长达250米的围墙栅栏(13万9640令吉)、更换损坏窗框(3万8000令吉)及重装升降机重型砖块(2万8709令吉)。

"此外,州政府已批准2013年的110万令吉拨款,维修及装置6个新电梯(36万令吉)、维修雨水排水管(2万令吉),以及维修120个空置单位(72万令吉)。

他说,南美园宏愿组屋每月租金仅100令吉,有关租金是低于其他地区的租金,相信租户有能力缴付,但仍有租户没定时缴付租金,造成该组屋遭拖欠高达118万9000令吉租金。


MURSHID Juga Kata Tak Salah Doa Hancurkan Organisasi

Posted: 25 Nov 2012 09:55 PM PST

Pertubuhan Muttaqa Asatizah dan Pendakwah Malaysia (Murshid) berpandangan berdoa untuk menghancurkan sesebuah organisasi tidak salah, jika ia membawa kebaikan.

Pengerusinya Dr Zaharuddin Abdul Rahman (gambar) berkata, doa yang menjurus kepada organisasi, bukan individu, tidak melanggar adat berdoa.

"Sekiranya doa itu dari individu yang dizalimi, maka doa untuk menghancurkan organisasi tertentu (yang bertanggungjawab) dibenarkan.

"Doa seperti menunjukkan mangsa meluahkan kekecewaan yang sudah sampai ke puncak akibat sering dizalimi," katanya dipetik Sinar Harian.

Bagaimanapun, katanya, lebih baik mendoakan agar individu atau sesebuah organisasi itu mendapat petunjuk, dan ampunkan kesalahan mereka.

Isu doa sebelum ini timbul ekoran doa pada program Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Sultan Mohamad ke IV sempena Muktamar PAS ke-58 baru-baru ini.

Doa yang dibaca Nik Razi Nik Mat semasa mengimamkan solat hajat itu antara lain menyebut 'Hancur BN' dan 'KO BN' pada pilihan raya akan datang.

Sementara itu, akhbar berbahasa Melayu itu juga turut memetik pandangan Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin bahawa umat Islam boleh memohon doa kehancuran jika merasa diri mereka ditindas dan juga dizalimi.

Beliau berkata, secara umumnya sesiapa sahaja boleh memohon doa kehancuran sekiranya merasakan diri dizalimi.

"Misal kata ada orang menganiaya atau menzalimi kita, boleh ke kita berdoa kepada mereka? "Jawapannya boleh, tidak timbul isu tidak boleh mendoakan kehancuran sesama Islam," katanya dipetik akhbar itu lagi.

Asri berkata, doa memohon kehancuran ini bukan suatu yang baru, malah wujud sejak zaman Rasulullah lagi apabila terjadi kepada para sahabat, tetapi dilakukan secara berkias (berlapik).


Laporan sebelum ini
klik untuk baca



Japan intercepts N. Korea weapons-grade material bound for Myanmar

Posted: 25 Nov 2012 08:10 PM PST

Japan intercepts N. Korea weapons-grade material bound for Myanmar

By YOSHIHIRO MAKINO/ Correspondent

North Korea tried to ship materials suitable for uranium enrichment or missile development to Myanmar via China this year, in violation of a U.N. Security Council resolution, The Asahi Shimbun has learned.

The shipment included about 50 metal pipes and 15 high-specification aluminum alloy bars, at least some of them offering the high strength needed in centrifuges for a nuclear weapons program.

Japan seized the items aboard a cargo vessel docked at Tokyo Port on Aug. 22, a raid which took place at the request of the United States, sources told The Asahi Shimbun.

Authorities concluded that the shipment originated in North Korea because the bars were found to be inscribed "DPRK," although investigators were unable to confirm the origin from cargo documents or from the ship's crew, the sources said.

Japan, the United States and South Korea believe Myanmar has abandoned its one-time nuclear weapons ambitions. This makes officials suspect that the aluminum alloy may have been intended for use in building missiles instead.

 South Korean government source said Myanmar may have been trying to develop short-range missiles in the event of border disputes with its neighbors.

The United States is among nations now easing sanctions against Myanmar and supporting its move toward democracy. On Nov. 19, Barack Obama, the first serving U.S. president to visit Myanmar, met with President Thein Sein in Yangon and requested that he sever military ties with North Korea.

The revelation of apparent continued links could hamper international reconciliation. And Pyongyang has complained of U.S. pressure on Myanmar to end relations.

It will also likely cause international criticism of Myanmar and China, which have both denied violating the U.N. ban on North Korean exports of weapons and related materials.

The cargo was to have been delivered to Soe Ming Htike, a Yangon-based construction company, which the U.S. government believes is a front for Myanmar's military procurement.

In an interview with The Asahi Shimbun, a company based in Dalian, China, confirmed that it had tried to send aluminum alloy to Myanmar.

"We became the cargo's owner at the request of a company," an official said. "We have learned that the cargo was seized, but we do not know why."

Japanese government officials believe North Korea acquired the aluminum alloy from China. They said North Korea is unlikely to possess the technology needed to produce such material.

At a meeting held to discuss the matter, Japanese officials from several government agencies agreed that the Chinese military—which ultimately controls its defense industry—must have approved North Korea's exporting the materials to Myanmar.

The sources said the cargo was loaded onto the 17,138-ton Wan Hai 215, a Singapore-registered cargo vessel operated by a Taiwanese shipping company, in Dalian on July 27.

On Aug. 9, the cargo was offloaded and placed aboard the 27,800-ton Wan Hai 313 in Shekou, China.

On Aug. 14, the cargo was scheduled to change ships once again in Malaysia and to reach Yangon Port the following day.

The United States learned about the cargo's possible contents and asked the Taiwanese shipping company not to carry out the transshipment in Malaysia.

The Wan Hai 313 entered Tokyo Port on Aug. 22. Officers from Tokyo Customs, the Ministry of Economy, Trade and Industry and other agencies examined the cargo and found the items in question.

For the first time, Japan applied a special measures law that allows the government to inspect cargo on ships suspected of carrying weapons and related materials to and from North Korea.

Meanwhile, the discovery could force Japan, the United States and South Korea to review their nuclear nonproliferation policy.

A Japanese government source said since North Korea has no apparent difficulty procuring the necessary aluminum alloy it now likely "has acquired a large number of centrifuges."

In November 2010, North Korea showed centrifuges to U.S. experts at a nuclear facility at Yongbyon. Officials claimed there were 2,000 centrifuges, enough to produce 40 kilograms of highly enriched uranium in one year, if certain conditions are met. That amount is sufficient for one or two nuclear bombs.

The U.S. and South Korean intelligence agencies suspect that North Korea is operating additional underground uranium enrichment facilities elsewhere.

"North Korea would never disclose all its cards," one South Korean government source said. "There must be other facilities."

It is difficult to monitor the activities of centrifuges with an intelligence satellite because the site needed is small compared with the large reactor needed to produce plutonium for bombs.

North Korea and Myanmar have had military ties for years.

Sources quoted Shwe Mann, speaker of Myanmar's lower house, as recently telling Japanese government officials that North Korea has yet to deliver some weapons ordered by Myanmar in the past. But, the speaker insisted, Myanmar would pursue no new weapons purchases from North Korea.

Shwe Mann's remark effectively contradicts Myanmar's official stance that it has not had any military transactions since spring 2011.

The United States and South Korea learned that Myanmar signed contracts to purchase military supplies from North Korea when Shwe Mann visited the country in November 2008 as joint chief of staff. Among facilities Shwe Mann inspected was a North Korean missile factory.

In January, a ship arrived at Yangon Port via China, carrying cargo that had been loaded in Nampho, North Korea, ordered by an organization affiliated with the Myanmar military.

"The cargo was a primary machine tool for weapons manufacture," said a diplomatic source in Yangon. "Military ties between Myanmar and North Korea have not been cut off."

North Korean military engineers have been spotted in Myanmar, as well as officials from a company that procures personal funds for the North Korean leader, Kim Jong Un.

The U.S. and South Korean intelligence agencies have stationed personnel at airports and ports in Myanmar to monitor traffic, but North Koreans are apparently traveling by land through China, sources said.

Investigations by Japan and the United States have found that Myanmar has—at some point—imported from North Korea weapons that include mortars.

Myanmar has also informally told the United States it built underground tunnels near Naypyidaw and elsewhere with technical assistance from the North Korean military.

Japan, the United States and South Korea have refrained from disclosing details about military ties between North Korea and Myanmar.

"If we went public with that, we would thrust Myanmar closer to China and North Korea," said one Japanese government source.

Meanwhile, a Chinese government source criticized the approach of countries such as the United States toward Myanmar.

"It does not contain only niceties, such as an evaluation of the pro-democracy movement," the source said. "This is a geopolitical confrontation between China and the United States."

By YOSHIHIRO MAKINO/ Correspondent


No comments: