Tuesday, November 27, 2012

[VIDEO] Deepak, Kawan Rosmah, Dedahkan Diberi Amaran Untuk Tidak Dedahkan Perkara Sebenar

[VIDEO] Deepak, Kawan Rosmah, Dedahkan Diberi Amaran Untuk Tidak Dedahkan Perkara Sebenar


[VIDEO] Deepak, Kawan Rosmah, Dedahkan Diberi Amaran Untuk Tidak Dedahkan Perkara Sebenar

Posted: 27 Nov 2012 09:35 AM PST

Cerita sebenar Deepak Jaikishan kawan Rosmah

KUALA LUMPUR: Hasil desakan perwakilan Muktamar agar wartawan bertanya Datuk Seri Najib siapa dia, Deepak Jaikishan (gambar) dengan sukarela menghubungi Harakahdaily untuk menceritakan siapakah dia sebenarnya.

Deepak J Tekwani, pengarah kepada Carpet Corporation menghubungi Harakahdaily untuk memberikan cerita sebenar di sebalik hubungan beliau dengan keluarga Datuk Seri Najib Razak.

Dalam pertemuan berdepan kira-kira setengah jam di sebuah hotel terkemuka itu, Deepak menceritakan apa sebenarnya hubungan beliau dengan keluarga Perdana Menteri khasnya Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Najib.

Ia bermula apabila Rosmah menjadi pelanggan kedai karpet beliau di Jalan Tunku Abdul Rahman. Selepas itu hubungan mereka baik dan Deepak diperkenalkan kepada Najib.

Ketika itu, Najib adalah Menteri Petahanan.

Namun persahabatan mereka berakhir apabila Deepak diminta menolong keluarga Najib ekoran akuan bersumpah (SD) yang dibuat oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam.

Ia berakhir apabila Bala tidak berpuashati dan Deepak dipersalahkan oleh keluarga Najib.

"Cara dia bertindak bukan sebagai kawan yang menolong kawan, tetapi dia hantar 50 orang penguatkuasa datang ke ofis saya, rumah, dan kilang saya dengan niat memberi amaran untuk saya tidak mendedahkan perkara sebenar & menutup cerita sebenar SD," cerita Deepak kepada Harakahdaily.

Ikuti pendedahan siapa Deepak Jaikishan sebenarnya melalui temubual wartawan Harakahdaily dengan beliau.

Apa tujuan saudara mahu bertemu dengan Harakah (daily)?

Saya tertarik dengan pertanyaan Harakah (daily) minggu lepas, siapa saya (Deepak Jaikishan).

Saya sebenarnya terlibat dalam perniagaan karpet dan perniagaan hartanah.

Saudara dikaitkan dengan Datuk Seri Najib.

Sebenarnya bagaimana hubungan saudara dengan keluarga beliau? Hubungan.... saya memang kenal Datuk Seri dan Puan Seri. Saya sebagai pembekal karpet dan terlibat dalam perniagaan. Kalau ada peluang bisnes, kita mintak sokongan dari pihak beliau.

Sudah lama hubungan itu. Bagaimana saudara kenal dia? Ia hanya bisnis karpaet. Mungkin 2004 atau 2005, Datin Seri (Rosmah) datang ke kedai kita di Jalan Tunku Abdul Rahman. Dia datang kedai beli karpet, so kita berkenalan dari situlah. Kamudian Datin Seri perkenalkan kepada suami dia. Masa itu dia (Najib) adalah Menteri Pertahanan.

Bisnes apa yang saudara buat dengan dia?

Mungkin tidak sesuai saya dedahkan hari inilah. Mungkin sessi lain. Sebab saya hanya mahu jawab apa yang saudara tanya dalam akhbar saudara. Apa hubungan saya dengan mereka. Bisnis saja, tidak ada yang bukan-bukan. Ia hanya bisnis sahaja. Dia isteri orang, tidak ada yang bukan-bukan, tidak baik. Ia benar-benar bisnes sahaja.

Ada laporan dalam Malaysiakini yang saudara berkata, ia hubungan kakak adik sahaja, tanpa lain-lain? Ya boleh dikatakan begitu.

Pada pandangan saudara, kenapa saudara dipopularkan sangat?

Saya pun rasa. Dulu tidak ada macam itu. Mungkin kesalahan saya bila saya tolong dalam kes Bala (P Balasubramaniam). Semasa kita dengan tidak sengaja terlibat dalam kes Bala untuk menolong keluarga Perdana Menteri. Masa itulah nama kita naik.Sememangnya kita tidak suka, kita suka low profile.

Sebelum ini tidak ada apa-apalah?

Takda, kita senyap-senyap buat bisnes kita. Di Malaysia, kalau kita high profile bukan senang kita nak buat bisnes.

Macamana pulak saudara terlibat dalam kes Bala. Ia menjadi persoalan kepada orang ramai? Ini kes mahu tolong kawan. Pada kita dia kawan yang setialah. Jadi kita tolong. Contohnyalah, saya dengan saudara dekat kolam renang. Saya tidak tahu berenang. Tetapi saya lihat saudara jatuh ke dalam kolam dan tenggelam. Jadi saya pun masuk dalam kolam untuk menolong saudara. Jadi saya rasa pada masa itu, kita saja yang ada dan kita diminta menolong. Kita bukan terlibat secara langsung. Lawyer pun lawyer dia (keluarga PM), kita saja tolong koordinat. Reporter pun dia yang panggil. Kita fikir ketika itu ada kawan yang terdesak minta pertolongan. Dia pun dah ada hubungan baik dengan kita. Kita tak anggap perkara ini akan menyusahkan kita dan melibatkan kita secara langsung dalam kes Altantuya inilah.

Maksuk Encik Deepak, saudara baik dengan Bala ke, saudara tolong Bala ke atau.... Saya tolong keluarga Datuk Seri Najib.

Saudara memang kenal Bala?

Saya tidak kenal secara langsung, ada kenalan melalui komuniti yang sama, perkara ini terjadi. Saya dipanggil waktu tengah malam, "You boleh tak selesaikan masalah ini.... its a big problem". Saya pun ada seorang saudara yang kenal dia (Bala), seorang anggota polis juga. "Tanya dia boleh tak you uruskan orang ini, minta dia jumpa wakil keluarga Datuk Seri." Dia setujulah. Kita perkenalkan dia. Kita bukan terlibat dengan apa-apa proses lain, kita tidak terlibat.

Jadi selepas itulah nama saudara menjadi popular?

Ya ini memang kesalahan kitalah. Kalau perkara ini terjadi sekali lagi, saya tidak boleh berenang, saya tengok saudara tenggelam, saya akan biarkan tenggelamlah. Saya tak boleh nak tolonglah sebab manusia tidak mengenang budi.

Adakah selepas itu hubungan dengan Bala bermasalah?

Sebenarnya dia (Bala) bukan marah dengan kita. Dia marah orang yang telah janji dengan dia. Bukan saya.

Apa berlaku kepada hubungan saudara dengan Datuk Seri selepas itu?

Saya rasa selepas semua inilah, apabila ia sudah terdedah, kita telah dianggap bersalah kerana tidak dapat memuaskan semua kehendak Bala. Sebenarnya bukan kita yang terlibat dalam masalah ini, bukan kita yang terlibat dalam kes Altantuya. Kita pada malam itu menolong saja tetapi dipersalahkan kerana tidak dapat memenuhi kemahuan-kemahuan Bala. Bala ini bekas Pi. Seminggu cerita itu, seminggu lagi cerita ini. Kita tidak mahu terlibat dengan semua itu. Kita orang bisnes tidak mahu terlibat dengan dunia James Bond inilah.

Apa berlaku selepas itu. Saudara dilihat senyap sedikit selepas itu?

Kita pun mahu cerita ini senyap tetapi tidak begitu. Saudara juga terlibat bangkitkan lagi cerita ini. Saya rasa kes ini tidak akan senyap sehingga kes Altantuya selesai dengan adil. Bagi saya, dunia ini dikuasai oleh Tuhan Yang Maha Esa. Saya rasa selagi kes ini tidak selesai, perkara ini tidak akan terhenti. Kita tidak bersalah, tangan kita bersih.Kita tidak mahu dikaitkan dengan benda yang libatkan kes-kes yang sebegini kejam, Kita nak bercakap benar dengan semua orang. Memang satu masa dulu kita telah menolong kawan tetapi kita tidak bersalah. Kita tak terlibat dan tidak ada motif untuk melibatkan diri.

Selepas apa yang berlaku dengan Bala, adakah masih baik dengan keluarga Datuk Seri?

Sebenarnya, selepas perkara ini berlaku, mereka telah mengambil tindakan cuba mensenyapkan saya. Cara dia bertindak bukan sebagai kawan yang telah menolong kawan, tetapi hadiah yang dihantar adalah hantar 50 orang penguatkuasa kerajaan datang melawat, masa kes Bala terdedahlah. Jadi kita pun tahulah pada ketika itu, Najib is sitting Prime Minister. Dihantar pula 50 orang penguatkuasa datang dan angkut lima enam lori.

Jadi apa tindakan saudara?

Kita tunjuklah ketidakpuasan hati kita, perniagaan kita terjejas. Kalau you anggap saya sebagai kawan, you besar atau kecil, kawan tetap kawan, kita mesti tolong. Kalau tidak boleh tolong, jangan susahkan. Jangan makan kawan. Jadi tindakan yang dibuat untuk kawal situasi dengan hantar 50 penguatkuasa untuk menyeyapkan kita, supaya kita senyap, jangan cakap. Kita tahulah, ini bukan kawan. Kalau macam ini, baik hari itu bagi dia tenggelam.

Apa tindakan selepas itu?

Kita duduk diam-diam. Yang hangus tidak boleh diganti. Jadi sekarang saja nak bersihkan nama saya. Kita pun tak libat bisnes dengan mereka lagi. Dah dua tahun tidak libat lagi bisnis dengan dia tetapi masih cerita ini keluar. Bagi saya cerita ini tidak akan selesai sehingga Altantuya dibicarakan dengan adil dan mendapat hak dia. Kita tidak mahu dilibatkan. Sangat jelas penglibatan kita pada malam itu hanya tolong kawan dan SD itu sendiri dibuat oleh peguam mereka. -HD

Deepak kesal terlibat dengan SD Bala

EKSKLUSIF Ahli perniagaan Deepak Jaikishan kesal dengan penglibatannya dalam usaha membuatkan P Balasubramaniam membuat pengakuan bersumpah kedua sehingga menggugurkan pengakuan pertama yang mengaitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan mendiang Altantuya Shaariibuu.

Dalam satu wawancara dengan Malaysiakini lewat malam tadi, Deepak berkata beliau hanya terlibat dalam usaha berkenaan atas permintaan seorang "kawan wanita" yang didakwanya mempunyai hubungan dengan satu pihak yang mungkin akan terjejas jika pengakuan bersumpah pertama itu tidak digugurkan.

"Saya diminta membantu oleh seorang kawan, saya bersetuju untuk membantu beliau kerana saya boleh lihat akibat yang akan dialami keseluruhan kumpulan itu.

Itulah bagi saya – terlibat dalam keseluruhan masalah Bala ini – satu kesilapan.

"Saya tiada kena mengena (untuk terlibat). Saya seorang ahli perniagaan. Saya kecewa kerana membantu seorang kawan yang saya anggap sejati.... Saya tidak sepatutnya terlibat dalam filem James Bond ini," katanya.

Deeepak bagaimanapun enggan menjelaskan identiti kawan wanitanya itu.

Deepak diketahui mempunyai hubungan rapat dengan isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor, yang disifatkannya sebagai seorang "kakak".

Ditanya mengenai kekesalannya itu, Deepak selepas berfikir panjang berkata: "Tidakkah anda akan kesal apabila terlibat dengan sesuatu yang amat keruh, yang melibatkan pembunuhan, yang melibatkan begitu banyak perkara yang amat negatif, tidakkah anda akan mengesalinya? Siapa saja akan mengesalinya".

Usahawan permaidani itu menambah, masalah tersebut memberi "aura negatif" ke atasnya sebagai seorang ahli perniagaan.
-mk
အုိဘားမားေျပာသြားေသာ အစၥလာမ့္ဥပေဒ

Posted: 27 Nov 2012 06:12 AM PST

"တရားသူႀကီးအခ်ဳိ႕ကုိ ကြၽန္ေတာ္ခန႔္ရေပမယ့္ သူတို႔ဘယ္လုိ တရားစီရင္ရမယ္
ဆုိတာကို ကြၽန္ေတာ္ေျပာလို႔ မရပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆုိေတာ့ အေမရိကမႇာဆင္းဆင္းရဲရဲနဲ႔ ေနေနရတဲ့ ကေလးတစ္ေယာက္ကေန သမၼတအထိ လူတုိင္းဟာဥပေဒေအာက္မႇာ တညီတညာတည္းပါပဲ။ တရားသူႀကီးတစ္ဦးဟာ ကြၽန္ေတာ့္ကုိပင္ဥပေဒခ်ဳိးေဖာက္တာ ဟုတ္မဟုတ္၊ ဥပေဒအထက္မွာ ရွိမရွိ ဆိုတာ ဆံုးျဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ကိုယ္တုိင္လည္း အဲဒီ ျပထားတဲ့ ဥပေဒအတြက္ လုိက္နာဖုိ႔ အျပည့္အ၀ တာ၀န္ရႇိပါတယ္။"

ဒီစကားေလးဟာ အေမရိကန္သမၼတႀကီး ဘာရက္အုိဘားမားရဲ႕ ရန္ကုန္တကၠသုိလ္မွာေျပာခဲ့တဲ့ မိန္႔ခြန္းထဲက တစ္စိတ္တစ္ပုိင္းပါ။ ဒီစကားဟာ ျမန္မာျပည္သူေတြအတြက္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာအရင္ကတည္းက ယခုတုိင္ အိပ္မက္တစ္ခုအျဖစ္သာ ရွိေနပါတယ္။ လက္ေတြ႕မျမင္ရေသးသည့္တုိင္ ၾကားရရုံနဲ႔ ၾကည္ႏူးစရာ စကားေလးပါ။ လက္ရွိ ကမာၻႀကီးမွာ ေပၚျပဴလာျဖစ္ေနတဲ့ ဒီမုိကေရစီစနစ္ ရဲ႕ အဓိကေတာင္းဆုိမႈကလည္း ဒါပါပဲ။ ဒီစကားေလးက
ေျပာရတာ ဘာမွမဟုတ္ေပမယ့္ လုိက္နာဖုိ႔ အလြန္ခက္ခဲပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ကမာၻ့ႏုိင္ငံ အမ်ားစုဟာ
ဒီစကားကုိ လက္ေတြ႔အေကာင္အထည္ေဖၚဖုိ႔ ႀကိဳးစားေနဆဲပါ။ ဒါေပမယ့္ ဒီစကားဟာ (Islamic Law) အစၥလာမ့္ဥပေဒကေနေပါက္ဖြားလာၿပီး လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေပါင္းတစ္ေထာင္က အင္မတန္ၾသဇာေညာင္းခဲ့တဲ့ အစၥလာမ့္အင္ပါယာႀကီးမွာ လက္ေတြ႔အေကာင္အထည္ေပၚခဲ့တယ္ဆုိရင္ အသင္ယုံမလား။ အခု တင္ျပမယ့္
ျဖစ္ရပ္ေလးက အသင့္ကုိ အေထာက္အထားေပးပါမယ္။
ဟဇရသ္ အလီ ဟာ တမန္ေတာ္မုိဟာမက္ ေနာက္ပုိင္း အစၥလာမ့္အင္ပါယာႀကီးရဲ႕ စတုတၳေျမာက္ သမၼတႀကီးပါ။
တမန္ေတာ္ မုိဟာမက္ရဲ႕ သမက္လည္းျဖစ္တယ္။ တုိင္းသူျပည္သားေတြက စုေပါင္းတင္ေျမွာက္ထားတဲ့ သမၼတလည္းျဖစ္ပါတယ္။ မုစ္လင္မ္ထု အားလုံးရဲ႕ေခါင္းေဆာင္လည္းျဖစ္တယ္။ တစ္ရက္ ဟဇရသ္ အလီဟာ မိမိရဲ႕ သံခ်ပ္အက်ၤ ီတစ္ထည္ေပ်ာက္ဆုံးသြားပါတယ္။ မၾကာခင္မွာပဲ အဲ့ဒီသံခ်ပ္အက်ၤ ီကုိ ဂ်ဴးလူမ်ဳိးတစ္ဦး ၀တ္ဆင္ထားတာကုိ ေတြ႔လုိက္ရတယ္။ မိမိအက်ၤ ီကုိ မိမိ မွတ္မိေနေတာ့ ၄င္းဂ်ဴးလူမ်ဳိးဆီကေန သံခ်ပ္အက်ၤ ီ ျပန္ေပးဖုိ႔ေတာင္းတာေပါ့။ ဒါေပမယ့္ အဲ့ဒီ ဂ်ဴးလူမ်ဳိးကလည္း မေပးႏုိင္ေၾကာင္း သူ႔အက်ၤ ီျဖစ္ေၾကာင္းေျပာပါတယ္။ ေနာက္ဆုံးေတာ့ တရားရုံးေရာက္သြားတယ္။ တရားရုံးမွာ တရားသူႀကီးက သူ႔ေနရာမွာသူထုိင္တယ္။ သမၼတႀကီး ဟဇရသ္ အလီကတရားလုိေနရာမွာထုိင္ရတယ္။ ဂ်ဴးလူမ်ဳိးကုိ တရားခံေနရာမွာ ထုိင္ခုိင္းတယ္။ ၿပီးေတာ့ တရားသူႀကီးက ဟဇရသ္ အလီ ကုိ မိမိအက်ၤ ီျဖစ္ေၾကာင္း သက္ေသထြက္ဆုိေပးမယ့္သူ ရွာခုိင္းတယ္။ အဲ့ဒီအခါ ဟဇရသ္ အလီက မိမိသူေကာင္းျပဳထားတဲ့ကၽြန္နဲ႔ မိမိသားကုိ သက္ေသအျဖစ္ေခၚလုိက္တယ္။ အက်ၤ ီဆုိေတာ့လည္း အနီးကပ္ေနတဲ့သူပဲ သတိထားမိႏုိင္မွာေလ။ ဒါေပမယ့္ တရားသူႀကီးက ဟဇရသ္ အလီဖက္မွသက္ေသ မခုိင္လုံေသာေၾကာင့္ ဂ်ဴးလူမ်ဳိးပုိင္ဆုိင္တဲ့ အက်ၤ ီျဖစ္ေၾကာင္းဆုံးျဖတ္လုိက္တယ္။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ အစၥလာမ့္
ဥပေဒမွာ သားကအေဖဖက္ကေန သက္ေသေပးခြင့္မရွိဘူး။ အေဖရဲ႕ဆန္႔က်င္ဖက္ သက္ေသေပးမယ္ဆုိရတယ္။ ဥပမာ အေဖက ကိစၥတစ္ခုမွာ ဟုတ္တယ္ဆုိရင္ သားကလည္းအေဖအတုိင္း ဟုတ္တယ္လုိ႔ လုိက္လံသက္ေသေပးခြင့္မရွိဘူး။ တရားၿပိဳင္ဖက္ကေန အေဖ့ဆန္႔က်င္ဖက္ မဟုတ္ဘူးလုိ႔ သက္ေသေပးရင္ ရတယ္။
ေနာက္ၿပီး သက္ေသက ၂ ဦးရွိဖုိ႔လုိတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ သားက သက္ေသအျဖစ္ကေနျပဳတ္သြားတယ္။ သက္ေသ ၁ ေယာက္သာက်န္ေတာ့တယ္။ သမၼတႀကီး ဟဇရသ္ အလီ အမႈရႈံးသြားတယ္။ အဲ့ဒီအခါ ၄င္းဂ်ဴးလူမ်ဳိးက အင္မတန္
အံ့ၾသၿပီး ဒီသာသနာကလြဲၿပီး ဘယ္သာသနာမွန္ဦးမွာလဲဟုေျပာကာ အစၥလာမ္လက္ခံလုိက္တယ္။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိရင္ ဟဇရသ္အလီက သမၼတျဖစ္တယ္။ သမၼတပါ၀ါနဲ႔ အက်ၤ ီကူိ ေတာင္းယူလုိက္လုိ႔ရတယ္။ ဒါေပမယ့္ မေတာင္းခဲ့ဘူး။ တရားရုံးေရာက္ေတာ့ သမၼတဆုိၿပီး တရားသူႀကီးေနရာမွာထုိင္လုိ႔မရဘူး။ သာမန္ျပည္သူလုိသာ ဆက္ဆံျခင္းခံရတယ္။ သမၼတအမႈဆုိၿပီး သမၼတအိမ္မွာ သြားမစစ္ဘူး။ သမၼတလည္း
ရုံးကုိလာရတယ္။ သမၼတႀကီး ဟဇရသ္ အလီက တမန္ေတာ္ မုိဟာမက္ရဲ႕ သမက္၊ သက္ေသထြက္ဆုိတဲ့သားက
တမန္ေတာ္ မုိဟာမက္ရဲ႕ေျမး ဆုိၿပီး ဘက္မလုိက္ဘူး။ ၄င္းဂ်ဴးလူမ်ဳိးလည္း အစၥလာမ္သာသနာ လက္ခံလုိက္တဲ့အခါ
ဟဇရသ္ အလီက သံခ်ပ္အက်ၤ ီကုိျပန္မယူေတာ့တဲ့အျပင္ ျမင္းတစ္ေကာင္ပါ လက္ေဆာင္ေပးလုိက္တယ္။


Najib Kini Mengemis Undi?

Posted: 27 Nov 2012 07:08 AM PST

Sejak kebelakangan ini, kempen politik semakin hangat dan agresif, apatah lagi detik masa untuk Parlimen dibubar boleh berlaku pada bila-bila masa saja daripada sekarang.

Kempen di pihak PR kelihatan agak fokus iaitu menjelaskan kepada rakyat mengenai masalah korupsi dan kepincangan sistem urus tadbir kerajaan BN, sambil menyebarluaskan kejayaan atau pencapaian negeri yang diperintah PR khususnya Selangor dan Pulau Pinang.

Bagi PR, dua negeri itu menjadi permata dan 'benchmark' untuk mereka berkempen. Itu jelas dan ianya memang diakui satu strategi yang mudah difahami rakyat.

Manakala bagi BN, kempen mereka sangat ketara dengan 'komisyen' untuk mendapatkan sokongan rakyat. Ini terbukti dengan segala bantuan yang mencurah-curah turun, malah bukti ini menjadi semakin jelas berdasarkan belanjawan BN baru-baru ini. Jumlahnya, silalah anda kira sendiri.

Kempen berupa 'komisyen' ini apabila diterjemahkan dalam bahasa demokrasi ia sebenarnya adalah rasuah. Namun, budaya UMNO-BN, telah menukar istilah rasuah ini menjadi 'komisyen', semuanya berlaku apabila dasar DEB diperkenal dan yang terbaru apabila rasuah kapal selam scorpene digunakan menjadi 'komisyen'.

Berbalik kepada kempen 'komisen' UMNO-BN ini, jka kita lihat gaya atau strategi Najib Razak, PM yang tidak pernah dilantik oleh rakyat, beliau dengan ketaranya menggunakan pendekatan 'mengemis'.

Mengemis ini dari segi bahasanya memang tidak enak didengar. Namun itulah hakikatnya.

Sebelum ini Najib mengemis sokongan kaum Melayu dengan kempen 'komisyen'. Kemudian beliau mengemis lagi kepada anak muda dengan kempen AUKU yang bersifat kosmetik termasuk kempen komisyen dengan bantuan RM200 untuk telefon bimbit 3G.

Baru-baru ini Najib mengemis lagi kepada Hindraf, dan terkini dengan kaum India.

Jika kita lihat semua senario ini, kelompok Melayu, anak muda, pertubuhan Hidraf dan India tidak dipedulikan sama sekali oleh beliau. Kaum Melayu khsusnya yang berpendapatan rendah tidak mendapat pembelaan sewajarnya. Anak muda pula disifatkan sebagai 'masalah sosial' kepada BN, pertubuhan Hindraf pula dilabel sebagai pertubuhan haram, malah tuntutan Hindraf tidak langsung dipedulikan. Begitu juga dengan kaum India, baik aspek pendidikan, perumahan dan pekerjaan, kelompok ini memang terabai sejak awal lagi.

Tetapi mengapa kini Najib sanggup kembali mendekati mereka? Inilah satu pendekatan yang dilihat sebagai mengemis sokongan.

Apabila sudah tersepit, barulah Najib mahu memberi pelbagai komisyen. Barulah Najib nak bertemu untuk berbincang dengan Hindraf, barulah Najib minta mempertimbangkan jasa BN kepada kaum India.

Gaya kempen politik sebegini menjadi petanda bahawa Najib amat terdesak untuk memastikan sokongan rakyat kepadanya terus kekal. Malah, kempen beliau ini tidak begitu menonjolkan parti beliau sebaliknya lebih menfokus kepada dirinya. Entah UMNO sedar atau tidak, tidak pula dapat dipastikan.

Strategi Najib ini pastinya mendapat ilham daripada strategi kempen Barack Obama, namun sayang, mungkin beliau terlupa bahawa kempen Obama itu tidak menjadikan 'komisyen' sebagai modal memancing undi.

Kita amat bimbang, jika UMNO menang, rakyatlah yang terpaksa menanggung kos kempen 'komisyen' Najib ini. Kita amat sedar bahawa belanjawan baru-baru ini, Najib menggunakan berbilion ringgit hanya untuk 'one off' bantuan kepada rakyat.

Kos berbilion itu, jika Najib menang pastinya akan di 'claim' kembali oleh UMNO-BN menerusi pelbagai cara, antaranya saman AES, Tol dan pelaksanaan GST. Kos ini semestinya menjadi tanggungan langsung rakyat.

Sepatah kata Theodore Roosevelt, Presiden US ke-26 – "A vote is like a rifle: its usefulness depends upon the character of the user." ( Undi itu seperti senapang, kegunaannya bergantung kepada karektor penggunanya)

Jika kempen komisyen Najib ini berjaya, memang rakyat akan terpesona dengan lunak kata-kata "Melayu masih pegang kuasa, UMNO akan teruskan agenda bela bla bla bla...".

Tetapi harus diingat bahawa kos kemenangan itu akan dibayar oleh rakyat, suka atau tidak, tiada lagi jalan keluar. Rakyat di sini maksudnya – kita, termasuk rakyat yang menyokong UMNO dan ahli UMNO di kampung. Masa ini tiada gunanya. Sepatah kata budak muda... " Nah hambik kau.." (Nah, ambil kau). – Roketkini


How Men Fail ln Bed Part 2

Posted: 27 Nov 2012 05:30 AM PST

Part 1 of this post was posted at 6.33p.m. today AT THIS LINK. Here's the remaining part of the post which I am sharing for laughs with no intention to offend anyone regardless of gender. Thanks to Angela who sent me this post.


Part 2 of How Men Fail in Bed

21. NOT COMING SOON ENOUGH. It may appear to you that humping for an hour without climaxing is the mark of a s** god, but to her it's more likely the mark of a numb V. At least buy some intriguing wall hangings, so she has something to hold her interest while you're playing Marathon Man.

22. ASKING IF SHE HAS COME. You really ought to be able to tell. Most women make noise. But if you really don't know, don't ask.

23. PERFORMING O*** S** TOO GENTLY. Don't act like a giant cat at a saucer of milk. Get your whole mouth down there, and concentrate on gently rotating or flicking your t***** there.

24. NUDGING HER HEAD DOWN. Men persist in doing this until she's eyeball-to-p****, hoping that it will lead the mouth very swiftly there. All women hate this. It's about three steps from being dragged to a cave by their hair. If you want her to use her mouth, use yours; try talking seductively to her.

25. NOT WARNING HER BEFORE YOU CLIMAX. S***m tastes like sea water mixed with egg white. Not everybody likes it. Warn her before you come so she can do what's necessary.

26. MOVING AROUND. Don't thrust. She'll do all the moving during fellatio. You just lie there. And don't grab her head.

27. TAKING ETIQUETTE ADVICE FROM PORN MOVIES. In X-rated movies, women seem to love it when men ejaculate over them. In real life, it just means more laundry to do.

28. MAKING HER RIDE ON TOP FOR AGES. Asking her to be on top is fine. Lying there grunting while she does all the hard work is not. Caress her gently, so that she doesn't feel quite so much like the captain of a schooner. And let her have a rest.

29. ATTEMPTING A*** S** AND PRETENDING IT WAS AN ACCIDENT. This is how men earn a reputation for not being able to follow directions. If you want to put it there, ask her first. And don't think that being drunk is an excuse.

30. TAKING PICTURES. When a man says, "Can I take a photo of you?" she'll hear the words "__to show my buddies." At least let her have custody of them.

31. NOT BEING IMAGINATIVE ENOUGH. Imagination is anything from drawing patterns on her back to pouring honey on her and licking it off. Fruit, vegetables, ice and feathers are all handy props; hot candle wax and permanent dye are a no no.

32. SLAPPING YOUR STOMACH AGAINST HERS. There is no less erotic noise. It's as sexy as a belching contest.

33. ARRANGING HER IN STUPID POSES. If she wants to do advanced yoga in bed, fine, but unless she's a Romanian gymnast, don't get too ambitious. Ask yourself if you want a sexual partner with snapped hamstrings.

34. LOOKING FOR HER PROSTATE. Read this carefully: A*** stimulation feels good for men because they have a prostate. Women don't.

35. GIVING LOVE BITES. It is highly erotic to exert some gentle suction on the sides of the neck, if you do it carefully. No woman wants to have to wear turtlenecks and jaunty scarves for weeks on end.

36. BARKING INSTRUCTIONS. Don't shout encouragement like a coach with a megaphone. It's not a big turn-on.

37. TALKING DIRTY. It makes you sound like a lonely magazine editor calling a 1-900 line. If she likes nasty talk, she'll let you know.

38. NOT CARING WHETHER SHE COMES. You have to finish the job. Keep on trying until you get it right, and she might even do the same for you.

39. SQUASHING HER. Men generally weigh more than women, so if you lie on her a bit too heavily, she will turn blue.

40. THANKING HER. Never thank a woman for having sex with you. Your bedroom is not a soup kitchen.


-Author Unknown-

Thanks to Angela who sent me this post.


How Men Fail In Bed Part 1

Posted: 27 Nov 2012 02:33 AM PST


I received the following post from Angela in late September and even though I have read it many times, I still have a good laugh at this list which I am posting in two parts - just for laughs with no intention to offend anyone. The reason why I hesitated till now is because er...it is a bit over the limit. Nonetheless, I have 'censored' some parts in case it offends some readers.

The top 40 ways men fail in bed... Take notes, all you Casanovas!

Part 1 features No 1-20. Part 2 will be posted at 9.30pm this evening.

1. NOT KISSING FIRST. Avoiding her lips and diving straight for the erogenous zones makes her feel like you're paying by the hour and trying to get your money's worth by cutting out non-essentials. A properly passionate kiss is the ultimate form of foreplay.

2. BLOWING TOO HARD IN HER EAR. Admit it, some kid at school told you girls love this. Well, there's a difference between being erotic and blowing as if you're trying to extinguish the candles on your 50th birthday cake. That hurts.

3. NOT SHAVING. You often forget you have a porcupine strapped to your chin which you rake repeatedly across your partner's face and thighs. When she turns her head from side to side, it's not passion, it's avoidance.

4. SQUEEZING HER BREAST. Most men act like a housewife testing a melon for ripeness when they get their hand on a pair. Stroke, caress, and smooth them.

5. BITING HER NIPPLES. Why do men fasten onto a woman's nipples, then clamp down like they're trying to deflate her body via her breasts? Ni**les are highly sensitive. They can't stand up to chewing. Lick and suck them gently. Flicking your tongue across them is good. Pretending they're a doggie toy isn't.

6. TWIDDLING HER N****ES. Stop doing that thing where you twiddle the n*****s between finger and thumb like you're trying to find a radio station in a hilly area. Focus on the whole breasts, not just the exclamation points.

7. IGNORING THE OTHER PARTS OF HER BODY. A woman is not a highway with just three turnoffs: Breastville East and West, and the Midtown Tunnel. There are vast areas of her body which you've ignored far too often as you go bombing straight into downtown V****a. So start paying them some attention.

8. GETTING THE HAND TRAPPED. Poor manual dexterity in the underskirt region can result in tangled fingers and underpants. If you're going to be that aggressive, just ask her to take the d**n things off.

9. LEAVING HER A LITTLE PRESENT. C**dom disposal is the man's responsibility. You wore it, you store it.

10. ATTACKING THE C******S. Direct pressure is very unpleasant, so gently rotate your fingers along side.

11. STOPPING FOR A BREAK. Women, unlike men, don't pick up where they left off. If you stop, they plummet back to square one very fast. If you can tell she's not there, keep going at all costs, numb jaw or not.

12. UNDRESSING HER AWKWARDLY. Women hate looking stupid, but stupid she will look when naked at the waist with a sweater stuck over her head. Unwrap her like an elegant present, not a kid's toy.

13. GIVING HER A WEDGIE DURING FOREPLAY. Stroking her gently through her panties can be very sexy. Pulling the material up between her thighs and yanking it back and forth is not.

14. BEING OBSESSED WITH THE V*****. Although most men can find the C without maps, they still believe that the v is where it's all at. No sooner is your hand down there than you're trying to stuff stolen banknotes up a chimney. This is okay in principle, but if you're not careful, it can hurt - so don't get carried away. It's best to pay more attention to her C and the exterior of her V at first, then gently test the territory and see her response.

15. MASSAGING TOO ROUGHLY. You're attempting to give her a sensual, relaxing massage to get her in the mood. Hands and fingertips are okay; elbows and knees are not.

16. UNDRESSING PREMATURELY. Don't force the issue by stripping before she's at least made some move toward getting your stuff off, even if it's just undoing a couple of buttons.

17. TAKING YOUR PANTS OFF FIRST. A man in socks and underpants is a at his worst. Lose the socks first.

18. GOING TOO FAST. When you get to the actual situation, the worst thing you can do is pump away like an industrial power tool -she'll soon feel like an assembly-line worker made obsolete by your technology. Build up slowly, with clean, straight, regular thrusts.

19. GOING TOO HARD. If you bash your great triangular hip bones into her thigh or stomach, the pain is equal to two weeks of horseback riding concentrated into a few seconds.

20. COMING TOO SOON. Every man's fear. With reason. If you shoot before you see the whites of her eyes, make sure you have a backup plan to ensure her pleasure too.

Part 2 (No 21-40) will be posted at 9.30pm. Don't forget to swing by later in the evening.


Kempen Tipu Rakyat Sebab S’ngor Tolak Langat 2 - MB

Posted: 27 Nov 2012 05:13 AM PST

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kempen kekurangan air di Selangor oleh pihak-pihak tertentu adalah kempen tipu rakyat ekoran penolakan kerajaan negeri terhadap projek Langat 2.

"Kalau Langat 2 dapat menyelesaikan masalah inipun, ia akan sampai dua tahun akan datang (selepas ia selesai).

"Lebih baik buat kempen kurangkan air tidak ada hasil (dari kempen tiada air)," katanya.

"Saya telah buktikan, sebagai MB dan sebagai orang yang pentingkan pengurusan ekonomi yang baik.

"Jika ada RM4,000 juta untuk tambah air selangor, lebih baik kaji punca air di Selangor untuk tambah sumber air tetapi ia tidak dibuat," katanya dipetik Harakah Daily pada sesi soal jawab di Dewan Undangan Negeri Selangor (DUN) pagi semalam.

Khalid berkata, cara Singapura lebih baik kerana mengkaji sumber air sendiri.

"Kita tidak buat dengan betul. Saya lebih minat buat cara ini kerana ia sesuai untuk nilai wang kita (value for money)," katanya.

Beliau mengingatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN supaya tidak menjadi wakil rakyat Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Beliau berkata demikian ketika berhujah dengan Adun Permatang, Sulaiman Abdul Razak yang lebih cenderung membela Syabas dari membela rakyat.

Ia dibantah oleh seorang Adun BN yang lain dengan menggunakan peraturan mesyuarat tetapi ditolak oleh Timbalan Speaker, Haniza Talha.

Sulaiman ketika mengemukakan soalan tambahan kepada Khalid meminta beliau menjelaskan benar atau tidak kerajaan negeri menyekat Syabas dari menguruskan air tidak ada hasil (Non revenue water – NRW).

Khalid menjelaskan, pihak kerajaan negeri menguruskan hal itu hampir setiap hari melalui satu jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).

Beliau menjemput wakil Syabas berkenaan agar hadir ke mesyuarat-mesyuarat jawatankuasa itu.

Tegas beliau, jika Kerajaan Persekutuan mahu memperjuangkan rakyat, mereka perlu bersetuju dengan cadangan kerajaan negeri menstrukturkan semula pekhidmatan air di Selangor.

"Masalah besar kepada kerajaan BN Selangor sebelum ini adalah lebih kepada 'contract management' bukannya 'resource management'.

"Mereka lebih pentingkan usaha untuk mendapatkan kontrak dari menguruskan sumber yang ada," katanya.


ဂုဏ္သိကၡာေစာင့္ေရွာက္ၿခင္း ႏွင့္ အစၥလာမ္ (Tim Cahill)

Posted: 27 Nov 2012 03:40 AM PST

ဂုဏ္သိကၡာေစာင့္ေရွာက္ၿခင္း ႏွင့္ အစၥလာမ္ (Tim Cahill)

ၿငိမ္းခ်မ္းစြာ ယွဥ္တြဲေနထုိင္သူအခ်င္းခ်င္း တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ရုိေသေလးစားစြာ ဂါရ၀တရားထားရွိရန္ လုိအပ္ေပသည္ ။
တမန္ေတာ္ၿမတ္က လူမ်ဳိးဘာသာမေရြး "ၾကီးသူကုိရုိေသ ၊ ရြယ္တူကုိေလးစား ၊ ငယ္သူကုိသနား " ရမည့္အေၾကာင္းကုိ အေလးအနက္ တုိက္တြန္းထားသည္ ။ အလႅာဟ္အရွင္ၿမတ္က အစၥလာမ္တရားကုိ ေလးနက္စြာ ယုံၾကည္ထားသူတုိ႔အား အမႈဳးၿပဳ၍ ဤသုိ႔မိန္႔ၾကားေတာ္မူထားသည္ ။

အုိ………. သက္၀င္ယုံၾကည္သူအေပါင္းတုိ႔ အမ်ဳိးသားတုိ႔သည္ အၿခားအမ်ဳိးသား (မ်ဳိးႏြယ္စုတုိ႔) အား သေရာ္သမႈမၿပဳရ ။ ထုိသေရာက္ၿခင္းခံရေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားသည္ သေရာ္ေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားထက္ ပုိေကာင္းၿမတ္သူမ်ား ၿဖစ္ၾကရ၏ ။ ထုိနည္းတူစြာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္လည္း အၿခား (မ်ဳိးႏြယ္စုမွ) အမ်ဳိးသမီးမ်ားအား သေရာ္သမႈမၿပဳရ ။ ထုိသေရာ္ခံရေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္လည္း သေရာ္ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားထက္ ပုိ၍ေကာင္းၿမတ္ေသာသူမ်ား ၿဖစ္တန္ၾကကုန္၏ ။ "
"ထုိ႔အၿပင္ အသင္တုိ႔သည္ မိမိတုိ႔ အခ်င္းခ်င္း တစ္ဦးကုိတစ္ဦး ၿငဴစူေစာင္းခ်ိတ္ က့ဲရ့ဲၿပစ္တင္ရႈတ္ခ်ၿခင္းလည္း မၿပဳလုပ္ၾကကုန္လင့္ ။ ထုိမွတစ္ပါး အသင္တုိ႔သည္ မိမိတို႔အခ်င္းခ်င္း တစ္ဦးကုိတစ္ဦး သေရာ္သမႈၿပဳၾကေသာ အမည္နာမမ်ားၿဖင့္လည္း မွည့္ေခၚၿခင္း မၿပဳၾကကုန္လင့္ ။ "

"အစၥလာမ္သာသနာကုိ လက္ခံယုံၾကည္ၿပီးသည့္ေနာက္ ၿပစ္မႈက်ဴးလြန္သူတည္းဟူေသာ အမည္နာမသည္ လြန္စြာဆုိးရြားလွ၏ " (ကုရ္အာန္ ၄၉း၁၁)

ထုိက့ဲသုိ႔ပင္ အမ်ဳိးသားမ်ားအား မိမိတုိ႔၏ မ်က္လႊာကုိ ထိန္းသိမ္းၿခင္းႏွင့္ မိမိတုိ႔၏ ကာအိေၿႏၵရပ္ကို ထိန္းသိမ္းရန္ ၿပ႒ာန္းထားသက့ဲသုိ႔ ဤၿပ႒ာန္းခ်က္တြင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားလည္း ပါ၀င္ေပသည္ ။
"(အုိ တမန္ေတာ္) အသင္သည္ သက္၀င္ယုံၾကည္သူတုိ႔အား မိမိတုိ႔၏ မ်က္လႊာမ်ားကုိ ႏွိမ့္ခ်ထားရမည္ဟူ၍ လည္းေကာင္း ၊ မိမိတုိ႔ အရွက္အဂၤါမ်ားကုိ ထိန္းသိမ္းၾကရမည္ဟူ၍လည္းေကာင္း ေၿပာၾကားပါေလ ။ (ကုရ္အာန္က်မ္း ၂၄ း ၃၀ )

"(အုိ တမန္ေတာ္) အသင္သည္ သက္၀င္ယုံၾကည္သူ အမ်ဳိးသမီးတုိ႔အား ေၿပာၾကားပါေလ ။ ၄င္းတုိ႔သည္ မိမိတုိ႔၏ မ်က္လႊာကုိ ထိန္းသိမ္းရမည္ ။ ထုိ႔အၿပင္ မိမိတုိ႔၏ အရွက္အဂၤါကုိ (ကာေမသုမိစၥာစာရ က်ဴးလြန္ၿခင္းမွထိန္းသိမ္းရမည္ ။ )

ထုိမွတစ္ပါး ၄င္းသူမတုိ႔သည္ ေပၚလြင္ေနတတ္ေသာ မိမိတုိ႔၏ အလွမွအပ က်န္အလွမ်ားကုိ မေပၚၾကေစရ " (ကုရ္အာန္ ၂၄ း ၃၁)

ဤအမိန္႔တြင္ ဂုဏ္သိကၡာပုိင္းဆုိင္ရာ ၿပ႒ာန္းခ်က္ၿဖစ္သၿဖင့္ မြတ္စလင္မ္ ႏွင့္ မြတ္စလင္မ္ မဟုတ္သူဟူ၍ ခြဲၿခားခ်က္မရွိ ။ မြတ္စလင္မ္ မဟုတ္သူတုိ႔၏အရွက္သိကၡာသည္ မြတ္စလင္မ္၏ အရွက္သိကၡာက့ဲသုိ႔ ၿဖစ္သည္ ။ မြတ္စလင္မ္ တုိ႔အတြက္လည္း ၿပ႒ာန္းၿပီးၿဖစ္သည္ ။
မြတ္စလင္တုိ႔၏ ဂုဏ္သိကၡာကုိ ကာကြယ္ရမည္ၿဖစ္သက့ဲသုိ႔ မြတ္စလင္မ္ ဖြဲ႕စည္းအုပ္ခ်ဳပ္မႈနယ္ေၿမတြင္ ေနထုိင္ေသာမြတ္စလင္မ္ မဟုတ္သူ၏ ဂုဏ္သိကၡာကုိလည္း ကာကြယ္ေပးရန္ ၊ လူမႈဘ၀လုံၿခဳံမႈရရန္ မြတ္စလင္မ္တုိ႔အေပၚ၌ တာ၀န္ရွိပါသည္ ။ FB of ကုလား ၾကီးLive Christmas Trees at Ikea

Posted: 27 Nov 2012 01:24 AM PST

This is the time of the year where pyramidal-shaped trees are decked out in colourful and glittery ornaments to herald in the season. There is an air of festivity in shopping malls with many retail outlets promoting Christmas sale to attract shoppers.

Ikea Malaysia Christmas trees
Live Christmas trees on sale at Ikea.

Ikea was already selling live Christmas trees when we were there last weekend. They gave out a distinct fresh scent. Seeing them replete with baubles and garlands put me in a celebratory mood. And it is not even December yet!

Related posts:

  1. Christmas At The Gardens Mall 2009
  2. Christmas Trees At 1 Utama
  3. White Christmas At 1 Utama 2009
  4. An European Christmas At 1 Utama 2010
  5. Christmas Decor At Mid Valley Megamall 2009


SUK Perak Antara Bakal Diheret Ke Mahkamah Kerana Arah Robohkan Billboard

Posted: 27 Nov 2012 03:14 AM PST


Semua pihak yang bertanggungjawab merobohkan papan iklan KEADILAN di Lebuh Raya Utara Selatan akan diheret ke muka pengadilan, kata Pengarah Kempen Pilihan Raya KEADILAN Perak, Shahbudin Abdul Khatab.

Papan iklan yang tertera gambar Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan slogan 'Harga Minyak Turun, Pakatan Harapan Rakyat' itu didirikan pada 20 November lalu, di Kilometer 383 Lebuh Raya Utara-Selatan, berhampiran kawasan Hentian Rawat & Rehat (R&R) Behrang.

Ia dibina oleh Shahbudin di atas tanah miliknya.

Menurut Shahbudin, kejadian tersebut disedari beliau pada 4.30 petang Sabtu lalu, apabila mendapati pagar antara sempadan papan iklan dan lebuh raya dirobohkan.

"Saya dapati tiang papan iklan turut digergaji," jelasnya pada sidang media di ibu pejabat parti, hari ini.

Beliau percaya perobohan itu atas arahan pimpinan Umno BN.

Tindakan yang dibuat kira-kira jam 11.00 malam pada hari tersebut juga didapati menggunakan jentera kerajaan apabila Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Perak sendiri mengarahkan anak syarikat milik Projek Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS), Propel Berhad (Propel) agar merobohkan billboard yang didirikan di atas tanah persendirian itu.

Propel merupakan sebuah syarikat yang bertanggungjawab menyelenggara lebuh raya milik Plus itu.

"Saya memaklumkan kepada Propel Slim River dan terkejut dengan dakwaan Propel yang menyatakan pihaknya terpaksa merobohkan papan iklan tersebut atas arahan dari Setiausaha Kerajaan Negeri," kata Shahbudin.

"Laporan polis telah dibuat pada malam kejadian, 25 November, jam 1.35 pagi. Kita mahu polis siasat dan bertindak segera ke atas pencerobohan tersebut.

"Kita juga menuntut ganti rugi kepada pihak yang berkenaan antaranya, Setiausaha Kerajaan Negeri, Majlis Keselamatan Negara, Pegawai Daerah dan Yang Dipertua Majlis Daerah kerana merobohkan pagar dan papan iklan yang saya dirikan di tanah milik saya," sambung beliau.

Naib Pengerusi KEADILAN Negeri, Madhi Hasan yang hadir sama dalam sidang media itu menempelak tindakan kerajaan menghalang kempen tersebut.

"Apakah dengan hanya pemasangan satu papan iklan ia telah menggugat kestabilan negara?," soalnya.

"KEADILAN melihat ini adalah manifestasi dari ketakutan luar biasa pihak berkuasa Umno dalam menghadapi kebangkitan rakyat.

"Jelas, Umno BN sedang meneruskan budaya politik samseng yang kotor dan tidak bertamadun," kata Madhi.

Sementara itu, Pengerusi KEADILAN Negeri, Dr Muhammad Nur Manuty menggesa Umno BN menghentikan strategi politik kotor terhadap pembangkang.

"Sesungguhnya, pemikiran dan kematangan rakyat telahpun jauh berubah. Marilah kita bersama mengamalkan budaya politik waras dan beradab," katanya dalam kenyataan.

Iklan tersebut merupakan satu program awal KEADILAN untuk mendirikan papan iklan serupa di tempat-tempat strategik yang dikenal pasti di seluruh negara untuk memberi penjelasan mengenai perjuangan Pakatan Rakyat dalam membela nasib seluruh rakyat seperti mana yang tertera dalam Buku Jingga. -KDPigeon Impossible

Posted: 27 Nov 2012 12:25 AM PST

Here's an entertaining video that features superb animation. I posted it a few years ago when it first came out and am reposting for the benefit of those who might have missed it then.

CLICK HERE to watch PIGEON IMPOSSIBLE.

Have a lovely evening!


သုေမာင္ (နဂါးနီ)

Posted: 27 Nov 2012 12:16 AM PSTInclude Disabled In Parliament Ban Too

Posted: 26 Nov 2012 11:41 PM PST

Tuesday November 27, 2012

Women's groups laud proposed changes

By TERENCE TOH terence.toh@thestar.com.my
PETALING JAYA: Women's groups lauded the proposed
amendments to Parliament rules barring MPs from making sexist remarks,
saying these would help protect both genders.

All-Women's Action Society (Awam) president Ho Yock Lin said the Joint Action Group-Gender Equality (JAG) coalition


ဘာသာ၀င္အသီးသီးႏွင့္ ဆက္ဆံရာတြင္ မြတ္စလင္မ္တုိ႔အား လမ္းညႊန္အပ္ေသာ ပညတ္၊ ျပဌာန္းခ်က္

Posted: 26 Nov 2012 11:40 PM PST

M-Media အမ္.ေအ.ဂနီ(ကမာၻ႔အလင္း)

အထူးသတိျပဳရန္ ။ ။ ဤေဆာင္းပါးကုိဖတ္႐ႈေသာ မြတ္စလင္မ္တုိင္သည္ 'နဗီကုိယ္ေတာ္ျမတ္'ဟူေသာ ေရးသားခ်က္ကုိေတြ႕ရတုိင္း 'ဆြလႅလႅာဟု အလိုင္းေဟး၀စလႅာမ္' ဟု တြဲဖက္ ဖတ္႐ြတ္ပါရန္ သတိမူေစလုိပါသည္။( တမန္ေတာ္အေပၚသုိ႔ ေမတၱာပို႔သျခင္း)

"အုိ မုအ္မင္န္၊ သက္၀င္ယုံၾကည္သူအေပါင္းတုိ႔၊ အသင္တုိ႔သည္ အလႅာဟ္အ႐ွင္ျမတ္(၏ ႏွစ္သက္ေတာ္မူရန္)အလို႔ငွာ ေျဖာင့္မတ္တည္ၾကည္ေသာသူမ်ား (သက္ေသခံရာတြင္) တရားမွ်တစြာ သက္ေသခံသူမ်ားျဖစ္ၾကေလကုန္။ ၎ျပင္ မည္သည့္လူမ်ဳိးတစ္မ်ဳိးကုိမဆုိ မုန္းတီးျခင္းသည္ အသင္တုိ႔အား တရားမွ်တမႈကုိ မျပဳပေနၾကရန္ လႈံ႕ေဆာ္သည္မ႐ွိေစရ။ အသင္တုိ႔သည္ (မည္သည့္ကိစၥမ်ဳိးတြင္မဆုိ) တရားမွ်တၾကကုန္။ ယင္းတရားမွ်တမႈသည္ကား ျပစ္မႈဒုစ႐ိုက္တုိ႔မွ က်ဥ္ေ႐ွာင္ျခင္းႏွင့္ အနီးကပ္ဆုံးပင္တည္း။ ထုိမွတစ္ပါး အသင္တုိ႔သည္ အလႅာဟ္အ႐ွင္ျမတ္ကုိ ႐ုိက်ဳိးေၾကာက္႐ြံ႕ၾကကုန္။ မလြဲဧကန္ အလႅာဟ္အ႐ွင္ျမတ္သည္ အသင္တုိ႔ျပဳသမွ်ကုိ အၾကြင္းမဲ့ ၾကားသိေတာ္မူေသာ အ႐ွင္ျမတ္ပင္ျဖစ္ေတာ္မူေခ်သတည္း။" (က်မ္းေတာ္ျမတ္ကုရ္အာန္ ၅း၈)

အဆုိပါအာယသ္ေတာ္သည္ လူမ်ဳိးတုိင္းႏွင့္လည္းေကာင္း၊ ဘာသာ၀င္အသီးသီးႏွင့္လည္းေကာင္း ဆက္ဆံရာတြင္ မြတ္စလင္မ္တုိ႔အား လမ္းညႊန္အပ္ေသာ ပညတ္၊ ျပဌာန္းခ်က္ပင္ျဖစ္သည္။ သုိ႔အေလ်ာက္လည္း နဗီကုိယ္ေတာ္ျမတ္လက္ထက္ေတာ္မွစ၍ အစၥလာမ္သမုိင္းစဥ္တေလွ်ာက္လုံးတြင္ ဘာသာတုိင္း၊ လူမ်ဳိးတုိင္းႏွင့္ဆက္ဆံရာတြင္ မြတ္စလင္မ္တုိ႔သည္ သေဘာထားႀကီးစြာထား၍ တရားမွ်တပုံကုိ ေျပာင္ေျမာက္စြာ သမုိင္းက သက္ေသထူလ်က္႐ွိေပသည္။

အေနာက္ႏိုင္ငံ ပါေမာကၡႀကီး ဒန္ကန္ဂရင္းလစ္က ဖြင့္ဟ ၀န္ခံထားသည္မွာ – "The nobility and broad tolerance of Islam, which accepts as God inspired all the real religions of the world, will always be a glorious heritage for mankind. On it could in deed be built a perfect world religoan. The Gospel of Islam." [Duncan Greenless M.A. (oxon)]

အစၥလာမ္တရားေတာ္က ျပ႒ာန္းပညတ္ထားသည့္အေလ်ာက္ နဗီကုိယ္ေတာ္ျမတ္သည္ မကၠာၿမိဳ႕ေတာ္တြင္လည္းေကာင္း၊ မဒီနဟ္ၿမိဳ႕ေတာ္တြင္လည္းေကာင္း၊ ခိုင္ဘရ္တြင္ လည္းေကာင္း၊ လူမ်ဳိးစုံ၊ ဘာသာေပါင္းစုံတုိ႔ႏွင့္ ဆက္ဆံရာတြင္ လက္ေတြ႕က်င့္သုံးျပသေတာ္မူေသာ ေဆာင္႐ြက္ခ်က္မ်ားမွာ ကမာၻ႔သမုိင္းတြင္ တုႏႈိင္းစရာမ႐ွိေသာ အခ်က္ပင္ျဖစ္သည္။

ယင္းနမူနာေတာ္မ်ားကုိ စံတင္ကာ အစဥ္တစိုက္ မြတ္စလင္မ္မ်ား က်င့္သုံးလာပုံကုိ ကမာၻေက်ာ္ပညာ႐ွိ၊ က၀ိသုေတသနပညာ႐ွိႀကီး၊ သမုိင္းက်မ္းျပဳအေက်ာ္အေမာ္ႀကီးမ်ားက ၀န္ခံထားၾကပုံမွာ – "ဒုတိယမေျမာက္သာ၀ကႀကီး အုမရ္သည္ ေဂ်႐ုစလင္ကုိ ေအာင္ႏိုင္သိမ္းပိုက္ၿပီး စာခ်ဳပ္တစ္ရပ္ခ်ဳပ္ဆုိရာတြင္ ေဂ်႐ုစလင္႐ွိ မြတ္စလင္မ္မဟုတ္ေသာ တုိင္းသူျပည္သားတုိ႔၏ အသက္အုိးအိမ္၊ စည္းစိမ္ဥစၥာပစၥည္းႏွင့္ ဘုရား၀တ္ျပဳရာဌာအားလုံးႏွင့္ ၎၀တ္ျပဳေဆာင္အားလုံးႏွင့္ ပက္သက္ေသာပိုင္ဆုိင္ခြင့္ဟူသမွ်ကုိ ကာကြယ္ ေစာင့္ေ႐ွာက္ရန္အာမခံသည္။ ၎တုိ႔၏ ေျမယာမ်ားႏွင့္ ဘာသာ သာသနာေရးတြင္ မည္သုိ႔မွ် စြက္ဖက္ျခင္းမျပဳ၊ ၎တုိ႔၏ ဘုရား႐ွိခုိးေက်ာင္းမ်ားကုိ ဖ်က္သိမ္းျခင္းကုိလည္းေကာင္း၊ အက်ဳိးယုတ္ေစျခင္းကုိေသာ္လည္းေကာင္း လုံး၀မျပဳ။ ၎တုိ႔ဘာသာေရးလွဴဒါန္းထားေသာ ၀တၱကမ်ားကုိ၊ ဂုဏ္သိမ္မညွိဳးေစရန္ ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေ႐ွာက္မည္။ ေဂ်႐ုစလင္ျပည္သူျပည္သားမ်ားသည္ ဘာသာေရးက်င့္သုံးမႈတြင္ လုံး၀လြတ္လပ္ခြင့္႐ွိၿပီး ၎တုိ႔အေပၚ မည္သည့္က်ဳးေက်ာ္မႈမ်ဳိးကုိမွ ခါင့္ျပဳမည္မဟုတ္"ဟုပါ႐ွိေလသည္။ [The Eclips of Christianity in Asia – By Lawrence]

ဤကဲ့သုိ႔ စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ဆုိ႐ုံသာမဟုတ္ေသး၊ သာ၀ကႀကီးသည္ လက္ေတြ႕က်င့္သုံးခဲ့ပုံကုိ အစၥလာမ္အား အၿမဲတေစအျပစ္႐ွာ အေကာင္းမျမင္ေသာ 'ဆာ၀ီလ်ံျမဴး'ပင္လွ်င္ 'The Caliphate its Rise and fall'တြင္ ေဂ်႐ုစလင္ကုိသိမ္းပိုက္ၿပီးေသာ္လည္း သာ၀ကႀကီးအုမရ္သည္ နမာ့ဇ္၀တ္ျပဳခ်ိန္ေရာက္ေနသျဖင့္ ဘုန္းေတာ္ႀကီးက ထုိေနရာတြင္ပင္ နမာဇ္၀တ္ျပဳရန္ေျပာလတ္ေသာ္ အုမရ္က အကယ္၍ ကၽြႏ္ုပ္ ဤေနရာတြင္ ၀တ္ျပဳလွ်င္ ကၽြႏ္ုပ္၏လမ္းစဥ္ဟု ေနာင္မြတ္စလင္မ္တုိ႔ ထင္မွတ္မွားၿပီး ခရာဇ္ယာန္ဘုရား႐ွိခုိးေကာင္းကုိ မာစ္ဂ်ီဒ္၀တ္ေက်ာင္းေတာ္အျဖစ္ ေျပာင္းပစ္မည္ကုိ စုိးရိမ္သျဖင့္ ဤေနရာတြင္ နမာဇ္၀တ္မျပဳလုိပါဟု သေဘာထားႀကီးႀကီး အျမင္က်ယ္က်ယ္ အေျဖေပးလိုက္ေလသည္။

ယင္းသုိ႔ သာ၀ကႀကီးအုမရ္က ဘာသာေရးသေဘာထားႀကီးမႈကုိ ေျပာင္ေျမာက္စြာ က်င့္သုံးျပသေသာ ထုိသမယ၀ယ္ ကမာၻတစ္ခြင္လုံးတြင္ ဘာသာေရးအယူသည္းမႈ၊ ဆုိးသြမ္းသံသရာမွာ လႊမ္းမုိးလ်က္႐ွိေပသည္။ မြတ္စလင္မ္တုိ႔ ေဂ်႐ုစလင္ကုိ မသိမ္းပိုက္မီ ဟရ္ကလ္ဘုရင္သည္ ညွဥ္းပန္းႏွိပ္စက္မႈ မီးေတာက္မီးလွ်ံႀကီးကုိ ဟုန္းဟုန္းေတာက္ေလာင္ေစလ်က္ ႐ွိခဲ့ေပ၏။ ပါလက္စတုိင္း၊ ဆီးရီးယား၊ အာ႐ွမုိင္းနားႏွင့္ အီဂ်စ္ျပည္တုိ႔မွ အစၥေရးဂ်ဴးတုိ႔အား ေမာင္းႏွင္ပစ္ရန္အမိန္႔ထုတ္ထားခဲ့ေသည္။ ဤွမွ်တြင္မက ခရာဇ္ယာန္အခ်င္းခ်င္းပင္လွ်င္ ဟရ္ကလ္ဘုရင္ယုံၾကည္ေသာ ဂုိဏ္း – ကလ္စီဒုိနီယန္ (Chalcedonian) ႏွင့္ ဆန္႔က်င္လွ်င္ မညွာမတာ ႏွိပ္စက္ကလူျပဳျခင္းခံရေတာ့သည္။

ဂ်ကုိဘီယန္ဂုိဏ္း၀င္ဘုန္းေတာ္ႀကီးတစ္ပါးက ယင္းရက္စက္မႈမ်ားႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး ေရးသားခဲ့သည္မွာ – "ဟရ္ကလ္ဘုရင္သည္ မိမိဂိုဏ္းႏွင့္လမ္းစဥ္မွတစ္ပါး အျခားဂုိဏ္းဂဏသုိ႔လိုက္ေသာ မည္သည့္ခရာဇ္ယာန္ကုိမဆုိး နား ႏွာေခါင္းမ်ားကုိ ျဖတ္ပစ္ရမည္။ ၎တုိ႔၏အိမ္မ်ားကုိ အဓမၼ၀င္ေရာက္ ဖ်က္ဆီးပစ္ရမည္ဟု မိမိႏိုင္ငံတစ္၀န္းလုံးတြင္ အမိန္႔ထုတ္ျပန္ထားခဲ့ေလသည္။ ဂ်ကုိဘီယန္ဂုိဏ္း၀င္ ခရာဇ္ယာန္တုိ႔အား မိမိေ႔႐ွေမွာက္သုိ႔ ၀င္ေရာက္ခြင့္လည္းမျပဳသျဖင့္ ၎တုိ႔သည္ မိမိတုိ႔၏ နစ္နာခ်က္မ်ားကုိလည္း တင္ျပခြင့္မ႐ွိေပ။ သုိ႔ေၾကာင့္ပင္လွ်င္ ထာ၀ရဘုရားသခင္သည္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔အား ဤၾကမ္းၾကဳတ္ရက္စက္မႈမ်ားမွ ကယ္တင္ရန္၊ အစၥမာအီလ္၏ အႏြယ္ထဲမွ ပုဂၢိဳလ္ျမတ္ (မုဟမၼဒ္ကုိယ္ေတာ္ျမတ္)အား ပြင့္ေရာက္ေစေတာ္မူခဲ့၏။ မြတ္စလင္မ္တုိ႔သည္ ထုိသုိ႔ေသာ ေဒသမ်ားကုိ ေအာင္ႏိုင္သိမ္းပိုက္ၿပီးေသာအခါ ခရာဇ္ယာန္တုိ႔၏ ဘာသာေရးတြင္ မည္သုိ႔မွ စြက္ဖက္ျခင္းမျပဳသျဖင့္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔သည္ ေရာမခရစ္ဇ္ယန္တုိ႔၏ ညဥ္းပန္းႏွိပ္စက္မႈ၊ သံကြန္ခ်ာေအာက္မွ လြတ္ေျမာက္ကာ အာရဗ္မြတ္စလင္မ္(မ်ား)ႏွင့္ ၿငိမ္းခ်မ္းသာယာ၀ေျပာ လြတ္လပ္စြာေနထိုင္ခြင့္ ရ႐ွိေပေတာ့၏။" [Chronique De Michel Le Syrian II. 412-413]

အီဂ်စ္ျပည္တြင္

အီဂ်စ္ျပည္တြင္လည္း ဘာသာေရးညွဥ္းပန္းမႈ အထြဋ္အထိပ္သုိ႔ေရာက္ခ်ိန္မွာ အစၥလာမ္က ကယ္တင္ခ့ဲပုံကုိ အာေမနီယံ ခရာဇ္ယာန္တစ္ဦးျဖစ္သူ အဗူဆြာေလက "ကိုင္ဇာဘုရင္သည္ မူရင္း ခရာဇ္ယာန္ဘာသာဂုိဏ္း၀င္တုိ႔အား လြန္မင္းစြာ ညွဥ္းပန္းႏွိပ္စက္၍ မိမိယုံၾကည္ေသာဂုိဏ္းသုိ႔ သြတ္သြင္းရန္ ႀကိဳးပမ္းခဲ့ေလသည္။ မူရင္း ခရာဇ္သာသနာေတာ္ကုိ လက္ခံထားၾကေသာ ခရာဇ္ယာန္တုိ႔သည္ ဟရ္ကလ္ႏွင့္ မကူကာ့စ္တုိ႔လက္၀ယ္ အျပင္းထန္ဆုံး ႏွိပ္စက္မႈ ခံၾကရကုန္၏။ ညွဥ္းပန္းမႈ၊ ႏွိပ္စက္မႈ၊ က်ဴးေက်ာ္မႈတုိ႔ အထြဋ္အထိပ္သုိ ႔ေရာက္႐ွိလာေသာ အခါ မြတ္စလင္မ္လူမ်ဳိးစုေပၚထြန္းလာၿပီး ေရာမလူမ်ဳိးတုိ႔၏ မာန္မာနကုိ ေခ်မႈန္း၍ အီဂ်စ္ကုိ ေအာင္ႏိုင္သိမ္းပိုက္ကာ ဂ်ကုိဘီယံဂုိဏ္း၀င္ ခရာဇ္ယာန္တုိ႔အား ေရာမလူမ်ဳိးတုိ႔၏ က်ဴးေက်ာ္ေစာ္ကားျခင္းတုိ႔မွ ကယ္တင္ခဲ့ေပသည္။" [The Churches And Monastrics of Egypt: P 30-31]

အီဂ်စ္ကုိ သိမ္းပိုက္ၿပီး ၎တိုင္းျပည္႐ွိ ဘာသာ၀င္မ်ားႏွင့္ သေဘာထားႀကီးစြာထား၍ ဆက္ဆံပုံကုိ ဆာအာႏုိလ္က ေဖာ္က်ဴးသည္မ်ာ – "အီဂ်စ္ကုိ ေအာင္ႏိုင္သိမ္းပိုက္ၿပီးေသာအခါ ဂါဗာနာမင္းႀကီး အုမရ္ဗင္န္အာဆြိသည္ တုိင္းသူျပည္သားအေပါင္းအား အမိန္႔ေၾကညာခ်က္တစ္ရပ္ ထုတ္ျပန္လိုက္ေလသည္။ ယင္းေၾကညာခ်က္အရ တုိင္းျပည္ျပည္သားအေပါင္းတုိ႔၏ အသက္အုိးအိမ္စည္းစိမ္ဥစၥာပစၥည္းတုိ႔သည္ လုံၿခံဳမႈအျပည့္အ၀႐ွိေစရန္ ကာကြယ္ေစာင့္ေ႐ွာက္မည္။ ၎တုိ႔ဘာသာ သာသနာေရးသည္ အဟန္႔အတား မည္သုိ႔မွ်မ႐ွိေစပဲ လြတ္လပ္ေစရမည္။ ၎တုိ႔၏ ဘုရား၀တ္ျပဳေက်ာင္းမ်ားအား မည္သု႔မွ ေႏွာက္ယွက္မျပဳရ။ ၎တုိ႔အား ရန္သူမ်ားက က်ဴးေက်ာ္ ေစာ္ကားသမႈျပဳလာပါက ၎တုိ႔ကုိ ကာကြယ္ေစာင့္ေ႐ွာက္ရန္ မြတ္စလင္မ္တုိ႔၏ တာ၀န္ျဖစ္သည္"ဟူသတည္း [The Preaching of Islam --- Sir Arnold]

စပိန္ျပည္တြင္

စပိန္ျပည္တြင္ ခရာဇ္ယာန္တုိ႔ စုိးမုိးအုပ္ခ်ဳပ္ေနစဥ္အခါက ရဟူဒီဘာသာ၀င္ ဂ်ဴးလူမ်ဳိးတုိ႔အား လြန္မင္းစြာ ႏွိပ္စက္ညွဥ္းပန္းၾကေလသည္။ မြတ္စလင္မ္တုိ႔ စပိန္ျပည္ကုိ သိမ္းပိုက္ၿပီးေသာအခါ ဂ်ဴးတုိ႔ကုိ ကယ္တင္ၿပီး ဘာသာေရးလြတ္လပ္ခြင့္ေပးခဲ့သည္။ ခရာဇ္ယာန္တုိ႔အားလည္း မိမိတုိ႔ဘာသာကုိ လြတ္လပ္စြာ က်င့္သုံးခြင့္ႏွင့္ ဘုရား႐ွိခုိးေက်ာင္းမ်ားကုိလည္း လြတ္လပ္စြာ တည္ေဆာက္ခြင့္ျပဳခဲ့ေပသည္။ [The Preaching of Islam --- Sir Arnold]

အိႏၵိယျပည္တြင္

ဂါဇီမူဟမၼဒ္ဗင္န္ကာစင္၊ အိႏၵိယျပည္ သိႏၶဳနယ္ကုိ သိမ္းပိုက္သည့္အခါႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး 'ဆာ၀ီလွ်ံျမဴး'က "မြတ္စလင္မ္တုိ႔သည္ ဟိႏၵဴဘုရား႐ွိခုိးေကာင္းမ်ားကုိ လုံး၀ထိပါးျခင္း မျပဳၾကေပ။ ၎တုိ႔အား ႐ုပ္တုဆင္းတုကုိးကြယ္မႈမွလည္း အဓမၼမတားျမစ္ခဲ့ေပ။ ယဟူဒီ၊ ခရာဇ္ယန္၊ မီးကုိးကြယ္ေသာ ပါရ္စီတုိ႔အားလည္း မိမိတုိ႔ဘာသာအေလ်ာက္ လြတ္လပ္စြာက်င့္သုံးခြင့္ျပဳထားခဲ့ေပသည္။" [Sir Willam Muir ---- The Caliphate, P. 365]

အကၠဘာဘုရင္မင္းႀကီးလက္ထက္က ဟိႏၵဴဘာသာ၀င္မ်ားအား ေျမွာက္စားခ်ီးျမွင့္ၿပီး ရာဇာမာန္ဆင္းႏွင့္ ရာဇာတူဒါမီလ္အး အထြတ္အထိပ္ဆုံးေသာ ရာထူးဌာနႏၲမ်ားကုိပင္ အပ္ထားခဲ့ေပသည္။

ေအာင္ရန္ဇိဗ္ဘုရင္ အုပ္စုိးေသာအခါက ဗာရာဏသီတြင္း ျဗဟၼဏအခ်ဳိ႕ကုိ ႏွိပ္စက္သည္ဟု ၾကားေတာ္မူသည္ႏွင့္ တၿပိဳင္နက္ ဗာရာဏသီဘုရင္ခံ အဗူဟဆန္ထံ ခ်က္ခ်င္းပင္ "အစၥလာမ္တရားေတာ္အရ သူမ်ားဘာသာ ဘုရား႐ွိခုိးေက်ာင္းကုိ မဖ်က္ဆီးရ။ ၀တ္ျပဳသူမ်ားကုိ အေႏွာက္အယွက္မျပဳရဟု ျပင္းထန္စြာပညတ္ထားသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဘာသာ၀င္တုိင္းအား သေဘာထားႀကီးစြာ တရားမွ်တစြာ ဆက္ဆံရမည္"ဟု အမိန္႔ထုတ္လိုက္ေလသည္။

ဤကား အျခားဘာသာ၀င္မ်ားႏွင့္ မြတ္စလင္မ္တုိ႔ သေဘာထားႀကီးစြာထား၍ တရားမွ်တစြာ ဆက္ဆံခဲ့ပုံ ေျမာက္ျမားစြာအနက္မွ အနည္းငယ္မွ်ကုိသာ တင္ျပရျခင္းျဖစ္ေပသည္။ ယဥ္ေက်းသိမ္ေမြ႕ေသာဘာသာတုိင္းသည္ အျခားဘာသာ သာသနာ၀င္မ်ားႏွင့္ ဆက္ဆံရာတြင္ သေဘာထား၊ တရားမွ်တမႈတုိ႔ကုိ အထူးေ႔႐ွ႐ႈၾကေပသည္။ ယင္းသုိ႔ သေဘာထားႀကီးမႈ၊ တရားမွ်တမႈတုိ႔ကုိ ေဖာ္က်ဴးထားေသာ အာေသာကဘုရင္ႀကီး၏ ေက်ာက္စာ(၁၂)ကုိ ျမတ္ဗုဒၶေဒသနာက်မ္းတြင္ ဖတ္႐ႈရေပရာ အတုိင္းမသိ ႏွစ္ေထာင္း ၀မ္းေျမာက္ျဖစ္ရေပသည္။ ၎က်မ္း၌ ေအာက္ပါအတိုင္းေရးသားထားခ်က္ကုိ ေတြ႕ရေပသည္။

ဗုဒၶ၏မြန္ျမတ္လွေသာ စိတ္ထားႀကီးမႈ၊ စာနာမႈမ်ားကုိ စံနမူနာျပဳၿပီး ဘီစီ(၃)ရာစုႏွစ္အတြင္းတြင္ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ျဖစ္ေသာ အာေသာက ဧကရာဇ္မင္းျမတ္ႀကီးသည္ ၎၏က်ယ္ျပန္႔ေသာ အင္ပိုင္ယာႏိုင္ငံေတာ္ႀကီးအတြင္း႐ွိ အျခားဘာသာ၀င္အားလုံးတုိ႔အား ႏိုင္ငံေတာ္ႀကီးအတြင္း႐ွိ အျခားဘာသာ၀င္အားလုံးတုိ႔အား ေလးစားခ်ီးျမွင့္ေထာက္ပံ့ျခင္းျပဳခဲ့ေပသည္။ ယေန႔တုိင္ ဖတ္႐ႈႏိုင္ေသာ ေက်ာက္စာအျဖစ္ထုထြင္းထားခဲ့သည္။ ၎၏အမိန္႔ေတာ္ ရာဇသံတစ္ခုတြင္ ဧကရာဇ္ဘုရင္ႀကီးက ေၾကညာခဲ့သည္မွာ -

"မိမိတုိ႔ကုိးကြယ္သည့္ဘာသာကုိသာ ခ်ီးျမွင့္ေျမွာက္စား၍ အျခားဘာသာမ်ားကုိ ဖိႏွိပ္ခ်ဳပ္ခ်ယ္ျခင္းကုိ မျပဳလုပ္႐ုံသာမဟုတ္ေသး။ ဤအေၾကာင္း ထုိအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ အျခားဘာသာ၀ါဒမ်ားကုိ ေလးစားခ်ီးျမွင့္ရေပမည္။ ဤကဲ့သုိ႔ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ မိမိဘာသာကုိ ႀကီးပြားတုိးတက္ေစၿပီးလွ်င္ အျခားဘာသာတုိ႔အားလည္း ကူညီေထာက္ပ့ံေလသည္။ ဤကဲ့သုိ႔မလုပ္မူ မိမိဘာသာ၏ သခၤ်ဳိင္းကုိ မိမိတူးရာေရာက္၍ အျခားဘာသာမ်ားကုိလည္း အႏၲရာယယ္ျပဳရာေရာက္ေပသည္။ မိမိကုိးကြယ္သ္ည့ဘာသာကုိသာ ခ်ီးျမွင့္ေျမွာက္စား၍ အျခားဘာသာမ်ားကုိ ဖိႏွိပ္႐ႈံ႕ခ်သူမ်ားသည္ မိမိဘာသကုိၾကည္ညိဳသည့္စိတ္ျဖင့္ ငါ့ဘာသာ ဂုဏ္သိမ္ထြန္းေတာက္ေစမည္"ဟု ေတြးေတာယူဆၿပီးျပဳလုပ္ျခင္းအမွန္ျဖစ္ေပသည္။ သုိ႔ရာတြင္ ဤကဲ့သုိ႔ ျပဳမူေဆာင္႐ြက္ျခင္းေၾကာင့္ ၎၏ ဘာသာကုိ ပုိမုိေလးနက္စြာအက်ဳိးယုတ္ပ်က္ျပားေစပါသည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ သာယာညီညြတ္ျခင္းသည္ မြန္ျမတ္ေပသည္။ လူအေပါင္းတုိ႔မွ မွတ္သားလိုက္နာၾကေလာ့၊ အျခားသူမ်ား၏ ဘာသာ၀ါဒမ်ားကုိ ေလးစား ၾကားနာၾကကုန္ေလာ့။ (အာသာကေက်ာက္စာ – ၁၂)

ေဒါက္တာ ၀ါလ္ုိလာရာဟုလာေရး What the Buddha Though ကုိ ဦးကုိေလး(ေဇယ်ာေမာင္) အၿငိမ္းစား ဒုတိယ အဓိပတိ မႏၲေလး တကၠသုိလ္၊ ျမန္မာဘာသာျပန္ဆုိသည့္ ျမတ္ဗုဒၶေဒသနာက်မ္း စာမ်က္ႏွာ ၁၀-၁၁။

ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္တြင္လည္း တစ္ဘာသာႏွင့္တစ္ဘာသာ ေလးစားမႈ႐ွိေၾကာင္းကုိ စာေရးဆရာမန္းတင္၊ ပါကစၥတန္သံအမတ္ႀကီးအျဖစ္ တာ၀န္ထမ္းေဆာင္စဥ္ ပါကစၥတန္ၿမိဳ႕ေတာ္ အစၥလာမ္မာဘတ္၌ ဂုဏ္ျပဳဧည့္ခံပြဲတြင္ မိန္႔ခြန္းေျပာသည္မွာ -

"ဂုဏ္သေရ႐ွိ အမ်ဳိးသမီးမ်ားနဲ႔ လူႀကီးမင္းမ်ားခင္ဗ်ား၊ ဒီအထဲမွာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံကုိ ေခတၱခဏေရာက္ဖူးတဲ့ သူေတြပါသလုိ လနဲ႔ႏွစ္နဲ႔ခ်ီၿပီး ေနထိုင္ဖူးတဲ့ ပုဂၢိဳလ္ေတြလည္း အေတာ္မ်ားမ်ား ပါပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ရဲ႕ ၿမိဳ႕လယ္လမ္းမႀကီးေတြအနက္က တစ္လမ္းျဖစ္တဲ့ ဆူးေလဘုရားလမ္းမႀကီးေပၚလည္း ေရာက္ဖူးၾကမွာပဲ။ အဲဒီလမ္းမႀကီးအေပၚကေနၿပီး လမ္းရဲ႕ဗဟုိမွာ တည္႐ွိေနတဲ့ ေ႐ႊေရာင္တ၀င္း၀င္းနဲ႔ ဆူးေလေစတီေတာ္ႀကီးကုိ လွည့္ေမာင္းသြားတဲ့ ေမာ္ေတာ္ယာဥ္ေပၚကျဖစ္ေစ ပတ္၀န္းက်င္ကုိ ဂ႐ုစိုက္ၾကည့္လိုက္မယ္ဆုိရင္ တစ္ဘက္တြင္ ခရာဇ္ယာန္ဘာသာ၀င္တုိ႔ရဲ႕ ဘုရား႐ွိခုိးေကာင္းကုိေတြ႕ျမင္ရမွာျဖစ္ၿပီး အျခားတစ္ဘက္မွာေတာ့ မြတ္စလင္မ္ဘာသာ၀င္ရဲ႕ ဗလီႀကီးကုိျမင္ရမွာျဖစ္တယ္။ ေစတီေတာ္၊ ဗလီႀကီးနဲ႔ ဘုရား႐ွိခုိးေက်ာင္းတုိ႔ရဲ႕အရိပ္ေတြဟာ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု ေရာယွက္ေနတာ ေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။ ဗုဒၶ ဘာသာ၀င္တုိ႔ရဲ႕ကုိးကြယ္တဲ့ ေစတီေတာ္ကလည္း ဆည္းလည္းသံ၊ ခရာဇ္ယာန္ဘာသာ၀င္တုိ႔ရဲ ဘုရား႐ွိခုိးေက်ာင္းက ေခါင္းေလာင္းထုိးသံ၊ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္တုိ႔ရဲ႕ ဘုရား၀တ္ျပဳရာဗလီစင္ေပၚက ေၾကြးေၾကာ္သံမ်ားဟာလဲ တစ္သံနဲ႔တစ္သံ မၾကာခဏဆုိသလုိပဲ ေရာေထြးထြက္ေပၚလာတာကုိ သာယာနာေပ်ာ္ဖြယ္ၾကားၾကရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ႏိုင္ငံမွာ ေရွးေရွးျမန္မာမင္းေတြလက္ထက္ကစၿပီး ကုိးကြယ္မႈဘာသာနဲ႔ပတ္သက္လုိ ဘာျပႆနာမွ မ႐ွိဘူး။ ယခုလည္းမ႐ွိဘူး။ ေနာင္လည္း႐ွိမွာ မဟုတ္ပါဘူး။" (စစ္ျပန္မဂၢဇင္း)

အမွန္ပင္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ႏိုင္ငံတြင္ ဘာသာေရး သေဘာထားႀကီးမႈသည္ စံတင္ေလာက္ေအာင္ ႐ွိခဲ့ေပသည္။

ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ ျပည္ေထာင္စုဆုိ႐ွယ္လစ္သမၼတျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္သည္ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံးညီညြတ္ေရးအင္အားျဖင့္ ဆုိ႐ွယ္လစ္ပန္တုိင္းသုိ႔ မမွိတ္မသုန္ခ်ီတက္လ်က္႐ွိရာ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံးညီညြတ္မႈကုိ ဟန္႔တားပ်က္စီးေစမည့္ ဘာသာေရးအျမင္က်ဥ္း၍ ေသြးခြဲမႈဟူသမွ်ကုိ အေျမာ္အျမင္႐ွိသူတုိင္း လက္ခံမည္မဟုတ္ဟု ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ အခိုင္အမာယံုၾကည္မိေပသည္။

ျပည္ေထာင္စုႀကီး ခိုင္မာေတာင့္တင္းစြာတည္ေဆာက္ေရးတြင္ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံးညီညြတ္မႈမွာ အဓိကက႑တြင္ ႐ွိေနသည္။

သုိ႔ျဖစ္ပါေသာေၾကာင့္ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔ တုိင္းရင္းသားတုိင္းသည္ အဆုိပါ လမ္းျပညႊန္ၾကားခ်က္မ်ားကုိ အေလးအနက္ခံယူကာ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံးညီညြတ္မႈကုိ ထိခိုက္ေစမည့္ ဘာသာေရး အျမင္က်ဥ္းဖိႏွိပ္မႈ၊ တစ္ဖက္ေစာင္းနင္းျဖစ္မႈတုိ႔ကုိ ႐ွင္းလင္းဖယ္႐ွားပစ္ရမည္မွာ ကၽြႏ္ုပ္တုိ႔တုိင္းရင္းသားတုိင္း၏ တာ၀န္တစ္ရပ္ျဖစ္သည္။ တစ္ဘာသာႏွင့္တစ္ဘာသာ၊ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ခ်စ္ၾကည္ေလးစားၾက၍ သေဘာထားႀကီးၿပီး တရားမွ်မွ် ဆက္ဆံၾကကာ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံးညီညြတ္ျခင္းအားျဖင့္ ဆုိ႐ွယ္လစ္ပန္းတိုင္သုိ႔ အဟုန္ျပင္းစြာခ်ီတက္ၾကပါစုိ႔ဟု ဆႏၵျပဳအပ္ပါသည္။

အမ္-ေအ-ဂနီ雪州国阵和马华州议员在州政府财政预算案委员会辩论阶段表现不积极,到底他们靠什么政绩争取选民支持,重赢雪州政权?

Posted: 26 Nov 2012 11:26 PM PST

雪兰莪州州议会自上周五开始针对2013年州政府财政预算案进行委员会阶段的辩论。这次的辩论风格有所改变。有别于传统的辩论方式,即议会让所有的州议员针对某一部门进行辩论,然后再由州政府终结,这次议会将提供议员针对每一个部门的详细拨款向相关的行政议员进行盘问环节。  州议会也已经针对这项更改向朝野议员作汇报,目的是要让委员会阶段的辩论变得更为精简有效。虽然雪州国阵和马华州议员在政策辩论环节有所准备,备有演讲稿拷问政府,但是来到委员会辩论阶段时,他们表现一落千丈,这证明他们并没有针对州政府每一项预算进行研究。  马华两位州议员,即双溪比力州议员叶怡华和新古毛州议员黄冠文随有出席会议,但是迄今在委员会阶段依然金口不开,一言不发。如果雪州国阵连这个最基本的功课也做不好,那么他们要靠什么政绩争取选民支持,重赢雪州政权?  更严重的是,雪州州议会在野党领袖沙甸更是数天缺席议会。


Saya Ni Ahli Umno Tapi Nak Tumpang Tanya..

Posted: 26 Nov 2012 11:11 PM PST

Mengapa kita mengharapkan Tun Mahathir mengajar kita cara BN nak menang dalam PRU 13?
Bukankah PM kita Dato' Seri Najib B Tun Haji Abdul Razak?
Takkan presiden UMNO kita bodoh takder idea?
Kita ada team pejuang2 yang bijak pandai kan?
Asyik2 kena tanya Tun.
Kena mintak pendapatnya..Tun tersedak sikit punyalah kita rasa gembira.

Semua mesti highlight apa Tun Mahathir cakap...kerajaan BN dah letih dan tak bermaya ke?

Yang saya nak tahu once and for all..
Betulker Tun Mahathir telah bail out perniagaan anaknya Mirzan semasa Tun memegang jawatan PM? Dengar kata syarikat perkapalan Mirzan masa tu rugi besar sampai Mirzan nak bunuh diri.
Katanya Tun telah membayar balik loan bank yang berbillion ringgit?
Betul ker? Tun Mahathir gunakan duit dari mana?

Sekarang timbul balik nama Mirzan.
Dia mempunyai share dalam Syarikat petroleum San Miguel Corp di Philippines?
Betul ker melalui pengaruh besar Tun Mahathir, syarikat berkaitan dengan Mirzan sekarang supply minyak Petron untuk aircraft2 MAS? Bukan lagi Petronas..betul ker?

Betulker Mokzani anak Tun Mahathir mempunyai berbillion2 ringgit menerusi perniagaan2 yang telah ayahanda nya tolong akibat pengaruhnya yang kuat dalam Malaysia?

Betulker semua anak2 Tun Mahathir kaya melampau?

Kena tanya..sebab Tun Mahathir ada resipi baik nak tolong BN menang dalam PRU 13.
Kita hendak tahu sedalam mana kejujuran dia hendak menangkan BN atau hendak menutup pekung segala yang telah dilakukan dalam menunjukkan kasihsayangnya kepada keluarganya.

Kitaorang pun sayang anak2 kita, sedaramara kita dan tidak ketinggalan, kawan2 kita.
Cuma kita bukanlah nasib sebaik dan seagung Tun Mahathir.
Kita ni siapa?

Semoga Allah SWT tunjukkan kepada kita samada pemimpin yang kita berterusan sanjungi, betul2 telah memperjuangkan semua orang Melayu atau hanya yang terpilih sahaja.

Kita tidak mahu DSAI.. dia lagi tak guna.
Masa jadi Menteri Kewangan, dia pun kayakan keluarganya dan kroni2nya.
Sekarang dia dah bukan sebahgian dari parti UMNO kita.
Enoughlah DSAI..nak apa lagi?

Tapi kita nak tahu..Tun Mahathir pun pecah amanah jugak?

Kerajaan BN mesti berterus terang..
Adakah rahsia besar moral/penyelewengan kekuasaan menteri2 kita Tun Mahathir pegang dan kerana itu, ramai pemimpin2 tak berani berkokok?
Indirectly blackmailing each other ker?

Apalagi yang telah disorok dari kami ahli UMNO?

Macam ni teruklah parti UMNO kita..tergadailah masa depan orang Melayu kita.

Selagi kita gendung orang2 yang tidak boleh dipercayai menjuarai BN, kita rakyat akan asyik tetipu saja...tak habis2 diperbodohkan.
Rakyat keseluruhan tidak akan merasa nikmat kekayaan negara kita secara adil dan sepatutnya.
Kita taknak dengar semakin ramai anak2 Melayu menderita mendadah dan menganggur.
Kini semakin tinggi tahap jenayah yang melibatkan orang Melayu.
Peratus porak peranda bangsa kita semakin meningkat..macam mana ni?
Cukup2lah..
Selamatkan lah bangsa Melayu sungguh2!

Mana2 pemimpin2 tertinggi UMNO yang tidak jujur, sila berundur.
Kita perkasakan parti UMNO baik2 dengan mereka yang lebih amanah dan ikhlas untuk bangsa dan agama kita..demi kebahagiaan dan kesejahteraan hidup generasi anak cucu-cicit kita..
InsyaAllah

Janganlah pemimpin2 kita cakap berkobar2 atas pentas dan berjanji berapi2 tapi yang senang lenang, puak2 dia saja.
Sudah2lah.. mengeluh kitaorang.

Pemimpin yang kumpul harta bolehlah lari ke luar negara sekiranya negara kita menjadi kacaubilau.
Kita yang rakyat biasa nak terjah ke mana? 

Kami rakyat UMNO kebanyakan putih mata, jilat jari dan ramai dah rasa macam pemintak sedekah.
Rasa macam ada kasta2 jugak.

Itu lah, kalau kita menegur terus kena cop jadi pembangkang.
Walhal kita ni tetap ahli UMNO.
Tidak ada pilihan lain..bangga dengan parti UMNO...tapi, taknaklah benda2 busuk macam ni. 
Tolonglah berubah perangai...janganlah kita sendiri merosakkan UMNO."Syaitan" Itu Kepanasan Apabila Dibacakan Doa & Ayat Quran Ke Atasnya

Posted: 27 Nov 2012 12:23 AM PST


Antara Doa PAS dan Tindakan Umno Oleh Mat Zahari Ali

KOMENTAR: Selepas tamat Muktamar Agung PAS ke-55 hampir dua minggu lalu, Umno agak kecewa kerana dua isu yang diharap akan memerangkap parti Islam itu tidak mengena.

Isu tersebut mengenai Hudud dan kenyataan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar berhubung murtad.

Tindakan bijak perwakilan PAS yang lebih memberi tumpuan untuk menguatkan jentera dalaman dan media parti Islam itu dalam menghadapi PRU13 nanti langsung tidak menarik minat mereka.

Usaha untuk memecahbelahkan perpaduan orang Melayu yang membabitkan PAS-PKR di lihat ruangnya apabila seorang perwakilan memberikan pandangan supaya Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di lantik menjadi Perdana Menteri sekiranya PR berjaya kuasai Putrajaya.

Malangnya isu tersebut tidak mendapat respon dari PR samaada dari PAS-PKR-DAP termasuk dari Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Isu tersebut tenggelam apabila PAS dan Abdul Hadi sendiri menyatakan setiap perwakilan berhak meluahkan pandangan bagi membuktikan PAS sebuah parti yang menerima pandangan dari semua pihak.

Begitu juga dengan Anwar yang membuat kenyataan bahawa perkara tersebut boleh dibincang dan belum diputuskan.

Sebelum ini hampir dalam setiap ceramah yang dihadiri pemimpin DAP dan PAS pun kenyataan untuk melantik Anwar menjadi PM bukanlah suatu polimik yang besar.

Doa hancurkan Umno

Ironisnya, dalam situasi kenazakan isu menjelang PRU-13 ini, Umno gagal mendapatkan sasaran untuk dihala kepada PAS bagi mendapatkan sokongan orang Melayu.

Umno amat kecewa selepas PAS menolak kerajaan perpaduan yang dianjurkan selama ini. Lebih membimbangkan setelah melihat orang Melayu semakin banyak yang meninggalkan Umno dan menyertai PAS.

Malah kempen besar-besar supaya orang Melayu berpindah dari Umno kepada PAS kerana perjuangan Umno tersasar dan memberi kesan yang amat besar kepada parti Islam tersebut.

Inilah juga kebimbangan kronik yang ada pada Umno. Begitu juga dengan pelbagai isu yang memberi aib kepada Umno serta pemimpinnya. Isu NFC dan terbaru membabitkan wang haram RM40 juta yang melibatkan pemimpin Umno akan mengikis keyakinan orang melayu kepada parti tersebut.

Ini tidak termasuk isu rasuah, pembaziran wang negara sebanyak RM28 bilion setahun sebagaimana diumumkan Ketua Audit Negara. kenaikan harga barang dan pelbagai lagi yang mencerminkan kelemahan pentadbiran dan pengurusan oleh pemimpin negara yang diterajui Umno Umno mendapat nafas lega apabila isu bacaan doa oleh adik kepada Mursyidul Am PAS itu, Nik Razi Nik Mat sempena majlis solat hajat di Stadium Sultan Muhammad IV pada malam 16 November lalu 'dicuba' dipasarkan dalam pemikiran orang Melayu.

Doa tersebut mengandungi ungkapan supaya Umno-BN dihancurkan kerana terlalu banyak kezaliman dilakukan ke atas rakyat terutamanya rakyat Kelantan.

Majlis Solat hajat itu juga di adakan ekoran tuntutan keengganan kerajaan pusat memberikan royalti minyak kepada rakyat Kelantan.

Setelah itu, seperti jangkaan media ekletronik dan cetak milik Umno akan cuba menyelesaikan sebaik mungkin. Dari ulama Umno sampai ke pada ketua bahagian dan lebai di kampung semuanya menghentam PAS.

Tujuannya hanya satu iaitu untuk memberikan persepsi kepada orang Melayu bahawa PAS sebuah parti yang hanya menjadikan agama untuk tujuan politik.

…dan isu 'doa PAS' cuba dijadikan asas untuk membuktikan tanggapan tersebut.


Penulis tidak mahu mengulas berhubung hukum hakamnya kerana banyak diperkatakan. Tetapi lebih adil untuk juga dihakimi sekiranya isu disebalik persoalan timbulnya doa tersebut dibincangkan.

Pokok kepada persoalan doa itu adalah "menghancurkan Umno". Umno pula adalah sebuah parti politik. Dalam isu menghancurkan Umno ini, PAS menggunakan cara doa.

Cuba kita lihat cara Umno pula untuk 'menghancurkn PAS dan PR". Mereka menggunakan seluruh kekuatan kuasa seperti media, polis, FRU, sistem perundangan, tekanan, fitnah, sekat kebebasan media, sekat ceramah,ISA dan pelbagai lagi untuk "menghancurkan' lawan politik mereka.

Umno pula menggunakan kuasa 'tindakan' dengan kekuatan kuasa, wang dan media yang dimiliki untuk 'menghancurkan PAS dan PR'. Jadi apakah bezanya?.

Sebagai sebuah parti yang tidak mempunyai kekuatan sebagaimana di miliki Umno, PAS menggunakan kaedah berdoa kerana PAS dan PR merasakan mereka telah dizalimi oleh Umno sejak sekian lama.

Lagi pun apalah kekuatan yang ada pada pembangkang selain doa dan terus berdoa. PAS yang juga sebuah parti Islam telah menggunakan 'kekuatan' mereka iaitu doa sebagai wadah kekuatan perjuangan sejak sekian lama.

Setiap kali Nik Aziz atau Hadi tamat berucap, dua pemimpin ini akan berdoa dan para hadirin akan mengaminkan doa tersebut.

Begitu juga dengan kebanyakan majlis solat hajat yang dianjurkan akan disertai doa berpaksi kepada usaha menumbangkan Umno dalam pilihanraya akan datang.

Kaedah ini telah digunakan PAS sejak awal penubuhannya hingga ke saat ini. Malah persoalan doa dan majlis solat hajat telah berpuluh kali di adakan dan tidak pernah pun menjadi isu sehangat ini.

Isu Perhimpunan Agung Umno

Dalam konteks politik, pemimpin Umno seharusnya mencari suatu 'ikon' sebagai suatu bahan isu untuk dibawa dalam Perhimpunan Agung Umno yang berlangsung hari ini hingga Sabtu ini.

Kepimpinan Najib yang tidak pernah mengadakan pemilihan baru dalam Umno sejak Mac 2009 dibayangi dengan pelbagai kebimbangan dari desakan 2,674 perwakilan yang bakal bersidang.

Lebih 'gayat' lagi bagi Najib apabila PRU-13 yang bakal di adakan. Justeru isu 'doa PAS' tersebut boleh dijadikan bahan pelarian untuk dijadikan topik hangat untuk dibincangkan perwakilan.

Najib bimbang berikutan tarikh PRU-13 yang seharusnya diadakan masih samar. Ini memberi imej serta persepsi buruk kepada Umno serta perwakilan. Tempoh tamat untuk dibuat PRU hanya April tahun depan sedangkan siap calon yang bakal bertanding belum di putuskan.

Tempoh lima bulan bukanlah lama kerana calun perlu membuat persediaan untuk mendekati pengundi.

Najib juga tahu sekiranya calun telah di pilih perhimpunan kali ini akan menjadi medan tikam belakang dan pergaduhan sesama sendiri.

Tidak hairan juga sekiranya Najib akan mulai menggunakan isu doa ini dalam ucapan dasar beliau nanti. Sentiman doa ini kemudiannya akan terus meracau-racau dalam media dan akan terus menjadi hangat dikalangan perwakilan.

Apa pun bagi umat Islam doa itu merupakan suatu kekuatan. Kekuatan dari hamba yang sentiasa mengharap bantuan dari Sang Penciptanya. Ulama juga mengqiaskan bahawa orang yang sombong adalah mereka yang tidak berdoa.

Khazanah sombong itu adalah sifat-sifat syaitan. Syaitan pula apabila dibacakan doa dan atau ayat-ayat Quran akan meracau-racau sebab kepanasan.


U.N. committee expresses concern for Myanmar’s Muslims

Posted: 26 Nov 2012 09:48 PM PST

U.N. committee expresses concern for Myanmar's MuslimsBy Michelle Nichols

UNITED NATIONS (Reuters) – A committee of the U.N. General Assembly expressed serious concern on Monday over violence in Myanmar between Rohingya Muslims and Buddhists and called upon the government to address reports of human rights abuses by some authorities.

The 193-nation General Assembly's Third Committee, which focuses on rights issues, approved by consensus a non-binding resolution, which Myanmar said contained a "litany of sweeping allegations, accuracies of which have yet to be verified."

Outbreaks of violence between ethnic Rakhine Buddhists and the Rohingyas have killed dozens and displaced thousands since June. Rights groups also have accused Myanmar security forces of killing, raping and arresting Rohingyas after the riots. Myanmar said it exercised "maximum restraint" to quell the violence.

The U.N. resolution "expressing particular concern about the situation of the Rohingya minority in Rakhine state, urges the government to take action to bring about an improvement in their situation and to protect all their human rights, including their right to a nationality."

At least 800,000 Muslim Rohingya live in Rakhine State along the coast of western Myanmar. But Buddhist Rakhines and other Burmese view them as illegal immigrants from neighbouring Bangladesh who deserve neither rights nor sympathy.

The Myanmar mission to the United Nations told the Third Committee that while it accepted the resolution, it objected to the Rohingya being referred to as a minority.

"There has been no such ethnic group as Rohingya among the ethnic groups of Myanmar," a representative of Myanmar's U.N. mission said. "Despite this fact, the right to citizenship for any member or community has been and will never be denied if they are in line with the law of the land."

NOT PERSECUTION

A Reuters investigation into the wave of sectarian assaults painted a picture of organized attacks against the Muslim community. During an historic visit to Myanmar last week, U.S. President Barack Obama called for an end to incitement and violence.

"Violence in Rakhine state was just a violent communal clash affecting both sides of the community. It is not an issue of religious persecution," the Myanmar representative told the Third Committee.

During the past year, Myanmar has introduced the most sweeping reforms in the former British colony since a 1962 military coup. A semi-civilian government stacked with former generals has allowed elections, eased rules on protests and freed dissidents.

"Any shortcomings in the human rights field are being addressed through legal reform processes and legal reform mechanisms, including the national human rights commission," said the Myanmar representative.

The U.N. resolution also "urges the government to accelerate its efforts to address discrimination, human rights violations, violence, displacement and economic deprivation affecting various ethnic minorities" and expresses deep concern about an armed conflict in Kachin state.

Myanmar President Thein Sein has ordered troops in Kachin State not to attack the rebels, but has allowed them to defend themselves. The conflict there resurfaced in June 2011, scuttling a 16-year truce and displacing an estimated 50,000 people.

The Third Committee, which includes all members of the General Assembly, is also scheduled to debate resolutions on Iran, Syria and North Korea. A special General Assembly session next month is expected to formally adopt all recently approved committee resolutions.

(Editing by Paul Simao)

Copyright © 2012 Reutersေျမာက္ကုိရီးယားမႇ စိုးမင္းထိုက္ ကုမၸဏီသို႔ တင္ပို႔ေသာ လက္နက္အဆင့္ ထုတ္လုပ္ႏုိင္သည့္ ပစၥည္းမ်ားပါ သေဘၤာကို ရွာေဖြခဲ့ခ်က္ သမၼတရံုး ညႊန္ၾကားေရးမွဴးေျပာၾကား

Posted: 26 Nov 2012 09:09 PM PST

ေျမာက္ကုိရီးယားမႇ စိုးမင္းထိုက္ ကုမၸဏီသို႔ တင္ပို႔ေသာ လက္နက္အဆင့္ ထုတ္လုပ္ႏုိင္သည့္ ပစၥည္းမ်ားပါ သေဘၤာကို ရွာေဖြခဲ့ေၾကာင္း ဂ်ပန္သတင္းစာ၏ ေဖာ္ျပခ်က္သည္ ကုမၸဏီႏွင့္သာ ဆိုင္မည္ျဖစ္ၿပီး အစိုးရႏွင့္ ပတ္သတ္ျခင္း လံုး၀မရွိဟု သမၼတရံုး ညႊန္ၾကားေရးမွဴးေျပာၾကား
Monday, 26 November 2012 17:05
nm1

ျမန္မာႏုိင္ငံအတြက္ ေျမာက္ကုိရီးယားမႇ လက္နက္အဆင့္ ထုတ္လုပ္ႏုိင္သည့္ပစၥည္းမ်ား တင္ေဆာင္လာသည့္ သေဘၤာအား ဂ်ပန္ဆိပ္ကမ္းတြင္ ရပ္နားစဥ္ ၀င္ေရာက္ရွာေဖြခဲ့ေၾကာင္း ဂ်ပန္သတင္းစာ အဆာဟိရွင္ဘြန္းတြင္ သတင္းေဖာ္ျပထားသည္။အဆိုပါသတင္းပါ အေၾကာင္းအရာမ်ားႏွင့္ပတ္သက္၍ ႏိုင္ငံေတာ္ သမၼတရံုး
ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးေဇာ္ေဌးက ျပန္လည္ ျငင္းဆိုထားသည္။ " အကယ္၍ ဒီသတင္းမွန္တယ္ဆိုရင္ေတာင္ အဲဒီသတင္းမွာပါတဲ့ သက္ဆိုင္ရာ ကုမၸဏီနဲ႔သာ ဆိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ျမန္မာအစုိးရနဲ႔ ပတ္သက္ျခင္း လံုး၀မရွိပါဘူး" ဟု ႏိုင္ငံသမၼတရံုး ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးေဇာ္ေဌးက ျငင္းဆိုထားသည္ဟု ရန္ကုန္တိုင္းမ္ ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

ဂ်ပန္သတင္းစာ အဆာဟိရွင္ဘြန္းက ယူေရနီယမ္သန္႔စင္ျခင္း သို႔မဟုတ္ ဒံုးက်ည္ထုတ္လုပ္ျခင္းအတြက္ အသံုးျပဳႏုိင္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ေျမာက္ကိုရီးယားက တ႐ုတ္မႇတစ္ဆင့္ ျမန္မာသို႔ သေဘၤာျဖင့္ေပးပို႔ရန္ ယခုႏႇစ္တြင္ ႀကိဳးပမ္းခဲ့ေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ ေျမာက္ကုိရီးယား၏ ယခုလုပ္ရပ္မႇာ ကုလသမဂၢ လုံျခံဳေရးေကာင္စီ၏ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ကို ခ်ဳိးေဖာက္ရာေရာက္မည္ ျဖစ္သည္ဟုလည္း သုံးသပ္ထားသည္။

ယင္းသေဘၤာတြင္ သတၲဳပိုက္လံုး ၅၀ ခန္႔၊ အထူးျပဳလုပ္ထားေသာ အလူမီနီယံ အလိြဳင္းဘား ၁၅ ခုခန္႔ တို႔အပါအ၀င္ အျခားပစၥည္းမ်ားကို တင္ေဆာင္လာျခင္းျဖစ္ၿပီး ယင္းပစၥည္းမ်ားမႇာ အနည္းဆံုးအားျဖင့္ ႏ်ဴကလီးယားလက္နက္ စီမံကိန္းအတြက္ လိုအပ္ေသာ စက္ဒလက္မ်ား ျပဳလုပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ထိုင္၀မ္ ေရေၾကာင္းကုမၸဏီတစ္ခုက တာ့လ်န္တြင္ ဇူလိုင္လ ၂၇ ရက္က စင္ကာပူ၌ မႇတ္ပံုတင္ခဲ့ေသာ တန္ခ်ိန္ ၁၇၁၃၈ တန္ရႇိေသာ Wan Hai 215 သေဘၤာေပၚတြင္ ယင္းပစၥည္းမ်ား တင္ေဆာင္လာခဲ့သည္ဟု တာ၀န္ရႇိသူမ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ၾသဂုတ္လ ၉ ရက္တြင္ ယင္းပစၥည္းမ်ားကို တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ၊ Shekou ၌ တန္ခ်ိန္ ၂၇၈၀၀ တန္ရႇိ Wai Hai 313 သေဘၤာသို႔ ေရႊ႕ေျပာင္းခဲ့သည္။ ၾသဂုတ္လ ၁၄ ရက္တြင္ ယင္းသေဘၤာသည္ မေလးရႇား၌ သေဘၤာျပန္ေျပာင္းရန္ စီစဥ္ထားၿပီး ၾသဂုတ္လ ၁၅ ရက္တြင္ ရန္ကုန္ဆိပ္ကမ္းသို႔ ဆိုက္ကပ္ရန္ စီစဥ္ထားေၾကာင္း သိရသည္။

အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုက ကုန္ေသတၲာအတြင္း ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ားႏႇင့္ပတ္သက္ၿပီး သံသယရႇိေသာေၾကာင့္ မေလးရႇားတြင္ သေဘၤာလႊဲေျပာင္းမႈ မလုပ္ရန္ ထိုင္၀မ္သေဘၤာကုမၸဏီအား ေတာင္းဆိုခဲ့သည္။

Wai Hai 313 သည္ တိုက်ဳိဆိပ္ကမ္းသို႔ ၾသဂုတ္လ ၂၂ ရက္ေန႔တြင္ ဆိုက္ကပ္လာခဲ့သည္။ တိုက်ဳိအေကာက္ခြန္၊ စီးပြားေရး၊ ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ေရးႏႇင့္ စက္မႈ၀န္ႀကီးဌာနႏႇင့္ အျခားေအဂ်င္စီမ်ားက အရာရႇိမ်ားက ကာဂိုကို စစ္ေဆးခဲ့ေသာအခါ ေမးခြန္းထုတ္ဖြယ္ရာ ပစၥည္းမ်ား ေတြ႕ရႇိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

အေမရိကန္၏ ေတာင္းဆိုခ်က္အရ ၾသဂုတ္လ ၂၂ ရက္တြင္ တိုက်ဳိဆိပ္ကမ္း၌ ကပ္ထားေသာ ယင္းသေဘၤာကို ဂ်ပန္တာ၀န္ရႇိသူမ်ားက စီးနင္းရႇာေဖြခဲ့ၿပီး ယင္းသေဘၤာေပၚရႇိ ပစၥည္းမ်ားအား သိမ္းဆည္းခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သတင္းရင္းျမစ္မ်ားက အဆာဟိသုိ႔ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ယင္းသေဘၤာေပၚတြင္ ေတြ႕ရေသာ အလူမီနီယံ အလိြဳင္းဘားမ်ား၌ DPRK ဟု တံဆိပ္ႏႇိပ္ထားသျဖင့္ ယင္းသေဘၤာသည္ ေျမာက္ကိုရီးယားမႇ စတင္ထြက္လာျခင္း ျဖစ္မည္ဟု တာ၀န္ရႇိသူမ်ားက ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ ယင္းသေဘၤာ၏ မႇတ္တမ္းမ်ား သို႔မဟုတ္ သေဘၤာသားတို႔၏ မူရင္းအေၾကာင္းအရာမ်ားကိုမူ စံုစမ္းစစ္ေဆးသူမ်ားက အတည္မျပဳႏုိင္ေသးေၾကာင္း သတင္းရင္းျမစ္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ေျမာက္ကိုရီးယားမႇ လက္နက္ႏႇင့္ ဆက္စပ္ပစၥည္းမ်ား သယ္ယူလာသည္ဟု သံသယရႇိေသာ သေဘၤာမ်ားမႇ ကာဂိုမ်ားကို အစိုးရက စစ္ေဆးခြင့္ရႇိေသာ အထူးဥပေဒတစ္ရပ္ကို ဂ်ပန္အစိုးရ ပထမဆံုးအႀကိမ္ အသံုးခ်ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

ယင္းပစၥည္းမ်ားကို ရန္ကုန္အေျခစိုက္ ကုမၸဏီတစ္ခုျဖစ္သည့္ စိုးမင္းထိုက္ ကုမၸဏီအတြက္ သယ္ေဆာင္လာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရၿပီး ယင္းကုမၸဏီသည္ ျမန္မာစစ္ဘက္က အေပၚယံဗန္းျပထားမႈ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္အစိုးရက ယံုၾကည္ထားသည္ဟုလည္း သတင္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ၊ တာ့လ်န္အေျခစိုက္ ကုမၸဏီတစ္ခုႏႇင့္ အဆာဟိသတင္းစာ အင္တာဗ်ဴးတစ္ခုတြင္ ယင္းကုမၸဏီက အလူမီနီယံ အလိြဳင္းဘားမ်ားကို ျမန္မာသို႔ပုိ႔ရန္ ႀကိဳးစားခဲ့ဖူးေၾကာင္း အတည္ျပဳခဲ့သည္။ ကုမၸဏီ၏ ေတာင္းဆိုခ်က္အရ မိမိတို႔ကုမၸဏီသည္ ယင္းသေဘၤာပိုင္ရႇင္ျဖစ္ခဲ့ေၾကာင္း၊ ယင္းသေဘၤာ အဖမ္းခံရေၾကာင္း ၾကားသိရၿပီး အဘယ္ေၾကာင့္ အဖမ္းခံခဲ့ရသည္ကိုမူ မသိခဲ့ရေၾကာင္း တာ၀န္ရႇိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။

nm

ေျမာက္ကိုရီးယားသည္ အလူမီနီယံ အလိြဳင္းဘားမ်ားကို တ႐ုတ္မႇတစ္ဆင့္ ရရႇိခဲ့သည္ဟု ဂ်ပန္အစိုးရ တာ၀န္ရႇိသူမ်ားက ယံုၾကည္ထားၿပီး ေျမာက္ကိုရီးယားတြင္ ယင္းပစၥည္းမ်ား ထုတ္လုပ္ႏုိင္ေသာ နည္းပညာ မပိုင္ေသးေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ေျမာက္ကိုရီးယားသို႔ ယင္းပစၥည္းမ်ား ေပးပို႔ရန္ တ႐ုတ္စစ္ဘက္က အတည္ျပဳခ်က္ ေပးခဲ့ဖြယ္ရႇိသည္ဟု ဂ်ပန္အစိုးရက ယံုၾကည္ခဲ့သည္။

ျမန္မာသည္ တစ္ခ်ိန္က ႀကိဳးပမ္းခဲ့ေသာ ႏ်ဴကလီးယားလက္နက္ စီမံကိန္းရည္မႇန္းခ်က္မ်ားကို စြန့္လႊတ္လိုက္ၿပီဟု အေမရိကန္၊ ဂ်ပန္ႏႇင့္ ေတာင္ကိုရီးယားတုိ႔က ယံုၾကည္ထားသည္။ သို႔ေသာ္ ယခုေတြ႕ရႇိထားေသာ အလူမီနီယံ အလိြဳင္းဘားမ်ားသည္ ဒံုးက်ည္မ်ားထုတ္လုပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳႏုိင္ေျခရႇိသည္ဟု တာ၀န္ရႇိသူမ်ားက မသကၤာျဖစ္ေနသည္။ ျမန္မာသည္ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားႏႇင့္ နယ္စပ္ျပႆနာမ်ားအတြက္ ရည္ရြယ္ၿပီး တာတိုပစ္ဒံုးက်ည္မ်ား ထုတ္လုပ္ရန္ ယံုၾကည္ရသည္ဟု ေတာင္ကိုရီးယားအစိုးရ သတင္းရင္းျမစ္တစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ႏို၀င္ဘာလ ၁၉ ရက္တြင္ ရန္ကုန္သို႔ အေမရိကန္သမၼတ ဘာရက္အိုဘားမား လာေရာက္ၿပီး သမၼတဦးသိန္းစိန္ႏႇင့္ ေတြ႕ဆံုစဥ္ အိုဘားမားက ျမန္မာႏႇင့္ေျမာက္ကိုရီးယားအၾကား စစ္ေရးဆက္ဆံမႈအတြက္ ေဆြးေႏြးခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ ေျမာက္ကိုရီးယားႏႇင့္ ဆက္ဆံမႈ ရပ္ဆိုင္းရန္ ျမန္မာအေပၚ အေမရိကန္က ဖိအားေပးမႈအား ျပံဳယမ္းက ေ၀ဖန္ခဲ့သည္။

ေတြ႕ရႇိမႈမ်ားေၾကာင့္ ဂ်ပန္၊ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ ေျမာက္ကိုရီးယားတုိ႔အေနျဖင့္ ၄င္းတုိ႔၏ ႏ်ဴမျပန္႔ပြားေရး မူ၀ါဒကို ျပန္လည္သံုးသပ္ရမည့္ အေနအထားသို႔ ေရာက္သြားခဲ့သည္။

ေျမာက္ကိုရီးယားသည္ လိုအပ္ေသာ အလူမီနီယမ္ သတၳဳစပ္မ်ားကို အခက္အခဲမရႇိ ထုတ္လုပ္ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ႏ်ဴစက္႐ံုအတြက္သံုးသည့္ စက္ဒလက္ အေျမာက္အမ်ားကိုလည္း  ယခုအခ်ိန္တြင္ ပုိင္ဆိုင္ထားၿပီဟု ယူဆဖြယ္ရႇိေနသည္ဟု ဂ်ပန္အစိုးရ သတင္းရင္းျမစ္တစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။

၂၀၁၀ ျပည့္ႏႇစ္ ႏို၀င္ဘာလတြင္ ေျမာက္ကိုရီးယားက ယံုေျပာင္ရႇိ ႏ်ဴဆက္စပ္ပစၥည္း စက္႐ံုတစ္ခုရႇိ စက္ဒလက္အေျမာက္အမ်ားကို အေမရိကန္ပညာရႇင္အဖြဲ႕ကို ျပသခဲ့သည္။ သြားေရာက္ၾကည့္႐ႈခြင့္ ရခဲ့သူမ်ားအဆိုအရ စက္ဒလက္ ၂၀၀၀ ခန္႔ရႇိၿပီး အေျခအေနအရပ္ရပ္ ျပည့္စံုပါက တစ္ႏႇစ္အတြင္း အဆင့္ျမင့္သန္႔စင္ၿပီး ယူေရနီယမ္ ကီလိုဂရမ္ ၄၀ အထိ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ရန္ လံုေလာက္သည့္ အေနအထားတြင္ရႇိေၾကာင္း ေတြ႕ရႇိခဲ့သည္။

ေျမာက္ကိုရီးယားသည္ ေနရာအႏႇံ႔အျပားတြင္ ေျမေအာက္ယူေရနီယမ္ သန္႔စင္စက္႐ံုမ်ား ထပ္ေဆာင္းတည္ေဆာက္ လည္ပတ္ေနသည္ဟု အေမရိကန္ႏႇင့္ ေတာင္ကိုရီးယား ေထာက္လႇမ္းေရးမ်ားက သံသယရႇိေနသည္။

"ေျမာက္ကိုရီးယားဟာ ဘယ္ေတာ့မႇ သူ႕ဖဲခ်ပ္ေတြ အကုန္လႇန္ျပမႇာ မဟုတ္ပါဘူး။ တစ္ျခားဆက္စပ္ စက္႐ံုေတြ အမ်ားႀကီး ရႇိေနပါဦးမယ္" ဟု ေတာင္ကိုရီးယားအစိုးရ သတင္းရင္းျမစ္တစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ဗံုးအတြက္ ပလူတိုနီယမ္ ထုတ္ေပးရန္လိုေသာ ဓာတ္ေပါင္းဖိုမ်ားႏႇင့္ ယႇဥ္လွ်င္ စက္ဒလက္မ်ား မည္သို႔ေရႊ႕ေျပာင္းေနသည္ကို ေထာက္လႇမ္းေရးၿဂိဳဟ္တုမႇ ေစာင့္ၾကည့္ရန္မႇာ ေနရာအရြယ္အစား ေသးငယ္ျခင္းေၾကာင့္ ခက္ခဲသည့္ကိစၥ ျဖစ္သည္။

ေျမာက္ကိုရီးယားႏႇင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံအၾကား စစ္ဘက္ဆက္ဆံေရး ရႇိခဲ့သည္မႇာ ႏႇစ္အတန္ၾကာခဲ့ၿပီ ျဖစ္သည္။ ျပည္သူ႕လႊတ္ေတာ္ဥကၠ႒ သူရေရႊမန္းက မၾကာေသးမီကာလအတြင္း ဂ်ပန္အစိုးရ အရာရႇိမ်ားကို ေျပာခဲ့သည္မႇာ ေျမာက္ကိုရီးယားသည္ ယခင္က ျမန္မာႏုိင္ငံမႇ မႇာယူထားခဲ့ၿပီးျဖစ္ေသာ လက္နက္အခ်ဳိ႕ကို တင္ပို႔ရန္ ရႇိေနေသးသည္ဟု ေျပာၾကားထားခဲ့သည္ဟုလည္း အဆာဟိရွင္ဘြန္းက ေဖာ္ျပထားသည္။ သုိ႔ရာတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံသည္ ေျမာက္ကိုရီးယားမႇ ေနာက္ထပ္လက္နက္သစ္ မႇာယူထားျခင္း မရႇိေတာ့ေၾကာင္းလည္း  လႊတ္ေတာ္ဥကၠ႒က ေျပာခဲ့သည္ဟုဆိုသည္။ ၂၀၁၁ ခုႏႇစ္ ေႏြဦးမႇစတင္ၿပီး ျမန္မာႏႇင့္ ေျမာက္ကိုရီးယားအၾကား စစ္ေရးအရ လဲလႇယ္လႊဲေျပာင္းမႈမ်ား မရိႇိေတာ့ဟု ျမန္မာအရာရႇိမ်ားက ေျပာၾကားထားခဲ့သည္မ်ားႏႇင့္ မူကြဲလြဲလ်က္ ရႇိသည္။

၂၀၀၈ ခုႏႇစ္ ႏို၀င္ဘာလက စစ္ဘက္ဆုိင္ရာ တာ၀န္ရွိသူတစ္ဦးအျဖစ္ သူရဦးေရႊမန္းက သြားေရာက္ခဲ့စဥ္တြင္ စစ္လက္နက္ပစၥည္းမ်ား မႇာယူခဲ့ဖူးသည္ဟု အေမရိကန္ႏႇင့္ ေတာင္ကိုရီးယားက ယူဆထားသည္။ သြားေရာက္ခဲ့သည့္ ေနရာမ်ားတြင္ ေျမာက္ကိုရီးယား ဒံုးက်ည္ဆက္စပ္ စက္႐ံုမ်ားလည္း ပါ၀င္ခဲ့သည္။

ဇန္န၀ါရီလတြင္ တ႐ုတ္မႇတစ္ဆင့္ ရန္ကုန္ဆိပ္ကမ္းသို႔ ေရာက္ရႇိလာေသာ သေဘၤာတစ္စင္းတြင္ ပါရႇိလာသည့္ ကာဂိုသည္ ေျမာက္ကိုရီးယားႏုိင္ငံ နမ္ပိုိဆိပ္ကမ္းမႇ လာျခင္းျဖစ္ၿပီး ျမန္မာစစ္ဘက္ႏႇင့္ ပတ္သက္ေသာ အဖြဲ႕အစည္းတစ္ခုမႇ မႇာယူခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္ဟု ယူဆရသည္။

"ဒီကုန္ေသတၲာမႇာ လက္နက္ထုတ္လုပ္ဖုိ႔ အဓိကက်တဲ့ စက္ပစၥည္းေတြ ပါပါတယ္။ ျမန္မာနဲ႔ေျမာက္ကိုရီးယားအၾကား စစ္ေရးပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္မႈဟာ မျပတ္ေတာက္ေသးပါဘူး" ဟု ရန္ကုန္ရႇိ သံတမန္ သတင္းရင္းျမစ္တစ္ဦးက ေျပာၾကားထားသည္ဟုလည္း အဆုိပါသတင္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

ရန္ကုန္အေျခစုိက္ ေဆာက္လုပ္ေရးကုမၸဏီတစ္ခုျဖစ္သည့္ စိုးမင္းထိုက္ ကုမၸဏီသည္ လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ ၂၀ ၀န္းက်င္ခန္႔အတြင္း တရုတ္ႏိုင္ငံထုတ္ စစ္တပ္သံုး ထရပ္ကားမ်ားအပါအ၀င္ စစ္တပ္သံုးပစၥည္းအခ်ိဳ႕ကို တင္သြင္းမႈမ်ားလုပ္ေဆာင္ခဲ့သည္ဟု ယင္းကုမၸဏီႏွင့္ နီးစပ္သည့္ အသိုင္းအ၀ိုင္းမွ စံုစမ္းသိရွိရသည္။ ထို႔ျပင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အျခားကုမၸဏီလုပ္ငန္း အေၾကာင္းျပ စစ္တပ္သံုးပစၥည္း ၀ယ္ယူတင္သြင္းသည့္ ကုမၸဏီအခ်ိဳ႕ရွိေနေသးေၾကာင္းလည္း သိရသည္။

အဆာဟိ ရွင္ဘြန္းသတင္းတြင္ ပါရွိေသာ ေျမာက္ကိုရီးယားမွ တင္ပို႕ေသာ ကုန္ေသတၱာကိစၥႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ ႏုိင္ငံေတာ္ သမၼတရုံး ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးေဇာ္ေဌး၏ ရွင္းလင္း ေျပာၾကားခ်က္ အျပည့္အစံု

၁။ အဆိုပါ ျဖစ္စဥ္မွ ျပီးခဲ့သည့္ ၾသဂုတ္လအတြင္းက ျဖစ္ေပၚခဲ့ေသာ ကိစၥရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားျပီး ဂ်ပန္
အစိုးရထံမွ တရားဝင္ ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားျခင္း မဟုတ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါသည္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ ဝန္ႀကီးခ်ဳပ္ႏွင့္လည္း ႏုိင္ငံေတာ္သမၼတႀကီးအေနျဖင့္ မၾကာေသးခင္ကပင္ ကေမာၻဒီးယားႏုိင္ငံ အာဆီယံထိပ္သီအစည္းအေဝးတက္ေရာက္ စဥ္ ႏွစ္ႏိုင္ငံေတြဆုံေဆြးေႏြးမႈမ်ား ေဆာင္ရြက္ခဲ့သည္ ျဖစ္၍ ျမန္မာ-ဂ်ပန္ဆက္ဆံေရး အေျခအေနေကာင္းမ်ားကို ေတြ႕ရွိႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။

၂။ ၁၈-၁၁-၂၀၁၂ ရက္ေန႕တြင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့ေသာ သတင္းထုတ္ျပန္ေရးအဖြဲ႕၏ သတင္းထုတ္ျပန္ခ်က္(၂/၂၀၁၂) တြင္လည္း ေအာက္ပါအတိုင္း အတိအလင္း ေဖာ္ျပထားျပီး ျဖစ္ပါသည္-

(က) ျပည္ေထာင္စုအစိုးရအေနႏွင့္ နိုင္ငံတကာအဏုျမဴစြမ္းအင္ေအဂ်င္စီ International Atomic Energy Agency ၏ေနာက္တိုးလိုက္နာရန္အခ်က္အလက္မ်ား (Additional Protocol) ကို လက္မွတ္ေရးထိုးႏိုင္ရန္ႏွင့္ ၁၉၉၅ ခု Small Quantities Protocol ၏ ထပ္မံျပင္ဆင္ခ်က္ကို လက္ခံႏိုင္ရန္ ႏိုင္ငံေတာ္သမၼတၾကီးက အတည္ျပဳျပီးျဖစ္ရာ လႊတ္ေတာ္သို႔ တင္ျပေဆာင္ရြက္သြားမည္ ျဖစ္ပါသည္။ (လႊတ္ေတာ္သို႕ တင္ျပျပီး လႊတ္ေတာ္မွလည္း လက္မွတ္ေရးထိုးရန္ သေဘာတူထားျပီး ျဖစ္၍ လက္မွတ္ေရးထိုးႏုိင္ရန္ ယခုအခါ ဆက္လက္ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိပါသည္။)

(ခ) ျမန္မာႏိုင္ငံအေနျဖင့္ IAEA စတင္ ဖဲြ႕စည္းသည့္ ၁၉၅၇ခုႏွစ္တည္းက အဖဲြ႔ဝင္အျဖစ္ ပါဝင္ ခဲ့ၿပီး ၁၉၉၂ခုႏွစ္ ဒီဇင္ဘာတြင္ အဏုျမဴလက္နက္မျပန္႔ပြားေရးဆိုင္ရာစာခ်ဳပ္ (Non-Proliferation Treaty, NPT) ကို လည္းေကာင္း၊ ၁၉၉၅ခုႏွစ္တြင္ NPT ၏ ေနာက္တိုး သေဘာတူညီခ်က္ ျဖစ္သည့္ Small Quantities Protocol ေစာင့္ၾကည့္ထိန္းသိမ္းေရး စာခ်ဳပ္ႏွင့္ အေ႐ွ႕ေတာင္အာ႐ွ အဏုျမဴလက္နက္ ကင္းစင္ေရးစာခ်ဳပ္ (Southeast Asian Nuclear-Weapon-Free Zone Treaty) မ်ားကိုလည္းေကာင္း၊ ၁၉၉၆ခုႏွစ္ တြင္ ႏ်ဴကလီးယားစမ္းသပ္မႈတားဆီးေရး သေဘာတူညီခ်က္ (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty) တို႔ကိုလည္းေကာင္း လက္မွတ္ေရးထိုး ထားၿပီး ျဖစ္ပါသည္။

(ဂ) ျပည္ေထာင္စုအစိုးရအေနႏွင့္ ကုလသမဂၢ အဖြဲ႔ဝင္ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံ ၿဖစ္သည္ႏွင့္အညီ ကုလ သမဂၢလုံျခံဳေရး ေကာင္စီဆုံးျဖတ္ခ်က္အမွတ္ ၁၈၇၄ ကို လုိက္နာေဆာင္ရြက္ရန္လည္း အခုိင္အမာ ဆုံးျဖတ္ခ်က္ခ်ထားၿပီး ျဖစ္ပါသည္။

၃။ ယခင္က သုေတသနႏ်ဴကလီးယားဓါတ္ေပါင္းဖို တစ္ခု တည္ေဆာက္ရန္ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္ခဲ့ေသာ္လည္း ႏိုင္ငံေတာ္၏ ေငြေၾကးတတ္ႏိုင္မႈ၊ နည္းပညာ စသည့္လိုအပ္ခ်က္မ်ားေၾကာင့္လည္းေကာင္း၊ ႏိုင္ငံတကာ အသိုင္း အဝိုင္းမွ အထင္အျမင္လြဲမွားမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေစခဲ့ျခင္းေၾကာင့္လည္းေကာင္း ႏိုင္ငံေတာ္သမၼတႀကီး ဦးေဆာင္ေသာ အစိုးရလက္ထက္တြင္ ယင္းသုေတသနစီမံကိန္းကို စြန္႕လႊတ္ထားျပီး ျဖစ္ေၾကာင္း ႏုိင္ငံေတာ္သမၼတႀကီးကိုယ္တိုင္ အခြင့္အခါ ႀကဳံတိုင္း ရွင္းလင္း ေျပာၾကားလ်က္ ရွိေၾကာင္း အထင္အရွား ေတြ႕ရွိႏိုင္ပါသည္။

သို႕ပါ၍ အဆာဟိရွင္ဘြန္းသတင္းစာပါ ၾသဂုတ္လ ၂၂ ရက္ေန႕ေနာက္ပိုင္း ျဖစ္ေပၚတိုးတက္မႈမ်ားအား ျပန္လည္ ေလ့လာၾကည့္လွ်င္ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံဝန္ႀကီးခ်ဳပ္ႏွင့္ေတြ႕ဆုံေဆြးေႏြးမႈ၊ ႏုိင္ငံတကာေခါင္းေဆာင္မ်ားႏွင့္ စဥ္တိုက္ဆက္တိုက္ ေတြ႕ဆုံမႈမ်ား၊ အေမရိကန္သမၼတအိုဘားမား ျမန္မာႏုိင္ငံသို႕ လာေရာက္သြားခဲ့မႈ စသည့္ ႀကီးမားလွေသာ ျဖစ္စဥ္ ျဖစ္ရပ္မ်ားစြာ ေတြ႕ျမင္ႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ အဆာဟိရွင္ဘြန္းသတင္းစာပါ ေဖာ္ျပခ်က္ႏွင့္စပ္လ်ဥ္း၍ စဥ္းစားသုံးသပ္ ႏိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ရွင္းလင္းေျပာၾကားလိုပါသည္။

Ref;Asahi ShinbumKerajaan Dicabar Dedah Konsesi AES Kepada Umum

Posted: 26 Nov 2012 09:59 PM PST

Kempen Anti Saman Ekor (Kase) menggesa perjanjian antara kerajaan dengan dua syarikat konsesi pemasangan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dikeluarkan sebagai dokumen awam.

Pengerusinya, Datuk Mahfuz Omar berkata, sebelum ini, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha memberitahu bahawa perjanjian itu tidak boleh dikeluarkan kerana ia tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi.

Bagaimanapun menurutnya, tiada keperluan perjanjian itu diklasifikasikan sebagai Akta Rahsia Rasmi kerana tidak mengandungi perkara rahsia mengenai keselamatan yang perlu dilindungi daripada pengetahuan umum apatah lagi musuh negara.

"Kerajaan perlu ada ketelusan dalam mengendalikan urusan negara kerana ia berkaitan dengan pembayaran yang dibuat kepada syarikat ini daripada wang rakyat yang dikatakan melakukan kesalahan,"katanya pada sidang media di sini, semalam.

Beliau berkata, sama seperti duit tol yang dibayar kepada syarikat konsesi, saman berkenaan dibayar kepada syarikat konsesi AES daripada kesalahan iaitu kompaun atau denda seperti diputuskan mahkamah, seharusnya rakyat perlu mengetahui butiran perjanjian antara kerajaan dan kedua-dua syarikat tersebut.

Katanya, kerajaan mempunyai kuasa dan hak untuk mengeluarkan dokumen ini dari klasifikasi OSA menjadi dokumen awam yang boleh dimiliki dan diteliti oleh semua orang khususnya Ahli Parlimen yang mewakili rakyat dalam negara ini.

"Bagi saya banyak perkara perlu diteliti, bagaimana syarikat yang mendaftar pada 2004 sudah tahu bahawa pada 2007, 2008 dan 2009 mendapat kontrak AES.

"Ada juga syarikat yang mendaftar pada 2009 iaitu selepas menerima kontrak ini.

Situasi ini menimbulkan kontroversi kepada projek tersebut yang menyentuh soal kepentingan rakyat," katanya.

Dalam perkembangan lain, sehingga kini sebanyak 300 saman AES seluruh Malaysia telah dikemukakan kepada Kase, 30 daripadanya di Perak.

Kase akan mengendalikan kes pertama AES pada 6 Disember ini di Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur. -SH


Parliament considering ban on sexist remarks during debates.

Posted: 26 Nov 2012 08:04 PM PST

27 November 2012

Today we are about to witness a bill that will be introduced to bar legislators from making sexist remarks during parliamentary proceedings.

This conscientization strategy includes a punitive element and is hoped to increase sensitivity to gender-insensitive remarks and behavior.

It's just rather alarming to note the need to specify sexism as offensive behavior instead of expecting MPs to know better.

Nonetheless, it is a positive step forward and is hoped to draw attention to the unacceptabiity of offensive behavior.

But in meeting such objectives, I believe that we must view policies in a more holistic manner.

As such, I applaud YB Teo Nie Ching's initiative as it brings home the plight of mothers in Malaysia.

In 2009 I gave birth to little Harith. The very same year I made an application to parliament for a breast-feeding room – for the use of all nursing mothers working in parliament.

Unfortunately, the room was not equipped with a crèche nor the necessary parliamentary standing orders that allow children in the vicinity of parliament.

I believe the first step is for all governments – state and federal – to set up a breast-feeding room fully equipped with a crèche to accommodate nursing mothers. Such showcase of political will goes a long way in sending a message that our government is one that is mother-friendly and concerned with nurturing the child.

Nurul Izzah Anwar
Member of Parliament for Lembah Pantai
Vice President of Keadilan


No comments: