Thursday, December 20, 2012

Bakso Tidak Ditanggung Halal

Bakso Tidak Ditanggung Halal


Bakso Tidak Ditanggung Halal

Posted: 20 Dec 2012 09:27 AM PST


Jakarta: Majlis Ulama Indonesia (MUI) sukar menentukan status halal bakso di pasaran negara itu kerana urusan jual beli daging di pasar terdedah kepada percampuran daging lembu dan babi.

Ketua Hariannya, Maruf Amin, berkata kemungkinan itu berlaku kerana tidak semua pasar menyediakan lot khas yang memisahkan daging halal dan haram.

"Kami sukar menentukan status halal itu kerana aliran proses daging lembu tidak dikawal.

"Peralatan digunakan peniaga juga tidak boleh dipastikan sama ada benar-benar terpisah atau tidak," katanya.

Turut menjadi pertimbangan, kata Maruf, adalah mesin pengisar yang digunakan untuk semua jenis daging.

"Keadaan itu menyebabkan ada kemungkinan berlaku percampuran antara daging lembu dan babi," katanya. Menurut Maruf, isu percampuran daging lembu dan babi memang merugikan peniaga.

Bagaimanapun, katanya, tanggungjawab memisahkan jual beli daging halal dan haram di pasar terletak pada pihak berkuasa tempatan.

Justeru, kata Maruf, pihak berkenaan sepatutnya mengambil langkah sewajarnya bagi mengatasi isu berkenaan.

"MUI tidak ada kuasa mengatur urusan jual beli daging di pasar," katanya.

Sementara itu, Pengarah Lembaga Penyelidikan Makanan, Ubat-ubatan dan Kosmetik MUI, Lukmanul Hakim, berkata daripada kira-kira 50,000 produk bakso, hanya 100 mendapat sijil halal daripada badan itu. Katanya, sijil dikeluarkan selepas seluruh proses pengeluaran berkenaan diselidik.

Menurut Lukmanul Hakim, banyak yang tidak lulus kerana diberi makanan yang mungkin terdedah kepada percampuran daging lembu dan babi.

"Daging babi juga direndam dengan darah lembu bagi mengurangkan warna pucat, sekali gus menjadikan ia kelihatan seperti daging lembu," katanya. – Kompas

A Secret to be Shared

Posted: 20 Dec 2012 07:27 AM PST

Here's an oldie which I posted last year. Am reposting it because Angela just sent it to me and I thought it is worth revisiting...

"God, I've been thinking.." says Eve one day.

"What's on your mind Eve?" says God.

"Well, I know that you created me and this beautiful garden and all of these wonderful creatures, but lately I've been feeling that maybe there's more to life."

"Go on..." says God.

"Sometimes I get a bit bored - I fancy a bit of fun. And I get a bit fed up with all the heaving lifting and carrying, and warding off the mammoths and sabre-toothed tigers, not to mention that bloody snake. This garden can be dangerous place."

"I see," says God, pausing for thought.

"Eve, I have a cunning plan," says God, "I shall create Man for you."
"Man?" asks Eve, "What is Man?"

"Man..." says God, "Is a flawed creature. He will have many weaknesses and disgusting habits. Man will lie, cheat and behave like an idiot - in fact mostly he'll be a complete pain in the backside.

But on the plus side he'll be big and strong, and will be able to protect you, and hunt and kill things, which might be handy sometimes. He will tend to lose control of mind and body when aroused, but with a bit training can reach an acceptable standard in the bedroom department, if you know what I mean."

"Hmm," says Eve, "Seems like this Man idea might be worth a try, but tell me God, is there anything else I need to know?"

"Just this," says God, "Man comes with one condition... In keeping with his arrogant, deluded, self-important character, Man will naturally believe that he was made first, and frankly we all have better things to do than argue, so you must keep all this a secret between us, if that's okay with you. You know, woman to woman.."

36 Ditahan Terlibat Kes Gaduh Di Sg Petani

Posted: 20 Dec 2012 06:31 AM PST

Alor Setar: Polis Kedah menahan 36 orang yang dipercayai terlibat dalam insiden pergaduhan di Sungai Petani bagi membantu siasatan, kata Ketua Polis Kedah Datuk Ahmad Ibrahim.

Katanya semua tahanan yang berumur antara 18 hingga 30-an itu kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda, di Sungai Petani.

Beliau berkata tangkapan terakhir dibuat pada 4.30 pagi tadi di sekitar Sungai Petani dan akan menahan beberapa lagi suspek berdasarkan maklumat yang diperoleh menerusi soal siasat ke atas tahanan.

"Kita tangkap semua yang terlibat. Polis tak akan berkompromi dengan sesiapa yang melakukan provokasi sehingga mencetuskan keadaan hura-hara," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah di sini hari ini.

Mengenai pihak yang menyebarkan maklumat palsu menerusi media sosial, blog dan khidmat pesanan ringkas (SMS) bahawa berlakunya rusuhan di daerah Kuala Muda terutama Sungai Petani, Ahmad berkata Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) negeri akan menyiasat dan mengambil tindakan ke atas pihak yang menyebarkan maklumat yang tidak benar berkaitan situasi di daerah berkenaan.

Katanya polis turut mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab menyebar maklumat palsu dan mencetuskan keadaan yang kurang menyenangkan.

Ahmad berkata semalam pihaknya mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua agama, pemimpin politik dan wakil rakyat daerah Kuala Muda di IPD Kuala Muda bagi menerangkan situasi sebenar supaya mereka boleh menyampaikan maklumat yang betul kepada masyarakat setempat.

Katanya apa yang berlaku hanyalah pergaduhan kecil antara kumpulan anak muda dan bukannya rusuhan seperti yang digambarkan dalam blog dan media sosial.

Beliau juga menegaskan kepada golongan muda agar tidak melakukan sesuatu yang melanggar undang-undang kerana perkara tersebut membabitkan soal keselamatan.

"Kita mampu untuk tenteramkan keadaan tersebut jika masyarakat memberi kerjasama untuk mengharmonikan situasi ini. Kita juga sebarkan maklumat tepat dalam laman sosial Facebook kepada masyarakat dan kita tak sembunyikan apa-apa fakta," katanya.

Ahmad turut memberi amaran keras kepada penyebar maklumat palsu agar segera menghentikan perbuatan itu kerana katanya maklumat yang berbentuk provokasi dan sensasi berupaya untuk mencetuskan masalah perkauman sekali gus mengugat ketenteraman awam.

Katanya dakwaan kematian akibat pergaduhan antara kaum juga tidak wujud seperti yang digambarkan dalam berita di laman sosial dan pihak polis kini giat melakukan kawalan di daerah itu.

"Saya dah pantau keadaan di Sungai Petani dan saya lihat keadaan normal, masyarakat melakukan aktiviti harian dan kedai buka macam biasa. Tak ada kuil atau rumah ibadah lain terbakar seperti yang dilapor oleh blogger," kata Ahmad.-Bernama

Laporan sebelum ini
klik untuk bacaALIRAN KELUAR WANG HARAM: KEDUDUKAN MALAYSIA BUKTI LEMAHNYA TATA KELOLA DAN BERLELUASANYA RASUAH

Posted: 20 Dec 2012 04:13 AM PST

ALIRAN KELUAR WANG HARAM:

KEDUDUKAN MALAYSIA BUKTI LEMAHNYA TATA KELOLA DAN BERLELUASANYA RASUAH

Laporan terbaru oleh Global Financial Integrity (GFI) meletakkan Malaysia sebagai negara kedua paling teruk dalam senarai aliran keluar wang haram (illicit financial flows) di kalangan negara-negara membangun di seluruh dunia bagi tahun 2010. Walaupun ini sudah diduga, namun jumlah besar wang haram yang dipindahkan keluar dari Malaysia di antara tahun 2000 hingga 2010 tetap mengejutkan negara.

GFI memantau aliran keluar wang haram dengan menggunakan kaedah ekonomi yang diterimapakai di seluruh dunia. Kajian GFI adalah satu-satunya kajian seumpamanya yang dijadikan kayu ukur di seluruh dunia. Makanya, dapatan kajian GFI yang meletakkan Malaysia di kedudukan tercorot sewajarnya diambil serius oleh semua pihak di Malaysia.

Malaysia adalah sebuah negara yang ekonominya bergantung kepada perdagangan antarabangsa. Kegiatan eksport dan import melibatkan aliran wang keluar masuk dan perpindahan dana pelaburan yang saban hari menjadi lebih rumit. Oleh itu, dapatan kajian GFI ini memberi gambaran besarnya ketirisan ekonomi dalam negara dipindahkan ke luar negara yang akhirnya merugikan rakyat.

Sebab itu saya memulakan siri sidang akhbar mingguan saya menjelang Pilihanraya Umum 13 (PRU13) ini dengan memberi fokus kepada krisis aliran keluar wang haram. Ia menjadi bukti bahawa rasuah, penyelewengan dan tiadanya disiplin tata kelola yang telus akhirnya akan meranapkan kedudukan ekonomi Malaysia yang dibina selama ini.

Dalam laporannya, GFI menggariskan tiga aspek utama yang mempengaruhi jumlah aliran keluar wang haram sesebuah negara, iaitu:

1.      Isu-isu makroekonomi sesebuah negara yang bersabit rapat dengan persepsi rasuah dan berleluasanya rasuah;

2.      Saiz ekonomi haram dari kegiatan-kegiatan haram seperti kongsi gelap, perjudian tanpa lesen dan lain-lain; dan

3.      Penguatkuasaan undang-undang yang lemah oleh institusi yang dipertanggungjawabkan menyebabkan tiadanya disiplin tata kelola pentadbiran ekonomi yang baik

Oleh itu, jumlah aliran keluar wang haram yang meningkat 111% dari angka US$30.41 bilion (bersamaan RM94.27 bilion) pada tahun 2009 kepada US$64.38 (bersamaan RM199.58 bilion) dalam tahun 2010 adalah bukti kegagalan Dato' Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dalam menguruskan ekonomi negara.

Jika dibandingkan dengan negara-negara yang sama-sama menduduki tempat tercorot dari segi jumlah aliran keluar wang haram iaitu China, Mexico dan Arab Saudi (selain Malaysia), Malaysia adalah satu-satunya negara yang menyaksikan jumlah aliran keluar wang haramnya meningkat satu kali ganda dalam tempoh setahun antara 2009 hingga 2010.

Tempoh 2009 dan 2010 ini adalah tempoh kritikal pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak yang menggambarkan dasar dan pendekatan ekonomi yang beliau laksanakan. Justeru, peningkatan satu kali ganda aliran keluar wang haram di dalam tempoh ini membuktikan bahawa dasar dan pendekatan ekonomi beliau gagal membanteras rasuah, gagal menyekat aktiviti jenayah yang menjadi dalang ekonomi haram dan gagal memperkuatkan institusi negara untuk membudayakan tata kelola yang baik.

Oleh sebab itu, saya melontarkan jemputan yang tidak putus-putus kepada beliau untuk berdebat mengenai pengurusan ekonomi negara demi kebajikan rakyat. Saya yakin isu yang paling menarik minat rakyat dalam PRU13 ini adalah tata kelola pengurusan ekonomi yang baik, makanya Dato' Seri Najib Tun Razak harus mempertahankan rekod pengurusan ekonomi beliau.

Setakat ini, rekod pengurusan ekonomi beliau tidak memberangsangkan. Selepas empat tahun menjadi Menteri Kewangan, beliau masih belum menyelesaikan masalah pokok ekonomi rakyat seperti kenaikan harga barang, perumahan rakyat yang tidak mencukupi, gaji yang tidak meningkat dan rasuah yang berleluasa. Pada peringkat pengurusan ekonomi makro pula, beliau masih gagal menyelesaikan masalah hutang negara, defisit belanjawan yang berpanjangan dan terkini, aliran keluar wang haram yang meningkat satu kali ganda di bawah pentadbiran beliau.

Jika prestasi ini tidak berubah, ia akan membawa musibah besar kepada ekonomi negara dan kebajikan rakyat.

Sebab itu, saya memandang serius sikap acuh tidak acuh Dato' Seri Najib Tun Razak dan pentadbiran beliau dalam menangani masalah aliran keluar wang haram ini. Sehingga kini, masih belum ada jawapan dari beliau mengenai kegagalan dasar ekonomi beliau hingga melonjakkan Malaysia ke tempat kedua paling corot dalam tahun 2010 dari segi jumlah wang haram.

Saya dan rakan-rakan Pakatan Rakyat akan mengambil inisiatif untuk membawa pihak-pihak terbabit ke meja rundingan untuk mendalami masalah ini dan memuktamadkan pelan tindakan membanteras aliran keluar wang haram.

Hari ini, saya akan menulis kepada Tan Sri Zeti Akhtar, Gabenor Bank Negara, GFI dan Menteri-menteri Besar/Ketua Menteri Pakatan Rakyat untuk menjemput mereka menganggotai wacana membanteras aliran keluar wang haram yang dijangka diadakan dalam bulan Januari 2013.

Saya percaya negara memerlukan pendekatan membina untuk menyelesaikan masalah ini. Langkah segera perlu diambil dengan memuktamadkan pelan tindakan yang perlu dilaksanakan, bukannya dengan mengelak dari menjawab isu seperti mana gelagat Dato' Seri Najib Tun Razak setakat ini.

 

ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG

20 DISEMBER 2012 

———–


MEDIA RELEASE

PARTI KEADILAN RAKYAT

ILLICIT FINANCIAL FLOWS: MALAYSIA'S RANKING PROVES POOR GOVERNANCE AND WIDESPREAD CORRUPTION
The latest report by Global Financial Integrity (GFI) positions Malaysia as the second worst among developing countries on the matter of illicit money outflows for the year 2010. Although this was somewhat expected, the quantum of money illegally transferred out of Malaysia between the years 2000 to 2010 is very alarming.

GFI monitors the outflow of illicit money by employing globally accepted economic methodologies and its reports sets the global benchmark on this matter. As such, its appraisal and analysis of Malaysia's dire situation should be taken seriously by all parties.

Malaysia's economy is highly dependent on international trade. The movement of money from trading activities and investments are intricate and complex. The GFI study offers a big picture analysis of such money outflows; these leakages ultimately harm the people of Malaysia.

I'm starting my series of weekly press conference ahead of the 13th General Election by focusing on this crucial mater.

In its report, GFI has outlined three key issues that affect the flow of illicit money out of a country, namely:

1. Macroeconomic issues and the perception of widespread corruption and bribery;

2. Size of the illegal economy, namely criminal activities, illegal gambling  etc., and;

3. Weak law enforcement institutions on matters of public and economic governance

The amount of illicit money outflows increased 111% from US$30.41 billion (equivalent to RM94.27 billion) in 2009 to US$64.38 (equivalent to RM199.58 billion) in the year 2010. This fact clearly underlines the failure of transparent and clean management of the economy by Prime Minister Dato' Seri Najib Tun Razak, who is also Finance Minister.

Compared to other nations at the bottom end of the ranking; China, Mexico and Saudi Arabia, Malaysia is the only country that saw its illegal money outflow doubled in the year between 2009 and 2010.

The year 2009 to 2010, was the critical beginning of Najib's administration with his new economic policies and approach. Hence, the doubling of illicit money outflow during that period proves that his so called new economic policies and approach have failed to immediately stem corruption and criminal activities.

I would like to take this opportunity, to invite the Prime Minister to debate on his economic management. I believe the most important issues in this coming 13th General Elections are about governance good and economic management. I sincerely hope Dato 'Seri Najib Tun Razak will accept my invitation and defend his record of economic management.

So far, his economic management record is not encouraging. After four years as Finance Minister, he has yet to solve the problems of rising food prices, inadequate housing, low salaries and widespread corruption. At the level of macro-economic management, he has failed to solve the problems of the looming national debt, budget deficits and illicit money outflows.

The Najib administration must be more committed in tackling and addressing this issue. To date, there is still no answer from him.

My Pakatan Rakyat colleagues and I, are ready to take the initiative to bring all parties to a roundtable to pursue this issue and come up with a strong action plan.

Today, I will write to Bank Negara Governor Tan Sri Zeti Akhtar, GFI and the Mentri Besars/Chief Ministers of the Pakatan Rakyat states, inviting them to a roundtable, which we intend to hold in January 2013.

I believe the country needs a united stand to address this problem. Immediate steps should be taken to finalise an action plan for implementation. The Prime Minister cannot lead the nation by avoiding the issue.

ANWAR IBRAHIM
LEADER OF OPPOSITION

December 20, 2012

New favorite Pakistani pastime: Shooting medical workers trying to inoculate children against deadly diseases

Posted: 20 Dec 2012 03:10 AM PSTThree more health workers shot in Pakistan; eight dead in 48 hours.
PESHAWAR, Pakistan (Reuters) - Three workers in a polio eradication campaign were shot in Pakistan on Wednesday, and two of them were killed, the latest in an unprecedented string of attacks over the past three days that has partially halted the U.N.-backed campaign. The United Nations in Pakistan has pulled all staff involved in the campaign off the streets, spokesman Michael Coleman said.
More...Hat tip: Eye On The World

Apabila HIDUP TAK SEDAR DIRI, inilah yang jadi .....

Posted: 20 Dec 2012 04:29 AM PST


Apabila berkata, bercakap, menulis, menaip tak guna akal fikiran, maka akan terserlahlah kebodohan. Allah itu Maha Segala-galanya .... UMNO hanya penyampainya sahaja .... 'Tak Tahu Malu' itu yang hanya boleh dikata Kita org ramai bukan kutuk kerajaan tapi kutuk UMNO. Org ramai kutuk UMNO pasal polisi yang dibuat tidak berdasarkan tuntutan Islam. Halal haram tolak tepi janji dapat duit. Yang haram itu sedikit berbanding yang halal tetapi yang haram itu yang dipilih. Terimakasih Umar Abdul Aziz Khalifah -fb

Orang Melayu- Teruskan Bersatu Diluar UMNO!

Posted: 20 Dec 2012 01:26 AM PST


Sungguh menghairan kita, perkara yang amat mudah tidak boleh difaham oleh UMNO dan pengikut nya. Orang Melayu yang diluar UMNO pun Melayu juga. Melayu, DAP, Melayu PAS dan Melayu PKR tidak kurang keMelayuan mereka dari Melayu UMNO. Yang UMNO hendak sombong dan angkuh mengakui bahawa yang Melayu itu hanya mereka sahaja, mengapa? Kerana mereka membela agama, bangsa dan tanah air?

Hang Jebat tidak kurang Melayu daripada Hang Tuah. Jebat hanya berpegang kepada prinsip raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah.Ini prinsip yang mudah difaham oleh mereka yang berakal waras.

Pemimpin UMNO kesana kemari bercerita mengenai wasatiyah dan maqasid shar-iyah, tapi ketawa bila orang kafir mempermainkan, mengejek dan mempersenda agama Islam. Ketua besar UMNO, parti Melayu yang terbesar memakai baju kami tentang hudud bersama sama dengan orang kafir. Ini tidak mengeherankan sangat kepada mereka yang tahu latar belakang ketua besar UMNO ini.

Pemimpin UMNO bersyarah kepada orang Melayu bawahan supaya berbelanja berjimat cermat dan berhemah, tapi gagal melakukan apa yang mereka nasihatkan. Isteri ada cincin RM74 juta , beg tangan RM300-400 ribu sebuah, jam tangan RM 600 ribu- orang yang serupa menasihati rakyat mengurus wang RM500 dengan berhemah.

Setalah 55 tahun kita merdeka, bangsa Melayu masih ketnggalan dalam ekonomi. 8.5juta orang Melayu hidup dengan pendapatan kurang dari RM1500sebulan. Sedangkan untuk melayakkan diri mendapat BR1M, pendapatan mesti tidak melebihi RM3000. Jika RM3 ribu adalah tahap kesusahan ekonomi, maka RM1500 itu apa? Pengemis seperti Dr Mahathir kata?

Kenapa kita mesti sambungkan khidmat UMNO yang telah menyebabkan orang Melayu sedemikian walaupun sudah 55 tahun memimpin negara? Sepatutrnya, UMNO mesti dihukum dan hukuman yang terbaik ialah menumbangkan UMNO dari memegang kuasa kerajaan.

Sebab walaupun pegang kuasa kerajaan, UMNO gagal membela orang Melayu. Setiap aras jentera kerajaan, dari peon pejabat sehingga raja2- semua nya Melayu. Jika semua aras kuasa dan jentera kerajaan orang Melayu yang pegang, mengapakah kedudukan orang Melayu masih ketinggalan? Jawapan nya ialah semua yang berkuasa itu lebih mementingkan diri mereka dari membela orang Melayu? UMNO tak tolong, bahkan menjahanamkan bangsa Melayu.

Ketika merdeka, luas tanah reseb Melayu ialah 3 juta hektar. Sehingga tahun2 1990an, UMNO jual tanah reseb Melayu hingga tingal 1.7 juta hektar. Besar kemungkinan hari ini tinggal 1 juta hektar sahaja. Siapa yang membeloti orang Melayu? Siapa yang pengkhianat?

Daripada RM54 billion atau RM54 ribu juta saham yang di peruntukkan untuk orang Melayu, habis RM 52 billion dijual untuk mendapat untung segera. Siapakah yang menjual itu semua? Tidak lain dan tidak bukan Melayu yang bergelar Tan Sri dan Dato Sri yakni mereka yang pegang kuasa. Mereka ini semua membeloti agenda mengangkat penguasaan Melayu , tapi orang Melayu masih tidak sedar bahawa UMNO telah belot kepada orang Melayu.

Sebab itu, 3.7 juta Melayu dari 5.7 juta telah tidak mengundi calun2 UMNO. Sesiapa lah penyokong UMNO yang memikirkan bahawa 3.7 juta orang Melayu tersebut menolak UMNO semata mata kerana protes, wajib pergi jumpa doctor untuk memerikasa kesihatan otak mereka. Orang Melayu sudah pun bersatu. Hanyanya, lebih ramai Melayu bersatu diluar UMNO. UMNO kena faham perkara ini- orang Melayu memang suka bersatu tapi mereka enggan bersatu dengan parti yang zalim dan merosakkan orang Melayu.

Untuk menyedapkan hati, penyokong UMNO menyatakan ramai menolak UMNO kerana protes. Mengapa mereka mesti menolak UMNO hanya kerana protes? Berapa % dari pengundi yang menolak UMNO melakukan demikian kerana protes?

Kita tidak tahu. Tapi biasa nya, yang memprotes sikit jumlah nya. Mereka protes kerana tidak dapat habuan politik. Pengundi jenis ini memang mudah diterbalikkan. Mereka akan pulang kepangkuan UMNO. Kontraktr klas F yang gagal dapat kontrak, tapi kali ini dapat akan kembali kepada umno.

Hayunan undi( vote swing) kepada parti PR dalam tahun 2008 ialah secara purata nya, 12.2%. berapa agaknya, peratusan undi protest dalam hayunan undi tersebut?

Kita mesti faham karakter undi. Undi yang berhijrah kerana dibayar atau disogok, mungkin akan kembali kepangkuan UMNO dan BN. yang menukar selera kerana keyakinan, keinsafan dan kepercayaan kepada seruan perjuangan bersifat lebih kukuh dan tidak mudah kembali. Sekarang, cuba kita hitung berapa % dari hayunan undi 12.2% itu kembali kepangkuan UMNO?

Andaikan 5%. Masih ada 7% hayunan undi kepada PR. Pada kadar hayunan undi 5%, UMNO hanya menang 98-106 kerusi. Kalau hayunan undi sebanyak 10%, BN hanya tinggal 68 kerusi.

Maka jika masih tinggal 7%, BN dan UMNO hanya akan menang antara 68-106 kerusi. Kalau kita ambil unjuran purata, maka UMNO/BN hanya menang 87 kerusi.

Maka kita biarkan pemimpin UMNO menyedapkan hati berfikiran bahawa orang Melayu akan kembali kepada UMNO dan biarlah mereka bermimpi mereka akan dapat 2/3 kerusi parlimen.

Jadi jangan kita syok sendiri menyakinkan diri kita, undi orang Melayu kembali kepada UMNO. Paling kuat kali ini, UMNO/BN hanya dapat 90 kerusi.

Dengan 90 kerusi Najib atau MUhyidin menjadi ketua pembangkang yang baru. Najib ketua pembangkang sehingga pemilihan UMNO dan selepas pemilihan UMNO, dia akan bersara.

Janganlah begitu yakin, undi orang melayu akan kembali kepada UMNO. UMNO nak mengaku sebagai jurubicara orang Melayu pun tidak ada asas. Hanya 40% orang melayu menyokong mereka.

Maka tolong faham signifikens perkara ini. orang Melayu bersatu, tapi mereka bersatu tanpa UMNO. -sakmongkol

Wheel Power: Bearing Hope, Sowing Joy

Posted: 19 Dec 2012 09:04 PM PST

Thursday December 20, 2012
Bearing hope, sowing joy

Wheel PowerBy ANTHONY THANASAYAN


Random acts of kindness leave a lasting imprint in the hearts of those on the receiving end.

CHRISTMAS
is just round the corner, and this is once again the season for
spreading goodwill and cheer to everybody. Christmas is also about
miracles and oftentimes, they happen in random acts of

Insiden Sg Petani: Blogger UMNO Paling Kuat Mainkan Sentimen Perkauman

Posted: 20 Dec 2012 03:49 AM PST


Fitnah insiden Sungai Petani, propaganda jahat Umno BN untuk pecah belah kaum

Sungai Petani dikejutkan dengan berita kononnya berlaku pergaduhan antara kaum cuba diambil kesempatan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dengan menyebarkan khabar angin pergaduhan besar berlaku di beberapa kawasan.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah membuat pemerhatian penuh melalui aktivis SAMM yang menetap di Sungai Petani membuat kesimpulan bahawa, pada permulaannya hanya terdapat pergaduhan kecil membabitkan kumpulan anak muda yang gagal mengawal diri dan tiada sebarang kebencian antara kaum berlaku di sebalik pergaduhan tersebut. Namun campurtangan kumpulan ekstrim kaum merencatkan suasana dan mampu mengundang kecelakaan lebih besar.

Semua ini terjadi hasil daripada politik perkauman ekstrem Umno dan Barisan Nasional yang sering melagakan kaum. Poltik perkauman ekstream Umno Barisan Nasional umpama memasang bom jangka di kalangan masyarakat.

Inilah yang mereka mahu, pergaduhan antara kaum akan menyebabkan setiap kaum berpaut kepada parti berasaskan kaum bagi berlindung lantas memberi sedikit nafas kekuatan biarpun memberi kesan buruk kepada seluruh kemasyarakatan dalam jangka masa yang panjang.


SAMM berpendapat tiada gunanya berbilion wang ringgit dibelanjakan atas nama perpaduan semenjak merdeka. Kewujudan Jabatan Perpaduan contohnya hanya membazir bila regim Umno Barisan Nasional sendiri sentiasa membakar api perkauman.

Walaubagaimanapun, keadaan di Sungai Petani terkawal di atas tahap kesedaran yang baik dari kalangan rakyat Malaysia yang belajar betapa pergaduhan antara kaum hanya akan memberi kelebihan kepada parti perkauman seperti Umno.

Rakyat pasti tidak sedia untuk memberi nafas baru kepada Umno dan seraya itu menolak sebarang usaha mengembangkan propaganda jahat golongan ini kononnya pergaduhan besar antara kaum berlaku dan merebak ke serata tempat.

SAMM dengan segala rangkaian kekuatan bertekad memastikan negara ini stabil lebih-lebih lagi dengan pilihanraya yang menjelang, kesempatan pastinya diambil oleh Umno dan Barisan Nasional.

SAMM akan menyekat segenap ruang terutamanya berita yang membangkitkan bibit-bibit pergaduhan antara kaum, ketika kepedulian pihak berkuasa terhadap blog pro-Umno yang membawa propaganda jahat tidak diambil tindakkan malah menjadi bahan berita untuk media perdana yang dikuasai Barisan Nasional.

SAMM menggesa orang ramai di seluruh negara khususnya di Sungai Petani bertenang dan tidak menghadam berita yang mengghairah kebencian antara kaum. Yakinlah segala usaha 'orang jahat' itu tidak akan berhasil selagi kita menggenggam pedoman betapa isu perkauman sudah berkubur tidak ada dalam kamus Malaysia baru.

Badrul Hisham Shaharin
Ketua Penyelaras SAMM Kebangsaan
Insiden Sg Petani: Blogger Umno bertanggungjawab sebar fitnahbr>


KUALA LUMPUR 19 Dis: Umno menerusi bloggernya paling berperanan memainkan sentimen perkauman dalam insiden Sungai Petani, Kedah kononnya untuk menyatupadukan orang Melayu, kata Datuk Johari Abdul.

Ahli Parlimen Sungai Petani itu mengulas khabar angin kononnya berlaku rusuhan di daerah tersebut.

Jelas Johari, ia hanyalah pergaduhan antara dua kumpulan samseng tetapi berita itu sengaja disebar oleh Umno melalui media sosial seperti facebook, twitter dan sistem pesanan ringkas (SMS) dan menyatakan insiden berkenaan merupakan pergaduhan antara kaum.

"Apa yang kita lihat, blogger Umno paling kuat mainkan sentimen perkauman. Ia adalah percubaan Umno kononnya untuk mengembalikan perpaduan orang Melayu, menampakkan seolah-olah ditindas kaum lain,"
katanya kepada Keadilan Daily.

"Saya juga hairan apabila orang Sungai Petani sendiri tak tahu mengenai hal itu, tapi orang luar berlebih-lebihan menyampaikan berita yang tak betul ini," katanya.

Menurut Johari, polis turut memaklumkan keadaan di Sungai Petani terkawal dan tiada kematian. Hanya kecederaan ringan melibatkan ahli kumpulan yang bergaduh.

"Ia hanya helah untuk mengambil kesempatan di atas kejadian yang langsung tiada kena-mengena dengan perkauman," tegas beliau.

"Saya minta mana-mana ahli politik hentikanlah semarak sentimen perkauman kerana ia langsung tidak memberi anda kemenangan. Jangan sampai keamanan negara tergadai," serunya.
-KD


CONTOH-CONTOH BLOGGER UMNO KAITKAN PERGADUHAN DENGAN POLITIK PERKAUMANRecently Reminded Of Air Asia...

Posted: 20 Dec 2012 01:13 AM PST

When I first saw Air Asia's fares, I was ecstatic.
Wahhh..so cheap...

Fly anywhere..dirt cheeeepp.

Then I enquired further from some friends.
"Oklaah..but the seats are so small..cramp sikit.
Then they sell food on the flight.."
O I see.
Mahal tak? "A bit laah.."

At one time, some close family members flew somewhere with Air Asia.
I think something went wrong with the cabin door.
Sakit telinga berdesing..luckily they were alright.
They were even given free tickets to a holiday destination nearby to compensate the inconvenience.

Then my daughter's friend related their experience with the AA stewardesses.
These youngsters were a bit late masuk plane.
"Ingat bapak engkau punya kapalterbang!"
Mak oii..sombong..cakap engkau aku oii.
Berlagak..

Last one k..that AA stewardess..that famous one..
The dame that taught me how to cakap ko ko..(short for engkau).
Even introduced the word 'meroyan' into my vocab..otherwise I tak tahu apamenda word tu.

I asked somebody who knows someone who has seen her..masih curious..kalah kalah lah..tapi nak tahu jugak.
Thick make-up..ekktion!
( Described masa she nak buat wedding attire )

No insult tapi..another description..
From her photo pulak ( tak pernah tengok).. I asked a close confidante who'd seen it  "cantik ker"..
Answer.."dia macam a kampung lady who goes to the bandar, trying to look very modern.."

And I supposed that tiny info managed to soothe my tattered ego??
Yeah right..I'm so shamefully pathetic!
So..bukanlah I ugly old hag sangat then?
*laughter*
Confidence restored!!

Then somebody left a comment in my blog..of course I didn't publish..but I allowed my children to read the thick paragraph before deleting it.
Among other info..she was said to jalan kengkang..
Yahoo..sorry that person said it..not me okay..never met her.
Pernah nampak dia duduk dalam kereta with...ehhmm.
O well....Phewh!

Those hurtful, angry days are very over.
Already decreed in the Lauh Mahfuz since my embryonic formation..:)

I don't want to write anything that may shame or hurt my children's feelings.
They have suffered a lot of the repercussions and emotional brunt..cukuplaah.
We did enjoy so many memorable moments that will eternally be treasured.
Alhamdulillah.

Allah SWT did send me a nice old chap who pulled me out of my doldrums.
It was just a brief, therapeutic 'jumpstart' to make me forget my deep wound.
Alas..most of the good men are already spoken for..:)

No regrets, no romantic headway but, he instead helped me become a more pious woman..thank you.
I knew Allah SWT wanted me to get ready for the Hereafter.
I'm however still so lagging behind,.
Nevertheless, I am spiritually stronger and more responsible towards my solat duties etc

It's almost 3 2years since my divorce..it'll be on the 23/24th December..nanti check balik..hihihi..lupa.
The hidden priceless hikmah was there all along.
I was 'lost' for a long time..Allah SWT guided me back..
Alhamdulillah..syukur..

May Allah SWT Bless my many loved ones with extreme happiness on dunia and get us well prepared for akhirat so that we can easily sail into Syurga...Ameen, InsyaAllah.
May Allah SWT ampunkan all our sins too and make us devout Muslims.. Ameen.
May we successfully achieve countless of good deeds and get top marks for Judgement Day..
Ameen.

To my loved ones.. my children, siblings and their families, some relatives plus a few dear friends.
Ampun maaf zahir batin banyak2.
Don't ever forget that I love you guys forever.
And nenek loves you too my darling Umair..^_^

And to all those who know me and vice-versa, strangers and foes included.
May Allah SWT sentiasa Rahmati and Redhai hidup kita..Ameen.
Maaf zahir batin too.
Stay healthy, be focused in life, and hold tight to being warak as much as possible.

p.s.
Alang2 dah nak habis bulan December..kena lah tulis melancholic sikit..kan? Kan?
Sambung kempen PRU 13 on the next posting..^_^

Sorry for some earlier spelling errors.

Keajaiban Dunia Ke 10 Di Malaysia: Harga Lorong 0.9km RM14.9 Juta

Posted: 19 Dec 2012 07:04 PM PST

Jingga 13 Sabah telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Cawangan Sabah agar siasatan secara menyeluruh dibuat terhadap jalan satu lorong berjarak 0.9 km berharga RM14.9 juta yang dianggarkan jalan paling mahal di Malaysia dan mungkin di dunia.

Jalan raya yang menghubungkan bangunan Yayasan Sabah yang dinamakan juga Menara Tun Mustapha ke Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah jaraknya hanya 0.9 km. Malah jalan ini dibina bagi menghubung pejabat Ketua Menteri Sabah yang terletak di menara itu ke bangunan Dewan Undangan Negeri Sabah yang hanya berjarak 0.9 km.

Difahamkan bahawa Jabatan Kerja Raya Negeri Sabah mengumumkan bahawa kos jalan tersebut adalah RM14.9 juta. Harga yang cukup luar biasa sedangkan menurut kajian, kos sebatang jalan adalah kira-kira RM1 juta sahaja paling tinggi.

Itupun kalau melibatkan laluan yang lebih banyak dan mempunyai jambatan dan sebagainya. Sedangkan Jingga 13 Sabah mendapati jalan antara bangunan Yayasan Sabah dengan DUN Sabah ini hanya satu lorong sahaja iaitu satu lorong pergi dan satu lorong balik. Di tengah-tengah jalan ini pula bukannya ada sebarang pembahagi jalan antara kedua-dua laluan pergi balik itu.

Mohamed Azmin Ali, Timbalan Presiden KEADILAN merangkap Ahli Parlimen Gombak telah mengemukakan soalan tambahan di Dewan Rakyat sebelum ini berkaitan isu jalan tersebut, namun malangnya tidak ada sebarang penjelasan diberikan seolah-olah ada sesuatu telah disembunyikan.

Jingga 13 meminta agar SPRM melakukan siasatan dan pendakwaan berkaitan skandal jalan termahal tersebut terhadap:

1. Ketua Menteri Sabah , Datuk Seri Musa Aman,
2. Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan, Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Infrastruktur dan
3. Pengarah JKR Negeri Sabah
4. Syarikat yang diberikan kontrak oleh JKR

Jingga 13 juga mendesak agar siasatan dibuat terhadap perolehan tender projek jalan tersebut yang mungkin wujud unsur-unsur rasuah dan penyelewengan dana awam yang melibatkan kos luar biasa pembinaan jalan tersebut berharga RM14.9 juta.

Ketelusan, keadilan dan integriti SPRM sangat penting dalam menyiasat skandal pembinaan jalan termahal di Malaysia dan di dunia tersebut bagi mengheret penjenayah ke muka pengadilan.

Erveana Ansari Ali
Koordinator Jingga 13 Sabah

Be very scared, people!

Posted: 19 Dec 2012 04:00 PM PST

In case you are still a dint worried about the world coming to an end tomorrow at 7.11p.m. local time, perhaps I should alert you to take a look at Lilian Too's 2012 Fengshui Almanac calendar. 


According to the Chinese almanac, tomorrow is not a good day for business ventures, marriages, moving houses, travel or renovation -- the whole gamut of normal human activities. More than that, her almanac calendar says that the most inauspicious time on Friday - in fact, the only inauspicious period tomorrow - falls between 7p.m. and 9p.m.

What a coincidence! With everything sure bad luck one on that day, you don't have to worry much already about the sky falling down on you, right? Fire and brimstone, bring them on! Ha ha...ca-pub-5430283382112812

The Lion Tamer

Posted: 19 Dec 2012 02:30 PM PST

A circus owner runs an ad for a lion tamer and two young people show up.

One is a good looking guy in his mid-twenties and the other is a gorgeous blonde about the same age.

The circus owner tells them, "I'm not going to sugar coat it. This is one ferocious lion. He ate my last tamer so you both better be good or you're history. Here's your equipment - a chair, a whip, and a gun.Who wants to try out first?"

The girl says, "I'll go first."

She walks past the chair, the whip and the gun and steps right into the lion's cage.

The lion starts to snarl and pant and begins to charge her, so she throws open her coat revealing
her beautiful naked body.

The lion stops dead in his tracks, sheepishly crawls up to her and starts licking her ankles. He continues to lick her calves, thighs upwards to her boobs, kisses them, and then rests his head at her feet.

The circus owner's mouth is on the floor.

He remarks, "I've never seen a display like that in my life."

He then turns to the young man and asks, "Can you top that?"

"No problem," replies the young man, "just get that lion out of the way."

-Author Unknown-

Laughter is the best medicine

Thanks to SKT who sent me this joke.

No comments: