Friday, December 28, 2012

Delhi gang-rape victim in Singapore "fighting for life"!

Delhi gang-rape victim in Singapore "fighting for life"!


Delhi gang-rape victim in Singapore "fighting for life"!

Posted: 28 Dec 2012 08:29 AM PST

India Gang Rape Victim Surviving Against The Odds: Hospital

Reuters  |  Posted: 12/28/2012 12:57 am EST  |  Updated: 12/28/2012 8:59 am EST

Link: http://www.huffingtonpost.com/2012/12/28/india-gang-rape-victim_n_2373420.html

Menang pilihan raya: Saya optimis

Posted: 28 Dec 2012 07:20 AM PST

NURUL IZZAH
6 November 2012

Insya-Allah, saya yakin dan komited bahawa Pakatan Rakyat akan memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti. Tidak kira bila Parlimen akan dibubar; kami, rakyat dan negara sudah bersedia membawa perubahan besar demi Malaysia yang lebih baik.

Harapan rakyat seperti pertandingan akhir Piala FAM – padang sama rata, pengadil sama adil, perlawanan penentu juara telus – juga akan dilihat  dalam PRU13 walaupun penambahbaikan proses pilihan raya yang disarankan beberapa NGO, termasuk Bersih masih belum dilaksanakan sepenuhnya.

Dua minggu lepas ini, Perdana Menteri dalam ucapan pada perhimpunan agung parti MCA memberikan tumpuan menakutkan rakyat dengan hujah bahawa Pakatan Rakyat jika menang akan merosakkan negara.

Pada pengamatan saya ucapan Perdana Menteri menunjukkan perbezaan naratif atau 'jalan cerita' politik di antara Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat, di mana BN menggunakan 'hujah politik menakutkan' manakala Pakatan Rakyat bersandarkan kepada 'hujah politik pengharapan' yang menggariskan masa depan lebih cemerlang

'Hujah politik menakutkan' yang pertama dan paling utama digunakan BN atau khususnya Umno adalah, Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat menang – adalah tidak benar.

Bukankah Najib menyatakan pada Perhimpunan Agung Umno 2010, bahawa kedudukan istimewa orang Melayu seperti terkandung dalam Artikel 153 'kemas terkunci' dalam Perlembagaan Persekutuan dan walaupun mana-mana parti politik memiliki dua pertiga kerusi Parlimen tidak akan dapat mengubahnya tanpa persetujuan Raja-Raja Melayu?

Bukankah juga sudah dinyatakan adanya 'lima sama dan lima beza di antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional yang menjadi garis politik untuk penilaian rakyat?

Lima persamaan yang wujud adalah mengenai tiang-tiang pokok kenegaraan – di mana kedua-dua gagasan politik ini sama pendirian mengenai – Perlembagaan Persekutuan menjadi teras demokrasi; Institusi Raja-Raja Melayu sebagai Ketua Negara; Islam sebagai agama rasmi; Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan Kedudukan Istimewa orang Melayu dan penduduk Bumiputera.

Rakyat harus sedar bahawa kelima-lima tiang ini terpelihara dan tidak berubah sedikit pun walau berlaku perubahan di Putrajaya. Justeru, perbezaan yang wujud di antara PR dan BN adalah mengenai prinsip dan pendekatan pemerintahan.

Perbezaan utama adalah prinsip pemerintahan negara atau mengenai di mana – letaknya 'kuasa memerintah' – iaitu sama ada kuasa di tangan rakyat atau kuasa di tangan Elit – dalam bentuk demokrasi atau autokrasi.

Lima perbezaan prinsip dan pendekatan pemerintahan itu adalah mengenai pentadbiran prorakyat; peranan Parlimen; proses pilihan raya; isu perkauman dan hala tuju pembangunan ekonomi.

Dengan melihat setiap satu unsur dengan teliti akan memberikan rakyat peluang untuk menilai dan memilih apakah arah tuju dan rupa bentuk aspirasi masa depan negara yang diimpikan.

'Hujah politik menakutkan' yang kedua digunakan BN adalah Pakatan Rakyat tidak berpengalaman dan tidak mampu memerintah juga tidak benar.

Bukankah laporan Ketua Audit Negara yang lewat dibentangkan di Parlimen minggu lepas secara jelas menyatakan negeri-negeri Pakatan Rakyat menduduki tiga tempat tertinggi dalam tangga prestasi pengurusan kewangan rakyat berbanding negeri-negeri BN?

Bukankah kebanyakan dasar-dasar dalam Buku Jingga dan bajet alternatif Pakatan Rakyat  ditiru dan diberikan penjenamaan baru oleh BN seperti BR1M, gaji minimum dan lain-lain lagi?

Bukankah Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan sendiri enggan hadirkan diri di Parlimen untuk membahaskan ucapan belanjawan Ketua Pembangkang yang jelas melanggar prinsip demokrasi?

Bukankah dengan adanya Pelan Transisi Pentadbiran yang dirangka untuk 100 hari pertama dan lima tahun mandat memerintah – yang bertujuan membersihkan kerajaan, memulihkan demokrasi, membina ekonomi mampan, membela kebajikan dan menyatukan rakyat – sudah cukup jelas membuktikan komitmen Pakatan Rakyat membina Malaysia yang lebih baik untuk semua?

'Hujah politik menakutkan' yang ketiga digunakan BN adalah jika Pakatan Rakyat memerintah, negara akan bangka lagi tidak benar.

Bukankah BN sudah membayangkan jika BN menang rakyat akan dihadiahkan dengan cukai GST, hutang negara bertambah, subsidi rakyat dihapuskan, gaji masih mendatar, harga barang naik berganda dan projek maha gergasi lagi mahal akan dipertingkatkan?

Sebaliknya bukankah Pakatan Rakyat menjanjikan jika menang akan menurunkan harga petrol, berikan pendidikan percuma, sediakan rumah mampu milik, tambahkan royalti minyak kepada negeri-negeri, jaminan gaji minimum RM1,100, elaun guru dan polis dinaikkan, pewujudan Caruman Wanita Nasional dan menutup segala ketirisan ekonomi serta memerangi rasuah habis-habisan?

Akhir sekali, 'hujah politik ketakutan dan bukan menakutkan' yang sering digunakan adalah tidak perlunya Perdana Menteri Najib berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hanya Najib yang tahu mengapa rakyat tidak layak mendengar dan menilai apa yang ditawarkan BN dan Pakatan Rakyat secara berdepan dan secara terbuka.

Bagaimanapun, jika tidak berani berdebat tidak apa kerana yang lebih penting sekarang adalah untuk Najib menentukan tuntutan rakyat bagi pilihan raya yang telus dan adil terjamin agar mandat diamanahkan rakyat adalah sah.

Saya tetap optimis walaupun Najib terus pesimis.

Dipetik dari Sinar Harian
http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/nurul-izzah/menang-pilihan-raya-saya-optimis-1.101168

Hinanya UMNO, Upah Pelajar Tkn 1 Seorang RM20 Untuk Maki Peserta Himpunan Oren

Posted: 28 Dec 2012 08:57 AM PST


Kuala Lumpur 28 DISEMBER: Sekumpulan pelajar sekolah menengah termasuk tingkatan satu, 'diangkut' Umno BN kononnya untuk mempertahan Felda dengan upah RM20 setiap orang berikutan penganjuran Himpunan Oren Selamatkan Felda di Wisma Felda di sini, hari ini .

Berdasarkan temu bual Keadilan Daily dengan pelajar terlibat, mereka dibawa menaiki sebuah bas dari Rawang.

Mengikut pelajar yang dikenali sebagai Ika, mereka diberi RM20 ketika menaiki bas tetapi tidak tahu ke mana mereka mahu dibawa.

"Kami dari Rawang, satu kumpulan. Naik bas pagi tadi. Kita orang dapat RM20. Tadi mereka ada bagi," katanya ditemani rakan-rakan sebaya.

Kumpulan pelajar lain yang memakai t-shirt Penggerak Belia Felda Tenggi, Hulu Selangor pula mengakui remaja yang dipilih semuanya berusia antara 15 hingga 17 tahun.

"Kami semua naik bas. Dalam bas, ada lebih kurang 20 orang. Kami tidak tahu kena pegang ini," katanya sambil menunjukkan sepanduk yang terpaksa dijulang mereka.

Seorang daripada mereka yang dikenali sebagai Ikmal turut mengakui menerima upah tapi mengelak untuk memberitahu nilainya.

Selain pelajar 'dipaksa' menjerit memaki Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Kebangsaaan (Anak), Mazlan Aliman, kumpulan remaja itu turut diberi rokok.

Ironinya, beberapa anggota polis yang bertugas mengawal kumpulan pro-Felda itu hanya membiarkan kumpulan pelajar itu menjerit tak tentu arah.

Penyokong Felda & Isa Samad akui ditaja hotel lima bintang

Segelintir peneroka Felda yang 'dipaksa' berdepan Himpunan Oren Selamatkan Felda tengah hari ini, mengakui mereka ditaja dan diberi penginapan percuma di hotel lima bintang.

Seorang anak peneroka yang dikenali sebagai Zul dari Felda Kemahang 3, Tanah Merah, Kelantan, berkata mereka tiba di ibu negara malam tadi sebelum dibawa menginap di Hotel Dynasty.

Beliau berkata, mereka yang menaiki 10 bas khas ditaja sepenuhnya dan dijadual berangkat pulang ke Kemahang malam ini, mengakui mereka digunakan untuk menyatakan sokongan terhadap Felda.

"Felda bawa kami datang untuk lawan demo sebelah sana," katanya sambil menunjukkan keududkan perhimpunan aman anjuran Persatuan Anak peneroka Felda Kebangsaan (Anak) kira-kira 100 meter dari situ.

Zul membuat pengakuan itu kerana menyangka pemberita Keadilan Daily yang secara lisan memperkenalkan diri sebagai wartawan sebelum menemu bual beliau, adalah pengamal media arus perdana yang dikawal Umno BN.

Beliau berkata, mereka dibawa menaiki bas sama untuk hadir ke bangunan Felda untuk berehat sementara menunggu solat Jumaat bagi menyertai demontrasi yang kononnya mempertahan Felda.

"Kami sampai pagi tadi, duduk dalam bangunan Felda. Ini yang demo kat sini. Budak-budak ini anak peneroka yang ikut keluarga mereka," katanya yang bersama 200 penyokong termasuk pelajar.
-KD

Ulasan GB

UMNO dan Rasuah tidak dapat dipisahkan. Pelajar tingkatan 1 pun dirasuahnya.

Jika sudah diperingkat itu, UMNO BN pasti binasa! Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan.

Seperti yang GB ungkapkan sebelum ini:

PAS bersama-sama rakan seangkatan di dalam Pakatan Rakyat, PKR dan DAP akan tetap menang akhirnya menghumban keluar UMNO BN dari pesada pemerintahan negara. Itulah keyakinan kita, itulah kenyakinan orang beriman dan itulah yang ILTIZAM yang tak akan kunjung padam sebelum ia menjadi kenyataan. Biar apa pun pencacai-pencacai UMNO hendak kata. Mereka akan tetap binasa. Masanya akan tetap tiba!

Kita doakan sama-sama agar ia menjadi kenyataan.

The Straits Echo Press

Posted: 28 Dec 2012 05:35 AM PST

For a very long time, people used to think that I worked at The Star newspaper. This misconception arose because of my chess articles that had been appearing regularly in the newspaper since 1980 (give or take several stops and starts during this 32-year run).

But no, I was never a staff of this newspaper. I was only a contracted writer, a freelancer for them, with the sole objective of writing about chess. All this stopped in March this year when I was politely informed by the Star2 editor, incidentally an old friend from Penang who also happened to be an ex-colleague from my days at the Ban Hin Lee Bank, that this was an editorial decision to change direction.

(By the way, this "editorial decision" occurred just a few weeks before the infamous Erykah Badu incident in the newspaper that saw him and another fella suspended before being transferred later to other duties in the organisation. Of course, this is another story altogether.)

So let me reiterate: I was never a staff of The Star. I never enjoyed the benefits which the newspaper's management had given to their staff. When the newspaper listed on the Kuala Lumpur Stock Exchange, I did not expect nor was I offered any pink form. When the newspaper celebrated its anniversaries, I did not expect nor was I ever invited to any of their functions. When the newspaper gave salary increments and bonuses to their staff, my once-in-a-blue moon adjustment came at the whims and fancies of the newspaper's management. Mine was strictly a contract to write a regular chess column for them. If I write, I get paid; if I don't write, I don't get paid. That was all: a very simple agreement.

Having set the record straight, let me add that I did undergo training in journalism a long time ago. I'm proud to say that for six months of my life, from Dec 1977 till May 1978, I was working at The Straits Echo Press, a Penang-based newspaper owned by someone named KK Liew. We operated from a building in Penang Road (at the junction with Dato Koyah Road) and the editorial team took up the whole of the first floor. Up the narrow staircase at the side of the building and we'd reach a long corridor. Down the corridor would be the newsroom.

Wilson de Souza was the chief editor of the newspaper but during my six-month tenure there, I don't believe that I ever had the opportunity to speak with him more than five times. Most of the time, my interactions were with the senior editors Cheah Cheong Lin and Sunny Lim.

The chief reporter was G Ratnam and his two assistants were Allan Tan and Yang Yeoh. Like sentries, they would be the first persons anyone would come across after passing through the corridor so nobody, absolutely nobody, could sneak in or out without one of the three noticing.

Across from them was the reporter's desk, mostly empty throughout the morning but would gradually be filled with people returning from their assignments and banging out their stories on the old battered typewriters from the afternoon onwards. Newbies like me would cut our teeth at the magistrate and sessions courts. Months later, I was assigned to the police beat. I would remain there until I resigned to join the Ban Hin Lee Bank.

I always found the police beat interesting but it played havoc with my time because at any moment I would have to rush off when informers or even the police headquarters in Penang called us. Some were hushed up assignments when the police wanted to raid a place. I remember following them once up the hills in Paya Terubong to ambush some moonshiners but naturally, the latter were always a step ahead of the force.

Anyway, just next to the reporter's desk was the sub-editor's desk: a semi-circular table seated with five or six of them. They would either be subbing the reporters' work or the news received from the teleprinters. Their other main job was to format all the pages for the next day's edition.

There were two teleprinters in the office: one was connected to the Bernama news service while the other to the Agence France-Presse (AFP). Beside was a telex machine for inward and outward communication. The stories, after being sub-edited would be passed to a group of typists whose jobs would be to input the text and format it into columns according to the sub-editors' page layout. The layout department would then prepare the page. In the days before computerisation, page preparation was always by the cut-and-paste method. After the final vetting through by the sub-editors, the pages would be sent for bromide work and plate preparation. When everything was in order, the plates were passed to the printing section on the ground floor.

I should also mention that the newspaper had its team of photographers. Five or six of them. And a darkroom as well. It was always fascinating to see them develop their own rolls of black-and-white film and making their own prints.

This was then the set-up of the newsroom at The Straits Echo in the 1970s. The reporters and photographers worked two shifts. The morning shift was regular working hours from nine to six while the afternoon shift would mean that we would work until midnight or sometimes one o'clock in the morning depending on the evening's activities. The sub-editors would turn up at about three or four o'clock in the afternoon. Same with the typists and the layout staff. By one o'clock in the morning, unless there was some important late-breaking news, everything for the next day's edition would have been completed.

I never studied journalism formally but I sure learnt a lot during the six-month stint in practical journalism at the newspaper. I made good friends there and I still keep in touch with many of them despite the lengthening years.

One very important code of ethics that we lived by was to ensure that the news we wrote were balanced. By balanced, I mean we had to make sure that our stories had to be honest, fair and objective. We were not allowed to make assumptions. If there were two sides to a story, we would be required to present both sides. We prided ourselves in our professionalism in our jobs. Click here for more.

Having said all this, I was taken aback to read a ridiculous claim yesterday by a lawyer which was representing Utusan Malaysia in a court case in Kuala Lumpur. This lawyer had the temerity to claim that newspapers do not have the "luxury of time" to ascertain the truth of their news reports. What utter nonsense, what utter rubbish instead. This claim is an affront to the integrity of all self-respecting journalists in the newspaper business. How can anyone suggest that the newspapers are even prepared to print stories without verifying their correctness of their sources or without allowing both sides of a story to be heard by their audience just because the newspapers do not have the time to do so? Real bullshit and cowshit spewing from the mouth of this man. Initially I wanted to say that this was no better than gutter journalism but I forgot: UM is already a gutter newspaper. Using it to line birdcages is already giving it too much face.
ca-pub-5430283382112812

သစၥာတရားထက္ျမတ္ေသာ အယူ..သည္မရွိ

Posted: 28 Dec 2012 05:37 AM PST

Source: FB of Minkyaw Soe who shared Kyaw Soe's status.(ပုိ႔စ္အေဟာင္းကုိ ျဖည္႔၍ တင္လုိက္ပါသည္။)
ဟိ ံ ….သစၥံ
  • ငါသည္ေျပာခ်င္သလုိေျပာ လုပ္ခ်င္ရာလုပ္တတ္သည္႔ ……….… အာဏာရွင္မဟုတ္
  • ငါသည္ႏုိင္ငံေရးအျမတ္ထြက္မွ စကားေျပာတတ္သည္႔…………. ႏုိင္ငံေရးသမားမဟုတ္
  • ငါသည္အဓိပၸါယ္ကြယ္၀ွက္ အနက္ျပသတင္းေပးတတ္သည္႔…….ပညာတတ္မဟုတ္
  • ငါသည္နိဗၺာန္ေရာက္ရာေကာင္းေသာစကားေျပာတတ္သည္႔….. ဘာသာေရးသမားမဟုတ္

ငါသည္

  • လူတုိ႔၏ဒုကၡကုိကိုယ္ခ်င္းစာဆင္ျခင္ႏုိင္ေသာဦးေႏွာက္ရွိသူ………….
  • သနားၾကင္နာတတ္ေသာႏွလံုးသားရွိသူ………………………
  • လူပီသေအာင္ၾကိဳးစားသူ…………..
  • သာမန္လူတစ္ေယာက္ပဲ။

ရုိဟင္ဂ်ာလို ့ပဲေခၚေခၚ… ဘဂၤ ါလီပဲ ဆိုဆို… ကုလားပဲေျပာေျပာ…ေသခ်ာတာ
ေတာ႔ သူတို ့က လူေတြပဲ…..။

အစာေရျပတ္ ရိကၡာျဖတ္၍ လူ ့အသက္မသတ္န ဲ႔ေရာဂါေပ်ာက္ကင္း ေဆးကုျခင္းကုိဟန္႔တား
ပိတ္ေစ…ေ၀ဒနာခံစားေသျခင္းတရားနဲ႔ မိတ္ဆက္မေပးနဲ႔…။

လူ႔ဂုဏ္သိကၡာျငိဳးႏြမ္းရန္ရြယ္… အဓမၼ ျပဳျခင္း..အမွဳအခင္းကုိမျပဳက်င္႔ႏွင္႔…။

၀ိညာဥ္မဲ႔ခႏၶာေတြေတာင္မွအေလးထားဂရုစုိက္တတ္သူက… ခႏၶာနဲ ႔၀ိညာဥ္တြဲလ်က္ရွိသည္႔
တန္ဘုိးမျဖတ္ႏုိင္သည္႔လူသားေတြကုိ ကုလားေတြမုိ႔မကူညီဘူးတဲ႔လား?

ဒီေလာက္နဲ ့ေတာ႔အေရးမၾကီးေသးပါ..ဒါကသူ႔ရဲ ႔အဂၢရိဆႏၵ..သူ႔အခြင္႔အေရးေပကုိး……။

ကယ္ဆယ္ဖုိ႔ကမ္းလွမ္းတဲ့လက္ ၾကားက၀င္ဖ်က္ရင္ေတာ႔…စဥ္းစား? လူေရာဟုတ္ရဲ ႔လား..?

လူတုိင္းလူတုိင္း လူ႔အခြင္႔အေရးရွိရမယ္ဆုိ…အခုေတာ႔ကုလားကုိခ်န္ေမတၱာပုိ႔ေနပါသလား..?

အသင္မည္သည္ကုိယံုၾကည္ပါလဲ…?
မည္သည္ကုိရည္ရြယ္ပါသလဲ……….?

ကြ်န္ေတာ္ေျပာပါမည္…. အာဏာကုိသာရည္ရြယ္၍ ယံုၾကည္ခ်က္စုိးစဥ္းမွ်မရွိ… ?

ျငင္းမည္လား…..?

သစၥာစကားေျပာရဲလား…?

အမ်ိဳးသားေရး.. အမ်ိဴးသမီးေရးေတြတန္ဖုိးၾကီးေသာ္လည္း လူသားအေရးကုိလႊမ္းမုိးသြားမည္
ဆုိရင္ေတာ႔စဥ္းစား ? သင္႔ေတာ္ပါမည္လား….?

ဘာသာသာသနာဆုိတာေစာင္႔ေရွာက္အပ္ေသာရတနာတပါးပါ.တန္ဖုိးထားတတ္.ျမတ္ႏုိး
တတ္မွသာလွ်င္ မွန္မွန္ကန္ကန္ေစာင္႔ေရွာက္ႏုိင္ေပမည္။ ဘာသာ သာသနာ၏လမ္းညႊန္
မွဳကုိ ေျမ၀ယ္မက်လက္ေတြ ႔လုိက္နာက်င္႔သံုးျခင္း..ႏွလံုးသားဆုိက္ေအာင္ျမတ္ႏုိးျခင္းျဖင္႔
ယံုၾကည္မွဳခုိင္မာေစမည္။ မည္သည္႔ ပေယာဂေၾကာင္႔ပ်က္အံ႔နည္း….?

ပါပ သမၼိ ံ ရမတီ မေနာ
{ စိတ္သည္မေကာင္းမွဳ၌ေမြ ႔ေလ်ာ္သည္ } ဟုဆင္ျခင္အပ္ေပသည္။

ဆင္ျခင္မွဳကင္းမဲ႔စြာ မိမိ၏စိတ္ခံစားခ်က္ကုိလုိက္၍..ျပဳမူ..ေျပာဆုိ..လုပ္ကုိင္ျခင္းတုိ႔သည္ ဧကန္အမွားမ်ားပင္ျဖစ္သည္။

သစၥာ ဓမၼေသာ ပရ၀ဏ္ ဓမၼံ နတၳိ
{ သစၥာတရားထက္ျမတ္ေသာ အယူ..သည္မရွိ }ဟုဆုိေပသည္။
သစၥာစကားေျပာၾကပါ…….

သစၥာရွင္ဘယ္သူလဲ ?
မုသားစကားေရွာင္က်ဥ္ရုံျဖင္႔ သစၥာရွင္မျဖစ္ႏုိင္… မုသားမေျပာသူသာျဖစ္သည္။
အမွန္တရားကုိထိန္ခ်န္ကာဆိတ္ဆိတ္ေနသူထံ၌သစၥာတရားမရွိႏုိင္…..
အမွန္တရားကုိလက္ခံက်င္႔သံုးေျပာဆုိျခင္းျဖင္႔သာ သစၥာရွင္အျဖစ္သုိ႔ ရရွိႏုိင္မည္။

လူသားမ်ိဳးႏြယ္တုိ႕ကုိမဖ်က္ဆီးရန္လူတုိင္းႏွဳတ္မွျမြတ္ဟေတာင္းဆုိျခင္းသည္သာ
သစၥာတရား…………

အစ္ခ၀ါ တုိ႔ကုိေျပာလုိသည္… ညီအစ္ကုိတုိ႔ ခံစားခ်က္မ်ားကုိနားလည္ပါသည္။
ေလးစားပါသည္။ ဖရုႆ၀ါစာ ရုံ ႔ရင္းၾကမး္တမ္းစြာေျပာဆုိျခင္းသည္ ေအာင္ျမင္
မွဳမရႏုိင္…စြႏၷ၏လမ္းစဥ္ျဖင္႔သာေအာင္ျမင္ႏုိင္မည္မွာ မုခ်ျဖစ္သည္။ ကၽႊႏု္ပ္တုိ႔ဘာမွမတတ္ႏုိ္င္
ပါဟုဆုိ၍ေဘးထြက္လက္ပုိက္ၾကည္႔ေနျခင္းသည္လည္း အျပစ္မလြတ္ေပ။
ကမၻာ႔တရားခြင္ေန႔ကုိ ရင္ဆုိင္ၾကရမည္… အသင္မည္သုိ႔ အေျဖေပးမည္နည္း…?

ကၽႊႏု္ပ္တုိ႔ေျပာဆုိႏုိင္ရန္တတ္စြမ္းၾကပါသည္… ကၽႊႏု္ပ္တုိ႔ေျပာပါမည္…..
လူသားတုိ႔ကုိမႏွိပ္စက္ပါႏွင္႔…..
လူသားေတြကုိမသတ္ပါႏွင္႔…………………….


Final house visits for the year?

Posted: 28 Dec 2012 05:28 AM PST

Done with back-to-school shopping and delivery of bicycles, I started getting text messages and calls from some of my clients informing me about the amount needed to be paid to their children's various schools.

Some had given me the list of payments much earlier when I brought them shopping. Most of those, I'd bank the amount direct into their bank accounts. 2 of my clients staying in Ipoh, just informed me recently about the workbooks, fees etc, so yep, since I was done with the shopping part, this week I decided to visit them at home and settle whatever amount needed by their children when they register for the new schooling term next week.

Yesterday I went to visit Aini. Coincidentally her eldest daughter who just registered at a polytechnic earlier this month, was on 1 week holiday and so she was home, just 2 weeks after registration. Good opportunity for me to find out how she's doing at her new place. Thank goodness, she seemed to love her new life and the course she's taking at the polytechnic. At least she's showing interest in her studies now, as compared to earlier when she was doing form 6.

Aini's 2 younger sons aren't doing too well in school. They seem to be more interested in sports. The 2nd child, who sat for his PMR recently, obtained 1B, 4C, 2D and 1E. But he does show interest in vocational skills and had submitted his application to join a vocational school in form 4. We will just have to wait and see if his application is accepted. Meanwhile when school reopens next week, he will just have to go back to his old school.

While I was at Aini's house, a text message came in from Zainab, asking if we still have enough budget to cover for workbooks and other school payments for her 2 young daughters. Both of the girls are still in primary school. Since Zainab said this week she works on night shifts, I decided to give them a visit this afternoon.

The younger girl, fondly called Adik, was already waiting at the door when I got there at 3 pm as promised. And she immediately shouted, "IBUUUUUUU!! MAKCIK DAH SAMPAIIII!!!"

Glad to note that the older girl, fondly known as Kakak, looked happy and healthy. She used to be hospitalised from time to time due to her kidney problems. According to Zainab, of late Kakak had been doing quite well health-wise. Am so happy to hear that. Hopefully she can now pay more attention in school instead of having to miss school whenever she's hospitalised.

With the 2 visits this week, I think I am done with this year's rounds of house visits. More visits to be done once school reopens. Meanwhile, I think I will just sit back and relax until next year… :)

ေျမလွန္ပစ္မည္ RNDP

Posted: 28 Dec 2012 05:21 AM PST

ေဆာင္းပါး ေကာက္ႏုတ္ခ်က္ (ေျမလွန္ပစ္မည္ RNDP)
**********************************

ကဲ- ျမန္မာျပည္တစ္၀ွမ္းနဲ႔ ႏိုင္ငံတကာအရပ္ရပ္မွာ ရွိတဲ့ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္ေတြ၊ RNDP ကေတာ့ က်ဳပ္တို႔ မုစ္လင္မ္ေတြ အားလုံးရဲ႕ အစၥလာမ္သာသနာေတာ္ျမတ္ကို ပြင့္ပြင့္လင္းလင္း က်ဴးေက်ာ္ေစာ္ကားလိုက္ေလ ၿပီ။ ယုတ္မာရိုင္းစိုင္းစြာနဲ႔ က်ဳပ္တို႔ရဲ႕ ႏွလုံးသားေတြကို နင္းေခ်ေနေလၿပီ။ က်ေနာ္တို႔ ဘာလုပ္ၾကမလဲ။ မင္ဗရ္ပလႅင္ထက္မွာ ရပ္ၿပီးေတာ့ မုစ္လင္မ္အခ်င္း ခ်င္း စိန္ေခၚေနတဲ့ အာလင္ပညာရွင္ႀကီးေတြ ဘာလုပ္ၾကမလဲ။ မုစ္လင္မ္ ေခတ္ ပညာတတ္ႀကီးေတြ ဘာလုပ္ၾကမလဲ။ မုစ္လင္မ္ ေရွ႕ေနႀကီးေတြ ဘာလုပ္ၾကမလဲ။ မုစ္လင္မ္ သူေဌးႀကီးေတြ ဘာလုပ္ၾကမလဲ။ က်ေနာ္တို႔အားလုံး ေလးေလးနက္နက္ စဥ္းစားဖို႔က အခု RNDP ရဲ႕ ေရးသားခ်က္ကို တရားဥေပဒေဘာင္ အတြင္းက ဘယ္လို တုန္႔ျပန္ၾကမလဲ။

ေျမလွန္ပစ္မည္ RNDP

ေဆာင္းပါး

ေရးသားသူ – ခ်မ္းေျမ့

ေဆာင္းပါး အစ-အဆုံး PDF ဖိုင္ျဖင့္ ေဒါင္း၍ ဖတ္လိုသူမ်ားအတြက္ လင့္ခ္မ်ား

http://www.scribd.com/doc/118147221/Wiping-Out-RNDP-pdf

https://docs.google.com/open?id=0B4fThqDxAlBUVk5SVWxySUMzOWM — with Kay Te Zat O and 19 others.


Ketua Bahagian UMNO Pandan Dihukum Penjara 8 Tahun Atas 10 Tuduhan Rasuah

Posted: 28 Dec 2012 06:03 AM PST


Kuala Lumpur: Ketua Bahagian UMNO Pandan, Abd Ghani Ismail (gambar), dihukum penjara lapan tahun dan denda hampir RM1 juta oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, selepas didapati bersalah atas 10 tuduhan menerima rasuah berjumlah RM193,512, enam tahun lalu.

Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan denda berjumlah RM977,560 terhadap Abd Ghani Ismail, 46, bagi semua tuduhan dihadapinya.

Rozilah turut menolak permohonan tertuduh untuk penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuannya didengar di Mahkamah Tinggi.

Mengikut rekod, pada 8 Feb 2011, ketika dibacakan lapan pertuduhan terhadapnya di Mahkamah Sesyen Ketua UMNO Bahagian Pandan tersebut pengsan dalam kandang tertuduh.

Kemudiannya pada 28 Jun pula beliau telah diperintah membela diri oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap 10 pertuduhan rasuah membabitkan RM193,512, antara Mei 2006 dan Mac 2007 terhadapnya.

Ulasan GB

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan. Si perasuah tidak akan terlepas, baik ikan bilis, apatah lagi ikan jerung.

GB berdoa dan yakin seorang demi seorang ahli dan pemimpin UMNO, dari pencacai sehinggalah ke peringkat pimpinan tertingginya akan disumbatkan ke dalam penjara.


Mereka tidak akan dilepaskan begitu saja.

[GAMBAR & VIDEO] Himpunan Oren Selamatkan Felda, Desak Isa Samad Letak Jawatan

Posted: 28 Dec 2012 04:14 AM PST


1,000 orang berhimpun desak Isa letak jawatan

Kira-kira 1,000 orang - rata-ratanya memakai baju berwarna oren - berarak daripada masjid Universiti Teknologi Malaysia (UTM) menuju ke Wisma Felda Jalan Semarak hari ini.

Perarakan yang diketuai oleh Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda (ANAK) Mazlan Aliman itu turut disertai Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub serta ahli jawatankuasa pusat PAS, Idris Ahmad dan Dr Hatta Ramli.

Mereka berarak ke Wisma Felda bagi mengadakan perhimpunan serta menyerahkan memorandum kepada Felda.

Sementara itu, ketika berucap di atas kereta 4WD, Mazlan berkata, kehadiran beliau pada hari ini adalah tujuan bagi mendesak Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad meletakkan jawatan.

"Kita tak bermusuh dgn pekerja Felda, tak bermusuh dengan anak peneroka.

"Kita ada di sini untuk membuat tuntutan paling utama. Kehadiran Isa mengundang malapetaka dan bencana.

"Kita nak buat tuntutan terbesar kita iaitu Isa mesti letak jawatan dan undur," katanya.

Dalam pada itu, turut berhimpun di hadapan Wisma Felda hari ini ialah kira-kira 300 orang yang pro-Felda daripada Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) yang membawa kain rentang antaranya bertulis "Jangan ganggu Felda", "Peneroka Felda bukan kacang lupakan kulit", dan "Persatuan ANAK Pengkhianat".

Mereka turut melaungkan "jangan ganggu Felda" dan "Zalim zalim Mazlan Aliman Zalim".

Justeru, pihak polis membuat sekatan kira-kira 50 meter bagi menjarakkan dua kumpulan itu.

Pada perhimpunan itu, Mazlan bersama enam wakil ANAK dan PAS antaranya Salahuddin dan Hatta bertemu wakil daripada Felda untuk menyerahkan memorandum.

Selepas itu, kedua-dua kumpulan mula bersurai kira-kira jam 3.30 petang.

Mazlan yang kemudiannya ditemui pemberita memberitahu, akan membuat tindakan susulan selepas menyerahkan memorandum tersebut.

Beliau berkata, apa yang menjadi kepentingan ANAK buat masa ini ialah menuntut agar Isa melepaskan jawatannya.

Ini kerana, tempoh Isa sebagai pengerusi Felda akan tamat pada 31 Disember ini.

"Yang paling penting sekarang ialah tuntutan kita supaya Isa lepas jawatan sebagai pengerusi Felda.

"Kita takkan putus asa. Kita akan tuntut perdana menteri supaya pecat Isa. Tempoh akan berakhir pada 31 Disember. Perdana Menteri mesti ambil peluang dengan laksana tuntutan rakyat," katanya.

Antara tuntutan lain yang ada didalam memorandum itu ialah meminta agar Felda mengembalikan semula tanah Felda Plantation, menghentikan penjualan minyak sawit kepada syarikat yang didakwa milik Yahudi serta menghentikan camputangan politik dalam Felda.

Selain itu, mengulas mengenai kira-kira 300 NGO pro-BN yang turut hadir hari ini, Mazlan berkata, beliau menganggap mereka sebagai kawan dan bukan musuh.

"Saya anggap mereka kawan, bukan musuh. Musuh bukan anak peneroka. Mereka tak tau apa-apa. Mereka diupah. Mereka kawan kita," katanya lagi.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh berkata, beliau berpuas hati terhadap kedua-dua kumpulan hari ini yang bersurai secara aman.

Katanya, dengan kekuatan anggota polis yang memadai, halangan dibuat bagi mengelak pertembungan kedua-dua kumpulan.

"Terima kasih pada kedua-dua kumpulan kerana bersurai dengan aman. Saya sangat berpuas hati dengan situasi hari ini. Mereka mendengar nasihat.

"Kekuatan memadai. Angka tak berapa besar. Tapi kita berjaya halang mereka daripada bertembung," katanya. -mk

GSF dakwa Isa penakut, hanya wakil terima memo

KUALA LUMPUR: 3.20 pm- Salahudin berucap sejurus selesai menyerahkan memorandum.

Melahirkan kekecewaan kerana Isa takut untuk turun menerima sendiri memorandum tersebut.

"Kita datang dengan baik, tanpa provokasi. Kita kecewa kerana bukan Isa yang menerima memorandum hari ini," kata Salahudin.

Mazlan juga turut sekali lagi menyampaikan ucapan.

"Sepatutnya tidak ada masalah pada kita. Kita sudah hantar surat awal menyatakan hasrat kita untuk menyerahkan memorandum.

"Tetapi Isa takut, sehingga tidak sanggup menerima memorandum daripada kita," kata Mazlan.

Himpunan kemudiannya bersurai kira-kira jam 3.30 petang selepas bacaan doa oleh Ust Mohd Nor.

3.10 pm - Polis membenarkan beberapa pemimpin melepasi sekatan untuk menyerahkan memorandum.

Kelihatan Salahudin bersama Mazlan Aliman masuk untuk menyerahkan memerandum tersebut.

Bagaimanapun memorandum itu hanya diterima oleh pegawai Felda di luar pagar.

Sebelum ini mereka menyatakan harapan agar Isa sendiri menerima memorandum tersebut.

2.40 pm - Lebih 2000 orang sudah memenuhi perkarangan luar pagar Ibu Pejabat Felda Jalan Semarak.

Sambil membawa kain rentang bantahan terhadap Isa, mereka juga melaungkan 'Undur Isa'.

Sementara menunggu kebenaran menyerahkan memorandum, beberapa pimpin turut berucap kepada para peserta yang hadir.

Dr Hatta dengan berkerusi roda menyampaikan ucapan di hadapan Wisma Felda.

"Isa Samad pernah disabitkan dengan rasuh politik, tetapi beliau masih diberi memegang jawatan Pengerusi Felda.

"Pengerusi Felda adalah jawatan yang besar, perlu orang amanah dan bersih.

"Kita cintakan Felda. Kita mahu Felda menjadi milik peneroka sepenuhnya, tetapi sekarang menjadi milik korporat," kata Dr Hatta.

2.30 pm - Peserta himpunan kini tiba di Wisma Felda. Polis menghalang beberapa peserta yang cuba mendekati pintu pagar.

Penganjur kini sedang berbincang dengan pihak keselamatan bagi membenarkan beberapa wakil mereka masuk menyerahkan memorandum.

Kelihatan Pengerusi Bapa, Razman Zakaria mengetuai perbincangan dengan pegawai polis.

2.20 pm- Peserta himpunan kini sedang bergerak menuju ke ibu pejabat Felda.

Kira-kira 100 orang penyokong yang dipercayai penyokong Umno dilihat berhimpun bagi menghalang perserta himpunan ke pejabat Felda.

Kedua-dua himpunan GSF dan penyokong Umno itu dipisahkan dengan sekatan pihak polis ditengah-tengah di hadapan pintu masuk ke pejabat Felda.

2.15 pm- Ucapan dimulakan dengan Salahudin mengambil pentas.

"Kita datang hari ini dengan satu tujuan. Mereka yang tidak bertanggungjawab sila kosongkan kerusi Felda.

"Kita berkumpul hari ini adalah untuk menghalau Isa Samad keluar daripada Felda," Kata Salahudin.

Mazlan pula mengambil tempat untuk berucap "Kehadiran Isa telah mengundang bencana dalam Felda. Kita himpun hari ini bagi menyatakan ketegasan kita agar Isa letak jawatan sebagai pengerusi Felda.

"Saya termia banyak maklum balas termasuk dari dalam Felda sendiri. Mereka juga bersetuju bahawa orang bernama Isa Samad perlu keluar dari Felda," kata Mazlan.

2.10 pm- Hampir 1000 orang sudah berada di perkarangan Masjid Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kuala Lumpur Jalan Semarak menyertai Himpunan Oren Selamatkan Felda 2.0 hari ini.

Difahamkan mereka akan bergerak ke Ibu Pejabat Felda yang kira-kira 500 meter dari masjid tersebut sebentar lagi bagi menyerahkan memorandum kepada Pengerusi Felda Tan Tan Sri Isa Samad.

Di perkarangan masjid ketika ini sedang berlangsung ucapan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

Antara pimpinan yang kelihatan setakat ini termasuklah Naib Presiden PAS Salahudin Ayub, AJK PAS Pusat Dr Hatta Ramli, Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abd Rani Osman dan Pesuruhjaya PAS Wilayah Mohd Noor Mohamad.

Himpunan hari ini adalah anjuran Gerakan Selamatkan Felda (GSF) yang diketuai Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman.

Kelihatan juga, patung berwajah mirip Isa turut diarak oleh peserta dengan di ikat pada kayu dan seorang peserta dilihat memegang rotan dengan gaya mahu memukul belakang patung tersebut.
-HD

Protes ANAK bertembung dengan kumpulan pro BN

KUALA LUMPUR, 28 Dis ― Protes anjuran Kumpulan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) hari ini bertembung dengan kumpulan pro FELDA dan Barisan Nasional (BN) di Ibu Pejabat FELDA di Jalan Semarak di sini.

ANAK yang diketuai oleh Pengerusinya, Mazlan Aliman berarak sejauh 500 meter dari Masjid Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sepatutnya menyerahkan memorandum di ibu pejabat FELDA, namun terhalang apabila kumpulan pro FELDA dengan jumlah sekitar 300 peserta mengadakan sekatan di jalan masuk ke pejabat FELDA tersebut, di samping sekatan daripada 100 anggota polis daripada kedua-dua pihak.

Tindakan itu kemudiannya menyaksikan Timbalan Pengerusi Lajnah Tanah dan Wilayah PAS Pusat, Razman Zakaria selaku wakil daripada kumpulan protes ANAK berunding dengan pihak polis untuk membolehkan mereka menyerahkan memorandum tersebut.

Sepanjang perarakan itu, mereka melaungkan slogan "Undur Isa Samad", "Hancur Isa Samad", dan "Felda Bebas, bebas Felda".

Rundingan tersebut kemudiannya menyaksikan enam wakil daripada ANAK dibenarkan untuk menyerahkan memorandum tersebut termasuk Mazlan Aliman, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub, dan ahli Parlimen Kuala Krai, Hatta Ramli yang berkerusi roda dibenarkan untuk menyerahkan memorandum tersebut.

Mazlan Aliman dalam ucapannya menegaskan, empat kandungan memorandum tersebut antaranya adalah mendesak Pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Samad supaya meletakkan jawatan dengan kadar segera bagi menghentikan kekacauan di dalam FELDA; mengembalikan semula tanah seluas 360,000 hektar tanah yang dipajak kepada Felda Global Venture Holdings (FGVH); menghentikan penjualan minyak kepada Israel; dan juga menghentikan campurtangan politik di dalam FELDA.

"Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) jangan sambung kontrak Isa Samad," kata Mazlan merujuk kepada kontrak Isa yang bakal tamat 31 Disember depan.

"Tindak tanduk Isa telah merosakkan reputasi FELDA dan menjejaskan perjalanan FELDA pada keseluruhannya.

"Latar belakang beliau yang dikaitkan rasuah dan pelantikannya sebagai Pengerusi FELDA adalah kesilapan besar dilakukan Perdana Menteri," jelas Mazlan dalam memorandum yang diserahkannya.

Memorandum tersebut kemudiannya diterima oleh dua wakil daripada FELDA.

Sejurus selesai memorandum itu diserahkan, wakil daripada ANAK, termasuk R Tanggam kemudiannya "menyebat" patung Isa menggunakan rotan, sebagai simbolik meluahkan rasa tidak puas hati mereka.

Sementara itu, kumpulan Pro FELDA, yang diketuai oleh Wan Zawawi Wan Zahid turut melaungkan slogan "Persatuan Anak pengkhianat", "Kami sokong PM", " kami tolak pengacau", "Jangan ganggu Felda", dan juga beberapa banner tertera perkataan "Kami setia bersama PM".

Kedua-dua kumpulan juga turut kelihatan berperang mulut antara mereka, termasuk adegan "booo ...", sebaik sahaja mereka bertikam lidah dari jarak 30 meter antara satu sama lain.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh ketika sidang media sejurus tamat protes tersebut menyuarakan rasa terima kasih atas kerjasama kedua-dua kumpulan protes tersebut yang berjaya mematuhi arahan pihak polis yang bertugas.

"Kami sangat puas hati, dan kesemua pihak mematuhi arahan polis, kedua-dua kumpulan itu bersurai dengan aman," katanya kepada pemberita.

Protes yang bermula selepas selesai solat Jumaat itu kemudiannya tamat jam 3.30 petang dalam keadaan aman.
-TMI

Myanmar’s four different leading media outlets describe 4 different reasons for crony-owed illfated Air Bagan

Posted: 28 Dec 2012 01:15 AM PST

Air Bagan
Source: FB of Dr.Maung Zarni who shared Myanmar Computer Meme's photo.
The quality of Myanmar's 'new media': the country's four different leading/large circulation/crony-run (?) media outlets describe 4 different reasons for crony-owed Air Bagan flight that went down at Heho, Shan State airport.

A classic blind-leading-the blind scenario which makes it conducive for any type of ideological and political manipulation of public opinion.

This fact gives chills down my spine.

This is Myanmar Media :D

The Shocking Connection

Posted: 28 Dec 2012 01:09 AM PST

Three days after the horrific mass shooting news swept through the media and social outlets, trending on Twitter, and breaking the hearts of millions, new information concerning the Newtown, Connecticut shootings on Dec.14., and the Aurora theater shootings have revealed a haunting connection between the two tragedies.

CLICK HERE to read the shocking revelation.

While we are on that topic, CLICK HERE to read between Gotham City and Sandy Hook. No kidding.

For unanswered questions about Sandy Hook, CLICK HERE. To know who were the other shooters, CLICK HERE.

Happy reading!

အမ်ိဳး၊ ဘာသာ၊ သာသနာ ကာကြယ္ျခင္းေလာ? နာဇီဖက္ဆစ္စနစ္ ထူေထာင္ျခင္းေလာ?

Posted: 28 Dec 2012 12:00 AM PST

အမ်ိဳး၊ ဘာသာ၊ သာသနာ ကာကြယ္ျခင္းေလာ … နာဇီဖက္ဆစ္စနစ္ ထူေထာင္ျခင္းေလာ..?

Source FB of  U U Mhaw Sayar

7

အသက္ ၆၅ ႏွစ္အရြယ္ အေပၚအျဖဴ၊ ေအာက္အျဖဴ၀တ္ဆင္ထားသည့္ က်ေနာ့္ဘၾကီး ဦးေရႊလွေအာင္သည္ လက္တစ္ဖက္က စိတ္ပုတီးကိုကိုင္၍ က်န္တဖက္က ေတာင္ေ၀ွးကိုကိုင္ျပီး တေရြ႕ေရြ႕လာေနသည္ကို ျမင္ေနရသည္။ က်ေနာ္၏အိမ္ျခံ၀င္းထဲသို႔ ၀င္မည္အလုပ္ ငက်ားဟုေခၚေသာေခြးထီးက မဲမ ဟုေခၚေသာ ေခြးမကို ဂဲ ဂဲ ဟူေသာအသံျဖင့္ ရန္မူမည္လုပ္ေနသည္။

မဲမ မွာ ကိန္ကိန္ ဟူေသာအသံႏွင့္အတူ ေျမၾကီးေပၚ သို႔လွဲခ်လိုက္ျပီး ေအာ္သံမဆံုးေတာ့ေပ။ မဲမမွာ မာယာမ်ားေၾကာင္း၊ ေအာ္သံသည္ ဆယ္မိနစ္ခန္႔ဆက္တိုက္ ေအာ္တတ္ေၾကာင္းကို အိမ္နီးခ်င္းမ်ားကပါ သိႏွင့္ျပီးသားမို႔ မဲမ ေအာ္သည္ကို မည္သူမွ်ဂရုမထားေတာ့ေခ်။ မာန္ဖီေနေသာ ငက်ားႏွင့္ ပက္လက္လန္ေနေသာ မဲမ တို႔ကို ဘၾကီးျမင္လိုက္ရာ သနားၾကင္နာတတ္ေသာ၊ ဂရုဏာၾကီးမားေသာ၊ တရားမွ်တသည့္စိတ္ရွိေသာ က်ေနာ္၏ဘၾကီးမွာ ငက်ား၏ေက်ာျပင္ကို ေတာင္ေ၀ွးျဖင့္ ေဆာ္လိုက္ပါေတာ့သည္။ ငက်ားမွာ မထင္မွတ္ေသာရိုက္ခ်က္ေၾကာင့္ လွဲက်သြားရာမွ အားကုန္သံုးျပီး ထေျပးသည္။ ငက်ားသည္ ကိန္ ကိန္ ဟူေသာအသံကို လံုး၀မထြက္ေအာင္ အံခဲထားသည္ဟုထင္သည္။ ဘာမွေအာ္ျမည္ျခင္းမရွိ။ က်ေနာ္၏ဘၾကီးသည္ ပါလာေသာကိတ္မုန္႔တစ္လံုးကို မဲမေရွ႕သို႔ခ်ေကၽြးလိုက္သည္။ မဲမ မွာ ကိတ္မုန္႔ကိုစားေနသည့္ၾကားကပင္ ကိန္ ဟူေသာအသံကိုဆြဲျပီး ေအာ္ျပထားေသးသည္။ ဘၾကီးက က်ေနာ့္ကိုလွမ္းျပီး မင္းတို႔ ဒီငက်ားကို လြင့္ပစ္လိုက္ပါလား၊ ဒီအိမ္မွာ မထားနဲ႔ စသျဖင့္ ဂရုဏာေဒါသျဖင့္ ေအာ္သည္။

ၾကင္နာတတ္ေသာ ဘၾကီး၏လုပ္ရပ္သည္ မွန္ေလာ၊ မွားေလာ က်ေနာ္ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုေမးမိသည္။ မဲမ ၏ စရိုက္ႏွင့္ အေလ့အထကို ေသခ်ာဂဏစြာမေလ့လာဘဲႏွင့္ မဲမ ၏ ျပင္ပအမူအရာဟန္ပန္ကိုၾကည့္ျပီး ဘၾကီးအလြယ္တကူ ဆံုးျဖတ္ေလသလား။ ငက်ား၏ စရိုက္ကို က်ေနာ္တို႔ႏွင့္အတူ အိမ္နီးခ်င္းမ်ားကပါ သိၾကသည္။ …………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ကမာၻ႕ကုလသမဂၢအပါအ၀င္ သနားၾကင္နာမႈ၊ ကိုယ္ခ်င္းစာနာမႈတို႔ျဖင့္ဖြဲ႔စည္းထားေသာ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားသည္  က်ေနာ့္ဘၾကီးကဲ့သို႔ ျပင္ပသ႑ာန္တစ္ခုထဲကိုၾကည့္ျပီး မဆံုးျဖတ္ဘဲ ထိုထိုေသာအေၾကာင္းအရာတို႔၏ အတြင္းသ႑ာန္တို႔ကိုပါ ၾကည့္ျပီးမွဆံုးျဖတ္သင့္ေပသည္။ ဤမွ်ၾကီးက်ယ္ေသာ အဖြဲ႔အစည္းၾကီးမ်ားသည္ က်ေနာ့္ဘၾကီးကဲ့့သို႔ ငက်ားအေပၚထားေသာ ေဒါသ ႏွင့္ မဲမ အေပၚထားေသာ ေစတနာတို႔သည္ ဘၾကီးက မွန္သည္ထင္ေနေသာ္လည္း က်ေနာ္ႏွင့္အတူျမင္ေနၾကေသာ မိသားစု၀င္မ်ား၊ အိမ္နီးနားခ်င္းမ်ားအဖို႔ ဘၾကီးလုပ္ရပ္မမွန္ဆိုတာကို ျမင္ေနသည္၊ သိေနသည္ မဟုတ္ပါလား။

********************************************

ခုေရးခဲ့တာက က်ေနာ္ဖတ္ခဲ့ရတဲ့ `ပစၧိမရပ္၀န္း´ ဆိုတဲ့ မဂၢဇင္းတစ္အုပ္က ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္မွစာပိုဒ္တစ္ပိုဒ္ ပါ။ ဒီေလာက္ေလးဖတ္လိုက္တာနဲ႔ ဘာစာအုပ္မွန္းမသိေသးရင္ေတာင္ ဘယ္အေၾကာင္းအရာကို ဦးတည္ေန သလဲဆိုတာ စာဖတ္သူတို႔ သတိထားမိမယ္ထင္ပါတယ္။

က်ေနာ့္အျမင္ကို ေျပာရရင္`ပစၧိမရပ္၀န္း´မဂၢဇင္းမွာ ေရးသားထားတဲ့ ေဆာင္းပါးေတြအားလံုးနီးပါးက မြတ္ဆလင္မုန္းတီးေရး၊ အထူးသျဖင့္ ရခိုင္ေဒသမွမြတ္ဆလင္မ်ားကို ဆန္႔က်င္ေမာင္းထုတ္ေရးကို ဦးတည္ျပီး လႈံ႕ေဆာ္ေရးသားထားတာေတြ႔ရပါတယ္။ အဲဒီေဆာင္းပါးေတြထဲက `ရိုဟင္ဂ်ာဆိုသည္´မွာ ေဆာင္းပါး၊ `ဧည့္သည္မမည္´ေဆာင္းပါး၊   `လူ လူ ဟစ္တယ္´ ေဆာင္းပါး၊ `ရိုဟင္ဂ်ာဆိုသူတို႔အေပၚ ေဒသခံတို႔ အျမင္´ေဆာင္းပါး၊ `သနားစရာ အေရျခံဳ´ ေဆာင္းပါးနဲ႔ တျခားေဆာင္းပါးအမ်ားစုဟာ ဘူးသီးေတာင္-ေမာင္းေတာေဒသမွာေနထိုင္တဲ့ ရိုဟင္ဂ်ာမြြတ္ဆလင္မ်ားအေပၚ ဆုိးဆုိး၀ါး၀ါးမုန္းတီးဆန္႔က်င္ကာ အဓိကရုန္း ျဖစ္လာေစရန္ ရည္ရြယ္ခ်က္ရွိရွိ လႈံ႕ေဆာ္ေရးသားထားတဲ့ ေဆာင္းပါးေတြလို႔ပဲ က်ေနာ္ျမင္တယ္။

အဲဒီလိုမ်ိဳး ေဒသတြင္းရွိဘာသာျခားလူမ်ိဳးစုတစ္စုအေပၚ ဆန္႔က်င္ႏွိမ့္ခ်ေရးသားထားတဲ့ မဂၢဇင္းတစ္ခုမွာ ဦးေဆာင္ပါ၀င္ေနတဲ့သူေတြက အဲဒီေဒသကိုလက္ရွိအုပ္ခ်ဳပ္ေနေသာ ခရိုင္အဆင့္၊ ျမိဳ႕နယ္အဆင့္ အရာရွိၾကီး မ်ားကိုယ္တိုင္ျဖစ္ေနတဲ့အျပင္ ၊ ဘုန္းၾကီးေတြလည္း ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဒါထက္ပိုထူးျခားတာက စာေပလြတ္လပ္ ခြင့္တင္းၾကပ္လြန္းတယ္ လို႔  ေခတ္အဆက္ဆက္ နာမည္ၾကီးခဲ့ေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံစာေပစိစစ္ေရးအဖြဲ႕က ဒီလို လူမ်ိဳးေရ၊ ဘာသာေရး အဓိကရုန္းျဖစ္ေအာင္လႈံ႕ေဆာ္ထားတဲ့ မဂၢဇင္းကို တရား၀င္ခြင့္ျပဳခ်က္ (အမွတ္ – ၅၃၀၁၂၀၁၂၁၁) နဲ႔ ထုတ္ေ၀ခြင့္ျပဳခဲ့တာပဲ ျဖစ္တယ္။ အစိုးရေပၚလစီေတြ နဲ႔ စာေပစိစစ္ေရးဆိုတာက ကုလား မုန္းတီးေရးအတြက္ ဆိုရင္ Freedom of Right ကို အျပည့္အ၀လိုက္နာပံု ေပၚပါတယ္။

1

က်ေနာ္ ဒီစာအုပ္ကိုဖတ္မိေတာ့ ဖက္ဆစ္နာဇီေတြရဲ့ ဂ်ဴးမုန္းတီးေရး၀ါဒျဖန္႔မႈအျဖစ္ ထုတ္ေ၀ခဲ့တဲ့ စာအုပ္ေတြ၊ စာေစာင္ေတြကို သြားစဥ္းစားမိတယ္။ မိတ္ေဆြတို႔လည္း ဖက္ဆစ္နာဇီေတြရဲ့ လူမ်ိဳးေရးမုန္းတီးမႈအတြက္ ၀ါဒျဖန္႔မႈေတြနဲ႔ လက္ရွိျမန္မာျပည္က ၀ါဒမိႈင္းတိုက္မႈေတြ နိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ႏိုင္ဖို႔ ေရးသားလိုက္ပါတယ္။

(၁)

`ျမက္ခင္းလြင္ျပင္ေဒသက ေျမေခြး နဲ႔ ကမာၻေပၚမွာရွိသမွ် ဂ်ဴးေတြရဲ့ ဘယ္လိုက်ိန္ဆိုတဲ့စကားပဲျဖစ္ျဖစ္ မယံုနဲ႔´

 "ျမက္ခင္းလြင္ျပင္ေဒသက ေျမေခြးေတြ ဘယ္ေတာ့မွ ျမက္မစားသလို၊ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးဆိုတာလည္း ဘယ္လိုပဲ က်ိန္ဆိုေျပာပါေစ ..ဘယ္ေတာ့မွ ကတိမတည္ဘူး။ ျမက္ခင္းလြင္ျပင္ေဒသက ေျမေခြးေတြဟာ သူတို႔ သားေကာင္ကို ဖမ္းမိဖို႔အတြက္ မာယာအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ခ်ဥ္းကပ္ၾကသလို ၊ ကမာၻေပၚမွာရွိသမွ် ဂ်ဴးဆိုတဲ့လူမ်ိဳး ဟာလည္း သူတို႔ပတ္၀န္းက်င္ကလူေတြကို ဖ်က္လိုဖ်က္ဆီးလုပ္ဖို႔၊ တျခားသူေတြရဲ့ ဥစၥာပစၥည္းေတြကို အေခ်ာင္သိမ္းပိုက္ဖို႔၊ ဂ်ာမန္မိန္းမပ်ိဳးေလးေတြကို သိမ္းပိုက္ဖို႔ နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႔လိမ္လည္လွည့္ဖ်ားေလ့ရွိတယ္။"

ဒီလိုစိတ္၀င္စားစရာေကာင္းေအာင္ အစခ်ီထားတဲ့စာအုပ္ဟာ ဖက္ဆစ္နာဇီရဲ့ ဂ်ဴးဆန္႔က်င္ေရး၀ါဒျဖန္႔ခ်ိဖို႔ ရည္ရြယ္ခ်က္ျဖင့္ ထုတ္ေ၀ခဲ့တဲ့ ကေလးဖတ္စာအုပ္သံုးအုပ္ထဲက ပထမဦးဆံုးတစ္အုပ္ျဖစ္တယ္။ နာမည္ၾကီး သတင္းစာတိုက္နဲ႔စာအုပ္တုိက္ပိုင္ရွင္ ဂ်ဴးလီယပ္စတိြဳက္ခ်ာရဲ့ `ဒါ စတားမား´စာအုပ္တိုက္မွ ၁၉၃၅ ခုႏွစ္မွာ အုပ္ေရတစ္သိန္းေက်ာ္ထုတ္ေ၀ခဲ့ျပီး ေက်ာင္းသံုးဖတ္စာအုပ္အျဖစ္ပင္ ျပဌာန္းခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီစာအုပ္ ေရးသားသူ အဲလ္ဗီရာေဘယာ က အသက္ ၁၈ ႏွစ္အရြယ္ အႏုပညာေက်ာင္းသူ တစ္ေယာက္သာျဖစ္ပါတယ္။

ေဘယာရဲ့စာအုပ္ထဲက စြပ္စြဲမႈတစ္ခုကေတာ့ `ယုဒ ဟာ ေယရႈခရစ္ေတာ္ကို သစၥာေဖါက္ခဲ့သလိုပဲ ဂ်ာမနီက ျပည္တြင္းေန ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြဟာလည္း အဖဂ်ာမနီျပည္ၾကီးကို သစၥာေဖါက္ခဲ့ၾကတဲ့အတြက္ ပထမကမာၻစစ္ၾကီး မွာ ဂ်ာမနီစစ္ရံႈးခဲ့ရတယ္။´ လို႔ ဆိုပါတယ္။

2

(၂)

ဂ်ဴးဆန္႔က်င္ေရး၀ါဒမိႈင္းတိုက္မႈအျဖစ္ ဂ်ဴးလီယက္စတိြဳက္ခ်ာရဲ့ `ဒါးစတာမား´စာအုပ္တိုက္မွ ဒုတိယေျမာက္ ထုတ္ေ၀ခဲ့တဲ့စာအုပ္ကေတာ့ Ernst Hiemer ေရးသားတဲ့ `အဆိပ္ရွိေသာ မိႈမ်ား´ ဆိုတဲ့စာအုပ္ပါ။

ဖရန္႔ ဆိုတဲ့ကေလးကို သူ႔အေမက `မိႈေတြထဲမွာ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ မိႈေတြရွိသလို၊ လူကိုအႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ မိႈေတြလည္း ရွိေၾကာင္း၊ လူေတြမွာလည္း အဲဒီလိုပဲ ေကာင္းတဲ့လူေတြရွိသလို ယုတ္မာေကာက္က်စ္တဲ့၊ လူ႔အသိုင္းအ၀ိုင္းကို ဒုကၡေရာက္ေစတဲ့လူမ်ိဳးေတြရွိေၾကာင္း´ ဆံုးမေနပံုနဲ႔အစခ်ီထားျပီး စိတ္၀င္စားစရာ ေကာင္းေအာင္ ေရးသားထားတယ္။ အဲဒီစာအုပ္ထဲမွာ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြကို စက္ဆုပ္မုန္းတီးေစရန္ စနစ္တက် ဖန္တီးေရးသားထားတာပါ။ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးဆိုတာ မာရ္နတ္က လူေယာင္ေဆာင္ထားတဲ့ေကာင္ေတြ လို႕လည္း ကေလးေတြကို ဆံုးမထားပါေသးတယ္။ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးတစ္ေယာက္ရဲ့ သြင္ျပင္သ႑ာန္ကိုေဖၚျပရာမွာလည္း မုတ္ဆိတ္ေမြးထူလဗ်စ္ နဲ႔ ႏွာေခါင္းေကာက္ေကာက္ၾကီးေတြနဲ႔ေပါ့ဗ်ာ။ 3ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြ ဂ်ာမနီျပည္ထဲ ဘယ္လိုေရာက္လာသလဲဆိုတဲ့ ေခါင္းစဥ္ေအာက္မွာေတာ့ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြဟာ ကမာၻ႔အေရွ႕ပိုင္းေဒသကေန ဂ်ာမနီျပည္ထဲခိုး၀င္လာၾကတယ္.. တဲ့ (ျဖစ္ပံုခ်င္းတူတာက အံ့ၾသစရာဗ်ာ)။ ၀င္လာတုန္းက ျခဴးျပားတစ္ျပားေတာင္မရွိတဲ့ စုတ္စုတ္ျပတ္ျပတ္အလုပ္ၾကမ္းသမားေတြ၊ ဒီလိုေျမေကာင္း ေရေကာင္းေရာက္မွ ဂ်ဴးေတြဟာေတာက္ေတာက္ေျပာင္ေျပာင္ ျဖစ္လာခဲ့ၾကတယ္.. ခုေတာ့ ဂ်ာမန္လူမ်ိဳးေတြရဲ့ စည္းစိမ္ဥစၥာေတြကို လက္၀ါးၾကီးအုပ္လာခဲ့ၾကျပီ။ ဂ်ာမန္လူမ်ိဳးေတြ ႏိုးထၾကေလာ့ .. လို႔ ႏိႈးေဆာ္ထား ပါေသးတယ္။

စာရွည္သြားမွာစိုးလို႔ အကုန္ေရးမေနေတာ့ဘူးဗ်ာ။ ခပ္တိုတိုေျပာရရင္ ဒီစာအုပ္ဟာ ကေလးသူငယ္ေတြ အတြက္အဓိကရည္ရြယ္ေပမဲ့ ေအာက္ေျခထိလူထုတရပ္လံုး ဂ်ဴးလူမ်ိဳးမုန္းတီးဆန္႔က်င္ေရး ပိုမိုျပန္႔ပြား လာေအာင္ ပံုစံမ်ိဳးစံုနဲ႔ လူျပိန္းၾကိဳက္ေရးသားထားတာေတြ႔ရတယ္။ အဆံုးမွာေတာ့ `ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြဟာ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံအတြက္ ၾကမၼာဆိုးေတြသယ္ေဆာင္လာတဲ့ ျဂိဳဟ္ေမႊတဲ့ေကာင္ေတြပဲ´ လို႔ ခပ္ျပတ္ျပတ္ ေကာက္ခ်က္ခ်ထားတယ္။ 4

`အဆိပ္ရွိေသာ မိႈမ်ား´ ဆိုတဲ့စာအုပ္ထဲက ဘာသာေရးအရေသြးထိုးေပးတဲ့ အခန္းက႑ေပါ့။

(၃)

၁၉၄၀ခုႏွစ္မွာ `ဒါစတားမား´စာအုပ္တိုက္ကထုတ္ေ၀ခဲ့တဲ့ တတိယေျမာက္ ဂ်ဴးမုန္းတီးေရး၀ါဒျဖန္႔စာအုပ္ ကေတာ့ `ေခြးဗႏၶတ္၊ ေတာေခြးရိုင္းမ်ား နဲ႔ စက္ဆုပ္ဖြယ္တိရိစၧာန္မ်ား´ ဆိုတဲ့ (အဆင္ေျပသလို ဘာသာျပန္ထားျခင္းျဖစ္သည္) စာအုပ္ပါ။ ဒီစာအုပ္ကိုလည္း  Ernst Hiemer ကပဲေရးသားခဲ့တာပါ။  

ဂ်ဴးဆန္႔က်င္ေရး စာအုပ္သံုးအုပ္ထဲမွာ ဒီစာအုပ္က အဆိုး၀ါးဆံုးစာအုပ္လို႔ပဲ က်ေနာ္ျမင္ပါတယ္။ စာအုပ္ထဲမွာ ဂ်ဴးေတြကို ေတာေခြးရိုင္း၊ ဥၾသငွက္၊

စာကေလး၊ ပ်ားထီး၊ က်ိဳင္းေကာင္၊ ပုတ္သင္ညိဳ၊ ေျမြေပြး၊ ၾကမ္းပိုး၊ သန္ေကာင္၊ ေခြးဗႏၶတ္ စတဲ့တိရိစၧာန္ေပါင္းမ်ားစြာနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ဥပမာေပးထားျပီး ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြဟာ ေကာက္က်စ္စဥ္းလဲေၾကာင္း၊ အလိုရမက္ၾကီးေၾကာင္း၊ သူတပါးအေပၚ ဂုတ္ေသြးစုတ္ဖို႔ပဲေခ်ာင္းေနတဲ့ အေခ်ာင္သမားမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း၊ လူ႔အဖြဲ႔အစည္းအတြက္အသံုးမ၀င္တဲ့ လူပိုေတြျဖစ္ေၾကာင္း၊ သစၥာမဲ့ေၾကာင္း၊ ဟန္ေဆာင္ေကာင္းျပီး  အလြန္ရက္စက္ေၾကာင္း၊ တျခားလူမ်ိဳးေတြကိုေသြးေႏွာပစ္ျပီး ဂ်ာမန္လူမ်ိဳး ေပ်ာက္ေအာင္ၾကိဳးစားေနေၾကာင္း၊ ဂ်ာမန္တမ်ိဳးသားလံုးအတြက္သာမက တကမာၻလံုးက လူသားမ်ိဳးႏြယ္ အားလံုးအတြက္ပါ လူ႔အႏၱရာယ္ေကာင္ေတြျဖစ္ေၾကာင္း .. တိရိစၧာန္ေတြနဲ႔ဥပမာေပးရင္း လက္လြတ္စပယ္ လူမ်ိဳးေရးႏွိမ့္ခ်ေစာ္ကားျပီး ေရးသားထားပါတယ္။ ဒါတင္ဘယ္ကမလဲ .. ဂ်ဴးေတြဟာ ႏိုင္ငံျခားသားမ်ားျဖစ္ေပမဲ့ အိမ္ရွင္ျဖစ္တဲ့ဂ်ာမန္လူမ်ိဳးေတြကို ဂ်ာမနီျပည္ၾကီး ကေနေမာင္းထုတ္ဖို႔ ဘယ္လို ၾကိဳးစားေနေၾကာင္း  ဥၾသငွက္နဲ႔ဥပမာေပးျပီး တင္ျပထားေသးတယ္။ (တိုက္ဆိုင္ပံုကို ေျပာပါတယ္) 5

အဆိုးဆံုးကေတာ့ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးဆိုတာ ကမာၻေပၚရွိ အျခားေသာလူသားမ်ိဳးႏြယ္ေတြအတြက္ အသက္အႏၱရာယ္ေပးေနတဲ့၊ ၊ ၾကမၼာဆိုးေတြသယ္ေဆာင္လာတဲ့ ဘက္တီးရီးယား/ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးမႊားေတြပဲလို႔ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ေဖၚျပထားတာပါ။ ဒီလို ဘက္တီးရီးယား/ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမႊားေတြကို သတ္ပစ္ႏိုင္မွ လူသားေတြက်န္းမာႏိုင္မွာျဖစ္သလို၊ လူ႔အဖြဲ႔အစည္းၾကီး ေအးခ်မ္းသာယာဖို႔ အတြက္ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြကို ကမာၻေပၚကေန ကိစၥတုန္းေအာင္ရွင္းပစ္ရမယ္လို႔ ေကာက္ခ်က္ခ်ရင္း အဆံုးသတ္ ထားပါတယ္။ (ဒီလို လူမ်ိဳးျဖဳတ္သုတ္သင္ေရး လမ္းေၾကာင္းတစ္ခုကို ေဖၚေဆာင္ရာ ေရာက္ေစတဲ့အတြက္ လူသားမ်ိဳးႏြယ္တစ္ခုကို ဘက္တီးရီးယား/ဗိုင္းရပ္စ္ နဲ႔ ႏိႈင္းျပီးေျပာတာဟာ အလြန္ဆိုးရြားတဲ့ RACISTS ေတြရဲ့ အသံုးအႏႈန္းတစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။)

6

(လူ႔အဖြဲ႔အစည္းေအးခ်မ္းသာယာေစဖို႔ ဗိုင္းရပ္စ္သဖြယ္ ဂ်ာမနီျပည္ထဲ၀င္ေရာက္ေနတဲ့ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးမ်ားကို အျပတ္ ရွင္းပစ္ရမယ္လို႔ ဆိုထားတဲ့ `ေခြးဗႏၶတ္၊ ေတာေခြးရိုင္းမ်ားႏွင့္ စက္ဆုပ္ဖြယ္တိရိစာၧန္မ်ား´ ဆိုတဲ့စာအုပ္ပါ) က်ေနာ့္အျမင္ကေတာ့ ဂ်ဴးမုန္းတီးေရး၀ါဒျဖန္႔စာအုပ္ေတြထဲမွာ အဆိုးဆံုးစာအုပ္ပါပဲ.. ဒီစာအုပ္ထုတ္ေ၀ျပီး ႏွစ္အနည္းငယ္အၾကာမွာ ဂ်ဴး မ်ိဳးျပဳတ္သတ္ျဖတ္မႈေတြ စတင္လာခဲ့ပါေတာ့တယ္။ ဒီစာအုပ္ေတြရဲ့ အစြမ္းထက္မႈေၾကာင့္ ဂ်ာမန္လူထုကလည္း နာဇီပါတီရဲ့ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးသုဥ္းသတ္ျဖတ္တာဟာ လုပ္သင့္လုပ္ထိုက္ တဲ့ လုပ္ရပ္တစ္ခုအျဖစ္ ျမင္လာၾကပါေတာ့တယ္။ ဤသည္ပင္လွ်င္ နာဇီ၀ါဒျဖန္႔ခ်ိေရးရဲ့ အစြမ္းထက္ျမက္မႈ ပဲျဖစ္ပါတယ္။

က်ေနာ္ခုလို ျမန္မာ့မ်ိဳးခ်စ္လုပ္ရပ္ေတြကို ဖက္ဆစ္နာဇီလုပ္ရပ္ေတြနဲ႕ႏိႈင္းထားတယ္ဆိုေတာ့ ေပါက္ကြဲလိမ့္မယ္ဆိုတာ သိပါတယ္။

`ဒါဆို ခိုး၀င္လာသူေတြကို ဘာမွမလုပ္ရေတာ့ဘူးလား´လို႔ စာဖတ္သူမ်ားက က်ေနာ့္ကိုေမးခ်င္ပါလိမ့္မယ္။ ဥပေဒခ်ိဳးေဖါက္သူေတြအတြက္ စီရင္မဲ့ဥပေဒေတြရွိပါတယ္။ တရားဥပေဒစိုးမိုးမႈရွိလာေအာင္၊ တရားစီရင္ေရး စနစ္ မွန္မွန္ကန္ကန္ျဖစ္လာေအာင္ က်ေနာ္တို႔ၾကိဳးပမ္းရမွာပါ။  က်ေနာ္ေရးသားခဲ့သမွ်ဟာ ဥပေဒမဲ့လုပ္ရပ္ ေတြကို အားမေပးဖို႔ကိုသာ တိုက္တြန္းခဲ့တာပါ။ ဥပေဒမဲ့လုပ္ရပ္တစ္ခုကို က်ေနာ္တို႔မသိေယာင္ေဆာင္ေနလိုက္ျခင္းဟာ တခ်ိန္ခ်ိန္မွာက်ေနာ္တို႔အေပၚမွာလည္း ဒီလိုမ်ိဳး လုပ္ေဆာင္ေစဖို႔ ခြင့္ျပဳေပးလိုက္ရာေရာက္ပါတယ္။ အမ်ိဳး၊ဘာသာ၊သာသနာ ကာကြယ္ေရးဆိုတဲ့ ေခါင္းစဥ္ကေတာ့ နားေထာင္လို႔ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လုပ္ရပ္ကဘယ္လမ္းေၾကာင္းကို ဦးတည္ေနတယ္ဆိုတာ သတိျပဳၾကပါ။ အဲဒီလမ္းေၾကာင္း၊ အဲဒီစနစ္ဟာကမာၻသမိုင္းတေလ်ာက္ ရုပ္အဆိုးဆံုး၊ အရွက္သိကၡာအကင္းမဲ့ဆုံး ဖက္ဆစ္စနစ္ဆိုးၾကီးတစ္ခုအျဖစ္ မွတ္တမ္း၀င္ထားပါတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳးတရားဥပေဒကိုစိမ္ေခၚျပီး ကိုယ့္နည္း ကိုယ့္ဟန္နဲ႔ ေျဖရွင္းတတ္သည့္အေလ့အထဟာ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ့ ယဥ္ေက်းမႈတစ္ရပ္ျဖစ္မသြားေစရန္ က်ေနာ္တို႔တားဆီးရပါလိမ့္မယ္။ က်ေနာ္တို႔ကိုယ္တိုင္လည္း အမုန္းကိုေက်ာ္လြန္ျပီးမၾကည့္ႏိုင္ပါက ဘယ္သူကမွ ၀ါဒျဖန္႔၊ မိႈင္းတိုက္ေနစရာပင္မလိုဘဲ လက္ေတြ႔က်တဲ့ အေျခအေနမွန္ကိုျမင္ေတြ႔ႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါ…။


Governments before and after elections

Posted: 27 Dec 2012 11:25 PM PST

Gov B4

From the FB of Baydar Lam. 
အစိုးရဆိုတာ အစပဲရိုးတာ တိုက္ဆိုင္မွ ုရွိရင္ခြင့္လြတ္ပါ
၁၆-၁၁-၁၉၅၆ ခု ဖ-ဆ-ပ-လ ဂ်ာနယ္မွ

Gov after


Musa Hassan Dedah lagi: Jenayah Meningkat Sebab Hubungan Kongsi Gelap Dgn "Orang Atas"

Posted: 28 Dec 2012 01:04 AM PST

Kadar jenayah yang tinggi di Malaysia disebabkan oleh hubungan rapat antara pemimpin negara dan kpemimpin kongsi gelap, dakwa bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.

"Apabila penjenayah rapat dengan 'orang atas', yang teraniaya adalah masyarakat," kata Musa kepada The Malaysian Insider dalam temuramah baru-baru ini tanpa menamakan sesiapa.

Peningkatan bilangan rakyat Malaysia yang bimbang ke atas keselamatan mereka di rumah dan di jalanan menyebabkan mereka mempersoalkan pentadbiran Najib yang seringkali mengembar-gemburkan kejayaan mengurangkan jenayah, bakal bertukar menjadi antara isu utama pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Baru-baru ini kumpulan pemerhati jenayah, MyWatch, yang rapat dengan Musa mendakwa pegawai polis berpangkat tinggi terlibat dengan penggubahan wang haram, termasuk perjudian haram, pelacuran, mengatur perlawanan bola sepak, malah turut mempunyai hubungan dengan pemimpin kongsi gelap.

Kadar jenayah tinggi dikaitkan secara langsung dengan sindiket yang berurusan dengan pelacuran, perjudian, dan pinjaman wang haram, kata Musa kepada The Malaysian Insider, menyokong dakwaan MyWatch.

Beliau menekankan kesan "domino" aktiviti haram berkenaan sambil menambah masalah jenayah dalam negara ini tidak akan dapat diselesaikan selagi akar kepada permasalahan itu sendiri tidak dicabut.

"Jenayah ini macam roda. Kalau wujud aktiviti maksiat seperti judi, pelacuran, loan shark (ceti haram), selagi itu ada jenayah. Contohnya bila orang kalah judi, mereka mula merompak. Jenayah tidak akan habis jika aktiviti-aktiviti maksiat ini terus ada.

"Salah satu cara seperti yang saya cadangkan dulu, kerajaan patut beri lesen disesetengah tempat macam di Holland," kata beliau merujuk kepada kawasan pelacuran 'halal' di Belanda sambil menambah, "Orang nak pergi pun segan.

" Menurut Musa lagi, diantara sebab kegagalan kerajaan untuk meyakinkan masyarakat bahawa mereka berada dalam keadaan selamat adalah kerana ia hanya memberikan tumpuan kepada jenayah jalanan dan bukannya jenayah secara keseluruhan.

"Jenayah lebih besar seperti pecah rumah, rompakan, samun, curi kenderaan dan bunuh.

"Overall (secara keseluruhan) perlu diambil kira. Ini yang menyebabkan masyarakat rasa tak selamat," katanya.

Untuk mengurangkan kadar jenayah yang membimbangkan, Musa mencadangkan agar Polis Di Raja Malaysia (PDRM) memantapkan aktiviti untuk mendapatkan maklumat risikan dengan melibatkan orang ramai untuk bekerjasama.

"Contohnya, apabila orang ramai beritahu saya tentang sesuatu jenayah, saya akan kirimkan maklumat ini kepada pegawai polis yang berkenaan. Ini contoh risikan yang kita boleh perolehi daripada masyarakat," katanya.

MyWatch turut mempersoalkan KPN sekarang kerana tidak mengambil tindakan dan senyap terhadap bukti kesalahan yang kumpulan tersebut akan dedahkan kepada umum kecuali Tan Sri Ismail Omar bersetuju untuk berjumpa dengan mereka.

Musa dan MyWatch, dikritik oleh beberapa bekas penjawat awam daripada pasukan keselamatan tersebut selepas pendedahan yang dilakukannya bersama MyWatch, termasuk daripada bekas Pengarah Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Datuk Ramli Yusuff, bekas penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Tan Sri Robert Phang dan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim.

Beberapa penculikan berprofil tinggi, rompakan dan kes-kes serangan, termasuk peningkatan penggunaan senjata, menyebabkan ahli parlimen pembangkang dan orang awam mempersoalkan dakwaan unit kecekapan Putrajaya itu bahawa kadar jenayah di negara ini telah menurun dengan ketara sejak inisiatif di bawah itu Program Transformasi Kerajaan (GTP) dimulakan dua tahun lalu.

Ahli politik pembangkang menuduh kerajaan persekutuan terlalu sibuk mengintip orang awam dan menangani persepsi negatif terhadap kelemahan pihak berkuasa dalam mengurangkan jenayah daripada pertempuran sebenar, menunjukan ketidakseimbangan bajet untuk siasatan jenayah .

Pengarah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) PEMANDU Eugene Teh pada Julai mengeluarkan statistik segar menunjukkan bahawa indeks jenayah di Malaysia menurun sebanyak 10.1 peratus dari Januari hingga Mei tahun ini apabila dibandingkan dengan tempoh sama tahun lepas.

PEMANDU sebelum itu mengeluarkan angka fakta indeks jenayah menurun sebanyak 11.1 peratus dari tahun 2010 hingga tahun lepas manakala jenayah jalanan menurun 39.7 peratus dalam tempoh sama.

Pentadbiran Datuk Seri Najib Razak juga menuduh media memainkan laporan jenayah dan menegaskan kes terpencil dan tidak tepat menunjukkan peningkatan dalam kadar jenayah di seluruh negara. -TMI

From Dream to Nightmare

Posted: 27 Dec 2012 10:00 PM PST

Three and a half years after the worst recession since the Great Depression, the earnings and employment gap between those in the under-35 population and their parents and grandparents threatens to unravel the American dream of each generation doing better than the last.

We have noted a number of times that these divides are growing and warned of the social tension this could create and, as Bloomberg notes, it does not appear to be getting any better, Generation Y professionals entering the workforce are finding careers that once were gateways to high pay and upwardly mobile lives turning into detours and dead ends.

"This generation will be permanently depressed and will be on a lower path of income for probably all of their life - and at least the next 10 years," as middle-income jobs are disappearing.

A 2009 law school graduate sums it up rather succinctly: "I had a lot of faith in the system, the mythology that if you work really hard you can achieve anything, and the stock market always goes up. It was pretty naïve on my part."

CLICK HERE for the rest of the entry.

MCA Terdesak, Keluarkan Kalendar Hina Hudud! Mana UMNO, PERKASA, PEKIDA & JATI?

Posted: 27 Dec 2012 10:18 PM PST


KALENDAR TAHUN 2013 HINA HUDUD, DIEDARKAN KEPADA ORANG RAMAI!!!!!!!

PEMUDA UMNO/PERKASA/PEKIDA/JATI SEMUA PAKAT SENYAP MEMBISU TERKELU LIDAH!!!!

Kalendar tahun 2013 hina HUDUD yang dipercayai dicetak dan ditaja/biayai oleh MCA, rakan sekutu karib paling akrab dan disayangi serta disanjungi UMNO semenjak belum Merdeka.

Nak tahu juga dimana perginya suara garang bengis Pemuda UMNO/PERKASA/JATI/PEKIDA/PESILAT yang dok terlalak terlong memekik memekak kononnya akan pertahankan Islam sampai sanggup mati bermandikan darah, hancur badan berkecai tulang.

Najib bilang undi UMNO adalah undi pertahankan Islam dan aqidah.

Ini sampai dah buat kalendar 2013 apa cerita.

Dulu dalam Persidangan Agung Tahuan MCA didepan Najib Razak, Presiden MCA @ Raja Porno Malaysia, Chua Soi Lek hina HUDUD, Najib tersenyum dan hadihkan MCA RM30juta.

Yang kerja buat/cetak/edar kalendar 2013 hina HUDUD boleh dapat berapa juta pula???????

MCA TERDESAK ATAU UMNO YANG NAZAK? -omakkau

For The Sake Of Good Leadership..

Posted: 27 Dec 2012 11:40 PM PST

Sometimes we cannot have a perfect leader..we may have to sacrifice our opinions and prejudices towards a certain candidate whom we detest like hell.
But his positive attributes can be developed.
If the reasons for hating the person is because he has antagonized another great statesman, that reasoning can surely be cast aside..for the time being.

Favoring and siding one over another is not a strong enough condition to consider blasting and killing off one with great leadership skills.
Do not write off the candidate just because he has committed 'unforgivable sins' upon another member of the same party.
If he had behaved disrespectfully and improperly, there are limits to our punishment.

We Umno members know that playing treacherous backstabbing and betrayals in the party have been a long time favorite game..only the cleverest survived unscathed to climb up the major ranks.

Being merciless and hostile to just a selected few is most unfair.
We might as well be dead serious in taking action towards all those who have been scrupulously evil.

Our wisdom must not be tainted to the point of looking overly virtuous and full of self-righteousness.
We are not defending a saint.
Be honest..both are full of faults in their own darn ways.
Let us not encourage a web of quagmire infighting within our Umno party to flare up.
Now is really not the appropriate time.

Creating potential leaders for the future of the country and guiding their positive traits..that we need to nurture hard.
Perhaps something happened between them that we are not aware of.
If the candidate has looked 'ugly' in his past actions, we can lead by example in not being vengeful.

We must remember that if the candidate can be groomed to become an additional political asset, think of the rakyat first and not be bitter for his behaviour upon an ex premier whom we idolize to bits.

Leaders criticize each other heavily all the time..they can disagree so bitterly..that is undeniable.
But great minds must not be flushed down the drains..even though their background and origins are below our expectations and not praiseworthy.
We must be matured.. having a deep understanding even though the 'crimes' committed were considered abhorrent..we really cannot judge others so quickly when the full details were not totally divulged to us.

Our negative arguments and writings of course can destroy a powerful teamwork.
Give everybody in our Umno a chance.

We may dislike the candidate but that does not mean he cannot be another great Muslim leader in the making for the future of the country.
Do not 'teach' him a lesson..
We must not forget we are amongst Muslims.

Hence,let us acknowledge and fully support all candidates chosen by our leadership boss.
The PM is still extremely focused and sober-minded.
Due credit must be handed for his choices..no matter how questionable or loathsome we believe the characters are.

Tomorrow's BN leaders need our goodness at heart..not our pile of anger and stored frustrations.
In the PRU 13, we must be mentally ready to be at war only with PR..not at loggerheads with each other..patience please. 

Demanding to de-registered the RNDP Racist Rakhine Party

Posted: 27 Dec 2012 06:51 PM PST

ပါတီမ်ားမွတ္ပံုတရင္ာ၌"လူမ်ိဳးေရး(သို႔)ဘာသာေရး(သို႔) အမ်ားေအပၚထိခိုက္ေစႏိုသင္ည့္ ေရးသားမႈ၊ေဟာေျပာမႈ၊ စည္းရံုးလႈံ႕ေဆာ္မႈမျပဳရန္ႏွင့္ ဘာသာေရးအားႏိုငင္ံေရးအတြက္ အျမတ္မထု္ရတန္ဟူ၍စည္းကမ္းခ်က္မ်ားပါရွိထားပါသည္။ ထိုအခ်က္မ်ားအားဆန္႔က်လင္ာပါကထိုပါတီအားေကာ္မရွမင္ွ ဖ်က္သိမ္းရပါမည္။ထို႔ေၾကာင့္ RNDPပါတီမွ ၂၀၁၂-ခုႏွစ္၊ ႏို၀ဘင္ာလအတြင္းထုတ္ေ၀ေသာအတြဲ(၂)၊ အမွတ္(၁၂)ေျမာက္ "တိုးတက္ေရး"သတင္းလႊာ၏စာမ်က္ႏွာ (၁၈)ပါ"မာဃသစၥာ"ဆိုသူ၏"ရခိုင္ျပည္နယ္ၿပိဳကြဲခဲ့လွ်င္" ေဆာငး္ပါးသည္ အထက္ပါပါတီမ်ားမွတ္ပံုတရင္ာ၌ လိုက္နာရမည့္ စည္းကမ္းမ်ားအားမလိုက္နာဘဲ ခ်ိဳးေဖာက္ခဲ့ျခ င္းေၾကာင့္ ႏိုငင္ံေတာ္ အာဏာရအစိုးရမွ ယင္းေအျခေအနေအပၚဥေပဒကို ေလးစားလိုက္နာေသ ာအားျဖင့္ စံျပေသဘာေဆာင္၍RNDPပါတီအား ဖ်က္သိမ္းေပးပါရန္ ႏိုငင္ံသားတစ္ဦးေအနျဖင့္ ေတာင္းဆိုအပ္ပါသည္။RNDPပါတီသည္ တိုင္းျပည္အား ကမာၻ႕အလယ္တြင္ ဂုဏ္သိကၡာညႇိဳးႏြမ္းေစရန္၊ႏိုငင္ံေတာ္တာ၀န ္ရွိသူမ်ားမ်က္ႏွာပ်က္ေစရန္ အႀကိမ္ႀကိမ္ ဖန္တီးခဲ့ေသာဘာသ ာေရးအစြန္းေရာက္ အဓိကရုဏ္းဖန္တီးသည့္ ပါတီျဖစ္ပါ၍ အျမန္ဆံုးဖ်က္သိမ္းေပးပါ။(ျမန္မာမြတ္စလင္မ္တိုင္းမိမိ FriendListsအတြင္းရွိ ႏိုငင္ံေတာ္ တာ၀္ရနွိသူမ်ား ျမင္ေတြ႕သိျမင္ႏိုင္ၾေကစရန္ ျပန္ Shareေပးၾကပါ)Credit to -Kay Te Zat O


Daddy...It Hurts

Posted: 27 Dec 2012 06:50 PM PST

Thanks to Angela who sent me this poem based on a true story. It is a very sad and moving tale...pass it on to stop child abuse.

My name is Chris,
 I am three,
 My eyes are swollen....
 I cannot see.

I must be stupid,
I must be bad,
What else could have m ade ,
My daddy so mad?

I wish I were better,
I wish I weren ' t ugly,
Then maybe my Mommy,
Would still want to hug me.

I can ' t do a wrong,
I can ' t speak at all,
Or else I ' m locked up,
All day long.When I ' m awake,
I ' m all alone,
The house is dark,
My folks aren ' t home.

When my Mom does come home,
I ' ll try and be nice,
So maybe I ' ll just get,
One whipping tonight.


I just heard a car,
My daddy is back,
From Charlie ' s bar

I hear him curse,
My name is called ,
I press myself,
Against the wall.

I try to hide,
From his evil eyes,
I ' m so afraid now,
I ' m starting to cry.

He finds me weeping,
Calls me ugly words,
He says its my fault,
He suffers at work.

He slaps and hits me,
And yells at me more,
I finally get free,
And run to the door.

He ' s already locked it,
And I start to bawl,
He takes me and throws me,
Against the hard wall.

I fall to the floor,
With my bones nearly broken,
And my daddy continues,
With more bad words spoken.

'I ' m sorry! ' , I scream,
But it ' s now much to late,
His face has been twisted,
Into a unimaginable shape.

The hurt and the pain,
Again and again,
O please God, have mercy!
O please let it end!

And he finally stops,
And heads for the door,
While I lay there motionless,
Sprawled on the floor.

My name is Chris ,
I am three,
Tonight my daddy,
Murdered me.

And you can help,
Sickens me to the soul,
If you read this,
And don ' t pass it on.

I pray for your forgiveness,
You would have to be,
One heartless person,
Not to be affected,
By this Poem.

And because you ARE affected,
Do something about it!
So all I ask you to do,
Is pass this on!


IF YOU ARE AGAINST CHILD ABUSE!
Post this as ' Daddy ... It hurts '

THE NEXT SENTENCE STOPS GOOD INFORMATION
Please send this to everyone you know
Please care about child abuse.

At least 5 children each day from around the world die from child abuse!!!!


[BONGKAR]: Rosmah Mansor Ada Telefon Deepak Untuk Bincang Tarik Semula Akuan Sumpah I

Posted: 27 Dec 2012 06:37 PM PST


Kuala Lumpur 27 DISEMBER: Polis harus memulakan siasatan pendedahan Deepak Jaikishan dengan menyiasat rekod panggilan telefonnya kepada Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

"Siasat semua nombor telefon yang Deepak hubungi. Kena serah semua nombor telefon yang dihubungi – Orang kanan Najib, Rosmah dan adik Najib. Beritahu semua.

"Dapatkan rekod (panggilan) antara Deepak dengan mereka. Kemuka apa yang ada dalam senarai," katanya pada sidang media di ibu pejabat PAS di sini, hari ini.

Muka depan Suara Keadilan edisi 97 mendedahkan, Deepak dihubungi Rosmah melalui panggilan telefon antara jam 6 hingga 7 petang pada 3 Julai 2008 dan mengajaknya berbincang di rumah Datuk Seri Najib Razak.

Deepak kemudian mengatur pertemuan antara penyiasat persendirian, P Balasibramaniam dengan adik Najib, Datuk Nazim Razak di The Curve, Damansara pada pagi 4 Julai 2008 bagi menarik semula akuan sumpah pertama.


Justeru, Mahfuz mencadangkan polis untuk menghubungi semua syarikat telekomunikasi di negara ini untuk mempercepat siasatan.

"Saya hairan, Peguam Negara, polis yang cekap sebelum ini tiba-tiba senyap. SPRM dan polis tak ambil apa-apa tanggungjawab.

Pendedahan Deepak bukan sahaja menyentuh Perdana Menteri dan keluarganya tetapi kepentingan negara," katanya. - KD

Deepak: PAS cadang serah memo kepada Agong

KUALA LUMPUR: PAS bercadang menyerahkan memorandum kepada Yang Dipertuan Agong, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah berhubung pendedahan usahawan Deepak Jaikishan.

Penyerahan itu akan dilakukan jika agensi berkaitan seperti Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Peguam Negara terus membisu dengan pendedahan Deepak tersebut.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, berkata pihaknya memberi masa sehingga dua minggu untuk agensi-agensi terbabit memulakan siasatan terhadap pendedahan yang dilakukan usahawan karpet berkenaan.

"Kita memberi tempoh sehingga dua minggu untuk SPRM, polis dan Jabatan Peguam Negara memberikan respons berhubung pendedahan Deepak ini.

"Jika tidak, kita tidak teragak-agak untuk menyerahkan memorandum ke bawah Yang Dipertuan Agong terhadap ketiga-tiga agensi," tegas beliau pada sidang media, di Pejabat Agung PAS, hari ini.

Mahfuz berkata pendedahan Deepak itu merupakan satu pendedahan yang bukan sahaja menyentuh maruah perdana menteri, dan keluarga, sebaliknya turut menyentuh maruah negara dan Yang Dipertuan Agong itu sendiri.

Mana siasatan

Beliau turut membangkitkan persoalan mengapa tiada sebarang respons atau siasatan segera dilakukan terhadap pendedahan Deepak walaupun banyak pihak mendesak untuk melakukannya (siasatan).

"Saya hairan mengapa di saat kita dikatakan memiliki anggota polis yang cekap, SPRM yang telus, peguam negara yang hebat, dalam hal Deepak ini mereka ini seolah-olahnya telah 'disemadikan'.

"Saya tidak kata apa yang didedahkan Deepak itu benar atau tidak. Sebaliknya ia perlu disiasat segera memandangkan ia bukan satu perkara kecil," kata beliau lagi.

Dalam pada itu, Mahfuz meminta Deepak membuktikan hubungan rapat yang didakwanya bersama Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor bagi pengetahuan umum.

Katanya, Deepak boleh mendedahkan nombor telefon Najib, mahupun Rosmah kepada umum dan pihak polis agar disiasat segera.

"Deepak mengakui dia mempunyai hubungan yang rapat dengan Najib, Rosmah. Boleh telefon bila-bila masa.

Jadi, saya minta Deepak buktikan dengan memberi nombor telefon kepada mereka kepada polis dan kemudiannya meminta syarikat telekomunikasi mendapatkan rekod perbualan antara mereka selama ini," tegas Mahfuz lagi.

Deepak, sebelum ini membuat pendedahan kepada media alternatif mengaitkan penglibatan Najib, Rosmah dan adik Najib berkaitan akaun bersumpah kedua penyiasat persendirian, P. Balasubramaniam.
-HD
No comments: