Thursday, December 6, 2012

Kisah Kejam Aisyah Dirogol Di Kilang Gula

Kisah Kejam Aisyah Dirogol Di Kilang Gula


Kisah Kejam Aisyah Dirogol Di Kilang Gula

Posted: 06 Dec 2012 09:30 AM PST

Kisah ini diceritakan dari seorang gadis Sunni (Ahli Sunnah wal Jama'ah) bernama Aisyah di sebuah Hospital di Istanbul Turki. Maklumat lengkap dari salah seorang saksi hidup yang selamat.

Tarikh: 15 – 28 Jun 2011
Lokasi: Kilang Gula Jisr Al-Shughour, Syria Utara, bandar Sunni, 20km dari Turki, sempadan Syria.

Pada tarikh 14 Jun, pasukan Basyar mengelilingi Jisr Al-Shughour dengan formasi 3000 tentera dan 300 kereta kebal, untuk menyerbu bandar pada keesokan harinya, iaitu tarikh 15 Jun.

Berita terkini dari bandar tersebut adalah, hampir 30 orang dibunuh dan dikuburkan di Kilang Gula kemudian di atasnya dilapisi simen. Hari berikutnya sehingga 28 Jun, berita mengenai peristiwa di Jisr Al-Shughour disembunyikan dari dunia.

Berita tersebut mula bocor selepas 13 hari kemudian iaitu pada 28 Jun, ketika tentera Assad meninggalkan kota itu untuk menyerbu bandar lain.

Pada hari Jumaat tarikh 17 Jun 2011, para jeneral Assad membunuh lebih kurang 30 pemuda dan menguburkannya di Kilang Gula, lalu melapisinya dengan simen. Tapi ketika malam tiba, para jeneral itu tiada tempat yang lebih baik untuk tidur kecuali Kilang Gula ini, sehingga mereka memutuskan untuk menggunakannya sebagai markas semasa operasi serangan ke atas bandar.

Untuk menghidupkan suasana, sebuah idea sadis melintas di benak para jeneral itu. Mereka ingin beberapa budak Sunni telanjang untuk hiburan! Mereka memerintahkan menangkap gadis-gadis tercantik di bandar termasuk Aisyah dan seramai lebih kurang 20 orang gadis.

"Pertama kali kami memasuki kilang, kami ditelanjangi dan menjadi sasaran gangguan dan pemukulan, kemudian para jeneral itu memerintahkan tenteranya untuk berhenti memukul kerana mereka ingin menikmati daging putih bersih kami," kata Aisyah.

"Selepas beberapa hari, saya pasrah tentang perkosaan tersebut. Sudah menjadi sebahagian daripada hidup saya. Tapi jika menggunakan tubuh saya pun untuk menyiapkan sarapan, makan tengah hari dan makan malam serta menghidangkan teh dan kopi, sekurang-kurangnya mereka memakaikan sehelai baju di tubuh saya. Saya benci menjadi budak telanjang. Saya hanya berharap mereka menutupi tubuh saya, "kata Aisyah.

"Gangguan ditujukan pada Aisyah. Maka ketika para jeneral itu kembali dari peperangan, mereka memerintahkan kami berbaris dan menjilat kasut booth mereka sampai bersih sebagai rasa terima kasih kepada mereka. Mereka bilang, mereka akan membunuh pemberontak dan melindungi kami dari pemerkosaan. Mereka biasa mengatakan, "Aisyah ….... Kemari. Jilati booth ku "," Aisyah …...Bawa kopiku "," Aisyah …... Siapa Allah-mu sekarang? "Dan hal-hal sangat buruk yang lain," kata Aisyah.

"Saya sudah tahu apa yang akan berlaku sejak diberitahu bahawa yang ditangkap adalah gadis-gadis cantik yang muda. Tapi saya tidak pernah tahu mereka memilih kami kerana nama kami sehingga keesokan harinya apabila mereka mula memanggil kami semua sebagai Aisyah dan mengganggu kami dengan pelbagai cara. Barulah kami faham apa yang mereka inginkan "kata Aisyah.

"Hari pertama dia menyuntik sesuatu ke kaki saya sehingga kami tidak mampu berdiri. Saya berharap dia membunuh saya saja malam itu, namun mereka tidak pernah menyuntik kami lagi."

"Pada hari ke-3 mereka membunuh salah seorang gadis yang melawan salah seorang tentera itu. Mereka memotong putingnya kerana dia menentangnya. Lalu kami tahu dari perbincangan para tentera itu bahawa mereka memperkosanya kemudian membunuhnya dan menguburnya bersama 'yang lain' di bawah kilang! supaya dapat menakutkan para gadis agar tidak ada lagi yang berfikir untuk menentangnya, "kata saksi mata yang selamat.

"Kami takut, kami membahagiakan mereka, dan kami memuaskan seksual mereka walaupun di depan orang ramai. Mereka 'main' dengan kami bahkan di atas meja apabila mereka sedang merancang bagaimana memindahkan tank-tank mereka untuk menghancurkan bandar kami. Satu-satunya yang biasa membuat kami selesa adalah apabila kami memasak untuk mereka. Tentu saja kami dilarang saling berbicara ataupun saling berjumpa. Tapi kami menikmati makanan enak sejak kami memasaknya, "kata Aisyah.

"Selepas hari ke-10 mereka bangun dan hilang begitu saja. Kami telanjang. Kami sendirian di kilang. Kami tidak berani melarikan diri. Kami tidak berani bertanya apakah kami sudah boleh berbual atau tidak. Kami benar-benar takut. Lalu beberapa lelaki dari kampung kami datang dan menyelamatkan kami "kata Aisyah.

"Alhamdulillah, saya telah keguguran dan dapat berjalan lebih baik sekarang.< Saya masih ingat wajah-wajah mereka, nama-nama mereka dan bandar-bandar asal mereka. Saya bersumpah akan membalas dendam. Hanya abang saya yang tahu cerita keseluruhannya yang tidak mungkin saya paparkan kepada keluarga saya kerana mereka tidak akan lagi mengiktiraf saya sebagai anak mereka setelah orang Syiah memperkosa saya. Tidak ada lelaki akan berkahwin dengan saya kerana saya seorang budak.

Saya akan cuba menukar nama saya dan tidak akan ada seorang pun mengenali saya, "kata Aisyah Diterjemahkan dari sumber arrahmah

Detik Islam

Akhirnya polis itu lepas ; SAMM sanggah keputusan Mahkamah

Posted: 06 Dec 2012 04:37 AM PST

Kenyataan Umum
5 Disember 2012

Keadilan Buat Aminulrasyid: SAMM Sanggah Keputusan Mahkamah!

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang sentiasa komited mempertahankan nasib Aminulrasyid Amzah yang ditembak bertubi-tubi dan dituduh penjenayah setelah kematiannya, hari ini menyanggah keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam apabila rayuan Koperal Jenain Subi diterima.

Sehubungan itu, Jenain dibebaskan daripada hukuman penjara lima tahun yang dijatuhkan ke atasnya pada September 2011 berhubung kes menembak mati Aminulrasyid. Seperti dijangka keputusan mahkamah peringkat awal hanya bertujuan untuk sejukkan keadaan semata-mata.

Ini satu keputusan yang menghina rakyat negara ini, apakah dengan keputusan ini membolehkan polis guna senjata api sewenang-wenangnya?

Dengan keputusan ini juga, rakyat berdepan dengan risiko ditembak bukan hanya dari perompak bank tetapi dari kelalaian polis yang bertugas.

Bagi SAMM, jangan sesekali kita lupa bahawa Jenain telah melepaskan 21 das tembakkan untuk memberhentikan sebuah kereta biasa, bukan kereta kebal. Ini melangkaui keraguan munahsabah.

Sudahlah Aminulrashid mati dibunuh, dituduh pula sebagai penjenayah apabila kononnya dijumpai sebilah pedang atau parang dalam kenderaan milik kakak arwah yang dipandunya. Walaupun didesak berkali-kali, pihak polis tidak menarik balik tuduhan penjenayah dan tetap tidak akui bahawa parang tersebut adalah 'planted evidence' sedangkan Aminulrasyid dikenali sebagai seorang remaja yang baik oleh warga setempat.

Sungguhpun undang-undang membenarkan polis menggunakan segala langkah yang perlu untuk melakukan tangkapan, termasuk tembak mati, tetapi ia terikat dengan syarat - hanya kepada jenayah yang dilakukan itu ialah jenayah yang boleh dihukum mati selain mempertahankan diri. Jelas kedua-dua kriteria tersebut tidak tepat untuk membolehkan Aminulrasyid dibunuh.

Dengan pelbagai tohmahan palsu, tanpa sebarang permaafan dari pihak polis dan menteri KDN, dan terbaru keputusan mahkamah yang 'tidak logik', di manakah keadilan buat arwah adik Aminulrasyid?

SAMM tidak bermusuh dengan pihak polis malah SAMM bersama dengan anggota polis yang berintegriti sepertimana dalam isu bekas IGP dedah siasatan polis diganggu ahli politik. SAMM juga bingkas ke depan mendedahkan bantuan kebajikan bekas polis yang di'rompak' 40% secara halal oleh pihak ketiga.

Justeru itu SAMM menganggap dalam isu Aminulrasyid, pesalah tetap pesalah. Kelalaian pihak polis wajar diakui dan si penembak harus dihukum setimpal agar tiada lagi polis yang lain menembak di lapangan awam tanpa pertimbangan yang sepatutnya.

Jenain dibiarkan bebas ketika keluarga arwah Aminulrasyid meratapi pemergian 'budak penjenayah' ciptaan polis, tanpa keadilan.

Politik Samseng Petanda Jelas UMNO/BN Sedang Menuju Kemusnahan (KO)!

Posted: 06 Dec 2012 07:01 AM PST


Politik ganas, salah siapa?

PETALING JAYA: Insiden 'berdarah' di Gombak bukan baru dalam sejarah politik negara khususnya di kalangan orang Melayu.

Banyak lagi insiden yang lebih besar serta memakan korban.

Pendek kata orang Melayu sanggup melakukan apa saja untuk kuasa politik. Malangnya pertempuran politik negara lebih banyak sesama sendiri – orang Melayu melawan Melayu.

Jika disenaraikan begitu banyak peristiwa berdarah yang boleh dikaitkan dengan kuasa politik.

Peristiwa Memali yang mengorbankan Ibrahim Libya kerana politik.

Pembunuhan speaker dewan undangan negeri (DUN) Negeri Sembilan oleh bekas menteri belia dan sukan, Datuk Mokhtar Hashim juga kerana poltik.

Tetapi mulai penghujung tahun 1990-an, Datuk Seri Anwar Ibrahim mula menguasai politik. Pemecatannya dari jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno oleh Tun Dr Mahathir pada pada September 1998.

Mulai detik itu, politik negara tidak lagi sunyi – menjadi lebih panas sepanjang masa.

Jadi serangan Pemuda Umno terhadap program Anwar di Gombak itu merupakan ulangan kepada beberapa serangan terdahulu. Bas PKR disimbah cat merah di Kota Baru, Johor Baru dan Melaka.

Manakala beberapa program ceramah Anwar yang lain pula diganggu.


Mengapa perkara ini berlaku?

Ketika diminta mengulas, pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Sohaimi Shahdan berkata, politik kasar dan ganas tidak menguntungkan rakyat.

Sebaliknya, kata beliau biar rakyat menilai sama ada BN mahupun Pakatan Rakyat yang lebih baik.

'Kebangkitan Arab'

"Kita memerlukan politik matang …kita tidak perlu kebangkitan Arab," tambah beliau.

Bagaimanapun, Sohaimi berkata, keganasan di program ceramah atau acara-acara yang membabitkan politik adalah disebabkan oleh provokasi pihak tertentu.

Katanya, apabila orang muda berkumpul dan dan jika ada pihak yang cuba mencabar, pergaduhan dan kekasaran mudah tercetus.

Sehubungan itu, kata Sohaimi, rakyat perlu saling menghormati, mengawal emosi serta tidak melakukan provokasi yang boleh mencetuskan kejadian yang tidak diingini.

Manakala seorang peguam dari Temerloh, Nizam Hamid menegaskan politik ganas ini bermula dari perancangan Umno untuk menghapuskan musuh politiknya.

"Umno menggunakan kekasaran untuk menakut-nakutkan musuh politiknya.

"Kita bimbang politik sebegini akan terus berlaku jika pemimpin Umno memberi restu kepada ahli dan penyokongnya,"
kata beliau lagi.

Nizam berkata, politik menakutkan lawan adalah sesuatu yang memalukan kerana sepatutnya politik ialah hujah lawan hujah.

Katanya, sepatutnya pihak keselamatan mengambil langkah tegas menangani masalah politik yang ganas itu.

Insiden berdarah Gombak: Najib suburkan budaya samseng – Azmin

KUALA LUMPUR 6 Dis: Serangan Pemuda Umno pada Ceramah Merdeka Rakyat Gombak bukti budaya samseng di negara ini disuburkan oleh presiden parti itu, Datuk Seri Najib Razak, kata Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali.

"Tindakan samseng Umno menikam rakyat dan membaling batu, pasu bunga dan pelbagai objek keras membuktikan Najib menyuburkan budaya samseng sedangkan mereka datang hanya untuk mendengar ceramah," kata Ahli Parlimen Gombak itu.

Dalam serangan samseng Umno di Dataran Sharuddin, Batu 8 1/2, Gombak malam semalam, sekurang-kurangnya dua penyokong Pakatan Rakyat cedera.

Mangsa pertama, seorang lelaki cedera di bahu kiri dipercayai ditikam dengan objek tajam manakala seorang lagi Haider Samsudin cedera di kepala akibat dibaling objek keras dipercayai pasu.

"Mereka ini bersifat kebinatangan apabila melontar kayu, batu-bata dan pasu bunga kepada penduduk yang tidak berdosa dan ia pertama kali berlaku di kampung ini.

"Mereka menjerit, memaki, bertindak ganas dan biadab termasuk membawa objek tajam dan menikam petugas.

Kalau mereka hendak naikkan bendera, kita tak ada masalah, tetapi jangan biadab dan ganggu rakyat," kata Azmin pada sidang media sejurus selepas program itu.

Provokasi dimulakan Pemuda Umno yang berlagak mat rempit dengan berkonvoi pada 8.30 malam menuju ke lokasi ceramah Pakatan.

Mereka yang membuat provokasi ke hulu ke hilir tanpa helmet sambil mengibar bendera BN menyebabkan jalan menuju ke tapak ceramah sesak.

Pemandu kenderaan terpaksa membunyikan hon bagi meminta laluan, namun suasana bertambah kecoh.

Sebaik Azmin mengambil tempat ceramah, samseng Umno menjerit-jerit menganggu program, namun rakyat tidak menghiraukannya.

Pujian juga harus diberikan kepada petugas keselamatan Pakatan yang sabar melayan karenah samseng itu.

Anwar tiba kira-kira 11 malam dan rakyat berpusu-pusu memenuhi setiap ruang tapak ceramah untuk mendengar ucapan bakal Perdana Menteri itu.

Umno yang tertekan dengan situasi tersebut bertindak biadab memasang pembesar suara dan menghalakannya ke tapak ceramah.

Anwar memulakan ceramah dengan ayat suci al-Quran dan berbicara mengenai Hijrah Rasulullah SAW, namun disambut makian dan kata-kata lucah oleh samseng Umno.

Jeritan samseng Umno yang tidak sampai 100 orang itu akhirnya tenggelam oleh laungan reformasi hampir 4,000 penyokong Pakatan.

Sementara itu, beberapa peniaga Melayu Muslim terpaksa menutup kedai kerana khemah mereka bocor dan beberapa peralatan rosak akibat serangan samseng Umno ketika cuba merempuh dan memasuki tapak ceramah.Ulasan GB

Tiada ada penjelasan lain terhadap politik ganas atau samseng yang dilakukan UMNO terhadap Pakatan Rakyat selain dari kerana irihati dan cemburu terhadap sambutan rakyat yang semakin melimpahruah terhadap PR.

Memang provokasi samseng itu UMNO yang mulakan. Masakan tidak apabila rentetan peristiwa membukti dengan sahih bahawa ahli UMNO yang menyimbah cat bas jelajah merdeka PKR, UMNO terlibat membaling batu dan objek keras ke arah majlis-majlis PR, malah dimana PR mengadakan program, UMNO akan sama menganjurkan program yang berdekatan untuk menimbulkan kekacauan.

Tiada ada petunjuk yang lebih jelas tentang kehancuran dan kemusnahan UMNO selain dari gelagat dan perlakuan samseng yang mereka lakukan terhadap penyokong Pakatan Rakyat.

Sekalipun nampaknya rakyat begitu kecewa dengan sikap polis yang double-standard, membiarkan politik ganas a.k.a. samseng UMNO bermaharajala, namun hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berlaku - bahawa UMNO akan tetap menerima hukumannya lantaran politik ganas atau samseng yang mereka bawa.

BUKTINYA: Dalam keadaan polis bersikap double standard, seorang pegawai tertingginya menyertai PAS iaitu Datuk Fauzi Shaari, mantan Pengarah Siasatan Jenayah PDRM!

Terkini bekas KPN sendiri, Tan Sri Musa Hassan muncul dengan pembongkaran salahguna kuasa menteri KDN yang campurtangan dalam urusan PDRM.

Setiap kejahatan dan kebatilan tidak akan menang sekalipun seluruh polis dan seluruh agensi kerajaan pusat memberikan perlindungan kepadanya.

Usah ragu dan usah bimbang, hukum kebenaran dan keadilan - sunnatullah - tetap berjalan.


Malaysian politics - who dares win? By Commander (Rtd) S THAYAPARAN, formerly of the Royal Malaysian Navy

Posted: 06 Dec 2012 03:46 AM PST

"I am concerned for the security of our great nation; not so much because of any threat from without, but because of the insidious forces working from within." - Douglas MacArthur

COMMENT I am no great fan of MacArthur but a noteworthy sentiment should not be ignored. In my last piece I was sympathetic to the call for the military powers-that-be to reaffirm their commitment to an impartial peaceful transition of federal power. I have written of how the Armed Forces has been dragged over the decades into the Umno political quagmire (not to mention numerous articles on Umno malfeasances), so don't mind the Pakatan Rakyat, specifically DAP apparatchiks, who froth and distort any criticism leveled at their precious alternative coalition.

military malaysia army tentera 131106 troop patrolYou would be surprised at how many retired armed forces personnel support the aims of the alternative front and are themselves concerned with the current state of disrepute of the security apparatus of this country.

Anecdotally speaking, PAS would seem to have the most support from retired service members (this no doubt because of the racial make-up of the armed forces and the fact that the piety offered by PAS is an antidote for the corruption some have witnessed in the military, or so they tell me), whereas PKR and DAP draw a quiet but determined group.

NONEBrigadier General (rtd) Mohd Arshad Raji (left) who blogs under the perceptive headline 'Mind No Evil' is one such patriot and retired army officer who cast a cold unsentimental eye on the politics of Malaysia and offers an insider perspective on the military, its history and future. Understand now, that I make no claims of the brigadier-general being an opposition supporter and merely use his ideas as a frame to articulate my own.

In 'Malay disunity - a cause of Malaysian disunity', the general writes of the turbulence in the Malay polity as far as the emergence of opposing views in his community. But of the military and racial politics he writes:

"And throughout my years in the Army, I have been working alongside my non-Malay compatriots, and again our racial and religious differences and my Malay status does not make me any different from them. "I had even served under a non-Malay superior officer, and my loyalty towards him as my superior is no less than any other Malay superior officer that I had served with. I only know that he is to be respected and obeyed, and regardless of my Malay status, my loyalty towards my non-Malay superior is not to be questioned."

I have no idea if these days such "loyalty" regardless of race is practiced in our armed forces these days; perhaps loyalty is merely reduced to apple polishing? As I have written in numerous pieces, the monopolisation of one ethnic group of the armed forces has resulted in a skewered view of the role of non-Malays as far as their patriotism is concerned.

'Re-engineering' of the military

Indeed, in a piece entitled 'Lack of non-bumi participation in the army', the brigadier-general reasons that religious and racial polarisation in the political landscape which seeped into the schooling system contributed to the racial imbalance in the military, specifically the army. Whilst this is true, I am of the opinion that the deliberate 're-engineering' of the military to favour of one ethnic group over the other is the main reason for this imbalance.

NONEAdd to this the indoctrination programmes like the Biro Tatanegara (BTN) and lecturers like Ridhuan Tee Abdullah (right), the associate professor at the National Defence University, who contaminate the military with ideas of racial/religious supremacy and allegiance to political parties and not institutions, and what we have is an imbalanced security apparatus which thinks that they are extensions of political parties involved in a life and death struggle for the fate of a particular ethnic group.

This sad state of affairs is exactly if not the same issues that face the Royal Malaysian Police (PDRM), which I wrote about in the aftermath of the Bersih 2.0 demonstrations.

I had written yesterday of the intersection of Umno power and military complicity (with regards to financial scandals) but what I would like to convey is that I do not believe (or hope, unlike Penang Opposition Leader Azhar Ibrahim) of a military coup d'etat. Umno's indoctrination process has been far too effective in neutering delusions of military rule amongst the current crop in the military establishment. This is a good thing.

However the mutually beneficial relationship between Umno and the Armed Forces does present a set of problems that should raise concerns. I alluded to this relationship in my 'Armed Forces in Umno quagmire' piece but the "mutually beneficial" relationship in this context is the willful erosion of institution and political party lines practised by the current government. High ranking officers it would seem don't have no qualms about presenting government aid/obligation as Umno/BN aid/obligations.

As reported in Bernama in 2004, former Air Force chief General Abdullah Ahmad said that officers and men of the RMAF should not bite the hands that feeds them. Quote - "We can analyse the situation ourselves. Are we that unreasonable and are we that ungrateful to oppose the government that provides us livelihood?" he said. This and the fact that Umno has never been shy of using or attempting to use the armed forces for situations which are beyond the scope of military operations. A good example of this was the Umno threat of using the military in the Bersih 2.0 demonstrations. I will quote General Arshad Raji, as what he wrote (in Bersih and the role of the army) were the silent angry thoughts of many retired armed forces personnel:

NONE"I believe orders (hopefully not from Home Minister Hishammuddin Hussein) are out for the military to be prepared for deployment; should serious and uncontrollable rioting breaks out during the rally. "I am firmly against the use of the military, and they ought to be steadfast in remaining neutral. The police have enough resources, and after all it is their primary responsibility to 'battle' a public order situation.

"The military today is not geared nor equipped for public order. In the days gone by, we even had a camera to be used for public order in the 'equipment table' in all infantry units. Today, that item is out, and along with it, the gas mask, the stretcher and the banner. Even the Public Order Manual is today a museum piece."

GE depicted as a 'war'


The worst part of the Umno threat to use the military is that they used it at a time when right-wing pressure groups were spewing the most vitriolic of venom against a section of the Malaysian public wanting free and fair elections. This gave the impression (which Umno seemed to have no trouble with) that these right-wing hate-mongers, the police and the military were all on the same page.

refugee arrested by rela officers 200608In an atmosphere such as this, is it any wonder that the perception of the armed forces and the police by the admission of their top brass is at an all-time low?

But it gets more interesting. The emergence of para security groups conflates national security issues with Umno political concerns. As articulated by General Arshad in 'Rela - PM Najib's final line of defence?':

"And what really scares me was when PM Najib said that "when the chips are down, Rela will be with this government to defend the country". What'chips' is he referring to, and what is the threat that the government is trying to defend ... external or internal security threat or a political threat from the opposition?"

(Mind No Evil has been dormant for some time, but the general assures me that he will be writing again once the date for the general elections is announced).
The problem with Umno is that by defining the upcoming general elections as a 'war', the obvious question is who are the soldiers who will fight and die for Umno? However because Umno has never made a distinction between institutions and political parties, the role and credibility of the security apparatus in this country will always be in question.

Now you may argue that what Umno really means is a metaphorical war, then why the constants references to May 13? Why the forgone conclusion that the opposition will riot if they lose the elections? Why do we have politicians acting like the armed forces is Umno's to control? If there is a fear of military intervention however unwarranted, it is up to the federal government to reassure the population that the military is subservient to its civilian master. However in this case, this won't be very reassuring.

military tentera askar soldier malaysia 260307 medical teamAs I said, I don't fear a military coup d'etat but I am partial to the theory (and in no way am I accusing any political parties of anything) that various power groups through proxy agent provocateurs would manufacture 'trouble' which would necessitate police and then maybe a military crackdown.

The level of violence over the years the opposition has had to face which has normally been met with indifference by the state's security apparatus or even as the cow-head fiasco shows - sanctioned by it - no doubt has many questioning, the police, the military and other institutions of law/security.

Some would consider these two pieces alarmist or perhaps even seditious, but the cold hard fact is that these 'fears' are founded on decades of abuse which has gone unchecked by the Umno powers-that-be and I would argue that Umno has nurtured this impression.

And why is asking this question an exercise in futility? The reason is simple.

What possible answer (taking into account, the long Umno watch) could the top brass of the military or police give you, which would reassure you of their impartiality? And this perhaps is a most damning answer. In a functional democracy, everyone should know the answer to this question. In fact, this question should not be even asked. Malaysiakini

Part 1: In defence of our realm

Can Exercise Wear Out Your Joints?

Posted: 06 Dec 2012 03:30 AM PST

In June this year, THIS SITE featured an article by Professor Patrick McNeil that discussed the impact of exercise on our joints.

Excerpt from the article:


Have you got creaky knees or achey hips? Do you grimace every time you have to climb a set of stairs?

Everyday movements can become a chore when the cartilage in your joints starts to break down, making them stiff and sore.

Sore joints are the hallmark of the condition known as osteoarthritis. And since it's increasingly common as we age, it's easy to assume a lifetime of activity is to blame.

But is this really the case? With every movement our limbs make, are we literally wearing our joints away?

No, says Sydney arthritis expert, Professor Patrick McNeil.

Plenty of older people who've been active all their lives never develop osteoarthritis, he points out.

And the idea our joints are like car tyres or light bulbs with a limited number of "uses" before their lifetime expires is simply untrue, McNeil says.

"I think it's a myth to make the general statement that exercise is bad for your joints or actually wears your joints out. There's no evidence for that."

Injuries and arthritis

But the relationship between exercise and cartilage loss is complex. For most people, exercise helps joints stay healthy. But in some instances, it could be harmful, McNeil says.

When the alignment of a joint is incorrect – perhaps because of weakened muscles or because you were born with unusually shaped joints – it's feasible movement might have some role in wearing cartilage away. But a person may also need to have a genetic predisposition for this to happen.

"You could be born with cartilage that will last, no matter what you do to it. Or you could be born with cartilage that's less durable."

And even if your joints are perfectly aligned, this can change after an injury.

Sports that expose joints to extreme forces, making injuries more likely, are known to raise the odds of joint trouble down the track.

For instance tears to the anterior cruciate ligament (ACL) – a major ligament in the knee – carry a 70 per cent risk of osteoarthritis within 10 to 15 years.

Even when the ligament is surgically repaired, the initial injury changes the stability of the knee permanently, so that over time it's more likely cartilage will break down.

The top three most risky sports for ACL injury are soccer, Australian football ("Aussie Rules") and netball.

Fortunately, exercises that strengthen key muscles around joints can reduce the risk of ACL tears and other injuries that predispose to arthritis by as much as 60 per cent. (For more info on these exercises read: Fighting sporty kids' arthritis risk.)

It's also worth noting that the processes leading to cartilage loss may be different in different parts of the body.

Osteoarthritis of the hands for instance seems to have a very strong genetic basis. MORE OVER HERE.

Kes Pembunuhan Altantuya: Pengakuan Deepak Bukti Akuan Sumpah Kedua PI Bala Tak Sah

Posted: 06 Dec 2012 03:50 AM PST


Merujuk kepada laporan Harakah mengenai pengakuan Deepak Jaikishan yang membantu keluarga Datuk Seri Najib Razak untuk memujuk penyiasat bebas P Balasubramaniam (PI Bala) menukar akuan bersumpahnya, menjadi bukti bahawa akuan bersumpah kedua PI Bala jatuh tidak sah.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu dibuka semula dengan mengambil kira akuan bersumpah pertama PI Bala, setelah akuan bersumpah kedua PI Bala didapati telah dipengaruhi oleh keluarga Najib Razak.

Berikutan tindakan PI Bala mengubah pengakuan bersumpah, Deepak sendiri mengaku ia dilakukan demi menolong keluarga Najib.Ini bukti yang cukup untuk memanggil Najib ke kandang saksi. Pengakuan bersumpah PI Bala yang pertama yang menyebut keterlibatan Najib dalam kes pembunuhan Altantuya wajib dirujuk.

SAMM melihat kes pembunuhan Altantuya menerbitkan sudut persoalan yang pelbagai, apatah lagi ia berkait rapat dengan skandal Scorpene yang disifatkan sebagai 'bapak' kepada semua kes jenayah di Malaysia. Skandal pembunuhan Altantuya dan skandal pembelian kapal selam Scorpene yang terkait ini harus dirungkai dan rakyat harus tahu.

Demi memastikan rakyat celik dalam isu ini, pelbagai usaha dilakukan oleh SAMM termasuklah jelajah sesi taklimat penerangan di setiap negeri, ceramah pencerahan dan SAMM juga akan melancarkan buku bertajuk 'Antara Dua Razak, Dua Scorpene dan Satu Mongolia' pada bulan hadapan.

Akhir sekali, SAMM seru supaya rakyat menolak kepimpinan Najib Razak yang tercalit skandal Altantuya dan Scorpene, dan hanya selepas Bn ditumbangkan barulah kebenaran akan terungkai kerana ketika itu tiada lagi imuniti undang-undang terhadap VIP dan VVIP negara.

Badrul Hisham Shaharin
Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia

PI Bala gembira kebenaran akhirnya terserlah

Lelaki yang mendakwa telah dipaksa untuk mengubah akuan bersumpahnya yang mengaitkan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaaribuu, berkata beliau gembira bahawa kebenaran akhirnya terserlah juga.

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam berkata ahli perniagaan permaidani, Deepak Jaikishan, yang terlibat untuk mendapatkannya mengubah akuan berkanun (SD) itu, telah melakukan "perkara yang betul".

Dalam responnya melalui emel kepada Malaysiakini, Balasubramaniam menggesa Deepak supaya mendedahkan segala-galanya yang diketahui mengenai perkara itu.

Katanya, beliau mahu Deepak mengesahkan siapa sebenarnya individu yang terlibat dari awal hingga akhir.


Balasubramaniam kini hidup dalam buangan bersama keluarganya di India selama tiga tahun sejak beliau melarikan diri negara selepas menandatangani SD kedua.

Deepak, dalam satu wawancara dengan Malaysiakini awal minggu ini, berkata pembabitannya dalam konspirasi itu adalah ekoran permintaan dari seorang "rakan wanita" yang dikaitkan dengan pihak-pihak yang akan terjejas oleh SD pertama Balasubramaniam.

Sementara itu, Balasubramania berkata beliau mahu tahu siapa peguam yang didakwa merangka SD kedua, yang menurutnya, telah disediakan tanpa "pengetahuan atau input" daripadanya.

"Persoalannya ialah siapa yang melakukannya? Tiada siapa yang interviu saya sebelum menyediakan SD kedua. Ia disediakan tanpa pengetahuan atau input saya. Saya ingin mengetahui siapa peguam ini".
-mk


My brother Mg Mg write about our Great Grand Mother.

Posted: 06 Dec 2012 12:29 AM PST

အေၾကာင္းတိုက္ဆိုင္လာေတာ့
ငယ္စဥ္ကေတြ႕ခဲ့ႀကံဳခဲ့တာေလးသတိရမိတယ္။

ကၽြန္ေတာ္တို႔ငယ္စဥ္က ကၽြန္ေတာ္တို႔အဖြားရဲ႕အေမကို ေကာင္းေကာင္းမွီခဲ့တယ္။
ေျမာက္ျပင္ လွည္းတန္း(မႏၲေလး)သူျဖစ္ပါတယ္။ အသက္(၁၀၂)ႏွစ္အထိ အသက္ရွည္ခဲ့ပါတယ္။
သူအသက္ႀကီးလာေတာ့ သူ႔အိမ္မီးဖိုေခ်ာင္မွာ ခ်က္ေရးျပဳတ္ေရး အိုးသူႀကီးတာဝန္ကို
သူ႔သားငယ္ ဦးဘၾကာကိုတာဝန္ေပးထားပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အဖြားရဲ႕ေမာင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အဖိုးေလးေပါ့- ဦးဘၾကာက ဘာလုပ္လုပ္ သူဘယ္ေတာ့မွ မမွားတဲ့ အေၾကာင္း ဆင္ေျခေပးေလ့ရွိပါတယ္။

ပဲဟင္းခ်က္တဲ့ေနရာမွာ ငရုတ္သီးမႈန္႔ေတြအမ်ားႀကီး ထည့္ေနတာျမင္လို႔ သူ႔အေမက လွမ္းၿပီးသတိေပးရင္
"ဟာ-အမကလည္း သိပါတယ္-က်ဳပ္ေသခ်ာထည့္တာပါ ပဲဟင္းအိုးက ခဏေန ဆူၿပီးေဝက်ဦးမွာ-ဒါေၾကာင့္ က်ဳပ္ ကအပိုေဆာင္းထည့္လိုက္တာပါ" လို႔ အေျဖေပးတတ္ပါတယ္။ သူက အေမကို အမလို႔ေခၚတာေလ။
တခါတရံက်ေတာ့ သူခ်က္တာတခုခု အဆင္မေျပျဖစ္သြားၿပီဆိုရင္ သူကအရင္ႀကိဳကာထား
တတ္တယ္။ "ဒီမွာ-ခ်က္ရျပဳတ္ရတာ လြယ္တာမဟုတ္ဘူးေနာ္-အားလံုးအႀကိဳက္ကေတာ့မျဖစ္နိုင္ဘူး-တစ္ေယာက္ အႀကိဳက္ပဲရနိုင္မယ္-ဒီအိမ္မွာဘယ္သူက အေရးအႀကီးဆံုးလဲ-အားလံုးသိတယ္ေနာ္-ငါ့အမ
ဘယ္လိုႀကိဳက္လဲ သိၾကတယ္မဟုတ္လား" လို႔ေျပာတတ္တယ္။
ဒီအခါ ထမင္းပူပူေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးစားတတ္တဲ့ ဖြားဖြားႀကီးေဒၚထူးက တတ္အပ္သိလိုက္ၿပီးသား
"ဟဲ့-ဘၾကာ နင္ထမင္းခ်က္တာ ေပ်ာ့သြားၿပီမဟုတ္လား" လို႔ေမးလိုက္ရင္ "မဟုတ္ပါဘူးအမရဲ႕-က်ဳပ္ကအမာ့ အႀကိဳက္ခ်က္တာပါ-အားလံုးကေတာ့ ႀကိဳက္ခ်င္မွ ႀကိဳက္မွာေပါ့" လို႔ျပန္ေျပာတတ္တယ္တဲ့။

ဘာရယ္မဟုတ္ပါဘူး-အေၾကာင္းအရာ တိုက္ဆိုင္လာရင္ ကိုယ္ေတြ႕ခဲ့ႀကံဳခဲ့တာေလး သြားသတိရမိတာပါ။


Crying Colours By ALDO / Racism ဆန္႔က်င္ေရး ျမန္မာသီခ်င္း

Posted: 06 Dec 2012 12:18 AM PST


The Amazing Conductor

Posted: 06 Dec 2012 12:00 AM PST

When I first read the email Linda sent me about Edward Yudenich, a seven year old conductor from Uzbekistan, I was most skeptical until I watched the videos. Edward is studying conducting under Vladimir Neymer, Professor of the opera-symphony department of the State Conservatory of Uzbekistan.

Have a nice day!

Myanmar-Arabic Science School pictures

Posted: 05 Dec 2012 10:24 PM PST

scan0002

Salahitul Ulama Association Scanned from its calender

scan0008scan0007scan0006

 

Dining Hallscan0005scan0004

Qur'an by heart learning school (Hafiz)

scan0003

Myanmar-Arabic Science School pictures (Sarkone village)


[BERGAMBAR] Kes Polis Rogol Amah: Lagi Demo Anti-Malaysia Di Jakarta

Posted: 06 Dec 2012 12:32 AM PST


Lagi demo anti Malaysia di Jakarta

JAKARTA: Laskar Merah Putih membuat demonstrasi sekali lagi di depan pejabat kedutaan besar Malaysia. di Jalan HR Rasuna Said, Jakarta Selatan hari ini.

Bagaimanapun, ratusan polis yang berjaga berjaya mengawal keadaan.

Mereka mahu bertemu dengan pihak kedutaan besar Malaysia.

"Niat kami berbicara baik, jangan sampai kami terus teriak menghina ka," kata anggota Laskar Merah Putih menggunakan pembesar suara .

Tapi keinginan mereka ditolak.

"Mereka nggak (tidak) mahu bertemu pendemo," ujar ketua polis sektor Setiabudi, AKBP Lalu Muhammad Iwan Mahardan.

Namun pendemo tetap menginginkan perwakilannya masuk ke pejabat kedutaan besar. Pendemo mengancam akan mengerahkan puluhan ribu anggota Laskar Merah Putih untuk mengepung kedutaan.

"Dalam dua bulan ke depan kalau kedutaan besar Malaysia tidak mahu menerima kita, 50 ribu orang akan kita turunkan, apapun risikonya. Panglima-panglima di wilayah rapatkan barisan, kita akan datang ke sini,"
teriak pendemo.

Mereka menuntut proses undang-undang terhadap tiga polis Diraja Malaysia atas kes pemerkosaan TKW.

"Kami menuntut mahkamah Malaysia juga memulangkan kembali wang jaminan 3 polis dan hukum setimpal-timpalnya," ujar pendemo.Ulasan GB

Sebelum ini GB sudah ulas. Laporan BERNAMA yang telah menyiarkan berita dusta dan tidak tepat berkait dengan demonstrasi berhampiran kediaman Duta Besar Malaysia ke Indonesia, di Jalan Patra Kuningan Utara menyemarakkan lagi kemarahan orang Indonesia.

BERNAMA sebelum ini melaporakan "yang hadir menunjuk perasaan itu kira-kira 20 orang sedang media massa Indonesia mnelaporkan angkanya ialah 1,000 orang."

Nah, sekarang mereka berhimpun lagi.. 20 orang jugakah BERNAMA?

Dan mereka berjanji untuk turunkan 50,000 orang!

Pada pendapat GB orang yang sepatutnya dihantar untuk bertemu pendemo-pendemo berkenaan ialah Menteri Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim! Berkemungkinan hanya beliau yang boleh mententeramkan pendemo-pendemo itu.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca

Come Celebrate Disabled Day This Saturday At 1Utama

Posted: 05 Dec 2012 09:41 PM PST

Thursday December 6, 2012

For a barrier-free city

WHEEL POWERBy ANTHONY THANASAYAN

The challenges in making our cities accessible for the disabled are all too real.

INTERNATIONAL
Day of Persons with Disabilities is observed on Dec 3 every year. It
draws attention to the plight and struggles of disabled people around
the world.

This year's theme is "Removing barriers to

မိုဘိုင္းဖုန္းတစ္လံုး၏ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ငါးခု

Posted: 05 Dec 2012 08:20 PM PST

မိုဘိုင္းဖုန္းတစ္လံုး၏ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ငါးခု 04 December 2012 |

မိုဘိုင္းဖုန္းတစ္လံုး၏ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ငါးခုျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ရွိတဲ့ လူအမ်ား စုဟာ မိုဘိုင္းဖုန္း တစ္လံုး ရဲ႕အသံုးဝင္မႈ လွ်ိဳ႕ဝွက္ေတြကို သိရွိသူေတြ အလြန္ နည္းပါး ေနပါတယ္။ ကိုင္ ေနတဲ့လူ အမ်ားစုဟာ ဖုန္းတစ္လံုးရဲ႕ အသံုးဝင္မႈကို အမ်ားအားျဖင့္ Camera, Music, Bluetooth, FM, Radio, Alarm နဲ႔ Game အစရွိတာ ေတြေလာက္သာ အသံုးျပဳေနၾကတာ မ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီထက္ ပိုၿပီး အသံုးဝင္မႈနဲ႔လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္အနည္းငယ္ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

(၁) အေရးေပၚ ကြန္ယက္ရွာရန္ Keypad ကို Locked လုပ္ထား ရင္ေတာင္ မိုဘိုင္းဖုန္းေတြဟာ ၁၂၂ ဆိုတဲ့နံပါတ္ကိုႏွိပ္လို႔ရတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒီနံပါတ္ဟာ တစ္ကမၻာလံုးဆိုင္ရာ ႏိုင္ငံတကာ အေရးေပၚဖုန္းနံပါတ္ျဖစ္ပါတယ္။ မိုဘိုင္းဖုန္းေတြရဲ႕ ဆက္သြယ္မႈဧရိ ယာထဲမွာရွိရင္ ဒီနံပါတ္ကိုႏွိပ္လိုက္တာနဲ႔ဖုန္းဟာအနီးဆံုးဆက္သြယ္ မႈကြန္ရက္ကိုအလိုေလ်ာက္ရွာမွာျဖစ္ပါတယ္။ဒီနံပါတ္ဟာ မိုဘိုင္း ဖုန္းရဲ႕ခလုတ္ေတြကိုပိတ္ထားရင္ေတာင္ႏွိပ္လို႔ရေနမွာျဖစ္ပါတယ္။

(၂) ဘက္ထရီအေရးေပၚအားကုန္ရင္ မိုဘိုင္းဖုန္းေတြမွာ ဖုန္းအသံုး ျပဳရင္း ဘက္ထရီအားနည္းလာၿပီဆိုရင္ *3370# ကိုႏွိပ္လိုက္တာနဲ႔ ဖုန္းေတြမွာ အေရးေပၚသံုးဖို႔ခ်န္ထားတဲ့ ဓာတ္အားကိုျပန္ဖြင့္ေပးမွာ ျဖစ္လို႔ ဖုန္းမွာ ဘက္ထရီထက္ဝက္အားျပန္ျပည့္လာတာကိုေတြ႕ရ မွာျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ႀကိမ္ မိုဘိုင္းဖုန္းဘက္ထရီအားျပန္ျဖည့္ တဲ့အခါမွာ သာမာန္နဲ႔အေရးေပၚသံုးႏွစ္မ်ိဳးလံုးအတြက္ ဘက္ထရီ အားကို အလိုေလ်ာက္အားျပန္ျဖည့္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းဟာ လူ အမ်ားစုအတြက္အသံုးဝင္ေစမယ့္ အခ်က္တစ္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

(၃) ကားေသာ့က်န္ခဲ့ရင္ အေဝးထိန္းစနစ္တပ္ဆင္ထားတဲ့ကား အသံုးျပဳသူေတြအတြက္ ကားထဲမွာေသာ့က်န္ခဲ့ျခင္း၊ အပိုေသာ့တစ္ ေခ်ာင္း အိမ္မွာက်န္ရွိေနျခင္းျဖစ္ေပၚႀကံဳလာပါက မိုဘိုင္းဖုန္းတစ္လံုး ရွိ႐ံုနဲ႔ အဆင္ေျပတာကိုေတြ႕ရမွာပါ။

အသံုးျပဳပံု ကေတာ့ အိမ္မွာရွိ တဲ့လူတစ္ေယာက္ ဖုန္းကိုမိမိမိုဘိုင္းဖုန္းနဲ႔လွမ္းေခၚၿပီး တစ္ဖက္လူနဲ႔ အဆက္အသြယ္ရရင္ အိမ္ကလူကို ကားေသာ့ဖြင့္တဲ့ ခလုတ္ကို ဖုန္း အနားကပ္ၿပီးႏွိပ္ခိုင္းလိုက္႐ံုနဲ႔ကားတံခါးပြင့္သြားမွာျဖစ္ပါတယ္။ မိမိရဲ႕ ဖုန္းကိုေတာ့ကားနားမွာ ထားရွိရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ဒီနည္းဟာမိမိအတြက္ ပင္ပန္းမႈမရွိေစဘဲ အဆင္ေျပေစမယ့္နည္းလမ္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။

(၄) မိုဘိုင္းဖုန္းအခိုးခံရရင္ မိမိရဲ႕မိုဘိုင္းဖုန္းဟာ က်ေပ်ာက္ျခင္း၊ ေမ့က်န္ျခင္းနဲ႔ အခိုးခံရျခင္းအစရွိတဲ့အေၾကာင္းတစ္ခုခုေၾကာင့္ ေပ်ာက္ ဆံုးသြားလို႔ ျပန္မရႏိုင္ေတာ့ဘူးဆိုရင္ အဲဒီဖုန္းကတ္ကိုဖ်က္ဆီးပစ္ လို႔ရပါတယ္။ ပထမဦးဆံုးအေနနဲ႔ ဖုန္းရဲ႕နံပါတ္စဥ္ကိုသိဖို႔ *#06# ကိုႏွိပ္ပါ။ အဲဒီအခါမွာ ဂဏန္း(၁၅)လံုးေပၚလာမွာျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီ ဂဏန္းေတြဟာ မိမိဖုန္းရဲ႕သီးသန္႔နံပါတ္ေတြပါ။ ဒီဂဏန္းေတြကို ပထမဆံုးသိရွိထားဖို႔ေတာ့လိုအပ္မွာပါ။ ကိုယ့္ဖုန္းေပ်ာက္ဆံုးသြားတဲ့ေန႔မွာ ျမန္မာ့ဆက္သြယ္ေရးလုပ္ငန္းကို ဖုန္းဆက္ၿပီးကုတ္နံပါတ္ေျပာ၍ ဖုန္းပိတ္ခိုင္းႏိုင္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ ခိုးသူဟာSimcard ကိုမထုတ္ရေသးခင္တိုင္တန္းမယ္ဆိုရင္ Simcard ေရာ ဖုန္းကိုပါ Disable လုပ္ႏိုင္မွာျဖစ္လို႔ မိမိဖုန္းထဲက ဖုန္းနံပါတ္ စာရင္းေတြကို တျခားသူမသိေအာင္ကာကြယ္ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

(၅) Nokia ရဲ႕ဖုန္းကုတ္နံပါတ္မိုဘိုင္းဖုန္းေတြရဲ႕ ကုတ္နံပါတ္ေတြ ဟာ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုတူညီမႈမရွိၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ Nokia ဖုန္း အသံုးျပဳမယ့္သူေတြအတြက္ ကုတ္နံပါတ္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။ ကုတ္နံပါတ္ေတြအေနနဲ႔ IMEI (International Mobile Equipment Identity) ကိုၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ *#06# ကိုႏွိပ္ၿပီး ၾကည့္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။

LCD Display ကိုပိုၿပီး ရွင္းလင္းျပတ္သားစြာျမင္ခ်င္တယ္ဆို ရင္ *#67705646# ကိုႏွိပ္ၿပီး ၾကည့္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။ ဖုန္းမွာအသံုးျပဳ ထားတဲ့ ဟန္းဆက္ရဲ႕ ေဆာ့္ဖ္ဝဲ Version ကိုၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ *#0000# ကိုႏွိပ္ၿပီးၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ Bluetooth device ေတြရဲ႕တည္ေနရာကို ၾကည့္ခ်င္တယ္ ဆိုရင္ *#2820# ကိုႏွိပ္ၿပီး ၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

ဖုန္းရဲ႕ထုတ္လုပ္တဲ့အခ်ိန္၊ ထုတ္လုပ္ခဲ့တဲ့ Serial Number နဲ႔ ဖုန္းကိုေနာက္ဆံုး ဘယ္အခ်ိန္မွာ ျပဳျပင္ခဲ့တယ္ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းအရာနဲ႔ ဖုန္း lifetime ကိုသိရွိလိုရင္ ေတာ့ *#92702689# ကို႐ိုက္ႏွိပ္ႏိုင္ပါတယ္။ မွတ္သားထားေသာ ဖုန္းနံပါတ္ မ်ားကို ေခ်ဖ်က္ခ်င္ပါက *#3925538# ကိုႏွိပ္ၿပီးဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ Serial 60 ဖုန္းေတြအတြက္က ေတာ့ *#737092 5538# ကိုႏွိပ္ၿပီးဖုန္းကို reset lock လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ဖုန္းျပန္တက္လာတဲ့အခ်ိန္မွာ defult code 12345 ကို ႐ိုက္ထည့္လိုက္ရင္ဖုန္းျပန္ပြင့္သြားမွာျဖစ္ပါတယ္။ မိုဘိုင္းဖုန္း တစ္လံုးအား ကြ်မ္းက်င္စြာ ကိုင္တြယ္ႏိုင္ပါေစ။

From-ေမာကၡ FB of Bonny Bravo shared သတင္းစုဗူး's photo.


Anak Soleh..^_^

Posted: 05 Dec 2012 07:10 PM PST


Terima Kasih pada tuanpunya semua video..
Jazakallah khairan..
Barakallahhu feekum..

Dave Brubeck's last time out

Posted: 05 Dec 2012 06:52 PM PST

I have just learnt that Dave Brubeck, the great American jazz pianist who broke new grounds with his time signatures, died yesterday from heart failure. He would have celebrated his 92nd birthday today. There are already numerous tributes to him on the Internet but I particularly liked this one as the writer described how Brubeck just managed to avoid being sent to the front in World World Two.


Side One: Take Five, I'm In A Dancing Mood, In Your Own Sweet Way, Camptown Races, The Duke
Side Two: It's A Raggy Waltz, Bossa Nova USA, Trolley Song, Unsquare Dance, Blue Rondo A La Turk, Theme From Mr Broadwayca-pub-5430283382112812

Untuk Berubah, UMNO Perlu Dijadikan Pembangkang!

Posted: 05 Dec 2012 09:21 PM PST

UMNO tidak mampu berubah melainkan dipilih menjadi pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-13 ini kerana ia memberi mereka kelebihan untuk melaksanakan proses "transformasi" dengan telus dan jujur.

Justeru, proses "mengubah UMNO kepada pembangkang" juga akan mewujudkan asas yang lebih kukuh dan kuat untuk proses demokrasi berparlimen yang lebih matang dan kompetitif.

Menyimpulkan realiti sebenar pada Perhimpunan Agung UMNO ke 66 baru-baru ini, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, UMNO tidak mampu berubah dan ianya sudah dibuktikan dalam ucapan pemimpin mereka pada dalam perhimpunan terbabit.

Dalam kenyataannya, beliau memberi contoh bagaimana Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Jalil membangkitkan mengenai tragedi "13 Mei", ia termasuk ucapan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri perihal "huru-hara" yang akan berlaku jika UMNO tewas.

Semua kenyataan itu jelasnya bercanggah sama sekali dengan apa yang dikatakan Najib apabila ucapannya pada Perhimpunan Agung Umno itu menyebut bahawa pilihan raya kali ini akan mencorakkan rupa wajah Malaysia samaada sebagai sebuah negara yang maju berteraskan nilai serta matlamat dikongsi bersama atau Malaysia yang mundur terpisah oleh tembok ghaib dipalit rasa prasangka dan prejudis.

"Persoalan yang bermain di fikiran rakyat Malaysia adakah UMNO-BN mempunyai kewibawaan dan legitimasi untuk merayu kepada rakyat supaya menyokong untuk "berkongsi nilai dan matlamat" biarpun tiada "perkongsian nilai dan matlamat di dalam BN?" soal beliau.

Apapun jelas Kit Siang, fitnah jahat, sandiwara, janji dan mainan politik kotor ini adalah bukti mutlak bahawa Perdana Menteri Najib Razak tidak mampu melaksanakan janji "transformasi" beliau.

"Tidak ada apa yang akan berubah apabila sama ada Najib atau mana-mana perwakilan UMNO gagal mengetengahkan masalah nombor satu negara iaitu rasuah, kronisme dan salah guna kuasa yang makin membarah.

"Sebab itu jika UMNO benar-benar mahu berubah dan melakukan transformasi, mereka perlu menjadi pembangkang!" tegas Kit Siang.

Antara wibawa UMNO-BN dan wibawa PR

Dalam perkara berkaitan, Kit Siang menjelaskan bahawa penguasaan berterusan UMNO-BN terhadap Malaysia tidak akan mampu merealisasikan hasrat untuk menjadi "negara demokrasi terbaik dunia" sepertimana menjadi slogan 1Malaysia yang dijaja Najib sendiri.

Contohnya, UMNO-BN secara terbuka menanam kebencian dan konflik dengan mesej yang saling bercanggah dengan memomokkan orang Melayu bahawa jika mengundi DAP itu bermakna mengundi untuk penindasan orang Melayu, manakala MCA pula memberi amaran kepada orang Cina bahawa mengundi DAP bermakna mengundi penindasan orang Cina.

Bagaimanapun, jelas Kit Siang, lain pula dengan apa yang diamalkan parti Pakatan Rakyat terdiri daripada PKR, PAS dan DAP.

"PR tidak menyembunyikan perbezaan ideologi dan komited dengan Kerangka Dasar Bersama PR untuk menegakkan kedaulatan ciri dan dasar perlembagaan Malaysia, menyemarakkan kesatuan kebangsaan, memulihkan demokrasi dan keadilan dan memastikan tadbir urus yang baik, "Kami juga terikat dengan prinsip bahawa perlu ada kesepakatan di kalangan tiga parti komponen PR sebelum sebarang perubahan dan dasar dipersetujui.

" ujarnya. -Roketkini

Monks protest at Yangon for Letpadaung copper mine forcible crackdown

Posted: 05 Dec 2012 07:03 PM PST


Student protest at Yangon for Letpadaung copper mine forcible crackdown

Posted: 05 Dec 2012 07:00 PM PST


The Real Meaning Behind Men's Statements

Posted: 05 Dec 2012 07:00 PM PST


1. "I'M GOING FISHING"
Translated: I'm going to drink myself dangerously stupid, and sit in a boat with a stick in my hand, while the fish swim by in complete safety."

2. "IT'S A GUY THING"
Translated: There is no rational thought pattern connected with it, and you have no chance at all of making it logical".

3. "CAN I HELP WITH DINNER?"
Translated: "Why isn't it already on the table?"

4. "UH HUH, SURE HONEY," or, "YES, DEAR."
Translated: Absolutely nothing. It's a conditioned response.

5. "IT WOULD TAKE TOO LONG TO EXPLAIN"
Translated: "I haven't the foggiest."

6. "I WAS LISTENING TO YOU. IT'S JUST .. . . I HAVE LOTS OF THINGS ON MY MIND."
Translated: "Is that woman over there wearing a bra?"

7. "TAKE A BREAK HONEY, YOU'RE WORKING TOO HARD".
Translated: "I can't hear the game over the vacuum cleaner."

8. "THAT'S INTERESTING, DEAR."
Translated: "Are you still talking?"

9. "YOU KNOW HOW BAD MY MEMORY IS."
Translated: "I remember the theme song to "F-Troop," the address of the first girl I ever kissed, the license plate numbers of every car I've had, I just forgot your birthday."

10. "I DUNNO . . .. I WAS JUST THINKING ABOUT YOU, AND I GOT YOU THESE ROSES. . .."
Translated: "The girl selling them on the corner was a real babe."

11. "OH, DON'T FUSS. I JUST CUT MYSELF, IT'S NO BIG DEAL."
Translated: "I've severed a limb, but I'll bleed to death before I admit that I'm hurt.

12. "I'VE GOT MY REASONS FOR WHAT I'M DOING".
Translated: ". . . and I sure hope I think of some soon."

13. "I CAN'T FIND IT."
Translated: "It didn't fall into my out-stretched hands, so I'm completely clueless."

14. "WHAT DID I DO THIS TIME?"
Translated: "What did you catch me at?"

15. "I HEARD YOU."
Translated: "I have no idea what you just said, and am hoping desperately that I can fake it well enough so that you don't find it out."

16. "YOU KNOW I COULD NEVER LOVE ANYONE ELSE."
Translated: "I am used to the way you yell at me, and I realize it could be worse."

17. "YOU LOOK TERRIFIC." 
Translated: "Oh God, please don't try on MORE clothes."

18. "I'M NOT LOST. I KNOW EXACTLY WHERE WE ARE."
Translated: "No one will ever see us alive again."

Reputasi Polis Tercalar Jika Lambat Ambil Tindakan Serangan Ceramah Gombak

Posted: 05 Dec 2012 06:42 PM PST

Pemimpin Pakatan Rakyat mendesak agar polis berlaku adil dan mengambil tindakan segera terhadap individu yang menyerang ceramah PR di Batu 8 ˝ Gombak semalam yang menyebabkan lima orang tercedera.

Pemimpin Pas dan PKR berkata kegagalan polis untuk bertindak dengan tegas dan segera terhadap individu yang disyaki akan mencemar reputasi polis.

Lebih buruk lagi, kegagalan untuk mengambil tindakan akan memberi gambaran bahawa polis bersekongkol dengan individu-individu tersebut.

Penyelaras DUN Gombak Setia, Salehuddin Nasir berkata, polis hanya bertindak setelah serangan secara bertubi-tubi dilakukan hingga mencederakan orang ramai, sedangkan polis sedia maklum mengenai ceramah itu beberapa hari sebelumnya.

Beliau mendakwa serangan tersebut diketuai oleh pemimpin Pemuda Umno Gombak dan melibatkan ahli Umno Gombak, Wanita Umno Gombak dan anggota NGO.

Menurutnya, ekoran insiden itu, dianggarkan lebih lima individu mengalami kecederaan di bahagian kepala, bahu dan tangan akibat terkena objek keras, malah khemah juga musnah teruk.

"Kita telah maklumkan pada pihak polis dan sehari sebelum ceramah itu berlangsung, ada anggota polis daerah Gombak yang datang melawat menunjukkan bahawa mereka tahu ada program pada malam itu.

"Saya sendiri telah serahkan surat melalui email kepada Ketua Polis Daerah memberitahu maklumat berhubung ceramah itu," kata Salehuddin apabila dihubungi TVSelangor.

Keadaan di ceramah di Dataran Sharuddin di Batu 8 ˝ Gombak semalam menjadi kecoh apabila pergaduhan berlaku di antara sekumpulan ahli Umno dan penyokong PR.

Salehuddin mendakwa seorang penyokong PR ditikam dengan Kerambit manakala batu bata dilemparkan ke arah peserta ceramah tersebut yang di dalam siri Jelajah Merdeka Rakyat.

Ceramah itu menampilkan Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar Ibrahim, Adun Bukit Antarabangsa Azmin Ali, bekas Adun Ayer Molek, Melaka Datuk Tamrin Ghafar dan Adun Batu Caves, Amirudin Shari.

Manakala Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafie berkata sekiranya polis gagal mengambil tindakan ia boleh mengalakkan orang lain untuk mencetuskan serangan yang serupa.

"Tidak mustahil keberanian mereka ini berpunca daripada sikap pihak polis juga yang seolah-olah mereka ini kebal dari sebarang tindakan undang-undang.

"Kejadian provokasi dan keganasan yang dicetuskan juga seolah-olah memberi signal 'isyarat' bahawa mereka ini akan melakukan tindakan lebih ganas di luar keterbatasan yang dibenarkan," kata Shuhaimi lagi.

Insiden serangan ke atas ceramah PR ini bukan yang pertama.

Sebelum ini, sebuah ceramah Anwar di Lembah Pantai turut dibaling dengan batu sehingga seorang hadirin tercedera di kepala.

Bas Jelajah Merdeka Rakyat yang membawa pemimpin PR berceramah ke seluruh negara juga telah diserang beberapa kali di Kota Baru dan Melaka dengan disimbah dengan cat dan dibaling batu. -selangorku

No comments: