Friday, December 14, 2012

MBPJ's World Animal Day Celebration Report

xBlog ☪ Highlight Sociopolitical Blogs

MBPJ's World Animal Day Celebration Report


MBPJ's World Animal Day Celebration Report

Posted: 14 Dec 2012 08:00 AM PST

MBPJ celebrates World Animal Day

Posted on 5 December 2012 by Thomas Tan

 


Selangor
state exco member Xavier Jayakumar inserts the key into the padlock to
launch World Animal Day celebration organised by Petaling Jaya City
Council (MBPJ) recently.


In observance of World Animal Day on October 4, the Petaling Jaya
City Council (MBPJ) for the first time ever organised a

Pendedahan Deepak - Kenapa Engkau Membisu Wahai Najib, Wahai Rosmah?

Posted: 14 Dec 2012 09:13 AM PST

AMK mahu Najib jawab dakwaan Deepak

Ketua penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Lee Khai Loon menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tampil menjelaskan dakwaan yang ditimbulkan ahli perniagaan Deepak Jaikishan dan tidak melarikan diri daripada isu berkenaan.

"Rakyat berharap PM yang bertanggungjawab boleh berdepan dengan pelbagai teguran serta cadangan daripada orang ramai dan bukannya semata-mata berlakon untuk mencari publisiti politik murahan," katanya dalam satu kenyataan.

Lee juga berkata perdana menteri sudahpun dihurung pelbagai kontroversi walaupun baru sepenggal menjadi perdana menteri.

"AMK menyifatkan PM Najib Razak (sebagai) perdana menteri yang dihambat paling banyak skandal walaupun tempoh beliau pegang jawatan PM adalah yang paling singkat dalam sejarah berbanding dengan PM yang lain.

"Walaupun pelbagai dakwaan telah dibuat ke atas Najib Razak tetapi tiada sebarang penjelasan atau jawapan diberi," katanya.

Tambahnya, rakyat Malaysia patut mendapat cerita sebenar dan sekiranya perdana menteri mendapati dakwaan Deepak tidak benar dan membawa ahli perniagaan itu ke mahkamah untuk membersihkan namanya.

Katanya, AMK antara lainnya menuntut penjelaskan mengenai dakwaan Deepak berhubung kaitan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Deepak juga mendakwa adik Najib, Datuk Nazim Razak membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam supaya menandatangani pengakuan berkanun kedua bagi menukar kenyataan mengaitkan Najib dengan kontroversi berhubung pembunuhan Altantuya.

Dalam satu kenyataan berasingan, MP Puchong Gobind Singh Deo pula menuntut Najib dan peguam negara supaya tidak berdiam diri dalam kes Altantuya dan menjalankan siasatan lanjut. -mk

Najib ada peranan tarik balik akuan bersumpah Bala – Deepak

KUALA LUMPUR 14 DIS: Ahli perniagaan Deepak Jaikishan mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memainkan peranan utama dalam tindakan penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang menarik balik pengakuan berkanun (SD) pertamanya pada tahun 2008.

Dalam satu wawancara dengan Harakah, seperti dimuatkan di Youtube, Deepak mendakwa Najib berbuat demikian demi mengelakkan tindakan yang mungkin diambil seteru dalam Umno bagi menghalang cita-cita Najib menjadi perdana menteri.

"Tetapi satu faction lagi dalam Umno yang tidak mahu Datuk Najib menjadi perdana menteri, mereka ada kepentingan mereka, mereka dudah bersedia.

"Salah seorang ahli kumpulan ini akan keluar dan berikan SD dan menceritakan siapa yang arahkan dia melakukan perbuatan kejam ini dan siapa yang mengarah orang itu, ini sangat high level," kata Deepak.

Pada masa itu, Najib merupakan timbalan perdana menteri. Beliau kemudiannya dilantik menjadi perdana menteri pada 2009 selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi terpaksa berundur ekoran pencapaian buruk dalam pilihan raya umum 2008.

Mengikut Malaysia Kini, SD pertama Balasubramaniam, didedahkan pada 3 Julai 2008, mengandungi kenyataan bersumpahnya bahawa Najib mempunyai kaitan dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh.

Pada hari berikutnnya, Balasubramaniam membuat satu lagi SD dan mendakwa bahawa dakwaan dalam SD pertama adalah palsu.

"Jadi objektif untuk tukar SD bukan kerana takut sangat dengan SD si Bala ini. Objektif utama besar dari itu, mereka kena hentikan langkah seterusnya.

"(Pada) malam itu juga kena siap, kena U-turn (tukar pengakuan Bala), kena tutup (perkara itu), itulah yang masalah utamanya.

Deepak mendakwa beliau menerima satu panggilan telefon daripada isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor pada senja 3 Julai 2008.

Deepak mendakwa Rosmah meminta bantuannya memandangkan beliau mengenali Balasubramaniam, yang mendedahkan SD pertama pada pagi hari tersebut.

Susulan itu, Deepak mendakwa beliau mengunjungi kediaman rasmi Najib di Putrajaya dan memberitahu Najib bahawa Balasubramaniam enggan bekerjasama.

"Pertama (Najib) telefon satu lawyer, lepas itu dia telefon adik dia, lawyer juga. Lepas bincang, dia minta saya agar mencari jalan untuk jumpa dia dan cari jalan supaya (Balasubramaniam) setuju, untuk batalkan SD dia.

"Saya telefon Bala… Dia kata dia nak jumpa Datuk Seri atau Datin Seri kalau nak dia menarik balik dia punya SD," dakwa Deepak.

Deepak mendakwa Najib kemudiannya mencadangkan supaya adiknya Nazim yang seorang arkitek dan usahawan, untuk mewakilinya.

Dakwanya, pertemuan itu seterusnya berlangsung sekitar tengah malam di sebuah pusat membeli-belah di Damansara.

Dakwanya lagi, rundingan melibatkan sejumlah wang yang tidak didedahkan itu kemudiannya berlangsung dan Nazim seterusnya menghubungi Najib untuk mengatur seorang peguam untuk menderaf SD kedua di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur.

Dalam video berkenaan, Harakah memadamkan nama seorang peguam yang disebut Deepak.

Susulan itu, satu sidang media diadakan secara tergesa-gesa pada keesokan harinya.

Deepak mendakwa peguam berkenaan tidak mahu hadir, yang memaksanya memanggil seorang peguam lain untuk menemani Balasubramaniam bagi bertemu media.

Deepak mendakwa, beliau mendedahkan maklumat ini untuk menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk mengambil tindakan dan melindungi integriti insitusi tersebut.

"Saya yakin dalam SPRM mesti ada orang yang baik. Tidak mungkin semua orang hendak dengar cakap sepasang suami isteri. Kita ada 28 juta manusia di Malaysia," katanya


Laporan sebelum ini
klik untuk baca[VIDEO] Penduduk Bantah Roboh Surau An-Nur Penjara Pudu

Posted: 14 Dec 2012 06:33 AM PST


Surau An-Nur mangsa pembangunan komersil Penjara Pudu

Jemaah surau An nur membantah keras cadangan pemaju, UDA Holdings untuk menutup jalan ke surau berkenaan bagi membangunkan pusat komersil di tapak Penjara Pudu.

Berikutan itu, mereka termasuk Ahli Jawatankuasa Bertindak Mempertahankan Surau An Nur Penjara Pudu, mengadakan demontrasi aman selepas solat Jumaat, hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Mempertahankan Surau An Nur Penjara Pudu, Zakaria Omar juga akan mengirim surat bantahan sebagai balasan terhadap surat penutupan jalan bertarikh 4 Disember lalu yang berkuat kuasa 10 Januari depan.

"Kami akan hantar surat bantahan kepada UDA dan salinannya kepada Perdana Menteri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Menteri Wilayah, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Datuk Bandar Kuala Lumpur.

"Kami tidak setuju tutup jalan ke surau kerana ia menyukarkan jemaah datang solat dan menyebabkan berkurangan jemaah," katanya ketika ditemui, hari ini.

Zakaria berkata, UDA sepatutnya menaik taraf jalan surau, bukannya menutup laluan berkenaan hingga menyusahkan jemaah.

"Setiap kali solat Jumaat, surau ini boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah. Setiap waktu solat, ramai yang solat di sini.

"Memang dalam surat tidak nyatakan berapa lama tutup bagi kalau sudah tutup bermakna sedikit demi sedikit tanah surau juga akan jadi milik UDA," katanya.

Pengerusi Badan Bertindak Imarah Masjid dan Surau Wilayah Persekutuan, Ishak Surin pula menyifatkan tindakan UDA itu 'biadap' kerana sanggup menghalang orang Islam beribadat.

"Surat itu 'biadap' hanya ada tandatangan UDA sahaja tiada salinannya dari Jawi atau pejabat mufti.

UDA guna kuasanya untuk berbuat sesuka hati.

"Kita kecewa jika pihak berkuasa membiarkan sahaja perbuatan UDA ke atas rumah ibadah Islam yang menjadi agama rasmi negara," kata Yang Dipertua PAS Batu itu. -KDBersih 2.0: Kerajaan Diperintah Bayar RM70,000 Kepada Mahfuz & Salehuddin Setiap Seorang

Posted: 14 Dec 2012 04:20 AM PST

Kuala Lumpur: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan penangkapan terhadap dua Naib Presiden pas, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub pada hari Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu adalah salah. Gambar fail

Sehubungan itu mahkamah mengarahkan kerajaan membayar gantirugi kepada kedua-dua mereka masing-masing RM70,000.

Mahfuz dan Salahudin sebelum ini memfailkan saman malu terhadap empat pihak ekoran penangkapan salah terhadap mereka itu.

Saman itu difailkan terhadap Kerajaan Malaysia, Ketua Polis Negara, Ketua Polis Daerah Brickfields dan seorang anggota polis, Inspektor Mohd Zaid.

Mereka menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan gantirugi teladan, kos serta lain-lain relif atau perintah yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pada 9 Julai lalu, mereka ditahan di Stesen Sentral Kuala Lumpur ketika perhimpunan Bersih 2.0.

Penahanan tersebut adalah di luar kawasan yang diwartakan polis sebagai kawasan larangan untuk dimasuki oleh beberapa individu termasuk mereka.

Mereka ditangkap kira-kira pukul 11.50 pagi sebelum ditahan hampir 10 jam di lokap polis di Balai Polis Jinjang. -HD

2 MP PAS berjaya tuntut gantirugi kes BERSIH 2.0

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan penahanan dua Naib Presiden PAS Salahudin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar sewaktu perhimpunan BERSIH 2.

0 dilakukan secara salah.

Hakim Dr Prasad Sandosham Abraham juga memutuskan supaya kerajaan dan Polis DiRaja Malaysia supaya membayar RM70,000 setiap seorang daripada mereka.

Keputusan itu dibaca di Mahkamah Tinggi Shah Alam memandang Dr Prasad kini ditugaskan di mahkamah tersebut.

Peguam Zulhazmi Shariff ketika dihubungi Malaysiakini berkata kedua-dua pemimpin PAS itu memfailkan tuntutan sivil meminta gantirugi kepada Kerajaan Malaysia dan PDRM ke atas penahanan salah terhadap mereka sewaktu perhimpunan itu.

Tuntutan itu difailkan pada 8 Ogos 2011 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
-mk

Can this be the end, BTN? By J Bellamy

Posted: 14 Dec 2012 06:33 AM PST

COMMENT In response to recent criticism of it, the Biro Tatanegara or BTN (National Civics Bureau) is being forced to modify its use of blunt propaganda and psychological manipulation. According to incredulous participants, a BTN video once told a story that the sultanate of Malacca had fallen to foreign invaders with the support of Chinese and Indian "traitors". azlanOne tearful young woman in the audience wondered out loud why the government had not held "roadshows" throughout the country to highlight this nugget of history that was "so little known". The reference to these "traitors" has now been deleted.

I was among a group of government servants ordered to attend a BTN programme. Our course was professionally run, featuring lectures by academicians, "discussions" or indoctrination sessions by retired civil servants, and light-hearted marching activities, helmed by likeable former commandos. We had comfortable accommodation, which was a vast improvement on previous courses. Participants had traditionally been banished to isolated jungle camps to undergo various bonding activities there, such as sharing baths by scooping out water from a common trough.


The routine of indoctrination

Our day began with compulsory prayers among the Muslims, and a roll call: men in front, women behind. Women were singled out for praise from the male course organisers for being well-dressed, for having a fetching appearance, or for having an attractive way of walking. Patriotic music preceded each lecture. The catchy 'Perajurit Tanah Air' accompanied an amateurish video of Prime Minister Najib Abdul Razak posing with various phallic objects: missiles, torpedoes and the infamous Scorpene submarines. A Najib quote flashed across the screen: "We know the things we need for the next 5 to 10 years".
NONEA '1Malaysia' song followed, complete with mandatory waving of small plastic flags. Najib appeared on the screen, riding the LRT or monorail, and in some discomfort, wiping the sweat from his moustache on the sleeve of his 1Malaysia shirt.

In lectures, and in religious classes or 'madrassah' reserved for Muslims, the message of Malay solidarity and of the threat against the special position of the Malays by "the others", was constantly drummed home. We were warned of "militant" Islamists in our midst.

The problems faced by the government, we were told, were caused by "perception". For instance, we were told Rosmah Mansor, Najib's wife, had never owned a RM24.4 million diamond ring. The Welfare Association of Ministers' Wives (Bakti) had, in fact, used Rosmah's name (as Bakti president) to import the ring, in order to display it to collect donations for charity.


True meaning of patriotism
 
The BTN lecturers made it clear that the true meaning of patriotism was to favour the ruling party. We were quizzed, for example, using a multiple-choice question: "You are the head of a government department, planning a course in professionalism and integrity for your department. Three candidates are short-listed to provide the course, having fulfilled the technical criteria:

i) A foreign company with excellent competence, offering a competitive price;

ii) A local company known to be a strong supporter of the ruling party, but with limited competence; and

iii) A local company known to be a strong supporter of an opposition party, with ample competence, which pledges not to allow politics to interfere with its delivery of the contract."

Most participants chose (iii). However, the BTN facilitators revealed that the correct answer is (ii), because we must, as civil servants, obey the instructions of the ruling party. Besides, how else can a local company with "limited competence" improve its expertise, without being given a chance? However, a little bewilderment ensued over the complications arising when one party is in opposition at state level, but in government at the federal level.

One Malay woman participant argued that we must simply "do our job" to the best of our ability as civil servants, and not as servants of party politics. Her remark was greeted with applause.


Candid views on nationalism

Our lecturers stressed a narrow interpretation of nationalism. This was based on the so-called "social contract" that established citizenship for non-Malays, with an open-ended preservation of the "special position" of the Malays: quotas in education, the civil service, and permits and licences, as outlined in Article 153. A BTN lecturer, a constitutional lawyer, announced at the outset of her talk that any constitution must be a "living document". She then proceeded to declare that the articles regarding this "special position" were immutable and fossilised.

In a question-and-answer session, the law lecturer also provided a candid insight into federal-state relations. She described how an unnamed friend, a High Court judge in Sabah, had told her that Sabahans considered themselves lucky that they had joined Malaysia, instead of Indonesia or the Philippines.
NONEShe asserted that the name "Malaysia" dated back to the 19th century, and therefore Sabah and Sarawak had "joined" the federation in the same way that Alaska and Hawaii had joined the United States of America.

She gave short shrift to the "20-point" and "18-point" agreements that Sabah and Sarawak had established before Malaysia Day, and added breezily that even Sabahans and Sarawakians themselves do not know the contents of these agreements.

If, as Samuel Johnson said, patriotism is the last refuge of a scoundrel, BTN must certainly be one of the last refuges of institutionalised patriotism. But BTN appears to have been compelled, with one eye on public opinion, to moderate its tactics of promoting Malay supremacy.

Perhaps the national sea change in political awareness, the openness highlighted by the "new media", and the growth of "social bridging", exemplified by the multi-ethnic Bersih rallies and anti-Lynas movements, is changing our society, and therefore our civil service. When a two-party system eventually takes root, the values of the BTN may well be weeded out.

Could this be the end, BTN? Malaysiakini
Yesterday: Diary of a BTN participant

Kajian: AES Terbukti Hanya Kaut Untung

Posted: 14 Dec 2012 02:57 AM PST


.KUALA LUMPUR: Sebuah kajian bebas mendapati pelaksanaan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bukan cara untuk mengurangkan kemalangan jalan raya tetapi hanya berfungsi sebagai suatu dasar untuk mengaut keuntungan.

Kajian Politik Untuk Perubahan (KPRU) mengemukakan bukti kerajaan United Kingdom (UK), Amerika Syarikat (US), Perancis dan Australia mengambil kesempatan dengan memperoleh keuntungan berjuta dolar melalui pelaksanaan AES.

KPRU dalam kajiannya berkata, perkara ini kemudiannya mendapat tentangan hebat kerana kerajaan berkenaan melaksanakan AES secara senyap-senyap tanpa rundingan bersama rakyat dan pengguna jalan raya khususnya pada peringkat perancangan sehingga berjaya memaksa program itu ditutup.

"Pada tahun 2006 sebuah siasatan samaran di UK telah menemui kamera trafik sememangnya dilakukan untuk meraih keuntungan bagi kerajaan dan syarikat pembekal kamera trafik dan bukannya untuk meningkatkan keselamatan di jalan raya.

"Malah menurut siasatan tersebut, kamera trafik sememangnya direka untuk mengaut keuntungan daripada pengguna jalan raya di mana saman yang bernilai berjuta-juta dolar akan disalurkan secara rahsia kepada kerajaan dan bukannya memberi semula wang tersebut untuk memperbaiki keselamatan jalan raya," katanya.

KPRU turut mendapati penentangan terhadap syarikat pembekal kamera trafik mencapai tahap kritikal di mana terdapatnya laman sesawang yang menyenaraikan kegagalan syarikat-syarikat tersebut dalam memperbaiki keselamatan jalan raya.

"Pada tahun 2011, syarikat berkaitan telah kehilangan sebanyak USD$2.4 juta dalam kontrak berikutan permintaan ke atas kamera trafik yang kian menurun dan penentangan terhadap kamera-kamera trafik yang kian meningkat.

"Pada tahun 2012, nilai saham syarikat berkaitan di Amerika Syarikat pula menjunam daripada USD$2.10 kepada USD$1.76 (16 peratus) selepas syarikat berkaitan terlibat dengan amalan rasuah dengan pegawai majlis perbandaran untuk mendapatkan kontrak pemasangan kamera trafik.

Berbeza di Belanda dan Sweden pula, program AES dikatakan berjaya berbanding negara lain kerana kerajaan terbabit berusaha untuk menyediakan sistem pengangkutan awam yang cekap dan komprehensif, lantas menjadikan usaha memperbaiki keselamatan jalan raya satu usaha yang menyeluruh.

Selain itu, negara terbabit juga mempunyai kecekapan sistem pengangkutan awam yang begitu tinggi sehinggakan majoriti rakyatnya amat bergantung kepada pengangkutan awam selain basikal.

Beban kepada pengguna

"Corak am yang melakarkan pelaksanaan program AES di Malaysia dan di negara lain adalah berteraskan usaha kerajaan atau pihak berkaitan untuk meraih keuntungan sementara para pengguna jalan raya dibebani dengan kadar saman yang tinggi," katanya.

Sehubungan itu, KPRU mencadangkan satu sistem pengangkutan yang komprehensif harus dilakukan jika kerajaan Malaysia serius mahu memperbaiki keselamatan pengguna jalan raya.

Ini termasuklah sistem pengangkutan awam yang cekap dan efektif, kempen kesedaran di semua lapisan masyarakat mengenai kepentingan keselamatan jalan raya, dan rangkaian jalan raya yang selamat dan berkesan.

"Di Malaysia – di mana kecacatan sistem pengangkutan awam dan amalan rasuah sering dibangkitkan – apakah pelaksanaan sistem AES dibantah sepenuhnya akan ditangguhkan oleh kerajaan hari ini? "Pendek kata, kita nakkan kerajaan yang dahulukan kepentingan kroni atau kepentingan rakyat terbanyak?," soalnya. -FMT

ဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ ေျပာဖို႕ေကာင္းတာက “အစိုးရလဲ ဝန္ခံပါ”

Posted: 13 Dec 2012 11:54 PM PST

UWTDS

Source:Andrew's Photos

Cho Tu Zal ေျပာေရး ႐ွိလို႕ ေျပာပါရေစ

ေျပာရရင္ အျပစ္မတင္ရက္၊ တင္ရက္ အဘဦး၀င္းတင္တို႕၊ အဘဦးတင္ဦးတို႕ NLD ကနဦးကတည္းက သူ႕တေယာက္ထဲ ထင္ရာစုိင္းလုပ္ခြင့္ေပးခဲ့တဲ့ ဒီမုိကေရစီဆိပ္သုဥ္းၿပီးတေယာက္ထဲ သေဘာနဲ႕ စု သေဘာ လုပ္ခ

ြင့္ေပးခဲ့တဲ့၊ စီအီးစီလူႀကီးေတြကိုပဲ တခါတေလမွာ အျပစ္တင္ခ်င္မိပါတယ္။ စကတည္းက ႏိုင္ငံေရးဆုိတာ တဦးထဲ တေယာက္ထဲ သေဘာနဲ႕ လုပ္စရာ မဟုတ္ဘူး ဆုိတာ ေဒၚစု ကို ထိန္းႏိုင္၊ ေက်ာင္းႏိုင္ခဲ့ရင္ ေကာင္းခဲ့မွာ။
ခု လက္႐ွိ NLD စီအီးစီ အစည္းအေ၀းပြဲေတြဟာ ႏိုင္ငံေရးပါတီတခုရဲ႕ အစည္းအေ၀း ပြဲေတြ နဲ႕ေကာ တူပါရဲ႕လား။
သင္တန္းဆရာတေယာက္ရဲ႕ ေဟာေျပာပို႕ခ်မႈမ်ိဳးေတြ
တပ္တြင္းက သတင္းအခ်က္အလက္ေတြကို တင္ျပ၊ အထက္အရာ႐ွိက ဆံုးျဖတ္ အမိန္႕ခ်မွတ္မႈမ်ိဳးေတြနဲ႕ ပို တူေနမလားပဲ။

သူ႕ဆံုးျဖတ္ခ်က္ေပါင္းမ်ားစြာ မွားခဲ့တာ. . . က်ေနာ္တုိ႕ မေျပာရက္ ေျပာရက္ ေျပာေရး ႐ွိ ေျပာရပါေတာ့မယ္။

စင္ၿပိဳင္အစိုးရကိစၥ၊
အာဇာနည္ေန႕အေရးေတြမွာ ေတြေ၀ခဲ့၊ မျပတ္သားခဲ့တာ၊
ေနာက္ဆံုး ဒီပဲယင္းမွာေတာင္ သူ႕အမိန္႕ကုိ မနာခံခဲ့တဲ့ ကားဒ႐ိုင္ဘာေၾကာင့္ လြတ္ခဲ့ရတာ။
က်ေနာ္တို႕အားလံုး သိပ္ေမွ်ာ္လင့္အားလြန္းႀကိီးခဲ့မိသလား လုိ႕ ရင္နာနာနဲ႕ ေတြးမိတယ္။

ေသခ်ာတာဟာ ေဒၚစုဟာ က်ေနာ္တို႕ ခ်စ္ျမတ္ႏိုးတဲ့ သူ႕ဖခင္ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္း လို ႏိုင္ငံေရးသမားမ်ိဳးလုံး၀ မဟုတ္ခဲ့ဘူး။ ခုလက္႐ွိ သူ႕ဆံုးျဖတ္မႈေတြဟာ လက္႐ွိ ျပည္သူေတြ ရင္ဆုိင္ေနရတဲ့ ဆင္းရဲဒုကၡေတြကို လံုး၀ ကုိယ္စားမျပဳဘူး။

ဗိုလ္ခ်ဳပ္လို အေျခခံက်က် ႏိုင္ငံေရး လုပ္ခဲ့ဖူးသူ မဟုတ္ဘူး။
ဗိုလ္ခ်ဳပ္လို ဆင္းရဲတဲ့ျပည္သူေတြကို စာနာစိတ္လည္း မ႐ွိဘူး။
သူ႕ဘ၀ တေလွ်ာက္လံုး စာအုပ္ေတြနဲ႕ ေနခဲ့ၿပီး ျမန္မာျပည္ရဲ႕ တကယ့္ႏိုင္ငံေရးငရဲ ကုိ သူမက်ခဲ့ဖူးပါဘူး။ သူေပးဆပ္ခဲ့တဲ့ အက်ယ္ခ်ဳပ္ႏွစ္၂၀ ဟာ အင္လ်ားကန္ေစာင္းက တိုက္ႀကီးထဲမွာ။ ဒါေတြေၾကာင့္ သူ႕အျမင္ေတြဟာ
လက္ေတြ႕နဲ႕ က င္းကြာ ေနသလား လို႕ က်ေနာ့္ သံသယေတြ ၀င္ေနမိတယ္။
တခ်ိန္က ရဲရဲေတာက္ခဲ့တဲ့ အန္တိီစု ကုိ က်ေနာ္တို႕ သိပ္ခ်စ္၊ သိပ္တန္ဖုိးထားခဲ့တယ္။ အဲဒီလို မွားတဲ့ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ေတြ ႐ွိတာေတာင္ အဲဒီ ရဲရဲေတာက္ တဲ့ လုပ္ရပ္ေတြေၾကာင့္ ခြင့္လႊတ္ႏို္င္ခဲ့တယ္။ ခုေတာ့ဗ်ာ. ..

ခ်ိဳတူးေဇာ္


Kiasi white BMW AFA 168 @ Mid Valley Megamall!

Posted: 13 Dec 2012 11:45 PM PST


Announcement of Burmese Muslim Youths to help treatment in Australia for the severly injured burnt Buddhist Monks

Posted: 13 Dec 2012 11:12 PM PST

Pickled Thoughts..

Posted: 13 Dec 2012 11:58 PM PST

Away from Kuantan, my son and his wife together with my besan gave me a very loving stay.
Not forgetting my thanks to my sis and her hubby Bang Min too.
They were also fussing over me..my sis gave me all sorts of vitamins and supplements to take home after discovering that I have been neglecting all that 'must' at this age.

Thank you all for the very generous hospitality.
And I was so very happy to meet Umair..my first cucu and my first grandson.
Nenek finally get to kiss and cuddle you banyak2..Alhamdulillah.
*lambatnya nenek datang oi*

Coincidentally, H's modest, simple, cosy double-storey terrace house is around 5-10 mins away from the masjid in his area.
They can just walk to the masjid..tak payah drive.
I thank Allah SWT for blessing them a lovely house just a short distance away.
Alhamdulillah syukur sangat2.
Rumah lama, tapi lepas renovate sikit2, cantik interior rumah..they got it pun at a bargained price.

And so every time the 1400 year old azan berkumandang, one cannot help feel so very lucky.
The prayers and whatever Quran recitement can clearly be heard.

I am not a racist.
This is Malaysia.
Our official religion is Islam.
If you cannot accept our Muslim ways, it's time for you to start packing..sorry.
We Muslims here have been a very tolerant, timid lot.
Malaysian Muslims practice a high level of religious tolerance.

However, everybody must be reminded that this is a Muslim country even though we have graduated to many kinds of modernization.
We live harmoniously together..and that is so very obvious.
I don't know what more can the non-Muslims ask and complain.
Yang kaya berjela2 berkepuk2 bangsa bukan Melayu Islam jugak.
*Kitaorang sedia maklum dan mengaku bangsa Melayu lah yang ramai masih miskin.*

I was told of the many mosques in Shah Alam that were very active dari dulu lagi..until today.
There were all kinds of religious activities.

However, my layman's question is during our BN days in Selangor, were non-Muslims allowed to enter the mosques to berceramah?
I am sure those days were unheard of.

And so if the mosque officials were instructed to allow a non-Muslim YB or exco be that a lady or a male to give a talk in the masjid, may I assume their hands were tied?
Mesti ikut arahan kerajaan yang mentadbir?

Betul..Non Muslims are on certain times given permission as tourists to enter our Masjid Negara and other main mosques to admire the beautiful architecture.
However, one has never heard of any foreign non-Muslim dignitary giving a speech near the mimbar!

Where the congregational prayer mats are laid down and where we have to be extra careful that there are no najis terlekat or terjatuh..otherwise our prayers batal..these areas are totally off limits!
Due to some ignoramous directive, what if ada najis tercicir?
Habis rosak solat makmum.

The opposition may argue it's okay..tak sengaja.
Orang kafir bukan kisah nak ambik precautionary measures!
What a preposterous and despicable idea!
Ikut hendak je.

I can only recall the PKR Chinese lady and the Indian YB who gave political talks in some Selangor mosque somewhere.
If there were other times which I've missed out, then we should already shudder and fret angrily at the sheer brazen attitude of the PR government in dismissing such acts as takper kind.
Mana boleh??

The sanctity of our mosque that has been exposed to such a political purpose has been soiled.
And if PR thinks it is an insignificant remeh temeh matter, then is it going to be a norm for them to later on, allow their leaders to stand near/at our mimbar in Putrajaya Mosque and Masjid Negara should the rakyat make the ghastly decision of voting them into power in the PRU 13??

And we Muslims who are not agreeable with this radical idea will just have to remain silent and gag our dissatisfaction..hopefully that day will not happen.
And let us pray that our Muslims tak kira from whatever political party, will always protect each other and look after our Muslim and Malay interests first too..not just cakap di mulut, tapi jaga tekak masing2 dulu..orang lain miskin lantak.. asalkan nasib anak cucu dia dah kaya melangit!

Ini kita kena bantah..
Sudah2lah Melayu sama Melayu berdengki sesama sendiri, bolot hak rakyat dan biarkan bangsa sendiri ramai merempat macam pemintak sedekah.
Political leaders Melayu in general kerap tak serius nak naikkan bangsa kita jadi kaum yang paling berjaya..as long as their families are financially secured for generations to come...
Melayu lain nasiblah..this is a shameful, selfish and cruel scenario.

Umno leaders! This is also your last chance to help our Malays!
Otherwise hancur lebur future bangsa Melayu kita.
Apa nak jadi kat anakcucu cicit kita?
Most of you dah senang lenang..

*Tengok non Malay buat rumah bungalow 45 juta meleleh jugak airliur!
Otak dia special sangat ker?
Near my house, ada a few non Malay neighbours ambik 2 huge semi-Ds and turn them into single houses..eh eh..sure lah I bengang!
Anti-Lynas ke tak, non-Malays are zapping properties in Kuantan macam duit tak berabih!*

Ok lastly, refrain from using the mosque or any religious venue to propogate political ideas.
You betray your own religion..kan?

p.s.
Will post some photos of my grandson Mohd Umair soon.
Nama dia sempena nama one of sahabat Rasullullah SAW.
Ahhh..comelnya Umair..I miss him loads already.
He is more than 3 weeks old dah.

I now know..kalau nak pergi Shah Alam from Kuantan boleh ambik a bus straight ke Shah Alam and H can easily pick me up.
About 15-20 mins jer from his house.
The Shah Alam bus terminal is better than the Pekeliling bus terminal.
I guess it's because the Perkeliling punya dah lama and in need of repairs..the government must take notice and start revamping the place.
*Contract for the new look please pass to me k*..^_^

Jokes aside, it is for the rakyat like me and so many others who rely on an effective, well-planned transportation facility.
O oh..Nice bus turun and pick up passengers only at KL for now..KL Sentral and KTM.
Tak tahulah when they'll start from the Shah Alam point..

ျပင္းထန္စြာ ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ၾကေသာ သံဃာေတာ္မ်ားအား ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံတြင္ ေဆးကုသႏိုင္ရန္ တာ၀န္ယူေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေၾကညာခ်က္

Posted: 13 Dec 2012 11:03 PM PST

ျပင္းထန္စြာ ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ၾကေသာ သံဃာေတာ္မ်ားအား ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံတြင္ ေဆးကုသႏိုင္ရန္ တာ၀န္ယူေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေၾကညာခ်က္ Announcement of Burmese Muslim Youths to help treatment in Australia for the burnt Buddhist Monks

Posted: 13 Dec 2012 10:47 PM PST

The announcement of Burmese Muslim Youths For Human Rights and Justice to be responsible for the severely injured Sanghadaws or Buddhist monks in getting medical access in Australia

Date: December 14, 2012

Ref: 6/2012On November 29, 2012, the Buddhist monks and innocent Myanmar people were brutally crushed down by pre-tyrant army authorities in the peaceful protest of cancelling or postponing the Latpadaung Taung project. As a result of using potential chemical fire bombs, several Buddhist monks and innocent Myanmar people were severely injured and some of the injured monks are considered in critical conditions. The hospitals of Myanmar still lack of advanced medical technology and capabilities which can cure these critically injured monks. Therefore, we, Burmese Muslim Youths For Human Rights and Justice, like to humbly announce that we consider to be responsible for the injured monks and people by inviting them to Australia as earliest as possible.

International government and non-government organizations, local and overseas humanitarian organizations, religious organizations, social organizations and relief organizations will be co-operating to accomplish this event. We request the Myanmar authorities to issue the passports and necessary travelling documents to the Sanghadaws and the people who need overseas medical access in timely and effective manners.

Moreover, we sincerely and humbly like to invite local and international political organizations, humanitarian organizations, religious organizations and social services organizations to join us freely in this effort to carry out the benefits of Myanmar people and Buddhist monks in this announcement.

Dr Ko Ko Gyi

President
Burmese Muslim Youths
For Human Rights and Justice

Written and Edited by Aye Aye Mar.
************************************************************
https://docs.google.com/open?id=0B4fThqDxAlBUYTdsMzNRSmVXMkE
PDF ဖိုင္ျဖင့္ ေဒါင္း၍ ဖတ္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ လင့္ခ္ https://docs.google.com/open?id=0B4fThqDxAlBUb2Y4TnJTSDlWa0E
**************************************************************
ျပင္းထန္စြာ ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ၾကေသာ သံဃာေတာ္မ်ားအား ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံတြင္
ေဆးကုသႏိုင္ရန္ တာ၀န္ယူေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေၾကညာခ်က္ရက္စြဲ ။ ။ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္၊ ဒီဇင္ဘာလ (၁၄) ရက္
စာအမွတ္ ။ ။ ၆/၂၀၁၂လက္ပံေတာင္းေတာင္ ေၾကးနီစီမံကိန္း ဖ်က္သိမ္းေရးအတြက္ ၿငိမ္းခ်မ္းစြာျဖင့္ ဆႏၵေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၾကေသာ ဗုဒၶဘာသာသာသနာ၏ ရဟန္း သံဃာေတာ္မ်ားႏွင့္ ျပည္သူမ်ားအား စစ္အာဏာရွင္ေဟာင္းမ်ားမွ ဓာတုလက္နက္ဟု သံသယျဖစ္ဖြယ္ရွိေနေသာ မီးေလာင္ဗုံး သုံး၍ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္၊ ႏို၀င္ဘာလ (၂၉) ရက္ေန႔တြင္ မင္းမဲ့စရုိက္ဆန္ဆန္ အၾကမ္းဖက္ ၿဖိဳခြဲခဲ့သည္။ ထိုသို႔ ၿဖိဳခြဲေခ်မႈန္းခဲ့ျခင္းေၾကာင့္ အျပစ္မဲ့ သံဃာေတာ္မ်ားႏွင့္ အျပစ္မဲ့ျပည္သူမ်ား ထိခုိက္ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ၾကသည္။ ထိုသုိ႔ ဒဏ္ရာရရွိသူမ်ားအနက္ အခ်ဳိ႕သံဃာေတာ္မ်ား၏ အေျခ အေနမွာ အလြန္ စိုးရိမ္ဖြယ္ရာ ျဖစ္ေနပါသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ ေဆးရုံေဆးခန္းမ်ားတြင္ ယင္းကဲ့သို႔ ျပင္းထန္စြာ ဒဏ္ရာရရွိထားသည့္ သံဃာေတာ္ႀကီးမ်ားအား ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ကုသေပးႏိုင္သည့္ နည္းပညာႏွင့္ အရည္အခ်င္း မရွိသည္ကိုလည္း ေတြ႔ရွိရေပသည္။ သို႔ပါ၍ မေလးရွားႏိုင္ငံတြင္ အေျချပဳကာ စုစည္းထားသည့္ ကၽြႏု္ပ္တို႔ လူ႔အခြင့္အေရးႏွင့္ တရားမွ်တမႈကို ခ်စ္ျမတ္ႏိုးေသာ ဗမာမြတ္စလင္မ္ လူငယ္မ်ား အစည္းအရုံး(Group)မွေန၍ ႏိုင္ငံျခားတြင္ ေနာက္ဆုံးေပၚ နည္းပညာ၊ ေဆးပညာရပ္မ်ားျဖင့္ ကုသရန္ လိုအပ္ေသာ ျပင္းထန္စြာ ဒဏ္ရာရရွိခဲ့ၾကသည့္ သံဃာေတာ္မ်ား၊ ျပည္သူမ်ားအား ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံသို႔ အျမန္ဆုံး ပင့္ေဆာင္ ဖိတ္ေခၚ၍ ေဆးကုသႏိုင္ရန္ တာ၀န္ယူ ေဆာင္ရြက္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာလူထုတစ္ရပ္လုံးအား ရိုေသေလးစားစြာျဖင့္ အသိေပး ေၾကညာလိုက္ပါသည္။

ထိုသို႔ ေဆာင္ရြက္ရာတြင္ ႏိုင္ငံတကာ အစိုးရမ်ားႏွင့္ အစိုးရမဟုတ္ေသာ အဖြဲ႔စည္းမ်ား၊ ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပရွိ ႏိုင္ငံေရးအဖြဲ႔အစည္းမ်ား၊ လူမႈအေျချပဳအဖြဲ႔အစည္းမ်ား၊ သာေရးနာေရးအဖြဲ႔အစည္းမ်ား၊ ဘာသာေရးအဖြဲ႔အစည္းမ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္သြားေပမည္။ ျမန္မာ အာဏာပိုင္မ်ားအေနႏွင့္လည္း ယင္းသံဃာေတာ္မ်ား ႏိုင္ငံျခားသို႔ ႀကြခ်ီ၍ ေဆးကုသမႈျပဳႏိုင္ေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ ႏိုင္ငံကူး လက္မွတ္မ်ား လြယ္ကူစြာျဖင့္ ထုတ္ေပးျခင္း၊ ျပည္ပထြက္ခြာခြင့္ဆိုင္ရာ ခြင့္ျပဳခ်က္မ်ားႏွင့္ လုိအပ္ေသာအမႈကိစၥအ၀၀ကို ထိ ထိေရာက္ေရာက္၊ လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္ ေဆာင္ရြက္ေပးၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံလိုက္ပါသည္။

ထို႔ျပင္ ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပ ႏိုင္ငံတကာအရပ္ရပ္ရွိရွိ ႏိုင္ငံေရးအဖြဲ႔အစည္းမ်ား၊ လူမႈအေျချပဳအဖြဲ႔အစည္းမ်ား၊ သာေရးနာေရးအဖြဲ႔အစည္း မ်ား၊ ဘာသာေရးအဖြဲ႔အစည္းမ်ားမွ ဤသမိုင္း၀င္လုပ္ငန္းႀကီးတြင္ စိတ္ေစတနာသဒၶါတရား ျဖဴစင္စြာျဖင့္ တိုင္းျပည္ႏွင့္ ႏိုင္ငံသားမ်ား၏ အက်ဳိး၊ ဗုဒၶဘာသာသာသနာ၏ သံဃာေတာ္မ်ား၏အက်ဳိးကို ကၽြႏု္ပ္တို႔ႏွင့္ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္လိုသည့္ မည္သည့္ အသင္းအဖြဲ႔မဆို ကၽြႏု္ပ္တို႔အား လြတ္လပ္စြာျဖင့္ ဆက္သြယ္၍ ပူးေပါင္းေဆာင္ရြက္ႏိုင္ပါေၾကာင္း ေလးစားစြာျဖင့္ အသိေပးေၾကညာလိုက္ပါသည္။

ေဒါက္တာကိုကိုႀကီး

ဥကၠဌ
လူ႔အခြင့္အေရးႏွင့္ တရားမွ်တမႈကို
ခ်စ္ျမတ္ႏိုးေသာ ဗမာမြတ္စလင္မ္လူငယ္မ်ား အစည္းအရုံး

**************************************************************
PDF ဖိုင္ျဖင့္ ေဒါင္း၍ ဖတ္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ လင့္ခ္ http://www.scribd.com/doc/116785894/BMY-Statement-6-2012-pdf

Deck The Halls ...

Posted: 13 Dec 2012 10:18 PM PST

It's only about eleven days to Christmas and I haven't even prepared or bought a single item for it yet. It's not that I'm so darned busy or anything. It's just that I'm so darned lazy ... LOL!

I really must find some time to get the spirit of Christmas up in my house. It's blasphemous I know but even the tree isn't up yet! I just might go outside and throw up some light around the fur tree in the garden and use that as a Christmas tree judging by the way things are going.

Whenever I find the time to do something, it's either I spend it running or am just too tired after a run to do anything about it. Yes, my whole life is revolved around running these days. But seriously though, I must start getting into a Christmas mood soon or it'll be passing me by in a flash.

I could start by switching on some Christmas carols in the office right after this post and then look for some Guitar Strings at guitar center and get my guitar strung and join in the carols, that is if I actually had guitar and knew how to play one! LOL!

How's your Christmas preps coming along? Way better than mine, I hope :D

Utusan Kalah Lagi, Diperintah Bayar RM50K Kepada Karpal Kerana Fitnah

Posted: 13 Dec 2012 11:29 PM PST

Mahkamah dapati artikel Utusan 'berniat jahat', Karpal terima RM50,000

KUALA LUMPUR, 14 Dis — Mahkamah Tinggi hari ini menganugerahkan RM50,000 kepada Karpal Singh dalam bentuk ganti rugi setelah mendapati Utusan Malaysia memfitnah beliau dalam artikel pada tahun 2008 dimana akhbar tersebut mengatakan pengerusi DAP itu menolak Islam.

Hakim Nik Hasmat Nik Mohamad, semasa membaca hujah penghakimannya berkata, walaupun akhbar berbahasa Melayu itu sudah menarik balik dan memohon maaf dalam tempoh 24 jam selepas penerbitan, artikel itu menimbulkan rasa benci orang ramai kepada Karpal.

Beliau berkata, tarikh penerbitan artikel tersebut pada 25 Ogos, 2008 — sehari sebelum pilihan raya kecil Permatang Pauh, dan disiarkan oleh media arus perdana itu menunjukkan ia "berniat jahat".

"Pada pandangan plaintif, sebagai pemimpin dalam Pakatan Rakyat (PR), dan pada masa artikel itu diterbitkan, ia dilihat sebagai cuba merosakkan peluang kemenangan," kata hakim tersebut.

Karpal memfailkan saman RM10 juta kepada Utusan Malaysia pada 2008, dengan berkata kenyataan beliau disalah tafsir dalam artikel yang ditulis oleh pengarang berita Zulkifli Jalil.

Dalam artikel "DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu" berdasarkan kepada ucapan Karpal pada Konvenyen Nasional DAP ke 15 pada tahun itu dimana Zulkifli sengaja mengatakan ahli politik tersebut menolak Islam sebagai agama Persekutuan. -TMI

Mahathir Sindir Rosmah, Ingatkan Kedudukan Najib

Posted: 13 Dec 2012 10:00 PM PST


Akibat menonjol melebihi suaminya, Datin Seri Rosmah Mansor menjadi bahan sindiran mantan Perdana Menteri (PM), Tun Dr Mahathir Mohamad.

Terbaru, isteri Datuk Seri Najib Razak itu sekali lagi mengejutkan rakyat dengan penghasilan buku biografinya yang dikatakan 'menjawab secara telus' isu dakwaan kononnya fitnah ke atasnya.

Mahathir dilapor berkata, isteri PM itu berhak untuk menonjol setinggi mana sekalipun.

Beliau ditanya mengenai pandangan sama ada profil Rosmah menjadi tinggi berbanding isteri PM sebelum ini.

"Tidak ada format standard untuk dipenuhi sekiranya anda menjadi isteri kepada Perdana Menteri. Anda boleh menonjol semahunya," kata Mahathir dipetik.

Mengulas isu ini, Ketua Srikandi KEADILAN, Siti Aisyah Shaik Ismail berkata, kenyataan Mahathir yang memberikan 'lampu hijau' untuk Rosmah menonjol semahunya adalah sindiran jelas dan peringatan kepada Najib.

"Mahathir sebenarnya mahu ingatkan Najib bahawa tidak ada isteri PM yang lebih menonjol daripada Rosmah," kata Aisyah ketika dihubungi.

"Semua rakyat tahu kedudukan Rosmah seperti PM. Tapi perkara ini dipandang sepi oleh Umno. Sebab itu Mahathir 'membenarkan' Rosmah ke depan," katanya.

Dalam pada itu, beliau mengingatkan Rosmah supaya sedar siapa dirinya sebelum rakyat menghukum kesombongannya.

"Kalau ikutkan, Rosmah baru sahaja beberapa tahun jadi isteri PM. Isteri Mahathir, (Tun) Siti Hasmah (Mohd Ali) pun tidak sepertinya yang lebih lama menjadi isteri PM.

"Akibat keangkuhan itu, rakyat akan hukum Najib yang akhirnya kalah pada pilihan raya akan datang," ujar Aisyah. -KD

Dr M: Rosmah berhak menonjol semahunya

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor berhak untuk menonjol setinggi mana sekalipun.

Mantan perdana menteri itu ditanya mengenai pandangan sama ada profil Rosmah menjadi tinggi berbanding dengan isteri perdana menteri sebelum ini.

"Tidak ada format standard untuk dipenuhi sekiranya anda menjadi isteri kepada perdana menteri. Anda boleh menonjol semahunya," katanya selepas satu majlis di Malaysian Petroleum Club di ibu negara hari ini.

Dr Mahathir juga berkata Rosmah mempunyai hak untuk menepis dakwaan terhadapnya melalui buku biografi yang dijangka akan diterbitkan bulan depan.

Dalam majlis pra-pelancarannya semalam, buku setebal 164 halaman itu dipromosi sebagai penerbitan yang "bakal menjawab secara telus" isu serta dakwaan fitnah yang dikaitkan dengan isteri perdana menteri itu.
-mk

The Blues Brothers

Posted: 13 Dec 2012 06:55 PM PST


The past few days have been utterly heavenly for me as my older son came home on Tuesday night and will be going home this afternoon. It has been especially meaningful for this time, my two boys bonded beautifully. Jon is 23 while Nick is only 14.

When Nick was born in 1998, Jon was ecstatic. Finally, after such a long wait, he could carry his baby brother. Then, he was in Standard Three when the stork flew in.

The first two years were fine but as time passed, they were not particularly close during their growing up years as both played different games/toys and had contrasting personalities. In character and looks, Jon takes after me whilst Nick takes after his dad. However, both love music and play the violin, piano and guitar. Jon also plays the ukelele and the melodica.

This time round, the two boys really bonded via their love for music, especially in jazz improvisation.

My heart is heavy as I write this post at 10.51 a.m. because in a short while, I will have to take them to Queensbay. After lunch, my older boy will leave for K.L.

The whole time he was here, I tried my very best to persuade him to return to Penang for good :-( but alas, he said.."Give me a few more years, mom."

He has my blessings to chase his dreams in another part of the country but I will always miss him. Still, I am glad I have Nick with me before he flies off in the future.

Here's a clip of the boys doing impromptu jazz improvisation after dinner last night. All the older brother did was to give him the motif and chords - thereafter it was impromptu jamming.

CLICK HERE to watch the video.

Have a lovely day!

Umno is not God. Umno is higher than the Almighty

Posted: 13 Dec 2012 05:27 PM PST

Carpet dealer confirms can't mention Umno in lawsuit

November 29, 2012
Deepak (left) said he cannot mention Umno in the lawsuit. — Pic by Saw Siow Feng
KUALA LUMPUR, Nov 29 — Controversial businessman Deepak Jaikishan has confirmed that he cannot mention Umno's name in his lawsuit against Senator Datuk Raja Ropiaah Abdullah's Awan Megah (M) Sdn Bhd for allegedly cheating him in a multi-million ringgit land deal.
Justice Zabariah Mohd Yusof barred the carpet dealer from mentioning any political party's name as the lawsuit is a civil matter between two companies.
She had earlier struck off the government, the Ministry of Defence, the Land and Mines Office and a government company from the lawsuit.
"I have been barred from mentioning a name that is greater that the Almight God," he told The Malaysian Insider this evening.
"Going forward, no one is allowed to mention the name U M N O," the 40-year-old businessman said, "because there is this precedent now".
Deepak had agreed to buy three parcels of land in 2007 for RM13 million and a RM72 million bank guarantee for a land bond from Raja Ropiaah, who was awarded a RM100 million privatisation deal for the development of the defence research centre called Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (Puspahanas).
But the Selangor Wanita Umno chief had allegedly sold one parcel for RM2 million in cash and a RM16 million overdraft facility in a "joint venture" with Guppyunip Sdn Bhd, a company specialising in plasticware, prompting the carpet dealer to put a caveat on the land in Bukit Raja and lodge a police report last July.
Her lawyers today said Deepak is not entitled to the land as his company Astacanggih Sdn Bhd had asked for a refumd and its RM72 million land bond had expired.

The court will hear submissions for the lawsuit on Dec14.

Datuk K Kemalangan Di New Zealand, Siti Batal Konsert

Posted: 13 Dec 2012 06:40 PM PST


Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa (Datuk K) yang juga suami kepada penghibur nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin cedera apabila motosikal yang ditunggangnya terlibat dalam kemalangan jalan raya di Queenstown, New Zealand pada Khamis.

Adik kepada ahli perniagaan tersebut iaitu Datin Zaiton Mohamad Jiwa berkata, beliau dimaklumkan mengenai kejadian itu oleh seorang rakan Datuk K yang berada bersama usahawan itu di negara tersebut kira-kira pukul 1 tengah hari Khamis (5 petang waktu New Zealand).

Katanya akibat kemalangan itu Datuk K mengalami patah bahu, cedera pada tangan serta kaki.

Bagaimanapun keadaannya stabil dan tidak membimbangkan.

Siti memohon maaf kerana terpaksa membatalkan konsertnya di Banjarmasin, Indonesia.

"Saya terkejut dengan berita itu dan akan berangkat ke sana pada esok (Jumaat) bersama Siti dan seorang lagi rakan. Siti sekarang ini berada di Banjarmasin, Indonesia untuk mengadakan konsert.

"Beliau terpaksa membatalkan konsert itu," katanya kepada mStar Online ketika di hubungi di sini pada Khamis.

Zaiton berkata, Datuk K berada di New Zealand atas urusan perniagaan dan beliau menghabiskan masa petangnya di bandar Queenstown dengan menunggang motosikal sebelum terjadinya kemalangan.

Bagaimanapun Zaiton tidak mendapat gambaran jelas bagaimanakah kemalangan itu berlaku.

Sementara itu Siti Nurhaliza yang akan mengadakan konsert terakhirnya iaitu Konsert Ekspresi Karya Gemilang pada malam Khamis terpaksa membatalkan persembahan tersebut.

Siti menerusi akaun Twitter miliknya memohon maaf kepada seluruh peminatnya di Banjarmasin kerana kejadian berkenaan.

"Salam.... maaf buat semua peminat di Banjarmasin serta semua "team" konsert, CT (Siti) tidak dapat ke sana kerana ada sesuatu yang tak terduga.

Mohon memahaminya," kata Siti menerusi Twitter miliknya. -mstar

Datuk K Patah Bahu, Kemalangan Di New Zealand

Suami penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza, Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa atau dikenali sebagai "Datuk K" terlibat dalam satu kemalangan di Queensland, New Zealand, hari ini.

Datuk K dilaporkan mengalami kecederaan teruk dengan patah bahu, tangan dan kaki namun keadaannya stabil.

Kemalangan dilaporkan berlaku kira-kira 12.45 tengah waktu Malaysia (4.45 petang wakti tempatan) ketika beliau sedang menunggang motosikal berkuasa tinggi.

Laporan portal Media Hiburan menyebut, susulan kejadian itu, Siti akan berangkat ke New Zealand esok bagi melihat keadaan suaminya.

Siti yang kini masih berada di Jakarta terpaksa membatalkan dua persembahan besar iaitu Konsert Ekspresi Karya Gemilang yang dijadualkan berlangsung di Banjarmasin dan Jakarta sehingga esok.

Anak kelahiran Kuala Lipis itu dalam media sosial Twitter pada jam 7.46 malam memberitahu beliau baru saja menghubungi suaminya dan dapat bercakap dengannya sambil meminta peminatnya agar mendoakan Datuk K pulih segera.

"Terima kasih semua yang mendoakan suami saya.... alhamdullillah dapat bercakap dengan suami tadi.... sama-sama doakan agar DK segera sembuh ye...salam," kata beliau.

Dalam satu mesej sekitar jam 1.40 tengah hari tadi, Siti menulis, "salam, maaf buat semua peminat di Banjarmasin serta semua team konsert. Ct (Siti) tak dapat ke sana kerana ada sesuatu yang tidak terduga. Mohon memahami ya," katanya lagi.

Datuk K dilaporkan berada di New Zealand sejak 6 Disember lalu atas urusan perniagaan.

Sementara itu, laporan Bernama lewat malam ini menyebut bahawa Datuk K dilaporkan stabil selepas terbabit dalam kemalangan.

Memetik anggota keluarga terdekat Datuk K yang enggan dikenali, Bernama berkata, kemalangan berlaku apabila Datuk K cuba mengelak kayu di atas jalan raya.

"Beliau kini dilaporkan stabil dan dirawat di sebuah hospital di Queenstown," katanya.

Menurutnya Siti dan kakak iparnya Datin Zaiton Mohamad Jiwa akan berlepas ke New Zealand esok/
-SH


Gambar fail: Datuk K menunggang motorsikal besar bersama Siti


Please Donate To PETPOSTIIVE This Christmas!

Posted: 13 Dec 2012 03:30 PM PST

PETPOSITIVE YEAR-END APPEAL FOR DONATIONS

Thank you for your continued support for our Society. We are always looking for funds to help us continue our work with the disabled, elderly and the animals.

Whilst we focus on providing animal-assisted therapy, our work is not only confined to that. We also look into the many needs of the disabled and elderly, especially those living in poor areas.

Simple Health Tips

Posted: 13 Dec 2012 02:30 PM PST

Here are some health tips that Angela shared with me recently. I am no medical expert and cannot verify the information but am sharing with good intentions.

1. Use the left ear when answering the phone.

2. Don't take medicine with cold water.

3. Don't have heavy meals after 5 p.m.

4. Drink more water in the morning and less at night.

5. The best time for sleeping is from 10p.m. to 4 a.m.

6. Don't lie down immediately after taking medicine.

7. When the battery is down to the last bar, don't answer the phone as the radiation is supposedly much higher at that level.

8. Do not sleep on your stomach or on your left side as you will be putting pressure on your heart with the extra body weight while the heart has to pump as usual. Remember you spend about one-third of your life sleeping. This additional burden wears out the heart more quickly. To reduce the strain on your heart, sleep on your right side or on your back. This simple technique will add years to your life. Live healthily and happily! Take care and have a wonderful day!

No comments: