Saturday, December 15, 2012

Sumpah Najib tak kenal Altantuya benar atau palsu?

Sumpah Najib tak kenal Altantuya benar atau palsu?


Sumpah Najib tak kenal Altantuya benar atau palsu?

Posted: 15 Dec 2012 10:22 AM PST

akan terbit satu lagi terbitan sensasi SAMM nantikannyadi pasaran
Arkib berita Utusan 23/8/2008
Ramai orang pakat timbulkan persoalan ini apabila towkey karpet Deepak Jaikishan pecah lubang isu akuan bersumpah 1 dan 2 P.Balasubramaniam penyiasat persendirian yang kini berada di luar negara.

Deepak dakwa Najib ada peranan dalam isu SD Bala -Malaysiakini
Ahli perniagaan Deepak Jaikishan mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memainkan peranan utama dalam tindakan penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang menarik balik pengakuan berkanun (SD) pertamanya pada tahun 2008.

Dalam satu wawancara dengan Harakah, seperti dimuatkan di Youtube, Deepak mendakwa Najib berbuat demikian demi mengelakkan tindakan yang mungkin diambil seteru dalam Umno bagi menghalang cita-cita Najib menjadi perdana menteri.
"Tetapi satu faction lagi dalam Umno yang tidak mahu Datuk Najib menjadi perdana menteri, mereka ada kepentingan mereka, mereka dudah bersedia.

"Salah seorang ahli kumpulan ini akan keluar dan berikan SD dan menceritakan siapa yang arahkan dia melakukan perbuatan kejam ini dan siapa yang mengarah orang itu, ini sangat high level," kata Deepak.

Pada masa itu, Najib merupakan timbalan perdana menteri. Beliau kemudiannya dilantik menjadi perdana menteri pada 2009 selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi terpaksa berundur ekoran pencapaian buruk dalam pilihan raya umum 2008.

SD pertama Balasubramaniam, didedahkan pada 3 Julai 2008, mengandungi kenyataan bersumpahnya bahawa Najib mempunyai kaitan dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh.

Pada hari berikutnnya, Balasubramaniam membuat satu lagi SD dan mendakwa bahawa dakwaan dalam SD pertama adalah palsu.
"Jadi objektif untuk tukar SD bukan kerana takut sangat dengan SD si Bala ini. Objektif utama besar dari itu, mereka kena hentikan langkah seterusnya.

"(Pada) malam itu juga kena siap, kena U-turn (tukar pengakuan Bala), kena tutup (perkara itu), itulah yang masalah utamanya.

Deepak mendakwa beliau menerima satu panggilan telefon daripada isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor pada senja 3 Julai 2008.

Deepak mendakwa Rosmah meminta bantuannya memandangkan beliau mengenali Balasubramaniam, yang mendedahkan SD pertama pada pagi hari tersebut.

Susulan itu, Deepak mendakwa beliau mengunjungi kediaman rasmi Najib di Putrajaya dan memberitahu Najib bahawa Balasubramaniam enggan bekerjasama.

"Pertama (Najib) telefon satu lawyer, lepas itu dia telefon adik dia, lawyer juga. Lepas bincang, dia minta saya agar mencari jalan untuk jumpa dia dan cari jalan supaya (Balasubramaniam) setuju, untuk batalkan SD dia.

"Saya telefon Bala... Dia kata dia nak jumpa Datuk Seri atau Datin Seri kalau nak dia menarik balik dia punya SD," dakwa Deepak.

Deepak mendakwa Najib kemudiannya mencadangkan supaya adiknya Nazim yang seorang arkitek dan usahawan, untuk mewakilinya.

Dakwanya, pertemuan itu seterusnya berlangsung sekitar tengah malam di sebuah pusat membeli-belah di Damansara.

Dakwanya lagi, rundingan melibatkan sejumlah wang yang tidak didedahkan itu kemudiannya berlangsung dan Nazim seterusnya menghubungi Najib untuk mengatur seorang peguam untuk menderaf SD kedua di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur.

Dalam video berkenaan, Harakah memadamkan nama seorang peguam yang disebut Deepak.

Susulan itu, satu sidang media diadakan secara tergesa-gesa pada keesokan harinya.

Deepak mendakwa peguam berkenaan tidak mahu hadir, yang memaksanya memanggil seorang peguam lain untuk menemani Balasubramaniam bagi bertemu media.

Deepak mendakwa, beliau mendedahkan maklumat ini untuk menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk mengambil tindakan dan melindungi integriti insitusi tersebut.

"Saya yakin dalam SPRM mesti ada orang yang baik. Tidak mungkin semua orang hendak dengar cakap sepasang suami isteri. Kita ada 28 juta manusia di Malaysia," katanya.
Harakah bil 1801
VIDEO l 14.39 mins

Siasatan kes Altantuya perlu dibuat semula-Karpal -Harakahdaily
 Pendedahan ahli perniagaan Deepak Jaikishan tentang akuan bersumpah (SD) yang dibuat oleh P Balasubramaniam memerlukan kes pembunuhan Altantuya Shaariibu disiasat semula.

Pengerusi DAP, Karpal Singh, seorang peguam senior membuat cadangan itu ketika memberikan ucapan pembukaan di Kongres DAP pagi ini.

Karpal juga meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjawab segala pendedahan yang dibuat oleh Deepak itu.

Deepak dalam wawancara dengan media termasuk Harakahdaily mendedahkan beliau diarahkan oleh Najib untuk berbincang dengan P Balasubramaniam agar menarik balik pengakuan bersumpahnya yang mendakwa Najib terlibat dalam pembunuhan gadis Monggolia, Altantuya Shaariibu.

Deepak juga mendakwa, adik Najib, Nazim Razak telah bertemu dengan Bala dan bersetuju membayar wang jutaan ringgit bagi membolehkan Bala membuat perubahan kepada SDnya itu.

Turut serta dalam pertemuan itu adalah isterinya yang sedang sarat mengandung.

Hasilnya, Bala telah membuat SD 2 dan mengubah segala penyataan yang beliau buat dalam SDnya yang pertama.

RM 40 juta hanyasebahagian kecil dari rompakan, Tangkap Musa, Selamatkan wang rakyat Sabah

Posted: 15 Dec 2012 10:25 AM PST

sebahagian yang dibenarkan naik ke tingkat 5, Kompleks Kerajaan Persekutuan (mini putrajaya)
yang menempatkan pejabat SPRM SabahKenyataan Media
15 Disember 2012
Laporan SPRM Terhadap Musa Aman dan Nazri Aziz, SAMM Tuntut Siasatan Baru

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) hari ini membuat laporan SPRM terhadap Ketua Menteri Sabah Dato' Seri Musa Aman dan yang didakwa menerima wang sebanyak RM40juta berbentuk rasuah untuk kekayaan peribadi merujuk kenyataan bersumpah Datuk Seri Lajim Ukim 11 Disember yang lalu.
SAMM juga dalam masa yang sama turut membuat laporan SPRM terhadap Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Nazri Aziz yang punyai hubungkait dengan ahli perniagaan, Michael Chia apabila didedahkan Chia menaja kenderaan mewah, Hummer kepada anak Nazri.
Micheal Chia yang rapat dengan Musa ditahan di Hong Kong berikutan disyaki terlibat dalam penggubahan wang haram RM40 juta turut dituduh terlibat rasuah berhubung lesen pembalakan yang juga melibatkan Dato' Seri Musa Aman.
Menurut Lajim dalam akuan bersumpahnya, pada 9 Oktober 2012 Nazri telah mengumumkan bahawa dakwaan rasuah terhadap Ketua Menteri Sabah, Dato' Seri Musa Aman dan Michael Chia berhubung dakwaan wang rasuah berjumlah RM40 juta yang dikaitkan telah digugurkan di atas alasan wang RM40 juta yang disiasat itu merupakan derma politik kepada UMNO Sabah dan bukannya untuk kegunaan peribadi Ketua Menteri.
Namun kenyataan bersumpah Lajim Ukim menceritakan sebaliknya apabila beliau mengesahkan Umno Sabah tidak pernah menerima sebarang derma politik sebesar jumlah RM40 juta, seperti yang didakwa oleh Nazri Aziz di Parlimen. Apakah ini satu komplot terancang Musa dan Nazri untuk menyelamatkan antara satu sama lain?
Sebagai Ahli Majlis Tertinggi Umno dan Anggota Badan Perhubungan Umno Sabah, DS Lajim Ukim yang terlibat secara langsung dengan apa jua aktiviti Umno di Sabah termasuk perihal kewangan, DS Lajim memperakui tiada sebarang urusniaga dan transaksi yang membuktikan Umno Sabah penerima dana RM40 juta tersebut. Jika ada, pasti ia dibentangkan kepada Majlis Tertinggi UMNO atau Badan Perhubungan UMNO Sabah menurut Lajim.
Perkembangan terbaru ini jelas menunjukkan berlaku percanggahan daripada apa yang diumum oleh Nazri dan menerbitkan unsur penipuan yang membabitkan wang rakyat sebanyak RM40 juta. Pengumuman Nazri Aziz juga didapati menyeleweng dan berniat untuk menutup isu yang lebih besar iaitu dakwaan salahguna kuasa dalam anugerah lesen pembalakan di Sabah.
Dengan perkembangan ini juga SAMM mendesak SPRM supaya membuka satu kertas siasatan baru melibatkan Musa Aman dan Nazri Aziz. Kesediaan DS Lajim untuk memberi kenyataan kepada mana-mana pihak berkuasa bagi menyiasat skandal RM40 juta ini merupakan satu kelebihan dan kesempatan ini harus diambil oleh SPRM.
Sekian
Boby Bin Lewat @ Ewat
Penyelaras SAMM Sabah

** Laporan telah dibuat oleh Boby bagi pihak anak muda Sabah dan di iringi oleh lebih 60 orang anak muda.

Sidang Meja Bulat Pengerak Anak Muda Sabah 2012

Posted: 15 Dec 2012 10:43 AM PST

sebahagian dari peserta dalam sidang pleno resolusi

dalam sidang media selepas selesai sidang meja bulat turut serta Jefery (AMK Sabah)
Kenyataan Media

16 Disember 2012

SIDANG MEJA BULAT PENGERAK ANAK MUDA SABAH 2012 HASILKAN 3 RESOLUSI

Pada 15 Disember 2012, secara rasminya SAMM Sabah telah dilancarkan. Sempena pelancaran SAMM Sabah telah diadakan satu Sidang Meja Bulat Pengerak Anak Muda Sabah 2012 di Lintas View Hotel, Kota Kinabalu. Sidang meja bulat ini telah dihadiri oleh 50 pengerak anak muda dari perbagai latar berlakang organisasi.

Sidang Meja Bulat yang dipengerusikan oleh Boby Bin Lewat @ Ewat yang bermula jam 12.00 tengahari telah dirasmikan oleh Datuk Kalakau Untul. Kalakau merupakan Presiden Persatuan Dusun Sabah Bersatu, bekas Timbalan Menteri Buruh. Dalam ucapan ringkasnya dia mengimbau pengalaman selaku Ketua Pemuda UPKO selama 12 tahun. Beliau menegaskan betapa anak muda harus duduk sendiri berbincang untuk membuat keputusan demi masa depan negara.

Dalam sidang meja bulat pertama yang mengabungkan anak muda dari perbagai latar belakang politik ini telah berlangsung selama 3 jam dengan menghimpunkan pandangan dan idea dari semua pihak. Telah dipersetujui 3 Resolusi penting dalam sidang meja bulat ini iaitu  :

  • menyedari masalah pendatang tanpa izin yang diberi kerakyatan secara 'pintu belakang' menjadi satu masalah utama yang memberikan impak sosial, ekonomi dan keselamatan kepada Sabah secara keseluruhan. Masalah ini bermula dari pada Projek Kad Pengenalan bawah Dr. Mahathir dan kini semakin parah di bawah Najib Razak. Masalah ini ialah konspirasi penguasa kerajaan pusat untuk terus mengawal dan menjadikan Sabah sebagai simpanan tetap untuk kekal berkuasa. Apabila masalah ini mula disedari maka Kerajaan Pusat dibawah Bn berjanji untuk mengadakan Suruhanjaya Di Raja bagi menyelesaikan isu ini. Namun janji tinggal janji. Pada 29 Julai 2012 Datuk Seri Panglima Wilfred Bumburing, Timbalan Presiden UPKO dan ahli parlimen Tuaran telah istihar diri keluar Bn kerana tututan Suruhanjaya Di Raja isu Kad Pengenalan kepada orang asing tidak dilayan sekali lagi Najib mengulang janji mengumumkan akan diwujudkan Suruhanjaya Diraja. Namun sehingga kini masih tidak tertunai. Sehubungan dengan itu Sidang Meja Bulat Pengerak Anak Muda Sabah 2012 dengan ini memutuskan tidak boleh ada PRU ke 13 tanpa menunaikan janji Suruhanjaya Di Raja Isu ini. PRU tanpa Suruhanraya di Raja isu kad pengenalan ini ialah hanya proses untuk menipu dan meragut hak warga Sabah kerana pendatang yang memegang Kad Pengenalan ini sudah didaftar menjadi pengundi dan jumlahnya hampir sama dengan penduduk asal Sabah yang sah. Sidang Meja Bulat hari ini memutuskan jika PRU 13 tanpa RCI maka semua wajib menolak parti yang bersekongkol dengan parti yang menguasai putrajaya (Bn) walaupun parti itu berwajah Sabah kerana mereka bersengkongkol mengkhianati hak warga Sabah

  • pilihanraya umum akan menjelang ini amat penting demi masa depan politik Malaysia amnya dan Sabah khususnya. Rakyat Sabah telah ditindas dan diperbodohkan selama 55 tahun maka kami mengistiharkan PRU akan datang ini bukan perlawanan parti politik melawan parti politik tetapi kuasa rakyat melawan Barisan Nasional. Jesteru itu semua parti politik yang melawan Bn wajib sekarang untuk duduk semeja berunding ke arah satu lawan satu. Kami anak muda menyeru semua membuang jauh kesombongan dan ego politik kepartian sempit demi masa depan negara. Anak muda menggesa wajib satu lawan satu, ego politik kepartian sempit sehingga menyebabkan lebih satu calon ialah pengkhianatan besar kepada rakyat.
  • Anak Muda bersetuju sidang meja bulat seperti ini akan dijadikan platform gerakan anak muda untuk mencari kebersamaan demi masa depan Sabah dan Malaysia yang dicintai. Dalam masa terdekat ini akan diadakan satu siri latihan anak muda dengan menumpukan latihan hak warga ke arah memperkasakan anak muda Sabah yang lebih berperanan dalam menentukan masa depan sendiri.
 Resolusi ini telah dibacakan oleh Boby (Penyelaras SAMM Sabah) dan dipersetujui dengan laungan 'tukarrr!!' oleh 50 anak muda. Selepas ini resolusi ini akan diperturunkan ke seluruh anak muda Sabah melalui perbagai program anak muda.

Sekian

Seketeriat
Sidang Meja Bulat Pengerak Anak Muda Sabah 2012

antara yang hadir

Malays in DAP are just dirt!

Posted: 15 Dec 2012 08:50 AM PST

Right from its very beginning, DAP has been a Chinese party. No doubt about it, and it will remain that way.

To some Malays who have been with the party for so long, showing their loyalty and undivided support, its time to reconsider their position. And to those who joined it recently, its still not too late to re-assess their decision.

DAP is a family dynasty. It belong to the 'Lims'. Gobind is lucky to make it to the CEC as his father is still there. Without Karpal, DAP would be Lims forever.
GEORGE TOWN: All eight Malay DAP leaders who contested for central executive committee (CEC) posts lost badly at 16th DAP Congress here.
The results show that the party, dominated by the Chinese, does not make room for Malay candidates including Zairil Khir Johari who served as political secretary to DAP sec-gen Lim Guan Eng.Zairil only received 305 votes while his boss, Lim garnered 1,576 votes.
A total of 1,823 delegates voted to choose 20 DAP leaders for the 2012-2015 term.
The other Malay candidates who lost were Penang DAP committee member Zulkifli Mohd Noor (216 votes), Senator Ariffin SM Omar (748), Johor DAP vice-chairman Ahmad Ton (347 votes), Pahang DAP deputy chairman Tengku Zulpuri Shah Raja Puji (121), Desa Manjung DAP branch chairman Solaiman Op Syed Ibrahim (98), Roseli Abdul Ghani (39) and Harun Ahmad (28).
Zulkifli Mohd Noor, one of the DAP Malay candidates said he fought for 25 years for the Malays to be elected as CEC members but failed.
"When we say 'Malaysian Malaysia,' we must represent all religions, all races...balance. The message I conveyed did not reached the grassroots. They are still choosing leaders based on race," he told Bernama.
He said that the election was also not based on ability and experience of the candidates in fighting for the party.
"There is no change. The results is a setback for Malay candidates. Perhaps the top leaders who contested want to take care of their own interests, not the party's interests." - BERNAMA
So much of a democratic political party when the Malays' support and contribution went ashtray. I wonder if my buddies Aspan and Arif Sakmongkol notice anything about the Chinese domination during yesterday's voting.

No point talking about efforts to bring in more Malays into DAP and having plans to make it a 'Malay dominated party' in 20 or 30 years time. There is no place for them as the Chinese in DAP treat them like dirt.

So, better leave the party for good!

(Also read Big Dog's Dynasty Affirmed Party)

Lancet: People Living Longer, Becoming Disabled

Posted: 15 Dec 2012 08:00 AM PST

13 December 2012
Last updated at 17:00 GMTWe live 'longer but sicker' as chronic diseases rise

By Jane Dreaper
Health correspondent, BBC News


Smoking is one of the top health risks in the developing world
People around the world
are living longer but with higher levels of sickness, according to the
largest ever study

[VIDEO & GAMBAR] Pekerja CIMB Tibai Adik Najib, Nazir Razak, Dakwa Penipu Rakyat Malaysia

Posted: 15 Dec 2012 09:33 AM PST


Kira-kira 1,000 pekerja bank berpiket depan Menara CIMB.

KUALA LUMPUR - Kira-Kira 1,000 pekerja bank berpiket di depan Menara CIMB di Jalan Raja Laut di sini bagi memperjuang dan mempertahan hak, maruah serta martabat mereka.

Dalam piket selama tiga jam bermula pukul 10 pagi tadi, pekerja dari seluruh Semenanjung memegang kain rentang serta sepanduk yang menuntut pihak pengurusan CIMB lebih peka dengan kehendak dan keperluan mereka.

Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE) J. Solomon berkata piket itu bagi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap CIMB yang tidak memberi hak kebebasan untuk pekerja menyuarakan pendapat.

"Pada masa ini, di CIMB Bank, pekerja diganggu, didiskriminasi dan didera secara literal, pekerja dinafikan kebebasan untuk menyuarakan pendapat," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau juga mendakwa pihak CIMB tidak menjalankan tugas mereka sewajarnya dalam menunaikan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR).

"Sebanyak 27 aduan pekerja tidak dapat diselesaikan setakat ini, pihak tertinggi CIMB Bank enggan menyelesaikan aduan di peringkat yang paling rendah," katanya.

Solomon berkata seramai 100 pekerja kontrak sementara yang berkala turut dinafikan jaminan pekerjaan dan hak untuk kehidupan lebih baik seperti di bawah kontrak tetap.

"Pekerja ini tertakluk kepada diskriminasi yang melampau," katanya.

Anggota Exco Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) A. Sivananthan berkata kedua-dua pihak sepatutnya dapat menyelesaikan perkara ini secara baik.

"Saya harap Ketua Eksekutif Kumpulan Datuk Seri Nazir Razak dapat duduk dan berbincang bersama-sama, jika dapat selesai, perkara seperti ini (piket) tidak akan berlaku," katanya yang mewakili Pengerusi MTUC Syed Shahir Syed Mohamud. - BernamaUlasan GB

Bagaimana abang begitulah adiknya...

bila kena maki macamtu, alamat pendek umur...

အလိုေတာ္ျပည့္ ဆရာေတာ္၏ ေမတၱာရပ္ခံခ်က္

Posted: 15 Dec 2012 06:17 AM PST

Good teaching
M-Media ယေန႔ျပည္ေထာင္စု သမၼတျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေနထိုင္ၾကေသာ ျပည္သူလူထုအသီးသီးသို အလိုေတာ္ျပည့္ ဆရာေတာ္၏ ေမတၱာရပ္ခံခ်က္

လူသားခ်င္းၾကင္နာေထာက္ထားကိုယ္ခ်င္းစာ၍ေမတၱာထားၾကပါ။ ကိုယ္ခ်င္းစာတရားဆိုသည္ ကိုယ္နဲ႔ထပ္တူၾကင္နာမႈ၊ သနားမႈေမတၱာေရွး႐ႈမႈ၊ ကိုယ္ခံစားရတဲ့ဒုကၡမ်ဳိးကိုတစ္ပါးေသာ သူခံစားခဲ့ရင္ငါ့လိုပဲ စိတ္ဆင္းရဲကိုယ္ဆင္းရဲျဖစ္လိမ့္မည္ဟု စာနာမႈကိုဆိုလိုပါတယ္။ ျပည္ေထာင္စုသမၼတျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္၌ မွီတင္းေနၾကကုန္ေသာ လ

ူမ်ဳိးအသီးသီး၊ ဘာသာအသီးသီး ေနထိုင္ၾကရာ၌ ႏိုင္ငံေတာ္၏ ျပဌာန္းထားသည့္တရားဥပေဒေဘာင္အတြင္း ေအးခ်မ္းသာယာစြာေနထိုင္ၾကျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

လူ႔ေလာက၊ လူ႕ဘ၀ဘာသာအသီးသီး အယူ၀ါဒအသီးသီးကဲြျပားေပမယ့္ ကမၻာတစ္ခုလံုးမွာ မွီတင္းေနထိုင္ၾကတဲ့ အမ်ဳိးသားအမ်ဳိးသမီးေတြ လူလို႔အသိအမွတ္ျပဳတာကိုခံေနရတဲ့ ပုဂိၢဳလ္ေတြပါ။ လူဆိုတာသည္ ေလာဘ-ေဒါသ-ေမာဟ-မာနတရားေတြ ပုထုဇဥ္လူသားေတြမွာ ရွိစၿမဲတရားတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္ျငားေလာဘ-ေဒါသ-ေမာဟ-မာန ၿငိမ္းေအးႏိုင္ရန္အတြက္ ဘာသာေရးအဆံုးအမႏွင့္အညီ တတ္ႏိုင္သေရြ႕သတိပညာျဖင့္ ဆင္ျခင္သံုးသပ္ၿပီး မိမိရဲ႕စိတ္ကို လူတိုင္း ထိန္းထားႏိုင္သည့္အတြက္ လူအမ်ားစုတို႔မွာ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး စာနာေထာက္ထားမႈ၊ ကိုယ္ခ်င္းစာတရားရွိမႈ၊ စိတ္သေဘာ တူညီမႈရွိသည့္အတြက္ လက္တဲြညီညာ၍ ဘ၀တစ္ခုမွာေနထိုင္သြားရျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

အေၾကာင္းအက်ဳိးမညီညြတ္သည့္အခါတစ္ဦးႏွင့္ တစ္ဦးအျပစ္ျမင္ၿပီး၊ စိတ္ဆိုးျခင္း ေဒါသတရားေတြေၾကာင့္ထိန္းမႏိုင္သိမ္းမရ ေပါက္ကဲြမႈေတြျဖစ္ၿပီး ကိုယ္စိတ္ ႏွလံုးသံုးပါးလံုးျဖင့္ က်ဴးလြန္ျခင္းေျပာဆိုျခင္းျဖစ္တာ၊ ျပဳလုပ္သည့္ပုဂၢိဳလ္၏ သတိပညာ၊ မိမိရဲ႕စိတ္ကိုထိန္းသိမ္းမႈအားနည္းလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။

အမွားတရား အမွန္တရားဆိုတာ မွားသည္ျဖစ္ေစ မွန္သည္ျဖစ္ေစ ေနာက္မွသိရတဲ့အတြက္ မိမိရဲ႕စိတ္သည္ ယူက်ံဳး မရေသာကျဖစ္ရတာပဲရွိပါတယ္။ စိတ္ဆိုးမႈေဒါသေၾကာင့္ ရန္ၿငိဳးဖဲြ႕ျခင္း၊ အာဃာတ၊ ရန္တံု႔ျပန္ျခင္း စသည္မ်ားျဖစ္ေပၚလာျငားေသာ္လည္း လူတိုင္းလူတိုင္း မိမိရဲ႕စိတ္ကို သတိပညာျဖင့္ ဆင္ျခင္တံုတရား လက္ကိုင္ထားၿပီး ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္မွသာ လွ်င္တရားဥပေဒေဘာင္အတြင္း ရာသက္ပန္လက္တဲြ ညီညာၿပီးကိုယ္ခ်င္းစာတရားျပည့္၀မႈရရွိမည္ဟု ဆရာေတာ္မ်ားအေနအားျဖင့္ (မုန္းစကို တိုေစ ခ်စ္စကိုရွည္ေစ) ဟူေသာေဆာင္ပုဒ္အရ အာဃာတရန္ၿငိဳးေတြကိုပယ္ရွားပစ္ၿပီး တစ္ဦးအေပၚတစ္ဦး ေမတၱာတရားထားၿပီးေနထိုင္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါသည္။

ေဒါက္တာဘဒၵႏၲအရိယ၀ံသအဂၢမဟာပ႑ိတ
ေအာင္ေျမေဗာဓိဓမၼရိပ္သာ၊ အလိုေတာ္ျပည့္ေက်ာင္းတိုက္
Alodawpyei Meditation Center

ဲျမန္မာသံေတာ္ဆင့္ဂ်ာနယ္ အတြဲ ၁ အမွတ္ ၄၀ မွ


ေသြးနဲ႔ ဆံုးျဖတ္တဲ့ ႏိုင္ငံသားစနစ္ နာဇီေတြ ထုတ္ခဲ့တဲ့ ဥပေဒနဲ႔ တူေနျပီလား?

Posted: 15 Dec 2012 06:13 AM PST

ေသြးနဲ႔ ဆံုးျဖတ္တဲ့ ႏိုင္ငံသားစနစ္ နာဇီေတြ ထုတ္ခဲ့တဲ့ ဥပေဒနဲ႔ တူေနျပီလား?

ဒီဇင္ဘာ ၁၄၊ ၂၀၁၂
ဦးဦး ေမွာ္ဆရာ

Nuremberg Laws on Reich Citizenship, 1935 = Union of Bumar Citizenship Acts, 1982

ျမန္မာသံေတာ္ဆင့္ သတင္းစာမ်က္ႏွာမွ

ေသြးနဲ႔စပ္ျပီးေတာ့ ႏိုင္ငံသားျဖစ္ခြင့္ ဆံုးျဖတ္တယ္ဆိုတာကို မိတ္ေဆြတို႔ ဘယ္လိုနားလည္ၾကသလဲဗ်ိဳ႕.. ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ ေသြးနဲ႔ ဆံုးျဖတ္တဲ့ႏိုင္ငံျဖစ္တယ္လို႔ ဦးခင္ရီက ေျပာလိုက္ပါျပီ ။ ဒီလိုဆံုးျဖတ္တဲ့ ႏိုင္ငံေတြ ကမာၻေပၚမွာ အမ်ားၾကီး ရွိပါတယ္ တဲ့။ လုပ္ခ်လိုက္ျပန္ျပီ ၀န္ၾကီးရာ ။ အခန္႔မသင့္ရင္ က်ေနာ္ ေမွာ္ဆရာလည္း ယိုးဒယားလူမ်ိဳးအျဖစ္ က်မ္းက်ိန္စရာမလိုဘဲ လူမ်ိဳးေျပာင္းခံရျပီး ေမာင္းထုတ္ေနမွျဖင့္ွ ဒုကၡ.. က်ေနာ္သိသေလာက္ ႏိုင္ငံအမ်ားစုမွာ ႏိုင္ငံသားအျဖစ္ စဥ္းစားတဲ့အခါ ထိုပုဂၢိဳလ္ေမြးဖြားရာ ႏိုင္ငံ (jus Soli) ဒါမွမဟုတ္ ထိုပုဂၢိဳလ္ေမြးဖြားစဥ္က မိဘႏွစ္ပါး ႏိုင္ငံသား ျဖစ္မႈ (jus sanguinis) ဥပေဒေတြအျပင္၊ မ်ိဳးဆက္နဲ႔ စဥ္းစားတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ဦးခင္ရီေျပာသလိုသာဆိုရင္ ဘယ္သူနဲ႔မွေသြးမေႏွာဘဲ လူမ်ိဳးတစ္စုထဲ သီးသန္႔ၾကီး ရွိေနသလားဆိုတာ သိရေအာင္ ၀န္ၾကီးမင္းကိုပဲ အရင္ဆံုး စစ္ေဆးၾကည့္သင့္ တယ္။ တမ်ိဳးေတာ့ မထင္လိုက္ပါနဲ႔။ တိုင္းျပည္အက်ိဳးအတြက္ မို႔ပါ .. ၀န္ၾကီးမင္းရဲ့ အျပင္ပန္းသ႑ာန္ကို ၾကည့္ရင္ အသားေရာင္က Indian နဲ႔ ပိုနီးစပ္ေပမဲ့၊ မ်က္လံုးကေတာ့ Chinese.. အဲ စိတ္ဓါတ္ကေတာ့ ျမန္မာ မွ ျမန္မာ ပဲ။ ဒီေတာ့ ေသခ်ာေအာင္ ၀န္ၾကီးမင္းက စ ျပီး မ်ိဳးဆက္ေသြးကိုစစ္ၾကည့္တာ ပိုေကာင္းလိမ့္မယ္။

ေတာ္ၾကာ ၁၉၇၈ ခုႏွစ္က ရိုဟင္ဂ်ာေတြကို ကမာၻေက်ာ္သြားေအာင္ လုပ္ေပးခဲ့တဲ့ နဂါးမင္းစစ္ဆင္ေရးကို အစအဆံုး အဓိကဦးစီးျပီး မြတ္ဆလင္ေတြကိုႏွိပ္ကြပ္ ေမာင္းႏွင္ခဲ့တဲ့ ရခိုင္ျပည္နယ္ေကာင္စီ ဥကၠဌေဟာင္း ဗိုလ္မႈဳး ေက်ာ္ေမာင္ လို ျဖစ္ေနပါဦးမယ္။ ဗိုလ္မႈဳးေက်ာ္ေမာင္ နဲ႔ သူ႔မိန္းမ ႏွစ္ေယာက္လံုးက တကယ့္ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ႏိုင္ငံသားေတြ.. ၊ ၁၉၉၀ ေရြေကာက္ပြဲမွာ ကိုယ္စားလွယ္အျဖစ္ ၀င္ျပိဳင္ဖို႔ ႏိုင္ငံသား အစစ္ေဆးခံတဲ့အခါက်မွ ဘဂၤါလီရခိုင္စစ္စစ္ၾကီး ျဖစ္တယ္ဆိုတာေပၚသြားလို႔ ၀င္ျပိဳင္ခြင့္ မရခဲ့ဘူးေလ..။

က်ေနာ္တို႔ ျပည္သူေတြဆိုတာ ၀န္ၾကီးမင္းလို ဒီကိစၥနဲ႔ပက္သက္ျပီး professional မဟုတ္ေတာ့ ကမာၻေပၚမွာ အဲဒီလို ေသြးနဲ႔ႏိုင္ငံသားျဖစ္ မျဖစ္ဆံုးျဖတ္တဲ့ ႏိုင္ငံ တကယ္ရွိလား ၊ မရွိဘူးလား ဆိုတာ မသိဘူးေပါ့.. ဒါေပမဲ့ ေသခ်ာသိတာတစ္ခုေတာ့ ရွိတယ္ဗ် ။ နာဇီပါတီ အာဏာရလာျပီးေနာက္ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးေတြကို ခြဲျခားႏွိပ္ကြပ္ ဆက္ဆံဖို႔အတြက္ရည္ရြယ္ျပီး ခု၀န္ၾကီးမင္းေျပာသလိုပဲ ေသြးနဲ႔ ႏိုင္ငံသားျဖစ္ မျဖစ္ ဆံုးျဖတ္တဲ့လို႔ ဥပေဒအသစ္ ထုတ္ခဲ့ပါတယ္ဗ် ။ က်ေနာ္တို႔ ႏိုင္ငံသားဥပေဒက နာဇီဥပေဒနဲ႔ တူေနတာ ဂုဏ္ယူစရာပဲေနာ္ ၀န္ၾကီး .. ။ အဲဒီဥပေဒထြက္လာျပီး ယခင္ထဲကရွိေနတဲ့ ဂ်ဴးေတြဟာ ဒုတိယတန္းစားႏိုင္ငံသားေတြ ျဖစ္သြားျပီး တေျဖးေျဖး နဲ႔ အစိုးရ၀န္ထမ္း ျဖစ္ခြင့္ေတြ ၊ ပညာသင္ၾကားခြင့္ေတြ ပိတ္ပင္ခံလာရပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး စစ္ၾကီး ျဖစ္လာ ေတာ့ အခြင့္ေကာင္းယူျပီး ရက္စက္စြာ genocide လုပ္တာပါ ခံခဲ့ရပါေတာ့တယ္။ ဒါေတြလဲ ၀န္ၾကီးမင္း သိျပီးသားေတြပါ။

Nuremberg Laws on Reich Citizenship, 1935 = Union of Bumar Citizenship Acts, 1982

ေနာက္ျပီး ဟသၤာစီမံခ်က္ေတြ ၊ နဂါးမင္းစစ္ဆင္ေရးေတြ အေၾကာင္းထည့္ေျပာသြားေတာ့ အဲဒီတုန္းက ႏိုင္ငံျခားသားဘဂၤါလီေတြမ်ား ေရာျပီး၀င္ေရာက္လာေသးလားလို႔ က်ေနာ္လည္း မဆီမဆိုင္စိုးရိမ္စြာနဲ႔ ျပန္ေလ့လာၾကည့္မိပါတယ္။ အဲဒီေတာ့မွ ၀န္ၾကီးမင္းတို႔က က်ေနာ္တို႔ရဲ့ ယံုၾကည္မႈကို အခြင့္ေကာင္းယူျပီး လိမ္ညာရက္တယ္လို႔ ၀မ္းနည္းပက္လက္ ျဖစ္သြားရပါေတာ့တယ္ .. ။ ၾကည့္ပါဦး။ အဲဒီတုန္းက ျမန္မာစစ္တပ္ရဲ့ ဒဏ္ေၾကာင့္ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ဘက္ ထြက္ေျပးသြားတဲ့ သူေတြကို ျပန္လက္ခံတဲ့အခါမွာ ရိုဟင္ဂ်ာ လူမ်ိဳးမ်ား အျဖစ္ လက္ခံ ခဲ့တာတဲ့ ။ ဒါနဲ႔မ်ား အဲဒီနာမည္နဲ႔လူမ်ိဳး တခါမွမရွိပါဘူး၊ ဒီကလူေတြ မဟုတ္ပါဘူးနဲ႔ ခု တမ်ိဳး ေတာ္ၾကာတမ်ိဳးနဲ႔ အရူးခ်ီးပန္းေလ်ာက္ေျပာရင္း လူထုကို အိပ္မက္ေတြေပးျပီး အေပ်ာ္ၾကံခဲ့တာေပါ့လို႔ သေဘာေပါက္လိုက္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ ..။

ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ဘက္ ထြက္ေျပးသြားသူမ်ားကို ဟသၤာစီမံခ်က္ျဖင့္ ျပန္လက္ခံခဲ့ေသာ သက္ေသခံစာ

ကဲဗ်ာ.အခ်ိန္မရွိေသးလို႔ေလာေလာဆယ္ ဒီေလာက္ပဲ။ ဆက္လာပါဦးမယ္ ။ stateless ဆိုတာ ဘာလဲ။ ဘယ္လိုေၾကာင့္ stateless persons ေတြ ျဖစ္လာတာလဲ ။ Rohingya ဟာ ဘယ္လို stateless မ်ိဳးလဲ။ UNHCR မဟာမင္းၾကီးက ဦးသိန္းစိန္ရဲ့ စကားကို ဘာေၾကာင့္ ပယ္ခ်ခဲ့တာလဲ။ ေတြးစရာေတြ သိခ်င္စရာေတြ အမ်ားၾကီး .. အဲဒါေတြကိုသိထားမွ လက္ေတြ႔က်တဲ့အေျဖကို အေကာင္းဆံုးပံ့ပိုးႏိုင္လိမ့္မယ္လို႔ ယံုၾကည္တယ္။

ဦးဦးေမွာ္ရာ FB စာမ်က္ႏွာမွ ကူးယူေဖာ္ျပသည္။

ေဆာင္းပါးရွင္၏ အျမင္ႏွင့္ အာေဘာ္သာျဖစ္ပါသည္။


DAP Anggap PAS Rakan Sekutu Penting Dalam PR

Posted: 15 Dec 2012 06:19 AM PST

PAS sekutu penting dalam Pakatan, kata Karpal

Pengerusi kebangsaan DAP, Karpal Singh hari ini menyatakan penghargaan secara terbuka ke atas kerjasama PAS dalam Pakatan Pakatan Rakyat.

Karpal menyifatkan PAS sebagai "sekutu penting" yang "berprinsip tegas" walaupun kadang kala berbeza pandangan dengan DAP.

"PAS adalah sekutu penting dalam Pakatan Rakyat. Kita mungkin ada pandangan berbeza dengan PAS tetapi PAS adalah parti yang berprinsip tegas dan parti yang DAP sangat percayai di samping PKR," katanya.

Beliau turut mengulangi pendirian DAP yang menyokong ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai bakal perdana menteri Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat memerintah negara.

"DAP menyokong Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri Malaysia," kata Karpal ketika menyampaikan ucapan dasar di Kongres ke-16 parti itu di Pulau Pinang, pagi ini.

Sementara itu, setiausaha agung PAS Datuk Mustafa Ali dilaporkan berkata calon perdana menteri itu hanya boleh diputuskan selepas proses penamaan calon pilihan raya umum ke-13 kelak.

Laporan Bernama menyebut, Mustaf berkata calon perdana menteri itu mesti dipilih dalam kalangan calon yang bertanding dan menang dalam pilihan raya berkenaan.

"Saya fikir masa paling baik untuk mengumumkannya ialah selepas penamaan calon kerana orang yang mahu menjadi perdana menteri perlu dipilih. Dia mesti jadi calon (pilihan raya) dan menang baru boleh (dipilih jadi perdana menteri)," katanya seperti dipetik agensi itu. -mk

DAP bersama Pas kerana prinsip


DAP, yang mengadakan kongres tahunan hari ini, yang terakhir sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) menegaskan, asas parti itu mendekati dan bekerjasama dengan Pas dalam Pakatan Rakyat (PR) bukanlah kerana negara Islam atau hudud, tetapi atas prinsip menggalakkan demokrasi, pluralisme, kepelbagaian budaya, hak asasi manusia, hak-hak wanita dan pembangunan negara.

Penasihatnya, Lim Kit Siang berkata, negara sekarang berada di persimpangan jalan, sama ada mahu mengekalkan hegemoni Umno dan Barisan Nasional (BN) atau menukar landskap politik dengan mewujudkan dua parti sistem.

"Hubungan kami dalam PR, bersama dengan PKR, adalah sama rata (seimbang) di mana kami menghormati persamaan dan perbezaan satu sama lain.

"Itu sebabnya pemimpin-pemimpin DAP telah menyampaikan pendirian kami berkenaan dengan salun rambut Kelantan kepada kepimpinan Pas dari awal-awal lagi meskipun kami tidak mengumumkan menerusi media,"
katanya lagi.

Walaupun mengakui tugas PR pada PRU13 sukar kerana mereka memerlukan sekurang-kurangnya penambahan 30 kerusi Parlimen lagi daripada yang dimenangi pada tahun 2008 lalu, sebelum menawan Putrajaya.

Kongres tahunan kali ini juga menyaksikan pemilihan barisan kepimpinan parti.

Malah katanya, berdasarkan kepada situasi semasa, BN dilihat lebih mudah untuk mendapatkan semula majoriti dua pertiga selepas gagal pada pilihan raya umum lalu.

Bagaimanapun, keputusan pilihan raya boleh berubah pada bila-bila masa kerana dengan kerja keras, kemenangan PR pada PRU13 bukanlah sesuatu yang mustahil.

"Tetapi untuk langkah selamat, kerajaan pusat yang berdaya maju dan tahan lama, PR tidak boleh hanya mengharapkan kepada majoriti tipis di Parlimen. PR perlukan kemenangan yang lebih besar dan kukuh pada PRU13.

"Tugas BN lebih mudah, mereka hanya perlukan lapan kerusi Parlimen untuk mendapatkan semula dua pertiga dalam Dewan Rakyat," katanya dipetik dari blognya, semalam.

Baru-baru ini, Kit Siang dalam satu kenyataan menyatakan keyakinan PR boleh memperoleh 125 kerusi Parlimen, iaitu majoriti tipis untuk membentuk Kerajaan Pusat, dengan tiada parti komponen yang mempunyai kuasa hegemoni.

Kata Kit Siang lagi, dalam senario PR menang sebanyak itu, PKR boleh memperoleh sehingga 45 kerusi, manakala DAP dan Pas masing-masing 40 kerusi.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur turut membidas pendapat sesetengah pihak yang mendakwa pemimpin DAP takut kepada Pas dan juga sebaliknya.

"Ia adalah pembohongan, sama juga seperti dakwaan mengatakan Melayu atau Cina akan ditekan di bawah kerajaan PR Untuk PR, kami komited untuk memberi khidmat terbaik untuk seluruh rakyat," katanya.

Namun katanya lagi, cuma mengharapkan kepada kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin PR masih belum cukup untuk memenangi hati empat juta pengundi atas pagar pada PRU13 nanti.

"Kita mesti meyakinkan golongan ini bahawa tiga parti komponen PR bersatu dan mengangkat prinsip-prinsip bersama seperti yang dinyatakan dalam Rangka Kerja Polisi PR dan Buku Jingga serta mengetepikan sejarah perbezaan ideologi," katanya.
-SH


ေမာ္လာနာပသီေက်ာ္ဦး-” ေမးစရာမလိုသည့္ေမးခြန္း၊ ေျဖစရာမလိုသည့္အေျဖ”

Posted: 15 Dec 2012 02:38 AM PST

ေမးစရာမလိုသည့္ေမးခြန္း၊ ေျဖစရာမလိုသည့္အေျဖ

လက္ပန္းေတာင္းေတာင္ သပိတ္စခန္းၿဖိဳခြဲမႈတြင္ ဒဏ္ရာရရွိသူမ်ားကို ျမန္မာတစ္ႏိုင္ငံလံုးက ဂရုဏာသက္လ်က္ ရွိၾကေပသည္။ တစ္ျပည္လံုးမွ အလႈရွင္မ်ားက မိမိတို႔တတ္ႏိုင္သ၍ ေငြေၾကးႏွင့္ ေဆးဝါးရုပ္ဝတၳဳမ်ားကိုလႈဒါန္းလ်က္ ရွိၾကသည္။ ထိုအထဲတြင္ ရခိုင္ျပည္ကဲ့သို႔ အေဝးအလံမွ အလႈရွင္ မ်ားလည္း ပါဝင္ေနေပသည္။ ထိုအခါ မႏၱေလးၿမိဳ႕ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ အလႈရွင္မ်ားကလည္း လူမ်ိဳးဘာသာ ခြဲျခားေနရမည့္အခ်ိန္ မဟုတ္ေတာ့ေၾကာင္း သေဘာေပါက္နားလည္ၿပီး ဒဏ္ရာရသံဃာေတာ္မ်ားႏွင့္လူပုဂၢိဳလ္မ်ား ေဆးဝါးကုသရန္ တတ္အားသေရြ႕ ထည့္ဝင္လွဴဒါန္းခဲ့ေပသည္။


ဤတြင္ အစၥလာမ့္တရားေတာ္အရ ထိုသ္ို႔ လႈဒါန္းျခင္း ပိုင္၊ မပိုင္ေမးခြန္းမ်ား ေမးျမန္းၾကသည္ဟု ၾကားသိရေပသည္။ အမွန္စင္စစ္ ထိုေမးခြန္းမ်ားသည္ ေမးရန္မလိုသည့္ ေမးခြန္းမ်ား ျဖစ္ေပသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ လက္ပန္ေတာင္းေတာင္ အေရးသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံသားအားလံုးႏွင့္သက္ဆိုင္ေသာ အမ်ိဳးသားေရးကိစၥျဖစ္လ်က္ ရွိၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံသားမြတ္စလင္မ္မ်ားသည္ ဤအေရးကို ဥပေကၡာျပဳ လ်စ္လွ်ဳရႈရန္ဆိုသည္မွာ မည္သို႔မွ် မျဖစ္သင့္ေပ။

အစၥလာမ္ဘာသာအရ သာမန္လူတစ္ေယာက္ ေရာဂါဘယျဖစ္ၿပီး ေဆးဝါးကုသရန္ လိုအပ္လွ်င္ပင္ လူမ်ိဳးဘာသာမခြဲျခားပဲ အတတ္ႏိုင္ဆံုးကူညီရမည့္ ဝတၱရား ရွိေနေပသည္။ သို႔ျဖစ္ရာ လက္ပန္းေတာင္းေတာင္ အေရးတြင္ထိခိုက္ဒဏ္ရာရသူမ်ားကို ေဆးဝါးကုသရန္ သို႔မဟုတ္ အျခား လူမႈေရး အကူအညီေပးရန္ဆိုသည္မွာ ပို၍ပင္ အေရႀကီးေသာ တာဝန္ဝတၱရား ျဖစ္ေပသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ထိုပုဂၢိဳလ္မ်ားသည္ အမ်ားစု ဗုဒၵဘာသာဝင္မ်ားျဖစ္ေသာ္လည္း ၎တို႔လုပ္ေနသည့္အလုပ္မွာ ဘာသာေရး အဓိက မဟုတ္ဘဲ ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ား အားလုံး ပိုင္ဆုိင္ေသာ သယံဇာတမ်ားကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္သည့္ ျဖစ္ေနေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ တနည္းဆိုလွ်င္ လက္ပံေတာင္းေတာင္အေရးတြင္ ပါ၀င္လွ်က္ရွိေသာ ရဟန္းရွင္လူမ်ားအားလုံးသည္ တစ္မ်ဳိးသားလုံး ပိုင္ဆိုင္ေသာ အမ်ဳိးသားအက်ဳိးစီးပြားကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ေနျခင္း ျဖစ္သည္။ ၎တို႔သည္ မိမိတို႔အားလုံး မွီတင္းေနထိုင္ရာ နယ္ေျမေဒသ၏ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေရးတည္းဟူေသာ အေရးပါသည့္ တာ၀န္ႀကီးကိုလည္း ထမ္းရြက္လွ်က္ ရွိၾကေလသည္။

သို႔ျဖစ္ရာ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္တို႔သည္ လက္ပံေတာင္းေတာင္ အေရးအပါအ၀င္ မွက္ေမွာက္ေခတ္ ဒီမုိကေရစီ ျပဳျပင္ ေျပာင္းလဲေရး ပင္မေရစီးေၾကာင္းႀကီးတြင္ တစ္အပ္တစ္အား ပါ၀င္ၾကဖို႔ အေရးႀကီး လိုအပ္လွေပသည္။ လက္ပံေတာင္းေတာင္အေရး ဒဏ္ရာရေသာ ရဟန္းရွင္လူမ်ားကို ေဆး၀ါးကုသရန္ အကူအညီ ေပးျခင္းအား အစၥလာမ့္တရားေတာ္အရ ခြင့္မျပဳသေယာင္ ေျပာဆိုသူမ်ား၏ အျပဳအမူသည္ အျမင္က်ဥ္းေျမာင္းသည္ႏွင့္အမွ် ျမန္မာမြတ္စလင္မ္ လူ႔အစုအေ၀းတစ္ခုလုံးအတြက္ စိုးရိမ္ဖြယ္လည္း ျဖစ္ေပသည္။ ကၽြႏု္ပ္တို႔၏ ဘိုးေဘးမ်ားတြင္ ထိုကဲ့သို႔ အျမင္က်ဥ္းေျမာင္းမႈမ်ား မရွိခ့ဲသည္မွာ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္၏ ေက်းဇူးေတာ္ပင္။ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္သည္ အစၥလာမ္၏ စစ္မွန္ေသာလမ္းစဥ္ကို ကၽြႏု္ပ္တို႔၏ ဘိုးေဘးမ်ားအား ညႊန္ျပေတာ္မူခဲ့ေလသည္။

သမိုင္းတေလွ်ာက္ ကၽြႏု္ပ္တို႔၏ ဘုိးေဘးမ်ားသည္ အစၥလာမ္၏ သေဘာထားႀကီးမႈကို ပီျပင္စြာ ေဖာ္က်ဴးခြင့္၊ က်င့္သုံးခြင့္ ရရွိခဲ့ေလသည္။ ဆရာႀကီးဦးႏုဆုိလွ်င္ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္တို႔၏ ေက်းဇူးရွင္ႀကီးအျဖစ္ လူတိုင္း အသိအမွတ္ျပဳၿပီးျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ ဆရာႀကီးသည္ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္မ်ားအတြက္ အၿမဲထာ၀ရ အက်ဳိးျပဳေနသည့္ သာသနာ့စာေပမ်ားကို ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွ သင္ယူခဲ့သည့္ စာေပပညာျဖင့္ ေရးသားျပဳစုခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေပသည္။ ဆရာႀကီးဦးႏုနည္းတူ ကၽြႏု္ပ္တို႔၏ ဘိုးေဘးအမ်ားစုသည္ ဘုန္းေတာ္ႀကီးသင္ပညာေရးျဖင့္ ႀကီးျပင္းခဲ့ရသူမ်ား ျဖစ္သည္။

စာေရးသူ၏ အဘိုးႏွစ္ဦး (အေဖ၏ အေဖႏွင့္ အေမ၏ အေဖ) စလုံးသည္ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းတြင္ ပညာသင္ခဲ့ရသူမ်ား ျဖစ္သည္။ သို႔သာမက စာေရးသူ၏ အဓိက ဆရာသခင္ ႏွစ္ပါးျဖစ္သည့္ ဟဇရသ္ ေမာ္လာနာတြာစီးန္ႏွင့္ ဟဇရသ္ေမာ္လနာ အဗ္ဒုလ္ဟကင္းမ္တို႔မွာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းသားမ်ားျဖစ္ေၾကာင္း၊ သူတို႔ကိုယ္တိုင္ အၿမဲ ထုတ္ေဖာ္ ေျပာဆိုေလ့ရွိပါသည္။ အလ်ဥ္းသင့္သျဖင့္ ဤေနရာတြင္ ေမာ္လာနာ ဦးလွေမာင္အေၾကာင္းလည္း ေဖာ္ျပရပါမည္။ ၁၉၉၆ ခုႏွစ္က မႏၲေလးၿမိဳ႕ႏွင့္ အျခားေဒသမ်ားတြင္ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး အဖ်က္အေမွာင့္ လႈပ္ရွားမႈမ်ား ျဖစ္ပြားခဲ့ပါသည္။ ယင္းအခ်ိန္မွာ ေမာ္လာနာဦးလွေမာင္သည္ ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ အေျခအေန တည္ၿငိမ္ေအးခ်မ္းေအာင္ ေဆာင္ရြက္ခဲ့ရပါသည္။ ေမာ္လာနာဦးလွေမာင္၏ ေဆာင္ရြက္မႈအေပၚ ပုဂၢိဳလ္ေရး မလိုလားသူမ်ားကပါ အသိအမွတ္ ျပဳခဲ့ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ဆရာႀကီးသည္ ထိုကိစၥအတြက္ ကာဖိရ္ဖသ္၀ါေပးျခင္း ခံခဲ့ရပါသည္။ ဆရာႀကီးက ထုိကိစၥအတြက္ မိမိကို ကာဖိရ္ျဖစ္ေၾကာင္း ဖသ္၀ါေပးလာသူမ်ားအား မိမိက ဘုန္းႀကီးမ်ားကို ဆြမ္းေကၽြးခဲ့သည့္ ဗီဒီယိုေခြကို အေထာက္အထားအျဖစ္ ေထာက္ျပၿပီး၊ ဘယ္ေနရာမွာ ဘယ္လုပ္ရပ္ေၾကာင့္ ကာဖိရ္ျဖစ္တာလဲဟု ျပန္လွန္ ေမးျမန္းခဲ့ပါသည္။ ထုိစဥ္က ေမာ္လာနာဦးလွေမာင္ ေမးျမန္းခဲ့ေသာ ေမးခြန္းကို ေျဖႏိုင္သူ မရွိခဲ့ပါ။ တစ္သက္တစ္ခါ မလုပ္ဘူးသည့္ အလုပ္ကို လုပ္ရျခင္းျဖစ္သျဖင့္ အျပစ္ဂိုနဟ္ မကင္းႏိုင္သည္ကို မကင္းႏုိင္သည္ကို ၀န္ခံရပါမည္။ သို႔ေသာ္ လူတစ္ဦးတစ္ေယာက္ကို ကာဖိရ္ျဖစ္သည္ဟု ေျပာဆိုရန္ အတြက္မွာ အေထာက္အထား ခိုင္လုံရန္ အေရးႀကီးလွပါသည္။ ယခုမူ ထိုကိစၥသည္ သမိုင္းျဖစ္သြားပါၿပီ။

ေမာ္လာနာဦးလွေမာင္အား ေပးခဲ့ေသာ ကာဖိရ္ဖသ္၀ါသည္ သမိုင္း၏ အမႈိက္ခ်င္းထဲ ေရာက္သြားပါၿပီ။ သို႔ေသာ္ ေမာ္လာနာဦးလွေမာင္ စတင္ေဖာက္လုပ္ခဲ့သည့္ လမ္းမွာ ယေန႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ မလႊဲမေသြ ေလွ်ာက္ရေတာ့မည့္လမ္း ျဖစ္ေနပါၿပီ။

ျမန္မာမြတ္စလင္မ္တို႔သည္ ျမန္မာ့လူ႔အဖြဲ႔အစည္းတြင္ ဂုဏ္သိကၡာရွိရွိ ေအးခ်မ္းသာယာစြာ ေနထိုုင္လိုသည္။ ထိုသို႔ဆိုလွ်င္ ျမန္မာ ဗုဒၶဘာသာမ်ားႏွင့္ ခင္မင္ရင္းႏွီးစြာ ေနထိုင္ၾကရပါမည္။ တဖန္ ျမန္မာႏိုင္ငံသား ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားႏွင့္ ခင္မင္ရင္းႏွီးစြာ ေနထိုင္မည္ဆုိပါက ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားႏွင့္ ကင္း၍ ေနလို႔ မရပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ျမန္မာ့လူ႔အဖြဲ႔အစည္းတြင္ ဗုဒၶဘာသာ၏ အဆုံးအမသည္ နက္ရႈိင္းစြာ ေနရာယူထားသည့္အေလ်ာက္ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ား၏ ၾသဇာ၊ အာဏာ၊ အခန္းက႑မွာလည္း ႀကီးမားပါသည္။ အကယ္၍သာ ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားက ျမန္မာ့ေျမတြင္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ား အေျခစိုက္ေနထုိင္ခဲ့ၾကသည္ကို ေရွးေခတ္အခါမ်ားက သေဘာထားႀကီးႀကီးႏွင့္ ႀကည္ၾကည္ျဖဴျဖဴ လက္ခံခဲ့ျခင္း မရွိပါက ယေန႔ျမန္မာ့ေျမေပၚတြင္ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္မ်ား ယခုလို အုံႏွင့္က်င္းႏွင့္ ရွိေနမည္ မဟုတ္ပါ။ ဤလက္ေတြ႔က်ေသာ အရွိတရားကို လက္ခံမည္ဆိုလွ်င္ မ်ားမၾကာမီက လမ္းမ်ားေပၚတြင္ အိုအိုင္စီဆန္႔က်င္ေရးႏွင့္ ေရာပါလာသည့္ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရးလုပ္သူမ်ားသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ သံဃာအားလုံးကို ကိုယ္စားမျပဳေၾကာင္း သေဘာေပါက္ႏိုင္ပါသည္။

ကၽြန္ေတာ္တို႔ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္မ်ားအတြက္ လက္ရွိအေျခအေနတြင္ တျခား ေရြးခ်ယ္စရာ လမ္းတစ္စုံတစ္ရာ မရွိေၾကာင္း ေရွးသမုိင္းမ်ားကေရာ၊ အနီးကပ္သမုိင္းကပါ ညႊန္ျပလွ်က္ရွိၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း၊ သေဘာေပါက္ခဲ့ၾကပါၿပီ။

ေမာ္လာနာပသီေက်ာ္ဦး
၁၄-၁၂-၂၀၁၂
ဖုန္း – 09 444 011 806


10 Taktik Kotor UMNO/BN Yang Rakyat Wajib Ketahui

Posted: 15 Dec 2012 04:34 AM PST

Ketua Penerangan AMK, Lee Khai Loon membongkarkan 10 taktik kotor UMNO/BN untuk terus berkuasa di tanahair kita. Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU13) merupakan satu persimpangan sejarah penting bagi semua rakyat Malaysia yang sedang berdepan dengan keangkuhan kuasa UMNO/BN lebih daripada 55 tahun.

Keinginan rakyat berjuang untuk perubahan di Malaysia semakin kuat. Rakyat mahu selamatkan Malaysia daripada masalah politik, ekonomi, sosial serta pendidikan yang kian hari kian serius. Kehidupan rakyat juga dalam keadaan yang susah di mana beban yang semakin berat.

Dalam PRU13, sebanyak 13,052,374 pengundi yang akan menentukan masa depan negara kita. Samada negara kita akan mengembalikan hak kepada rakyat, banteras rasuah dan menubuhkan Malaysia yang baru yang berasaskan dengan prinsip kebebasan, demokrasi dan hak asasi manusia.

Sebagai seorang pengundi yang bijak maka perlu didedahkan dengan pelbagai maklumat yang tepat. Oleh itu, semua pengundi perlu mengetahui 10 taktik kotor yang seringkali dipergunakan oleh UMNO/BN sejak dulu lagi agar tidak tertipu lagi.

Taktik KOTOR 1: Tidak Berupaya Bezakan Negara dan Parti.
Sebagai balasan perjuangan kemerdekaan, UMNO/BN telah rampas tanah rakyat dengan terang-terang. 24 keping tanah komersial di Selangor telah dijual dengan RM1 persegi menunjukkan keangkuhan kuasa yang ada pada UMNO/BN.

Taktik KOTOR 2: Salahguna Kuasa Untuk Kepentingan Politik.
Bekas Ketua Polis Negara Musa Hassan menuduh Menteri Dalam Negeri campur tangan politik ke atas pasukan polis. Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dipergunakan untuk menyiasat badan bukan kerajaan NGO SUARAM yang menfailkan kes rasuah pembelian kapal selam Scorpene di Mahkamah Perancis. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang menukar dan memindah kakitangan awam di negeri-negeri pentadbiran Pakatan Rakyat untuk menjejaskan urus tadbir kerajaan negeri. Semua adalah contoh salahguna kuasa yang bercanggah dengan prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Taktik KOTOR 3: Politik Perkauman.
Walupun negara telah merdeka lebih 55 tahun, tetapi UMNO/BN masih mewarisi politik 'pecah dan perintah' yang diamalkan oleh penjajah British. Dengan politik perkauman sempit seperti kuasa orang Melayu tergugat dan Insiden Mei 13 mungkin berulang yang dibawa oleh PERKASA dan Pemuda UMNO, maka konsep 1 Malaysia hanya menjadi satu slogan kosong yang tidak bermakna sahaja.

Taktik KOTOR 4: Politik Wang.
Presiden MCA Chua Soi Lek menyatakan bahawa politik wang bukan rasuah. Keluarga PM Najib Razak terlibat dalam projek Kementerian Pertahanan yang melibatkan sebanyak RM100 juta. Ketua Menteri Musa Aman yang terlibat secara langsung dalam RM40 juta wang seludup. Kesemua ini hanya merupakan sebahagian kecil politik wang dan rasuah UMNO/BN. Kredibiiti dan kewibawaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bankrap.

Taktik KOTOR 5: Penipuan dalam Pilihanraya.
Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) didapati adalah ahli UMNO. Senarai pengundi yang tidak bersih serta mempunyai pengundi hantu. Media tidak bebas, masa kempen terlalu singkat serta peraturan yang berat sebelah. Walaupun BERSIH 2.0 telah mendesak kerajaan untuk menjalankan reformasi sistem pilihanraya tetapi tiada perkembangan yang positif.

Taktik KOTOR 6: Akta Zalim Menindas Hak Asasi.
Walaupun PM Najib Razak berjanji untuk mansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat (EO), tetapi diganti dengan dua akta yang terus membenarkan kerajaan membuat penahanan tanpa perbicaraan. Akta Hasutan, Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU), Akta Perhimpunan Aman adalah akta-akta zalim yang dijadikan alat kepada UMNO/BN untuk mencabuli hak asasi rakyat.

Taktik KOTOR 7: Menguasai Media dan Putar-Belit.
Utusan Malaysia, TV3 dan RTM yang dikuasai oleh UMNO/BN telah menjadi alat politik untuk menyerang Pakatan Rakyat. Liputan yang berat sebelah serta putar-belitkan sesuatu isu telah menyebabkan media massa tersebut hilang kredibiliti dan profesionalisme. Media massa tersebut juga tidak berupaya membuka minda masyarakat umum.

Taktik KOTOR 8: Fitnah dan Aibkan Pembangkang.
Tuduhan fitnah yang sering dibuat oleh UMNO/BN ke atas Pakatan Rakyat seperti hasut rakyat guling kerajaan melalui demonstrasi atau belajar dari Arab Spring, melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong dan sebagainya. Peserta demonstrasi didakwa membawa senjata atau menyerang polis adalah taktik kotor UMNO/BN yang tipikal.

Taktik KOTOR 9: Budaya politk samseng dan ganas.
Banyak ceramah umum Pakatan Rakyat telah diganggu dan diserang oleh penyokong UMNO/BN. Politik samseng seperti baling batu, rosakkan banner, bakar bendara parti serta SMS ugutan sering diamalkan oleh UMNO/BN yang tidak berani untuk berdebat atau berhujah. Puak samseng tersebut masih bermaharajarela sampai hari ini.

Taktik KOTOR 10 Alih Fokus dan Tipu Helah.
Apabila ditentang kuat oleh masyarakat sivil seperti BERSIH 2.0 dan Himpunan Hijau, UMNO/BN akan mengalih fokus untuk meredakan bantahan daripada masyarakat umum. Dalam isu Lynas, kerajaan UMNO/BN sanggup menipu rakyat dengan menyatakan produk sisa radioaktif akan dihantar keluar ke luar negera walaupun dilarang oleh Waigani Convention. Kesemua ini adalah tipu helah UMNO/BN.

Oleh itu, AMK menyeru kepada semua pengundi khasnya pengundi baru mesti mengetahui 10 taktik KOTOR UMNO/BN. Jangan kita terpedaya dengan manfaat segera yang berjangka masa pendek atau terperangkap oleh UMNO/BN yang telah pecah amanah yang diberikan oleh rakyat.

Marilah kita bersatu untuk menolak politik perkauman dan UMNO/BN untuk mendirikan sebuah Malaysia Baru yang bebas, adil dan demokrasi.

LEE KHAI LOON
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN Malaysia

雪州马青及22区团为关丹独中筹款再次证明马华当家不当权

Posted: 15 Dec 2012 12:22 AM PST

雪州马青总团团长高祥威昨天宣布雪州马青和州内22个区团将会为关丹独中筹款,以配合马青总团的呼吁。这再次证明马华和马青的无能,甚至是当家不当权。 如果马青果真得为关丹独中筹款,那么马青将会是世界上第一个需要向民间募款办教育的执政党,因为是世上没有一个执政党通过这样的方式来办教育。这样的方式,也是最失败的方式,马青既然身为执政党,自然获得选民的委托,掌握政府资源。既然掌握政府资源,那么马青当然能够动用政府的资源来办教育,为华文教育提供制度性的拨款。 可是我们看到的是,身为联邦政府的执政党,马青和马华不仅没有发挥他们身为执政党的角色和功能,通过行政单位每年拨款给各个教育机构,反而倒转过来向社会大众募款办教育。到底马华是执政党还是慈善团体? 因此,马青或马华的领袖抨击行动党办宴会只懂为本身筹款,不像马华是为了华教筹款,这些言论都是很幼稚的言论。

In Politics there is No Permanent Friends or Enemies, Only Permanent Interests.

Posted: 15 Dec 2012 12:07 AM PST

In Politics there is No Permanent Friends or Enemies, Only Permanent Interests.

Our Permanent Interests is Human Rights and Equal Rights of all the Muslims in Myanmar.

The Monks led by U Wira Thu and Radical Rakhine Monks are either affiliated to the hardliners in Myanmar Military and Rakhine Terrorists who are against Islam and Muslims of Myanmar. So we opposed them.

2007 Saffron Revolution Monks led by U Gambira and Kyaukpadaung demonstrator Monks are affiliated to the Democracy loving people and showed kindness and support to Muslims of Myanmar. So there is nothing wrong that all the Muslims of Myanmar support the 2007 Saffron Revolution Monks led by U Gambira and Kyaukpadaung demonstrator Monks.

And all the Buddhists must understand that we, all the Muslims of Myanmar are not against Buddhists or monks or U Thein Sein's government or Myanmar Military or Daw Suu led NLD or Rakhines or any Ethnic Minorities. We love and respect all of them BUT hate and oppose to the hardliners or radicals or extremists or Racist Terrorists who are using the Muslims and Islam as a scapegoat for their political gains and agenda.

All the Muslims of Myanmar are ready to give our hands of friendship to anyone who is willing to open their fists and ready to shake hands with us. (As our respected President Mr. Obama had said.)

And I was shocked to watch the BBC article that stated that stretching the open bare hand is descended from the tradition in the hostile ancient times revealing that there were no weapon in the hand to harm the opponent. I remembered that giving "Salaam" or "Peace be upon you" in Islam and Shalom by Israel is also started in the hostile ancient time, declaring that one is coming in peace but not to fight or harm the opponent host.

I hope that we all could stay together and join our hands in peace and could work for our beloved Myanmar for its prosperity and progress.

If we are greedy, selfish and just fight to get a larger portion of our economic pie, see, what happened to the present Arakan and Kachin state. Just look at the fruits of power-sharing and cooperation of U Thein Sein with Daw Suu. We need to work together to bake a bigger pie and all could have a bigger share without robbing from others.

Combined force of Myanmar Military, USDP, U Paing and U Thein Sein is so powerful and rich. Actually generosity will make you all great. If you all treat all the people including the Minorities with tender love, kindness and fairly, I hope all of the different races and religious groups would love you all and there would be peace and prosperity in Myanmar.


To All My Loved Ones.....^_^

Posted: 14 Dec 2012 10:32 PM PST


The Gift

Posted: 14 Dec 2012 11:03 PM PST

It was a melancholic day yesterday as my boy left for KL at half past two in the afternoon. However, I am thankful for the time shared and for the fact that for the first time since 2008, he can spend Christmas and my birthday with the family.

Till this day, I find it so uncanny that whilst I harbored the hope of being a musician and dreamt of becoming a lawyer, I ended up in the teaching profession. Previously, I had hoped my son would be an accountant or lawyer but he ended up as a musician and music teacher. 


For my younger boy who is 14, I dreamt of him becoming a scientist making inventions that would benefit mankind but it looks like he is going to take the musical path for his ambition is to be a conductor. Ever so often, he keeps asking me for one gift. Recently, he took his ATCL diploma for piano. I offered to get him a data plan but he politely declined it and explained he does not need a data plan because:

* he is always at home so he can use the home internet connection
* he is no addict to any computer game or social media
* he only needs to whatsapp or viber his friends
* etc etc

Alternatively, he asked me for a grand piano.

:-(

I am not joking. I live in a small double-storey terrace house and am not a rich person either so you can imagine my reaction each time he makes his request. When I argued there is no space in the house, these are his counter-arguments:

1. We can give the dining table to an orphanage or an old folks' home because we seldom ever have guests over for dinner. 
2. The side cabinet can be sent to his brother in KL and the knick-knacks I store there can be thrown away.
3. Then the house would be de-cluttered and beautified with the grand piano.
4. He needs a grand piano to prepare for his LTCL exam next year.
5. Even though I just got him a brand new Yamaha upright piano (exam model) and traded in the old one, he insists the latter was better. Hence, he suggested trading in the new upright piano for a grand piano, even if it is a second-hand or re-conditioned model.
6. etc etc etc

:-(

I used to say money is not important but at this stage of life, I have to say, yes it IS important. It is not easy to develop musical talent because it costs time, money and effort. 

It has been a long and expensive journey to ensure we give the boys the best exposure in music. Sometimes, friends cannot understand why we hardly ever take holidays together as a family. Because, it simply costs too much. The money can be spent in more fruitful ways. Virtual tours take the place of real tours and to me, it is better because we save time, effort and jostling with other tourists.

Music lessons, music books, exam fees, equipment etc all add up to a big bundle. A very old friend of mine who is single can never understand why I prefer to shop at pasar malam than at designer shops and why I don't go on expensive holidays. The last time we met, she said I am cheapskate, stingy and irrational etc to be happy over a pair of wedged sandals I bought at pasar malam for 6RM (which I love so much and has served me faithfully for months) but I don't bother to argue or to explain to her what it means to have children. Between paying RM 1800 for the diploma exam and spending that same amount on an overseas holiday or a designer handbag or a pair of expensive soles, I would use the money for the exam fees.

It is a question of choice, priorities and knowing what is important in life. Consumer goods are not durable but talent when honed can bring hours and years of everlasting musical pleasure.

There is a difference between wants and needs and I wish I had more $$$ to buy my son a grand piano. I really do. But I cannot and have tried to explain to him that it is not because I don't want him to be better.

It was only recently that I realized how much good equipment means to both my boys when we spent time together and we talked about the different types of bows, violins, pianos, the type of wood used and its age and how each affects the tone and quality of the sound produced. It is quite similar to how a car fanatic wants the best wheels.

On my part, I have tried to inspire my boys to be the best in what they do, the music they produce and how they play regardless of the instruments. Whilst I love them to bits, I am also quite strict and demanding as a mother. To me, it is not just the tonal quality or musicianship etc that they need to develop for I also hope they will develop their showmanship and body language. Whilst I am very proud of them, both the boys are very hard on themselves for they feel they still have a looooooooooong way to go. In fact, they objected to me posting the recordings in FB and YouTube and Nick cannot understand why I keep watching the videos.

I just told him that he will never understand until the day he becomes a father. :-) Indeed, it has been a long journey which is not over yet.

I just pray that somehow, they will develop and hone their skills and all they need for a musical career and that God willing, they can get a scholarship to further their education in music...a post-grad opportunity for Jon and a high school scholarship for Nick.

The best payback I can get after all the years ferrying them to and fro, waiting for them to finish their rehearsals, biting my nails anxiously while waiting for them to take their exams, watching them study etc. would be private soirees with them and the fact that they can play anything I request...as both have perfect pitch and play by ear. Here are two impromptu recordings I made on Thursday night. 

CLICK here for their impromptu rendition of Michael Jackson's Billie-Jean. This was played specially for their dad who paid for their music lessons and most of their instruments.

CLICK HERE for their impromptu rendition of Pachelbel's Canon in G which I requested before they called it a night.

CLICK HERE for their blues impromptu improvisation.

CLICK HERE for Nick's rendition of Beethoven's Bagatelle Op. 126, No. 1 - 3.

You can see that the younger one is more expressive in his body language. This is because there was one day when I impressed upon him that he needed to work on body movements. And that had to come with feelings for he had to feel the music in his soul and let the instrument sing out the music and his body movement to jive with what he felt in his heart and what he could hear from what he was playing. And that if he had no passion or feelings, then he could never be a musician. From then, there was a breakthrough. I did not place that much emphasis on this on my older boy when he was young but in the last few years, I have been emphasizing the need to develop his stage presence, image and showmanship. All of us, including myself have a looooooong way to go and the point is, we never stop learning till the day we die.

Looking back, I recall how my parents objected to my request for music lessons even though I am musically inclined as my dad, favourite aunts and a few cousins are very gifted musicians in their own right. Growing up in an extended family household in the 1960's, it was normal for us to sit around the piano while watching the cousins take their turn to practise. In the 1970's I moved to Air Itam and my neighbour then was Ass. Prof. Sylvia Wang of Northwestern University so my love was deepened as it was simply awesome to listen to her play so expressively for hours on end. By the time I went to university, I used my savings from private tutoring to buy a piano and another old friend gave me free music lessons. As a guitarist, I understood the chords and rhythmic patterns and by the time I was part of the church's worship team, I could play by ear and to improvise accordingly. Till today, I really wish I had had the opportunity to be trained in music. And that is why I have given my children what I did not have when young - as many opportunities possible in music because God is the One who gave them the gift of music and it is but a small contribution of mine to help them develop and master that gift.

God bless you!

Obtaining Sentenced to Defensive school may be Fun

Posted: 14 Dec 2012 10:32 PM PST

Many reasons exist why you'll dsicover your self combined with this list involving individuals signed up for any defensive school. In each some exceptional circumstances, only a few of us build this call as a result of we'd prefer to sit at intervals lounge chair that is created for the Inquisition taking part in pedagogue a teacher an educator a lecturer that build our highschool historical past instructor sound fascinating. Quite the other, you'll acknowledge that ninety nine of everyone victimization on one of such lessons maybe there's as long as they created the error involving violating a minumum of 1 from the principles from the trail before of the gentleman.

As we know, guests legal tips are designed to Easy Simple Fun Arizona Defensive Driving be broken, specially people who need to do with specifically however slow you're ready to drive, or otherwise they're whereas Official Friendly isn't victimization his monochrome seeing someone. Unfortunately so much too many people neglect to note him victimization his cruiser motorcycle till it's so much too late and additionally find yourself desperate to answer his delicate topple concerning our person's facet windowpane. this sort of regularly results in a quite well unnatural chat concerning the weather and therefore the swap from the data concerning the driving license for any answer that's not obtaining someone to the governor's basketball.

Right now boost the comfort, someone did not really want to be moving at sixty,000 foot within a zero moving zone, however the coffee hut had been final at intervals ten minutes and you merely required someone early morning glass involving occasional. Currently you have got any body fat boosting answer and you ne'er did get the coffee that day. If this is not undesirable enough the region sales person provides documented the answer to the close guests court docket. immediately to feature offend to wreck, if it's the intercommunicate endure before the person, they discusses the fairly solid guests file and additionally gets and additionally nasty laugh concerning his confront as a result of he "sentences" that you just guests college.

NGO Desak Najib, Rosmah, Nazim Disiasat Ekoran Pendedahan Deepak

Posted: 15 Dec 2012 01:16 AM PST

NGO Jingga 13 mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor serta adiknya Datuk Mohammad Nazim Razak disiasat mengenai pendedahan terbaru yang dibuat ahli perniagaan Deepak Jaikishan.

Ini kerana Deepak dilaporkan mendakwa ketiga-tiga individu tersebut terlibat dalam usaha merangka Akuan Bersumpah Kedua (SD2) yang dilakukan penyiasat persendirian P Balasubramaniam.

SD2 merupakan satu dokumen yang berkait rapat dengan kes pembunahan wanita Mongolia Altantuya Sharibuu pada Oktober 2006.

Ketua Koordinator Jingga 13, Fariz Musa berkata, satu siasatan wajar dilakukan berkaitan pendedahan Deepak mengenai penglibatannya untuk membuat SD2 yang bertujuan untuk menyekat pendedahan yang lebih besar.

Oleh itu Fariz berkata Polis dan Peguam Negara didesak supaya membuka balik kes pembunuhan yang ternyata wujud saksi baru di dalam kes itu.

"Penglibatan Najib dan Rosmah dalam kes tersebut perlu diambil tindakan dengan serius oleh pihak polis.

"Satu tindakan salah guna kuasa dan rasuah bagi tujuan perbuatan menutup jenayah yang dilakukan oleh mereka," katanya ketika ditemui di luar Ibu Pejabat Daerah (IPD) Dang Wangi hari ini.

Beberapa portal berita telah menyiarkan pendedahan terperinci Deepak yang mengatakan beliau mengaku bercakap dan bertemu Najib dan Rosmah di kediamannya bagi mencari jalan untuk berjumpa Balasubramaniam.

Perjumpaan tersebut bertujuan membatalkan pengakuan bersumpahnya yang pertama (SD1).

Deepak mendakwa Nazim dihantar bagi mewakili Najib dan perbincangan dilakukan termasuk merasuah Balasubramaniam bagi membatalkan SD1 dan membuat SD2 di sebuah hotel di Kuala Lumpur.

Selain itu, Deepak turut memaklumkan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memanggil beliau untuk disiasat namun beliau menyatakan SPRM lebih berminat untuk menutup kes tersebut dan tiada tindakan diambil.

Krisis Pemaknaan Pendidikan: Dr Siddiq Fadzil

Posted: 14 Dec 2012 08:23 PM PST

KRISIS PEMAKNAAN PENDIDIKAN:
MENANGANI GEJALA EXCELLENCE WITHOUT SOUL

Oleh: Dr Siddiq Fadzil

Kekalutan bersaing mencapai kecemerlangan akademik dan obsesi terhadap permintaan pasaran kerja telah mengakibatkan sistem pendidikan kita kehilangan visi, lalu terjebak dalam sindrom shorttermism sehingga mengabaikan  misi asasi pembinaan dan pengutuhan insan. Yang dipentingkan bukan lagi apa yang perlu untuk memperbaiki kemanusiaan atau insaniyyah anak didik, tetapi yang lebih dipentingkan adalah memenuhi permintaan semerta atau immediate demand mereka. Mungkin ungkapan judul buku Harry R. Lewis tentang bencana kependidikan yang sedang menimpa Universiti Harvard, Excellence Without a Soul (Kecemerlangan Tanpa, Roh), tepat untuk menggambarkan gelala global – krisis pendidikan yang kehilangan esensi, erti hakiki dan misi asasinya. Justeru, yang didedahkan oleh Harry R. Lewis, Profesor yang pernah menjadi Dekan di Harvard itu, pada hakikainya bukan hanya kepincangan Harvard, tetapi kepincangan universiti-universiti di seluruh dunia umumnya. Sejak terbitnya buku Excellence Without a Soul, Harry R. Lewis banyak memenuhi undangan universiti-universiti di pelbagai rantau dunia, dari Hong Kong hingga ke New Haven. Tema pembicaraannya tidak lain adalah tentang Universiti Harvard yang kehilangan roh atau without a soul itu. Tetapi yang dirasakan oleh para professor dan khalayak pendengarnya bukan hanya sebuah kisah tragedi kependidikan di Harvard. Bagi mereka Harry R.Lewis sesungguhnya telah berbicara tentang hakikat universiti mereka sendiri dengan sangat tepat dan sekaligus sangat menakutkan, "described their situation with frightening accuracy".

Gejala Kehilangan Arah

Memang demikianlah hakikatnya, gejala aimlessness, bencana kehilangan arah telah mengglobal. Apa yang terjadi kepada Harvard adalah cerminan apa yang terjadi kepada IPT dunia. Justeru, Harvard adalah university tertua, terkaya dan ternama yang selalu dilihat sebagai model terunggul universiti kelas dunia. Benar, institusi-institusi pengajian tinggi umumnya berjaya memberikan pengetahuan dan kemahiran, tetapi ternyata gagal melaksanakan misi asasi pendidikan – pengutuhan dan penyempurnaan insan. Dalam konteks Harvard, Harry R.Lewis menyatakan bahawa mereka telah melupakan "the fundamental job of undergraduate education, tanggungjawab dasar terhadap anak didik", termasuk, "…to help them grow up, to learn who they are, to search for a larger purpose for their lives, and to leave college as better human beings." Pidato-pidato pimpinan universiti umumnya lebih banyak berkisar pada masalah-masalah dunia, kepentingan ilmu, kerja kuat dan kejayaan; tetapi sedikit sekali menyentuh persoalan tentang kekuatan peribadi, integriti, kasih-sayang, kerjasama dan bagaimana untuk hidup dalam dunia yang lebih baik. Semakin besar universitinya, semakin sengit pula ia bersaing meraih kemenangan di kancah pasaran dan di lahan perebutan dana penyelidikan, tetapi ketika itu jugalah mengurangnya pembicaraan yang serius tentang pembinaan watak pelajar, "…about their development into people of good character who will know that they owe something to society for the privileged education they have received."

Demikianlah pengakuan jujur orang dalam, seorang profesor Harvard, tentang penyakit yang sedang membarah di tubuh universiti tersohor itu. Dua tahun selepas terbitnya Excellence Without a Soul (2006), muncul pula seorang graduan Harvard Business School dengan bukunya yang berjudul What They Teach You at Harvard Business School, Philip Delves Broughton merakamkan pengalaman kesiswaannya di institusi yang terkenal dengan ijazah MBAnya yang berprestij itu, institusi yang disebutnya sebagai the cauldron of capitalism atau kawah besar kapitalisme, where capitalism goes, the MBA follows. Dengan latar pencitraan sedemikian, tidak ada siapa pun yang hairan jika ramai graduannya menjadi kapitalis yang barbarik, menjadi binatang ekonomi yang materalistik, mementingkan diri, rakus dan boros. Orientasi kebendaannya memang kental sekali sehingga Philip Delves Broughton hanya mampu mengeluh bahawa yang selalu menjadi pokok pembicaraan masyarakat siswanya bukan lagi soal pengajian, ilmu, atau persiapan menghadapi dunia kerjaya; tetapi lebih banyak tentang ambitions dan nafsu besar – mahu pangkat apa, mahu gaji berapa, mahu jadi sekaya siapa, dan mahu gaya hidup semewah mana.

Ternyata Harvard Business School (HBS) dan banyak sekolah-sekolah bisnes lainnya telah kehilangan misi moral dan sosialnya. Para graduannya dirangsang merajai dunia bisnes dan berlumba mengaut kekayaan tanpa mempedulikan batasan-batasan etik dan moral. Subjek Business Ethics yang diajarkan di sekolah-sekolah tersebut jelas sudah tidak berdaya lagi mengawal polah-tingkah para usahawan kapitalis rakus dan curang sehingga mengakibatkan leluasanya pelbagai skandal korporat kelas multi-nasional, dan akhirnya meledakkan krisis kewangan dunia dengan segala bencana kemanusiaan bawaannya. Memang demikianlah kenyataannya, ramai dari kalangan mereka yang muncul sebagai orang kaya yang kehilangan kepedulian sosial. Mereka selalu melakukan pelbagai helah untuk mengelak cukai, malah apa yang disebut CSR (corporate social responsibility) itupun seringkali dilakukan hanya untuk mengelak cukai. Kesedaran kemasyarakatan memang telah sirna sejak lama. Yang tinggal hanya sisa-sisa perhatian yang terbatas pada hal-hal yang mereka berminat (sukan, hiburan dsb), dan itu pun seringkali dilatari motif kepentingan.

Justeru, sebagai universiti paling berpengaruh di dunia, kerosakan Harvard boleh merosakkan dunia seluruhnya, termasuk kita, khususnya orientasi pendidikan kita. Harvard sudah menjadi kiblat pengajian tinggi di mana-mana, dan keghairahan meniru Harvad sudah mewabak meratai jagat. Dominasi Harvard tidak terbatas hanya dalam bidang bisnes, tetapi sudah merempuh bidang-bidang lain, termasuk politik, ekonomi, kebudayaan dan pendidikan. Philip Delves Broughton mencatatkan bahawa sepanjang pengajiannya di HBS (2004-2006), para alumni HBS telah menempati pelbagai posisi strategik termasuk Presiden Amerika Syarikat, Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat, Presiden Bank Dunia, Datuk Bandar New York, dan sejumlah yang tidak terkira CEO badan- badan korporat gergasi. Beliau juga mencatatkan bahawa alumni HBS menguasai 2O% tiga jawatan teratas di 500 buah syarikat yang disenaraikan oleh Fortune. Sementara itu, sejak tahun 2000, para pemegang ijazah MBA yang menempati pejabat kepresidenan Amerika Syarikat (Oval Office) telah membuat keputusan-keputusan besar tentang pelbagai masalah dunia dengan segala implikasi kemanusiaan dan kesejarahannya.

Broughton seterusnya merumuskan bahawa semua orang dalam bidang apa pun seharusnya memprihatinkan segala yang sedang terjadi di HBS kerana, "The language, practices, and leadership styles taught in MBA course affect all of us. Business schools no longer produce just business leaders. MBAs determine the lives many of us will lead, the hours we work, the vacations we get, the culture we consume, the health care we receive, and the education provided to our children. … And it has ambitions to matter even more." Pendeknya, orang bisnes memang sangat bernafsu untuk menguasai segala-gala.

Misi Penyempurnaan dan Pengutuhan lnsan

Latar dunia pengajian tinggi yang sedemikian rupa menambah keyakinan kita terhadap kerelevanan kita sebagai pengembang misi pengutuhan dan penyempurnaan insan. Sesungguhnya kehadiran kita bukan suatu piIihan, tetapi suatu kewajipan kemanusiaan dan keagamaan. Kita harus memikul tanggungjawab melaksanakan pendidikan keinsanan dalam erti pengembalian insan kepada kemurnian dan keunggulan fitrinya sebagai makhluk sebaik-baik kejadian (ahsani taqwim) yang dimuliakan Allah (al-takrim al-Ilahiy) dengan hembusan ruh penciptaan-Nya (al-nafkh al-Ilahiy). Insan bukan sekadar makhluk tanah (tin) yang rendah. la telah diangkat darjatnya dengan hembusan ruh Ilahi, yang kerananya para malaikat rela sujud menghormatinya. Di sinilah kegagalan iblis mempersepsikan insan secara utuh – tanah dan hembusan ruh Ilahi. Bagi iblis, insan hanyalah makhluk tanah, semata-mata tanah; dan kerana itu pulalah ia membantah perintah sujud.

Fungsi pendidikan tidak hanya sekadar memelihara ke-tanah-an insan, tetapi lebih daripada itu ialah untuk memelihara hembusan ruh Ilahi yang merupakan asetnya yang termahal, martabat keunggulannya, dan sumber potensi kesempurnaan insaniahnya. Hakikat inilah yang diserlahkan oleh Qadi Abu Bakr ibn al-'Arabiy dalam huraiannya tentang insan sebagai makhluk ahsani taqwim:

"Tiada makhluk Allah yang lebih baik daripada manusia, kerana Dia telah menganugerahkannya kadar tertentu daripada sifat-sifat ketuhanan-Nya seperti: hayyan, 'aliman, qadiran, mutakalliman, sami'an, basiran, mudabbiran dan lain-lainnya."

Memang, tidak ada makhluk Tuhan yang penciptaannya Iebih baik daripada insan. Justeru, Tuhan telah mengurniakannya cebisan daripada sifat-sifat rabbaniyyah-Nya, yang dapat dikembangkan hingga sejauh yang terjangkau oleh kudrat insaniahnya, dan sekaligus dapat menjulang martabatnya mengungguli segala makhluk lain.

Hakikat inilah juga yang diungkapkan oleh al-Shaykh 'Abd al-Karim al-Jiliy dalam tulisannya al-Insan al-Kamil fi Ma'rifat al-Awakhir wa al-Awa'il Ketika menjelaskan makna hadith nabawi bahawa Allah menciptakan Adam 'a.s. menurut gambaran-Nya ('ala suratih), al-Jiliy mengatakan:

"Sebagaimana yang diketahui, Allah bersifat Hidup, Berilmu, Berkuasa, Berkehendak, Mendengar, Melihat, Berkata-kata, maka demikian jugalah manusia – hidup, berilmu dan sebagainya."

Manusia yang penciptaannya sedemikian rupa memang seharusnya mampu menghayati sifat-sifat Rabbaniy, dan itulah sebenarnya ukuran kesempurnaan dan kebahagiaannya yang disebut oleh al-Ghazaliy:

"Bahawa kesempurnaan dan kebahagiaan manusia (hamba Allah) terletak pada kesediaan dan keupayaannya berakhlak dengan akhlak Allah."

Jelmaan kesempurnaan paling ideal yang disebut al-Insan al-Kamil sebagaimana yang dikonsepsikan oleh al-Jiliy adalah Muhammad (s.'a.w.). Dalam kaitan ini, pendidikan sebagai proses pengutuhan dan penyempurnaan insan harus menjadikan al-Insan al-Kamil sebagai model keinsanan terunggul.

Keinsanan dengan segala keunggulannya yang berpangkal dari kurnia hembusan ruh Ilahi dengan segala implikasinya itu pada hakikatnya adalah amanah berat yang tidak terpikul oleh langit, bumi, gunung atau makhluk-makhluk lain segagah mana pun. Amanah inilah yang selalu dilupakan sehingga mengakibatkan kejatuhan martabat insan dari puncak ahsani taqwim merudum ke jurang asfala safilin. Demikianlah mesej firman Ilahi:

"Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta  gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (ingatlah) Sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan."
(Al-Ahzab: 72)

Al-Insan disebut zalum dan jahul (zalim dan jahil). Ia zalum kerana selalu menzalimi diri sendiri dengan menjatuhkan martabat diri dari ketinggian darjat keinsanannya; dan ia juga jahul kerana tidak tahu tentang hakikat  dirinya sebagai pengembang amanah  keinsanan. Bukankah gejala zalum dan jahul ini yang menimpa masyarakat dunia, termasuk mereka yang dianggap kaum terpelajar?   Gejala zalum dan jahul adalah sejenis dehumanisasi yang melahirkan generasi yang hilang keinsanannya. Ayat tersebut sebenarnya membawa pesan kependidikan yang sangar penting; bahawa pendidikan harus melaksanakan misi penyelamatan insan dari menjadi zalim dan jahil dalam pengertian tersebut.

Misi Ummatik: Pembinaan Khayriyyat al-Ummah

Demi maruah dan martabat, sistem pendidikan kita harus berorientasi khayriyyah (keunggulan) yang berteraskan iman, komitmen terhadap nilai-nilai kemakrufan, dan semangat melawan gejala kemungkaran, sesuai dengan ayat khairiyyat al-ummah dalam surah Ali 'Imran. Khayriyyat al-ummah bukan ketuanan warisan. Ia adalah wawasan Qur'ani yang terbuka kepada semua umat yang sanggup memenuhi syarat, tanpa, mengira asal usul keturunan. Ia adalah keunggulan bersyarat yang harus dicapai dengan perjuangan kependidikan membangun watak umat, menegakkan prinsip-prinsip iman, menghayati nilai-nilai murni dan membasmi gejala maksiat. Faktor keturunan bukan jaminan keunggulan, tanpa cirri-ciri khayriyyat  al-ummah, keturunan siapapun akan mengalami kehinaan senasib dengan kasut, "dari atas diinjak kaki, dari bawah ditusuk duri, sudah usang dibuang orang". Tepat sekali ungkapan Dr.Muhammad 'Imarah bahawa ia adalah shurut muktasabah, la 'unsuriyyahy mawruthah (syarat yang dicapai, bukan perkauman yang diwarisi).
        
Pendidikan Kewarganegaraan

Selain pendidikan keumatan, sistem pendidikan yang baik juga melaksanakan pendidikan kewarganegaraan, mempersiapkan anak-didik menjadi rakyat yang bertanggungjawab, rakyat negara Malaysia yang demokratik, dan berbilang kaum. Akibat obsesi yang berlebihan terhadap pengkhususan dalam disiplin ilmu  tertentu, semangat kewarganegaraan, kesedaran sivik dan kepedulian politik seringkali terabai. Institusi Pendidikan seolah-olah sudah, menjadi sebuah pulau. Masyarakat sekitar tidak mendapat pencerahan darinya. Lebih setengah  abad mengamalkan demokrasi, namun erti demokrasi belum difahami secara meluas. Bagi sebilangan rakyat, demokrasi hanya bererti pilihanraya, dan tidak lebih daripada itu. Mereka seharusnya sudah memahami demokrasi bukan hanya pilihanraya, tetapi yang lebih mendasar adalah prinsip-prinsip dan nilai-nilainya, yang harus dipelajari, dihayati dan dibudayakan. Institusi Pendidikan seharusnya mampu membina manusia demokrat yang murni, matang dan berjiwa besar. Tetapi jika dilihat bagaimana demokrasi dilaksanakan di kampus-kampus,  ternyata banyak Institusi Pendidikan yang gagal memberikan pendidikan demokrasi di kalangan warganya. Pilihanraya kampus seringkali dicemari sikap undemocratic dan unethical pihak pentadbiran yang memaksakan kemahuannya memenangkan kelompok tertentu dan mempastikan kekalahan kelompok yang lain. Demikianlah berlakunya tragedi kematian nilai-nilai demokrasi di kampus-kampus yang seharusnya menjadi model masyarakat demokratik yang sihat dan menginspirasikan. Apakah ini bukan suatu pengkhianatan terhadap amanah pendidikan kewarganegaraan?

Misi Perubahan

Institusi Pendidikan yang dibina di atas kesedaran dakwah pembebasan manusia dari kegelapan kepada kecerahan, selamanya komited terhadap misi perubahan. Mungkin ada yang berfikir, bahawa kita sebenarnya hanya bermimpi. Perubahan apalah yang dapat dilakukan oleh orang kecil seperti kita. Mungkin benar, ketika ini kita sedang bermimpi. Tetapi syukurlah, kita masih berani bermimpi. Siapa tahu sewaktu-waktu mimpi menjadi realiti. Jangan lupa kita sebenarnya masih memiliki potensi kekuatan raksaksa yang berupa generasi muda yang enlightened. Gelombang perubahan yang menerjang seluruh Dunia Arab ketika ini adalah sepenuhnya hasil kebangkitan anak-anak muda, maka kerananya ia mendapat nama Thawrat al-Shabab (Revolusi Pemuda). Majalah The Economist (2 April 2011) menyebut mereka sebagai, "… a new generation of young idealists, inspired by democracy, united by Facebook and excited by the notion of opening up to a wider world,…". Gelombang kebangkitan yang mencengangkan itu telah dilakukan oleh anak-anak muda yang selama ini sudah dianggap lost generation, generasi yang sudah hanyut entah ke mana. Mereka adalah Facebook generation pencipta keajaiban, merubah sejarah. Dalam tempoh hanya tiga minggu mereka melakukan suatu yang tidak mampu dilakukan oleh bapa-bapa  mereka selama tiga puluh

lstiqamah Sebagai Manusia Berprinsip

Kita tidak akan kecewa andainya anda lupa sebahagian daripada kurikulum pengajian tetapi kita akan sangat kecewa andainya anda gagal meninggalkan institusi pengajian sebagai better human being (manusia yang lebih baik). Justeru, pendidikan keinsanan adalah misi terbesar kita. Kita akan sangat berbahagia menyaksikan para graduan menjadi al-insan al-salih atau yang disebut orang Melayu sebagai orang baik. Konsep orang baik dalam pemikiran Melayu sebenarnya  dipadankan dari sabda nabawi, khayru 'n-nas anfa'uhum li 'n-nas  (orang terbaik adalah yang paling berguna kepada orang lain). Sabda inilah yang mengilhami pengungkapan konsep manusia serba guna dalam warisan kepujanggaan bangsa:

Bagaikan kayu besar di tengah padang,
Rimbun daunnya tempat berteduh,
Kuat dahannya tempat bergantung,
Kukuh batangnya tempat bersandar,
Besar akarnya ternpat bersila.

Untuk bersikap istiqamah sebagai orang baik, ternyata tidak mudah, terlalu banyak goda dan pesonanya, lebih-lebih lagi pada zaman penuh kegilaan seperti sekarang ini yang sudah menepati ciri Jaman Edan era pujangga R.N. Ronggowarsito. Pada zaman gila, orang gila membolot segalanya, sehingga tidak tersisa untuk yang tidak gila atau yang tidak mahu ikut jadi gila. Kehidupan manusia berjalan di atas hukum: tak gila, tak merasa (ora edan, ora keduman). Dalam suasana seperti itulah terujinya ketahanan orang baik. Ronggowarsito meninggalkan pesan kepujanggaan yang menyuntikkan semangat hidup berprinsip, "seuntung mana pun orang yang gila, lebih beruntung orang yang beringat dan berwaspada". Orang baik tidak perlu iri hati terhadap orang gila, sebagaimana kita tidak perlu iri hati melihat gagak berlagak merak, atau kera memakai mahkota. "Jangan Jemu Menjadi Orang Baik".

The opposition demands an explanation and aggressive response from Putrajaya.

Posted: 14 Dec 2012 08:10 PM PST

KUALA LUMPUR: Malaysia's future could suffer as its students continue to score low in key subjects of science and mathematics, a situation the opposition blames on the government's refusal to deal with its weak education policies hands on.

The latest Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) 2011 survey published online showed Malaysia scoring 440 points in Form Two mathematics which is the equivalent to eighth grade worldwide, trailing countries like Singapore who are among the world's top scorers.

Malaysian 14-year-olds were found to have performed worse than Israel who chalked up 516 points, Lithuania (502) and Lebanon (449), but beat neighbouring Thailand, which scored 427 points on tests by a narrow margin.
In science, Malaysians scored 426 points, tying with Syria and just pipping Palestine, Georgia and Oman, which totted up 420 points each in the tests.
This means Malaysia's ranking in maths fell from 20th in 2007 to 26th last year while its science dropped drastically, from 21st to 32nd in the same period.

The only country which suffered declines in scores in all content and cognitive domains for the two subjects is Jordan.

Malaysia, however, is the worse performer among all countries between 1999 to 2011 with students achieving low percentage points in scoring full credits for what should be basic math and science questions.

BN blamed

DAP national publicity chief Tony Pua said the drop must be blamed on the Barisan Nasional government's national education system.

"This is extremely worrying, a great concern. We are losing quality that is crucial for the country's growth," he told reporters at the party's headquarters here.

Deputy Prime Minister and Education Minister Muhyiddin Yassin pledged for an overhaul with the announcement of a new National Education Blueprint that Putrajaya said would put Malaysia back on the right development path.

But even so, the blueprint only admitted to "some" mistakes while highlighting past achievements now invalidated by the survey.

PKR vice-president Nurul Izzah Anwar, speaking at the same press conference, also urged Muhyiddin to explain the disparity between the performance of male and female students with the latter scoring better.

"They cannot keep glossing over when we have a problem like this," she said.
DAP election strategist Dr Ong Kian Ming said the opposition will raise more issues pertaining to the report.

The opposition is expected to issue its own comprehensive response to the matter and is likely to use it as an election issue as key national polls loom.

Extracted from Free Malaysia Today

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/12/12/drop-in-ranking-for-key-subjects-worrying/

Deepak Lari Ke Myanmar, Tulis Buku Dedahkan Penglibatan Rosmah Dalam Kes Bunuh Altantuya

Posted: 14 Dec 2012 09:23 PM PST

Ahli perniagaan Deepak Jaikishan bercadang untuk menerbitkan buku setebal 26 halaman bagi mengaitkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan kontroversi berhubung model Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh.

Buku itu katanya, akan menceritakan urutan peristiwa sejak beliau diminta oleh Rosmah untuk memaksa P Balasubramaniam membuat pengakuan berkanun (SD) kedua, seperti didakwanya, sehinggalah kepada wawancaranya dengan beberapa portal berita semalam.

SD kedua itu menyebabkan Balasubramaniam menukar keterangan dalam SD pertamanya yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan Altantuya.

"(Ia akan memuatkan kisah) dari hari pertama saya terima panggilan sehingga ke hari ini – semua kebenaran, semua fakta.

Saya akan rampaikan semua SMS dan panggilan yang saya terima," katanya dipetik Malaysiakini.

Buku itu akan dilancarkan Isnin depan dan boleh diperolehi secara bercetak dan dalam talian, tambahnya.

Selain itu, beliau juga akan menerbitkan autobiografinya sendiri, susulan kepada penerbitan biografi Rosmah – yang didakwa sebagai seorang kawan baik wanita itu sebelum ini.

"Datin Seri Rosmah membuat keputusan bijak untuk menerbitkan autobiografinya. Atas cadangan seorang rakan media, pagi tadi (semalam) saya bersetuju untuk menerbitkan dua buku ini," katanya.

Atas rasa hormat kepada Rosmah, kata Deepak, beliau akan melancarkan buku autobiografi tersebut sehari selepas pelancaran buku isteri perdana menteri itu.

Buku tulisannya itu akan digarap bagi mengisi masa lapangnya apabila beliau mula menetap di Burma tidak lama lagi. -KD

No comments: