Sunday, January 6, 2013

已经十几年没跌到了...
就这样下山时,摔了一跤...
擦伤了双膝...

已经十几年没跌到了...<br>就这样下山时,摔了一跤... <br>擦伤了双膝...


已经十几年没跌到了...<br>就这样下山时,摔了一跤... <br>擦伤了双膝...

Posted: 06 Jan 2013 08:08 AM PST

已经十几年没跌到了...
就这样下山时,摔了一跤...
擦伤了双膝...
说真的,如果可以的话,有点想流下几滴眼泪,撒娇一下...
但是我不能,也做不到...
就怕以后朋友不让我和他们一起同行...
朋友有问我怎样?还好吗?
习惯逞强的我,笑笑的对他们说:不要紧,我没事...
其实膝盖确实是有点痛...

已经一个星期了,右脚的伤口发炎了~  T.T

Yatt Hamzah: Jangan Takut Berhijrah, Rezeki Di Tangan Allah

Posted: 06 Jan 2013 09:20 AM PST

Tahun 2012 menyaksikan penghijrahan sebilangan besar selebriti tanah air. Baik pelakon, penyanyi, pengarah atau pengacara. Ramai yang sudah melalui proses hijrah dan yang lebih ketara apabila artis wanita yang dahulunya tidak bertudung kini sudah menutup aurat.

Dalam pertemuan bersama Sinar Harian Online, pelakon Haryati Hamzah atau yang dikenali dengan panggilan Yatt Hamzah, yang sudah berhijrah sejak lapan bulan lalu, menceritakan pengalaman beliau.

SINAR HARIAN ONLINE: Bagaimana Yatt melihat situasi penghijrahan artis dan selebriti masa kini?

YATT HAMZAH: Soal penghijrahan itu, kalau kita lihat yang paling ketara ialah perempuan. Kembali ke pangkal jalan itu maknanya dia menutup aurat. Kalau dulu mungkin tidak bertudung, sekarang pakai tudung, yang pakai seksi, mungkin sekarang kurang seksi. Kalau lelaki tidak berapa nampak.

Kalau nampak pun mungkin jika dia pakai kopiah sepanjang masa. Apa yang penting, penghijrahan itu datang daripada hati, hijrah itu biar dari dalam. Ruang hati yang paling dalam, di mana ALLAH beri hidayah kepada kita untuk bangkit daripada kealpaan. Bagi orang seni, kita masih meneruskan perjuangan dalam bidang seni tetapi selepas berhijrah itu, pengisiannya berbeza. Lebih kepada islamik, cara hidup berubah tidak macam dulu lagi. Saya rasa yang paling penting jangan melampaui batas. Maksudnya kalau dah berubah itu tidak perlulah menghebohkan kepada semua. Kalau orang tanya tidak mengapa.

Kalau kita yang beria-ia, tetapi kalau awal-awal lagi berubah bukan kerana ALLAH kerana sebab-sebab lain, itu dah salah.

Semua bergantung pada niat.

Tetapi orang macam itu, kita doakan supaya akhirnya nanti niatnya betul kerana ALLAH.

Bagi saya, ini merupakan satu bukti ataupun petunjuk yang Islam sedang menang di dunia dan Insya-ALLAH di akhirat. Insan-insan seni inilah bukti ataupun orang kata ejen untuk menyebarkan Islam.

Bagi saya apa yang bagus, insan-insan seni, artis atau selebriti yang berhijrah ini sebab kami semua mempunyai pengikut yang sangat ramai. Itu adalah peluang bagus yang artis patut rebut. Bila kita sudah ada peminat yang ramai, kita perlu rebut untuk kita berdakwah walaupun kita tidak sedar sebenarnya kita sedang berdakwah.

Walaupun hanya senyum, senyum itu satu dakwah. Kita tidak tahu sebab itu kita kena sama-sama menuntut ilmu.

Jadi, bila ilmu itu ada di dada, kita tahu apa yang kita buat dan lebih menghargai masyarakat dan agama, Insya-ALLAH.

SINAR HARIAN ONLINE: Selepas berhijrah tidak boleh berfesyen. Apa komen Yatt?

YATT HAMZAH: Islam itu mudah dan indah. Walaupun kita menutup aurat, tetapi itu tidak bermakna kita kena 'very outdated, very boring' cara kita berfesyen, berdandan dan sebagainya. Buktinya, banyak majlis yang telah membuktikan bahawa Islam itu indah dan mudah. Majlis yang menekankan pemakaian muslimah tetapi mungkin majlis itu masih belum memenuhi syariat agama yang sebenar kerana menutup aurat itu bukan sekadar tutup saja. Mungkin ada yang pakai ketat atau terbuka sana sini.Orang yang lebih arif boleh ulas soal itu lebih lanjut. Cuma, setidak-tidaknya kita nampak betapa Islam ini sangat praktikal. Tidak kisah walaupun anda sudah berubah, anda masih lagi boleh meneruskan kerjaya dan cara hidup anda yang lalu. Cuma pengisian yang lebih islamik selepas ini.Secara tidak langsung, peminat pun tidak takut-takut untuk berubah. Walaupun sudah berubah, masih lagi boleh cantik, boleh bergaya tetapi masih lagi mengikut syariat agama.

SINAR HARIAN ONLINE: Hijrah itu trend atau kesedaran?

YATT HAMZAH: Ada orang kata itu trend, ada orang kata itu fenomena. Apa pun label yang diberikan, bagi saya, ini tanda kebesaran ALLAH. Segala yang terjadi adalah daripada-Nya. Kita berasal daripada-Nya dan kembali juga kepada-Nya. Semua ini perancangan daripada-Nya. Jadi, kita kena percaya dan beriman pada perancangan ALLAH kerana ALLAH maha merancang. Kita bersyukur kerana Islam menang dan kita semuanya lahir sebagai manusia yang beragama Islam.

Jadi, mungkin dahulu penghayatan kita terhadap Islam tidak kuat. Jadi, sekarang selepas berhijrah mungkin lebih kuat. Ini satu bukti bahawa Islam itu sangat kuat dan indah. Apabila ada artis yang berhijrah, seperti Shila Amzah yang masih muda, tidak takut apa pun untuk meneruskan karier. Orang masih menggilai dia dan dalam masa yang sama dia berdakwah. Ini yang paling baik dalam Islam. Masya-ALLAH, saya sangat bersyukur kerana saya juga diberi hidayah sama seperti sahabat-sahabat yang lain. Saya dan sahabat-sahabat lain mendoakan lebih ramai lagi bukan saja artis tetapi seluruh umat Islam yang lebih mendekatkan diri dengan ALLAH.

SINAR HARIAN ONLINE: Hijrah katanya tutup periuk nasi seseorang artis. Apa pendapat Yatt?

YATT HAMZAH: Tidak. Sebenarnya kalau kita jaga (agama) ALLAH, ALLAH menjaga kita. Itu janji ALLAH. Kita jaga Dia, dengan niat kerana ALLAH, Lillahi Taala, Fisabilillah. ALLAH akan jaga kita. Kalau kita punya rezeki di bidang seni, mungkin agak terbatas selepas kita berhijrah tetapi jangan risau. ALLAH itu maha memberi rezeki, maha melimpah pemberiannya. Dia akan buka pintu rezeki kita di tempat lain. Jangan risau, jangan takut nak berubah. Kebaikan itu kita jangan bertapi-tapi.Buat dengan yakin.

SINAR HARIAN ONLINE: Boleh Yatt kongsi perubahan pada diri Yatt selepas berhijrah?

YATT HAMZAH: Saya akui selepas saya berhijrah, awal-awal penghijrahan dulu, Masya-ALLAH, Subhanallah, tawaran datang macam cendawan tumbuh selepas hujan, Tetapi itulah kuasa ALLAH. Dia menguji hamba-Nya yang baru berhijrah dalam banyak-banyak tawaran itu boleh kata satu atau dua saja yang menepati syariat ataupun yang tidak bertentangan dengan saya sekarang.

Selebihnya, memang saya kena tolak kerana banyak yang sama macam tawaran seperti dulu sebelum saya berhijrah. Jadi, ia memang menguji. Itu tanda kasih sayang ALLAH.

Setelah saya tolak dengan baik, ALLAH datangkan rezeki-rezeki yang lain. Saya tidak pernah terfikir saya akan diundang ke majlis-majlis agama sebagai penceramah, motivator untuk bercakap di depan ribuan orang, terutama sekali kepada pelajar di IPTA atau IPTS.

Sekarang, ia sudah menjadi periuk nasi saya yang baru, di mana boleh dikatakan saban minggu saya tidak menang tangan untuk diundang ke majlis-majlis di universiti dan masjid untuk berkongsi pengalaman saya.

Saya bukan ustazah, saya baru nak mula. Cuma saya diundang sebagai selebriti yang mempunyai ramai pengikut untuk berkongsi pengalaman. Sebelum dan selepas apa yang perlu kita buang untuk rasa tidak takut untuk berhijrah.

SINAR HARIAN ONLINE: Yatt ada terima kritikan selepas penghijrahan itu?

YATT HAMZAH: Bagi saya, apa saja yang kami buat, terutama sekali artis, mesti ada orang yang kritik. Tidak kisah kami buat perkara yang baik atau buruk.

Sejak dulu lagi, ini lumrah artis yang memang diterjah dengan perkara-perkara seperti ini. Jadi, kami memang dah bersedia untuk menghadapinya walaupun sebelum kita berhijrah sekalipun.

Kalau selepas berhijrah sekalipun, sepatutnya lebih kuat benteng rohani kita.

Jadi, tidak ada masalah. Mulut orang itu kami tidak kisah. Sekarang ini kami anggap ia sesuatu yang positif dan anggap ia satu rezeki pahala yang ALLAH bagi sebab pahala percuma orang mengata kita.

Kalau dulu mungkin saya dan rakan-rakan agak melenting, sekarang bila dah berhijrah, kami lebih tenang menghadapi dugaan ALLAH. Banyakkan istighfar dan berdoa.

Kalau dulu kita marah orang itu, sekarang kita doakan orang itu.

Insya-Allah, dia mendapat hidayah daripada ALLAH untuk menghentikan tohmahan apa-apa saja yang dilemparkan serta sama-sama mencari cinta ALLAH. Sibuk mencari aib orang, lebih baik kita mencari aib kita sendiri kerana dengan muhasabah diri dan menjaga aib sendiri itu, lebih mendekatkan kita dengan ALLAH.

SINAR HARIAN ONLINE: Bagaimana Yatt sebagai seorang berdakwah?

YATT HAMZAH: Sebagai artis macam yang Yatt cakap tadi, kita ramai pengikut yang sentiasa memerhati, sentiasa mempersoalkan, mengkritik, mempertikaikan apa yang kami buat. Soal fesyen satu hal. Apa yang kami pakai daripada hujung rambut hingga hujung kaki diperhati.

Sekarang dah pakai tudung, ia menjadi ikutan. Sekarang fesyen bertudung, satu fenomena di Malaysia.

Semua orang dah tidak takut nak bertudung dan wanita yang bertudung tidak dianggap lemah atau kurang berprestasi sebaliknya kuat. Kita tengok banyak majalah-majalah yang mengangkat wanita bertudung sebagai ikon di Malaysia dan diletakkan di muka hadapan.Itu satu keberanian yang membuktikan bahawa muslimat dan wanita yang bertudung tidak lemah. Kalau kita tengok nama-nama yang besar seperti Dr Muhaya, Dr Harlina Siraj, Ustazah Siti Nor Bahyah, Wardina semakin menjadi ikutan. Masyarakat kita tidak membeza-bezakan yang bertudung ataupun tidak. Sama saja malah lebih dekat dengan ALLAH malah mendapat tempat di mata masyarakat.

SINAR HARIAN ONLINE: Adakah sebelum berhijrah Yatt risau tidak dapat tawaran kerja lagi?

YATT HAMZAH: Sebelum, ya. Saya akui. Dulu. Lama. Sebelum saya berhijrah saya banyak risau tentang periuk nasi. Masa itu, saya mungkin kosong. Dada saya mungkin belum cukup dengan ilmu. Tetapi apabila hati ini kuat nak berhijrah, saya banyak pergi usrah.

Usrah Fitrah merupakan keluarga kedua selepas keluarga saya. Ia merupakan pergerakan artis-artis yang sedang berhijrah, telah berhijrah. Bukan saja artis-artis, kita juga ada penggiat seni yang lain. Macam penulis skrip, pengarah, pereka fesyen, krew, jurusolek malah penolong pengarah pun ada. Jadi, memang tidak ada masalah.

Kami sama-sama berkumpul setiap minggu untuk belajar agama. Untuk mengisi dada dengan ilmu supaya kami tidak lemah.

SINAR HARIAN ONLINE: Berlakon itu merupakan periuk nasi Yatt sebelum ini. Jadi, bagaimana sekarang? Berniaga macam artis lain?

YATT HAMZAH: Berniaga itu dalam perancangan. Tetapi disebabkan saya sangat sibuk dengan jadual motivasi dan juga ceramah, agak sukar untuk saya mencuri-curi masa dengan keluarga, anak-anak pun masih kecil lagi, tetapi insya-ALLAH. Doa-doakan sebab memang ramai yang menawarkan untuk jalinkan kerjasama bagi mulakan perniagaan seperti tudung jubah dan sebagainya, Insya-ALLAH nanti. Lagi satu, saya memang teringin nak mulakan 'production house' sendiri. Sejujur-jujurnya saya teringin sangat nak lihat industri perfileman di Malaysia lebih hebat daripada industri Indonesia. Kita pun tahu sejauh mana kehebatan mereka.

Mereka sudah ada filem sehebat Ketika Cinta Bertasbih di mana pendukung cerita itu semua daripada penulis skrip, pengarah, pelakon semua sangat islamik, penghayatan mereka sangat kuat. Malah pengarah sendiri ulama. Kenapa kita tidak boleh? Itu yang sedang kami usahakan dan perjuangkan. Kami kumpulkan sebanyak mungkin karyawan dalam bidang seni yang cintakan seni dan pada masa yang sama cintakan ALLAH. Sama-sama kami di bawah satu bumbung, berjuang untuk terbitkan lebih banyak karya-karya seni.

Kami tidak akan berhenti menjadi orang seni. Kami akan teruskan lebih kuat lagi dengan adanya kuasa ALLAH, kami ingin usahakan perancangan ini, tetapi ia mungkin jauh lagi. Buat masa sekarang, kami akan usahakan program-program seperti Jejak Rasul. Insya-ALLAH dalam bulan Februari nanti kami dalam Usrah Fitrah akan ke Mekah dan Madinah untuk membuat program seumpama itu sambil mengerjakan ibadah umrah.

Usrah Fitrah di bawah naungan Media Skrin, kami akan terbitkan lebih banyak naskhah-naskhah yang lebih islamik pada masa akan datang. Kami utamakan artis yang betul-betul dah berhijrah untuk mendukung watak-watak yang bertudung, yang islamik supaya karya-karya itu lebih dekat di hati penonton kerana ia betul-betul islamik.

SINAR HARIAN ONLINE: Perkembangan terkini Yatt?

YATT HAMZAH: Saya sudah lama tidak berlakon. Tetapi saya tidak kisah sangat sebab saya sangat sibuk dengan aktiviti dakwah saya. Saya banyak buat program di masjid, undangan ceramah dan banyak buat program-program TV sebagai tetamu undangan. Serta memenuhi undangan ke majlis-majlis islamik. Saya memang tidak menang tangan. Alhamdulillah.

Attack on my Kyar Ba Nyein article and photos

Posted: 06 Jan 2013 06:00 AM PST

Just read the attacks on Wikipedia articles by senior Wikipedia Editors. Although my English is not perfect and I have no time to study all the rules and regulations of Wikipedia, they used to put in the TAGS and notices of Nominated for Deletion.

We are contributing our hard earned articles with facts and figures that they haven't in their encyclopedia, FREE OF CHARGE but they think they are too great, abusive, rude and unfair.

Look at my Kyar Ba Nyein article. I searched Burmese articles, translated and published. I had requested U Win Nein for his father's pictures through my brother. With the help of my friend I put into the Wiki. Although I wrote the source and allowing by the deceased person's eldest son to use as necessary, they deleted because of the wrong licensing fill up. I pointed out but no reply no republishing.

Please read this Talk:Kyar Ba Nyein to understand the Edit War to protect this article from deletion.

Untitled

I have took the facts and translated from the article written in Burmese by Ludu Daw Ah Mar Mandalaythu Mandalaytha mya or Mandalayans 1991 book,"Burmese Muslim Kyar Ba Nyein" chapter[1] While Googling I found a blog with some of the scans of the book about the Burmese boxers especially from Mandalay, including Kyar Ba Nyein. Mandalay 150 Anniversary Magazine, Shwebo Barmathi Aung Khin's ,"Burmese famous boxers in the World Olympic Boxing Ring",page 430 [2], 431 [3]and 432[4] –Darz kkg (talk) 13:01, 28 December 2009 (UTC)

Although there are many issues with this article we all know that there is only ONE big issue with the Wikipedia editors or administrators.

See the multiple tags. He/She never understand Burmese language and even failed to think rationally. If do not understand, I am afraid he should just ask the help of many Burmese Wikipedians. Ludu Daw Amar was a vell known and respected journalist. She owned the Ludu newspaper. I hope all the Burmese Wiki editors know about Kyar Ba Nyein. He was the Burmese Boxing Champion represented the country even in Olympics and a Referee at the SEAP Game. He was the father of Burmese traditional boxing. I had not just given the name of two books but the scanned pages. I am fed up with this kind of editors. He should be BANNED for at least three months for this reckless action.–Darz kkg (talk) 14:21, 28 December 2009 (UTC)

The onus is on the editor to provide documentation and sources. Incorporate the sources you have found into the article. As it stands, there is much text yet no references for it. –Ari (talk) 06:17, 29 December 2009 (UTC)

I had already provided the sources, documentation and translation. But I have to admit that this article needs a lot of help from other editors to reach the Wiki standard.
Problem is you cound not understand those sources and documentation but still come in wrongly just to score some points. Finding falts on others is easy for all the people. As an experienced Wikipedian, why you failed to sign after your talk? Not only me, a lot of people are fed up with Wikipedia because of these kind of insults. You could search the news yourself. I am not giving you the citation or reference of that news.–Darz kkg (talk) 05:33, 29 December 2009 (UTC)

Talk pages are not forums. Keep your rants to yourself – or at least on topic. It is the onus of the editor to supply citations. Just because you refuse to is your problem. –Ari (talk) 06:17, 29 December 2009 (UTC)

Actually the book I mentioned is No. 14th. Mandalaythu Mandalaytha mya – Mandalayans 1991 mentioned in wiki biography of Ludu Daw Amar under the Publications section.
Because we translated from Burmese language, the wordings and spellings are sometimes accidently different. I will abide by the first stablished version in Wiki and change them later.
I am not refusing to give the references for this article but just referring to the International news report about people, especially the new commers, got their ego abrased and tried to stay away from Wiki. I am not in a position or mood to discuss about this in your talk page but decided to put this here so that I could prove that there is a legitimate concerns and issues about this article. It is meant to avoid deletion of this article indiscriminately. Alhough putting in warnings of possible blockage in my talk page is like aggressive and rude, I hereby offer a peace offer to you. I understand that it is just a very minor issue and misunderstanding. I hope we all would be able to work together to improve Wikipedia. –Darz kkg (talk) 08:32, 29 December 2009 (UTC)

I found back the book:*Mandalay 150th. Anniversary Magazine (Printed in May 2009 published by U Sein Shwe @ Sein Shwe Hlaing, Chief Editor Maung Hla Paw – Mandalay.) Shwebo Barmati Aung Khin's ,"Burmese famous boxers in the World Olympic Boxing Ring". In this book we could read about where Kyar Ba Nyein's breif history including the story about his 'unfair' defeat in Helsinki Olympics due to alleged fault of referee and his photograph.

Myanmar Olympians in the official web-page of Myanmar Ministry of sports.[5]

Myanmar Olympians

Myanmar officially participated in the quadrennial Olympic Games since it's independence in 1948, at the XIV Olympiad held in London.

XV Helsinki Olympic, Finland 1952. B. Thompson, Tiger Ba Nyein, Stanley Majid, San Hla (All boxing)(anyhow San Hla could not participated due to increased body weight), Tun Maung (Weightlifting), Kyaw Yin (Weightlifting).

Now I found the Wiki article about 1952 Summer Olympics boxing_

Featherweight (-57kg)
Gold Ján Zachara
Czechoslovakia (TCH)
Silver Sergio Caprari
Italy (ITA)
Bronze Joseph Ventaja
France (FRA)
Bronze Leonard Leisching
South Africa (RSA)
Winner NOC Result Loser NOC
First Round (July 28)
Sergio Caprari Italy BYE
Pentti Niinivuori Finland BYE
Lech Drogosz Poland 3 – 0 Kyar Ba Nyein Burma

–Darz kkg (talk) 06:20, 30 December 2009 (UTC)

I hereby give the reliable third party reference. The book is in English, and could read in scribd) U Razak of Burma, a Teacher, a Leader , a Martyr by Dr Nyi Nyi, BSC (Hons) Ph D (London) D.I.C. 1st. Edition July 2007, ISBN: 978 974 433 092 5. OS Printing House Co Ltd. Bangkok.Line 3,4&5, paragraph 5 page 9. Author is the Former Prof of Geology, Director of Universities, Permanent Secretary of Education, Deputy Minister of Education, Minister of Mines, Ambassador to Australia and New Zealand, Later UNICEF as Director of Programmes. After retirement, Clinical Prof of Public Health in Tulane School of Public Health and Tropical Medicine, and member of Board of Directors of several International non-profit organizations. [6]–Darz kkg (talk) 05:26, 6 January 2010 (UTC)

May be it is the time to delete or remove most of the Admin Tags such as_
additional references or sources for verification.
needs sources or references that appear in third-party publications.
notability of this article's subject
listed for deletion

But I have to admit that this article needs the other editors' kind help to Wikify and improving is needed. –Darz kkg (talk) 05:38, 6 January 2010 (UTC)

Another article in Mandalay 150th. Anniversary Magazine (Printed in May 2009 published by U Sein Shwe @ Sein Shwe Hlaing, Chief Editor Maung Hla Paw – Mandalay.) ,article of M.A. Ma Ohn about The Central National High School or No BEHS. About the school the boxng club and Mr Fisher.–Darz kkg (talk) 14:17, 8 January 2010 (UTC)

Allow me to remove some tags which are out of date. No more multiple issues, not a living person, additional references or sources and third-party publications given, notability established, no reply nor objection to my request to remove tags for 10 days. If I am wrong and not authorized to remove them, please accept my sincere apology and feel free to put back all the tags. I would not touch the tags again.–Darz kkg (talk) 14:05, 16 January 2010 (UTC)

File:Ba Nyein 10.jpg Nominated for Deletion
Image-x-generic.svg An image used in this article, File:Ba Nyein 10.jpg, has been nominated for deletion at Wikimedia Commons in the following category: Deletion requests October 2011

What should I do?

Don't panic; a discussion will now take place over on Commons about whether to remove the file. This gives you an opportunity to contest the deletion, although please review Commons guidelines before doing so.

If the image is non-free then you may need to upload it to Wikipedia (Commons does not allow fair use)
If the image isn't freely licensed and there is no fair use rationale then it cannot be uploaded or used.

This notification is provided by a Bot –CommonsNotificationBot (talk) 15:39, 5 October 2011 (UTC)

Sorry, now only I have seen this. The immages are FREE. These pics are sent to me by his son, U Win Nyein, a famous Journalist in Myanmar, on my request. He had even sent 5 pics but I just chosen the best only. He had give me to put in Wikipedia and is allowed to use freely in anyplace by anyone as long as not using to degrade his father. TQ Please kindly edit the usage license and put back in the article.–Darz kkg (talk) 07:02, 20 October 2012 (UTC)

See these good tags now:

This article is of interest to the following WikiProjects:
WikiProject Biography / Sports and Games [hide](Rated Start-class)
WikiProject icon
Portal icon Biography portal
This article is within the scope of WikiProject Biography, a collaborative effort to create, develop and organize Wikipedia's articles about people. All interested editors are invited to join the project and contribute to the discussion. For instructions on how to use this banner, please refer to the documentation.
Start This article has been rated as Start-Class on the project's quality scale.
Taskforce icon

Portal icon Sports and games portal
This article is supported by the sports and games work group (marked as Low-importance).

WikiProject Boxing [hide](Rated Start-class)
WikiProject icon This article is within the scope of WikiProject Boxing, a collaborative effort to improve the coverage of Boxing on Wikipedia. If you would like to participate, please visit the project page, where you can join the discussion and see a list of open tasks.
Start This article has been rated as Start-Class on the project's quality scale.

[show]WikiProject Boxing "To Do":

WikiProject Olympics [hide](Rated Start-class)
WikiProject icon
Portal icon Olympics portal
Kyar Ba Nyein is within the scope of WikiProject Olympics. For more information, visit the project page, where you can join the project and/or contribute to the discussion.
Start This article has been rated as Start-Class on the project's quality scale.
??? This article has not yet received a rating on the project's importance scale.

[show]To-do list:

[hide]WikiProject Guild of Copy Editors
WikiProject icon A version of this article was copyedited by a member of the Guild of Copy Editors. The Guild welcomes all editors with a good grasp of English and Wikipedia's policies and guidelines to help in the drive to improve articles. Visit our project page if you're interested in joining! If you have questions, please direct them to our talk page.


Kerana Kerap Memfitnah, Utusan & TV3 Akhirnya KANTOI!

Posted: 06 Jan 2013 07:32 AM PST


Utusan mabuk fitnah?

Itula jadinya bila kerja dia asyik menfitnah orang jek. Takan editor tak boleh perasan kesalahan yang jelas seperti di bawah ini?

Citer pasal negara Khazakhstan tak silap. Rujuk google, dia cakap Astana ialah ibu negara bagi negara Khazakhstan.

Justin ialah negara? Beragama islam dan bermazhab hanafi?


Harap editor utusan berfikir masak2. Sudah sampai masanya untuk mereka hentikan segala fitnah, penyelewengan maklumat dan penipuan mereka terhadap sesetengah pihak. Hari neh masih ada nyawa, masih sempat membetulkan kesilapan. Esok lusa dah takde nyawa, nak minta maaf pada mereka2 yang utusan dah fitnah pun taktau macam mana melainkan depan Allah swt je korang semua kena jawab. Ingat sket, hidup neh bukan kat dunia je. -blogserius

Manakala TV3 pula kantoi. Buletin Utama menyiarkan satu laporan mengenai masalah air di Selangor, tetapi yang dipaparkan ialah lori Syarikat Air Johor (SAJ).

Lihat video di bawah ini:Demikianlah apabila hukum kebenaran dan keadilan berjalan. Sekalipun Utusan dan TV3 didokong oleh kerajaan UMNO BN, namun segala fitnah mereka akan tetap menerima balasan...

Kesilapan yang amat mnemalukan negara. Dan akhirnya mereka akan terus menerima padah yang lebih hebat lagi selepas ini. Tunggu dan lihat wahai sang pemfitnah!

Edit war in Wikipedia that I had givenup in disgust

Posted: 06 Jan 2013 04:56 AM PST

Following is the WIKI EDIT war, I had given up with disgust @ Talk:Maha Bandula

The IDIOT wrote>Will people please write something with real english and proper grammar, and not kindergarten mindset? I find that some people will write all the issues they want on any topic they find relevant. Why not create a proper page, with proper styling and refercing, rather than deface this one about a famous Burmese general?

Wikipedia is an encyclopedia, not somebody's private homepage. Have some sense, some respect, and most of all, some brains! —Preceding unsigned

I replied> You even dare not sign your name and insult others.

You want to be a partner in the Genocide crimes committed by a Burmese 'hero' on the Ahon Shans?
Want to distort history?
In denial state?
Before putting citation needed, please read back my edition where I had given enough reference.–Darz kkg (talk) 03:21, 26 May 2008 (UTC)

Just now, very late only, I found out the above unsigned coward's comments in erasing the facts I had given with proper citation and reference (at that time). Just look at that rude person's notes in erasing my facts:

11:34, July 6, 2008 162.83.136.63 (talk) . . (2,405 bytes) (-1,117) . . (conbsidering the fact he lived 200 years ago… this is not relavent to today, and accusing someone of something they did 200 years ago is very dumb)

Just read his very good English, grammar and spellings. Because I was busy at that time, with my job and other more important Wiki articles, I failed to notice his insults. So I do not wish to blame other Wiki Editors for not reprimanding that kind of person's erasing of facts and style of editing. Darz kkg (talk) 12:01, 6 January 2013 (UTC)

By the way…In the first line , he wrote :

1/ Will people please write something with real english. (should be in capital E.)
2/ conbsidering should be considering.
3/ refercing should be referring
4/ relavent should be relevant

He said I am dumb and to have some brains but he is blinded about his faults, mistakes and have no properly functioning brains at all.Darz kkg (talk) 12:10, 6 January 2013 (UTC)

He should notice that this article is a history article.

So when he wrote,"(conbsidering the fact he lived 200 years ago… this is not relavent …and accusing someone of something they did 200 years ago."is some what awkward. (Sorry, spellings are copied and pasted as he wrote.)

He was not thinking about what he meant but just wished to attack me and erased the shameful, GENOCIDE and ETHNIC CLEANSING of their hero.Darz kkg (talk) 12:28, 6 January 2013 (UTC)

The facts he deleted and I never tried to add back is given below as I am fighting for the more important Muslim in Burma/Burmese Indians (for Burmese Indian Muslims), Panthay Burmese Chinese Muslims, Pashus or Burmese Malay Muslim articles' survival. I had given up the Rohingya Muslim facts also because some Rohingyas are fighting the losing battle.

Ultra-Nationalists have got the strong foothold in Wikipedia to Ethnic Cleansed the articles about Muslims in Myanmar.

Massacre of Indian Shans

— the sort of fighting and bloody killings that took place between 1812-19 when the Burmese kings of Mandalay tried to conquer and subdue the Shan Ahom kingdom in Assam, India, where the Burmese General Maha Bandula's troops committed indescribable cruelties and barbarities as to decimate something like 2/3 of the population and certainly 1/3 of the men and boys – disemboweling them, eating their flesh and burning them alive in cages to intimidate and suppress the Shan Ahom of Assam,India. [2]

This event so weakened and disorganized the Shan Ahom that by 1839 the kingdom was completely annexed by the British. Before that from about 1220 – 1812 AD they maintained themselves under one Dynasty, (that of Mong Mao 568-1604 AD when its descendants ruled Hsenwi or Theinni in Burmese). Indeed the Shan Ahom resisted conquest by the Mughals who had conquered much of India before the British incursion.[3] [1] Burmese translation of above interview_ [2]
^ History of Assam by Sir Edward Gaits.
^ "DIALOGUE WITH A SHAN LEADER, H.R.H HSO KHAN PHA" . Tiger Yawnghwe or His Royal Highness Prince Hso Khan Pha; he is the eldest son of Sao Shwe Thaik, the former Saopha[Prince] of Yawnghwe[Nyaung-Shwe] and the first President of Burma after Burma's Independence from British colonial rule. Interview with Dr Tayza, Chief Editor of Burma Digest.


RM207b war compensation: Nizar plays dumb!

Posted: 06 Jan 2013 04:19 AM PST

I think Nizar Jamaluddin didn't do any research on the RM207 billion war compensation he claimed 'disappeared' into the government's coffer, or he and his team simply wanted to politically ride on the issue.

Had he done his homework, that amount of money didn't come in cash. What was termed as 'compensation for the victims of Japanese occupation' during World War II did not apply on those forced to build the 'Death Track' in Burma (Myanmar now) but also others who were badly affected by the occupation.

The number 30,000 raised by Nizar and his Jejak team cannot be confirmed as the number could be more or less.

In 1988, Tokyo admitted its 'mistakes' in Malaya, Burma and other countries and started to compensate them by providing financial aid for developing those countries, and Malaysia is one of them.

There was no clue to determine how many Malaysians were affected during the war, including the number taken by force to Burma to build the 'Death Railway Track', including a bridge across the Kwai River.

It was also not an easy task for any government to conduct a survey on those affected citizens as war promised nothing but sorrow and pain. Some claims were also found to be contain lies as to lucre on the compensation offer.

In that manner, the Japanese government had from 1988 distributed aids to various countries, including China and Malaysia as a diplomatic gesture to improve relations and put the bad episode behind their relations.

I wonder if Nizar himself, as a former senior government servant, had been following news published in newspapers and other bulletins about Japan's sincere approach to mend better ties with the countries it once occupied.

For Malaysia, various channels were established with Japan as a method to channel such compensations to the country. The only thing is, it didn't reach the family of the war victims but was instead translated into developing the nation.

Several grants was given by Tokyo to Malaysia, including for students, in effort to meet the amount RM207 billion 'owed' by them to Malaysians.

Why would the 30,000 get about RM3 million each when it is believed more than 1 million Malaysians had suffered during the occupation? There is no just to it, right?

Its really intriguing. Why only now that Nizar and his opposition team show a lot of interest in that money?

I believe they will also question the RM270 billion fund purported given by Tokyo to the Malaysian government in 2009 for the Padang Besar-Kunming railway track. Just wait...

Permohonan Papagomo Pinda Pembelaan Ditolak

Posted: 06 Jan 2013 05:02 AM PST

Permohonan blogger mesra Umno, Wan Mohd Azri Wan Deris (Papagomo) mahu meminda pernyataan pembelaan kes saman Datuk Husam Musa ditolak Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Hakim Datuk Yazid Mustafa ketika menolak permohonan itu bersetuju dengan hujah peguam plaintif, Hisham Fauzi bahawa ianya dibuat terlalu lewat.

Katanya, mahkamah bersetuju hujahan peguam plaintif di mana semua kertas kausa sudah difailkan dan defendan juga telah melihat pernyataan saksi plaintif.

Hakim memberitahu sekiranya pindaan dibenarkan ia akan memprejudiskan plaintif.

"Kos untuk permohonan ini diarahkan menjadi kes dalam kes ini secara keseluruhan," katanya. Bagaimanapun peguam defendan, Jasbeer Singh dan Parvinder Kaur memberitahu kemungkinan memfailkan rayuan.

Sebelum itu hakim menerima permohonan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi untuk mengenepikan sepina ke atasnya dalam kes berkenaan.

Hakim memberitahu individu yang lebih sesuai untuk disepina bagi memberi keterangan dalam kes itu ialah Ketua Setiausaha Kementerian atau panglima tentera laut.

Mahkamah kemudian mengarahkan plaintif membayar kos sebanyak RM2,000 kepada defendan terbabit. Peguam Kanan Persekutuan, Azizan Mat Arshad mewakili Menteri Pertahanan.

Sebelum ini Husam memfailkan saman ke atas blogger Papagomo ekoran perbuatan fitnah yang disiarkan di ruangan blog defendan, http://www.papagomo.com.

Blogger terbabit pada 6 Disember 2011 menulis berita bertajuk "Gambar ekslusif bakal MB Kelantan pimpin tangan China doll" yang disifatkan plaintif sebagai tidak benar dan tidak berasas.

Husam juga mengemukakan saman sama terhadap seorang lagi blogger, Mohamad Salim Iskandar yang lebih dikenali dengan blog http://www.parpukari.blogspot.com.

Blogger terbabit pada 19 Februari 2012 menerbit artikel bertajuk "Parpukari productions mempersembahkan kisah cinta terlarang 2 benua!" Dalam pernyataan tuntutan Husam berkata, artikel tersebut menggunakan gambar-gambar secara tidak tepat dan tidak benar yang dikaitkan dengannya.

Naib Presiden PAS itu menuntut gantirugi sebanyak RM5 juta terhadap perbuatan fitnah yang disiarkan dalam ruangan blog defendan.

Defendan terbabit juga diwakili peguam Jasbeer Singh dan Parvinder Kaur.

Bagaimanapun dalam satu lagi kes lain, Husam menarik balik kes saman terhadap Pengarah Jabatan Pelajaran Kelantan, Hussain Awang memandangkan saksi-saksi yang akan ditampilkan berada di luar negara.

Peguam Hisham berkata, ada saksi yang masih berada di luar negara menyebabkan kes tersebut tidak dapat dibicarakan dalam tempoh terdekat.

Namun katanya, plaintif bebas untuk memfailkan tindakan saman semula terhadap defendan.

Defendan diwakili peguam Nor Azli Ahamed. Mahkamah juga mengarahkan kos dibayar kepada defendan sebanyak RM2,000.

Ulasan GB

GB sudah ulas sebelum ini, papagomo dan sekalian blogger pencacai pasti BINASA. Itu hukum kebenaran dan keadilan. Allah tidak akan mengizinkan kebatilan mengatasi kebenaran.

Doors

Posted: 06 Jan 2013 01:47 AM PST

My former student, Pat (who works with NHK) was in town and we were together for almost 12 hours drinking in the beauty of the heritage enclave...

I never realized how much I really do love doors until I looked at the pics I snapped...Take a look at my shots taken with my Samsung phone camera.


The beautiful and newly opened Seven Terraces

Toe courtyard of Seven Terraces
Chris and his team took three years to restore this place!

The luxurious interior of Baba Bar @ Seven Terraces
Taken at Khoo Kongsi (Pat's camera)

Taken outside Khoo Kongsi (Pat's camera)

Pat's camera


Pat's camera

Pat's camera

The following is my dream house which I hope to buy one day...I know that day will never come...another building which houses friend's restaurant in the heritage area was bought at 700 000Rm last year and recently sold at 2.2RM MILLION!!!

Pat's camera
Our last stop was at the Christian Cemetery where many of the graves had been vandalised. :-(

Pat's camera


Taken with my Samsung phone camera

I really had a great time with her and will miss her very much till she returns again or the next time I visit her in Bangkok.

Poll Terbaru BN Selangor: UMNO Terkejut Beruk Rakyat Terus Pilih Pakatan

Posted: 06 Jan 2013 02:33 AM PST


Selepas penganjuran Karnival Sayangi Selangor oleh UMNO/BN Selangor yang dikepalai oleh Zin Badak, maka satu survey diadakan untuk mendapat maklum balas dan reaksi dari rakyat siapa yang mereka akan memberikan sokongan pada PRU 13 nanti, dengan mengajukan soalan berbunyi:...' DIANTARA PR DAN BN, YANG MANA SATU ANDA YAKIN BANYAK MEMBANTU RAKYAT' Punyalah terkejut beruk UMNO Selangor bila dapati jauh berganda lebih ramai rakyat memberikan sokongan padu kepada Pakatan rakyat untuk menerajui negara ini.

Akibat dari respon yang tidak mereka duga ini maka terus posting tersebut yang dipaparkan di muka Facebooknya SAYANGI SELANGOR dipadamkan. Tetapi ada pihak yang sempat buat print screen kerana telah menduga insiden memadamkan terus kaji selidik itu akan pasti berlaku apabila keputusan tidak memihak kepada UMNO.

PRU 13 adalah PRU anak-anak muda....Anak-anak muda yang bakal menentukan siapa yang harus diberi mandat dan amanah untuk mentadbir urus negara.

Kelompok ini hanya percaya kepada media ketiga.. INTERNET, bukannya media arus perdana sama ada cetak maupun elektronik milik dan kawalam UMNO.

Sudah pasti hasil kaji selidik ini akan menambah pening kepala UMNO dalam menghadapi PRU 13.

INI KALILAH TUKAR... JOM UBAH... SELAMATKAN MALAYSIA. -omakkau

PR Hulur Bantuan Banjir Kepada Rakyat Pun UMNO Takut...

Posted: 05 Jan 2013 11:49 PM PST


Foto ini ialah aksi seorang Ketua Kampung (Tok Empat UMNO) yang menghalau petugas Pakatan Rakyat yang hadir untuk memberikan bantua banjir kepada mangsa di Rancangan Rumah Murah (RRM) Semambu Kuantan baru-baru ini.

Tindakan beliau amatlah memalukan, kerana memberi bantuan banjir sebenarnya tidak terikat kepada mana-mana parti politik.

Malah, pemimpin UMNO BN yang turun padang meninjau mangsa banjir selama ini pun dilihat tidak membezakan fahaman politik kepartiaan.

Semua mangsa diberi bantuaan seadanya mengikut keperluan masing-masing.

Persoalannya, wajarkah ada pihak yang menghalau pihak lain memberikan bantuan hanya kerana berbeza fahaman politik?.

Bukankah bantuan itu bagi meringankan bebanan mangsa terbabit.

Makanya, kenapa terbawa-bawa politik ketika musibah melanda?

Apa yang berlaku ini jelas sekali memalukan dan tidak wajar.

Tambahan pula dikala kerajaan sendiri mengatakan semua rakyat akan didahulukan sekarang ini.

Menerima adalah hak kita, sama ada mahu menggunakan bantuan tersebut itu perkara lain.

Justeru semoga kejadian seperti ini tidak beraku lagi pada masa akan datang.

RRM Semambu terletak di DUN Semambu yang diwakili oleh MCA, manakala parlimennya pula ialah Indera Mahkota yang diwakili oleh PKR.

Tidak salah pembangkang hulur bantuan kerana Semambu berada di dalam parlimen mereka.

Suhaib Webb - Mothers Of The Believers

Posted: 05 Jan 2013 10:00 PM PST


First week of 2013: 4 house visits

Posted: 05 Jan 2013 08:50 PM PST

After rounds and rounds of back-to-school shopping in December 2012, I still could not settle all the children's schooling needs. Why? Because for many of the children, they had to wait until school reopens before they can get the full list of payments needed.

So yep, although we're still within the first week of 2013, I have already visited 3 poor families with schooling children at their homes., and another one later today.

First up was Lin. Her son had completed his SPM, so this year only her youngest daughter is under sponsorship. She's in form 4 this year and next year will be the final year of sponsorship for this family.

 

I went to visit them on Thursday afternoon. Lin was sewing when I got to her house. Her 3rd daughter will be getting engaged some time mid-January, and so there were quite some things for her to prepare. And yes, this is the first of her children to get hitched, although the girl is her 3rd daughter.

This family is doing not too bad now that the 3rd daughter has a permanent job, while the eldest is still looking around for a permanent job with her nursing diploma. The second daughter is in her final year in a university abroad and should be able to obtain her medical degree before the end of this year.

Yesterday, Saturday 5th January, I decided to visit Laila. Remember Laila, the one and only daughter of the late Shila? Well, the girl is already in form one this year. I had wanted to visit during the school holidays, but she was at her paternal grandparent's kampong in another state. She's still the same shy girl though, only came out to salam, then she went back in to get the details of her school payments etc, and then she went back in again. While I was chatting with her grandma, I heard her aunt telling her, "Keluar ajelah, nak segan apa?" Apparently Laila made a drink for me but was too shy to come out to serve me. She ended up passing the mug of iced milo to her 5 year old cousin to be handed over to me.

Anyway, Laila had improved a whole lot academically.  She scored 3A 1B and 1C for her UPSR last year. For someone who had never got any A's in her exams before this, that was quite an achievement. If Shila was still alive, she would have been very proud of her girl. I hope she will continue to strive to do better.

From Laila's place, I headed over to the home of Jayanthi. This is not my client, but I had been to her house once with her originally assigned Buddy. The originally assigned volunteer is now no longer with Buddies, and my last call to Jayanthi's number didn't get thorough. But on Friday, Jayanthi herself called me up to ask if they could get assistance for her children's education. And since on my way back from Laila's place, I'd be passing her place, I figured I might as well visit her after visiting Laila.

The last time I went to visit, the volunteer who confidently told me finding Jayanthi's house was easy, ended up confused, thus confusing as well. His excuse was that he usually went by motorbike and so when we went by car, he couldn't remember which road to take. Huh?? What an excuse! The truth was, while he told me he used to visit this client every 2 months, in actual fact he had not been visiting them for almost 2 years.

Yesterday I went again, accompanied by Mrs G. That's my GPS. Didn't really give me accurate direction to Jayanthi's house, asking me to u-turn when I didn't have to, but good enough to bring me to the area which looked familiar enough and so I managed to get to Jayanthi's house without getting lost. Her dog was barking away like mad when I got down from my car, and so I waited outside until Jayanthi's son held the dog, telling it to keep quiet.

After calculating the fees etc that needed to be paid for Jayanthi's 4 primary school sons, I handed over some cash to her.

"Terima kasih banyak puan. Dulu anam taun sama itu **** (the former Buddy), dia janji macam-macam bantuan sama saya tapi satu sen pun saya tada dapat."

I will now need to assign her a new Buddy to follow up on her family.

That's 3 families covered. I am scheduled to visit Sofie's children later today. Will update on that later.

Health apps may help you to keep fit but experts warn against them

Posted: 05 Jan 2013 07:38 PM PST

Health apps may help you to keep fit but experts warn against them

By AUDREY EDWARDS

PETALING JAYA: Thousands of apps are now available for smartphone users to download onto their devices, many of which can help them keep track of their health. But doctors and other experts have warned against over-reliance on these software applications.

Malaysian Medical Association president Dr S.R. Manalan advised the public to always consult a healthcare professional before using such apps, and not after.

The same precaution holds when getting information from the Internet, he said.

"Some apps have been put there only to make money. It's difficult to tell which are good."

A check on mobile devices revealed that there are almost 7,000 health and fitness apps in the country, among them software applications that offer programmes such as dieting and weight management and the monitoring of ailments like diabetes, heart condition and sleep disorder.

The apps can be downloaded from the App Store, Google Play or Samsung App, depending on the mobile device you use.

Dr Manalan said it was time for certification of the apps, stressing that enforcement would be key to the success of such an exercise.

Malaysian Dieticians' Association president Indra Balaratnam agreed that some apps on weight management helped people to be more conscious of what they eat and drink, but cautioned them to examine the expertise behind the development of an application and ensure that it had been developed using reputable or credible food databases.

"It's like buying a diet book. Not all diets in a book work and some can be very gimmicky," she said.

Indra said it was important to determine the source of the apps.

"Some of the more reliable ones were developed by universities, hospitals and health experts."

She emphasised that an app should "not take over actual medical attention by a healthcare professional".

Universiti Malaya Medical Centre consultant endocrinologist Dr Alexander Tan said that any benefit from apps available for diabetics depended on how much the patients used them, and reminded them that they would still need to check and record their blood glucose levels.

"Just having the app alone is not useful if minimal data are entered. The data have to be analysed and acted upon if abnormalities are detected," he added.

Dr Tan felt that such apps only played a small part in managing the illness.

"Diet and exercise, taking medication and self-monitoring are still the foundations for good diabetes control," he said.


Early Tweet..

Posted: 05 Jan 2013 05:53 PM PST

I beat the birds this morning..it's almost Subuh.
Yeah..sometimes I'm punctual but many times I wake up with just enough time to prepare myself for the dawn prayers.
My Subuh did hanyut a couple of times even after I turned a bit lebai..
Ya Allah! Tobat!

A quick one..
It's very sinful to say Allah don't care.
Astaghfirullahhal'azeem..

Somebody's grandmother passed away recently.
Being from a different race and religion, the beloved family spent 200K for the funeral expenses.
Just to bury the dearly departed.
Just like that..so much cash.

Wallowing in momentary self-pity.. silently sulking.
Wishing I had mountains of money to use, spend and save..no more financial woes.

Please..don't say money is not everything.
It is definitely one of the key to happiness..dunia and akhirat.

Without money..how to live properly and gather all the good marks for Syurga akhirat.
Right..have to rush now.
Dah dengar Azan.

Assalammu'alaikum and have a happy family Sunday.

Attention please.. Kuantanites
http://cloudymonday.blogspot.com/2013/01/notis-gangguan-bekalan-air-di-kuantan-7.html

[BERGAMBAR] Tembok Kolej UPM Runtuh, 7 Kenderaan Rosak

Posted: 05 Jan 2013 08:30 PM PST


Hujan lebat petang kelmarin menyebabkan tembok di Kolej Serumpun, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang runtuh.

Kejadian yang berlaku pada pukul 6 petang itu turut merosakkan tujuh buah motosikal di tempat letak motosikal akibat dihempap tembok setinggi 1.5 meter itu.

Pakar kejuruteraan geologi UPM, Dr Husaini Omar berkata tembok tersebut dipercayai runtuh kerana tidak dapat menahan kapasiti air yang banyak akibat hujan berlarutan.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi dan Penyelamat Bomba Selangor, Mohd Sani Harul berkata pihaknya yang menerima panggilan turut menghantar enam anggota dan sebuah jentera dari balai Serdang untuk memantau keadaan. - Bernama

The anti-bullshit boys

Posted: 05 Jan 2013 04:53 PM PST

At the reading of selected articles from Kee Thuan Chye's latest book, Ask For No Bullshit, Get Some More, at the Borders bookstore in Queensbay Mall on 5 Jan 2013.

Left to right: Lam Yoong Koy, Yeoh Oon Hup, Andrew Choong, Lim Teik Wah, Quah Seng Sun and Ooi Ling Heong with Kee Thuan Chye (seated)

Left to right: Quah Seng Sun, Kee Thuan Chye, Lim Teik Wah, Yeoh Oon Hup, Ooi Kah Theang, Ooi Ling Heong and Andrew Choong

Nightcap at the OFA Restaurant: Ooi Ling Heong, Lim Teik Wah, Kee Thuan Chye, Ooi Kah Theang, Andrew Choong, Yeoh Oon Hup and Quah Seng Sun

ca-pub-5430283382112812

The Fiscal Cliff

Posted: 05 Jan 2013 05:34 PM PST


Thanks to YK for sharing this post.

Lesson # 1:
* U.S. Tax revenue: $2,170,000,000,000
* Fed budget: $3,820,000,000,000
* New debt: $ 1,650,000,000,000
* National debt: $14,271,000,000,000
* Recent budget cuts: $ 38,500,000,000

Let's now remove 8 zeros and pretend it's a household budget:

* Annual family income: $21,700
* Annual family spending: $38,200
* New debt on the credit card: $16,500
* Outstanding balance on the credit card: $142,710
* Total budget cuts so far: $38.50

Got It ??.......OK now……Lesson # 2:
Here's another way to look at the Debt Ceiling:

Let's say, You come home from work and find there

has been a sewer backup in your neighborhood

....and your home has sewage all the way up to your ceilings.

What do you think you should do?.........


Raise the ceilings, or remove the sh*t?

-Author Unknown-

[BERGAMBAR] Ketua-ketua Cawangan Umno Demo Bantah Ketua Bahagian

Posted: 05 Jan 2013 07:04 PM PST


SSeramai 50 orang ahli Umno yang terdiri dari 23 cawangan berhimpun di hadapan balai ketibaan Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra jam 8.00 pagi tadi sebagai membantah ketua Umno Pengkalan Chepa, Datuk Dali Hussin.

Perhimpunan itu untuk menyerahkan memorandum kepada Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Mustapha Mohamed.

Bagaimanapun, memorandum itu hanya diserahkan kepada setiausaha politik Mustapha berikutan beliau dikatakan telah pulang ke Kelantan semalam.

Penyerahan itu dibuat di bilik vip, dalam keadaan setiausaha politik Datuk Mustapha yang baru dilantik itu enggan keluar.

Bantahan itu kata mereka dibuat bukan hanya tindakan Dali yang tidak menjaga kebajikan penyokong dan pimpinan semua peringkat cawangan, sebaliknya tidak amanah.

Mengikut memorandum yang dikenali sebagai Memorandum Rakyat, Dali mengamalkan pemerintahan kroni, pengalaman yang lemah, rasuah dan lain-lain lagi.

Bekas Setiausaha Umno Bahagian Pengkalan Chepa, Zulkifli Mat Hassan, ketika memberitahu media berkata bantahan itu dibuat berikutan tiada kepercayaan dikalangan ahli lagi terhadap Dali.

"Dalam Umno masih segar demokrasi, tetapi jika tidak amalkan demokrasi ianya tiada guna.

"Surat telah dihantar kepada presiden dan timbalan presiden parti, tetapi tiada sebarang tindakan,"ujarnya yang juga Ketua Umno Cawangan Lapang Terbang.

Selepas berdemo di lapangan terbang, pemimpin-pemimpin cawangan ini berarak dalam Parlimen Pengkalan Chepa termasuk di hadapan rumah Dali untuk menyatakan bantahan pada pemimpin Umno bahagian itu.

Sepanduk seperti Kami Ketua-Ketua Umno Cawangan, mendesak Dali meletakkan jawatan', SPRM tolong siasat, 'Rakyat Dihimpit' dan lain-lain lagi seperti Asal Bukan Dali turut diarak. -HD

PENGKALAN CHEPA: Umno Kelantan sudah mula gaduh.

Barang kali tidak ada berita lain paling panas di Kelantan hari ini dalam padang politik melainkan cerita tunjuk perasaan di lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Pengkalan Chepa, Kota Bharu oleh beberapa orang ahli Umno yang meminta supaya Dali Hussin tidak dipilih menjadi calon.

Dali ialah bekas ketua pemuda Umno Kelantan dan kini adalah Ketua Bahagian Umno Pengkalan Chepa.

Dengar khabar banyak juga sepanduk dan kain rentang diangkat semasa tunjuk perasaan berkenaan.

Di sebuah kain rentang terpampang tulisan antara lain menyebut "ketua-ketua cawangan". Bermakna yang tunjuk perasaan itu terdiri dari ahli Umno sendiri.

Tidak jelas lagi apakah sebab musababnya. Khabarnya tunjuk perasaan itu mahukan agar Dali tidak dipilih menjadi calon. Satu memorandum juga hendak diserahkan kepada Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed tetapi gagal.

Apa yang terdengar Dali dikatakan mengamalkan kronisme di Pengkalan Chepa. Kronisme apa tidak pula dijelaskan lanjut. Sikap kronisme itu menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan ketua-ketua bahagian.

Menurut maklumat dalam usaha melaporkan perkara itu kepada pihak tertinggi dalam parti termasuk presiden dan timbalan presiden juga telah dibuat tetapi tidak ada apa-apa tindakan. Selalu berlaku begitu (ketidakpedulian) di dalam Umno dimana laporan orang bawahan tidak dipedulikan yang kemudian menimbulkan masalah.

Contohnya apa yang berlaku dalam Umno Bahagian Tanah Merah. Segelintir ahli tidak senang dengan politiking ketua bahagiannya, Ikhmal Hisham yang dikatakan memaslukan keahlian. Ekoran itu laporan dibuat kepada Pejabat Setiausaha Agung namun ia dibekukan begitu saja. Apa jadi, akhirnya maslaah keahlian palsu di dalam Umno Kelantan terpaksa diheret ke mahkamah ekoran itu juga menyebabkan Umno Tanah Merah berkucah.

Tampaknya begitu juga apa yang berlaku di Pengkalan Chepa. Sebelum ini Umno Pengkalan Chepa adalah bahagian yang agak lantang dan kerap mencabar Nik Abdul Aziz Nik Mat. Segala tindakan Umno Pengkalan Chepa seolah-olah menunjukkan ia berada dalam kekompakan. Tetapi dengan apa yang berlaku hari ini ia memberi gambaran sebaliknya.

Dengan apa yang berlaku di Pengkalan Chepa itu memberi petanda kurang baik kepada Umno Kelantan.

Kalau tunjuk perasaan dan desakan ke atas Dali itu merupakan protes dalaman, ini bermakna kejadian cas keting dan sebotaj sesama sendiri tidak dapat dielakkan.

Sebelum ini sudah kedengaran berlaku rasa tidak puas hati di kalangan ahli dan pimpinan Umno di beberapa buah bahagian berhubung masalah calon. Perihal calon boleh menang (winnable candidate) ini sudah merebak perlahan-lahan ia membakar seperti api membakar dalam sekam.

Katanya ada pimpinan bahagian yang merasakan mereka lebih layak dan senior dalam parti kurang senang dengan penampilan beberapa calon boleh menang. Mereka juga mendakwa sudah bertahun menggerak jentera parti serta mendekati ahli serta sudah berbelanja ratusan ribu tiba-tiba bila calon hendak diserahkan kepada orang lain ia kurang disenangi.

Sudah kedengaran desas desus dan cakap-cakap mengatakan sekiranya pihak atasan tetap mengutamakan calon boleh menang dan mengenepikan calon pilihan bahagian, calon berkenaan akan disebatoj Jika ini berlaku ia boleh merosakan potensi Umno untuk merampas Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang.

Justeru apa yang berlaku bakal memeningkan Mustapa Mohamed sebagai ketua Umno Kelantan. Di Kelantan dengarnya sekurang-kurang empat atau lima calon boleh menang akan diletakkan bertanding dalam pilihan raya akan datang. Idea winnable candidate yang cetuskan Najib Razak ini juga katanya telah mencelarukan keadaan.

Ada pimpimpin yang katanya bersetujuan dengan konsep calon boleh menang itu tetapi ianya di depan saja tetapi bersedia melakukan sebotaj di belakang. Insiden yang berlaku di Pengkalan Chepa itu perlu disekat oleh pihak Umno. Kalau ia tidak disekat, aksi-aksi protes calon itu akan berjangkit dan merebak ke kawasan lain.

Sudah pasti tunjuk perasaan di airport itu akan menjadi idea kepada pihak-pihak lain pula yang tidak berpuas hati dengan keputusan atau pemilihan calon di bahagian masing-masing. Tambahan pula berlaku di Kelantan di mana orang Kelantan ia unik dan sedia berpatah arang berkerat rotan dalam apa juga situasi jika mereka kecewa
-mso
Sergeant in Saudi Air Force Faces Child Rape Charges in Vegas

Posted: 05 Jan 2013 04:52 PM PST

CHALLAH @ The Associated Press
A sergeant in Saudi Arabia's air force was jailed in Las Vegas on charges that he pulled a young boy into a hotel room and sexually assaulted him the morning of Sin City's big New Year's Eve fireworks extravaganza. Mazen Alotaibi, 23, faces charges including kidnapping, sexual assault with a minor and felony coercion that could get him decades in state prison, according to police and charging documents obtained Friday. 
Mazen Alotaibi
The boy, who is younger than 14, told police the man forced him into a room at the Circus Circus hotel on the Las Vegas Strip and raped him. Police arrested Alotaibi after being called to the hotel before 9:30 a.m. on Dec. 31. "There was a kidnapping and sexual assault with force," Las Vegas police Lt. Dan McGrath said. "The victim said he was forced into the room and sexually assaulted. We have a strong case based on the evidence." 
…McGrath said Alotaibi produced a Saudi Arabian military identification and said he was stationed at Joint Base San Antonio-Lackland near San Antonio, Texas. U.S. federal authorities and Saudi military officials were notified, the police lieutenant said. 
Joint Base San Antonio-Lackland spokesman Brent Boller told The Associated Press that records showed Alotaibi is currently stationed at Keesler Air Force Base in Biloxi, Mississippi. Boller said he could not immediately verify if Alotaibi had been at Lackland, but noted that international military students attend a Defense Language Institute English Language Center on the base to improve their English-language skills. 
Alotaibi's lawyer, Don Chairez of Newport Beach, California, said Friday he had been in contact with U.S. military authorities at both air force bases and with the Saudi government. He said Alotaibi had come to Las Vegas for the New Year's celebration, and will plead not guilty. Of course the goats in Sin City were safe..............

Liu Yifei Cosmopolitan China

Posted: 05 Jan 2013 12:09 PM PST

Chinese actress Liu Yifei was the cover girl for October 2012 issue of Cosmopolitan Magazine, looking absolutely gorgeous. Image via LYF's Tieba [Cn]…

Liu Yifei Cosmopolitan Magazine China

There's more, read the full post »

Liu Yifei Cosmopolitan China from YeinJee's Asian Journal

No comments: