Thursday, January 10, 2013

[EDISI TERDESAK] Perkasa & Pemuda UMNO Hantar SMS Ugutan Kepada SAMM

[EDISI TERDESAK] Perkasa & Pemuda UMNO Hantar SMS Ugutan Kepada SAMM


[EDISI TERDESAK] Perkasa & Pemuda UMNO Hantar SMS Ugutan Kepada SAMM

Posted: 10 Jan 2013 09:18 AM PST

HKR: SAMM terima SMS ugutan Perkasa & Pemuda Umno

Samseng Umno menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan kepada semua ahli Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), ekoran takut dengan gelombang Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR), Sabtu ini.

Perkara itu didedahkan Penyelaras SAMM Wilayah Persekutuan, Shariful Azmir Mustafa.

Menurutnya, SMS itu diterima tiga hari lalu oleh pimpinan tertinggi SAMM seluruh negara.

"Beberapa hari lalu, aktivis dan ahli SAMM diganggu dengan SMS berbaur ancaman dan ugutan daripada pihak yang menamakan diri mereka Perkasa, Pekida dan Pemuda Umno untuk halang dan timbulkan provokasi agar perhimpunan bertukar menjadi pertumpahan darah," jelasnya kepada pemberita.

SMS yang diterima itu, antaranya berbunyi "Kami akan halang himpunan haram dari malam lagi. Kami Perkasa, Pekida, Pemuda Umno dan 80 NGO lagi akan tunggu di d/merdeka dari malam lagi. Jangan jadi pengkhianat negara".

"Ternyata regim usang ini sedang menghayati zaman akhir pemerintahan mereka dengan melakukan provokasi, sabotaj dan menggunakan samseng upahan untuk menakut-nakutkan rakyat," katanya selepas menyerahkan sejambak bunga kepada Timbalan Ketua Balai IPD Dang Wangi, M Nazir, di Ibu Pejabat Balai Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, semalam.

Menurut Shariful Azmir, SAMM tidak melaporkan perkara tersebut kepada polis kerana menyifatkan tindakan bacul samseng Umno itu sebagai isu remeh.

"Kita tidak akan lapor polis kerana mahu fokus kepada HKR di Stadium Merdeka 12 Januari ini.

"Tidak perlu kami layan provokasi kerana kami sudah terbiasa dengan sikap samseng Umno," katanya.

Penyerahan bunga tersebut sebagai tanda mengalu-alukan kedatangan polis ke HKR secara aman menjaga keselamatan rakyat.

Bagaimanapun, M Nazir yang berlagak sombong menolak untuk menerima risalah dan brosur mengenai pesanan kepada pihaknya supaya tidak menzalimi rakyat, sebaliknya menyatakan tugas mereka menjaga 'keselamatan' rakyat.

From A Daughter to Her Father

Posted: 10 Jan 2013 07:53 AM PST

Thanks to SK who sent me this post about 'A daughter's letter to her dad.

A father passing by his teenage daughter's bedroom was astonished to see the bed was nicely made
and everything was neat and tidy.

Then he saw an envelope propped up ... prominently on the center of the pillow. It was addressed "Dad".
With the worst premonition, he opened the envelope and read the letter with trembling hands:-

Dear Dad,

It is with great regret and sorrow that I'm
writing you, but I'm leaving home . I had to
elope with my new boyfriend Randy because
I wanted to avoid a scene with Mom and you.

I've been finding real passion with Randy and
he is so nice to me. I know when you meet
him you'll like him too - even with all his
piercings, tattoos, and motorcycle clothes. But
it's not only the passion Dad, I'm pregnant
and Randy said that he wants me to have the
kid and that we can be very happy together.

Even though Randy is much older than me
(anyway, 42 isn't so old these days is it?), and
has no money, really these things shouldn't
stand in the way of our relationship , don't
you agree?

Randy has a great CD collection; he already
owns a trailer in the woods and has a stack
of firewood for the whole winter. It's true he
has other girlfriends as well but I know he'll
be faithful to me in his own way. He wants
to have many more children with me and
that's now one of my dreams too. Randy t
aught me that marijuana doesn't really hurt
anyone and he'll be growing it for us and
we'll trade it with our friends for all the
cocaine and ecstasy we want.

In the meantime, we'll pray that science will
find a cure for AIDS so Randy can get better;
he sure deserves it!!

Your loving daughter,
Rosie.

At the bottom of the page were the letters
"PTO".

Hands still trembling, her father turned the
sheet, and read:

PS: Dad, none of the above is true. I'm over at
the neighbor's house. I just wanted to remind
you that there are worse things in life than my
report card that's in my desk center drawer.
Please sign it and call when it is safe for me to
come home. I love U!

[BERGAMBAR] SYABAS Perlu Beri Penjelasan & Bayar Pampasan

Posted: 10 Jan 2013 07:29 AM PST

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dituntut memberi penjelasan berhubung krisis air yang melanda sebahagian besar penduduk di kawasan Ampang, Pandan dan Cheras baru-baru ini.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin mengetuai pertemuan bersama Ketua Pegawai Eksekutif Syabas, Datuk Ruslan Hassan pagi ini yang turut disertai ahli-ahli Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) serta wakil persatuan penduduk kawasan terlibat.

Menurut Zuraida, 60, 000 penduduk di kawasan berkenaan terjejas teruk ekoran krisis air tersebut, lebih-lebih lagi mereka yang menetap di rumah flat kos rendah.

Pihak Syabas dikemukakan enam tuntutan iaitu menjelaskan masalah sebenar rumah pam di Wangsa Maju yang didakwa gagal berfungsi sehingga mengakibatkan bekalan air terputus di kawasan berkenaan.

Pengerusi Syabas, Tan Sri Rozali Ismail juga dituntut memberi penjelasan dan memohon maaf kepada penduduk berhubung krisis air itu.

Mengapa berlarutan?

"Pihak kami meminta penjelasan dari Pengerusi Syabas mengapa krisis air yang dikatakan boleh ditangani beberapa hari akan berlarutan sehingga Tahun Baru Cina? "Besar harapan kami sekiranya pihak Syabas terutama pengerusinya memohon maaf secara terbuka kepada mereka yang terlibat.

"Memandangkan pengerusi Syabas menjangkakan krisis air akan berlarutan sehingga Tahun Baru Cina,maka kami ingin mengetahui pelan tindakan yang disediakan kerana ia melibatkan jangka masa yang panjang," katanya ketika ditemui di luar Ibu pejabat Syabas pagi ini.

Beliau yang juga Ketua Wanita PKR, turut menuntut jaminan dari Syabas agar perkara seumpama ini tidak berulang.

Ujar beliau, disebabkan para penduduk yang terlibat berpendapatan sederhana dan rendah maka wajar untuk sebuah dana khas bencana disalurkan kepada mangsa.

Zuraida berkata, terdapat golongan berpendapatan rendah terpaksa mengikat perut ekoran tiada wang untuk membeli makanan, menghantar baju ke dobi sepanjang krisis air in berlaku.

Selepas pertemuan kira-kira sejam itu, Zuraida memberitahu, Syabas memberi jaminan bahawa satu lencongan air sedang dibina dan dijangka beroperasi Isnin depan.

Lencongan ini katanya, memberi fokus kepada flat kos rendah yang mengalami gangguan.

Satu kaedah penjadualan air akan dilakukan oleh Syabas bersama-sama kerajaan negeri bagi mengatasi krisis air sehingga Tahun Baru Cina.

"Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) sudah meluluskan pembinaan lencongan, walaupun kapasiti air bukan seperti biasa.

"Dengan pembaikan pam itu, daripada 100, 000 orang terlibat kini hanya 28, 000 sahaja yang terlibat," katanya Zuraida. -FMT


Penduduk mahu bukti jika SYABAS tak sabotaj


Sekumpulan penduduk Ampang dan Cheras yang terjejas dengan krisis air di kawasan tersebut meminta satu siasatan terperinci dilakukan bagi mengesahkan tiada unsur sabotaj berhubung krisis bekalan air di kawasan tersebut.

Pengerusi NGO Hak Air Untuk Rakyat (HAYAT) Arshad Ahamad yang mewakili kumpulan penduduk berkenaan berkata, siasatan itu perlu dilakukan pihak polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

"Kegagalan demi kegagalan pada sistem SYABAS ( Syarikat Bekalan Air Selangor) dalam tempoh beberapa hari sahaja menimbulkan pelbagai tanda tanya.

"Oleh yang demikian kami mahu siasatan terperinci untuk mengesahkan kejadian-kejadian itu bukan satu sabotaj yang dilakukan oleh mereka yang berniat memburukkan kerajaan negeri Selagor," katanya yang membacakan satu memorandum.

Beliau bersama lebih 40 penduduk lain berhimpun di hadapan Wisma Rozali, yang menempatkan pejabat SYABAS di Shah Alam bagi menyerahkan memorandum tuntutan berkenaan.

Kumpulan penduduk itu hadir ke ibu pejabat syarikat berkenaan susulan kenyataan SYABAS pada Selasa lalu yang menafikan bahawa perkara itu merupakan unsur sabotaj yang sengaja dilakukan pihaknya.

Kumpulan berkenaan turut melaungkan slogan "Hidup rakyat. Hancur SYABAS" dan membawa kain rentang yang antara lainnya dengan tulisan: "Nak selesaikan masalah booster pam pecah Wangsa Maju pun ambil masa lebih 14 hari. Memang tak boleh harap punya SYABAS".

Memorandum berkenaan diserahkan oleh Arshad yang ditemani empat lagi wakil penduduk kepada pengarah eksekutif SYABAS Ismail Hashim.

Ismail semasa menerima memorandum tersebut berkata beliau akan membawa perkara itu kepada pihak pengurusan.

Penduduk di sekitar Ampang dan Wangsa Maju mengalami masalah gangguan air sejak 29 Disember lalu, yang dikatakan berpunca daripada paip di rumah pam Wangsa Maju dan Pudu Hulu mengalami kerosakan.

Dalam sidang media selepas menyerahkan memorandum tersebut, Arshad berkata, pihaknya akan turut mempertimbangkan untuk mengemukakan saman kepada SYABAS sekiranya masalah air tidak selesai.

Katanya, perkara itu akan dibuat dalam masa terdekat sekiranya tiada apa-apa tindak balas daripada SYABAS selepas memorandum itu diserahkan.

"Kita akan mempertimbang untuk saman SYABAS. Insya Allah akan bincang dengan pihak peguam untuk ambil tindakan dalam masa terdekat," katanya lagi.
-mk

Unsur Sabotaj Isu Air : Hayat Mahu SPRM Siasat SPAN, SYABAS


Badan Bukan Kerajaan (NGO) Hak Air Untuk Rakyat (Hayat) mahu satu siasatan terperinci dijalankan terhadap Suruhanjaya Perkhidmatan Air (SPAN) dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dalam isu krisis bekalan air di Ampang.

Presidennya, Arshad Ahmad berkata siasatan itu perlu dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dan polis bagi memastikan kejadikan bekalan air yang terputus itu bukan satu sabotaj yang dilakukan oleh mana-mana pihak yang berniat untuk memburukkan Kerajaan Negeri.

Sebelum ini, Syabas mendakwa lima pam air di Wangsa Maju rosak menyebabkan penduduk sekitar Ampang dan Cheras terputus bekalan air sejak dua minggu lalu.

"Kami tidak boleh terima alasan yang diberikan oleh Syabas kerana ia adalah tanggungjawab Syabas membuat perancangan dan pemantauan secara berkala.

"Kegagalan demi kegagalan kepada sistem Syabas dalam tempoh kebelakangan ini menimbulkan pelbagai tanda tanya contohnya kegagalan fungsi rumah pam Wangsa Maju dan rumah pam Pudu Hulu.

"Mengapa semua pam itu rosak? Adakah ia satu sabotaj dari mana-mana pihak untuk membangkitkan kemarahan rakyat seterusnya menyalahkan Kerajaan Negeri,"
katanya dalam sidang media selepas membuat satu bantahan aman terhadap Syabas di Wisma Rozali.

Kira-kira 50 penduduk di sekitar Ampang hadir mendesak Syabas menyelesaikan masalah itu.

Antara kawasan yang terlibat Taman Dagang, Taman Cahaya, Pandan Jaya, Taman Nirwana dan Ampang Mewah.
-selangorku
Pembangkang M’sia Dinafi Liputan Bersih & Adil – J/K Pemerhati Muslim Amerika

Posted: 10 Jan 2013 05:35 AM PST


Pembangkang Malaysia dinafi mendapat liputan adil dan bersih di saluran media kerajaan, menurut wakil Jawatankuasa Pemerhati Pilihan Raya Muslim Amerika, Dr Inayat Malik.

Sedangkan katanya, kebebasan media merupakan isu terbesar yang perlu diberi perhatian bagi menjamin pilihan raya bersih dan adil.

Tegas Inayat, sangat penting untuk semua parti politik memiliki akses yang bebas dan adil kepada media penyiaran dan bercetak.

"Kami perhatikan di Malaysia, parti pembangkang dinafikan liputan yang adil di media penyiaran dan bercetak arus perdana.

"Media (arus perdana) hanya cerminkan satu sudut pandang. Sudut pandang berbeza sangat kurang…Pandangan berlawanan harus diberi peluang untuk disuarakan,"
kata Pengerusi Bersama Dialog Antara Agama, Islamic Society of North America (ISNA) itu.

Beliau berkata demikian pada sidang media berkenaan hasil misi pencarian fakta berkaitan reformasi dan penambahbaikan sistem pilihan raya di Malaysia, di sebuah hotel di sini hari ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

Inayat bersama dua lagi wakil lain dalam lawatan ke Malaysia bagi memerhati proses pilihan raya Malaysia menjelang Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU 13).

Menurutnya, mana-mana pihak wajib melakukan sesuatu untuk memastikan media bebas.

"Mungkin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), menteri atau pemerintah…(Yang penting) mana-mana pihak perlu buat sesuatu," kata Inayat.

ISNA yang ditubuhkan pada 1982 adalah organisasi masyarakat Muslim terbesar di Amerika Utara.

Wakil lain yang turut ke negara ini adalah Ahli Jawatankuasa Pilihan Raya dan Demokrasi ISNA, Dr Mirza Baig dan Konsul ISNA, Mazen Asbahi.

Perkara lain yang turut menjadi perhatian mereka adalah tahap integriti daftar pengundi SPR dan peranan kerajaan untuk menjamin keadilan dan menghalang salah guna jentera kerajaan sepanjang tempoh pilihan raya. -KD

A Tiger Tale

Posted: 10 Jan 2013 03:25 AM PST

When I decided to adopt Tiger, a West Highland terrier, I did not know that it would so challenging. After all, from 1973 to 1984, I had had the experience of keeping six dogs. Nevertheless, it is amazing how Tiger has transformed our lives.

Having a dog is like having a member of our family. We love him to bits and yet are at a loss in grooming him.

Yesterday, the vet taught me how to brush his coat. But the truth is, since the day Tiger entered our lives, my daily reading has largely been about pets, dogs, westies, grooming, obedience school, etc.

Today, I learnt how to groom his face because Nick and I are so worried as to why his face and beard is getting yellowish even though we are using the correct shampoo for white coats.

According to THIS SITE:

The West Highland White terrier, or Westie, is a member of the terrier group recognised by the AKC in 1908. The breed is originally from Poltalloch, Scotland, which is why it was initially known as the Poltalloch terrier. The breed received its current name in 1909 and is best known for the bright-white coat. Regular overall grooming is mandatory if you own a Westie, and you need to pay special attention to the face. Grooming a Westie's face is a delicate task mainly because of the long hair and beard.

To know how to groom the face of a West Highland terrier, CLICK HERE.

To know more about the characteristics of Westies, CLICK HERE.

Apart from grooming his face and body, we also have to brush his teeth. No kidding. The vet said that dogs are smelly for three reasons: bad breath from dental decay/plague, the coat if it is dirty and also if we do not clean him with a wet cotton bud after he has done his business. I will spare you the details but the vet instructed us to squeeze his glands there around his you know where and to clean it thoroughly.

*faints*

One of my friends swore that he will not sit on the sofa when he visits us when he saw photos of Tiger sitting on my sofas. The first question he asked was whether we cleaned him thoroughly after he did his business.

To me, the worst thing about having babies is not childbirth. Er...it is cleaning their poo. I am quite ashamed to say that for both my boys, I was very terrified of their poo. No kidding lah. My daily prayer was, "Dear God, please let them pang sai when hubby is at home before he goes to work or after he has come home from work or when he is at grandpa's place." God is good for He answered my prayers most of the time.

Mind you, being environment-conscious, I did not want to use disposable diapers and used cotton diapers with nappy liners which I recycled if unsoiled. I am proud to say that my two boys used the same set of diapers and I am sure my grandchildren will get to use them as well...only about six are not so ok and even then, those were the hand-me-downs. I had two dozens of brand new ones for Jon. Sorry for the digression but I thought that was necessary to let you know why it is challenging.

Then I must tell you about his dental snacks. They are called Oradental COLLAGEN strips. You read it correctly!! COLLAGEN strips? Oh man...I don't even use or consume anything that has collagen!

Tiger's eye lotion is three times more expensive than my eye make-up remover! :-)

Today, I gave Tiger my boys' baby pillow. I tried to wrap it with a thick towel but he sniffed his way through and got to the pillow and sniffed all around it. Finally, he slept on it right at my feet.


This is how Tiger looks after lunch each day. He knows Nick will be coming home soon. In fact, he is like Nick's shadow but when the young master is not around, then I am the preferred choice :-).


No matter how tough, I will not give up on Tiger. It is loving in spite of, despite, even though...and he still chews and chews tissue paper.

Tiger loves to sit/sleep on our sofas and one particular chair. However there is ONE chair that he had not conquered. That is the one where I placed my soft toys. Yes, this old woman loves soft toys :-). (You should see the collection I have in my car - Ty toys, Sesame Street toys, Pokemon and one Woodstock stuffed toy which has now become Tiger's play pal.)Well, last night, he dislodged all of them - the Westcliff bear, the cat, the raccoon (whose nose has been bitten off by Tiger whom I believe seriously thinks is a real raccoon) and the rabbit all came tumbling down - dethroned and Tiger sat there looking quite pleased with himself. :-)

Later in the evening, we all thought one of us had taken him out for his walks but actually, none of us did. Tiger came up to each one of us after dinner and made overtures to tell us that he wanted something. I thought he wanted to play. Nick thought he wanted to sit with him. Hubby thought he wanted attention. Seeing that none of us knew it, he could not hold it any more and peed on the carpet. :-( Yours truly had to scrub the carpet and also mopped the sitting room again...

I applied citronella oil on all my furniture after I cleaned up the place and so far, there has been no accident today. Well, he did pee on a towel rack in Jon's bathroom but it is ok. At least it was in the bathroom and none of us taught him to do that so that was a good start...Actually, I am quite sure he had done that a few times at night for each morning, I can smell his urine in that bathroom and have had to scrub the whole bathroom not knowing where he pee-ed.

This afternoon, when writing the post on Celebrating Change, I was singing That's All I Want from You. Well, Tiger looked at me strangely and then his ears moved. And he cocked his head to the right, paused and then cocked his head to the left. Precious. And I stopped singing. :-)

While writing this post, I was also reading my usual dose of websites on Westies. Then I came across this site which suggested ways to train Westies to jump through hula hoops. Straight away, I went to get my hoop and also a bracelet which I dangled in front of Tiger. Oh well, he looked at me strangely again and sniffed the hoop. Oh well, I gave up but will try again tomorrow! :-)

That is life  for the moment. No matter how difficult, we will weather the storms, pick up the tissues and teach him what is chewable and what is not, take him out for walks, give him our love, time, devotion and conversation...and indeed, Tiger is our best friend! Am sure your pet is the same to you. Do share your pet experiences. Have a lovely evening!

What You Should Get for Health Benefits

Posted: 10 Jan 2013 02:10 AM PST


Today, The Sun featured this article on the health benefits of keeping pets. I tried to find the original source of the article but only came across another feature in FMT and also in Manila Bulletin. The online edition of The Sun does not seem to have this article. Anyway, I can vouch that the findings in this research are true in my personal experience. I hope that you will not only read this post but consider adopting a pet. Have a pleasant evening.

Pets for Health by Aliki Nassoufis

It is often said that pets can be beneficial to human health. Walking a dog certainly can't hurt, but is there any truth to this statement? A number of studies have in fact found that pets have positive effects.
"The dominant research approach for decades was only socio-psychological and examined certain effects of pets on their owners," said Detlev Nolte, general-secretary of the Bremen-based research group Pets in Society.
The conclusions were based mainly on surveys and observations, so the findings were not very robust. Gradually, however, scientifically based research approaches have been developed as well, he said.
Ample evidence is now available that pets benefit their owners in many ways. There are physical benefits, for example, one of which is rather obvious but important nonetheless: exercise.
"According to a study by US scientists, 150 minutes of exercise weekly is enough to have a positive effect on the cardiovascular system," noted Ralf Jordan, chief physician at the Cardiac Rehabilitation and Prevention Clinic in Duisburg, Germany.
Dog owners are more likely to reach this number than the dogless.
Studies also show that people who are physically active outdoors daily have a stronger immune system.
"A dog forces you to go outdoors regularly," remarked Udo Kopernik, spokesman for the German Kennel Club. "People who own or look after a horse have to leave their home often, too."
You don't have to step outside to enjoy the health benefits of pets, though. "It's been proven that the mere presence of animals, and above all petting them, greatly helps to lower blood pressure and heart rate," Jordan said.
The sympathetic nervous system is less active, he said, so the body releases fewer stress hormones such as adrenaline. This applies less to goldfish than to dogs, cats and other domesticised animals.
"A number of scientists have also found that physical activity has a beneficial effect on chronic illnesses like diabetes, cancer, hypertension and chronic bronchitis," Jordan said.
Having a pet can promote physical activity, he pointed out, thereby helping to keep such illnesses subdued and reducing the number and intensity of attacks, as in the case of bronchitis.
Pets can be psychologically beneficial, too. Various studies have shown that a person who lives alone, but has a pet, not only feels less lonely but also makes friends more easily. "Pets can serve to break the ice and make social contacts easier," Nolte said.
Someone is more readily approached when walking a dog than when hauling shopping bags home. A person with a budgie in a home for the elderly is more likely to have visits from fellow residents. A pet cat may pique the curiosity of neighbours in an otherwise impersonal block of flats.
"Pets provide a innocuous opportunity for a conversation," Nolte said. "To get talking, you can simply ask how the person's bird is doing."
Then there is the warm feeling of being needed by the pet. "That does everyone good," Kopernik remarked. Particularly retirees and parents whose children have grown up and moved out often enjoy having a pet, he noted.
People who are ill may receive a similar boost. "Numerous studies indicate that pets can provide added motivation for them to get back on their feet," said Kopernik, who likened pets to children that have to be cared for.
Pets can also alleviate unhappy situations. "Our research group once did a study on dogs' effects on children whose parents divorce," NolTe said. It found that dogs could serve as a kind of neutral third party, "listening" to the worries without responding.
"Dogs clearly had the function of comforter and listener. Adults, too, often feel happier with pets," he added.
"The mere presence of a pet, or touching it, can be pacifying."

[KECOH] Ada Babi "Masuk" Mahkamah Majistret

Posted: 10 Jan 2013 03:18 AM PST

Alor Gajah - Suasana pekarangan tempat letak kenderaan Mahkamah Majistret di sini, kecoh seketika apabila muncul seekor babi jantan yang sesat dipercayai dari hutan berhampiran.

Kejadian itu disedari beberapa pekerja mahkamah kira-kira jam 8.30 pagi semalam, apabila melihat seekor haiwan berwarna kelabu gelap berlari sambil menyondol pagar kawat.

Saksi yang juga pelawat mahkamah, Ahmad Harun, 52, berkata, sebaik tiba di bangunan mahkamah, dia ternampak babi itu sedang tidur dalam longkang di hadapan bangunan mahkamah sebelum bangkit dan keluar.

"Ketika naik ke tingkat satu, saya terkejut melihat babi itu sedang tidur dalam longkang berdekatan bangunan dan keluar beberapa minit kemudian sebelum memanjat tebing pagar kawat.

"Kemudian saya lihat babi itu berlari di sepanjang tepi pagar sambil menyondol untuk mencari laluan keluar, namun gagal sebelum berpatah semula sehingga disedari pekerja kantin mahkamah," katanya.

Menurutnya, keadaan agak kecoh kerana pekerja kantin dan orang awam bimbang akan disondol babi itu yang mengganas sebelum seorang kakitangan mahkamah menghubungi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan Perhilitan.

Sementara itu, Ketua Skuad JPAM Alor Gajah, Ismail Zulkefeli Ahmad berkata, ketika tiba di lokasi kejadian, babi itu masih berlari di tepi pagar.

Menurutnya, babi itu mula mengejar anggota JPAM dan orang awam, namun tergelincir tetapi berjaya bangun sebelum naik ke atas tebing pagar berkenaan.

"Pergerakan babi itu mula perlahan mungkin disebabkan kepenatan selepas berlari untuk mencari jalan keluar dan anggota mengambil meletakkan sangkar di atas tebing yang menjadi laluannya.

"Namun selepas melihat pergerakan babi itu kembali berlari laju, anggota JPAM meletakkan sangkar di hadapannya dan berjaya memerangkapnya, namun babi itu meronta sehingga sangkar terbalik sebelum jatuh ke bawah," katanya.

Katanya, disebabkan rontaan kuat, besi penutup sangkar tercabut sehingga memberi ruang kepada babi itu keluar dan mengejar anggota sebelum naik ke tebing di tepi pagar.

Sementara itu, anggota Perhilitan, Mohd Razak Sadikon berkata, ketika tiba di lokasi kejadian, beliau melihat babi itu semakin agresif sehingga memaksa pihaknya menembak kaki haiwan berkenaan.

"Tembakan pertama mengena di bahagian badan dan kaki babi itu mengakibatkannya terjatuh ke bawah sebelum tembakan kedua dilepaskan ke bahagian kepalanya," katanya.

Katanya, akibat tembakan itu, babi berkenaan mati.

The 27 restrictions imposed by the police for the Jan 12 rally to be held in Stadium Merdeka.

Posted: 10 Jan 2013 01:58 AM PST


Unfriendly Maybank

Posted: 10 Jan 2013 01:41 AM PST

<!--[if gte mso 9]><![endif]-->
<!--[if gte mso 9]>

Normal
0
false
false
false

EN-MY
X-NONE
X-NONE
<![endif]--><!--[if gte mso 9]>

ကရင္ျပည္အႏွံ မြတ္စလင္မုန္းတီးေရး ၀ါဒျဖန္႔ စာရြက္မ်ားႏွင့္ စီဒီေခြမ်ား ေရႊက်ီး ေရာင္း၀ယ္ေရးမွ ျဖန္႔ေ၀ခဲ့

Posted: 10 Jan 2013 01:11 AM PST

ကရင္ျပည္အႏွံ မြတ္စလင္မုန္းတီးေရး ၀ါဒျဖန္႔ စာရြက္မ်ားႏွင့္ စီဒီေခြမ်ား ေရႊက်ီး ေရာင္း၀ယ္ေရးမွ ျဖန္႔ေ၀ခဲ့ Hate Crime ေစာင့္ႀကည့္ေရး, သတင္းေဆာင္းပါး ဇန္နဝါရီ ၉ ၊၂၀၁၃ M-Media ေနသစ္ထြန္း

မြတ္စလင္မုန္းတီးေရး ဝါဒျဖန္႔လုပ္ရပ္မ်ားကို ေငြေၾကးေထာက္ပံ့ေပး လုပ္ေဆာင္ေနတဲ့ ေရႊက်ီး(ေရႊ၀တီ) ေရာင္း၀ယ္ေရး

အစၥလာမ္ ဘာသာ အား တုိက္ခုိက္ေစာ္ကားထားသည္႔ မြတ္စလင္ မုန္းတီးေရး ၀ါဒျဖန္႔ စာရြက္မ်ား၊ ဗီြစီဒီ ေခြမ်ားကို ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕ အေျခစိုက္ ေရႊက်ီး(ေရႊ၀တီ) ေရာင္း၀ယ္ေရးမွ ဘားအံ ၊ ေကာ့ကရိတ္ ၊ က်ံဳဒိုး ၊ ေရႊဂြန္း ၿမိဳ႕မ်ားတြင္ အခမဲ႔ လုိက္လံ ျဖန္႔ေ၀ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ "ေရႊက်ီး အမွဳန္႕လုပ္ငန္းက ျဖန္႔ခ်ီေရး ကား နဲ႔ လာၿပီးေတာ့ မြတ္စလင္ မုန္းတီးေရး အေခြေတြ ၊ စာရြက္စာတမ္းေတြ က်ံဳဒိုးမွ ေ၀ပါတယ္။ က်ံဳဒုိးေစ်းနား မွာဆိုရင္ ေတာက ေန ေစ်းလာ ၀ယ္တဲ႔ ကရင္လူမ်ိဳးေတြကို လုိက္ေပးပါတယ္" ဟု မ်က္ျမင္ေတြ႕ခဲ႔ရသူ က်ံဳဒိုးၿမိဳ႕ခံ တစ္ဦးက ေျပာပါသည္။

ယင္းသို႔ျဖန္႔ေ၀ခဲ့ျခင္းကို အာဏာပိုင္မ်ား သိရွိေသာ္လည္း မည္သို႔မွ် တားျမစ္ အေရးယူျခင္းမရွိေၾကာင္း ၄င္း ေဒသခံ က ေျပာပါသည္။

က်ံဳဒိုး မွာ ေရႊက်ီးအမႈန္႕ေရာင္း၀ယ္ေရးက မြတ္စလင္မုန္းတီးေရး စာ ၊ အေခြေတြ ျဖန္႔ခ်ီတဲ႔ ရက္စြဲကေတာ့ တန္ေဆာင္မုန္းလၿပည္႔ေန (28.11.12) ၊ ဘားအံ ၿမိဳ႕နယ္ ဘက္မွာ ျဖန္႔ေ၀တဲ႔ ေန႔က 27.11.12 ၊ ေကာ့ကရိတ္မွာ ျဖန္႔တဲ႔ ေန႔က 29.11.12 ရက္ေတြျဖစ္ပါသည္။ ျဖန္႔တဲ႔ စာေတြ ၊ အေခြေတြကေတာ့ ၊ မုတၱမ နန္းဦးဘုန္းႀကီး ေဟာထားတဲ႔ အေခြ ေတြရယ္ အြန္လိုင္းေပၚမွာ ျပန္႔ေနတဲ႔ မြတ္စလင္ ဆန္႔က်င္ေရး စာရြက္ေတြ  ေၾကာင္းကို  ၄င္းၿမိဳ႕မ်ားရွိ အစၥလာမ္ ဘာသာ၀င္မ်ားက ေျပာပါသည္။

မြတ္စလင္မုန္းတီးေရး ဝါဒျဖန္႔လုပ္ရပ္မ်ားကို ေငြေၾကးေထာက္ပံ့ေပး လုပ္ေဆာင္ေနတဲ့ ေရႊက်ီး(ေရႊ၀တီ) ေရာင္း၀ယ္ေရး

၂၀၁၂ ေအာက္တိုဘာလမွ စ၍ သိသိသာသာ အားေကာင္းလာေသာ ကရင္ျပည္နယ္ မြတ္စလင္ဆန္႔က်င္ေရး လွဳပ္ရွားမွဳကို ဘုန္းႀကီးအခ်ိဳ႕  ဦးေဆာင္ေနၿပီး ေဒသခံ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းအခ်ိဳ႕ ေငြေၾကး ေထာက္ပံ့ေပး ေၾကာင္း သိရသည္။

ေမာ္လၿမိဳင္ေစ်းႀကိဳပြဲရံုတန္းတြင္ အေျခစိုက္ ထားေသာ ေရႊက်ီးေရာင္း၀ယ္ေရး လုပ္ငန္းသည္ အမွဳန္ႀကိတ္ လုပ္ငန္း၊ အဓိကထား လုပ္ကိုင္ေနၿပီး မြတ္စလင္ဆန္႔က်င္ေရး တရားေဟာၾကားသူ မုတၱမၿမိဳ႕ နန္းဦး စာသင္တိုက္ ဘုန္းႀကီးအား ေထာက္ပံ့ေပးေနသူလည္းျဖစ္သည္

 

 


၂၀၁၄-ခု သန္းေခါင္စာရင္း ေကာက္ယူမည့္ ပုံစံအေၾကာင္း တေစ့တေစာင္း

Posted: 10 Jan 2013 12:59 AM PST

၂၀၁၄-ခု သန္းေခါင္စာရင္း ေကာက္ယူမည့္ ပုံစံအေၾကာင္း တေစ့တေစာင္း ဇန္နဝါရီ ၁၀ ၊၂၀၁၃ M-Media ဝိုင္း

သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူမႈအတြက္ ျပည္နယ္၊ ၿမိဳ႕နယ္၊ ရပ္ကြက္ အဆင့္ဆင့္ ေကာ္မတီဖြဲ႕ၿပီးေကာက္ယူမွာျဖစ္ပါတယ္။ Main Committee မွာ ဒုတိယ သမၼတ ေဒါက္တာစိုင္းေမာက္ခန္းက ဦးေဆာင္ၿပီး လူဝင္မႈ႕ၾကီးၾကပ္ေရး ဝန္ၾကီး ဦးခင္ရီက Chair man အျဖစ္႐ွိေနမွာလည္းျဖစ္ပါတယ္။

သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူမႈအတြက္ ေမးခြန္း ၄၁-ခု ႐ွိထားပါတယ္။ ၂၀၁၄ သန္းေခါင္စာရင္းအတြက္ Consultant အျဖစ္ International express အျဖစ္ ဆီြဒင္မွ တစ္ေယာက္ကုိ တာ၀န္ယူေပးထားပါတယ္။ National express အျဖစ္ Department of Political က အၿငိမ္းစားအရာ႐ွိ တစ္ဦးက ေဆာင္ရြက္ေနပါတယ္။ ၂၀၁၄-အတြက္ ေမးခြန္းေတြကုိေတာ့ ၇၃-ခု၊ ၈၃-ခု မွာ ေကာက္ယူခဲ့တဲ့ သန္းေခါင္စာရင္းေတြ၊ ၉၃-ခုမွာတုန္းက သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူမယ္ဆုိၿပီးလုပ္ခဲ့တဲ့ Draff ေတြအေပၚ အေျခခံၿပီး အာစီယံႏိုင္ငံေတြရဲ႕ review ေတြအေပၚမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံနဲ႔ ကိုက္ညီမယ့္ ေမးခြန္းေတြကုိ ျပင္ဆင္မႈျပဳလုပ္ခဲ့ၾကပါတယ္။

ေမးခြန္းေတြကုိ ျပင္ဆင္တဲ့အခါမွာလည္း အျခားအဖြဲ႕အစည္းေတြ၊ NGO ေတြကုိလည္းဖိတ္ၿပီး ေဆြးေႏြးခဲ့ၾကပါေသးတယ္။ အဲဒီ ေဆြးေႏြးမႈကုိ ေနျပည္ေတာ္မွာ လုပ္ခဲ့ပါတယ္။ UNHCR က citizen နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေမးခြန္းေတြထည့္ဖုိ႔ ေျပာတယ္။ UNHABIC ကေတာ့ အိမ္ေတြရဲ႕အေျခအေန (တိုက္၊ အိမ္၊ တဲ၊ အိမ္သာ႐ွိမ႐ွိ၊ အိမ္ဖြဲ႕စည္းပုံ)ေတြ ထည့္သြင္းေကာက္ယူဖုိ႔ အႀကံျပဳလာပါတယ္။ အျခားအဖြဲ႕ေတြလည္း သူတုိ႔က႑ အလိုက္ အႀကံျပဳၾကေပမယ့္ အႀကံျပဳခ်က္ အားလုံးကုိေတာ့ မထည့္ခဲ့ အဓိက လုိအပ္တာေတြကုိပဲ ထည့္သြင္းခဲ့ၾကပါတယ္။

သန္းေခါင္းစာရင္းေကာက္ယူတဲ့ ကိစၥဟာ ႏိုင္ငံေတာ္အစုိးရကသာ အဓိကတာ၀န္အ႐ွိဆုံးျဖစ္ၿပီး က်န္သည့္အဖြဲ႕ေတြဟာ ၀ိုင္း၀န္းပူးေပါင္း ပါ၀င္မႈမ်ဳိးသာျဖစ္ပါတယ္။ သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူၿပီးရင္လည္း အတည္ျပဳတာဟာ ႏိုင္ငံေတာ္အစုိးရကသာ အတည္ျပဳရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ႏိုင္ငံတကာ အဖြဲ႕အေနႏွင့္ကေတာ့ လိုအပ္တဲ့ အႀကံဥာဏ္ကုိ ၀ိုင္း၀န္းပ့ံပုိးမႈသာ လုပ္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူတဲ့အခ်ိန္ေရာက္ရင္ဆုိရင္ ရပ္ကြက္တစ္ခုခ်င္း အလိုက္ ေကာက္ယူမွာျဖစ္သည့္ အတြက္ ေကာက္ယူသူေတြဟာ သန္းေခါင္စာရင္း ေကာက္ယူသည့္ ရက္မ်ားအတြင္း မိမိတာ၀န္ယူထားတဲ့ ရပ္ကြက္မွာသာ ေနရမွာျဖစ္ၿပီး အဲဒီရက္ေတြမွာလည္း ရပ္ကြက္ အလိုက္ သြားလာေရးကုိ ကန္႔သတ္ထားမွာျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ျခား လုံၿခံဳေရးထားတာမ်ဳိး မ႐ွိပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ NRS (Nothern Rakhine State) လုိမ်ဳိးဆုိရင္ေတာ့ လုံၿခံဳေရးထားရင္ ထားေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။

၂၀၁၄ သန္းေခါင္စာရင္းသည္ အိမ္တုိင္းရဲ႕ အိမ္႐ွိလူကုန္ စာရင္းေကာက္ယူမွာျဖစ္သည့္ အတြက္ ေမြးစကေလးက အစေကာက္ယူမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်င္န္မခါန္နာ(သားဖြားခန္းေတြ ၊ေဆးရံု) ေတြမွာပါ ေကာက္ယူမွာျဖစ္ပါတယ္။

၂၀၁၄ သန္းေခါင္စာရင္းအတြက္ Pilot (အၾကိဳေကာက္ယူျခင္း) အျဖစ္ 2013 March 30 ကေန April 10 အထိ ၿမိဳ႕နယ္ (၂၀)မွာ ေကာက္ဖုိ႔ လ.၀.က က ေရြးထားၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ ၿမိဳ႕နယ္ ၂၀-ထဲကမွ ရပ္ကြက္(၁)ခုနဲ႔ ေက်းရြာတစ္ခုကုိ pilot အေနနဲ႔ သန္းေခါင္ စာရင္း ေကာက္ယူမွာျဖစ္ပါတယ္။ ယခု Pilot census အတြက္ ေမးခြန္း ၄၁-ခု ရွိထားၿပီး Pilot ေကာက္ယူၿပီး၍ ေမးခြန္းမ်ား အဆင္မေျပရင္ ျပင္ဆင္ျဖည့္စြက္မွာျဖစ္ပါတယ္။

၂၀၁၄ သန္းေခါင္းစာရင္းကုိေတာ့ 2014 March 30 ကေန April 10 အထိကုိ ၿမိဳ႕နယ္၊ ရပ္ကြက္ေတြအလိုက္ ေကာက္ယူမွာပါ။ အိမ္တုိင္ရာေရာက္လိုက္ေကာက္ၾကမွာပါ။ သန္းေခါင္စာရင္း ေကာက္ယူမည့္ သူမ်ားကုိလည္း Training ေပးထားမွာျဖစ္ၿပီး ေကာက္ယူမယ့္ သူေတြဟာ အလယ္တန္းျပ ဆရာမေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီသန္းေခါင္စာရင္း ေကာက္ယူမည့္သူမ်ားကုိ ျပန္လည္ၾကီးၾကပ္မွာက အထက္တန္းျပေတြပါ။ UNFPA က လ.၀.က ကုိ TOT (Training of Trainer) ေပးမွာပါ။ လ.၀.က ကမွ တဆင့္ သန္းေခါင္ စာရင္းကြင္းဆင္း ေကာက္ယူမယ့္ သူေတြကုိျပန္ၿပီး သင္တန္းေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။ သင္တန္းေပးမွာက ရန္ကုန္(လ.၀.က ႐ုံးခ်ဳပ္)နဲ႔ မႏၲေလး(တကၠသုိလ္ထဲ)မွာသင္တန္းေပးမွာျဖစ္ပါတယ္။

အျခားႏိုင္ငံေတြမွာဆုိရင္ သန္းေခါင္စာရင္းကုိ ၁၀-ႏွစ္ (၁)ႀကိမ္ ေကာက္ယူေလ့႐ွိၾကၿပီး တခ်ဳိ႕ႏိုင္ငံႀကီးေတြကေတာ့ ၅-ႏွစ္ (၁)ႀကိမ္ေကာက္ယူေလ့ ႐ွိပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ သန္းေခါင္စာရင္း အတြက္ ျပင္ဆင္ခ်ိန္ဟာ ၃-ႏွစ္ကေန ၅-ႏွစ္အထိ အခ်ိန္ယူရေလ့႐ွိပါတယ္။ အခု ျမန္မာႏိုင္ငံမွာဆုိရင္ ၂၀၀၄-၂၀၁၄ ကုိ Face ယူၿပီး ၂၀၁၅ အထိပါ႐ွိပါမယ္။

သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူသူနဲ႔ ေပးသူေတြလည္း မွန္ကန္သည့္ေျဖဆုိ ျဖည့္စြက္မႈမ်ားကုိသာ လုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ေကာက္ယူသူေတြ အေနႏွင့္လည္း မမွန္မကန္ျဖည့္စြက္မႈမျပဳရသလုိ၊ ေကာက္ယူခံရသူအေနနဲ႔ သန္းေခါင္စာရင္း ေကာက္ယူမႈကုိ မေျဖဆုိႏိုင္ေၾကာင္း ျငင္းဆုိခြင့္ မျပဳသင့္ေၾကာင္း။ ျငင္းဆုိမႈ႐ွိလာခဲ့ရင္လည္း ဒဏ္႐ိုက္ခံရပါမယ္။ အေရးယူမယ့္ ဥပေဒတစ္ရပ္လည္း ေရးဆြဲေနလုိ႔ မၾကာခင္ ထြက္႐ွိလာမယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

စာရင္းေကာက္ယူတဲ့အခ်ိန္မွာ ေျဖဆုိသူရဲ႕အေျဖအတုိင္းကုိသာ ျဖည့္စြက္ေရးသားသြားမွာျဖစ္လုိ႔၊ အဲဒီအေျဖရဲ႕ေနာက္ကြယ္က အေၾကာင္းအရာေတြကုိ ထပ္မံေမးျမန္းမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ (ဥပမာ – ေမးျမန္းသူက ကုိးကြယ္သည့္ဘာသာေမးလုိ႔ ေျဖဆုိသူက မြတ္စလင္မ္လို႔ေျဖဆုိရင္ ေမးသူက မြတ္စလင္မ္ပဲျဖည့္ၿပီး လူမ်ဳိးေမးလုိ႔ ဗမာလုိ႔ေျပာရင္ ဗမာလုိ႔သာ ျဖည့္စြက္မွာျဖစ္ပါတယ္။)

* * * 2014 Census အတြက္ အဓိကပါ၀င္လုပ္ေဆာင္ေနရသည့္ အဖြဲ႕တစ္ခုမွ ပုဂၢိဳလ္တစ္ဦးႏွင့္ ၂၀၁၂-ခု ဒီဇင္ဘာလအတြင္းက ဆုံေတြ႕ခိုက္ ခဏမွာ 2014-ခု Population census နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ဘယ္လုိမ်ဳိးေတြလုပ္ေဆာင္ေနလဲ၊ census ကိစၥမွာ community အေနနဲ႔ ဘယ္လုိပါ၀င္လုပ္ႏိုင္မလဲ ဆုိတဲ့ အခန္းက႑ကုိ ေမးျမန္းခ့ဲတာျဖစ္ပါတယ္။

* * * သုံးသပ္ခ်က္

သန္းေခါင္စာရင္းေကာက္ယူတဲ့အခ်ိန္မွာ ေျဖဆုိသူရဲ႕အေျဖအတုိင္းကုိသာ ျဖည့္စြက္ေရးသားသြားမွာျဖစ္လုိ႔၊ အဲဒီအေျဖရဲ႕ေနာက္ကြယ္က အေၾကာင္းအရာေတြကုိ ထပ္မံေမးျမန္းမွာမဟုတ္ပါဘူး။ (ဥပမာ – ေမးျမန္းသူက ကုိးကြယ္သည့္ဘာသာေမးလုိ႔ ေျဖဆုိသူက မြတ္စလင္မ္လို႔ေျဖဆုိရင္ ေမးသူက မြတ္စလင္မ္ပဲျဖည့္ၿပီး လူမ်ဳိးေမးလုိ႔ ဗမာလုိ႔ေျပာရင္ ဗမာလုိ႔သာ ျဖည့္စြက္မွာျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း) ဒါေၾကာင့္ အစၥလာမ္သာသနာ၀င္ေတြ သတိထားရပါမယ္။ ေမးခြန္းေျဖတဲ့ေနရာအတြက္ ဘာသာမွာ မြတ္စလင္မ္လုိ႔မေျဖပဲ အစၥလာမ္လုိ႔သာ သတိထားေပးၿပီး၊ လူမ်ဳိးေနရာမွာလူမ်ဳိးေနရာမွာ ကိုယ္ေျပာတဲ့အတုိင္းေရးမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ကိုယ္ဘာလူမ်ဳိးဆုိတာ ႐ွင္း႐ွင္းလင္းလင္း ေျပာျပသင့္ပါတယ္။ (ကုိယ္ဘာ လူမ်ဳိးဆုိတာကုိလည္း ပီပီျပင္ျပင္နားလည္ထားၾကဖုိ႔ လုိပါၿပီ။ ကုလားလူမ်ဳိး၊ မြတ္စလင္မ္လူမ်ဳိးလုိ ေျဖေနၾကဦးမွာလား။) ကၽြန္မတုိ႔ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္ဆုိသူေတြစဥ္းစားၾကသင့္ပါၿပီ။ ကုိယ္ဘာလူမ်ဳိးအေနနဲ႔ ရပ္တည္ၾကမွာလဲ။ အေရးႀကီးတဲ့ အခ်ိန္ကုိ ေရာက္ေနပါၿပီလုိ႔ သုံးသိပ္မိပါတယ္။

** စာေရးသူ FB စာမ်က္ႏွာမွ တင္ထားသည့္ ပိုစ္ကို ခြင္ျပဳခ်က္ျဖင့္ ေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ပါသည္။


Celebrating Change

Posted: 09 Jan 2013 11:16 PM PST

I have passed the half century mark. In the last couple of years, I have lost many friends and relatives to various diseases and the big C. 2012 was the worst year of my life in many ways and for many reasons. Last month, the mother of my son's violin teacher passed away. When I paid my respects to the grand dame, tears were brimming in my eyes as I had strong recollections of my mother.

Just yesterday, Angela told me that she lost another member of her family. The third one in the last six weeks or so. My deepest condolences to her and her family. Life is so short and it is always good to reflect and take stock of our lives.

Before 2012 ended, I resolved to live life to the fullest. To spend when I have to spend and not to be too frugal until I live a miserable life. I threw caution to the wind and changed my wardrobe completely. I bought 11 dresses and two skirts from one boutique and another six dresses, three blouses and a pair of linen pants from another online store. As if that was not enough, I bought six pairs of Clarks shoes when there was a Clarks warehouse sale at Straits Quay. I bought two handbags, two wallets and some bracelets from a friend's daughter. And I am much poorer but VERY MUCH happier. All this was before December 21st 2012.

:-)

I thought to myself, heck - if the world were to end on December 21st, I will never have the pleasure of spending my savings. And that is why I revamped my wardrobe. To make way for a new me. After all, I could feel the change within me and it was time for a change of image.

So I packed my old clothes and unused handbags and gave them to the maids of a few friends and also to a recycling centre.

The point is - for soooooooooooooooooooooo long I lived such a simple life. Dressed in shorts, old t-shirts and faded denim jeans or denim skirts, I sort of forgot to pamper myself.

The irony of it all is I was so busy with my family and other household chores and learning how to do photo editing that I completely forgot about December 21st- until my younger son reminded me that hey mom - we are still alive!

The world did not end then and I am much happier.

And a dog came into my life.

:-)

Around lunch time, a friend whatsapped me and asked how I was doing and I said - I have never been happier than how I feel today.

Having lived my life within the confines of the classroom/lecture room and my home, I guess I lived in an ideal kind of environment whereby I was in control of things and I expected things to be going my way.

That was until I started my mini business. It is progressing slowly. Everything takes time. But, I did not do that to get rich for I am a simple woman.

When I started my business, I saw the world as it really is and people/friends as who they are and how business is conducted - rivalry and camaraderie included.

And I thought to myself - whatever it is, I am NEVER going to be emotional or fearful of anyone or anything except of cockroaches. I am NOT going to react to people and not going to be disappointed by them.

In the last few months, I have learnt to detach myself from situations and people, not to react, to remain calm even when things get rough, even in a traffic jam and I can safely say I am really happy.

For a person like me, it is tough NOT to love. And the problem with me is LOVING TOO MUCH.

The one person who really taught me to let go in life is none other than my son.

Despite the many parenting blunders I made over the past two decades, my son has matured so much and I am very proud of him. The same for my younger son. Amazingly, both boys sit down with me and tell me...Mom, we love you but we need to tell you this...

E.g. after my wardrobe change project, my younger son would tell me that I do not need to buy anything else and should not buy any clothes/bags/shoes for the next five years. My older boy would tell me that I must learn to let go and don't worry.

Looking back, my greatest achievement for 2012 would be letting go and NOT WORRYING.

Two persons have been instrumental in teaching me to take it easy. One is Kuan Aw and the other is Lee. Both friends have been reminding me a lot about the importance of meditating, emptying our minds of worry and taking stock of our lives. And I am thankful for their input.

At the same time, blog readers such as SK and his wife and YK not forgetting Poh Joshua, KM, Linda and Angela have been precious friends in my journey of life.

In Penang, I probably have only less than five people whom I can call as friends. I told my son that I am not sure if anyone will come for my funeral as I have so few friends but it does not matter. I told him what matters is for all of us to be happy when alive and leave behind happy memories in the hearts and minds of those we love.

Ever since I stopped blogging on political issues on January 3rd 2012, I have been reading less and less news items.

Initially, I only read MK, TMI and The Sun. Then I only read the headlines. Towards the end of 2012, I only read the stuff that Angela/SK/YK etc send me. Now, I only glean through emails with political content. I have to say that during the times when I was reading political topics, I had become so aggressive and critical. Over 2012, I gradually morphed into a more positive person and I am very happy with where I am today. The end has yet to come and I have yet to be transformed into the person God wants me to be but I will try to live each day to the fullest, to be happy, contented, positive and productive.

So, for 2013, I will be celebrating change...whatever change that is needed in my life before I breath my last.

I have been meditating lots, reflecting, recollecting and even reminiscing. But through it all, one thing is for sure. I have kissed goodbye to the sentimental me and changing into a very strong, secure, stable and happy woman today.

The following collage features some of my favourite photos of myself.

Top row - 1965, Dec 25th 1976 - my baptism day, 1983 after my graduation, 1992 in Yosemite National Park.
Second row: 1993, Muir Woods, 2001 Brisbane, 1998 Chiangmai, 1999 Pedu Lake
Bottom row: June 2008, 50th birthday, October 2012 and November 2012.When I reviewed four decades of photographs, I realize one thing. In all my photos, I am always smiling happily but the ones taken in the last few months have a certain strength that was never there before. I can see how even the photos showed how naive, vulnerable and foolish I was in believing 'people' but no way now. Wisdom, strength of character, detachment and resilience have come into my life through the school of hard knocks.

I guess learning martial arts and training on my own has helped a bit. Whatever it is, I still thank God for all that I went through although deep inside, I wish I had done it differently but I will not look back with regret.

All I can say is that for the rest of my days, I just pray for the health, happiness, safety and security of my family not forgetting the success and future of my boys, their future spouses and for me to live to a ripe old age when I can play with my grandchildren. (Note: 'play' and not :-) babysit)

In closing, I wish you health, happiness and the best that life can offer...and may the love you have in your life for the ones you love...grow and grow. Have a great day!

CLICK HERE for one of my favourite songs.

ငရမန္ကန္း (သို႔) ရာမန္ခန္း အျငင္းပြားမွဳ႕ကို စမ္းစစ္ေလ့လာျခင္း

Posted: 09 Jan 2013 11:15 PM PST

scan0018ငရမန္ကန္း (သို႔) ရာမန္ခန္း အျငင္းပြားမွဳ႕ကို စမ္းစစ္ေလ့လာျခင္း

ဇန္နဝါရီ ၁၀၊၂၀၁၂ စန္းဦးေအာင္ M-Media

ပေဒသရာဇ္ သက္ဦးဆံပိုင္ ဘုရင္မ်ားေခတ္တြင္ ဘုရင့္မ်ိဳးႏြယ္မဟုတ္ေသာ သာမန္အရပ္သားမ်ားကို "င" တပ္၍ ေခၚဆိုေသာ ဓေလ့ အရ

Nga Ramankan = ငရမန္ကန္း
တခါတရံ  Nga Raman= ငရမန္

ဟုေခၚတြင္သည္။ သူအမည္အရငး္မွာ ရာမန္ခန္း (Ramankan Khan) သို႔မဟုတ္ ရာမန္ (Raman) သာျဖစ္ပါသည္။


မ်က္လံုး တဖက္ကန္း၍ ေခၚဆိုျခင္း (သို႔) မိသားစု အမည္ (ခန္း) မ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္၍ ေခၚျခင္း ဟုတ္မဟုတ္ ေရးသားထားျခငး္မရိွေပ။

အထက္ေဖာ္ျပပါ ေကာက္ႏႈတ္ခ်က္သည္  ဦးေဖေမာင္တင္ႏွင့္ GH Luce ဘာသာျပန္ဆိုေသာ မွန္နန္းရာဇဝင္ (The Glass Palace Chronicles of Kings of Burma ) ပထမအၾကိမ္ကို ေအာက္စဖို႔ တကၠသိုလ္ လန္ဒန္တြင္ ၁၉၂၃ ခုႏွစ္တြင္ ပံုႏွိပ္ ထုတ္ေဝျပီး ရန္ကုန္ တကၠသိုလ္ ပံုႏွိပ္တိုက္မွ ၁၉၆၀ တြင္ ထပ္မံပံုႏွိပ္ သည့္ ) ျမန္မာႏိုင္ငံသုတသန အသင္းမွ ထုတ္ေဝသည့္ စာအုပ္ စာမ်က္နွာ ၁၀၀ မွ ၁၀၃ မွ ကိုးကားေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္သည္။

သို႔ေသာ္ အစၥေရးႏိုင္ငံသား ဂ်ဴး လူမ်ိဳး ေဒါက္တာ မိုေရွေရးဂါး ( ထိုအခ်ိန္က ရန္ကုန္ျမိဳ႕ရိွ အစၥေရး သံ အရာရိွ၊ ေနာင္တြင္ အစၥေရး ႏိုင္ငံျခားေရး ဝန္ၾကီးဌာန ၊ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ႏိုင္ငံေရး ေလ့လာေရး ဌာနမွဴး တာဝန္ခံျဖစ္လာသူ ) ေရးသားျပဳစုေသာ ျမန္မာ့ေျမမွ မြတ္စလင္မ္မ်ား(The Muslims Of Burma)  စာအုပ္တြင္မူ ခမည္းေတာ္ အေနာ္ရထားမင္းကိုရဲ႕ ပုဂံ ထီးနန္းကို ဆက္ခံခဲသည့္ ေစာလူးမင္း ( ၁၀၇၇-၁၀၈၈) သည္ ငယ္စဥ္က အာရဗ္ လူမ်ိဳး မြတ္စလင္မ္ တစ္ဦးထံ ပညာသင္ၾကားခဲ့ေၾကာင္း ႏွင့္ သူဘုရင္ ျဖစ္ခ်ိန္၌ သူ႔ဆရာ၏ သား ရာမန္ခန္း (YAMAN KHAN) ကို ဥႆစား(ပဲခူး)ျမိဳ႕စားအျဖစ္ ခန္႔အပ္ခဲ့ေၾကာငး္ေရးသားခဲ့ပါသည္။ က်မး္ျပဳဆရာ မိုေရွးေရးဂါးမွ ေအာက္ေျခ ရွင္းလင္းခ်က္တြင္ ျမန္မာ စကားတြင္ R မရိွသျဖင့္ နာမည္အမွန္ Rahman Khan အား Yaman Khan ရမန္ခန္း(သုိ႔) ရမန္ကန္း ဟုေရးသားေၾကာင္း ေဖာ္ျပပါရိွသည္။

အလ်ဥ္းသင့္၍ ေျပာရမည္ဆိုလ်င္ သူသည္ မြတ္စလင္မ္တစ္ေယာက္ ျဖစ္သည္မွာ ေသခ်ာသည္ပင္လ်င္ပင္ ပထမ ျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္၏ ဒုတိယေျမာက္ ဘုရင္ ေစာလူးမင္းအား ေတာ္လွန္ျခင္းကို မျပဳလုပ္သင့္ေပ။ အထူးသျဖင့္ ေစာလူးမင္းသည္ ငယ္သူငယ္ခ်င္းျဖစ္ျပီး ဘုရင္က ျမိဳ႕စားအျဖစ္ ခ်ီးျမွင့္ေျမာက္စားထားလ်က္ ပုန္ကန္ျခင္း မျပဳသင့္ပါ။

ငယ္သူငယ္ခ်င္းျဖစ္ေသာ္လည္း ဘုရင္ႏွင့္ ေဝးေဝးေနသင့္ပါသည္။ ေလးစားေၾကာက္ရြံ႕မႈရိွရပါမည္။ ဘုရင္က ေခၚ၍ အတူတူ ေၾကြအံ့ ကစားရျခင္းရိွလွ်င္ပင္ အႏိုင္မကစားသင့္ပါ။ ယခုမူ အႏိုင္ကစားရံုမက လက္ခေမာင္းပင္ခတ္လိုက္ျခငး္မ်ာ မသင့္ေလ်ာ္ပါ။  ေစာလူးမင္းက ရွက္ရမ္းရမ္း၍ မင္းေယာက်္ား ပီသလွ်င္ သတၱိရိွက ေထာင္ထားျခားနားဟု ေျပာလွ်င္ပင္ ဝန္ခ်ေတာင္းပန္သင့္ပါသည္။

ရာမန္ခန္းမွာ ေၾကြအံကစားျခင္းသာ ေတာ္သည္မဟုတ္ စစ္ပရိယာယ္လည္း ၾကြယ္သူျဖစ္သည္။

ပုဂံ ကမ္းလြန္ ဧရာဝတီ ျမစ္ကမ္း ျပည္ေတာ္သာကၽြန္းတြင္ ရႊံ႕ႏံြ႕ေတာ၌ ဝါးျဖင့္လုပ္ေသာ ဆင္ရုပ္ျမင္းရုပ္ လူရုပ္မ်ားေထာင္ထားျပီး ည အခ်ိန္ က်န္စစ္သားႏွင့္ အင္အားေတာင့္တင္းေသာ ပုဂံစစ္သားမ်ားကို စစ္ျမွဳျပီး ေထာင္ေျခာက္ထဲ၌ ပိတ္ဖမ္းခဲ့သည္။

စစ္ႏိုင္ခ်ိန္၌ ေစာလူးမင္းကို မသတ္ဘဲ ေကာင္းစြာ ျပဳစု၍ ေတာင္းပန္ျပိး စစ္ေရး ေလ့က်င့္ျခင္းသာ ျဖစ္ေၾကာင္း ေလ်ာက္ထား အသနားခံပါက အသက္ေဘးမွ လြတ္ေျမာက္ႏိုင္သည္ကို မခန္႔မွန္းမိဘဲ ဘုရင္ကို သတ္ခဲ့သျဖင့္ က်န္စစ္သား လႊတ္ေသာ မုဆိုး ငဇင္ လုပ္ၾကံျခင္းခံရျပီး ကြယ္လြန္ခဲ့သည္။

scan0016  scan0018

scan0017


Pelajar Dicekup Sembunyi Bawah Katil Hotel Bajet

Posted: 10 Jan 2013 01:22 AM PST

Kluang - Bahana tidak berfikir panjang dan terlalu mengikut nafsu, seorang pelajar perempuan tingkatan lima sanggup ponteng sekolah kerana ingin berjumpa teman lelakinya di sebuah hotel bajet di bandar ini, pagi semalam.

Malangnya, mereka dicekup berkhalwat dalam serbuan dilakukan Pegawai Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Johor (Jaij) kira-kira jam 9 pagi.

Pegawai Tadbir Jaij daerah Kluang, Mohd Khalil Md Noor berkata, serbuan dilakukan hasil aduan dan maklumat awam.

"Sewaktu operasi dijalankan, lelaki berusia 18 tahun berkenaan yang bekerja di pasar malam membuka pintu bilik hotel, manakala pelajar yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) itu menyorok di bawah katil lengkap berpakaian sekolah dan bertudung.

"Hasil soal siasat dijalankan, pelajar tersebut pada mulanya pergi ke sekolah tetapi tidak masuk ke kelas sebaliknya menunggu teman lelaki mengambilnya di sekolah," katanya kepada Sinar Harian.

Mohd Khalil berkata, pasangan berkenaan akan di dakwa di bawah Seksyen 27 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Johor 1997 dan jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Difahamkan, ibu bapa pasangan tersebut akan dipanggil untuk ke pejabat agama malah, pengetua serta guru kaunseling turut dimaklumkan mengenainya.

Another Demo Circus??

Posted: 10 Jan 2013 05:10 AM PST

What kind of a show can we expect this Saturday?
A 'peaceful' perhimpunan pembangkang?

Although word has it that it may be held in the Stadium Merdeka, will there be trouble and will tempers flare up?

How many supporters and police personnel will be hurt this time?
Who are the canine youngsters lured to another showdown by the so called wise leaders of PR?

I agree..though not fully..everybody is entitled to his own opinion.
BN do have a handful of leaders who have behaved like stinking toilet paper.

As an ordinary UMNO member, I am not excluded from that frustration.
Hey..I'm fed up with DSRM for her extravagance and with some BN leaders who have made us drool on their gigantic wealth..
But they're not going to be in the forefront forever.

Nevertheless, I'm still an UMNO member..not that devoted, but it's my duty.
I will continue to campaign for BN..not that I'm so gay about it.
Let our BN win over PR in the PRU 13.

In Pahang, our MB has always been a kindhearted soul to all the rakyat..
I'm anchored in BN because of his humble and charitable character.
Otherwise I would not have lifted a finger.

UMNO leaders come and go.... some have brazenly behaved like greedy pigs.
*Jawab lah kat akhirat nanti..dosa masing2* 
But..the opposition leaders in PKR and DAP are worse off!

I reserve my comments about PAS leaders.
Some are spiritually strong and I respect them.
I'm in no capacity to simply assault them verbally.. 

For those voting the opposition, please carry on..it's not a sin.
Your vote is your choice but think of the human safety and high costs of injury in a huge rally.
Please do not let people have the satisfaction of saying 'padan muka'.

As usual, the alarm bell is clanking madly for everybody to be careful.
I've issued reminders to my children not to enter KL on Saturday and to stock some groceries.

Why must PR spoil the bliss of those who have to get into town for other important reasons.
Time for PR to stop this display of strength with regards to its army of voters.
PR loves to parade its political support by holding gatherings that can put lives on the line.

Demonstrations may work in the Middle East or other countries but most of us just loathe it!
It's thoroughly not our Malaysian style..

[HKR 112] Mat Sabu: Tiada Perarakan, Cuma Berjalan Lenggang Lenggok Ke Stadium Merdeka..

Posted: 09 Jan 2013 10:36 PM PST


Pengerusi Himpunan Kebangkitan Rakyat Mohamad Sabu memberi jaminan bahawa penganjur tidak akan mengadakan perarakan ke Stadium Merdeka bagi perhimpunan 12 Januari.

"Tidak ada perarakan, cuma berjalan lenggang lenggok secara bersantai ke sana," katanya sambil diiringi ketawa kecil wartawan.

Tambahnya, penganjur akan memaklumkan kepada ketua polis negara Tan Sri Ismail Omar mengenai kesediaan Stadium Merdeka untuk membenarkan lokasi itu digunakan bagi perhimpunan tersebut.

Selain itu, penganjur juga akan menghantar wakil untuk bertemu ketua polis daerah Dang Wangi Zainuddin Ahmad esok bagi menyelaras kerjasama berhubung perhimpunan tersebut.

"Hasrat IGP mahukan perhimpunan ini himpunan yang bersejarah, aman, teratur sebelum pilihan raya umum kerana selepas ini Pakatan Rakyat akan mengambil alih melalui proses demokrasi.

"Himpunan ini akan menjadi rekod kepada negara dunia ketiga dengan memberi isyarat kepada SPR dan pengamal media kerajaan supaya menunaikan tuntutan rakyat.

"Kita tak mahu ambil alih (negara) melalui pertumpahan darah," katanya.

Selain itu, pihaknya akan menghantar delegasi itu bertemu dengan OCPD Dang Wangi Zainuddin Ahmad esok untuk menyelaraskan kerjasama bagi menjaya perhimpunan tersebut, katanya.

Seorang lagi anggota jawatankuasa penganjur, Tian Chua berkata beliau tidak melihat bahawa kekacauan akan berlaku dalam perhimpunan berkenaan.

"Pihak penganjur dan polis sentiasa mengadakan perbincangan dan dialog untuk memastikan ia berjalan dengan lancar," kata Tian.

Polis juga tidak meletakkan syarat yang melarang orang membawa kain rentang pada perhimpunan tersebut dan pihaknya memberi jaminan akan bekerjasama dengan pasukan keselamatan pada hari tersebut.

"Polis tidak akan membuat sekatan jalan raya. Polis memberi jaminan tidak akan ada halangan. Dan kita ada wakil untuk bantu orang ramai ke stadium.

Seorang lagi anggota jawatankuasanya, Hishamuddin Rais berkata, perhimpinan berkenaan antara lainnya akan diisi dengan ucapan pemimpin parti politik, NGO dan diselang seli dengan lagu dan bacaan puisi oleh Sasterawan Negara Datuk A Samad Said.

Pihak penganjut juga akan membaca deklarasi Himpunan Kebangkitan Rakyat dan diakhiri dengan bacaan doa oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat, katanya. -mk

Comandan Berjalan Lenggang Lenggok HKR #112 Stadium Merdeka

Masjid Negara -
YB Khalid Samad, YB Azmin Ali, YB Mujahid

Pasar Seni -
YB Elly Wong, YB Siti Mariah, YB Teresa Kok

Masjid Rahman(UM) -
Adam Adli, YB Nurul Izzah, Safwan Anang, Raja Iskandar, YB Ng Swee Lin

KLCC -
Mazlan Aliman, YB Husam Musa, YB Teng Chang Kim

Jalan Sultan -
Ishak Surin, YB Fuziah Salleh, Wong Tak, YB Tan Kok Wai

KL Sentral/Brickfields -
Arun (PSM), Rajaratnam, Faizal OkU, Mariah Chin

No postings

Posted: 09 Jan 2013 07:13 PM PST

I will be away for a month. There will be no postings from now until I am back. Peace!

Remembering 901161 WO 2 Lenggu ak China Seri Pahlawan Gagah Perkasa

Posted: 09 Jan 2013 09:13 PM PST

Correction in this story, on the name of Lenggu's wife. His wife's name was Lindan ak Galau, she is the daughter of Tuai Rumah Galau,Nanga Engkuah. Thanks to Sekechai, for this information. Further information I received from a Guest in the comments was this: 901759 Sergeant Nyanggau ak Sumping PPS, BBS, was the unsung hero who came up with the iniative to light up the Landing Point with solid fuel (hexamine tablets) to facilitate the the safe landing of a RMAF helicopter at night to airlift 2Lt Annuar Basha togther with the wounded soldiers. Without his courage efforts and initiative to save his fellow soldiers lives, the RMAF helicopter would not have made it to airlift the wounded heroes. 

The 3rd Malaysian Infantry Brigade was under the the command of the 1st Division in Region 2. The Commander of Region 2 was a Major General Dato Syed Mohamad bin Syed Ahmad Al-Sagoff. Whereas 3 Brigade was commanded by Brig Gen Mohamad Ghazali bin Dato Mohamad Seth. The Tactical Headquarters of 3 Brigade was located at Kanowit. This was during Operations Spear Head 111. The units involved in this operations were the 1st Battalion Rangers, 1st Squadron Special Forces and the 1st Battalion Royal Malay Regiment. All units were tasked to clear the areas between the border of Sarawak and Kalimantan, heading South until Batang Rajang. Before the Commander of 1 Div left the service he made a courtesy call on the 1st Battalion Rangers, which was based in Nanga Engkuah, Sungei Katibas, Song. The Commanding Officer at that time was Lt Col Syed Abdul Aziz bin Syed Razak. The CO was to join the Divisional Commander at a farewell party organised by the civillian authorities in Sibu for the night.

2Lt Anuar Basha Khan bi Hj Zakaria (410438), was contacted by his CO on the morning of the 20th January 1971 at around 1100 hours through the radio set. He was at that time the Regimental Signals Officer, his CO directed him to go to Nanga Bangkit, which was located in the Sungei Katibas area, in the lower Nanga Engkuah area. He was tasked to inform all the heads of the long houses (Tuai Rumah) to come to the 1st Rangers Tactical Headquarters for a Civic Action Meeting, between the CO of 1st Rangers and the Elders of the Long Houses, on the 21st January 1971. Apart from that, they were required to find out the construction materials needed to build a hostel for students in Nanga Bangkit by the Assault Pioneer Platoon of the 1st Rangers.

Before lunch, 2Lt Anuar instructed 901161 WO 2 Lenggu ak China to prepare 12 men for the move, including the CSMI (Lenggu ak China). The rest of the party were 901564 Rgr Umok ak Mambang, 901326 Rgr Lian Anyi, 901564 Rgr Limping ak Gayang, 901468 Rgr Engkas ak Judik, 901591 Rgr Nawawi bin Saffie, 901685 Rgr Kelabu ak Nyalang, 901720 Rgr Midong ak Gundi, 901686 Rgr Suntai ak Duin, 901422 Rgr Shaffiee bib Saat and 208072 Signaller Ahmad bin Shafie. Their mission in the evening was to get the information on construction material required for the hostels. Also to make sure that all the Elders of the Long Houses were informed about the meeting that was to take place on the 21st January at 1000 hours the following day in the morning. At precisely 1400 hours WO2 Lenggu reported to 2Lt Anuar along with the men. 2Lt Anuar gave his orders before the move. He emphasized on riverine anti-ambush drills.

* During that period there were no clearly defined manuals on riverine ambush, that is, in the event whilst moving in a boat, the courses of action to be taken by the soldiers in a boat.
Left : The covetted "Seri Pahlawan Gagah Perkasa" which supersedes the title Tun or any other.

2Lt Anuar had to be innovative and imaginative in giving out his orders for actions on probable or likely events that could happen on a move. He had to conjure up all of this using his appreciation (logical sequence of thought) skills. When a commander appreciates, he takes into consideration, the "ground", routes, best approaches" and many other factors, deriving at a best solution. Most of the time not perfect, though workable, which will be translated into orders, for the men.

The "Sungei" Katibas is deep, swift flowing and a treacherous river especially during the rainy season. The rainy season was between October and February. This makes the river wide to around 30 to 40 meters. All of them were aware that a possiblity of an ambush happening was very likely, as the route was used every two or three days for resupply tasks. Song was located at the lower reaches off Nanga Engkuah, where the !st Ranger's Tactical Headquarters was located. The movement by boat between Song and Nanga Engkuah normally takes three and a half hours.

At around 1430 hours in the evening, they left Nanga Engkuah. The lead boat carried 6 soldiers, the in - charge was WO 2 Lenggu ak China. He was ordered to move close to the right bank of the river. The other boat commanded by 2Lt Anuar comprising of 7 men moved close to the left bank of the river behind the leading boat. From Nanga Engkuah they headed straight to Nanga Bangkit, where 2Lt Anuar met up with the teacher of the school. He got all the information pertaining to material requirements for the building of a hostel for that school.

On the way back they stopped at all the Long Houses, on the left and right of the Sungei Katibas, to inform them of the meeting, that was to come to the 1st Rangers Tactical Headquarters for a Civic Action Meeting, between them and the CO of 1st Rangers. After stopping at Rumah Eton, the sixth Long House, they headed towards Rumah Dinggai. Rumah Dinggai was believed to be a strong supporter of North Kalimantan Communist Party, this was based on the intelligence gathered on that particular Long House. Rumah Dinggai was located on the right bank of the Sungei Katibas, around 500 metres upstream was the Sungei Ning which flowed into the Sungei Katibas. At the meeting of the two rivers was a cape, which was known as Cape Batu Babi ( Tanjung Batu Babi). Here the right bank of the river was hilly and covered with thick vegetation. As the boat was crossing the estuary of the Sungei Ning, they were fired upon from the right bank.

The outboard motor of the leading boat became the main target of the Communist Terrorists. They then, started firing at the soldiers in the boats. The soldiers in the boats who had anticipated an ambush happening, had earlier cocked (locked and loaded) their weapons before the move. They returned fire to the river bank where the hostile fire was coming from. As the boat of WO 2 Lenggu was closest to the right bank of the river, the momentum of the now disabled outboard motor, made the boat run aground on the banks of Cape Batu Babi.

WO 2 Lenngu ak China leapt out of the boat onto the bank in a flash. Though in a very dangerous situation, he yelled out the words " Charge !! Charge !! Charge !! Charge !!" Firing into the enemy on the run, in the true fighting spirit of an Iban Warrior, displaying valour in the highest traditions of the Ranger Corps. Five of his men like wise followed him, the bullets of the dastardly enemy slammed into them that fateful day. They fired into the enemy, hitting some of the enemy. They continued firing until they could move no more. They fell and lay still.

2Lt Anuar on seeing this happening, yelled out the cry of the Ranger Corps, to rally his men, "Agi Idup !!" He received a resounding reply of "Agi Ngelaban !!" , from his men. They opened fire on the enemy concentrating on the right bank. The enemy must have at that moment identified 2Lt Anuar as the Leader, started bringing fire to bear on him. The whole boat of his was now being concentrated upon by the enemy. The boat's engine went dead after repeatedly being hit. They tried to start it, it did not work. They were on the left bank. As this was happening Rgr Suntai was hit in the head by a round from the enemy, the impact hurled him into the river. His body was found two days later. Two of 2Lt Anuar's men, Rgr Engkas and Rgr Kelabu threw themselves into the river to escape the fusillade of fire directed at them. A normal reaction when there is no cover. They swam to the left bank, took cover and returned fire. 2Lt Anuar, Rgr Nawawi, Rgr Midong and Signaller Ahmad were the only ones left on a spinning boat. Spinning, as the boat was adrift at the confluence of two rivers, the Sungei Katibas and Sungei Ning, the currents were strong.

Even as the boat spinned the men in the boat continued returning fire. 2Lt Anuar felt, something hit him on the head very hard. he looked to the left and right, he saw that his men were still fighting back fiercely against the enemy. He felt his head and felt blood flow freely from his head. Only then did he realise that he had been shot in the head by the enemy. This made him furious, he continued firing at the enemy. As he put in his fourth magazine of bullets, his fingers did not have the strength to squeeze the trigger anymore. Rgr Midong who was in front saw his commander hit, was soon after that shot himself, his wrist was penetrated by a .303 round and his left knee hit by shotgun pellets. After that even though he continued firing, his shots were not that effective. Rgr Nawawi alone continued firing, Signaller Ahmad too was shot. As they were being fired at, the skies opened up with a heavy downpour. This was a blessing in disguise as the enemy could not aim accurately anymore, as it was raining cats and dogs. The shooting lasted for another 5 minutes. After that the enemy withdrew.

The boat was adrift, after 20 minutes of drifting carried by the swift currents, no one was moving in that boat, except for Rgr Nawawi. This drifting boat by chance, came across the boat carrying their Commanding Officer, Lt Col Syed Abdul Aziz bin Syed Razak who was on his way from Song to Nanga Engkuah. 2Lt Anuar was carried to Rumah Eton, whilst one of his soldier's Rgr Nawawi took the CO and his escort to the place where the ambush occured. When they reached the spot where the ambush occured they found WO2 Lenggu ak China barely alive, badly wounded. The soldiers who charged the enemy with Lenggu gave their ultimate sacrifice for this nation in the highest traditions of the Ranger Corps, with life's blood, Malaysian fashion. They were Rgr Umok, Rgr Lian, Rgr Limping, Rgr Shafie and Rgr Merican who lay lifeless in the same position they fought the enemy from. 

The CO brought back the badly wounded Lenggu to the Tactical Headquarters. He ordered Lt Ragunathan to lead a section (10 men) of men to conduct a follow up on the enemy. He was also ordered to destroy them. Lt Ragunathan with his men started tracking the enemy from the enemy ambush position. In the ambush position they found 5 dead soldiers and two of the enemy dead, killed by Lenggu and his men. The enemy, from the tracks left behind was estimated to be 27 strong. The following day Lt Ragunathan came upon the bodies of two more dead enemy, who had died of their wounds, inflicted by Lenggu and his men. Another boat carried 2Lt Anuar, Rgr Midong and Signaller Ahmad back to the Tactical Headquarters. 2Lt Anuar was placed on a stretcher beside Lenggu who was in critical condition with wounds to his stomach and head.


The CO had already requested for an air evacuation for all the wounded. Those days it was quite difficult to get air support as there were a limited number of aircraft, not that the Airforce did not want to oblige. This worried 2Lt Anuar. Luck was on their side, later at night a helicopter arrived to land on a LP, lit by a full moon at 2030 hours. The helicopter was commanded by Captain Leong Fok Siong (RMAF) and his co-pilot was Lt Aziz bin Alwi (RMAF), the navigator was Lt Munusamy(RMAF). There was a doctor in attendance, who treated them for their immediate needs. The helicopter arrived too late for WO2 Lenggu ak China. He died before the heli arrived. His body was not flown out. He was buried at Nanga Engkuah as his wife, Undan ak Gulau, was from Rumah Gani, in Nanga Engkuah. 2Lt Anuar, Rgr Midong and Signaller Ahmad were flown to Sibu, straight to Hospital Lau Kimg Howe.

2Lt Anuar's head was operated on, he was unconcious for several days. Seeing that his chances for survival were slim, his parents from Penang were flown over, to be by his side. Miraculously he recovered, he had to undergo physiotheraphy to regain his faculties. He had to learn how to read, speak and write again, as the bullet had damaged his brain, affecting his performance. He overcame all these odds stacked against him. He rose to the rank of a Lieutenant Colonel, pushed by a strong deternination to succeed.

WO2 Lenggu ak China was born in Sungei Baloh, Ngemah, Kanowit, Sarawak in 1944. He begun his military career on the 10th February 1964 by joining the 1st Battalion Rangers. He was in the Support Platoon of 1st Rangers rising to the rank of WO2, his appointment being Company Sergeant Major Instructor (CSMI). An appointment related to assisting the CO in the training of the Battalion. When he died his wife, Undan ak Galau was pregnant. She gave birth to a child, Valentine ak Lenggu around 8 months after the death of Lenggu. Valentine followed the footsteps of his father by joining the Army. He also left behind two other children from his earlier marriage with his first wife. They were Georgaiana and Sthalman ak Lenggu.

Undan ak Galau related that, on that fateful day," I was in the Long House, when I heard that my husband was involved in a battle. I was worried as he told me that he was not going anywhere that morning. I rushed to the Tactical Headquarters to see my husband. I saw how badly he was wounded, I just could not contain my tears. He told me in the beginning not to cry and that he would not die. As they were carrying him to the Officer's Mess at the Tactical Headquarters, he whispered very softly to me that he was going to die. Before that he told Lt Col Syed Abdul Aziz not to worry, as I was carrying someone to replace him (" Tidak mengapa saya mati tuan saya sudah ada pengganti")." She remained a widow bringing up her only child and her two step children.

For his valour in the face of the enemy, against great odds, in the highest tradition of the Ranger Corps the King bestowed upon him the nation's highest valour award, the "Seri Pahlawan Gagah Perkasa". The award was presented to Undan ak Galau on the 26th June 1976. Source.

* "Years later when I was the G3 Ops of HQ 1 Div, I got hold of some documents from the SB, which were kept in the Ops Room. One of them was a confession recorded by the commander of the Sg Katibas ambush. In it he said that he had observed the movements of soldiers along the river and had prepared the ambush in advance. He never expected anyone to walk out of there alive, as the killing ground was well covered. Lenggu's frontal assault was totally unexpected and crazy, he said. Lenggu managed to kill some of his men and that prompted him to abandon the position when it became untenable." - Lt Col (Rtd) Fatholzaman Bukhari 

The Saudis’ PR ‘Roads’ Show One of a series of lavish attempts to throw sand in the eyes of the West By Nina Shea

Posted: 09 Jan 2013 07:03 PM PST

Even before the "Arab spring" revolts — indeed, ever since the 9/11 attacks on American soil by mostly Saudi terrorists — the Saudi royal family has assiduously waged a public-relations campaign to improve its image by sponsoring major cultural initiatives in the West. In 2012 alone, these included the opening of the King Abdullah interfaith-dialogue center in Vienna, an Islamic-art wing at the Louvre in Paris, and "Roads of Arabia," an archaeological exhibition now on display in Washington, D.C., at the Smithsonian Institution.
All these are sophisticated and lavish attempts to throw sand in our eyes. At home, meanwhile, the Wahhabi-partnered monarchy has yet to shed its grossly intolerant ideology and policies toward other religions, which it so dangerously has spread to Muslim communities in Afghanistan, Pakistan, Somalia, and other countries.

No church or other non-Muslim house of worship is allowed in Saudi Arabia. This, despite the fact that, as Christoph Cardinal Schönborn of Vienna observed last June to an influential Washington audience, Saudi Arabia may now be home to one of the Middle East's largest Christian populations. Over a million of Saudi Arabia's foreign workers may be Christians, and some, like the Filipino chauffeur who drove me around Riyadh in 2011, have lived there for several decades.

Foreign workers who attempt to gather quietly in house churches are hunted down by the religious police. Such was the fate of 35 Ethiopian Christians in Jeddah who were arrested, strip-searched, and jailed without due process for nearly eight months last year for secretly holding a Christmas-season worship service.

Bibles cannot be distributed in the kingdom. Christian signs and symbols cannot be displayed; religious garb, rosaries, and crosses are prohibited from view. When an Italian soccer team came to play a match in Saudi Arabia, it had to blot out part of the cross on the team's jerseys, turning their logo into a stroke instead. Even secular symbols associated with Christmas are banned; one year, in the American school, a Santa Claus barely dodged the religious police by escaping through a window.

And Saudi policy is to spread this intolerance to other Muslim communities. Corner readers will recall that Cliff May reported on a stark reminder of this: the March 2012 directive of the Saudi grand mufti, who serves at the pleasure of the king and whose salary is paid by the state, declaring that it was "necessary to destroy all the churches in" the region.

Part of the solution is the reform of public education, which continues to indoctrinate students in violent and hate-filled teachings toward the religious "other." Repeatedly over several years, and despite documentation to the contrary, American foreign-policy experts have taken Saudi disinformation about textbook reform at face value. As Stephen Schwartz reports, Karen Elliott House's otherwise informative new book, On Saudi Arabia: Its People, Past, Religion, Fault Lines — and Future, appears to fall for it as well.

Some of the revised textbooks are now posted on the Saudi government's official website. So far, however, these do not include the problematic tenth-, eleventh-, and twelfth-grade textbooks. These upper-grade texts include lessons on the need to fight "infidels" and "polytheists" unless they convert to Islam or take out protection contracts with the Muslims. One text calls for punishing apostates with death unless they repent. Another promotes "jihad" for "wrestling with the unbelievers by calling them [to the faith] and fighting them." And Saudi textbooks are disseminated globally. As for the "revised" materials on the Saudi website, they too continue to teach shocking lessons in intolerance. In a section headlined "Beneficial lessons from the conquest of Khaybar," for example, one seventh-grade book issued by the Education Ministry now instructs:
A. The Jews are a cunning and malicious people, and it is in their nature to break treaties. B. People of the covenant (ahl al dhimma/Jews & Christians) are permitted to remain in the Abode of Islam when [the Muslims] have triumphed over them, and if it is to the benefit of the Muslims. C. Joining into a period of agreement with the people of the covenant (ahl al-dhimma/Jews & Christians) is permitted when [the Muslims] have triumphed over them, and according to the will of the Muslims' leader.
National Review
1   2   Next > 

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

If past is prologue, the White House will oversee the release of the 1993 WTC bomber By Michelle Malkin

Posted: 09 Jan 2013 07:04 PM PST

Egypt's terror-coddling president, Mohamed Morsi, has repeated his arrogant demand that America free convicted 1993 World Trade Center mastermind Omar Abdel Rahman. I'd like to report that President Obama repeated his unequivocal rejection of the Muslim Brotherhood leader's entreaties. But as of this writing, no such public statement or restatement yet exists. That's right. Obama has kept mum about Morsi's vociferous lobbying on behalf of Abdel Rahman, the "blind sheik," who is serving a life sentence at a maximum-security prison in North Carolina for seditious jihad conspiracy. The commander-in-chief's silence speaks volumes.

Morsi started publicly haranguing the U.S. to have mercy on the ol' blind sheik back in September. Representative Peter King (R., N.Y.) confirmed to the New York Post at the time that the Egyptian government had "asked for his release" and that the Obama administration was considering the request. Underlings denied any talks were underway, but pressure on the White House had been building since at least last June, when the State Department granted a visa to a member of the radical Egyptian terrorist group Gamaa Islamiyya (the very group the blind sheik is alleged to lead). The Gamaa Islamiyya representative joined an entire delegation of Egyptian lawmakers who met with top State Department and White House officials. They reportedly discussed the possible release of the blind sheik with at least one Obama national-security official. 

In late August, Gamaa Islamiyya scheduled and organized a protest at the Cairo embassy to further ratchet up public pressure to free the blind sheik. Not coincidentally, a terror mob attacked the Cairo embassy on 9/11/12. While Obama minions were busy blaming an obscure YouTube video, the Department of Homeland Security had warned two days before the Cairo attack that jihadists were inciting the "sons of Egypt" to attack the embassy over Abdel Rahman. "Let your slogan be: No to the American Embassy in Egypt until our detained sheikh is released," the incitement thundered. Morsi has now amended his plea to include an array of "humane" benefits and visitation privileges for the murderous Islamic cleric "because he is a man, an old man, and he deserves full care." Lest you need reminding, the wily blind sheik has used his visitation privileges to wreak more terror from behind bars. His radical left-wing lawyer Lynne Stewart was convicted in 2005 of helping her client, the imprisoned sheik, smuggle coded messages of Islamic violence to outside followers, in violation of an explicit pledge to abide by her client's court-ordered isolation.

This "old man" is a virulent anti-American propagandist who condemned Americans as "descendants of apes and pigs who have been feeding from the dining tables of the Zionists, Communists, and colonialists." He has called on Muslims to "destroy" the West, "burn their companies, eliminate their interests, sink their ships, shoot down their planes, kill them on the sea, air, or land." And he has issued bloody fatwas against U.S. "infidels" that inspired the 1993 WTC bombing; the 1997 massacre of Western tourists in Luxor, Egypt; and the 9/11 attacks.

As GOP watchdogs call for Obama to keep the blind sheik locked up, we will no doubt hear more slick protestations that the White House has "no plans" to release the terror preacher. But I'm with Andrew McCarthy, the former assistant U.S. attorney who prosecuted Abdel Rahman: McCarthy warned last fall, "There's no way to believe anything they say."

This is the administration, after all, that endorsed the release of convicted Lockerbie bomber Abdelbaset al-Megrahi, whose terrorist act resulted in the murder of 189 Americans. The Obama White House feigned "surprise" over the release, but documents obtained by the Sunday Times of London in 2010 revealed that the administration "secretly advised Scottish ministers that it would be 'far preferable' to free the Lockerbie bomber than jail him in Libya." This is the administration whose attorney general was a senior law partner for Gitmo-detainee cheerleaders Covington and Burling. 

This is the administration that tried to shove Cirque du Jihad civilian trials in NYC down America's throat, over objections from 9/11 families and national-security experts. This is the administration that has rolled out the red carpet for scores of visitors who belong to groups serving as fronts for the Muslim Brotherhood, Hamas, and other militant Islamic outfits. This is the administration that lied and blamed a YouTube video for its own dereliction of duty at our consulate in Benghazi, Libya. This is the administration that suffers from chronic and deadly apologitis when it comes to dealing with the demands of the Religion of Perpetual Outrage.

This is the administration that continues to deny it has plans to shut down Guantanamo Bay and transfer inmates to the U.S., all while it has quietly moved forward to purchase the Thomson Correctional Center in western Illinois "to provide humane and secure confinement of individuals held under authority of any Act of Congress" — meaning Gitmo detainees. Denial is a river that runs through 1600 Pennsylvania Avenue, but the Obama administration's tone-deaf acts of jihad appeasement speak for themselves. Concern is more than warranted. It's de rigueur. National Review


Michelle Malkin is the author of Culture of Corruption: Obama and His Team of Tax Cheats, Crooks, and Cronies. © 2012 Creators.com

No comments: