Thursday, January 31, 2013

Happy Birthday Kuala Lumpur

Happy Birthday Kuala Lumpur


Happy Birthday Kuala Lumpur

Posted: 31 Jan 2013 08:12 AM PST

I'm staying in Kuala Lumpur but working in Selangor. So today is a working day for me. Whoever working in Kuala Lumpur will get a off day and i hope the traffic today will be good. BTW, i would not be able to go to the gym in KL early this morning as they only open @ 9am.

Anyway, whoever gotten this day off... please enjoy eh~

VIDEO & BERGAMBAR: Tangisan Anak Gajah Melihat Ibunya Yang Mati Keracunan Di Sabah

Posted: 31 Jan 2013 09:54 AM PST


Gajah Borneo Mati Diracun

KOTA KINABALU: Sesuatu yang menyayat hati bagi pakar veterinar, Dr Sen Nathan apabila melihat seekor anak gajah pigmi Borneo cuba menggerakkan ibunya yang sudah mati di Hutan Simpan Gunung Rara, Tawau di Sabah.

Pakar veterinar Jabatan Hidupan Liar Sabah itu menyaksikan sendiri detik berkenaan ketika melakukan siasatan berhubung misteri kematian sepuluh ekor gajah terdiri daripada tujuh gajah betina dan tiga gajah jantan di Unit Pengurusan Hutan (FMU) 23, kawasan konsesi Yayasan Sabah di hutan simpan berkenaan iaitu kira-kira 130 kilometer dari Tawau.

"Saya berasa sangat sedih, tiada perkataan untuk menggambarkan perasaan saya," katanya, sambil menambah bahawa anak gajah jantan berusia tiga bulan bernama Kejora itu telah dihantar ke Zoo Hidupan Liar Lok Kawi untuk dijaga termasuk bagi memberi susu botol.

Sepuluh ekor gajah berumur antara empat hingga 20 tahun ditemui mati antara 29 Disember dan 24 Januari lalu di kawasan Lembah Danum dan Lembangan Maliau.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Datuk Dr Laurentius Ambu berkata keracunan mungkin punca utama kematian gajah berkenaan.

"Post mortem yang dilakukan mendapati tiada kesan kecederaan akibat tembakan sebaliknya bahagian organ dalaman gajah-gajah berkenaan rosak teruk. Selain bahagian usus, mulut dan anus mereka turut didapati berdarah.

"Kami mengesyaki terdapat unsur keracunan daripada bahan makanan yang mereka makan (toksin semulajadi atau racun perosak) tetapi kita masih menunggu laporan makmal analisis kimia," kata Dr Ambu.

Menurut Ambu, laporan pertama diterima pada Selasa ketika pegawai Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) menjalankan kajian hidupan liar dimaklumkan oleh seorang pekerja mengenai kematian gajah kira-kira 5 kilometer dari pintu Syarikat Empayar Kejora Sdn Bhd iaitu sebuah anak syarikat Yayasan Sabah.

Katanya gajah berkenaan mungkin termakan racun di tempat lain dan berjalan beberapa kilometer sebelum rebah di kawasan berhampiran Empayar Kejora.

"Kami percaya bahawa kematian semua gajah ini ada kaitan antara satu sama lain," katanya. -mstarကိုင္ဇာ – ေမာင့္အိပ္မက္ေမ

Posted: 31 Jan 2013 06:04 AM PST


“Mengapa Polis Tembak Mati Isteri Saya?”

Posted: 31 Jan 2013 07:35 AM PST


Seorang pemandu lori menuntut siasatan bebas mengapa isterinya ditembak mati oleh polis selepas berlaku kejar mengejar kereta dua minggu lalu di kawasan perumahan dan berakhir dengan kejadian tembak.

Insiden berlaku pada 18 Januari pada jam 8.30 malam, apabila Pua Bee Chun, seorang suri rumah berusia 22 tahun bersama rakannya, dikejar polis semasa memandu di Taman Sentosa di sini.

Foo Voon Kong, 26 tahun memberitahu wartawan bahawa isterinya, menurut bedah siasat, mati akibat peluru menusuk ke bahagian jantung.

"Ada 24 lubang peluru di tepi pintu keretanya,"
kata Foo.

"Saya diberitahu oleh seseorang, saya ingat dia bergurau dan meminta agar tidak bergurau. Kemudian dia bawa saya ke tempat kejadian dan apabila saya tiba, isteri saya sudah dalam beg mayat," kata ayah kepada dua orang anak itu.

"Polis tembak isteri saya," katanya lagi.

Beliau berkata pihak berkuasa tidak memberi sebarang keterangan mengapa Pua, yang dikatakan seorang yang baik ditembak mati. Foo membuat laporan polis dan beliau mahu tindakan diambil ke atas polis Klang kerana gagal memberitahu sebab menembak isterinya.

Kematian Pua berlaku dalam pada pelbagai pihak mendesak Putrajaya menubuhkan Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis (IPCMC) selepas kemarahan orang ramai dia atas dua kematian melibatkan polis bulan ini.Dua minggu lalu polis dituduh memukul pengawal keselamatan berusia 41 tahun C. Sugumaran ketika tangannya digari dan didakwa dipukul beramai-ramai oleh polis dan sejumlah 20 orang awam lain.

Kematian Sugumaran adalah sebahagian dari kes kematian melibatkan polis, termasuk kematian dalam tahanan Chang Chin Te awal tahun ini, A. Kugan dan R. Gunasegaran pada 2009, dan kematian dalam kejadian tembakan seorang lelaki berusia 14 tahun Aminulrasyid Amzah pada tahun 2010.

Dalam semua kes, polis menafikan sebarang salahlaku.

Dalam kes Pua, polis sekali lagi dituduh cuba menyembunyikan kesalahan apabila Foo mendakwa rakaman yang dirakam oleh kamera litar tertutup dirampas dan dipadamkan.

"Dengan memadamkan bukti itu sudah menjadi kesalahan jenayah," kata ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo, peguam yang mewakili keluarga tersebut.

Menurut Foo, kamera tersebut kepunyaan penduduk di kawasan tersebut apabila peristiwa tembak itu berlaku. Lelaki berusia 26 tahun itu bagaimanapun tidak menerangkan bagaimana polis memadamkan rakaman.

Ahli parlimen Kelang dari DAP Charles Santiago menuntut Bukit Aman membuat siasatan bebas ke atas insiden ini dan polis Klang. "Dari melihat 24 lubang peluru kita dapat tahu polis ini menembak sesuka hati," kata Santiago lagi.

Gobind berkata keluarga mangsa akan mengumumkan apa tindakan yang akan dilakukan, termasuk mengambil tindakan undang-undang ke atas polis.

Kumpulan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Penahanan Sewenang-wenang 2010 (United Nations Working Group on Arbitrary Detention 2010) melaporkan pada 2011 bahawa antara 2003 hingga 2007, terdapat "lebih 1,500 tahanan mati ketika ditahan pihak berkuasa.

Gobind dan Santiago berkata peningkatan kematian melibatkan polis mengukuhkan sebab mengapa IPCMC perlu ditubuhkan, cadangan yang ditunggu-tunggu oleh kumpulan hak asasi manusia dan pembangkang sejak 2006. -TMI


"Mengapa Polis Tembak Mati Isteri Saya?"


KLANG 31 JAN : Seorang pemandu lori mahu Polis Diraja Malaysia berterus terang dan menyiasat bagaimana isterinya, Pua Bee Chun, 22, mati dipercayai ditembak anggota mereka.

Bee Chun dipercayai mati ditembak ketika berada di dalam sebuah kereta di Jalan Bendahara, Taman Sentosa, Klang pada 18 Januari.

Menurut Foo Voon Kong, 27, isterinya dipercayai mati selepas ditembak dari belakang badannya. Kereta tersebut dipercayai ditembak sebanyak 24 kali.

Voon Kong mendakwa segala usaha untuk mendapat penjelasan daripada polis tentang bagaimana dan kenapa isterinya mati menemui jalan buntu.

Di dalam satu sidang media di sini hari ini, Voon Kong berkata kali terakhir beliau berjumpa dengan isterinya pada 5 petang pada hari kejadian sebelum isterinya keluar rumah.

Katanya, beliau menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) menyuruh Bee Chun pulang untuk makan malam dan keluar ke pasar malam bersama kedua anak mereka.

"Bagaimanapun, beliau (isteri) kata tidak dapat pulang, apabila saya menghantar sms kali kedua bertanya dia dimana, isteri saya tidak membalas sms itu.

"Kira-kira jam 8.30 malam, saya menerima panggilan telefon dari rakan saya memberitahu beliau ternampak isteri mayat isteri saya.

"Apabila saya sampai ditempat kejadian, saya lihat ramai orang awam dan polis, mayat isteri saya dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.

"Doktor memaklumkan, isteri saya ditembak melalui belakang badannya," katanya di dalam sidang akbar di pejabat khidmat MP Klang.

Beliau mendakwa polis tidak menjalankan tugas mereka secara profesional dengan melulu menembak isterinya.

"Semua bukti seperti baju, kamera litar tertutup (CCTV) dan kereta yang dinaiki isteri saya diambil polis.

"Saya percaya isteri saya ditembak dengan 24 das tembakan berdasarkan kesan tembakan di pintu kereta dan bahagian belakang kereta," katanya.

Voon Kong menambah, beliau difahamkan isterinya ditembak ketika di dalam sebuah kereta jenis Waja bewarna perak bersama seorang lelaki yang merupakan kawannya.

Lelaki tersebut dipercayai ditahan polis dan satu laporan polis telah dibuat oleh Voon Kong pada 19 Januari lalu di Balai Polis Klang.

Sementara itu, MP Klang, Charles Santiago berkata kes itu merupakan yang ketiga berlaku selepas kematian pengawal keselamatan C Sugumaran dan kes Amirul Rasyid yang membabitkan polis.

"Kini, semua bukti berkaitan dengan pembunuhan hilang. Jika semua bukti ini tiada bagaimana hendak bawa kes ini ke mahkamah," katanya.

Selain itu, MP Puchong, Gobind SinghDeo mahu polis menjalankan siasatan yang adil dan Perdana Menteri perlu campur tangan dalam kes itu.

"Polis tidak boleh menghukum mangsa dengan terus menembaknya, kini polis sudah tidak memberi perlindungan kepada rakyat."
-SH

When Hospitals Become Killers

Posted: 31 Jan 2013 05:30 AM PST


In 2011, the lethal germ known as CRK—short for carbapenem-resistant Klebsiella—raced through the National Institutes of Health Medical Center in Bethesda, Md. Antibiotics couldn't stop it. Infection-control precautions recommended by the Centers for Disease Control and Prevention could not contain it. Six patients died because of it, including a 16-year-old boy.

Last week, public-health researchers released alarming data in the journal Infection Control and Hospital Epidemiology showing that the same germ that swept through the NIH is invading hospitals across the country. Researchers writing this month in another medical journal, Emerging Infectious Diseases, warn that CRK poses "a major threat to public health."

Since the discovery of CRK in 2000, it has been found predominantly in New York City and the mid-Atlantic region. But Los Angeles County, one of the few places where CRK is being tracked, detected 356 cases in the second half of 2012. "Upwards of fifty percent" of patients who contract CRK die, according to NIH researchers.

Klebsiella infections generally are treated with powerful antibiotics called carbapenems, but the Jan. 25 data reveal that increasingly this medical weapon of last resort is not working. Drug resistance in Klebsiella infections is up 4,500% since 2002—from 0.1% to 4.5%, and that's just among known cases. Medical institutions are clearly moving closer to a post-antibiotic era.

Current measures recommended by the Centers for Disease Control will not control the spread of this germ, even when hospital personnel follow the measures meticulously. That was the stunning conclusion reached by NIH researchers.

The NIH outbreak began in June 2011 when a 43-year-old woman with lung disease was admitted to the medical center from a New York hospital. Her chart alerted NIH that she was carrying CRK, so medical staff immediately isolated her and wore gowns, gloves and masks when treating her. All CDC contact and isolation precautions were followed, researchers later confirmed.

The woman recovered and left the hospital. But after three weeks, a male cancer patient in the same hospital who had no contact with the woman came down with CRK. Ten days later, a female patient with an immune disease fell victim. Both died. Week after week, more patients were hit with CRK. Researchers traced every infection back to the germ introduced into the hospital by the 43-year-old woman.

CLICK HERE to read the rest of this entry by Betsy McCaughey in AWSJ.

Non Friendly Ice Cream Cafe

Posted: 31 Jan 2013 05:14 AM PST

Thursday January 31, 2013

Provide venues accessible to disabled and elderly

WHEEL POWERBy ANTHONY THANASAYAN

Businesses should provide venues that are accessible to the disabled and elderly.

I
AM never one to complain about things, unless I feel I really have to.
Recently, I found myself in one of those "have to" predicaments when I
visited The Gardens next to Mid Valley Megamall

Nizar: Zambry Menabur fitnah Setelah Gagal Jawab Penyelewengan Tanah Di Perak

Posted: 31 Jan 2013 05:25 AM PST

Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata, banyak tanah Perak diseleweng kerajaan negeri pimpinan Datuk Seri Zambry Kadir didedahkan dalam Dewan Undangan Negeri (DUN), tetapi isu tersebut gagal dijawab.

"Bila Umno BN gagal jawab isu, mereka timbulkan pula fitnah kononnya Tuan Guru Nik Aziz (Nik Mat) merasuah pemimpin DAP Perak untuk berikan saya jawatan Menteri Besar dengan memberikan tanah Kelantan.

"Fitnah ini jelas menghina kedudukan Sultan Perak yang berkuasa mutlak melantik Menteri Besar dan pemimpin Umno BN yang celupar fitnah dan mereka patut didakwa segera," kata Adun Pasir Panjang itu di hadapan lebih 5,000 hadirin.

Pelbagai bangsa termasuk Orang Asal dari Chenderiang dan Kampung Batu Berangkai, Kampar hadir pada Ceramah Jelajah Merdeka Rakyat di Kampung Perak, Temoh Stesen, Tapah, malam kelmarin.

Nizar berkata, himpunan rakyat Tapah yang dihadiri Datuk Seri Anwar Ibrahim jelas merupakan mesej sokongan kepada Ketua Umum KEADILAN itu bahawa rakyat mahukan perubahan.

Turut hadir, Pengerusi KEADILAN Negeri, Dr Muhammad Nur Manuty; Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye; Adun Hutan Melintang, S Kesavan; Adun Sungkai, A Sivanesan; Adun Keranji, Chen Fook Chye dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Mustafa Kamil Ayub.

Mengulas suasana aman ketika Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) 12 Januari lalu, Nizar berkata, himpunan boleh aman jika tiada provokasi dari Umno BN.

"Polis memberi kerjasama hari itu. Rusuhan yang tercetus sebelum ini semua berpunca dari Umno BN yang gemar melihat keganasan untuk memastikan mereka terus berkuasa," ujar bekas MB Perak yang dirampas jawatannya itu secara haram oleh BN. -KD

Goodbye Passwords, Hello ID Rings!!!

Posted: 31 Jan 2013 02:34 AM PST

Today, The Telegraph featured a report by Christopher Williams on how Google aims to replace passwords with ID rings.

According to the report:

The struggle to remember several long and increasingly complicated passwords simply to carry out everyday web tasks could soon become a thing of the past, if Google gets its way and introduces a ring that can confirm your identity online.

In a research paper, two security experts at the web giant have outlined a future in which the main way of guaranteeing we are who we say we are online will be possession of a physical token, perhaps embedded in smartphones or even jewellery.

They have added to growing claims that passwords are both inherently insecure and increasingly impractical.

To more make them more difficult for criminals to guess, web services have forced people to use longer passwords with different types of characters, but that also makes them more difficult to remember. To add to the headache, experts also advise against using the same password for different services, to reduce the impact if one is hacked.

"Along with many in the industry, we feel passwords and simple bearer tokens such as cookies are no longer sufficient to keep users safe," said Google vice president of security Eric Grosse and engineer Mayank Upadhyay, in an article to be published in an engineering journal.

Cookies are small text files issued by websites to web browser software to keep visitors logged in once they have entered their password.


"We'd like your smartphone or smartcard-embedded finger ring to authorize a new computer via a tap on the computer, even in situations in which your phone might be without cellular connectivity," the Googlers wrote.

Grosse and Upadhyay said they are currently experimenting with YubiKey, a tiny USB stick that implements highly secure "one time pad" cryptography to log in to Google services, as a replacement for passwords. In the future, they want similar authentication technology to work wirelessly and across all of a person's online accounts.

READ MORE HERE.


"Percepatkan Tindakan Ke Atas Ibrahim Ali" - Abu Talib

Posted: 31 Jan 2013 03:36 AM PST

Pihak berkuasa harus mempercepatkan tindakan terhadap Datuk Ibrahim Ali berhubungan dengan gesaannya untuk membakar bible, kata bekas peguam negara Tan Sri Abu Talib Othman.

Pemimpin Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang lantang itu dilaporkan menggesa agar kitab suci penganut agama Kristian itu dibakar dalam satu sidang media di Pulau Pinang pada 19 Januari.

"Isunya bukan pembakaran bible. Apa yang menjadi isu adakah beliau mengucapkan kata-kata tersebut?" kata Abu Talib kepada The Malaysian Insider dalam satu temuramah baru-baru ini.

"Jika ya, sama ada kata-kata tersebut berunsur hasutan menurut Akta Hasutan dengan membacanya secara keseluruhan dan dalam konteks ianya dibuat. Jadi, sama ada bible telah dibakar adalah tidak ketara walaupun membantu dalam pendakwaan kes itu jika beliau didakwa," katanya.

Bekas peguam tertinggi kerajaan itu berkata laporan polis yang dilakukan pengadu terhadap kenyataan provokatif Ibrahim berkait dengan pertikaian mengenai penggunaan kalimah "Allah" yang masih belum selesai semenjak empat tahun lalu.

Beliau mengatakan tidak ada sebab penguatkuasa undang-undang berlengah-lengah membuat keputusan sama ada mahu mendakwa atau tidak ahli parlimen bebas itu yang telah dituduh mencetuskan ketegangan di antara penganut agama Islam Malaysia dan penganut agama lain.

"Polis mengatakan mereka merakamkan kenyataan dari saksi yang relevan. Sudah tentu mereka tidak perlukan masa yang begitu banyak untuk melengkapkan penyiasatan dan membuat keputusan jika mereka komited kepada penyiasatan yang adil dan saksama.

"Demi keadilan kepadanya bersihkan beliau segera jika beliau tidak bertindak bertentangan dengan Akta Hasutan 1948 atau untuk perkara itu, mana-mana undang-undang yang terpakai,"
kata lelaki berusia 73 tahun itu yang menjawat jawatan peguam negara selama 13 tahun dari 1980 hingga 1993, merujuk kepada Ibrahim.

Majlis Peguam dan ahli parlimen pembangkang Karpal Singh telah mendesak kerajaan untuk mendakwa ahli parlimen Pasir Mas itu kerana menghasut akan tetapi Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail mengatakan tindakan hanya akan diambil kepada Ibrahim jika bible telah dibakar, dan kenyataan Ibrahim tidak membimbangkan beliau.

Menekankan tentang isu ini, Abu Talib berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah bekerja untuk memansuhkan undang-undang kuno, seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) - yang telah secara meluas digunakan sebagai alat untuk menindas perbezaan pendapat – untuk mempercepatkan perjalanan sistem keadilan di negara ini dan selaras dengan dasar hak asasi manusia antarabangsa.

"Demokrasi, menjadi kerajaan dari, untuk dan oleh rakyat, menunjukkan penduduk perlu diberi perkhidmatan dan yang dipilih adalah hamba, dan bukan sebaliknya," kata Abu Talib yang pernah mempengerusikan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

Pejabat Peguam Negara dan pasukan polis telah dikutuk oleh orang ramai baru-baru ini dengan pembangkang Rakyat Pakatan (PR) menuduh dua institusi awam itu bekerja dengan musuh politik mereka Barisan Nasional (BN), bagi memastikannya terus berkuasa.

Pejabat Peguam Negara di bawah pimpinan Abdul Gani diserang dengan tuduhan mengamalkan pendakwaan terpilih, termasuk daripada bekas penjawat awam lain seperti bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim.

Tinjauan baru-baru ini terhadap lima institusi awam oleh Merdeka Center menyaksikan polis adalah yang paling tidak dipercayai dikalangan pengundi kali pertama Pilihan Raya 2013, berbanding kedua-dua kerajaan pusat dan kerajaan negeri, sistem kehakiman, badan penggendali pilihan raya dan parti politik.

Ahli-ahli politik dan pemimpin gereja telah membidas Ibrahim, pengasas dan presiden Perkasa kerana didakwa menyemarakkan kebencian agama diantara orang Islam dan bukan Islam.

Islam adalah kumpulan agama terbesar di Malaysia sebanyak 60 peratus, manakala minoriti Kristian hanya di bawah 10 peratus daripada 28 juta rakyat Malaysia.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga mengecewakan pemimpin gereja dengan khutbah Jumaat lepas, di mana ia memberi amaran kepada umat Islam di seluruh negara "musuh-musuh Islam" akan cuba untuk mengelirukan mereka supaya mempercayai semua agama berkongsi tuhan yang sama.

Pemimpin Islam dan Kristian di sini bertelagah di atas penggunaan perkataan Arab "Allah" walaupun penghakiman Mahkamah Tinggi pada 2009 memerintahkan Islam tidak mempunyai hak eksklusif kepada perkataan "Allah".

Perdebatan timbul semula bulan lalu selepas Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang juga ketua menteri Pulau Pinang dalam perutusannya sempena Hari Natal mendesak kerajaan persekutuan agar menarik semula pengharaman terhadap penggunaan kalimah Allah dalam bible berbahasa Melayu.

Kumpulan gereja Sabah juga telah mendakwa kebebasan beragama Bumiputera Kristian diserang sambil menegaskan kebanyakan penganutnya datang daripada Malaysia Timur dan menggunakan bahasa Melayu.

Kumpulan penganut agama Buddha telah menggesa Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk campur tangan menyelesaikan pertikaian tentang penggunaan kalimah "Allah" daripada terus berlarutan. -TMI

Myanmar Police Used Phosphorus on Protesters, Lawyers Say

Posted: 31 Jan 2013 01:32 AM PST

Myanmar Police Used Phosphorus on Protesters, Lawyers Say

A monk was treated in November after being hurt in the crackdown on a protest outside a mine. By Published: January 30, 2013

BANGKOK — A group of lawyers investigating a violent crackdown in Myanmar in November that left Buddhist monks and villagers with serious burns contends that the police used white phosphorus, a munition normally reserved for warfare, to disperse protesters.

The suppression of a protest outside a controversial copper mine in central Myanmar on Nov. 29 shocked the Burmese public after images of critically injured monks circulated across the country. It also gave rise to fears that the civilian government of President Thein Sein, which came to power in 2011, was using the same repressive methods as the military governments that preceded it.

Burmese lawyers and an American human rights lawyer gathered material at the site of the protest, including a metal canister that protesters said was fired by the police. It was brought to a private laboratory in Bangkok, which found that residue in it contained high levels of phosphorus. Access to the canister and a copy of the laboratory report were provided to a reporter.

"We are confident that they used a munition that contained phosphorus," said U Thein Than Oo, the head of the legal committee of the Upper Burma Lawyers Network, which helped investigate. "They wanted to warn the entire population not to protest. They wanted to intimidate the people."

White phosphorus has many uses in war — as a smoke screen or incendiary weapon — but is rarely if ever used by police forces.

Reached on Wednesday, Zaw Htay, a director in the office of Mr. Thein Sein, declined to comment on what kind of weapon was used. "I can't say," he said. "I can't answer."

John Hart, a senior researcher at the Chemical Weapons Program of the Stockholm International Peace Research Institute, said by e-mail that although white phosphorus was not considered a chemical weapon under a 1993 international convention, it was banned from uses that "cause death or other harm through the toxic properties of the chemical."

One of the monks injured at the protest, Ashin Tikhanyana, 64, has burns over 40 percent of his body and was flown to Bangkok by the government because Myanmar does not have the facilities to treat such a serious case.

Two months after the crackdown, Mr. Tikhanyana remains in intensive care. In an interview on Wednesday in his hospital room, Mr. Tikhanyana described the moment that the police came to disperse the crowds before dawn on Nov. 29.

"I saw a fireball beside me, and I started to burn," he said. "I was rolling on the ground to try to put it out."

Dr. Chatchai Pruksapong, a burn specialist treating Mr. Tikhanyana, said it appeared that the monk was seared with something "severely flammable."

Mr. Tikhanyana's wounds are similar to those Dr. Chatchai said he saw on soldiers injured by bomb blasts in Thailand's southern insurgency.

"Tear gas would definitely not cause this kind of deep wound," Dr. Chatchai said.

Myanmar government officials were initially quoted in the local news media as saying that police officers had thrown "smoke bombs" at protesters.

The canister found at the protest site appeared to have "smoke" stenciled on it and looks similar in appearance to smoke hand grenades once manufactured by the United States, said a security expert and former colonel in a European army who asked to remain anonymous because he has dealings in Myanmar. Such smoke grenades emit burning particles within a radius of about 55 feet, he said.

Roger Normand, the American human rights lawyer who helped investigate the crackdown, said a report from the lawyers would be released in the next few days.

Mr. Normand arranged to have the canister brought to the Bangkok laboratory, which is run by ALS, an Australian company that specializes in testing samples for their chemical content.

In an interview, Mr. Normand said it was "unheard-of" for highly volatile and dangerous weapons to be used by police forces. "This raises serious questions about who in the military chain of command could have given the order to use these weapons," he said.

The report prepared by Mr. Normand and the Burmese lawyers has been submitted to Daw Aung San Suu Kyi, the Nobel laureate and opposition leader, who was appointed by the government soon after the crackdown to lead a separate, official commission of inquiry. The precise mandate of the commission is unclear, as is the timing of the release of the commission's findings.

The government initially announced that the commission would report its work on Dec. 31, but that was delayed by a month. It may be further delayed because Ms. Aung San Suu Kyi is on a five-day visit to South Korea.

The controversy over the copper mine centers on the government's effort to relocate villagers in order to expand the mine, which is co-owned by a Chinese company and the Burmese military. The government ordered the dispersal of protesters after several months of intermittent demonstrations. The controversy received widespread coverage in the Myanmar media partly because land rights have become a major issue as the country opens up to the world.

But it is a measure of the villagers' resolve that even after the violent crackdown they say they are refusing to back down. Aye Net, a villager who has helped lead the protest movement, said Wednesday by telephone that villagers were calling for "justice for all those wounded in the crackdown."

"And we still want the total abolition of the project," she said.

Wai Moe contributed reporting from Yangon, Myanmar, and Poypiti Amatatham from Bangkok.


One Million Smartphones Infected

Posted: 31 Jan 2013 12:48 AM PST

One of my student's parents works in Shanghai and for a few years now, I have been trying to persuade her and her brother to buy me a smartphone from China whenever they visit their father. The kids and the mom advised me not to hanker after such devices and I acquiesced, believing that they know better. After reading the following article, I feel thoroughly relieved that I followed their advice.

According to Christopher Brook of Threat Post:

Up to a million Android users in China could be part of a large mobile botnet according to research unveiled by Kingsoft Security, a Hong Kong-based security company, this week.

The botnet has spread across phones running the Android operating system via Android.Troj.mdk, a Trojan that researchers said exists in upwards of 7,000 applications available in third-party app stores, including the popular Temple Run and Fishing Joy games.

According to reports, the strain of malware was discovered in 2011 but recent analysis has shown the botnet has ramped up infection rates and at this point might have infected one million smartphones.  

The botnet opens phones to remote hijacks and unauthorized purchases, according to a report by the BBC today while a separate report on China's Xinhua News Agency [Translated] which first reported about the botnet earlier this week, claims the malware has caused some phones to randomly open "strange software" that is tricky to remove.

A similar Android botnet, Rootstrap, infected more than 100,000 devices and scammed users into sending fake SMS messages last year. That malware, much like Android.Troj.mdk, was largely confined to China and at the time was described as the largest mobile botnet documented to date. If Android.Troj.mdk has indeed spread to a million phones as Kingsoft suggests, it's possible the botnet could soon overtake Rootstrap.

Sidang media : Jelajah persiap rakyat "tipu PRU : Rakyat bangkit humban kamu"

Posted: 31 Jan 2013 12:34 AM PST

Kenyataan Umum
31 Januari 2013
JELAJAH SAMM-ABU Dilancarkan Dengan Tema - AMARAN: TIPU PRU RAKYAT BANGKIT HUMBAN KAMU!

Beberapa minggu yang lalu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah mengeluarkan satu kenyataan media yang menyentuh pengakuan Tun Mahathir dalam penipuan pilihanraya dalam soal pemberian kad pengenalan kepada warga asing. Perenggan terakhir kenyataan tersebut yang membayangkan satu Roadshow akan dilancarkan oleh SAMM adalah seperti di bawah;

"Demi rakyat dan kecintaan terhadap negara ini, SAMM dengan kerjasama pelbagai organisasi massa akan sekali lagi menjelajah ke seluruh tanahair termasuk Sabah dan Sarawak bagi meniup kesedaran awam dalam isu babitkan warga asing dan juga menggerakkan massa untuk mengekang warga asing daripada menjadi pengundi talibarut regim pemerintah.

 1 Febuari 2013 menjadi tarikh penting bermulanya Roadshow anak muda demi pecutan akhir sebelum PRU-13. Menyedari PRU ke 13 ialah peluang terbaik menumbangkan regim warisan penjajah (Umno/Bn), maka Roadshow dijayakan oleh SAMM dengan bekerjasama rapat dengan sekutu-sekutu ABU, organisasi mahasiswa serta anak muda dan berkerjasama rapat dengan perbagai peringkat Pakatan Rakyat.

SAMM sebuah ormas muda bebas, bukan kerajaan atau front mana – mana parti politik tetapi mengambil sikap politik dan antara objektif jelas SAMM ialah mempersiapkan rakyat untuk perubahan dan menyedarkan hakikat perubahan hanya boleh bermula dengan jatuhnya Umno/Bn, maka untuk itu SAMM sentiasa berusaha bersungguh – sungguh menjatuhkan Umno/Bn dengan apa cara sekalipun. Untuk itu SAMM membuat keputusan untuk menjatuhkan Bn, PR seharusnya dibantu. SAMM bersekutu mendokong idea ABU iaitu bersekutu ke arah perubahan.

Sememangnya peluang untuk menang berdasarkan tapak sokongan amat cerah. Namun penipuan PRU menjadi musuh utama. Jesteru itu regim harus diberi amaran, rakyat harus dipersiap minda, berlaku saja penipuan yang memenangkan Bn maka dalam tempoh 24 jam rakyat harus turun ke jalan tanpa arahan.

Maka, Roadshow kali ini sememangnya khusus untuk menyampaikan 'signal' yang jelas kepada setiap kawasan tumpuan di seluruh tanahair selain menjadi medan pecutan akhir demi memberi fokus penyebaran maklumat semaksima mungkin terus kepada rakyat. Juga turut akan diedar di sepanjang Roadshow (dalam program pagi dan petang di setiap lokasi) ialah set risalah yang diterbit oleh gerakan ABU dan SAMM sendiri selain memastikan maklumat PR dapat turun terus ke tangan rakyat. Ia adalah Roadshow dengan strategi 'serampang beberapa mata'.

Sempena Roadshow SAMM-ABU, beberapa sidang media juga akan berlangsung pada tarikh dan masa berikut;

Sidang Media: Pelancaran Roadshow SAMM-ABU "AMARAN: TIPU PRU, RAKYAT BANGKIT HUMBAN KAMU"
Tarikh: 4 Febuari (Isnin)
Masa: 10 pagi
Lokasi: Dewan Perhimpunan Cina KLSCAH

Kepada semua editor, mohon jasa baik semua rakan media agar dapat menghantar wakil membuat liputan untuk semua sidang media di atas.

Disenaraikan juga dalam kenyataan ini, jadual ringkas Roadshow SAMM-ABU;

1 Feb – Kg Parit Perawas, Sg Rambai, Melaka (Pertanyaan 012-2478016)
3 Feb – Jalan Seroja 1, Bukit Sentosa, Rawang, Selangor (Pertanyaan 012-3312364)
4 Feb – Kg Bahagia Teluk Intan, Perak (Pertanyaan 012-5595258)
5 Feb – Dewan Sepak Takraw Sg Air Tawar, Sabak Bernam, Selangor (Pertanyaan 012-3312364)
6 Feb – Dataran Pasti Bandar Putra, Kulai, Johor (Pertanyaan 012-7030747)
7 Feb – Taman Kenanga, Jalan Bakri, Muar, Johor (Pertanyaan 017-3563823)
9 Feb – Felda Palong 2, Gemas, N.Sembilan (Pertanyaan 0123696474)
11 Feb – Depan Kem Pga Kubang Badak, Kuala Terengganu, Terengganu
12 Feb – Perkarangan Stadium Kota Bharu, Kelantan (Pertanyaan 019-9317608)
13 Feb – Pej Keadilan Paya Besar, Permatang Badak, Kuantan, Pahang (Pertanyaan 017-9573855)
18 Feb – Depan Pasaraya C-Mart Arau, Perlis (Pertanyaan 019-4342244)
19 Feb – Kg Sungai Layar Hujung, Sg Petani, Kedah (Pertanyaan 017-5568557)
20 Feb – Bukit Panchor, Nibong Tebal, P.Pinang (Pertanyaan 012-4702074)
21 Feb – Upu Pas Teluk Sarih Kg Gajah, Perak (Pertanyaan 012-5595258)
22 Feb – Palm Grove, Persiaran Raja Muda Musa, Klang, Selangor (Pertanyaan 019-9809974)
23 Feb  Kemuncak: Sebuah Konvensyen Di Kuala Lumpur (Pertanyaan 010-2675872)

selain program rapat rakyat umum, siri jelajah ini juga akan menumpukan pertemuan tertutup sukarelawan dan aktivis. Maklumat lanjut akan diumum dalam sidang media 4 Febuari nanti.

Sekian

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda SAMM
email peribadi: edyesdotcom@gmail.com
twitter: @edyesdotcom

We Found Love- Lindsey Stirling- VenTribe

Posted: 31 Jan 2013 12:21 AM PST


ျမန္မာ ၊ ဗမာ အေခၚ အေဝၚ ေဝၚဟာရ နဲ႕ ပတ္သတ္ျပီး စိတ္ဝမ္းကြဲျပားေနသူမ်ားအတြက္

Posted: 31 Jan 2013 12:07 AM PST

TQ အတီး ဝါးလုံးရွည္ …ျမန္မာ ၊ ဗမာ အေခၚ အေဝၚ ေဝၚဟာရ နဲ႕ ပတ္သတ္ျပီး စိတ္ဝမ္းကြဲျပားေန သူမ်ားအတြက္ အေထာက္အထားတခုတင္ျပေပးပါရေစ၊

ဒီသီခ်င္းကို နားေထာင္ၾကည့္လိုက္ၾကပါ၊ အဲေလာက္ဆိုရင္ေတာ့ အေျဖေပၚမယ္ထင္ပါတယ္။ သီခ်င္းထဲက ကြၽန္ေတာ္တို႕ ျမန္မာေတြနဲ႕ ခြဲမရေအာင္ ရုပ္ေကာ၊ စကားေကာ တူေနတဲ့ လူမ်ိဳးေတြဟာ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ အာသံ နဲ႕ အိႏၵိယ နယ္အခ်ိဳ႕မွာ ေနထိုင္ၾကတဲ့ မာရမာ လူမ်ိဳးစုေတြပါ။

မာရမာေတြဟာ ဘုရင့္ေနာင္ ဤေျမးေတာ္ ဗိုလ္မင္းလက္ထက္မွ အဲဒီေဒသေတြကို ျပန္လည္ ဝင္ေရာက္ အေျခခ်ခဲ့ၾကတယ္လို႕ အမ်ားက သိထားခဲ့ၾကေပမဲ့ တကယ္ေတာ့ ဒီေဒသမွာ မာရမာလူမ်ိဳးေတြရဲ့ အေျခခ်မႉဟာ ေအဒီ ၂ ရာစုမွ ၃ ရာစုအတြင္း (ပုဂံေခတ္ပင္ မထြန္းကားေသး)မွာပင္ရွိႏွင့္ေနျပီးျဖစ္ပါသည္။ ေနာက္ပိုင္း ဟိႏၵဳ ဘာသာ ကိုးကြယ္ေသာ ဘုရင္မ်ားႏွင့္ ရွင္ျပိဳင္ကာ အေရးနိမ့္ျပီး ျမန္မာႏိုင္ငံအရပ္ကို ေရႊ့ေျပာင္းလာျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။

မာရမာလူမ်ိဳးမ်ား ျမန္မာႏိုင္ငံကို ဝင္ေရာက္လာျခင္းနဲ႕အတူ ဗုဒၶ ဘာသာဟာလည္း အဲဒီေဒသမွာ ခ်ဳပ္ျငိမ္းကြယ္ေပ်ာက္သြားပါေတာ့တယ္။ကြၽန္ေတာ့ အျမင္ကေတာ့ ယေန႕ ျမန္မာလူမ်ိဳး ဆိုျပီး ျဖစ္လာမဲ့ ေရွး မာရမာ လူမ်ိဳးေတြဟာ နဂိုရွိႏွင့္ျပီး ျဖစ္တဲ့ ပ်ဴ၊မြန္၊ သက္ အစရွိတဲ့ တိုင္းရင္းသား မ်ားနဲ႕ ေသြးေႏွာျပီး ျဖစ္ေပၚလာတယ္လို႕ ယူဆလို႕ ျမန္မာဆိုတာ လူမ်ိဳးတမ်ိဳးကို ကိုယ္စားျပဳျပီး၊ ဗမာဆိုတာ တိုင္းရင္းသားအားလုံးကို ကိုယ္စားျပဳတယ္လို႕ ေျပာပါရေစ။ အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ အျမင္နဲ႕သာ အရင္တင္ျပျခင္းျဖစ္လို႕ ဒီေလာက္ပဲေျပာပါရေစ။ အေထာက္အထား က်မ္းကိုး ကို ျပန္ရွာျပီးတင္ျပႏိုင္မွပဲ အလုံးစုံကို ခိုင္ခိုင္မာမာေျပာပါရေစခင္မ်ာ။

တကယ္ေတာ့ ျမန္မာပဲေခၚေခၚ၊ ဗမာပဲ သုံးသုံး ေဝါဟာရ သည္ ေဝါဟာရ စကားလုံးသာျဖစ္ျပီး တကယ္လက္ေတြ႕လုပ္ရပ္မ်ားဟာ တိုင္းရင္းသား အားလုံးကိုလဲ ကိုယ္စားမျပဳႏိုင္၊ တိုင္းရင္းသား မ်ားက လဲ သူတို႕ အခြင့္အေရး ျပည့္ျပည့္ဝဝ မရရွိဘူးလို႕ ခံစား ခ်က္ျဖစ္ေပၚေနသမွ် ေတာ့ ျပႆနာေတြက ရွိဦးမည္ျဖစ္တယ္လို႕ယူဆပါတယ္။ အဓိက ေျပာခ်င္တာကေတာ့ ေဝါဟာရ သက္သက္နဲ႕ေတာ့ အခ်ိန္ကုန္၊လူပန္း၊ ေခါင္း႐ႉပ္ျပီး ေဖ့ဘုတ္ေပၚမွာ ပြဲဆူရုံေလာက္ပဲ မလုပ္ၾကပါနဲ႕လို႕ပဲ ေျပာခ်င္ပါတယ္။

 


နဂါးဗိုလ္ထိပ္တင္ေဒြးျပဳစုေသာ ရန္ကုန္ျမိဳ႕သမိုင္း

Posted: 30 Jan 2013 11:50 PM PST

History of Yangon by Nagarbo Htake Tin Dwe


[VIDEO] Utusan Kena Lagi, Sedia Bayar Ganti Rugi Pada Azan Ismail

Posted: 31 Jan 2013 01:03 AM PST

laporan fitnah: Utusan sedia bayar ganti rugi pada Azan Ismail

KUALA LUMPUR 31 Jan: Keputusan kes saman fitnah Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail terhadap Utusan Malaysia ditangguh ke 5 Februari ini untuk menentukan sama ada diteruskan atau mencapai penyelesaian di luar mahkamah.

Kes yang bermula sejak 2010 itu sepatutnya diumumkan keputusan hari ini. Bagaimanapun Utusan sedia untuk membayar gantirugi.

Setelah berbincang, kedua-dua pihak juga bersetuju untuk menangguh kes sehingga tarikh tersebut.

"Pengamal media perlu kembalikan integriti berita mereka, terutama media arus perdana yang ketika dulu sangat tinggi integritinya, tetapi sekarang terlalu terpengaruh memainkan peranan sebagai penyokong kuat kerajaan," jelas Azan mengulas keputusan itu.

Azan menuntut Utusan membuat permohonan maaf terbuka sebagai bukti mereka menyedari kesilapan dan perlu menyiarkan berita dengan telus.

"Saya tidak langsung memikirkan jumlah wang yang mereka mahu bayar, tapi mereka perlu menyedari apa yang mereka buat dan memberitahu kesilapan mereka kerana menyiarkan berita tidak benar," katanya ditemani peguam, A Vasudevan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.

Menurutnya, pada 5 Februari, skala permohonan maaf akan ditentukan pihak mahkamah, dan jika Pengerusi KEADILAN Terengganu itu tidak berpuas hati, kes akan dibicarakan secara terbuka.

Azan memfailkan saman fitnah berjumlah RM29 juta terhadap editor, Zulkiflee Bakar dan Utusan pada April 2010 ekoran penyiaran artikel bertarikh 6 Mac yang mendakwa beliau keluar KEADILAN dan turut meletakkkan gambar beliau bersama ahli politik yang keluar sebelum itu.

Pada 8 Mac 2010, Utusan sekali lagi menyiarkan berita kononnya Azan tidak keluar KEADILAN tetapi meletak semua jawatan termasuk sebagai Timbalan Pengerusi KEADILAN Terengganu dan Pengerusi Biro Keahlian Negeri ketika itu -KD

Shaddap...You Guys Got To Go After BN wins..

Posted: 31 Jan 2013 12:52 AM PST

The parasites in BN must be eliminated once BN wins..we have no choice.
We do not want PR..we don't trust them.
Vote for BN..and lets clean up whatever mess inside later.

If we have to ask even the PM and his missus to leave and let other UMNO leaders take the helm..then so be it..
*Banyak pemimpin2 lain..recycled ones kitaorang taknak jugak!*

When I read about PERMATA..yeah betul jugak..why must there be so much allocation?
What's the justification?

Then we know the government needs to budget because hutang negara pun dah banyak, why is it there are still new billion dollar projects popping out every now and then?

This country is our beloved homeland..we cannot imagine ourselves under any other ruling coalition but BN...with Islam as the main religion..with a high degree of religious tolerance, living harmoniously with other races and Malaysia being a peaceful and prosperous nation.

Changes yes..from inside BN..

PR..continue to be the voice in keeping BN at bay..thank you.
BN needs PR to keep them in check in cases where they've gone overboard. 

For those voters who have not decided..give BN your vote.
Do not worry with BN leaders who have made a mess..they'll be phased out very soon!

Vote for BN..stay with BN.
BN is the better choice..despite all its imperfections..

p.s.
We UMNO members are not here to defend any individuals.
We are only interested in saving BN from destruction..
Thank You BN..we will stand by you!

BN is the shelter for our future Malaysian generations to enjoy the goodness of life too..
InsyaAllah.

လူ႕အခြင့္အေရး Universal Declaration of Human Rights in Burmese

Posted: 30 Jan 2013 10:46 PM PST


The Science of Longevity

Posted: 30 Jan 2013 10:00 PM PST


 Bombarded with adverts promising a longer, healthier life, BBC News Los Angeles correspondent Peter Bowes goes in search of eternal youth.

If we are lucky, we will grow old. Most of us have grey hair, wrinkles, frailty, loss of memory and degenerative diseases to look forward to - if we do not have them already.

It is not all bad news. With ageing, we can acquire wisdom and often become more emotionally stable and at ease with life. But the downsides seem to far outweigh the perks.

We live in a youth-oriented world.

California epitomises a society where everyone wants to be young, attractive and vibrant. Being old, looking old, acting old is not an option, so much so that after many years operating as the University of California's Ageing Centre, in Los Angeles, the name was changed to Longevity Center, to "give it a more positive spin," according to its director, Dr Gary Small.

"Ageism - prejudice against old age - is a tremendous problem," says Dr Small.

"People need to understand that older people are just people. As soon as you understand that, you can get over that ageism and that fear. Part of it is our own fear of death and of ageing ourselves, so we want to deny that natural process," he says.

Scientists have long been searching for the key to a long and healthy life and experiments can throw up unlikely results.

A stress-free existence is often put forward as recipe for a long life, but a study by Dr Lewis Terman at Stanford University in 1921 refutes many commonly held beliefs about lifestyle and lifespan. It followed the lives of about 1,500 people from childhood to death and set out to match behavioural traits and actual life events with how individuals thrived in later years.

For the past two decades, the research has been updated by Howard Friedman, a professor of psychology at the University of California at Riverside.

"We looked at those people who were the most persistent, most hard-working, most involved, and achieved the most success, and often that was the most stress - those were the people who stayed healthier and lived the longest," he explains.

"The people who said, 'I don't stress, I take it easy, I retire early,' - those were the people who tended to die at a young age. That was really surprising and it goes against what a lot of advice that we hear."

According to the study, a little worry is also a good thing. The benefits enjoyed by people who lead a conscientious life were also highlighted.

"They tend to have healthier habits," he adds.

"They're less likely to smoke, they're less likely to drink to excess. But we also found that the people who were conscientious tended to succeed more in their careers, which is a good predictor of health and long life."

The project also suggests that people who lived a more worthwhile and socially responsible life, helping others, being involved with other people and in their community groups, lived longer.

The saying the good die young does not hold water.

CLICK HERE for the rest of the article.

SAMM bersama pimpinan bekas Polis dedah penyelewengan 'dipayungi' Menteri

Posted: 30 Jan 2013 08:54 PM PST

Kenyataan Umum

31 Januari 2013


Jemputan Taklimat Media: Khas pimpinan Persatuan Bekas Anggota Polis Malaysia dedah penyelewengan 'dipayungi' Menteri

 Bermula 20 Disember 2011 apabila SAMM mengiringi Tn Hj Mohamad Sabu bertemu dengan sekumpulan pimpinan Persatuan Bekas Polis Malaysia berkenaan kebajikan mereka yang terabai. Namun peringkat itu penerimaan mereka terhadap Hj.Mohamad Sabu agak sedikit terganggu mungkin kerana terpengaruh dengan media isu 'Mat Indera - Komunis' lebih lagi rata-rata masih kuat pro Umno. Perkongsian maklumat amat terhad pada ketika itu.

Berikutan satu set dokumen yang diperolehi dalam peti surat rumah che'GuBard di N.Tebal berkaitan penyelewenganwang kebajikan bekas polis. Dokumen tersebut menyebut dengan jelas bagaimana setiap bantuan kebajikan Jabatan Perdana Menteri untuk bekas Polis terpaksa dibayar komisyen dan dalam dokumen yang membongkar kegiatan ini menyebut dengan jelas nama pimpinan tinggi Bn sebagai orang tengah. Maka 16 September 2012, SAMM telah tampil membuat laporan SPRM yang sehingga kini tiada khabar tindakan susulan. klik sini untuk membaca berkenaan laporan SPRM

Pada 11 Januari 2013, salah seorang pimpinan Persatuan Bekas Polis telah membuat kejutan apabila muncul di Pentas Rakyat, countdown #KL112 di Kg. Baru, K.Lumpur, namun kerana masa agak terhad 5minit maka tidak banyak pendedahan boleh dibuat. Namun perkongsi maklumat bersama wakil tersebut menyedarkan Persatuan Bekas Polis ini sememangnya ada banyak isu dan masalah yang berpanjangan dan tidak selesai. Bukan itu sahaja malah dalam hieraki persatuan jelas menyebut peranan beberapa Menteri namun penyelewengan sememangnya terang - terang wujud dalam persatuan yang akhirnya secara tidak langsung kezaliman berlaku terhadap ratusan ribu bekas polis yang terabai.

Sehubungan dengan itu semua pihak media dijemput untuk satu sesi taklimat media ;

Tajuk     : SAMM bersama pimpinan bekas Polis dedah penyelewengan 'dipayungi' Menteri

Tarikh    : 4 Febuari 2013 (Isnin)

Masa     : 10.45 pg - 11.45 pg

Tempat  : Bilik Mesyuarat, Tingkat bawah, Dewan Perhimpunan Cina Selangor, KL

Taklimat media ini bertujuan untuk menerangkan masalah kemelut persatuan yang berpanjangan, korupsi yang berlaku dan peranan Menteri dalam perkara ini. Taklimat media ini akan disertai oleh pimpinan Persatuan Bekas Polis peringkat Kebangsaan dan Negeri.

Sekian

Norazizi Abd Aziz
Pengarah Seketeriat
Solidariti Anak Muda Malaysia
0123696474


No comments: