Tuesday, January 22, 2013

hehehe..check this out guys!

hehehe..check this out guys!


hehehe..check this out guys!

Posted: 22 Jan 2013 01:30 AM PST


[Dosa Di Atas Dosa] Gadis 24 Tahun Bungkus & Campak Bayi Luar Nikah

Posted: 22 Jan 2013 08:58 AM PST

Kuantan – Seorang gadis bertindak kejam apabila nekad membungkus dan mencampakkan bayi luar nikah yang dilahirkannya ke tong sampah, di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAH), kira-kira jam 12.30 tengah malam, Sabtu lepas.

Ketua Polis Daerah Temerloh, ACP Aziz Salleh berkata, gadis berusia 24 tahun itu berasal dari Pasir Puteh, Kelantan dan dipercayai bekerja di sebuah pasar raya di Temerloh.

"Dia dibawa ke HOSHAS oleh rakannya selepas mengadu sakit perut.

"Ketika sedang mendapatkan rawatan gadis itu bergegas ke tandas berhampiran dan terkejut ketika sedang membuang air besar melihat bayi perempuan yang dikatakan cukup sifat terjatuh dalam mangkuk tandas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata, dipercayai selepas melihat keadaan bayi perempuan itu sudah tidak bernyawa, gadis terbabit mengambil plastik dalam tong sampah sebelum membungkus mayat bayinya dan membuang dalam tong sampah.

Katanya, gadis terbabit kemudian berlagak selamba ketika berjalan keluar dari tandas berkenaan sebelum dipanggil oleh doktor yang bertugas untuk menjalani pemeriksaan.

"Doktor terbabit terkejut selepas mendapati perut gadis berkenaan kempis sebelum memanggil seorang jururawat dan meminta menjalankan pemeriksaan di dalam tandas yang dikunjungi gadis itu.

"Hasil pemeriksaan, jururawat terbabit menemui beberapa titik darah berhampiran tong sampah sebelum membuka tong itu lalu melihat plastik dipenuhi darah bersama mayat bayi berkenaan," katanya.

Katanya, selepas dimaklumkan penemuan mayat bayi perempuan itu, doktor terbabit menghubungi Balai Polis Temerloh dan polis menahan gadis berkenaan.

Siasatan awal mendapati, bayi perempuan itu berusia enam bulan dan disahkan meninggal dunia ketika dalam kandungan namun punca kematian masih dalam siasatan.

Kes ini disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran.– Bernama

TGNA Bidas Najib: Nyawa Di Kerongkong Baru Nak Buat Janji

Posted: 22 Jan 2013 07:37 AM PST

Kota Bharu: Setelah nyawa berada dikeronkong, Umno Kelantan menawarkan pelbagai projek di negeri ini bagi menghadapi Pilihan Raya Umum 13 (PRU13).

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata demikian di pejabatnya tengah hari tadi, ketika diminta mengulas janji Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Tun Razak, ketika melawat negeri ini semalam.

"Kenapa baru sekarang setelah nyawa BN berada di keronkong, baru nak tunjuk duit ada.

"Orang Kelantan dah faham. Jambatan Sultan Yahya ke dua pun sudah berapa lama tak siap.

"Tiada kerajaan di dunia ini yang tidak membuat projek. Komunis ada projeknya, kapitalis ada projek cara dia.

"Dalam PRU 12, Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat (PR) dari Barisan Nasional (BN). Selangor bermacam-macam projek ada, bermacam-macam universiti ada, bermacam-macam orang kaya ada, tetapi BN tetap kalah di situ," ujarnya lagi.

Tuan Guru menambah, rakyat kini cerdik untuk menilai semua janji yang dibuat oleh Umno dan tidak akan termakan dengan umpan yang ditaburkan lebih-lebih ketika menghampiri PRU 13 yang akan menjelma tidak berapa lama lagi.

Utusan gelapkan berita

Sementara itu, ketika diminta mengulas kejayaan saman oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas akhbar Utusan Melaysia, Tuan Guru menyatakan rasa seronoknya dengan kejayaan berkenaan.

"Saya yang dengar lebih seronok dari dia yang menyaman Utusan Malaysia. Bukan masalah Anwar, tetapi saya benci kepada pengelapan berita.

"Tiada hak manusia untuk menyekat maklumat yang sebenarnya. Apabila digelapkan berita manusia tidak akan berkembang," tegasnya Ujarnya lagi, setiap manusia perlu didedah pelbagai maklumat khususnya pelajar university bagi menghadapi persaingan.

"Islam tidak pernah sekat maklumat.

Orang yang tidak mahu mendedahkan maklumat mereka ingin menjadi tuhan dengan mengambil alih kerja tuhan, ini celaka besar. Kerana itulah timbul fahaman komunis dan kapitalis," ujarnya lagi. -HD


7 projek PRU: Pas dakwa PM tidak ikhlas


Pas menyifatkan janji-janji kepada negeri Kelantan yang diungkapkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak sebagai tidak ikhlas dan hanya ingin meraih undi rakyat di negeri itu.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, segala janji sedemikian bukanlah perkara baru malah ia hanya janji kosong menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

Menurutnya, sepatutnya, kehadiran perdana menteri itu bukan lagi menambah janji sebaliknya melunaskan banyak perkara tertunggak untuk negeri berkenaan.

"Rakyat Kelantan tidak sedaif itu untuk menelan semua janji yang ditaburkan.

Janji sedemikian tidak ikhlas kerana beliau sudah terdesak untuk membubarkan Parlimen dalam sedikit masa lagi.

"Jika beliau benar-benar ikhlas, lunaskan dahulu pembayaran royalti kepada rakyat Kelantan bukan dengan pembinaan stadium dan sebagainya," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, tidak perlu ditubuhkan jawatankuasa khas bagi isu berkenaan memandangkan ia adalah perjanjian terus di antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.

"Saya hairan mengapa perlu ada jawatan kuasa khas? Ia secara jelas, kerajaan persekutuan mahu melewat-lewatkan pemberian hak yang sepatutnya diterima rakyat Kelantan.

"Jika benar-benar beliau prihatin, sudah lama dibina lebuh raya Gua Musang yang mana sering kali menghadapi kesulitan menjelang musim perayaan, bukan pada waktu sekarang," katanya.

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian menjelaskan penderitaan yang dialami rakyat Kelantan sudah lama.

"Kerajaan persekutuan sering kali menafikan hak negeri. Apabila sudah hampir PRU13, beliau hadir dan menambah janji tanpa melunaskan dahulu 'hutang-hutang' lama kepada negeri.

"Kerana itu, saya katakan, rakyat Kelantan tidak mudah menelan janji-janji kosong seperti itu," katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan berkata, rakyat negeri itu optimis bahawa janji perdana menteri itu hanyalah tidak lebih daripada 'gula-gula' untuk menyedapkan telinga dan hati Barisan Nasional (BN).

"Inilah usaha terdesak yang dilakukan BN dan Umno setelah pelbagai usaha selama ini gagal menambat hati rakyat Kelantan.

"Selayaknya beliau menjelaskan dahulu hutang tertunggak seperti yang pernah ditabur sebelum ini ketika Pilihan Raya Kecil di Manik Urai dan Galas iaitu pembinaan jambatan dan kemudahan jalur lebar," katanya.

Katanya, dengan tujuh janji baru itu, Najib dilihat telah berjaya menambah koleksi janji terhadap rakyat Kelantan tanpa ada satu yang dilunaskan.

"Begitulah kesungguhan BN dan Umno yang berterusan cuba menawan hati rakyat.

"Mungkin sebelum ini, janji yang ditabur di negeri-negeri lain berjaya memikat, tetapi tidak kepada rakyat Kelantan yang sudah masak dengan helah begini, katanya.

Kelmarin, Najib mengumumkan tujuh projek besar yang bakal dilaksanakan bagi memajukan Kelantan sekiranya mendapat mandat rakyat negeri itu
-SH

ဘာသာေရးအဓိကရုဏ္းဖန္တီးရန္ ရည္ရြယ္၍ ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းကို ထပ္မံ၍ ျပင္းထန္စြာ ဆန္႔က်င္ကန္႔ကြက္ေၾကာင္း ေၾကညာခ်က္

Posted: 22 Jan 2013 06:05 AM PST

·

ျမန္မာႏိုင္ငံသား ဗုဒၶဘာသာသာ၀င္မ်ားႏွင့္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအၾကား
ဘာသာေရးအဓိကရုဏ္းဖန္တီးရန္ ရည္ရြယ္၍ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရးလုပ္ငန္းမ်ား
ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းကို ထပ္မံ၍ ျပင္းထန္စြာ ဆန္႔က်င္ကန္႔ကြက္ေၾကာင္း ေၾကညာခ်က္
================================================

ကၽြႏု္ပ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ားသည္ ကြဲျပားျခားနားသည့္ ဘာသာ၊ သာသနာအယူ၀ါဒမ်ားကို လက္ခံ၊ က်င့္သုံး၊ လိုက္နာလာခဲ့ၾက သည္မွာ ႏွစ္ရာစုေပါင္း မ်ားစြာ ရွိခဲ့ေခ်ၿပီ။ စစ္အာဏာရွင္ေဟာင္းမ်ား ေရးဆြဲ ျပဌာန္းခဲ့သည့္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဖြဲ႔စည္းပုံအေျခခံဥပေဒတြင္ ဗုဒၶဘာသာသာသနာ၊ ခရစ္ယာန္ဘာသာသာသနာ၊ အစၥလာမ္ဘာသာသာသနာ၊ ဟိႏၵဴဘာသာသာသနာႏွင့္ နတ္ကိုးကြယ္ေသာဘာသာတို႔ကို ျမန္မာႏိုင္ငံေတာ္၏ ကိုးကြယ္ရာဘာသာမ်ားအျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳ ျပဌာန္းထားသည္ကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေတြ႔ရွိ ရေပသည္။ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္၊ ဖြဲ႔စည္းပုံအေျခခံဥပေဒ၊ ပုဒ္မႀကီး ၃၆၁ ႏွင့္ ၃၆၂ တို႔တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ

၃၆၁။ နိုင္ငံေတာ္သည္ ဗုဒၶဘာသာသာသနာေတာ္ကို နိုင္ငံေတာ္၏ နိုင္ငံသားအမ်ားဆံုး ကိုးကြယ္ရာျဖစ္ေသာ ဂုဏ္ထူးဝိေသသ နွင့္ျပည့္စံုသည့္ ဘာသာသာသနာျဖစ္သည္ဟု နိုင္ငံေတာ္က အသိအမွတ္ျပဳသည္။

၃၆၂။ နိုင္ငံေတာ္သည္ ခရစ္ယာန္ဘာသာသာသနာ၊ အစၥလာမ္ဘာသာသာသနာ၊ ဟိႏၵဴဘာသာသာသနာနွင့္ နတ္ကိုးကြယ္ေသာ ဘာသာတို႔ကို ဤဖဲြ႕စည္းပံုအေျခခံဥပေဒ အာဏာတည္ေသာေန႔၌ နိုင္ငံေတာ္တြင္ရိွေနၾကေသာ ကိုးကြယ္ရာဘာသာမ်ားဟူ၍ အသိ အမွတ္ျပဳသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ စစ္အာဏာရွင္ေဟာင္းမ်ား ျပဌာန္းခဲ့သည့္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဖြဲ႔စည္းပုံအေျခခံဥပေဒအရ ျမန္မာႏို္င္ငံ သားမ်ားအေနႏွင့္ ၎တို႔ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အထက္ေဖာ္ျပပါ ဘာသာတရားမ်ားအနက္မွ မည္သည့္ ဘာသာတရားကိုမဆို လြတ္လပ္စြာ ယုံၾကည္၊ လိုက္နာ၊ က်င့္သုံးခြင့္ရွိေၾကာင္း သိရွိရေပသည္။ ထို႔ျပင္ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ လူ႔အခြင့္အေရးေၾကညာစာတမ္း၊ အပိုဒ္ (၁၈)တြင္လည္း ေအာက္ပါအတိုင္း ျပဌာန္းထားေပသည္။

"လူတိုင္းတြင္ လြတ္လပ္စြာ ေတြးေခၚႀကံဆႏိုင္ခြင္႔၊ လြတ္လပ္စြာ ခံယူရပ္တည္ႏိုင္ခြင့္ႏွင့္ လြတ္လပ္စြာ သက္၀င္ကိုးကြယ္ႏိုင္ခြင့္ ရွိသည္။ အဆိုပါ အခြင္႔အေရးမ်ား၌ မိမိကိုးကြယ္သည့္ဘာသာကို သို႔တည္းမဟုတ္ သက္၀င္ယံုၾကည္ခ်က္ကုိ လြတ္လပ္စြာ ေျပာင္းလဲႏိုင္ခြင့္ ပါ၀င္သည့္အျပင္ မိမိတစ္ေယာက္ခ်င္းျဖစ္ေစ၊ အျခားသူမ်ားႏွင့္ စုေပါင္း၍ျဖစ္ေစ၊ ျပည္သူအမ်ား ေရွ႕ေမွာက္တြင္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေရွ႕ေမွာက္တြင္ မဟုတ္ဘဲေသာ္လည္းေကာင္း၊ မိမိ ကုိးကြယ္ေသာဘာသာကုိ သို႔တည္းမဟုတ္ သက္၀င္ယံုၾကည္ခ်က္ကို လြတ္လပ္စြာ သင္ျပႏိုင္ခြင္႔၊ က်င္႔သံုးႏိုင္ခြင္႔၊ ၀တ္ျပဳကိုးကြယ္ႏိုင္ခြင္႔ႏွင္႔ ေဆာက္တည္ႏိုင္ခြင္႔တို႔လည္း ပါ၀င္သည္။"

ယခုအခါ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ အခ်ဳိ႕ေနရာေဒသမ်ား၌ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး၊ မုစ္လင္မ္ဆန္႔က်င္ေရး စာရြက္စာတမ္း၊ လက္ကမ္းေၾကညာ စာ ရြက္မ်ား ထုတ္ေ၀ျဖန္႔ခ်ိေနခဲ့ၾကျခင္း၊ ဥပေဒဆန္ဆန္ အမိန္႔ေၾကညာစာမ်ား ထုတ္ျပန္ေနခဲ့ၾကျခင္း၊ အခ်ဳိ႕မီဒီယာမ်ားဌာနမ်ားမွ မသုံးႏႈန္း ထိုက္သည့္ အသုံးအႏႈန္းမ်ားကို သုံးႏႈန္းေနျခင္းႏွင့္ မခိုင္လုံေသာ သတင္းမ်ားကို ထည့္သြင္းေဖာ္ျပေနၾကျခင္း၊ တရားဓမၼပြဲမ်ား၌ မိမိသက္၀င္ယုံၾကည္ရာ ဘာသာတရားႏွင့္ အလ်ဥ္း မသက္ဆိုင္သည့္ အစၥလာမ့္ဆန္႔က်င္ေရး၊ မုစ္လင္မ္ဆန္႔က်င္ေရး စကားမ်ားကို တရားသ႑ာန္ျဖင့္ ေဟာေျပာ ပို႔ခ်ေနျခင္းတို႔ကို ခိုင္လုံေသာ အေထာက္အထားမ်ားျဖင့္ ေလ့လာ ေတြ႔ရွိရေပသည္။ ထိုသို႔ အစၥလာမ္ ဆန္႔က်င္ေရးမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းသည္ သက္၀င္ယုံၾကည္မႈ ဘာသာတရား ကြဲျပားျခားနားေသာ ျပည္သူမ်ားအၾကား အမုန္းတရား မ်ားကို ျဖစ္ထြန္းလာေစ၍ တစ္ဖက္ႏွင့္ တစ္ဖက္ မုန္းတီးျခင္း၊ ရန္မူျခင္း၊ စိတ္၀မ္းကြဲျခင္းမ်ား ေပၚေပၚလာရန္ အေၾကာင္းတရားမ်ားကို ဖန္တီးေနၾကေပသည္။ ထိုကဲ့သို႔ေသာ လုပ္ရပ္မ်ားသည္ စစ္အာဏာရွင္ေဟာင္းမ်ား ေရးဆြဲျပဌာန္း ခဲ့သည့္ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဖြဲ႔စည္းအုပ္ခ်ဳပ္ပုံ အေျခခံဥပေဒ၏ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ ဥပေဒႏွင့္လည္း ဆန္႔က်င္ေနေပသည္။

၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဖြဲ႔စည္းပုံအေျခခံဥပေဒ၊ ပုဒ္မႀကီး၊ ၃၆၄ တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ "ထို႔ျပင္ လူမိ်ဳးေရးေၾကာင့္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဘာသာေရးေၾကာင့္ေသာ္လည္းေကာင္း တစ္ဖက္ နွင့္တစ္ဖက္၊ တစ္ဂိုဏ္းနွင့္တစ္ဂိုဏ္း မုန္းတီးျခင္း၊ ရန္မူျခင္း၊ စိတ္ဝမ္းကဲြျခင္း တစ္မိ်ဳး မိ်ဳး ေပၚေပါက္လာေစရန္ ရည္ရြယ္ေသာ သို႔မဟုတ္ ေပၚေပါက္လာရန္အေၾကာင္းရိွေသာ အျပဳအမူသည္ ဤဖဲြ႔စည္းပံုအေျခခံဥပေဒနွင့္ ဆန္႔က်င္သည္။ ထိုအျပဳအမူမိ်ဳးအတြက္ ျပစ္ဒဏ္ေပးနိုင္ရန္ ဥပေဒ ျပဌာန္းနိုင္သည္။"

သို႔ေသာ္ အထက္ေဖာ္ျပပါ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဖြဲ႔စည္းပုံအေျခခံဥပေဒပါ ျပဌာန္းခ်က္မ်ားကို ခ်ဳိးေဖာက္၍ ထိုသုိ႔ေသာလုပ္ရပ္မ်ားကို လုပ္ေဆာင္ေနေသာသူမ်ားအား ေအာက္ေျခရွိ အုပ္ခ်ဳပ္သူ အာဏာပိုင္မ်ားအေနႏွင့္ ထိေရာက္စြာ အေရးယူျခင္းမျပဳပဲ မသိက်ဳိး ကၽြန္ျပဳ၍ ေနၾကေပသည္။ သို႔ပါ၍ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ ဖြဲ႔စည္းပုံ အေျခခံဥပေဒပါ ယင္းျပဌာန္းခ်က္ကို ခ်ဳိးေဖာက္ေနၾကသည့္ ထိုသို႔ေသာ အုပ္ ခ်ဳပ္သူ အာဏာပိုင္မ်ားအား ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ထိေရာက္စြာ အေရးယူေပးပါရန္ႏွင့္ ယခုကဲ့သို႔ အျပစ္မဲ့ ျပည္သူမ်ား၏ အသက္၊ အိုးအိမ္၊ စည္းစိမ္၊ ဂုဏ္သိကၡာမ်ား ပ်က္စီးဆုံးရႈံးေစမည့္ ျမန္မာႏို္င္ငံသား ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားႏွင့္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအၾကား ဘာသာေရး အဓိကရုဏ္း ဖန္တီးရန္ ရည္ရြယ္၍ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရးလုပ္ငန္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ေနျခင္းကို ကၽြႏု္ပ္တုိ႔ ျမန္မာ့မုစ္လင္မ္လူထုႀကီး တစ္ရပ္လုံးမွ ထပ္မံ၍ ျပင္းထန္စြာ ဆန္႔က်င္ကန္႔ကြက္လုိက္ပါသည္။ ကၽြႏု္ပ္တို႔ အစည္းအရုံးမွ လြန္ခဲ့သည့္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္၊ ႏို၀င္ဘာလ (၂၂) ရက္ကလည္း ဤသို႔ အလားတူ ကန္႔ကြက္ခဲ့ေသာ္လည္း အစိုးရအာဏာပိုင္မ်ားမွ မည္သို႔မွ် ထိေရာက္စြာ အေရးယူေပးခဲ့ျခင္း မရွိခဲ့ပါ။ သို႔ပါ၍ စစ္အာဏာရွင္ေဟာင္း ႏိုင္ငံေတာ္သမၼတ ဦးသိန္းစိန္ႏွင့္ ၎၏ အစိုးရအဖြဲ႔အစည္းအေနႏွင့္ ယင္းကဲ့သုိ႔ေသာ ရာဇ၀တ္မႈမ်ားကို က်ဴးလြန္ေနၾကေသာသူမ်ားကို ေက်ာသားရင္သား မခြဲျခားပဲ ျပင္းထန္စြာ ထိထိေရာက္ေရာက္ တရားဥပေဒႏွင့္အညီ အေရးယူေပးပါရန္ ျမန္မာ့မုစ္လင္မ္လူထုတစ္ရပ္လုံး၏ ကုိယ္စား ကၽြႏု္ပ္တို႔မွ ေလးေလးနက္နက္ ေတာင္းဆိုလိုက္သည္။ အကယ္၍ သမၼတဦးသိန္းစိန္ဦးေဆာင္သည့္ အစိုးရမွ အထက္ေဖာ္ျပပါ ဘာသာေရးအဓိကရုဏ္း ဖန္တီးေနၾကသည့္ တရားခံမ်ားအား ဥပေဒအရ ထိထိေရာက္ေရာက္၊ လွ်င္လွ်င္ျမန္ျမန္ ေဖာ္ထုတ္၍ အေရးမယူခဲ့ျခင္းေၾကာင့္ အနာဂတ္တြင္ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ဖြယ္ ရွိေနေသာ ရာဇ၀တ္မႈမ်ား၊ အၾကမ္းဖက္မ်ားအတြက္ ဦးသိန္းစိန္ႏွင့္ ၎၏ အစိုးရအာဏာပိုင္တို႔၏ တာ၀န္သာလွ်င္ျဖစ္ေၾကာင္း ေလးေလးနက္နက္ ထပ္မံ၍ အသိေပး ေၾကညာလိုက္ပါသည္။

ေလးစားစြာျဖင့္

ဦးေမာင္ေမာင္လွ

အေထြေထြ အတြင္းေရးမွဴး
လူ႔အခြင့္အေရးႏွင့္ တရားမွ်တမႈကို
ခ်စ္ျမတ္ႏိုးေသာ ဗမာမြတ္စလင္မ္လူငယ္မ်ား အစည္းအရုံး

3248 Park Lane
Hawthorne, CA 90250
United States of America
Phone: +1 310 980 9111
E-mail: paletwa@yahoo.com, presidentbmyfhraj@gmail.com
https://www.facebook.com/BurmeseMuslimYouthsForHumanRightsAndJustice

PDF ဖိုင္ျဖင့္ ေဒါင္း၍ ဖတ္လိုသူမ်ားအတြက္ လင့္ခ္မ်ား

http://www.scribd.com/doc/121601792/Statement-4-2013

http://www.mediafire.com/view/?374c6oejdo9egy2


How watching internet porn can affect your memory.

Posted: 22 Jan 2013 04:00 AM PST

Meredith Carpenter and Lillian Fritz-Laylin, two Molecular and Cell Biology graduate students at UC Berkeley who blog at NCBI ROFL wrote about research findings of how Pornographic Picture Processing Interferes with Working Memory Performance.

"Some individuals report problems during and after Internet sex engagement, such as missing sleep and forgetting appointments, which are associated with negative life consequences.

One mechanism potentially leading to these kinds of problems is that sexual arousal during Internet sex might interfere with working memory (WM) capacity, resulting in a neglect of relevant environmental information and therefore disadvantageous decision making.

In this study, 28 healthy individuals performed 4 experimental manipulations of a pictorial 4-back WM task with neutral, negative, positive, or pornographic stimuli.

Participants also rated 100 pornographic pictures with respect to sexual arousal and indicated masturbation urges previous to and following pornographic picture presentation. Results revealed worse WM performance in the pornographic picture condition of the 4-back task compared with the three remaining picture conditions.

Furthermore, hierarchical regression analysis indicated an explanation of variance of the sensitivity in the pornographic picture condition by the subjective rating of the pornographic pictures as well as by a moderation effect of masturbation urges.

Results contribute to the view that indicators of sexual arousal due to pornographic picture processing interfere with WM performance.

Findings are discussed with respect to Internet sex addiction because WM interference by addiction-related cues is well known from substance dependencies."

CLICK HERE for details of the research.'

Another interesting report: Could watching porn before working out improve men's weightlifting performance?

_________________________________

I took my blog off the internet for about 30 minutes this evening because the MYSTERIOUS reader who scans my blog unceasingly is back again. Those of you who are not aware of this thorn in my blog can read more HERE and HERE.

This time using:


Browser: Safari 7.0.0.296
Browser Language: English
Operating System: Blackberry OS
Screen Resolution: 800x480 [24 bit]
Cookie Support: Yes  
User Agent: Mozilla/5.0 (BlackBerry; U; BlackBerry 9860; en) AppleWebKit/534.11 (KHTML, like Gecko) Version/7.0.0.296 Mobile Safari/534.11

But using FIVE different IP addresses for the five pages read. The computer ID is the same and the first time IP is the same.

I must congratulate this reader for the effort he/she put in to change the IP address. Thanks to your bizarre reading habits and weird practices, I have become more vigilant. 

As always, please write to me at writetomws@hush.ai and tell me:

a) who are you?
b) what do you want?
c) why are you scanning my blog?
d) and why do you always scan my blog each time I write sth more 'controversial' such as the post on Are We Ready for Diversity in Opinion?

Well, this is the record for this evening:1. at 8:04:31p.m. 


First Time IP: 203.82.66.201
Last Time IP: 206.53.152.169
Computer ID: b7f24c40aa3db3ed8383cca65c069fc3

2. at 7:54:49p.m.


First Time IP: 203.82.66.201
Last Time IP: 206.53.152.173
Computer ID: b7f24c40aa3db3ed8383cca65c069fc3

3. at 7:51:22p.m.


First Time IP: 203.82.66.201
Last Time IP: 206.53.152.167
Computer ID: b7f24c40aa3db3ed8383cca65c069fc3

4. at 7:48:50p.m.


First Time IP: 203.82.66.201
Last Time IP: 206.53.152.171
Computer ID: b7f24c40aa3db3ed8383cca65c069fc3

5. at 7:47:49


First Time IP: 203.82.66.201
Last Time IP: 206.53.152.168
Computer ID: b7f24c40aa3db3ed8383cca65c069fc3Jika SPR Masih Degil, BERSIH Mungkin Akan Adakan Himpunan Sekali Lagi

Posted: 22 Jan 2013 05:49 AM PST


Bersih fokus pantau pilihan raya, tidak menolak anjurkan satu lagi perhimpunan

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) tidak menolak menganjurkan satu lagi perhimpunan menuntut pilihan raya adil, akan tetapi buat masa ini fokus mereka adalah mobilisasi rakyat untuk memantau pilihan raya.

Pengerusi Bersama Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan ditanya hari ini mengenai kemungkinan pergerakkan tersebut menganjurkan satu lagi perhimpunan untuk memastikan mesej mereka didengari.

"Berapa banyak perhimpunan anda anjurkan sebelum mereka menerima mesej? Tetapi saya tidak menolak kemungkinan, tolong jangan silap faham.

"Ia benar-benar bergantung kepada respon yang kami terima akan tetapi buat masa ini masih belum ada rancangan untuk menganjurkan perhimpunan," katanya kepada pemberita disini.

Beliau menambah, buat masa ini Bersih 2.0 hanya fokus kepada mobilisasi rakyat untuk memantau pilihan raya dan menggalakkan jumlah keluar mengundi tinggi bagi mengelakkan penipuan pilihan raya.

"Rancangan kami adalah untuk turun kebawah, sampaikan mesej tentang pentingnya turun mengundi dan memastikan pemantau kami bersedia," kata Ambiga merujuk kepada PEMANTAU Bersih 2.0.

Bersih telah menganjurkan tiga perhimpunan beberapa tahun kebelakangan ini bagi mendesak reformasi pilihan raya. -TMI

Parasites - Little Mind Benders

Posted: 22 Jan 2013 03:08 AM PST

Susan Milius reported HERE that parasites that sneak into the brain may alter your behavior and health.

There, she wrote:


Imagining tiny creatures infiltrating human brains is creepy enough. But Marion Vittecoq knows she has been invaded. Her inner companions may be just hanging out — or they may be subtly changing her personality, manipulating her behavior or altering her risk of disease. Yet she doesn't sound particularly upset.

Not once in the course of a phone conversation and many e-mails did Vittecoq recommend wearing tinfoil hats or mention mind control by the CIA, the United Nations or little green men beaming rays from the moons of Uranus. She studies the ecology of parasites, especially the one-celled Toxoplasma gondii, which coincidentally is the creature that has invaded her brain.

She doesn't see it as an extra-ordinary intrusion. The parasite has wormed its way into an estimated one-third of people on the planet. In France, where Vittecoq works at both a CNRS national research lab in Montpellier and the Tour du Valat research center in Arles, nearly one-third to about one-half of adults carry hitchhiking T. gondii. CNRS research colleague Frédéric Thomas is also infected, and also doesn't fret about it.

In the United States, almost one in four residents over the age of 12 has the infection. In other parts of the world, rates are as high as 95 percent. An unlucky minority of these infected people become quite ill. Most, however, don't even know that their muscles and brains carry the parasite.

What exactly T. gondii is doing while it lurks in so many people is an important question for public health. It's also an alluringly spooky question. "Where science meets science fiction" is how Michael Dickinson of the University of Washington in Seattle describes studies of parasites that hack into their hosts' nervous systems. The Journal of Experimental Biology, where Dickinson serves as an editor, dedicated its Jan. 1 issue to this emerging field, dubbed "neuroparasitology." In those pages and elsewhere, clues to T. gondii's bizarre biology are emerging. And growing evidence suggests that the hidden parasite may have visible effects.

Studies comparing the infected and the noninfected raise the possibility that the parasite tweaks a person's personality or ups the risk of suicide attempts, brain cancer and schizophrenia. Studies in people even report links between T. gondii and traffic accidents, greater odds of having sons than daughters, extra height and unusual opinions about the smell of urine.

CLICK HERE for more.

pegawai yang lulus 40,000 IC Biru keluar beri amaran

Posted: 22 Jan 2013 03:00 AM PST


Sah Mahathir terbabit, barua ini jual negara !! Kepada bekas pegawai kerajaan yang terlibat ini tak payah gimik-gimik dedah terus saja !!

Amaran anak muda : Tipu PRU , rakyat bangkit humban kamu !!

Petikan kenyataan SAMM semalam ;
Memetik semula kata - kata Bobby, Penyelaras SAMM Sabah ketika mempengerusikan sidang meja bulat anak muda Sabah di Kota Kinabalu dua bulan lepas, dia  menyatakan Sabah kini sudah tergadai, bukan sahaja masalah tetapi hasil pemberian keistimewaan warga negara kepada Pakistan dan India dalam projek Dr. Mahathir akhirnya politik Sabah juga dikawal kini oleh keturunan India Pakistan.Contohnya Musa nama sebenarnya ialah Musa Aman Khan bersama saudaranya Anifah Aman Khan. Bukan sahaja politik malah ekonomi juga dikawal oleh keturunan India Pakistan ini.

Ini bukan isu perkauman tetapi isu kedaulatan. Bahana dari kemasukan pendatang ini juga kecelaruan sosial muncul seperti lambakan penganggur, jenayah tidak terkawal dan seumpamanya. klik sini untuk baca lanjut.

Projek IC Khianati Rakyat & Negara, UMNO-BN Wajar Dihukum

Posted: 22 Jan 2013 03:29 AM PST

Tidak ada perkataan yang selayaknya diberi selain "pengkhianat negara" untuk mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad kerana memberi taraf kewarganegaraan kepada ratusan ribu Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di Sabah semata-mata untuk mempertahankan survival Barisan Nasional (BN) di negeri itu.

Ia dibuktikan dalam laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) terhadap projek "IC Mahathir" yang didedahkan baru-baru ini.

Akibat tindakan itu, Sabah kini melalui beberapa fasa getir membabitkan pertembungan sosio ekonomi dan politik rakyat tempatan dan pendatang yang diberi kerakyatan secara mudah.

Sambil menyatakan rasa kesal dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan UMNO-BN itu, Pengerusi DAP Sabah, Jimmy Wong Sze Phin berkata, parti pemerintah itu harus bertanggungjawab terhadap 'dosa' silam mereka ke atas rakyat Sabah.

"Saya boleh katakan bahawa ini merupakan pengkhianatan tertinggi buat Malaysia khasnya rakyat Sabah.

"Bayangkan selama ini yang menentukan hala tuju, pentadbiran negeri Sabah ditentukan oleh 'pengundi hantu' yang dihalalkan. BN benar-benar kotor!" tegas beliau ketika ditemui semalam.

Tambahnya, akibat daripada "Projek IC Mahathir", rakyat Sabah terutamanya di kalangan Bumiputera negeri itu ketinggalan disebabkan saingan tidak sihat yang berlaku.

"Mereka tertindas akibat ketamakan kuasa BN," katanya yang juga ADUN Sri Tanjung.

Menurut Setiausaha DAP Sabah, Dr Edwin Bosi pula, isu "Projek IC" ini telah lama terbongkar sejak 1970-an di mana Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang ketika itu pernah memberi amaran kepada rakyat Sabah mengenai isu yang kini heboh diperkatakan.

"Kini kita dilaporkan dengan sejumlah 1.8 juta PATI yang mendapat kerakyatan mudah. Semua ini terbukti dengan RCI, kita boleh lihat ramai di kalangan warganegara Filipina, Indonesia, Pakistan dan India mendapat kerakyatan," ujar beliau.

Dalam kenyataan yang berbeza, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago berkata, pendedahan yang dibuat RCI baru-baru ini memang mengejutkan.

"Tetapi isunya kini bukan saja di Sabah. Sejak Pilihan Raya Umum 2008, peningkatan daftar pengundi di Selangor secara mendadak sebanyak 22 peratus berbanding purata 16.3 peratus di seluruh negara.

"Sebanyak 31,294 pengundi dilaporkan telah dipindahkan dari kawasan Parlimen dan DUN asal mereka tanpa mereka sedari,"

Tambah Santiago, terdapat 2,000 nama di Parlimen Klang saja telah berpindah kawasan manakala 3,000 lagi nama pengundi hilang dalam daftar pemilih. – Roketkini

Kenyataan Media: Rakaman video menggambarkan keganasan UMNO menghalang ceramah KEADILAN di Sri Stulang, Johor Bahru

Posted: 21 Jan 2013 11:34 PM PST

20130122_121129

Sebagaimana ramai maklum, pada 15 Januari yang lalu, saya bersama Tan Poh Lai, Ketua Cabang KEADILAN Johor Bahru dan rombongan yang lain telah berhadapan keganasan UMNO ketika cuba mengadakan ceramah di Flat Sri Stulang, Johor Bahru.

Hari ini kami tampil dengan 3 rakaman video insiden tersebut.

Kami pada mulanya tiba sekitar jam 8.30 malam dan berjalan ke flat apabila dihalang kumpulan berpakaian baju UMNO / BN. Mereka enggan membenarkan kami masuk ke dalam sekalipun program kami telah dirancang terlebih awal. Mereka turut mengeluarkan makian dan kata-kata kesat terhadap kami.

Plentong-20130115-00687 (1)

Selepas berbincang dengan pihak polis, maka kami berundur sementara untuk menunggu keadaan reda. Kemudian kami cuba masuk dengan kenderaan kami ke perkarangan flat menerusi pintu satu lagi. Kini kami dihalang anak-anak muda berbaju UMNO yang kemudian memanggil kumpulan pertama. Kami cuba masuk dengan berjalan kaki tetapi terus dihalang dan saya turut ditendang (rujuk video a).

Kami kemudian keluar daripada tempat kejadian, sekalipun cuba dihalang beberapa orang UMNO-BN (rujuk video b) dan terus membuat laporan polis di Balai Polis Majidee Johor Bahru.

Plentong-20130115-00690 (1)

Kemudian dengan ditemani teman-teman daripada KEADILAN Pasir Gudang dan Gelang Patah serta PAS bersama-sama pihak polis, kami masuk semula ke tapak ceramah untuk mengambil peralatan ceramah.

Saya telahpun dihubungi pegawai penyiasat kes ini. Saya akan bekerjasama dengan pihak polis untuk siasatan lanjut. Saya berharap pimpinan tertinggi UMNO – Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Presiden UMNO, YB Khairy Jamaluddin selaku Ketua Pemuda UMNO dan YB Tan Sri Shahrir Samad selaku Ahli Parlimen Johor Bahru dapat menyatakan dengan jelas pendirian mereka menolak budaya samseng dalam politik.

Rakaman video


(Video a: Di pintu masuk kedua Flat Sri Stulang di mana kenderaan kami dihalang dan ditendang, dan kemudian rombongan kami dihalang dan saya ditendang lelaki di dalam baju BN berwarna biru)


(Video b: Kami terus dihalang beberapa individu ketika kami cuba meninggalkan kawasan tersebut)


(Video c: Kami mengambil peralatan ceramah dengan diiringi pihak polis selepas membuat laporan polis)

Nallakaruppan Pula Ditimpa Haramjadah: Gagal Dalam Rayuan Kes Saman Fitnah Anwar

Posted: 22 Jan 2013 01:27 AM PST

Putrajaya - Presiden Parti Bersatu India Malaysia (MUIP), Senator Datuk S. Nallakaruppan gagal dalam rayuannya bagi mengetepikan keputusan.(gambar fail)

Mahkamah Tinggi yang mendapati dia bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 2008.

Tiga anggota panel Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan Datuk Zaharah Ibrahim, Datuk Anantham Kasinater dan Datuk Mah Weng Kwai sebulat suara menolak rayuan Nallakaruppan.

Zaharah berpendirian bahawa tindakan Mahkamah Tinggi menolak pembelaan Nallakaruppan adalah betul selepas dia gagal membekalkan butiran berhubung dakwaannya terhadap Anwar.

Panel hakim itu juga memerintahkan Nallakaruppan membayar RM15,00 sebagai kos guaman kepada Anwar.

Nallakaruppan membuat rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 19 Jun tahun lepas yang mendapati dia bertanggungjawab mengeluarkan kenyataan fitnah terhadap pemimpin pembangkang itu.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Su Geok Yiam membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Anwar untuk menolak pernyataan pembelaan Nallakaruppan.

Anwar membuat permohonan itu atas alasan Nallakaruppan gagal membekalkan butiran mengenai dakwaan yang dibuatnya.

Hakim itu juga memerintahkan Nallakaruppan membayar ganti rugi kepada Anwar yang akan dinilai oleh timbalan pendaftar mahkamah.

Pada 25 Ogos, 2008, Anwar memfailkan saman berhubung dakwaan Nallakaruppan dalam satu artikel, "Anwar terima RM60 juta".

Dalam pernyataan pembelaannya, Nallakaruppan mendakwa dia tidak berniat jahat dan kenyataan itu dibuat atas perlindungan bersyarat.

Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Nallakaruppan memberitahu mahkamah bahawa beliau diarah untuk mengemukakan perkara itu kepada Mahkamah Persekutuan.

Anwar diwakili R.Sivarasa - Bernama

The Interview, Ah Beng,The Rude Parrot and Fanny

Posted: 21 Jan 2013 10:30 PM PST


Ah Beng went for an job interview for a sales job. When the manager saw Ah Beng's colourful attire, his mind screamed, "Not this man!!"

Nevertheless he still had to entertain Ah Beng. So he told Ah Beng, "If you can form a sentence using the words I give you, then I will give you a chance!"

"The words are "Green, Pink, Yellow, Blue, White, Purple, Black".

Ah Beng thought for a while and said "I heard the phone go green, green, and then I went to pink up the phone and said Yellow. Blue's that? White did you say? Sorry, wrong number. Don't purplely disturb people and don't call Black, ok?"

_______________________


A young man named John received a parrot as a gift. Problem was, the parrot had a bad attitude and an even worse vocabulary.
Every word out of the bird's mouth was rude, obnoxious, and laced with profanity. John tried and tried to change the bird's attitude by consistently saying only polite words, playing soft music and anything else he could think of to "clean up" the bird's vocabulary, but to no avail.

Finally, John was fed up and he yelled at the parrot. The parrot yelled back. John shook the parrot and the parrot got angrier and even more rude In desperation, John threw up his hands, grabbed the bird and put him in the freezer. For a few minutes the parrot squawked and kicked and screamed.

Then suddenly, there was total quiet. Not a peep was heard for over a minute.

Fearing that he'd killed the parrot, John quickly opened the door to the freezer. The parrot calmly stepped out onto John's outstretched arm and said, "I believe I may have offended you with my rude language and actions. I am sincerely remorseful for my inappropriate transgressions and I fully intend to do everything I can to correct my rude and unforgivable behavior."

John was stunned at the change in the bird's attitude. As he was about to ask the parrot what had made such a dramatic change in his behavior, the bird continued.

"May I ask what the chicken did?"

__________________

A Presbyterian, a Methodist, and a Baptist pastor, along with their wives, were on a cruise.

Suddenly a tidal wave came out of nowhere, swamped the ship and they all drowned. The next thing they knew, they were standing before St. Peter.

Shaking his head, St. Peter first looked at the Presbyterian and his wife and said, "You cannot enter for you loved money too much. So much so, that you married a woman named Penny."

St. Peter then turned to the Methodist and said, "I'm sorry for you cannot enter either. You loved food far too much. So much so that you married a woman named Candy."

Hearing this, the Baptist nervously turned to his wife and whispered, "It doesn't look good, Fanny."

___________________


Have a great day!

အစၥလာမ္ ဆန္႔က်င္ေရး လႈံေဆာ္မႈ႕သည္ အေျခခံဥပေဒႏွင့္ ဆန္က်င္ေသာ္လည္း အေရးယူျခင္းမရွိ

Posted: 21 Jan 2013 09:55 PM PST

အစၥလာမ္ဘာသာအေပၚ ေစာ္ကားပုတ္ခတ္စာမ်ားေရးသားျဖန္႔ေ၀ျခင္း၊ သမုိင္းအမွားမ်ားေရးသားျခင္းသည္ အေျခခံဥပေဒႏွင့္ ဆန္႔က်င္၊ အစုိးရပုိင္းမွ အေရးယူျခင္းမ႐ွိ ႏိုဝင္ဘာ ၂၈ ၊ ၂၀၁၂ M-Media ေမာင္ေလ်ာက္(ျမယာေျမ)

ယခု လတ္တေလာတြင္ အစၥလာမ္ဘာသာႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး မလုိမုန္းတီးသူမ်ားက ပုတ္ခတ္ေစာ္ကားစာမ်ားကုိ ေဒသ အခ်ဳိ႕တြင္ ျဖန္႔ေ၀ေနေၾကာင္းသိ႐ွိရပါသည္။ ကရင္ျပည္နယ္ဘားအံၿမိဳ႕၊ မြန္ျပည္နယ္ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕မ်ားတြင္လည္းေကာင္း၊ မႏၱေလးတုိင္းေဒသႀကီးတြင္ စာမ်က္ႏွာ(၂၀)ပါ စာအုပ္ပုံ သ႑ာန္ျဖင့္ အစၥလာမ္ဘာသာအေပၚ ပုတ္ခတ္ေစာ္ကားစာမ်ားကုိ ပုံစံအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ျဖန္႔ေ၀လ်က္႐ွိပါသည္။

ထုိ႔အျပင္ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီးအတြင္း႐ွိ အခ်ဳိ႕ၿမိဳ႕နယ္မ်ားတြင္လည္း လွ်ဳိ႕၀ွက္အဖြဲ႕အစည္းအမည္ အမ်ဳိးမ်ဳိးတပ္ကာ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားကုိ ပုတ္ခတ္ေစာ္ကားေသာ လႈံ႕ေဆာ္စာမ်ားျဖန္႔ေ၀ေနေၾကာင္း သိရသည္။

ၿပီးခ့ဲသည့္ရက္ပိုင္းက ထုတ္ေဝခဲ့တဲ့ News Watch (ေစာင့္ၾကည့္သတင္းဂ်ာနယ္)အတြဲ-ရ၊ အမွတ္(၇၂)တြင္ သရ၀ဏ္(ျပည္) အမည္ျဖင့္ "အာဖဂန္နစၥတန္တြင္ ဗုဒၶဘာသာေပ်ာက္ကြယ္သြားျခင္းအေၾကာင္း"  ေဆာင္းပါးကုိ ေရးသားရာတြင္ သမုိင္းမွားမ်ား၊ လုပ္ႀကံ ဖန္တီးမႈမ်ားကုိ တမင္ပုံေဖာ္ေရးသား ကာ အစၥလာမ္ဘာသာအေပၚ လြဲမွားေသာ အေတြးအျမင္မ်ားျဖင့္ ထုိးႏွက္ထားသည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။

အထက္ေဖာ္ျပပါလႈံ႕ေဆာ္စာမ်ားႏွင့္ သမုိင္းမွားမ်ားေရးသားမႈႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ႏုိ၀င္ဘာ(၂၃)ရက္က က်င္းပေသာ အမ်ဳိးသားလႊတ္ေတာ္ပဥၥမပုံမွန္အစည္းအေ၀း (၁၅)ရက္ေျမာက္ေန႔တြင္ မြန္ျပည္နယ္ မဲဆႏၵနယ္အမွတ္(၇)မွ ေဒါက္တာ ဗညားေအာင္မုိး၏ ေမးျမန္းခ်က္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျပည္ထဲေရး ၀န္ႀကီးဌာနမွ ဒုတိယ၀န္ႀကီး ရဲခ်ဳပ္ေက်ာ္ေက်ာ္ထြန္း၏ ေျဖၾကားမႈကုိ ေဖာ္ျပလုိက္ပါသည္။

မျပည့္စုံေသာသမုိင္း သုေတသနျဖင့္ ႏုိင္ငံေရး၊ လူမ်ဳိးေရးအျမင့္ျဖင့္ လုိရာဆြဲၿပီး ေကာက္ခ်က္ခ်ေျပာဆုိ ေရးသားျခင္း ေၾကာင့္ ဖြဲ႕စည္းပုံအေျခခံဥပေဒပုဒ္မ(၃၆၅)ႏွင့္ၿငိစြန္းျခင္း၊ ယုံၾကည္ကုိးကြယ္မႈကုိ ထိပါးျခင္း၊ တုိင္းရင္းသား စည္းလုံးညီၫြတ္မႈ မၿပဳိကြဲေရးကုိ ထိပါးျခင္းအား မည္က့ဲသုိ႔တားဆီး ကာကြယ္ရမည္နည္း ေမးခြန္းႏွင့္ပတ္သက္၍ သက္ဆုိင္ရာ ၀န္ႀကီးဌာနမ်ားႏွင့္ ျပည္ေထာင္စု ေ႐ွ႕ေနခ်ဳပ္႐ုံးတုိ႔မွ ပုိင္းျခားသုံးသပ္ ဆန္းစစ္ခ့ဲရာတြင္ ယုံၾကည္ ကုိးကြယ္မႈကုိ ထိပါးျခင္း၊ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံး ညီၫြတ္မႈမၿပိဳကြဲေရးကုိ ထိပါးျခင္းတုိ႔မွ တားဆီး ကာကြယ္ႏုိင္ရန္အတြက္ ဖြဲ႕စည္းပုံအေျခခံ ဥပေဒပုဒ္မ (၃၆၅) တတိယအပုိဒ္တြင္ ပါသည့္အျခား တုိင္းရင္းသားလူမ်ဳိး တစ္မ်ဳိးကုိ ျဖစ္ေစ၊ လူမ်ဳိးမ်ားကုိျဖစ္ေစ၊ ထိခုိက္ နစ္နာေစႏုိင္ပါက သက္ဆုိင္သူမ်ား အခ်င္းခ်င္း ၫွိႏႈိင္းၿပီး ေျပလည္မႈရ႐ွိရန္ ေဆာင္႐ြက္ျခင္းႏွင့္ စာတမ္းတြင္ လူမ်ဳိး၊ ဘာသာသာသနာႏွင့္ ယဥ္ေက်းမႈဓေလ ့ထုံးတမ္းတုိ႔ကုိ ထိခုိက္ေစႏုိင္သည့္ အခ်က္မ်ားပါ၀င္ျခင္း႐ွိ၊မ႐ွိ ယဥ္ေက်းမႈ ၀န္ႀကီးဌာနက ႀကိဳတင္စိစစ္ၿပီး လုိအပ္သလုိ ေဆာင္႐ြက္ျခင္းျဖင့္ တားဆီး ကာကြယ္ႏုိင္မည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္းျဖင့္ ေျဖၾကားပါသည္။

အလားတူျပည္ေထာင္စု ေ႐ွ႕ေနခ်ဳပ္႐ုံး၊ ဒုတိယေ႐ွ႕ေနခ်ဳပ္ ဦးထြန္းထြန္းဦးက ျပန္လည္ေျဖၾကားရာတြင္ "ဖဲြ႕စည္းပုံအေျခခံ ဥပေဒပုဒ္မ(၃၆၄)ႏွင့္ဆန္႔က်င္လွ်င္ မည္သုိ႔ျပစ္ဒဏ္ေပးႏိုင္သည္ကုိ သိလုိေၾကာင္းေမးခြန္းႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ ဖြဲ႕စည္းပုံအေျခခံဥပေဒ ပုဒ္မ(၃၆၄)အရ ယင္းပုဒ္မပါျပဌာန္းခ်က္မ်ားကုိ ဆန္႔က်င္သည့္ အျပဳအမူအတြက္ ျပစ္ဒဏ္ေပးႏုိင္သည့္ ဥပေဒျပဌာန္းရျခင္း မ႐ွိေသးေသာ္လည္း စာတမ္းဖတ္ပြဲ၌  စာတမ္း႐ွင္ဖတ္ၾကားသည့္ စာတမ္းသည္ တုိင္းရင္းသားစည္းလုံး ညီၫြတ္မႈကုိ ထိခုိက္ေစေသာ အေရးအသား၊ အမ်ဳိး၊ ဘာသာ၊ သာသနာကုိ စိတ္၀မ္းကြဲေစေသာ အခ်က္မ်ား ပါ၀င္ေနမည္ဆုိပါက စာတမ္းႏွင့္ သက္ဆုိင္သူတုိ႔သည္ ျပစ္မႈဆုိင္ရာ ဥပေဒႏွင့္ၿငိစြန္းဖြယ္႐ွိေၾကာင္းျဖင့္ တင္ျပ႐ွင္းလင္းသြားပါသည္။ ဒုတိယေ႐ွ႕ေနခ်ဳပ္၏ ေျပာၾကားခ်က္၌ စာတမ္းဟုဆုိရာတြင္ ကုိးကြယ္ရာ ဘာသာသာသနာကုိ ထိခုိက္ေစသည့္စာတမ္း၊ ေဆာင္းပါးမ်ား ပါ၀င္ေပသည္။

ဖြဲ႕စည္းပုံအေျခခံဥပေဒ ပုဒ္မ(၃၆၂)ႏွင့္ (၃၆၃)တုိ႔တြင္ ႏိုင္ငံေတာ္က ခရစ္ယာန္ဘာ သာသာသနာ၊ အစၥလာမ္ဘာသာ သာသနာ၊ ဟိႏၷဴဘာသာ သာသနာႏွင့္ နတ္ကုိးကြယ္ေသာ ဘာသာတုိ႔ကုိ ႏုိင္ငံေတာ္တြင္ ႐ွိေနၾကေသာ ကုိးကြယ္ရာ ဘာသာမ်ား ဟူ၍ အသိအမွတ္ျပဳသည္ဟု လည္းေကာင္း၊ ႏုိင္ငံေတာ္သည္ အသိအမွတ္ျပဳထားေသာ ဘာသာ သာသနာမ်ားကုိ တတ္ႏုိင္သမွ် ကူညီေစာင့္ေ႐ွာက္မည္ဟု လည္းေကာင္း အသီးသီးျပဌာန္းထားပါသည္။

လူမ်ဳိးေရးေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ဘာသာေရးေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း တစ္ဖက္ႏွင့္တစ္ဖက္၊ တစ္ဂုိဏ္းႏွင့္ တစ္ဂုိဏ္းမုန္းတီးျခင္း၊ ရန္မူျခင္း၊ စိတ္၀မ္းကြဲျခင္း တစ္မ်ဳိးမ်ိဳးေပၚ ေပါက္လာေစရန္ ရည္႐ြယ္ေသာ (သုိ႔မဟုတ္) ေပၚေပါက္လာရန္ အေၾကာင္း႐ွိေသာ အျပဳအမူသည္ ဤဖြ႕ဲစည္းပုံအေျခခံ ဥပေဒတြင္ ျပဌာန္းထားမႈမ်ား ႐ွိေသာ္လည္း ယခုအခါ ကရင္ျပည္နယ္၊ ဘားအံၿမိဳ႕၊ မြန္ျပည္နယ္ ၊ေမာ္လၿမိဳင္ၿမိဳ႕၊ မႏၱေလးၿမိဳ႕ႏွင့္ အခ်ဳိ႕ေဒသမ်ားတြင္ အစိုးရ မဟုတ္ေသာ အသင္းအဖြဲ႕အခ်ဳိ႕က အစၥလာမ္ဘာသာႏွင့္ အစၥလာမ္ ဘာသာ၀င္မ်ားအေပၚ ဥပေဒပါအခြင့္အေရး၊ လူ႔အခြင့္အေရးမ်ားကုိ ခ်ဳိးေဖာက္ကာ ဆန္႔က်င္ေရးသား၊ ၿခိမ္းေျခာက္မႈမ်ား၊ လႈံ႕ေဆာ္ေျပာဆုိ၊ ျဖန္႔ေ၀ေနျခင္းတုိ႔ကုိ လက္ငင္းႀကဳံေတြ႕ေနၾကရပါသည္။

အထက္ပါအခ်က္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမန္မာႏုိင္ငံလုံးဆုိင္ရာ အစၥလာမ္ဘာသာေရး အဖြဲ႕ႀကီးမွ ႏုိင္ငံေတာ္အစုိးရသုိ႔ အႀကိမ္ႀကိမ္ ေမတၱာရပ္ခံတင္ျပခ့ဲေသာ္လည္း ယခုတုိင္ တစ္စုံတစ္ရာ ျပန္ၾကားခ်က္ မရ႐ွိခ့ဲေၾကာင္း ၂၀၁၂-ခုႏွစ္၊ ေအာက္တုိဘာလ (၂၃)ရက္ေန႔တြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံလုံးဆုိင္ရာ အစၥလာမ္ ဘာသာေရးအဖြ႕ဲႀကီးမွ ထုတ္ျပန္သည ့္ေၾကျငာခ်က္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

လတ္တေလာ အေျခအေနတြင္ ႏုိင္ငံေတာ္အပိုင္းမွ တစ္စုံတစ္ရာ ေဆာင္႐ြက္ေပးျခင္း မ႐ွိေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံသား အစၥလာမ္ ဘာသာ၀င္မ်ားက မီဒီယာမ်ားတြင္ သတင္းမ်ား၊ ေဆာင္းပါးမ်ား၊ သမုိင္းေရးရာမ်ား ေဖာ္ျပသည့္အခါ စာနယ္ဇင္း က်င့္၀တ္၊ သတင္းမီဒီယာ က်င့္၀တ္မ်ားႏွင့္အ ညီ မွန္မွန္ကန္ကန္ ေဖာ္ျပရန္ လုိလားလ်က္႐ွိၾကပါသည္။

ထုိ႔အျပင္အစၥလာမ္ဘာသာအေပၚ ဥပေဒပါ အခြင့္အေရးႏွင့္ လူ႔အခြင့္အေရးတုိ႔ကုိ ဆန္႔က်င္လ်က္ လႈံ႕ေဆာ္စာမ်ား ျဖန္႔ေ၀ေနမႈကုိ ႏုိင္ငံေတာ္အစုိးရပုိင္းမွ ၀င္ေရာက္ျဖန္ေျဖၿပီး အေရးယူေဆာင္႐ြက္ရန္ လုိအပ္ေၾကာင္း အသိေပးလုိက္ရပါသည္။

 

ကုိးကား          – ၂၀၀၈ ဖြဲ႕စည္းပုံအေျခခံဥပေဒ

-       ၂၄-၁၂-၂၀၁၂ထုတ္ ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာ

-       ၂၃-၁၀-၂၀၁၂ထုတ္ ျမန္မာႏုိင္ငံလုံးဆုိင္ရာ အစၥလာမ္ဘာသာေရးအဖြဲ႕ႀကီး၏ ေၾကျငာခ်က္

 


သံဃာတပါးဖုန္းဆက္လာတယ္”အစၥလာမ္ဘာသာေရးအဖြဲ႔ႀကီးဘာလုပ္ေနၾကတာလဲ”

Posted: 21 Jan 2013 09:30 PM PST

ဒီမနက္ဘဲ သံဃာတပါးဖုန္းဆက္လာတယ္။
ခင္ဗ်ားတို႔ဘာလုပ္ေနတာလဲ-
ဘာမွမၾကားၾကဘူးလား-
ဘာမွမလုပ္ၾကဘူးလား-
အစၥလာမ္ဘာသာေရးအဖြဲ႔ႀကီးဆိုတာ ရွိတယ္မဟုတ္လား-
ဘာလုပ္ေနၾကတာလဲ-တဲ့။
ကရင္ျပည္နယ္က သတင္းေတြ မၾကားဘူးလား-
ရွမ္း-တာခ်ီလိတ္ဘက္က သတင္းေတြ မၾကားဘူးလား-
မြန္ဘက္ကသတင္းေတြေရာ ခင္ဗ်ားတို႔ဆီ မေရာက္ဘူးလား။
ေနာက္ထပ္ျဖစ္လာမွာ ရခိုင္မွာမဟုတ္ဘူး
တျခားျပည္နယ္ေတြကစၿပီး ဒီတေခါက္
ျပည္မထဲမွာပါလုပ္မွာ-


စီမံခ်က္က ေဖေဖၚဝါရီလကေန စက္တင္ဘာလအတြင္း အၿပီးလုပ္မွာ။
အားလံုးျဖစ္ၿပီးရင္ ႀကံ့ခိုင္ေရးကေန တျပည္လံုးအတိုင္းအတာနဲ႔ ကယ္ဆယ္ေရး
ေတြ ျပန္လည္ထူေထာင္ေရးေတြလုပ္ၿပီး
နာမည္ေကာင္းယူလိမ့္မယ္။
ဝီရသူ ေတာင္ ဒီအစီအစဥ္မွာ အသံုးခ်ၿပီးမွ
ထိုးေကၽြးခံရမဲ့သူ။
အားလံုး ေနျပည္ေတာ္ကအုပ္စုတစုက
စီမံခ်က္ဆြဲၿပီးလုပ္ေနတာ။
ရခိုင္မွာ ရိုဟင္ဂ်ာေတြခံလိုက္ၾကရသလို
ရခိုင္ေတြေရာ သံဃာေတြေရာ ဗုဒၶဘာသာပါ
ကမၻာမွာ အဖတ္ဆယ္လို႔မရေတာ့ဘူး။
ဒီတခါျဖစ္ရင္ တကမၻာလံုးက ဗမာဆိုရင္
တာလီဘန္ေတြကိုဆက္ဆံသလို ဆက္ဆံတာခံရလိမ့္မယ္။ သဃၤန္းျမင္တာနဲ႔
အၾကမ္းဖက္သမားလို႔ထင္ၾကလိမ့္မယ္။
က်ဳပ္တို႔ဘက္ကထိမ္းဖို႔ဆိုတာ မဟန က ကိုးလို႔ကန္႔လန္႔ခံေနတယ္။
ဒီျပသနာျဖစ္မလာေအာင္ မလုပ္နိုင္ေအာင္
ခင္ဗ်ားတို႔ အဖြဲ႔ အစည္းေတြကေန လုပ္ၾကပါ-
က်ိဳးစားၾကပါ-ကမၻာကသိေအာင္လုပ္သင့္ပါတယ္-တဲ့။


Nama Islam Pada Parti: PAS Perlu Ambil Tindakan Terhadap BERNAMA & Rahim Tamby Chik

Posted: 21 Jan 2013 10:21 PM PST


Gubal undang-undang larang parti politik guna nama Islam

MELAKA - Satu peraturan atau undang-undang melarang penggunaan nama Islam oleh sesebuah parti politik perlu diwujudkan agar tidak dimanipulasi dan disalahguna sesetengah pihak demi kepentingan politik, kata bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Dr Rahim Tamby Chik.

Beliau berkata, parti yang menggunakan nama Islam boleh merosak dan memburukkan kedudukan, imej serta reputasi agama itu sendiri.

Merujuk penggunaan nama Islam pada Parti Islam Semalaysia (Pas), beliau berkata, parti itu menggunakan nama Islam semata-mata untuk kepentingan politik mereka.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan Bantuan Khas Awal Persekolahan dan melancarkan kutipan dana bagi projek pembinaan surau baru sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Udang di sini, hari ini.

Sementara itu, Rahim yang juga Pengerusi Risda mahu kerajaan memandang serius terhadap kehadiran sekolah-sekolah pondok yang ditaja parti politik kerana dilihat cenderung menanam rasa kebencian terhadap musuh politik mereka. - Bernama

Ulasan GB

PAS boleh mengambil tindakan undang-undang ke atas BERNAMA dan Rahim Tamby Chik kerana masih menimbulkan isu yang telah diputuskan Majlis Fatwa Kebangkasaan yang sudah dikeluarkan pada 31 Mac 2000 peristiharan Majlis Raja-raja pada mesyuarat ke-188.

Fatwa sudah dikeluarkan pada 31 Mac 2000 menyatakan

"1. Tiada halangan untuk menggunakan perkataan "Islam" oleh mana-mana pertubuhan, malahan digalakkan tetapi hendaklah berdisiplinkan ilmu, iman dan ehsan. Walau bagaimanapun mana-mana orang atau pertubuhan yang menggunakan Islam atau perkataan "Islam" untuk tujuan mengelirukan masyarakat atau penyelewengan adalah salah dan bercanggah dengan prinsip-prinsip syariat Islam dan boleh diambil tindakan menurut peruntukan undang-undang yang sedia ada."


Akhbar pencacai UMNO sendiri, Utusan, pernah melaporkan bahawaMajlis Raja-Raja juga pada 22 Mac 2001 telah memutuskan bahawa ia tidak menghalang penggunaan perkataan Islam pada mana-mana pertubuhan dan parti politik.

Ia juga memutuskan bahawa tiada pihak berhak menentukan keislaman seseorang itu dengan mengenakan syarat-syarat tambahan setelah orang itu menepati rukun Iman dan rukun Islam.


Keputusan itu yang dibuat berdasarkan usul Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam, dicapai pada mesyuarat ke-188 Majlis Raja-Raja selama dua hari di Istana Negara.


Ternyatalah bahawa gesaan Rahim Tamby Chik itu adalah sesuatu yang karut malah menghina Majlis Fatwa dan Majlis Raja-raja yang telah memutuskan dengan jelas dan tegas: bahawa ia tidak menghalang penggunaan perkataan Islam pada mana-mana pertubuhan dan parti politik.

WOMEN SPEAK IN ESTROGEN, MEN LISTEN IN TESTOSTERONE

Posted: 21 Jan 2013 06:30 PM PST


If you're easily offended, don't read this. I am posting this for laughs with no intention to offend anyone.

WOMEN SPEAK IN ESTROGEN AND MEN LISTEN IN TESTOSTERONE

By Matt Groening (Creator of The Simpsons and Life in Hell)

Deep Thoughts about Gender Differences

SEX: Women prefer 30-40 minutes of foreplay. Men prefer 30-40 seconds of foreplay. Men consider driving back to her place as part of the foreplay.

MATURITY: Women mature much faster than men. Most 17-year old females can function as adults. Most 17-year old males are still trading baseball cards and giving each other wedgies after gym class. This is why high school romances rarely work out.

MAGAZINES: Men's magazines often feature pictures of naked women. Women's magazines also feature pictures of naked women. This is because the female body is a beautiful work of art, while the male body is lumpy and hairy and should not be seen by the light of day. Men are turned on at the sight of a naked woman's body. Most naked men elicit laughter from women.

HANDWRITING: To their credit, men do not decorate their penmanship.They just chicken-scratch. Women use scented, colored stationary and they dot their "i's" with circles and hearts. Women use ridiculously large loops in their "p's" and "g's". It is a royal pain to read a note from a woman. Even when she's dumping you, she'll put a smiley face at the end of the note.

COMEDY: Let's say a small group of men and women are in a room, watching television, and an episode of the Three Stooges comes on. Immediately, the men will get very excited; they will laugh uproariously, and even try to imitate the actions of Curly, man's favorite Stooge. The women will roll their eyes and groan and wait it out.

BATHROOMS: A man has six items in his bathroom - a toothbrush, toothpaste, shaving cream, razor, a bar of Dial soap, and a towel from a Holiday Inn. The average number of items in the typical woman's bathroom is 437. A man would not be able to identify most of these items.

CATS: Women love cats. Men say they love cats, but when women aren't looking, some cruel men kick cats.

DRESSING UP: A woman will dress up to: go shopping, water the plants, empty the garbage, answer the phone, read a book, get the mail. A man will dress up for: weddings, funerals.

WEDDINGS: When reminiscing about weddings, women talk about "the ceremony."
Men talk about "the bachelor party."

SOCKS: Men wear sensible socks. They wear standard white sweat socks.

Women wear strange socks. Socks that are cut way below the ankles, that have pictures of clouds, that have a big fuzzy ball on the back.

NICKNAMES: If Gloria, Suzanne, Deborah and Michelle go out for lunch, they will call each other Gloria, Suzanne, Deborah and Michelle. But if Mike, Dave, Rob and Jack go out for a brewsky, they will affectionately refer to each other as Bullet-Head, Godzilla, Peanut-Head and Useless.

MENOPAUSE: When a woman reaches menopause, she goes through a variety of complicated emotional, psychological, and biological changes. The nature and degree of these changes varies with the individual. Menopause in a man provokes a uniform reaction - he buys aviator glasses, a snazzy French cap and leather driving gloves, and goes shopping for a Porsche.

THE TELEPHONE: Men see the telephone as a communication tool. They use the telephone to send short messages to other people. A woman can visit her girlfriend for two weeks, and upon returning home, she will call the same friend and they will talk for three hours.

RICHARD GERE: Women like Richard Gere because he is sexy in a dangerous way.
Men hate Richard Gere because he reminds them of that slick guy who works at the health club and dates only married women.

PLANTS: A woman asks a man to water her plants while she is on vacation. The man waters the plants. The woman comes home five or six days later to an apartment full of dead plants. No one knows why this happens.

*Have a nice day and keep smiling!

Akhbar Pemfitnah, Utusan Tetap Binasa Akhirnya

Posted: 21 Jan 2013 07:35 PM PST


Kalah saman: Eloklah Utusan 'gulung tikar'

KUALA LUMPUR: Akhbar Utusan Malaysia dinasihatkan supaya 'gulung tikar' atau tutup sahaja operasinya kerana sering kalah dalam kes saman.

Demikian saranan Timbalan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi.

Justeru, beliau merasa simpati kepada Utusan Malaysia kerana kerap kalah di mahkamah dan terbaru adalah keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang menjatuhkan hukuman bersalah ke atas akhbar tersebut di atas kesalahan memfitnah ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu laporan di akhbar tersebut awal tahun lalu.

Katanya, dengan siri kekalahan Utusan Malaysia di mahkamah, apalah malang bagi rakyat Malaysia memiliki akhbar nasional yang rendah mutunya sehingga boleh dibakulsampahkan.

"Hampir setiap kes yang dibawa di mahkamah, akhbar ini kalah dan terpaksa membayar gantirugi.

"Selepas ini berapa banyak lagi kes akan dibawa ke mahkamah dan berapa banyak lagi kes Utusan akan kalah," ujarnya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, sebagai rakyat Malaysia, beliau sendiri merasa malu untuk menatap dan membaca akhbar tersebut.

"Saya merasa malu akhbar ini dijadikan akhbar rasmi di mana-mana perpustakaan, dihidang disekolah-sekolah, pejabat-pejabat kerajaan, dijual di kedai-kedai buku ternama, malah dijual di kedai kaki lima, seolah-olah apa yang dibaca dan ditatap oleh rakyat adalah akhbar pembawa berita palsu dan penyebar fitnah tersohor di negara ini," ujarnya yang juga seorang peguam.

Menurutnya, reputasi Utusan di mata rakyat kini sudah jatuh merudum.

"Apakah ada berita yang ada dalam akhbar itu boleh dipercayai lagi?" tanya beliau,

Kerana itulah, ujarnya ada rakyat yang nakal membaca akhbar Utusan secara terbalik, sama ada benar-benar terbalik atau memahami maksud Utusan dari sudut yang terbalik.

Jika benar kata akhbar tersebut, kata beliau maknanya berbohonglah ia, jika bohong kata Utusan maka benarlah berita itu.

Sepatutnya, tambah beliau lagi keputusan mahkamah itu menjadi suatu pengajaran paling berharga buat Utusan atau mana-mana akhbar, termasuk media televisyen dan radio.

Beliau berkata, budaya fitnah, menokok tambah cerita, mengadu domba, dan melaga-lagakan pemimpin adalah budaya liar yang ditolak oleh masyarakat negara ini.

Katanya, rakyat tidak menerima sama sekali budaya pemberitaan yang dibohongi bagi menyenangkan pihak tertentu.

"Saya nasihatkan Utusan supaya 'gulung tikar' atau tutup sahaja akhbar tersebut daripada menanggung malu di samping kos yang banyak untuk membayar saman di mahkamah, lebih baik Lembaga Pengarah Urusan Utusan berbincang untuk menjalankan perniagaan lain yang lebih menguntungkan.

"Lebih baik menjadi sebuah majalah dakwah alternatif untuk kepentingan umat Islam di negara ini, setidak-tidaknya ada juga manfaat dan pahalanya kepada umat Islam," ujarnya. -HDUlasan GB

Suka atau tidak suka, Utusan akan tetap berkubur.

Setelah bertahun-tahun lamanya menjadi akhbar yang suka memfitnah dan menyebarkan kebatilan, sudah sampai masanya ia dikuburkan sebelum dosa-dosa yang mereka ciptakan itu terus menjerumuskan rakyat ke jurang neraka.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berlaku meskipun ada pihak yang tidak menyukainya.

Bahawa sesuatu yang batil itu akan tetap hancur binasa.... hanya menunggu masa dan ketika.

Firmanullah di dalam Surah Al-Israa:81

وَقُلْ جَآءَ ٱلْحَقُّ وَزَهَقَ ٱلْبَٰطِلُ ۚ إِنَّ ٱلْبَٰطِلَ كَانَ زَهُوقًۭا
Dan katakanlah: "Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap". Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap.

Dog Attends Church Looking For Master

Posted: 21 Jan 2013 04:30 PM PST

From Yahoo News: Loyal dog continues to attend mass at church where owner's funeral was held
By Dylan Stableford, Yahoo! News

Senior Media Reporter
By Dylan Stableford, Yahoo! News | The Sideshow – 19 hrs ago


Tommy at Santa Maria Assunta church (Nikonarte Fotografia/Daily Mail)
Izuan Zabid read this

A
loyal dog whose owner died late last year has apparently been

Prospective Employee Assessment *joke*

Posted: 21 Jan 2013 02:30 PM PST


Subject: Prospective Employee Assessment
To: All Managers
The following guidelines shall be used when hiring new personnel.

Take the prospective employees you are trying to place and put them in a room with only a table and two chairs. Leave them alone for two hours, without any instruction. At the end of that time, go back and see what they are doing.

If they have taken the table apart in that time, put them in Engineering.

If they are counting the butts in the ashtray, assign them to Finance.

If they are screaming and waving their arms, send them off to Manufacturing.

If they are talking to the chairs, Personnel is a good spot for them.

If they are sleeping, they are Management material.

If they are writing up the experience, send them to Tech Pubs.

If they don't even look up when you enter the room, assign them to Security.

If they try to tell you it's not as bad as it looks, send them to Marketing.

And if they have left early, put them in Sales.

No comments: