Friday, January 18, 2013

Reading Classes For Dyslexic Persons

Reading Classes For Dyslexic Persons


Reading Classes For Dyslexic Persons

Posted: 18 Jan 2013 08:00 AM PST

<!--[if gte mso 9]><![endif]-->
<!--[if gte mso 9]>

Normal
0
false
false
false

EN-MY
X-NONE
X-NONE
<![endif]--><!--[if gte mso 9]>

Siapa Terlondeh, Siapa Sebenanya Yang Tidak Kredible, Najib Atau Deepak?

Posted: 18 Jan 2013 10:01 AM PST

Mahfuz: PM harus saman Deepak

KUALA LUMPUR - Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil tindakan perundangan ke atas Deepak Jaikishan susulan kenyataan beliau berkenaan dengan usahawan itu semalam.

"PM harus ambil tindakan saman kerana tidak cukup hanya sekadar kata, 'apa yang dikatakan Deepak itu benar' dan tidak ada kewibawaan.... ini kerana apa yang dikatakan Deepak melibatkan pemimpin negara," kata Mahfuz hari ini.

Mahfuz berkata demikian susulan kenyataan Najib malam tadi, menyangkal dakwaan Deepak sambil menegaskan, beliau tidak ada sebarang kaitan dengan tindakan detektif bebas P.Balasubramaniam mengeluarkan akuan bersumpah kedua berhubung kematian wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2008.

Justeru, tegas Najib, pengedar karpet itu bukan seorang yang ada kredibiliti.

"Tidak benar. (Deepak) bukan seorang yang ada kewibawaan.... ini bukan satu isu," kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) malam ini.

Akhir bulan lalu, PKR menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis segera menyiasat kenyataan lima individu yang terlibat dalam memalsukan akuan bersumpah Balasubramaniam.

Mahfuz berkata, beliau berpandangan bahawa Najib mengenali Deepak, sebab itu mengatakan ahli perniagaan itu bukan seorang yang berwibawa.

"Oleh itu, saya mencadangkan kepada Datuk Seri Najib agar mengambil tindakan saman ke atas Deepak," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Dalam pada itu, Mahfuz juga berkata, Pas bersedia bertemu dengan Deepak bagi mendengar permintaannya untuk mendapatkan perlindungan sebagai saksi.

Katanya, beliau bersedia untuk meluangkan masa selama dua jam kepada Deepak bagi mendengar "ceritanya."

"Jika sesuai saya akan membawa perkara ini ke Majlis Pimpinan Pakatan untuk dipertimbangkan," kata Mahfuz mengulas mengenai perlindungan yang diminta oleh Deepak sebelum ini.

Kata Mahfuz, memang ada peruntukan dalam undang-undang negara tentang perlindungan sebagai saksi.

"Deepak ada menyebut mengenai orang-orang kenamaan. Saya sedia menjadi seorang pendengar yang baik, dan saya akan mendengar apa yang hendak dikatakan oleh Deepak selama dua, saya mahu dia menghubungi saya, dan saya membawa ke Majlis Pimpinan Presiden Pakatan Rakyat hasrat dia untuk mendapatkan perlindungan sebagaimana diminta," katanya.


Cabar Najib buktikan pendedahan Deepak tak kredibel


KUALA LUMPUR 18 Jan: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dicabar buktikan segala pendedahan ahli perniagaan, Deepak Jaikishan terhadapnya dan isteri tidak kredibel.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, penafian Najib berhubung pendedahan Deepak yang mengaitkannya dengan pembunuhan model Mongolia, Altantuya Shariibuu hanya sia-sia kerana menambah kesangsian rakyat.

"Tiada erti kalau setakat nafi. Itu tak menjawab namanya. Ini tuduhan berat kerana melibatkan kes jenayah yang didakwa dilakukan oleh pemimpin nombor satu negara.

"Saya cabar Najib buktikan semua pendedahan Deepak itu tidak kredibel. Mengikut lunas undang-undang, saya juga cabar Najib saman atau gesa polis tahan Deepak untuk siasatan," katanya ketika dihubungi.

Najib juga kata Shamsul perlu menjelaskan pendedahan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkenaan dakwaan Deepak bahawa dia membayar RM13 juta untuk membeli isteri Perdana Menteri itu barang kemas.

"Apakah dokumen-dokumen yang didedahkan menunjukkan pembelian barang-barang kemas Rosmah Mansor itu tidak kredibel? "Bagaimana pula pembelian saham syarikat Deepak? Apakah itu juga tidak kredibel?" soal Shamsul.

Sedangkan, katanya, salinan dokumen yang disampaikan kepada Rafizi oleh pihak ketiga yang mendapatnya daripada Deepak, menguatkan lagi kenyataan peniaga permaidani itu sebelum ini bahawa beliau membayar jumlah tersebut dalam tempoh tiga bulan untuk pembelian barang kemas mewah Rosmah.

Dilaporkan semalam, Najib membuka mulut menafikan dakwaan Deepak selepas lebih kurang dua bulan beliau mendakwa Najib terlibat dengan pembunuhan Altantuya.

Itu adalah reaksi pertama Najib sementara menunggu pilihan raya yang akan berlangsung tahun ini.

Dalam satu wawancara dengan lidah parti PAS, Deepak mendakwa Najib memainkan peranan utama dalam tindakan penyiasat persendirian, P Balasubramaniam yang menarik balik pengakuan bersumpah (SD) pertama pada tahun 2008.

Deepak mendakwa Najib berbuat demikian demi mengelakkan tindakan yang mungkin diambil seteru dalam Umno bagi menghalang cita-citanya menjadi Perdana Menteri.

"Beranikah Najib nafikan beliau tidak mengetahui tentang bayaran yang dibuat adiknya, Nazim Razak kepada Bala bagi mendapatkan beliau untuk megeluarkan SD 2, yang menyatakan beliau dipaksa untuk membuat SD1 – penglibatan Najib dan isterinya dengan pembunuhan Altantuya? tekan Shamsul -KD


Beranikah Najib buktikan Deepak tak kredible?


Oleh Dr Dzulkefly Ahmad,

1) Akhirnya PM Najib memecah kesunyiannya tentang satu isu yang buat beberapa minggu ini telah menjadi kebingungan rakyat.> Akhbar BN media-arus perdana menggelapkan samasekali isu ini. Hanya sebuah majalah kewangan berwibawa 'The Edge' (31 Dis 2012) ada membuat sedikit liputan dalam bentuk komentar ringkas. Itu pun bersabit urus-tadbir kontroversi yang sangat diralatkan olih plebagai pihak 'analysts' dalam bidang kewangan korporat. Ketelusan dan pertanggungjawaban korporat nyata di langgar dalam urusniaga ini.

2) Najib semalam tiba-tiba memecah 'gag-order' atau 'tutup mulut'nya sendiri dengan secara tiba-tiba membuat kenyataan bahawa dakwaan Deepak tidak kredibiliti. Reaksi seperti itu biasa bagi orang yang didakwa. Apa kata kalau Deepak suruh Najib buktikan bahawa dirinya kredible? Parah! Najib silap menjawab tuduhan Deepak sebegini.

3) Setelah banyak kali penafian yang dibuat dek PM ini dalam pelbagai isu termasuk paling mutakhir dalam kes pemberian kontrak LRT Ampang dan George Kent, maka untuk kesekian kalinya dan sebesar isu ini, penafian beliau ditanggapi umum sebagai agak tidak mencukupi dan agak kelewatan...'too little too late'... untuk merelaikan kegusaran dan memuaskan umum.

4) Setelah seorang yang bernama Deepak Jaikishin, peniaga permaidani yang kini membuat pelbagai dakwaan serta tuduhan salah laku terhadap diri, isteri dan adiknya, maka bersediakah PM Najib, yang kini menuduh Deepak tidak kredible, untuk membuat beberapa penafian secara terbuka seperti berikut:

# Beranikah Najib membuat penafian bahawa beliau tidak kenal atau tidak tahu menahu tentang Deepak?

# Beranikah Najib yang ketika itu Menteri Pertahanan membuat penafian tidak tahu menahu tentang urus-niaga antara Deepak dan Raja Roopiah tentang pembinaan Puspahanas, yang berakhir dengan Deepak ditipu oleh Ketua Wanita Umno Selangor itu yang menjual tanah yang sama yang dijual ke Deepak kepada pihak ketiga?

# Bersediakah Najib membuat pengakuan bahawa beliau tidak ada kena mengena dengan arahan LTAT melalui anak syarikatnya Boustead Holding Berhad, Bakti Wira, membeli 80% saham Asta Canggih? # Mampukah Najib manafikan bahawa beliau tidak ada pengetahuan tentang bayaran yang dibuat adiknya, Nazim Razak kepada PI Balasubramaiam bagi mendapatkan beliau untuk megeluarkan Akuan Bersumpah 2, SD2, yang menyatakan beliau dipaksa untuk membuat SD1 yang mensabitkan keterlibatan Najib dan isterinya dengan pembunuhan wanita Mongolia?

# Dapatkah Najib mengesahkan bahawa segala kerjasama Deepak adalah urusan dengan isterinya dan bukan dengan beliau secara langsung? Dengan kata lain dapat Najib menafikan bahawa beliau tidak mendapat apa-apa menafaat dari usaha Deepak?

# Akhir sekali beranikah Najib menyaman Deepak atas segala tuduhannya yang sangat menjatuhkan maruah dan kredibiliti-integriti dirinya, isterinya dan adiknya?

Buat ingatan umum secara ringkas diturun kesimpulan episode yang menekan Deepak utuk membuat expose' yang mungkin sahaja boleh merobek akan apa jua kepercayaan yang masih berbaki.

5)Tuduhan adalah bersabitan hal untuk mendapat seorang penyiasat persendirian (personal investigator - PI P Balasubramaniam untuk menukar akuan bersumpah pertamanya (Statutory Declaration – SD) bahawa PM dan isterinya terlibat dalam pembunuhan seorang wanita mongolia Altantuya Shaaribu.

6) Bagi melaksanakan langkah tersebut Deepak mendakwa bahawa beliau telah berperanan untuk mendapat Balasubramaniam menukar SD1 ke SD2 yang menarik balik segala pertuduhan tentang keterlibatan PM dan isterinya. Bagi melaksanakan itu Deepak mendakwa bahawa adik PM Najib Razak, Nazim Razak telah membayar PI Bala itu sejumlah wang.

7) Deepak telah melancarkan serangan ke atas PM dan isterinya, apabila beliau tidak dibantu olih isteri PM setelah ditipu dalam satu urusan perniagaan beliau dengan seorang wanita Dato Raja Roopiah, yang juga Ketua Wanita Umno Selangor bersabitan projek pembinaan Pusat Penyelidikan Pertahanan Nasional (Puspahanas).

8) Bagi tujuan pembinaan Puspahanas, yang berharga RM100 juta, LTAT telah menganugerahkan syarikat Raja Roopiah, Awan Megah Sdn Bhd melalui kaedah 'runding langsung'.

LTAT akan membayar Awan Megah RM27 juta tunai dan selebih kos pembinaan akan dibayar denga cara memberikan Awan Megah sekeping tanah 223 ekar di Kota Raja yang bernilai RM 72.5 juta.

9) Apabila Raja Roopiah gagal menerbitkan bon untuk membiayai pembinaan projek tersebut, Deepak telah diminta untuk membantu. Deepak telah membayar deposit RM13 juta kepada Raja Roopiah untuk menerbitkan bon tersebut (RM72.5 juta). Deepak akan membayar RM27 juta tunai kepada Raja Roopiah sebagai sebahagian bayaran untuk tanah 200 ekar dan selebihnya melalui bon yang diterbitkan.

10) Bagi cubaan untuk menutup mulut Deepak, Boustead Holding, sebuah badan pelaburan LTAT, telah mengarah anak syarikatnya, Bakti Wira, membayar Deepak RM30 juta sekaligus membeli 80% saham syarikat Deepak AstaCanggih Sdn Bhd. LTAT, anehnya pula membayar RM130 juta untuk mendapat 200 ekar tanahnya kembali yang diberikan kepada Awan Megah. 23 ekar selebihnya adalah kini kepunyaan Awan Megah. Menghairankan umum adalah mengapa LTAT perlu membayar RM130 juta untuk tanahnya sendiri (200 ekar) yang dijual pada harga hanya RM72.5 juta dan kini pulak berkurangan 23 ekar.

Tegasnya pelbagai pihak melihat tadbir-urus projek ini melanggari pelbagai amalan baik atau 'best practice'.

Mengapa tanah kementerian Pertahanan diberikan kepada pihak yang tidak punya pegalaman secara runding langsung, termasuk tidak punya kekuatan kewangan dan pada akhirnya rugi dalam pembelian kembali tanah milik mereka sendiri asalnya dengan perbezaaan harga sebanyak RM57.5 juta?

Sementara Najib spontan menghukum Deepak tidak kredible, sebenarnya umum cenderung untuk memikirkan sebaliknya.

Bagaimana Najib mahu meyakinkan rakyat dan pengundi bahawa beliau telah berubah dan atas dasar itu layak diberi peluang sekali lagi kalau pelbagai dakwaan Deepak gagal ditangkis secara tuntas dan muktamad?


Isu Air Selangor: Ternyata, Kerajaan Pusat Zalimi Rakyat Selangor!

Posted: 18 Jan 2013 07:04 AM PST


Kerajaan Pusat Memihak Kepada SYABAS Bukan Rakyat

Kerajaan Pusat dilihat lebih berminat menjaga kepentingan kroni dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) berbanding rakyat dalam isu air di Selangor sehingga masalah itu berlarutan tanpa penyelesaian.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, perkara tersebut boleh diselesaikan cepat sekiranya Kerajaan Pusat mengutamakan rakyat dan bekerjasama dengan Kerajaan Negeri.

"Ia bukan isu politik tetapi isu rakyat. Kembalikan hak air kepada rakyat. Jangan diswastakan lagi, itu yang paling penting.

"Undang-undang bersetuju hak air boleh dikembalikan tetapi ada tiga pihak mesti bersetuju, Kerajaan Negeri, Kerajaan Pusat dan pemegang saham.

"Kerajaan Pusat tidak memihak kepada rakyat tetapi memihak kepada kroni. Kalau Kerajaan Pusat kata setuju ambil, esok kita boleh selesaikan," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Turut hadir, Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Abdul Khalid berkata, penswastaan air dilakukan itu adalah satu kesilapan kerana diserahkan kepada syarikat yang tidak mempunyai keupayaan dan kebolehan untuk mengendalikan operasi air.

Katanya, ini diakui sendiri oleh bekas Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Mendiang Tun Dr Lim Keng Yaik dan menyarankan ia diserahkan kembali kepada Kerajaan Negeri.

"Ini jelas kita sudah melihat beberapa perkara termasuk penjagaan pam yang tidak dijaga dibiarkan saja rosak selama setahun, baru sekarang sibuk nak betulkan hinggakan (Datin Seri) Rosmah sendiri kena angkut air," katanya -selangorku


Air S'gor: Siapa sebenarnya bermain politik


SHAH ALAM: Tindakan BN Selangor menuduh kerajaan negeri bermain politik dalam isu air seperti memperjudikan nasib lebih 5 juta pengguna di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin berkata, usaha kerajaan kegeri mengambilalih perkhidmatan air dengan niat semata-mata mahu menjaga kebajikan pengguna yang tidak mendapat pembelaan dari kerajaan sebelum ini hanya mementingkan tembolok dan kroni sendiri.

BN katanya bukan sahaja pandai menuduh, malah juga langsung tidak memberi kerjasama dalam usaha kerajaan negeri mengambil alih pegurusan air di negeri ini.

Katanya, sebagai bukti, sehingga kini rakyat dipaksa menggunakan perkhidmatan syarikat konsesi yang langsung tiada kepakaran dalam industri air menyebabkan rakyat mendapat perkhidmatan tidak memuaskan seperti gangguan bekalan air serta kadar tarif yang tidak munasabah.

"Malangnya, selepas empat tahun berunding usaha pengambilalihan ini masih gagal kerana kerajaan Pusat tidak menyokong usaha ini lantaran lebih mementingkan syarikat konsesi daripada kebajikan rakyat.

"Bukan sekadar itu, syarikat konsesi ini mendapat sokongan kuat daripada pemimpin-pemimpin Umno yang turut melemparkan tuduhan tidak berasas mengenai isu air dan menghentam usaha Menteri Besar, Tan Sri Seri Abdul Khalid Ibrahim mengambilalih perkhidmatan air," katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab Tuduhan Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed bahawa Kerajaan Selangor bermain politik dalam isu air.

Siapa bermain politik

Menurut Faekah, jika sememangnya kerajaan Persekutuan tidak setuju perkhidmatan air diambil alih kerajaan negeri, mengapa kerajaan meluluskan Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang membenarkan kerajaan negeri mengambilalih perkhidmatan air daripada syarikat konsesi.

"Mengapa penstrukturan air boleh dilaksanakan di Terengganu, Perak dan Melaka dan tidak Selangor? soalnya.

Faekah juga yakin, sekiranya Kerajaan Negeri diberi peluang mengurus sendiri air ia akan membuktikan dasar penswastaan BN yang diberi kepada kroni adalah gagal.

Oleh itu katanya, tidak hairan pemimpin Umno bermati-matian mempertahankan konsesi ini dan akan melakukan apa sahaja untuk menggagalkan usaha Pakatan Rakyat Selangor di dalam isu air ini.

Ini kerana, BN percaya jika kerajaan Selangor dibenar mengambilalih perkhidmatan air maka peluang mereka untuk kembali menang di Selangor akan terus terkubur.Facebook 'Friends,' and Why We Should Lose the Scare Quotes

Posted: 18 Jan 2013 03:30 AM PST

With every click on Facebook, you leave a little trail of your social life. Now researchers are saying they can piece those clues together, and pick out who your closest friends are.


Among friends there are countless hierarchies. Perhaps you have a tight-knit circle from college, another group that goes way back to high school or even earlier, and maybe other small, interlocking sets, each including a few very dear ones and many more mere buddies. Somewhere in there are your best friends, and you know who they are. So, as it turns out, does Facebook -- or at least it could, if it wanted.

On Facebook, all of these complex and differentiated relationships get collapsed -- flattened -- under the label "friend." But researchers at UC San Diego wanted to see whether it could figure out -- just from people's Facebook activity -- who their closest friends were. They asked a survey group to list their close friends and then, using a model based on comments, messages, wall posts, likes, photo tags, etc. tried to see if they could say whether any given pair of people were close. They could do so accurately 84 percent of the time. These Facebook clues are "successful proxies for such real-world tie strength."

Jason J. Jones, one of the study's lead authors, say the findings contradict the common belief that people use Facebook to keep in touch with those whom they would otherwise lose touch with and use other means of communication (such as the phone) for their closest relationships. Rather, Facebook is just another space in which our social lives take place. The researchers found that comments were the most revealing of a friendship's strength, followed by messages, wall posts, and likes. Least revealing were demographic information, such as having had the same employer or gone to the same school, and being invited to join the same Facebook groups. Additionally, the study's authors found that public interactions such as comments and wall posts were just as revealing as private messages.

"This is a useful study even if it comes from the 'duh' department," writes social-media theorist Nathan Jurgenson over email. "The notion that the Internet is, or ever really was, some other, cyber, space, is wrong headed." In other words, of course our Facebook interactions reveal the reality of our friendships -- they are part and parcel to our friendships. There aren't two separate spheres of online and offline, but one continuous reality, which is at various points augmented by technology -- the phone or Facebook, for examples -- or the tools of the voice, gestures, and facial expressions. Terms like "real world," "virtual world," and "IRL," which the study's authors rely on heavily, undermine a better understanding of this integration.

CLICK HERE to read the rest of this post.

Thein Sein a man of war, not peace

Posted: 18 Jan 2013 02:46 AM PST

On April 22, Myanmar President Thein Sein will be honored by the International Crisis Group (ICG) as the recipient of this year's "In Pursuit of Peace, Prosperity and the Presidency Award" at a gala dinner in New York City.

The award is given to recognize and "celebrate inspirational figures whose visionary leadership has transformed the lives of millions and brought forth the promise of a world free of conflict". ICG said Myanmar, also known as Burma, is being rewarded for

Read all here @ Thein Sein a man of war, not peace Asia Time Online - Daily News By Nancy Hudson-Rodd

 

 

 

A great song of Humanity by Guy Sebastian – “Get Along”

Posted: 18 Jan 2013 02:27 AM PST

Guy Sebastian – Get Along

Some only want some shelter
Some want a mansion in the sky
Some want a thousand virgins
Some move matter with their mind

And when all the worlds collide
All they know is to divide
And it's easy if they're faceless
To hate the other side
And the others caught between
Are the only ones to bleed
And the ones they leave behind
Can only sit and cry

Dear God, dear soul
Dear Mary, Muhammad
Can we all just get along?
Can we all just get along?
Dear heart, dear life
Dear soldier, dear martyr
Where did we go wrong,
Can we all just get along?

Some set fire to crosses
Some fight to ride the bus they choose
Some don't believe at all
But do anything to make the news

And when all the worlds collide
All they know is to divide
And it's easy if they're faceless
To hate the other side
And the others caught between
Are the only ones to bleed
And the ones they leave behind
Can only sit and cry

Dear God, dear soul
Dear Mary, Muhammad
Can we all just get along?
Can we all just get along?
Dear heart, dear life
Dear soldier, dear martyr
Where did we go wrong,
Can we all just get along?

Maybe if we'd work together
We'd already have a heaven here on earth

Dear God, dear soul
Dear Mary, Muhammad
Can we all just get along?
Can we all just get along?
Dear heart, dear life
Dear soldier, dear martyr
Where did we go wrong,
Can we all just get along?

Dear God, dear soul
Dear Mary, Muhammad
Can we all just get along?
Can we all just get along?
Dear heart, dear life
Dear soldier, dear martyr
Can we all just get along?
Can we all just get along? …http://www.azlyrics.com/lyrics/guysebastian/getalong.html


Mahathir Mengaku Beri IC, Berhelah Tuduh Tunku Lebih Teruk Daripadanya

Posted: 18 Jan 2013 04:01 AM PST

Beri IC: Tunku lebih teruk dari saya, kata Dr M

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa bapa kemerdekaan Tunku Abdul Rahman melakukan perkara "lebih teruk" dalam tindakan memberi kad pengenalan kepada warga asing.

Mahathir ketika ditanya pemberita, mengakui bertanggungjawab memberi kewarganegaraan kepada pendatang asing semasa pentadbirannya.

Namun beliau mendakwa tindakan berkenaan dijalankan mengikut undang-undang.

"Kita patut tengok balik dan ingat. Tunku Abdul Rahman lebih teruk daripada saya. Dia beri sejuta kewarganegaraan kepada mereka yang tidak layak. Jadi kenapa apa yang dia (Tunku Abdul Rahman) buat tak salah dan apa yang saya buat ini salah?

"Ya saya memang buat (beri kad pengenalan), tetapi mengikut undang-undang," katanya dalam sidang media selepas program Bicara Minda Tun Mahathir di Shah Alam hari ini.

Ditanya sama ada pemberian kad pengenalan itu bertujuan untuk pilihan raya kerana ia dijalankan dua minggu sebelum pilihan raya Sabah, Mahathir berkena beliau "tidak tahu".

Bekas perdana menteri – yang menjawat jawatan itu selama 22 tahun – itu berkata, perkara itu mungkin berlaku secara kebetulan tetapi menegaskan sekali lagi bahawa ianya mengikut undang-undang.

"Saya buat sebelum pilihan raya. Mungkin kebetulan. Saya tak tahu. Tapi ia mengikut undang-undang. Perkara itu berlaku sebelum pilihan raya tak bermakna melanggar undang-undang," katanya lagi.

Ditanya lagi sama ada pemberian kad pengenalan itu bertujuan untuk membolehkan Umno merampas kuasa di Sabah, Mahathir berkata penerima kad pengenalan itu bebas untuk mengundi mana-mana parti selepas menjadi warganegara.

"Itu hak mereka. Bila dah jadi warganegara, mereka nak sokong Umno, BN atau apa-apa itu mereka punya hak," katanya.

Semalam, dua bekas orang kanan Mahathir dikaitkan oleh saksi yang memberi keterangan kepada suruhanjaya siasatan diraja (RCI) berhubung dakwaan pemberian kewarganegaraan untuk jadi pengundi di Sabah.

Bekas ketua Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Tamparuli, Yakup Damsah semalam memberi keterangan bahawa dia dan beberapa orang lain menginap di rumah Tan Sri Abdul Aziz Shamsuddin, yang merupakan setiausaha politik kepada Dr Mahathir pada masa itu untuk mengeluarkan kad pengenalan biru kepada pendatang asing.

Seorang lagi saksi, bekas pengarah Jabatan Pendaftaran Sabah, Ramli Kamaruddin mendakwa menerima arahan dari timbalan menteri dalam negeri ketika itu, Tan Sri Megat Junid Megat Ayub untuk mengeluarkan resit kad pengenalan sementara (resit JPN) dengan tarikh luput kepada warga asing, semata-mata untuk tujuan pilihan raya.

Turut hadir dalam program di Shah Alam hari ini ialah bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan dan ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. -mk


Projek IC: Mahathir hentam Tunku untuk lepaskan diri


Kenyataan terkini oleh Tun Dr Mahathir Mohammad untuk membersihkan dirinya daripada segala salahlaku dalam pemberian kad pengenalan haram yang sedang dalam siasatan oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja menggambarkan dirinya sebagai angkuh, tidak menyesal dan manipulator sejarah yang tidak bertanggung jawab.

Percubaan Dr Mahathir untuk mengheret Perdana Menteri yang pertama, Tunku Abdul Rahman, dalam kekotoran ini adalah keji dan hina.

Beliau cuba untuk mengaburi pandangan rakyat dengan menyamakan penipuan kad pengenalan yang dikendalikan dalam keadaan sembunyi semasa beliau memegang tampuk kuasa Perdana Menteri dengan pemberian kewarganegaraan di semenanjung Malaysia semasa era Tunku.

Beliau berterusan menghina akal kita dengan menganggap bahawa rakyat tidak berupaya untuk membezakan antara operasi gelap yang diselubungi rahsia yang sememangnya suatu jenayah dengan perkara yang berlaku dengan keputusan secara kolektif semasa pembentukan sejarah kemerdekaan kita.

Maka, yang kedua itu bukanlah subjek siasatan sepertimana projek kad pengenalan tersebut. Oleh itu Dr Mahathir harus hentikan sikap berdolak-dalih beliau yang mengalih tumpuan kita terhadap isu utama.

Projek haram ini berlaku hanya dua minggu sebelum Plihan Raya Umum 1994 dan Dr Mahathir harus berhenti berpura-pura yang beliau tidak mampu melihat kaitannya dengan konklusi yang jelas bahawa wujud skim kewarganegaraan untuk undi.

Saya tetap terkejut apabila mendapati bahawa pesalah-pesalah dalam penipuan tersebut telah menginap di rumah Aziz Shamsuddin dan membuat manfaat daripadanya sebagai pusat operasi untuk mengeluarkan kad pengenalan palsu tersebut.

Tidak lebih mengejutkan apabila ada keterangan bahawa Megat Junid Megat Ayub pernah mengarahkan pegawai atasan Jabatan Pendaftaran Negara untuk mengeluarkan resit penerimaan kad pengenalan itu.

Aziz Shamsuddin dan Megat Junid tidak mungkin mampun melaksanakan penipuan yang sebegitu rapi tanpa arahan atau persetujuan daripada orang atasan mereka, yang tentunya ketika itu adalah Dr. Mahathir.

Saya tetap dengan seruan saya bahawa Dr.

Mahathir harus disiasat atas dakwaan mengkhianati rakyat dan Negara dengan menjual kedaulatan kita dengan mengizinkan skim keji ini hanya untuk memastikan UMNO dan Barisan Nasional kekal di Sabah.

Mohamed Azmin Ali
Timbalan Presiden KEADILANPengakuan Mahathir beri IC pada pendatang bukti Umno 'jual' negara


Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) bingkas membidas dan menjawab segala persoalan yang ditimbulkan oleh Tun Mahathir Mohamad di sebalik pengakuannya memberi kewarganegaraan kepada pendatang asing semasa pentadbirannya.

Pertama sekali, Tun Mahathir sudah mengaku menjadi dalang utama projek pemberian kad pengenalan kepada warga asing dua minggu sebelum pilihanraya 1990. Inilah jawapan yang dicari-cari selama ini, telah dilafaz sendiri oleh Tun Mahathir.

Walau apapun alasannya, pemberian kewarganegaraan segera khususnya di musim pilihanraya harus diterjemah sebagai jalan singkat untuk regim terus berkuasa. Pemberian kad pengenalan secara terburu-buru sempena pilihanraya secara langsung membolehkan si penerima anugerah warganegara segera ini terus mengundi. Ia sangat tidak adil khususnya buat rakyat Sabah ketika itu dan kepada rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

Maka dengan pengakuan Tun Mahathir hari ini setelah lama mendiamkan diri, apakah ada lagi pengakuan atau pendedahan yang lebih sensasi untuk membolehkan rakyat seluruh tanahair sedar bahawa regim pemerintah tergamak menjual negara ini demi mengekalkan kuasa melalui kewarganegaraan segera? Hanya selepas negara dikejutkan dengan pendedahan oleh bekas Ketua Jabatan di JPN Sabah dan bekas pengarah Jabatan Pendaftaran Sabah, menjadikan Tun Mahathir tidak punya pilihan selain mengaku perbuatannya.

Pengakuan Tun Mahathir ini wajar dipandang serius terutamanya apabila menyedari modus operandi yang sama dijangka bakal digunakan oleh Umno dan Barisan Nasional dalam pertembungan PRU-13, berdasarkan mood kebangkitan rakyat yang akan menyaksikan pemerintahan 56 tahun mampu ditamatkan. Umno dan BN tidak mampu mengekang arus perubahan malah turut sedar betapa mereka akan tumbang kali ini. Maka operasi Sabah 1990 diperluas ke semenanjung!

Kedua, Tun Mahathir mendakwa bahawa tindakkannya memberi kewarganegaraan kepada pendatang asing di Sabah tidak seteruk Tunku Abdul Rahman Putra yang kononnya telah memberi kerakyatan kepada sejuta penerima yang tidak layak. Lupakah Tun Mahathir bahawa ketika sejuta kerakyatan yang diberi suatu ketika dahulu adalah demi membentuk sebuah negara merdeka? Apakah kesumat yang melanda Tun Mahathir sehingga tergamak mengungkit pemberian hak sejuta kerakyatan yang dikontra dengan 'hak keistimewaan orang melayu'? Apakah hari ini Tun Mahathir ingin katakan bahawa orang cina dan india tidak layak mendapat kerakyatan? Ternyata sentimen perkauman itu tetap menebal walaupun Tun Mahathir di hujung usia, dan barangkali ia satu candu untuk Tun Mahathir melupakan salahsiah asal usulnya.

Penghinaan Tun Mahathir terhadap bekas Perdana Menteri yang Umno sendiri gelar sebagai Bapa Kemerdekaan dilihat agak keterlaluan. Kekalutan Tun Mahathir cuba membela diri dengan mensabitkan seseorang yang sudah mati, yang sudah tentu tidak mampu menjawab tuduhan bagi membela diri adalah sangat tidak 'gentleman'. Tidak cukupkah penghinaan yang Tun Mahathir lakukan kepada Tunku Abdul Rahman ketika beliau masih hidup?

Ketiga, Tun Mahathir turut mendakwa pemberian kad pengenalan kepada warga asing itu kononnya mengikut landas undang-undang walaupun ketika itu secara kebetulan menjelang pilihanraya. Ya, memang secara kebetulan kerana inilah 'kebetulan' yang dicari bagi menghadapi pilihanraya. Ini satu kebetulan yang membolehkan kuasa dirampas di Sabah, dan akan menjadi satu lagi 'kebetulan' untuk Umno merampas Selangor pula.

Ketika ini PRU-13 menjelang tiba, dan secara kebetulan negeri Selangor menjadi sasaran utama untuk dirampas oleh Umno maka secara 'kebetulan' juga negeri Selangor dipenuhi oleh pendatang asing yang mempunyai kad pengenalan biru. Perkara ini telah acap kali didedahkan dan sering menjadi perhatian.

Dari aspek nasional pula, Umno dan Barisan Nasional begitu lemah dalam survivalnya untuk pertahankan Putrajaya. Secara kebetulan juga, ratusan ribu pendatang asing telah dipanggil 'interview' secara besar-besaran di Kompleks Imigresen Precinct 2 Putrajaya di atas nama pemutihan 6P. Projek 6P ini dilakukan secara terburu-buru demi perlaksanaan sistem biometrik untuk warga asing. Sistem biometrik ini juga merupakan sistem yang dicadang oleh SPR sebagai alternatif kepada tuntutan penggunaan dakwat kekal.

Mujurlah sistem biometrik tidak diguna dalam pilihanraya atas desakan penggunaan dakwat kekal, jika tidak pastinya satu lagi 'kebetulan' berlaku.

Sesungguhnya insiden kebetulan yang berlaku pada tahun 1990 di Sabah sepertimana yang disebut oleh Tun Mahathir kini berlaku semula menjelang PRU-13 dan kali ini ia menjalar ke seluruh negara. Pelbagai 'kebetulan' yang melampaui keraguan munahsabah, apakah rakyat masih tidak sedar?

Ingatlah, pemberian kad pengenalan kepada warga asing adalah satu pengkhianatan. Lihatlah bagaimana kedudukan warga asing di serata pelusuk negara walaupun tanpa memiliki dokumen yang sah, mereka mampu berniaga di pasar pagi, pasar petang siang dan malam, membuka gerai, bengkel malah ada yang jauh lebih 'advance' memiliki syarikat pembinaan sendiri. Bayangkan jika warga asing yang belum layak ini diberikan kad pengenalan secara sewenang-wenangnya demi membantu Umno dan BN menang pilihanraya, akhirnya rakyat akan merempat di bumi sendiri!

Justeru itu, pengakuan Tun Mahathir ini menjadi rujukan terpenting untuk rakyat bangkit menghumban pemerintah yang menipu pilihanraya khususnya dalam soal kewarganegaraan segera. Paling penting, pengakuan Tun Mahathir yang juga bekas 22 tahun Presiden Umno membuktikan, sah sahih muktamad, Umno sanggup jual negara ini kepada warga asing demi untuk terus kekal berkuasa!

Demi rakyat dan kecintaan terhadap negara ini, SAMM dengan kerjasama pelbagai organisasi massa akan sekali lagi menjelajah ke seluruh tanahair termasuk Sabah dan Sarawak bagi meniup kesedaran awam dalam isu babitkan warga asing dan juga menggerakkan massa untuk mengekang warga asing daripada menjadi pengundi talibarut regim pemerintah. Turut akan dipersembahkan sepanjang jelajah ialah teknik mengenalpasti pendatang asing yang cuba mengundi dan teknik tangkapan awam yang berkesan.

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda SAMM

ကုရ္အာန္က်မ္းမွ မုကၡပတ္ေတာ္ တစ္ခုအား ဟားဗတ္ တကၠသိုလ္ ဥပေဒဌာန အ၀င္တြင္ ခ်ိတ္ဆြဲထား

Posted: 17 Jan 2013 11:49 PM PST

ကုရ္အာန္က်မ္းမွ မုကၡပတ္ေတာ္ တစ္ခုအား ဟားဗတ္ တကၠသိုလ္ ဥပေဒဌာန အ၀င္တြင္ ခ်ိတ္ဆြဲထား ၁၃ ဇန္န၀ါရီ ၂၀၁၃ M-Media

အေမရိကန္ႏိုင္ငံ ဟားဗတ္တကၠသိုလ္ ဥပေဒဌာန အ၀င္၀တြင္ သမိုင္းတြင္ တရားမွ်တစြာ စီရင္ေဆာင္ရြက္ၿခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုးေသာေဖာ္ၿပခ်က္ဟုဆိုကာ က်မ္းေတာ္ၿမတ္ကုရ္အာန္၏ မုကၡပတ္ေတာ္ (အာယာသ္ေတာ္) တစ္ခုအား ခ်ိတ္ဆြဲလိုက္သည္ဟု ေဆာ္ဒီသတင္းမွ တနဂၤေႏြေန႔က ေဖာ္ျပခဲ့သည္။

ဥပေဒဌာန ၏ ပင္မ ၀င္ေပါက္ၾကီးတြင္ တရားမ်ွတၿခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုးေသာ စကားလံုးမ်ားၿဖစ္သည္ ဟု စူရာဟ္အလ္နိစာ(အမ်ဳိးသမီးမ်ား က႑) ၏ အာယာသ္ေတာ္ နံပါတ္ (၁၃၅) ကို ၀င္ေပါက္နံရံတြင္ ေရးသားထားသည္။

ထိုအာယာသ္ေတာ္ ၏ အဓိပၸါယ္မွာ

"အို- မုအ္မင္န္ သက္၀င္ယံုၾကည္သူအေပါင္းတို႔၊ အသင္တို႔သည္ (မည္သည့္ကိစၥမ်ဳိး၌မဆို) တရားမ်ွတမွဳကို ထာ၀စဥ္ တည္တံ့ေစသူမ်ား (တနည္း) တရားမ်ွတမွဳအေပၚ၌ ၿမဲၿမံစြာ တည္တံ့သူမ်ား ၿဖစ္ၾကေလကုန္။ (သက္ေသခံရာ၌လည္း)မိမိတို႔ ကိုယ္က်ဳိးႏွင့္ ဆန္႔က်င္သည္ၿဖစ္ေစ ၊ မိဘႏွစ္ပါးႏွင့္ ဆန္႔က်င္သည္ၿဖစ္ေစ၊ ေဆြမ်ဳိးနီးစပ္တို႔ႏွင့္ ဆန္႔က်င္သည္ၿဖစ္ေစ ၊ (အသင္တို႔သည္) အလႅာဟ္အရွင္ၿမတ္ကိုသာ ေထာက္ထား၍ (တိက်မွန္ကန္စြာ) သက္ေသခံသူမ်ားပင္ ၿဖစ္ၾကေလကုန္။

အကယ္၍ (အသင္တို႔က) ဆန္႔က်င္၍ သက္ေသထြက္ဆို ရမည့္သူသည္ ခ်မ္းသာၾကြယ္၀သူပင္ၿဖစ္ေစ ၊ ဆင္းရဲသူပင္ၿဖစ္ေစ (မည္သို႔ပင္ၿဖစ္ေစကာမူ) အလႅာဟ္အရွင္ၿမတ္သည္ (အသင္တို႔ထက္) ၄င္းတို႔ႏွစ္ဦးလံုးႏွင့္ အနီးစပ္ဆံုးေသာ အရွင္ ၿဖစ္ေတာ္မူေပ၏ ။ သို႔ၿဖစ္ေပရာ အသင္တို႔သည္ တရားမ်ွတမွဳမွ တိမ္းေစာင္းမသြားၾကရန္ စိတ္၏ အလိုဆႏၵကို မလိုက္နာ မလိုက္စားၾကကုန္လင့္။

သို႔ရာတြင္ အကယ္၍ အသင္တို႔သည္ (သက္ေသခံရာတြင္ လိမ္လည္) ေကြ႔ေကာက္ ေၿပာဆိုၾကပါလ်ွင္ ၊ သို႔တည္းမဟုတ္ (သက္ေသခံၿခင္းမွ လံုး၀) လႊဲဖယ္ တိမ္းေရွာင္ၾကပါလ်ွင္ ဧကန္မလြဲ အလႅာဟ္အရွင္ၿမတ္သည္ အသင္တို႔ၿပဳမူသမ်ွတို႔ကို အၾကြင္းမဲ့သိၿမင္ေတာ္မူေသာ အရွင္ၿမတ္ပင္ ၿဖစ္ေတာ္ မူေပသတည္း။"       ဟု ၿဖစ္သည္။

ဟားဗတ္တကၠသိုလ္တြင္ တက္ေရာက္သင္ၾကားေနေသာ ေဆာ္ဒီေက်ာင္းသားတစ္ဦး သည္ အာယာသ္ေတာ္ အား ဓါတ္ပုံရိုက္ကာ သူ၏ Twitter page တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ျခင္းကို ေဆာ္ဒီ ေန႔စဥ္သတင္းစာ Ajel မွ ေတြ႔ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။

"ဥပေဒဌာနက တင္လိုက္တဲ့ ဒီ အာယာသ္ေတာ္ ဟာ သမိုင္းတစ္ေလ်ွာက္ တရားမွ်တၿခင္းနဲ႕ ပတ္သက္လို႕ အေကာင္းဆံုးေသာ ေဖာ္ၿပခ်က္ၿဖစ္တယ္ဆိုတာ ကြ်န္ေတာ္ ေကာင္းေကာင္းသိပါတယ္" ဟု ထိုေက်ာင္းသား Abdullah Jumma က ေၿပာၾကားခဲ့ပါသည္။

ဟားဗတ္တကၠသိုလ္ကို (၁၆၃၆) ခုႏွစ္တြင္ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ မန္ဆာခ်ဴးဆက္ၿပည္နယ္ ၊ Cambridge ၿမိဳ႕တြင္ တည္ေထာင္ခဲ့ၿပီး အေမရိကရွိ သက္တမ္းအရင့္ဆံုးေသာ အဆင့္ၿမင့္ တကၠသိုလ္ၿဖစ္သည္။                        ။

Ref:http://www.emirates247.com/

 

 


[VIDEO] Pengakuan Fathul Bari Kahwin Senyap-senyap Di Siam

Posted: 18 Jan 2013 01:21 AM PST

Pengantin baru dah jawab isu dia nikah di siam senyap2.

14 minit dia ambik masa. Antara alasannya ialah:

1) dia nikah dgn org filipin
2) terpaksa nikah kat siam sbb nak islamkan minah tu
3) daftar nikah kat Ganu sbb wife org ganu
4) lambat daftar sbb sibuk berceramah
5) x hebahkan sbb nak tarbiyyah wife pakai tutup aurat

Well,

1) kalu stakat disebabkan nikah dgn org filipin, wife pun tau, rasanya prosedur mudah je kalu kat perlis.

X de pening kepala pun.

2) dia nak Islamkan minah tu sebab tu nikah kat siam. Maybe jabatan agama Islam malaysia ni x layak utk Islamkan minah tu kot. Maybe kedutaan filipina x de kat malaysia kot.

3) pasal daftar nikah, okey la. No problem.

4) pasal lambat daftar pun, okey la. Cuma nasib baik la dia x kena tangkap basah dalam tempoh tu.

5) x yah tunggu buat kenduri la. Memadai sehari lepas nikah, umum dalam media ke apa ke yg "saya dah nikah lg satu", tunjuk dokumen sekadar elak fitnah dan bagitau umum "saya akan tunjuk siapa isteri saya bila tiba waktunya". Bila ko senyap2 mcm ni, kan susah.

Apa2hal pun, aku xtau la org lain tp aku x kata ko salah nikah kat siam. Aku ucap tahniah lagi. Cuma lepas ni jgn la sorok2..

P/s - dia menyatakan kebanggaannya berjaya mengislamkan sorg kristian. Aku sendiri penah islamkan 3 org sahabat non muslim masa zaman sekolah aku - x perlu dibangga sgt sampai keluar hadis kott..

Member aku pensyarah kolej universiti tempatan pun mengislamkan someone melalui jalan nikah. X de pun dia sampai keluar hadis. Tapi dia bgtau org awal2 dia AKAN NIKAH. Bukan dah berbulan lepas tu baru bgtau. -FB

Ulasan GB

Sungguh menghairankan. Sibuk berceramah jadi alasan untuk melewatkan pendaftaran (melewatkan pematuhan undnag-undang syariah.

Sepatutnya Fathul Baru sudah boleh di dakwa di mahkaman lantaran kesalahan kerana mengabaikan pematuhan terhadap pendaftaran pernikahannya.Laporan sebelum ini
klik untuk baca


,br>

Federal Court Admits Hepatitis B Vaccine Caused Fatal Auto-Immune Disorder

Posted: 17 Jan 2013 10:30 PM PST


In our society today, newborns are injected with loads of chemicals nearly as soon as they enter the world. In the name of "prevention", we give them vaccines that we aren't even sure are safe. As a matter of fact, in many cases, we know them to be unsafe. This is the case with the hepatitis B vaccine, approved for infants at birth but admittedly responsible for causing serious illness and even death.

The United States Court of Federal Claims sided with the estate of Tambra Harris, who died as a result of an auto-immune disease called systemic lupose erythematosus (SLE). The court awarded $475,000 following her death after finding the hepatitis vaccine caused her injury in the form of SLE. But this near-admittance of a cause-effect relationship between the vaccine and the illness and subsequent death isn't enough. No, we still give the shot to babies.

So, what is hepatitis B and why are we told that it is so important that newborn infants are vaccinated against it? Hepatitis B is not pleasant and can be deadly. But newborns (and the vast majority of people at any age) aren't at risk of contracting the disease. It's spread by contact with bodily fluids, as in through unprotected sex or dirty needles.

The risks associated with the hepatitis B vaccine are far more pressing than the risk of contracting the disease, says Dr. Jane Orient of the Association of American Physicians and Surgeons (AAPS). "For most children, the risk of a serious vaccine reaction may be 100 times greater than the risk of hepatitis B."

Still, newborns are given the vaccine within moments of entering the world.

Considered by many to be crimes against infants, the hep-b vaccination, the vaccine has been linked to sudden infant death syndrome (SIDS), multiple sclerosis, and other autoimmune disorders. Many experts have questioned the prolific use of the vaccine since it stepped on the scene a few decades ago. What's more, many parents are starting to question the need for the vaccine.

Read more HERE.

[VIDEO & GAMBAR] Jakarta Dilanda Banjir Besar, 8 Maut

Posted: 17 Jan 2013 10:24 PM PST


Banjir besar: 8 maut, Jakarta diisytihar darurat

Kejadian banjir besar yang melanda kotaraya Jakarta sejak Selasa lepas telah mengorbankan lapan orang dan 15,447 orang dipindahkan ke pusat pemindahan banjir setakat ini.

Berikutan keadaan banjir semakin buruk semalam hingga melumpuhkan aktiviti harian warga kota, kerajaan pentadbiran ibukota Jakarta telah mengisytiharkan keadaan darurat bencana banjir hingga 27 Januari ini.

Menurut Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) sejumlah 44 kawasan penempatan di 25 daerah kecil di Jakarta terjejas membabitkan penduduk berjumlah 94,624 orang.

Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono dan ibu negara (wanita pertama) Ibu Ani Yudhoyono turut meninjau beberapa kawasan penempatan penduduk yang dilanda banjir.

Gabenor Jakarta Joko Widodo turut meninjau ke kawasan banjir di pusat bandar dan beberapa kawasan penempatan penduduk, secara berasingan. - Bernama


Banjir Besar Jakarta 2013 Jadi Perhatian Internasional


Dalam artikelnya, Aljazirah menulis sekitar 20 ribu orang dipindahkan dan empat orang terkorban akibat banjir Jakarta.

Hujan lebat yang terjadi di Jakarta telah membawa penderitaan penduduk lainnya.

Banjir diberitakan telah biasa terjadi di Jakarta di musim hujan. Tapi, hujan yang terjadi pada Kamis hari ini membuat banjir meluas.

Banjir telah menggenangi perumahan, perkantoran, sekolah, hingga jalan-jalan ibukota yang dihuni 14 juta orang.

"Warga Jakarta tidak bisa masuk pejabat hari ini, dan di antara mereka ada yang terpaksa berjalan kaki atau menggunakan sepeda motor kerana kenderaan terhambat. Banjir Jakarta hari ini dilaporkan lebih buruk dari yang biasa terjadi tiap tahun," demikian antara lain isi artikel tersebut.

Aljazirah juga melaporkan, bahwa ketinggian air akibat banjir ini mencapai empat meter, lebih tinggi dari hari Rabu (16/1/2013) kemarin.

"Musim hujan, gundulnya hutan di bukit sebelah barat Jakarta, perencanaan yang kacau, serta keberadaan ratusan sungai menyebabkan banjir tersebut. Hal itu masih ditambah miskinnya infrastruktur yang memadai di Jakarta, meskipun pertumbuhan ekonomi di Indonesia dinilai menggembirakan," tulis Aljazirah.

-obornews


The New Power Map

Posted: 17 Jan 2013 07:00 PM PST

World Politics After the Boom in Unconventional Energy by Aviezer Tucker in Foreign Affairs.


The energy map of the world is being redrawn -- and the global geopolitical order is adrift in consequence. We are moving away from a world dominated by a few energy mega-suppliers, such as Russia, Saudi Arabia, and Venezuela, and toward one in which most countries have some domestic resources to meet their energy needs and can import the balance from suppliers in their own neighborhood. This new world will feature considerably lower energy prices, and in turn, geopolitics will hinge less on oil and gas. Within the next five to ten years, regimes that are dependent on energy exports will see their power diminished. No longer able to raise massive sums from energy sales to distribute patronage and project power abroad, they will have to tax their citizens.

The revolution in unconventional energy production results from technologies that make drilling and extraction from underground shale formations increasingly easy and cheap. One cutting-edge procedure, hydraulic fracturing, involves injecting a mixture of sand, chemicals, and either water, gel, or liquefied greenhouse gases into shale rock formations to extract hydrocarbons. Although the technique was first conceptualized in 1948, only recently have other technologies arrived to make it commercially viable. (One such procedure, horizontal drilling, allows operators to tap into shallow but broad deposits with remarkable precision.)

Hydraulic fracturing has been used widely for only about the past five years. But the result -- a staggering glut of natural gas in the United States -- is already clear. The price of natural gas in the country has plunged to a quarter of what it was in 2008. The low price has prompted changes throughout the U.S. economy, including the projected retirement of one-sixth of U.S. coal power generation capacity by 2020, the conversion of hundreds of thousands of vehicles from gasoline to compressed gas, and the construction and repatriation from China of chemical, plastic, and fertilizer factories that use natural gas as both raw material and fuel. By 2025, the professional services firm PricewaterhouseCoopers predicts, energy-intensive industries will create a million new U.S. jobs.

Meanwhile, the United States is using innovative energy technologies ever more frequently to extract shale oil, tight oil, and methane from coal beds. Accordingly, the share of U.S. oil consumption that is imported from abroad has fallen sharply, from about 60 percent in 2005 to less than 45 percent this year. It will likely continue to decrease until the country, or at least North America, is energy self-sufficient.

CLICK HERE to read this excellent post.

Ustad Ustad...buat per nak nyorok2..^_^

Posted: 18 Jan 2013 06:33 AM PST

Kalau betul lah Ustadz Fathul Bahri kita yang muda handsome dah tambah bini, memang takder dosanya.
Yang jadi sensasi cuma kononnya Ustadz nikah di Songkhla..
Ish Ish Ustadz.

Kita memang paham.
Lelaki Islam boleh berpoligami.
Quota memang 4 orang.

Pernah saya berborak dengan seorang bekas mufti yang agak tua dari Trengganu tetapi dia sudah menetap di Kuantan.
Masa tu saya diajak makan bersama semeja dengan MB, beberapa staff Dato' Seri, pegawai2 kerajaan dan rasanya ada sorang dua wakil rakyat.
Rakyat biasa ada a few jugak.
Tok Seri memang like that..kalau kebetulan dia nak lunch dan sape2 datang ke pejabat dia, dia ajak makan sekali..kalau kita malu, dia teriak tak henti2 suh masuk jugak makan sama.

Jadi tahu2lah saya ni jenis kaki homis.
Ustad ni diam serius..tak berbunyi...memerhati jer gelagat semua orang.
Resah saya kalau duduk sebelah orang yang tak bercakap tetapi memang very warak looking.

Alahai..biasalah...'break the ice lah!'
Kita oghang pompuan mesti tanya pasal famili, anak2 etc.

Mula laah..
Tanya punya tanya..cerita ni awal tahun lepas or the year before.. so dah lupa exactly the facts.

Tetapi Dato' Mufti..ada ramai isteri.
Dia tak segan nak ngaku.
Isteri nombor 2 umur brapa, nombor 3 umurnya berapa, bini tua kat2 sama baya dengan dia..60+..
Yang muda sekali late 20s ker early 30s gitulah.

Ada bini yang tak boleh accept poligami, so dia terpaksa ceraikan..pompuan tu tak sanggup bermadu.
Then, dia penuhkan quotanya lagi...hehehe

Dapat sembang dengan Dato' mufti memang entertaining.
Kelakar ceritanya..tak sombong langsung.
Banyak hari saya gelak hati mengimbas kembali kehidupannya dengan isteri2nya.

Anak2 ada berbelas2..cucu2 ramai gak.
Katanya kalau tak silap, cucunya dan anak bungsunya beza bulan jer umur..Alhamdulillah.

Ramai oghang pompuan baik kaya ataupun miskin taknak kalau boleh suami tambah bini.
Rasanya Dato' Mashitah sendiri pernah berjenaka sikit dalam one of her speeches dulu.
Orang lain nak buat takperlaah..jangan husband dia kawin lagi sudah lah..something like that.

DSR pun rasa kalau Tok Seri Najib nak kawin lagi..maunya dia meraung!
No wife nak kalau boleh dielakkan...
Kalau dah takdir bermadu takder arah lah.

Kalau tak sanggup, suami mesti beralah dan berkorban.. simpan duka dalam hati.
Janganlah kawin senyap2..memang nak berperang Gaza alamatnya.
Otherwise, penceraian adalah semestinya..walaupun bergegar tiang arash di syurga.

Hanya Allah SWT tahu jodoh kita setakat mana, dengan siapa, kena share suami etc..

In my conclusion..wives majority memang tidak suka husband masing2 tambah bini walaupun dalam Islam poligami diizinkan..unless dah betul2 terpaksa..and unless suami betul2 can afford to bagi money and affection equally among the wives..

p.s.
My point is Ustad tak perlu rasa embarass.

[VIDEO] Berdolak-dalik, Khairy Bakal Disaman Hina Mahkamah

Posted: 17 Jan 2013 06:31 PM PST

Keadilan pertimbang untuk mengambil tindakan mahkamah terhadap Khairy Jamaluddin ekoran pembohongannya berhubung syarat penyelesaian (settlement terms) yang dimeterai dalam kes saman fitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Ketua Pemuda Umno itu.

Semalam, Khairy menarik balik kenyataan beliau pada 2007 yang memfitnah Anwar sebagai pengkhianat Melayu, 'boneka' Amerika dan Yahudi.

Timbalan Presiden, Mohamed Azmin Ali berkata, syarat penyelesaian yang dimeterai di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur oleh kedua-dua pihak semalam jelas menyatakan Khairy menarik balik pendiriannya.

"(Namun) kenyataan Khairy dalam Sinar Harian semalam menyebut 'beliau tidak menarik balik kenyataannya ke atas Anwar, tetapi cuma berkata apa yang dipetik itu tidak betul dan tidak tepat'.

"Beliau juga cuba gambarkan seolah-olah Anwar pohon perkara itu diselesaikan di luar mahkamah kerana bimbang dengan perbicaraan penuh," jelas Azmin pada sidang media di ibu pejabat parti, hari ini.

Beliau berkata, dua kenyataan ini bukan sahaja angkuh dan bohong, malah bertentangan dengan syarat penyelesaian yang dimeterai kedua-dua pihak.


"Tindakan Khairy yang memutar belit persetujuannya sendiri di hadapan hakim boleh dikira menghina mahkamah," tegas Azmin.

Berikutan itu, kata Azmin, KEADILAN menimbang untuk heret Khairy ke mahkamah.

"Kita sedang pantau dengan rapat kenyataan Khairy…Kita akan ambil nasihat dari peguam (untuk tindakan selanjutnya).

"Malah, isu ini turut dibangkitkan dalam mesyuarat Biro Politik KEADILAN semalam," kata Azmin lagi.

Ketika ditanya wartawan, beliau turut menjelaskan Khairy sendiri yang memohon Syarat Penyelesaian ini dari mahkamah.

Khairy memfitnah Anwar dalam satu majlis politik di Kuala Kangsar, Perak dan disiarkan di media seluruh negara pada 3 Ogos 2007. -KD

Petpositive's New Webpage Is Up And Running!

Posted: 17 Jan 2013 03:30 PM PST

PETPOSITIVE NEWSFLASH!

DATELINE PETALING JAYA: GOOD NEWS ALL! 

THE MUCH AWAITED PETPOSITIVE WEBSITE is finally up and running. 

Readers can visit our page by clicking on www.petpositive.org Jeff and I at The Curve, PJ, recently

The Webpage which is sponsored by social and environmental activist Jeffrey Phang is being managed by our Society's Special Coordinator Lynda Merican. 

It's Humour, Not Humor!

Posted: 17 Jan 2013 02:30 PM PST


Here's a bit of British humor I am posting with much gratitude to SK who shared this with me. Have a nice day!

To the citizens of the United States of America from Her Sovereign Majesty Queen Elizabeth II
In light of your failure in recent years to nominate competent candidates for President of the USA and thus to govern yourselves, we hereby give notice of the revocation of your independence, effective immediately. (You should look up 'revocation' in the Oxford English Dictionary.)

Her Sovereign Majesty Queen Elizabeth II will resume monarchical duties over all states, commonwealths, and territories (except Kansas , which she does not fancy).

Your new Prime Minister, David Cameron, will appoint a Governor for America without the need for further elections.

Congress and the Senate will be disbanded. A questionnaire may be circulated next year to determine whether any of you noticed.

To aid in the transition to a British Crown dependency, the following rules are introduced with immediate effect:
-----------------------
1. The letter 'U' will be reinstated in words such as 'colour,' 'favour,' 'labour' and 'neighbour.' Likewise, you will learn to spell 'doughnut' without skipping half the letters, and the suffix '-ize' will be replaced by the suffix '-ise.' Generally, you will be expected to raise your vocabulary to acceptable levels. (look up 'vocabulary').
------------------------
2. Using the same twenty-seven words interspersed with filler noises such as ''like' and 'you know' is an unacceptable and inefficient form of communication. There is no such thing as U.S. English. We will let Microsoft know on your behalf. The Microsoft spell-checker will be adjusted to take into account the reinstated letter 'u'' and the elimination of '-ize.'
-------------------
3. July 4th will no longer be celebrated as a holiday.
-----------------
4. You will learn to resolve personal issues without using guns, lawyers, or therapists. The fact that you need so many lawyers and therapists shows that you're not quite ready to be independent. Guns should only be used for shooting grouse. If you can't sort things out without suing someone or speaking to a therapist, then you're not ready to shoot grouse.
----------------------
5. Therefore, you will no longer be allowed to own or carry anything more dangerous than a vegetable peeler. Although a permit will be required if you wish to carry a vegetable peeler in public.
----------------------
6. All intersections will be replaced with roundabouts, and you will start driving on the left side with immediate effect. At the same time, you will go metric with immediate effect and without the benefit of conversion tables. Both roundabouts and metrication will help you understand the British sense of humour.
--------------------
7. The former USA will adopt UK prices on petrol (which you have been calling gasoline) of roughly $10/US gallon. Get used to it.
-------------------
8. You will learn to make real chips. Those things you call French fries are not real chips, and those things you insist on calling potato chips are properly called crisps. Real chips are thick cut, fried in animal fat, and dressed not with catsup but with vinegar.
-------------------
9. The cold, tasteless stuff you insist on calling beer is not actually beer at all. Henceforth, only proper British Bitter will be referred to as beer, and European brews of known and accepted provenance will be referred to as Lager. South African beer is also acceptable, as they are pound for pound the greatest sporting nation on earth and it can only be due to the beer. They are also part of the British Commonwealth - see what it did for them. American brands will be referred to as Near-Frozen Gnat's Urine, so that all can be sold without risk of further confusion.
---------------------
10. Hollywood will be required occasionally to cast English actors as good guys. Hollywood will also be required to cast English actors to play English characters. Watching Andie Macdowell attempt English dialogue in Four Weddings and a Funeral was an experience akin to having one's ears removed with a cheese grater.
---------------------
11. You will cease playing American football. There is only one kind of proper football; you call it soccer. Those of you brave enough will, in time, be allowed to play rugby (which has some similarities to American football, but does not involve stopping for a rest every twenty seconds or wearing full kevlar body armour like a bunch of nancies).
---------------------
12. Further, you will stop playing baseball. It is not reasonable to host an event called the World Series for a game which is not played outside of America . Since only 2.1% of you are aware there is a world beyond your borders, your error is understandable. You will learn cricket, and we will let you face the South Africans first to take the sting out of their deliveries.
--------------------
13.. You must tell us who killed JFK. It's been driving us mad.
-----------------
14. An internal revenue agent (i.e. tax collector) from Her Majesty's Government will be with you shortly to ensure the acquisition of all monies due (backdated to 1776).
---------------
15. Daily Tea Time begins promptly at 4 p.m. with proper cups, with saucers, and never mugs, with high quality biscuits (cookies) and cakes; plus strawberries (with cream) when in season.
God Save the Queen!

PS: Only share this with friends who have a good sense of humour (NOT humor)!

No comments: