Friday, January 11, 2013

Vitamin C - What You Don't Know May Kill You

Vitamin C - What You Don't Know May Kill You


Vitamin C - What You Don't Know May Kill You

Posted: 11 Jan 2013 11:00 AM PST


WHAT YOU HAVEN'T BEEN TOLD ABOUT THE USDA RECOMMEND ALLOWANCE FOR VITAMIN C:

The USDA recommended allowance is set at the level the body can tolerate over the counter supplements without getting diarrhea and barely enough to keep away infectious disease.

A tolerable upper limit (UL) of vitamin C was set at 2 grams for the first time in the year 2000, referencing this mild laxative effect as the reason for establishing the UL.

… Stone and Pauling calculated, based on the diet of primates (similar to what our common ancestors are likely to have consumed when the gene mutated), that the optimum daily requirement of vitamin C is around 2,300 milligrams for a human requiring 2,500 kcal a day.

Pauling criticized the established US Recommended Daily Allowance, pointing out that it is based on the known quantities that will prevent acute scurvy but is not necessarily the dosage for optimal health.

CLICK HERE for more.

The Ten Most Annoying Things Men Do In Bed

Posted: 11 Jan 2013 09:16 AM PST

Please CLICK HERE to read this post by College Candy on the ten most annoying things men do in bed.

Ladies, please vouch if those 'allegations' are true.

At the same time, guys - please speak up to verify or to nullify those statements.

Whatever it is, I am posting it for laughs and midnight humour. :-)

[LIVE] HKR 112 Padang Kelab Sultan Sulaiman

Posted: 11 Jan 2013 08:23 AM PSTIsu Kalimah Allah: Hadi Betul Dari Sudut Agama - Dr.Asri

Posted: 11 Jan 2013 06:01 AM PST

Pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkenaan isu kalimah Allah adalah betul dari sudut agama, kata bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

"Dari sudut agama, pandangan Hadi betul. Umat bukan Islam mempunyai hak memanggil Supreme Being sebagai Allah. Orang Yahudi dan Kristian juga boleh menggunakan kalimah Allah," kata Asri.

Beliau menambah bahawa pandangannya turut disetujui oleh ramai ulama Islam di peringkat antarabangsa seperti Yusuf Qardawi.

Beliau turut mengulas titah Sultan Selangor yang melarang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dengan menyifatkannya sebagai urusan pentadbiran.

"Ia seperti kelajuan kereta. Meskipun kereta tersebut milik anda, kerajaan ada hak untuk menghadkan kelajuan kereta," kata Asri.

Penggunaan kalimah Allah oleh masyarakat bukan Islam menjadi isu hangat apabila Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP menggesa kerajaan membenarkan kalimah itu digunakan oleh masyarakat Kristian pada bulan lepas.

Ekoran itu, Pakatan Rakyat turut mengambil pendirian membenarkan penggunaan kalimah Allah. Sultan Idris Sharafuddin Shah bagaimanapun telah bertitah melarang nama Allah digunakan oleh masyarakat bukan Islam. Pendirian sama turut dipegang oleh para pemimpin Umno.

Terdapat segelintir pemimpin PAS yang turut sama menentang meskipun Hadi telah menyatakan bahawa bukan Islam boleh menggunakan nama Allah pada hari Selasa lalu.

Asri turut menjelaskan kebimbangan masyarakat Melayu Islam berkenaan penggunaan kalimah Allah.

"Orang Islam takut nama Allah akan digunakan ke atas berhala," katanya.

Malaysia beza dengan Timur Tengah

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Umno (ILMU) Fathul Bari Mat Jahaya tidak bersetuju berasaskan faktor budaya.

"Budaya masyarakat Malaysia berbeza dengan masyarakat Timur Tengah.> Mana ada kalimah Allah digunakan oleh masyarakat selain masyarakat Islam dalam kehidupan seharian," kata Fathul.

Beliau menambah bahawa bukan semua orang Kristian yang bertegas untuk menggunakan kalimah Allah.

"Terdapat 9.

2 peratus orang Kristian di Malaysia. Majoritinya tidak membuat tuntutan sama.

Kristian Protestan tidak bersetuju.

"Tak pernah ada tuntutan dari Paus Benedict XVI agar masyarakat Kristian dibenarkan menggunakan kalimah Allah," jelas Fathul.


Hadi: Umno mahu tutup isu sendiri


Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa Umno memainkan isu amanatnya kerana mahu menutup pelbagai isu yang dikira menghantui mereka.

Katanya ia seperti kegusaran generasi peneroka Felda dan penyelewengan yang berlaku kepada Felda, riuh-rendah pembongkaran Deepak dan penganiayaan mereka terhadap orang Melayu.

Bekas Menteri Besar Terengganu itu mendakwa lagi, ketika ramai di kalangan ulama PAS dan pemimpinnya merengkuk dalam penjara sejak awal 60an, kalangan agamawan yang menjadi syaitan bisu, tidak berani menegur atau menasihati pemimpin yang menghina Islam.

"PAS dan parti Islam di negara lain menghadapi cabaran getir bagi membetulkan masyarakat yang songsang pemikirannya ini.

"Ketika itulah kita berdepan dengan umat yang jahil, para ulama yang lemah dan kerajaan yang zalim,"katanya dalam kenyataan media semalam.

Menurut Hadi lagi, isu "takfir" (kafir mengkafir) dicetuskan oleh golongan sekular di dalam Umno, diseluruh dunia Islam, termasuklah di negara Arab, bagi menyanggah kebangkitan Islam di zaman selepas mencapai kemerdekaan seawal tahun 60an.

Beliau berkata, apabila PAS ditendang dari BN pada tahun 1979 isu kafir mengkafir dihidupkan semula.

PAS berada dalam kerajaan campuran 1970 -1978 memberi kesempatan kepada bahagian agama Jabatan Perdana Menteri, menerbitkan buku Mustika Hadith Jilid 1 menampilkan perkara yang merosakkan iman (membatalkan iman).

"Ia bagi menyedarkan penganut Islam adanya perkara yang membatalkan dua kalimah Syahadah, bukan sahaja membatalkan sembahyang.

"Malangnya ramai kalangan pengikut Umno tidak mempelajarinya di waktu itu," tambahnya lagi
-FMT

Pas Menang Isu Fitnah

Posted: 11 Jan 2013 05:44 AM PST

Ipoh - Mahkamah Sesyen di sini, semalam mengarahkan bekas Ketua Penerangan PKR Perak, Fauzi Muda membayar ganti rugi sebanyak RM100,000 kepada Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas Perak, Nor Azli Musa kerana mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia pada 7 Jun 2011.

Hakim Roslan Abu Bakar turut mengarahkan Fauzi membayar kos tetap sebanyak RM10,000 kepada Nor Azli Musa yang diwakili peguam Aminuddin Zulkifli dan Amirul Fairuzin.

Dalam penghakimannya, Roslan berkata, artikel yang disiarkan di Utusan Malaysia pada 7 Jun 2011 bertajuk 'Nor Azli Perlu Cermin Diri - Fauzi Muda' adalah dengan jelas memfitnah terhadap plaintif.

Artikel tersebut, Fauzi mendakwa bekas Ketua Pemuda Pas Perak itu ialah antara lapan pemimpin pembangkang yang menjadi jutawan segera semasa tempoh 11 bulan pembangkang berkuasa di Perak dan perkara itu sudah dilaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), 11 Februari 2011.

Selain itu, Fauzi diarahkan supaya membuat permohonan maaf secara bertulis selama tiga hari berturut-turut melalui akhbar yang sama tujuh hari bermula semalam.

Nor Azli ketika ditemui di pekarangan mahkamah bersyukur kerana keputusan kes menyebelahi pihaknya.

"Selepas kemenangan kes ini saya berasa lebih bersemangat untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang akan datang," katanya.

Tambahnya, setakat ini beliau masih belum membuat sebarang perancangan ke atas wang ganti rugi yang bakal diterima.

"Bagaimanapun, saya pasti akan menggunakan sebahagian wang tersebut untuk membantu jentera parti bagi menghadapi PRU13 ini," ujarnya.

Sementara itu, Fauzi ketika ditemui berkata beliau akur dengan keputusan yang dibuat mahkamah berhubung kes berkenaan.

Bagaimanapun, beliau akan mengemukakan rayuan melalui Norali & Co dalam tempoh terdekat.

"Saya akan serahkan segala-galanya kepada peguam untuk tindakan selanjutnya," katanya yang hadir ke mahkamah bersama ahli keluarganya.

Racism to Rohingya in Burma by Dr. Abid Bahar in response to Aye Chan’s “Enclave With Influx Viruses”

Posted: 11 Jan 2013 03:13 AM PST

HRK Perhimpunan Haram? Kenyataan Tidak Bertanggungjawab Jabatan Kebajikan Malaysia

Posted: 11 Jan 2013 03:21 AM PST

Ibu bapa bawa anak serta himpunan esok boleh dihukum

KUALA LUMPUR - Ibu bapa yang membawa anak menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat yang dianjur pembangkang esok boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Malaysia, Datuk Noraini Mohd Hashim berkata, ibu bapa atau penjaga dinasihat tidak melibatkan anak-anak di bawah jagaan mereka dalam aktiviti yang boleh mendatangkan kemudaratan seperti menyertai perhimpunan haram.

"Sekiranya gagal berbuat demikian, tindakan boleh diambil mengikut subseksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001 iaitu denda tidak lebih RM20,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sehubungan itu, beliau berharap ibu bapa atau penjaga yang bertanggungjawab akan melindungi dan tidak membahayakan nyawa serta keselamatan kanak-kanak supaya kesejahteraan mereka terjamin. - Bernama

Ulasan GB

Kenyataan di atas AMAT tidak bertanggungjawab kerana sudah jelas ia menyatakan perhimpunan HKR 112 sebagai perhimpunan haram sedangkan polis dan pihak pengurusan stadium sendiri SUDAH membenarkan perhimpunan itu diadakan - bererti ia BUKAN perhimpunan haram.

Tindakan boleh dan perlu diambil ke atas Ketua Pengarah Jabatan Kejikan Malaysia tersebut dan agensi berita yang melaporkannya iaitu BERNAMA kerana dengan TERANG DAN JELAS cuba menimbulkan persepsi negatif dan provokasi sesuatu aktiviti yang telah dibenarkan oleh pihak berkuasa.

Burma Must Recognise Rohingya or Face Asean Disgrace

Posted: 10 Jan 2013 11:03 PM PST

Burma Must Recognise Rohingya or Face Asean Disgrace, By Alan Morison and Chutima Sidasathian Thursday, January 10, 2013

Former Asean Secretary General Dr Surin Pitsuwan on Phuket last year
Photo by phuketwan.com
PHUKET: Indonesia is interceding in Burma as the Asean partners desperately try to stem international damage from years of Asean subterfuge and inaction on the Rohingya issue.
Dr Surin Pitsuwan, who has just retired after five years as Secretary General of the 10-nation group, told Phuketwan today that human rights in Burma was an issue that had to be addressed.

Since the pushbacks from Thailand were exposed in 2009, the word "Rohingya" has reverberated around the region.

The covert pushbacks were Thailand's way of dealing with an issue that Burma and its neighbors wanted to hide from the word.

In 2013, with satellite images being used by activist group Human Rights Watch as evidence of the torching of thousands of Rohingya homes in Burma's Rakhine state, secrets are more difficult to keep.

Thousands more Rohingya are opting to make the perilous voyage south rather than "die in a camp for displaced people," as one boatperson put it.

Now that their homes have been burned, the women and children are fleeing Burma with their menfolk in a crisis generated by decades of resentment that has openly festered lately into bitter hatred.

The pushbacks were adopted by Thailand as an answer after the 2007-2008 "sailing season" saw nearly 5000 Rohingya land in Thailand.

Halfway through the 2012-2013 "sailing season," more than 10,000 Rohingya have voyaged past Thailand and thousands more are planning to flee the same way.

Since Phuketwan revealed on January 1 that women and children are now fleeing in the boats, a policy swing appears to be underway in Thailand.

The prospect of women and children being at sea for weeks in open boats alarmed the Thai Navy personnel and local police who intercepted the boatload of families off Phuket.

It can be no coincidence that last night's raid took place on an illicit Thai-Malaysia border camp for the first time, clearly revealing that children and women are now falling into the hands of the people traffickers.

We sincerely hope that for Asean and the people smugglers, the days of secrecy and profit are at an end.

With the illegal trade now on overload, alternatives have to be found, and urgently. There is no doubt that the only permanent solution has to come from inside Burma.

Dr Surin acknowledged this today when he said that he believed steps had to be taken swiftly to recognise Rohingya families who had been living in Burma for generations.

Being a just-retired diplomat, he said that the process of recognition required time.

But with more women and children taking to the Rohingya boats each day, time is running short. Burma must act.


Ahli Ekonomi Ramal Pakatan Rakyat Menang PRU 13!

Posted: 11 Jan 2013 01:30 AM PST

Pakatan Rakyat (PR) akan menewaskan Barisan Nasional (BN) dengan majoriti tipis pada pilihan raya umum (PRU) ke 13 menurut perkiraan Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Azrul Azwar Ahmad Tajudin.

Dalam laporan The Straits Times Singapura, perkiraan Azrul mendapati BN hanya mampu menang diantara 97 heingga 107 kerusi dari 222 kerusi keseluruhan yang dipertandingkan, tidak mencukupi untuk menubuhkan kerajaan.

Tetapi ini juga bermakna PR hanya menjadi kerajaan dengan majoriti tipis, jauh dari apa yang pernah dinikmati oleh BN satu masa dahulu.

Penemuan ini dianggap paling mungkin dalam pembentangan dilakukan oleh jurubank itu di Regional Outlook Forum, Singapura semalam dengan mengambilkira faktor kaum dan demografi.

Kemudian, Azrul meramalkan kejatuhan akibat dari kemenangan PR, dengan pasaran saham bersedia untuk bertindak balas secara "spontan" serta tempoh lanjutan ketidakstabilan dilihat.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan "sabotaj ekonomi" oleh perniagaan dan perkhidmatan awam yang berkait dengan BN.

Kerajaan BN masih mempunyai masa untuk melakukan sesuatu bagi menjamin kemenangan melawan pembangkang paling tersusun pada PRU yang mesti diadakan selepas akhir April tahun ini.

Dalam Bajet 2013, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pelbagai pemberian yang memberikan manfaat dalam usaha mendapatkan sokongan menjelang PRU.

Ini termasuklah pemberian pusingan kedua RM500 Bantuan Rakyat 1Malaysia kepada golongan berpendapatan rendah, pengembangan pemberian tersebut kepada golongan muda belum berkahwin berpendapatan bawah RM3,000 sebulan menerima sebanyak RM250.

Awal minggu ini Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan pemberian tersebut dijadikan tetap dan dinaikkan kepada RM1,000 jika BN menang PRU.

Bantuan lain termasuklah voucher buku RM500 dan rebat untuk telefon pintar sebanyak RM250 bagi pelajar.

Populariti Najib jatuh dua mata peratusan dari 65 peratus pada November kepada 63 peratus baru-baru ini dalam tinjauan terbaru oleh badan tinjauan bebas Merdeka Center.

Pusingan sebelumnya pemberian BR1M telah meningkatkan sokongan untuk Najib, terutamanya bagi golongan berpendapatan rendah yang merupakan penerima utama.

Tetapi "Himpunan Kebangkitan Rakyat" yang disokong PR esok memberikan risiko terhadap kerja-kerja BN, sepertimana perhimpunan Bersih 28 April 2012 dikatakan menjadi sebab menagapa Najib tidak mengadakan pilihan raya mengejut tahun lalu.

Najib mempunyai pilihan untuk mengadakan pilihan raya 2013 bila-bila masa sebelum 27 April, dimana Parlimen akan dibubarkan dan secara automatiknya pilihan raya akan dijalankan.

Red Alert. Not The Game.

Posted: 10 Jan 2013 10:48 PM PST

The blog title says it all. Check it out. For obvious reasons, silence is the way.


Link Number 2 which is paved the way to the situation in Link Number 1.

Link Number 3 Very important so please read. Yes, I have also done the same. And no, I am not cuckoo.


If you want to comment for this post, please email me at writetomws at hush dot ai. 

Thanks!!!

Black dog and Kashmir

Posted: 10 Jan 2013 08:41 PM PST


Of course there will be people who will disagree with me but when I say that they are the "best band ever," I really mean it. Here are two official videos from Led Zeppelin's Celebration Day website. Play them loud.


ca-pub-5430283382112812

TOYOTA set to be No 1, Perodua 2, Proton 3: 2013

Posted: 10 Jan 2013 09:40 PM PST

Toyota set to overtake Syed Mokhtar's Proton

UPDATED @ 11:57:50 AM 11-01-2013
By Leannza Chia
January 11, 2013
A Toyota logo is pictured at Geneva Car Show at the Palexpo in Geneva March 3, 2009. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, Jan 11 — At its peak, four of every five cars sold in Malaysia was a Proton, but the carmaker is now in danger of slipping into third spot in sales behind Toyota and Perodua, the second national car company that has ruled the roost for over six years. Industry sources told The Edge newspaper in an article published today that Proton saw its market share slip in December 2012 to just 17.7 per cent, with Toyota now a close third at 17.1 per cent share of passenger vehicle sales in the country.
"Perodua (Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd) is the runway market leader while Proton over the last few years has been a strong second. Now Toyota is closing in on Proton's position," an unnamed executive told the financial daily.
Proton is controlled by Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary's DRB-Hicom.
Industry executives told the financial daily that Proton's sales fell by over 11 per cent to 140,000 units from 158,000 units a year earlier, missing the company's target of 200,000 units by a wide margin.
Proton was established by Tun Dr Mahathir Mohamad in 1983 and became a poster child of the former prime minister's industrialisation policies.
Dr Mahathir had made it patriotic to buy a Proton, but the company has seen its sales slump in the last decade due to increasing liberalisation of the Malaysian market.
In the early days, Protons were rebadged models from technical partner Mitsubishi's older range, which provided a solid foundation for the fledgling automaker but also limited its ability to innovate.
It later succeeded in developing its own vehicle platforms independent of the Japanese carmaker but has since gone back to the practice of rebadging with the Inspira, which is based on the Mitsubishi Lancer.
Malaysians were also unhappy with being able to afford only Protons as a result of protectionist taxes and duties meant to shield the carmaker in its early years but later became indefinite.
The backlash following the relaxation of vehicle import and local assembly rules saw buyers abandon the local manufacturer for the increasingly abundant range of foreign makes.
According to The Edge, Proton's lack of new models bar one for 2013 will also put it under added pressure this year, given the growingly competitive market.

Dis Ist Bissness!

Posted: 10 Jan 2013 09:30 PM PST


A clearly inebriated woman, stark naked, jumped into a taxicab in New York City, and laid down on the back seat ...

The cab driver, an old gentleman, opened his eyes wide and stared at the woman.

He made no attempt to start the cab.

The woman glared back at him and said, "What's wrong with you, honey? --- Haven't you ever seen a naked woman before?"

The old driver answered, "Let me tell you sumsing, lady, I vasn't staring at you like you tink; det vould
not be proper vair I come from."

The drunk woman giggled and responded, "Well, if you're not staring at my boobs or my ass sweetie, what are you looking at then?"

He paused a moment, then told her..."Vell, Ma'am, I am looking, and I am looking, and it's vat I don't see dat vorries me...I am tinking to myself, 'Vair in da hell is dis naked lady keeping da money
to pay for dis ride?

NOW THAT A REAL BUSINESSMAN!

-Author Unknown-

*Posted for laughs with thanks to SK who sent me this joke.                                         

The HKR..gambling on their woollen luck.

Posted: 11 Jan 2013 01:31 AM PST

Himpunan Kebangkitan Rakyat..the highly spirited demo name itself is so unfair..
Not all the rakyat wants to 'bangkit'..majority of the rakyat are not even bothered!

More so if there's a reference to the sensational Shamsidar issue.
We don't care who the ambitious Anwar wants to/had slept with..don't tell me the perhimpunan is indirectly intended to save her from being a star witness in a pending court fight between Dato' Nalla and DSAI.

The rally title should have been HKRPR..that will sound more appropriate.
Looks like PR is trying to pull the wool over the eyes of the rest of the rakyat who are politically indifferent or in a dilemma.

PR is trying to publicise its overwhelming support before the PRU 13.
The psychological effect is specially to ensnare fence sitters and gullible voters.
PR is launching a psyche war..the energy they want to exude..
"Come and vote for us! Look at our support! PR can win!"
PR will win many seats...but..it will still stay as an opposition, NOT as the ruling government..(looking through my crystal ball).

Like the furore over the kalimah ALLAH.. a similar technique is deployed.
Its aim is to garner more Muslim Malays to become Christians..that is why the churches and bibles in Malaysia suddenly want to freely use the kalimah Allah.

In time to come, we will have more Malays who will not fast and will refuse to solat totally because after all, they'll want to follow the Christian ways..
ALLAH is mentioned so what's the problem?!
A gentle wool will be draped over the eyes of the less flattered but were born Muslims.

And how well will the rally be indirectly used to prevent Shamsidar from being summoned as a damaging witness in the Anwar suing Nalla case?
How will this charade be craftily yarned in the HKR+ PR?

PR is incredibly great in knitting a huge range of dramatic disguises..

p.s.
We have practiced religious tolerance for so long..now there are those who are testing our patience.
Last time mana ada dengar this kind of sibuk2 nak use kalimah Allah dalam bible in Malaysia?
Semua angkara nak pancing undi..memang nak cari gaduh!

Take me to your leader!
You have no regard for our feelings.
Your ultimate motive is so disturbingly clear..this vision of Malays ramai jadi Christians in Malaysia..shame on you guys!

[BERGAMBAR] 2 Daripada 7 Tahanan Yang Lari Mati Ditembak

Posted: 10 Jan 2013 10:16 PM PST

Bukit Mertajam - Dua suspek dipercayai antara tujuh tahanan yang meloloskan diri semasa dibawa untuk prosiding ke Mahkamah Butterworth Isnin lalu mati ditembak di Kampung Padang Ibu, Guar Perahu jam 1 tengah hari tadi.

Dua suspek itu ditembak sepasukan anggota polis yang mengejar mereka selepas berbalas tembakan di tepi tali air kampung berkenaan.kibat insiden itu kereta yang dinaiki suspek terbabas dan terhumban ke dalam tali air berkenaan.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar yang mengetuai pasukan khas memburu tahanan terbabit berkata, kedua-dua penjenayah itu ditemui menaiki sebuah kereta jenis Proton Perdana dan cuba melarikan diri daripada pemeriksaan polis.

"Polis kemudian melepaskan tembakan pada tayar kereta itu yang menyebabkan pemandunya hilang kawalan sebelum kereta itu terhumban ke dalam sungai dan kemudian berlaku tembak menembak," katanya kepada Bernama.

Polis masih belum dapat mengesahkan identiti penjenayah yang ditembak mati itu.

Katanya, bertindak atas malumat awam, polis juga menyerbu kawasan hutan di kampung berkenaan dan ternampak kelibat beberapa lagi penjenayah terbabit tetapi mereka sempat melarikan diri.

Terdahulu itu, polis menerima maklumat awam mengenai seorang daripada penjenayah itu didapati membeli bekalan makanan di sebuah stesen minyak di Lebuhraya Kulim-Butterworth dekat sini pada pukul 2 pagi.

Abdul Rahim berkata polis terus melancarkan operasi memburu lima lagi lelaki terbabit hingga ke sempadan Kedah tetapi percaya mereka masih berada di kawasan ladang kelapa sawit itu.

Dalam kejadian pukul 9 pagi Isnin, sembilan tahanan yang dalam perjalanan dari Penjara Pulau Pinang ke mahkamah di Butterworth meloloskan diri dengan merampas van polis yang dinaiki selepas memukul dan menolak keluar empat anggota polis pengiring.

Dua daripada tahanan berjaya diberkas semula berhampiran van polis itu yang ditinggalkan di Kampung Padang Chempedak, Tasek Gelugor, manakala tujuh lagi melarikan diri ke sekitar kawasan ladang sawit di Ara Kuda.


Terkini Dari Penang : Gambar gambar Penjenayah yang di Tembak mati !!Orang Ramai yang melihat dari jauh kereta yg di curi Penjenayah


Polis mengangkat Mayat Jo Mafia dan rakanya

Helikopter Polis berlegar di udara..mencari saki baki penjenayah
Orang ramai yang meninjau dari jauh kereta jo mafia


Mungkin ini dia Jo Mafia Yang Ditembak Polis..FB

-kacipemas

Assalamu'alaikum.. Allahhu Akbar..

Posted: 10 Jan 2013 06:27 PM PST

DNA Study: Superfoods and the Link to Cancer

Posted: 10 Jan 2013 05:24 PM PST

The following article from Mail Online by Fiona Macrae raises a few frightening questions about the safety of superfoods.


  • It is widely believed that superfoods like blueberries and broccoli help fight cancer by defending against oxygen molecules called free radicals
  • Dr James Watson has now said such free radicals may be key to preventing and treating cancer

Excerpt from the article:


Fashionable anti-cancer superfoods and supplements do not prevent the disease and may even cause it, according to a scientist who helped discover the structure of DNA.

James Watson said the cure for many cancers will remain elusive unless scientists rethink the role of antioxidants, which include vitamin pills and food such as blueberries and broccoli.It is widely believed they boost health and fight cancer by mopping up oxygen molecules called free radicals. But Dr Watson argues these may be key to preventing and treating cancer – and depleting the body of them may be counter-productive.


Free radicals not only help keep diseased cells under control, they are also pivotal in making many cancer drugs, as well as radiotherapy, effective, he believes.

Writing in a journal published by the Royal Society, the 84-year-old Nobel laureate stated that antioxidants 'may have caused more cancers than they have prevented'.

'For as long as I have been focused on the curing of cancer, well-intentioned individuals have been consuming antioxidative nutritional supplements as cancer preventatives, if not actual therapies,' he said.

'In light of recent data strongly hinting that much of late-stage cancer's untreatability may arise from its possession of too many antioxidants, the time has come to seriously ask whether antioxidant use much more likely causes than prevents cancer.'

CLICK HERE for the rest of this very interesting article.

Have a lovely day. May God bless you with health and happiness![BERGAMBAR] 2 Daripada 7 Tahanan Yang Lari Mati Ditembak

Posted: 10 Jan 2013 05:21 PM PST

Bukit Mertajam - Dua suspek dipercayai antara tujuh tahanan yang meloloskan diri semasa dibawa untuk prosiding ke Mahkamah Butterworth Isnin lalu mati ditembak di Kampung Padang Ibu, Guar Perahu jam 1 tengah hari tadi.

Dua suspek itu ditembak sepasukan anggota polis yang mengejar mereka selepas berbalas tembakan di tepi tali air kampung berkenaan.kibat insiden itu kereta yang dinaiki suspek terbabas dan terhumban ke dalam tali air berkenaan.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar yang mengetuai pasukan khas memburu tahanan terbabit berkata, kedua-dua penjenayah itu ditemui menaiki sebuah kereta jenis Proton Perdana dan cuba melarikan diri daripada pemeriksaan polis.

"Polis kemudian melepaskan tembakan pada tayar kereta itu yang menyebabkan pemandunya hilang kawalan sebelum kereta itu terhumban ke dalam sungai dan kemudian berlaku tembak menembak," katanya kepada Bernama.

Polis masih belum dapat mengesahkan identiti penjenayah yang ditembak mati itu.

Katanya, bertindak atas malumat awam, polis juga menyerbu kawasan hutan di kampung berkenaan dan ternampak kelibat beberapa lagi penjenayah terbabit tetapi mereka sempat melarikan diri.

Terdahulu itu, polis menerima maklumat awam mengenai seorang daripada penjenayah itu didapati membeli bekalan makanan di sebuah stesen minyak di Lebuhraya Kulim-Butterworth dekat sini pada pukul 2 pagi.

Abdul Rahim berkata polis terus melancarkan operasi memburu lima lagi lelaki terbabit hingga ke sempadan Kedah tetapi percaya mereka masih berada di kawasan ladang kelapa sawit itu.

Dalam kejadian pukul 9 pagi Isnin, sembilan tahanan yang dalam perjalanan dari Penjara Pulau Pinang ke mahkamah di Butterworth meloloskan diri dengan merampas van polis yang dinaiki selepas memukul dan menolak keluar empat anggota polis pengiring.

Dua daripada tahanan berjaya diberkas semula berhampiran van polis itu yang ditinggalkan di Kampung Padang Chempedak, Tasek Gelugor, manakala tujuh lagi melarikan diri ke sekitar kawasan ladang sawit di Ara Kuda.


Terkini Dari Penang : Gambar gambar Penjenayah yang di Tembak mati !!Orang Ramai yang melihat dari jauh kereta yg di curi Penjenayah


Polis mengangkat Mayat Jo Mafia dan rakanya

Helikopter Polis berlegar di udara..mencari saki baki penjenayah
Orang ramai yang meninjau dari jauh kereta jo mafia


Mungkin ini dia Jo Mafia Yang Ditembak Polis..FB

-kacipemas

Jangan Takut Sertai HKR 112, Tangkap Siapa Yang Cuba Halang & Provoke

Posted: 10 Jan 2013 07:48 PM PST


Peserta HKR jangan takut, polis jaga keselamatan

Kuala Lumpur: Jawatankuasa Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR) meminta rakyat agar tidak takut untuk menghadiri himpunan itu pada Sabtu ini kerana polis telah memberi jaminan keselamatan sepanjang perhimpunan berlangsung.

Pengerusi HKR, Mohamad Sabu yakin keselamatan rakyat sepanjang himpunan itu akan terjamin memandangkan polis akan memberi kerjasama nanti.

Beliau dan beberapa orang lagi pimpinan Pakatan Rakyat mengadakan pertemuan dan perbincangan lebih satu jam bersama Ketua Polis Dang Wangi (OCPD) Zainuddin Ahmad.

"Pertemuan ini adalah peraturan biasa dalam Akta Perhimpunan Aman, dan ini sebagai memenuhi peraturan ini," katanya.

Beliau percaya para peserta himpunan tidak akan membawa sepanduk yang akan menghina agama orang lain.

Sehubungan itu, katanya, orang ramai boleh membawa sepanduk atau kain rentang bagaimanapun ianya tidak boleh menimbulkan sebarang provokasi.

"Syarat ini katanya, antara 27 syarat yang perlu dipatuhi oleh peserta HKR.

Pada awalnya ia tidak dibenarkan membawa kain rentang tetapi kami membantah syarat itu, akhirnya polis membenarkan asal tidak menimbulkan sebarang ketidakpuasan hati sesetengah pihak," katanya dalam sidang media di perkarangan IPD Dang Wangi.

Sementara itu, Hishamuddin Rais yang juga jawatankuasa HKR meminta media melaporkan agar perserta himpunan menggunakan pengangkutan awam untuk ke Stadium Merdeka.

Beliau mengingatkan para peserta tidak merosakkan barang-barang serta padang Stadium Merdeka kerana ia adalah padang warisan yang perlu dipelihara.

"Kita juga dimaklumkan oleh pihak polis akan ada jalan-jalan ditutup untuk melancarkan perjalanan himpunan itu nanti.

"Dan kita juga meminta kereta tidak diletak di bahu jalan di sekitar stadium dan meminta polis membenarkan para peniaga berniaga di kawasan itu," katanya.

Beliau turut memberitahu beberapa lokasi berkumpul dan masing-masing akan diketuai oleh pimpinan Pakatan Rakyat serta NGO.

- Masjid Negara (Hijau) akan diketuai oleh Dr Mujahid Yusof Rawa, Khalid Samad dan Azmin Ali.

- Pasar Seni (Ungu atau jingga) akan diketuai oleh Dr Siti Mariah Mahmud, Teresa Kok, dan Elizabeth Wong.

- Universiti Malaya (Anak Muda) akan diketuai oleh Raja Iskandar Al Hiss, Adam Adli, Nurul Izzah Anwar dan Saiful Anang.

- KLCC akan dikepalai oleh Husam Musa dan Mazlan Aliman

- Brickfield dan KL Central di kepalai oleh Zunar Kartunis, Arun dan Faizal.


Penganjur Minta Peserta HKR112 Patuhi Arahan Pimpinan


Peserta Himpunan Kebangkitan Rakyat (HKR 112) perlu mematuhi semua arahan yang diberikan pimpinan semasa berkumpul dan bergerak ke Stadium Merdeka Sabtu ini.

Ini kerana, Penganjur HKR 112 dan polis sudah menyatakan persetujuan bersama bagi menetapkan beberapa lokasi yang akan dijadikan lokasi awal berkumpul.

Perkara ini dinyatakan Ahli Jawtankuasa Penganjur HKR 112, Hishamuddin Rais dalam satu sidang media di perkarangan IPD Dang Wangi selepas perbincangan bersama lebih satu jam bersama pihak polis.

Lokasi dan pimpinan Pakatan Rakyat yang terlibat adalah seperti berikut:

Brickfields – Aruchelvan, Maria Chin Abdullah dan Faizal Yusof.

Universiti Malaya – Nurul Izzah, Ng Suee Lim dan Raja Iskandar, Adam Adli, Safwan Anang.

KLCC – Mazlan Aliman, Datuk Husam Musa, Datuk Teng Chang Kim.

Jalan Sultan – Ronnie Liu, Fuziah Salleh

Pasar Seni – Dr Siti Mariah, Taresa Kok, Elizabeth Wong

Padang Sultan Sulaiman – Chegu Bard

Selain itu, penganjur juga turut menyatakan empat jalan utama akan ditutup bagi memastikan perhimpunan dan pergerakkan peserta berlangsung lancar.

Empat jalan tersebut adalah Jalan Hang Jebat, Jalan Changkat Stadium, Jalan Stadium dan Jalan Maharajalela.

Menurut Hishamuddin lagi, peserta turut diingatkan supaya menggunakan kenderaan awam bagi mengelakkan kesesakkan pada hari himpunan.

"Kami daripada pihak penganjur juga meminta peniaga-peniaga berniaga kalau boleh di seberang jalan berhampiran Chinese Assambly Hall (KLCAH).

"Ini merupakan sebahagian daripada perkara yang dipersetujui bersama polis tadi," ujarnya lagi.

Sementara itu, Pengerusi Penganjur HKR, Mohammad Sabu menyatakan, perbincangan bersama pihak pengurusan Stadium Merdeka pagi tadi berlangsung positif.

Selain itu, pihaknya juga bersedia mematuhi 27 peraturan yang ditetapkan seperti yang dinyatakan di dalam Akta Himpunan Aman 2012.

"Perbincangan stadium cukup positif di mana perkara tentang keselamatan dan teknikal," katanya.

Beliau menambah, penganjur juga akan menyediakan 10,000 anggota keselamatan yang terdiri daripada Unit Amal dan anggota Pakatan Rakyat bagi membantu perjalanan himpunan.

Dalam pada itu, Ketua Polis Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad berkata, polis tidak membenarkan sebarang kain rentang dan pelekat berunsur hasutan, dan memecah belahkan keamanan dibawa semasa himpunan bagi mengelakkan perasaan gusar masyarakat dan orang awam.
-selangorku

Ulasan GB

Perhimpunan HKR 112 adalah sah, dan dibenarkan undnag-undang.

Tiada sebab lagi untuk mana-mana pihak mempertikaikannya termasuk pihak-pihak yang melakukan laporan polis untuk menyekat kebangkitan rakyat ini bersama dengan pihak media pencacai yang cuba memberikan imej buruk terhadap "perhimpunan bersejarah" ini.

Para peserta diminta menjaga disiplin.

Pengelaman yang lalu membuktikan wujudkan agen provokater yang cuba membuat onar, kita sama-sama pastikan jika ada terjumpa perlakua dan tindakan provokater yang cuba berlagak samseng ini, maka hendaklah ditahan dan diserahkan kepad apihak berkuasa.

Sama-sama kita doakan agar perhimpunan berjalan dengan aman dan selamat serta dihapuskan segala mereka yang berniat jahat yang cuba menghalang dan menggagalkan HKR 112 ini.

mencipta sejarah malam ini : 50 tokoh berkongsi pentas

Posted: 10 Jan 2013 05:00 PM PST

NAMA PROGRAM           : RAPAT KEMUNCAK COUNTDOWN #KL112
ANJURAN                            : SAMM & SMM DENGAN NAUNGAN JK INDUK HKR
TARIKH &MASA                                : 11 JAN 2013, 8.30mlm – 12.30 tgh mlm
VENUE                                  : KELAB SULTAN SULAIMAN, KG BARU

GILIRAN PENTAS
RANGKUMAN PERTAMA (8.15pm)
TOKOH / SELEBRITI
ORIGIN
AMRAN
PEMANDU TEKSI
ZURAIDI
PEKERJA KILANG
JAMIAH
SURI RUMAH
SHARIFAH
PENIAGA MELAYU P.PINANG
IBRAHIM ALI
NELAYAN
YB TIAN CHUA
NAIB PRESIDEN PKR
CIKGU NORMALA
GERAKAN PEMBANGUNAN PENDIDIK KEBANGSAAN
CYNTHIA GABRIEL
SUARAM
WAKIL
PERSATUAN BEKAS POLIS
PROF DR G BALASUBRAMANIAM
Wakil professional India Muda
KOL (B) NAZARI
Kerabat
DINSMAN (sampaikan sajak)
PENGGIAT SENI

RANGKUMAN KEDUA (9.00pm)
TOKOH / SELEBRITI
ORIGIN
YB HUSAM MUSA
PAS
YB FUZIAH
NAIB PRESIDEN PKR
WONG TACK
ANTI-LYNAS
YB ANTHONY LOKE
DAP
SUHAIZAN
TANAH
HARIS IBRAHIM
AKTIVIS ASALKAN BUKAN UMNO
SHAHARUDDIN
SELAMATKAN PANTAI PD
WAKIL PENGERANG
RAPID PENGERANG
TN SYED IBRAHIM
GERAKAN MANSUH ISA
ITO (PERSEMBAHAN)
PENGGIAT SENI

RANGKUMAN KE-3 (10.00pm)
TOKOH / SELEBRITI
ORIGIN
YM TENGKU HARMY
SEPUPU YDP BESAR N.SEMBILAN
RAJA BAHARIN
'R' TERENGGANU
ZUNAR
KARTUNIS
ABBY ABADI
SELEBRITI HIJRAH
HAIRIE OTHMAN
SELEBRITI HIJRAH
ISHAM RAIS
AKTIVIS INTERNASIONAL
SAFFWAN ANANG
PRESIDEN SMM
KC HENG
DEMA
ADAM ADLI
PENGARAH PROG/MAHASISWA
ISHAK SURIN
MUAFAKAT
Prof Dr. Shaharir
GM PPSMI
PAK SAMAD (PENYAMPAIAN SAJAK)
SASTERAWAN NEGARA

RANGKUMAN KE-4 (10.45pm)
TOKOH / SELEBRITI
ORIGIN
ABDULLAH ALI
BEKAS PEMAIN BOLASEPAK
DATUK FAUZI SHAARI
BEKAS KETUA JSJ PDRM
MAZLAN ALIMAN
ANAK
NAZRI DERAMAN
'R' KELANTAN
TS KADIR SHEIKH FADZIL
TOKOH UMNO
ARUL
PSM
BLANK (PERSEMBAHAN)
SELEBRITI HIJRAH (BEKAS KUMPULAN GAMMA)

RANGKUMAN TERAKHIR (11.30pm)
TOKOH / SELEBRITI
ORIGIN
AMNI JAGAT (SAJAK ABU)
PENGGIAT SENI
YB SYED AZMAN
PAS
YB DS WILFRED BUMBURING
Angkatan Perubahan Sabah
YB DATUK SAIFUDIN NASUTION
S/U AGONG PKR
TS KHALID IBRAHIM
MENTERI BESAR SELANGOR
TN HJ MAT SABU
PENGELOLA HKR / TIMBALAN PRESIDEN PAS

SETIAP TOKOH/SELEBRITI HANYA AKAN BERUCAP MAKSIMUM 4- 5 MINIT SAHAJA

No comments: