Friday, February 8, 2013

Selamat Tahun Baru Cina

Selamat Tahun Baru Cina


Selamat Tahun Baru Cina

Posted: 08 Feb 2013 10:53 AM PST

KPN harus pecat OCPD Hulu Selangor terlibat mesyuarat kekecohan

Posted: 08 Feb 2013 10:36 AM PST

Kenyataan Umum

9 Febuari 2013

PDRM HARUS NYATA PENDIRIAN DAN PECAT SEGERA PEGAWAI POLIS TERLIBAT MESYUARAT RANGKA KEKECOHAN

Telah ditemui dalam laman YOUTUBE beberapa akaun yang menyiarkan video rakaman satu mesyuarat yang dipengerusikan oleh Pengurus Felda Sg. Tengi, Selangor yang jelas merangka untuk membuat kekecohan bagi mengganggu ketenteraman awam. Kacau ganggu ini dirangka bagi menghalang program sebuah organisasi yang dikenali sebagai ANAK yang menampilkan Mazlan Aliman, selaku Pengerusinya sebagai penceramah.

Perbagai entiti dikesan dalam video tersebut iaitu Perkasa, Majlis Belia Felda dan perbagai organisasi termasuk Mic. Amat malang sekali disebut oleh Pengurus Felda yang mempengerusikan Mesyuarat mengenai kehadiran Ketua Polis Daerah dan sokongan PDRM untuk kacau ganggu awam ini diadakan dan polis bakal melindungi.

Ini satu perkara serius, satu pengkhianatan terhadap amanah dan tanggungjawab. Ia satu penghinaan terhadap gelaran Polis DI RAJA Malaysia itu sendiri. SAMM mengajak rakyat memandang serius perkara ini dan meminta Ketua Polis Negara menyatakan pendirian segera dan tindakan memecat Ketua Polis Daerah tersebut dan pegawai lain yang terbabit harus dilakukan.

Ini satu perkara penting parlimen juga seharusnya dipanggil untuk satu persidangan tergempar untuk membahaskan perkara ini. Jika ini bukan perkara terpencil maka berapa banyak lagi mesyuarat menjelang PRU ke 13 (yang dimana umum ketahui PRU yang paling sukar bagi Bn) maka polis diperguna untuk melindungi keganasan. Patutlah banyak kejadian gangster upahan Umno Bn membuat kacau tetapi tidak ada tindakan diambil, rupanya keberanian gangster upahan ini hanya kerana diberi jaminan dilindungi polis.

SAMM yakin dan percaya PDRM kini terbelah dua, ramai yang mula sedar untuk duduk bersama rakyat mempertahankan keutuhan dan keluhuran undang - undang, tetapi masih wujud lagi 'kejahatan' dikalangan beberapa pegawai polis. SAMM mohon Ketua Polis Negara segera bertindak menyingkirkan pegawai tersebut segera dengan bermula dengan Ketua Polis Daerah Hulu Selangor yang terbabit dalam mesyuarat yang dirakamkan ini.

SAMM juga mengajak rakyat memandang serius kepada kenyataan Muhiyuddin yasin selaku TPM iaitu kekecohan kerana keputusan PRU. Memandangkan Bn yang makin hilang sokongan dan sememangnya trend bertindak ganas untuk mengalihkan masej PR ini berleluasa dan rakaman diatas membuktikan ia terancang, maka nampaknya Bn sendiri yang sedang merangka keganasan dan hura - hara.

Mohon ketegasan Ketua Polis Negara dalam perkara ini dan rakyat harus sedar satu undi untuk Bn beerti kamu memberi kepada sebuah regim yang merestui tindakan ganas dan gangster terhadap rakyat.

Sekian

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia

Web Rasmi       :    www.anakmudamalaysia.com
Email Rasmi     :    samm4anakmuda@gmail.com
Blog Peribadi   :    http://chegubard.blogspot.com
Email Peribadi  :    chegubard@gmail.com
Tweeter             :     @chegubard
Fanpage FB      :    http://www.facebook.com/pages/CheGuBard/

Happy CNY... beware of the 'snakes'!

Posted: 08 Feb 2013 08:47 AM PST

To Malaysians, especially the Chinese, Happy Chinese New Year.

As I was born in a kampung where the Malays, Chinese and Indians assimilated well - socially and culturally - I don't find CNY celebration as one that belongs to the Chinese only. We were together during CNY, Hari Raya and Deepavali, enjoying every moment of it.


Personally, I believe the eras of 60s and 70s were the best in term of racial harmony. It even got better after that stupid 1969 tragedy incited by some irresponsible politicians.

Those were the days.

By the way, its the Year of the Snake. The reptile is fast, cunning and smart, some are dangerous while some are not.

As general election is around the corner, my reminder is - be careful of some political snakes trying to lucre from racial and religious issues. Better get rid of them first!

'Jangan Hina Orang Tidak Bertudung’ – Catriona Ross

Posted: 08 Feb 2013 09:27 AM PST


Pelakon Catriona Ross menasihati sesiapa sahaja termasuk artis yang bertudung agar tidak menghina individu lain kerana Allah boleh menarik semula hidayah itu sekelip mata.

Catriona atau nama sebenarnya Catriona Norhayati Ross Bahrin Ross, 33, agak sedih kerana terdapat individu yang mendakwa sudah memperoleh hidayah tetapi masih merendah-rendahkan orang lain dengan kata-kata yang kurang manis.

"Saya sedih dengan sesetengah pihak yang sudah berubah tetapi cuba memperlekehkan orang lain yang tidak bertudung. Jangan buat macam itu! Setiap manusia ada fasanya dan Allah itu boleh tarik bila-bila masa sahaja hidayah yang diberi," katanya kepada mStar Online.

Pelakon ini diminta memberi pandangan mengenai artis-artis wanita sejak kebelakangan ini mengambil pendekatan menutup aurat.

Catt yang sudah bertudung sejak tiga tahun lalu berkata, setiap individu yang telah diberi petunjuk haruslah tidak berusaha untuk merenggangkan diri dengan rakan-rakan yang masih lagi belum berubah sebaliknya terus berkawan dengan mereka sebagai sahabat baik.

Malah orang atau artis yang bertudung seharusnya menjadi contoh kepada individu lain agar perubahan itu dapat diikuti oleh teman-teman mereka.

"Saya mengambil sikap berkawan dengan semua orang tidak kiralah mereka pakai tudung ataupun tidak.Saya percaya apabila Allah mengetuk pintu hati seseorang untuk berubah, dia akan berubah.

"Begitulah apabila orang yang sudah menutup aurat, tidak mustahil dia akan pakai skirt pendek semula jika tewas dengan ujian Allah,"
tambahnya lagi.

Sementara itu ketika ditanya ke mana dia menghilang selepas berumah tangga Catt berkata, selepas melahirkan anak pertama iaitu Sephia Rani Ross'iddin yang kini berusia tiga tahun, Catt mengambil pendekatan berehat sebentar daripada dunia lakonan untuk membesarkan anaknya itu.

Malah dia juga bimbang anaknya dijaga pembantu rumah kerana ketika dilahirkan, kes-kes bayi dilarikan orang gaji agak berleluasa.

"Dulu saya memang takut nak ambil pembantu rumah. Takut anak dibawa lari. Lebih baik saya senyap sekejap dan beri tumpuan pada anak sehinggalah dia dah besar, barulah saya nak aktif berlakon semula," katanya.

Jelas Catt selain Sephia Rani, dia juga mempunyai seorang lagi anak iaitu Jammal Raess Ross'iddin yang baru berusia enam bulan, hasil perkahwinannya dengan Shaharuddin Mokhtaruddin, 34.

Bagaimanapun kali ini Catt telah mendapat seorang pembantu rumah yang benar-benar boleh dipercayai untuk menjaga anak-anaknya agar membolehkan dia berlakon.

Kata Catt, pada ketika ini dia sedang aktif berlakon drama Bila Mak Mengandung Lagi untuk siaran Astro.

Malah dia tidak menganggap perubahan imejnya sebagai wanita bertudung telah mengehadkan kerjaya seninya sebagai seorang pelakon.

"Saya mahukan pelbagai jenis watak dan saya tidak kisah kalau diberikan watak wanita jahat yang bertudung. Tidak semestinya kalau kita bertudung, kita harus berimej baik.

"Cuma, jika watak berpegangan tangan atau berpelukan dengan lelaki itu sahajalah yang perlu saya tolak," katanya -mStar

Happy Chinese New Year

Posted: 08 Feb 2013 07:00 AM PST

To all my relations and dear friends and friends of friends who will   be celebrating the year of the Snake 2013, have a great new  year.  May love, health and prosperity shine upon you all. 
                                         Kong Hee Fatt Choy

President Moursi of Egypt 6/2/2013/ speech about Rohingya

Posted: 08 Feb 2013 05:41 AM PST


Lynas Tutup Bila Pakatan Rakyat Memerintah

Posted: 08 Feb 2013 05:51 AM PST


Pakatan Rakyat memberi jaminan kilang radioaktif Lynas di Gebeng Kuantan yang mengancam nyawa dan keselamatan penduduk pasti akan ditutup apabila mentadbir negara kelak.

Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua berkata, untuk penutupan itu, kontrak tersebut yang diluluskan antara Barisan Nasional dan Lynas Corporation Ltd dari Australia akan dibatal.

"Demonstrasi dan kempen anti-Lynas sebelum ini menunjukkan ketegasan dan keikhlasan Pakatan Rakyat. Pendirian ini tidak akan berubah dan kita yakin penyokong akan tetap berjuang bersama," katanya.

Jelas Tian, Lynas antara isu utama rakyat yang bakal diutama dalam sidang Parlimen, sebaik Pakatan membentuk Kerajaan Persekutuan baru.

Beliau berkata demikian mengulas laporan pemimpin Himpunan Hijau, Wong Tack yang berhasrat mahu membakar kilang Lynas itu jika masih boleh beroperasi selepas pilihan raya umum akan datang.

Mengambil kira kenyataannya itu memberi kesan negatif kepada generasi muda, Wong memohon maaf kepada semua rakyat.

Dalam pada itu, Tian percaya penyokong Himpunan Hijau merupakan kumpulan pencinta keamanan, dan menjamin tiada keganasan akan berlaku.

Katanya, fakta ini dibuktikan penyokong yang berhimpun aman melawan isu Lynas.

"Kempen pergerakan keamanan ini menyaksikan kebangkitan dan kesedaran rakyat. Kita tetap membela hak kebebasan berhimpun, tanpa keganasan walaupun menghadapi pelbagai cabaran," tegas Ahli Parlimen Batu. _KD

Myanmar Royal Massacre and Palace coup d’etat သီေပၚမင္း နန္းတက္နုိင္ဖုိ႔ မင္းညီ မင္းသား မ်ားကို သုတ္သင္ ေနပုံ

Posted: 08 Feb 2013 04:27 AM PST

Royal massacre

Source: FB of Khin Maung

ဆရာခ်ဳံ ရဲ႕ လက္ရာ (သီေပၚမင္း ေနာက္ေက်ာလုံလုံ နန္းတက္နုိင္ဖုိ႔)မင္းညီ မင္းသား မ်ားကို သုတ္သင္ ေနပုံ ပန္ခ်ီကား

"With all beautiful carvings and decorations, the palace was truly a work of art. Ironically, the most intriguing thing about it was not its beauty but the horrid story of a massacre," says Paothong.

Hsinbyumashin, the Queen of Alenandaw or the Queen of Middle Palace, the third of Mindon's four highest-ranking queens, became more powerful after the death of the chief queen and plotted with some high officials to place the inexperienced Prince Thibaw on the throne. She reasoned that if the prince were to marry one of her daughters, her influence at the court would be the same as before.

On the day after the Mindon's funeral, the ambitious Hsinbyumashin hastily put Thibaw on the throne. She then offered her eldest daughter, Supayaji, to be his queen, but during the royal wedding ceremony Supayalat, Hsinbyumashin's second daughter, broke ancient custom by pushing in and becoming anointed queen at the same time as her sister.

"It is believed that Hsinbyumashin and Supayalat engineered the massacre of the entire royal family to prevent potential rivals from usurping Thibaw's power. They arranged a big banquet in the palace and made sure that Thibaw's glass of wine was always full.

"Hundred of princes and princesses of all ages, all of whom were Thibaw's and Supayalat's half siblings, were captured and taken to the back of the palace. All were strangled or clubbed by intoxicated ruffians and flung, dead or alive, into a trench, which was then filled with earth and trampled by elephants.

"Every scream was covered up by the sound of the music from the banquet hall. When the wailing was loud, the band would play louder. It took three days to finish the killing and then all the music stopped," Paothong says.

Source:Mystery, magic and murder in Mandalay by Chusri Ngamprasert, Asia News Network (The Nation) | Travel | Wed, October 10 2012


The Chinese Dragon roars, liberals remain silent

Posted: 08 Feb 2013 03:47 AM PST

(East China Sea) On the 1st of January of this year, China declared that the vast majority of the China sea belonged to it. Which meant that countries which are thousands of miles away from China no longer own the sea 13 miles from their shores. Here's a map of what China says is actually Chinese territory.

Looking at the above map, you can see that actually China is talking out of its arse and kind of explains why all the little nations, which China is saying are now its vassals, have been stocking up with weapons and getting into bed with the US.

Little Vietnam has signed a deal with Russia to purchase the latest Sukhoi Su-30 on top of its fleet of Su-27, it has also purchased 6 improved Kilo class submarines, and to be able to produce the P-800 Oniks anti-ship missile. (The missile is one of the fastest missiles on the planet with a speed of Mach 2.5.) Vietnam has realised that it won't win any protracted fight with its much bigger (and powerful) neighbour. But it has made sure that if the war comes, China is going to get a bloody nose (like it did in 1978).

The rest are all arming, even Japan increased its defence spending last month. Which brings me to the reasons for that increase. You see, China is claiming that islands which belong to Japan, and which have always belonged to Japan, actually belong to them and that they will use force in which to get their way. Which is why China has been sending military planes into the area in which to bully Japan into submission, and today news has come out that a Chinese warship painted a Japanese coastguard ship with its fire control radar.

Funny thing is, if this belligerent behaviour was coming from the US/UK or even Israel, the ethical latte drinkers out there would be burning the respective flags of those countries and screaming green jihad. But when it's China (you know, that China which invaded and occupied Tibet in 1950 and still occupies it), then they remain silent. Hat tip: Eye On The World
Funny that?

Israel unveils its version of the XM-25 Punisher

Posted: 08 Feb 2013 03:45 AM PST

(Israel) During its conflicts in Afghanistan and Iraq, the US military realised it needed a weapon which could accurately take out enemy combatants who were dug in, the boffins looked at the problem and came up with the XM-25. Basically, a grenade launcher, a small computer and a laser. In a nutshell, the man behind the XM-25 points the weapon at the target, presses a button and lazes it. That in turn informs the weapon how far the target is away, programs that information into a shell, and when the gun is fired, the grenade is set to explode right on target. If the idiot is dug in, the grenade is set to air burst over him, spoiling the rest of his day. It's been trialled in Afghanistan, and so positive was its use by the troops that when they asked if they could keep them in theatre, the powers that be agreed. The only problem is the weapons costs $30,000, the shells come in at $35 each, and to cap it all, it comes in at a heavyweight 5.5 kg (12 pounds).
It appears that the IDF has really been impressed by the XM-25, however, it seems they weren't impressed by its cost. So in typical IDF fashion they asked their tech guys to come up with something similar but cheaper, and they have come up with the MPRS (Multi-Purpose Rifle System). It consists of a 750 gram (1.5 pound) device that is attached to the rail on top of assault rifles and a grenade launcher fitted underneath.


It can be fitted to most assault rifles and adds very little weight to the weapon. The MPRS can put a 40-mm grenade through a window at a hundred meters. The 40-mm grenade can kill within five meters. And the best part - the "smart" 40-mm round costs less than $50 each. Which, while dearer than the XM-25 grenade at $35, works out much cheaper. Let's hope that the IDF get issued these weapon attachments before the next big blow-up.

Very little information can be found, however, the nice people at Israel Military Industries have knocked out a really informative power-point presentation which Google will open for you in your browser. Hat tip: Eye On The World

Yahoo! Tiger Back Home For Snake Year Celebrations!

Posted: 08 Feb 2013 03:19 AM PST

PETPOSITIVE NEWSFLASH! DATELINE SECTION 5, PETALING JAYA: 
THE THREE-YEAR OLD LOST DOBERMAN which has been pining for its owner since Tuesday is now happily with its owners and other doggie friends this evening.


Lost Tiger


This means Tiger will be joining with its family's Chinese reunion dinner tomorrow. 

It couldn't have been a moment sooner. 

The dog was discovered by

Pengundi Luar Negara/Overseas Voters

Posted: 08 Feb 2013 02:45 AM PST

KENYATAAN MEDIA
8 FEBRUARI 2013

Semua warganegara Malaysia yang berdaftar sebagai pengundi, pulanglah untuk membuang undi atau daftarlah sebagai pengundi pos sekarang

Dalam masa dua minggu terdekat ini, lebih sejuta warganegara Malaysia yang kini tinggal di luar negara mampu merubah lanskap demokrasi tanah air, sama ada dengan mereka kembali ke Malaysia untuk membuang undi atau dengan mendaftar sebagai pengundi pos.

Ada kemungkinan Parlimen akan dibubarkan di hujung bulan Februari, dan mengikut undang-undang baru berkaitan pengundi pos untuk rakyat Malaysia yang berada di luar negara seperti yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), hanya mereka yang telah mengisi dan menghantar borang pendaftaran pengundi pos sebelum atau padi hari pembubaran akan dibenarkan membuang undi pos bila Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13) berlangsung nanti.

Warga negara Malaysia yang berada di luar negara tetapi masih belum mendaftar sebagai pengundi pos akan hilang hak mereka untuk memilih jika proses ini tidak dilengkapkan.

Pihak SPR telah memaklumkan bahawa sehingga jam 8.30 pagi hari Rabu yang lalu, hanya seramai 1,574 orang telah mendaftar sebagai pengundi pos, setelah pihak SPR akur dengan tuntutan NGO-NGO seperti Bersih dan My Overseas Vote, dan parti-parti komponen Pakatan Rakyat.

Rakyat Malaysia di luar negara yang telah sekian lama hilang hak mereka untuk mengundi kini mesti mengambil kesempatan yang ada untuk menzahirkan semula prinsip satu warga negara, satu undi (one citizen, one vote).

Saya ingin menyatakan di sini bahawa saya bersependapat dengan Bersih dan My Overseas Vote, bahawa perubahan yang dibuat oleh SPR terhadap sistem undi pos adalah tidak menurut perlembagaan, berdiskriminasi, dan sembarangan.

Saya perjelaskan di sini:

1) Walaupun keputusan untuk membenarkan warga negara Malaysia yang berada di luar negara untuk mengundi secara pos dialu-alukan, saya bantah syarat-syarat yang tidak menurut perlembagaan, seperti pemohon mestilah berada di Malaysia sekurang-kurangnya 30 hari (terkumpul) dalam masa lima tahun yang lalu.

2) Mereka yang mampu untuk pulang ke Malaysia untuk membuang undi digesa untuk melakukan sedemikian, oleh kerana sistem undi pos kelihatan seperti mudah terjejas. Tetapi mereka yang tidak mampu untuk pulang perlu mendaftar sebagai pengundi pos dengan mengisi dan menghantar borang 1B yang boleh dimuat turn dari laman web SPR (www.spr.gov.my).

3) Semua calon-calon PRU juga perlu diberi senarai pengundi pos bagi kawasan yang mereka bertanding selewat-lewatnya pada penghujung hari penamaan calon, dan parti-parti politik wajib diberi senarai kesemua pengundi pos yang tinggal di luar negara mengikut pejabat suruhanjaya tinggi, kedutaan, atau pejabat konsul.

4) Semua parti-parti politik juga perlu dibenarkan memantau pemberian kertas-kertas undi pos di pejabat suruhanjaya tinggi, kedutaan, atau pejabat konsul tersebut.

Saya menekankan di sini yang setiap undi itu penting, dan setiap warga negara Malaysia perlu melaksanakan hak mereka untuk mengundi – oleh itu, walaupun sistem ini tidak sempurna, memboikot sistem tersebut mendatangkan lebih mudarat dari kebaikan.

Buat masa ini, dan sehingga reformasi penuh dilaksanakan terhadap sistem pilihanraya, warga negara yang berada di Malaysia atau di luar negara mesti mengikut proses sedia ada agar hak mengundi semua warga negara tidak terjejas.

Sekali lagi saya tegaskan, buat teman-teman yang berada di luar negara:

Mereka yang tidak dapat pulang, daftarlah sebagai pengundi pos. Masa terhad, dan hari pembubaran Parlimen sudah dekat.

Bila anda sudah mendaftar, maklumkan NGO-NGO seperti My Overseas Vote dan Bersih supaya undi pos anda akan dipantau dan dipertahankan.

Jika anda masih belum mendaftar sebagai pengundi, dan oleh itu tidak berhak mendaftar sebagai pengundi pos, sila semak daftar pemilih untuk memastikan nama anda tiada dalam daftar tersebut. Jika ada, laporkan.

Kepada teman-teman di sini:

a) Jika anda punyai sanak-saudara atau kawan-kawan di luar negara, ingatkan mereka untuk mendaftar sebagai pengundi pos jika belum lagi berbuat sedemikian.

b) Maklumkan juga NGO-NGO dan juga calon-calon pilihanraya yang ahli keluarga atau kawan anda adalah seorang pengundi pos bagi kawasan parlimen atau DUN tersebut.

Saya ingin melihat semangat warga negara Malaysia yang berada di luar negara membuatkan satu kejutan kepada SPR dengan mendaftar beramai-ramai sebagai pengundi pos dalam masa dua minggu ini. Sila rujuk http://myoverseasvote.org/ dan http://www.bersih.org untuk arahan dan nasihat spesifik bagi proses undi pos.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden KEADILAN

MEDIA RELEASE
FEBRUARY 8, 2013

All registered Malaysian voters abroad, come home or register to be a postal voter immediately

There are at least a million adult Malaysians abroad who can in the next two weeks take one monumental step to affect democracy back home, by returning home to cast your vote or at the least registering as a postal voter.

There is a chance that Parliament will be dissolved by the end of February, and following the new rules governing postal voting for Malaysians abroad set by the Election Commission (EC) only those who have their filled forms submitted to the EC before and on dissolution will be allowed to vote in the 13th General Election.

These Malaysians risk their suffrage if they do not complete this process.

The EC informs us that as of 8.30am Wednesday only 1,574 have registered to become postal voters after the EC caved in to persistent lobbying by NGOs like Bersih and My Overseas Vote, and Pakatan Rakyat parties.

Malaysians who have for so long been deprived the right to vote, must take this opportunity to return the principle of one citizen, one vote.

At this juncture, I would like to emphasise that I share the same position that both Bersih and My Overseas Vote hold, that the changes to Malaysian postal voting regulations by the EC are unconstitutional, discriminatory and arbitrary.

I will detail them:

1) Though the decision to allow postal voting to Malaysians abroad is welcome, I object to the unconstitutional conditions attached to it, like the applicant has to have been in Malaysia for at least 30 days in total during the previous five years.

2) Those Malaysians who can return home to vote as the postal vote system appears to be vulnerable. But those who cannot return must then register to become postal voters, by filling and submitting form 1B which can be downloaded from the EC (www.spr.gov.my)

3) All candidates should be given a list of postal voters in their constituencies at the end of nomination day, and for political parties to be given a nationwide list of overseas postal voters broken down by high commission, embassy or consulate.

4) All political parties should be allowed to monitor the issuing of voting ballots at the high commission, embassy or consulate. I cannot emphasise enough that each vote matters and every Malaysian must exercise his or her right to vote -which is why though the system has flaws, boycotting the system brings more harm than good.

For now, until an exhaustive and full reform of the electoral system, citizens home and abroad must follow the process outlined so that no one's right to vote is undermined.

I repeat my plea to Malaysians abroad:

Those who can't return home, register as a postal voter. Time is of the essence, the countdown is upon us as the day Parliament is dissolved is the deadline to register.

When you register inform NGOs like My Overseas Vote or Bersih so that your ballot right is monitored and defended by those representing your rights

If you are an unregistered voter, therefore ineligible to become a postal voter, please check anyway if your name is on the electoral roll.  Report anomalies.

To Malaysians here at home:

a.       If you have relatives and friends abroad, communicate to them this opportunity and ask them to register if they have not.

b.      Help inform the NGOs and the respective constituency candidates that a family member or friend has just registered as a postal voter.

I would like to see the spirit of community to surprise the EC and for record numbers to register in the next fortnight. Please refer to http://myoverseasvote.org/ and http://www.bersih.org for specific instructions and advisories for the postal voting process.

Nurul Izzah Anwar
MP for Lembah Pantai
Vice President KEADILAN

 

 

 

PRU13: Politik Bersih Kebenaran & Keadilan Lawan Politik Kotor Penipuan & Pembohongan

Posted: 08 Feb 2013 04:02 AM PST

Hari demi hari yang meresahkan menjelang pilihan raya umum ke-13 telah menyebabkan bukan sahaja perlunya tindakan segera tetapi juga rasa terdesak di kalangan propagandis UMNO/BN kerana kurangnya kewibawaan propaganda mereka.

Sementara jabatan kerajaan seperti Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Kementerian Penerangan dibawa masuk ke gelanggang untuk menyebarkan ayat-ayat propaganda bahawa UMNO/BN boleh memenangi PRU13 dengan majoriti dua pertiga, yang tiada siapa – tiada juga di kalangan pemimpin UMNO/BN- yang percaya akan keputusan begitu dalam PRU13.

Demokrasi berparlimen Malaysia akan lebih sihat dan matang sekiranya majoriti dua pertiga menjadi mustahil untuk mana-mana perikatan, kerana itu merupakan perisai untuk memastikan tidak akan berulangnya penguasaan merosakkan politik UMNO yang mengenakan budaya politik "Listen, listen, listen" terhadap parti politik lain di dalam Barisan Nasional.

Malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kepimpinan tertinggi UMNO/BN memberikan bukti terbaik bahawa mereka tidak yakin mereka akan memperbaiki pencapaian mereka dalam pilihan raya umum 2008, jika mereka yakin pastinya PRU13 sudah lama diadakan.

Sebaliknya Najib kini telah mencatat nama di dalam buku sejarah menjadi Perdana Menteri paling lama di Malaysia tanpa mandat pilihan raya sendiri.

Tetapi Najib mahu mengelakkan daripada mencipta satu lagi sejarah hitam, menjadi Perdana Menteri pertama yang diundi keluar daripada pejabatnya dalam PRU13 atau menjadi seperti Tun Abdullah yang ditendang keluar oleh Mahathir daripada jawatan Perdana Menteri selepas PRU13 kerana tidak dapat memperbaiki pencapaian UMNO/BN pada 2008 dan memperoleh majoriti dua pertiga.

PRU13 penentu nasib sama ada kerajaan persekutuan di Putrajaya akan dimenangi oleh Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat, amat-amat bergantung kepada apa yang terjadi sepanjang tempoh kempen pilihan raya.

Undian terbaru yang dilakukan Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) antara 26 Disember dan 11 Januari adalah yang paling menarik, kerana ia menunjukkan perbezaan antara mereka yang percaya BN boleh mengalahkan PR dalam PRU13 telah berkurangan daripada 25% pada Disember 2011 kepada 5% pada Januari 2013.

Responden yang percaya Pakatan Rakyat boleh menawan Putrajaya pada PRU13 telah meningkat dengan tetap dari 18% pada Disember 2011 kepada 21% pada April 2012 kepada 21% pada Januari 2013.

Sebaliknya, responden yang percaya bahawa Barisan Nasional boleh memenangi PRU13 menurun dari 43% pada Disember 2011 kepada 49% pada April 2012 kepada 44% pada September 2012 dan 42% pada Januari 2013.

Responden yang tidak membuat keputusan atau tidak pasti siapa yang boleh menang dalam PRU13 jatuh dari 39% pada Disember 2011 kepada 30% pada April 2012 dan 26% pada September 2012 dan 21% pada Januari 2013.

Dalam senario Umcedel ini, apa yang perlu bagi PR untuk menewaskan BN dalam perlumbaan ke Putrajaya dalam PRU13 adalah untuk memikat lebih daripada lima peratus responden yang tidak membuat keputusan dan tidak pasti, yang berjumlah 21% pada Januari 2013.

Walaupun Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata di Kuching semalam bahawa Barisan Nasional yakin mempertahankan "hampir semua" kerusi parlimen dalam PRU13, walhal Sarawak adalah salah satu daripada tiga "negeri deposit" termasuklah Sabah dan Johor yang mana BN boleh kehilangan lebih daripada satu pertiga kerusi parlimen berjumlah 83 kerusi, iaitu PR memenangi sekurang-kurangnya 28 kerusi yang merupakan "angka keramat" untuk mewujudkan perubahan kerajaan Persekutuan di Putrajaya dalam PRU13.

Semakin terdesak pemimpin dan propagandis UMNO/BN apabila menjelangnya PRU13, semakin bertambah mereka mereka menggunakan politik penipuan dan pembohongan bagi mencetuskan rasa ragu dan kebencian terhadap DAP dan Pakatan Rakyat, menjadikan PRU13 menjadi pertempuran Politik Bersih Kebenaran dan Keadilan melawan Politik Kotor Penipuan dan Pembohongan UMNO/BN.

Contoh terbaru politik penipuan dan pembohongan yang dilakukan propagandis UMNO/BN di dalam media sosial seperti di facebook, twitter, blog dan portal berita termasuklah yang berikut:

* Penipuan dan pembohongan jahat dihasilkan daripada perbualan/temubual yang tidak wujud mendakwa Irene Chang, isteri kepada pengerusi DAP Sarawak dan Ahli Parlimen Sibu, Wong Ho Leng, menyerang kepimpinan DAP kerana tidak berhati perut mengenangkan Ho Leng yang melalui rawatan perubatan tumor otak;

* penipuan bahawa saya menyalahkan kerajaan atas kematian tragis kanak-kanak enam tahun William Yau, ketika saya twit: : "6yr William Yau's tragic death – apart from UMNO/BN Ministers/leaders, Msia just not safe even 4children like William!". Saya tidak menuduh sesiapa atas kematian William tetapi membangkitkan hakikat menyedihkan bahawa Malaysia semakin tidak selamat untuk rakyat Malaysia, pelancong dan pelabur kerana meningkatnya jenayah dan kebimbangan terhadap jenayah – yang mana hanya Menteri/pemimpin UMNO/BN merasa selamat kerana mereka mempunyai perlindungan keselamatan.

* Penipuan bahawa saya telah mengucapkan slogan anti-Melayu di jalanan Kuala Lumpur pada 11 Mei, 1969 menyebabkan tercetusnya rusuhan 13 Mei 1969, walhal saya telah nyatakan di dalam dan di luar Parlimen bahawa saya tiada di Kuala Lumpur pada 11, 12 atau 13 Mei 1969. -Lim Kit Siang

Snake Year To Usher In Better Facilities for Baskin-Robbins And Mid Valley City

Posted: 08 Feb 2013 01:37 AM PST

PETPOSITIVE NEWSFLASH!

DATELINE MID VALLEY MEGA MALL:

aNt's aNgle: 

RECALL my articles in PET+BLOGSPOT (Wheelchair Accessibility Is My Flavour) and in Wheel Power in The Star recently (Provide venues accessible to the disabled and elderly) where I wrote about my bitter experience visiting an ice-cream cafe recently. 

After paying almost RM20.00 for two scoops of it, I had no place to eat my

JPJ sued over stolen used car

Posted: 08 Feb 2013 01:00 AM PST


Why successive Myanmar Military governments dislike the students and professionals

Posted: 08 Feb 2013 12:42 AM PST

Gov

"Smart is believing half of what you hear;
brilliant is knowing which half to believe."
-Unknown
This is why successive Myanmar Military governments dislike the students and professionals. I still remember, "Sein Lwin chaut tan…ta zauk kan". Dr. Zar Ni, you may be too young at St. Peter's…our primary school teacher (Nick named Phawkar gyi) had to go and teach him English starting from ABC, when he was the North West Commander in Mdy. I heard his son boasting (I was in 7B he was in 7A) how his father managed to control the commotion at the Divisional Level Students' football tournament in Mdy. He shamelessly told that his father had controlled the 7th. July students. (He dynamited the RASU Student Union building with hundreds of students inside.)

[EDISI BINATANG] Bapa Saudara, 52 Thn Rogol Perempuan 12 Tahun Selama 2 Bulan

Posted: 08 Feb 2013 01:16 AM PST

Batu Gajah - Selepas dua bulan menyimpan rahsia menjadi mangsa nafsu serakah kerakusan seks bapa saudara sendiri, akhirnya kanak- kanak perempuan berusia 12 tahun membuka rahsia kepada ibunya.

Ketua Polis Daerah Baru Gajah, Asisten Komisioner Shaharon Anuar Abdul Latif berkata, perbuatan keji suspek terbongkar apabila ibu mangsa yang kini dirawat di Hospital Batu Gajah (HBG) akibat barah usus menceritakan perkara tersebut kepada Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Katanya, selepas mendengar cerita tersebut, Pegawai JKM terbabit bertindak membuat laporan di Balai Polis Tronoh mengenai kejadian itu.

"Kanak-kanak malang itu tinggal bersama ibunya dan lima adik-beradik lain serta suspek di Rumah Murah, Tronoh, di sini.

"Suspek berusia 52 tahun itu tinggal di rumah tersebut sejak tiga tahun lalu dan bekerja sebagai pengait kelapa sawit bagi menampung kehidupan mereka.

Beliau berkata, kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam 10 pagi, Januari lalu ketika mangsa mengadu sakit perut dan suspek tidak membenarkannya ke sekolah.

Menurutnya, suspek kemudiannya membeli makanan untuk mangsa, namun mangsa tiba-tiba pening serta tidak sedarkan diri selepas menjamahnya.

"Apabila mangsa sedar, dia melihat suspek sedang memakai seluar dalam, manakala bajunya terangkat sehingga ke dada dan seluarnya pula diturunkan sehingga paras lutut.

"Mangsa berasa sakit pada bahagian alat sulitnya dan menceritakan insiden tersebut kepada ibunya.

Ibu mangsa tidak mengesyaki apa-apa sehinggalah kakak sulung mangsa bertengkar dengan suspek berkaitan kejadian rogol itu semalam (kelmarin)," katanya, di sini, semalam.

Beliau berkata, mangsa turut mendakwa dirogol lebih kurang tiga kali sejak dua bulan lalu dan berikutan itu, percakapan saksi dirakam, manakala suspek ditahan pada jam 5 petang kelmarin di rumah sama.

"Suspek akan ditahan reman untuk siasatan lanjut. Kes ini disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan iaitu rogol dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara tidak kurang lima tahun dan tidak lebih daripada 20 tahun serta sebatan," katanya.

派年柑送祝福迎新年,刘永山东南亚花园亲近选民

Posted: 07 Feb 2013 10:32 PM PST

2013年华人农历新年即来临,行动党甘榜东姑州议员刘永山于2月7日早上9时,在八打灵再也东南亚花园菜市场(Sea
Park Market)派年柑送祝福迎新年,同时借此活动再亲近选民。
此次派年柑活动过程备有新年歌曲助兴搞气氛,因此新年气氛特别浓,因而吸引了当地市民纷纷前来索年柑讨吉祥凑热闹。在派发年柑的同时,刘永山亦赠阅《东姑CAT》刊物给予小贩与民众,好让市民拥有多一个接触社会议题的管道。此举,获得小贩竖拇指赞好表示有诚意。小贩接领年柑的同时,也不忘反映自己所面对的民生问题,刘永山都耐心听取民意,尽力为民服务。在此活动,共派发了十箱年柑以及逾两百份《东姑CAT》刊物。另外,刘永山也表示市议会去年拨出36万令吉来提升东南亚花园(第21区)和百乐花园(第20区)的部分道路。今年,市议会估计将会拨出48万继续提升东南亚花园的道路。此外,市议会也将会拨款35

Friday Humour

Posted: 07 Feb 2013 02:30 PM PST


After numerous rounds of "We don't know if Osama Bin Laden is still alive", Osama decided to personally send President Bush a letter in his own handwriting to let him know he was "still in the game".

Mr. Bush opened the letter, which contained a single line of "coded" message:

370HSSV-0773H

Mr. Bush was baffled, so he sent copies to his Chief of Staff, and several Secretaries, including Condi Rice and Donald Rumsfeld. Their assistants and aides had no clue as to the meaning or translation of the code, so it was sent to the Federal Bureau of Investigation, then to the CIA and also to NASA. With no clue to the translation, they eventually asked Israel's MOSAD for help.

Within a minute, MOSAD cabled the White House with this reply:

"Tell the President he is holding the message upside down."

A hip young man goes out and buys the best car available: a 2005 Bugatti Veyron. It is the best and most expensive car in the world, and it sets him back $1.24M. He takes it out for a spin and, while doing so, stops for a red light. An old man on a moped (both looking about 90 years old) pulls up next to him. The old man looks over the sleek, shiny surface of the car and asks, "What kind of car ya got there, sonny?"

The young man replies "A 2005 Bugatti Veyron. It cost $1.24M."

"That's a lot of money" says the old man, shocked. "Why does it cost so much?

"Because this car can do up to 320 miles an hour!" states the cool dude proudly.

The moped driver asks, "Can I take a look inside? "Sure," replies the owner.

So, the old man pokes his head in the window and looks around. Leaning back on his moped, the old man says "That's a pretty nice car, all right!"

Just then, the light changes, so the guy decides to show the old man what his car can do. He floors it, and within 30 seconds the speedometer reads 320 MPH.

Suddenly, he notices a dot in his rear view mirror. It seems to be getting closer! He slows down to see what it could be and suddenly, whoooosh! Something whips by him, going much faster!

"What on earth could be going faster than my Bugatti?" the young man asks himself.

Then, ahead of him, he sees a dot coming toward him. Whoooooosh! It goes by again, heading the opposite direction! And, it almost looked like the old man on the moped! "Couldn't be," thinks the guy. "How could a moped outrun a Bugatti?"

Again, he sees a dot in his rear view mirror! Whooooosh!

Ka-bbblammm! It plows into the back of his car, demolishing the rear end. The young man jumps out, and good grief, it is the old man!!! Of course the moped and the old man are hurting for certain. He runs up to the dying old man and says, "You're hurt bad! Is there anything I can do for you?"

The old man groans and replies "Yes. Unhook my suspenders from your side-view mirror!"

A bus stops and 2 men get on. They sit down and engage in an animated conversation.

The lady sitting next to them ignores them at first, but her
attention is galvanized when she hears one of them say the following:

"Emma come first.
Den I come.
Den two asses come together.
I come once-a-more! .
Two asses, they come together again.
I come again and pee twice.
Then I come one lasta time."

The lady can't take this any more, "You foul-mouthed sex obsessed pig," she retorted indignantly. "In this country. we don't speak aloud in Public places about our sex lives."

"Hey, coola down lady," said the man.

"Who talkin'abouta sex? I'm a justa tellin' my frienda how to spell 'Mississippi'."

Happy Chinese New Year. San Nin Fai Lok: Pocoyo

Posted: 07 Feb 2013 10:08 PM PSTNo comments: