Saturday, March 9, 2013

Monks ProtestingTurkey’s food aid and camps for Rohingya Refugees

Monks ProtestingTurkey’s food aid and camps for Rohingya Refugees


Monks ProtestingTurkey’s food aid and camps for Rohingya Refugees

Posted: 09 Mar 2013 06:19 AM PST

Image

Buddhist Monks protesting the Turkey's food aid and building camps for Rohingya Refugees. One of the poster stated to respect the local people's desire.
(The desire to Ethnic Cleanse the Rohingyas by killing starving, depriving Medical treatment and shelter?)
This picture confirms the ongoing process of Genocide on Rohingyas.

Mee Mee Lay picture

ေတာ္ေတာ္တရားတာပဲရုိဟင္ဂ်ာေတြကုိတူရကီနုိင္ငံအစားအေသာက္ေတြေထာက္ပံံ႕ေနလုိ႕တဲ႕ဆႏၵျပေနတာပါ ဘယ္ေလာက္စိတ္ဓာတ္ကေအာက္တန္းက်လဲဆုိတာ ေပါလြွငိေနပါတယိ


Dinner @ Canton-i The Gardens Mid Valley: Nice!

Posted: 09 Mar 2013 05:06 AM PST

Somehow, Canton-i is much nicer than Dragon-i. I understand that both are 'related'. ;)

I don't know most of the names of the dishes but I guess you can tell from the photos what food it is.
Bala-bala Yang Menimpa Saiful Selepas Sumpah Laknatnya

Posted: 09 Mar 2013 10:24 AM PST


Masih ingatkah kita tentang sumpah laknat Saiful Bukari?

Pada 6.15 petang Jumaat, 15 Ogos 2008 di dewan utama, Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur, Saiful telah mengangkat sumpah mubahalah mengikut syariat Islam bahawa beliau bercakap benar. Upacara itu selama 15 minit disaksikan kira-kira 30 orang termasuk jurugambar dan juruvideo. Rakaman dilakukan oleh 'unit media' yang tidak dikenali. Saiful membaca beberapa ayat al Quran termasuk Surah Al-Fatihah.

Antara saksi sumpah tersebut ialah bapa beliau sendiri, Azlan Mohd Lazim dan imam masjid tersebut Ramlang Porigi. Sidang media telah diadakan selepas itu di Hotel Dinasti, Kuala Lumpur.

Kini, setelah hampir lima tahun sumpah laknat itu dilafazkan, rakyat dapat melihat dan menilai apa yang sebenarnya telah berlaku ke atas beliau dan yang dituduh, DS Anwar Ibrahim juga ke atas mereka yang menyokong kedua-dua pihak.

Diantara yang dapat dipaparkan apa yang menimpa Saiful dan Anwar mengikut berita-berita yang ada ialah:

Pada 24/08/08 bekas Imam Masjid Wilayah Persekutuan yang menjadi saksi sumpah laknat tersebut, Ustaz Ramlan Porigi telah menganggap tuduhan liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya untuk mengaibkan tokoh tersebut.

Pada 27/02/10 Diberitakan Saiful telah putus tunang dengan Janna Syariza bt. Mohd Zaki (asal Damansara Utama), nama yang hebat sewaktu kes tuduhan liwat terhadap Anwar berjalan.

Pada 30/9/10 Kereta Proton Waja milik Mohd Saiful Bukhari Azlan, dilaporkan hilang di Medan Tunku

Pada 28/07/10 didedahkan kisah Saiful mempunyai hubungan cinta dengan Farah Azlina, Timbalan Pendakwa Raya kes liwat beliau.

9/01/12 - Hakim Mohamad Zabidin, dalam keputusan yang mengejutkan memutuskan Anwar tidak bersalah dan mengarahkan supaya beliau dibebaskan. Hakim Mohamad Zabidin berkata kedua-dua bukti iaitu DNA dan oral-lisan tak boleh sabitkan kesalahan.

Pada 22/5/12 pula, bekas Peguam Cara Negara II, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang menjadi Pendakwa di dalam kes liwatnya mengisytiharkan menjadi peguam bela Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pada 8/3/13, ayahnya sendiri, Azlan Mohd Lazim mendedahkan kes liwat kedua yang melibatkan anaknya dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sebuah "konspirasi politik jahat" dan memohon maaf kepada Anwar dan keluarganya kerana telah banyak menderita dan sengsara akibat fitnah ini,"

Pada 9/3//13 terus terhumban sebagai anak derhaka lantaran beraninya beliau menempelak ayahnya sendiri kerana dituduh ayahnya dipergunakan Anwar.Tidak adil jika hanya melihat sebelah pihak. Sekarang apa yang berlaku kepada Anwar pula selepas sumpah laknat Saiful itu?

Ini yang sempat dikompilkan oleh GB:

Pada 4/4/11 Video chinadoll terhadapnya disebarkan oleh Datuk T gagal kerana lelaki di dalam video berkenaan berperut buncit dan teteknya menggeleber.

Pada 9/01/12 - Hakim Mohamad Zabidin, dalam keputusan yang mengejutkan memutuskan Anwar tidak bersalah dan mengarahkan supaya beliau dibebaskan. Hakim Mohamad Zabidin berkata kedua-dua bukti iaitu DNA dan oral-lisan tak boleh sabitkan kesalahan.

18/6/12 atuk Seri Anwar Ibrahim menang kes saman fitnah yang dibawa Ketua Pembangkang itu ke atas bekas rakan sukan tenisnya, Datuk S. Nallakaruppan berhubung kenyataan kononnya menerima wang sebanyak RM60 juta.

16/1/13 Datuk Seri Anwar Ibrahim menang kes saman terhadap Khairy Jamaluddin Abu Bakar berikutan Ketua Pemuda Umno itu menarik semula kenyataan fitnah beliau ke atas Ketua Umum KEADILAN dan kes selesai.

Khairy sebelum ini berpendirian bahawa beliau ada menuturkan kata-kata terhadap plaintif (Anwar) adalah pengkhianat Melayu dan boneka kepada Amerika Syarikat dan Yahudi.

21/1/13 Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menang kes saman fitnah RM50 juta terhadap Utusan Melayu Bhd dan ketua pengarangnya berhubung artikel berkaitan temu bualnya yang disiarkan oleh BBC tahun lalu.

Utusan didapati bersalah memfitnah Anwar kerana menuduh beliau menyokong pergerakan lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT).


Bagaimana pula nasib pemfitnah terutama Utusan Meloya yang sehingga kini masih terus memfitnah Anwar?Ada lagi selepas ini. Kita bongkar habis-habisan apa yang menimpa Najib, UMNO BN dan sekalian pemfitnah selepas ini supaya kebenaran dan keadialan itu dapat ditegakkan di negara ini. Allah akan tetap membela bekenaran dan menghapuskan kebatilan!

Bukalah matamu wahai rakyat Malaysia!

Bagi kita, kita akan terus berdoa!

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه
1) Allahumma arinal haqqa, haqqa, warzuqnattiba'ah,
wa arinal bathila bathila, warzuqnajtinabah


Ya Allah, tunjukkanlah yang haq itu sebagai haq, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yang batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).

وقل رب أدخلني مدخل صدق وأخرجني مخرج صدق
واجعل لي من لدنك سلطانا نصيرا
وقل جاء الحق وزهق الباطل إن الباطل كان زهوقا

2) Rabbi adkhilni mudkhala sidqin wa akhrijni mukhraja sidqin waj'alli min ladunka sulthanan nasiiran
wa qul ja alhaqqu wa zahaqal bathil innal bathila kana zahuqan


Ya Allah, masukkanlah aku secara masuk yang benar dan keluarkanlah(pula) aku secara keluar yang benar dan berikanlah kepadaku dari sisi-Mu kekuasaan yang menolong. Dan katakanlah yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap.

ဗုဒၶဘာသာ၏ ျငိမ္းခ်မ္းမႈတရားမွ စစ္ေသြးၾကြအသြင္သို႔

Posted: 09 Mar 2013 03:45 AM PST

မတ္ ၉ ၊ ၂၀၁၃ ေဆာင္းပါးရွင္ – O'Laie Manzu

လက္ရွိျမန္မာႏိုင္ငံ၌ စစ္ေသြးၾကြအသြင္ ကူးေျပာင္းလာေနေသာ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး ဗုဒၶဘာသာ ၀င္အစြန္းေရာက္မ်ား၏ လုပ္ရပ္မ်ားသည္လည္း ဗုဒၶဘာသာတခုလံုး၏ ပံုရိပ္အား ထိပါးလာမည္ျဖစ္သည္။ အစြန္းအထင္းမ်ား အျဖစ္သာ က်န္ရစ္ခဲ့မည္ျဖစ္သည္။

 pahanဘာသာတိုင္းတြင္ဂိုဏ္းကြဲ မ်ားစြာရွိသည္။ ခရစ္ယာန္တြင္ ကက္သလစ္ႏွင့္ ဘပၸတစၥ၊ အစၥလာမ္တြင္ ဆြန္နီႏွင့္ ရွီအာ၊ ဗုဒၶဘာသာတြင္ မဟာယန၊ ေထရ၀ါဒ အစရွိသျဖင့္ ကြဲျပားၾကသည္။ ထိုမွတဆင့္ ေခတ္ကာလအလိုက္၊ ေနရာေဒသအလိုက္ အယူဝါဒမ်ား၊ ဂိုဏ္းကြဲမ်ားထပ္ မံကြဲျပားၾကသည္။ ဂိုဏ္းဂဏတစ္ခု၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားသည္ ဘာသာတစ္ခုလံုးႏွင့္ သက္ဆိုင္မႈ မရွိေသာ္လည္း အနည္းႏွင့္အမ်ားဆိုသလိုပင္ ဘာသာတစ္ခုလံုးအေပၚတြင္ ထင္ဟပ္ေလ့ရွိသည္။ အေရွ႕အလယ္ပိုင္းမွ အစၥလာမ္ ဘာသာေရး အစြန္းေရာက္မ်ားႏွင့္ စစ္ေသြးၾကြမ်ားေၾကာင့္ ျငိမ္းခ်မ္းေရးအား ဦးထိပ္ထားသည့္ အစၥလာမ္သာသနာအေပၚတြင္ အမည္းစက္မ်ားစြန္းထင္ရသည္။ ထိုနည္းတူစြာပင္ လက္ရွိျမန္မာႏိုင္ငံ၌ စစ္ေသြးၾကြအသြင္ ကူးေျပာင္းလာေနေသာ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး ဗုဒၶဘာသာ ၀င္အစြန္းေရာက္မ်ား၏ လုပ္ရပ္မ်ားသည္လည္း ဗုဒၶဘာသာတခုလံုး၏ ပံုရိပ္အား ထိပါးလာမည္ျဖစ္သည္။ အစြန္းအထင္းမ်ား အျဖစ္သာ က်န္ရစ္ခဲ့မည္ျဖစ္သည္။

မုန္းသေႏၶ ပ်ိဳးေရေလာင္း

ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ဒီမိုကေရစီအသြင္ ကူးေျပာင္းလာသည္ႏွင့္အတူ လူ႔အခြင့္အေရးႏွင့္ တန္းတူညီမၽွမႈ ဆိုသည့္ ဒီမိုကေရစီ၏ အႏွစ္သာရလည္း လူေျပာမ်ားသည့္ စကားလံုးျဖစ္လာခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ အခ်ိဳ႕ေသာ လူမ်ိဳးေရး၊ ဘာသာေရးအစြန္းေရာက္မ်ားသည္ ျမန္မာျပည္အတြင္း ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ေနထိုင္ၾကေသာ ျမန္မာမြတ္စလင္မ်ားအား လူ႕အခြင့္အေရးႏွင့္ တန္းတူညီမၽွမွဳ ရွိေရးတို႔တြင္ အသိအမွတ္ မျပဳလိုၾကေပ။ အေရွ႕အလယ္ပိုင္းမွ အစၥလာမ္ဘာသာေရးအစြန္းေရာက္မ်ား၏ လုပ္ရပ္မ်ားအား လက္ညိဳးထိုးကာ ျငိမ္းခ်မ္းစြာ ေနထိုင္ ၾကသည့္ ျမန္မာမြတ္စလင္မ်ားအား ရာသက္ပန္ ခြဲျခားဆက္ဆံရန္၊ ဖိႏွိပ္ခ်ဳပ္ခ်ယ္ရန္ႏွင့္ အခြင့္အေရးမ်ားပိတ္ပင္တားဆီးရန္ လုပ္ေဆာင္ေနၾကသည္။ ျမန္မာမြတ္စလင္မ်ားအား ႏိုင္ငံျခားသားမ်ား၊ က်ဴးေက်ာ္ဝင္ေရာက္လာသူမ်ား၊ ကုလားမ်ား ဟု တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးကပ္ၾကသည္။ ႏိုင္ငံေတာ္ အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳခဲ့သည့္ သမိုင္းအစဥ္အလာအား ဖံုးကြယ္ၾကသည္။ ေခတ္အဆက္ဆက္တြင္ သေႏၶခ်ထားခဲ့သည့္ အစၥလာမ္မုန္းတီးေရး စိတ္ဓါတ္ အား ႏိႈးၾကြလာရန္ လႈပ္ေဆာ္ၾကသည္။

အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရးသည္ ရိုဟင္ဂ်ာလူမ်ိဳးတို႔အား ႏွိပ္ကြပ္ရာမွ တစစ အရွိန္ျမင့္လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။ ရခိုင္အမ်ိဳးသားေရးအစြန္းေရာက္မ်ားမွ ေမယုေဒသတြင္ မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္အလိုက္ ေနထိုင္ၾကသည့္ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္မ်ားအား သုတ္သင္ရွင္းလင္းရန္ အဓိကရုဏ္းမ်ားဖန္တီးခဲ့သည္။ ညႇဥ္းပမ္းသတ္ျဖစ္ခဲ့သည္။ ေနအိမ္မ်ားအား မီးရိႈ႕ဖ်က္ဆီးခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ ဗုဒၶဘာသာဝင္မ်ားအၾကားတြင္ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္မ်ားကပင္ က်ဴးေက်ာ္ေစာ္ကားေနသည့္သဖြယ္ သတင္းမွားျဖင့္ ဝါဒျဖန္႔ၾကသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႕သို႕ ကူးဆက္လာေစခဲ့သည္။

P6020001

ကာကြယ္ျခင္းအမည္ခံ ဘာသာေရးေစာ္ကားမႈ

ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္မ်ားသည္ ေစာ္ကားမႈလည္းမျပဳ။ က်ဴးေက်ာ္မႈလည္းမရွိ။ မိမိတို႔၏ ေမြးရပ္ဇာတိေျမတြင္ ျငိမ္းခ်မ္းစြာေနထိုင္ ၾကသူ မ်ားျဖစ္သည္။ အဂၤလိပ္ေခတ္အတြင္း ေျပာင္းေရြ႕ေရာက္ရွိလာၾကေသာ အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္မွ မ်ိဳးႏြယ္ဝင္မ်ားရွိသကဲ့သို႔ ပရူး၊ ပသီ၊ ပန္းေသး၊ ကမန္းႏွင့္ ရိုဟင္ဂ်ာကဲ့သို႔ ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္ အလိုက္ ေနထိုင္လာၾကသည့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးစုမ်ားလည္းရွိသည္။ အမ်ားစု က ႏိုင္ငံေတာ္အား သစၥာရွိၾကသည္။ ေကာင္းက်ိဳးျပဳၾကသည္။ သို႔ေသာ္ က်ဴးေက်ာ္ ဝင္ေရာက္လာသူ အစၥလာမ္သာဘာဝင္မ်ား၏ ရန္မွ ကာကြယ္ရန္ လိုအပ္သည္ဟု ေၾကြးေၾကာ္ႏိႈးေဆာ္ျခင္းကို ခံၾကရသည္။ အမ်ိဳးဘာသာ သာသာသနာ ကာကြယ္ၾကရန္ဟု ေခါင္းစဥ္ကို အလြဲသံုးက မလိုတမာမုန္း တီးေရး အရင္းခံတရားမ်ားကို တိုက္တြန္းၾကသည္။ ကာကြယ္ဖို႔ရာ ရန္ မရွိ ရန္ရွာၾကသည္။ ေသြးဆူမီးတိုက္ၾကသည္။ လက္ေတြ႕တြင္ ကာကြယ္ျခင္း မဟုတ္။ လြတ္လပ္စြာ ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆိုခြင့္အား အလြဲသံုးစားျပဳကာ ဘာသာေရး ေစာ္ကားမႈကိုသာ ဦးတည္ေနသည္။ သည္းခံႏိုင္မႈ၏ အတိုင္းအတာ လြန္ေအာင္ တစ္ဆင့္ထက္ တစ္ဆင့္တိုးျမႇင့္ ေစာ္ကားလာၾကသည္။

အစၥလာမ္သာသနာဝင္မ်ား သက္ဝင္ယံုၾကည္သည့္ ဖန္ဆင္းရွင္ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္အား လူသိရွင္ၾကား ေပၚေပၚထင္ထင္ ညစ္ညမ္းစြာ ဆဲေရးတိုင္း ထြာၾကသည္။ အစၥလာမ္သာသနာအား သယ္ေဆာင္လာေပးသည့္ တမန္ေတာ္ျမတ္ မိုဟမၼဒ္ (ဆြလႅာဟို အလိုင္းေဟ ဝဆလာမ္) သခင္အား ရုပ္ေျပာင္ ကာတြန္းမ်ား ေရးဆြဲၾကသည္။ ျမိန္ရည္ရွက္ရည္ ဟားတိုက္ရယ္ေမာၾကသည္။ ကိုရ္အာန္ က်မ္းစာ၏ သြန္သင္မႈမ်ားအား လိုရာဆြဲကာ အမွားမွား အယြင္း ယြင္းေဖာ္ျပ ရွံဳ႕ခ်ၾကသည္။ ဤကဲ့သို႔ ဘာသာေရး ေစာ္ကားမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနျခင္းသည္ ျမန္မာမြတ္စလင္တို႔၏ တုန္႔ျပန္မႈကို လႈံ႔ေဆာ္ေနၾကျခင္း သာျဖစ္ သည္။ ျပႆနာအား ဖန္တီးေနၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဗလီဝတ္ေက်ာင္းေတာ္ေပါင္းမ်ားစြာ ဖ်က္ဆီးျခင္းခံရေသာ္ လည္း ျမန္မာမြတ္စလင္ တို႔အဖို႔ က်ဴးေက်ာ္ေစာ္ကားမႈမျပဳ။ ယေန႔ ထက္ထိတိုင္ ျငိမ္ခ်မ္းစြာေနထိုင္ၾကသည္။ ျငိမ္းခ်မ္းစြာေျဖရွင္းၾကသည္။

စည္းရံုးေရးဗ်ဴဟာ

ျမန္မာမြတ္စလင္မ်ားမွ အႏၱရာယ္ျပဳ က်ဴးေက်ာ္ေစာ္ကားျခင္း မရွိေသာေၾကာင့္ အေရွ႕အလယ္ပိုင္းရွိ ဘာသာေရး အစြန္းေရာက္ အၾကမ္းဖက္သမား မ်ား၏ ေသြးသံတရဲရဲျဖင့္ သတ္ျဖတ္ေနပံုမ်ားအား အစားထိုးေဖာ္ျပၾကသည္။ ေခါင္းမွီးျခံဳ အစၥလာမ္အေယာင္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ ရုပ္သံဖိုင္တြဲ မ်ားလြင့္တင္ကာ အစၥလာမ့္ကိုးကြယ္ရာအရွင္အား ရင့္သီးေအာက္တန္းက်သည့္ အသံုးအႏွံဳးမ်ားျဖင့္ ရိုင္းစိုင္းစြာ မဟုတ္မမွန္ လုပ္ၾကံဝါဒျဖန္႔ၾကသည္။ ဗမာအမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ အိမ္ေထာင္ျပဳကာ ၄င္းတို႔အားကၽြန္ျပဳေနၾကေၾကာင္း၊ အၾကမ္းဖက္မႈအတြက္ လူအင္အားစုေနၾကေၾကာင္း၊ ဘာသာေရး ေခါင္းေဆာင္မ်ား ရွရီယာဥပေဒသံုး၍ ေသဒဏ္ေပးေနၾကေၾကာင္း၊ ဗလီေက်ာင္းမ်ားတြင္ ေျမေအာက္ လိႈဏ္ဂူမ်ား တည္ေဆာက္ေနၾကေ ၾကာင္းစသျဖင့္ အစၥလာမ္ဘာသာအား ရြံ႕ရွာမုန္းတီးေစရန္ လုပ္ၾကံဝါဒျဖန္႔ၾကသည္။

အခ်ိဳ႕ေသာ အင္တာနက္စာမ်က္ႏွာမ်ား၊ သတင္းမီဒီယာမ်ား၊ ေဖ့စ္ဘြတ္ခ္အသံုးျပဳသူမ်ား၊ သတင္းျဖန္႔ေဝသူမ်ားမွ ဘာသာေရးအမုန္းပြားေစ ရန္အတြက္ ေန႔စဥ္ႏွင့္အမၽွ အစဥ္တစိုက္လႈပ္ေဆာ္လၽွက္ရွိ သည္။ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမ်ားတြင္ အစည္းအေဝးမ်ားျပဳလုပ္ကာ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး စိတ္ဓါတ္ျမင့္မားေစမည့္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ရုပ္သံဖိုင္တြဲမ်ားအားလည္း ေ၀ငွၾကသည္။ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး စာအုပ္မ်ား၊ လက္ကမ္းစာေစာင္ မ်ား၊ ေၾကညာခ်က္မ်ားအား လူအမ်ားလက္ထဲေရာက္ရွိေစရန္အတြက္ လူအသြားအလာမ်ားသည့္ေနရာမ်ားတြင္ ေပၚေပၚထင္ထင္ လိုက္လံေ၀ငွေနသည္။ တားဆီးမည့္သူ မရွိ၊ ပိတ္ပင္မည့္သူမရွိ၊ ျပင္ဆင္ေျဖရွင္းေပးမည္ သူမရွိ။ ႏိုင္ငံေရးသမား၊ ေတာ္လွန္ေရး သမားမ်ားမွလည္း သတိမျပဳမိသလို ဖာသိဖာသာေန ေနၾကသည္။ သို႔မဟုတ္ ဒီမိုကေရစီႏွင့္ လူ႕အခြင့္အေရးမွာ ျမန္မာမြတ္စလင္မ်ား အတြက္မပါဟု မွတ္ယူထားေလသလား မသိ။

 

အစြန္းေရာက္ မွတဆင့္ စစ္ေသြးၾကြဆီသို႔

အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး အရိႈန္အဝါၾကီးထြားလာျပီး ၇၈၆ အားတိုက္ျဖတ္ရန္ ဟုဆိုကာ ၉၆၉ ေပၚထြက္လာသည္။ ၇၈၆ ဆိုသည္မွာ "အနႏၱ ကရုဏာေတာ္ရွင္ျဖစ္ေတာ္မူထေသာ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္၏ နာမေတာ္ျဖင့္ အစျပဳပါ၏" ဟူေသာ အဖြင့္နိဒါန္း အား အာရဗီဘာသာစကား အကၡရာတစ္ခုခ်င္းစီႏွင့္သက္ဆိုင္သည့္ ကိန္းက႑န္းမ်ားေပါင္းစပ္ထားေသာ နံပါတ္တစ္ခုျဖစ္သည္။ အတိုေကာက္ေရးသည့္ သေဘာျဖင့္ျပီး အျမတ္တႏိုးထားၾကသည္။ ရန္လိုေသာအသြင္မပါ။ သို႔ေသာ္ အခ်ိဳ႕ေသာ ဗုဒၶဘာသာ အစြန္းေရာက္မ်ားမွ မည္သို႔အဓိပၸါယ္ေကာက္ယူသည္မသိ။ ၇၈၆  ဂဏန္းကို ႏွိမ္နင္းေခ်မႈန္းလိုသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဘုရားဂုဏ္ေတာ္ကိုးပါ၊ တရားဂုဏ္ေတာ္ ေျခာက္ပါး၊ သံဃာဂုဏ္ေတာ္ ကိုးပါ အား အစြဲျပဳ၍ ၉၆၉ ဟု တီထြင္ကာ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရး အမွတ္တံဆိပ္အျဖစ္သံုးဆြဲလာသည္။ သေဘာတရားခ်င္းလည္းမတူ။ အႏွစ္သာရခ်င္းလည္းမတူ။ ၉၆၉ အား အသံုးျပဳ၍ လူေပါင္းမ်ားစြာေသေၾကပ်က္စီးမည့္ ဘာသာေရးအဓိကရုဏ္းအားဖန္တီးရန္ၾကံရြယ္ လႈံေဆာ္ေနျခင္းသည္ ဘုရားတရားသံဃာ အမည္ခံ၍ အကုသိုလ္ျပဳေနၾကျခင္း ထက္မပိုေပ။

ဤသည္ကို အေျမာ္အျမင္က်ဥ္းေျမာင္းလွသည့္ အခ်ိဳ႕ေသာ ဗုဒၶဘာသာ အစြန္းေရာက္သမားမ်ားသည္ ဗုဒၶဘာသာ၏ သြန္သင္ဆံုးမမႈမ်ား မွ ေသြဖီခြဲထြက္လာေသာ ယင္းဘာသာေရး အစြန္းေရာက္ဂိုဏ္းခြဲ မ်ားအား လက္ခံအားေပးၾကသည္။ သံဃာေတာ္မ်ား ကိုယ္၌ပင္လ်င္ ဦးေဆာင္ေနသည္ကိုလည္း အံ့ၾသစြာေတြျမင့္ရသည္။ အမ်ိဳးဘာသာ သာသနာအား ကာကြယ္ရန္အမည္ခံကာ အစၥလာမ္ဘာသာအား ေစာ္ကားလာရာမွ အစြန္းေရာက္မ်ား၏ အမုန္းလွိဳင္းနွင့္ အတူ ကိုယ္ထိလက္ေရာက္ေစာ္ကားမႈမ်ား၊ အၾကမ္းဖက္မႈမ်ားျဖစ္ေပၚေစရန္ ဖန္တီးေနသည့္ အသြင္သို႔ ကူးေျပာင္းလာမည္။ ၎တို႔၏လႈပ္ရွားမႈမွာလည္း ဆက္လက္ၾကီးထြားလာေနမည္ျဖစ္သည္။ ျငိမ္းခ်မ္းမႈအား ျပိဳပ်က္ေစမည့္ လမ္းေၾကာင္းေပၚသို႔ ဗုဒၶဘာသာ အမည္ခံသည့္ စစ္ေသြးၾကြမ်ားေပၚထြက္လာေနေၾကာင္းႏွင့္ ဗုဒၶျမတ္စြာ၏ အမည္နာမအား တြင္တြင္သံုးကာ ျမန္မာမြတ္စလင္တို႔၏ အသက္အိုးအိမ္စည္းစိမ္အား ဖ်က္ဆီးၾကမည့္ အေျခအေနသို႔ ေရာက္ရွိလာမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေမၽွာ္မွန္းသံုးသပ္မိပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အခ်ိန္မေႏွာင္းမီ သက္ဆိုင္ရာအာဏာပိုင္မ်ား၊ ဘာသာေရးအဖြဲ႕အစည္းမ်ားႏွင့္ အေျမာ္အျမင္ရွိသည့္ ႏိုင္ငံေရးအဖြဲ႕အစည္းေခါင္းေဆာင္မ်ားဦးေဆာင္ကာ ဘာသာေရး ေစာ္ကားမႈမ်ား၊ လူမ်ိဳးေရးခြဲျခား မႈမ်ားအား ဥပေဒေဘာင္အတြင္းမွ တားျမစ္သင့္ျပီျဖစ္ေၾကာင္း သံုးသပ္တင္ျပလိုက္ပါသည္။

(ေဆာင္းပါးရွင္၏ အျမင္ႏွင့္ အာေဘာ္သာ ျဖစ္ပါသည္။)


Ust Haron Din Turut Ulas Pengakuan Bapa Saiful

Posted: 09 Mar 2013 03:37 AM PST

Haron Din : Insaf Fitnah Anwar, Bapa Saiful Laksana Kewajiban Sebagai Islam

engakuan bapa Saiful Bukhari bahawa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah atas tuduhan liwat dan menjadi mangsa fitnah merupakan suatu tindakan yang wajib dilakukan beliau.

Ini kerana seseorang Islam hendaklah insaf dengan tidak meneruskan kebatilan untuk kembali kepada kebenaran apabila menyedari kesilapan mereka.

Demikian menurut Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din dalam sidang media di Masjid Shah Alam di sini.

"Dia (Azlan Mohd Lazim) melaksanakan kewajipannya sebagai seorang Islam.

"Merujuk kepada kebenaran adalah lebih baik dari meneruskan kebatilan," kata beliau selepas bertindak sebagai panelis dalam forum bertajuk 'Mengangkat Martabat Ummah: Tanggung Jawab Siapa?' malam tadi.

Semalam, bapa Saiful, Azlan Mohd Lazim memohon maaf kepada Anwar dengan mendakwa bahawa anaknya dipergunakan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab, yang didakwanya termasuk seorang pegawai perdana menteri untuk memfitnah Anwar dalam kes Liwat II.

Pada 9 Januari tahun lalu, Anwar dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur daripada tuduhan meliwat Saiful, yang merupakan pembantunya pada 26 Jun 2008 di sebuah kondominium di Kuala Lumpur.

Sementara itu, ketika mengulas isu sumpah laknat oleh Saiful, sambil merujuk kepada sebuah kejadian di zaman Nabi Muhammad SAW, Dr Haron berkata sumpah laknat hanya wajar dilakukan apabila berhadapan kes yang tidak boleh diselesaikan di mahkamah.

"Kaum Nasrani dakwa Allah ada anak dan oleh kerana ianya tidak dapat dibuktikan, Nabi Muhammad mengarahkan mereka bersumpah laknat untuk selesaikan perbalahan itu.

"Mengapa kita pula hendak mengundang laknat Allah sedangkan kes ini boleh diselesaikan di mahkamah," ujar Dr Haron.

Dalam perkembangan isu calon Perdana Menteri dari Pakatan Rakyat, Dr Haron menegaskan PAS ketika ini lebih fokus kepada agenda menumbangkan Kerajaan Umno-BN dan hanya mengumumkan calon Perdana Menteri apabila misi tersebut berjaya. -selangorku

U.N. special rapporteur on human rights in Myanmar, said accountability for decades of violations was crucial for healing

Posted: 08 Mar 2013 10:54 PM PST

By Stephanie Nebehay
GENEVA, March 8 | Fri Mar 8, 2013
(Reuters) – Myanmar must pursue crimes committed by the former junta but neither the quasi-civilian government nor opposition led by Aung San Suu Kyi have any appetite to do so for now, a United Nations investigator said on Friday.
Tomas Ojea Quintana, U.N. special rapporteur on human rights in Myanmar, said accountability for decades of violations was crucial for healing as well as for solidifying reforms.
The military regime stands accused of having used forced labour, suppressing ethnic minorities and killings and torture by its troops and police.
Ojea Quintana, asked about prospects of a truth commission or prosecutions, said: "The reality is that in Myanmar, this is not on the agenda of any of the stakeholders. It's not on the government agenda, it's not on the other political parties agenda and it's not on the ethnic minority groups agenda."
The independent U.N. investigator, speaking to a news briefing in Geneva, held talks with senior officials in Myanmar as well as Suu Kyi during his latest visit last month.
Suu Kyi's inexperienced party began its first congress on Friday aiming to push forward positions that will become increasingly important in the run-up to a 2015 election that could sweep it into government.
On Thursday, Ojea Quintana said in an annual report that the crisis in Rakhine state, where sectarian violence erupted last year, risks spreading and endangering democratic reforms undertaken since military rule ended in 2011.
The government of President Thein Sein, a former junta general, has international obligations to face "serious crimes and systematic human rights abuses", he said.
"But in Myanmar there is not any possibility at this moment to start even a discussion on this. I think that there is a religious component in the middle as well, in terms of believing in forgiveness and looking to the future and not into the past," he said, referring to the majority Buddhist country.
LEARNING FROM THE PAST
Noting that his native Argentina had emerged from a military dictatorship in the 1980s, Ojea Quintana said:
"I really believe that at some point there will be a need for healing of what happened in the past … We need to keep sending the message that this is also very important for any transition to become successful to learn from the past.
"To learn from the past you need to understand what happened and not just to act as if nothing had happened in Myanmar that had a military regime for more than 40 years."
Ojea Quintana said Myanmar was lobbying member states of the U.N. Human Rights Council to end his mandate, which currently goes to May 2014. He felt continuing scrutiny was needed.
Foreign investors seeking opportunities in mineral-rich Myanmar should ensure their operations have a positive impact, ranging from ensuring workers' rights to avoiding "land grabs".
"The international community is now facing a kind of tension between two kinds of interests. There is a strong interest in economics and lots of countries all over the world right now want to start doing business with Myanmar. We welcome that because it might bring development," he said.
"At the same time, the international community needs to follow U.N principles on human rights, to remember human rights are at the core of any transition, development and economic process."
(Reporting by Stephanie Nebehay; Editing by Sophie Hares)

[VIDEO & GAMBAR] 50,000 Banjiri Ulangtahun Ke 5 Kerajaan PR

Posted: 09 Mar 2013 01:05 AM PST


Perhimpunan raksaksa 50 ribu banjiri Pdg Kota Lama rai ulang tahun ke-5 kemenangan PR 8.3.08

Tak banyak beb...depa kata ada 50,000 orang je....patutlah semalam geng-geng perkosa dan kimmak penang mengamuk sakan....

selepas najib dimalukan pada Konsert PSY sempena...menyambut TBC...dikatakan harini Muhyiddin terpaksa turun penang....... untuk kempen....- KedahLAGetting rid of black magic

Posted: 08 Mar 2013 10:47 PM PST

The news report that Indonesia is regulating a law to put 'black magic' practitioners behind bar, really makes my day.

I wonder if Malaysia should emulate such a move, especially those shamans and 'bomoh tipu' who go around cheating people for big money.

Oopsss... not forgetting the 'black magic' among some politicians. Some really sought the help of 'bomoh' to ensure the rakyat support them all the way. Remember Mona Fandey case?

I believe many would go to 'bomoh' before the general election. Read this:
Australian travellers to Indonesia beware: smuggling drugs will still earn you jail time but, if an official draft of the country's new criminal code becomes law, witches and people practising "black magic", even adulterers and those living together outside wedlock, may also be locked away.
The new draft law is meant to modernise Indonesia's 1918 Criminal Code, which was last updated in 1958, but some of its proposals constitute a big step back to the Middle Ages.
 In a country where many people earnestly believe that they could be killed, injured or robbed by a sorcerer using black magic, that crime will, for the first time, become part of the criminal law.
News portal Detik.com reported late on Thursday that people guilty of using black magic to cause "someone's illness, death, mental or physical suffering", face up to five years in jail or 300 million rupiah ($A31,000) in fines.
Even claiming to have the power to cast dark spells would become a criminal offence, and if the magic was performed for financial gain, the penalty would increase by one-third. "White" magic would remain legal.
Commentators quoted in the Jakarta Globe newspaper agreed it may be difficult to gather hard evidence for these offences.

The Guilty One

Posted: 08 Mar 2013 09:13 PM PST

Dog lovers would probably agree when I say that humans are kinder to their pets than their own kids when dealing with their naughty behaviour. However, how many of you know that some dogs cannot lie and own up to their guilt when their antics have been discovered?

The first dog who dared to come out in YouTube and confess with a guilty look is none other than Denver.

This official Denver Guilty Dog video has more than 23 million hits with over 20 000 comments.

CLICK HERE to watch.

Denver also appeared on Good morning, America together with his owners and fellow canine friend.

CLICK HERE to watch.

Julie Hecht has written an excellent post here on guilt.

It is definitely a MUST READ so please CLICK HERE to read her thoughts after you have watched those two videos.

Have a nice day!


The LEGO® Story: Legoland Malaysia Nusajaya - www.legoland.com.my

Posted: 08 Mar 2013 09:19 PM PST

The LEGO® Story does does not mention

Legoland Malaysia but it is interesting

to know how Lego started, no?


If you want to know more about Legoland Malaysia,

Malaysia's first international theme park, just go to:

www.legoland.com.my


感謝黃漢偉幫忙, 大同70萬購地費達標

Posted: 08 Mar 2013 08:23 PM PST

 As reported in Guangmin
義賣會再籌15萬 大同70萬購地費達標
  2013-03-03 17:31
  • 黃漢偉(右四)響應義賣活動,購買由陳彥妮(左二)撰寫的書籍。
(檳城3日訊)檳城浮羅文丁大同小學購買校地計劃進入最後階段,該會週日於韓江中學舉辦的義賣會成功籌獲15萬令吉購地費用,有望在2個月內完成購地事宜。

經過董事會十多年不懈與發展商洽談,加上檳州華教事務委員會的協助,發展商於去年7月答應以原價70萬令吉出售學校地段,並給予一年購地期限即到今年年終。
 
該校在周日的最後一場義賣會籌款活動上,籌集總數70萬令吉的購地費用。
該校董事長趙惠坤說,義賣活動籌款目標為15萬令吉,預料活動結束後可以達到目標,若有超出的經費,他們將開設三班,提升學校的電子教學設備。 

感謝黃漢偉幫忙
也是購買校地委員會副主席的他說,感謝獲得檳州華教事務委員會成員兼行政議員黃漢偉的幫忙,在去年的2月14日安排購地事宜。

黃漢偉說,浮羅山背共有8所華小,其中有6所包括大同華小在內的學生人數皆少於100人。
他說,檳州政府採取的措施包括適度發展浮羅山背的房屋計劃,包括興建超過5層樓高的住宅公寓,以將東北縣高度發展的人口引入浮羅山背。

他說,未來將在浮羅山背建設約1000間的廉價及中廉價屋,一旦人口增加,將增加微型學校的學生來源。

熱心人士蔡介雄也捐助5000令吉給大同小學。會上,黃漢偉響應義賣活動購買由陳彥妮撰寫的《大路後查某囡仔》書籍。出席者尚有巫統浮羅勿洞區州議員莫哈末法力、大同華小校長尤玫春、檳州中元聯合會主席方錫希及協和華小校長羅月清。

黃漢偉撥1萬選區撥款‧公民一校桌椅換新

Posted: 08 Mar 2013 08:21 PM PST

黃漢偉撥1萬選區撥款‧公民一校桌椅換新
As reported in Sinchew Jit Pao

 2013-03-06 15:42
  • 黃漢偉(左2)在程福隆(左)的陪同下,巡視已經更換新桌椅的課室。(圖:星洲日報)
2 of 2
(檳城)多張殘舊和損壞的桌面和抽屜,讓公民一校獲得亞依淡區州議員黃漢偉的選區撥款,更換了70張學生桌椅和6張老師桌子,也添加了5個白板,讓師生能在更好的設施輔助下,專心上課。

黃漢偉昨日(5日)在公民一校董事財政程福隆的陪同下到訪公民一校。

黃漢偉說,他在1月份巡視該校時發現學生桌椅殘舊,一些是從國小處索取,一些更用了10年,因此他決定撥出1萬令吉選區撥款,為該校2課室更換桌椅。
該校目前有6間課室,在更換2間課室的桌椅後,該校也有意透過該校同學會、商家的幫忙,陸續為其他課室更換桌椅。

未來將逐步提昇校舍
"州政府這5年來共撥出19萬7千令吉給公民一校,並且撥出了323萬2千令吉給該區8所學校,這個數目應該比之前給的更多。"該校也提昇了食堂、圖書館和廁所,並且未來打算逐步提昇數十年的校舍。
他也說,該校旁的黑水河長期讓該校面對土蝕問題,但修復工程預計在年中展開,目前已經開始處理文件和招標工程。

快樂學生表格移交郭狄歷
黃漢偉也移交快樂學生計劃表格給該校家協主席郭狄歷。黃漢偉說,去年該區的8所華校和7所國民學校共收到3千份表格,成績冠全檳。

他坦言,在實行這項計劃時也面對一些問題,包括得不到國民學校的配合,但他也將擇日再另行登記活動,因此若有問題,他鼓勵各選區的學校學生向各選區議員求助。

出席者包括公民一校董事李秀瓊、安樂村村長黃振部。(星洲日報/大北馬)

黃漢偉:闊別逾20年 公民三校復辦聯合運動會

Posted: 08 Mar 2013 08:21 PM PST

As reported in Guangmin Daily.

黃漢偉:闊別逾20年 公民三校復辦聯合運動會

 2013-03-05 13:58
  • 黃漢偉履行校友責任,提交入會表格給吳亞華(右一),旁為李琴俠和郭狄厲陪同見證。
(檳城5日訊)阿依淡區州議員黃漢偉指出,關係像"手足"密切的公民三校兩年前再度復辦闊別20多年的三校聯合運動會,令人振奮。

他透露,公民三校最後一次聯合運動會是於1985年在公民二校舉辦,他對這一年運動會的印象特別深刻,因為他當時是6年級生,也是參賽選手之一。
之後,他找來社會人士和議員協助,公民三校終於得以復辦聯合運動會。
他上週六出席公民同學會新春團拜時說,公民一校河堤搶救工程預計在4、5月施工,建成後校園將增加活動空間。身為校友的他,當晚正式提呈入會表格加入公民同學會,冀望未來可獻力。
國陣阿依淡區協調員張瀚中認為,該出手時出手,該出口時出口,為國家建設和人民謀福利才重要,不攪亂別人的場面。
他自言與當地議員黃漢偉的交手蠻特別,都是各自做事,沒有火藥味。若一味嘩眾取寵毫無建樹也沒意義。

壟尾村長章志偉則希望人民配合國家政策,團結一致為國家前景、下一代付出貢獻。
出席者尚有公民同學會副會長吳亞華、李琴俠、總務鄧任海、前任會長劉明成、顧問郭狄厲、公民總校校長姚彬尹。()

သႀကၤန္ သမုိင္းေၾကာင္း-ဆင္ဦးေခါင္းနဲ႕ ျဗဟၼာမင္းခႏၶာကိုယ္ေပါင္း စပ္တဲ့ ဟိႏၵဴဘုရား ဂေနဆာ-အာ:လံုးေကာ္ပီေတြပါ

Posted: 08 Mar 2013 08:14 PM PST

FB of Abdullah Adul Gafar "သႀကၤန္ သမုိင္းေၾကာင္း"

သၾကၤန္ သမိုင္း …. ျမန္မာေတြအေနနဲ႔ ႏွစ္သစ္ကူးတဲ့ အခ်ိန္သမယမွာ က်င္းပတဲ႔ ျမန္မာ ႐ိုးရာသၾကၤန္ပြဲေတာ္ရဲ႕ ျဖစ္ေပၚလာပံု သမိုင္းေၾကာင္း အစကို သိထားဖို႔လိုပါတယ္။ သၾကၤန္ မူလက သၾကၤန္ပြဲေတာ္ဟာ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ေတြ က်င္းပခဲ့ ျခင္းမရွိပါဘူး။ ဒါဟာ ဟိႏၵဴဘာသာ၀င္ေတြရဲ႕ ဘာသာေရးပြဲေတာ္ တစ္ခုပဲျဖစ္ပါတယ္။

သိၾကားမင္း -ျဗဟၼာမင္း

တစ္ခါက (ဗရာမာလို႔ေခၚတဲ့) ျဗဟၼာမင္း အာစိ ဟာ ေဒ၀နတ္အေပါင္းတို႔ရဲ႕ ဘုရင္ သၾကားမင္းကို စစ္႐ံႈးခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ သိၾကားမင္းဟာ စစ္႐ံႈး ခဲ့တဲ့ ျဗဟၼာမင္း အာစိရဲ႕ ဦးေခါင္းကို ျဖတ္ျပီး ဆင္တစ္ေကာင္ရဲ႕ဦးေခါင္းကို ျဗဟၼာမင္းရဲ႕ ခႏၶကိုယ္မွာ ျပန္တပ္ေပးဖို႔ သိၾကားမင္းရဲ႕ ညိွႏိႈင္း မႈကို စစ္႐ံႈးတဲ့ ျဗဟၼာမင္းက သေဘာတူခဲ့ရပါတယ္။ ဒါနဲ႔ပဲ ဆင္ဦးေခါင္းနဲ႕ ျဗဟၼာမင္းခႏၶာကိုယ္ေပါင္း စပ္တဲ့ ဟိႏၵဴဘုရား ဂေနဆာ ျဖစ္လာပါတယ္။

ဂေနဆာ

ဒါေပမဲ့ ျဗဟၼာမင္းဟာ အလြန္အင္မတန္ တန္ခိုးၾကီးလြန္းတဲ့အတြက္ ျပတ္သြားတဲ့သူေခါင္းကို ပင္လယ္ထဲ ေမွ်ာမိရင္ ပင္လယ္ေရေတြခန္းေျခာက္ သြားႏိုင္ပါတယ္။ ပထ၀ီ ေျမၾကီးေပၚတင္မယ္ဆိုယင္လည္း ေျမၾကီးဟာ အပိုင္းပိုင္းကြဲအက္ေၾကမြသြားႏုိင္ပါတယ္။ အကယ္လို႔မ်ား မိုးေကာင္းကင္ထဲ ကို ပစ္လိုက္မယ္ဆိုယင္လဲ မိုးေကာင္းကင္တစ္ခုလံုး မီးေတာက္ေလာင္ၾကြမ္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါကိုသိတဲ့ သိၾကားမင္း က အဲဒီျဗဟၼာၾကီးရဲ႔ေခါင္းကို အဲဒီလို မျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ နတ္သမီး တစ္ပါးစီကို တစ္ႏွစ္တစ္ခါ အလွည့္က်စီိကိုင္ထားရမယ္ ဆိုျပီး မိန္႕ေတာ္မူပါတယ္။ တစ္ႏွစ္ကုန္လို႔ ေနာက္တစ္ ႏွစ္ကို ကူးတဲ့အခါက်ယင္ အလွည့္ေျပာင္းတဲ့ အခ်ိန္ကို သၾကၤန္ပြဲေတာ္ဆင္ႏြဲခဲ့ၾကပါတယ္။

သၾကၤန္ပြဲေတာ္ကို တစ္ခ်ိန္က ဟိႏၵဴယဥ္ေက်းမႈ လႊမ္းမိုးခံခဲ့ရတဲ့ အေရွ႕ေတာင္အာရွႏိုင္ငံ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ႏွစ္သစ္ကူး ပြဲေတာ္အျဖစ္က်င္းပ ခဲ့ပါတယ္။ ယခုအခ်ိန္မွာ ျမန္မာႏုိင္ငံအျပင္ ထိုင္းႏိုင္ငံ၊ေလာႏိုင္ငံ နဲ႕ ကေမၻာဒီးယားႏုိင္ငံေတြမွာ ဆက္လက္က်င္းပဆဲျဖစ္တာကိုေတြရပါတယ္။

ပုဂံေခတ္ျမန္မာသၾကၤန္

အၾကိဳေန႕
သၾကၤန္အၾကိဳေန႔နဲ႔ပတ္သက္ျပီး ပထမဆံုးေတြ႕ရွိခ်က္က ဥေပါသဓ မင္းၾကီး ရဲ႕ ေခါင္းေဆးမဂၤလာျပဳရာက စတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္က ဘုရင္မ်ားဟာ တစ္ႏွစ္မွာ တစ္ခါ ဦးေခါင္းေတာ္ေဆးတဲ့ မဂၤလာကို က်င္းပေလ့ရွိပါတယ္။ ျမန္မာမင္းမ်ားစြာ ကလည္း အဲဒီအခ်ိန္ေရာက္ရင္ ယခုေမာ္လျမိဳင္မွာ ရွိတဲ့ မုတၱမေကြ႕က ေခါင္းေဆးကၽြန္းမွာ ေခါင္းေဆးမဂၤလာျပဳၾကပါတယ္။

အက်ေန႔
ဒီေန႔မွာေတာ့ သိၾကားမင္းဟာ နတ္ျပည္ကေန လူ႔ျပည္ကို ဆင္းသက္ လာပါတယ္။ ဒီလိုဆင္းလာတဲ့အခ်ိန္ကို သိေစဖို႔ သၾကၤန္အေျမာက္ကို ေဖါက္ပါတယ္ ။ အဲဒီအခါ လူေတြဟာ အတာအိုးထဲေရထည့္ကာ သေျပခက္နဲ႔ ေျမၾကီးကို ေရျဖန္းလို႔ ရွိခိုးပူေဇာ္ၾကပါတယ္။ ဒီအခါမွာ ဘုရင့္ ဆရာမ်ားျဖစ္တဲ့ အိႏၵိယကဇာတ္ျမင့္မ်ိဳးႏြယ္ ဗရာမန္ဇာတ္၀င္ ပုဏၰားက ေနာင္လာမဲ့ႏွစ္အတြက္ ေဟာကိန္းျဖစ္တဲ့ သၾကၤန္စာကို ရြတ္ဖတ္ ေၾကျငာပါေတာ့တယ္။ ဒီေဟာကိန္းကိုေတာ့ သိၾကားမင္း ဘာ တိရစၦာန္ကို စီးျပီး ဘာကိုင္လာသလဲဆိုတာကို အေျခခံျပီး ေဟာတာျဖစ္ပါတယ္။ ခေလးေတြကို ဒီအခ်ိန္မွာ လူၾကီးေတြေျပာေလ့ရွိတာက ေကာင္းတာလုပ္တဲ့သူေတြရဲ႕ အမည္စာရင္းကို သိၾကားမင္းက ေရြပုရပိုက္မွာ ေရးမွတ္ျပီး ဆိုးသြမ္းသူေတြရဲ႕ နံမယ္ကို ေခြးသားေရ ပုရပိုက္မွာ ေရးမွတ္တယ္လို႔ ေျပာေလ့ရွိပါတယ္။

တကယ္ေတာ့ သၾကၤန္ဟာ ဟိႏၵဴ ၀ါဒ ယံုၾကည္မႈ ထံုးတမ္းစဥ္လာတစ္ရပ္က ဆင္းသက္လာခဲ့တာပါ။ ဒါေပမဲ့ ေရွး ပညာရွင္က၀ိမ်ားက ဒါကို ေထရ၀ါဒ ဗုဒၶဘာသာ ရဲ႕ အဆံုးအမမ်ားနဲ႔ ျပဳျပင္ယူခဲ့ၾကျပီး ႏွစ္သစ္ကူးကစလို႔ ရွင္ျပဳျခင္းဓေလ့၊ ဘုရားေက်ာင္းကန္မ်ားမွာ ဥပုသ္သီလေစာင့္ျခင္း ဓေလ့၊ လူၾကီးသူမေတြကို ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးျခင္း ေျခသည္း လက္သည္းညွပ္ေပးျခင္း၊ သတၱ၀ါေတြကို ေဘးမဲ့လႊတ္ ေပးျခင္းဓေလ့ ေတြနဲ႔ေပါင္းစပ္ေပးခဲ့ပါတယ္။

ျမန္မာ့သၾကၤန္ဟာ ယဥ္ေက်းမႈမ်ား ေပါင္းစံုျခင္းရဲ႕ အမွတ္သညာတစ္ခုပါ။ ႏိုင္ငံတကာရဲ႕ အာ႐ံုကို စြဲေဆာင္ႏိုင္တဲ့ ပြဲေတာ္ဆိုလဲမမွားပါဘူး။ ဒီလိုထူးျခားမႈေတြ အႏွစ္သာရေတြနဲ႔ ထံုမႊမ္းေနတဲ့ အခ်ိန္အခါမွာ ျမန္မာေတြ ေမတၱာတရား မ်ားပြားႏိုင္ၾကျပီး လူလူျခင္း ႏိုင္ထက္စီးနင္းျပဳျခင္း ေဘးအႏၱရာယ္မွ ေနာင္ႏွစ္မ်ားမွာ ကင္းေ၀းႏိုင္ၾကပါေစ သတၱ၀ါအေပါင္း က်န္းမာၾကပါေစ ခ်မ္းသာၾကပါေစ ေဘးကင္းရန္ကြာၾကပါေစ ရန္သူ မ်ိဳးငါးပါးရန္မွ ကင္းေ၀းၾကပါေစ ႏွလံုးစိတ္၀မ္းေအးခ်မ္းၾကပါေစလို႔ ဆႏၵျပဳလိုက္ပါတယ္။

by ဒို႔ျမန္မာ

တကယ္ေတာ႕ ကိုယ္ပိုင္ဘာမွ မရွိပါလာ၊အာလံုးေကာ္ပီေတြပါ


Missing Counterweight in 20 blocks of flats at Bandar Baru Air Itam

Posted: 08 Mar 2013 08:14 PM PST

升降机平衡铁块失窃 发林20组屋揪内鬼

槟城4日讯)发林新市镇20栋组屋遭窃走升降机平衡铁块(Counter Weight),不排除是有内鬼所为,升降机承包商公司已展开内部调查,誓揪出害群之马!

亚 依淡区州议员黄汉伟上周四召开记者会揭发,发林新市镇20栋组屋及公寓,于去年12月开始,陆续发生升降机的平衡铁块失窃案件,导致升降机无法正常操作, 承载重量减半,影响当地居民。受影响的组屋包括玫瑰园、百宝庄、梦想苑、水晶阁、万宝庄、Desa Delima、发林巴刹、7G组屋等。

As reported in Nanyang Siang Pao

疑不法集团假冒维修员偷零件 20公寓升降机失灵

  • 升降机维修员将新的铸生铁装进玫瑰园公寓的升降机里。
(槟城28日讯)亚依淡新市镇20栋公寓升降机不能操作,相信是被假冒升降机维修员的偷窃集团偷走零件。

亚依淡区州议员黄汉伟表示,其选区多栋公寓的升降机在华人新年期间先后传出不能操作,而他在向管理机构以及保险公司查询下,怀疑是一个拥有升降机技术的非法集团所干。

他今日到天德园路的玫瑰园第五座公寓巡视无法操作的升降机后向新闻界这么表示。

黄汉伟也是掌管槟州房屋委员会的行政议员。他说,被偷走的都是升降机上端的铸生铁(COUNTER-WEIGHT),每块重50公斤的生铁具有平衡升降机的作用,一般升降机上有26至34块铸生铁,当铸生铁少了几块,就不能承载原本数量的乘客。

"就以玫瑰园第五座公寓来说,它的升降机原本一次可承载10个乘客,而在被偷去几块铸生铁后,只能承载6人踏板,当更多的铸生铁被偷走后,升降机就完全无法操作。"
玫瑰园第五座公寓共有两台升降机,其中一台的铸生铁被大量偷走而无法操作,另一台则被偷走几块,结果只能承载6人。

铸生铁市价逾千元

在受询时他说,根据公寓管理员告诉他,一块铸生铁的市价是1100令吉,还不包括安装费。
"不过,被偷走的铸生铁如拿去黑市售卖,只值50令吉。"

他说,根据他向亚依淡新市镇公寓的管理机构助理经理罗拔了解,该区共有20座公寓从去年12月开始陆续发生升降机无法操作事件,而在他们检查下,发现全是因为铸生铁失窃引起的。

他说,管理机构在发现此现象后,于是1月30日向警方报案,而他在最近向警方跟进时被告之,警方是援引刑事法典第379条文(偷窃)调查,而目前尚未逮捕到任何嫌犯。

"令我感到遗憾的是,虽然管理机构在1月30日报案,可是警方却一直没有联络他们,直到我告诉警方,我将在今天巡视时,警方昨天才叫管理机构的负责人去问话。"

黄汉伟:窃匪拥技术背景
黄汉伟表示,警方必须正视这个案件,因为偷窃的不是一般人,应该是拥有升降机技术背景的窃匪,而且单是亚依淡新市镇就有20栋公寓中招,加上听闻水池路及大路后的公寓也一样面对同样的问题,因此相信是一个非法集团在行此勾当。

"我首次听到升降机被偷铸生铁事件。"

不必更换铸生铁
提到这些公寓是否有装闭路电视时,他说,虽然一些有,但管理机构在检查闭路电视后找不出疑点。
"这是因为,相信窃匪是假冒升降机维修员行窃,因为要打开升降机的上端以及搬出每一块50公斤的铸生铁而不被当地居民起疑,是不可能的事。"

因此他促请各公寓居民,如果发现升降机维修员搬动铸生铁,可展开"公民逮捕"行动,因为铸生铁是不必更换的。他说,随着发生铸生铁被偷事件后,亚依淡新市镇公寓管理机构已将各公寓升降机的铸生铁锁死,以防止再被偷窃。

As reported in China Press

【今日北馬頭條】宵小橫行20組屋搬平衡錘 偷到升降機癱了  • 黃漢偉巡視玫瑰園時,查看當地組屋升降機的情況。左下角為每塊重達50公斤的平衡錘。
.地點︰亞依淡新市鎮.
 (檳城28日訊)亞依淡新市鎮超過20座高樓組屋,近月被竊走共295個升降機平衡錘(Counterweight),損失約30萬令吉,讓部分組屋居民生活受影響。
 亞依淡區州議員黃漢偉今日巡視亞依淡玫瑰園第5座組屋后,在亞依淡新市鎮管理公司副經理羅伯特的陪同下,在記者會上揭發此事。

3萬居民受影響

 他說,農曆新年期間接獲居民投訴指玫瑰園的升降機不能操作,展開調查后發現,亞依淡新市鎮裡9個房屋計劃,如迪沙拜白杜麗、迪沙德里瑪、斯里水晶園、玫瑰園等,其組屋的升降機平衡錘大量被竊,影響升降機操作的事故。
 他說,共過20座組屋面對相同問題,若以每座組屋有2部升降機計算,受影響的約有40個升降機。這些高樓居民有約3萬名。
 他在向維修公司了解后,發現其他地區如水池路及大路后的組屋也發生同樣事故。

每塊平衡錘50公斤

 黃漢偉解釋,平衡錘是平衡升降機的一種零件,每座升降機至少有26塊平衡錘。若被竊,將導致升降機不能負荷一定的重量,嚴重者甚至無法操作。

 "以玫瑰園為例,當地共有5座組屋,每座有兩台升降機,但目前其中兩座組屋只有1台可運作,每次只能容納6人。"

 根據他向維修公司了解,每塊平衡錘重量為50公斤,每塊的市價達1020令吉。換言之,被竊走的295塊平衡錘,價值約30萬令吉。

 他說,由于平衡錘每塊重量50公斤,行竊者不能單獨行事,因此相信是集團式偷竊行為,當中也涉及有技術知識的人士。

Respons Pengikut Twitter Terhadap Pendedahan Bapa Saiful

Posted: 08 Mar 2013 09:45 PM PST


Berikut ialah respons pengikut twitter mengenai isu pendedahan bapa Saiful yang GB petik dari Sinar Harian.

Tun Faisal @tunfaisal: "'Timing' PRU13, isu Azlan dijadi peluru puak sana untuk cuci Anwar, juga alih sentimen isu ceroboh Sulu yang sangat positif pada kerajaan Agendanews."

Tun Faisal @tunfaisal: "Sumber-sumber kata puak sana memang dah lama nak cekup bapa Saiful lebih-lebih lagi dapat tahu dia hadapi tekanan tak kerja dan kes liwat anaknya."

MiLo SuaM @milosuam: "Apa Saiful Bukhari mohon maaf kepada Anwar kerana memfitnah"

Dr Mohd Asri @realDrMAZA: "Bapa Saiful mengaku semua tuduhan itu dirancang dan fitnah. Kalau begitu, kesian kepada yang dituduh, dizalimi dan dimalukan begitu rupa."

The Jkkk man™ @Jkkkfanclub: "Saiful Bukhari dah boleh mandi wajib dan basuh berak mulai hari ini. - berita bernipu. Ntah apa perasaan macai yang..."

PanglimaPerangCyber @panglima_cyber: "Sungai Setia : Setelah 3 minggu hilang akhirnya bapa Saiful muncul mempertahankan Anwar: Keluarga Saiful Bukha..."

Fariz musa @farizmusa: "Lepas ni mesti Saiful akan jadi relevan semula bagi Umno! Mesti Saiful dibayar lagi mahal untuk menafikan kenyataan bapak dia. Tengah duk fikir,"game" baru?

Dzulkefly Ahmad @DrDzul: "Deepak, Bala now Saiful's Dad..."

@PapaGomo @PapaGomo: "Duit, Anwar dah beli bapak Saiful."

Follow @PapaGomo @PapaGomo: "Anwar dah kantoi isu penceroboh Sulu hari ni nak divert isu lain."

Faekah Husin @faekah_qkn5: "Kes Saiful - jika bukan hari ni, hari esok, jika tidak esok, minggu depan jika tahun ini juga belum, jangan gulana- kebenaran pasti tertegak!!"

Khairy Jamaluddin @Khairykj: "Memandangkan bapanya mendakwa wujudnya 'perjury' dan membawa anaknya melakukan sumpah laknat, kita harus dengan apa Saiful hendak berkata."

Khaleeq Shahzada @khaleeqshah: "Bila dia kata tak berlaku? Bukan dia kata konspirasi ke? @eastern_metal: Kebenaran terserlah. Bapak Saiful dakwa liwat tidak berlaku."

MiLo SuaM @milosuam: "Kalau bapa Saiful tak minta maaf kepada Anwar pun gua memang tak percaya Liwat II. Bukti semua tak masuk akal, macai bolehlah percaya."

Ulasan GB

GB tertarik untuk mengulas dua twitter dari dua orang macai UMNO.

Pertama dari @tunfaisal yang menyatakan isu pendedahan bapa Saiful ini ialah taktik Anwar untuk alih isu pencerobohan Sulu.

Isk, djika demikian persepsi @tunfaisal, maka orang pun boleh berpersepsi bahawa isu pencerobohan Sulu itu adalah percubaan Najib untuk mengalihkan isu pendedahan Bala dan Deepak mengenai penglibatannya di dalam pembunhan ALtantuya(?)

Kedua mengenai dakwaan @papagomo kononnya Anwar dah beli bapa Saiful. Di dalam sebuah blog pencacai (samaremas.blogspot.com), kononnya RM1 juta diberikan kepada Saiful dan digunakan satu video lama sekitar trahun 2008/2009 iaitu semasa Saiful masih menjadi pembantu Anwar untuk menjustifikasikan ada pertemuan diantara bapa Saiful dan Anwar untuk "urusniaga RM1juta" itu.

Ternyata pencacai-pencacai UMNO macam cacing kepanasan dengan isu pendedahan ini... hehehe

Cowardice and desperation know no bounds

Posted: 08 Mar 2013 05:22 PM PST

So five years have whizzed by our country and we are not any closer towards knowing when the next General Elections will be called.

During this time, we have had two primes ministers of this country. The first one resigned about a year after the General Elections in 2008, pressured out by the warlords in his own political party, after a less-than-successful campaign. The second one simply inherited the position after some hefty political manouevrings within his own party.

But this second prime minister, Najib Razak, had no mandate of his own. In fact, he had also only squeezed through in his own parliamentary seat. He hasn't been exactly impressive in his management style.

Mesti ada gaya, that's what we used to say about some of those society misfits in the past who had no substance but relied on external appearance to succeed in life. Well, I guess the same expression describes Najib Razak pretty well too. He may look suave and confident because of his image consultants but I tell you, he is no better than any privileged kid that does is ignorant or chose to ignore the hardship of the common people, especially the poorer members of our society. Imagine him saying that it was quite enough for people to spend about RM41 a month on essential foodstuff. Come on, that comment is so typical of his sheer detachment from the real world. While people are caught in a spiral of ever-increasing costs, he had the temerity to come out with such a statement.

So while he looks suave and confident outside, it is all a sham business inside his shell. He has simply no confidence or otherwise he would have called for his own political mandate during the past four years since he deposed Ahmad Abdullah Badawi.

In this regard, he is a coward, a gentleman, no. If he keeps saying that he is ready and his party is ready, then why won't he ask for Parliament to dissolve? Why won't he go back to the people if his party is so confident? Why has the eighth of March come round without him calling for a fresh mandate? Why only allow Parliament to be dissolved automatically on 28 April 2013, which many people are suspecting?

Because he is not prepared to lose. Even right now, the opinion in many circles is that his government is now in caretaker mode although the Election Commission was quick to play this down.  I wouldn't be surprised if the election commission itself then plays its part to extend this caretaker regime's hold on power for the full 60 days before elections.

With such desperation, it is no wonder that we see a ruling regime that is in desperation to cling onto power at all costs, including using scare tactics and violence. This will surely be a very dirty phase we are entering in this country.ca-pub-5430283382112812

Semua Kena Gedebung..tapi hak orang cakap betul dak..

Posted: 08 Mar 2013 10:39 PM PST

Tukang cleaner rumah saya pun cakap sama..kalau kerajaan siang2 anta askar ke Sabah, kan senang..

Tidak syaklah ni mesti angkara kerajaan Filipina dan semestinya peranan Amerika terselit pakat sama..mereka kan 'boss' dunia..
Sebab tu Sultan Sulu beraninya..seolah2 sudah mendapat restu..

Topeng2 kuasa besar yang tamak sudah menjalar ke arah negara kita yang ibarat sebutir berlian/mutiara yang berkelip2an di mata dunia...nafsu dengki dan haloba sudah memuncak kian lama..
Malaysia kini menjadi negara rebutan di Asia Tenggara.

Mula2 kerajaan kita mengikut lunas undang2..kita hanya serahkan pada commando PDRM.
Tapi bila pengganas Sultan Sulu melancarkan stail peperangan tanpa setitik belas kesian ..

Maka terpaksalah kita turunkan ribuan tentera kita.
Berbekal dengan doa dan sebahagian alatan ketenteraan kita yang canggih, askar2 kita memburu mereka habis2an.

Barulah takut..merayu Sultan Sulu mintak genjatan senjata!
Bodohlah Filipina dan Amerika kalau nak cari pasal dengan kerajaan Malaysia.

Menjelang PRU 13, mereka nak hiruk pikukkan negara kita.
Nak suruh kita rakyat Malaysia berbunuh2 antara satu sama lain memandangkan situasi politik terkini terlalu panas.

Nak suruh tamatkan riwayat politik Anwar Ibrahim..biar PM dan BN nampak zalim.
Hampir semua kekecohan yang melanda negara di tuduh ketua pembangkang yang terlibat.
Kalau boleh hukum gantung sabit khianat kepada negara..akan berkecamuk dan huru hara lah Malaysia yang sebenarnya utamakan kedamaian.

Pembangkang pulak menuduh kerajaan mencaturi segala kejadian yang ngeri dan kejam di Sabah.

Kita janganlah lupa.. bedebah2 dari seberang lautan yang menangguk di air keruh tengah memandang dengan air liur meleleh..puashati mereka!
Mereka tidak sabar hendak mencampuri tangan, kononnya berniat menolong kita...Wallahhualaam..

*Janganlah pihak2 BN dan PR melatah..PRU 13 sudah terpacak di depan pintu pagar Putrajaya.
Bertandinglah secara aman demi kepentingan kami rakyat jelata yang hanya mempunyai kebebasan mental mengundi kerajaan citarasa kami.*

Pihak penceroboh tak sangka..rakyat Malaysia telah bersatu teguh menyarankan dan mendesak kerajaan menghantar ATM membantu PDRM dalam melenyapkan agenda jahat mereka..

Semoga Allah SWT melindungi negara Malaysia daripada ditelan senyap2 oleh mana2 kuasa asing yang berhati syaitan yang menghasut kita berbunuh sesama orang Islam. 
Ameen..

Kepada ATM, PDRM dan semua pihak yang sayang negara kita dari dicerobohi dan ditakluki, samada berperang secara fizikal maupun sekadar bercakap dengan semangat berkobar2..kita doa semoga Allah SWT sentiasa memberkati perjuangan dan pendirian kita yang bertujuan suci dan ikhlas mengekalkan kedaulatan bumi Malaysia yang tercinta...
Ameen..

Kepada semua anggota2 PDRM yang terkorban, kami rakyat Malaysia akan bersedih pilu untuk selama2nya.

Kepada roh2 mereka yang beragama Islam samada perwira2 negara yang gugur mempertahankan negara kita maupun anggota2 pengganas Sulu...Astaghfirullahhal'azeem..Astaghfirullahhal'azeem..
AlFatihah...

Pengakuan Bapa Saiful Bukti Nyata UMNO Semakin Berkecai!

Posted: 08 Mar 2013 07:17 PM PST


Dalam keadaan terdesak, UMNO pula cuba melawan bom nuklear yang diletupkan oleh Bapak Saiful dengan mengadakan sidang medianya tersendiri. Di dalam sidang tersebut yang baru sahaja selesai dilangsungkan, Saiful pula cuba mengajar bapaknya untuk kembali ke pangkal jalan.

Semua orang sahaja tersenyum melihat gelagat UMNO yang kini bagai cacing kepanasan. Anak pula yang mengajar bapa.

Nasib UMNO kini benar benar mirip kerajaan Jepun dan Nazi semasa pengakhiran Perang Dunia Kedua dimana ramai cuba meninggalkan kapal bahteranya yang nampak sudah nak karam.

Pertama, pengakuan bapa Sayful sekali gus menghancurkan segala percubaan untuk mempalitkan Dato Seri Anwar Ibrahim dengan pelbagai isu. Ianya menghancurkan percubaan mempalitkan Dato Seri Anwar dengan isu pencerobohan Lahad Datu, ianya menghancurkan percubaan mempalitkan DSAI dengan isu China Doll, ianya menghancurkan percubaan mempalitkan DSAI dengan isu Sodomi 1 dan Sodomi 2.

Ini kerana, semakin lama DSAI cuba dipalitkan dengan seberapa banyak isu yang boleh, maka semakin sukar ianya untuk dipercayai oleh rakyat jelata. Dengan adanya pengakuaan Bapa Saiful, maka rakyat telah mendapat bukti jelas yang segala segalanya hanya perbuatan jahat yang bertujuan untuk memfitnah DSAI dan mewujudkan persepsi negatif terhadapnya.

Kedua, pengakuan bapa Sayful umpama meletupkan peluru berpandu di kampung UMNO. UMNO telah menghabiskan masanya berkempen secara habis habisan untuk membunuh karektor politik DSAI. Tujuan UMNO bukannya untuk memuliakan diri mereka tetapi untuk membuat DSAI kelihatan lebih teruk dari mereka.

Tetapi sekarang sebaliknya yang berlaku. Dahlah UMNO sinonim dengan pemimpin lemah, tidak patriotik, perasuah, kurang pandai, penuh dengan masalah dalaman, rasa bongkak, tidak demokratik, mata duitan dan mencipta isu demi survival politik, racis, berfikiran sempit tetapi kini mereka bakal dikategorikan sebagai pemfitnah.

Dengan adanya pengakuan bapa Sayful ni, maka UMNO tiada lagi sebarang lunas ataupun landasan untuk berkempen. Kalau nak berkempen kononnya pemimpin UMNO ni satu satunya pemimpin Melayu yang disegani, tak boleh kerana orang yang mendengar tu muntah.Kalau nak berkempen kononnya mereka pejuang Melayu terakhir - tak boleh kerana Perkasa dah ambil tempat tu terlebih dahulu. Kalau nak berkempen konnonya UMNO ni mempertahankan kedaulatan negara - tak boleh kerana UMNO mendalangi projek IC yang ditolak lebih 90% pengundi. Kalau nak kempen kononnya "Anwar Ibrahim itu ..." tak boleh. Tak sampai UMNO nak habiskan ayatnya orang dah lempar slipar!

Berkecai UMNO di cawangan. Berkecai UMNO di bahagian. Berkecai UMNO di siber. Berkecai UMNO di prasana antarabangsa. Berkecai!

Maka berlumba-lumbalah tikus meninggalkan bahtera UMNO yang sudahpun dah nak karam. Tan Sri Musa, yang sekian lama cuba menjadi mahluk dua alam dijangka akan berbuat sama. Kemudian ianya akan diikuti oleh bekas orang kuat UMNO sehingga tiada lagi pelampung keselamatan.

Dan setelah itu, maka berkaramlah bahtera UMNO sambil disambut sorakan dan tepuk tangan oleh kesemua rakyat Malaysia.


IMAM Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Pohigi mendedahkan konspirasi terhadap Ketua Umum KeADILan, Anwar Ibrahim yang dirancang oleh Timbalan Perdana, Najib Razak. Dalam temuramah eksklusif dengan Suara Keadilan, Ramlang berkata seorang pegawai khas kepada Najib telah mengaturkan segala persiapan upacara sumpah yang dilakukan oleh Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan disaksikan oleh beliau sendiri.

How China came to worship the mango during the Cultural Revolution

Posted: 08 Mar 2013 02:30 PM PST


Now the 18-month-long episode, which came at the height of the Cultural Revolution, has been unearthed by a new exhibition.

The mango mania began in the autumn of 1968 when Pakistan's Foreign minister arrived in Beijing and presented Chairman Mao with a case of the fruit.

In turn, the Great Helmsman decided to use the exotic fruit, then utterly unknown in most of China, to make a political statement.

He sent the case, containing roughly 40 mangoes, to a group of workers occupying the campus of Tsinghua university.

Astonished by the miraculous gift, they decided to send one mango to each of Beijing's most important factories.

READ MORE HERE.

No comments: