Wednesday, March 13, 2013

Photos taken on 5 years anniversary as Penang State EXCO

Photos taken on 5 years anniversary as Penang State EXCO


Photos taken on 5 years anniversary as Penang State EXCO

Posted: 13 Mar 2013 08:48 AM PDTOn 13-3-2008, I sworn in as Penang State Executive Councillor together with my colleagues. Today it is exactly 5 years anniversary. We celebrate our 5 years anniversary at Level 5, Komtar.

[BONGKAR] Najib Ada 3 Nama! Kesahihan Angkat Sumpah Najib Dipersoalkan.

Posted: 13 Mar 2013 04:00 PM PDT


Mengapa sumpah jawatan PM Najib secara rahsia?

Bekas Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman, Datuk Mat Zain Ibrahim meggesa Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa menjelaskan tiga perkara yang menyebabkan beliau menyoal sama ada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersungguh-sungguh untuk mempertahankan kedaulatan negara.

Dalam sepucuk surat terbuka kepada Ali, Mat Zain menjelaskan tiga perkara tersebut iaitu kesahihan sumpah jawatan Najib sebagai Perdana Menteri yang dibuat secara rahsia, nama Najib yang berlainan dan status kerajaan yang memerintah selepas 8 Mac 2013.

"Najib telah mengangkat sumpah jawatan, taat setia dan sumpah simpan rahsia menggunakan bentuk sumpah yang lain daripada yang ditetapkan dalam Jadual Ke-6 Perlembagaan.

"Di sini lah timbul persoalan sama ada Najib layak menjalankan fungsi-fungsi jawatan Perdana Menteri memandangkan sumpah beliau tidak mengikut perlembagaan.


"Jika dalam lain-lain perkara, Najib bertegas untuk mengikut perlembagaan, mengapakah pula dalam perkara penting, iaitu mengangkat sumpah jawatan dan sumpah simpan rahsia beliau enggan mengikut bentuk sumpah yang telah ditetapkan semenjak wujudnya perlembagaan itu?

"Jika semua Menteri dan Timbalan Menteri boleh lakukan,mengapa tidak beliau?

"Secara peribadi saya menyatakan bahawa sumpah jawatan dan sumpah simpan rahsia yang diikrarkan oleh Najib pada April 2009 tidak memenuhi ketetapan perlembagaan. Oleh demikian beliau tidak layak atau berkuasa menjalankan apa-apa fungsi jawatan Perdana Menteri atau melaksanakan kuasa yang diperuntukkan oleh perlembagaan dan undang-undang lain kepada seorang Perdana Menteri," kata Mat Zain dalam surat tersebut.

Najib ada 3 nama

Mat Zain turut menyoal kewujudan tiga nama Perdana Menteri ekoran tindakan Najib yang menggunakan nama Muhammad di hadapan namanya.

"Ketika mengangkat sumpah jawatan sebagai PM ke-6 pada April 2009,dengan lafaz Wallahi,Wabillahi,Watallahi, beliau menyebutkan nama beliau dengan terang dan jelas sebagai Muhammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak.

"Semasa mengikrarkan affidavit-affidavit pada September 2011, beliau menegaskan nama beliau sebagai Najib bin Tun Haji Abdul Razak dengan menggugurkan nama Muhammad dari nama beliau.

"Sementara ketika menandatangani Ikrar Integriti PRU-13 pada Februari 2013 pula,beliau memberikan nama beliau sebagai Najib Razak sahaja, dengan menggugurkan nama "Muhammad" dari nama beliau dan nama "Abdul"dari nama allahyarham bapa beliau.

"Isteri Perdana Menteri,Datin Seri Rosmah Mansor pula, mengikrarkan dalam affidavit berasingan pada 21 September 2011, bahawa nama suami beliau ialah, Najib bin Tun Hj.Abdul Razak. Dengan demikian itu mengesahkan nama suami beliau tidak ada nama Muhammad atau Mohd.

Mat Zain turut menyoal status kerajaan persekutuan yang dibentuk pasca pilihan raya umum Mac 8, 2008 kerana tempoh lima tahun kerajaan telah tamat minggu lepas.

Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen di mana pilihan raya diadakan dalam tempoh lima tahun selepas mandat. -FMT

Kingswood High School, Kalaw, Southern Shan State, Myanmar

Posted: 13 Mar 2013 07:01 AM PDT

scan0003

scan0004 scan0005 scan0006 scan0007 scan0008 scan0009 scan0010 scan0012 scan0013 scan0014 scan0015 scan0016 scan0017 scan0018 scan0019


Pencerobohan Sabah: Hal-hal Yang Perlu Kita Ketahui

Posted: 13 Mar 2013 07:41 AM PDT


Mari kita beri tumpuan pada Isu Lahad Datu :

1. Pengkhianatan UMNO dengan menabalkan Si Kiram menjadi Sultan Sulu sedangkan Si Kiram bukan waris yang sah..

2. Kiram diberi IC Malaysia.

3. Kiram bersekongkol dgn Tun Mahather membawa masuk warga philipinan dari sukul Tausug dan sulu secara berama di Sabah dan diberikan IC Malaysia utk mengundi dan memenangkan BN dalam Pilihanraya Sabah.

4. Melantik Kiram menjadi Timbalan pegawai daerah Kudat

5. Kiram menjadi Ahli UMNO Sabah.

6. Kiram menyandang jawatan Pengerusi PEKIDA Sabah.

7. Menjadikan Kiram sebagai kroni yg menjadi salah seorang paraih ikan yg terbesar di Sabah.

8. Rata-rata puak yang memberontak di Sabah (kebanyakannya) adalah Ahli UMNO.

9. Jika berlaku perbalahan dari kalangan Tausug / Suluk dgn warga tempatan Sabah yg sebenar maka pihak berkuasa lebih memihak puak Tausug dan Sulu kerana mereka dilindungi oleh UMNO Sabah.

10. Kegagalan Kerajaan UMNO menjaga keselamatan dan Kedaulatan Negara menjaga perairan negara dan lambat bertidak terhadap para pemberontak..

Sebab tu PM tak berani utk membawa Kes Lahad Datu ni ke meja rundingan sebab akan terbarai dan terburai semuanya...

Note :

Kini Kami Rakyat Malaysia mendesak agar Persidangan Tergempar Parlimen diadakan secepat mungkin kerana ianya adalah isu kedaulatan Negara.. Apa yang Najib takutkan jika benar beliau di pihak yang benar.. -sumber:fb Bekas Penyokong UMNO


Lagi Bukti Pemberian Kad Pengenalan (IC) Kepada Pendatang Haram Dari Filipina Bila Turut Di Serta Kad Keahlian UMNO.Mungkin semasa melaksanakan projek berkenaan untuk satu tujuan, "Dalang Utama" atau pemikir projek berkenaan tidak terfikir akan implikasi dan risiko di sebalik projek berkenaan di kemudian hari.

Gara-gara projek IC ini membolehkan penceroboh berselindung di sebalik 'legalasi' berkenaan atau menjadikan waris warah mereka sebagai benteng untuk melindungikan diri.

Ini terbukti apabila ada di kalangan penceroboh itu terdiri dari rakyat Filipino yang sudah memilihi kad pengenalan legal negara ini. Terdapat di kalangan penceroboh yang mati katanya memiliki kad pengenalan Malaysia. Sejauh mana kebenaran belum ada kepastian tetapi kerajaan tentu ada maklumat ini. Pihak berkuasa tidak perlu menyembumyikan perkara ini dan patut dijelaskan secara terbuka tanpa memikirkan implikasi politik. Kebodohan diri yang memudaratkan umum elok diakui dan didedahkan.

Kita anggaplah tidak ada penceroboh yang mati itu memegang kad pengenalan Malaysia. Kita anggap mereka semua adalah rakyat Filipino bangsa Sulu?

Setakat ini seperti mana dijelaskan oleh pihak keselamatan dan berkuasa, mereka tidak berjumpa apa-apa dokumen di tubuh penceroboh yang dibunuh dalam Operasi Daulat? Jadi pihaknya tidak dapat mengenal inditatas penceroboh itu apakah mereka orang Filipino yang diberikan kad pengenalan atau tidak.
-fb
Tenaga risikan negara diguna bagi tujuan politik, dakwa Ghafir

Kegagalan agensi perisikan negara mengesan awal akan pencerobohan di Lahad Datu, Sabah adalah punca utama banyak nyawa telah terkorban dalam insiden berkenaan.

Menurut bekas Leftenan Jeneral (B), Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid, jika anggota perisikan menumpukan kepada usaha mengesan lebih awal akan kemasukan penceroboh dari negara luar, maka insiden di Lahad Datu dapat dielakkan.

"Apa yang saya hendak tekankan perisikan tak berfungsi sehinggakan mereka yang masuk ini tidak dapat kita ketahui.

"Keupayaan mereka dari segi perisikan luar negara, badan dan aset mereka digunakan bagi tujuan operasi politik,"
dakwa beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, di sini, hari ini.

Malah dakwanya anggota perisikan negara seolah-olah sudah "hilang kepakaran dan aset" untuk menjalankan kerja-kerja perisikan bagi menjaga benteng pertahanan negara.

Beliau meminta seluruh rakyat Malaysia menggesa kerajaan agar memohon maaf atas kegagalan menangani insiden di Lahad Datu sebelum keadaan menjadi parah dan membawa banyak kematian anggota keselamatan.

"Apa yang berlaku setelah 23 hari, lebih kurang, barulah kita hendak bertindak,"
katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mendesak kerajaan untuk memastikan waris kepada wira negara yang telah terkorban diberikan jaminan pendidikan, perumahan dan pelan insurans kesihatan sebagai mengenang jasa ketua keluarga mereka yang telah terkorban.

"Untuk maksud ini saya menggesa rakyat Malaysia untuk bersatu atas prinsip dan pendirian yang jelas demi kemakmuran dan keselamatan rakyat Malaysia," ujar beliau.

Menurut Azmin, pihaknya turut dapat mengesan isu keselamatan di Lahad Datu dan Semporna ini cuba dialihkan kerana kegagalan kerajaan menanganinya.

Sementara, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sekali lagi mengulangi gesaan supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan sidang tergempar Parlimen bagi membincangkan isu keselamatan negara dan seterusnya mencari jalan penyelesaian untuk jangka masa panjang.

Dalam perkembangan terbaru, polis membuka dua kertas siasatan berhubung insiden pencerobohan di Lahad Datu.

Pihak polis sudah pun berbincang dengan Peguam Negara bagi menentukan tindakan berdasarkan undang-undang yang akan dikenakan kepada mereka yang ditahan kerana disyaki mempunyai kaitan dengan militan.

Malah polis juga difahamkan akan mengambil tindakan terhadap pihak yang memperlekeh dan mempersoal tindakan anggota keselamatan yang terkorban dan cedera dalam Op Daulat.

Bahkan mereka yang menyebar ulasan negatif mengenai tindakan pasukan keselamatan juga akan berhadapan tindakan undang-undang.
-SH
Success Principles

Posted: 13 Mar 2013 04:30 AM PDT

Here are some Success Principles to help everyone to achieve their goals in life.

They are very simple and easy to apply in day to day life. Wishing everyone lots of success in their lives!

CLICK HERE to view the beautiful and inspiring slides.

Have a lovely evening.

More Gadgets? Are you kidding me?

Posted: 12 Mar 2013 11:30 PM PDT


Please read this all the way through! It's a good laugh! AND really quite true!!

It is a good laugh for people in the over 50 group !!! Thanks to Angela who sent this to me.

When I bought my Blackberry, I thought about the 30-year business I ran with 1,800 employees, all without a cell phone that plays music, takes videos, pictures and communicates with Facebook and Twitter. I signed up under duress for Twitter and Facebook, so my seven kids, their spouses, 13 grand kids and 2 great grand kids could communicate with me in the modern
way. I figured I could handle something as simple as Twitter with only 140 characters of space.

That was before one of my grandkids hooked me up for Tweeter, Tweetree, Twhirl, Twitterfon, Tweetie and Twittererific Tweetdeck, Twitpix and something that sends every message to my cell phone and every other program within the texting World.

My phone was beeping every three minutes with the details of everything except the bowel movements of the entire next generation. I am not ready to live like this. I keep my cell phone in the garage in my golf bag.

The kids bought me a GPS for my last birthday because they say I get lost every now and then going over to the grocery store or library. I keep that in a box under my tool bench with the Blue tooth [it's red] phone I am supposed to use when I drive. I wore it once and was standing in line at Barnes and Noble talking to my wife and everyone in the nearest 50 yards was glaring at me. I had to take my hearing aid out to use it, and I got a
little loud.

I mean the GPS looked pretty smart on my dash board, but the lady inside that gadget was the most annoying, rudest person I had run into in a long time. Every 10 minutes, she would sarcastically say, "Re-calc-u-lating."
You would think that she could be nicer. It was like she could barely tolerate me. She would let go with a deep sigh and then tell me to make a U-turn at the next light. Then if I made a right turn instead. Well, it was not a good relationship. When I get really lost now, I call my wife and tell her the name of the cross streets and while she is starting to develop the same tone as Gypsy, the GPS lady, at least she loves me.

To be perfectly frank, I am still trying to learn how to use the cordless phones in our house. We have had them for 4 years, but I still haven't figured out how I can lose three phones all at once and have to run around
digging under chair cushions and checking bathrooms and the dirty laundry baskets when the phone rings.

The world is just getting too complex for me. They even mess me up every time I go to the grocery store. You would think they could settle on something themselves but this sudden "Paper or Plastic?" every time I check out just knocks me for a loop. I bought some of those cloth reusable bags to avoid looking confused, but I never remember to take them with me.

Now I toss it back to them. When they ask me, "Paper or Plastic?" I just say, "Doesn't matter to me. I am bi-sacksual." Then it's their turn to stare at me with a blank look. I was recently asked if I tweet. I answered,
No, but I do fart a lot."

P.S. I know some of you are not over 50. I sent it to you to allow you to forward it to those who are. We senior citizens don't need any more gadgets. The TV remote and the garage door remote are about all we can handle.

I wish to send my heartfelt thanks and regards to Ko Harry Min and Daw Win Kyi @ Dr Seinn2 Min

Posted: 13 Mar 2013 03:19 AM PDT

Thanks a lot,  Ko Harry Min and his parent, my childhood friend Daw Win Kyi @ Dr Seinn2 Min.

You all have given me the best presents of my life, copies of our school magazines which are more than 52 years old. I could not describe how much I am happy and thankful to Ko Harry Min (Singapore) and his parents in Pyinmana, Myanmar.

In these 2 edition of Kingswood Star and magazines I got the pictures of my friends, teachers, head masters, school buildings, pictures of my two brothers and my oldest essay about my class printed in the magazine when I was at the fourth standard.

After 5th Standard examination, I left Kingswood High School Kalaw and never met or heard any news about my childhood friends. I wrongly thought that I am the only person who missed my childhood friends and old school. But my friends proved that I am wrong. They have not only kept these memoirs in good shape for more than 50 yrs but still care to send the copies to me, the old friend.

I wish to send my heartfelt thanks and regards to all of you.


[HOT] Siapa Taja Majlis Makan Malam Bersama PM Bernilai Lebih RM1 Juta Di Seremban?

Posted: 13 Mar 2013 05:40 AM PDT


PAS Negeri Sembilan hari ini mempertikaikan kos makan malam 'Beramah mesra bersama PM' anjuran Gabungan Persatuan Keturunan Cina Negeri Sembilan yang akan diadakan pada hari Sabtu 16 ini di Padang Majlis Perbandaran Seremban, bermula 7 malam.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Mohd Taufek Abdul Ghani berkata program yang berslogan 'Janji DiTepati' itu akan menyediakan 3, 000 ribu meja dan 30, 000 kerusi.

"Ini bermakna makan malam percuma akan disediakan kepada 30, 000 orang dan daripada maklumat yang saya terima, kos makanan untuk setiap orang adalah sebanyak RM30.00.

"Maka untuk menyediakan makanan untuk 30, 000 orang, pihak penganjur perlu menghabiskan wang sebanyak RM900, 000.

"Kos RM900, 000 untuk makanan sahaja dan itu belum dicampur dengan hadiah cabutan bertuah seperti sebuah kereta Proton Saga, lima motorsikal, lima set TV Plasma, 20 basikal, 100 baranag elektrik dan kos untuk mendirikan khemah, pembesar suara dan artis yang membuat persembahan.

"Logo kerajaan Negeri Sembilan turut dicetak dalam tiket cabutan bertuah.


"Persoalannya dari mana penganjur dapat peruntukan sebegini banyak untuk program ini? Ini satu pembaziran dan wang tersebut boleh dibelanjakan untuk perkara yang lebih manfaat, contohnya pembangunan sekolah jenis kebangsaan Cina," kata Mohd Taufek yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Paroi.

Tutup jalan

Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Negeri Sembilan, Yau Con Seng pula mempertikaikan tindakan menutup sebahagian daripada Jalan Yam Tuan pada hari Sabtu ini.

"Kerajaan Barisan Nasional kata perhimpunan Bersih menyusahkan orang ramai kerana banyak jalan kena tutup dan merugikan peniaga.

"Tetapi tidak mengapa pula kalau jalan ditutup untuk program ini. Bagaimana pula dengan masalah ruang tempat letak kereta? Apakah ia tidak akan menyesakkan bandar Seremban?

"Menawarkan hadiah cabutan bertuah seperti kereta dan motosikal mungkin untuk menarik lebih ramai masyarakat Cina hadir ke program ini, sekaligus memberi gambaran kepada Perdana Menteri bahawa masyarakat Cina menyokong penuh Barisan Nasional.

"Tetapi saya percaya, masyarakat Cina bijak. Mereka akan mengambil hadiah cabutan bertuah dan ketika hari mengundi akan mengundi calon Pakatan Rakyat," ujar Yau.

Sementara itu Timbalan Ketua Cabang PKR Seremban, Dr Mohamad Rafie Abdul Malek berpendapat kekerapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin turun padang ke Negeri Sembilan membuktikan kegusaran mereka bahawa Negeri Sembilan akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) nanti.

`Janji-janji'

"Mereka datang dengan janji-janji. Selama 54 tahun lepas, mereka tidak buat (kekerapan bertemu rakyat) sedemikian.

"Kini mereka sudah merasa bahang kemarahan rakyat Negeri Sembilan menolak Barisan Nasional.

"Maka sejak Februari tahun lepas Najib sudah datang ke Negeri Sembilan sebanyak empat kali dan jika sah beliau hadir Sabtu ini, maka sebanyak lima kali.

"Sementara Muhyiddin pula sudah enam kali turun padang di Negeri Sembilan termasuk paling terbaru pada hari Jumaat minggu lepas.

"Menariknya kawasan yang kerap dan berkali-kali Najib serta Muhyiddin berkunjung adalah kawasan-kawasan yang Pakatan Rakyat telah menang pada PRU 2008.

"Walaubagaimanapun semuanya sudah terlambat. Rakyat Negeri Sembilan tidak kira Melayu, Cina atau India sudah membuat keputusan dan nekad menolak Barisan Nasional pada PRU-13 tidak lama lagi," kata Mohamad Rafie. -FMT

Tulisan Fitnah terhadap che'GuBard lesap

Posted: 13 Mar 2013 01:47 AM PDT


Untuk yang ke entah berapa kalinya Utusan atau Lidah Rasmi UMNO disaman lagi.. seperti biasa juga kerana menyiarkan artikel berbentuk fitnah..

Kali ini oleh Chegubard pula.. kerana fitnah itu Chegubard SAMM menuntut RM 5 Juta sebagai gantirugi dan pampasan daripada Utusan.

Notis tuntutan telah dikeluarkan oleh kumpulan peguam Sazali &Lim, dihantar ke pejabat Utusan di Cheras pada jam 3 petang semalam.

Notis tersebut juga telah diakui terima oleh wakil ketua pengarang.


Ketika notis dihantar, saudara Md Sani Md Shah dan juga saudara Yaser Sheikh Abdul Rahman tidak dibenarkan masuk ke pejabat utusan dan hanya berlegar di luar.

Setelah beberapa kali berbincang dengan pengurusan, akhirnya wakil utusan yang juga dikatakan setiausaha kepada Ketua Pengarang setuju untuk cop dan tandatangan akuan terima.

Utusan Malaysia sebelum ini telah menyiarkan sebuah rencana bertarikh 14.01.2013 di atas tajuk "Medan Perah Duit Rakyat".

Rencana tersebut disiarkan di dalam portal Utusan Online yang boleh diakses di alamat berikut;

http://www.utusan.com.my/utusan/rencana/20130114/re_01/medan-perah-duit-rakyat

Tapi kalau korang klik di link itu.. image di bawah akan terpapar..


Tapi.. tak apa.. cache masih ada.. ini artikel yang telah di print screen..


Kandungan rencana tersebut khususnya di perenggan ke 13 telah menyebut;

"Apa yang menimbulkan persoalan ialah CheguBard (Badrul Hisham Shaharin) sebelum itu telah membuat pengumuman pada awal majlis bahawa kutipan derma pada malam menjelang Himpunan Shamsidar ialah RM30,000."

Petikan dari rencana seperti di atas bukan sahaja tidak benar, merupakan manipulasi dan putar belit serta terjumlah kepada fitnah jahat kepada Chegubard dan juga SAMM.

Justeru, antara yang gantirugi dan pampasan yang dituntut kepada utusan adalah seperti berikut;

1. Membayar gantirugi dan pampasan sejumlah RM 5,000,000 (Ringgit Malaysia: Lima Juta) sahaja.

2. Permohonan maaf tanpa 'reservation' daripada pihak Utusan dan permohonan maaf ini hendaklah disiar secara bertulis dalam akhbar Utusan Malaysia versi cetak dan juga Utusan Online muka hadapan tiga hari berturut-turut

3. Utusan adalah dilarang dari menulis dan/atau menyiarkan tulisan yang sama yang berbentuk fitnah kepada Chegubard dan SAMM.

4. Rencana tersebut hendaklah ditarik balik dari portal tersebut. Notis juga menyebut dua penama iaitu Ketua Pengarang Utusan sebagai penama pertama dan juga Mohd Asron Mustapha yang juga penulis rencana sebagai penama kedua. 
 

DBKL Dog Pound To Work With MIAR On Stray Management

Posted: 13 Mar 2013 01:28 AM PDT

PETPOSITIVE NEWSFLASH!

DATELINE KUALA LUMPUR:

aNt's aNgle: 

Congratulations are in order to Shalinee Fernandez and Puspa Rani of the Malaysia Independent Animal Rescue for their breakthrough with City Hall of Kuala Lumpur (DBKL).

The local council has graciously extended their hands of cooperation to the animal welfare NGO to work with them on stray management issues together

Utusan Menipu & Memfitnah Lagi, UMNO BN Baling Telur, Dituduhnya PAS

Posted: 13 Mar 2013 02:12 AM PDT


PAS Jelebu, Negeri Sembilan menafikan laporan Utusan Malaysia yang mendakwa pihaknya melontarkan telur ke arah penceramah BN di Felcra Ayer Hitam Isnin lalu.

Timbalan Yang Dipertua (YDP) PAS Jelebu, Nor Hanif Selamat sebaliknya berkata, dalam kejadian kira-kira jam 9.40 malam itu, mereka sebenarnya menjadi mangsa balingan mercun, botol, batu dan telur.

Malah, katanya, ia juga mengakibatkan tiga orang yang hadir ke ceramah Pakatan Rakyat berdekatan tempat itu anjuran kawasannya cedera terkena botol yang didakwa dibaling penyokong BN.

"Kita tidak membalas balingan yang dibuat. Suasana tegang semasa YDP Jelebu berucap. Selepas itu pihak polis minta tangguh ceramah.

"Mereka (BN) baling mercun, botol, batu dan telur. Telur yang dibaling ada dua jenis. Yang biasa dan telur tembelang.

"Cuma ada yang mereka baling tak sampai sebab jarak mereka dengan kawasan ceramah 50 meter," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Utusan: Kena ADUN Sg Lui

Pihaknya juga berkada ada membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jempol semalam tentang kejadian itu.

"Pada hari kejadian, pihak polis dah ada awal dah masa ceramah bermula. Balingan memang pada kita.

"Pihak polis tak buat apa-apa. Jadi semalam, selaku penganjur, kami buat laporan polis," katanya lagi.

Utusan Online semalam melaporkan, kira-kira 15 penyokong PAS membaling telur ke arah penceramah BN iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Lui Datuk Zainal Abidin Ahmad sehingga terkena lengan.

Laporan itu juga menyebut, Presiden Pertubuhan Gerakan Memartabat Perjuangan Negara (GMPN), Mejar (B) Razali Zakaria yang turut sama berada di situ turut terkena balingan telur di bahagian badan.

Sementara itu, di pihak Pakatan, ceramah mereka sepatutnya dihadiri oleh Naib Presiden PKR Tian Chua tetapi dibatalkan dan digantikan dengan Penyelaras JINGGA 13 Fariz Musa setelah mendapat maklumat awal berhubung rancangan "kekacauan" itu.

"Saya dah beritahu Tian Chua awal-awal supaya jangan datang. Sebab kita dapat maklumat mereka akan turun, jadi sebab bimbang keselamatan Tian Chua kita batalkan dia dan ganti dengan Fariz Musa. -mk

Ulasan GB

Utusan ni memang tak takut Tuhan.

Sentiasa saja melakukan tuduhan tanpa takut berdosa lantaran memfitnah.

Ya Allah, Kau timpakanlah pukulanMu yang amat dasyat ke atas pemfitnah yang bernama UTUSAN itu sepertimana janjiMu:

Orang yang memfitnah orang mukmin (yang lelaki) dan mukminah (yang perempuan), kemudian mereka tidak bertaubat, bagi mereka azab jahanam dan neraka yang membakar. Al-Buruj : 10

New 3 Generations Playground for All at Jalan Shaik Madar

Posted: 12 Mar 2013 11:43 PM PDT

As reported in Guangmin

賽馬達 甘榜 設三代共享遊樂場 黃漢偉:加強親子關係

  2013-03-10 17:15
  • 阿依淡區第四個三代共享遊樂場在賽馬達甘榜設立,黃漢偉為該遊樂場主持推介,並與當地居民交流。
(檳城10日訊)阿依淡區州議員黃漢偉自去年推動"三代共享遊樂場"後,目前已在選區賽馬達甘榜設立第四個三代共享遊樂場。他現在正在申請撥款以打造另2個三代共享遊樂場。
 
黃漢偉說,這是外國流行的"3G"(三代)公園概念,讓三代人一起到遊樂場休閒,也可加強親子關係,促進人與人之間的互動。
 
申請撥款打造另2個
他週六為賽馬達甘榜三代共享遊樂場主持推介禮時說,他透過在上海生活的親戚得知這項新興的概念,於是參考上海及新加坡的公園模式後,引入阿依淡選區。

他說,傳統遊樂場只是提供兒童玩樂設施如滑板,翹翹板等,在加入成人休閒設施後,該遊樂場就能成為三代人遊樂的場所。

 他指出,檳州就只有檳島市政局公園或植物園設有運動器材,有者為了使用運動器材而特地到市政局公園,顯見我們住宅區的公園都缺乏運動器材。

他披露,阿依淡選區的玫瑰園組屋、甘榜馬來由及賽尤索夫甘榜已打造三代共享遊樂場,每個遊樂場有逾萬令吉的一套5組運動器材。

他說目前正申請撥款打造另2個三代共享遊樂場,地點在安樂村與Cheeseman路。

出席者尚有安樂村鄉委會主席黃振部、委員陳細音、阿依淡支部副主席李榮有等

Rumusan dan Pencapaian YB Wong Hon Wai (2008-2013) sebagai EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Posted: 12 Mar 2013 11:19 PM PDTRumusan Pencapaian EXCO Perancangan Bandar & Desa, Perumahan dan Kesenian,
 YB Wong Hon Wai merangkap ADUN Air Itam (2008-2013)
A) PERANCANGAN BANDAR & DESA


1. Memartabatkan institusi Lembaga Rayuan. Lembaga Rayuan Pulau Pinang merupakan model dan rujukan kepada Lembaga Rayuan negeri-negeri lain.
(1) Perubahan polisi dengan melantik ahli-ahli panel Lembaga Rayuan dari kalangan ahli-ahli professional dan akademik yang tiada latar belakang politik sebagai Lembaga yang bebas, adil dan saksama.
(2) Bilik Persidang Lembaga Rayuan dirasmikan pada Disember 2012 untuk memberi keselesaan kepada persidangan Lembaga Rayuan yang selama ini tiada bilik persidangan khas.
(3) Penerbitan Jurnal Lembaga Rayuan buat pertama kali untuk menjilidkan keputusan-keputusan Lembaga Rayuan (1991 – 1993) untuk menyampaikan maklumat kepada pengawal undang-undang, tuan tanah, ahli professional, pemaju dan orang awam.

2. Pengurusan perancangan bandar dan desa melalui kajian, rundingan dengan orang ramai, publisiti perancangan strategik untuk masa depan jangka panjang Pulau Pinang :
(a) George Town World Heritage Site Special Area Plan
(b) Penang Botanical Garden Special Area Plan
(c) Kajian Semula Rancangan Struktur Negeri Pulau Pinang


B) PERUMAHAN

1. Pelancaran Dana Skim Perumahan Mampu Milik
Kerajaan Negeri telah memperuntukkan sebanyak RM500 juta untuk tempoh lima (5) tahun bagi merealisasikan Skim Perumahan Mampu Milik. Sebelum ini, tiada peruntukan sedemikian di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Barisan Nasional.

2. Bekalan Rumah Mampu Milik Yang Stabil
Dasar Kerajaan Negeri terhadap pembinaan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah telah melihat 14,702 unit rumah mendapat Sijil Kelayakan Menduduki dari Mac 2008 hingga Julai 2012. Untuk bekalan masa depan, sebanyak 15,246 unit rumah telah diluluskan Kebenaran Merancang dari Mac 2008 hingga Julai 2012.

3. Pembinaan Rumah Mampu Milik oleh Kerajaan Negeri dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC)
Kerajaan Negeri telah memperuntukan tanah seluas 277 ekar dan sedang dalam perancangan membina sebanyak 18,000 unit rumah mampu milik di kelima-lima daerah iaitu di Jalan S.P. Chelliah (Georgetown, DTL), Teluk Kumbar (DBD), Ampang Jajar (SPU), Bukit Mertajam (SPT), Juru (SPT) dan Batu Kawan (SPS).

4. Menaiktaraf Sistem Maklumat Permohonan Perumahan Negeri melalui :
(a) Pelancaran e-rumah membolehkan permohonan dan semakan dibuat atas talian
(b) Perkongsian data di antara Bahagian Perumahan, MPPP / MPSP dan PTG dengan mewujudkan satu sistem perkongsian data menggunakan single login untuk membuat semakan data pemilikan hartanah melalui sistem eRumah. Melalui semakan sebegini, Bahagian Perumahan boleh membuat tapisan dan semakan terhadap mereka yang mempunyai hartanah untuk membolehkan keadilan kepada mereka yang tidak berumah.
(c) Pengemaskinian data permohonan perumahan di dalam Sistem Perumahan Negeri Pulau Pinang bagi memastikan penawaran rumah kos rendah / kos sederhana rendah diberikan kepada pemohon yang benar-benar berminat dan menepati kelayakan. Jumlah permohonan aktif adalah sebanyak 25,183 meliputi kesemua daerah pada akhir tempoh pengemaskinian data pada 31 Mac 2012.

5. Bantuan Penyelenggaraan Perumahan Awam Sedia Ada
Kerajaan Negeri telah memperuntukkan RM10 juta dari tahun 2009 setiap tahun untuk menaiktaraf rumah-rumah yang diselenggara oleh Kerajaan Negeri. Bajet sebelum tahun 2008 di bawah Barisan Nasional hanyalah RM1 juta setiap tahun. Ini melibatkan 45 projek sebanyak 15,000 unit rumah. Antara projek naiktaraf dijalankan ialah pengecatan semula di flat Kampung Melayu, Padang Tembak, projek tukar lif baru di flat Gat Lebuh Nordin, Padang Tembak, Kampung Melayu, projek naiktaraf sistem pembentungan di Desa Jawai.

6. Bantuan Penyelenggaraan Perumahan HAPPY!
Kerajaan Negeri pada 15 Ogos 2012 telah memperkenalkan Program Bantuan Perumahan Pulau Pinang atau Housing Assistance Programme Of Penang,Yes! (HAPPY!). Peruntukan HAPPY! diwujudkan untuk menampung Program Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia (TP-1Malaysia) yang memperuntukkan kos sebanyak 90% bagi rumah kos rendah dan 70% bagi rumah kos sederhana rendah swasta. Manakala baki 10% / 30% ditampung oleh penduduk. Melalui HAPPY! Kerajaan Negeri akan menampung baki 10% bagi rumah kos rendah dan 30% bagi rumah kos sederhana rendah tersebut. Sebanyak RM50 juta diperuntukkan oleh Kerajaan Negeri untuk program HAPPY!.

7. Pemulihan Projek Terbengkalai
Kerajaan Negeri berusaha gigih dan bekerjasama dengan pemaju white knight dan agensi-agensi kerajaan untuk menghidupkan dan memulihkan semula projek-projek yang terbengkalai melebihi 10 tahun semasa pemerintahan Barisan Nasional. Antara projek-projek yang dipulihkan dan memberi berita baik kepada beribu-ribu pembeli yang telah menunggu lama rumah idaman mereka :
(a) Taman Cemerlang, Bandar Baru Air Itam, DTL
(b) Desa Aman, Relau, DTL
(c) Fettes Villa, Mount Erskine, DTL
(d) Taman Teluk Air Tawar, Teluk Air Tawar, SPU
(e) Taman Pekatra Indah, Simpang Ampat, SPS

8. Untuk skim penyewaan, Kerajaan Negeri telah membaiki unit-unit yang terbiar kosong dan menyewa kepada orang yang perlukan dengan sewa yang murah. Antaranya, 170 unit di Blok E dan J di flat Padang Tembak, 40 unit asrama di Taman Pelangi, Georgetown dan unit-unit di Ampang Jajar dan Desa Wawasan.

C KESENIAN
1. Membuka lembaran baru bagi Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang dengan :
(1) Tambahan bangunan dan ruang pameran baru di cawangan No. 57, Jalan Macalister yang berkeluasan 13,418 kaki secara pajakan selama 30 tahun (tahun 2010 hingga tahun 2040).
(2) Peningkatan prestasi pengurusan kewangan dari 2 Bintang (tahun 2008) ke 3 bintang (Baik) dalam tahun 2011 bagi "Star Rating".
(3) Mengikut Laporan Ketua Audit Negara 2011, peningkatan 16.47% dalam Tahap Prestasi Pengurusan Kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti.
(4) Pameran Koleksi Tetap yang pertama kali dianjurkan sejak penubuhan pada 1964 dengan mempamerkan 578 lukisan.
(5) Terdapat peningkatan pengunjung ke Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang. Pada tahun 2011, Muzium dan Balai Seni Lukis telah menerima melebihi 77 ribu pengunjung (berbanding 46 ribu pada tahun 2007).
2. Memulakan penganjuran George Town Festival pada tahun 2009 dengan pelbagai aktiviti kesenian, kebudayaan dan warisan. George Town Festival telah menjadi festival bertaraf antarabangsa dan dianjurkan setiap tahun dari tahun 2009 ke 2012.
3. Melancarkan initiatif street art dengan Bangun Project di Chew Jetty, Mirrors of Georgetown (murals), Marking George Town dan street scupture. Projek kesenian ini telah mendapat sambutan hangat orang tempatan, pelancong tempatan dan asing.

4. Penubuhan Penang Philharmonic dengan menggantikan Penang State Symphony & Chorus (PESSOC) dengan pelbagai aktiviti muzik dan orkestra. Pada tahun 2012, Penang Philharmonic telah membuat 11 persembahan konsert kepada melebihi 8,000 peminat muzik.

槟州城乡策划
, 房屋,
艺术部主席黄汉伟行政议員 (2008-2013) Report card


城乡策划

1. 提升上诉庭设备。槟州上诉委员会是一个可供其它州属参考模型的上诉委员会。
- 改变原有政策,委任拥有专业学术知识并没有任何政治背景的专业人士为上诉委
员团成员,以求槟州上诉委员达到公平和公正。
- 上诉庭于201212月正式启用,从此以后上诉委员会将有固定地点召开会议及
审讯。
- 第一次出版有关上诉庭个案、审讯结果(1991-1993)以将有关信息传递给监管 机构,地主,专业人员,发展商和公众。

2. 通过研究,咨询公众及宣传方式以为槟州未来长期城乡规划。
(i) 乔治市古迹区特别区域蓝图
(ii) 植物园特别区域蓝图
(iii) 重新审查槟州结构规划


房屋部

1. 推出可负担房屋计划
- 槟州政府拨出5亿令吉在5年内兴建可负担房屋。这是在国阵执政时从未发生的。

2. 提供稳定的可负担房屋
- 20083月至20127月,槟州政府已批了一共14,702间中廉价屋/廉价屋
入伙证书。
- 20083月至20127月,地方政府已批了多个房屋计划,这也意味在未来
将会有多达15,246间中廉价屋/廉价屋供应。

3. 通过槟州发展机构(PDC)兴建可负担房屋
- 槟州政府在5个区域一共拨出277英格土地以兴建18,000间可负担房屋。这5
区域包括齐来也路 (东北县)、直落公芭(西南县)、安邦惹惹(威北县)、大山
脚(威中县)、柔府(威中县)及巴都加湾(威南县)

4. 提升房屋部申请系统
- 推介e-rumah网上申请系统。民众可通过房屋部网站申请。
- 与地方政府及土地局共享数据/资料以有效及准确的过滤一些不符合资格的申请人
士。
- 更新申请数据/资料,以确保供应给真正的兴趣和符合资格的申请人士。经过2012
331日更新后,现在槟城活跃申请者人数为25,183人士。

5. 维修或提升现有的公共房屋
- 槟州政府从2009年起每年拨出1千万令吉来维修或提升现有的公共房屋。
- 一共有45个房屋计划或15千户人士受惠。
- 一些提升计划如下:甘榜马来由组屋及大枪埔组屋重新油漆、土桥尾组屋、甘榜
马来由组屋及大枪埔组屋更换新电梯及Desa Jawi提升排污系统。
6. 快乐房屋计划
- 槟州政府在2012815日推出快乐房屋计划。
- 快乐房屋计划是根据中央政府联邦直辖区与城市和谐部推出的1马维修基金,提供
90%拨款给廉价屋70%给中价屋,剩余的10%/30%将由居民承担。
- 通过快乐房屋计划,槟州政府将会承担居民所承担的10% / 30%,这也表示居民
无需承担任何费用。

7. 恢复被搁置房屋计划
- 槟州政府与白武士合作,通过政府各部门的配合,槟州政府成功拯救在国阵时期
搁置超过十年的房屋计划。这些被搁置的房屋计划恢复后将有成千上万名购屋者
受惠。以下是已被恢复的搁置房屋计划:
i)珍美园(阿依淡新市镇)
(ii) 安宁园(湖内)
(iii) 高峰园(白云山)
(iv) 直落斗哇花园(直落斗哇)
(v) Taman Pekatra Indah (新榜安拔)

8. 槟州政府维修以下空置单位以便宜租金租给有需要的人士:-
- 打枪埔E座及J座的170间空置单位
- 彩虹公寓的40间空置政府人员宿舍
- 安邦惹惹及宏远人民组屋
艺术部

1。槟州博物馆及艺术画廊迈入新的里程碑:-

i) 增加中路57号建筑物为新的展览馆。中路57号建筑物阔约13418方尺,与
市政局签署租约为30年(2010 – 2040)。
ii)财务管理表现由2008年的2颗星提升至20113颗星。
iii)根据2011年国家总稽查师报告,槟州博物馆财务管理方面提升了16.47%
(iv) 1964年成立以来,首次倾馆展出578幅收藏品。
v)槟州博物馆及艺术画廊在2011年参观人数超过77,000人,比起2007
46,000人),明显提高了许多。


2。乔治市节庆(George Town Festival)从2009年开始举办,每年的节庆节目都包括艺术活动及文化遗产。现在的乔治市节庆(George Town Festival)更是每年定期举办,将其水平提升至国际水准。


3。推广街头艺术,桥装艺术祭、乔治市魔镜、标志乔治市及街头雕塑计划都非常成功并获得人民及国内外旅客的喜爱。


4。将州立管弦乐团(PESSOC)重新包装及命名为槟州爱乐交响乐团(Penang Philharmonic)。在2011年槟州爱乐交响乐团成功举办11场演奏会,吸引超过8,000乐迷。

Close call in Malaysian Chess Federation elections

Posted: 12 Mar 2013 08:02 PM PDT


Although I have been out of the circulation among the local chess fraternity for quite some time now, it doesn't mean that I am completely out of touch with the chess developments in the country. On the contrary, I still have a passionate interest in whatever that's going on at the national level. There are friends that keep me up-to-date whenever I want to know something.

For instance, I do know that after a lapse of countless years, the Malaysian Chess Federation has finally decided to call for an annual general meeting together with an election of new office bearers. The first call for an AGM was supposed to be in January but it was postponed two months, ostensibly to buy more time to get their three-year Statements of Accounts ready.

Definitely, it raised several eyebrows, including mine, because the first thought that came to me was why the MCF couldn't get their one-year, two-years, three-years  accounts right. I would have thought that as a society, it was imperative to account for all public moneys received. Wouldn't the authorities have come down hard on societies that fail to submit their annual Statements of Accounts or even their Annual Reports?

But never mind their inefficiency in this matter. The important point was, the MCF was going to have their annual general meeting last Sunday, on 10 March 2013. Finally. And there would be an election for new office bearers.

In all my years of association with chess in this country, I can hardly remember a time when there was ever a serious contest or even a half-hearted attempt for the president's position. Not for the post of President of the Malaysian Chess Federation (and by the way, certainly not for the post in the Penang Chess Association either.)

So it raised my eyebrows again when I learnt that for the first time, there would be a contest between the incumbent president, Ramli Ngah Talib, and a challenger named Zuhri. Over the past two years, there had been a growing groundswell of discontent over Ramli's management team and people were telling me that it was possible that unless one of the contestants stepped aside, it would be exciting come the AGM day.

Like I mentioned earlier, I can't remember a time when we had contests for the president's post. In 1974, Tan Chin Nam was the unanimous choice as the founding president. Then in the 80s, a person named Lajim took over briefly when Tan decided to call it a day. Lajim was replaced by a cabinet minister, Sabbaruddin Chik, who held the post well into the 90s. I recall that Sabbaruddin always said if anyone wanted to take over, he would give way willingly. Anyway, no one wanted to sit on that chair.

Through time, the politician also decided to call time on the MCF and his deputy, Rosli, took over briefly. When Rosli relinquished the post soon afterwards and nobody new could be found, Tan came back as a caretaker president until Ramli was persuaded to take over as the president in 2005, 2006 or thereabouts.

So through this long period from 1974 until 2013, we haven't had a decent contest for the president's post. Not until this year. Beneath the ground, I heard there were some considerable campaigning going on with both parties successfully convincing the delegates - comprising the various state chess associations - to align themselves with either of the candidates. But don't ask me who they supported because I don't know.

All I know is that on Sunday, both sides came well prepared for the annual general meeting. However, there was a long and heated discussion on the eligibility of the sitting council members to vote. Turned out that this was still allowed for in the new laws of the Malaysian Chess Federation. Nobody had deemed it fit to review this privilege when the MCF had to re-register itself under the Commissioner of Sports, no longer under the Registrar of Societies.

So it became a most delicate annual general meeting on Sunday. With the sitting council members allowed to vote as individuals too, there were a total of 40 eligible votes.

Voting was done by secret ballot. When the results were announced, everyone in the room was surprised that both Ramli and Zuhri had each amassed 20 votes. A tie. I was informed that there was consternation all around. Nobody had expected this to happen. Both sides had gone into the secret balloting with lots of confidence. And now this had to happen. Deadlock.

Another round of discussion arose on the next course of action. Come back another day? Not a good decision because most of the delegates were from outstation. Eventually, the delegates decided on a re-vote. However by then, one or more groups of delegates must have left because there were 37 people left when the second round of voting was called.

At the end of this second round, matters clarified quickly when Ramli was returned as the MCF president with 21 votes compared with 16 for Zuhri. For the people at the AGM, this had been a momentous occasion for them. For all of us who had been following the drama from afar, this has also been an historical moment for chess in the country. Now that everything's been settled, I can only hope that the factions in the Malaysian Chess Federation will close ranks and move forward. In spite of whatever flaws, chess must still be one family. Gens Una Sumus.


ca-pub-5430283382112812

Tian Chua, 'cikgu Kelantan' and others on police list

Posted: 12 Mar 2013 09:42 PM PDT

I was waiting for Home Minister Hishammuddin Tun Hussein or IGP Ismail Omar to say something about the kind of action to be taken against those who made derogatory remarks about our police and army and the 8 warriors who died while defending our sovereignty.

It finally came - from deputy inspector-general of police Khalid Abu Bakar.
Khalid said action would be taken against individuals who made and disseminate disparaging remarks on the police's operations that led to the death of eight policemen and injuries of five others.
"I would like to warn these individuals, that instructions had been issued to locate those who made fun of and spiteful remarks on the actions taken by the security forces. Their remarks are utterly despicable.
"So, I ask them to stop mocking and belittle the actions taken by the security forces for we are going to get them," he added.
Khalid said the police had also sought the cooperation of the Malaysian Communications and Multimedia Commission to trace the individuals involved.
It means that people like Tian Chua and a teacher from Kelantan who likened the police and the army as 'dogs' on his Facebook got nowhere to hide. They MUST face the consequences of their wrongdoings.

I guess most Malaysians, irrespective of political ideologies are patriotic enough to condemn such remarks on the security forces, including the dead police and army personnel, and hope for these people to be taught a 'good lesson'.
In the meantime, Inspector-General of Police Secretariat (public relations) assistant head ACP Ramli Mohamed Yusof said the police would take action against those who uploaded pictures of the slain policemen on social sites.
He said it was not only an unethical act, but had also offended families of the slain policemen and members of the security forces.
"Please respect their feelings. Do not worsen their sorrow by uploading such pictures," he said when contacted.
Luckily, I am not one of them. I have seen some blogs and news portal, including FB fans posting pictures of the Lahad Datu war victims, something which I think is against the will of the respective families and next of kin.

I personally deplore such an act as despicable.

[GAMBAR TERBAIK] Bendera PAS Depan Rumah Di Sebuah Pulau

Posted: 12 Mar 2013 11:06 PM PDT


Dua buah bendera PAS berkibar megah menghiasa depan rumah di pulau Batu-Sapi.

Menyedari rezeki itu di tangan Tuhan, bukan di tangan UMNO BN, mereka memanifestasikan "tak kebuloq tak dpaat BR1M, tak kelapaq jika tak sokong UMNO BN".

No comments: