Thursday, March 14, 2013

[VIDEO] Langkah Pertama Wasatiyah Ialah Nyahkan UMNO...

[VIDEO] Langkah Pertama Wasatiyah Ialah Nyahkan UMNO...


[VIDEO] Langkah Pertama Wasatiyah Ialah Nyahkan UMNO...

Posted: 14 Mar 2013 10:06 AM PDT


Wasathiyah menyelamatkan Orang Melayu dari UMNO parti kawan syaitan.

Beberapa minggu yang lalu, saya menyertai ceramah anjuran PAS di Sungai Buaya, Kuala Langat.

Ketika itu, saya telah mengulas ajakan Najib supaya rakyat Malaysia mengamalkan wasathiyah.

Hari ini, dia menggesa rakyat Malaysia, terutama orang Melayu mengguna dan mengamalkan wasathiyah.

Maka kita jawab, ya memang benar dan tepat, kita mahu menggunakan dan mengamalkan wasathiyah.

Langkah pertama dan utama memulakan wawasan tersebut ialah mengenyahkan UMNO dan pemimpin UMNO yang rasuah, perompak dan lanun dari menjadi kerajaan.

Ikuti ceramah saya di Sungai Buaya yang di emelkan kepada saya oleh pihak penganjur. -sakmongkol


ဘူးသီးေတာင္မွာ ဒုတိယနွစ္ရုိဟင္ဂ်ာတကၠသိုလ္ေက်ာင္းသားတစ္ဦး အသတ္ခံရ

Posted: 14 Mar 2013 06:19 AM PDT

ဘူးသီးေတာင္မွာ ဒုတိယနွစ္ရုိဟင္ဂ်ာတကၠသိုလ္ေက်ာင္းသားတစ္ဦး အသတ္ခံရ

ရန္ကုန္၊ မတ္ ၁၃ မိုးၾကယ္စင္ MMuslim.Net

တကၠသိုုလ္ဒုတိယနွစ္ရုိဟင္ဂ်ာေက်ာင္းသားတစ္ဦးကို ရခိုင္အၾကမ္းဖက္အဖဲြ႔တစ္ဖဲြ႔မွ လူမဆန္စြာ သတ္ျဖတ္မႈတစ္ခု ဘူးသီးေတာင္ျမိဳ႔နယ္ သက္ရက္ျပင္ေက်းရြာမွာျဖစ္ပြားခဲ့ပါတယ္။

သစ္ေတာ၀န္ထမ္း ဦးအာလီနဲ႔သားျဖစ္သူ ေမာင္သန္းလိႈင္(ခ) မိုဟာမက္အီလီယာစ္ တို႔ကို ၀င္ေရာက္တိုက္ခိုက္ခဲ့သူေတြက အစိုးရ၀န္းထမ္းေတြျဖစ္တယ္လို႔သိရပါတယ။္ ျမိဳ႔နယ္လ၀က၊ ျမိဳ႔နယ္ေျမစာရင္း ဌာန၊ ျမိဳ႔နယ္သစ္ေတာဌာန၊ ျမိဳ႔နယ္စိုက္ပ်ိဳးေရးဌာန၊ ျမိဳ႔နယ္အေထြေထြအုပ္ခ်ဳပ္ေရးမႈးဌာန ေတြက ၀န္ထမ္းေတြျဖစ္တယ္လို႔ေဒသခံေတြထံကသိရပါတယ္။

ျဖစ္စဥ္မွာ မတ္လ (၁၂)ရက္ ေန႔တြင္ ဘူးသီးေတာင္၊ဦးလွေဖေက်းရြာေနသူ သစ္ေတာ၀န္ထမ္း ဦးအာလီနဲ႔သားျဖစ္သူ ေမာင္သန္းလိႈင္(ခ) မိုဟာမက္အီလီယာစ္ တို႔ သက္ရက္ျပင္ေက်းရြာ သစ္ေတာကင္းစခန္း မွာ တာ၀န္အရ ကင္းေစာင့္ေနစဥ္ ရခိုူင္အၾကမ္းဖက္သမား (၁၂)ေယာက္ခန္႔ပါ၀င္တဲ့အဖဲြ႔တစ္ဖြဲ႔ ၀င္ေရာက္တိုက္ခိုက္ခဲ့ပါတယ္။ တိုက္ခိုက္မႈတြင္ ဦးအာလီ ကလြတ္ေျမာက္ခဲ့ပင္မယ့္ သားျဖစ္သူ ေမာင္သန္းလိႈင္(ခ) မိုဟာမက္အီလီယာစ္မွာေတာ့ ရက္စက္စြာသတ္ျဖတ္ျခင္းခံခဲ့ရတယ္လို႔သိရပါတယ္။

"ေသဆံုးသူကသူ႔အေဖနဲ႔အတူ သစ္ေတာရုံးမွာ ညအိပ္တယ္။ ည ၁၂း၃၀ ေလာက္မွာေတာ့ ရခိုင္အၾကမ္းဖက္သမားေတြေရာက္လာျပီး တိုက္ခိုက္တာ။ အေဖက လြတ္ေပမယ့္ သား ကိုဓါးေတြနဲ႔ထိုး ေျခလက္ေတြကို ႀကိဳးတုပ္ျပီး စိုင္းတင္ေခ်ာင္းထဲပစ္ခ်လိုက္တယ္၊"လို႔ ေဒသခံတစ္ဦးက ဆိုပါတယ္။

စိုင္းတင္ေခ်ာင္းထဲပစ္ခ်ျခင္းခံရတဲ႔ မိုဟာမက္အီလီယာစ္ရဲ႔အေလာင္းကိုေတာ့ ယခုခ်ိန္ထိရွာေဖြေတြ႔ရွိ ျခင္းမရွိေသးဘူးလို႔သိရပါတယ္။ ရခိုင္အၾကမ္းဖက္သမားေတြရဲ႔ရက္စက္စြာ သတ္ျဖတ္ျခင္းခံရတဲ့ မိုဟာမက္အီလီယာစ္ ယာ ဒုတိယနွစ္ အဂၤလိပ္ဘာသာ အဓိကနဲ႔ ပညာသင္ၾကားေနတဲ့ ေက်ာင္းသားတစ္ဦးလဲျဖစ္ပါတယ္။

သစ္ေတာ၀န္ထမ္း ဦးအာလီနဲ႔သားျဖစ္သူ ေမာင္သန္းလိႈင္(ခ) မိုဟာမက္အီလီယာစ္ တို႔ကို ၀င္ေရာက္တိုက္ခိုက္ခဲ့သူေတြက အစိုးရ၀န္းထမ္းေတြျဖစ္တယ္လို႔သိရပါတယ။္ ျမိဳ႔နယ္လ၀က၊ ျမိဳ႔နယ္ေျမစာရင္း ဌာန၊ ျမိဳ႔နယ္သစ္ေတာဌာန၊ ျမိဳ႔နယ္စိုက္ပ်ိဳးေရးဌာန၊ ျမိဳ႔နယ္အေထြေထြအုပ္ခ်ဳပ္ေရးမႈးဌာန ေတြက ၀န္ထမ္းေတြျဖစ္တယ္လို႔ေဒသခံေတြထံကသိရပါတယ္။

ဘူးသီးေတာင္၊ေမာင္ေတာ ျမိဳ႔နယ္ေတြမွာ ရုိဟင္ဂ်ာေတြကို မတရားဖိနွိပ္ျခင္း၊တိုက္ခုိက္ျခင္း ေတြနဲ႔လူမ်ိဳးေရးျပႆနာဖန္တီးသူအမ်ားစုမွာ လ.၀.က မွ၀န္ထမ္းေတြျဖစ္တယ္လို႔သိရပါတယ္။

အဆိုပါ တုိက္ခိုက္မႈ၊ရက္စက္စြာသတ္ျဖတ္မႈ ကို ဘူးူသီးေတာင္ျမိဳ႔နယ္ န.စ.က မွလညး္ထိေရာက္စြာ အေရးယူျခင္းမရွိဘူးလို႔သိရပါတယ္။ ဘူးသီးေတာင္ န.စ.က မွ အဆိုပါ ရခိုင္အၾကမ္းဖက္အဖဲြ႔ကို ယာယီသာ ထိန္းသိမ္းထားျပီး ယခုခ်ိန္မွာေတာ့ ပံုမွန္အတိုင္းျပန္လည္သြားလာခြင့္ေပးလိုက္ျပီးလို႔ေဒသခံေတြထံမွ သိရပါတယ္။


PAS Bidas Muhyiddin: Pembangkang Mahu Cetus Huru-hara, Bohong Kata Mat Sabu

Posted: 14 Mar 2013 07:53 AM PDT

DDakwaan bahawa pihak pembangkang merancang untuk mengagalkan pilihan raya umum ke-13 dengan mewujudkan porak peranda hanya omongan bohong. kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Sebaliknya, Mohamad atau Mat Sabu, sebaliknya berkata, pihak yang satu lagi mencetuskan kacau bilau ke atas ceramah-ceramah diadakan Pakatan Rakyat selama ini.

(Pihak yang satu lagi dipercayai merujuk kepada Barisan Nasional atau Umno).

Menurut Mat Sabu dakwaan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin itu tidak memberi sebarang nilai.

"Kita (pihak Pakatan) patuh kepada undang-undang. Mereka mengacau ceramah, buat sekatan, baling batu dan telur selama ini.

'Depa (mereka) pembohong (merujuk kepada Tan Sri Muhyiddin Yasin). Dia (pihak satu lagi) yang datang buat kacau segala ceramah kita. Apa yang beliau cakap tiada nilai dan membohong tentang dokumen yang kata kami akan mengagalkan pilihan raya umum nanti," katanya ketika dihubungi FMT.

Muhyiddin dakwa ada maklumat

Semalam Muhyiddin mendakwa mempunyai maklumat dan beberapa dokumen yang boleh dipercayai bahawa pembangkang merancang untuk menggagalkan pilihan raya umum dengan mewujudkan keadaaan porak peranda.

Muhyiddin mendakwa pembangkang gementar dengan sokongan rakyat ke atas Barisan Nasional yang sudah mula meningkat.

"Macam (penasihat PKR Datuk Seri) Anwar Ibrahim sebut, kalau dalam pilihan raya ini dia kalah maka tentulah kekalahan itu (mengikut dakwaannya) disebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) buat kerja kotor, tipu rakyat," dakwa Muhyiddin.

Mat Sabu menggesa Muhyiddin agar mendedahkan dokumen yang dipercayai pihak pembangkang merancang untuk mengagalkan pilihan raya umum.

Sambil mengulangi dakwaan Muhyiddin itu sebagai bohong, Mat Sabu percaya ia hanya kenyataan terdesak untuk mendapatkan sokongan rakyat kepada BN semata-mata. -FMT


Seolah-olah 'ada pihak' mahu huru-hara – Dr Hatta

Dakwaan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya Pakatan Rakyat merancang huru-hara merupakan satu dakwaan yang tidak berasas.

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr. Mohd Hatta Ramli, berkata bagaimana Pakatan Rakyat yang berkeyakinan untuk menawan Putrajaya boleh bercadang untuk menimbulkan huru-hara.

"Untuk apa huru-hara itu? Siapa yang untung jika kita bercadang untuk timbulkan huru-hara? Dalam suasana kita (Pakatan Rakyat) bersedia menjadi kerajaan baru, sudah tentulah kita mengharapkan satu suasana yang lebih aman supaya transisi ke arah itu lebih baik," tegas beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Selain menyifatkan dakwaan Muhyidin itu sebagai sangat prejudis, ia juga menampakkan seolah-olah 'ada pihak' yang mahukan huru-hara berlaku.

Dakwaan itu juga, kata Dr. Hatta seolah-olah cubaan untuk mengaitkan Pakatan Rakyat dengan krisis yng melanda negara di Lahad Datu.

"Jika Naib Presiden PKR, Tian Chua boleh didakwa di bawah Akta Hasutan, apa bezanya dengan Muhyiddin?" soal beliau.

Justeru, beliau berharap Muhyiddin tidak mengeluarkan kenyataan yang memberikan gambaran bahawa ada pihak yang ingin keadaan huru-hara berlaku.

Timbalan Presiden Umno itu mendakwa bahawa dari maklumat beberapa dokumen yang boleh dipercayai, pembangkang dipercayai merancang untuk menggagalkan pilihan raya umum ke-13 dengan mewujudkan keadaan porak peranda kerana gementar dengan sokongan rakyat kepada BN yang sudah mula meningkat.
-HD


DET at Supported Employment Seminar in Melaka

Posted: 14 Mar 2013 03:40 AM PDT

The Jabatan Pembangunan Orang Kurang Upaya (JPOKU) in collaboration with the Japan International Cooperation Agency (JICA) organised the Seminar Sokongan Pekerjaan Kepada Orang Kurang Upaya (Seminar on Supported Employment for Persons with Disabilities) at Avillion Legacy Melaka in Melaka today.

This state-level seminar for Negeri Sembilan, Melaka and Johor was attended by about 180 participants comprising staff from Community Based Rehabilitation centres and employers planning to recruit disabled persons, among others.

This seminar provides exposure and awareness to the public and potential employers on the approach used in supported employment for disabled persons. Current employers were also at hand to share their experience on supported employment and job coaching. It was also an opportunity for cooperation between the various governmental agencies involved in this project and the private sector.

I was invited to facilitate the first session on Disability Equality Training titled "What is Disability?" Ivy Pua supported me as the co-facilitator. This seminar is similar to the one in Kuching where I conducted the same session for participants from all over Sarawak.

Utusan Padam Rencana Memfitnah Chegubard Selepas Notis Saman Diserahkan

Posted: 14 Mar 2013 04:08 AM PDT


Rencana Utusan fitnah Chegubard lesap

Dua hari lalu, Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Kebangsaan, Cikgu Bard atau Badrul Hisham Shahrin telah menyerahkan notis beberapa tuntutan saman kepada Utusan Malaysia.

Melalui peguamnya Sazali & Lim, notis telah diserahkan dan telah diakui terima oleh pihak Utusan.

Berikutan itu, paparan rencana Utusan Online bertajuk "Medan Perah Duit Rakyat" tulisan Mohd Asron Mustapha yang menjadi bukti fitnah jahat terhadap Chegubard telah lesap.

"Ia disedari hari ini sekitar jam 12 tengahari tadi dan sehingga kenyataan ini ditulis, rencana tersebut tiada di paparan," kata Norazizi Abd Aziz, Penyelaras SAMM Kebangsaan.


Kali terakhir rencana itu dilihat masih terpapar ialah semalam.

Walaubagaimanapun alamat url pautan asal
"http://www.utusan.com.my/utusan/rencana/20130114/re_01/medan-perah-duit-rakyat" masih wujud.

Cuma apa yang tinggal hanya tulisan tertera "Broken Link".

"Apakah tindakkan Utusan Online memadamkan rencana di dalam isi pautan tersebut menjadi petunjuk bahawa Utusan telah akur dengan notis yang dikeluarkan oleh pihak guaman chegubard?" soal beliau dalm kenyataannya.

Penarikkan rencana berunsur fitnah tersebut dari portal Utusan Online adalah merupakan salah satu dari empat tuntutan gantirugi yang dikemuka oleh Chegubard.

Buat masa ini, pihak SAMM dan Chegubard masih lagi menunggu permohonan maaf secara terbuka sepertimana yang dituntut. -HD


Chegu Bard tuntut gantirugi RM5 juta dari Utusan

Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin telah bertindak menuntut gantirugi berbentuk pampasan dari Utusan Malaysia hari ini dengan jumlah RM5 juta di atas fitnah yang telah dilemparkan.

Notis tuntutan telah dikeluarkan oleh kumpulan peguam Sazali & Lim, dihantar ke pejabat Utusan di Cheras pada jam 3 petang tadi. Notis tersebut juga telah diakui terima oleh wakil ketua pengarang.

Ketika notis ini dihantar, saudara Md Sani Md Shah dan juga saudara Yaser Sheikh Abdul Rahman tidak dibenarkan masuk ke pejabat utusan dan hanya berlegar di luar. Setelah beberapa kali berbincang dengan pengurusan, akhirnya wakil utusan yang juga dikatakan setiausaha kepada Ketua Pengarang setuju untuk cop dan tandatangan akuan terima.

Utusan Malaysia sebelum ini telah menyiarkan sebuah rencana bertarikh 14.01.2013 di atas tajuk "Medan Perah Duit Rakyat". Rencana tersebut disiarkan di dalam portal Utusan Online yang boleh diakses di alamat berikut;

http://www.utusan.com.my/utusan/rencana/20130114/re_01/medan-perah-duit-rakyat



Kandungan rencana tersebut khususnya di perenggan ke 13 telah menyebut;

"Apa yang menimbulkan persoalan ialah CheguBard (Badrul Hisham Shaharin) sebelum itu telah membuat pengumuman pada awal majlis bahawa kutipan derma pada malam menjelang Himpunan Shamsidar ialah RM30,000."



Petikan dari rencana seperti di atas bukan sahaja tidak benar, merupakan manipulasi dan putar belit serta terjumlah kepada fitnah jahat kepada Chegubard dan juga SAMM.

Justeru, antara yang gantirugi dan pampasan yang dituntut kepada utusan adalah seperti berikut;

1. Membayar gantirugi dan pampasan sejumlah RM 5,000,000 (Ringgit Malaysia: Lima Juta) sahaja.
2. Permohonan maaf tanpa 'reservation' daripada pihak Utusan dan permohonan maaf ini hendaklah disiar secara bertulis dalam akhbar Utusan Malaysia versi cetak dan juga Utusan Online muka hadapan tiga hari berturut-turut
3. Utusan adalah dilarang dari menulis dan/atau menyiarkan tulisan yang sama yang berbentuk fitnah kepada Chegubard dan SAMM.
4. Rencana tersebut hendaklah ditarik balik dari portal tersebut.



Notis juga menyebut dua penama iaitu Ketua Pengarang Utusan sebagai penama pertama dan juga Mohd Asron Mustapha yang juga penulis rencana sebagai penama kedua.

Azrizal Tahir
Pengarah Kewangan SAMM



It's A Circus - Animal Group Demonising Euthanasia

Posted: 14 Mar 2013 01:43 AM PDT

aNt's aNgle: 

 

So now it's our heroes, the fire department's boys' turn to be placed on the dock by certain ravenous so-called "animal lovers" for putting down some of their retired canine partners last week.

 

And again, euthanasia or "mercy killing" is being flung around again like a dirty and filthy piece of trash when in reality, it is really a life-saver for animals with no hope at

Tian Chua Mengaku Tak Bersalah, Dikena Ikat Jamin RM5,000

Posted: 14 Mar 2013 01:05 AM PDT


Naib Presiden PKR, Tian Chua dibebaskan dengan ikat jamin RM 5,000 hari ini selepas beliau dituduh membuat kenyataan berbaur hasutan melalui laman media sosial twitter berhubung isu Lahad Datu.

Ketika ditanya di dalam Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur sama ada beliau mengaku bersalah atau tidak, Tian Chua menjawab bahawa pertuduhan tersebut berbaur politik dan beliau akan membersihkan namanya.

Ahli Parlimen Batu itu dituduh dibawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948. Jika sabit kesalahan pertama, beliau boleh dikenakan denda tidak lebih daripada RM 5,000 atau penjara tidak lebih daripada tiga tahun, atau kedua-duanya sekali.

Jika sabit kesalahan kedua, beliau boleh dipenjarakan tidak lebih daripada lima tahun.

Pertuduhan berkenaan menyatakan bahawa beliau pada 1 Mac 2013 telah menyebutkan perkataan menghasut iaitu : a) Serangan tembak menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan Umno untuk mengalih perhatian dan menakutkan rakyat.

b) Insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan disebalik wayang mainan kerajaan Umno.

c) Menyifatkan pencerobohan di Lahad Datu hanya sandiwara kerajaan untuk menakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah.

d) Ada konspirasi oleh kerajaan Umno untuk mengalih pandangan rakyat Sabah dari isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing.

Beliau dituduh mengeluarkan kenyataan-kenyataan tersebut pada jam 11.00 pagi di alamat No: 62-2-a, Fraser Business Park, Jalan Off Metro Pudu, Jalan Yew, Kuala Lumpur.

Kes tersebut dijalankan di hadapan hakim Mohamed Sekeri Mamat.

Tian Chua diwakili peguam N. Surendran dan Latheefa Koya, manakala pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwaraya Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria.

Perbicaraan kes akan bermula pada 12 April 2013.

Tian Chua tiba di perkarangan mahkamah pada jam 9 pagi sambil ditemani Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail, Pengerusi PKR Johor, Datuk Seri Chua Jui Meng dan penyokong lain.

Sebelum itu, pada sebelah pagi, pertelingkahan kecil berlaku di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di Jalan Duta di antara polis dan pihak Tian Chua semasa beliau hadir untuk mendengar tuduhan itu.

Pertelingkahan itu tercetus apabila dua anggota polis bertemu dengan Tian Chua dan peguamnya di kantin kompleks mahkamah tersebut sebelum kesnya bermula.

Kedua polis itu menyatakan hasrat untuk menahan Tian Chua di dalam lokap mahkamah, akan tetapi mereka dihalang Latheefa.

Menurutnya, Tian Chua tidak perlu ditahan di dalam lokap kerana beliau sendiri telah hadir dan bersedia untuk kes berkenaan.

"Tujuan untuk menahan seseorang sebelum di dakwa adalah memastikan dia hadir ke mahkamah.

Dalam kes ini Tian sudah pun hadir ke mahkamah bersedia untuk didakwa.

"Jadi mengapa nak tahan dia di lokap, tidak ada keperluan," katanya," tegas Latheefa, sambil berkata pihaknya tidak membenarkan Tian Chua ditahan.

Hasutan: Tian Chua mengaku tidak bersalah
Pasukan peguam kepada Naib Presiden PKR, Tian Chua akan memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi bagi membatalkan dakwaan ke atasnya.

Tian Tian Chua didakwa di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.

Dakwaan itu berikutan kenyataan beliau berhubung isu Lahad Datu pada 1 Mac lalu.

Tian bagaimanapun dibenar ikat jamin sebanyak RM5,000 dan perbicaraan ditetapkan pada 12 April depan.

Peguam N. Surendran berkata, pihaknya akan membuat permohonan di Mahkamah Tinggi kerana menyifatkan dakwaan itu berunsur politik.

"Kami akan ke Mahkamah Tinggi bagi meminta mahkamah membatalkan tuduhan yang jahat dan tidak masuk akal ini kerana kerajaan Umno BN salah gunakan kuasa mahkamah dan politik.

"Tuduhan ini bersifat politik oleh kerajaan yang terdesak," kata beliau kepada pemberita di luar kamar mahkamah.

Surendran juga berkata, Umno menggunakan kuasa polis dan undang-undang untuk menyerang Pakatan Rakyat.

"Undang-undang pertahankan Umno dan kerajaan letak Umno lebih tinggi dari undang-undang dan tak boleh dikritik," katanya yang juga Naib Presiden PKR.

Tambah beliau juga, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri mengumumkan akta tersebut akan dimansuhkan.

"Kita telah beritahu mahkamah bahawa Perdana Menteri umumkan akta hasutan akan dimansuhkan. Ia salah di bawah undang-undang dan tidak sesuai digunakan lagi.

"Maknanya Perdana Menteri telah beritahu sesuatu yang menipu rakyat kerana Tian didakwa atas akta ini," tegasnya.

Puluhan penyokong turut hadir memberikan sokongan kepada Tian termasuk Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr Hatta Ramli yang juga Ahli Parlimen Kuala Krai.
-HD

Midway to Tragedy!!!! *MUST WATCH*

Posted: 13 Mar 2013 11:30 PM PDT


This film should be seen by the entire world......

Make sure you watch it on FULL screen if possible.

This video is about an island in the ocean at 2000 km from any other coast line.

Nobody lives there, only birds... and yet ...............

According to this official website:


Midway Atoll is a collection of three small islands in the North Pacific, and one of the most remote places on earth. In many ways, this film could be shot in many places on the planet where we find tragedy and despair, but here- about halfway between the U.S. and Asia- on an island teeming with life and wonder, it is the proverbial canary in the coal mine.

Midway Atoll is located near the apex of what is being called the Pacific Garbage Patch, a swirling soup of millions of tons of plastic pollution. In fact, much of this plastic can not be seen at, but it can't be avoided as it comes ashore on these pristine beaches and in the stomachs of the birds. The islands are literally covered with plastic garbage, illustrating on several levels the interconnectedness and interdependence of the systems on our finite planet. CLICK HERE FOR MORE.

The biodata of the team can be accessed AT THIS LINK.

According to their Youtube channel:

The MIDWAY media project is a powerful visual journey into the heart of an astonishingly symbolic environmental tragedy. On one of the remotest islands on our planet, tens of thousands of baby albatrosses lie dead on the ground, their bodies filled with plastic from the Pacific Garbage Patch. Returning to the island over several years, our team is witnessing the cycles of life and death of these birds as a multi-layered metaphor for our times. With photographer Chris Jordan as our guide, we walk through the fire of horror and grief, facing the immensity of this tragedy—and our own complicity—head on. And in this process, we find an unexpected route to a transformational experience of beauty, acceptance, and understanding.


We frame our story in the vividly gorgeous language of state-of-the-art high-definition digital cinematography, surrounded by millions of live birds in one of the world's most beautiful natural sanctuaries. The viewer will experience stunning juxtapositions of beauty and horror, destruction and renewal, grief and joy, birth and death, coming out the other side with their heart broken open and their worldview shifted. Stepping outside the stylistic templates of traditional environmental or documentary films, MIDWAY will take viewers on a guided tour into the depths of their own spirits, delivering a profound message of reverence and love that is already reaching an audience of tens of millions of people around the world.



Click and watch this fantastic film by Chris Jordan AT THIS LINK. FIVE STAR RATING!!!!

The purpose of the journey to Midway:


Midway Atoll, one of the most remote islands on earth, is a kaleidoscope of geography, culture, human history, and natural wonder. It also serves as a lens into one of the most profound and symbolic environmental tragedies of our time: the deaths by starvation of thousands of albatrosses who mistake floating plastic trash for food.

The images are iconic. The horror, absolute. Our goal, however, is to look beyond the grief and the tragedy. It is here, in the middle of the Pacific Ocean, that we have the opportunity to see our world in context. On Midway, we can not deny the impact we have on the planet. Yet at the same time, we are struck by beauty of the land and the soundscape of wildlife around us, and it is here that we can see the miracle that is life on this earth. So it is with the knowledge of our impact here that we must find a way forward.

You can follow all their videos HERE.

I salute the team and all involved in this project not just for their effort but for the fact that they cherish and value life and nature so much that they are ready to give up their time and resources to try to find a solution. Keep up the good work!





969 အဖြဲ႕မွ အၾကမ္းဖက္ရန္ လႈံ႕ေဆာ္ေနေသာ္လည္း အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားမွ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကို ထိန္းသိမ္းလွ်က္ရွိ

Posted: 13 Mar 2013 10:13 PM PDT

(၂) သမၼတရံုး ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဗုိလ္မွဴးေဇာ္ေဌး (အင္တာနက္အမည္ မွဴးေဇာ္) ဆိုသူမွ အင္တာနက္တြင္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအား အၾကမ္းဖက္သမားမ်ားအသြင္ျဖစ္ေအာင္

  သတင္းမွားမ်ား  ျဖန္႔ခ်ိခဲ့သည့္အျပင္ အခင္းျဖစ္ေနရာ၌ တစ္ဖက္ျမင္ပံုရိပ္ျဖင့္ ရိုက္ကူးထားသည့္ ဓာတ္ပံုမ်ားအား ျပည္တြင္းမီဒီယာတခ်ိဳ႕ႏွင့္ပူးေပါင္း၍ ႏိုင္ငံအ၀ွမ္း ပ်ံ႕ႏွံ႔ေအာင္ ျဖန္႔ျဖဴခဲ့ျခင္း

969 အဖြဲ႕မွ အၾကမ္းဖက္ရန္ လႈံ႕ေဆာ္ေနေသာ္လည္း အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားမွ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကို ထိန္းသိမ္းလွ်က္ရွိ
===============================

အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္ သက္ႀကီးရြယ္အိုတစ္ဦးမွ ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီးတစ္ဦးအား ကူညီေပးေနစဥ္ (ဓာတ္ပံု fb)

စစ္ယူနီေဖာင္းခၽြတ္ၿပီး သမၼတျဖစ္လာေသာ ဦးသိန္းစိန္အစိုးရလက္ထပ္တြင္ ျမန္မာ့သမိုင္း၌ အဆိုးရြားဆံုးေသာ ဘာသာေရးအၾကမ္းဖက္မႈမ်ား ေပၚေပါက္လာခဲ့ပါတယ္။

ယင္းျဖစ္စဥ္မ်ားေၾကာင့္ အစၥလာမ္ဘာသာရဲ႕ အေျခခံအေဆာက္အအံုမ်ားစြာ ၿဖိဳခ် ဖ်က္ဆီးခံရျခင္း၊ ပိတ္ပင္ခံရျခင္းမ်ား ရွိခဲ့ၿပီး ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္ ေထာင္ေသာင္းခ်ီ၍ အစုလိုက္ အျပဳံလိုက္ သတ္ျဖတ္ခံခဲ့ရပါတယ္။

"လက္ခုပ္ဆိုတာ ႏွစ္ဖက္တီးမွ ျမည္သည္"ဟု စကားပံုအရ ဆိုႏိုင္မည္ျဖစ္ေသာ္လည္း ဦးသိန္းစိန္အစိုးရလက္ထက္ အၾကမ္းဖက္ခံရမႈမ်ားတြင္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားသည္ တစ္ဖက္သက္ အၾကမ္းဖက္ခံရျခင္းမ်ားသာ ျဖစ္တယ္လို႔ ေလ့လာသူမ်ားက ဆိုပါတယ္။

ေပၚေပါက္ခဲ့ေသာ ဘာသာေရး ဖိႏွိပ္မႈမ်ားတြင္ အာဏာပိုင္မ်ားမွ ပူးေပါင္းပါ၀င္ခဲ့တယ္လို႔ မြတ္စလင္မ္အမ်ားစုမွ သံသယ ျဖစ္လွ်က္ရွိပါတယ္။

ယင္းသို႔ သံသယမ်ား ေပၚေပါက္ရသည့္အေၾကာင္းအရင္းမ်ားစြာရွိသည့္အနက္ အခ်ိဳ႕ကေတာ့…

(၁) ျပန္ၾကားေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ စစ္ေတြၿမိဳ႕တြင္ အစြန္းေရာက္ ဗုဒၶဘာသာ အၾကမ္းဖက္သမား စစ္ေသြးႂကြမ်ားမွ အၾကမ္းဖက္မႈမ်ားအား က်ဴးလြန္၍ ရဲစခန္းအတြင္းထိ ၀င္ေရာက္ကာ လက္နက္တိုက္အား ေဖာက္ထြင္း၍ လက္နက္မ်ား လုယူမည့္ဆဲဆဲတြင္ သက္ဆိုင္ရာ ရဲတပ္ဖြဲ႕မွ ပစ္ခတ္ႏွိမ္နင္းရသည့္ သတင္းမ်ားအား မည္သူ မည္၀ါ က်ဴးလြန္သည္ကို ရွင္းလင္းစြာ ေဖာ္ျပျခင္းမရွိသည့္အခ်ိန္တြင္ ေတာင္ကုတ္၌ အျပစ္မဲ့စြာ ရက္ရက္စက္စက္ သတ္ျဖတ္ခံခဲ့ရသည့္ ျမန္မာမြတ္စလင္မ္မ်ားအား သတင္းစာမ်ားတြင္ "မူစလင္ကုလားလူမ်ိဳးမ်ား"ဟု ေစာ္ကားပုတ္ခတ္သည့္ စကားလံုး အသံုးအႏႈံးမ်ားျဖင့္ ေဖာ္ျပခဲ့ျခင္း၊

(၂) သမၼတရံုး ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ဗုိလ္မွဴးေဇာ္ေဌး (အင္တာနက္အမည္ မွဴးေဇာ္) ဆိုသူမွ အင္တာနက္တြင္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအား အၾကမ္းဖက္သမားမ်ားအသြင္ျဖစ္ေအာင္ သတင္းမွားမ်ား ျဖန္႔ခ်ိခဲ့သည့္အျပင္ အခင္းျဖစ္ေနရာ၌ တစ္ဖက္ျမင္ပံုရိပ္ျဖင့္ ရိုက္ကူးထားသည့္ ဓာတ္ပံုမ်ားအား ျပည္တြင္းမီဒီယာတခ်ိဳ႕ႏွင့္ပူးေပါင္း၍ ႏိုင္ငံအ၀ွမ္း ပ်ံ႕ႏွံ႔ေအာင္ ျဖန္႔ျဖဴခဲ့ျခင္း

(၃) ျပည္တြင္းမီဒီယာမ်ားႏွင့္ ပါတီတခ်ိဳ႕မွ ယခုအခ်ိန္အထိ အစၥလာမ္ဘာသာအား ေစာ္ကားသည့္ ေရးသားမႈမ်ားအား အင္တာနက္တြင္သာမက စာေစာင္မ်ားတြင္ပါ ထည့္သြင္း ျပဳလုပ္ေနဆဲျဖစ္ေသာ္လည္း မ်က္ကြယ္ျပဳ၍ လႊတ္ထားျခင္းေၾကာင့္ အစြန္းေရာက္သူမ်ား ပိုမို၍ ေသြးႂကြလာေစျခင္း၊

(၄) ဗုဒၶဘာသာ အစြန္းေရာက္ အၾကမ္းဖက္သမား ဘုန္းႀကီးမ်ားမွ တရား၀င္ တရားပြဲမ်ား ျပဳလုပ္၍ ကမာၻ႔ ဒုတိယ ကိုယ္းကြယ္မႈအမ်ားဆံုး ဘာသာႀကီးျဖစ္ေသာ အစၥလာမ္ဘာသာအား တရား၀င္ ေစာ္ကားမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနျခင္းအား အားေပး အားေျမႇာက္ ျပဳလုပ္ေပးထားျခင္း၊

(၅) အၾကမ္းဖက္ လုပ္ရပ္မ်ား ေပၚေပါက္လာသည့္အခါတိုင္း အစိုးရတာ၀န္ရွိသူမ်ားႏွင့္ သက္ဆိုင္သူမ်ား ေျပာင္က်က် ပါ၀င္က်ဴးလြန္ေနျခင္း၊ ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ လက္နက္ျဖင့္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအား ပစ္ခတ္ သတ္ျဖတ္ေနျခင္း၊ ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ တားျမစ္ေဆးမ်ား၊ လက္နက္မ်ား ကုန္ကူးေနသူမ်ားအား လက္ဆုပ္လက္ကိုင္ ဖမ္းဆီးမိေနေသာ္လည္း ထိုသူမ်ားသည္ ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ဘုန္းေတာ္ႀကီး သဃၤန္း၀တ္မ်ား ျဖစ္ေနျခင္းေၾကာင့္ အမ်ားမသိရေအာင္ ဖံုးကြယ္ထားျခင္း၊

(၆) ယခုအခါ 969 အမည္ျဖင့္ အၾကမ္းဖက္ဂိုဏ္းထူေထာင္၍ နယ္လွည့္ စည္းရံုးေရး၊ ဂိုဏ္းသား တိုးပြားေရးအတြက္ အင္တာနက္မွတဆင့္ ၀ါဒျဖန္႔သူမ်ားမွာ ျပည္ပေရာက္ အစိုးရတာ၀န္ထမ္းေဆာင္ေနသူမ်ားဟု သံသယျဖစ္ေနသူမ်ားႏွင့္ ၎တို႔အတြက္ ေနာက္ကြယ္မွ ေထာက္ပံ့ေပးထားျခင္း၊

(၇) 969 အမည္ခံ သံဃာအၾကမ္းဖက္ဂိုဏ္းမ်ားအား လြတ္လပ္စြာျဖင့္ လႈပ္ရွားမႈ ျပဳႏိုင္ရန္ အကာအကြယ္ေပးထားျခင္း၊

(၈) 969 အၾကမ္းဖက္ဂိုဏ္းမွ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားကို အၾကမ္းဖက္ သုတ္သင္ရင္ ျပင္ဆင္သည့္ လႈံ႕ေဆာ္ေရး စာတန္းမ်ားႏွင့္ လႈပ္ရွားမႈမ်ားကို သိသိႀကီးႏွင့္ လႊတ္ထားေပးျခင္း၊

(၉) 969 အၾကမ္းဖက္ဂိုဏ္းမွ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္တို႔ႏွင့္ ဆက္သြယ္သူမ်ားကို ဥပေဒမဲ့ အျပစ္ေပး အေရးယူသည့္အေျခအေနမ်ားကို ထိန္းသိမ္းမႈ မျပဳျခင္းေၾကာင့္ ယခုအခါ 969 ဂိုဏ္းသားမ်ားႏွင့္ ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားအၾကား ပဋိပကၡမီးမ်ား စတင္ေတာက္ေလာင္လာျခင္း၊

(၁၀) 969 အၾကမ္းဖက္ဂိုဏ္း၏ ထိပ္သီးပုဂၢိဳလ္မ်ားအျဖစ္ လူသိမ်ားေသာ မႏၲေလးမွ ၀ီရသူ၊ ရန္ကုန္ သာေကတမွ ဒယ္အိုးနဲ႔ ေမွာ္ဘီမွ ေရႊည၀ါတို႔အား သိရွိထားေသာ္လည္း အေရးယူမႈ မရွိျခင္း

အစရွိတာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ယင္းအခ်က္မ်ားအျပင္ အစိုးရတာ၀န္ရွိသူမ်ားဟာ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအား အေျခအေနအရပ္ရပ္တြင္ ခက္ခဲမႈျဖစ္ေစရန္ မွတ္ပံုတင္မ်ား ထုတ္ေပးျခင္းအား ကန္႔သတ္ျခင္း၊ အိမ္ေထာင္စုဇယားမ်ားအား ကန္႔သတ္ထားျခင္း၊ လုပ္ငန္းမ်ားအား ျပန္လည္ပိတ္သိမ္းျခင္း၊ ေရွးေဟာင္း သမိုင္း၀င္ ဗလီမ်ားအား ျပင္ဆင္ခြင့္ မေပးျခင္း၊ သမိုင္း၀င္ သုသာန္မ်ားအား အစေဖ်ာက္ေနျခင္း၊ ဘာသာေရးအေျခခံ စာသင္ေက်ာင္းမ်ားအား ပိတ္သိမ္းျခင္း၊ ပြဲေတာ္မ်ား က်င္းပခြင့္ ပိတ္ပင္ထားျခင္း၊ ကေလးသူငယ္မ်ား ပညာသင္ၾကားေရးတြင္ ခြဲျခားမႈမ်ား ျပဳလုပ္ထားျခင္းမ်ားရွိေနေသာ္လည္း တစ္ဖက္တြင္မူ ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားအား အစြန္းေရာက္ေစမည့္ တရားပြဲအမည္ခံ အၾကမ္းဖက္စည္းရံုးေရး လႈံ႕ေဆာ္ပြဲမ်ားအား လြတ္လပ္စြာ က်င္းပခြင့္ ေပးထားၿပီး အစၥလာမ္ဘာသာရဲ႕ ဘုရားသခင္ အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္နဲ႔ တမန္ေတာ္မိုဟမၼဒ္တို႔အား ေစာ္ကားေနျခင္းအား အတားအဆီးမဲ့ ျပဳလုပ္ေစခိုင္းေနျခင္းေၾကာင့္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားရဲ႕ ေခါင္းေဆာင္ တမန္ေတာ္မိုဟမၼဒ္အား အထင္အျမင္ လြဲမွားမႈမ်ား ေပၚေပါက္၍ မုန္းတီးလာေစျခင္းအား အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားဘက္မွ ျပန္လည္ေခ်ပ ရွင္းလင္းတင္ျပႏိုင္ရန္အတြက္ အခြင့္အေရးမ်ား ဆံုးရႈံးေနျခင္းအေပၚ အခြင့္ေကာင္းယူ၍ ဗုဒၶဘာသာ အစြန္းေရာက္ 969 အၾကမ္းဖက္ဂိုဏ္းဟာ အစၥလာမ္ဘာသာနဲ႔ ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားကို ေသြးခြဲၿပီး အစၥလာမ္ဘာသာအား ျမန္မာျပည္မွ စိတ္ကူးယဥ္ဆန္ဆန္ အျမစ္ျပတ္ သုတ္သင္ ေခ်မႈန္းရန္အတြက္ ဖြဲ႕စည္းၿပီး ၿမိဳ႕ရြာအႏွံ႔တြင္ လႈပ္ရွားမႈမ်ား အရွိန္ျမႇင့္ လုပ္ေဆာင္လာေနၾကပါတယ္။

သို႔ေသာ္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားကမူ ျမိဳ႕ရြာတိုင္းတြင္ ဗုဒၶဘာသာ၀င္မ်ားႏွင့္ ပူးတြဲ၍ လူမႈေရး၊ စီးပြားေရး၊ က်န္းမာေရး၊ ပညာေရး၊ ႏိုင္ငံေရးနဲ႔ ဘာသာေရးေတြကို အရွိန္မျပတ္ လုပ္ေဆာင္ရင္း ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကို ခ်စ္ျမတ္ႏိုးေသာ တမန္ေတာ္ မိုဟမၼဒ္ရဲ႕ ေနာက္လိုက္မ်ားအျဖစ္ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးကို ထိန္းသိမ္းလွ်က္ ရွိေနပါေၾကာင္း "အလင္းမ်က္၀န္း"မီဒီယာရဲ႕ အယ္ဒီတာ့ အာေဘာ္အျဖစ္ တင္ျပလိုက္ရပါတယ္။

အယ္ဒီတာ
အလင္းမ်က္၀န္း

Myanmar Muslim Net shared Kay Te Zat O's status.

Kiram - the satan who talks law!

Posted: 13 Mar 2013 09:41 PM PDT

I guess the whole world is laughing at Kiram, the 'sultan of satans', the pretender of innocence and the self-acclaimed freedom fighter who ran away from his own soldiers to rot and die in the battlefield!

From someone who deserves some degree of respect, he now turns himself into a loofah of his own doings, his metalanguage get into more absurdity while his words are just like a book without prelims.


However, we should excuse him for being senile. At 78, he his losing grip on his own people, which explains why he stays in Manila and not in Mindanao. All his family members too chose to live a better life, leaving their Muslim followers far in the south.

After marching his fighters to invade Sabah with guns and swords - breaking our immigration law, occupying our land by force and terrorised Lahad Datu - he still dodges himself by his own make-belief that such a move was in accordance with the international law.
The Government is leaving it to the Attorney-General to state the nation's stand over the accusation by Jamalul Kiram III that Malaysia had breached the Geneva Convention during the recent attacks by the militant group on Malaysian security forces in Lahad Datu and Semporna.
This is because the Prime Minister has stated that Malaysia made the right decision in counter-attacking the Suluk terrorists for breaching the nation's sovereignty and killing Malaysian security forces.
A spokesman of the self-styled Sultan of Sulu, Abraham Idjirani, accused Malaysia of breaching the Geneva Convention by leaving the members of the militant group hungry during the clashes between the Malaysian security forces and the group.
Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein said the accusation by the leader of the Suluk terrorists was simply absurd because the security forces were only defending Malaysian territories.
"What we are doing is right and the truth. Regarding legal aspects, we leave it to the Attorney-General," he said, after a briefing by Tawau police, Wednesday.
After his 'army' tricked our policemen by waving a white flag and killed them, Kiram said it was alright to do so. And as a Muslim himself, he didn't mind the kind of brutality carried out by his men, beheading an already dead cop and cracking the skull of another.

Is he a true Muslim, is for him to answer. Even Islam does not permit what they did, all the way.

Now he told the world that Malaysia has breached the Geneva Convention for rounding up his men, killing and arresting them. He even slammed us for not according his fighters the ceasefire he requested after Malaysian security forces launched the 'Op Daulat' about two weeks ago.

He offered a peace plan to stop the war but without letting his 'group of terrorist' leave our territory. He wants us to bow to his command that they will withdraw if Malaysia agrees to handover Sabah to his Sulu sultanate. Otherwise, his people will rather stay and die.

A good choice. So, his slavishly fighters will stay and die. But the truth is, they are afraid to return to their homeland because a failed mission would mean a death penalty for them. They are aware of the consequences should they return empty handed.

Kiram's few generals are worse than Hitler. Each and every 'soldier' must carry out all orders or being shot in their head. That explains why those in Lahad Datu refused to go home. They rather die at the hands of Malaysian security forces than being shot dead by Kiram's firing squad.

Who actually broke the law and breached the Geneva Convention?

Kiram must answer this. Even his claims on Sabah are baseless as Sabahans had chosen to join Malaysia, and this was well-recognised by the United Nations and the superpowers US, Britain and others.

I also liken Kiram as another Saddam Hussein who invaded Kuwait in late 1990, claiming the kingdom as once and Iraqi territory. What happened after that is for Kiram to revise the history book!

Mahkamah Kecoh, Polis Cuba Tahan Tian Chua Sebelum Didakwa

Posted: 13 Mar 2013 10:45 PM PDT


Suasana menjadi kecoh di kafetaria Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini apabila polis tiba-tiba menyerbu untuk menahan Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua walaupun belum dicaj apa-apa tuduhan.

Kejadian berlaku kira-kira jam 9.45 pagi ketika Tian baru selesai bersarapan bersama kumpulan peguam di kafetaria aras bawah bangunanan mahkamah.

Ahli Parlimen Batu itu diserbu beberapa polis untuk menahannya di lokap mahkamah.

Polis berkenaan dari pasukan siasatan Johor Baharu yang menyiasat keterangan berhubung kes kenyataan Tian yang diputar belit media kawalan Umno, baru-baru ini.

"Kami membantah tindakan polis itu, untuk apa polis mahu tahan Tian? Ini adalah cubaan untuk memalukannya," tempelak peguam, Latheefa Koya.

Ekoran bantahan itu, polis membatalkan tangkapan ke atas Tian, namun beliau dikehendaki menyerahkan kad pengenalan sebelum masuk mahkamah.

Tian dijadualkan menghadapi dakwaan di bawah Seksyen 4, Akta Hasutan 1948 pada jam 9 pagi ini.

Bagaimanapun, sehingga kini mahkamah belum memaklumkan kepada peguam sebarang maklumat berkaitan prosiding.

"Tanya pada polis, ada tak mana-mana pemimpin Umno yang ada kes jenayah lebih besar ditahan atau digari apabila mereka ke mahkamah? Tindakan itu membuktikan dakwaan ke atas Tian bersifat politik," kata Latheefa mengulas.

Para penyokong yang hadir turut tidak puas hati terhadap tindakan polis itu.

Tian Chua cuba ditahan di kafetaria Mahkamah


Tindakan dua anggota polis yang ingin menahan Naib Presiden PKR, Tian Chua di kafetaria Mahkamah Jalan Duta hari ini ditentang peguam sehingga menimbulkan sedikit kekecohan.

Tian bersama peguam Latheefa Koya dan beberapa penyokong bersarapan di kafetaria sementara menunggu kes Tian bermula.

Tian akan didakwa di bawah Akta Hasutan berkenaan isu Lahad Datu.

Latheefa sewaktu berunding dengan pihak polis berkata, Tian tidak perlu dibawa ke lokap mahkamah kerana beliau sendiri telah hadir dan bersedia untuk didakwa.

"Tujuan untuk menahan seseorang sebelum di dakwa adalah memastikan di hadir ke mahkamah "Dalam kes ini Tian sudah pun hadir ke mahkamah bersedia untuk didakwa.

"Jadi mengapa nak tahan dia di lokap, tidak ada keperluan," katanya kepada pemberita.

Sebentar tadi, Tian dibawa ke Mahkamah Sesyen Jenayah 6 untuk didakwa.

Sementara itu, puluhan ahli PKR dan penyokong PKR hadir ke mahkamah bagi menyatakan sokongan.
-HD


Tian Chua didakwa di mahkamah untuk sorok kegagalan kerajaan dalam Tragedi Lahad Datu

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyatakan sokongan penuh kepada YB Tian Chua yang akan didakwa atas Seksyen 4 Akta Hasutan 1948 di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi hari ini.

SAMM percaya YB Tian Chua tidak bersalah berdasarkan kenyataan langsungnya dan manipulasi media yang dibantu oleh fitnah jahat blog pro-Umno menjadi punca kebencian yang ditimbulkan.

SAMM ingin mengingatkan semua bahawa perkara pokok yang menjadi punca tragedi berdarah di timur Sabah adalah kelemahan dan kesilapan kerajaan Umno menjaga kedaulatan negara.

Ia bermula apabila ratusan askar Sulu menembusi 4 agensi maritim negara untuk sampai ke Tg Labian dan seterusnya mara ke Kg Tandou.

Penceroboh ini juga diberi selama tiga minggu masa eksklusif untuk 'rundingan' dengan pihak keselamatan sedangkan tindakkan awal pasti mampu mengekang kehilangan banyak nyawa anggota keselamatan.

Akhirnya konflik ini berlanjutan dengan jumlah yang terkorban meningkat saban hari.

Apabila majoriti rakyat Malaysia mempersoal beberapa perkara sehingga timbul pelbagai spekulasi, kerajaan Umno mentafsir mereka ini sebagai biadap dan tidak patriotik.

Namun halangan media tempatan dan antarabangsa untuk membuat liputan di Lahad Datu adalah punca sebab spekulasi tumbuh melata, termasuklah pandangan YB Tian Chua.

Segala berita dari timur Sabah dibuat melalui Ketua Polis, Ketua Angkatan Tentera dan Menteri Umno, sedangkan sumber ini tidak cukup telus kerana ia berlandas perang saraf bagi menghadapi musuh.

Tindakan menghalau wartawan Al-Jazeera dari lokasi konflik masih menjadi tanda tanya. Di mana jua berlaku konflik antarabangsa khususnya yang melibatkan tembakan dan letupan bom, sudah tentu ada 'war correspondent' atau wartawan perang.

Tetapi ia tidak berlaku di Sabah seolah-olah ada sesuatu yang cuba disorok. Maka timbul persoalan yang paling ditakuti oleh Umno iaitu "Apakah Lahad Datu satu konspirasi terancang?"

Tragedi berdarah Lahad Datu memberi gambaran buruk buat kerajaan Umno, malah mungkin yang terburuk dalam penggal ini.

SAMM percaya hanya dengan mendakwa Tian Chua dan pemimpin PR lain khususnya atas akta hasutan mampu mengolah pemikiran rakyat untuk lupa kesilapan kerajaan Umno.

Menuding kesalahan kepada pemimpin PR dalam isu Lahad Datu ini juga disifatkan sebagai jalan singkat untuk kerajaan Umno melepaskan diri dari terus dipersalahkan.

Malah tidak mustahil Datuk Seri Anwar Ibrahim akan akhirnya diheret sama menjadi satu end-game yang dirasakan terbaik untuk mereka terus berkuasa.

Namun begitu, SAMM yakin ia bukanlah sesuatu yang mudah bagi Umno untuk mengolah persetujuan rakyat kononnya Anwar Ibrahim ialah dalang kepada pencerobohan Lahad Datu.

Memenjarakan Anwar atau Tian Chua atau sesiapa sahaja pimpinan PR tidak akan beri sebarang kelebihan terhadap kempen Umno untuk pertahan kuasa. Malah kerajaan Umno akan terus dilabel sebagai zalim oleh majoriti rakyat yang disadur kemarahan ekoran peristiwa Lahad Datu.

Hari ini YB Tian Chua didakwa, mungkin beliau akan ditahan. Dengan kuasa akta hasutan, penahanan kali ini membolehkan YB Tian Chua dihalang dari dijamin keluar.

Justeru itu SAMM menyeru kepada semua untuk bangkit memberi sokongan dan hadir bersolidariti buat Tian Chua di mahkamah Jalan Duta pagi ini.

SAMM juga dengan kerjasama Angkatan Perubahan Sabah (APS) akan menganjurkan sebuah Pidato Perdana bertajuk "Punca Sebenar Lahad Datu – Siapa Pengkhianat" di KLSCAH pada 18 Mac ini (Isnin).

Mengisi barisan pemidato adalah termasuk Tn Hj Md Sabu, YB Tian Chua, DS Lajim Ukim, DS Wilfred Bumburing, Datuk Kalakau dan ramai lagi yang mampu menghurai peristiwa Lahad Datu dari skop yang lebih eksklusif.

Saksi hidup peristiwa Lahad Datu juga akan diterbangkan dari Sabah untuk berucap pada malam tersebut sebagai penampilan istimewa.

Semua dijemput hadir untuk mendengar apa yang sebenarnya telah berlaku di Sabah, terutamanya dari kaca mata orang Sabah sendiri. Pengamal media dialukan untuk membantu hebahan ini.

Kesimpulannya, apa yang cuba dilakukan oleh kerajaan Umno hari ini ialah ibarat tikus membaiki labu, semakin bertindak semakin rosak.

SAMM berani merumuskan bahawa jika Tian Chua dipenjarakan atau Anwar atau Hj Md Sabu atau sesiapa sahaja terus dizalimi, rakyat akan bangkit tanpa mampu disekat, dan Umno Barisan Nasional akan kalah lebih besar dalam pertembungan PRU13 – itu muktamad.

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)
-KD

Argentina’s Bergoglio elected first Latin American pope

Posted: 13 Mar 2013 08:35 PM PDT


Natural Ways to Grow Hair and Reduce Hair Loss

Posted: 13 Mar 2013 08:00 PM PDT


Vitamins and lifestyle changes have been shown to encourage hair to grow and reduce hair loss. Balding is a genetic trait but good nutrition can play a part in hair growth. Hair products, such as masks, shampoos and leave on conditioners can also prevent hair loss and restore healthy, vibrant hair. Adding nutrients will help regrow hair.

1. Protein Grows Hair

Because the hair is made of protein, a protein deficiency can cause hair loss. Add protein to the diet by including animal products, such as meat and dairy, or protein shakes made from whey.

2. Vitamin C is Needed for Healthy Hair

Vitamin C is also a component of healthy hair. Citrus fruits, such as oranges and lemons, are especially high in vitamin C, as are green peppers. Suggested dosage is 1,000 to 3,000 mg a day.

3. B Vitamins Increase Hair Growth

Biotin and the complex B vitamins are needed to grow hair. B3 helps increase circulation to the scalp, thereby encouraging hair growth. It is best to take a supplement that includes all of the B vitamins, called a B complex supplement, as the nutrients work synergistically.

Learn more at THIS LINK.

Overcome Procrastination

Posted: 13 Mar 2013 03:30 PM PDT


Do you struggle with procrastination?

You're definitely not alone. For centuries, men and women have dealt with procrastination.

Countless sayings and books have been written to tease, poke at, and create a little humor over the topic.
However, procrastination can be crippling…

It can lead to one's financial ruin, and has been known to destroy relationships.

Overcoming procrastination is the key to success in life, love, and anything you want to accomplish!
Use this quick guide to accelerate your success and don't let procrastination steal your dream.

10 Steps to Take Charge of Your Life Now!

To overcome procrastination, you must embrace time management. If you are disorganized and don't use a fixed schedule, then you give your procrastination demons room to maneuver and lure you in.

Stating something like, "I'll do that later today," is the recipe for not getting it done at all. It's important to note, though, that time management is not the only key to overcoming this frustrating and sometimes crippling behavior.

These 10 steps will help guide you to be productive and accomplish more during each and every day.

Step 1: Analyze the tasks at hand

Determine what you have to do. The larger the tasks are in front of you, the more overwhelming they can seem. Can this task be broken down into smaller assignments?

You'll discover that most can be done in segments.

Cleaning the yard after a long winter can seem like a major job, but if you break it down into cleaning the front yard one day, then the back the next, then it is no longer as intimidating.

Step 2: Set a deadline

You need to begin establishing a deadline for your tasks and stick to it. If you state that you will have the front yard cleaned by tomorrow, then make sure it is done.

Step 3: Find someone to hold you accountable

If you feel that you might still put off doing what you've established a deadline for, then find someone to hold you accountable.

When someone is looking over your shoulder like a boss, you can be inspired to stick to your schedule.

Make sure you choose someone whose respect you cherish.

CLICK HERE for more.

Increased Cancer Risk In Fukushima

Posted: 13 Mar 2013 04:30 PM PDT

BBC ONLINE 28 February 2013
Last updated at 11:20 GMT










Fukushima: 'Small increased cancer risk'



The Fukushima plant was devastated by an earthquake and tsunami

 

People
living near the damaged Fukushima nuclear plant in Japan have an
increased risk of developing some cancers, the World Health Organization
says.

The increased risk is

Mahathir Kata Negara Bankrap Jika PR Memerintah, Musa Kata TIDAK!

Posted: 13 Mar 2013 08:02 PM PDT


Kenyataan Tun Musa Hitam kelmarin memberikan pencerahan yang sangat baik untuk politik rakyat dan negara. Beliau tidak bersetuju apa yang didakyahkan oleh pimpinan UMNO khususnya Dr Mahathir yang negara akan bankrap jika Pakatan Rakyat memerintah selepas pilihanraya yang akan datang ini.

Musa berkata Pakatan Rakyat akan bekerja keras untuk mempastikan yang negara akan terus mencapai kemajuan dan tidak akan melalaikan tanggungjawab yang buat pertama kali diberikan oleh rakyat terhadap pihak pembangkang.

Musa juga tidak bersetuju dengan politik rasis yang menebal sekarang dan pihak yang memainkan sentimen perkauman itu merupakan permainan poltik bankrap yang sudah tidak relevan lagi buat masa dan zaman ini. Kenyataan Tun Musa ini tentunya bertentangan dengan pandangan Dr Mahathir, seorang pemimpin yang boleh berjalan di atas air itu.

Dr Mahathir yang akhir-akhir ini seperti orang yang dalam ketakutan yang amat sangat itu telah membuat kenyataan-kenyataan yang menghangatkan dengan bermatlamat untuk membina dan meningkatkan sentimen perkauman di negara ini. Beliau (Mahathir) telah meminta Felda untuk memainkan filem Tanda Putera bagi menaikkan perasaan kebencian orang Melayu terhadap kaum Cina dan ianya tentulah untuk menghalang DAP yang menjadi sasaran cemuhan Mahathir akhir-akhir ini.

Seperti yang saya sebutkan selalu UMNO hanya akan kekal berkuasa jika ada perbalahan dan perpecahan. UMNO tidak kekal jika rakyat dan negara dalam keadaan aman dan damai. Maka itulah sebabnya UMNO sentiasa berusaha untuk meningkatkan perasaan benci membenci di antara kaum agar parti itu terus menjadi parti pemerintah yang berkemampuan untuk melakukan rasuah secara sistematik.

UMNO memerlukan sangat untuk terus memerintah kerana sudah tertanam budaya dan pemikiran pimpinan UMNO di setiap peringkat yang parti itu ada modal untuk mereka berniaga dan mengumpulkan kekayaan keluarga dan kroni itu. Kejatuhan UMNO merupakan kehilangan punca mereka mengumpulkan harta seperti yang dikumpulkan oleh Karun dahulu.

UMNO sudah tertanam kepercayaan yang hanya UMNO sahaja yang layak untuk memerintah tetapi rakyat sudah berubah dan tidak lagi termakan dengan dakyah buruk dan hina parti itu. Rakyat sudah memahami bahawa mereka adalah tuan kepada negara dan bukannya Mahathir yang sentiasa berfikir yang hanya beliau sahaja yang berfikir. Mahathir berfikir hanya pemikiran beliau sahaja yang mesti diikuti.

Justeru kenyataan Tun Musa semalam merupakan pencerahan yang amat dinanti-nantikan oleh rakyat dan kenyataan beliau itu telah menjadi buah mulut rakyat terutamanya di Negeri Johor.

Saya tidak dapat untuk menuliskan secara 'detail' tentang apa yang ada dalam pemikiran saya kerana saya sedang berada di Kedah dalam siri ceramah yang telah diuruskan oleh PAS untuk saya.

Saya akan menulis tentang isu yang disentuh oleh Tun Musa ini apabila saya kembali ke Kuala Lumpur sehari dua lagi, insyaallah. -aspanalias


Pemimpin Umno kena rasional macam Musa Hitam

Kenyataan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam yang mengatakan negara tidak akan bangkrap jika diambil alih Pakatan Rakyat membuktikan manifesto Pakatan bersifat rasional dan realistik.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata pengalaman Musa sebagai bekas orang nombor dua negara itu juga perlu dijadikan panduan kepada pemimpin BN dan ahli-ahlinya untuk tidak terus menakut-nakutkan rakyat.

"Apa yang dikatakan beliau itu merupakan satu pandangan yang rasional dan objekif. Yang juga bersifat negarawan, berbanding pemimpin BN lain yang sudah bersara seperti Tun Mahathir yang lebih emosional," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Tambah Salahuddin, kenyataan Musa itu perlu diterima pemimpin BN dan ahli-ahlinya bahawa jika berlaku sebarang perubahan kerajaan sekalipun, ia akan berada dalam suasana yang biasa.

"Mereka perlu terima hakikat jika berlaku perubahan kerajaan sekalipun, tiada apa yang luar biasa berlaku. Malah, kebiasaannya apabila bertukar kerajaan ia akan menjadi lebih baik dari kerajaan sebelumnya," tegas beliau.

Tun Musa, dalam kenyataannya berkata sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, gabungan tersebut akan berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan ekonomi negara berkembang dengan baik.

Malah, beliau juga berkata tidak adil jika menganggap negara akan bankrap jika pembangkang berjaya memerintah negara.
-HD



No comments: