Friday, April 19, 2013

DAP Sah Akan Guna Logo PAS, PKR Selepas RoS Hanya Senyap

DAP Sah Akan Guna Logo PAS, PKR Selepas RoS Hanya Senyap


DAP Sah Akan Guna Logo PAS, PKR Selepas RoS Hanya Senyap

Posted: 19 Apr 2013 10:46 AM PDT


DAP akan bertanding dalam Pilihan Raya 2013 di bawah tiket PAS dan PKR buat pertama kali dalam sejarah selepas Pendaftar Pertubuhan (RoS) gagal untuk menarik semula surat mereka yang tidak mengiktiraf pemegang jawatan parti," kata Tony Pua hari ini.

Setiausaha Publisiti DAP itu membangkitkan, calon tidak boleh mengambil risiko menghantar surat watikah calon membenarkan mereka untuk bertanding di bawah logo Roket yang ditandatangani oleh setiausaha agung parti yang tidak diiktiraf oleh RoS.

"Jika CEC kami tidak diiktiraf, bagaimana mahu keluarkan surat kebenaran kepada calon kita?" kata Pua kepada The Malaysian Insider hari ini, merujuk kepada ahli Jawatankuasa Kerja Pusat parti tersebut. Beliau menambah RoS langsung tidak menghubungi DAP hari ini.

Pua mengatakan 53 calon parlimen dan 103 calon bagi Dewan Undangan Negeri DAP diseluruh negara yang bertanding dalam Pilihan Raya 2013, dengan Hari Penamaan Calon bermula esok, menggunakan simbol PAS di semenanjung dan PKR di Sabah dan Sarawak.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mendesak RoS semalam untuk menarik semula surat mereka bertarikh 17 April yang enggan untuk mengiktiraf CEC parti kerana kesilapan dalam pemilihan parti.

Datuk Abdul Rahman Othman dari RoS walau bagaimanapun dipetik berkata oleh agensi berita nasional Bernama semalam mengatakan DAP masih boleh menggunakan logo Roket dalam pilihan raya umum ke 13 kerana pendaftaran parti tersebut masih belum dibatalkan.

Abdul Rahman tidak menjawab panggilan dan kiriman pesanan ringkas dari The Malaysian Insider hari ini untuk meminta komen.

Penasihat DAP Lim Kit Siang mengakui tindakan RoS yang menghalang DAP menggunakan logo mereka untuk PRU13 kali ini mungkin akan memberikan kesan kepadanya yang bertanding di Gelang Patah kerana pengundi mungkin terkeliru jika DAP dipaksa menggunakan logo bulan PAS dan logo mata PKR.

MCA telah berulang kali memberi amaran kepada pengundi Cina agar tidak menyokong Pakatan Rakyat dengan mendakwa PAS akan menguatkuasakan undang-undang hudud di negara ini.

Tindakan RoS itu mungkin menghancurkan peluang DAP untuk menamatkan riwayat MCA dalam PRU13 terutamanya di kubu kuat parti Cina itu di Johor dimana Lim Kit Siang akan berhadapan dengan menteri besar sementara Datuk Abdul Ghani Othman di Gelang Patah.


DAP akan guna logo Roket, logo PAS dan PKR sebagai sandaranCalon DAP akan menggunakan simbol Roket terlebih dahulu esok untuk hari penamaan calon akan tetapi menjadikan logo PAS di semenanjung Malaysia atau logo PKR di Malaysia Timur sebagai sandaran jika pegawai pengurus (RO) menolak borang pertama," kata setiausaha agung Lim Guan Eng malam ini.

Calon akan diberikan dua borang penamaan calon apabila hadir di 51 kerusi parlimen dan 103 kerusi negeri yang akan ditandingi oleh DAP pada pilihan raya umum 5 Mei ini.

"Kami akan sediakan dua surat watikah dan kita akan serahkan surat DAP terlebih dahulu dan jika ditolak, surat watikah kedua dari PAS di bawah logo bulan akan digunakan," kata beliau dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat DAP di sini merujuk kepada pertandingan di semenanjung Malaysia.

Ketua menteri sementara Pulau Pinang itu mengatakan keputusan tersebut dicapai kerana penyokong mahukan parti mencuba menggunakan simbol Roket.

Pendaftar Pertubuhan (RoS) telah enggan untuk menarik semula notis yang mereka hantar kepada DAP bahawa pemilihan ahli jawatankuasa kerja (CEC) pada Disember 2012 tidak diiktiraf.

"Kedua-dua RoS dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengatakan perkara ini langsung tidak menjejaskan calon kami dan boleh meneruskan untuk guna logo roket kami jadi kami akan cuba dan lihat sama ada mereka boleh memegang janji dengan menggunakan borang penamaan calon dengan logo DAP terlebih dahulu," kata Lim yang kelihatan sedih.

Calon parti hanya boleh mengetahui keputusan esok untuk melihat sama ada RO menolak borang dengan surat watikah dari DAP.

"Ini adalah pertempuran untuk hidup bagi kami kerana Barisan Nasional (BN) sedang cuba menggunakan ini untuk mengetuk DAP dengan menghalang kami menggunakan logo roket," katanya.

Buat pertama kali dalam sejarah 47 tahun, parti yang sinonim dengan logo roket itu mungkin dinafikan untuk menggunakan logo mereka dalam apa yang dikatakan pilihan raya umum paling sengit.

"Pengundi kami yang tidak biasa dengan logo PAS akan keliru dan tidak akan mengundi kita jika kita terpaksa menggunakan simbol bulan," kata penyandang ahli Parlimen Bagan itu.

Beliau mengingatkan semua calon DAP untuk menyerahkan borang penamaan calon dengan surat watikah calon dari DAP dan hanya menggunakan borang sandaran dari PAS atau PKR (di Malaysia Timur) jika borang pertama ditolak.

Pada 17 April, 48 jam sebelum hari penamaan calon, DAP menerima dua surat dari RoS.

Dalam surat pertama yang diterima pada 11.45 pagi, ia memberitahu parti tentang inkuiri mengenai pemilihan CEC telah ditangguhkan pada 9 Mei.

Lima jam selepas itu, DAP menerima satu lagi surat daripada RoS mengatakan senarai CEC tidak diiktiraf.

Menyelar tindakan ini, Lim mengatakan pucuk pimpinan parti akan mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan tentang ini dan turut akan berbincang dengan sekutu Pakatan Rakyat (PR) mereka.

"Semua ahli dan penyokong sangat sedih dan marah dengan ini dan menuntut kami cuba menggunakan logo DAP dan kami akan mencuba kerana ia amat perit untuk kali pertama kami dinafikan hak menggunakan simbol parti untuk pilihan raya," katanya.

-TMI

Nik Aziz: DAP guna logo detik bersejarah dalam perjuangan PAS


Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menganggap kesediaan DAP untuk menggunakan logo PAS dalam Pilihan Raya 2013 sebagai satu detik bersejarah dalam perjuangan parti Islam itu.

Hari ini, setiausaha agung DAP Lim Guan Eng mengumumkan untuk menjadikan logo PAS sebagai sandaran di Semenanjung Malaysia jika pegawai pengurus (RO) menolak surat watikah dari calon parti tersebut.

Bagi negeri di Malaysia Timur di Sabah dan Sarawak, logo mata PKR akan digunakan oleh DAP sekiranya terpaksa.

"Dari sudut yang lain, kesediaan DAP menggunakan logo PAS ini saya sifatkan sebagai detik bersejarah dalam perjuangan PAS semenjak lebih separuh abad ia ditubuhkan," kata Nik Abdul Aziz dalam satu kenyataan petang ini.

Semalam pendaftar pertubuhan (RoS) menghantar satu surat kepada pucuk pimpinan DAP mengatakan mereka tidak mengiktiraf pemilihan CEC yang dijalankan pada Disember tahun lalu.

Menurut menteri besar Kelantan sementara itu, keberanian DAP untuk menggunakan logo bulan PAS untuk bertanding di kawasan Cina membuktikan tembok perkauman yang selama ini cuba ditanam oleh pemerintah Barisan Nasional (BN) akhirnya berjaya dipecahkan.

"PAS dan DAP sering dilagakan oleh Umno/Barisan Nasional. Di hadapan bangsa Melayu, pemimpin Umno menakut-nakutkan mereka dengan bahaya DAP dan begitu juga sebaliknya di hadapan bangsa Cina, mereka digembar-gemburkan dengan imej PAS sebagai taliban, radikal dan sebagainya.

"Hari ini, benteng tersebut telah runtuh sepenuhnya. DAP tanpa takut-takut lagi telah merobohkan persepsi ini apabila bertindak berani memilih logo PAS untuk bertanding di kawasan-kawasan yang telah diperuntukkan kepada mereka khususnya kawasan yang mempunyai majoriti pengundi Cina," tambah beliau dalam kenyataan yang disiarkan di portal Harakahdaily itu.

Nik Abdul Aziz bersimpati dengan kejadian yang menimpa DAP pada saat-saat akhir sebelum hari penamaan calon yang akan diadakan esok.

"Isu logo sekalipun mungkin nampak kecil bagi sesetengah pihak, tetapi ia melambangkan maruah dan harga sebuah perjuangan," katanya.

Petang tadi Lim Guan Eng mengatakan calon DAP akan diberikan dua borang penamaan calon apabila hadir di pusat penamaan calon di 51 kerusi parlimen dan 103 kerusi negeri yang akan ditandingi oleh oleh parti itu pada pilihan raya umum 5 Mei ini.

"Kami akan sediakan dua surat watikah dan kita akan serahkan surat DAP terlebih dahulu dan jika ditolak, surat watikah kedua dari PAS di bawah logo bulan akan digunakan," kata beliau dalam satu sidang akhbar di ibu pejabat DAP di sini merujuk kepada pertandingan di semenanjung Malaysia.

Ketua menteri sementara Pulau Pinang itu mengatakan keputusan tersebut dicapai kerana penyokong mahukan parti mencuba menggunakan simbol Roket.

-TMI

Burying the hatchet BN uses to hack Indian community by Commander (Rtd) S Thayaparan formerly of the Royal Malaysian Navy

Posted: 19 Apr 2013 08:36 AM PDT

From Malaysiakini

"Guess that's 31 pieces of silver you've got now, huh? Sleep well, Judas."  - Mark Millar (Civil War)

COMMENT Hindraf chairperson P Waythamoorthy "admitted that there will be criticism over this deal, and acknowledged that some might accuse the movement of selling out", reported Malaysiakini.  Here let me put a name to that "some". I am revolted, disgusted and repulsed by this so-called 'deal' Hindraf and Waythamoorthy have cooked up with Umno.

NONEFrom day one, as a Pakatan Rakyat partisan, I made it clear that the only acceptable alternative was Pakatan even though I have been (and will continue to be) a vocal critic of my chosen 'side'.

Meeting with Hindraf and Waythamoorthy (right) at the movement's blueprint launch, I advocated support for Pakatan. After a meeting with PKR's Chua Jui Meng that included Waythamoorthy, think-tank Centre for Policy Initiatives (CPI) director Lim Teck Ghee and I, we (Lim and I) campaigned for a continuing of talks with Pakatan.

In a subsequent meeting, with Waythamoorthy, we (Lim and I) advocated [again] our stand for making a pact with Pakatan.

Travelling to the temple in Rawang - where Waythamoorthy was carrying out his hunger strike - with Lim, we reiterated [yet again] that there could no discussion with Umno. And most recently at the Hindraf press conference on the state of their negotiations with either alliance, I conveyed to the so-called Hindraf leadership that it should be Pakatan or "vote as your conscience dictates." With the deadline approaching, I was contacted by people in Hindraf who believed in the cause who were extremely worried of the rumours swirling around that Hindraf was close to making a deal with Umno. This prompted me to clearly state my stand on the prospect of Hindraf becoming Umno's fool.

For the record, this is what Lim said in an email conversation yesterday to relevant parties that includes the Hindraf leadership: "It is totally inexplicable and inexcusable why Waytha is asking voters to return BN with a stronger than two-thirds majority. This has destroyed whatever credibility he and Hindraf have. Henceforth, CPI will not carry any more of Hindraf's material or statements. Now, Hindraf after accusing the present regime of "ethnic cleansing" and cataloguing decades' worth of "crimes" against the Indian community asks this same community to give Umno-BN a two-thirds majority. This is a betrayal to everyone who advocated on behalf of Hindraf, but more importantly to the community they claim to represent.

Dubious MOU

As for this dubious memorandum of understanding, here are some points raised by journalist and articulate Hindraf watcher Joe Fernandez:

1. The key element, the Ministry of Orang Asal and Minority Affairs, is missing. Other issues like Article 153, NEP and anti-non-Malay administrative laws are missing.

2. Is the government still going to fiddle with public exam marks of students and call it "state secret" and continue to hand out free degrees to morons under the quota system, including in critical disciplines?

3. Why did Najib wait until Parliament was dissolved to sign the MOU?

4. It's the government which should sign the MOU, not the BN which may not form the government after the GE.

5. By signing the MOU, is Najib admitting that the Indians have been excluded from his 'inclusive' transformation programmes?

6. Why does any ruling party need a two-thirds majority?

7. Why didn't the government sign the MOU with MIC? After all, Hindraf is an association just registered last month.

Not to mention, as Fernandez rightly points out, election promises are not legally binding. However, there is more to this than just the empty promises that Hindraf wants the Indian community to swallow. In my piece warning Hindraf not to become Umno's fool, I said that Umno would never sign off on the blueprint because it includes elements that would dismantle the very system that keeps them and their voting base in power. I was of course right. One such element is the inclusion of the United Nations International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.

This is probably the reason why even Pakatan Rakyat, or more accurately the DAP, did not include it in their Gelang Patah declaration because to do so would involve a discussion on slaying Malay scared cows not to mention certain demands of Hindraf. By the way, one aspect of the convention is the outlawing of hate speech and the criminalising of membership in racist organisations. I know for damn sure Umno would object to this, what with a former prime minister being the patron of one such organisation. And this is the kind of political alliance Hindraf wants the Indian community to make a deal with?

So not only did Hindraf sign a practically useless (because it is not only not legally binding but also made by parties unknown) memorandum of understanding with an alliance they claim are the perpetrators of all the injustices the Indian community faced all these decades and continue to face, this so-called memorandum does not even include elements from their own blueprint that would benefit not only the Indian community but all Malaysians. The Gelang Patah declaration, which was a rip-off from the Hindraf blueprint, had more teeth in it than this useless document. Therefore, the question is, why did Hindraf even bother to be a party to it.

Wathamoorthy's betrayal

Any rational observer would conclude that the Gelang Patah declaration offered more substance and if Pakatan was recalcitrant in its dealings with Hindraf, the only rational response would be to either support Pakatan or ask their voters to vote as their conscience dictates. Or as P Uthayakumar, one of Hindraf founders, says: "The Hindraf political directions remain the same - do not vote for Umno and BN, voting for Pakatan is up to the individual." Speaking of Uthayakumar, at least he had the guts to state his positions clearly with the series of interviews I did on him. Ever since I started writing about Hindraf, I have wanted Waythamoorthy to make his stand known through a series of tough interviews but to no avail. I suppose the reception Uthayakumar got spooked him.

Writing about Hindraf, I have been exposed to the same anonymous attacks by the crypto-racists and racists within Pakatan as Uthayakumar and Hindraf. I persevered as did many others because I believed that this conversation needed to be heard and since I have no interest in Umno-BN, better it be had in Pakatan. What Waythamoorthy has done with this betrayal is ensure that the Indian discourse has been poisoned indefinitely. What it has done is tarnish the reputations of Indian politicians like D Jeyakumar, S Arutchelvan, R Sivarasa and political personalities like KS Bavani who will now be vilified by those disingenuous hacks whenever Indians speak out on issues affecting their community. In addition, what of the MIC? By asking the Indian community to support BN, is Hindraf asking for the rejection of opposition Indian politicians like Jeyakumar and the numerous other so-called mandores of Pakatan?

Is Hindraf asking for the return of MIC? Could the MIC, which Hindraf was at war with, better serve the Indian community than the Indian opposition politicians? The MIC and their cyber goons have claimed that Hindraf belongs to or supports racists' organisations from India with the goal of eliminating the Malay race (sic).  In the real world, Hindraf has not only been harassed by these same goons - I was there when Hindraf marched and know of those MIC cretins, who were egging on the police to shower us with gas - and by the outsourced thugs of Umno. Is Hindraf going to walk hand in hand with them and propagate the lies of Umno?

MIC MP P Kamalanathan said that Perkasa is merely defending the rights of the Malay community just like other racial sociopolitical organisations. Does this mean that Hindraf will campaign for Perkasa vice-president Zulklifi Noordin for the Indian vote in Shah Alam, now that Hindraf has thrown its support behind BN?

Running dogs of Umno

Waythamoorthy wants Najib to prove to critics of this deal wrong by seeing it through. What evidence can Waytha cite which would prove this? Umno's record of fulfilling deals is practically non-existent. I do know that Umno come through with money they have promised to certain communal groups. Could this be the proof that Hindraf alludes to? As I wrote in the earlier piece, any compact Hindraf has with Umno would just mean that the racial lines will be further entrenched and this merging of disenfranchised Indian interest and Ketuanan Melayu dogma would be used against those Malays who do not support Umno and the Chinese community. 

About the only thing I got wrong was when I claimed that there could be no deal with Umno, because Hindraf would not be running dogs of Umno. Clearly, by Waythamoorthy's statement I was wrong. Take this horrible part of the memorandum as reported by Malaysiakini:

NONE"According to the agreement, should BN retain federal power, it would set up a new unit under the Prime Minister's Office to implement the details of the MOU."

Let me guess, this unit would be a kennel next to the PM's Office, right? All I can say is, to whichever Hindraf lackey appointed to this unit, remember when you are walking down the corridors of Putrajaya, when you meet an Ibrahim Ali or a Zulkifi Noordin, keep your eyes to the floor and never bite the hand that feeds you. Always remember your place.
You earned it. Commander (Rtd) S THAYAPARAN

How To Detect Lies

Posted: 19 Apr 2013 08:23 AM PDT


Warning: sometimes ignorance is bliss. After gaining this knowledge, you may be hurt when it is obvious that someone is lying to you. The following deception detection techniques are used by police, forensic psychologists, security experts and other investigators.

Introduction to Detecting Lies:


This knowledge is also useful for managers, employers, and for anyone to use in everyday situations where telling the truth from a lie can help prevent you from being a victim of fraud/scams and other deceptions.

This is just a basic run down of physical (body language) gestures and verbal cues that may indicate someone is being untruthful. Remember: these signs don't indicate someone is lying, just that they are more likely to be lying.

If you got here from somewhere else, be sure to check out our Lie Detection index page for more info including new research in the field of forensic psychology. Last update: April 10th, 2013.

Signs of Deception:
Body Language of Lies:
• Physical expression will be limited and stiff, with few arm and hand movements. Hand, arm and leg movement are toward their own body the liar takes up less space.

• A person who is lying to you will avoid making eye contact.

• Hands touching their face, throat & mouth. Touching or scratching the nose or behind their ear. Not likely to touch his chest/heart with an open hand.

More HERE.

CLICK HERE to learn more about eye direction and lying.

Sponsorship Assessment Visit

Posted: 19 Apr 2013 07:10 AM PDT

It's been quite a while since my last sponsorship assessment visit. While there were one or two recommendations by my volunteers, since the recommended clients do not allow us to visit at home, we could only consider the children for their back-to-school expenses at the beginning of the year. For the Education Sponsorship for Children, one of the requirements is that at least 2 Buddies need to visit client's home to assess the family's situation. If we're going to get individuals from the public to sponsor a particular child, the least we can do is to get a better picture of the family's situation at home. Otherwise, anyone can come to us saying they need help with their children's education, whereas their situation aren't so bad.

There had been cases where we decided not to consider the family for sponsorship. While we do believe the family wasn't well to do, but there were other cases needing the sponsorship more. They still do get help under our CEF to cover the back-to-school expenses, but we don't cover for pocket money, tuition fees and other monthly expenses.

Anyway, this morning I went for a sponsorship assessment visit together with 2 other volunteers including a trainee volunteer. The area was the only place outside of Perak covered by Buddies because HIV cases from there are usually referred to HRPB Ipoh.

I had brought Jamilah and her children shopping for their back-to-school expenses late last year. School holidays were coming to an end then, but Jamilah had yet to buy her children's schooling needs. Jamilah is a 56 year old HIV positive single mother, depending on welfare aid and her small food stall by the roadside to support her 3 children. Just enough to pay for her house rental, utilities and food for the family. But when the children come home asking for money to pay for various fees etc in school, she'd have to delay the payment until she could save enough money.

What I like about Jamilah is that she doesn't simply rely on sympathy and financial aid. She never uses her HIV and her age as excuse for not being able to do this and that. As a matter of fact, she's a lot more hardworking than many younger clients of mine. Based on the family's present situation, the children do indeed qualify to be considered for sponsorship.

I got home and immediately approached a few friends who had earlier indicated their interest to sponsor the education of children from our PLHIV families. And the answer I got from them was positive.

So yes, all 3 children now have sponsors to cover for their schooling needs, including some monthly pocket money…

Thank you sponsors!

DAP confirms it will use PAS, PKR logos by Hafiz Yatim

Posted: 19 Apr 2013 07:13 AM PDT

From Malaysiakini

DAP chairperson Karpal Singh said DAP will contest under the PAS logo in the peninsula and PKR logo in Sabah and Sarawak in the general election with the Registrar of Societies' failure to withdraw its letter. The party had appealed to the ROS to withdraw its Wednesday letter to suspend the party's existing central executive committee (CEC) but till this afternoon the department had been silent on the matter. "Following this, we will do as what was decided yesterday and contest under the PAS logo in peninsula and PKR for Sabah and Sarawak," Karpal (left) said when contacted.

Nominations for general election candidates begins 9am tomorrow and closes an hour later.  PAS secretary-general Mustafa Ali when contacted also confirmed that DAP candidates will use the PAS logo in the peninsula.  "I have signed all the letters of authorisation of the DAP candidates (contesting in the peninsula)," said Mustafa. He described this as "a historic" occasion for PAS, but brought about "by force" by ROS' actions.  Sarawak DAP chief Wong Ho Leng told a press conference in Sibu that the PKR authorisation letters are already on a flight from Kuala Lumpur to the state.

He said PAS had sent copies of their authorisation letters earlier which arrived this morning and had been given to candidates in rural areas for fear that the PKR letters would not arrive in time.  At a later press conference, Wong confirmed that the letters will arrive in Sibu by 6.30pm to allow his members to stand under PKR's banner. 


Sabah DAP also ready

Meanwhile, Sabah DAP election director Fred Fung (below) said that the authorisation letters by PKR for its candidates are already on the way from Kuala Lumpur. "We have people standing by in Kota Kinabalu now to collect the letter and take it to our candidates in Sandakan and Melalap," he said when contacted. Sandakan and Melalap are 319km and 157km away from Kota Kinabalu respectively.  All DAP candidates in Johor also received authorisation letters from both PAS and DAP this afternoon in Skudai.  The letters were handed over by state chief Dr Boo Cheng Hau.

DAP secretary-general Lim Guan Eng meanwhile said he will comment on the matter at a press conference at 6.30pm after discussing the matter with the party leadership. Earlier today, ROS said it was in the midst of discussing DAP's request to withdraw its letter. "We will do the necessary (actions) later," ROS director-general Abdul Rahman Othman said in a text message, without elaborating further on the actions it was contemplating.


DAP had last night demanded that the ROS withdraw its letter by 3pm today. The letter, saying that it does not recognise the party's top leadership lineup, was the result  of claims of a "technical glitch" in the party's election's last year.  If ROS failed to act on the letter's demand, DAP would contemplate contesting under its partners' logos. This is despite Election Commission (EC) chairperson Abdul Aziz Mohd Yusof (right) confirming that DAP could still participate in the polls regardless of non-recognition of its CEC.

Meanwhile, Karpal also told Malaysiakini that the party will not be filing any application to challenge the ROS' decision.

Additional reporting by Kow Gah Chie, Aidila Razak, Kuek Ser Kuang Keng and Low Chia Ming

Drinking from my Saucer

Posted: 19 Apr 2013 06:32 AM PDT


I've never made a fortune, and it's probably too late now. 
But I don't worry about that much, I'm happy anyhow 
And as I go along life's way, 
I'm reaping better than I sowed. 
I'm drinking from my saucer, 
'Cause my cup has overflowed. 

Haven't got a lot of riches, 
and sometimes the going's tough 
But I've got loving ones all around me, 
and that makes me rich enough. 
I thank GOD for His Blessings, 
and the Mercies HE's bestowed. 
I'm drinking from my saucer, 
'Cause my cup has overflowed. 

I remember times when things went wrong, 
My faith wore somewhat thin. 
But all at once the dark clouds broke, 
and the sun peeped through again. 

So LORD, help me not to gripe, 
about the tough rows I have hoed. 
I'm drinking from my saucer, 
'Cause my cup has overflowed. 

If GOD gives me strength and courage, 
When the way grows steep and rough. 
I'll not ask for other blessings, 
I'm already Blessed enough. 

And may I never be too busy, 
to help others bear their loads.. 
Then I'll keep drinking from my saucer, 
'Cause my cup has overflowed. 

When I think of how many people in this world have it worse 
than I do,  I realize just how  BLESSED WE  really are. Sue Divine
I may not be there yet, but I'm closer then I was yesterday.

*Thanks to Angela who shared this poem.

What We Know About the Terrorists By Daniel Foster

Posted: 19 Apr 2013 06:34 AM PDT

From The National Review

Via Dave Weigel, here are some telling captions from a photo essay called "Will Box for Food" on Tamerlan Tsarnaev, the now dead "suspect number one", who was an amateur boxer:
Tamerlan, who studies at Bunker Hill Community College in Boston and wants to become an engineer, took the semester off from school to train for the competition. Tamerlan fled Chechnya with his family because of the conflict in the early 90s, and lived for years in Kazakhstan before getting to the United States as a refugee. Originally from Chechnya, but living in the United States since five years, Tamerlan says: "I don't have a single American friend, I don't understand them." If he wins enough fights… Tamerlan says he could be selected for the US Olympic team and be naturalized American. Unless his native Chechnya becomes independent, Tamerlan says he would rather compete for the United States than for Russia. Tamerlan says he doesn't drink or smoke anymore: "God said no alcohol." A muslim, he says: "There are no values anymore," and worries that "people can't control themselves."
From Buzzfeed: Tamerlan had a YouTube page focused on Islam. "The most recent subscription is to a channel called Allah is the One. . . . Tamerlan also created four playlists, one called Islam, and another, called Terrorists, which has two deleted videos."

From Adam Serwer, Tamerlan apparently posted an Islamist video about an end-times prophecy embraced by the likes of al-Qaeda:
Tamerlan Tsarnaev, the 26 year-old brother of the second Boston bombing suspect Dzhokhar Tsarnaev, had a YouTube page where he posted religious videos, including a video of Feiz Mohammad, a fundamentalist Australian Muslim preacher who rails against the evils of Harry Potter. Among those videos is one dedicated to the prophecy of the Black Banners of Khurasan which is embraced by Islamic extremists—particularly Al Qaeda. The videos posted on what appears to be Tsarnaev's YouTube page may shed light on the motivations for the attack on the Boston Marathon. The prophecy states that an invincible army will come from the region of "Khurasan," a large portion of territory in central Asia.
"This is a major hadith (reported saying of the prophet Muhammad) that jihadis use, it is essentially an end-time prophecy," says Aaron Zelin, a fellow at the Washington Institute for Near East Policy "This is definitely important in Al Qaeda's ideology." In The Black Banners, former FBI agent Ali Soufan's book about his pursuit of Al Qaeda that is named after this prophecy, Soufan describes the prophecy this way:
Khurasan is a term for a historical region spanning northeastern and eastern Iran and parts of Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, and northwestern Pakistan. Because of the hadith, jihadists believe that this is the region from which they will inflict a major defeat against their enemies—in the Islamic version of Armageddon.

ႏိုင္ငံေရးပါတီမ်ား၏ က်င့္ဝတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ ကိစၥမ်ား ေဆြးေႏြးၾကမည္

Posted: 19 Apr 2013 06:31 AM PDT

ႏိုင္ငံေရးပါတီမ်ား၏ က်င့္ဝတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ ကိစၥမ်ား ေဆြးေႏြးၾကမည္ By စေနလင္း

ျပည္ေထာင္စု ေရြးေကာက္ပြဲေကာ္မရွင္ အဖြဲ႕ဝင္မ်ားကို ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု – ေဂ်ပိုင္ / ဧရာဝတီ)

ျပည္ေထာင္စု ေ႐ြးေကာက္ပြဲေကာ္မ႐ွင္ႏွင့္ ႏိုင္ငံေရးပါတီမ်ား ေတြ႕ဆံုမည့္ပြဲတြင္ ဘာသာေရး၊ လူမ်ိဳးေရး ပဋိပကၡ ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြင္း ႏိုင္ငံေရးပါတီ၀င္မ်ား ပါ၀င္ပက္သက္ျခင္းႏွင့္ဆုိင္သည့္ က်င့္၀တ္ ကိစၥရပ္မ်ားအေၾကာင္း ေဆြးေႏြး သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ဧၿပီ ၂၆ ရက္ေန႔တြင္ ျပည္ေထာင္စုေရြးေကာက္ပြဲ ေကာ္မရွင္ႏွင့္ ႏုိင္ငံေရးပါတီ ၂၂ ပါတီတုိ႔ ေတြ႕ဆံုမည့္ပြဲ က်င္းပမည္ ျဖစ္ရာ လူမ်ိဳးေရး၊ ဘာသာေရး ပဋိပကၡမ်ား ျဖစ္ခဲ့ေသာ မႏၱေလးတိုင္းႏွင့္ ပဲခူးတိုင္း ျဖစ္စဥ္မ်ားအတြင္း ႏိုင္ငံေရး ပါတီ၀င္မ်ား ပါ၀င္ပက္သက္ခဲ့မႈႏွင့္ ပက္သက္၍ ႏိုင္ငံေရးပါတီမ်ား၏ က်င့္၀တ္ဆိုင္ရာ ေခါင္းစဥ္တြင္ အထက္ပါကိစၥရပ္မ်ား ထည့္သြင္း ေဆြးေႏြးသြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း တုိင္းရင္းသား စည္းလံုးညီညြတ္ေရးပါတီ ဗဟိုေကာ္မတီ၀င္ ဦးဟန္ေ႐ႊက ဧရာ၀တီသို႔ ေျပာသည္။

"အစီစဥ္တခု အေနနဲ႔ေတာ့ ပါပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေကာ္မ႐ွင္ဘက္က ဘယ္လို ဦးေဆာင္ေဆြးေႏြး သြားမယ္ကိုေတာ့ မသိ ေသးပါဘူး။ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး ၀န္ႀကီးခ်ဳပ္က တခ်ိဳ႕ပါတီ၀င္ေတြပါဝင္ခဲ့တယ္ ဆိုတာကို ေခၚေျပာမွ က်ေနာ္ကိုယ္တိုုင္ အံ့အားသင့္ခဲ့တယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ပါတီမွာတာ၀န္႐ွိတယ္။ အဲဒီလို ပဋိပကၡေတြမွာ ပါ၀င္ခဲ့တယ္ဆိုတာ ပါတီရဲ႕ က်င့္၀တ္အ ပိုင္းေပါ့" ဟု ၎က ဆုိသည္။

ျပည္ေထာင္စုေ႐ြးေကာက္ပဲြ ေကာ္မ႐ွင္တြင္ တရား၀င္ ပါတီအျဖစ္ မွတ္ပံုတင္ၿပီး ရပ္တည္ေနေသာ ႏိုင္ငံေရးပါတီ ၅၆ ပါတီ အနက္ ၂၂ ပါတီကို ေခၚယူေတြ႕ဆံုမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

အဆိုပါ ပါတီမ်ားမွာ တိုင္းရင္းသားစည္းလံုးညီညြတ္ေရးပါတီ၊ ပအို႔၀္ အမ်ိဳးသားအဖြဲ႔၊ ကရင္ျပည္သူ႔ပါတီ၊ တေအာင္း (ပေလာင္) ပါတီ၊ မြန္ေဒသလံုးဆိုင္ရာ ဒီမိုကေရစီပါတီ၊ ႐ွမ္းတိုင္းရင္းသားမ်ား ဒီမိုကရက္တစ္ပါတီ၊ ခ်င္းအမ်ိဳးသား ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္ေရးပါတီ၊ ခ်င္းတိုးတက္ေရးပါတီ၊ အင္းအမ်ိဳးသားပါတီ၊ ရခိုင္တိုင္းရင္းသား တိုးတက္ေရးပါတီ၊ ၀ ဒီမိုကရက္တစ္ ပါတီ၊ ဖလံု စေ၀ၚ ပါတီ၊ ျပည္ေထာင္စုႀကံံ့ခိုင္ေရးႏွင့္ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရး ပါတီ၊ အမ်ိဳးသားဒီမိုကေရစီအင္အားစု၊ စည္းလံုးညီညြတ္ေရးႏွင့္ ဒီမိုကေရစီပါတီ (ကခ်င္ျပည္နယ္)၊ ကရင္ျပည္နယ္ ဒီမိုကေရစီႏွင့္ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ေရးပါတီ၊ အမ်ိဳးသားဒီမိုက ေရစီပါတီသစ္၊ ရခိုင္ဒီမိုကေရစီအဖြဲ႕ခ်ဳပ္၊ ဒီမိုကရက္တစ္ပါတီ (ျမန္မာ)၊ ေခတ္သစ္ျပည္သူ႔ပါတီ၊ အမ်ိဳးသားဒီမိုကေရစီအဖြဲ႕ခ်ဳပ္တို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ျပည္ေထာင္စု ေ႐ြးေကာက္ပြဲေကာ္မ႐ွင္မွ ပါတီမ်ားထံသို႔ ေပးပို႔ထားေသာ ေဆြးေႏြးပြဲ ေခါင္းစဥ္မ်ားမွာ လာမည့္ေ႐ြးေကာက္ပြဲ တြင္ မဲစာရင္း ျပည့္စံုမွန္ကန္မႈ႐ွိေရး၊ မဲေပးျခင္းဆိုင္ရာ အသိပညာေပးမႈမ်ား၊ ပါတီမ်ား၏ က်င့္၀တ္မ်ား၊ ပါတီမ်ား၏ ဘ႑ာေငြ သံုးစြဲမႈမ်ား အေၾကာင္း၊ လူမႈေရးအသင္းအဖြဲ႕မ်ား ႏိုင္ငံေရးကိစၥမ်ားတြင္ ပါ၀င္ပတ္သက္ မႈမ်ားအေၾကာင္း စသည့္ အေၾကာင္း အရာမ်ား ပါ၀င္ေၾကာင္း ဖိတ္ၾကားခံရေသာ ပါတီတခ်ိဳ႕ထံမွ သိရသည္။

"ေဆြးေႏြးပြဲက စကား၀ိုင္း ေဆြးေႏြးပြဲမ်ိဳး လုပ္မယ့္ ပံုစံမွာ႐ွိတယ္။ တကယ္လို႔ ကိုယ့္ဘက္ကလည္း ပါတီ၀င္ေတြ ပဋိပကၡ ျဖစ္စဥ္ေတြမွာ ပါ၀င္တဲ့အေၾကာင္း ေဆြးေႏြးရမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ၀င္ေဆြးေႏြးပါ့မယ္။ ကိုယ့္ဘက္ကေတာ့ အဲဒီကိစၥကို ဦးေဆာင္ ေဆြးေႏြးမွာေတာ့ မဟုတ္ဘူး" ဟု ဒီမိုကရက္တစ္ပါတီ (ျမန္မာ) ၏ ဥကၠ႒ ဦးသုေ၀က ဧရာ၀တီိသု႔ိ ေျပာသည္။

ထုိ႔အျပင္ တိုင္းျပည္ဖြံ႔ၿဖိဳးတိုးတက္ေရး၊ ၿငိမ္းခ်မ္းသာယာေရးအတြက္ အက်ိဳး႐ွိေစမည့္ အေၾကာင္းအရာမ်ားကို ေဆြးေႏြး သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ကရင္ျပည္သူ႔ပါတီ ဥကၠ႒ ဦးေစာေစး၀ါးက ဆိုသည္။

"ေဆြးေႏြးသင့္တဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြ ဆိုရင္ေတာ့ ေဆြးေႏြးမယ္။ တကယ္လို႔ တုိင္းျပည္အတြက္ အက်ိဳးမ႐ွိတဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြ ဆိုရင္ေတာ့ ၀င္ၿပီးမေဆြးေႏြးဘူး" ဟု ၎က ဆက္ေျပာသည္။

ဘာသာေရး၊ လူမ်ိဳးေရး ပဋိပကၡျဖစ္ပ်က္ရန္ လံႈ႔ေဆာ္မႈမ်ား၊ ျဖစ္စဥ္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ၾကသူ တခ်ိဳ႕သည္ ႏိုင္ငံေရးပါတီ တခ်ိဳ႕၏ ပါတီ၀င္မ်ား ကိုယ္တိုင္ ပါ၀င္ေနေၾကာင္း သိရသည္။

ႏိုင္ငံေရးပါတီ မွတ္ပံုတင္ျခင္း ဥပေဒတြင္ ႏိုင္ငံေရးပါတီမ်ား အေနျဖင့္ ပဋိပကၡ ျဖစ္ေစမည့္ ေဟာေျပာမႈ၊ စည္း႐ံုးမႈ၊ ေရးသားျဖန္႔ေ၀မႈမ်ား မျပဳလုပ္ရန္၊ ဘာသာေရးကို ႏိုင္ငံေရးအျဖစ္ အသံုးခ်မႈမ်ိဳး မျပဳလုပ္ရန္ ျပဌာန္းထားေၾကာင္း သိရသည္။

ပါတီ၀င္မ်ားအေနျဖင့္ ပဋိပကၡျဖစ္စဥ္မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္ ဆက္ႏႊယ္ၾကရာတြင္ ပါတီဗဟိုပိုင္းမွ ညႊန္ၾကားမႈမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ သီးျခား ကိုယ္တိုင္ ပါ၀င္မႈျဖစ္ပါက ပါတီဘက္မွ ထုတ္ပယ္ အေရးယူရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ပါ၀င္မႈ ထင္႐ွားပါက ႏိုင္ငံေတာ္၏ တည္ဆဲ ဥပေဒအရ အေရးယူရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး ေ႐ြးေကာက္ပြဲေကာ္မ႐ွင္ ဥကၠ႒ ဦးကိုကိုက ေျပာသည္။

သုိ႔ရာတြင္ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး ေရြးေကာက္ပြဲ ေကာ္မ႐ွင္ထံသုိ႔ တိတိက်က် တိုင္ၾကားမႈမ်ိဳး မ႐ွိေသးေသာေၾကာင့္ မည္သည့္ပါတီကိုမွ အေရးယူျခင္း မျပဳလုပ္ေၾကာင္း၊ ပဋိပကၡျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္ လံႈ႕ေဆာ္မႈမ်ားကို တခ်ိဳ႕ပါတီမ်ားက ျပဳလုပ္ေနသည္ကို ၾကားသိရေၾကာင္း ၎က ဆက္ေျပာသည္။

"က်ေနာ္တို႔ ေကာ္မ႐ွင္အေနနဲ႔က အၾကားနဲ႔တင္ လုပ္မရဘူး။ တိုင္ၾကားမွ ဆက္အေရးယူလို႔ရမွာ။ အခုအခ်ိန္ထိေတာ့ အဲဒီလို အေရးယူတာ မ႐ွိပါဘူး။ တကယ္လို႔ ပါတီထိပ္ပိုင္းေတြက အစ ပဋိပကၡျဖစ္စဥ္ေတြနဲ႔ ဆက္ႏႊယ္ေနတာ ထင္႐ွားရင္ေတာ့ ပါတီကို ဖ်က္သိမ္းတဲ့အထိ အေရးယူလို႔ရတယ္။ ပါတီ၀င္ေတြ သူ႔ဘာသာ သီးျခား ဆက္ႏႊယ္တာ ဆိုရင္ေတာ့ ပါတီထိပ္ပိုင္းက အျပစ္မ႐ွိပါဘူး" ဟု ၎က ဆိုသည္။


ယခုႏွစ္အတာသႀကၤန္တြင္ ႏိုင္ငံေက်ာ္ အဆိုေတာ္ ဟာဂ်ီ ဦးခင္ေမာင္ထူး ေဖ်ာ္ေျဖခဲ့

Posted: 19 Apr 2013 06:18 AM PDT

ယခုႏွစ္အတာသႀကၤန္တြင္ ႏိုင္ငံေက်ာ္ အဆိုေတာ္ ဟာဂ်ီ ဦးခင္ေမာင္ထူး ေဖ်ာ္ေျဖခဲ့

မႏၲေလးအတာသႀကၤန္တြင္ ႏိုင္ငံေက်ာ္ အဆိုေတာ္ ဟာဂ်ီ ဦးခင္ေမာင္ထူးမွ ေဖ်ာ္ေျဖေနစဥ္

ယခုႏွစ္ ျမန္မာ့ရိုးရာႏွစ္သစ္ကူးကာလ၌ ႏိုင္ငံေက်ာ္ အဆိုေတာ္ တစ္ဦးျဖစ္သည့္ ဟာဂ်ီဦးခင္ေမာင္ထူးလည္း ေဖ်ာ္ေျဖေရးအစီအစဥ္မ်ားမွ ပါ၀င္သီဆိုခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ အဆိုပါ အဆိုေတာ္ ဟာဂ်ီဦးခင္ေမာင္ထူးဟာ မႏၲေလး သၾကၤန္ေဖ်ာ္ေျဖေရး အစီစဥ္မွာ ေသာင္းနဲ႔ခ်ီတဲ့ ပရိတ္သတ္မ်ားနဲ႔အတူ အခ်ိတ္အဆက္မိမိ ေပ်ာ္ရြင္စြာ ေဖ်ာ္ေျဖခဲ့သည့္ျမင္ကြင္းမ်ားအား SkyNet Up to Date ခ်န္နယ္လိုင္းမွ တင္ဆက္ျပသသြားပါတယ္။

ပရိတ္သတ္မ်ားအေနနဲ႔ ဦးခင္ေမာင္ထူးအား မြတ္စလင္တစ္ေယာက္ျဖစ္လို႔ဆိုၿပီး နားမေထာင္ေတာ့ဘဲ ျပန္လွည့္သြားတာမ်ိဳး မရွိခဲ့သလို ေအာ္ဟစ္ဆဲဆိုသူမ်ားလည္း မရွိခဲ့ပဲ အျခားေသာ အႏုပညာရွင္မ်ားကဲ့သို႔ပင္ ေသာင္းေသာင္းဖ်ဖ် အားေပးျခင္းခံခဲ့ရေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။

ဟာဂ်ီ ဦးခင္ေမာင္ထူးဟာ `ေရာ့ယံုရင္ယူ´ `ေပ်ာ္သလား ညီေလး´ `ဒီလိုကစားစရာ အရုပ္ဆိုရင္ငါမခ်စ္ဘူး´ အစရွိတဲ့ သီခ်င္းေပါင္းမ်ားစြာနဲ႔ အႏုပညာေလာကမွာ ေအာင္ျမင္ေက်ာ္ၾကား ေရပန္းစားခဲ့သူတစ္ဦးျဖစ္ခဲ့ၿပီး ေငြေၾကးတက္ႏိုင္ေသာ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ားအေနျဖင့္ တစ္သက္တစ္ခါ မသြားမျဖစ္ သြားရသည့္ ဟာဂ်္ခရီးစဥ္သို႔ သြားေရာက္ခဲ့ၿပီးေနာက္ပိုင္း သီခ်င္းသီဆိုျခင္းမ်ားအား အလႅာဟ္အရွင္ျမတ္ထံ အမွား၀န္ခံ ေသာင္ဗဟ္ျပဳကာ ရပ္တန္႔ခဲ့သူ ျဖစ္ပါတယ္။

လက္ရွိတြင္ အစၥလာမ္ဘာသာေရးႏွင့္ပတ္သက္၍ တက္ႏိုင္သမွ် သယ္ပိုးထမ္းရြက္ေနၿပီး သီခ်င္းသီဆိုျခင္းအား ေရွာင္လႊဲလို႔မရသည့္ မဆိုမျဖစ္ သီဆိုရသည့္ အေျခအေနတြင္သာ သီဆိုေလ့ရွိၿပီး နမားဇ္ျမဲျမံသည့္ နမာဇီတစ္ဦးျဖစ္ေၾကာင္း အလင္းမ်က္၀န္းမွ စံုစမ္းသိရွိရပါတယ္။

ကိုယ္းကား >> ဓည၀တီ မီဒီယာ
အလင္းမ်က္၀န္းမီဒီယာသို႔ ဆက္သြယ္ရန္ အီးေမလ္ teol.media@gmail.com

Kenapa Hanya DAP, Kenapa ROS Tidak Bertindak Terhadap Umno?

Posted: 19 Apr 2013 08:31 AM PDT


Mengapa Pendaftar Pertubuhan Malaysia (ROS) tidak mengenakan sebarang tindakan terhadap Umno tetapi bercadang untuk mengambil tindakan terhadap DAP di saat Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) semakin hampir?

Ini kerana Umno boleh diisytiharkan sebagai parti haram kerana hampir 75 peratus daripada belasan ribu cawangan Umno di seluruh Malaysia tidak pernah didaftarkan semula dengan ROS sejak parti itu diharamkan pada Februari 1988.

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa berkata, walaupun rakyat Malaysia telah memfailkan petisyen di Mahkamah Tinggi Jalan Duta bagi mengarahkan ROS untuk mengambil tindakan terhadap Umno tetapi kenapa hanya DAP sahaja yang disiasat.

"Pada hari Selasa lepas, petisyen telah difailkan oleh sebilangan rakyat Malaysia di Mahkamah Tinggi Jalan Duta untuk mengarahkan ROS untuk bertindak ke atas Umno.

"Kerana Umno sebenarnya dialah sebuah pertubuhan haram.

"Mengikut Akta Pertubuhan 1966 bila mana-mana cawangan sesebuah parti tidak berdaftar, dengan sendirinya pertubuhan itu adalah haram dan wajib bagi ROS bagi bertindak," katanya dalam satu sidang media di bilik gerakan Pas Putrajaya di sini hari ini.

Husam berkata demikian apabila memberi respons terhadap keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada 17 Apr yang tidak mengikhtiraf jawatankuasa eksekutif baru DAP.

Keputusan tersebut telah menjejaskan kemampuan DAP untuk mempertandingkan calon di dalam pilihanraya umum ke – 13 (PRU 13).

Sebelum ini, Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shahrin mendedahkan bahawa sebanyak 2,181 cawangan Umno di Kelantan termasuk di Tanah Merah, Jeli, Bachok, Tumpat, Kota Bharu adalah haram.

Menurut Badrul Hisham, melalui proses mahkamah, sebanyak 126 cawangan Umno di Tanah Merah didapati adalah cawangan yang tidak berdaftar dengan ROS.

Akan tetapi Umno Tanah Merah terus bermesyuarat dengan perwakilan daripada cawangan haram Umno (126 cawangan) dan perwakilan daripada mesyuarat haram tersebut telah menghantar perwakilan ke Perhimpunan Agung Umno pada tahun itu (2008).

Husam berkata, Pas mengalu-alukan jika DAP mahu menggunakan logonya pada PRU-13 dan ini secara tidak langsung melambangkan persefahaman dan perpaduan di dalam Pakatan Rakyat (PR).

"Kita sangat mengalu-alukan, tertakluk kepada pilihan strategi DAP.

"Mereka boleh menggunakan loga Pas ataupun PKR dan ini melambangkan perpaduan di dalam Pakatan," ujarnya yang merupakan calon Pas bagi kerusi Parlimen Putrajaya.

အမ်ဳိးေၿပာက္မွာ မဟုက္ရပါဘူး မ်ဳိးတုန္းေတာ႔မွာပါ ဦးပဥၥင္း ဝီရသူ (မစိုးရိမ္)

Posted: 19 Apr 2013 05:46 AM PDT

Skyheart Winko commented on his FB.

အင္းးးးးးးးးးးးကမာၻဦးအစထဲက လူ႔ေလာကမွာ လူရယ္၊ လူ႕တိရိစာၦန္ႏွစ္မ်ဳိးဘဲ ရွိပါတယ္ ဘုရား။………
ဘယ္သူက ဘယ္ဘာသာမိသားစုရဲ႕ ဗိုက္ထဲမွာ ေမြးဖြားလါပါေစလို႔ ၾကိဳၿပီး ဆုေတာင္းလို႔ ရလွ်င္ ဘုန္းဘုန္းရဲ႕ အလိုၾက ၿဖစ္နိုင္ပါလိမ္႔မယ္။………

ေနာက္တစ္ခုကလည္း……….ဘုန္းဘုန္းတို႕ တစ္ၿပည္႕ေတာ္တို႔ တစ္ကယ္ကယ္တင္ရမယ္႔ သူေတြေစာင္႔ေနပါတယ္ ဦးေဆာင္ေပးပါဘုရား။………..
တစ္ၿပည္႕ေတာ္တို႔နိုင္ငံမွာ ဘာသာတို႔၊ လူမ်ဳိးတို႔ ငတ္ေနတာ မဟုက္ရပါဘူး ဘုရား…. လူငယ္ေတြရဲ႕ အနာဂတ္ ငတ္ေနတာပါ ေပ်ာက္ဆံုးေနတာပါ ဘုရား။………
လူမ်ဳိးခ်စ္ ဘာသာခ်စ္ေတြ အားလံုးကိုလည္း မိန္႕ၾကားေစခ်င္ပါသည္ ဘုရား……..

၈၈၈၈ ၿဖစ္ၿပီး တိုင္းၿပည္ပ်က္ေသာ အခ်ိန္က အိမ္ေထာင္က်ခဲ႔ၾကတဲ႔ အေၿခမခိုင္တဲ႔သူ ၿပည္သူ ၄၀% ဟာ ဒီကေန႔ သားသမီးေတြ အရြယ္ေရာက္လါလို႔ သူတိုဟာ သူတို႔ အဆင္ေၿပသလို ၿဖစ္သလို ေနရာေတြမွာ ရွာစားေနရတာကို အဲဒီၿမန္မာမိဘေတြက ေက်နပ္ ႏွစ္သိမ္႔ ေနလိမ္႔မယ္လို႔ ဘုန္းဘုန္း ထင္ေနပါသလါး။……..
ဆက္လုပ္ၾကေဟ႔ အမ်ဳိးသားေရးပါဘဲ (အိမ္ရွင္မ်ဳိးေဟ႔ ဒို႔ဘာသာဆို ေၾကြးေက်ာ္ၿပီး မီးရု႔ိ႕ သတ္ၿဖတ္ ကုလါး ဘင္ဂါလီ ရုိဟင္ညာွ ခိုး၀င္လါတဲ႔ေကာင္ေတြဆိုၿပီး နာမည္ေတြ ေခါင္းစဥ္ေတြတပ္ၿပီး ေမာင္းထုက္ၾကလိုက္တာ) ရခိုင္မွာေလ လူမဆန္လိုက္တာေနာ္……
ရခိုင္ပိုင္တဲ႔ ပိုက္လိုင္းၾကီးကလဲ တစ္ရုတ္ဆီသို႔သာ ဦးတည္ေနမွေတာ႔…….
ထူး…..မထူးပါဘူး ဘုန္းဘုန္းရယ္။…….တစ္ကမာၻလံုး၏ ေက်းကၽြန္ၿဖစ္ေနရတဲ႔ ၿမန္မာ႔အနာဂတ္ ၾကည္ရွဳ႕ေတာ္မူပါ ဘုရား။……….(အမ်ဳိးေၿပာက္မွာ မဟုက္ရပါဘူး မ်ဳိးတုန္းေတာ႔မွာပါ ဘုရား)…….
ဆရာေတာ္ ဦးဝီရသူ ၏ တရားေတာ္မ်ားနဲ႔ပတ္သက္ျပီး ရွင္းလင္းခ်က္မ်ား။
က်ဳပ္တုိ႔ ျမန္မာမ်ား မျဖစ္မေနဖတ္ပါ………….

ဦးပဥၥင္းသည္ အစၥလာမ္ဆန္႔က်င္ေရးတရား ေဟာၾကားေနသူမဟုတ္ပါ။ အစၥလာမ္သာသနာကို မဆန္႔က်သင္လုိ ကိုရ္အန္က်မ္းကိုလည္း ေလးစားပါသည္။ (၂၀၀၁၊ ၂၀၀၂၊ ၂၀၀၃) ခုႏွစ္ေတြတုန္းက ကိုအန္က်မ္းကို ေလ့လာဖူးပါသည္။

(၂၀၁၂) ခုႏွစ္တြင္ ကရဝိက္ဦးေမာင္ေမာကင္ လက္ေဆာင္ေပးထားေသာ ကိုရ္အန္က်မ္းကိုလည္း ယခုအခ်ိန္ထိ ဗီရိုေပၚမွာ အျမတ္တႏိုး သိမ္းဆည္းထားပါသည္။ ကိုရ္အန္က်မ္းကို ေလးစားပါသည္။

ဦးပဥၥင္းေဟာၾကားေနသည္မွာ အမ်ဳိးသားေရးတရားေတာ္မ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ဦးပဥၥင္းသည္ မြတ္ဆလင္ေတြကို မလုိလားသူလည္း မဟုတ္ပါ။ ျငိမ္းခ်မ္းစြာ အတူယွဥ္တြဲေနထိုင္ေရးမူကိုပဲ က်င့္သုံးပါသည္။

ဦးပဥၥင္းတရားထဲတြပင္ါဝင္ေသာ မြတ္ဆလင္ေတြေအၾကာင္း ေလ့လာသင့္ပါသည္။ ဦးပဥၥင္းေဟာသလုိ ဦးပဥၥင္းတို႔ အမ်ဳိးဘာသာ သာသနာကို ေစာ္ကားေမာ္ကားျပဳသူမ်ားမဟုတ္လွ်င္ ျပန္လည္ေျဖရွင္း ေတာင္းပန္ပါမည္။ ဦးပဥၥင္းေဟာၾကားသည့္အတိုင္း မွန္ကန္လွ်င္ မိတ္ေဆြတို႔ကလည္း ဝန္ခံျခင္း၊ ေတာင္းပန္ ျခင္းမ်ား ျပန္လည္ျပဳလု္ရပ ပါမည္။

He continue to VOMIT SHITS from his BLOODY MOUTH with Anti-Muslim Islamophobic insulting questions.

ဦးပဥၥင္း

ဝီရသူ (မစိုးရိမ္)

2.4.2013


လူမ်ိဳးေရးအေရးအခင္း စၿဖစ္ကတည္းက သမၼတဦးသိန္းစိန္ရဲ ့စကားေတြက ေလး၊ငါးခါေလာက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး စကားလမ္းေႀကာင္း ေတြေၿပာင္းသြားတယ္

Posted: 19 Apr 2013 04:44 AM PDT

"လူမ်ိဳးေရးအေရးအခင္း စၿဖစ္ကတည္းက
သမၼတဦးသိန္းစိန္ရဲ ့စကားေတြက ေလး၊ငါးခါေလာက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး စကားလမ္းေႀကာင္း
ေတြေၿပာင္းသြားတယ္။ သမၼတလို ပုဂၢိဳလ္ႀကီးကေတာင္ မ်ိဳးစံုေပါ့ဗ်ာ။ ဒီေကြ ့မွာ
ဒီတက္နဲ ့ေလွာ္ ပံုစံမ်ိဳးနဲ ့။ အဲဒါေတြကိုႀကည့္ၿပီးေတာ့ ေနၿပည္…
တရုတ္၊ အေမရိကန္၊ ဂ်ပန္၊ အိႏိၵယ အဲဒီအင္အားစု ေလးစုနဲ ့ ဥေရာပသမဂၢ
ကၽြန္ေတာ္တို ့ဆီကိုလာၿပီးေတာ့ သူတို ့အႀကံနဲ ့သူတို ့၊ သူတို ့အက်ိဳးစီးပြားနဲ ့
သူတို ့ၿပန္၀င္လာႀကတယ္။ ဒီၿပန္၀င္လာတဲ့အခ်ိန္မွာ ကၽြန္ေတာ္တို ့ၿပည္သူေတြမွာ
ႏိုင္ငံေရးအခံ၊ အေတြးအၿမင္၊ စိတ္ဓာတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ကိုယ္ခံမရွိဘူး၊
တိုးတက္မလာဘူးဆိုရင္ေတာ့ ေရွ ့ေလ်ွာက္မွာေကာင္းတဲ့အပိုင္းရွိသလို
ပိုၿပီးေတာ့လည္း ဆိုးလာႏိုင္တယ္လို ့လည္း ကၽြန္ေတာ္ၿမင္တယ္။

ႏိုင္ငံေရးကစားတဲ့၊ စီးပြားေရးကစားတဲ့ အက်ိဳးအၿမတ္ထုတ္တဲ့သူေတြ
အရမ္းမ်ားလာတယ္။ အဲဒီေတာ့ ဒီတစ္ခါတိုင္းၿပည္မွာ ေခါင္းေဆာင္မႈ
အသံုးမက်ရင္ေတာ့ ဒုတိယအခြင့္အလမ္း ၿပန္ရမွာမဟုတ္ဘူး။ ဆိုလိုတာက
တစ္စစီကို စုတ္ၿပတ္သြားမယ့္အေနအထားမ်ိဳးၿမင္တယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို ့ဆီကို
တရုတ္၀င္လာတာဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ အေမရိကန္ ၿပန္၀င္လာတာဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ အဂၤလိပ္က
ၿပန္၀င္လာတာဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ ဂ်ပန္ကလာတာဘဲၿဖစ္ၿဖစ္ အကူအညီေပးတဲ့အခါ
လူသားခ်င္းစာနာတဲ့အကူအညီဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ စီးပြားေရးဖြံ ့ၿဖိဳးဖို ့ဘဲၿဖစ္ၿဖစ္
ေငြသန္းကို ရာနဲ ့ခ်ီၿပီးေပးမယ္။ ဒါေတြက တကယ္တမ္းေၿပာရင္ ကၽြန္ေတာ္တို ့
ႏိုင္ငံက ၿပည္သူအမ်ားစု ခၽြတ္ၿခံဳက်ေနတဲ့အခါဆိုေတာ့၊ ၿပာပံုေပၚမွာေရာက္ေနတဲ့
အေၿခအေနမ်ိဳးမွာဆိုေတာ့ ေဒၚလာတစ္သန္းဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ တစ္ေသာင္းဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊
တစ္သိန္းဘဲၿဖစ္ၿဖစ္ ကမာၻ ့ဘဏ္တို ့ အဂၤလန္တို ့ကေပးတဲ့အခါမွာ အားလံုးက
၀မ္းလည္းသာတယ္၊ ေက်းဇူးလည္းတင္ႀကတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီပိုက္ဆံေတြ၀င္လာ
တာက တကယ္တမ္းေၿပာရရင္ ႏိုင္ငံၿခားအကူအညီဆိုတာ မရွိဘူးခင္ဗ်။
အလကား ထမင္းေကၽြးတာမဟုတ္ဘူး။ သူတို ့က ကၽြန္ေတာ္တို ့ကိုခ်စ္လို ့
ဒီလိုပိုက္ဆံပစ္ေပးတာမဟုတ္ဘူး။ ဒါေတြက ေထာင္ၿမင္ရာစြန္ ့ပံုစံမ်ိဳးေပါ့ဗ်ာ။
ဘီလီယံနဲ ့ခ်ီၿပီး အက်ိဳးရွိမယ့္ေနရာမ်ိဳးမွာ ေဒၚလာသန္းတစ္ရာေလာက္
ေပးလိုက္ရတာ သူတို ့အတြက္ ၿပႆနာမရွိဘူး။ အဲဒါကိုၿမင္ၿပီးေတာ့
ကၽြန္ေတာ္တို ့ၿပည္သူေတြက ေငြထုတ္ႀကီးေတြပိုက္ၿပီး ၀င္လာတဲ့သူေတြကို
ေက်းဇူးရွင္ႀကီးေတြ၊ ကယ္တင္ရွင္ႀကီးေတြလို ့မွတ္ယူၿပီး သေၿပပန္းနဲ ့ႀကိဳေနမယ္
ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို ့ႏိုင္ငံအတြက္ ၿပႆနာရွိႏိုင္တယ္။

အရင္က စီမံကိန္းေတြဆြဲၿပီးေတာ့ တရုတ္နဲ ့ဘဲ လက္မွတ္ထိုးထိုး၊ တၿခားနိုင္ငံေတြ
နဲ ့ဘဲထိုးထိုး ၿပည္သူက ဘာမွေၿပာပိုင္ခြင့္မရွိတဲ့အေနအထားမ်ိဳးမွာ အုပ္ခ်ဳပ္သူ
လူတန္းစားေတြက လုပ္သြားခဲ့တယ္။ ဗိုလ္ခင္ညြန္ ့တို ့လက္ထက္ကတည္းက
တရုတ္နဲ ့တအားေရာၿပီး အထက္ဗမာၿပည္တစ္ခုလံုးမွာ ဗမာစကားကို တခြန္းမွ
မေၿပာတတ္တဲ့ ယူနန္ဘက္ကသူေတြကို မွတ္ပံုတင္ေတြ ထုတ္ေပးတာေတြ
လုပ္လာခဲ့တယ္။ ေလာေလာဆယ္ လူေတြသိေနႀကတာက ဘဂၤလီေတြ၊
ရိုဟင္ဂ်ာေတြကို ႏွင္ဖို ့ေလာက္ဘဲေၿပာေနႀကေပမယ့္ သူတို ့က ကၽြန္ေတာ္တို ့
ႏိုင္ငံအတြက္ အဓိကအႏ ၱရာယ္မဟုတ္ဘူး။ တကယ္က အထက္ဗမာၿပည္တစ္ခုလံုး
အဓိက မႏ ၱေလးမွာ တရုတ္ရဲ ့စီးပြားေရးေတြရွိတယ္။ သူတို ့က ေၿမေတြကို
လိုက္၀ယ္တယ္။ လူမႈေရးကိစၥေတြမွာပါ ေတာ္ေတာ္ေလး၀င္ၿပီး လႊမ္းမိုးတဲ့
သေဘာမွာရွိတယ္။ စီးပြားေရးတစ္ခုတည္းတင္မဟုတ္ဘူး။ တကယ္ တိုင္းၿပည္မွာ
အႏ ၱရာယ္ရွိတာက တရုတ္ၿပည္ႀကီးရဲ ့အက်ိဳးစီးပြားေတြက ကၽြန္ေတာ္တို ့
အထက္ဗမာၿပည္ႀကီးကို မ်ိဳလိုက္တာ။ အဲဒါက ကၽြန္ေတာ္တို ့တေတြအတြက္
ပိုၿပီးေတာ့ေႀကာက္စရာေကာင္းတယ္။ ေၿမနိမ့္ရာလွံစိုက္တဲ့ပံုစံမ်ိဳး ဘဂၤလီကို
ရွင္းလိုက္၊ ႏိုင္ငံကႏွင္ထုတ္လိုက္တို ့ဆိုတာေတြက တလြဲဆံပင္ေကာင္းၿပီးေတာ့
ဖက္ဆစ္ဆန္ဆန္ေတြ ၿဖစ္ေနႀကတယ္။ လူမ်ိဳးေရးမုန္းတီးမႈမ်ားေနတာ။

ဗမာအစိုးရက ၿငိမ္းခ်မ္းေရးယူခ်င္တာမွ မဟုတ္ဘဲနဲ ့။ ကခ်င္က သာမန္
လူမ်ိဳးစုေလးမဟုတ္ဘူး။ ကခ်င္က ကၽြန္ေတာ္တို ့ေခတ္သစ္ႏိုင္ငံႀကီးကို
၁၉၄၇ မွာ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္းတို ့ ဦးႏုတို ့နဲ ့ အားလံုးေပါင္းၿပီးေတာ့ ႏိုင္ငံကို
အတူထူေထာင္မယ္ဆိုၿပီးေတာ့ ေထာင္ခဲ့တာ။ သမိုင္းအရႀကည့္မယ္ဆိုလို ့ရွိရင္
သမိုင္းပညာရွင္ ေဒါက္တာသန္းထြန္းကိုယ္တိုင္ေၿပာသြားတာရွိတယ္။
ကခ်င္ၿပည္နယ္ဟာ ဘယ္တုန္းကမွ ေၿမၿပန္ ့က ဗမာေတြရဲ ့လက္ေအာက္မွာ
မရွိခဲ့ဘူး။ ကခ်င္ေတြက ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္းကိုယံုႀကည္လို ့ ေလးစားလို ့
လြတ္လပ္ေရးအတူတူေတာင္းမယ္ဆိုၿပီးေတာ့ ေတာင္းခဲ့တာ။ အဲဒီလိုလူမ်ိဳးစု
အဖြဲ ့အစည္းတစ္ခုကို ဗမာစစ္တပ္မွာရွိတဲ့ေခါင္းေဆာင္ေတြက တမင္
ႏွစ္ေပါက္တစ္ေပါက္ရိုက္ၿပီးေတာ့ က်ံဳးသြင္းတာ။ ၿပီးေတာ့ ကခ်င္ထဲမွာ
အက်င့္စာရိတၱ မခိုင္တဲ့၊ ေလာဘႀကီးတဲ့သူေတြကိုေမြးထားၿပီးေတာ့ ကခ်င္ေတြကို
စီးပြားေရးအရ က်ံဳးသြင္းဖို ့လုပ္တာ။ ေဘာ္ဒါဂတ္ဖို ့စ္ ေပါ့ေနာ္။ အဲဒါကို ဟိုဘက္က
လက္မခံလို ့ ဒီလိုၿဖစ္တာ။ အားလံုးထဲမွာ ကိုယ့္နိုင္ငံကခြဲထြက္မယ့္ ဘယ္လူမ်ိဳးစုမွ
မရွိဘူး။ သူတို ့ (အစိုးရ)က တမင္အသာစီးယူၿပီးေတာ့ သူတို ့လုပ္ခ်င္ရာလုပ္လို ့
ရတဲ့ဟာမ်ိဳးကို ၿငိမ္းခ်မ္းေရးလို ့ေခၚတယ္။ သူတို ့လုပ္ခ်င္ရာလုပ္လို ့မရတဲ့
အေနအထားမ်ိဳးမွာ သူတို ့က စစ္ကို ေပၿပီးေတာ့ တိုက္တယ္။ ဗမာမဟုတ္တဲ့
အၿခားတိုင္းရင္းသားေတြေနတဲ့ ေနရာေတြမွာ ရွမ္းၿပည္နယ္ဘဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ ကခ်င္ဘဲ
ၿဖစ္ၿဖစ္၊ ေနာက္ဆံုး ရခိုင္ၿပည္နယ္လိုေနရာမ်ိဳးမွာ လက္ရွိၿပဳၿပင္ေၿပာင္းလဲေရး
ဆိုတာေတြဟာ အဲဒီမွာရွိတဲ့ၿပည္သူေတြဟာ ဒုကၡေရာက္ၿပီးေတာ့ အသက္အိုးအိမ္
စည္းစိမ္ ပ်က္စီးတာက လြဲလို ့ရွိရင္ သူတို ့အတြက္က ၿပဳၿပင္ေၿပာင္းလဲေရးဆိုတာ
ဘာအက်ိဳးမွ မရွိဘူး။ ဒီကိစၥက တိုင္းရင္းသားေဒသေတြတင္မကဘူး၊
ေႀကးစင္ေတာင္ လက္ပံေတာင္းေတာင္ဘက္ကို ႀကည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္
လယ္သမားေတြဟာ ေထာင္နဲ ့ေသာင္းနဲ ့ကိုခ်ီၿပီး ဒုကၡေရာက္ႀကတယ္ဆိုေတာ့
ဗမာၿပည္မွာရွိတဲ့ လူအမ်ားစုအတြက္ ၿပဳၿပင္ေၿပာင္းလဲမႈေတြက အက်ိဳးမရွိတဲ့အၿပင္
အက်ိဳးေတာင္ ယုတ္တယ္လို ့ လက္ရွိအေနအထားအရ ၿမင္ေနရတယ္။

ေနာ္ေ၀က ဗမာၿပည္ထဲကို၀င္လာတာက ရွင္းရွင္းေလး။ ေနာ္ေ၀၀င္လိုက္တဲ့
ႏိုင္ငံတိုင္းမွာ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးပီပီၿပင္ၿပင္ရသြားတဲ့ႏိုင္ငံဆိုတာ မရွိဘူး။ ပါလက္စတိုင္းနဲ ့
အစၥေရးကိစၥကိုႀကည့္မယ္ဆိုရင္ ၁၉၉၅ မွာ ပါလက္စတိုင္းေခါင္းေဆာင္
ရာဆာအာရာဖတ္နဲ ့ အစၥေရး၀န္ႀကီးခ်ဳပ္တို ့ ေအာ္စလိုၿငိမ္းခ်မ္းေရးေဆြးေႏြးပြဲဆိုၿပီး
ေနာ္ေ၀ကလုပ္တယ္။ စာခ်ဳပ္တခ်ိဳ ့ ခ်ဳပ္လိုက္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီကေန ့အထိ
အစၥေရးနဲ ့ပါလက္စတိုင္း ဂါဇာမွာ ခ်ေနတုန္းဘဲ။ ေအာ္စလို ၀င္လုပ္လိုက္လို ့
အေရွ ့အလယ္ပိုင္းေဒသမွာ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးရသြားတယ္ဆိုတာ မရွိဘူး။
အာရွတိုက္ကို၀င္လာတဲ့အခါက်ေတာ့လည္း ေနာ္ေ၀၀င္လာလို ့ၿငိမ္းခ်မ္းေရး
ရသြားတယ္ဆိုတာ မေတြ ့ဖူးဘူး။ သီရိလကၤာႏိုင္ငံကိုႀကည့္လိုက္၊ ကိုလံဘိုၿမိဳ ့မွာ
ဗုဒၶဘာသာအမည္ခံထားတဲ့ ကိုလံဘိုအစိုးရနဲ ့ ခရစ္ယာန္အမ်ားစုၿဖစ္တဲ့
က်ားသူပုန္အဖြဲ ့နဲ ့ တိုက္ႀကတဲ့ကိစၥ။ ေနာက္ဆံုး က်ားသူပုန္ေတြ လက္နက္ခ်ၿပီးတဲ့
အခါမွာ အစိုးရတပ္က သတ္ပစ္တာ အစုလိုက္၊ အၿပံဳလိုက္။ ေနာ္ေ၀ကလည္း
ကၽြန္ေတာ္တို ့ႏိုင္ငံမွာ စီးပြားေရးလုပ္ခ်င္တဲ့ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံဘဲ။ အက်ိဳးအၿမတ္
ရခ်င္လို ့လာတာ။ ဒါ့ေႀကာင့္မို ့လို ့ ကၽြန္ေတာ္တို ့ၿပည္သူေတြအေနနဲ ့သိဖို ့ရာက
ႏိုင္ငံၿခားက၀င္လာတယ္ဆိုရင္ စီးပြားေရးသမားဘဲ၀င္၀င္၊ ႏိုင္ငံေရးသမားဘဲ၀င္၀င္
ဘယ္သမၼတဘဲလာလာ သူတို ့အက်ိဳးစီးပြားအတြက္လာတာ။ က်ဳပ္တို ့နိုင္ငံႀကီး
လမ္းပြင္းသြားဖို ့တို ့၊ က်ဳပ္တို ့နိုင္ငံကလူေတြ ထမင္းနပ္မွန္ေအာင္စားဖို ့တို ့၊
ေရွ ့မွာစီးပြားေရးေတြေကာင္းလာဖို ့အတြက္လာတာ မဟုတ္ဘူး။
အၿပည္ၿပည္ဆိုင္ရာဆက္ဆံေရးမွာ တစ္နပ္မွအလကားရတဲ့ထမင္း၊ တစ္ခြက္မွ
အလကားေသာက္ရတဲ့လက္ဘက္ရည္ဆိုတာ မရွိဘူး။

ေမလထဲမွာ ရခိုင္အမ်ိဳးသမီး ဗလကၠာရ အၿပဳခံရၿပီးအသတ္ခံရတယ္။
ေနာက္ ဗမာသတင္းစာေတြထဲမွာ ပါတာကလည္း ရခိုင္ဗုဒၶဘာသာအမ်ိဳးသမီး
တစ္ေယာက္ကို မြတ္စလင္သံုးေယာက္က ဗလကၠာရက်င့္ၿပီး ရက္ရက္စက္စက္
သတ္လိုက္တယ္ဆိုတဲ့သတင္းပါတယ္။ အဲဒီသတင္းထြက္လာၿပီးတဲ့အခါ
ေတာင္ကုတ္ဘက္မွာ မြတ္စလင္ ဆယ္ေယာက္ေလာက္ကို လူ ၃၀၀ ေလာက္က
၀ိုင္းသတ္လိုက္တယ္ဆိုေတာ့ စဥ္းစားႀကည့္၊ အစိုးရဘဲၿဖစ္ၿဖစ္ ဒါမွမဟုတ္
အစိုးရနဲ ့မကင္းတဲ့ အဖြဲ ့ရဲ ့လက္ခ်က္ပါေနတယ္လို ့ ကၽြန္ေတာ္ၿမင္တယ္။
ရခိုင္ေတြနဲ ့မြတ္စလင္ေတြ တစ္ေယာက္နဲ ့တစ္ေယာက္ ခ်စ္ခ်စ္ခင္ခင္ေနတဲ့
အသိုင္းအ၀ိုင္းရွိတယ္။ ေက်ာက္နီေမာ္လိုေနရာမ်ိဳးကိုႀကည့္လိုက္၊ ေဆြစဥ္မ်ိဳးဆက္
ေနလာတာ။ ဘာမွၿပႆနာမရွိဘူး။ ရခိုင္ဗုဒၶဘာသာေတြနဲ ့ မြတ္စလင္ေတြ
ဘင္ဂလီဘဲေခၚေခၚ၊ ရိုဟင္ဂ်ာဘဲေခၚေခၚ တစ္ေယာက္နဲ ့တစ္ေယာက္
ရိုက္ေနႀကတာ ခုတ္ေနႀကတာ မရွိခဲ့ဘူး။ အဲဒီလိုအေနအထားမ်ိဳးမွာ တစ္ေယာက္နဲ ့
တစ္ေယာက္ ရက္ရက္စက္စက္ လုပ္လာႀကေအာင္ ဘယ္သူကႏွပ္ေႀကာင္းေပးလိုက္
တာလဲ။ အဲဒီႏွပ္ေႀကာင္းေပးလိုက္တဲ့အထဲမွာ အစိုးရက ဘယ္အတိုင္းအတာထိ
ပါသလဲ။ ေနာက္တစ္ခုက စံုစမ္းစစ္ေဆးေရးအဖြဲ ့လုပ္တယ္ဆိုတာ အေနာက္က
ဖိအားေတြ ၀င္မလာေအာင္လုပ္တာၿဖစ္မယ္။ ဒီလူမ်ိဳးေရးၿပႆနာက
အစိုးရဘက္က တစ္နည္းတစ္ဖံုနဲ ့ႏိုင္ငံေရးကိုကစားတာလို ့ ကၽြန္ေတာ္ၿမင္တယ္။
ေနာက္ၿပီးေတာ့ စဥ္းစားမယ္ဆိုလို ့ရွိရင္ လူမ်ိဳးေရးအေရးအခင္း စၿဖစ္ကတည္းက
သမၼတဦးသိန္းစိန္ရဲ ့စကားေတြက ေလး၊ငါးခါေလာက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး စကားလမ္းေႀကာင္း
ေတြေၿပာင္းသြားတယ္။ သမၼတလို ပုဂၢိဳလ္ႀကီးကေတာင္ မ်ိဳးစံုေပါ့ဗ်ာ။ ဒီေကြ ့မွာ
ဒီတက္နဲ ့ေလွာ္ ပံုစံမ်ိဳးနဲ ့။ အဲဒါေတြကိုႀကည့္ၿပီးေတာ့ ေနၿပည္ေတာ္က မရိုးမသားနဲ ့
၀င္ၿပီးေတာ့ပါတယ္လို ့ကၽြန္ေတာ္ထင္တယ္။ ေနၿပည္ေတာ္ကလူေတြကို လံုး၀ကို
အယံုအႀကည္မရွိဘူး။ ဒီလူေတြက အာဏာရေရးအတြက္ တစ္ေယာက္နဲ ့
တစ္ေယာက္ "တည္"ေပးတာ၊ "တို ့"ေပးတာေတြ လုပ္ခဲ့ႀကတယ္။
ေအာက္ေၿခကလူေတြ မတည့္မွ ယာလည္းညက္ေစ ႀကက္လည္းပန္းေစဆိုတဲ့
အေနနဲ ့ ႀကက္ကိုလည္းဖမ္းမယ္၊ ယာကိုလည္းထြန္ၿပီးသားၿဖစ္သြားမယ္ဆိုတဲ့
သေဘာမ်ိဳးလို ့ကၽြန္ေတာ္ၿမင္တယ္။ ႀကီးတဲ့အမႈကိုငယ္ေအာင္ ငယ္တဲ့အမႈကို
ပေပ်ာက္ေအာင္ လုပ္တာမဟုတ္ဘဲနဲ ့ငယ္ေနတဲ့အမႈကိုႀကီးေအာင္၊ ႀကီးတဲ့အမႈကို
တစ္ႏိုင္ငံလံုး မီးဟုန္းဟုန္းေတာက္ေအာင္လုပ္တဲ့ အစိုးရမ်ိဳး ဆိုလို ့ရွိရင္ေတာ့
ကၽြန္ေတာ္တို ့ဘယ္လိုလုပ္ၿပီး သင့္သင့္ၿမတ္ၿမတ္ ေနလို ့ရမလဲ။ အုပ္ခ်ဳပ္သူေတြက
တစ္ေယာက္နဲ ့တစ္ေယာက္ အၿမင္ကြဲၿပားတာကို အၿမတ္ယူၿပီးေတာ့
ႏိုင္ငံေရးေသြးစပ္မယ္ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို ့ႏိုင္ငံဟာ ဆယ္နွစ္ တစ္ခါ၊ ၁၅ နွစ္ တစ္ခါ၊
ႏွစ္ ၂၀ တစ္ခါဆိုသလိုဘဲ တိုင္းၿပည္မွာ စစ္ေဘးေရာ၊ ဘာသာေရးမီးေရာ
ဘယ္ေတာ့မွ ၿငိမ္းမွာ မဟုတ္ဘူး။

ေဒါက္တာဇာနည္

(ယူနတီ ဂ်ာနယ္ အတြဲ ၂၊ အမွတ္ ၁၅ တြင္ ေဖာ္ၿပပါရွိေသာ "ၿမန္မာ့အေရးေ၀ဖန္
သံုးသပ္သူ ေဒါက္တာဇာနည္ႏွင့္ အင္တာဗ်ဴးမွ ထုတ္ႏုတ္ကူးယူပါသည္။
အင္တာဗ်ဴးမူရင္းကို ေမာ္ကြန္းမဂၢဇင္းမွ ကူးယူသည္ဟု ယူနတီ ဂ်ာနယ္က
ေရးသားထားပါသည္) Maung Zarni shared Aungmyo Tun's photo.


One Boston Marathon bombing suspect killed, another at large

Posted: 19 Apr 2013 04:28 AM PDT

From the Boston Globe

A night of chaos had gripped a region already rattled by bombings Monday at the Boston Marathon. An MIT police officer was shot and killed about 10:30 p.m. Thursday, and, not long after, a Transit Police officer was seriously wounded in a firefight. 

The other Boston Marathon bombing suspect, the man seen wearing a black hat in photos released Thursday evening, is dead after firing bullets and launching explosives at police. "We believe these are the same individuals that were responsible for the bombing Monday at the Marathon,'' State Police Colonel Timothy Alben said today. "We believe that they are responsible for the death of an MIT police officer and the shooting of an MBTA police officer. This is a very serious situation that we are dealing with.'' "We have an emergency. We cannot proceed until we take care of that emergency," Transit Police Lt. Manes Cadet said in a harried phone interview. 

Boston Police Commissioner Edward F. Davis this morning said the man now known as Marathon bombing Suspect #2 -- seen in photos released Thursday wearing a white baseball cap -- is the person being sought by a massive collection of federal, state, and municipal police. He is believed to be the suspect who actually dropped the bombs at the race finish line. "We believe this to be a terrorist,'' Davis told reporters about 4:30 a.m. today. "We believe this to be a man here to kill people."

Moohyiddin too pisses on the Indians

Posted: 19 Apr 2013 04:03 AM PDT

KUALA LUMPUR, April 19 — Tan Sri Muhyiddin Yassin called Datuk Zulkifli Noordin a "man with calibre" today amid protests against Barisan Nasional's (BN) decision to field the Muslim hardliner to contest the Shah Alam seat in Election 2013.The BN deputy chairman reportedly reminded that Zulkifli, who courted controversy recently with his insults against the Hindus, has since admitted his mistakes and apologised. "He is a seasoned politician who is outspoken but he is also a man with calibre.

A video of Zulkifli uttering the word "Keling", which Malaysians of Indian descent consider derogatory, went viral recently, just days after another video was released in which he questioned an Indian trader on why Hindu gods did not prevent the man's shop from being flooded, drawing the wrath of Hindus.
 
Once a lawyer for Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, Zulkifli had also questioned the purity of the Ganges River, also known as Ganga in India, which is considered sacred by Hindus. Malaysian Insider

Believe it or not: Government is going to allow new Masjids in Myanmar

Posted: 19 Apr 2013 03:57 AM PDT

real or not

Âbäś Bíñ Ñôôr Mûhämmâd အေျပာကေတာ့ ေ႐ႊမန္းပဲ

ဒီေန႔ထုတ္ ေစာင့္ၾကည့္ဂ်ာနယ္မွာ ပါတဲ့ သတင္းပါ

Is this a late APRIL FOOL joke?

Believe it or not: Government is going to allow new Masjids in Myanmar


Sly strategy to disrupt DAP’s campaign momentum

Posted: 19 Apr 2013 03:53 AM PDT

From Malaysiakini

ROS does not recognise DAP's top leadership

Tehachapi: As the opposition party, Pakatan Rakyat and its component parties, PAS, PKR and DAP, have to be mentally and psychologically prepared to eat fire, walk on water and do all the impossible to realise its ultimate goal.  We ain't see nothing yet and we should expect more hardships in the works. We are now witnessing BN's Machiavellian power play.  Have no fear as the rakyat have awakened and any provocation will only backfire. Steel is forged in the hot furnace raise to several thousands of degree. This is timely for people to realise the harshness of political struggle.  Any attempt at provocation will only harden the resolve of the people to bring about fundamental change, by turning the old systems upside down and conduct a thorough house cleaning. God is watching.

Dark Knight: It is a strategy to divert and disrupt DAP's campaign momentum. Nevertheless, I believe DAP can continue to field candidates under its banner and attend to the non-recognition of its CEC after the election.

NoNoNo: I cannot understand why some organisations can still be influenced by BN. After dissolution of Parliament, there is no government but just caretaker government. But they are too dumb to differentiate between government and party.  At first the Election Commission (EC) plays dirty, now it's the Registrar of Societies (ROS). 

      
Rayfire: ROS, please don't get the people angry with your last-minute antics regarding DAP's status. We are well aware of your master's tactics and doing this now will only worsen our perception of your ill intentions towards the opposition party.  Please look at a mirror and ask yourself - can I live as a person who has sold my soul to the 'known' devil?  Damn these ruthless power crazy morons who are doing all they can to undermine the will of the people. You want to win our votes, win it fair and square.

Speechless:
This is exactly the reason why we need to change the government. As if manipulating the electoral roll, producing sex videos and denying its opponents of fair media access are not enough, using the ROS to victimise a political opponent just before nomination day is the lowest of the low, the sickest of the sick and the most despicable thing imaginable.  The EC and the caretaker defence minister, together with the ROS, should stop acting out the good cop-bad cop scenario. They must think we are stupid. This crisis which the ROS and its cohorts have so cruelly inflicted on the DAP will only garner huge sympathy for all DAP candidates.  The line has been crossed. Don't underestimate the anger of the people, which can run deep and wide.  Opportunity often lies just behind a crisis: when DAP campaigns under a PAS or PKR logo, this will prove once and for all that in times of trouble, the three component parties stick together and they fight together.

ONG: It looks like all DAP candidates may end up having to contest under the PSM banner. If it comes to that, the problem is solved for the Jelapang seat.

P Dev Anand Pillai: DAP will have to make quick arrangements to stand under PKR and PAS logos and make a plea to the people of Malaysia as this is oppression at its worst under the present regime. It is now up to the people of Malaysia.

Masa Sudah Tiba -Tukar: The best solution is all DAP candidates stand under PKR banner and after winning, revert to DAP.  This is a blessing in disguise. ROS can reject DAP CEC but not deregister of DAP. If Pakatan wins GE13, heads will roll.

Anonymous #25595435: We object to ROS' action. How can they wait till the last minute to act. It's so unethical. It is obvious they are doing this do stop DAP from contesting.
                       
Change We Will: Umno-BN is really pulling out all the stops. It only shows how scared they are.

Cantabrigian: All DAP candidates should participate in the general election as Independents. When you win, regroup and establish DAP Baru like Umno in 1988.

Patriot: In my view, DAP standing on an Independent ticket is not wise. DAP should instead stand on PKR ticket, if there's no remedy to the latest ROS saga. However, if there is, DAP should sort this out immediately but standing on independent ticket is not a shrewd move.

Ramachandran Muniandy: Why not take an injunction against ROS?  As they can still appeal to the Home Ministry, and while their appeal is under consideration, they can file an injunction to stop all ROS' actions against DAP, including whether they can use the DAP logo for the GE.
   
Wanderer: This suspicious decision of ROS will give all decent Malaysians, a timely opportunity, to rid their political masters Umno-BN.  It is time, we shall take advantage of "change" in Malaysian landscape to right all wrongs established by BN.

The Patriot: I am a BN man. My conscience is troubled by this. I did not signed up for this. I have had enough of such unethical acts.

Waytha, who are the ‘mandores’ now?

Posted: 19 Apr 2013 03:50 AM PDT

From Malaysiakini: Response to a turncoat and sellout

Waytha urges Indians to return BN's two-thirds

LittleGiant: It is a black day for the Indian Malaysian community. But for P Waythamoorthy, the Hindraf chairperson, yesterday must be the happiest day in his life.  However, what is signed by Najib Razak, the caretaker PM and BN chairperson, is only an MOU (memorandum of understanding). If this is what Waythamoorthy was "negotiating" with BN and thinks that he has achieved "something great" for the Indian community, then he is without doubt a real moron.  And he has the nerve to urge the Indians to return BN its two-thirds majority in Parliament. Anyway, Waythamoorthy and his Hindraf are welcomed to join the dirty world of politics, especially BN politics.
   
Milosevic: Waytha, since you think the BN can do so much for you, I can see why you want the party to win. But what is the import of wanting two-thirds majority in Parliament?  Other than echoing the wishes of your new master, what constitutional changes would you like to see in the country that would benefit the Indians? What assurances have you received from Najib?  Is BN going to give Indians special privileges under the constitution? Is Najib going to recognise Hinduism as the official religion, perhaps with the backing of Perkasa vice-president Zulkifli Noordin? I hope you have extracted a good price from BN, if not for the Indians, then at least for yourself and your hanger-ons.

Odysseus: Waytha, where are the seats you demanded from Pakatan Rakyat? You got nothing tangible to show to the Indians other than words from Najib. Since you don't learn from history, I am sad to say you have not only sold your soul to the devil but the livelihood of all Indians in this country. The Indians will not forgive you for what you have done. I sincerely hope they will see what you are up to and vote the party which can make a difference in their life.
   
Quigonbond: Facts:

1. Hindraf 18 points contained demands that borders on sedition.

2. Pakatan won't touch the 18 points with a 10-foot pole for good reason.

3. DAP declared and committed to a scheme of Indian community improvement covering at least 14 of the 18 points.

4. Hindraf rejects DAP move and decries plagarism (I'm still wondering why this is a bad thing).

5. Hindraf signs MOU with BN, declares BN has the Indian community's best interest.

6. But MOU is not worth the paper it's written on if BN retains power but does worse than 2008 - it means Najib has to step down and his promises are not PM-in-waiting Muhyiddin Yassin's promises.

Hindraf supporters should look at these facts with eyes wide open. To me, it is impossible for anyone to argue that the BN deal is better than the Pakatan deal as there is simply no deal with BN, while Pakatan's manifesto will address poverty issues (amongst others) of all races including the Indian community. I'm afraid Hindraf has sold out the Indian community.
   
Retnam: When Hindraf adviser N Ganesan boasted earlier that Najib is signing the blueprint, one thought that Hindraf really pulled off something great. Now the blueprint has morphed into a MOU. What an anti-climax. Notice something? There was no enthusiasm in Waytha when he gave the speech urging Indians to give a two-thirds majority to BN. Those who remember the fiery passionate speeches this same Waytha gave in 2007 will notice what a pale shadow he has become. He himself does not believe in this MOU.

Ferdtan: Next, Waythamoorthy will campaign for Indian/Hindu basher, Zulkifli Noordin, the BN candidate for Shah Alam. If not, Waytha, how can BN get two-thirds majority in Parliament?
   
Kingfisher: It appears that this is the season for millions of Indian Malaysians to be persuaded by common desperation to hang down their head in shame considering the action undertaken by Hindraf 'on their behalf'.
And victory to the caretaker PM, who merely two days after nominating Zulkifli Noordin, has succeeded in gaining the approval and loyalty of Hindraf. But someone was heard whispering in Brickfields that the silent majority of Indians are a more formidable lot, capable of chasing with the hunter and running with the hare.

Vgeorgemy: Waythamoorthy, we Indians may be poor but not stupid. Fifty years of MIC's participation in BN didn't bring much benefit to the Indians compared to the development achieved by the country. What is the reason for sudden acceptance of separate blueprints and separate departments in the PM's Office by BN? We still believe Pakatan's policies assist the Indian community much more than Indian-centric policies proposed by you. Najib is smart to put Zulkifli Noordin-like candidates to sabotage whatever promises made to you.

Kee Thuan Chye: Malaysiakini must highlight the fact that in inking the deal, Najib must fulfil the undertaking to let Hindraf administer its proposed Ministry of Minority Affairs. This is integral to the Hindraf blueprint. Is Najib aware of this point? It's never been done before - to let an NGO to be in charge of an entire ministry!
   
Bender: Our Indian brothers and sisters should learn how to differentiate between people who genuinely want to help and those who want to take advantage of the community. For 55 years, Indians have been systematically sidelined by BN and now, just because Najib made a mouthful of sweet talk, and because some Indian leaders are frustrated with Pakatan for not granting them their wish, the whole of Indian people will again fall into the same trap. What evidence is there that says BN is the only one which can take care of the welfare of Indians? If there is any as I haven't seen one. Seriously, my Indian brothers and sisters, please wake up and stop letting other people make decisions for you.

SusahKes: For all the hunger strike drama, this is what it comes to. I don't know who's the bigger fool - Waytha for thinking that this will help seal the deal for Indians whom he purportedly represents, or Najib for thinking that another 'I help you, you help me' deal would get him two-thirds majority. Wathya could no longer claim the moral ground in Indian socio-economic issues. Practically all right-thinking people see him as selling out. What a sad conclusion to a person who couldn't see through the journey.

TehTarik: The truth has finally come out. Wathya must have struck a deal withe BN before he returned from London. That is why he was so readily handed a passport. The so-called hunger strike at a temple was a farce. People like him, with no conscience or principle, are even willing to be untruthful in the eyes of God.
   
Changeagent: Waythi, good luck with doing deals with the same evil regime that imposed a four-year ban on Hindraf until Jan 26 this year. The hands that inhumanely threw tear gas and sprayed chemical-laced water at you in Jalan Ampang on that fateful day in November 2007 now wants to shake your hands. Better the devil you know, right?

Headhunter: Look at the number of response from Malaysiakini commenters - nearly 500! And all negative. This says a lot on Waytha's decision to tag along with the BN.
   
Just_A_Rakyat: Now you know why the Indians are left behind, they are been betrayed by their own kind. Not one once, not twice but every time.

တိုင္း ျပည္အတြက္ လူမ်ိဳးအတြက္ ဟုတ္လား

Posted: 19 Apr 2013 03:45 AM PDT

FB of Venus Flytrap

တိုင္း ျပည္အတြက္ ဟုတ္လား
မင္းပစ္ခ်တဲ႕အမွိဳက္ကိုေကာက္
ၿပီးမွ ေျပာ။

လူမ်ိဳးအတြက္ ဟုတ္လား
မင္းဘိုးစဥ္ ေဘာင္ဆက္ကိုဇယားခ်ျပ
ၿပီးမွေျပာ။

ဘာသာအတြက္ ဟုတ္လား
မင္းဖု န္းထဲက ပခ်ဳပ္ဆိုင္ နံပါတ္ေတြဖ်က္
မင္းလက္ထဲကအရက္ခြက္ကိုခ်
ၿပီးမွေျပာ။

စာေပအေၾကာင္းဟုတ္လား
ျဖစ္ျဖစ္ ေျမာက္ေျမာက္ တစ္ခုခုေရး
ၿပီးမွ ေျပာ။

ေရွးဆရာေတြကိုေ၀ဖန္မလို႕ဟုတ္လား
မင္းကိုယ္မင္း ဘာေကာင္လဲ အရင္ေ၀ဖန္လိုက္ဦ း
ၿပီးမွ ေျပာ။

သီခ်င္းက ဘာျဖစ္တယ္ဟုတ္လား
ခရိုမက္တစ္စေကးေလး ကိုသရီးေအာ႕ေတ႕ဖ္ အျပန္အလွန္ဆိ ုျပ
ၿပီးမွ ေျပာ။

ယဥ္ ေက်းမႈ ဟုတ္လား
မင္းပါးစပ္ကအဆဲေတြ အသံသြင္းနာ ေထာင္ ၾကည္ ႕
ၿပီးမွ ေျပာ။

လူယုတ္မာေတြကို သုတ္သင္မယ္ ဟုတ္လား
မင္းေခါင္းထဲက အေတြး ဆိုးေတြကိုအရင္ထု တ္
ၿပီ း မွ ေျပာ။

သူ မ်ား ကိ ု ဆံ ု း မမယ္ ဟု တ္ လား
မင္ း ကိ ု ယ္ မင္ း အရင္ ဆံ ု း မၾကည္ ႕
ၿပီ း မွ ေျပာ။

ငါလား
ဒီ အရြယ္ အထိ ကိ ု ယ္ ႕ကိ ု ယ္ ကိ ု ယ္ ျပန္ ဆံ ု း မေနတာ
ခု ထိ မလိ မၼ ာေသး ဘူ း ။
လိ မၼ ာတဲ႕ေန႕မွ ငါေျပာေတာ႕မယ္


Masyarakat India tidak boleh menyoal MIC..!

Posted: 19 Apr 2013 03:46 AM PDT

Samy Vellu apparently calls up the unemployed Indon Dentist to demolish a Hindu Temple

Nampaknya PAS Sudah Menang Satu Kerusi DUN Sebelum Penamaan Calon - Aspan

Posted: 19 Apr 2013 05:30 AM PDT


Benarkah calon-calon BN itu merupakan calon yang dikehendaki rakyat setempat dan 'winnable'? Siapa yang menentukan mereka itu 'winnable' atau tidak 'winnable'? Kalau benar mereka dipilih daripada mereka yang 'winnable', kenapa banyak penolakan terhadap calon-calon mereka sejak pengumuman senarai calon tiga hari yang lepas?

Seandainya perisikan untuk mencari calon yang 'winnable' itu benar-benar tepat kenapa calon DUN Johol di Kuala Pilah ditolak mentah-mentah malam tadi oleh orang-orang UMNO dan BN sendiri? Calon yang telah dipilih oleh BN, Ustaz Fadzil Kasim ditolak ramai-ramai oleh orang-orang UMNO sendiri sehinggakan Ustaz ini terpaksa dikawal oleh polis semasa hendak pergi ke kereta beliau?

Dulu, penyokong UMNO membaling telur dan batu terhadap pemimpin Pakatan Rakyat apabila berada di tempat ceramah di banyak tempat di dalam negara ini, sekarang mereka melakukan perkara yang sama terhadap calon 'winnable' sendiri. Apa sudah jadi? Sekarang di banyak kawasan sering berlaku ahli-ahli UMNO dan BN berdemonstrasi dengan sepanduk-sepanduk menolak calon-calon yang dipilih oleh parti.

Presiden UMNO selalu menyebut yang calon BN kali ini adalah di kalangan mereka yang diterima rakyat tetapi keadaan sebenar yang berlaku adalah sebaliknya. Dulu-dulu memang biasa calon yang dipilih pimpinan itu ditolak tetapi tidak pula sampai calon itu ditolak oleh ahli partinya sendiri sehingga terpaksa dikawal oleh Polis?

Insiden seperti ini berlaku di mana-mana sejak dua hari yang lepas. Ia berlaku di Selangor, Perak dan Kedah sehinggakan banyak bilik gerakan BN terpaksa ditutup. Bagaimana BN boleh mengaku yang UMNO akan kembali memerintah Selangor sedangkan bilik gerakan yang ada terpaksa ditutup? Keadaan ini boleh diibaratkan seperti 'pesawat yang terhempas sebelum berlepas'?

Apa yang berlaku di Johol itu adalah disebabkan calon-calon UMNO dipenuhi oleh orang-orang Mohammad Hasan sahaja. Mohamad Hasan nampaknya tidak 'magnanimous' sebagai pemimpin negeri. Beliau sedang berlawanan dengan kehendak rakyat. Insiden di Johol ini merupakan manifestasi rakyat NS terhadap Menteri Besarnya. Orang ramai selalu kata, "Mat Hasan ni sombong tak tontu di aghah. Hidung eh kek dahi."

Dulu kita di Negeri Sembilan anggap Mohammad ini adalah seorang pemimpin yang datang dari langit tetapi apa yang berlaku sekarang menunjukkan beliau hanya hendak cenderung untuk memilih kelompok beliau sahaja. Pucuk pimpinan negeri yang hebat sepatutnya telus dan berani menurunkan calon-calon yang lebih canggih dari beliau sendiri.

Oleh itu ramai menelefon saya yang PAS DUN Johol hampir pasti memenangi satu kerusi sebelum pun pilihanraya itu diadakan. Kalau begitu keadaannya DUN Johol ini akan diwakili oleh Ustaz Norazman Mohamad yang diterima ramai bukan sahaja oleh ahli-ahli PAS tetapi juga oleh rakyat yang ramai.

Maka calon PAS lah yang lebih 'winnable' di Johol itu bukannya calon Menteri Besar Mohammad Hasan. Sesungguhnya Ustaz Fathil itu adalah calon Mohammad Hasan, bukannya calon UMNO/BN.

Kalau saya berada di tempat Ustaz Fathil, saya akan pergi berjumpa Mohammad Hasan dan berkata, "Tok Mat, den tak nak lah jadi calon Johol ni, sobab den ditolak rakyat. Macam mano nak jadi wakil rakyat?"

Keadaan ini bukan sahaja berlaku di DUN Johol, tetapi berlaku juga di DUN Juasseh dan Seri Menanti. Dalam keadaan terdesak seperti ini, Mohammad masih hendak berpuak-puak. Kalau Mohammad masih ada sisek kepimpinan beliau perlu menukar calon-calon Juasseh dan Seri Menanti itu. Masih ada masa untuk membetulkan keadaan.

Kasih Mohammad ini bertompok-tompok, bencinya merata-rata. Mohammad telah memecah-belahkan semua Bahagian UMNO di Negeri Sembilan. Itulah yang akan terjadi jika politik negeri diserahkan kepada 'political novice' seperti Mohammad Hasan ini.

Bagi Pakatan Rakyat, pandai-pandailah mendekati rakyat. Jangan pulak berlaku seperti yang berlaku di dalam UMNO. Saya mengingati PR kerana dalam PR sendiri terutamanya dalam PKR, ada unsur-unsur ini wujud.

Jangan bersikap angkuh hanya kerana sudah nampak peluang untuk mendapat mandat itu agak cerah. PKR wajar belajar dari kesilapan UMNO dan BN. 'Jangan buangkan air di tempayan terlalu cepat. Tunggu hujan turun dulu. Kalau hendak menembak pelanduk, jangan bersorak dahulu sebelum menembak. Nanti pelanduk itu akan lari sebelum sempat menembaknya'.

Setahun dua dahulu saya selalu membayangkan yang ratusan ribu ahli-ahli UMNO akan keluar parti melalui peti-peti undi dalam PRU13 ini. Nampaknya seperti biasa telahan saya itu tidak meleset.

Melakukan telahan yang tepat dalam isu ini tidak perlu mempunyai Phd atau Doctorate dalam kejuruteraan seperti taraf pelajaran calon-calon BN yang diumumkan oleh Najib itu. -aspanalias

No comments: