Friday, May 3, 2013

Pakatan Rakyat Diramal Bentuk Kerajaan Baru Ambil-Alih Putrajaya

Pakatan Rakyat Diramal Bentuk Kerajaan Baru Ambil-Alih Putrajaya


Pakatan Rakyat Diramal Bentuk Kerajaan Baru Ambil-Alih Putrajaya

Posted: 03 May 2013 10:48 AM PDT


Kajian Kor Risik Angkatan Tentera Malaysia (Kor Risik ATM) menunjukkan Pakatan Rakyat (PR) mampu memenangi 117 kerusi parlimen sekaligus membentuk kerajaan baru dengan majoriti mudah 12 kerusi selepas Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU-13) nanti.

Sementara BN pula dalam kaji selidik yang disalurkan anggota Kor Risik ATM itu menunjukkan hanya mampu memenangi 105 kerusi sahaja.

Kajian yang turut diguna pakai oleh BN itu turut menunjukkan, PR, selain berjaya mempertahankan Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, juga berjaya memenangi semula Perak serta merampas Negeri Sembilan dan Terengganu.

Demikian menurut Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dalam satu program ceramah di Seksyen 7 di sini malam tadi.

"Johor walaupun kita boleh memenangi kerusi DUN dan parlimen yang jauh lebih banyak, tetapi mengikut 'survey' itu belum boleh dapat tawan negeri, saya cakap betul ini.

"Melaka, kita boleh tambah kerusi parlimen dan negeri, tetapi masih belum boleh tawan negeri.

"Pahang, kita boleh tambah kerusi, tetapi kita masih belum boleh tawan lagi, menjadikan kita ada tujuh negeri dan Perlis katanya 50/50," ujar Mustafa.

Menurut Mustaffa, keputusan kaji selidik itu berdasarkan keadaan semasa sekiranya PRU-13 diadakan Selasa lalu.

Bagaimanapun tambah Mustafa, beliau juga dimaklumkan bahawa keputusan kaji selidik itu boleh berubah dalam masa beberapa hari sebelum menjelang hari mengundi Ahad nanti.

"Apakah dia akan turun atau pun dia akan naik, trend pada waktu ini menunjukkan kita sedang naik, maknanya tidak mungkin kurang daripada 117 kerusi.

"Ini yang mencemaskan (Perdana Menteri) Najib, mencemaskan (Timbalan Perdana Menteri) Muhyiddin dan yang paling cemas (bekas Perdana Menteri) Dr Mahathir sendiri," katanya lagi.

Mustafa dalam ceramahnya turut menjelaskan, kaji selidik yang dikeluarkan Kor Risik ATM merupakan kajian paling dipercayai pemimpin BN berbanding dua lagi agensi kerajaan lain, Kemas dan Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia.

Bagi menang di peringkat persekutuan sekaligus menduduki Putra Jaya, PR perlu menang sekurang-kurangnya 112 daripada jumlah keseluruhan 222 kerusi parlimen yang dipertandingkan.

Buat pertama kali, dalam PRU-12 pada 2008, BN dinafikan majoriti dua pertiga kerusi di Parlimen apabila hanya mampu menang dengan majoriti 140 kerusi.

Manakala Pakatan menang dengan 82 kerusi.


Kajiselidik: Populariti Najib merosot, BR1M tak jalan...


Ketika negara semakin menghampiri hari pengundian Ahad ini, kajiselidik terbaru Merdeka Centre mendapati rating Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak merosot 3 peratus berbanding tinjauan terakhirnya sebelum ini.

Kajiselidik di kalangan pengundi di Semenanjung antara 28 April hingga 2 Mei itu juga meletakkan Pakatan Rakyat mendahului BN dari segi parti pilihan untuk membentuk kerajaan.

Populariti Najib menurun sedikit daripada 64 peratus dalam kajiselidiknya yang dijalankan pada bulan Mac, kepada 61 peratus sekarang - beberapa hari sebelum hari pengundian Ahad ini.

Merdeka Centre berkata angka itu mencerminkan penurunan faktor "feel good" yang sebelum ini dijana ketika pengagihan besar-besaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan juga bentuk sumbangan wang tunai yang lain.

Kebimbangan terhadap ekonomi mendahului senarai isu-isu yang pengundi mahu diperbincangkan, iaitu pada 25 peratus.

Kerusi marginal tentukan pemenang

Berdasarkan hasil kajiselidik, Merdeka Center berkata pemenang pilihan raya umum kali ini akan ditentukan oleh pihak mana yang berjaya memenangi sebahagian besar daripada 46 kerusi marginal parlimen di seluruh negara - semuanya dalam margin 3 peratus undi.

Tiga puluh empat daripada kerusi marginal itu adalah di Semenanjung Malaysia manakala masing-masing enam kerusi di Sabah dan Sarawak.

Selain daripada kerusi marginal, pusat itu meramalkan bahawa BN akan menang kira-kira 81 kerusi Parlimen manakala Pakatan akan menang kira-kira 89 kerusi.

Kajiselidik itu dijalankan di kalangan 1,600 pengundi berdaftar melalui temubual telefon, dengan 59 peratus responden Melayu, 32 peratus Cina dan 9 peratus India.
-mk

Pacific Rim (2013) movie trailer

Posted: 03 May 2013 08:44 AM PDT

Nice trailer for Hollywood film Pacific Rim, a giant robot vs monster movie (heavily inspired by the Japanese mecha anime/manga genre) by filmmaker Guillermo del Toro, Warner Bros and Legendary Pictures. In theatres July 12, 2013.

There's more, read the full post »

Pacific Rim (2013) movie trailer from YeinJee's Asian Journal

Pilihan pengundi yang sebenarnya - Anwar Ibrahim dan Muhyiddin Yassin

Posted: 03 May 2013 08:50 AM PDT

Dari KiniBiz - 3 Mei 2013- diterjemahkan.


Bagi pengundi atas pagar, rencana di bawah harus membantu proses pemikiran anda dalam membuat pilihan yang betul. BN tidak akan menang dengan margin yang besar kali ini, bedasarkan polling data. Jika BN menang besar, ia adalah dicapai dengan penipuan pilihan raya secara besar-besaran. Jika BN menang kecil, berkemungkinan besar Muhyiddin akan mengambil alih Najib. Itu bukan apa yang rakyat Malaysia undikan kerana media media milik BN telah memberi gambaran seolah-olahnya kempen pilihanraya ini berdasarkan populariti Najib, seperti Pilihanraya Presiden Amerika Syarikat. Setakat ini, tiada jaminan daripada Muhyiddin bahawa DPM akan mendapatkan mandat baru sekiranya Najib disingkirkan daripada Presidensi UMNO. Muhyiddin juga enggan mengatakan samada beliau akan terus menyokong Najib apa pun yang berlaku.

"Jika Barisan Nasional menang pilihan raya ini dengan margin yang sempit Datuk Seri Najib Tun Razak mungkin akan menghadapi satu cabaran kepada kepimpinan Umno dan negara, dari timbalan Muhyiddin Yassin beliau. Isu-isu berkaitan Muhyiddin bertarikh balik kepada kes tanah yang terkenal di Johor di mana beliau dikatakan berkait dengan jutawan Syed Mokhtar Albukhary. Dalam politik hubungannya dengan kumpulan-kumpulan ekstrem Melayu seperti Perkasa dan kedudukan tegas kepada bahasa Melayu menghadkan popularitinya. Tetapi terdapat peluang jelas - bahawa dia akan menjadi Perdana Menteri akhirnya jika BN menang dengan margin yang kecil.
Selepas malam gelisah keputusan pilihan raya pada bulan Mac 2008, Barisan Nasional di bawah kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi walaupun didera, lebam dan setelah kehilangan dua pertiga majoriti yang berharga, tetap muncul sebagai pemenang.
Setelah keseronokan pilihan raya perjuangan pilihanraya yang sengit reda, rakyat Malaysia fikir mereka akan dipimpin satu lagi tempoh lima tahun di bawah pimpinan Abdullah. Sedikit kurang daripada 13 bulan kemudian, Datuk Seri Najib Tun Razak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri keenam negara.
Sekarang hanya beberapa hari dari pilihan raya umum ke-13, rakyat Malaysia perlu sedar pertempuran untuk Seri Perdana tidak lagi sebagai sejelas Najib berbanding Anwar Ibrahim. Walaupun mereka adalah pada masa ini pemimpin BN dan pemimpin de facto Pakatan Rakyat, masing-masing , politik hanya menjamin satu perkara - perubahan boleh dilakukan, sebenarnya ia adalah mungkin.
Dalam sistem di Malaysia, ketua parti atau gabungan dengan kerusi terbanyak di Parlimen menjadi Perdana Menteri, selagi parti memilih seseorang untuk kekal sebagai pemimpin. Sentimen boleh berubah dan rebutan kuasa boleh datang secepatnya - seperti dialami Pak Lah - apabila tekanan daripada parti sendiri (semasa Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di kalangan mereka) memaksa beliau meletakkan jawatan jawatan presiden yang memihak kepada Najib.
Muhyiddin "frontrunner" jika BN menang tipis
Umno mempunyai pilihan raya dalaman setiap tiga tahun dan yang terakhir telah diadakan pada tahun 2009. Sudah tiba masa untuk Parti itu membuat pemilihan dalaman, dan Najib perlu menang besar dalam pilihan raya umum itu supaya semasa pemilihan dalaman kelak, dia akan bersinar. Walau bagaimanapun, sekiranya dia menang tipis dalam pilihan raya, maka ia mungkin yang terakhir sebagai presiden Umno, dan sebagai Perdana Menteri Malaysia.
Tetapi apa maknanya ini untuk rakyat Malaysia? Siapa Muhyiddin Yassin, individu dan ahli politik? Apakah jenis kerajaan yang kita boleh harapkan darinya, adakah dia akan mengekalkan polisi-polisi Najib atau kita akan melihat perubahan dalam arah pentadbiran negara? 
Selain dilahirkan dalam sebuah keluarga yang besar daripada 40 adik-beradik, zaman kanak-kanak Muhyiddin Yassin adalah mungkin lebih dekat dengan rakyat Malaysia lain berbanding Najib.
Dilahirkan di kubu kuat tradisional Umno Johor, pendidikan Muhyiddin adalah di sekolah-sekolah kerajaan tempatan, dan kemudian di Universiti Malaya di mana beliau mendapat ijazah dalam bidang ekonomi dan pengajian Melayu. Sebaliknya, Najib meneruskan pengajian tinggi di England.
Najib baru-baru ini berkata bahawa jika dia tidak menjadi seorang ahli politik, beliau tidak tahu apa yang dia mungkin telah lakukan kerana beliau dilantik ke parlimen pada usia muda 23. Muhyiddin pula tidak bermula sebagai seorang ahli politik, walaupun beliau sentiasa bekerja sama ada dalam sektor awam atau badan korporat milik kerajaan.
Beliau menyertai Umno sebagai ahli biasa pada tahun 1971 dan kemudiannya dilantik ke pelbagai jawatan di Johor. Penceburan pertama beliau di politik peringkat kebangsaan bermula pada tahun 1978, apabila beliau dilantik sebagai ahli parlimen untuk Pagoh. Pada tahun 1986 beliau bertukar trek, dan menandingi kerusi negeri Johor yang kemudiannya membenarkan beliau untuk mengambil alih peranan Ketua Menteri Johor - kemuncak kenaikan cepat kareer di negeri selatan itu.
Kes menarik tanah Stamford Holdings
Pada masa beliau sebagai ketua menteri di Johor, kes tarik tanah Stamford berlaku.
Pada tahun 1984 Stamford Holdings Sdn Bhd memohon kepada kerajaan Johor kebenaran untuk membangunkan tanah milik mereka. The syarikat itu berkata mereka tidak mendengar apa-apa berita daripada pihak berkuasa sehingga tahun 1988, apabila para pengarah Stamford mengadakan mesyuarat dengan ahli perniagaan Syed Mokhtar Albukhary dan Yahaya Talib yang memperkenalkan diri mereka sebagai rakan perniagaan dan rakan-rakan Muhyiddin.
Menurut laporan berita, pada 1989, Syed Mokhtar dan Yahaya bertindak untuk diri mereka sendiri dan Muhyiddin menubuhkan sebuah syarikat usahasama bagi membangunkan 1,766 ekar tanah. Ketiga-tiga mereka yang diketuai oleh Syed Mokhtar melabur dalam usaha sama dan mengambil bahagian 30 peratus manakala Stamford memiliki 70%. Usaha sama ini kemudian digunakan untuk mendapat kebenaran untuk membangunkan tanah itu, dan mengikut mahkamah Stamford ini memfailkan ini telah diluluskan "cepat." 
Tanah yang telah dibangunkan, kumpulan itu membuat keuntungan yang lumayan dan semua adalah baik sehingga 1992 apabila Stamford berkata ketiga-tiga mereka sekali lagi menghubungi pengarah Stamford untuk membangunkan baki 6,520 ekar tanah. Walau bagaimanapun terma telah berubah. Kali ini ketiga-tiga mereka meminta 70 peratus daripada usaha tersebut. Stamford menolak permintaan itu.
Menurut Stamford, selepas mereka menolak permintaan itu, mereka telah diberi amaran bahawa kertas pengambilan tanah bagi tanah mereka berada di meja Muhyiddin siap untuk ditandatangani sekiranya mereka tidak mematuhi. Perkara ini menjadi lebih buruk lagi apabila Muhyiddin sendiri dilaporkan memanggil pengarah dan mengulangi ancamannya.
Walau bagaimanapun, Stamford tidak bergoyah dengan ancaman demikian dan menolak terma baru tersebut. Pada bulan Julai 1994, tanah itu telah dibeli oleh kerajaan negeri bagi pihak Johor Islam Pembangunan Ekonomi Corp. 
Stamford mengambil kerajaan Johor dan ketiga-tiga mereka ke mahkamah mendakwa bahawa mereka telah berpakat untuk mengambil alih tanah yang menyalahi undang-undang. Pusingan pertama Stamford menang dan defendan telah diarahkan untuk membayar ganti rugi mereka.
Walau bagaimanapun, keputusan itu dirayu dan pada tahun 1995 yang Mahkamah Tinggi Johor membatalkan saman awal mengatakan Stamford tidak mempunyai sebab yang munasabah untuk mengambil tindakan terhadap defendan. Tidak bersedia untuk putus asa, Stamford membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan.
Ancaman panggilan telefon Muhyiddin
Pada masa itulah butir-butir kes muncul dalam penerbitan berita Asiaweek, Laporan terperinci secara tepat memetik ancaman panggilan telefon Muhyiddin kepada pengarah Stamford, dan menyatakan bahawa Asiaweek telah memiliki rakaman panggilan telefon juga.
Muhyiddin pada umumnya menafikan laporan tersebut. Bagaimanapun dia tidak mengambil tindakan undang-undang terhadap Asiaweek, yang banyak orang menganggap sebagai bukti tersirat bahawa laporan itu adalah benar.
Pada tahun 1997, Mahkamah Rayuan menolak keputusan Mahkamah Tinggi Johor dan membenarkan guaman sivil untuk diteruskan, sementara menunggu rayuan oleh defendan. Kemudian pada tahun 1998, Mahkamah Persekutuan telah memberi kebenaran kepada defendan untuk merayu kepada Mahkamah Persekutuan terhadap Mahkamah keputusan Rayuan.
Walau bagaimanapun, pada akhirnya, semua pihak bersetuju untuk menyelesaikan di luar mahkamah di mana pihak berkuasa negeri bersetuju memberi pampasan berjumlah  RM400 juta kepada Stamford. Tiada tindakan lain telah diambil terhadap Muhyiddin (atau rakan-rakannya) untuk apa yang nampaknya merupakan satu penyalahgunaan kuasa secara terang-teranggan.
Kes ini adalah penting bukan sekadar fakta tetapi menyentuh persoalan serius integriti seorang lelaki yang mempunyai peluang yang tinggi untuk menjadi Perdana Menteri akan datang di Malaysia. Ia juga merupakan salah satu contoh terbaik jalinan rapat Muhyiddin dan hubungan peribadi dengan jutawan Syed Mokhtar.
Bapa angkat kepada anak-anak Muhyiddin
Menurut biografi Syed Mokhtar, hubungan yang dimulakan pada tahun 1976 apabila dia sedang mencari pembeli untuk produknya dan Muhyiddin adalah Pengarah Urusan Sergam Bhd sebuah entiti milik kerajaan Johor yang bertanggungjawab bagi mendapatkan bekalan kerajaan. Dalam bukunya, Syed Mokhtar berkata dua menjadi "rakan-rakan dengan cepat dan beliau dialu-alukan oleh keluarga Muhyiddin, sebagai bapa saudara yang memanjakan kanak-kanak."
Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kemudiannya, Syed Mokhtar mengumpulkan sejumlah besar kekayaan daripada mendapatkan kontrak di kedua-dua peringkat negeri di Johor di mana Muhyiddin menjadi ketua menteri dan di peringkat persekutuan. Beliau boleh dikatakan salah satu penyokong terbesar Umno (dan banyak mengatakan satu pembiaya terbesar). Sekiranya Muhyiddin menjadi perdana menteri, ia adalah berkemungkinan bahawa penguasaan Syed Mokhtar ke atas industri-industri di seluruh Malaysia akan bertambah kukuh.
Tetapi bagaimana pula dengan tempat lain di Malaysia, apakah jenis dasar mungkin kita lihat dari sebuah kerajaan yang diterajui oleh Muhyiddin?
Timbalan Perdana Menteri telah dibuat tajuk utama apabila dia memanggil dirinya Melayu pertama sekali, apabila ditanya untuk mengisytiharkan bahawa beliau adalah rakyat Malaysia pertama sekali serasi dengan konsep 1Malaysia Najib. Ia adalah juga di bawah tempoh  sebagai menteri pendidikan, dia membuat keputusan untuk mengajar sains dan matematik dalam bahasa Melayu. Beliau juga telah menjadi penyokong kuat untuk bahasa kebangsaan sebagai bahasa pilihan di acara-acara peringkat kebangsaan dan menggalakkan sektor swasta untuk menggalakkan penggunaannya.
Untuk semua kritikan yang dilemparkan terhadap Najib, pengkritik beliau telah mengakui bahawa usaha beliau untuk memudahkan peraturan-peraturan mengenai ekonomi, terutamanya polisi yang berasaskan kaum, telah menjadi suatu langkah penting ke arah sistem berasaskan merit. Tetapi adakah Muhyiddin akan meneruskan agenda ini?
Melayu pertama sekali dan berhubung rapat dengan Perkasa
Selain pengumumannya sebagai Melayu pertama sekali, Muhyiddin juga telah dilihat berhubung rapat dengan Perkasa - kumpulan melampau yang aktif menggalakkan dan mempertahankan apa yang ia lihat sebagai hak Melayu - menunjukkan bahawa dalam pemikiran Muhyiddin, tiada salah untuk menubuhkan kumpulan yang memperjuangkan mana mana isu yang spesifik selagi niat mereka "adalah baik" (walaupun ini bertentangan dengan konsep 1Malaysia). Walaupun dia sentiasa mengelak daripada menyokong pandangan mereka secara terbuka, Muhyiddin tidak pernah menegur mereka.
"Muhyiddin sentiasa menyentuh sentimen Melayu seolah-olah hak-hak orang Melayu dicabar ... dia mungkin berasa bahawa orang Melayu perlu menakuti Pakatan Rakyat, yang telah berjaya dalam menyatukan pelbagai kaum," kata Mustaffa.Mustaffa Ayub, kini merupakan ahli PKR ranking tinggi tetapi yang pernah menjadi setiausaha politik Muhyiddin apabila beliau berada di Kementerian Belia dan Sukan mengatakan bahawa bekas bosnya itu telah berubah, dan retorik berasaskan kaum beliau mungkin telah didorong oleh kepentingan politik.
Adalah diperhatikan bahawa pada akhir hari, sekiranya ada peralihan kuasa dari Najib kepada Muhyiddin, ianya akan berlaku selepas pilihan raya di mana Rakyat Malaysia pada umumnya tidak akan mempunyai kuasa untuk menentukan apa-apa perkara dalam tempoh lima tahun akan datang.
Sama ada kepentingan politik atau tidak, sekiranya ahli-ahli Umno membuat keputusan yang mereka suka iaitu retorik berteraskan Melayu dan memilih beliau sebagai presiden mereka, Muhyiddin terpaksa bikin serupa cakap.
Selepas tsunami politik 2008, kebanyakan rakyat Malaysia mungkin telah terkejut apabila Pak Lah mengalih kuasa kepada Najib berdasarkan keputusan sekumpulan individu yang kecil.
Kali ini, tidak ada kejahilan sedemikian kerana sudah ada sejarah.  - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad sendiri pun telah berkata bahawa sekiranya Najib gagal untuk memperbaiki rekod Abdullah Badawi dia juga akan menghadapi perpecahan di kalangan barisan Umno.
Dalam temu bual baru-baru ini dengan Al Jazeera, penemuduga menyoal Najib samada apa yang berlaku kepada Pak Lah boleh berlaku kepadanya, dan jika ia berlaku, apa yang Najib mahu sebagai legasinya. Najib menjawab bahawa dia tidak bersedia untuk menulis legasi beliau lagi dan bahawa dia telah bekerja keras untuk memastikan BN akan menang secara menyakinkan. Oleh itu beliau berkata apa-apa perbincangan adalah "akademik semata-mata".
Akademik atau tidak, sekiranya Najib gagal untuk prestasi lebih baik dari 2008 - masa depan beliau dan negara ini akan ditentukan oleh sekumpulan kecil orang dan bukan beliau ataupun majoriti rakyat Malaysia.
Kami menuju ke pilihan raya ke-13 dengan BN yang diketuai Najib dan Anwar Ibrahim yang mengetuai Pakatan Rakyat. Tetapi pada 6 Mei, satu-satunya perkara yang pasti adalah bahawa perubahan dalam politik bukan sahaja mungkin tetapi kemungkinan."

Here it is - LIVE from Esplanade, Penang

Posted: 03 May 2013 08:01 AM PDT

Please check out the following links for the live telecast from Esplanade Penang.

LIVE: CLICK THIS LINK

Recorded session of earlier part: CLICK HERE

A Boy And His Atom: The World’s Smallest Movie

Posted: 02 May 2013 07:38 AM PDT

IBM has made the world's smallest movie by moving dozens of atoms

The feat has been verified by Guinness World Records as The World's Smallest Stop-Motion Film. Below is a video and infographic (click for full size) showing how it's done. You can check IBM's project page if you can't get enough of the details.

There's more, read the full post »

A Boy And His Atom: The World's Smallest Movie from YeinJee's Asian Journal

အၾကမ္းဖက္မႈ ရဲကိုင္တြယ္မႈ ညံဖ်င္းဟု ေဝဖန္ေနၾက

Posted: 03 May 2013 07:19 AM PDT

မိတီၳလာတြင္ သတ္ျဖတ္ မီး႐ိႈ႕မႈ တခုတြင္ က်န္ရစ္ခဲ့ေသာ အ႐ိုးျပာစမ်ား (ဓာတ္ပံု – Steve Tickner / ဧရာဝတီ)

အၾကမ္းဖက္မႈ ရဲကိုင္တြယ္မႈ ညံဖ်င္းဟု ေဝဖန္ေနၾက

လက္႐ွိျဖစ္ေပၚလ်က္ေသာ ဥကၠံျမိဳ႕ အပါအဝင္ ပဋိပကၡျဖစ္စဥ္ အၾကမ္းဖက္မႈမ်ားကို ရဲ၏ ကိုင္တြယ္ေျဖ႐ွင္းပံုမွာ ညံဖ်င္းသည္ ဟု ေလ့လာေစာင့္ၾကည့္ေန သူမ်ားက ေျပာဆိုေနၾကသည္။

ဥကၠံၿမိဳ႕နယ္ ပနီျပင္ေက်း႐ြာသား ၁၅ ဦးကို အၾကမ္းဖက္မႈမ်ားျဖစ္ၿပီး ေနာက္တရက္ ရဲတပ္ဖြဲ႔မွ လာေရာက္ ဖမ္းဆီးသြားခဲ့ရာ ေက်း႐ြာလံုၿခံဳေရး ေဆာင္႐ြက္ေနၾကသူမ်ားျဖစ္ျပီး မီး႐ိႈ႕မႈႏွင့္ မပတ္သက္ဟု သိ႐ွိရေၾကာင္း တိုင္းရင္းသား စည္းလံုး ညီညႊတ္ေရးပါတီမွ တိုက္ႀကီးၿမိဳ႕နယ္ ဥကၠ႒ ဦးျမင့္သိန္းက ဧရာ၀တီသို႔ ေျပာသည္။

"အခုလည္း ႐ြာေတြဘက္မွာ လိုက္ဖမ္းေနတယ္။ ၀က္ကုန္းဘက္မွာလဲ ႏွစ္ေယာက္ဖမ္းသြားတယ္လို႔ ၾကားတယ္။ တကယ္လုပ္တဲ့သူေတြက ၿမိဳ႕ေပၚမွာ ဒူးနန္႔ၿပီး ေနေနတယ္။ အခုလို လိုက္ဖမ္းေနေတာ့ ေနရတာမလံုၿခံဳသလို ခံစားေနၾကရတယ္"ဟု ဦးျမင့္သိန္းက ေျပာသည္။

အၾကမ္းဖက္မႈ က်ဴးလြန္ရာတြင္ ပါ၀င္သူအခ်ိဳ႕မွာ အုပ္ခ်ဳပ္ေရး အာဏာပိုင္မ်ားႏွင့္ နီးကပ္လ်က္႐ွိေသာေၾကာင့္ ဖမ္းဆီးစစ္ေဆးျခင္း မခံရသည့္အျပင္ ေကာလဟလမ်ား ဖန္တီးေနသည္ဟု တစညပါတီ၀င္ သတင္းစုေဆာင္းသူမ်ားက တင္ျပလာေၾကာင္း ဦးျမင့္သိန္းက ေျပာသည္။

အၾကမ္းဖက္မႈ က်ဴးလြန္ရာတြင္ ပါ၀င္သည္ဟု သံသယရွိသည္ဆိုကာ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ အင္းစိန္ရဲစခန္း ႐ြာမအခ်ဳပ္တြင္ ႏွစ္ရက္တိတိ ေခၚယူစစ္ေမးျခင္းခံခဲ့ရေၾကာင္း၊ ၄င္းအပါအ၀င္ ၅ ဦး ျပန္လည္လႊတ္ေျမာက္လာေၾကာင္း ပနီျပင္ေက်း႐ြာမွ ဦးခင္ျမင့္က ေျပာသည္။ "ဘာသိလဲ၊ ဘာျမင္လဲ၊ ဘာလုပ္ခဲ့သလဲ ေမးပါတယ္။ ကိုယ္သိတာ ျမင္တာေတြ အားလံုးကို အကုန္ရင္ဖြင့္ခဲ့တယ္။ မေန႔က က်ေနာ္ကို ဥကၠံရဲစခန္း ျပန္ပို႔ၿပီး လႊတ္ေပးလိုက္တာ"ဟု ေျပာသည္။

ပနီျပင္႐ြာမွ ဖမ္းဆီစစ္ေဆးခံရသူ ၁၅ ဦးမွာ အၾကမ္းဖက္မႈတြင္ ပါ၀င္ပတ္သက္မႈမ႐ွိေၾကာင္း၊ ညဖက္ အိမ္ခ်ိန္တြင္ ရဲမ်ားက ၀င္ေရာက္ဖမ္းဆီးျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ စာ႐ြက္တ႐ြက္ ကိုင္လာၿပီး နာမည္ေမးကာ လိုက္လံေခၚေဆာင္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ဦးခင္ျမင့္က ႐ွင္းျပသည္။

အၾကမ္းဖက္မႈ ျဖစ္စဥ္ကို မ်က္ျမင္ေတြ႕႐ွိခဲ့သူ ဦးခင္ျမင့္က "လူအုပ္စုလိုက္ႀကီး ၀င္လာေတာ့ ကုလားအိမ္မွန္းမသိ။ ဗမာအိမ္မွန္း မသိျဖစ္ေနတယ္။ ဒါ ကုလားအိမ္၊ဒါ ဗမာအိမ္ ဆိုတာကိုေတာ့ က်ေနာ္တို႔ လူငယ္ေတြထဲက ျပလိုက္မိတယ္။ ၀င္ဖ်က္ေနတာေတာ့ ေတြ႕ပါတယ္။ ကုလားေတြကလည္း သူတို႔႐ွိတဲ့ဟာနဲ႔ ျပန္ပစ္ပါတယ္။ ႐ုန္းရင္းဆန္ခတ္ျဖစ္ေနေတာ့ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ပဲ ကာကြယ္ရတာပါ"ဟု ဆိုသည္။

အၾကမ္းဖက္မႈမ်ားျဖစ္ပြားေနစဥ္ အစၥလမ္မိသားစု၀င္ႏွစ္ဦးကို ေနအိမ္တြင္ ေခၚယူေစာင္ေ႐ွာက္ခဲ့ေသာ္လည္း ေမလ ၁ ရက္ေန႔တြင္ ဒုစ႐ိုက္ ႏွိမ္ႏွင္းေရးတပ္ဖြဲ႕၏ ဖမ္းဆီးျခင္း ခံခဲ့ရေၾကာင္း၊ အၾကမ္းဖက္ ဖ်က္ဆီးမႈမ်ားကို သြားေရာက္ၾကည့္႐ႈ႕မိခဲ့ေၾကာင္း ဥကၠံၿမိဳ႕နယ္ ဗႏၶဳလရပ္ကြက္ ၄ လမ္းတြင္ ေနထိုင္သူ ကိုရာဇာမင္းထြန္းကလည္း ေျပာသည္။

"ရန္ကုန္က ႐ြာမ စခန္းမွာ အစစ္ခံရတယ္။ တနာရီေလာက္ ဒူးေထာက္ခိုင္းတယ္။ မနာေပမယ့္ ခပ္စပ္စပ္ေလး အ႐ိုက္ခံရတယ္။ က်ေနာ္ လြတ္လာေပမယ့္ က်ေနာ့္အကိိုကိုေတာ့ ဆက္ဖမ္းထားတယ္"ဟု သူက ဆိုသည္။

အၾကမ္းဖက္မႈ က်ဴးလြန္ရာတြင္ ပါ၀င္သည္ဟု သံသယရွိသည့္ ဥကၠံၿမိဳ႕နယ္ ပနီပင္ေက်းရြာမွ ၁၅ ဦးႏွင့္ ဥကၠံၿမိဳ႕ေပၚမွ ၃ ဦးအား  ေမလ ၁ ရက္ေန႔တြင္ ဖမ္းဆီးစစ္ေဆးခဲ့ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ယခုအခါ သံသယ႐ွိသူ ၅ ဦးကို ျပန္လႊတ္ေပးခဲ့သည္။

ဥကၠံျဖစ္စဥ္မွာ ဘာသာေရးႏွင့္ မသက္ဆိုင္ဘဲ အၾကမ္းဖက္လိုသူတစ္စုက စနစ္တက် ရည္႐ြယ္ခ်က္ျဖင့္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဗုဒၶဘာသာႏွင့္ အစၥလာမ္ဘာသာ ရင္းရင္းႏွီးႏွီး အတူယွဥ္တြဲ ေနထုိင္လာသည္မွာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ၾကာၿပီျဖစ္ေၾကာင္း၊ ယခုကဲ့သို႔ ျပႆနာႀကီးထြားလာရျခင္းမွာ အုပ္ခ်ဳပ္ေရး အာဏာပိုင္မ်ား၏ တရားဥပေဒစိုးမိုးေရး လုပ္ေဆာင္ခ်က္ အားနည္းေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွ ေ႐ွ႕ေန ဦးကိုနီက ေျပာသည္။

"မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးရမယ္။ ျဖစ္လာရင္ အစြမ္းကုန္ကာကြယ္ေပးရမယ္။ ျဖစ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ျပစ္မႈက်ဴးလြန္တဲ့သူေတြကို ဖမ္းဆီးအေရးယူရမယ္။ ဒီလိုလုပ္မယ္ဆိုရင္ ဒီကိစၥဟာ ရပ္သြားတာၾကာၿပီ။ မိထၱီလာ ကိစၥျဖစ္တာ ရက္ ၄၀ ေက်ာ္လာၿပီ။ အခု မရပ္တဲ့အျပင္ ရန္ကုန္နားကိုပါ ေရာက္လာၿပီ။ အေရးယူတဲ့ အပိုင္းမွာ အေတာ္ေလးအားနည္းေနတာကို ေတြ႕ရတယ္"ဟု ေ႐ွ႕ေန ဦးကိုနီက ဆိုသည္။

ေတာင္ကုတ္ အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္မ်ား အသတ္ခံရျခင္းကိစၥ မေပၚေပါက္ေသးေၾကာင္း၊ မိတၳီလာ ေ႐ႊဆိုင္ပိုင္႐ွင္ မိသားစု ကို ေထာင္ ၁၄ႏွစ္ ခ်လိုက္ၿပီ ျဖစ္ျပီး ဘုန္းေတာ္ၾကီးတပါးကို သတ္ျဖတ္သည္ဟု သကၤာမကင္းသူမ်ားကို ခံု႐ုံးတင္ႏိုင္ေသာ္လည္း ေ႐ႊဆိုင္ကို ၀င္ေရာက္ဖ်က္ဆီးသူမ်ားႏွင့္ မြတ္စလင္မ်ားအား သတ္ျဖတ္သူမ်ားအား အေရးမယူႏိုင္ေသးေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ အၾကမ္းဖက္သူမ်ားက ပိုုမိုရဲတင္းလာကာ ေနရာအႏံွ က်ဴးလြန္ေနၾကျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း  ဦးကိုနီက သံုးသပ္သည္။


Seorang Cyber-trooper Bertaubat, Seru Rakan Lain Henti Buat Kerja Dosa

Posted: 03 May 2013 08:24 AM PDT


Kuala Lumpur: Setelah menyerang setiap artikel Harakahdaily bertubi-tubi samada di Facebook Harakahdaily atau di web, akhirnya cybertrooper Umno yang terkenal "Lans Koperal Tangkap Lalat" akhirnya bertaubat.

Berikut ialah apa yang ditulis di dalam satu ruangan komen beliau –

"Assalamualaikum.

Tadi saya hampir terlibat dengan kemalangan yang mungkin meragut nyawa saya. Saya nyaris mati dilanggar lori besar tadi, dan saya yakin, Allah selamatkan saya untuk memberi peluang kepada saya bertaubat.

Saya tahu saya banyak berdosa.

Saya nak mintak maaf dekat Harakahdaily, kerana selama ini menghentam semua berita yang Harakahdaily terbitkan. Saya meminta maaf kepada semua penyokong/pimpinan PAS/DAP/PKR atas komen2 saya yang mengarut/merapu/mencerca/menghina anda semua selama ini.

Saya minta maaf, saya tahu kalau saya mati tadi, segala apa yang saya buat selama ini akan datang balik menghantui saya. Saya fikir, cukuplah saya menjadi macai menghina anda semua, tapi akhirnya saya masuk neraka.

Saya benar2 bertaubat. Saya takkan merapu lagi. Apa yang saya tulis selama ini, semua saya tahu bohong, tapi saya gila duit. Tapi kini saya sedar, duit yang banyak, kalau mati masuk neraka tak guna juga.

Saya minta maaf Harakahdaily. Saya dah bertaubat.

Saya akan minta rakan2 cybertroopers BN yang lain untuk turut berhenti buat kerja ini."


Gambar berikut ialah snapshot komen beliau.


Facebook beliau boleh dilayari di sini:
https://www.facebook.com/lanskoperal.tangkaplalat Atas dasar kebebasan bersuara, Harakahdaily tidak pernah menghalang Lans Koperal Tangkap Lalat untuk menulis komen merapu di laman milik Harakahdaily.

The last stretch, use your votes for justice, rule of law, fair play and happiness

Posted: 03 May 2013 06:50 AM PDT

Think, who empowered UMNO to ride roughshod over us, by supporting them in passing unjust laws. The subservient MCA, MIC, Gerakan, PPP and host of other parties, enabled them. UMNO was the mandore and the rest coolies. Take note that UMNO is Perkasa and Perkasa is UMNO, look at Ibrahim Ali for Pasir Mas,  and Zulkifli Noordin for  Shah Alam. Not forgetting "Our Great Leader". UMNO is a supremacist and racist outfit.

Look at the corruption scandals, only the big ones are mentioned, UMNO has it's fingers in all the 65 cash registers here. You can sum it up in one word, Robber Barons! Until today no action and you guys want to give them another 5 years to plunder and pillage our country.

What about the killings, until today no one has a clear answer for the deaths of Teoh Beng Hock, Kugan, Sharabani and so many others. Altantuya the Mongolian citizen murdered, will all of them get justice? If you vote for BN you condone their murders. No one will ever know why they died neither will justice be served.

Expect the increase in toll charges which they were raring to raise quite sometime back. Increase in fuel prices will come back with a vengeance. Combining the raising of the toll and the fuel prices will act as a catalyst to send other day to day necessities to spiral out of control. If you want hear Najib and Moohyiddin  say, "Change your lifestyle"  then vote the BN in again. The poor will become poorer the Robber Barons will become richer.

While you all down due to the escalating costs, wait for this, GST, this will make you buckle over. After that you will want to climb a tall building to hurl yourself down. So think before you cast your vote.

Remember a vote for MCA, MIC, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Sarawak United People's Party (SUPP), Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN), Peoples Progressive Party (PPP), Liberal Democratic Party (LDP), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (UPKO), Parti Bersatu Sabah (PBS), Sarawak Progressive Democratic Party (SPD), Parti Rakyat Sarawak (PRS) is a BIG VOTE FOR UMNO

Kids Say it Best!

Posted: 03 May 2013 04:55 AM PDT

NUDITY
 I was driving with my three young children one warm  summer evening when a woman in the convertible ahead of us stood up and waved. She was stark naked!
As I was reeling from the shock, I heard my 5-year-old shout from the back seat, 'Mom, that lady isn't wearing a seat belt!'

OPINIONS
On the  first day of school, a first-grader handed his teacher a note from his mother. The note read, 'The opinions expressed by this child are not necessarily those of his parents.'

KETCHUP
A woman was trying hard to get the ketchup out of the jar. During her struggle the phone rang so she asked her 4-year-old daughter to answer the phone.

'Mommy can't come to the phone to talk to you  right now She's hitting the bottle.

MORE NUDITY
A little boy got lost at the YMCA and found himself in the women's locker room. When he was spotted, the room burst into shrieks, with ladies grabbing towels and running for cover. The little boy watched in  amazement and then asked, 'What's the matter, haven't you ever seen a little boy before?'

POLICE # 1
While taking a routine vandalism report at an elementary school, I was interrupted by a little girl about 6  years old. Looking up and down at my uniform, she asked, 'Are you a cop? Yes,' I answered and continued writing the report. My mother said if I ever needed help I should ask the police. Is that right?'
'Yes, that's right,' I told her. 'Well,  then,' she said as she extended her foot toward me, 'would you please tie my shoe?'
 
POLICE #2
It was the  end of the day when I parked my police van in front of the station. As I gathered my equipment,  my K-9 partner, Jake, was barking, and I saw a little boy staring in at me. 'Is that a dog you got back there?' he asked.
'It sure  is,' I replied.
Puzzled, the boy looked at me and then towards the back of the van. Finally he said, 'What'd he do?

ELDERLY
While working for an organization that delivers lunches to elderly shut-ins, I used to take my 4-year-old daughter on my afternoon rounds. She was unfailingly intrigued by the various appliances of old age, particularly the canes, walkers and wheelchairs.
One day I found her staring at a pair of false teeth soaking in a glass. As I braced  myself for the inevitable barrage of questions, she merely turned and whispered, 'The tooth fairy will never believe this!'

DRESS-UP
A little girl was watching her parents dress for a party.  When she saw her dad donning his tuxedo, she warned,
'Daddy, you shouldn't wear that suit.'
'And why not, darling?'
'You know that it always gives you a headache the next morning.'

DEATH
While walking along the sidewalk in front of his church, our minister heard the intoning of a prayer that  nearly made his collar wilt. Apparently, his 5-year-old son and his playmates had found a dead  robin. Feeling that proper burial should be performed, they had secured a small box and cotton batting, then dug a hole and made ready for the  disposal of the deceased.
The minister's son was chosen to say the appropriate  prayers and with sonorous dignity intoned his version of what he thought his father always said: 'Glory be unto the Faaather, and unto the Sonnn, and into the hole he goooes.'

SCHOOL
A little girl had just finished her first week of school. 'I'm just wasting my time,' she said to her mother. 'I can't read, I can't write, and they  won't let me talk!'

BIBLE
A little boy opened the big family Bible. He was fascinated as he fingered through the old pages. Suddenly, something fell out of the Bible. He picked up the object and looked at it. What he saw was an old  leaf that had been pressed in between the pages.
'Mama, look what I found,' the boy called out.
'What have you got there, dear?'
With astonishment in the young boy's voice, he  answered, 'I think it's Adam's underwear!'


Have a lovely evening!
‘Allah’ row about unreasonable laws, say east Malaysian churches

Posted: 03 May 2013 04:44 AM PDT

Malaysian Insider

By Boo Su-Lyn May 03, 2013
The Christian community forms about a quarter of Sabah's population and almost half of Sarawak's population, where they mainly worship in Bahasa Malaysia church services. - File pic KUALA LUMPUR, May 3 — The "Allah" controversy is not about religion, but about "unreasonable government policies and laws", Sabah and Sarawak churches said today ahead of polling day on Sunday. The Bumiputera churches in Sabah and Sarawak released a pastoral communique yesterday that called on Christians to speak up amid threats to burn their holy scriptures and government policies that prevent the minority group from referring to their God as "Allah". "In the face of such unreasonableness, we cannot and should not remain silent," said the Anglican Bishop of Kuching and Association of Churches in Sarawak chairman Rev Datuk Bolly Lapok in the communique.
"The time for us to speak has come...We need a tangible commitment from the authorities to respect and uphold the freedom of religion guaranteed by the Federal Constitution - the supreme law of the nation. We believe non-Christians, including Muslims, also share our concern," said Lapok, who is also the Archbishop of the Anglican Province of Southeast Asia.

ACS' strongly-worded statement comes just two days before the country's closest election in history, where a sizeable chunk of voters in Sabah and Sarawak are Bumiputera Christians who read the Alkitab, or Malay-language bibles. The Christian community forms about a quarter of Sabah's population and almost half of Sarawak's population, where they mainly worship in Bahasa Malaysia church services. Caretaker Prime Minister Datuk Seri Najib Razak recently defended a government appeal against the 2009 High Court ruling that allowed the Christian community to use the Arabic word "Allah". 
 
But UPKO president Tan Sri Bernard Dompok, whose party is part of the Sabah Barisan Nasional (BN) coalition, soft pedalled Najib's remarks and stressed that Christians would not stop calling their God "Allah", even if the courts barred them from doing so. The Court of Appeal has fixed May 30 for another case management on the government and Home Ministry's appeal against the 2009 High Court decision that the word "Allah" can be used by the Catholic weekly newspaper Herald. Lapok said today that Christians were merely demanding for their consitutional rights to be upheld. "Surely the way forward is no longer found in the status quo which expects the Bumiputera Church in Sabah and Sarawak to remain silent," he said.

Malay rights group Perkasa threatened last January to torch Malay-language bibles. The Election 2013 campaign in the past two weeks has also been marred with billboards that paint churches as the usurpers of "Allah", as well as pamphlets that warn Malays about other religious groups using the word "Allah". Lapok pointed out today that native communities in Sabah and Sarawak have used the word "Allah" for generations and long before the formation of Malaysia in 1963.

"Native Bumiputeras have always been using the term "Allah" in all aspects of the profession and practice of their Christian faith from baptism to final rites and these include in services, prayers, praise, liturgy, worship, and religious education," he said. Najib's administration had issued a 10-point formula for east Malaysia before the 2011 Sarawak state election to resolve the blockade of shipments of Malay-language bibles. 

In the 10-point resolution, the Cabinet, through its minister Datuk Seri Idris Jala, assured the large Bumiputera Christian population in Sabah and Sarawak that they were free to bring in and use their bibles in Malay as well as in indigenous languages.

Malaysia's tryst with destiny on Sunday by Tommy Thomas

Posted: 03 May 2013 04:21 AM PDT

From Malaysiakini

COMMENT In one of the most eloquent and moving speeches of the 20th century, Indian prime minister Jawaharlal Nehru announced to the world on Aug 14, 1947: "At the stroke of the midnight hour, when the world sleeps, India will awake to life and freedom", and that India had "made a tryst with destiny" upon becoming independent. On May 5, 2013, this most important of date in our 56 years of independence, Malaysia too will have a date with destiny. True Merdeka is within our grasp, to be freed from the bondage of BN misrule. But are voters ready to take destiny into our hands?

It is a given that the last few days of the campaign, the events occurring on voting day, the counting of the votes and the appointment of the prime minister will be marred by the dirty tricks of BN, and the agencies of the state, in their efforts to steal the general election. The will of the electorate is without meaning to them. Institutions which, and individuals who, are obliged to discharge their duties honestly, independently and impartially will act in a terribly partisan way. The election will therefore be neither free nor fair.

Nonetheless, the voters, who will ultimately decide Malaysia's future, must not be discouraged. Rather, they must be fortified by a single-minded determination to ensure that Pakatan Rakyat will peacefully take power by becoming victorious in the 13th general election.

Don't let them steal GE13

Individually and collectively, Malaysian voters have much power and influence on the outcome. We must not allow this election to be stolen from us. The measures that we can take include the following:

1. In order to diminish the effect of cheating, a record turnout must take place. If 85 percent of the 13.3 million voters actually cast their ballots, it will mean that more than 11 million Malaysians voted on that day. Every vote counts. Turn up early.

2. In order to diminish the effect of foreigners voting illegally, every genuine Malaysian voter must be vigilant when casting his or her vote. All genuine voters must closely observe those near them in the polling station, engage with them in conversation and if they behave oddly, alert the agents of both parties who should be in attendance at the polling centre.

Tech-savvy voters will no doubt film anything of suspicion and immediately post them on Facebook or YouTube. Millions of Malaysians must record their experiences on Sunday. This will be history in the making.

3. Do not vote for BN merely because the voter has personally received monetary or other benefits in the last few months. Such gifts are blatant electioneering of the worst kind. Indeed, these are prohibited under our election laws (but unfortunately, never enforced by our courts).

Further, this is eventually to be paid for by the taxpayers, which means the voters themselves, or their children. The national debt is rapidly increasing. These payments are not paid from monies belonging to the BN or Najib Abdul Razak. They are abusing their power as trustees of public money to "buy" voters by using the rakyat's own money and giving it back to them.

BN's scare-mongering

4. Do not be frightened by the BN's scare-mongering. Intimidating and threatening Malaysians have been a deliberate electoral policy of the BN. For 44 years, it has been the May 13, 1969 riots.

Two other threats have recently surfaced. First, that Bursa Malaysia will collapse and the economy damaged if Pakatan wins. Secondly, that the hudud will be introduced. Millions of Malaysians who would have voted to bring Pakatan to power will support the Bursa, if prices slide. It is the policies of the BN that have created the ever-growing natural debt and the massive outflow of funds that have weakened our economy. Pakatan can only strengthen the failed economy. Insofar as the hudud is concerned, PAS has accepted that it is only part of its party agenda, but not that of the Pakatan coalition. Because a two-thirds majority of Parliament is needed to amend the federal constitution to implement hudud, PAS, on its own, cannot achieve it. Accordingly, all these threats are hollow.

5. For those who remain fearful, remember the comforting words that President Franklin Roosevelt used in his inaugural address in 1933: "The only thing we have to fear is fear itself."

6. Do not be influenced by the brazen propaganda of our TV, radio and mainstream newspapers. They are so one-sided that it offends all decency. Vote according to your conscience. Do what you think is right.

7. In order to reduce the effects of defections and party-hopping by any unprincipled and greedy members of parliament elected on May 5, which could defeat the will of the people, as happened in Sabah in 1991 and Perak in 2009, Malaysians who want change by voting for a Pakatan government must elect a sufficient number of Pakatan parliamentarians.

A simple majority is triggered at 112 out of 222 seats. But any Pakatan victory below 130 seats may not provide a sufficient cushion if crossovers take place. Hence, the popular vote target should be 7.5 million out of 11 million votes, which would mean getting about 68 percent of the popular vote. If sufficient right-thinking Malaysians act this way, we will finally, after half a century of a continuous Umno-dominated government.

We will then have a new federal government that will lead us to a new Malaysia: a second, and more important Merdeka. May the Almighty God bless us by ensuring this outcome.

TOMMY THOMAS is a constitutional lawyer.

Mereka tidak pernah berubah , politik rimba rosak bahan kempen PKR

Posted: 03 May 2013 04:12 AM PDT


Kenyataan Media
3 Mei 2013

LAWAN MULA TERTEKAN ; 'BILLBOARD' CHE'GUBARD DISIMBAH CAT MERAH

Dikesan pada jam 7 pagi tadi, salah satu billboard che'GuBard telah dilempar cat merah oleh pihak yang hilang pertimbangan di hujung tempoh berkempen. Tertekan dengan bacaan statistik terbaru N21 Sg Acheh yang menunjukkan calon PKR mendahului, che'GuBard yakin aksi simbahan cat ini tidak berakhir di sini. Malah sebelum ini sememangnya telah wujud banyak kes kehilangan bahan kempen.

che'GuBard menegaskan, calon Umno Datuk Mahmud Zakaria yang tidak hadir dalam wacana debat yang dianjur oleh PKR pada 28 April lalu, masih tidak bersuara soal keinginan berdebat walaupun telah dicabar menjadi tuan rumah. Malah seorang ahli akedemik juga telah cuba menjadi orang tengah dalam menganjurkan debat malangnya setelah che'GuBard bersetuju calon Bn masih tidak bersetuju. Che'GuBard sedia hadir walau di mana pun debat polisi dianjurkan, menyedari perbandingan ini adalah penting kepada umum khususnya pengundi Sg Acheh untuk membuat pilihan. Ini bukti mereka tiada hujah dan tidak bersedia untuk terus teraju DUN Sg Acheh.

Simbahan cat merah adalah sinonim kepada perlakuan Umno berdasarkan banyak kejadian yang melibatkan serangan dari penyokong Umno yang diupah. Sebelum ini banyak premis dan harta Pakatan Rakyat disimbah termasuk bas Merdeka Rakyat.

Justeru itu, che'GuBard seru kepada semua pengundi khususnya di N21 Sg Acheh, untuk bersama mendokong arus perubahan. Tolak politik kebencian dan amalan yang tidak mencermin ketamadunan. Pilih untuk berpolitik secara bijak, berteraskan polisi dan perancangan masa panjang untuk kebaikkan rakyat.

Ayuh Pertahan Pulau Pinang, Menuju Putrajaya


che'GuBard
Calon Pakatan Rakyat (PKR)
N21 Sg Acheh

The ghost of elections past by Commander (Rtd) S. Thayaparan formerly of the Royal Malaysian Navy

Posted: 03 May 2013 03:57 AM PDT

 From Malaysiakini

"Elections belong to the people. It's their decision. If they decide to turn their back on the fire and burn their behinds, then they will just have to sit on their blisters."  -  Abraham Lincoln

COMMENT Pro-establishment forces in this country pick at the scabs of May 13 in an effort to warn voters that their choice determines if violence is the fate that awaits us if we make the wrong choice. As always this conflict revolves around the Malay/Chinese dynamic with the latter (pro-opposition Chinese) demonised for abandoning the racial formula that kept us safe for so long and the former (pro-opposition Malays) traitors to the cause of their religion and race. The threat of violence, although very real, is nonetheless a morally bankrupt idea. If the only reason why you are in power is fear of reprisals then we might as well make it a law(s) that there will be no opposition parties, no freedom of speech, no freedom of assembly or whatever else is deemed a threat to peace and stability but more importantly, there will be no elections.

Because this is essentially what all these threats of violence means. Vote for us or else. If you really subscribe to this, what you should do is skip the "vote" part and get to work on maintaining the "or else" part. The reality of course is that there is that, looking at the racial groupings of both alliance and the underlying themes of their manifestoes, there is very little that differentiates them for each other. If the only thing keeping you in power is the threat that the Malay majority would react violently if their "position" as "master" of this land is endangered, then by all means establish a set of laws that would bar non-Malays from entering politics.

If the best you can offer is that the electorate should be "grateful" for all that has been given to them and that believing otherwise is a sign of "corrupt" Western thinking, then this charade of attempting to be "the best democracy in the world" should end. If the best you can offer is that voting "wisely" means voting for an entrenched failing system, then what you should do is not only think for us but also ensure that we never attempt to exercise our judgement.


Shift of power

If anything the sub-theme in all my articles in an emergence of an alternative racial formula or a reshuffling of the racial deck. Although there are numerous issues that have been exploited by the establishment and the opposition which range from class, race and religious preoccupations, the only people who would stand to lose if there is a shift of power, are the ones who have benefitted economically from the system of cronyism and patronage. In other words for the average Joe Rakyat, unless Pakatan Rakyat sincerely carries out its system-wide reforms, there will be very little overt change from the way of life they are used to. And this is a reasonable proposition as far as I am concerned.

Then why vote, an extremely intelligent young Malaysiakini subscriber (who is a registered voter and often spars with me concerning my partisanship and a range of other issues) asked in an email. I replied with this quote from the late David Foster Wallace, a writer whose essays I prefer rather than his works of fiction: "If you are bored and disgusted by politics and don't bother to vote, you are in effect voting for the entrenched establishments of the two major parties, who please rest assured are not dumb, and who are keenly aware that it is in their interests to keep you disgusted and bored and cynical and to give you every possible reason to stay at home doing one-hitters and watching MTV on primary day.

"By all means stay home if you want, but don't bullshit yourself that you're not voting. In reality, there is no such thing as not voting: you either vote by voting, or you vote by staying home and tacitly doubling the value of some Diehard's vote."


May 13 narratives
  
The claim is that young people have forgotten all about May 13. Well, my argument is that most people do not know jack about May 13 with the exception of the pro-establishment or pro-opposition narratives. Umno has made it clear that there would be no national debate on the subject because who knows what skeletons and present-day walking cadavers would be implicated in such collective soul searching. So besides the young ignorant people, the Chinese community is also blamed for enabling the split in the Malay vote. It all goes back to gratitude and the racial formula. If BN was serious in maintaining the utilitarian value of this precious formula, they would not have spent the last decades creating a bureaucratic class which is not only a strain on the system but also inadvertently exacerbated class tensions within the Malay community.
NONEThe opposition has always been blamed for the violence in street demonstration but this canard that was obliterated in the Himpunan Bangkit march earlier this year. What this march demonstrated is that if the security apparatus did their jobs as opposed to taking orders from who knows where, a mass gathering of Malaysians who oppose the present regime could be a peaceful affair.

Take the cow's head protest for instance. The only problem I had with the protest was the manner in which the authorities dealt with them. Not only they had an understanding police escort, they later had the home minister sitting with these protestors and asking right-thinking Malaysians to "understand" their motives, men who were later charged with sedition.

If anyone from the opposition had done such a provocative display of discontent, I can assure you the response would be very different. Or how about the spitting out of the Holy sacrament by reporters who went undercover in an attempt to expose religious conversions. What ever happened to them? If we look close enough, we will always discover that provocations made by people supportive of the agenda of Umno are coddled as part of the unspoken social contract that non-Malays should always remember to fall in line.


We're not scared anymore

Then we come to the politics of hate. As an Indian or Hindu, why should I be offended by the comments of Perkasa vice-president Zulkifli Noordin? I expect such racism as the natural consequence of a system predicated on separating us along racial/religious lines. People who should take offence are the Malays who he supposedly represents or wants to represent and they should make known their disdain for his statements in the ballot box.
NONEBy the way, it is brilliant counter programming on the part of Umno fielding a candidate like Zulkifli (right) against PAS' Khalid Samad in Shah Alam. It would not have made strategic sense to field another "moderate" candidate against Samad, the impeccable gentlemen politician and articulate spokesperson for his cause.

No, the better Hail Mary option would be to field a character that could stoke the racial and religious insecurities of the Malay demographic there and hope the so-called silent majority subscribes to what Umno is offering.

What does offend me are the comments of my "side", which I will elaborate in a post-election article when my position would change to that of a pro-establishment partisan, if my side emerges victorious. So the reality is that all these "ghost" from our past don't really scare us anymore, not because we have not learnt from them but because there are more than enough monsters in our present to give us pause. If we discount the bravado of those who would make light of these threats of violence and those who would propagate such threats, what we are left with, is the certainty that the only option we have is to vote our conscience and let the chips fall where they may.

Personally, I always take comfort in the motto of one of my favourite American generals, Joseph 'Vinegar Joe' Stilwell - Illegitimi non carborundum (Don't let the bastards grind you down).

An appeal to sensibility

Posted: 03 May 2013 02:25 AM PDTTo businessmen (and business women) who have benefited from contracts under BN government:

I know you look at your sons and daughters and think about their welfare and well-being - whether you will have the means to sustain your affluent lifestyle if Pakatan takes over the government and introduce open tenders? You're thinking whether you'll have to fight for a living all over again -things that you may not have done for a while.

My answer for you would be as follows:

Firstly, you have the capability. That you've established a relationship with someone in power is testament of your ability to establish new relationships with a new government. Pakatan will also need the business community to generate the economy - they also know that you've had your arms twisted when the only government you knew was BN. You may be a little rusty, but the skills and knowledge and experience should put you in good stead if you have been dealing with the real economy and not just a middleman.

Secondly, if you are a middleman, you should have seen this coming after 2008 - why didn't you diversify your business and hire competent people to do actual work that generates income?
 It's not too late. YOu still have a head start to make a difference. Just remember - decades ago, the mafia, triads, and yakuzas reformed themselves to have legitimate businesses. If they can do it, so can you reform.


Thirdly, I don't know how big your business is, but if it is just an SME, how many generations can you feed? Your family will grow - how will you get increased business under the current BN government? I think that is increasingly impossible given there are also other leeches in the system out to make ridiculous amounts of money without putting in half the hard work. Besides, how can you be proud to your sons and daughters if you make money without working hard for it? What kind of legacy are you passing to him/her? What if she grows up thinking money is easy? The wealth that you generate in this generation will be wasted by the next.

Fourthly, your sons and daughters may not want to continue with your business. They are influenced by the global culture they live in, where people compete on equal footing, see the world, etc. Let them live a life that they can be proud of by being subject to open competition. If your family has thrived so far on artificial strength, it is time to let go of that and compete in the real world. Compared with many other less fortunate people, you have a head start.You should feel blessed already.

Fifth, in the end, you cannot protect all of your family. The only way you can protect all of them is to ensure that the sytem is fair and just to all, and that as long as they are willing to work hard, they have a place under the Malaysian sun.

Sixth, your vote matters. Your family's votes matters, because it could be just your votes that will matter if Pakatan gets to win Putrajaya.

Seventh, by lowering petrol prices, your cost of business will fall automatically. By eventually destroying monopolies, the price of essentials such as rice, sugar etc will also fall. Revamping the tax brackets will help your family and your children. Revamping the police force and the MACC will ensure that your husband, wife, children, relatives can one day walk the streets of KL and elsewhere in Malaysia feeling safe again. By revamping the judiciary, you can rest assure that even if you take a fight against Putrajaya, you may still win. Why go to the internet for alternative news when you can just turn to RTM for a balanced news? To your less fortunate relatives, revamping the education system means all your nephews and nieces will now have a chance to tertiary education of their choice borne out of open competition. Revamping the economy free from corruption means you longer pay bribes and can afford to bring back more income, and also pay your staff more. For, why should Malaysians work just as hard as Singaporeans (including you) but make many times less?

As you can see, much is at stake based on who you vote.

I'd like to advance another set of reasons for your consideration. Even if BN falls this time, they are not going to perish from the earth. Just like Kuomintang of Taiwan, it gave them an opportunity to rejuvenate, ridding themselves of deadwoods and the corrupted and entrenched business interests, to be ready for the next polls. So, even if you imagine you will suffer the next 5 years, it is just 5 years for Pakatan to prove itself once - and then if it is less than satisfactory, you can throw out Pakatan and bring back BN again. And at that time, many Malaysians may stand with you.

But if you vote back BN, then we are certainly headed for national bankruptcy, our race relations will remain strained, and we will not stop the brain drain (this should be pertinent if you don't want your son/daughter to leave Malaysia to pursue a greener pasture elsewhere) - because Najib has just made a slew of election bribes/promises to a tune of hundreds of millions if not billions ringgit - that can only be met by issuing more debt instruments, meaning we will be even far more indebted to outside forces. If the global economy slows down and our economy is affected, our debt profile will go from bad to terrible in no time.

There is absolutely no reason to fear that DAP will run (or ruin) the country - they are only contesting in 50 Parliamentary seats - you need at least 112 votes to pass a legislation. On the other hand, there is also no reason to fear that a vote for DAP equals a vote for PAs and ushering in of Islamic state. Reason being a simple majority in Parliament, while may be required to enact a legislation, will not be able to change our criminal justice system until and unless a Constitutional Amendment is made, which requires 2/3 majority. And there should also be no fear of PAS joining hands with UMNO because PAS has already labelled UMNO infidel, and a devil - there is no way PAS will join hands with the devil.

Lastly, if there is one more reason to vote for Pakatan, it is this. If BN is successfully reelected, it will be on the back of massive electoral fraud. Our election would have been stolen by foreign voters and repeat voters. If you think your vote matters this time, yes that could still be true. But the next time, now knowing it is a successful solution to their waning support, your friends in BN will continue to use foreign voters to win enough seats to continue running the country in perpetuity. One day, the value of your vote will be less than that of a foreign voter. can you really stand being disenfranchised in the only place you've called home for the last few decades?

Therefore, I appeal to you, your family, and your workers, and to all of your sensibilities - please join hands with me, with millions of right thinking Malaysians, as we turn out in overwhelming numbers, and vote for Pakatan. Just this once. If we can topple the elephant in the room, I think we can quite easily deal with a new government in 5 years from now.

[EDISI KANTOI] Facebooker UMNO Minta Maaf Kerana Memfitnah Dr Siti Mariah

Posted: 03 May 2013 04:59 AM PDT


Masihkah ingat mamat ni yang fitnah Dr Siti Mariah dan beberapa YB dari PR kononnya mempersendakan Raja-raja Melayu?...

Seperti biasalah sama ada bertaraf facebooker maupun blogger asalkan berjiwa dan berdarah UMNO hebat mencabar suapaya disaman, apabila disaman terus melutut minta maaf..

Ini adalah kenyataan Dr Siti Mariah binti Mahmud calon PAS/PR Parlimen P111 Kota Raja mengenai permohonan maaf pemfitnah bergelar doktor berjiwa pekat UMNO.

Alhamdulillah, kes saman malu saya ke atas Dr Kadir Rahman selesai di Mahkamah Tinggi KL pada 30hb April 2013.

Saya tak sempat nak masukkan ke FB ni kerana sibok dengan pgm kempen PRU13 di Parlimen Kota Raja. Syukur nama saya sudah dibersihkan daripada fitnah seperti yang tertulis di dalam blog beliau bertajuk "APABILA RAJA DIJADIKAN JENAKA" pada 11hb April 2012.

Saya telah mengemukakan saman malu terhadap beliau melalui Tetuan Abdul Aziz & Yazmin pada 20 hb September 2012. Kes ini saya kira selesai dengan permohonan maaf defenden yang direkodkan di Mahkamah Tinggi KL 30/4/2013 seperti berikut:

Saya menyatakan bahawa Nota tulisan bertajuk "APABILA RAJA DIJADIKAN JENAKA" yang disiarkan dan/atau diterbitkan di dalam akaun Facebook pada 11/4/2012 yang telah menamakan DR SITI MARIAH BINTI MAHMUD adalah tidak diniatkan atau dimaksudkan ke atas DR SITI MARIAH BINTI MAHMUD. Sekiranya DR SITI MARIAH BINTI MAHMUD merasakan beliau telah dimalukan, maka Defenden memohon maaf.

Saya harap beliau belajar dari kesilapan beliau. Dalam ghairah menulis dalam FB, jangan sampai mengaibkan dan memfitnah orang. Saya mengambil langkah menyaman beliau kerana tindakan beliau telah menyebabkan tulisan beliau dipetik oleh blogger dan juga Utusan Malaysia selama beberapa hari tanpa usul periksa. Saya harap tiada lagi ulang siar berita sebegini mengenai diri saya.

Blogger2 dan Facebookers yang memanjangkan tulisan beliau dan juga mengutuk saya, saya maafkan kali ini. Saya mengambil contoh dari Tok Guru Nik Aziz yang memaafkan sesiapa yang memfitnah beliau supaya di hari akhirat nanti saya tak perlu tunggu terlalu lama di dalam proses pengadilan. Insyaallah.

Saya mengucapkan terima kasih kepada Tetuan Abdul Aziz & Yazmin kerana berjaya mendapat permohonan maaf ini dan membersihkan nama saya sebelum Hari Mengundi pada 5hb Mei 2013 ini.

Dr Siti Mariah binti Mahmud


BERITA BERKAITAN


Khalid Samad dakwa Rahman Kadir 'bohong'


SHAH ALAM – Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad mempertikaikan kebenaran dakwaanseorang pegawai perubatan, Dr Rahman Kadirmenerusi laman web sosial kononnya pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) telah mempersendaRaja-Raja Melayu semasa majlis Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14 di Istana Negara, Rabu lalu.

Khalid berkata, beliau mempersoalkan dakwaan ditimbulkan itu kerana mendapati beberapa kenyataan dikeluarkan Rahman mengenai Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Naib Presidenparti itu, Tian Chua sebagai mengelirukan.

Katanya, beliau yang duduk sebaris dengan Azmin manakala Tian Chua di barisan depan Azmin.

Menurutnya, ia menimbulkan tandatanya apabila Rahman mendakwa duduk di depan Tian Chua tetapi boleh mendengar perbualan antara Azmin dan Tian Chua kerana jarak agak jauh.

"Mungkin dia (Rahman) ada buat pembedahan plastik surgeri ke apa,hingga boleh mendengar sebab jarak antara kami adalah jauh kerana saiz kerusi tersebut agak besar.

"Saya duduk di kerusi bernombor tujuh sebaris dengan Azmin (tiga) tetapi tidak mendengar apa-apa yang didakwa oleh Rahman," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini, hari ini.

Dalam laman sosial Facebook Khamis lalu, Rahman menzahirkan rasa kecewa terhadap tingkah laku biadab beberapa pemimpin pembangkang yang mengejek dan mempersendakan bentuk badan pemimpin kerajaan dan Raja-Raja Melayu.


Dakwa beliau, ejekan itu bermula semasa Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memasuki Balairong Seri dan ia berterusan kepada Yang Dipertua Negeri serta sultan-sultan.

Khalid berkata, beliau turut mempersoalkan kebenaran dakwaan itu kerana Rahman mengatakan dia duduk di depan barisan ahli Parlimen pembangkang sedangkan ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) turut duduk di situ.

Katanya, gambaran diberikan oleh Rahman itu sebagai 'pembohongan' dan Khalid mempersoalkan sama ada benarkah Rahman hadir atau sebaliknya.

"Kenyataan dia (Rahman) mengelirukan apabila mengatakan duduk di depan ahli parlimen pembangkang padahal kita tidak duduk asing malah bercampur bersama ahli parlimen BN.


"Jadi saya pertikaikan sama ada dia hadir dan sekiranya ya maka apakah nombor kerusi dan barisnya?" katanya.

Dalam perkembangan sama, beliau menegaskan adalah mustahil Azmin dan Tian Chua mengeluarkan kenyataan seperti didakwa itu kerana ia boleh mengakibatkan ahli Parlimen lain menggunakan kesempatan itu untuk menjadikannya isu.
-SH (18/04/2012)

Rayuan kepada pemikiran waras

Posted: 03 May 2013 02:26 AM PDT


Kepada peniaga-peniaga yang telah mendapat manfaat daripada kontrak di bawah kerajaan BN:

Saya tahu anda melihat anak-anak anda dan berfikir tentang kebajikan dan kesejahteraan mereka- Sama ada anda akan mempunyai cara-cara untuk mengekalkan gaya hidup mewah anda jika Pakatan mengambil alih kerajaan dan memperkenalkan tender terbuka. Anda memikirkan sama ada anda akan perlu bersaing untuk perniagaan sekali lagi- persaingan yang anda sudah kurang lakukan kebelakangan ini.

Jawapan saya untuk anda adalah seperti berikut:

Pertama, anda mempunyai keupayaan. Kejayaan anda menjalinkan perhubungan baik dengan seseorang dalam Kerajaan adalah bukti keupayaan anda untuk mewujudkan hubungan baru dengan kerajaan baru Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat juga perlukan masyarakat perniagaan untuk menjana ekonomi. Mereka juga memahami bahawa tangan anda dipintal semasa anda menjalankan perniagaan dengan kerajaan BN. Anda mungkin agak berkarat, tetapi kemahiran dan pengetahuan dan pengalaman yang harus meletakkan anda dalam kedudukan yang baik jika anda telah berurusan dengan ekonomi sebenar dan bukan hanya sebagai orang tengah.

Kedua, jika anda adalah orang tengah, mengapa anda belum sedar selepas Mac 2008 dan mula mempelbagaikan perniagaan anda dan mengambil orang yang kompeten untuk melakukan kerja-kerja sebenar yang menjana pendapatan? Tidak terlambat - anda masih mempunyai kelebihan permulaan awal. Anda hanya perlu ingat dekad-dekad yang lalu, mafia, triad, dan yakuzas memperbaharui diri mereka untuk mempunyai perniagaan yang sah. Jika mereka boleh melakukannya, anda boleh lakukan juga.

Ketiga, saya tidak tahu berapa besar perniagaan anda, tetapi jika ia hanya PKS, berapa banyak anda boleh memberi makan kepada keluarga anda sedang berkembang? Bagaimana anda akan meningkatkan perniagaan di bawah kerajaan BN? Saya fikir adalah semakin sukar kerana kroni-kroni BN banyak. Selain itu, bagaimana anda boleh berbangga dengan anak-anak anda jika anda membuat wang tanpa bekerja keras? Apakah jenis legasi yang anda berpindah kepada anak-anak anda? Bagaimana jika dia membesar memikirkan pendapatan wang adalah perkara yang mudah? Kekayaan yang anda hasilkan dalam generasi ini akan menjadi disia-sia dengan senang dalam satu generasi.

Keempat, anak-anak anda mungkin tidak mahu meneruskan perniagaan anda. Mereka dipengaruhi oleh budaya global di mana orang bersaing di landasan yang sama, dan menikmati and mengalami kepelbagaian di seluruh dunia. Biarkan mereka bersaing secara terbuka dengan dunia luar, dan sekiranya mereka berjaya, kejayaan itu adalah lebih berbaloi berbanding kejayaan yang senang. Jika keluarga anda telah berkembang pesat setakat kekuatan tiruan, ia adalah masa untuk melepaskan itu dan bersaing dalam dunia sebenar. Berbanding dengan banyak orang lain yang kurang bernasib baik, anda mempunyai kelebihan permulaan.Anda harus berasa sudah diberkati.

Kelima, pada akhirnya, anda tidak boleh melindungi semua keluarga anda. Satu-satunya cara anda boleh melindungi mereka semua adalah untuk memastikan bahawa sistem tersebut adalah adil dan saksama kepada semua, dan bahawa selagi mereka bersedia untuk bekerja keras, mereka mempunyai tempat di bawah matahari Malaysia. Walaupun mereka boleh bersaing in mana-mana tempat lain di dunia, dalam masa kemelesetan ekonomi, mereka boleh balik ke Malaysia untuk mengharungi masa yang sukar.

Keenam, undi anda and keluarga anda adalah begitu penting. Ada kemungkinan bahawa undi anda, keluarga anda dan pekerja-pekerja anda dapat memutuskan samda Pakatan dapat memenangi Putrajaya.

Ketujuh, dengan menurunkan harga petrol, kos perniagaan anda akan jatuh secara automatik. Dengan memusnahkan monopoli, harga barangan keperluan seperti beras, gula dan lain-lain juga akan jatuh. Berusaha memperbaiki kurungan cukai akan membantu keluarga anda dan anak-anak anda. Menyusun semula pasukan polis dan SPRM akan memastikan bahawa suami anda, isteri, anak-anak, saudara-mara boleh satu hari berjalan di jalan-jalan di KL dan di tempat lain di Malaysia berasa selamat sekali lagi. Dengan menyusun semula kehakiman, anda boleh diberi jaminan bahawa jika anda mengambil melawan Putrajaya, anda masih boleh menang. Kenapa melayari internet untuk mendapatkan berita alternatif apabila anda hanya boleh bertukar kepada RTM untuk berita seimbang? Untuk saudara mara anda yang kurang bernasib baik, menyusun semula sistem pendidikan bermakna semua anak saudara dan anak anda akan mempunyai peluang untuk pendidikan tinggi pilihan mereka berasaskan saingan terbuka. Berusaha memperbaiki ekonomi bebas daripada rasuah bermakna anda tidak perlu lagi membayar rasuah dan mampu untuk membawa balik pendapatan lebih, dan juga membayar kakitangan anda lebih, kerana, kenapa rakyat Malaysia perlu bekerja sekeras orang Singapura (termasuk anda) tetapi membuat banyak pendapatan yang jauh lebih kurang?

Seperti yang anda boleh lihat, banyak yang dipertaruhkan berdasarkan siapa yang anda mengundi.

Saya ingin memajukan satu lagi sebab untuk pertimbangan anda. Walaupun BN jatuh kali ini, mereka tidak akan binasa. Sama seperti Kuomintang Taiwan, ia memberikan mereka peluang untuk memberi nafas baru, menghapuskan diri daripada orang sia-sia dan kurang cekap serta. kepentingan -kepentingan perniagaan yang sudah berakar dalam UMNO/BN. Jadi, walaupun anda bayangkan anda akan mengalami kesusahan dalam masa 5 tahun akan datang, ia hanya 5 tahun bagi Pakatan untuk membuktikan dirinya sekali. Jika ia adalah kurang daripada memuaskan, anda boleh membuang keluar Pakatan dan membawa balik BN. Dan pada masa itu, ramai rakyat Malaysia mungkin berdiri bersama anda.

Tetapi jika anda kembali mengundi BN, maka kita pasti menuju kebankrapan negara, hubungan kaum kita akan kekal tegang, dan kami tidak akan berhenti penyaluran keluar bakat (ini harus menjadi penting jika anda tidak mahu anak-anak anda meninggalkan Malaysia mengejar kehijauan di tempat lain). Ini kerana Najib telah membuat janji-janji yang melibatkan beratus-ratus juta ringgit (kalau bukan berbilion) , janji ini hanya dapat dipenuhi dengan mengeluarkan instrumen hutang lebih, bermakna kita akan menjadi jauh lebih terhutang budi kepada kuasa-kuasa luar. Jika ekonomi global melambat dan ekonomi kita dipengaruhi, profil hutang kita akan pergi dari buruk kepada yang teruk dalam masa yang singkat.

Tiada sebab untuk takut kepada DAP mengawal (atau merosakkan) negara ini. Mereka hanya bertanding di 50 kerusi Parlimen. Parlimen memerlukan sekurang-kurangnya 112 undi untuk meluluskan undang-undang. Sebaliknya, terdapat juga tiada sebab untuk takut bahawa undi untuk DAP adalah sama dengan undi untuk PAS ataupun menguatkuasakan konsep Negara Islam. Menggubal undang-undang memerlukan majoriti mudah. PAS tidak akan dapat mengubah sistem keadilan jenayah kita sehingga dan melainkan jika Pindaan Perlembagaan dibuat, yang memerlukan 2/3 majoriti. Dan kita juga tidak perlu tidak takut dengan PAS bekerjasama dengan UMNO kerana PAS telah melabel UMNO kafir, dan syaitan - tidak adalah sebab mengapa PAS akan berganding bahu dengan syaitan.

Akhir sekali, jika ada satu sebab yang lebih waras untuk mengundi Pakatan, ia adalah sebab ini. Jika BN berjaya dipilih semula, kemenangan dicapai dengan penipuan pilihan raya secara besar-besaran. Pilihan raya kita akan telah dicuri oleh pengundi asing dan pengundi berulang. Jika anda berfikir undi anda masih dikira masa ini, ya itu masih boleh menjadi kenyataan. Tetapi masa akan datang, setelah BN mengetahui ia adalah satu penyelesaian yang berjaya mengembalikan mereka ke Putrajaya, BN akan tidak teragak-agak  menggunakan pengundi asing untuk memenangi kerusi yang cukup untuk terus mentadbir negara selama- lamanya. Satu hari nanti, nilai undi anda akan kurang daripada nilai undi pengundi asing. Bolehkah anda benar-benar membenarkan undi anda and hak anda dicuri?

Oleh itu, saya merayu kepada anda, keluarga anda, dan pekerja-pekerja anda, dan fikiran waras anda. Sila menyertai saya, dengan berjuta-juta rakyat Malaysia yang berfikir waras, untuk keluar dalam jumlah yang besar, dan mengundi Pakatan Hanya sekali ini sahaja. Jika kita boleh menjatuhkan gajah di dalam bilik, saya fikir kita dengan mudahnya boleh jatuhkan kerajaan baru dalam tempoh 5 tahun dari sekarang sekiranya prestasi mereka tidak baik.

Bali terror leader calls for jihad against Myanmar

Posted: 03 May 2013 02:19 AM PDT

Bali terror leader calls for jihad against Myanmar May 3, 2013 – 2:43PM Michael Bachelard Indonesia correspondent for Fairfax Media

a

Muslim cleric Abu Bakar Bashir is seen behind bars before his hearing in Jakarta in June 2011Muslim cleric Abu Bakar Bashir is seen behind bars before his hearing in Jakarta in June 2011 Photo: Getty

Islamic terrorists in Indonesia have a new target after militant godfather Abu Bakar Bashir threatened holy war against the Buddhists of Myanmar.

Just hours after the threat was reported on radical site Voice of al-Islam on Thursday, two men were arrested carrying pipe bombs on their way to the Myanmar embassy in central Jakarta.

The report quoted Mr Bashir, who motivated the Bali bombers in 2002, saying Myanmar was conducting genocide against Rohingya Muslims in the Arakan state in the country's west, and that jihad was the only solution.

"These events are all due to our own mistakes because we don't want to do jihad," Mr Bashir is quoted as saying. "The Muslims in the Philippines are strong because they want to do jihad."

Advertisement

The leader, who is serving a 15-year jail term on terror offenses, called upon Indonesia's "Mujahideen," (fighters of holy war) to destroy Myanmar as they had destroyed the communist USSR by throwing them out of Afghanistan.

"With the permission of Allah we will treat you and your people just like (we treated) communist Russia, which has gone to pieces, or just like America, which will perish soon (God willing)," he is quoted as saying.

"The Buddhist teaching of love is just a nonsense because in reality it is the Buddhists who have slaughtered the Muslims of Rohingya."

On Thursday night, Indonesia police arrested two men who were allegedly carrying five home-made bombs, as they made their way towards the Myanmar embassy.

Two others were arrested later after anti-terror police raided a property in South Jakarta and seized more explosives.

Police spokesman Boy Rafli Amar said those arrested were seeking revenge for the treatment of Rohingya Muslims in Myanmar.

At least 200 Muslims were killed and more than 125,000 chased from their homes in the Arakan state of Myanmar last year. Human Rights Watch accused Rakhine Buddhist groups of instigating the violence and the state authorities of failing to intervene.

On April 5, eight Buddhist fishermen were killed in a clash with Rohingya Muslims at a detention centre in Sumatra, Indonesia, after the Buddhists raped and harassed three Muslim women.


Myanmar to Face Human-Rights Test

Posted: 03 May 2013 02:05 AM PDT

imageMyanmar to Face Human-Rights Test By MARTIN VAUGHAN

Bandar Seri Begawan, BRUNEI—Myanmar's turn next year as chair of a Southeast Asian regional bloc will put a spotlight on the country's record on human rights and democracy, and should help accelerate reforms on those issues, Indonesia's foreign minister said Wednesday.

Minister of Foreign Affairs Marty Natalegawa spoke to reporters on the sidelines of an Association of Southeast Asian Nations summit, following a state visit to Myanmar Wednesday.

Mob attacks against ethnic Muslims in western Myanmar have left tens of thousands homeless and more than 200 dead in the past year. On his visit this week, Mr. Natalegawa said he and Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono urged Myanmar's leaders to address religious strife in the country and "bring the perpetrators to justice."

ReutersA Buddhist woman cried after her home was burned down during violent sectarian clashes in Myanmar's Meikhtila in March.

Human rights groups say Myanmar authorities haven't done enough to protect minorities and in some cases have been outright hostile to Muslim Rohingyas living in the majority Buddhist country. They also say that while Myanmar has released scores of political prisoners, many remain unjustly locked up.

Myanmar's government has formed a commission to investigate the causes of violence against the Rohingyas, which is expected to release findings soon.

Mr. Natalegawa said he was encouraged by Myanmar's response and expressed confidence in the leadership's resolve to quell the violence.

"From our own national experience, in the process of democratization there will be ups and downs—there will be progress and there will be setbacks," the Indonesian minister said. "Myanmar has been clear and consistent in saying they reject such intolerance and want to solve these problems."

The European Union gave Myanmar a vote of confidence Monday by permanently removing trade sanctions that until now had been only temporarily suspended. The next day, Myanmar released nearly 100 prisoners, including dozens of political detainees.

Acting U.S. Trade Representative Demetrios Marantis on Wednesday became the latest in a succession of U.S. officials to visit Myanmar, showing "the United States' support for development and desire to deepen economic engagement between our two countries," according to a statement from the Office of the U.S. Trade Representative.

Myanmar will claim Asean's rotating chairmanship next year, which means it will organize and host meetings of diplomats working to achieve the bloc's goals to create a single market and ensure stable politics in the region. It refused an earlier opportunity to serve as chair in 2005, before the watershed political and economic reforms that have thrust the former pariah state into the global spotlight.

The imminent chairmanship "underscores that Myanmar has regained its rightful place in the Asean family," Sihasak Phuangketkeow, Thailand's permanent secretary for foreign affairs, said in a separate interview.

More than that, the role will force Myanmar to maintain the pace of reforms, Indonesia's Mr. Natalegawa said.

"As chair of Asean in 2014, Myanmar will be taking us to that community that is democratic and respectful of human rights and good governance," Mr. Natalegawa said. "More than anyone, they need to be out there propagating Asean views on these issues."

Discussions of human rights lately have taken on more prominence within Asean, and the bloc adopted a human rights declaration in November. The U.N. said the declaration was weaker than international standards, however, and criticized Asean for not seeking more input from civil society groups.

 

The Wall Street Journal

 


The One Flaw in Women

Posted: 03 May 2013 01:11 AM PDT

Thanks to Mr SKT who sent me the link to the clip "The One Flaw in Women."

CLICK HERE to watch The One Flaw in Women.

Have a lovely Friday evening.

Interview with a Muslim who attended 969 training

Posted: 03 May 2013 12:38 AM PDT

1st May 2013  M-Media Khun Thihan

969 logo969 logo

Last week, I talked to a Muslim man in a southern state of Myanmar who ended up at an event related to the 969 movement in early April.

He was standing at a betel shop with a few other Buddhists. One person told them to join him towards the monastery where a 969 sermon was talking place. As he does not look like a typical Muslim man, he was mistaken to be a Buddhist. He was not sure of himself why he joined the group.

When they got to a monastery, a monk was preaching anti-Muslim ideas.

When they got to a nearby field, the man told them to sit on the ground. He told the crowd that Burmese people need to wipe out Kalars who will soon attack Buddhists. He said if the Buddhists do not take action, Kalars will do, and therefore it is important to protect Bamar and Buddhists from Kalar terrorists.

He told the group that he is giving training to people over how to attack and fight. He is prepared to give 5,000 kyat a day for each training day, and for the days of actual attack.

One person in the crowd question about police arrest.

The man replied that the group members  would be issued cards which can be shown to the police to avoid arrest.

The man also mentioned that the family of the people would be taken care of if something happen to the group members (meaning if a group member dies).

The Muslim man got nervous. He hid his face by keeping his head down during the entire event. He was about to vomit and faint. After day one, he decided to quickly disappear from the scene. He did not go to the second day but instead left for other town for fear that they would find out.


No comments: