Tuesday, May 21, 2013

Upgrade of Lebuhraya Thean Teik (Phase II) is now 70% completion

Upgrade of Lebuhraya Thean Teik (Phase II) is now 70% completion


Upgrade of Lebuhraya Thean Teik (Phase II) is now 70% completion

Posted: 21 May 2013 10:04 AM PDT

As reported in Kwongwah


 亚依淡区州议员黄汉伟(中)巡视槟城天德园第二阶段道路加宽工程进展,右为Jiran Bina董事王思勇及左为黄汉伟助理黄振部。

 

黄汉伟巡视天德园大道加宽工程 第二阶段料7月完成 发林新市镇车辆可左转到亚依淡

二零一三年五月二十一日 晚上七时五十八分

(槟城21日讯)预料今年7月在第二阶段道路加宽工程完成后,槟城天德园大道的交通将会更为顺畅。

在该大道第二阶段的道路加宽工程完成后,从发林新市镇驶出,采用该大道的车辆,将可直接转左,通往钟灵中学方向的亚依淡路。

为了让车辆能通行无阻的直接转左,该大道与峇都兰樟巷交界红绿灯左侧长约350米的道路将从现有的60尺加宽至100尺,即加宽40尺。
在该加宽道路工程完成后,从上述交界至发林新市镇巴刹的两边道路,都将拥有三条车道。

已完成约70%

该大道的第二阶段加宽工程于今年3月经已动工,目前工程已完成大约70%,并预料在2个月时间内,于7月间,全部工程将竣工。

该项道路加宽工程耗资在100万令吉以下,由位于该地点附近一发展计划的发展商Jiran Bina承担所有的兴建费用,因为这是槟州政府通过槟岛市政局在批准该发展计划时所施加的附带条件,即进行该大道第二阶段的道路加宽工程。

Najib Dikutuk Kerana Tidak Tepati Janji Mansuh Akta Hasutan

Posted: 21 May 2013 10:42 AM PDT


Pemuda Pakatan: Najib mungkir janji mansuh Akta Hasutan

Pemuda Pakatan Rakyat menyelar pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang pernah mengumumkan untuk menghapuskan Akta Hasutan tetapi masih menggunakan peruntukan tersebut untuk menahan aktivis siswa Adam Adli.

Gabungan sayap parti dalam Pakatan itu dalam kenyataan bersama mempersoalkan tindakan tersebut ke atas Adam Adli, sedangkan individu lain yang didakwa membakar sentimen perkauman tidak dikenakan apa-apa tindakan.

"Akta sedemikian patut dihapuskan dan tidak patut disalahgunakan untuk menzalimi rakyat biasa.

"Kredibiliti Najib sekali lagi dipersoalkan kerana beliau pernah menyarankan untuk menghapuskan akta ini pada tahun 2012.

"Ini menunjukkan bahawa Najib hanya bersandiwara dan tidak mempunyai niat politik untuk menghapuskan undang-undang yang langsung tidak mematuhi semangat ketertinggian perlembagaan," kenyataan itu dipetik.

Menurut Pemuda Pakatan, pihak berkuasa sepatutnya mengambil tindakan ke atas individu seperti presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali, naib presiden NGO pro-Melayu tersebut Datuk Zulkifli Noordin dan juga bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Noor Abdullah.

Pemuda Pakatan mahu tindakan itu dikenakan ke atas Ibrahim ekoran kenyataan bekas MP Pasir Mas itu yang menggesa agar membakar bible berbahasa Melayu, ketika isu penggunaan kalimah Allah kembali menjadi tajuk utama laporan media pada awal tahun ini.

Tuntutan untuk mengenakan tindakan ke atas Zulkifli pula adalah berhubung satu kenyataan yang didakwa menghina penganut Hindu, dalam satu rakaman video.

Mohd Noor pula meraih populariti ekoran kenyataannya di satu forum pada 12 Mei lalu, yang antara lainnya mendakwa masyarakat Cina mengkhianati setiakawan dengan orang Melayu.

Pemimpin Pemuda Pakatan Rakyat- Ketua Pemuda PAS Nasruddin Hassan, Ketua Pemuda DAP, Teo Kok Seong serta Ketua Pemuda PKR (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin dalam kenyataan hari ini turut menuntut agar Adam dibebaskan segera tanpa dikenakan sebarang syarat.

Malah mereka juga berkata, tindakan polis yang menangkap Adam tanpa sebarang sebab boleh disifatkan sebagai tidak menghormati hak rakyat Malaysia dalam menggunakan perlembagaan.

Polis kini menjalankan siasatan ke atas Adam mengikut Seksyen124(b) Kanun Keseksaan dan juga Seksyen 4 Akta Hasutan atas kenyataan yang dibuat dalam satu forum awam di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor pada 13 Mei.

Beliau dan beberapa pemimpin lain dalam perhimpunan tersebut antara lainnya menggesa orang ramai untuk mengadakan perhimpunan jalanan besar-besaran untuk membantah penipuan yang didakwa berlaku dalam pilihan raya.

Pemuda Pakatan bagaimanapun bertegas bahawa Adam Adli sekadar memberikan pandangan yang munasabah dan berpatutan apabila menyeru rakyat Malaysia berhimpun bagi menyatakan protes ke atas pilihan raya yang kotor.

"Seruan beliau tidak melampaui hak yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan, tidak berunsur hasutan dan tidak mempunyai motif-motif untuk menjejaskan demokrasi berparlimen kerana kebebasan berhimpun adalah hak yang dijamin di bawah unsur Perlembagaan Persekutuan," kenyataan itu dipetik.

Fragile To Be A Political Activist..But That Is His Choice, and He Must Be Ready And Tough To Shoulder Any Consequences Of His Struggle..

Posted: 21 May 2013 06:46 AM PDT

Who Is This Unknown Adam Adli??

IN METAL WE BLAST: SOROTAN KONSERT KLMETAL CAMP VI & KELANGSUNGAN KOMUNITI METAL MALAYSIA

Posted: 21 May 2013 08:35 AM PDT

klmetal camp2013

…"Music serves as both balm and excitant, soothing the savage or awakening dormant passions.  In spiritual terms, music is a magical operation, a vehicle for man to communicate with the God". (Moynihan & Soderlind: 1998)

Muzik secara umumnya merupakan saluran yang berkesan bagi manusia untuk menzahirkan perasaan mereka terhadap sesuatu.  Tanpa muzik, kehidupan boleh diibaratkan seperti tanpa warna dan membosankan.  Seperti juga ilmu-epistemologi yang terpecah kepada banyak disiplin dan sub-disiplin, muzik juga terbahagi kepada beberapa kategori.

Kadangkala terdapat kecenderungan dalam masyarakat untuk membahagikan status sosial dan kelas menerusi genre muzik yang didengari.  Sebagai contoh, genre Jazz dan muzik klasik (Beethoven, Mozart, Paganini & Bach misalnya) seringkali dikaitkan dengan status sosial pendengar yang kononya daripada kelas Bourgeoisie.  Sementelahan itu, muzik genre Metal seringkali pula dianggap sebagai halwa telinga kelas bawahan.

Pembahagian kategori muzik mengikut kelas sebegini tidak dinafikan melanggar 'nature' muzik itu sendiri yang bersifat universal.  Sebagai contoh, di Amerika Syarikat suatu masa dahulu (sebelum era pergerakan hak sivil 50 an), muzik blues seringkali dianggap muzik kelas bawahan berikutan menjadi pilihan hiburan kaum kulit hitam.  Dalam menanggapi hal ini, Burr (1995:3) menjelaskan bahawa pendirian yang kritikal begitu perlu agar kita tidak menerima sesuatu secara borong (taken for granted).  Beliau menjelaskan:

….."For example, just because we think of some music as 'classical' and some as 'pop' does not mean we should assume that there be divided up in that particular way".

Perkara ini bermaksud, kita tidak seharusnya membiarkan diri kita terperangkap dalam sesuatu yang telah 'ditetapkan' oleh autoriti dan norma masyarakat, yang sudah semestinya diwarisi dari satu generasi ke satu generasi yang lain.  Sebagai contoh, pembahagian genre muzik mengikut kelas masyarakat misalnya, ia merupakan sesuatu yang tidak boleh diterima pakai dan mencabuli 'hakikat' muzik itu sendiri yang bersifat universal dan tidak terbatas kepada rangkuman kelas, status, bangsa dan benua.

Poster KLMetal Camp 2013

Poster KLMetal Camp 2013

Walaubagaimanapun, dalam konteks genre muzik Heavy Metal, seringkali ia dikaitkan dengan kesalahan moral, biadap dan devians.  Terdapat hujah sesetengah pihak yang mengatakan genre Heavy Metal merupakan biasan kebudayaan barat (western culture) yang merosakkan budaya tempatan (local culture).  Namun, perlu difahami bahawa genre ini juga menerima tentangan daripada pihak yang mendakwa polis moral (self appointed moral police) di benua Eropah dan Amerika.   Jelas di sini bahawa, penolakan terhadap genre Heavy Metal dan sub-genrenya bukanlah disebabkan oleh kebudayaan tempatan, namun lebih kepada 'dikotomi' (dichotomy) dalam pemikiran masyarakat mengenai moral dan kelas dalam citarasa muzik yang berimpak daripada kepesatan kapitalisme industri muzik.

Tekanan yang dihadapi oleh peminat genre sebegini menyebabkan mereka lebih senang bergaul dalam 'komuniti bayangan' yang dicipta sendiri. Komuniti muzik yang bersifat mandiri (self reliance) dan mencipta dunia eskapisme mereka yang tersendiri.

Artikel penulis pada kali ini akan membincangkan mengenai sorotan konsert genre Metal di Malaysia iaitu KLMetal Camp 2013 dan bagaimana komuniti genre muzik ini mampu bertahan di tengah-tengah masyarakat yang konservatif seperti di Malaysia.

 

KLMETAL CAMP VI: SOROTAN KONSERT

Majalah Karisma

Majalah Karisma

KLMetal camp VI (KLMVI) pada kali ini agak signifikan, kerana ia diadakan pada malam sebelum hari membuang undi untuk Pilihan Raya Umum 13.  Penganjur KLMVI pada kali ini menampilkan beberapa buah band yang tidak asing lagi dalam arena muzik underground di Malaysia.  Antara band genre Metal tempatan yang tampil membuat persembahan ialah Hereafter, Humiliation, Nekrad, Storming Steels,Stomping Ground dan band kebanggaan Malaysia, Sil Khannaz.  Untuk siri KLMVI pada kali ini, sebuah band Black Metal telah didatangkan khas dari Thailand, Zygoatsis.  Seperti kebanyakan konsert genre metal yang lain, akan didatangkan khas band terkenal untuk menjadi kemuncak acara, maka penganjur KLMVI telah berusaha membawa band Teutonic Thrash Metal dari Jerman iaitu Destruction.

Destruction mungkin kurang diminati oleh peminat muzik genre metal dalam kategori komersial (sebagai contoh 'meminati' Metallica hanya kerana mendengar lagu 'Nothing Else Matters' atau 'Enter the Sandman').  Namun, jika anda merupakan peminat tegar genre muzik ekstrim ini, menonton persembahan Destruction secara 'live' di Malaysia merupakan peluang seumur hidup yang tidak harus dilepaskan.  Situasi sama seperti seorang peminat tegar filem Kollywood, menyaksikan 'Rajnikanth' berada di depan mata!

Pada peringkat awalnya, KLMVI dijadualkan berlangsung di Stadium Chin Woo, namun ditukarkan ke Black Box@Publika, Solaris-Dutamas beberapa hari sebelum konsert berlangsung.  Penganjur mengatakan bahawa, perubahan lokasi merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan.  Walaupun secara teknikalnya, Black Box merupakan tempat yang baik untuk sebarang penganjuran konsert.  Sebagai contoh, ia merupakan kawasan tertutup yang berkapasiti mungkin 1000 orang atau lebih dalam satu masa.  Namun, perlu penulis nyatakan di sini, Publika merupakan tempat yang sinonim dengan masyarakat kelas menengah atas dan lebih kepada tempat kawasan santai keluarga.  Selain itu, kawasan ini juga agak sukar untuk dicapai (unaccesible) oleh mereka yang menggunakan pengangkutan awam (kecuali teksi).   Walaubagaimanapun, ia masih merupakan tempat yang sesuai untuk menjadi lokasi sebarang konsert.

Penulis sampai ke kawasan Publika tepat pada pukul 3 petang.  Kelihatan peserta konsert sudah ramai yang memenuhi ruang luar Black Box, mungkin jika dapat dianggarkan secara kasar dalam 300 lebih orang dan kesemuanya memakai baju T berwarna hitam dengan logo band genre metal kesukaan masing-masing (penulis sendiri memakai baju T Iron Maiden).  Umum sedia maklum, ini merupakan pakaian rasmi setiap kali seseorang itu hadir menonton konsert genre metal.  Konsert dimulakan oleh 'emcee' Andy Flop Poppy yang begitu bersahaja dan bijak mengawal acara melalui komunikasinya dengan peserta konsert.

Band pertama yang membuka acara ialah Storming Steels yang berasal dari Kedah.  Menurut maklumat yang penulis terima, band ini ditubuhkan pada tahun 2007 dan telah berjaya menghasilkan 3 album (2 split dan 1 full album).  Persembahan band ini agak memberangsangkan dengan vokalis yang pandai memainkan peranan berkomunikasi dengan penonton (walaupun pekat dengan loghat utara).  Walaupun konsert masih diperingkat awal, namun penonton sudah memulakan aksi mosh dengan agresif.  Setelah slot untuk Storming Steels tamat, band kedua mula mengambil ruang di pentas iaitu Zygoatsis.  Sesuai dengan genre black metal yang menjadi 'disiplin muzik' mereka, persembahan band dari Thailand ini dimulakan dengan gimik seram.  Persembahan Zygoatsis agak tipikal seperti band black metal yang lain.  Penulis berpendapat, persediaan band ini terlalu mengambil masa yang lama dan menyebabkan mood penonton menurun untuk terus berhibur.  Selain itu, ditambah pula dengan 'sound' yang tidak seimbang antara gitar, bass dan vokal, sedikit sebanyak mencacatkan persembahan band ini.  Sebagai contoh, kadangkala bunyi 'buzzing' keterlaluan oleh gitar sangat menjengkelkan.

Persembahan diteruskan oleh band genre Melodic Black Metal dari Ipoh iaitu Nekrad.  Penulis merasakan band ini sangat berbakat. Paduan antara bunyi agresif gitar, drum dan bass diseimbangkan dengan vocal tajam, halus dan tinggi serta harmoni-melodik keyboard.  Jika dilihat daripada sudut berpakaian dan gaya persembahan muzik, sememangnya ia terlalu kuat dipengaruhi oleh Cradle of Filth.  Namun, perkara yang paling menarik ialah, Nekrad menutup persembahan dengan sebuah lagu 'cover' daripada siri televisyen yang popular era 80-an 'Gaban' yang diubah susunan muziknya kepada melodic black metal. Sangat kreatif!  Syabas Nekrad!

Hereafter, sebuah band '3 piece' yang membawakan genre Thrash Metal.  Persembahan mereka begitu bertenaga, sehingga menyebabkan kabel gitar 'Redza Hellbullets' tercabut kesan terlalu energetiknya beliau di atas pentas.  Penulis tertarik dengan dua buah lagu yang mereka persembahkan, bertajuk 'Orang Jahat' dan 'Secrecy of the Government'.  Penulis akui adalah tidak adil penulis membandingkan band ini dengan pemuzik Thrash Metal antarabangsa, namun, penulis tidak dapat melupakan 'sensasi' band Thrash Metal 'Bay Area' saat mendengar dan melihat persembahan Hereafter.  Jujur penulis katakan persembahan oleh Hereafter sememangnya menarik. Tahniah penulis ucapkan kepada mereka.  Namun, satu pesanan penulis kepada 'Redza Hellbullets', jika mahu beraksi 'liar' atas pentas, silalah gunakan gitar yang dilengkapi 'wireless system', agar persembahan tidak terhenti gara-gara kabel gitar tercabut!

Tools of Trade mengambil tempat untuk meneruskan kegilaan 'moshpit' penonton dengan genre experimental death metal-grindcore.  Band yang ditubuhkan pada tahun 2004 dan menerbitkan 2 album studio, 1 demo dan 1 split ini tidaklah mengecewakan.  Pada saat ini, kehadiran penonton sudah mula bertambah dan keadaan di hadapan pentas utama sudah mula sesak.  Hal ini mungkin kerana kebanyakan mahu menonton persembahan Stomping Ground, lagenda muzik underground yang berasal dari Singapura.  Terdapat sesetengah peminat yang mengatakan ini merupakan persembahan terakhir oleh Stomping Ground.  Namun, tidaklah dapat penulis memastikan kebenarannya.  Stomping Ground  yang ditubuhkan pada tahun 1988 memberikan persembahan bertenaga yang begitu menarik sekali, sehinggakan walaupun persembahan mereka sudah tamat, peminat masih melaungkan nama mereka untuk lagu 'encore'.  Tanpa mahu mengecewakan peminat yang menyokong karier mereka selama hampir 23 tahun, Stomping Ground kembali ke pentas dan memainkan lagu terakhir.

Sejurus selepas tamatnya slot Stomping Ground, penganjur meminta agar kesemua peserta konsert untuk keluar sebentar bagi membolehkan krew KLMVI menyusun kembali struktur pentas, khususnya 'barrier' antara peminat dan pentas persembahan yang semakin 'runtuh' berikutan asakan ketika mereka melakukan 'moshpit'.  Selepas mungkin hampir 20 minit, peminat kembali dibenarkan memasuki ruang utama Black Box untuk persembahan seterusnya oleh band yang tidak asing lagi di kalangan peminat muzik underground tempatan iaitu Hummiliation.  Band yang membawakan muzik genre Old School Death Metal ini ditubuhkan pada tahun 2009.  Penulis berkesempatan mendengar album studio mereka yang berjudul 'From Strength to Strength' terbitan tahun 2012.  Tatkala Hummiliation beraksi di pentas, 'moshpit' oleh peminat semakin menggila (seorang peminat yang tidak berbaju naik ke atas susunan rak 'speaker' dan headbang).  Penulis begitu tertarik dengan persembahan Hummiliation, selain daripada persembahan yang bertenaga, penulis berpendapat, susunan muzik band ini begitu teliti, seperti dalam album mereka! Walaupun pada dasarnya, muzik mereka sangat ringkas dalam konteks 'musical arrangement', namun ia masih memukau. Tahniah Hummiliation!

Dalam usaha menjimatkan masa untuk acara kemuncak iaitu persembahan Destruction, slot seterusnya diisi oleh 'hero Metal negara', Sil Khannaz yang terus mengambil tempat di pentas untuk meneruskan acara.  Sebelum Sil Khannaz memulakan persembahan, Jaie telah membuat pengumuman bahawa Sil Khannaz akan bermain hanya beberap buah lagu, kerana mahu menjimatkan masa agar Destruction mempunyai masa yang lebih untuk 'menyusun set pentas' dan menghiburkna peminat.  Tidak banyak perkara yang boleh penulis katakan mengenai persembahan 'Hero Metal negara' ini, kerana mereka sememangnya sentiasa memberikan persembahan terbaik.  Sil Khannaz memulakan slot mereka dengan lagu cover daripada band lagenda 'Bay Area Thrash Metal' Slayer melalui lagu 'Raining Blood'.  Penulis berpendapat, kemungkinan lagu ini dipilih sebagai memperingati kematian pemain gitar Slayer, Jeff Hanneman 2 hari sebelum itu.  Walaupun persembahan Sil Khannaz agak pendek berbanding band lain, namun mereka berjaya menghangatkan lagi arena 'moshpit' dengan lagu berhantu mereka 'Gerbang Kayangan'.

Tamatnya persembahan mantap daripada Sil Khannaz menandakan bermulanya kemuncak KLMVI.  Tiba masanya untuk Destruction menghiburkan para peminat genre metal yang kelihatannya sudah mula memenuhi ruang hadapan pentas di Black Box.  Namun, bagi membolehkan Destruction memberikan persembahan yang terbaik kepada peminatnya di Malaysia, krew band 'Teutonic Thrash Metal' perlu melakukan persiapan terakhir seperti 'set up' pentas dan persediaan teknikal.  Walaupun persediaan pentas oleh krew Destruction mengambil masa hampir 1 jam, namun peminat nampaknya sabar menunggu.  Mungkin kerana faham, untuk mendapatkan kepuasan yang maksimum, maka persediaan rapi perlu dilakukan walaupun mengambil masa yang agak panjang.  Sementara menanti segala persiapan dilakukan, peminat dihiburkan dengan siaran lagu-lagu rock klasik, antara lagu yang sempat penulis perasan adalah karya band hard rock lagenda Jerman, Scorpions seperti 'Always Somewhere' dan 'Blackout'.  Sedikit sebanyak ia mengekalkan mood peminat yang sabar menanti kemunculan Destruction.

Setelah menanti dengan penuh sabar, akhirnya Destruction mula mengambil tempat di pentas.  Kelibat gitaris utama, Mike Sifringer disambut dengan sorakan padu oleh para peminat.  Sorakan semakin bertambah padu bilamana bassist/vokalis Destruction, Marcel Schirmer mula mengambil posisinya dipenjuru kanan pentas.  Dengan ucapan dalam bahasa Melayu 'apa khabar semua?', Destruction kemudiannya memulakan slot mereka dengan lagu 'Thrash Till Death' yang dipetik daripada album ke 7 mereka 'The Antichrist'.  Pada saat ini, 'moshing' dan 'body surfing' oleh peminat semakin menggila.  Penulis merasakan, signifikan lagu ini dijadikan lagu pembukaan oleh Destruction bagi menggambarkan mengenai falsafah genre Thrash Metal itu sendiri.

Mike Sifringer

Mike Sifringer

Destruction walaupun merupakan sebuah band Thrash Metal, namun kebanyakan lagu-lagu mereka berkisar tentang tema alam gelap.  Sedikit sebanyak, band ini membantu perkembangan pengaruh muzik dalam sub-genre Black Metal.  Berikutan itu, mereka meneruskan persembahan dengan lagu kedua (daripada album yang sama 'The Antichrist') yang bertema anti agama iaitu 'Nail to the Cross'.  Ketepikan maksud liriknya, penulis secara peribadi berpendapat susunan muzik lagu ini sememangnya begitu 'catchy' yang mana ia membolehkan peminat untuk menyanyikan chorus secara bersama (sing along).

Destruction membawakan banyak lagu-lagu klasik mereka pada malam itu.  Antara lagu yang penulis kesan ialah seperti anthem klasik mereka 'Mad Butcher', Total Disaster', Invicible Force, Release From Agony, Black Mass dan banyak lagi.  Suara Schirmer yang 'growl' dan halus-tajam sememangnya menjadi trademark kepada Destruction.

Destruction beraksi!

Destruction beraksi!

Persembahan Destruction yang mungkin melebihi 1 jam sememangnya sangat berbaloi, khususnya kepada peminat Teutonic Thrash Metal seperti penulis! Kerana, peluang menyaksikan persembahan Destruction secara langsung ini merupakan peluang sekali seumur hidup!  Penulis dimaklumkan bahawa kehadiran Destruction bagi memeriahkan KLMVI merupakan salah satu rancangan dalam tour mereka bagi mempromosikan album terbaru 'Spiritual Genocide'.  Jikalau tidak silap, mereka sudah menjayakan satu persembahan di Indonesia pada beberapa hari sebelum itu.  Apa-apa pun, penulis memberikan 5 bintang kepada penganjur KLMVI kerana berjaya menganjurkan konsert yang begitu menarik, khususnya dalam konteks pemilihan band yang mantap.

KOMEN DAN SARANAN MENGENAI KLMVI

Namun, terdapat beberapa perkara yang penulis rasakan perlu untuk dipertimbangkan oleh pihak penganjur di masa hadapan.  Di antara perkaranya ialah susun letak (positioning) pentas konsert yang agak 'tidak bijak'.  Penulis berpendapat, kedudukan pentas yang agak rendah mengakibatkan peminat yang berada di bahagian belakang tidak berpuas hati kerana keterbatasan pemandangan.  Seharusnya, pihak penganjur menyediakan pentas yang lebih tinggi untuk KLMetal Camp 2014 nanti.  Selain itu, kedudukan rak 'speaker' disebelah kiri dan kanan pentas menyebabkan keadaan bertambah rumit.  Sudahlah kedudukan pentas rendah, kedudukan 'speaker' telah menyebabkan pandangan terus ke pentas bertambah mengecil.  Hal ini menyebabkan mereka yang berada dibahagian belakang, kiri dan kanan pentas agak tidak berpuas hati kerana tidak dapat melihat persembahan setiap band dengan lebih jelas.

Komen lain pula berkisar dengan lokasi.  Penulis memahami kadangkala komuniti metal menghadapi dan berhadapan dengan pelbagai masalah untuk mendapatkan tempat bagi menganjurkan konsert mahupun gigs.  Black Box, secara umumnya merupakan tempat yang bagus dan selesa, namun lokasi Publika yang sukar 'dicapai' dengan pengangkutan awam menyukarkan 'metallers' untuk menghadiri konsert.  Bayangkan, bas RapidKL B115 dari Pasar Seni hanya berhenti di kompleks Masjid Wilayah. Hal ini menyebabkan para 'metallers' terpaksa menapak mungkin hampir 2 kilometer ke Publika.

Walaupun hal ini bukanlah sesuatu yang besar, namun penulis percaya jika KLMetal Camp yang seterusnya diadakan di Ibu Kota yang mempunyai kemudahan capaian pengangkutan awam, maka jumlah kehadiran akan lebih bertambah besar.  Selain itu, kita harus mengakui bahawa sememangnya Publika bukanlah tempat yang sesuai untuk komuniti metal, lantaran ia merupakan kawasan para 'hipster' dan 'borjuis' bersantai dihujung minggu!  Jikalau tidak keberatan, harap pihak penganjur dapat mempertimbangkan cadangan ini demi kelancaran penganjuran sesi di masa akan datang.

 

KOMUNITI METAL UNDERGROUND: AUTONOMI MUZIK YANG DIPERTAHANKAN

Mungkin ramai daripada kalangan mereka yang mengaku meminati muzik genre Thrash Metal yang tidak mengenali Destruction.  Penulis merasakan hal ini terjadi lantaran mereka hanya melihat genre Thrash Metal itu hanya berlegar kepada band terkenal seperti Metallica, Anthrax, Slayer dan Megadeth.  Band yang digelar 'Big Four of Thrash' seperti ini yang mendapat kejayaan komersial merupakan kelompok Thrash Metal yang berasal daripada 'mazhab' Bay Area & East Coast Thrash Metal yang berasal dari Amerika Syarikat.

Walaubagaimanapun, terdapat juga beberapa 'mazhab' yang lain seperti Teutonic Thrash metal (Sodom, Destruction, Kreator, Holy Moses), Brazillian Thrash Metal (Sepultura) dan British Thrash Metal (Onslaught).  Namun, mazhab (Bay area & East Coast) yang berasal dari Amerika Syarikat lebih dikenali diseluruh dunia kesan daripada impak komersialisasi yang dijana oleh kapitalisme industri muzik.  Penulis seringkali tertanya-tanya, bagaimanakah genre Thrash Metal underground mampu mempertahankan kelansungan 'karier' mereka sehingga berpuluh tahun. Sebagai contoh, di Malaysia sahaja, Sil Khannaz yang hampir 25 tahun berada dalam scene ini.

Umum mengetahui bagaimana komuniti muzik yang dianggap 'devians' dan 'blasphemy' sebegini berhadapan dengan pelbagai tekanan bukan sahaja oleh masyarakat tetapi juga dengan pihak berkuasa.  Masihkah kita ingat bagaimana kerajaan suatu masa dahulu melancarkan operasi membanteras 'kerosakan akidah' oleh genre Black Metal?  Impak tekanan ini bukan sahaja terarah kepada genre Black Metal, bahkan turut kena kepada genre Metal yang lain.  Pihak 'Polis moral' sebegini seringkali mencari alasan dengan mendominasi 'adab' dan 'tatasusila' masyarakat.  Sebagai contoh, jika anda mendengar irama genre Pop, setinggi mana anda terkinja-kinja, anda tidak akan dikenakan apa-apa tekanan daripada pihak berkuasa.

Mengapakah hal ini terjadi? Pada pendapat penulis, definisi 'moral' yang menjadi garis panduan para 'Polis moral' diluar sana berdasarkan definisi kapitalisme.  Sebagai contoh, mana-mana genre muzik yang tunduk kepada 'kehendak pasaran' akan diterima umum.  Sebagai contoh, tarian 'kuda mabuk' oleh artis Korea Selatan, Psy bukan hanya mendapat perhatian peminat muzik (sebenarnya mangsa 'trend' muzik) di Negara kita, bahkan 'keabadian' genre K-Pop ini diiktiraf oleh pihak kerajaan dengan menjemput pelopor-pelopornya membuat persembahan dalam mana-mana program anjuran kerajaan.  Komuniti Metal tidak berkehendakkan hal seperti ini.  Cukup sekadar tidak diganggu-guggat aktiviti kesenian yang mereka lakukan serta tiada sekatan yang merepek-repek oleh pihak berkuasa.

Contoh zine indipendent underground

Contoh zine indipendent underground

Scene-komuniti muzik underground mampu bertahan kerana 'circulation of cultural political economy' yang berpaksikan idea Do It Yourself (DIY).  Sebagai contoh, mereka menghasilkan produk mereka sendiri secara 'indpendent' (tanpa bantuan subsidi pihak kerajaan atau persatuan pembodek seperti SENIMAN, KARYAWAN dan sebagainya).  Produk yang mereka hasilkan ini (sama ada album, konsert-gigs, badges, patches, T-Shirt dan sebagainya) 'dinikmati' oleh kelompok mereka sahaja.  Hasilnya, lahirlah kelompok yang secara 'ekonomi-politiknya' bersifat mandiri (self reliance).  Impaknya, mereka mampu menghasilkan karya mengikut cita rasa mereka sendiri tanpa perlu ditunjuk oleh syarikat rakaman kapitalis muzik (major label).

Hal ini, menyebabkan mereka mempunyai autonomi dalam kelompok mereka sendiri.  Bebas menghasilkan produk tanpa perlu tunduk kepada desakan mana-mana pihak yang mengikut kehendak pasaran (market demand).  Berdasarkan hal ini, penulis merasakan pihak berkuasa tidak perlu menekan komuniti muzik sebegini, kerana hasil 'tekanan kuasa' hanya akan menyebabkan 'kelompok bayangan' (imagine community) mereka selama ini menjadi lebih radikal berbanding apa yang seharusnya.

Autonomi yang mereka perolehi hasil 'jaringan ekonomi-politik' yang dipacu oleh semangat DIY serta 'persaudaraan Metal' sudah cukup bagi memastikan komuniti ini terus kekal wujud dan kekal bersifat mandiri.  Penulis tutup artikel ini dengan petikan buku 'Lord of Chaos: The bloody Rise of Satanic Metal Underground, karya Michael Moynihan & Didrik Soderlind (2003)…

"Rumors of its demise are greatly exaggerated, however, as the metal underground boils and seethes worldwide"…

 

Kredit gambar:Terima kaseh kepada Majalah Karisma & sumber-sumber terbuka internet..


Massive Unemployment Building Up!!!

Posted: 21 May 2013 08:09 AM PDT


Over the last 12 months, Fortune 500 companies such as Hewlett Packard (HP), EMC and Cisco have terminated 30,300 jobs globally. The initial lay-offs began with the announcement in CNN Money that HP prepares to announce mass layoffs on May 23rd, 2012. Quoting from the announcement:

The layoffs will be "in the ballpark" of 25,000 workers, the source said, which would amount to about 7% of HP's global workforce. The nation's largest technology company by revenue currently employs 349,600 people worldwide, according to its latest regulatory filing.

Later, on Thursday, May 24th, 2012, the number of layoffs grew to 27,000, although it was planned to be implemented over a 2 year time period – this from the Wall Street Journal, in the article H-P Shows Age With Layoffs.

CLICK HERE for the rest of the article.

ဆရာမႀကီး ေဒါက္တာ ရင္ရင္ႏြယ္ ၏ အင္တာဗ်ဴးအား သုံးသပ္ခ်က္ (၁)

Posted: 21 May 2013 07:14 AM PDT

အာေဘာ္ – ရဲရင့္သစၥာ

ဆရာမၾကီးေဒါက္တာ ေဒၚရင္ရင္ႏြယ္ လို ပညာရွင္ၾကီး တစ္ဦး တိုင္းျပည္အတြက္ မားမား မတ္မတ္ ရပ္တည္ေနတဲ့ အတြက္ ႏိုင္ငံ့သားေကာင္း တစ္ဦးအေနနဲ႕ဂုဏ္ယူေလးစားမိ ေၾကာင္းဦးစြာ ပထမ ေျပာၾကားအပ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခု က ဆရာမၾကီး ဟာ ကမာၻ႕ လူသားေတြ အတြက္ပါ အက်ိဳးေဆာင္ထမ္းရြက္ခဲ့တာျဖစ္တဲ့ အတြက္ ဆထက္တိုး ဂုဏ္ယူေလးစားမိေၾကာင္း ေျပာလိုပါေသးတယ္။ ရွည္ရွည္ေဝးေဝးစကားေတြ ပ်ိဳးမေန
ေတာ့ဘဲ ဆရာမၾကီး နဲ႕ VOA တို႕ရဲ့ အင္တာဗ်ဴးကိုေဝဖန္သုံးသပ္ျခင္း စတင္ပါရေစ။

၁။ ဆရာမၾကီး က ရခိုင္ေဒသေန ဘဂၤလီ / ႐ိုဟင္ဂ်ာ အမ်ိဳးသမီးေတြ ဟာ ဆင္းရဲတဲ့ အတြက္သူတို႕အေနနဲ႕ မိသားစုစီမံကိန္းကို က်င့္သုံးျပီး ကေလးေမြးဖြားႏွုန္းေတြ ကန္႕သတ္သင့္ေၾကာင္း အၾကံျပဳေဆြးေႏြးသြားတာ အလြန္တန္ဖိုးရွိပါတယ္။ Contraceptive pills အသုံးျပဳျပီး သေႏၶတားျခင္းဟာအစၥလာမ္ ဘာသာနဲ႕ မဆန္႕ က်င္ေၾကာင္း ဆရာမၾကီး ထည့္သြင္းေျပာသြားတာလည္း အလြန္မွန္ကန္လွပါတယ္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ အရပ္ရပ္မွာ ဆင္းရဲျပီး လူေနထူထပ္တဲ့အျခားေဒသမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ အဲဒီ ေဒသေတြမွာလည္း ဆင္းရဲတဲ့မိသားစုေတြ ဟာ မိသားစုစီမံကိန္း က်င့္သုံးျပီး ကေလးမ်ားစြာေမြးဖြားတဲ့ အေလ့အက်င့္ကို ျပဳျပင္ဖို႕ Campaign ေတြလုပ္သင့္ေၾကာင္း ျမင္မိပါတယ္။

၂။ ဘဂၤလီ / ႐ိုဟင္ဂ်ာ အမ်ိဳးသမီးေတြ ပညာမတတ္ျခင္း ဟာ အရင္အစိုးရမွာတာဝန္ ရွိေၾကာင္း၊သူတို႕ပညာမတတ္ျခင္း ဟာ ေက်ာင္းတက္ဖို႕ရာ ခက္ခဲတဲ့ အတြက္ျဖစ္ေၾကာင္း အမွန္အတိုင္းသုံးသပ္ထားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ေမာ္လဝီ ဆရာေတြ က လည္း အမ်ိဳးသမီးေတြ အရြယ္ေရာက္တာနဲ႕ ေက်ာင္းကထုတ္ျပီး အိမ္ေထာင္ခ်ေပးတာေတြ၊ ပညာသင္ၾကားခြင့္မျပဳတာေတြရွိေၾကာင္း ဆရာမၾကီးအရွိအတိုင္း ေျပာသြားတာ အသိ အမွတ္ျပဳမိပါတယ္။ ဒီလို ပညာမသင္ျခင္း၊ကေလးမ်ားစြာ ေမြးဖြားျခင္းေတြ နဲ႕ ပတ္သက္ ျပီး ပညာေပးဖို႕ အတြက္ ဆရာမၾကီး တို႕လိုပညာရွင္ေတြ နဲ႕ အတူ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ လူ႕အဖြဲ႕အစည္း တစ္ရပ္လုံး က လည္းပူးေပါင္းပါဝင္သင့္ေၾကာင္း ျမင္မိပါတယ္။

၃။ ဘူးသီးေတာင္၊ ေမာင္ေတာ ဘက္မွာ ၉၄% က ဘဂၤလီလူမ်ိဳးေတြ ျဖစ္ျပီး ၆% က ရခိုင္ေတြ၊ ဗမာေတြ ျဖစ္ေနျခင္းဟာ ဘဂၤလီေတြ ကေလးေမြးဖြားႏွုန္းမ်ားလို႕ဆိုတဲ့ ေကာက္ခ်က္ ကို ဆရာမၾကီး ခ် သြားပါတယ္။ ဆရာမၾကီးဟာ ကေလးေမြးဖြားႏွုန္း (birth rate) မ်ားျခင္း ကို သာ အဓိက ထားေကာက္ခ်က္ ခ်ထားျခင္းျဖစ္ျပီး၊ မိခင္ ေသဆုံးႏွုန္း (Maternal Mortality Rate) နဲ႕ ကေလးေသဆုံးႏွုန္း (Infant Mortality
Rate) တို႕ကို ထည့္သြင္းေျပာဆိုသြားတာ မေတြ႕ရပါဘူး။ ဆိုလိုတာ က မိခင္ တစ္ဦး ဟာ ကေလး ၁၀ ဦးေမြးရင္ ၁၀ ဦးစလုံး ဟာ အသက္ရွင္ပါသလား? ရခိုင္ေဒသ အထူး သျဖင့္ ဘူးသီးေတာင္၊ေမာင္ေတာမွာ birth rate မ်ားသလို၊ mortality rate အလြန္ မ်ားေၾကာင္း အရင္ အစိုးရလက္ထက္က အစီရင္ခံစာေတြ၊ ကမာၻ႕က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ အစီရင္ခံစာေတြ၊ Committee on the Elimination of Discrimination against Women (CEDAW) အစီရင္ခံစာေတြ ေလ့လာၾကည့္သင့္ေၾကာင္းအၾကံေပးသင့္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္လည္း လက္ရွိ အစိုးရကိုတင္ျပျပီး က်န္းမာေရးကြင္းဆင္းေလ့လာမႈ ေတြ ျပဳသင့္ေၾကာင္း။ ေနာက္တစ္ခ်က္ က ဘူးသီးေတာင္၊ ေမာင္ေတာ ေဒသေတြမွာ မြတ္စ္လင္မ္ ရာခိုင္ႏွုန္း က တစ္စတစ္စမ်ားတာလား၊ ဒါမွမဟုတ္ အခ်ိန္ကာလတစ္ခု မွာရုတ္တရက္ မ်ားသြားျပီး အဲဒီမ်ားတဲ့အတိုင္းရွိေနခဲ့တာလား ေလ့လာသင့္ပါတယ္။

ကြၽန္ေတာ္ေလ့လာမိသေလာက္ ေျပာရရင္ အဲဒီေဒသေတြမွာ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ ေတြ မ်ားလာျခင္းဟာ ၁၉၄၂ အေရးအခင္းနဲ႕ တိုက္႐ိုက္ ပတ္သက္ေနပါတယ္။ အဲဒီ တုန္း က ရခိုင္ျပည္ေတာင္ပိုင္းက အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ေတြ ဟာ ရခိုင္ေတြရဲ့ အၾကမ္း ဖက္မႈေၾကာင့္ ေျမာက္ပိုင္းကို ေျပးလႊား ခိုလႈံခဲ့ၾကသလို ရခိုင္ျပည္ ေျမာက္ပိုင္း က ရခိုင္ေတြ ဟာလည္း အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ေတြ ရဲ့အၾကမ္းဖက္မႈေၾကာင့္ ရခိုင္ျပည္ ေတာင္ပိုင္းဘက္ကို ေျပးလႊားခိုလႈံခဲ့ၾကလို႕သာလွ်င္ ဘူးသီးေတာင္၊ ေမာင္ေတာ ေဒသေတြ ဟာ မြတ္စ္လင္မ္ရာခိုင္ႏွုန္းျမင့္တက္သြားတာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ ေဒသေတြကို ကြက္ၾကည့္ျပီး ရခိုင္ျပည္နယ္မွာ မြတ္စ္လင္မ္ေတြ က လူမ်ားစု၊ ရခိုင္ေတြက လူနည္းစု လို႕သုံးသပ္မရႏိုင္ပါ။ ပမာေပးေျပာရရင္- ရန္ကုန္ တရုတ္တန္း ကို ၾကည့္ျပီး၊ရန္ကုန္ မွာ တရုတ္ေတြက လူမ်ားစု ျဖစ္ေၾကာင္းေျပာမရ သလိုပါ။

၄။ ဆရာမၾကီး က ေျပာသြားပါတယ္။ အခုျဖစ္ေနတဲ့ ျပႆနာ ဟာ မြတ္စ္လင္မ္နဲ႕ ဗုဒၶဘာသာ ျဖစ္တဲ့ ျပႆနာ မဟုတ္ေၾကာင္း၊ ဘာသာေရးေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ျပႆနာ မဟုတ္ရင္ ဘာေၾကာင့္မ်ား ၂၀၁၂ ဇြန္လ က ေတာင္ကုတ္ျမိဳ႕မွာ ဘဂၤလီ / ႐ိုဟင္ဂ်ာ လူမ်ိဳးမဟုတ္တဲ့ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ ခရီးသြား (၁၀) ဦးကိုေန႕ခင္းေၾကာင္းေတာင္ ဘတ္စ္ကားေပၚကေန ဆြဲခ်ျပီး လူအမ်ားေရွ႕မင္းမဲ့စ႐ိုက္ဆန္ဆန္ ရက္စက္စြာ
သတ္ျဖတ္ခဲ့ပါသလဲ? ဘာေၾကာင့္မ်ား ေရွးေဟာင္းအေမြအႏွစ္ကိုေတာင္ မျမင္၊ ဗလီဝတ္ေက်ာင္းေတြကို မီး႐ိႈ႕ဖ်က္စီးခဲ့ၾကတာပါလဲ? ဆရာမၾကီးတို႕ ေကာ္မရွင္ ဟာ အထက္ပါ မင္းမဲ့စ႐ိုက္လူသတ္တရားခံေတြ ကို ယေန႕တိုင္ ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ ခဲ့ျခင္းမရွိပါဘူး။ ဒီကိစၥနဲ႕ပတ္သက္ျပီးဆရာမၾကီးတို႕ ရခိုင္စုံစမ္းစစ္ေဆးေရးေကာ္ မရွင္ တစ္ခုလုံး ကို ေလးစားစြာ ေမးခြန္းထုတ္အပ္ပါတယ္။

၅။ ေတာင္ၾကီးသူမ တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ ဆရာမၾကီး က ေတာင္ၾကီးမွာရွိတဲ့ တရုတ္ လူမ်ိဳးေတြ ကိုဥပမာေပးျပီး၊ တရုတ္လူမ်ိဳးေတြ ဟာ အေနၾကာတဲ့ အတြက္ႏိုင္ငံ သားေတြအျဖစ္ကို ရရွိခဲ့ေပမဲ့၊ တိုင္းရင္းသားအျဖစ္ကို မရရွိေၾကာင္း၊ မေတာင္း ဆိုေၾကာင္းေျပာပါတယ္။ ဒီအခ်က္မွာေတာ့ဆရာမၾကီး ဟာ လုံးဝ ကို မွားယြင္းေနေၾကာင္း ဂါရဝတရားေရွ႕ထားျပီး ႐ိုေသစြာ ကန္႕ကြက္ေျပာၾကားအပ္ ပါတယ္။ "ဝ" လူမ်ိဳး၊ "ကိုးကန္႕" လူမ်ိဳးေတြ ဟာ တစ္နည္းအားျဖင့္တရုတ္ေတြပါ။ သူတို႕ဟာ တရုတ္ႏိုင္ငံ ရဲ့ မ်ိဳးႏြယ္စု (Ethnic) ေတြပါ။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလည္း သူတို႕ ယခင္ကတည္းက ေနထိုင္လာ ခဲ့တာျဖစ္တာေၾကာင့္ သူတို႕ ဟာ သူတို႕ တိုင္းရင္းသား အခြင့္အေရး ေတာင္းဆိုခဲ့ပါတယ္။ ႏိုင္ငံေတာ္ က လည္းသူတို႕ကို တိုင္းရင္းသားမ်ား အျဖစ္အသိအမွတ္ျပဳခဲ့ပါတယ္။ ဒါသူတို႕ အခြင့္အေရးပါ။ ေဂၚရခါး (Gurkha) ေတြနဲ႕ပတ္သက္ျပီး ေျပာရရင္ေတာ့၊ သူတို႕ဟာ ျမန္မာႏိုင္ငံ
နဲ႕ နယ္နိမိတ္ျခင္းထိစပ္ေနျခင္းမရွိတဲ့ နီေပါႏိုင္ငံ (Nepal) တိုင္းရင္းသားေတြပါ။

ေသခ်ာတာ က ေတာ့သူတို႕ဟာ အဂၤလိပ္ကိုလိုနီ နယ္ခ်ဲ႕ေခတ္မွာမွ ရွမ္းျပည္၊ ကခ်င္ျပည္ဘက္ကို ေရာက္ရွိအေျခခ်ေနထိုင္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႕ တိုင္းရင္း သားျဖစ္ျခင္း၊ မျဖစ္ျခင္းဟာစကားထဲ ထည့္ေျပာစရာ မလိုေလာက္ေအာင္ ကို ရွင္းလင္းလွပါတယ္။

၆။ တိုင္းရင္းသားေတြဟာ ဘယ္သူေတြျဖစ္ေၾကာင္း ၁၉၈၂ ႏိုင္ငံသားဥပေဒ Burma Citizenship Law (Pyithu Hluttaw Law No. 4 of 1982) မွာ ႏိုင္ငံေတာ္ က သတ္မွတ္ထားေၾကာင္း က ဆရာမၾကီး က ေျပာသြားပါတယ္။ ၁၉၈၂ ႏိုင္ငံသား ဥပေဒ Burma Citizenship Law (Pyithu Hluttaw Law No. 4 of 1982) ရဲ့ အခန္း (၂) ပုဒ္မ (၃) မွာ- ကခ်င္၊ ကယား၊ ကရင္၊ ခ်င္း၊ ဗမာ၊ မြန္၊ ရခိုင္၊ ရွမ္းကဲ့သို႕ေသာ
တိုင္းရင္းသား အႏြယ္မ်ားႏွင့္ ၁၈၂၃ မတိုင္ခင္ တိုင္းႏိုင္ငံနယ္ေျမမ်ားအတြင္း ပင္ရင္း ဌာေန အျဖစ္အေျခခ်မွီတင္းေနထိုင္ခဲ့ေသာ လူမ်ိဳးစုမ်ား သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံသားမ်ား ျဖစ္၏ လို႕ ျပ႒ာန္းထားပါတယ္။ ဆရာမၾကီးတို႕တေတြ အျမဲတေစ သုံးႏွုန္းေခၚေဝၚေန တဲ့ ဘဂၤလီလူမ်ိဳးစုအႏြယ္ေတြဟာ A.D ၁၄၃၀ ကတည္း က ရခိုင္ေဒသ မွာ အေျခ ခ်ေနထိုင္ခဲ့တဲ့ သမိုင္းအထင္အရွားရွိပါတယ္။ အဲဒီသမိုင္း ကို ကမာၻ႕သမိုင္းပညာရွင္၊ ျမန္မာ့သမိုင္း ပညာရွင္တိုင္းက လက္ခံ အတည္ျပဳထားၾကပါတယ္။ ရခိုင္သမိုင္း ကို တစ္ကယ္နက္နက္နဲနဲ ေလ့လာမယ္ဆိုရင္ ရခိုင္ေဝသာလီ ေခတ္ က လူေတြဆိုတာ ဘဂၤလီလူမ်ိဳးေတြ သာျဖစ္ေၾကာင္းသက္ေသျပႏိုင္ပါတယ္။ ရခိုင္စုံစမ္းေရးေကာ္မရွင္ ဝင္ျဖစ္ျပီးတဲ့ေနာက္မွာ ဆရာမၾကီးဟာ ရခိုင္သမိုင္းကို ဟိုတစ္စ ဒီတစ္စ ေတာ့ ေလ့လာျဖစ္ခဲ့မယ္ထင္ပါတယ္။ အဲဒီေလ့လာျဖစ္တဲ့အစေတြထဲ အာနႏၵာစျႏၵာေက်ာက္စာ (Ananda Chandra Inscription) အေၾကာင္းေလ့လာဖူးလားမသိပါ။ မေလ့လာဖူးရင္ ေလ့လာၾကည့္ပါဆရာမၾကီးခင္ဗ်ား။ ရခိုင္ေဒသ က ေရွးလူေတြ ဟာ ဘယ္လူမ်ိဳးေတြ ျဖစ္ေၾကာင္း တစ္စြန္းတစ္စရိပ္မိလာပါလိမ့္မယ္။႐ိုး႐ိုးရွင္းရွင္းေလးေတြးၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီေန႕ ရခိုင္လူမ်ိဳး တစ္ဦးတစ္ေယာက္ က မွ အာနႏၵာခ်န္ဒရား ဆိုတဲ့ အမည္နာမ ကို ကင္ပြန္းမတပ္ၾကေပမဲ့၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္၊ အိႏၵိယ ဘင္ေဂါလ္ ျပည္နယ္ေတြမွာ အာနႏၵာ ခ်န္ဒရား အမည္ပိုင္ရွင္ ေျမာက္မ်ားစြာကို ယေန႕သြားၾကည့္၊ ယေန႕ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ဘဂၤလီေတြ ဟာ မေန႕တစ္ေန႕ က မွ မဟာဇနကၠ အတုယူျပီး ပင္လယ္ လက္ပစ္ကူး ရခိုင္ေဒသထဲဝင္လာသူ ေတြ မဟုတ္ေၾကာင္း ရခိုင္စုံစမ္းေရးေကာ္မရွင္ က ပညာရွင္ေတြ အေနနဲ႕ ၾကိဳးစားေလ့လာဆည္းပူးသင့္ေၾကာင္း ပြင့္ပြင့္လင္းလင္း အၾကံေပးလိုပါတယ္။

၇။ တိုင္းရင္းသားဆိုသည္မွာ အဂၤလိပ္ေတြ ျမန္မာႏိုင္ငံ ကို စျပီးဝင္မလာခင္ ကတည္း က ရွိတဲ့ လူေတြဆီ က ဆင္းသက္လာသူေတြကို တိုင္းရင္းသားလို႕ေခၚေၾကာင္း ျမန္မာ စာပါေမာကၡမ်ား နဲ႕ ႏိုင္ငံေတာ္ ဥပေဒေတြ ကို ကိုးကားျပီးေျပာသြားပါတယ္။ အဲဒီ အဓိပၸာယ္ ဖြင့္ဆိုခ်က္ အရဆိုရင္လည္း ဆရာမၾကီးတို႕ ေခၚေဝၚသုံးႏွုန္းေနတဲ့ ယေန႕ ဘဂၤလီလူမ်ိဳးေတြ ဟာ တိုင္းရင္းသားေတြ ျဖစ္ေနျပန္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခါဆရာမၾကီး က ဘဂၤလီေတြ အေနနဲ႕ ႏိုင္ငံသားအျဖစ္ကိုေလွ်ာက္ယူရႏိုင္ေၾကာင္း ေျပာထား ျပန္ပါေသးတယ္။ ဆရာမၾကီး ရဲ့ စကားေတြ clear cut contradiction အလြန္ရွင္းလင္း ျပတ္သားတဲ့ ဝိေရာဓိ ျဖစ္ေနရုံ မက ၁၉၈၂ ႏိုင္ငံသား ဥပေဒကိုပါ အတည့္အလင္း ဆန္႕က်င္ေနေၾကာင္း ျမင္မိပါတယ္။

ဆက္ရန္ – ဆရာမၾကီးေဒါက္တာရင္ရင္ႏြယ္ ၏ အင္တာဗ်ဴးအားသုံးသပ္ခ်က္ (၂)


ဗြီအိုုေအ (ျမန္မာဌာန) ၏ သမၼတဦးသိန္းစိန္နဲ႔ ဦး၀င္းေအာင္ အေမးအေျဖ မွ ေကာက္ႏႈတ္ခ်က္

Posted: 21 May 2013 07:07 AM PDT

အင္တာဗ်ဴး အထူးသတင္း —၂၀-ေမ-၂၀၁၃။ ဗြီအိုုေအ (ျမန္မာဌာန)

UWinAung-TheinSein

ဦး၀င္းေအာင္ ေမးခဲ့ေသာ ေမးခြန္းေကာက္ႏႈတ္ခ်က္
—————————————————–

အဲဒီေတာ့ကာ မၾကာေသးခင္က ျဖစ္ေနတဲ့ ကိစၥေတြ၊ အင္မတန္ အက်ည္းတန္ အ႐ုပ္ဆိုးတဲ့ ကိစၥေတြ ျဖစ္ေနတာက ျမန္မာျပည္အတြင္းမွာ ဘယ္ေလာက္ထိ သိၾကတယ္၊ ျမင္ၾကတယ္ဆိုတာကို မသိရေသာ္လည္း ျပည္ပတြင္မႈ ယေန႔ေခတ္ေပၚ တိုးတက္တဲ့ နည္းပညာေတြအရ သမၼတႀကီးအိမ္မွာ ေန႔လည္စာ ဘာတို႔စရာနဲ႔၊ ဘာဟင္းနဲ႔ စားလဲဆိုတာကိုေတာင္မွ သိလို႔ ျမင္လို႔ရတဲ့ အေျခအေနမ်ဳိး ျဖစ္သြားျပီျဖစ္ေၾကာင္း သုိ႔ပါ၍ဒီလို ဘာသာေရး အက်ည္းတန္၊ အ႐ုပ္ဆိုးတဲ့ ျဖစ္ရပ္ေတြကို ျပင္ပမွာ ျမင္ေနရတဲ့အတြက္က သမၼတႀကီး ဦးေဆာင္တဲ့ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေရး လုပ္ငန္းစဥ္ကို အင္မတန္ အက်ည္းတန္ အ႐ုပ္ဆိုးေစေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ ဒီ မုန္းတီးေရးကို ဖန္တီးေနတဲ့- ေျပာင္ေျပာင္တင္းတင္း လုပ္ေနတာကို တရားဥပေဒစိုးမိုးေရးအရ ဘယ္လိုမွ ဘာေၾကာင့္ အေရးမယူလဲဆိုတာ အစၥလာမ္ဘာသာဝင္ မြတ္ဆလင္တစ္ေယာက္ အေနနဲ႔လည္း က်ေနာ္ ေတာ္ေတာ္ စိတ္မေကာင္းျဖစ္မိေၾကာင္း….(သမၼတၾကီးမွ ေသခ်ာစြာ ေျဖၾကားႏုိင္ျခင္းမရွိပဲ ေဒါက္တာေက်ာ္ရင္လိႈင္ကို ေျဖၾကားေစခဲ့ေၾကာင္း)

 

ျမန္မာျပည္ မွာ ေမြးတဲ့ လူတစ္ေယာက္အေနနဲ႔လည္း ဝမ္းနည္းပါေၾကာင္း ။ ေနာက္ အႏွစ္ ၅၀ သတင္းသမားတစ္ေယာက္ အေနနဲ႔လည္း က်ေနာ္ အံ့ၾသမိပါေၾကာင္း လက္ရိွ မုန္းတီးေရးေတြ လံႈေဆာ္ေနတာေတြကို ဘာေၾကာင့္ အေရးမယူသလဲ၊ အေရးယူမႈ ရိွသလားဆိုတာကို သိခ်င္ေၾကာင္း ေမးခဲပါသည္

သမၼတၾကီးႏွင့္ ေဒါက္တာေက်ာ္ရင္လိႈင္ တုိ႔အေျဖ
—————————————————

သမၼတၾကီးမွ ေသခ်ာစြာ ေျဖၾကားႏုိင္ျခင္းမရွိပဲ ေဒါက္တာေက်ာ္ရင္လိႈင္ကို ေျဖၾကားေစခဲ့ေၾကာင္း
ေဒါက္တာေက်ာ္ရင္လိႈင္ ကေျဖၾကားရာတြင္ တဖက္နဲ႔တဖက္ မုန္းတီးမႈေတြ ယခင္ကတည္းက ရွိေနေၾကာင္း
ရခုိင္အစီရင္ခံစာကို လူေပါင္း ၂၀၀၀ ေက်ာ္ အင္တာဗ်ဴးျပီးေရးခဲ့ရေၾကာင္း
မုန္းတီးမႈေတြက အရမ္းမ်ားလာတဲ့အခါမွာ အခြင့္အေရးယူၿပီး ေျမာက္ထိုးပင့္ေကာ္မႈေတြကလည္း အမ်ားႀကီး ပါလာေၾကာင္း
အစိုးရမွ အေရးမယူဘူးဆိုသည္မွာ မဟုတ္ေၾကာင္း အေရးယူခဲ့ေၾကာင္း
အစိုးရအေနနဲ႔ ဘာမွ လုပ္မထားဘူးဆိုတာနဲ႔ပတ္သက္လို႔ Interfaith Dialogue ေတြကို တႏိုင္ငံလံုးအတိုင္းအတာနဲ႔ လုပ္ဖို႔ လုပ္ေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း
ရခိုင္မွာလည္း အဖဲြ႔ေတြက အစၥလာမ္ဘာသာ၀င္ေတြ ဗုဒၵဘာသာ၀င္ေတြ အတူတဲြသြားၿပီးေတာ့ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔လုပ္ဖို႔ ၀ိုင္းၿပီးလုပ္ေနၾကပါၿပီ ဆုိတဲ့အေၾကာင္း ေျဖၾကားသြားခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။

အထက္ပါ အင္တာဗ်ဳးအား burmese.voanews.comမွေကာက္ႏႈတ္ ေဖၚျပသည္။(ျမန္မာမြတ္စလင္မ္မီဒီယာ)


Nazi Flag Seen Flying Near Palestinian Mosque

Posted: 21 May 2013 06:41 AM PDT

The Nazi flag flying in Beit Omar (Photo Courtesy: Shneior Nachum Sochat, Tazpit News Agency)
(The Blaze) Israeli settlers on their morning commute got quite the eyeful Monday morning when they saw a swastika-emblazoned red flag flying near a mosque in Beit Omar, a Palestinian village outside of Hebron. Thousands of residents of Jewish settlements near Hebron and Bethlehem in Judea (the southern West Bank) drive to and from work on the road from which the flag was visible. The Tazpit News Agency, which photographed the flying Nazi flag, reports residents "were astounded" to see the symbol under which millions of Jews were massacred during World War II now being prominently displayed by residents of a Palestinian town.

Uri Arnon, who saw the flag, told Tazpit News Agency: "I felt we were going back 75 years, losing our hold on the land. The Arabs no longer feel the need to hide their murderous tendencies, announcing out loud that they wish to destroy us." Aryeh Savir of the Tazpit News Agency tells TheBlaze, "The IDF's [Israel Defense Forces] Coordination Office of Government Activities in the Territories (COGAT) latest response is that they are waiting for members of the Palestinian electricity company to come in and remove it because it is on power lines."

Beit Omar, also known as Beit Ummar, is located in a part of the West Bank known as Area B in which the Palestinian Authority runs the day-to-day civilian affairs, while the IDF is responsible for military and national security related issues. There has been a history of Nazi sympathies among some Palestinians. Most notoriously, the Palestinian leader Haj Amin al Husseini who served as Grand Mufti of Jerusalem during the 1920s and 1930s, was an outspoken Nazi collaborator and even met with Adolf Hitler. He also recruited Muslims to serve in the SS. This famous photo with Hitler was taken in 1941.
Just last week, Columbia University Professor Joseph Massad was widely criticized for posting a column on Al Jazeera's website in which he claimed that Zionism is anti-Semitic and that there is an "affinity between Nazis and Zionists." Due to the outpouring of criticism, Al Jazeera removed the column form its site over the weekend. Hat tip: Eye On The World

[LIVE] Himpunan Black505 Di Kota Sarang Semut, Kedah

Posted: 21 May 2013 08:31 AM PDT


Himpunan Black 505, peringkat negeri Kedah malam ini yang pada awalnya dijadualkan di Stadium Sultan Abdul Halim dipindahkan ke Kompleks PAS Kedah, Batu 9, Kota Sarang Semut.

Himpunan yang diadakan bagi menyatakan bantahan terhadap tahap demokrasi di Malaysia yang tercalar itu, akan dihadiri pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat.

Ia akan disertai Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu; Ketua Menteri Pulau Pinang; Lim Guan Eng; Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul dan Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Mahfuz Omar.

Turut serta, seluruh Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kedah dan Perlis.


Australia: MP calls for Egypt's Ambassador to be called in over persecution of the Copts

Posted: 21 May 2013 05:44 AM PDT

Australian MP Calls For Egypt's Ambassador To Be Called In Over Coptic Persecution," from the Australian Coptic Movement, 2013  May 11

Mr Laurie Ferguson MP, Federal Member for Werriwa has written to the Australian Coptic Movement Association (ACM) confirming that he requested Senator the Hon. Bob Carr, Minister for Foreign Affairs to call in the Egyptian Ambassador following ongoing attacks on Copts in Egypt.
Below is an excerpt from Mr Ferguson's letter to Senator Bob Carr: "I appreciate the seriousness of calling in an Ambassador to indicate Australia's concerns about particular issues. However, events in Egypt appear to demand such action.

On April 14th I attended a sizeable rally in Sydney's Martin Place with a significant number of NSW and Commonwealth parliamentarians in the aftermath of violent attacks on mourners at Cairo's St Mark's Cathedral".The ACM welcomes Mr Ferguson's stance and we look forward to a prompt response from the Senator Hon. Bob Carr. We also demand that the Australian Government immediately makes strong representations on this serious issue at the United Nations.

It is quite clear that The Egyptian government has not only failed to take appropriate action to afford protection to Egypt's vulnerable Coptic community but also directly participated in the persecution. We are also deeply concerned over the welfare of 24 year Demiana Nour. She has been held by Egyptian police in Luxor since 8 May 2013 under 'defamation of religion' charges. Demiana is a young teacher who was merely undertaking her teaching duties.

We demand that the Egyptian authorities immediately release Demiana and all Copts who have been have been charged under flimsy 'defamation of religion' charges.
Hat tip:  Jihad Watch

Rakhine Comission

Posted: 21 May 2013 05:49 AM PDT

Investigation Commission formed Notification No. 58 / 2012

Republic of the Union of Myanmar

President Office

Notification No. 58/2012

15th Waning of Second Waso, 1374 ME

(17th August, 2012)

Investigation Commission formed

  1. There occurred unrests and killings in Rakhine State in May and June 2012, which undermined peace and stability and rule of law. The Investigation Commission comprising the following persons is formed so as to expose the real cause of the incident and to give suggestions for national interest.

(a) Dr Myo MyintDirector-General (Retd)

Ministry of Religious Affairs

Chairman
(b)

Rev. U Kyaw Nyunt

 Judson Church, Yangon

member

 

(c)

Rev. U Saw Mar Gae Gyi

Secretary

Myanmar Baptist Convention

member

 

(d)

U Thein Tun

Entrepreneur

member

 

(e)

U Soe Thein (a) Maung Wun Tha

Writer

member
(f)

U Thura (a) U Zagana

Artist

member

 

(g)

U Khun Tun Oo

Chairman

Shan Nationalities League for Democracy

member

 

(h)

Daw Than Than Nu

Democratic Party (Myanmar)

member

 

(i)

U Khin Maung Swe

Chairman

National Democratic Force

member

 

(j)

Dr Aye Maung

Chairman

Rakhine Nationalities Democratic Party

member

 

(k)

U Aye Tha Aung

Chairman

Rakhine League for Democracy

member

 

(l)

U Ko Ko Gyi

88 Generation Students Group

member
(m)

Dr Daw Yin Yin Nwe

UNICEF Senior Officer (Retd)

member
(n)

Dr Salai Mu Kyone Lyan

International Law Expert

member
(o)

U Tin Aung Moe

Environmentalist

member

 

(p)

U Aung Naing Oo

Executive Committee member

Vahu Development Institute

member
(q)

Daw Wah Wah Tun

Chairperson

Myanmar Women Entrepreneurs' Association

member

 

(r)

Daw Ja Nan

Executive Director

Nyein Foundation

member

 

(s)

U Tun Aung Chein

Member

Myanmar National Human Rights Commission

member

 

(t)

Haji U Nyunt Maung Shein

President

Islamic Religious Affairs Council Headquarters

member

 

(u)

Haji U Tin Maung Than

Secretary

Islamic Religious Affairs Council Headquarters

member

 

(v)

Haji U Hla Win

President

Myanmar Muslims National League

( MaAhPha Headquarters)

member
(w)

U Kyaw Khin

General Secretary

Myanmar Muslims National League (MaAhPha Headquarters)

member

 

(x)

Haji U Myint Tun

President

Myanmar Muslims Youth's Religious Organization

(MaMaLa headquarters)

member

 

(y)

U Hla Win

Secretary

Myanmar Muslims Youth's Religious Organization

(MaMaLa headquarters)

member
(z)

Dr Hla Tun

Secretary

Thanantara Dhammapalaka (Hindu) Association

member

 

(aa)

Dr Kyaw Yin Hlaing

Myanmar Egress

secretary

2.      The Investigation Commission is to investigate the following matters so as to expose the incident and present suggestions along with reviews.

(a)

the causes of the conflict that undermines peace and stability

(b)

casualties, property losses and other damages due to the conflict

(c)

measures taken for restoring peace and stability

(d)

rescue and rehabilitation tasks

(e)

Short- and long-term measures to be taken for ending the conflict

(f)

finding out the ways for peaceful coexistence between different creeds and ethnic groups

(g)

suggestions for law enforcement

(h)

suggestions for economic and social development

3.      President Office and Rakhine State Government are to make arrangements for security and administrative affairs while the Investigation Board is on duty.

4.      While making investigations into the incident, the Investigation Commission has the rights to probe into the incident in accord with Code of Criminal Procedures and Evidence Act as well as to summon the witnesses, see documents and have access to the necessary places. The investigation report is to be submitted directly to the President by 16 November, 2012.

                                                              Sd/Thein Sein

President

Republic of the Union of Myanmar


Pakistan: Muslims attack Christian village, murder Christian teenager

Posted: 21 May 2013 05:39 AM PDT

Open season on Christians in Pakistan, and the world yawns. "Christian student killed by firing of Muslims in native village of Shahbaz Bhatti," from the Pakistan Christian Post, May 20 (spelling and grammar as in original):

Faisalabad: May 20, 2013. (PCP) A Christian village named Khushpur in sub-district Samundari of Faisalabad district came under attack of Muslims on May 19, 2013, killing one Christian student of 10th Grade and injuring many Christian by firing.Father Felix, a European missionary who established a number of villages like Mariamabad in Shekhupura district, Francisabad in Shorkot, Jhang district in Pakistan. "Felix" is the Latin word for "happy". The village was thus given the name of "Khushpur" in Urdu, the "land of Fr Felix" or "land of Happiness".
Many important Catholic public figures come from the village in government records shown as Chak Number 451/GB; people like Bishop John Joseph, Bishop Rufin Anthony, Ilama Paul Ernest, and Shahbaz Bhatti were born and raised in this remote village; On informations of Muslims attack, contingents of police reached to village and prevented further killing by Muslims. Faisal Patras, a Christian student of class 10th of High School was killed by firing of Muslims while Danish Masih who is brother of Faisal Patras and Patras Masih father of deceased was seriously injured with bullet wounds when trying to safe Faisal Patras.

After agricultural revolution in Pakistan, many Christians peasants of these Christian villages in Punjab province of Pakistan which were distributed without any cost by Catholic and other missionaries moved to cities and sold this gifted land to Muslims. Muslim attack was on a petty dispute on a piece of land which Christian of Khushpur have sold to Muslims. According to Samundari Social Media Network, there was killing of one Christian in other Christian village Chack Number 468/GB in this district one months ago by firing of Muslims and killers are at large, this other killing happened.

Mr. Khalid Gill, Chief Orgnizer of All Pakistan Minorities Alliance APMA have stronly condemned attack on village Khushpur and killing of a Christian student. Mr. Gill have demanded immediate arrest of killers and security of the Christians which are under constant attack of Muslims in Punjab province of Pakistan.
Hat tip: Jihad Watch

Rakyat Berhak Mempersoalkan Kerajaan Minoriti BN, Kata Guan Eng Kepada Zahid Hamidi

Posted: 21 May 2013 06:00 AM PDT


Rakyat Malaysia berhak mempersoalkan mengapa sistem pilihan raya negara membenarkan kerajaan minoriti terus berkuasa, kata Lim Guan Eng hari ini sambil menyelar tindakan autokratik dan keras kerajaan menghukum mereka yang berani bertingkah.

Lim juga turut mengecam Menteri Dalam Negeri yang baru Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kerana meminta rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan sistem pilihan raya negara agar berhijrah serta mencabar naib presiden Umno itu untuk berdebat dengannya sehari penuh di parlimen, dengan Penasihat DAP Lim Kit Siang ataupun Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua menteri Pulau Pinang itu turut menggelar Ahmad Zahid sebagai "bongkak" dan hanya berani di depan media dan kemera TV BN untuk menyelar rakan-rakan beliau dari PR.

"Adakah beliau berani untuk berdebat secara terbuka dengan saya atau Lim Kit Siang atau pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi menunjukkan sama ada kenyataannya yang ekstremis dan memecahbelah itu bersifat demokratik dan sebahagian daripada rekonsiliasi nasional selepas pilihan raya umum," soal Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Ahmad Zahid menimbulkan kontroversi minggu lalu apabila menulis di dalam akhbar milik Umno Utusan Malaysia mengatakan rakyat Malaysia yang tidak berpuas dengan kemenangan BN kerana sistem "first past the post" boleh berpindah ke negara lain.

"Pemimpin-pemimpin parti pembangkang khususnya PKR dan DAP telah mengelirukan anak-anak muda Cina dan para pengikut yang buta politik untuk berpakaian serba hitam sebagai tanda protes terhadap keputusan PRU-13 yang dianggap memihak kepada mereka mengikut undi popular," tulis Ahmad Zahid.

"Jika golongan ini mahu menerima pakai list system atau single transferable vote seperti mana yang digunakan oleh negara-negara republik, sepatutnya mereka berhijrah ke negara-negara berkenaan untuk mempraktikkan kepercayaan politik mereka," tambah beliau lagi.

Walaupun pertama kali hilang undi popular semenjak 1969, BN masih lagi memerintah negara dengan 133 kerusi Parlimen berbanding PR yang hanya mendapat 89 kerusi.

"Rakyat ada hak untuk menyoal demokrasi jenis apa yang ada di Malaysia yang membenarkan kekuasaan minoriti ke atas majority," kata Lim.

"Sebalik memberi jawapan kepada tuntutan umum terhadap reformasi pilihan raya supaya menghormati pinsip 'satu orang, satu undi, satu nilai', Ahmad Zahid mengambil pendekatan autokratik dan keras bagi menghukum mereka yang berani bertingkah," tambah beliau lagi.

Dalam satu forum pada 13 Mei lalu, aktivis mahasiswa Adam Adli Abdul Halim dilaporkan telah mencadangkan untuk mengadakan demonstrasi jalanan, dengan berkata: "Pilihan raya tidak akan menyingkirkan kerajaan, kuasa rakyat yang akan lakukannya."

Disebabkan itu, beliau kini direman di bawah Akta Hasutan 1948 dan Kanun Keseksaan.

Pemimpin pergerakkan Asalkan Bukan Umno (ABU) Haris Ibrahim juga pada forum sama berkata kerajaan hanya boleh ditumbangkan menerusi demonstrasi jalanan.

Walau bagaimanapun, PR telah menjauhkan diri daripada gesaan demonstrasi jalanan selepas keputusan Pilihan Raya 2013 meskipun mendakwa terdapat banyak penipuan berlaku.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan minggu lalu PR akan kekal mengadakan perhimpunan tertutup "untuk meluahkan rasa marah" terhadap penipuan undi pada pilihan raya umum 5 Mei baru-baru ini. Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad telah didakwa di bawah Akta Perhimpunan Aman (PAA) 2012 minggu lalu ekoran kegagalan memberitahu pihak polis dalam tempoh 10 hari untuk berhimpun di Stadium MBPJ, Kelana Jaya pada 8 Mei lalu. Beliau bagaimanapun mengaku tidak bersalah.

လူမ်ိဳးခြဲျခားေရးအား အဆံုးသတ္ရန္ အခ်ိန္တန္ျပီ (ဘာသာျပန္)

Posted: 21 May 2013 05:03 AM PDT

ေမ-၁၃၊၂၀၁၃ အဂၤလိပ္ဗားရွင္း ေဆာင္းပါးရွင္ – Nyi Nyi Ohn Myint and Okkar Kyaw

okkan-violence

A Muslim man stands inside a damaged mosque near Okkan on May 1, a day after one person was killed and nine injured in religious violence. Photo: AFP

အေမွာင္သည္ အလင္းအေနျဖင့္၀င္ေရာက္လာျခင္းက ဤကမၻာေလာကကအတြက္ အႏၲရာယ္အမ်ားဆံုး ႏွင့္ မရိုးသားဆံုးျဖစ္သည္ ဟု အဆိုရိွသည္။

ေသနတ္တစ္လက္အား အာရံုတြင္ ျမင္ၾကည့္ပါ။ ၾကီးသည္ျဖစ္ေစ၊ ေသးငယ္သည္ျဖစ္ေစ ၄င္းအရာသည္ မေကာင္းမွဳ၏သေကၤတ ျဖစ္သည္။ ေသနတ္သည္ လူသတ္လက္နက္ အေနျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာအရာျဖစ္သည္။ ဘုန္းေတာ္ၾကီးတစ္ဦးအား ျမင္ၾကည့္လိုက္ပါ၊ သန္႕စင္မြန္ျမတ္ေသာ၊ ေလးစားထိုက္ေသာ ေကာင္းျခင္း၏သေကၤတ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ားသည္ နားလည္မႈ ႏွင့္ ကရုဏာတရားအား က်င့္သံုးသူမ်ားျဖစ္သည္။ ဘုန္းေတာ္ၾကီးတစ္ဦးမွ သူ၏သကၤန္းအားျခံဳကာ၊ မတ္မတ္ရပ္၍ လက္အုပ္ခ်ီလ်က္ ဗုဒၶအား အာရံုျပဳေနပံုအား ေနာက္ဆံုးအေနျဖင့္ သင့္အာရံုတြင္ ျမင္ၾကည့္ပါ။ ထိုပံုရိပ္သည္ ဗုဒၶဘာသာ သာသနာအား သက္၀င္ယံုၾကည္မႈကို ျပသေသာ ပံုရိပ္ပင္ျဖစ္သည္။

ယခု သင့္စကၡဳအာရံုတြင္ျမင္ၾကည့္ပါ၊ ဘုန္းေတာ္ၾကီး၏ ညာလက္သည္ ျဖည္းညွင္းစြာျဖင့္ သူ၏သကၤန္း အတြင္းသို႕ေရာက္သြားကာ၊ ျဖည္းျဖည္းျခင္း သင့္ထံသို႕ ဦးတည္ၿပီး သူ၏ညာလက္ညိွဳးသည္ ေသးငယ္ေသာ ေသနတ္ခလုပ္ကိုဖိႏိွပ္၍ ေသနတ္တစ္လက္အား ဆြဲထုတ္လုိက္သည္ဆိုပါစို႕။

ဘုန္းေတာ္ၾကီးအေပၚထားရိွခဲ့ေသာ သင့္အယူအဆမ်ားက အခ်ိန္တုိေလးအတြင္း ေျပာင္းလဲသြားမည္ ျဖစ္သည္။ သို႕ေသာ္လည္း တံု႕ျပန္ရန္အတြက္ေနာက္က်သြားျပီျဖစ္သည္။ သင္၏ဦးေႏွာက္သည္ အလုပ္လုပ္ေနခ်ိိန္အတြင္းမွာပင္ ေသြးေအးေသာ လူသတ္သမား၏ က်ည္ဆံသည္ သင့္ ဦးေခါင္းအတြင္းသို႕  ၀င္ေရာက္သြားျပီးျဖစ္ေလၿပီ။ ယင္းသို႕ လူတစ္ေယာက္အားသတ္ရန္ အလြယ္ကူဆံုးႏွင့္ ပညာသားပါေသာ လုပ္ရပ္မ်ဳိးကို ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ားသည္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ၾကပါမည္ေလာ ?

၁၉၅၉ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာလ ၂၅ ရက္ေန့တြင္ သီရိလကၤာ ၀န္ၾကီးခ်ဳပ္ ေဆာ္လမြန္ ဘန္ဒါရာႏိုက္ခ္ (Solomon Bandaranaike) သည္ သူ၏ ေန႕စဥ္ အစည္းအေ၀းပြဲအား ျပဳလုပ္ေနခိုက္ ေတာ္ဒုေ၀ ဆုိမရာမ (Talduwe Somarama) ဘုန္းေတာ္ၾကီးသည္ အိမ္ေတာ္အတြင္းသို႕ ၀င္ေရာက္သြားခဲ့သည္။ ၀န္ၾကီးခ်ဳပ္သည္ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေရွ႕တြင္ ဒူးေထာက္ကာ ဗုဒၶဘာသာ နည္းလမ္းအရ အရိုေသေပးခ်ိန္တြင္ ဘုန္းေတာ္ၾကီးသည္ ေျခာက္လံုးျပဴးေသနတ္ကိုထုတ္ကာ သီိရိလကၤာ၀န္ၾကီးခ်ဳပ္အား ပစ္ခတ္သတ္ျဖတ္ခဲ့သည္။ မည္သည့္အတြက္ေၾကာင့္ ထိုကဲ့သို႕လုပ္ေဆာင္ရသနည္း ?  ယင္းဘုန္းေတာ္ၾကီးမွ " ႏိုင္ငံအတြက္၊ လူမ်ဳိးအတြက္၊ သာသနာအတြက္ ေကာင္းမြန္ရန္ေရွ႕ရႈ၍ လုပ္ေဆာင္ခဲ့ေၾကာင္း"  ဟုေျပာၾကားခဲ့သည္။

ယခုေပးစာသည္ ျဖစ္ပ်က္ေနေသာကိစၥမ်ားကို မူတည္၍ အမ်ားသိေစရန္ ကြ်န္ေတာ္တို႕ႏွင့္ ကြ်န္ေတာ္တို႕၏ သူငယ္ခ်င္းေက်ာင္းသားမ်ားမွ ေရးသားေသာစာျဖစ္ပါသည္။

မသိခ်င္ေယာင္ေဆာင္ေနေသာ ကြ်န္ေတာ္တို႕၏ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ ညီအစ္ကိုမ်ားအား ေျပာခ်င္ပါသည္၊ ေတာင္းပန္ခ်င္ပါသည္၊ ၄င္း ရူးသြပ္မႈကို ရပ္ဆိုင္းေပးရန္ ေတာင္းဆိုခ်င္ပါသည္။ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားအား လူမ်ိဳးတုံးစစ္ဆင္ေရး ရပ္တန္႕ရန္ အခ်ိန္တန္ပါျပီ၊ ေသြးထြက္သံယိုျဖစ္ျခင္းသည္ အေျဖမဟုတ္ပါ၊ အကုသိုလ္သာ ျဖစ္သည္။

လိမ္လည္ေနသူမ်ားအား ေျပာခ်င္ပါသည္။ ရိုဟင္ဂ်ာ သို႕မဟုတ္ အျခားေသာ လူမ်ိဳးစုမ်ားအား သုတ္သင္မႈသည္ ေကာင္းမြန္ေသာ အလုပ္မဟုတ္ေၾကာင္း ဗုဒၶဘာသာကို လံုး၀ သက္၀င္ယံုၾကည္ကိုးကြယ္ေသာ ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ား ေျပာဆိုခဲ့သည္။ လူငယ္မ်ားအား လိမ္ညာေျပာဆိုျခင္းသည္ သူတို႕၏ႏွလံုးသားအတြင္းသို႕ လူမ်ဳိးခြဲျခားေရး၀ါဒ ႏွင့္ အမုန္းတရားမ်ား ရိုက္သြင္းေပးျခင္းျဖစ္ျပီး၊ အၾကမ္းဖက္မႈႏွင့္ အျမင္လြဲမွားမွဳမ်ားက ဗုဒၶဘာသာ၏အဓိပၸါယ္ကို ဂုဏ္က်က္သေရ ညိွဳးႏြမ္းေစခဲ့သည္။ ယခု အလားတူျဖစ္ပ်က္ေနေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ကြ်န္ေတာ္တို႕ တစ္ခ်ိန္က သိခဲ့ေသာ၊ တစ္ခ်ိန္က ၾကီးျပင္းခဲ့ေသာ ဗုဒၶဘာသာ ျမန္မာႏိုင္ငံႏွင့္မတူေတာ့ပါ။

ကြ်န္ေတာ္တို႕ႏိုင္ငံ၏အၾကီးကဲမ်ားအား ေလးစားစြာ ေတာင္းဆိုခ်င္ပါသည္။ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားႏွင့္ ျငိမ္းခ်မ္းစြာေဆြးေႏြးပါ။ အစိုးရသည္ ဘက္မလိုက္ေသာ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ႏွင့္ ယခုျဖစ္ေပၚခဲ့သည္ကို ႏိုင္ငံအတြင္း ျဖစ္ပ်က္ခဲ့ေသာ သေဘာထားကြဲလြဲခ်က္တစ္ခုဟု အျမင္ထားေစခ်င္ေပသည္။ သို႕ေသာ္လည္း အစိုးရသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံအတြင္း ေနထိုင္ေနေသာ တိုင္းရင္းသားလူမ်ိဳးတိုင္းကို ကာကြယ္မႈေပးမည္ျဖစ္သည္၊ သို႕ေသာ္လည္း တရားမ၀င္ ျမန္မာႏိုင္ငံ နယ္နမိတ္အတြင္းသို႕၀င္လာခဲ့သည့္ ရိုဟင္ဂ်ာမ်ားသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ လူမ်ိဳးစုမ်ားတြင္မပါ၀င္ေၾကာင္း သမၼတ ဦးသိန္းစိန္ မွ ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ထိုေျပာၾကားခ်က္အရ ဦးသိန္းစိန္သည္ ယခုျဖစ္ေပၚခဲ့ေသာ အျဖစ္အပ်က္မ်ားအတြက္ တာ၀န္မယူ ဟု ေျပာဆိုေနျခင္းပင္ျဖစ္သည္။ သို႕ေသာ္ ကြ်န္ေတာ္တို႕အေနႏွင့္ ၄င္းလူမ်ဳိးစုအား တစ္ျခား ႏိုင္ငံတစ္ခုသို႕ အလြယ္တကူ လႊဲေျပာင္းလိုက္ဖို႕မသင့္ပါ၊ သူတို႕သည္ ကုန္ပစၥည္းမ်ား မဟုတ္ၾကပါ။၊ သူတို႕သည္ ရိုဟင္ဂ်ာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဘဂၤါလီပဲျဖစ္ျဖစ္၊ သင္တို႕ ကြ်ႏု္ပ္တို႕ကဲ့သို့ လူသားမ်ားပင္ျဖစ္သည္။ ထို႕အတြက္ လူ႕အခြင့္အေရးအျပည့္အ၀ရသင့္ေပသည္။

လူတို႕အား ႏိုင္ငံသားအျဖစ္လက္ခံရန္မွာ အစိုးရထံတြင္သာ တာ၀န္ရိွေသာ္လည္း ၄င္းတို႕အား ႏိုင္ငံသား မဟုတ္ဟု ျငင္းဆိုခဲ့ျခင္းမွာ မည္သည့္အက်ိဳးမ်ား ရရိွေစပါသနည္း ?  လူမိ်ဳးစုမ်ားၾကားတြင္ အၾကမ္းဖက္မႈမ်ားျဖစ္ေပၚခဲ့ျပီး၊ စီးပြားေရးႏွင့္ ဒီမိုကေရစီနည္းလမ္းမ်ားကိုလည္း ထိခိုက္ေစခဲ့သည္။ တိုင္းျပည္အတြင္း အျငင္းပြားမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚပါက ယံုၾကည္မႈ မရိွေတာ့ေၾကာင္း၊ ယံုၾကည္မႈ ပ်က္သုဥ္းပါက ႏိုင္ငံကို ျပန္လည္တည္ေဆာက္ရန္ မလြယ္ကူေၾကာင္း၊  မတူညီမႈမ်ားအား လ်စ္လ်ဴရႈကာ တူညီခ်က္အားရွာေဖြသင့္ေၾကာင္း အသိ၀င္အပ္ပါသည္။ သို႕မဟုတ္ပါက လူေနမႈအဆင့္တန္းျမင့္မားေရးအား မည္ကဲ့သို႕ေဆာင္ရြက္ႏုိင္မည္နည္း ?  ကြ်န္ေတာ္တို႕သည္ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ စစ္တပ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးအား ေျပာင္းလဲရန္ၾကိဳးစားခဲ့ေသာ္လည္း ထိုကဲ့သို႕ အၾကမ္းဖက္မႈမ်ား မရပ္တန္႕ပါက စစ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးကို ျပန္လည္လက္ကမ္း ၾကိဳဆိုေနသည္ႏွင့္မျခားေတာ့ပါ။ ယခုျဖစ္ေပၚေနေသာ လူမ်ဳိးစုျပႆနာကိုအေၾကာင္းျပဳ၍ စစ္တပ္မွ ျပန္လည္ အာဏာသိမ္းျခင္းျဖစ္လာႏိုင္ပါသည္။

စစ္မွန္္္ေသာ ဒီမိုကေရစီ နည္းလမ္းအားက်င့္သံုးေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံအျဖစ္ ယံုၾကည္ေစရန္ လုိအပ္ေနသည္။ ၄င္းျပင္ ဒီမိုကေရစီနည္းလမ္းအား ကိုယ္က်ဳိးအတၱအတြက္ အသံုးခ်ျခင္းမ်ဳိး မျဖစ္ရန္လည္း အေရးႀကီးသည္။ ဤဆယ္စုႏွစ္မ်ားအတြင္း ကြ်န္ေတာ္တို႕ လိုခ်င္ခဲ့ေသာ လြတ္လပ္မွဳအား ရရိွေနျပီျဖစ္သည္။ ထိုအခြင့္အေရးကို အသံုးခ်၍ ႏွစ္ရွည္လမ်ား ရင္းႏွီးခဲ့ရသည့္ ေသြး ႏွင့္ ေခြ်းအား အလဟႆ မျဖစ္ေစလိုပါ။၊ ႏိုင္ငံတိုးတက္မွဳအတြက္ ပညာေရး ႏွင့္ က်န္းမာေရးတြင္ အသံုးျပဳသင့္သည့္ ကုန္က်စရိတ္မ်ားမွာ အၾကမ္းဖက္မႈ၏ အက်ိဳးဆက္မ်ားျဖစ္ေသာ  ဒုကၡသည္စခန္းမ်ားရိွ လူတို႕အား ေကြ်းေမြးျခင္း၊ အိုးအိမ္မ်ားအား အသစ္ျပန္လည္တည္ေဆာက္ျခင္း၊ စသည္တို႕၌ အသံုးျပဳေနရေလသည္။ ကမၻာမွေစာင့္ၾကည့္ေနခဲ့ေသာ ကြ်န္ေတာ္တို႕ႏိုင္ငံသည္ ဖိႏွိပ္ခ်ဳပ္ခ်ယ္မႈမွ ျဖည္းျဖည္းျခင္း ဒီမိုကေရစီသို႕ေျပာင္းလဲႏိုင္ခဲ့ျပီျဖစ္သည္။ လူမ်ိဳးခြဲျခားမႈအား အတိတ္တြင္ ခ်န္ရစ္၍ အနာဂတ္သစ္သို႕ လက္တြဲေလွ်ာက္လွမ္းရန္အခ်ိန္ေရာက္ျပီျဖစ္သည္။

လက္ရိွအခက္အခဲအား အျမန္ဆံုးေျဖရွင္းႏိုင္ပါက ကြ်န္ေတာ္တို႕သည္ အေကာင္းဆံုးအနာဂတ္ကို အတူတကြ အျမန္ဆံုး တည္ေဆာက္ႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။ ျမင့္မားေသာ အကာအဆီးျဖစ္ေစကာမူ ကၽြန္ေတာ္တို႕သည္ အတူတကြ လက္တြဲ၍ ေက်ာ္လႊားၾကပါစို႕ဟု တိုက္တြန္းလိုက္ပါသည္။

(Nyi Nyi Ohn Myint, 17, from the International School of Yangon, and Okkar Kyaw, 20, from Grinnell College, are brothers with completely different personalities who want to work together for a greater cause.)

Myanmar Times မွ ေဆာင္းပါးကို ဆီေလ်ာ္ေအာင္ ျပန္ဆိုျခင္းျဖစ္ပါသည္။


အစၥလာမ္ေဘာ္ဒါေဆာင္ေက်ာင္း မီး႐ိႈ႕ခံရမႈ စံုစမ္းစစ္ေဆးေပးဖို႔ PHR အဖြဲ႔ ေတာင္းဆို

Posted: 21 May 2013 04:29 AM PDT

အစၥလာမ္ေဘာ္ဒါေဆာင္ေက်ာင္း မီး႐ိႈ႕ခံရမႈ စံုစမ္းစစ္ေဆးေပးဖို႔ PHR အဖြဲ႔ ေတာင္းဆို

21.05.2013 ၿပီးခဲ့တဲ့ မတ္လက မိတၳီလာၿမိဳ႕ အဓိက႐ုဏ္းအတြင္း အစၥလာမ္ေဘာ္ဒါေဆာင္ေက်ာင္း တစ္ေက်ာင္း မီးရိႈ႕ခံခဲ့ရမႈေၾကာင့္ ဆရာ၊ ဆရာမေတြ အပါအ၀င္ ကေလးငယ္ စုစုေပါင္း ၂၄ ေယာက္ ေသဆံုးခဲ့ရပါတယ္။ ဒီကိစၥနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု နယူးေယာက္ၿမိဳ႕မွာရွိတဲ့ Physicians for Human Rights လူ႔အခြင့္အေရးအဖြဲ႔ႀကီးက အစီရင္ခံတစ္ေစာင္ ထုတ္ျပန္လိုက္ၿပီး ဒါကို အေသးစိတ္ စံုစမ္းစစ္ေဆးေပးဖို႔ တိုက္တြန္းလိုက္ပါတယ္။ အျပည့္အစံုကို မေမစႏၵီက တင္ျပထားပါတယ္။ ေက်ာင္းသား ၁၂၀ ရွိတဲ့ အစၥလာမ္ ဘာသာေရး ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္း မီးရႈိ႕ခံရမႈအတြင္း ဆရာ၊ ဆရာမ ၄ ဦးအပါအ၀င္ ကေလး အေယာက္၂၀ ထက္မနည္း ေသဆံုးခဲ့ရတာနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အေမရိကန္နိုင္ငံမွာရွိတဲ့ Physicians for Human Rights PHR လူ႔အခြင့္အေရးအဖြဲ႔ႀကီးက စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈတစ္ရပ္ ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီစံုစမ္းစစ္ေဆးမႈအတြက္ PHR အဖြဲ႔ႀကီးက မီးေလာင္မႈအတြင္း လြတ္ေျမာက္ခဲ့သူ ကေလးငယ္ေတြနဲ႔ အနီးနားမွာရွိတဲ့ မ်က္ျမင္သက္ေသတခ်ိဳ႕ကို PHR အဖြဲ႔ႀကီးက ေတြ႔ဆံုေမးျမန္းမႈေတြ လုပ္ခဲ့ပါတယ္။

အခုလို အျပစ္မဲ့ ကေလးငယ္ေတြ ရက္ရက္စက္စက္ ေသဆံုးမႈေတြကို မေဖာ္ထုတ္ခဲ့ဘူးဆိုရင္ ပိုၿပီး ဆိုးရြားတဲ့ လူ႔အခြင့္အေရး ခ်ိဳးေဖာက္မႈေတြ ေပၚေပါက္လာႏိုင္တယ္လို႔ ဒီအစီရင္ခံစာထဲမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီအစီရင္ခံစာကို ဦးေဆာင္ ေရးသားျပဳစုခဲ့သူ ရစ္ခ်တ္ ေစာ္လြန္မ္ (Richard Sollom) က ျမန္မာႏုိင္ငံကို ကိုယ္တိုင္ သြားေရာက္ၿပီးေတာ့ ေတြ႔ဆံု ေမးျမန္းမႈေတြ လုပ္ခဲ့ပါတယ္။ သူနဲ႔ ဆက္သြယ္ ေမးျမန္းတဲ့ အခါမွာေတာ့ -

"မီးေလာင္တဲ့အထဲက လြတ္လာတဲ့ ကေလးေတြနဲ႕ ဆရာဆရာမေတြကို ေမးၾကည့္တဲ့အခါ သူတို႕ အားလံုး က ဒီအေၾကာင္းကိုပဲ ထပ္ခါတလဲလဲၾကားခဲ့ရတယ္။ မဂၤလာေစ်းရံုရပ္ကြက္က သူတို႕ေက်ာင္းကို ဒုတ္ေတြ၊ အခၽြန္ေတြ၊ ဓါးေတြ၊ သံပိုက္ေတြ ကိုင္ထားတဲ့သူေတြက ေက်ာင္းကုိ မီးရိႈ႕ခဲ့ၿပီး ေက်ာင္းသားေတြကို ေမာင္းထုတ္ခဲ့တယ္ဆိုၿပီးေျပာပါတယ္။ ဒါဟာ မတ္လ ၂၀၊ ၂၁ ရက္ေန႕တုန္းက မိတၳီလာ ၿမိဳ႕ တ၀ွမ္းမွာ လူေနအိမ္ေတြ၊ ေစ်းဆိုင္ေတြ အမ်ားအျပား ဆံုးရံႈးပ်က္ဆီးခဲ့တဲ့ မြတ္စလင္ ဆန္႕က်င္ေရး အၾကမ္းဖက္မႈေတြထဲကတခုျဖစ္ေပမယ့္ ဒါကိုေသေသခ်ာခ်ာေဖာ္ထုတ္ခဲ့ျခင္းမရွိခဲ့ပါဘူး။"

မ်က္ျမင္ေတြရဲ႕ အဆိုအရ ဒီအၾကမ္းဖက္မႈမွာ တာ၀န္ရွိ ရဲေတြက ကေလးငယ္ေတြကို ကာကြယ္ျခင္းမျပဳခဲ့့ဘဲ ဒီကိစၥကို ၀င္ေရာက္ ေျဖရွင္းျခင္း၊ အျပစ္က်ဴးလြန္သူေတြကို ဖမ္းဆီးျခင္း မျပဳခဲ့ဘူးလို႔ ဒီအစီရင္ခံစာထဲမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီအစီရင္ခံစာဟာ ျမန္မာသမၼတ ဦးသိန္းစိန္ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုကို တရား၀င္ခရီး လာေရာက္ လည္ပတ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ထြက္လာတာလည္း ျဖစ္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ဒီလို အခါသမယမွာ သမၼတ ဦးသိန္းစိန္အေနနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ျဖစ္ေပၚေနတ့ဲ လူ႔အခြင့္အေရး ခ်ိဳးေဖာက္မႈေတြကို ဥေပကၡာ ျပဳမထားသင့္ဘူးလို႔ ရစ္ခ်တ္ ေစာ္လြန္မ္ (Richard Sollom) က ေျပာပါတယ္။

ဒါ့ျပင္ တနလၤာေန႔မွာ သမၼတ ဦးသိန္းစိန္နဲ႔ အေမရိကန္ သမၼတ အိုဘားမားနဲ႔ ေတြ႔ဆံုတဲ့အခါမွာလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ လူနည္းစု လူမ်ိဳးကြဲ၊ ဘာသာကြဲေတြရဲ႕ အခြင့္အေရးေတြကို ေလးစားဖုိ႔ သမၼတ အိုဘားမားအေနနဲ႔ တုိက္တြန္းသင့္တယ္လို႔ သူက ေျပာပါတယ္။

"အခုအခ်ိန္မွာ ျမန္မာႏိုင္ငံအေပၚမွာ အေမရိကန္အစိုးရရဲ႕ အရွိန္အ၀ါက ႀကီးမားေနပါတယ္။ ၂၀၁၀ ေရြးေကာက္ပြဲ ၿပီးကတည္းက စီးပြားေရး အေထာက္အပံ့ေတြ၊ ႏိုင္ငံေရး အကူအညီေတြ ေပးခဲ့ပါတယ္။ က်ေနာ္တို႔ Physicians for Human Rights အေနနဲ႔ အေမရိကန္ရဲ႕ အရွိန္အ၀ါကို ျပဖို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ႏိုင္ငံေရး ေျပာင္းလဲမႈဟာ စံသတ္မွတ္ထားတဲ့ အဆင့္ေရာက္တဲ့အထိ အေရးယူ ပိတ္ဆုိ႔မႈတခ်ိဳ႕ ရွိသင့္တယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ဒီမိုကေရစီလမ္းစဥ္ရဲ႕ ပထမေျခလွမ္းေတြထဲမွာ လူ႔အခြင့္အေရး ခ်ိဳးေဖာက္မႈေတြကို အဆံုးသတ္ဖို႔နဲ႔ အစၥလာမ္ဘာသာ ဆန္႔က်င္ေရးေတြ၊ ဘာသာေရး ဆန္႔က်င္ေရးေတြကို ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆိုဖို႔နဲ႔ ျပစ္မႈ က်ဴးလြန္သူေတြကို အေရးယူဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။"

ဒါ့ျပင္ ကုလသမဂၢအေနနဲ႔လည္း ဒီအၾကမ္းဖက္မႈနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈ ျပဳလုပ္သင့္တယ္လို႔ သူက ေျပာပါေသးတယ္။

"ဂ်နီဗာမွာရွိတဲ့ ကုလသမဂၢ လူ႔အခြင့္အေရး ေကာင္စီအေနနဲ႔ ဒီအျဖစ္အပ်က္နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး စံုစမ္းစစ္ေဆးေရး ေကာ္မရွင္လုပ္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ျမန္မာအစိုးရအေနနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာ စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈေတြ လုပ္တာမရွိဘဲ အၾကမ္းဖက္မႈမွာ ပါ၀င္တဲ့ မူဆလင္တခ်ိဳ႕ကိုပဲ ေထာင္ဒဏ္ ၁၄ ႏွစ္ ခ်မွတ္ထားၿပီးေတာ့ ဒီကိစၥနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ျပစ္မႈက်ဴးလြန္တဲ့ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ေတြကို စံုစမ္းစစ္ေဆးျခင္း တရားစြဲဆိုျခင္း မရွိခဲ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကုလသမဂၢအေနနဲ႔ လြတ္လပ္တဲ့ စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈ ေကာ္မရွင္ ဖြဲ႔စည္းဖို႔ လိုအပ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။"

ျမန္မာအစိုးရနဲ႔ အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာ အဖြဲ႔အစည္းေတြအေနနဲ႔ တုိင္းရင္းသားေတြနဲ႔ ဘာသာကြဲ လူနည္းစုေတြကို အကာအကြယ္ျပဳဖို႔ လူ႔အခြင့္အေရး စံုစမ္းစစ္ေဆးမႈေတြ၊ သတင္းေထာက္ေတြနဲ႔ လူသားခ်င္း စာနာမႈဆုိင္ရာ ၀န္ထမ္းေတြကို အတားအဆီးမရွိ ၀င္ေရာက္ခြင့္ ျပဳသင့္တယ္လို႔လည္း အစီရင္ခံစာထဲမွာ ထည့္သြင္း အႀကံျပဳထားပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ျမန္မာအစိုးရအေနနဲ႔ သူ႔လံုၿခံဳေရးတပ္ဖြဲ႔ကို အေရးမယူမျခင္း တျခား လံုၿခံဳေရး အေထာက္အပံ့ေတြ မေပးဖို႔လည္း အစီရင္ခံစာထဲမွာ ထည့္သြင္းေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >VOA < Thank For Your Post
သက္ဆိုင္ရာသတင္းဌာန၏ မူရင္းေရးသားခ်က္ သာျဖစ္သည္

ေမစႏၵီ

 

 


And the people are so happy, why? Relatives of DPM and IGP suffer break-ins

Posted: 21 May 2013 04:51 AM PDT

From Malaysiakini

There are more than 149 comments, not one of them sympathetic, most laced with sarcasm and ridicule. Most of the comments are filled with unadulterated glee for the relatives of the DPM and IGP. The focus should be on crime prevention rather than spending scarce resources on "black rally prevention". Here you can see only pure joy from the long suffering Malaysians, who want to be free of crime, on the news of the break-ins affecting the relations of our UMNO Baru masters. Here are some selected samplings for,   "Relatives of DPM and IGP suffer break-ins". Go directly to the link above to read all the comments.

kingfisher : One philosophical point according to an old adage, categorically an inexcusable one in plain logic, is that simple stealing without bloody injuries to either party is a form of distribution of wealth. History is replete with examples of countries which experience high level of economic growth but is not perceived to be reasonably equitable in its distribution of wealth lends itself to increase in robberies and robbery related crimes.

Anonymous #40538199 :  If you are not happy with the safety of the neighborhood, you can "migrate elsewhere".

cabonara : I dont believe this story. It is a spin my Malaysiakini to embarrass the Zahid's defence ministry; not his father's of course, and the police. We have been told the crime is down almost to nothing, maybe, so how can this happen. This could have been the work of Malaysiakini reporters who have been trained by Israel as it would soon be revealed by one of the minority government's mouth piece who will be paid handsomely soon under the table with the rakyat's money. Crime does not exist in Malaysia. So Malaysiakini must not report this as truth.

Botak Chin : I'm sorry, no sympathies for the victims from me. The robbers chose the right victims. The very people in power who brought in these foreigners to rob and plunder our citizens as if the robbing and plundering of our nations resources by the SCUMNO goons is not enough. Serves you right!!

NewMalaysia : Bravo, it seems that those robbers are getting smarter, they knew those related to UMNO and BN are worth robbing, next time do it bigger, our ministers are worth much more, but remember to take them with you after robbing those ministers, we 51% of Malaysia are more than happy if you never return them to us, you can keep them as souvenir, they are really good at jokes!

OMG!! : How embarrassing!! If the Home Minister and the IGP have focused the energy on fighting crimes instead of the opposition and dissidents it might have made a difference.

anonymous#67264383 : Ha Ha Ha! I think its just a perception. Cos the figures show that crime has decreased by 40%.

 Lover Boy : Why is it I have no sympathy for the victims ? As a matter of fact I feel the thieves are Robin Hood choosing the right UMNO victims . Anyway what crime index Malaysia is the safest place in the world and it is only a perception la. To the pencuri s just google the Minister and go for it .


Abasir :  "...the victim has declined to state the amount of losses." Naturally. When the loss is likely to raise uncomfortable, embarrassing questions about the source of wealth ...which will put the IGP in the limelight, the less said the better

Potassium : Our country is SAFE, so said our retarded Ex-Home Minister..... Now, will these retards still insist on bluffing the rakyat? The new pendatang Home Minister retard maybe want to focus on improving security for the rakyat instead of issuing threats to rakyat and focusing on "imaginary, fictitious enemies-of-the-state".......Oh, sorry, retards do not have the ability to identify their responsibilities or important issues....

Anonymous #99108469 : Must have lost a fortune yet cannot disclosed amount for public knowledge for reasons obvious to all.Both sisters of DPM and IGP, if posted international media, will be another big joke to the whole world and shame on Malaysian police themselves that even the IGP's family members own house are being robbed.Our IGP and police over the last year have been totally engrossed with and in politics that robbery and snatch thefts cases are being abandoned to the rakyat to take care of their own security.Hish-a-mooding once said it's all abt the perception (of the mind) and his perception if that the crime rate in this country is even lower than neighbouring Singapore, so rest assured in that perception for BN goons are always right and the rakyat are always fools (at least that is their perception too)that's why they are always stuffing lies and falsified reports down our throats but now we are vomiting all out on them.

Saleem Khan : Must be new citizens from Indonesia or Zahids cousins from Java

OMG!! : How embarrassing!! If the Home Minister and the IGP have focused the energy on fighting crimes instead of the opposition and dissidents it might have made a difference.

Zambri Mahmud mirza : All the comments are wrong. Those so called robbers were just visitors from seberang, Bangadesh etc. Dont spend time chasing them. Afterall the gomen gave them blue IC to enable them to vote. They are UMNO's bed mates. One day they can not only vote but stand for election as UMNO candidate and who knows can be chosen as Minister for home affairs. Dont worry mah, Malaysia boleh.

 MfM : If I'm supposed to feel sorry for them, I just can't. This is what your brothers have done to the country. Bring in more foreigners. They aren't here to be part of our society, there here to 'loot' the country.

 Kanasai : Malaysiankini above news is not correct. There is no such break-in. The KPI crimes stated that the country is safe and every VVIP house and their relatives should not lock their door but should open it widely. The above news cannot be true and Malaysiankini should be brought to court for fabricating this lies and create unnecessary tensions and could bring down the image of the country internationally. This could results in reduction of tourists into the country and bring the country economy to its knee. Thus, Malaysiankini should be charged under the new sedition acts of creating negative perception of our great PDRM and a. zahid the new HM. 

Thank you Malaysiakini

Fight against corruption

Posted: 21 May 2013 04:15 AM PDT

By  J. D. Lovrenciear

The Regent of Perak, Raja Dr. Nazrin Shah must be commended for speaking out against corruption that reeks in Malaysia to high heavens. If what is being reported is true to the last 'T', the Regent said, "These temptations come in the shape of titles and money, in the shape of beautiful women, diamonds, emeralds and sapphires, in the shape of vacations and holidays, mansions and luxury condominiums".

Addressing the audience at the Integrity Convention organized by the Enforcement Agency Integrity Commission in Putrajaya, he has hit the nail on the head. What must happen now is, that nail must sink real deep and not just dent nor bend. The wise words of the Regent echo the very sentiment and concerns that the rakyat have held so close to their bosom in their determination to champion integrity. But that national commitment to fight graft effectively and efficiently is certainly missing – as rightly acknowledged by Dr Nazrin Shah.

And the General Elections results speaks volumes about the rakyat's anger in the government's failure to fight graft. Interesting too, in expressing the need to emulate past leaders, the Regent singled out Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak Hussein and Tun Hussein Onn. No mention of Tun Dr Mahathir? Or how about Pak lah? Or even Najib in his past tenure? 

Interesting times indeed!

In any case, the police need to recognize who is the real enemy of this nation. It is not the rakyat who are clamoring, debating, championing and fighting for justice, transparency, fairness, and above all clean and honorable elections. The powers that be need to take the Regent's speech word for word and ask themselves to what extent have they been guilty. Just make inventories:

·         How many titles did you deserve for honest, sincere achievements and contributions to society?

 Did you take money that did not rightfully belong to you?

·         Did you fall for beautiful women and if you did, did you also get rid of them like toilet rolls?

·         How many affordable diamonds do you have? Did you purchase these through your blood, sweat and tears?

·         What about the count of emeralds and sapphires in your drawers? Looking at all those beads and glitter choking your face and neck, it would be hard to believe you bought these at Petaling Street.

·         What about all those vacations? Did you pay from your monthly salary? And if so, how could you have salvaged and scourged such sums?

·         Yes are you living in mansions? We know so many do. But who is paying for these given your humble salary as a civil servant?

·         Do you own condominiums? How come? Where did you get all that money?

The rakyat will thank His Highness, the Regent of Perak, Raja Nazrin Shah, for his courage in spelling out the obvious opulent signs and symptoms of graft in this country.  It is also not too difficult to identify the culprits within the corridors of power who have trappings of all the above signs of graft.

Now, the battle must begin not only to go after all those who have fallen into these temptations but equally if not more importantly, to haul up all those who also were behind in the trading of such sins against this nation. We have talked. We have been talking. We cannot go on hoping to talk some more. It is time to fix the mother-of-all-grafts and corruption – the GE 13, for starters. 

We need believable, immediate and universally transparent answers to the allegations, reports, incidents and suspicions surrounding the cheating in the general elections.

The police must protect the citizens who have been fighting too long to save this country and redeem the dignity and honor of this nation. The enforcement agencies must cure themselves immediately of all taints and shades of suspicion and allegation. Anything short of this will rile the citizens and no corruption or any equivalent amount of threat will stop the march to save Malaysia. 
 
Shheessh……why must we wait till the end of a general elections to talk of all these? Could we not have attended to these sins of corruption long before GE-13?

Therein then rests the failure of power and control. When a government fails in battling corruption despite having three solid decades, the citizens have a right to march at the drum beat of "ITS NOW OR NEVER!" and that is what we call true patriotism to nation and King.
 

Australia: Muslim rioter refuses to stand for judge, tells police officer "You’re not a lady, you’re f…ing filth"

Posted: 21 May 2013 04:00 AM PDT

"Accused rioter Mohammed Issai Issaka berated in court after refusing to stand for Magistrate Jacqueline Milledge," by Peter Bodkin for The Daily Telegraph, May 20:
A MAN accused of rioting during last year's violent Muslim protests has been berated for his "disrespect" after refusing to stand before a magistrate at his court hearing. Mohammed Issai Issaka, who was charged with riot, assaulting police and resisting arrest over the September incident, this morning said his religious beliefs stopped him for rising for the court - the standard practice whenever a judge or magistrate enters or leaves. 
Magistrate Jacqueline Milledge repeatedly demanded Issaka stand for her, telling him she didn't accept his refusal. "You can tell me where it is in his religion that it says he cannot stand," she said to Issaka's lawyer, Stephen Hopper. "I was a magistrate at Bankstown Court for four years and I have never had to deal with such disrespect."
The hearing had to be postponed for nearly half an hour after the prosecution and defence consulted Ms Milledge, with the case eventually continuing after Issaka waited outside the courtroom as everyone stood for the magistrate. Constable Allan Simon, who helped arrest Issaka during the CBD protests, told the court he first noticed the man take a "boxer stance" in front of a police line, where he was "jerking backwards and forwards" and "hissing" at the officers' dogs. He said he next saw the accused rioter about 15 minutes later when he was violently lashing out at riot squad police. "There was like a running jump-kick at the (officers') shields and he was punching the shields," he said.
Constable Simon said three officers brought Issaka to the ground but he continued resisting them and the man kicked him in the knee before he was bundled into a police van. While in the truck he kept repeating "I have no respect for you guys", the court heard. Issaka shook his head repeatedly during parts of the constable's evidence. Sgt Catherine Sadler said she saw Issaka dragged towards the police van and she heard him yell out: "You're not a lady, you're f…ing filth"....Hat tip: Jihad Watch

မိတၳီလာ အဓိကရုဏ္းနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အေရးေပၚ အစည္းအေဝးေခၚယူ

Posted: 21 May 2013 03:21 AM PDT

မိတၳီလာ အဓိကရုဏ္းနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အေရးေပၚ အစည္းအေဝးေခၚယူ

မိတၳီလာ အဓိကရုဏ္းနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး နုိင္ငံေတာ္သမၼတက အေရးေပၚအေျခအေန ေၾကညာထားတာ ရက္ေပါင္း ၆၀ ျပည့္တာေၾကာင့္ အေျခခံ ဥပေဒျပဌာန္းခ်က္အရ ဒီကိစၥကို ေဆြးေႏြးဖို႔ ဒီေန႔မွာ ျပည္ေထာင္စု လႊတ္ေတာ္အေရးေပၚ အစည္းအေဝးကို စတင္ခဲ့ပါတယ္။

ဒီေန႔ အစည္းအေဝးမွာ ျပည္ေထာင္စုဝန္ႀကီး ဦးဆန္းဆင့္က အဲဒီအေရးေပၚဥပေဒကို ဆက္လက္ထားရိွဖို႔ အဆိုတင္သြင္းသြားပါတယ္။

ဒုကၡသည္ေတြအားလံုး သက္ဆုိင္ရာ ေနအိမ္ေတြျပန္ေရာက္မွသာ သမၼတထုတ္ျပန္ထားတဲ့ ပုဒ္မ ၁၄၄ အေရးေပၚဥပေဒကို ရုတ္သိမ္းသင့္ေၾကာင္း မိတၳီလာၿမိဳ႕နယ္ ျပည္သူ႔လႊတ္ေတာ္ ကုိယ္စားလွယ္ ဦးဝင္းထိန္က အခုလုိေျပာပါတယ္ ။

"ဒုကၡသည္ေတြက မြတ္စလင္ဒုကၡသည္ေတြေရာ ဗုဒၶဘာသာ ဒုကၡသည္ေတြေရာ စခန္းမွာရွိေနသမွ် ကာလပတ္လုံးက အေျခအေနက ပုံမွန္ျပန္မျဖစ္ေသးဘူး၊ သူတုိ႔ျပန္ေရာက္မွသာလွ်င္ ပုဒ္မ ၁၄၄ ကုိ ျပန္လည္ရုတ္သိမ္းဖုိ႔ တုိက္တြန္းတာေပါ့၊ အဲ့ဒါက တစ္လျဖစ္ရင္ျဖစ္မယ္ ႏွစ္လျဖစ္ရင္ျဖစ္မယ္ အကန္႔အသတ္ထားတာေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ မေထာက္ခံဘူး၊ ရပ္ကြက္လုိက္ ရပ္ကြက္လုိက္ ကင္းေစာင့္တာေတြ ဘာေတြက အဲ့ဒါေတြေၾကာင့္ျဖစ္တာ၊ မီးလန္႔တာေတြျဖစ္တယ္၊ ေမွာင္ရိပ္ခုိၿပီးမွ ခ်ဥ္းကပ္တာေတြကရွိတယ္၊ ဘယ္သူက ခ်ဥ္းကပ္ၿပီး ဘယ္လုိလုပ္ေနတယ္ဆုိတာက ခုထိေဖာ္ထုတ္လုိ႔ မရေသးဘူး၊ ဒါေတြက ရပ္ကြက္လုိက္ျဖစ္ၿပီဆုိတာနဲ႔ အကုန္လုံးက ညမွာက်ီးလန္႔စာ စားျဖစ္ရေတာ့တာပဲ၊ အဲ့ဒါေတြရွိေနတဲ့အတြက္ေၾကာင့္မုိ႔ ကၽြန္ေတာ္က ၁၄၄ ကုိ ဆက္ထားေစခ်င္တာ"

မိတၱီလာၿမိဳ႕ မွာ အဓိကရုဏ္းေတြ ျဖစ္ပြားခဲ့တဲ့ မတ္လ ၂၂ ရက္ေန႔မွာ နုိင္ငံေတာ္သမၼတ ဦးသိန္းစိန္က မိတၱီလာ၊ ဝမ္းတြင္း၊ မလိႈင္နဲ႔ သာစည္ၿမိဳ႕နယ္ေတြမွာ အေရးေပၚ အမိန္႔ ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါတယ္။

အဲဒီလို အေရးေပၚအေျခအေန ေၾကညာၿပီး ရက္ေပါင္း ၆၀ ျပည့္ရင္ ျပည္ေထာင္စုလႊတ္ေတာ္ အေရးေပၚအစည္းအေဝး ေခၚယူရမယ္လို႔ ပါရိွေၾကာင္းသိရပါတယ္။

မိတၳီလာနဲ႔ ၿမိဳ႕နယ္တခ်ိဳ႕မွာ ထုတ္ျပန္ထားတဲ့ အေရးေပၚအမိန္႔ကုိ ဆက္လက္ထားရိွ သင့္- မသင့္ ဆိုတာကို မနက္ျဖန္ ျပည္ေထာင္စုလႊတ္ေတာ္ အစည္းအေဝးမွာ ဆံုးျဖတ္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Source: RFA Burmese


Penang mulls a commission on election bribery complaints

Posted: 21 May 2013 03:37 AM PDT

As reported in FZ.com by Himanshu Bhatt


DAP's Air Itam assemblyman Wong Hon Wai, accompanied by Sim (R) holds a vernacular newspaper report on RM4 million allegedly spent for election pay-outs, outside the Penang MACC office.

DAP's Air Itam assemblyman Wong Hon Wai, with Bayan Baru MP from PKR Sim Tze Tzin (R), displays a voucher that was given to a voter before GE13 to claim an election pay-out for the Sungai Pinang state constituency (N30). The seat was eventually won by DAP.

GEORGE TOWN (May 13): The Penang government has found reason, supported by legal provisions, to set up a commission of enquiry on incidences of election pay-outs and related malpractices being made in the state.

Chief Minister Lim Guan Eng said based on the advice of constitutional lawyer Tommy Thomas, the state wants to have a commission so as to have findings and actions with statutory force.

The commission, he said, would work in parallel with any investigations by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) and the police and if appropriate action is taken by the authorities, there would be no need to continue operating the commission, Lim said.

"We actually do not have much faith in the MACC and Election Commission (EC)," he said. "Let the commission be formed and let them come up with the findings. I don't want to make any pre-emptive comments."

 The Penang state executive council (exco) under Pakatan Rakyat will deliberate over the idea at its first meeting for the new term tomorrow.

 Lim said the meeting will also hear the input of newly minted exco member and lawyer by profession Jagdeep Singh Deo and Andrew Yong who is special legal officer of the Chief Minister.

Jagdeep, until his appointment to the exco last week after successfully defending his Datuk Keramat state seat, ran the legal firm of his father – DAP chairman and Bukit Gelugor MP Karpal Singh.

In a statement, Thomas explained that Section 2 of the Commissions of Enquiry Act 1950 gives power to both the federal and state governments to appoint such commissions.
 Section 2(3) reads:
 "The state authority of any state other than Sabah or Sarawak may issue a commission appointing one or more Commissioners and authorising them to enquire into –
 (d) any other matter in which an enquiry would, in the opinion of the state authority, be for the state's public welfare and which does not directly concern the public welfare of any state.
 "The expression 'public welfare' found in Section 2(3)(d) is also found in

Section 2(1)(d) relating to the Agong's power to appoint at the federal level," Thomas noted.

 He stressed if the Penang government was satisfied that "the public welfare of Penang has been engaged by reason of the dishonest manner in which the election campaign had been carried out," it is empowered, under the section, to appoint a commission of enquiry.

Thomas explained that the chief minister would have to seek the Yang diPertua Negri's approval for the establishment of the commission and the latter will make its appointment.

He said the appointment cannot be challenged in court because it is "non-justiciable" and also because no party has the 'locus standi' to institute legal proceedings in court, Thomas added.   

He cited Section 3(1) of the Act which provides the state the authority to specify the terms of reference and practical directions of how the commission can carry out its duties, while Section 3(2) provides for the appointment of a number of Commissioners.

The idea was mooted after Pakatan Rakyat representatives reported of alleged pay-outs in numerous occasions, around the state.

Before the 13th general election, DAP's Wong Hon Wai received a tip-off of such
incidence at a coffee shop in Reservoir Gardens in Penang.

Wong, who was candidate for the Air Itam state seat, called the police and rushed to the site but claimed that the activities stopped upon his arrival.

"The queue was still there, and after an hour the organisers asked the people to go off," Wong said, then lodging a police report and another with the MACC the next morning.

A few days ago, he and Pakatan Rakyat component members were shocked to hear of widespread pay-outs being allegedly made for voters in constituencies where Pakatan had lost to Barisan Nasional (BN).

Wong visited the MACC again today, this time with several PKR candidates who wanted to furnish evidences of similar cases in their own areas.

 Wong learnt that his report was still "under observation." "No action was taken, no witnesses called... I am expecting them to make arrests!" Wong said.

 "It is not an isolated case. It is a widespread vote-buying scheme to manipulate the outcome of the general elections," he alleged.

 "If MACC does not take any action, in five years this kind of thing will happen again, and on a bigger scale," Wong lamented.

Ten PKR hopefuls who lost in Penang – many by thin margins – also began the process of reporting alleged incidents of pay-outs in their respective constituencies to the MACC.

Their spokesman, Bayan Baru MP Sim Tze Tzin, said the public vouchers were given out during the 1Malaysia free 'charity dinner' and at other places during the campaigning period.

Sim said PKR members had all gathered evidences and want the police and MACC to investigate whether the events where the vouchers were given out were related to pay-outs.

 Sim cited the Balik Pulau parliamentary constituency where PKR and PAS lost in three state seats. He said money was being dispensed at three locations.

 "The pay-out amount was between RM120 and RM200 to each person," he said, adding that voters in constituencies where Pakatan Rakyat parties won were turned away.

Sim said he lodged a report at the Sungai Nibong police station on May 10. He cited Section 10A of the Election Offences Act 1954 where bribery related to voting is spelled out as an offence "before, during or after an election."

He claimed that at one site they saw "hundreds of people" queuing up in front of an entrance that had a cardboard displaying the official EC-designated numbers of the constituencies the BN had won.

"Some people said to us that if you produce your IC (identity card) photocopy and you are a voter you can take the money. They (those handing out the money) had the voters' list where they marked that you had taken the money," he said.

Acting on a tip-off, Sim and PKR members did a spot-check at a location in the Pulau Betong state constituency, but the persons who were giving out the money left when they arrived.

 "If this (pay-out) is legal, why are you running away?" Sim said, suspecting a continuous effort as many areas on the mainland had yet to receive their payments.

No comments: